agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Daha İyi Bir Yaşam İçin
(https)




Anket Sonuçlarını Göster: Yerden Isıtmamı Petek mi daha verimli? (Anket)
Yerden ısıtma daha verimli. 86 79.63%
Petekle ısıtma daha verimli. 22 20.37%
Oy Verenler: 108. Bu ankete oy veremezsiniz

Beğeni Düzeni113Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 11-01-2015, 09:30   #61
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 09-08-2012
Şehir: SAMSUN
Mesajlar: 13
Benim sıvanmamış olan üst katta petekler için kılıflı kalorifer boruları döşemişlerdi. Güneş enerjisinden de yararlanmak için yerden ısıtma sistemi de döşetmeyi düşünüyorum. İlerde peteklere termostatlı vana taktıracağım. Güneş çıktığında güneş panellerindeki su ısındığı zaman devir daim pompası çalışacak.Termostatik vanalardan suyu geçirerek su 40 dereceden fazlaysa 40 dereceye düşürecek ve yerden ısıtma borularının içinden geçirerek ısıyı döşeme altındaki şapa yükleyecek. Taban ısındıkça odanın sıcaklığı yükselecek ve termostatik vanalar petekleri kapatacak. Petekler kapanırsa kalorifer de uyumaya ya da kapanmaya başlayacaktır. Bunu desteklemek için güneş olduğunda perdeleri de açmak gerek. Güneş panellerinde 25 derecelik su gelse bile bu sistem işe yarar diye düşünüyorum.

prıtt beğendi.

Düzenleyen bahçıvan55 : 18-01-2015 saat 16:19 Neden: imla hatası
bahçıvan55 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-01-2015, 10:49   #62
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 08-07-2012
Şehir: KONYA
Mesajlar: 40
Maksimum ısı transferi yapmak için petek daha iyidir. Yerden ısıtmada maksimum ısı transferi mümkün değildir. Isı hapsedilmiş olur.

prıtt beğendi.
enginyilmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-01-2015, 11:07   #63
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-03-2010
Şehir: Denizli
Mesajlar: 686
Biz aynı ısı kaynağından (katı yakıtlı kalorifer kazanı) hem petekli sistemi hem de yerden ısıtma sistemini kullanıyoruz. Her iki katın büyüklüğü de aynı ve aynı derecedeki su (45 ile havanın soğukluk derecesine göre 55 derece arasında) ile ısınıyoruz. Ancak yerden ısıtma sistemine sıcak su veren ana vana yarım tur açık çalışıyor. Petekli katta ayak seviyesi haliyle biraz soğuk kalıyor ve diz seviyesinden sonrası tatmin edici sıcaklık başlıyor. Ancak yerden ısıtmanın olduğu katta ise her seviyede tatmin edici ısınma mevcut. Bir de kışın fırtınalı aşırı olumsuz hava şartlarında olabilecek ani elektrik kesilmelerinde yerden ısıtma taban şapının soğurduğu ısı nedeniyle daha uzun süre sıcak kalabilmeyi sağlıyor. Avantaj olarak sayılır mı bilmem ama en azından yaşlı ve bebek bulunan evler için, elektrikler tekrar gelene kadar, yani bir kaç saatlik, oldukça olumlu bir durum..

prıtt ve uyap beğendi.
yarenimex Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-01-2015, 13:31   #64
Ağaç Dostu
 
prıtt's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: .
Mesajlar: 304
Arkadaşlar bu konuda internette gezerken faydalı bilgiler olduğuna inandığım KONERJI|Teknolojik Istma Sistemleri,Yerden Istma,Hamam Istma,Is Pompas,Gne Enerjisi,Kablolu Istma,Karbon Istma adlı bir siteye ulaştım. Aşağıdaki bilgilerde oradan alıntıdır.


YERDEN ISITMANIN KONFORUNU ANLAMAK İÇİN BASTIĞINIZ ZEMİNİN ILIK OLDUĞUNU HAYAL EDİN...


Firmamızca uygulanan 3 türlü yerden ısıtma sistemi vardır.
Her bir sistemin tercih nedenleri , avantajları ve dezavantajları farklıdır.

1. Sulu borulu yerden ısıtma sistemi :
İnşaat **** tadilatda uygulanır. İlk rejime girme süresi diğer yerden ısıtma sistemlerinden daha uzundur. Bütün alternatif enerji kaynaklarının ürettiği sıcak suya uygundur. Firmamızca yapılan hesaplamalarda 35 C besleme suyu sıcaklığı dikkate alınır.
İlk rejime girme süresi haricinde herhangi bir dezavantajı yoktur.
Kaliteli malzeme ve işçilikle bina ömrü kadar ömrü vardır.
Kaliteli bir dizayn ve uygulama ile herhangi bir bakım gereksinimi yoktur.

2. Kablolu-elektrikli yerden ısıtma :
İnşaat **** tadilatda uygulanır. Direkt elektrik enerjisi ile çalışır. Haftasonu evleri , küçük konut ofis , butik oteller için ideal bir ısıtma şeklidir.
Her mahal kontrollü termostat ile çalıştığından boşa giden enerji yoktur.
Borulu yerden ısıtmadan daha hızlı tepki verir.

3. Karbon folyo ile döşemeden ısıtma :
Parke **** duvardan duvara halı altına uygulanır.
Direkt elektrik enerjisi ile çalışır.
Her mahal bağımsız oda termostatı ile kumanda edilir.
Ofis , ev , oteller için iyi bir konfor ısıtması temin eder.

Yerden Isıtmanın Avantajları Nelerdir ?

Daha Az Enerji Sarfiyatı :
Yerden ısıtma sistemi düşük sıcaklıklardaki ısı kaynakları ile çalışır. Borulu sistemde firmamız tarafından yapılan dizaynlar 45-35 C.ye göre yapılmaktadır. Teorik hesaplamalarda 45 / 35 C besleme sıcaklığı olmasına rağmen uygulamalarımızda genellikle 38-32 C.de gerçekleşmektedir.

Bütün Isıtıcı Cihazlara Uyumlu ,

Alternatif Enerji Kullanımına Uyumlu.

Yerden ısıtma sistemleri düşük sıcaklık beslemesine göre dizayn edilirse bütün alternatif enerji kaynakları kullanılabilir.

Yerden ısıtma sistemi güneş enerjisi destekli olarak ısıtılabilir.

Yerden ısıtma sistemi ısı pompası ile mükemmel şekilde ısıtır ve iyi dizayn edilirse soğutmada yapılır.

Isıtıcı cihazlar düşük sıcaklıkta çalıştığı için daha az enerji ve daha az kayıplar oluşmaktadır.
Yerden ısıtma sistemi öncelikle ayak ve taban bölgesini ısıtır , ayak bölgesi ısıtmanın en fazla gerektiği bölge olduğundan daha fazla konfor hissi oluşur ve daha az enerji harcaması ile ısıtma sağlanır.

"AYAĞINI SICAK , BAŞINI SERİN TUT"

Yerden ısıtma sağlanan tam olarak budur. Yerden ısıtmada ayak basma bölgesi sıcak tavan bölgesi daha serindir. Diğer ısıtma sistemlerinde ise tavan bölgesi ayak basma bölgesinden daha sıcaktır.
Radyatörler içerisinden geçen havayı ısıtırlar ve ısınan hava yükselir , tavan her zaman daha sıcak olur . Radyatörler alt bölgesinden oda içerisindeki havayı doğal sirkulasyon prensibi ile emerler , radyatör içerisinden geçen soğuk hava ısınarak tavana yükselir ve bu şekildeki döngü ile mahaller ısıtılmaya çalışılır.

ISINAN HAVA YÜKSELİR ;
Hava ısıtıldığı zaman yükselir . Bütün ısıtma sistemlerinde sistem aynıdır. Yerden ısıtmada ısınan bu hava ilk önce bizi ısıtır , daha sonra yukarıya doğru yükseldikçe bu sıcaklık yavaş yavaş düşer.Radyatörde ise durum tam tersidir , önce tavan sonra biz ısınırız.





YERDEN ISITMADA VE RADYATÖRLE ISITMADA HAVA SİRKULASYONU


Yandaki şematik resimde radyatörle ısınma ve yerden ısıtma ile ısınmadaki hava sirkulasyonu gösterilmektedir.

YERDEN ISITMADA BÜTÜN BİNA TABANI RADYATÖR GÖREVİ GÖRÜR.

Yerden ısıtmada mahalin tamamı ısıtıcı görevi görür. Radyatörde küçük bir ısıtıcı bütün mahalin havasını ısıtır . Bu kadar küçük bir ısıtıcı hacmi ısıtırken çok hızlı hava sirkülasyonu vardır .
Bütün ısıtma sistemleri havayı sirküle ettirerek ısıtır fakat en az hava sirkülasyonu yerden ısıtmalı sistemle sağlanır.


Yerden ısıtmanın dezavantajı :
Yerden ısıtmanın tek dezavantajı ilk rejim süresinin uzun olmasıdır.
Yerden ısıtma kesikli kullanıma gelmez. Düşük sıcaklık değerinde sürekli olarak açık kalmalıdır.


YERDEN ISITMADA HACİM KAYBI YOKTUR

Zeminden ısıtma sistemlerimizde binada görünen tek ısıtıcı katlarda bulunan kollektör ve duvara gömülü olan kollektör kutusudur.

Radyatörle ısıtmada bina hacminin ortalama % 3 ü verimli olarak kullanılamaz. Radyatörün önünde eşya bulunursa ısıtma verimi düşecektir. Bu yüzden mahalde özgürce mimari yerleşim mümkün olmamaktadır.

YERDEN ISITMANIN ÖMRÜ UZUNDUR
Yerden ısıtma sistemlerinde kullanılan ısıtıcı elamanların ömürleri bina ömrüne yakındır. Radyatörler metal malzemeden imal edildiğinden ömürleri çok daha kısadır.

YERDEN ISITMA HAVADAKİ TOZLARI YAKMAZ.

Yerden ısıtmada bütün yüzey ısıtcı görevi görür bu nedenle düşük sıcaklıklarla ısıtma sağlanır. Taban sıcaklığı 27-28 C civarındadır ve bu sıcaklık tozları yakmaz , bilakis radyatörlü ısıtmada radyatör yüzey sıcaklığı 60-90 C dedir ve bütün tozlar yanarak ortama dağılır ve bu tozları solunum yoluyla yutarız.

YERDEN ISITMA ORTAMDAKİ NEMİ KURUTMAZ
Yerden ısıtmada taban sıcaklığı 27-28 C olduğundan ortamdaki nemi kurutmaz ve nem dengesi korunur. Radyatörlü sistemde radyatör yüzey sıcaklığı 60-90 C olduğundan ortamdaki nem devamlı olarak azalır ve nem dengesi için ilave önlemler almak gerekir.

YERDEN ISITMA ÇOK DAHA GÜVENLİDİR.
Yerden ısıtmada kullandığımız ısıtıcı borularda kesinlikle ek yapılmaz bu yüzden çok daha güvenlidir. Sistemin üzeri şapla kapatıldıktan sonra ömür boyu sorunsuz bir sisteme sahip olursunuz ( Firmamız tarafından yapılan uygulamalarda ek tedbirler alınarak bu güvenlik sağlanmaktadır )

YERDEN ISITMA SİSTEMLERİMİZ BÜTÜN ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARINA UYGUN BİR ISITMA ŞEKLİDİR.


Borulu yerden ısıtma sistemlerimiz düşük sıcaklık beslemesine göre dizayn edildiğinden her türlü alternatif ısı kaynaklarıyla kullanılabilir. Alternatif ısı kaynakları nelerdir ?
Isı pompası
Güneş enerjisi ve ısı pompası
Termal enerji kaynakları
Her türlü atık enerji

YERDEN ISITMANIN TEK DEZAVANTAJI REJİM SÜRESİNİN UZUN OLMASIDIR.

Yerden ısıtma sistemi kısa süreli kullanım için uygun değilidir.Özellikle borulu sistem yerden ısıtma kısa süreli kullanım için uygun değildir.

Elektrik kablolu zemin ısıtma sistemi sulu borulu sisteme göre rejime girme süresi daha kısadır.

Karbonik filmle yerden ısıtma sisteminin rejime girme süresi çok kısadır.


Kaynak: KONERJI|Teknolojik Istma Sistemleri,Yerden Istma,Hamam Istma,Is Pompas,Gne Enerjisi,Kablolu Istma,Karbon Istma

prıtt Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-01-2015, 16:01   #65
Ağaç Dostu
 
uyap's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-06-2014
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,340
İyi günler yazılanları baştan sona okudum ve 15 yıldır yerden ısıtmalı bir evde oturan biri olarak birkaç kelime de ben yazabilirim sanırım.
Yerden ısıtmayla ilk olarak şantiye stajı yaparken 23 yıl önce tanıştım. Ev iki katlı villaydı ve yerden ısıtma olduğunu öğrenince para yakacak herhalde diye düşünmüştüm ama 15 yıl sonra yerden ısıtmalı bir eve taşınınca konforunu gördüm. Oturduğum ev de 25 yıllık ve İstanbul' da doğal gazlı kombilerin ilk kullanıldığı sitelerden biri. Burada yaklaşık 1000 daire var. Her dairede bireysel kombi var ama ısınmada farklılıklar var. Nedenleri ise: alttaki daire boş dolayısıyla ev daha az ısınıyor ( müstakilde de aynı sorun olacaktır petek ya da yerden ısıtma ikisi için de geçerli), pencere lastikleri eskimiş ve ev yeterince yalıtımlı değil, kombi eskimiş verimli çalışmıyor, borularda tortu birikmiş su yeterince geçmiyor( bu sorunu kombinin oradan boruları ters bağlantı yapıp içindeki kirli suyu boşaltarak çözüyorlar.). Bu durumda aynı katta bir daireye 80 lira gelirken diğerine 180 lira gelebiliyor.
Toz konusuna gelince astımımı arttırıyor diyenini duymadım evet toz var ama bu biraz da çevresel faktör. Petekli evde de oturdum ve petekte olduğu yer daha çok ısınıyor diğer taraflar daha az. Merkezi sistemdi ve kapattıklarında ev 1 saatte buz gibi oluyordu oysa yerden ısıtmada neredeyse yarım gün dayanıyor. Tabi bunda yerlerin seramik olmasının da etkisi var çünkü seramiği sökerek şapın üzerine laminant döşetenler daha çabuk soğuduğunu söylüyorlar.
Kabarma sorununa gelirsek evet bizim evlerde de var ama sadece yer seramiklerinde değil banyo duvar seramikleri de kabarıyor. Sanırım bu da zeminde oluşan oturmalar ve seramiklerin döşeme şekliyle alakalı. Tadilat yapılıp yenilenen evlerde bu sıkıntı yok.
Laminantı sevmediğim ve sağlıklı bulmadığım için tadilat yapılırken benim tercihim yine seramik karo oldu. Fiyat yüksek gelir derseniz endüstriyel (2. Kalite yani küçük defoları olan) seramik tercih edebilirsiniz.

Jakin beğendi.
uyap Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-01-2015, 16:04   #66
Ağaç Dostu
 
uyap's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-06-2014
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,340
Ayrıca öyle üç dört saatte de ısınmıyor. Yarım saatte taşlar ısınmış oluyor. Belki seramiğin ve kombinin kalitesiyle ilgili ama eski kombi ve seramikte de durum aynıydı.

Jakin beğendi.
uyap Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-12-2015, 20:22   #67
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Hayırlısıyla, (artık zorunlu göçlerden bıktığımız için Çanakkale/Merkezdeki bu dünyadaki son mekanımız olmasını dilediğimiz) yeni evimizin kış girmeden içerideki çalışmalar yapılabilmesi için dış cephe mantolaması, ahşap izalasyon işi, sıvası badanası bitti..10 gün içinde iç sıvalar yapılacak..Daha sonrasında da kalorifer tesisatı döşenecek..

İki aydan beri internette çok okudum, araştırdım, servislerle ustalarla görüştüm; nihayetinde Buderus GB 12 yoğuşmalı kombide karar kıldım..36 desibel ile en sesiz kombi olması tercihimin ana nedenlerinden, çünkü, teknik nedenden dolayı kombi salondaki cumbanın bir köşesine monte edilecek..

Bizim binada petek sistemi kullanılıyor..Yan komşum olan müteahhit ve üst komşum olan mimar evlerinin her zeminini seramik kaplatacağı için, ben ahşap parke çok istememe rağmen eşimin de gönlü seramikte olduğundan mecburen ahşap görünümlü seramik zemin yaptıracağız..

Meraklı bir insan olduğum için şimdi de kafamı kalorifer tesisatına takmış durumdayım..Hani diyorum; bizim sistem ne petek ne de yerden ısıtma sistemi olsun..Karma olsun, diye düşünüyorum..Tabi benim düşünmemle olmaz bu iş..Bu yüzden şimdi kirada oturduğum evde benim kombiyi de bağlayacak olan üst komşum olan emekli tesisatçıya danıştım ilk olarak..Benim düşünceme olumlu yaklaştı..Her peteğe giden boruların dönüş borusunu oda veya salon içinde tatlı kıvrımlarla S şeklinde 1 metre aralıklarla döşetin, dedi..Bu şekilde yaparsanız hem yerden hem de petekten ısınma olanağı olur dedi..

Daha sonra, Buderus servisine gittim..Orada iki ustaya konuyu açtım..Onlar da bu düşüncemi uygulanabilir buldular..

Bugün de, konuyu binanın müteahhiti olan inşaat mühendisine ve mimar ortağına açtım..İlgilerini çekti..Olmaz da olur da demediler ama bayağı hoşlarına gitti bu fikir..Hatta müteahhit komşum, ''sizin düşündüğünüz sistemin adı çakma yerden ısıtma olmalı'' dedi bana.. ) Ama fikir hoşuna gitmedi değil..Bizim için farketmez, istediğiniz zemin boru döşemesini yaptırabilirsiniz, dediler bana..Nihayetinde biraz daha fazla sarf olacak boru parası ahım şahım birşey değil, bizden olsun, dediler sonuçta..

Ben bu konuyu daha çoook kişiye açar, danışırım kesin karar verene kadar..Bu yüzden konuyu sizlerin görüş ve önerilerinize de açmak istedim..

Bu düşüncemin teknik olarak olabilirliği var mıdır henüz kafam hiç net değil..Vereceğiniz yanıtlar için şimdiden teşekkür ediyorum. Bu düşüncem verimli ve mantıklı bulunmasa bile, en azından bu başlıkta okuduğum üzere, peteklere giden boruları duvar dibinden değil, hiç olmazsa duvardan 1 metre uzaktan döşettireceğim..

Benim daire ara kat ve altı boş dükkan..Bu zemin yalıtımını en ekonomik şekilde hangi malzemeyle yapabilirim, bu konuda da fikir verebilirseniz sevinirim..

Eklenen Resimler
 
oz26 ve Jakin beğendi.

Düzenleyen pria : 16-12-2015 saat 21:06
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-12-2015, 20:40   #68
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Hayırlı olsun, yeni evinizde güle güle oturun.

Yeni döşenecek kalorifer sisteminin boruları nasıl döşenecek? mevcut bir şap yok mu? Şapı kırdırarak mı boru döşetmeyi düşünüyorsunuz? Şayet böyle ise benim tavsiyem yapmayın, en kısa yoldan radyatörlere boruları döşetin.

Yok öyle değil de, zemine kolayca boru döşetme imkanı varsa usulüne göre yerden ısıtma borularını döşetin ve hiç radyatör koymayın. Böyle bir durumda yerden ısıtma borularının altına ısı izolasyon levhaları döşenir, sonra da boruları içine alacak şekilde şap atılıp yüzey döşemesi yapılır.

Şapın zaten var olduğu ve sadece radyatörlere boru döşeme gereksinimi olduğu durumda boruları tabana gömmek de gerekmiyor aslında. Borular kenerlardan gidebilir ve süpürgelik gibi bir şeyle gizlenebilir.

Düşündüğünüz, acaba olur mu dediğiniz hibrid sistemi yapmak için az miktarda boruyu şapı yol açacak kadar kırdırıp döşerseniz bu çok anlamlı değil ve evinizde bir sürü yıkıntı ve ilave masraf çıkarırsınız. Burada ayrıca şöyle bir sorun var. Kalorifer sistemi evin içindeki havayı ısıtır. Bunun için radyatörde 60-80 derece arasında su dolaşır. Yerden ısıtma ise havayı değil binayı ısıtır ve dolaşan suyun ısısı 40 dereceyi geçmemeli. Düşündüğünüz gibi yaparsanız ister istemez yüksek sıcaklıkta su dolaştıracaksınız. Bu sefer borunun geçtiği yerler ateş gibi ısınacak ama bunun eve sağladığı ısıdan çok yerlerde bazı yerler buz gibi bazı yerler ateş gibi bir durum olacak.

Dairenizin altı boş ise bence yapılabilecek en iyi şey dükkan sahipleriyle görüşerek alttaki boş dükkanların tavanlarına şayet olabiliyorsa izolasyon levhası kaplatın.

pria beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-12-2015, 20:51   #69
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
İyi dilekleriniz için teşekkür ederim sayın MeyveliTepe..

İç duvar sıvaları yapılmadan borular döşenmiyecek..Sordum; sıvacılar özellikle döşenen dış spiral borulara zarar veriyorlar, dediler..Sıva bitecek, tesisat boruları döşenecek ve ondan sonra 5-6 santim şap betonu döşenecek, sonra da seramik..

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Düşündüğünüz gibi yaparsanız ister istemez yüksek sıcaklıkta su dolaştıracaksınız. Bu sefer borunun geçtiği yerler ateş gibi ısınacak ama bunun eve sağladığı ısıdan çok yerlerde bazı yerler buz gibi bazı yerler ateş gibi bir durum olacak.
Bu mahsuru gidermek için olsa gerek, benim kombiyi monte edecek komşum, bana asıl kombiden gelen sıcak suyu taşıyan kırmızı olan değil mavi renkli dönüş borularını bellli seyreklikte zemine S şeklinde döşetmemi önermiş olabilir mi ? Dönüş borularındaki su nisbeten soğumuş olacak herhalde.

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-12-2015, 21:43   #70
Ağaç Dostu
 
prıtt's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: .
Mesajlar: 304
Bu konuda teknik bilgisi olmayan ama yıllardır araştıran biri olarak sizin bu dusuncenizin çok sağlıksız, verimsiz olacağını düşünüyorum. Neden derseniz?

Yerden ısıtma da 40 radyatorde 70-80 derece sıcaklık dolaşacak bu yerden ısıtma yüksek sıcaklık seramik kabarmalarina neden oluyor. Diğer sıkıntı ise bana göre. Alttaki borular size ısı yi yerden tam sağlayamayacak çünkü yetersiz ve sadece belirli bölgeler ısınacak ayrıca yerde kaybolan ısıyıda radyatör tam anlamıyla veremeyecek radyatorde performansı düşecek. Dolayısıyla sıkıntılı olduğunu düşünüyorum. İyi araştırın...

Ama, benim kendi evime düşündüğüm hem alttan ısıtma hem radyatör. Sadece bir vana ile sistemi degistirmek.





GT-I9500 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

pria ve david72 beğendi.
prıtt Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-12-2015, 21:53   #71
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Bu durumda daireye henüz şap atılmamış. Öyle ise doğru düzgün yerden ısıtma yapmanız daha iyi. Bu esnada zemin izolasyonu da yapılmış olur. Toplam maliyetiniz radyatörlü sistemden daha ucuza gelir. Ne güzel dış duvar izolasyonu da yapılı imiş. Üst katınız da dolu herhalde. Borularda 40 derece su dolaştırırsınız, bir de termostat koyarsınız. Yoğuşmalı kombi ve 40 derece su ile hem çok az yakarsınız hem de konforunuz çok iyi olur.

Binanın az ısı kaybettiği durumlarda yerden ısıtma çok iyi bir çözümdür. Binada ısı kaybı varsa yapılmamalı radyatör tercih edilmeli.

prıtt, pria ve Jakin beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-12-2015, 22:12   #72
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Galeri: 3
Hayırlı uğurlu olsun eviniz.

Isınma sisteminiz hakkında önerim olmayacak ancak size tavsiyem ısınmaya ait tesisat zemine döşenirken evin baca bağlantısı olabilen yerlerinden uygun bulduğunuz bir köşeye kadar boru çektirip iki adet uç koydurmanızdır. Katı yakıt ile çalışan sulu soba- kuzine veya şömine ihtiyacı duymanız halinde sıkıntı yaşamazsınız

pria beğendi.
hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-12-2015, 22:16   #73
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pria Mesajı Göster

Bu mahsuru gidermek için olsa gerek, benim kombiyi monte edecek komşum, bana asıl kombiden gelen sıcak suyu taşıyan kırmızı olan değil mavi renkli dönüş borularını bellli seyreklikte zemine S şeklinde döşetmemi önermiş olabilir mi ? Dönüş borularındaki su nisbeten soğumuş olacak herhalde.
Bu öneri ile ilgili de düşüncemi yazayım. Normalde dönüş suyu sıcaklığı 60 dereceden 40 dereceye düşmez. Ev çok soğukken düşer ama bu geçicidir. hasbelkadar düşerse de problem çünkü bu defa kombi fazla ısıtma yapmak zorunda kalacak. Bu düşüncenizde bence yakıt sarfiyatı artar ve bunun karşılığını konfor olarak alamazsınız.

prıtt ve pria beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-12-2015, 11:10   #74
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Verdiğiniz bilgiler ve uyarılar için teşekkür ederim sevgili dostlar..

Aslında, benim düşündüğüm sistem ile kurulacak tesisat oldukça uyumlu ve benzeşiyor..
Örneğin; kombiden mutfağa döşenecek boruların mesafesi 9-10 metre..Benim olmasını düşündüğüm sistemde ise, mutfağa seramik döşeme altından gelen petek borularını tam mutfağın açıkta kalan zemininde daire veya S şeklinde 3-4 metre daha uzatmak ve hanımların en çok vaktini geçirdiği mutfak zeminini ısıtmak gibi birşey..Ya da salonun ortasındaki boş alanda 4-5 metre boruları dolandırıp nisbeten zemini de ısıtmak..

Bir de, burada okuduklarımdan aklımda kalmış olsa gerek; kombiden her peteğe giden boruların aynı uzunlukta olması gerekiyormuş gibi..Yanlışım varsa düzeltin lütfen..

Sayın MeyveliTepe, ben boruları çok sık değil, her odada uygun boş ve ayak basılan alanlarda kıvrımlandırıp nisbeten zeminden de bir ısı yayılmasını arzu ediyorum..Tabi, kombiyi fazla yormadan ve fazla yakıt sarfiyatına sebep olmayacak uzunlukta olacak borular..
Dediğiniz bir ölçüde doğru..Her peteğe giden boruları ben 2-3 misli uzatıp zemin altında yayarsam tabi ki zemini de ısıtayım derken borulardaki suyu aşırı soğutmuş ve dolayısıyla kombinin bunu gidermek için aşırı yüklenmesine neden olacağım..Ama ben bunun geçici bir yüklenme olacağını sanıyorum..Çünkü hem petek hem de kısmem zeminlerin yaydığı ısıyı antredeki 21-22 dereceye ayarlı oda termostatı algılayacak ve ancak bu ısı düştüğü zaman kombiyi devreye alacak..Ama, zeminden de ısı yayıldığı ve ısınan zeminin geç soğuyacağını var sayarsak, kombi daha geç devreye girmek zorunda kalacak gibi düşünüyorum ben.

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-12-2015, 11:46   #75
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Boruları kılıf içinde mi şapa gömeceksiniz, doğrudan mı? Normalde kılıf içerisinde kombi kollektörünen radyatöre gitmesi gerekir. Kılıf kullanmazsanız genleşme sorununu nasıl aşacaksınız? Pex boru mu kullanacaksınız yoksa 1/2" tesisat borusu mu kullanacaksınız?

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-12-2015, 11:48   #76
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Kırmızı geliş ve mavi dönüş borular spriral kılıf boru içinde sayın MeyveliTepe..Bunlara Pex boru deniyor herhalde..

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-12-2015, 13:35   #77
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,861
Petek sisteminde ne yaparsanız yapın (biz bilemedik biliyorsanız siz söyleyin biz yapalım) evin içinde is oluyor veya biz ona yoruyoruz. Evi üçüncü yılda boyatmak gerekiyor bu yüzden. Peteklerin içerisinde dolaşan sıcak su nasıl oluyor da evin içinde böyle is yapıyor anlaşılır gibi değil.

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-12-2015, 14:42   #78
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Galeri: 3
Bizim evimizdede ısınma petekli sistem ile. Apartmanda daha önce kömürlü kazan vardı, bir kaç yıldır doğalgaz kullanılıyor (merkezi sistem). İs söz konusu olmadı hiç. Köyde de elektrikli kombiye bağlı petekli sistem var orada da is olmuyor.
Sizin ısı kaynağınızdan dolayı olabilirmi.

hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-12-2015, 15:04   #79
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi TCM Mesajı Göster
Petek sisteminde ne yaparsanız yapın (biz bilemedik biliyorsanız siz söyleyin biz yapalım) evin içinde is oluyor veya biz ona yoruyoruz. Evi üçüncü yılda boyatmak gerekiyor bu yüzden. Peteklerin içerisinde dolaşan sıcak su nasıl oluyor da evin içinde böyle is yapıyor anlaşılır gibi değil.
İs genellikle peteklerin üzerindeki duvar ve en çok da oralara isabet eden tavanda olur.

Bunun sebebi, petekler ısıttıkları havayı hemen üzerlerinden sürekli olarak tavana yükseltirler. Bunun sonucunda evdeki havada bulunan tüm partiküller peteklerin üzerindeki bölgeden tavana yapıştırılır. Bu böyle 1-2 sene devam ettiğinde bölgesel tavan ve duvar kirlenmesini görür hale gelirsiniz.

Dolayısıyla bunun ne kazanda ne yaktığınızla ne de radyatörde dolaşan su ile bir alakası vardır. Tüm mesele radyatörlerin yukarı doğru yaptıkları hızlı hava sirkülasyonu.

Bunu azaltmanın bir yolu, radyatörde dolaşan suyun ısısını azaltmak olabilir. Kombideki su sıcaklığı ayarı ve oda içi termostat ile su sıcaklığını azaltıp ısıtma süresini uzatarak hava sirkülasyonunun hızını azaltabilirsiniz. Bu da tavan, duvar kirlenmesini yavaşlatır. Elbette bir de ev içi havanın temiz, partiküllerden arınmış olması olması büyük fark yapar.

TCM beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-12-2015, 08:50   #80
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,861
O zaman peteklerin üzerine bir şey yerleştirmenin de faydası olmaz.

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-12-2015, 09:23   #81
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Galeri: 3
Sayın TCM işyerimden yazıyorum. Burada da petekli sistem var ve petek duvara monte durumda ( evdekiler pencere altında acaba ondanmı is yok dediğimden bunu yazdım), en küçük bir islenme yok. Petekli sistemmi yerden ısıtmalı sistemmi seçiminde petekli sistemin eksilerine is yapmayı ilave etmek o sisteme haksızlık olacak diye düşündüm çünkü 1978 yılından beri bu sistemle ısınıyoruz. Böyle bir problemimiz olmadı.

Petekli sistem için getirilebilecek eleştiri ( yerden ısıtmaya göre) peteklerin ziyan ettiği kullanım alanları olabilir, ısınmada daha fazla maliyet denebilir ama bunun yanında tesisatta problem olursa sorunun giderilmesi bakımından avantajları çok daha fazla ve birde yerden ısıtmanın insanlarda bir takım rahatsızlıklar yapıyor diye çıkartılmış söylentilerin verdiği tedirginliği yaşamamış oluyorsunuz.

hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-12-2015, 10:56   #82
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,861
@ hosseda, parantez içini yani niye is olmadığını anlayamadım.
Bizim ev apartman dairesi, dört kat, tek daire ve kalorifer 24 saat kömürle yanar. İşyerimizde kaloriferli ve içinde bulunduğumuz kiracısı olduğumuz kurum sebebiyle 24 saat yanar ve is sorunundan personelimiz de şikayetçi. Misal apartmanın merdiveninde petek falan yok, ancak kapı eşiğine ayakla basıp içeri girdiğim zaman hanım kızar bana basma is oluyor diye ki sabah siler bana gösterir bez isli, akşam siler gösterir yine hatırı sayılır derecede kirli.

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-12-2015, 12:44   #83
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Galeri: 3
Sizdeki sorun belli gibi. Bacadan gelen kurum sebebiyle oluşan kirlilik var. Bizim evimizin bulunduğu apartmanın kaloriferleri kömürlüyken kışın balkona çıkmak istemezdik bacadan gelen kurumlar sebebiyle balkon kirli olurdu. Bu sadece bizden değil yan binalardan da kaynaklanırdı ancak doğalgaza geçince bulunduğumuz semt o sorun yok oldu. Ancak bahsettiğim kirlilik ev içinde değil balkonlarda olurdu. Sizin iç duvarlara ve tavana neden yansıyor bilemedim. Zaten apartman merdivenlerinde de kurum olması kirliliğin bacadan olduğunu gösteriyor.
Baca yılda iki defa temizlenmeli en az. Kaloriferci mutlaka eğitim almış olmalı ateşçilik hususunda.

TCM beğendi.
hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-01-2016, 18:44   #84
Ağaç Dostu
 
prıtt's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: .
Mesajlar: 304
Bugün mimarim karar ver yerden ısıtmami yoksa petekmi ona gore projelendirecegim dedi. Bende 'yerden ısıtma dedim' dedim. Bakalım zaman ne gösterecek. İnşallah pişman olmam. 😀

GT-I9500 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

prıtt Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-01-2016, 19:16   #85
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi prıtt Mesajı Göster
Bugün mimarim karar ver yerden ısıtmami yoksa petekmi ona gore projelendirecegim dedi. Bende 'yerden ısıtma dedim' dedim. Bakalım zaman ne gösterecek. İnşallah pişman olmam. 😀

GT-I9500 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Hayırlı olsun. Evi yeni yapıyorsanız ısı izolasyonunu tekrar tekrar gözden geçirin. Temel altı çok önemli ve inanılmaz fark yapıyor.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-01-2016, 19:22   #86
Ağaç Dostu
 
prıtt's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: .
Mesajlar: 304
Teşekkürler. Temel toprak ve Beton onun üzerine de ısıtma borularinin köpüğü gelecek. Umarım sıkıntı yaşamam .

GT-I9500 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

prıtt Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-01-2016, 22:00   #87
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi prıtt Mesajı Göster
Teşekkürler. Temel toprak ve Beton onun üzerine de ısıtma borularinin köpüğü gelecek. Umarım sıkıntı yaşamam .

GT-I9500 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Radya temel mi yapıyorsunuz? Şayet öyle ise ve bina çok katlı apartman değil ise temel betonunun altına da yüksek yoğunluklu ısı izolasyon levhaları döşemenizi tavsiye ederim. Yerden ısıtma borularının altına 2 santimlik ısı izolasyon levhaları döşerler ama bunlar binanın yalıtımında yetersiz kalır, sadece zemini kısmen yalıtır.

Yerden ısıtma sistemi ısıyı bir enerji biçimi olarak binanın kütlesine depolar. Bu yüzden de ideal olarak kütlenin topyekün izole edilmesi gerekir. Temele bağlı olan binanın kolonları ve duvarlar su borusu gibi ısıyı iletkenliğin yüksek olduğu beton ortamından ısı köprüsü oluşturarak toprağa akıtır. Bu da ev içinde yeterli ısının elde edilmesi için yerden ısıtma borularında daha uzun süre sıcak su dolaştırılması, bazen de borularda dolaşan suyun ısısının yükseltilmesi ihtiyacını doğurur.

kon4224 beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-01-2016, 09:27   #88
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 05-02-2008
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 14
Hayırlı olsun Sayın Prıtt,

Bende İzmir civarında bir kaç haftaya kadar inşaata başlayacağım. Gerekli bütün izinleri aldım. Bu arada çeşitli incelemeler yapma olanağı da buldum. Hatta Sayın MeyveliTepe ile çeşitli kereler görüştüm. Sağ olsun deneyim ve birikimlerini hiç esirgemeden benimle de (herkesle olduğu gibi) paylaştı.

Kusura bakmazsanız naçizane bende bir iki şey paylaşmak istiyorum. Bizim inşaat grobeton üzerine bitümlü membran (su yalıtımı) onun üzerine XPS 500 kpa'lık (ısı yalıtımı) ve radye temel olacak. Ayrıca drenaj için de çalışma yapılacak.

İlk başta maliyetli gibi görünüyor. Belki inşaat maliyetini 3-5 bin lira arttıracak ama ileride isteseniz de yaptıramayacağınız şeyler kazandırıyor. Siz eğer Aksaray'da bu evi yaptırıyorsanız, Sayın MeyveliTepe'nin dediklerini bir daha irdelemenizi söylemek isterim.

Sağlıcakla kalın.

kon4224 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-01-2016, 10:56   #89
Ağaç Dostu
 
prıtt's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: .
Mesajlar: 304
Sayin kon4224 haklısınız. Şu şekliyle bile boyumu kat ve kat aşan bir proje o yüzden insan buna fazlasıyla razı geliyor malesef. 😐

GT-I9500 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

prıtt Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-01-2016, 12:03   #90
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-01-2016
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Yerden ısıtma sistemi ısıyı bir enerji biçimi olarak binanın kütlesine depolar. Bu yüzden de ideal olarak kütlenin topyekün izole edilmesi gerekir. Temele bağlı olan binanın kolonları ve duvarlar su borusu gibi ısıyı iletkenliğin yüksek olduğu beton ortamından ısı köprüsü oluşturarak toprağa akıtır.
Merhaba foruma yeni üye oldum. Yerden ısıtma ile ilgili araştırma yaparken rastladım. Benim sorum şu, tam bir örnek resim bulamadım ama aşağıda yakın bir örneğini bulabildiğim amerikan evlerinde zeminin altında toprakla arasında bir boşluk kalacak şekilde yapıyorlar. yani ev direkler üstünde gibi oluyor zeminle tek bağlantısı kolonlar. hatta filmlerde görmüşsünüzdür bir kaç basamakla verandaya çıkılır o veranda seviyesinin altı boş oluyor zemine kadar bir nevi su basmanı gibi. yukarıda anlattığınız ısının toprağa iletilmesi sorununu engellemek için mi yapılıyor acaba bu bilginiz var mı? bir de iklim ve zeminler açısından türkiye'de de kullanılabilir mi bu sistem acaba? şimdiden teşekkürler.


haleoyaci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:06.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024