View Single Post
Eski 04-03-2012, 19:05   #344
yarenimex
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 27-03-2010
Tohum dağıtımından deşti domates ve karpuz tohumu edinmiş dostların, bu türlerin yetiştilmesi ile ilgili tecrübelerimi paylaşmamı istemeleri nedeniyle , bu türlerin üstadı sayın Bahtiyar02'nin hoşgörüsüne güvenerek aşağıya yazıyorum:

Öncelikle saksıda değil, bahçede yetiştirmeyi düşünün. Çünkü saksı ne kadar büyük olursa olsun illaki sulamak gerekecektir, bir de Red Robin gibi küçük kökenli değil, fazla büyük kökenleri oluyor. Kapalı serası olmayan arkadaşlar da toprağın biraz ısınmasını ve don tehlikesinin geçmesini beklesinler. Çimlendirmek için ben bir ölçek sıva kumu, bir olçek bahçe toprağı, bir ölçek yanmış ahır gübresini karıştırıp bir harç hazırladım ve bu harca ektim tohumları.Ekim yaptığım kap 20X20 genişliğinde 15 cm derinliğinde bir plastik kaptı ve altı drenaj için delinmişti tabii ki.Çimlendirmeyi plastik örtü altında soğuk serada yaptım. Fideler yaklaşık 15 cm boya erişince de dış ortama alıştırmak için iyi havalarda dışarı çıkardım akşam tekrar seraya koydum.İki üç gün bu şekilde dış ortama alıştırıp iki üç gün de tamamen dışarda bıraktım. Tam gün güneş altında hiç bozulma olmadan durduklarını görünce de minik goji bağımdaki yerlerine ocak usulü diktim. Yani yaklaşık ellişer cm arayla bir sıra üzerine iki üç fide bir ocağı teşkil edecek şekilde diktim ve dikim anında can suyu verdim. Sevgili Bahtiyar02 bizlere dikerken diplerine yanmış ahır gübresi atıp öyle dikmemizi tavsiye etmişti ama ben harcımda olduğunu düşünerek gübre kullanmadım dikim aşamasında. Fideler 20 cm kadar olduklarında birinci çapalarını yaptım ve o sırada diplerini doldurdum. Çiçekteyken ikinci bir çapa ve dip dolgusu daha yaptım. Hepsi bu kadar.. Bu arada ne ziraai ilaç ve kimyasal gübre ne de sulama yüzü görmediler, sadece iki defa yağmur suyuyla doyasıya sulandılar.Don mahvedinceye kadar da toplamakla bitecek gibi olmayan bir ürün hasat ettim, fazlasıyla da kışlık salçamızı yaptık.

Deşti karpuzları da aynı toprak harcını kullanarak pet bardaklara ektim.Hepsi iki adet fidem olmuştu, Üçer dörder yaprak olduklarında bardaklardan çıkarıp deşti domateslerin sıra sonuna 1 m arayla diktim ve can suyu verdim. Çapa ve dip doldurma işlemi de domateslerle aynı zamanda aynı şekilde yapıldı.

Umarım işinize yarar, bolca ürün alırsınız ve gelecek sezonda da sizlerin paylaşabilecek kadar tohumlarınız olur..

yarenimex Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön