![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
Giriş Tarihi: 22-02-2010
|
evet sayın kelebek çalısı size aynen katılıyorum.bana kostik kullanmadan sabun yapabilen ve nasıl yaptığını detaylı anlatabilen varmı? bunu soruyorum ve yanıtını bekliyorum. saygılar |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-04-2012
|
merhaba arkadaşlar ben bir kimya öğretmeniyim. söz ettiğiniz kostik sodyum hidroksittir. odun külünde ise potasyum hidroksit vardır. sodyum ve potasyum aynı grup elementleridir. yani kimyasal özellikleri birbirine yakındır. bazen sodyum bileşiği olmadığı zaman yerine potasyum bileşiği kullanılmaktadır. ph'ı (bazikliği) neredeyse aynıdır. bu yüzden oluşan ürünlerin özellikleri birbirine yakındır. önemli olan oluşan sabunun ph değeridir. varsa bi ph kağıdı ile ölçmek kafanızın rahatlamasını sağlar.fazla kostik kullanımından kaçınmak iyidir. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-04-2012
|
ama kostiği ayarlayamadınız yapmanız gereken kullandığınız yağdan bir miktar daha eklemek. hem fazla bazillikten kurtulursunuz hemde kafanız rahatlar. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 06-08-2009
|
Merak edenlere:
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() |
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 15-04-2011
|
kostik endüstriyel kağıt kullanımında da kullanılan bir ürün, eski çalıştığım şirkette kullanılırdı teknik olarak detayını çok bilmesem de insan sağlığına ciddi zararlar verdiğini biliyorum. |
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 24-06-2012
|
Alıntı:
Eskilerin kül suyu kullanarak yumuşatıcı ya da sabun yapmış olmaları onların da kimyaya başvurmuş olduklarının bir göstergesi sadece. Eskiler yaptığı için doğal bir yöntemdir diye düşünemeyiz. Hem o zamanlar -başka bir arkadaşın da belirttiği gibi, şimdi nickini unuttum- odun külü artık maddeydi. Dolayısıyla odun külünden bu şekilde faydalanılması gerçekten geri dönüşüm adına güzel bir yöntem. Yine bazı arkadaşlarımız odun fırınlarının çokluğundan ve dolayısıyla bu küllerden yararlanabileceğimizi savunmuş, ben de geridönüşüm adına bunun çok güzel bir adım olacağı kanısındayım. Hem kullanılan kimyasalların sayısını bire indirmiş oluruz, hem de kendi emeğimizle anında geri dönüşüme katkımız olur. güzel bir düşünce. Fakat hatırlatmak istediğim başka bir mesele ise fikirci arkadaşımızın da belirttiği gibi bu trendi moda haline getirmeye kalkıp da ekstradan ağaç kesimine yönelme eğilimine girip, bu işi ticarete dökmenin getireceği zararlar. Her zaman olduğu gibi gözü açık kişiler yeni trendleri kullanıp ondan kendilerine fazla pay çıkarmaya çalışır. Bez çanta örneğinde de bunu gördük. Poşet çantaların zararlarından yararlanarak şimdi de doğada çözündüğünü iddia ettikleri Tela(nonwoven) çanta ticareti başlattılar. Bu son konu aslında buraya ait değil, farklı bir başlıkta onu da tartışabiliriz. |
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 08-02-2007
|
Konu biraz hortlamış olacak ama, ben de fikrimi belirtmek istiyorum. ister odun külü ister kostik soda ikisi de kimyasal, birinde sodyum tuzları diğerinde potasyum tuzları var. Birisini ağacı yakarak elde ediyoruz, diğerini hazır alıyoruz. Kendimizin elde ettiğine doğal, diğerine ise kimyasal diyoruz. Değişen fazla birşey yok. Çünkü sabun yapabilmek için asidi çözerek tuz (sabun) yapacak bazik bir madde lazım. ister sodyum ister potasyum farketmez ikisi de ph 14 e yakın (tam bilmiyorum, tahminen) malzemeler. Üstelik sodyum insana daha yakın bir madde malum tuzda var. Ama ne yalan söyleleyim. odun külünden sabun yapmak bana da daha doğal geliyor. Teknik açıdan ise fark yok. Hatta kül içerisinde yandığı için bozunan ve kansorejen olan maddeler de olabilir. ![]() Benim yaptığı sabun ölçüleri ise şöyle 691 gr. zeytinyağı 191 gr. su 89 gr. kostik soda toplamda 1 kg gibi oluyor. gramı gramına ölçerek yapıyorum. Soğuk yöntemle yapıyorum. Harika oluyor. Ayrıca sıcak sistem sabunda yağ ısıl işlem gördüğünden, soğuk yapıma göre dezavantajlı gibi. Eleştiriye açığım, sonuçta amacımız en iyisini ulmak |
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 18-06-2007
|
Alıntı:
Kostik(NaOH) genellikle katı sabun yapımında kullanılmaktadır. Küllü su(KOH) ile sıvı sabun yapılabilmektedir. En önemli farkı budur. Küllü su ile sabun yaparken içerisine tuz ilave ederseniz yine katı sabun elde edebilirsiniz. Kostik ile sabun yapımı sırasında kostik ve yağ oranı çok önemlidir. PH ını ölçmenizde fayda var. Aksi takdirde cilde zararlı olabilmektedir. Saygılar. |
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 07-02-2016
|
Sabunlaşma
İşin uzmanlarına soruyorum.Acilen cevaplarsanız çok iyi olur; Yaklaşık 4 yıldır kendi sabunumu yapıyorum. Bazen yakınlarımızada yapıyorum.sabun yaparken zeytin yağı ve defne yağı kullanıyorum.yağın %25 i defne yağı % 75 zeytin yağı.6 kg yağa 1 kilo kostik kullanıyorum. kalıba koymadan önce 50gr ısırgan otu yağı ekliyorum.Sabun genelde çok güzel oluyor ve 2-3 saat içinde kalıplamış oluyorum. Bazende sabunlaşma bi türlü başlamıyor.3-4 saat kaynatmama rağmen hiç sabunlaşma olmuyor.yağı dinlenmeye bırakıyorum 2gün sonra çok azı sabunlaşmış oluyor.bunun sebebi nedir.kullandığım kostik hep aynı.acaba yağdanmı kaynaklanıyor bu durum.acaba zeytin yağı sahtemi. Sahte ise bu ne yağı olabilir ki. |
|
|
|
|
|
#12 | |
|
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
|
Alıntı:
6 kg yağ için 1 kg NaOH çok fazla değil mi? |
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-04-2011
|
Bizim yörede el yapımı defne ve zeytin yağı karışımlı mis kokulu sabun. ![]() ![]() ![]() Düzenleyen vehibe : 07-12-2012 saat 18:05 Neden: Kelime ekleme. |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Ağaç Dostu
|
Yapılışını aşama aşama göstermek istedim. ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
#15 |
|
agaclar.net
|
Yapmışken detay tarif de verebilirmisiniz, malzemeler, ölçüler, ısı seviyeleri vb. |
|
|
|
|
|
#16 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Arzuya göre defne ve zeytin yağı karışımı kullanılır. ben yarı yarıya kullandım. İlk önce yağ ısıtılıyor, kaynama durumuna gelince 2 litre suyla eritilen kostik üzerine dökülüyor, bir kaç dakika bekledikten sonra ateş iyice kısılıyor, Kabarmaya başlayınca içinde biriken su buharlaşana kadar sürekli karıştırılıyor. Resimlerde gösterdiğim şekilde kalıba dökülüp 15- 20 dakika beklenip kalıp şeklinde kesilip kullanıma hazır hale geliyor... |
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
agaclar.net
|
Kostik oranınız 1/6 = 0,166. Genelde 0,133-0,139 aralığında kullanıyorlar. Sizinki genele göre biraz fazla sanki. Bunun özel bir sebebi var mı? Yoksa sıcak sabun yapıldığında mı böyle oluyor. Kostik olarak ne kullanıyorsunuz? Laboratuar kalitesi bir malzeme mi, lavabo açıcısı türünden bir malzeme mi? Esasında uzun bir pişirme yapmıyorsunuz. Kaynama durumuna kadar (yağın kaynadığını nasıl anlıyorsunuz? Su gibi olmadığına göre ısı çok yüksek olmalı) ısıtıp, kostik çözeltisi ile karıştırıyorsunuz (kostik çözeltisi, saf kostik suya ilave edilip çözündüğünde 80 derece oluyor), yağın ısısı ile kostik çözeltisinin ısıları farklı oluyordur, değil mi? Kısık ateşte ısıtma genelde ne kadar sürüyor? Kalıba dökünceye kadar sürekli ısıtılıp karıştırılıyor mu? Kalıba dökülen sabunu kestikten sonra kurutma süresi gerekmiyor mu? |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Ağaç Dostu
|
Sayın Meyveli tepe, Kostik oranı önemli bir etken. Bizim yaptığımız sabunu kostik oranı yıllardan beri aynıdır. Bu haliyle yeteri kadar temizleme sağladığından ötürü hiç değiştirmedik,değiştirme gereği de duymadık. Bizim sabun yapımımız hiçbir zaman laboratuvar işi olmadı. Dededen , babadan gelen yöntemlerle bu işi hallettik. Çok da memnunuz. Kullandığımız kostik de lavabo açıcısı olanından değil,bildiğimiz baharatçıdan (önceleri taş halinde alıyorduk,şimdi ezilmiş olarak geliyor.) alıyoruz. Yağın kaynadığını anlamak suyun kaynadığını anlamak gibi.Aynı şey. Bir fark yok. Kostiği eritmek için iki litre suya bir kilo kostik koyuyoruz. Su ile birlikte tepkimeye girince ısısı kendiliğinden yükseliyor. Özel olarak ısıtmıyoruz. Eriyince kaynamak üzere olan yağın üzerine döküyoruz. Pek fazla bir ısı farkı olmuyor. Kısık ateşte ısıtma yaklaşık 15 dakika ( taşıp dökülmesin diye sürekli karıştırılarak) dökülüyor. Altını kapattıktan sonra biraz daha bekliyoruz çünkü hala kabarma durumu var. Kabarmaların geçmesi için ise 15 dakika fazladan bekliyoruz anlıcağınız. Sonra resimde gösterdiğim gibi kalıba döküyoruz.Kkurutma süresini beklemiyoruz direk sarma işlemine geçiyoruz. Böylece kokusunu daha iyi muhafaza ediyor. Bir hafta sonra ise sabun kullanılabilir hale geliyor... Umarım kafanızdaki bütün soru işaretlerini gidermişimdir. ![]() |
|
|
|
|
|
#19 |
|
agaclar.net
|
1000/6000 = 0,166. Bu oran da genelde kullanılan 0,133 - 0,139 oranından fazla. 0,139 oranı kullanılsaydı 6 kg yağ için 834gr kostik kullanmak gerekecekti. Serbest kostik kalmamasını garanti etmek için genelde yağ oranını %5 fazla tutuyorlar. |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-02-2012
|
selam, arkadaşlar piyasada bulunan hacı şakir saf beyaz sabun hakkında ne düşünüyorsunuz ? gerçekten dedikleri gibi doğal mı ? nasıl yapılıyor , içinde ne var bilen var mı ? Düzenleyen Erdogan : 03-03-2013 saat 02:05 |
|
|
|
|
|
#21 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-10-2007
|
Kostik oranı düşük sabun elde etmek için. Sabun yaparken bir miktar küllü su,bir miktar kostik kullanılsa.İstenilen kostik oranı düşük sabun elde edilir mi ? Sabun imalatından kalan kostikli su,bol su ile karıştırılarak ağaç ve bitkilere verilebilir mi ? Bilgi vereceklere şimdiden teşekkürler. |
|
|
|
|
|
#22 |
|
agaclar.net
|
Sabun imalatından geriye kostikli su kalmaması gerekiyor. Kostik = Sodyum Hidroksit Kül suyu = Potasyum Hidroksit + Yanma sonucu kalan ağır metaller Sabun imalatında kostik kullanmak istenmiyor ise kül yerine temiz potasyum hidroksit kullanılmasını öneririm. Bu şekilde hiç olmaz ise küldeki serbest durumdaki metaller vb. sabuna geçmemiş olur. Ancak potasyum hidroksit sıvı sabun yaparken kullanılıyor. Kül ile yapılana sertleşmesi için tuz ilave ediyorlar ama tuz da sodyum klorür. Şayet tuzdaki sodyum sabunu sertleştirmek için ayrışıp reaksiyona giriyor ise (bundan emin değilim ama sabunun yapısı değişiyor ise reaksiyona da giriyor olmalı) kuvvetli bir zehir olan klorün serbest kalması da olası. Neticede, baz olarak sodyum hidroksit veya potasyum hidroksit, asit olarak yağlar reaksiyona girecek ve tuz olarak sabun oluşacak. Reaksiyona giren malzemelerin sabit bir oranı var. Bu orana riayet edilmesi durumunda serbest hiç bir şey kalmaz. Ne olur ne olmaz, baz malzeme serbest kalmasın diye genelde yağ oranını %5 fazla kullanırlar, böylece serbest baz geriye kalma olasılığı sıfırlanır. |
|
|
|
|
|
#23 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-11-2015
|
Alıntı:
Kül Deyip Atma Kullan, Birazda Sen Faydalan | Bilim Genç Burada dendiği gibiyse şayet,doğanın göbeğinden,temiz toprakta yetişmiş saf ağaç külünde ağır metala rastlanması pek olası değil gibi görünüyor.Zaten bazı istisnalar hariç yapısında bolca ağır metal bulunduran bitki de yok,onlar da bizim gibi kötü etkileniyorlar bundan. O zaman asıl soru şu:Meşe yapısında çok fazla ağır metal ihtiva ediyor mu?Kül suyundan yapılmış sabun ağır metal içeriyor diyelim,bu zamanla birikme yapar mı? Bunu da sanırım Mine hanım cevaplayabilir.Bu yılki sayfasında ki soruların çoğu benim.Azar işitir miyim acaba ![]() |
|
|
|
|
|
|
#24 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-10-2007
|
Sayın MeyveliTepe, İlgi gösterdiniz.Bilgi verdiniz. Çok teşekkür ederim. Selam ve sevgilerimle. |
|
|
|
|
|
#25 |
|
Ağaç Dostu
|
sonuç nedir ? kül mü yoksa kostik mi ? kim kazandı ? ![]() |
|
|
|
|
|
#26 |
|
agaclar.net
|
Herkes kazandı. İsteyen istediğini yapacak ama bilerek ![]() |
|
|
|
|
|
#27 |
|
Ağaç Dostu
|
ikisi başabaş desenize ![]() bu arada yabancı bir sitede okuduğum kadarıyla kül kullanımı ( potasyum hidroksit ) sabun kalıplarının daha yumuşak olmasını - ya da sıvı sabun yapımında , kostik kullanımı ( sodyum hidroksit ) sabun kalıplarının daha sert olmasını sağlarmış.. doğruluğundan emin değilim. kül ekmek fırınlarından kolay temin edilebiliyor. bu arada diğer yağları ucuza nasıl temin edebiliriz fikri olan var mı ? sabunun kıvamını sağlamak için hindistancevizi, kakao, shea butter , palm kernel yağı ..vs ? ya da bunlar gerekli mi sizce ? |
|
|
|
|
|
#28 |
|
agaclar.net
|
Doğrudur, yazmıştım mesajda. |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 08-02-2007
|
Bir konuda arkadaşlar sizden fikir sormak isterim, sıcak sabun yapımında, sabunlaşan materyal su üzerine çıkıyor. Altta da su kalıyor. Bu durumda reaksiyondan artan kostik olursa, tamamı su içerisinde eriyik olarak kalmayacak mıdır? suda erimiş kostik sabunun içinde nasıl kalabilir ki? Bol su ile sıcak sistem sabun yapılırsa sanki tüm fazla kostik alttaki su içerisinde kalır gibi bir düşünce oluştu bende, arkadaşların fikri nedir acaba? |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
|
Arkadaşlar geleneksel tıraş forumumuz geltir.com' daki "martin" üye adlı hocamız tamamen doğal ürünlerden organik tıraş sabunu yapmaktadır. Kendisi ücret almamakta, bunun yerine sizden lösev'e bağış yapmanızı rica etmekte. Şu an 375 lira toplandı bile. Ben bir geleneksel ıslak tıraş sevdalısı olarak yaptığı sabunları çok çok beğeniyorum. Nemlendirme, kayganlık, koruma çok iyi ki bunu pek çok yabancı klasik tıraş sabunu ve kremini kullanmış biri olarak söylüyorum. Özetle, gerek lösev'e katkı yapmak isteyen, gerekse klasik tıraşı seven ve tıraş fırçası kullanan biri iseniz bu harika sabunu bir test etmek için forumumuza "Martin amca sosyal sorumluluk projesi" konusuna göz atmaya bekleriz. Sabun alacaklara ısrarla pötibör 1 modelini tavsiye ederim.(ben isimlendirdim ) Gerçi yaptığı kokolin serisinin hepsi güzel. Sabunlarında kakao yağı, lanolin, keçi sütü, isteğe bağlı donyağı, lavanta yağı gibi güzel ve cildi besleyen içerikler bulunmakta. |
|
|
|
![]() |
| Konu Araçları | |
| Mod Seç | |
|
|