agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Daha İyi Bir Yaşam İçin
(https)




Beğeni Düzeni217Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 12-05-2016, 15:48   #181
Ağaçsever
 
laputa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-03-2016
Şehir: istanbul
Mesajlar: 84
sevgili meyvelitepe,

Tecrübelerinizi pratige dokulebilir şekilde paylaştığınız için teşekkürler.
Sonuca ulaşmakta oldukça yardımcı oluyor.
Bir kaç konuda daha fazla bilgi paylaşır mısınız?
Bahsettiğiniz diğer yağları uygun fiyata ve kalitede/saflıkta nereden temin ediyorsunuz?
2 kişilik bir ailenin yıllık yağ üretim bedelini tecrübe ettiyseniz paylaşır mısınız?

Bir de, kostik asit tercihini, doğru oranda karıştırabildiğiniz zürece, zararsiz bir karisim elde edebileceğinize dayanarak yapıyorsunuz. Külün saflığına güvenmektense. Doğru anlamış mıyım?

son 2 sorum
Doğru karışım için hangi lab. ekipmanlarını kullanıyorsunuz?
Bir de bu yöntemle üretilmiş sabun atığının doğaya etkisini araştırmaya zamanınız oldu mu?

Bahçe faaliyetlerinin yoğun olduğu bu dönemde çok sordum biliyorum ileride bu sayfayı kullanacak arkadaşların da desteğiyle diyelim.


Düzenleyen laputa : 12-05-2016 saat 15:49 Neden: imla
laputa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-05-2016, 14:08   #182
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 01-10-2014
Şehir: ADANA
Mesajlar: 268
Eskiden kül sabun yapımı ve çamaşır yıkamada kullanılırmış. Fakat o zamanki çevre kirlenmesi bu zamandan farklı. Doğal sabun yapmak için Kül kullanacağım derken dikkat edin. Kullanacağınız külün ne olduğu önemli. Taş kömürü Linyit kömüründen de kül olur. Termik santral çevresinde biriken bu maden küllerinin olduğu yerlerde radyasyon artışı olur. Odun bitki küllerinde bile kurşun, civa, tarım ilaçları birikmesi var. Tarladan kalan ayçiçeği, mısır gövdelerini yakıp kül elde edersiniz. Çiftçi bu tarlalara çeşit çeşit ilacı basmıştır hepsi bitkinin içine işler. Bu külü kullanırsanız ilaç artıklarını vücudunuza bulaştırırsınız. Belki zararsız görülecek az oranlarda olur ama birikir zamanla zarar verebilir. Piyasadaki ucuz olsun diye alınan kalitesiz sabunlar, doğal yapılmış diye alınan el yapımı sabunların yapımı önemli. Bilinçsizce ölçüsüzce yapılmışsa zarar verir. Yıkanınca gözlerimizin kızarması içindeki maddelerin zarar vermesinden, alerji yapmasından. Yıkandıktan sonra kaşınıyorsanız sabundaki aşırı kostikten. İyi havalanmayan kuaförden çıkan bayanların gözlerinin kızarması kullanılan sprey,şampuan ve boyaların gözlerde kızarma şeklinde alerji belirtisi.

Erdem 01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-05-2016, 21:42   #183
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi laputa Mesajı Göster
sevgili meyvelitepe,

Tecrübelerinizi pratige dokulebilir şekilde paylaştığınız için teşekkürler.
Sonuca ulaşmakta oldukça yardımcı oluyor.
Bir kaç konuda daha fazla bilgi paylaşır mısınız?
Bahsettiğiniz diğer yağları uygun fiyata ve kalitede/saflıkta nereden temin ediyorsunuz?
2 kişilik bir ailenin yıllık yağ üretim bedelini tecrübe ettiyseniz paylaşır mısınız?

Bir de, kostik asit tercihini, doğru oranda karıştırabildiğiniz zürece, zararsiz bir karisim elde edebileceğinize dayanarak yapıyorsunuz. Külün saflığına güvenmektense. Doğru anlamış mıyım?

son 2 sorum
Doğru karışım için hangi lab. ekipmanlarını kullanıyorsunuz?
Bir de bu yöntemle üretilmiş sabun atığının doğaya etkisini araştırmaya zamanınız oldu mu?

Bahçe faaliyetlerinin yoğun olduğu bu dönemde çok sordum biliyorum ileride bu sayfayı kullanacak arkadaşların da desteğiyle diyelim.
Kullandığım yağlardan zeytinyağı bahçeden, kakao yağı ve hindistan cevizi yağlarını gıda hammaddeleri satan bir yerden alıyorum.

Odun külü potasyum hidroksit içerir. Ayrıca başka bir çok şey de içerir. Potasyum hidroksit sıvı sabun yapmak için uygundur, sert sabun olmaz. Sabun sert olsun diye içine sodyum klorür (tuz) koyuyorlarmış, ne kadar koyarlar, gerek külü gerek tuzu nasıl ölçerler, ortaya çıkan sabunda kimyasal reaksiyon dışında geriye fazladan ne kalır bilmiyorum.

Sabunlaşma olayı tamamen kimyasal bir reaksiyondur. Sadece gereken kimyasalları ve sadece gerektiği kadar kullanmak gerekir ki sonuç tam istendiği gibi olsun.

Ölçü aleti olarak terazi ve yeterli büyüklükte ısıya dayanıklı ölçü kabı dışında başka bir ölçü aletine ihtiyaç yok.

Deniztuzu beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-11-2016, 11:23   #184
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 17-11-2016
Şehir: gaziantep
Mesajlar: 1
sıcak kaynatma yontemi ile kostık mıktarı nekadar olmalı acaba.

delici Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-12-2016, 14:23   #185
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 09-09-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 5
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Her türlü yağdan sabun olur mu? Evet olur. Ama iyi sabun olmaz.

Söz gelimi zeytinyağı çok kaliteteli bir yağdır ama sadece zeytinyağından yapılan sabun yeterince sert olmayan ve su temasında çabuk eriyip giden, yumuşak, köpürmeyen, yeterince temizlik hissi vermeyen bir sabun olur.

Her yağın içerdiği farklı asit içerikleri sebebiyle bu böyle. Birden fazla kaliteli yağın bir arada kullanılması ile ideal bir sabun yapmak mümkün olur.

Bunun için soapcalc hayli yeterli. Kullanacağınız yağ miktarları veya oranlarına göre su, kostik vb. diğer malzemeleri ne miktarda kullanmanız gerektiğini söylerken, aynı zamanda elde edeceğiniz sabunun kalitesi hakkında da gayet güzel bilgi verir.

Söz gelimi, bir dostumun epey uğraşarak ideal kaliteyi yakaladığı yağ oranlarıyla yaptığı sabunu çok beğendiğimiz için küçük bir modifikasyon ile o oranları kullanıyoruz ve muhtemelen piyasadan satın alınamayacak ölçüde kaliteli bir sabunumuz oluyor.

Dostumun kullandığı yağ oranları %14 kakao yağı (cocoa butter), %31 Hindistan cevizi yağı (coconat oil) ve %55 zeytinyağ (olive oil). Benim yaptığım modifikasyonda %2 Stearic asit geliyor ve Kakao yağı %12'ye iniyor, gerisi aynı.

Su/yağ oranını %33 olarak kullanıldığında daha iyi oluyor. Kostik miktarını yazılım hesaplayıp size veriyor. Superfat oranını standart %5 tutmak gerekir ki sabunda serbest kostik kalmasın.

Sabun yaparken, kostik çözülmüş suyun ısısı ile yağın ısısını ayarlamak işin püf noktası. Aralarında ısı farkı olmaması gerekiyor. İdeal olarak 35-40 aralığında bir ısıyı seçebilirsiniz. Fakat kostikli su söz gelimi 38 dereceyse yağ da tam 38 derece olmalı. Birini ısıtırken diğerini soğutmak söz konusu olduğundan gerçekten hassas davranmak gerekiyor.

Kullanılan yağları değiştirerek sabunun kalite parametreleri olan hardness, cleansing, conditioning, bubbly, creamy, Iodine ve INS parametrelerinin nasıl değiştiğini gözleyin. Sonuç parametresi olarak INS değerinde 160'ı tutturmak veya çok yakın olmak önemli.
Sayın MeyveliTepe,
Keşke linkini verdiğiniz sabun hesaplayıcısını daha önce görseydim.. Bir arkadaşımdan onun ısrarı üzerine kendi ürettiği zeytinyağı aldım. Ancak zeytinyağı küf kokuyordu. Kendisine de saygımdan üzülmesin diye bir şey de söyleyemedim.Sonradan zeytinyağının küflenmeyeceğini ama sıkım öncesi çok bekleyen zeytinin küflenebileceğini ve yağa bu küf kokusunun geçebileceğini öğrendim.

Bu yağı değerlendirmek için bir miktarından sabun yaptım. Ancak bu sabun hiç köpürmüyor; taş gibi bir şey oldu. Keşke sabun hesabı linkini daha önce görseydim; ona göre yapsaydım diyorum.

Yaptığım sabunu atmaya da kıyamadım. Bu sabunları değerlendirmek için (rendeleyip tekrar eritip içerisine değişik yağlar eklesem??) buradaki arkadaşların veya sizin bir önerisi olabilir mi? acaba

Deniztuzu beğendi.
virgom66 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-02-2017, 18:58   #186
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-11-2015
Şehir: bursa
Mesajlar: 164
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Sabun imalatından geriye kostikli su kalmaması gerekiyor.

Kostik = Sodyum Hidroksit
Kül suyu = Potasyum Hidroksit + Yanma sonucu kalan ağır metaller

Sabun imalatında kostik kullanmak istenmiyor ise kül yerine temiz potasyum hidroksit kullanılmasını öneririm. Bu şekilde hiç olmaz ise küldeki serbest durumdaki metaller vb. sabuna geçmemiş olur.

Ancak potasyum hidroksit sıvı sabun yaparken kullanılıyor. Kül ile yapılana sertleşmesi için tuz ilave ediyorlar ama tuz da sodyum klorür. Şayet tuzdaki sodyum sabunu sertleştirmek için ayrışıp reaksiyona giriyor ise (bundan emin değilim ama sabunun yapısı değişiyor ise reaksiyona da giriyor olmalı) kuvvetli bir zehir olan klorün serbest kalması da olası.

Neticede, baz olarak sodyum hidroksit veya potasyum hidroksit, asit olarak yağlar reaksiyona girecek ve tuz olarak sabun oluşacak. Reaksiyona giren malzemelerin sabit bir oranı var. Bu orana riayet edilmesi durumunda serbest hiç bir şey kalmaz.

Ne olur ne olmaz, baz malzeme serbest kalmasın diye genelde yağ oranını %5 fazla kullanırlar, böylece serbest baz geriye kalma olasılığı sıfırlanır.
Kül, yanmış organik maddelerden geri kalan atığa verilen genel isimdir. Yakılan maddenin ne olduğuna bağlı olarak külün rengi, görüntüsü, kokusu değişebilir. Bitki külü incelendiğinde, yetiştirildiği ortamda bulunan mineral maddelerin tamamına yakın kısmı bitki içeriğinde vardır. Külün elde edilmesi sırasında bazı mineral maddeleri buharlaşma ve sublimasyona uğrama (katı halden gaz haline geçme) sonucu kaybolur. Klor, kükürt, bir miktar potasyum, kalsiyum ve fosfor azalması meydana gelebilir. Kül içinde azot, karbon, oksijen ve hidrojen hiç bulunmaz. Çünkü bunlar organik kökenli maddeler olduğundan ve yakma sırasında bu organik maddelerin tamamı yandığından, kaybolur. Külde kalan maddeler onların oksitleri durumundadır. Çünkü yanma bir oksidasyon olayıdır ve bunun için Adolf Mayer yukarıdaki tarifinde külü bir derece daha oksitlenemeyen madde olarak belirtmiştir. Değişik bitkilerde yapılan kül analizlerinde bu güne kadar 60’a yakın madde tespit edilmiştir. Bunların bazıları alüminyum, arsenik, baryum, bor, brom, cıva, çinko, demir, fosfor, gümüş, kurşun, kükürt, kalay, lityum, magnezyum, sodyum, stronzyum, talyum, titanyum ve vanadyumdur. Ancak bu ve diğer ismi verilmeyen elementlerin çoğu kül içersinde mikro düzeyde kalır ve hatta bazılarının ortaya çıkartılması özel analizler ister. Külde çok görülen elementler bitkiye mutlak gerekli olan elementlerdir. Mutlak gerekli elementler fosfor, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, kükürt, mangan, molibden, bor, bakır, çinko, klor ve sodyum olmak üzere 13 adettir.*
Kül Deyip Atma Kullan, Birazda Sen Faydalan | Bilim Genç

Burada dendiği gibiyse şayet,doğanın göbeğinden,temiz toprakta yetişmiş saf ağaç külünde ağır metala rastlanması pek olası değil gibi görünüyor.Zaten bazı istisnalar hariç yapısında bolca ağır metal bulunduran bitki de yok,onlar da bizim gibi kötü etkileniyorlar bundan.

O zaman asıl soru şu:Meşe yapısında çok fazla ağır metal ihtiva ediyor mu?Kül suyundan yapılmış sabun ağır metal içeriyor diyelim,bu zamanla birikme yapar mı?

Bunu da sanırım Mine hanım cevaplayabilir.Bu yılki sayfasında ki soruların çoğu benim.Azar işitir miyim acaba

YeniBON beğendi.
çamkokusu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-03-2017, 15:41   #187
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 13-03-2017
Şehir: sakarya
Mesajlar: 3
Merhabalar arkadaşlar bende yaklaşık 4 senedir sabun yapıyorum başta zeytin yağı olmak üzere kakao yağı hindistan cevizi yağı gibi yağlarla tariflerimi git gide geliştirmeye çalışıyorum öncelikle şunu söylemem gerekir gerçekten çok titizlikle yapılması gereken bi iş. Kostik kullanımı oldukça tehlikeli ve doğru ayarlanmalı başta çok acemilik çektim çok çeşit denedim ama en güzeli keçi sütlü diyebilirim. Çok zor değil fakat özen isteyen bi uğraş mesela aynı sefalı sabun yapmak istiyorsam bahçeme aynı sefa dikip onun çiçeklerini topluyorm o şekil sabun yapıyorm herkes böyle yapmayabilir ****** ama ben böyle yapmaktan zevk alıyorm herkes yapabilir bence

Enson ve Deniztuzu beğendi.
Şifalı bitkiler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-03-2017, 14:06   #188
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 25-03-2017
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1
küllü sabun yaperken ph nasıl ölçülür bilen varmı

fatma uslu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-10-2018, 18:29   #189
Ağaç Dostu
 
tenar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-07-2007
Şehir: Yerdeniz
Mesajlar: 186
Merhaba, İzmir' den el yapımı sabun aldım. Çeşit çeşit sabunlar. Eşek çiftliklerinden eşek sütü elde ediyor ve sütlü sabun dahi yapıyorlar. Soğuk işlem yapıyoruz dediler. Kostik mi kül suyu mu defim. Hayır kimyasal kullanmıyoruz dedeler. Bunlar kullanılmafan, başka bir soğuk yöntem mi var? Biliyor musunuz? Teşekkür ederim.

tenar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-11-2018, 17:44   #190
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 15-03-2018
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 97
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tenar Mesajı Göster
Merhaba, İzmir' den el yapımı sabun aldım. Çeşit çeşit sabunlar. Eşek çiftliklerinden eşek sütü elde ediyor ve sütlü sabun dahi yapıyorlar. Soğuk işlem yapıyoruz dediler. Kostik mi kül suyu mu defim. Hayır kimyasal kullanmıyoruz dedeler. Bunlar kullanılmafan, başka bir soğuk yöntem mi var? Biliyor musunuz? Teşekkür ederim.
Eşek sütü piyasada oldukça pahalı..
Aldığınız sabun kaç gram ve fiyatı neydi bilgi verebilirmisiniz ?
Teşekkürler

sanpedro Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-12-2018, 08:56   #191
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 22-10-2018
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 31
Belirli bir zaman müsait olunca deneyeceğim iştir. En azından 4-5 kalıp çıkartacağım

chnarmagan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-01-2019, 19:17   #192
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 25-01-2019
Şehir: Muğla seydikemer
Mesajlar: 1
Merhaba yeni katıldım seydikemerde sabun döküm atölyem var.biz sıcak su sabunu yapıyoruz.****** fazla kostik suda kalıyor sabunun ph düşük oluyor daha sağlıklı yöntem

YeniBON beğendi.
Sabuncu kadın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-02-2019, 15:30   #193
Ağaç Dostu
 
celalamca's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2017
Şehir: ankara
Mesajlar: 142
SoapCalc
adresinden ister potasyum hidroksitli ister sodyum hidroksitli sabun yapabilirsiniz ve yine tablodan istediğiniz yağı seçebilirsiniz.
Oranları tutturmak için dijital ev terazisi yeterli bu durumda sabunlaşmadan arta kalacak zararlı kimyasal madde kalmaz.Evde sabun yapacaklar bu işi göz kararı değil bu tabloya göre yaptıklarında ve gerekli önlemleri aldıklarında doğal sabun yapmış olurlar.
Bu iş için gerekli tüm malzemeler
Türkiye'nin toptan sabun malzemeleri mağazası. Butik Sabun, Dekoratif Sabun, Doğal Sabun ve Kokulu Taş için hammaddeler. Eriyebilir Sabun Bazı, sabun boyalar, sabun esansları ve sabun kalıplar.
sitesinde mevcut.
doğal sabun Archives - Sabun Atölye
sitesinde adım adım sabun yapımı da anlatılıyor.
Yani sabun yapımı aslında oldukça basit, herkes kendi sabununu kolayca yapabilir.

Resulgur ve Deniztuzu beğendi.
celalamca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-05-2019, 10:48   #194
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 30-05-2019
Şehir: nazilli
Mesajlar: 1
ilgili ürünler hakkında ipek hanım olarak yardımcı olacagımızı bildirmek isteriz. Selamlar..

ipek hanım çiftliği

ipekhanim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-06-2019, 13:46   #195
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 30-05-2013
Şehir: izmir
Mesajlar: 21
İyi günler herkeze. Bende zeytin yağı buldukca sabun yapıyorum. 6 hafta bekliyorum ama kullan maya başlayınca sabun eriyor ve çok cabuk bitiyor. Erimemesi için içine ne eklemeliyim bilgisi olan varmı?

tamer35 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-11-2019, 17:58   #196
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-11-2019
Şehir: Aksaray
Mesajlar: 2
Selamünaleyküm arkadaşlar zeytinyağlı kükürtlü sabun yapmak istiyorum bunun için 500 gr zeytinyağına ne kadar kostik su ve kükürt katman gerekiyor yardımcı olursanız memnun olurum

hancı68 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-11-2019, 23:51   #197
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tamer35 Mesajı Göster
İyi günler herkeze. Bende zeytin yağı buldukca sabun yapıyorum. 6 hafta bekliyorum ama kullan maya başlayınca sabun eriyor ve çok cabuk bitiyor. Erimemesi için içine ne eklemeliyim bilgisi olan varmı?
zeytinyağı yemek için çok iyi bir yağdır. Zeytinyağından sabun da olur, temizler mi temizler, ama sadece zeytinyağından çok iyi sabun olmaz. Her yağın özellikleri farklı.

İyi temizleyen, bol köpüklenen, sert olup kolayca yumuşamayan, elinizi yıkadığınızda cildi kurutmayıp nemli tutan aynı zamanda cildi besleyici sabun yapmak elbette mümkün ama tek çeşit bir yağ ile imkansız.

Farklı yağlar farklı özelliklerde olduğu için istediğiniz özellikleri bir araya getiren yağları belli oranlarda kullanarak yapılan sabunlarla istediğiniz özellikli sabun yapmak mümkün.

İyi sabun yapımında hindistan cevizi yağı olmazsa olmazlardan. Bunun yanında %5 oranında hint yağı muhakkak kullanılmalı. Zeytinyağ da muhakkak kullanılması gereken yağlardan. Oranı kullanılan diğer yağlara göre değişebilir.

Çok karmaşıklaştırmamak adına, Hindistan cevizi yağı, hint yağı, kakao yağı (veya palm yağı), kalanı da zeytinyağı olmak üzere çok kaliteli sabun yapılabilir.

Bulabilirseniz defne yağı sabun yapımına çok uygun, çok iyi özellikleri var. %40 oranında defne yağı kullanımıyla harika sabunlar yapılabilir.

Fazlasıyla önemli başka bir şey de, yağ-kostik oranlamasında yağ oranı muhakkat %5 fazla olmalı (superfat). Sabunu ne kadar iyi karıştırırsanız karıştırın, yağ ve kostik moleküllerini tam olara reaksiyona sokacak şekilde karıştıramazsınız. Sonunda sabunda tehlikeli kostik kalmaması için mutlaka yağ %5 fazla olmalı. Yağın fazla olması cilt için ayrıca iyidir.

Enson beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-11-2019, 23:57   #198
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hancı68 Mesajı Göster
Selamünaleyküm arkadaşlar zeytinyağlı kükürtlü sabun yapmak istiyorum bunun için 500 gr zeytinyağına ne kadar kostik su ve kükürt katman gerekiyor yardımcı olursanız memnun olurum
500 gr zeytinyağı için 64,35 gr kostik (NaOH) ve 190 gr su kullanmanız gerekiyor (%5 superfat koşulunda).

Kükürtü hangi formda kullanacaksınız bilmiyorum. Kükürt sabun reaksiyonunda yer almadığı için oranı size kalmış. Kükürtü sabuna ilave etme zamanı yağ ve kostik karıştırmaya başlanılıp muhallebi kıvamı almaya yüz tuttuğunda olmalı.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-11-2019, 00:10   #199
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ipekhanim Mesajı Göster
ilgili ürünler hakkında ipek hanım olarak yardımcı olacagımızı bildirmek isteriz. Selamlar..

ipek hanım çiftliği
Biraz eski tarihli ama, şöyle bir şey denmiş;

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hassasanne Mesajı Göster
Doğrusu şöyle olacaktı: İpek Hanım Çiftliği yani Pınar Hanım da doğal sabunu Hatay'dan tedarik edenlerden. Sabunları Şenköylüler'den alıyor sanırım. Sabunları birebir aynı nedense.

Ama duyduğuma göre sayın Kaftancıoğlu, sabunu kendisi üretiyor izlenimi vermek için şimdiden sabun kulelerinden oluşan "İpek Hanım Çiftliği Sabun Tematik Parkı" çalışmasına başlamış çiftiliğinde.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-11-2019, 10:05   #200
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-11-2019
Şehir: Aksaray
Mesajlar: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
500 gr zeytinyağı için 64,35 gr kostik (NaOH) ve 190 gr su kullanmanız gerekiyor (%5 superfat koşulunda).

Kükürtü hangi formda kullanacaksınız bilmiyorum. Kükürt sabun reaksiyonunda yer almadığı için oranı size kalmış. Kükürtü sabuna ilave etme zamanı yağ ve kostik karıştırmaya başlanılıp muhallebi kıvamı almaya yüz tuttuğunda olmalı.
Usta çok teşekkür ederim ilgin için sağol %5 süperfat koşulunda ne demek bilmiyorum onu anlamadım kükürtün ne zaman katılacağı Konusunda beni bir hatadan çevirdiğin için de sağol varol usta

hancı68 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-03-2020, 19:02   #201
Ağaç Dostu
 
halcur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-12-2018
Şehir: Adana
Mesajlar: 557
Galeri: 1
Sevgili dostlar, ben de sabun yapmaya çalışıyorum. Ölçüleri de Sayın Meyveli Tepe'nin verdiği bilgileri temel alarak ayarlıyorum.
İlk yaptığım fena değildi ama ikinci de sorun oldu.
Karışımı bardağa döktüm. Kalıp olarak naylon bardak kullandım.
Bardağın altı beyazlaştı ama üstü şeffaf jel kıvamında oldu. Ölçülerde dikkatli olduğumu düşünsem de ayarları tam tutturamamışım o kesin. Peki, neyi eksik ya da fazla olursa jel olur. Bilgi verebilirseniz sevinirim.

halcur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-03-2020, 22:01   #202
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi halcur Mesajı Göster
Sevgili dostlar, ben de sabun yapmaya çalışıyorum. Ölçüleri de Sayın Meyveli Tepe'nin verdiği bilgileri temel alarak ayarlıyorum.
İlk yaptığım fena değildi ama ikinci de sorun oldu.
Karışımı bardağa döktüm. Kalıp olarak naylon bardak kullandım.
Bardağın altı beyazlaştı ama üstü şeffaf jel kıvamında oldu. Ölçülerde dikkatli olduğumu düşünsem de ayarları tam tutturamamışım o kesin. Peki, neyi eksik ya da fazla olursa jel olur. Bilgi verebilirseniz sevinirim.
Tamı tamına ne yaptığınızı, hangi malzemeden kaç gr kullandığınızı ve uygulamanızı anlatırsanız nerede aksilik var anlayabiliriz.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-04-2020, 20:17   #203
Ağaç Dostu
 
halcur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-12-2018
Şehir: Adana
Mesajlar: 557
Galeri: 1
Name:  sabun.jpg
Views: 751
Size:  69.5 KB
Yukarıdaki fotoğrafta görüldüğü gibi bir excell sayfasında hesaplattırarak ölçüleri ayarlamaya çalıştım. Şu an görünen hesap son kullandığım ölçü oluyor bu durumda. Sızma zeytin yağı kullandım.

Eh bu çalışmadan dersler çıkardım.
1-Sistemli olmak lazım. İşi tam öğreninceye kadar standart bir ölçü kullanmaya karar verdim.
Örnek: Yağ: 100 gr Su: 38 gr Kostik: 13 gr gibi (Kostikten %5düşüldü)
2-Kayıt tutacağım. Her yaptığım sabunda kullandığım malzemelerin ölçüsünü ve sonucunu kayıt altına alacağım.

Son olarak.
1-Sızma zeytin yağım var. Hindistan cevizi yağı da var. Bunları beraber kullanırsam yağların birbirine oranı ne olmalı?
2-Yazın infüzyon tekniği ile yaptığım,
-kantaron yağı,
-kekik yağı(yaprağından),
-lavanta yağı(yaprağından),
-nane yağı,
-biberiye yağı(yaprağından) var
Bunlardan da katmak istersem,
a)Katmalı mıyım?
b)Normal zeytin yağı olarak düşünüp rastgele mi katmalıyım yoksa ölçüsü var mı?

NOT: Kızartma yağlarından bahçe, tamir vb kaba temizlik gerektiren durumlarda kullanmak için sabun yapmakta sorun var mı? Kullanılabilirse kostik-su-yağ oranı değişir mi?

Şimdiden teşekkürler.

halcur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-04-2020, 00:31   #204
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Öncelikle şunu söyleyeyim. Kalıp olarak plastik bardak kullanmak pek alışılagelmiş bir şey değil.

Kendinize tahtadan çok güzel bir kalıp yapabilirsiniz. 10 santim yüksekliğinde dört kenar, tabanına da bir tahta, güzelce vidalayın. Büyüklüğünü istediğiniz gibi yapabilirsiniz. Ben seneler önce yapmıştım bir tane, onu kullanıyorum hala. Eni 35 cm, boyu 45 cm kadar. 3-4 kg sabunu mükemmel yapabiliyorum.

Formulasyon için soapcalc kullanmanızı kuvvetle tavsiye ederim.

Soapcalc'da hemen hemen tüm yağlar, sabunlaşma oranları, yağların nitelikleri, birden fazla yağ kullanılması durumda ortaya çıkacak sabunun özelliklerine varana kadar her şeyi hesaplıyor. Sonunda kullanacağınız reçeteyi bir pdf dosyası olarak size veriyor. Sabunu yaparken reçeteyi önünüze koyabiliyorsunuz, hem de saklayabiliyorsunuz.

Sabunu yaparken uygulanan prosedür de çok önemli.

Karıştırma işlemine başlamadan önce kostik çözeltisi ile yağ karışımının aynı sıcaklığa getirilmesi önemli. Sıcaklık 30 derece civarında tutulursa karıştırmaya pek zaman kalmıyor. 40-45 derece civarı iyi karıştırma için daha çok zaman veriyor.

Kalıbın içine önceden güzelce yağlı kağıt döşüyorum (yoksa kalıptan çıkaramazsınız).

Karıştırmak için mutlaka mekanize olmak lazım. Ben bir el blenderi kırdıktan sonra, bir tane plastik ısı yalıtımı dübelinin geniş kısmını üçe kesip kanatları hafifçe bükerek tekne pervanesi gibi yaptım. Sap kısmının ortasına da 100'lük bir çivi koyup (yalpalamaması için) şarjlıya koyup matkap hızında, karışımı kabın altına yönelterek, hava kabarcığı yapmayacak şekilde uzun bir süre karıştırıyorum.

Yeterince karışıp bıraktığı iz kalınlaşmaya başladığında kalıba döküyorum. Sonra da oda sıcaklığında bir yerde, kalıbın üzerine kalınca bir mukavva kapatıp (mukavva sabuna değmiyor) üstüne de ağırlık koyuyorum. Böylece 24 saat kalıyor, yavaş yavaş soğuyor. Mukavva hem yeterli izolasyon sağlıyor hem de yoğunlaşan nemin sabuna damlamasına engel oluyor.

24 saat sonra, kalıptan çıkarıp düzgünce el sabunu olacak büyüklüklerde kesiyorum. Keserken muhtelif aletler kullanabilirsiniz. Bir testerenin tersi, geniş ağızlı spatula vs. hepsi iş görür.

Kesilen kalıpları bir mukavvanın üzerinde aralık bırakarak dikine diziyorum. Bağıl nem oranı düşük ortamda en az 2 ay böyle kalıyor. 2 ayın sonunda çok sert oluyorlar.

Yaptığım, birbirinden farklı son üç reçetenin resmini koyayım, okunur mu bilmem.

Name:  reçete1.jpg
Views: 767
Size:  72.5 KB

Bu bir defne sabunu reçetesi. %40 defne yağı içeriyor.

Name:  reçete2.jpg
Views: 779
Size:  71.7 KB

Bu bir beyaz sabun

Name:  reçete3.jpg
Views: 756
Size:  70.6 KB

Bu da önceki reçetenin shea yağlı versiyonu. Bunu evde özel istek üzerine yaptım. Bu sabunda ayrıca hesaplamanın dışında Argan yağı, Buğday yağı ve Borage yağı kullandım. Bu yağları sabunu karıştırıp reaksiyon büyük ölçüde tamamlanırken, karıştırma süresinde ince de olsa iz bırakırken ilave ettim. Yani bu yağlar sabunlaşmadan sabunun içinde kaldı.

Enson ve halcur beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-04-2020, 00:40   #205
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Her üç reçetede de ortaya çıkacak sabunun Hardness, Cleansing, Conditioning, Bubbly, Creamy, Iodine ve INS değerlerine dikkat.

İdeal olarak INS değerinin 160 veya buna çok yakın bir değer olması beklenir.

İyi bir sabunun sert, iyi temizleyen ama cildi kurutmayan, bol ve kremsi köpüklü olması beklenir. Yağ karışımları ile sonsuz kombinasyon yapılabilir. Ayrıca (trace) iz bırakma sırasında yapılan eklentilerle çok daha fazla özellik kazandırılabilir. Özellik derken koku ve renk konularını kastedmiyorum, işlevsel özelliklerden söz ediyorum.

halcur beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-04-2020, 00:50   #206
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Aklıma gelmişken herkese bir tavsiyem; son zamanlarda herkes sabun satıyor, en doğalından. Nasıl yapıldığını bilmediğiniz sabunu zinhar satın almayın.

Bir facebook grubunda zeytincinin biri doğal sabun yapıyordu. 616 formülüyle.

616 şu demekmiş; 6 birim yağ, 1 birim kostik, 6 birim de su.

Suyun çok fazla oluşuna hiç girmeyeyim, kostiğe bakalım.
6 kg zeytinyağ için gereken (%5 superfat ile) kostik miktarı 772 gr.
Bu durumda 228 gr kostik, yağ ile reaksiyona girmeden sabunun içinde kalıyor. Elinizi yıkarken sabundaki serbest kostik ile yıkamış oluyorsunuz, ve bu sabun doğal(!).

Bir de değnek ile karıştırıldığı için zaten tam sabunlaşma olmuyor. Oradan da ilave kostik kalıyor.

Böyle bir sabun kullanacağınıza marketten herhangi bir sabun alın çok daha iyi. Çünkü markalı sabunlar yönetmelikler gereğince sabunda serbest kostik bırakamazlar.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-04-2020, 01:02   #207
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Son olarak, infüzyon yağlarınızı sabunda kullanabilirsiniz. Son reçetedeki zeytin yağı aslında kantaron infüzyon yağı idi.

Kızartma yağlarından da sabun olur ama tavsiye etmem. Neticede özelliği bozulmuş, kısmen de olsa yanmış yağlar.

Enson ve halcur beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-04-2020, 15:55   #208
Ağaç Dostu
 
halcur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-12-2018
Şehir: Adana
Mesajlar: 557
Galeri: 1
Doğrusu çok detaylı ve istediğimden daha kapsamlı. Adeta tüm sayfaların/yazılanların özeti gibi...Benim gibi yeni başlayanların anlayacağı şekilde tane tane anlatılmış. Çok çok teşekkür ediyorum.

MeyveliTepe beğendi.
halcur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-04-2020, 14:16   #209
Ağaç Dostu
 
halcur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-12-2018
Şehir: Adana
Mesajlar: 557
Galeri: 1
Sabun yapım aşamasında ısıyı kontrol etmek için ne tür ısı ölçer kullanıyorsunuz. Aşağıdaki gibi bir şey iş görür mü, yoksa daha kapsamlı bir şey mi almak gerekiyor?

Name:  term.jpg
Views: 664
Size:  53.2 KB

halcur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-04-2020, 22:52   #210
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Ben de bunun analog olanını kullanıyorum.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:49.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024