agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Daha İyi Bir Yaşam İçin
(https)




Beğeni Düzeni6Beğeniler
  • 5 Gönderen mister73
  • 1 Gönderen ahmeter

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 31-01-2024, 16:39   #1
Ağaç Dostu
 
mister73's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-11-2016
Şehir: Hamm, Ankara, Bergama
Mesajlar: 493
Konuşan Domatesler ve Aç Tırtıllar

Euronewst'te karşıma çıkan 29.01.2024 tarihli bir yazı dikkatimi çekti; tercümesini paylaşmak istedim.

BİLİM İNSANLARI BİTKİ İLETİŞİMİNİN SIRLARINI KEŞFEDİYOR

Ata Tohumu Domatesler Melezlere Karşı: Bilim İnsanları Organik Bitkilerin Tırtıl ile Daha İyi Savaştığını Söylüyor.

Bitkiler şaşırtıcı şeyler yapabilir. Sanki - Dünya'daki neredeyse tüm yaşamı mümkün kılmak için güneşten oksijen üreten - fotosentezin harikaları yeterli değilmiş gibi insanlar bazı akıllara durgunluk veren projelerde bitkilerle işbirliği yapmaktadır.

Bilim insanları ıspanağa e-posta göndermeyi öğretti; çalılardan elektrik üretildi; ve sonraki nesillere iklim değişikliğine uyum sağlamayı nasıl öğrettiklerini keşfetti.

Ancak domatesler üzerinde yapılan yeni bir araştırma, insanların bitkilere yaptığı bazı şeylerin aynı zamanda onların güçlerini de sınırladığını gösteriyor.

Illinois Urbana-Champaign Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, domateslerin "dostlar" ve "düşmanlar" yani yararlı toprak mikropları ve tırtıllar tarafından ziyaret edilmesi durumunda neler olacağını araştırdılar. Sonuçları bizi dünyanın en lezzetli türlerinden birinin iletişim tarzının derinliklerine götürüyor.

Üniversitede bütünleştirici biyoloji alanında yardımcı doçent olan ve son araştırmanın ortak yazarı Esther Ngumbi, "bitki kimyasının müjdesi" konusunda büyük ümitler beslemektedir.

"İnsanlar bitkilerin zeki olmadığını düşünme eğilimindedir, ancak çalışmalarımız onların çevrelerindeki ortama kimyayı kullanarak aktif olarak tepki verdiklerini gösterdi" diyor.

Bitkiler nasıl iletişim kurar?

Ngumbi, bitki kimyasının bitkilerin iletişim kurmak için kullandığı dil olduğunu ekliyor. Bu iletişim çoğunlukla dış dünyayı etkilemek için ürettikleri uçucu organik bileşikler (VOC'ler) şeklini ile gerçekleşmektedir.

VOC'ler bitkiler tarafından çeşitli nedenlerle gönderilebilir; örneğin bir yaralanma sinyali vermek; savunmalarını hazırlamak veya çevredeki tehditlere karşı birbirlerini uyarmak. Bazen insanlar da bu sinyalleri algılayabilir; örneğin kesilmiş çimlerin kokusunu alabilirler.

Bu kimyasal mesajlar arbusküler mikorizal mantarlar (AMF) gibi bitkilerin büyümesine yardımcı olan faydalı toprak mikroplarını toplamak için kullanılabileceği gibi bazen de yapraklarını kemiren bir haşereden kurtulmak için yırtıcı böcekleri davet etmek amacıyla da kullanılabilir.

Araştırmanın bir diğer ortak yazarı Erinn Dady, Carl R. Woese Genomik Biyoloji Enstitüsündeki (IGB) ekibiyle şu bilgiyi paylaştı: "Bir tırtıl bir yaprağı çiğnediğinde, bitki tırtılı yiyerek beslenen yırtıcı böceklere seslenen bir sinyal gönderir. Bu, onlara öğle yemeğinin nerede olduğunu söyleyen bir reklam panosu gibidir."

Tehlikeden kaçamadıkları için bu tür kimyasal mücadele bitkilere en iyi hayatta kalma şansını verir. VOC emisyonlarını etkileyen faktörleri anlamak onlara yardımcı olmamıza sağlayabilir.

Ata Tohumları Melezlere Karşı: Domates Bize Ne Anlatıyor?

Toprak mikroplarının veya tırtılların VOC'leri nasıl etkileyebileceğine yönelik yapılan incelemelere dayanarak araştırmacılar, hem dostların hem de düşmanların kolektif etkisini incelediler.

Çalışma alanını genişletmek için, endüstriyel olarak yetiştirilen domateslerin ötesine geçerek, daha küçük ölçekli Illinois çiftçileri tarafından yaygın olarak yetiştirilen dört farklı çeşidi test ettiler. Bu temelde iki melez seçildi - Mountain Fresh ve Valley Girl - ve iki organik atatohumu, Amish Paste ve Cherokee Purple.

Bu dört çeşit için araştırmacılar, yalnız bırakılan bitkilerin tepkilerini AMF'ye, tırtıllara veya her ikisine birden maruz kalanlarla karşılaştırdılar. Sekiz haftalık bitkiler, yaydıkları VOC'leri hapsetmek için bir saat boyunca kokuyu engelleyen bir fırın torbasında tutuldu. Bu hava daha sonra farklı kimyasal bileşenleri açısından analiz edildi.

Sonuçlar… biraz kafa karıştırıcıydı. Ayrı ayrı eklendiğinde, AMF ve tırtıllar dört bitki türünden kaynaklanan uçucu emisyonları azalttı. Ve her ikisi de mevcut olduğunda emisyonlar pek değişmedi. Yararlı mantarların VOC'leri neden azalttığı ve bitkilerin neden yaprak yiyen tırtıllara karşı daha duyarlı olmadığı tam olarak açıklanabilmiş değil.

Ancak önemli bir bulgu, hibrit domateslerin, atalık komşularına kıyasla daha düşük miktarlarda VOC yaydığıdır. Ngumbi, "ata tohumu domatesler - hepimizin sevdiği büyük, sulu domatesler - lezzet için yetiştiriliyor. Diğer taraftan, büyük ölçekli geleneksel üretim için ise melezler yetiştiriliyor ve bu da bitki için bir maliyet getiriyor" diyor. "Çalışmamız, yetiştirme süreçlerimiz aracılığıyla bitki savunmasından ödün verdiğimizi gösteriyor."

Yapraklarını Tırtılların Yediği Bitkiler Neden Daha Fazla Büyüdü?

Domates testleri, araştırmacıları yeni bir araştırma hattına yönlendiren şaşırtıcı bir sonuç daha verdi. Bitkilerin yer üstünde ve toprakta büyümesini de ölçtüler. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, mantar birlikteliği olan bitkiler daha fazla yaprak ve daha karmaşık kök yapıları geliştirdi. Mantarların ne kadar inanılmaz ve işbirlikçi olabileceğinin bir başka kanıtı.

Dady, "AMF, kara bitkilerinin yüzde 80'inden fazlasında ortaklıklar kuruyor ve mantarların bitkilerden karbon karşılığında topraktan besinleri çıkardığı bir ticaret kuruyor" diye açıklıyor. "Özellikle Cherokee Purple'da AMF'nin daha fazla büyüme ve daha fazla VOC emisyonu dahil olmak üzere ek faydalar sağlayabileceğini bulduk."

Ancak tırtıllara maruz kalan bitkilerde de daha fazla büyüme görüldü. Dady üniversite sitesine şöyle konuştu: "Bu bitkilerin hem köklerinde hem de toprak üstünde daha fazla biyokütle vardı; bu da mantığa aykırı görünüyor çünkü aktif olarak tırtıllar tarafından yenildiler. Daha az biyokütleye sahip olacaklarını varsayıyordum."

"Tırtılların, bir ağacı yeni bir büyüme sağlamak için budamanıza benzer şekilde bir büyüme tepkisini tetiklemiş olması mümkündür." Ngumbi ayrıca bitkilerin tırtıl sayısından etkilenmediğini ve bu nedenle büyümeye devam ettiğini öne sürdü. Ya da tırtılların gerçek zarar verecek kadar aç olmadıklarını.

Dady, "Perde arkasında henüz anlamadığımız pek çok şey oluyor" diye ekledi. Bu da gösteriyor ki araştırmacıların henüz çözemediği daha birçok bitki iletişim teknikleri bulunmaktadır.

Kaynak:
https://www.euronews.com/green/2024/...lant-communica


Düzenleyen mister73 : 04-02-2024 saat 23:22
mister73 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-02-2024, 07:23   #2
Ağaç Dostu
 
ahmeter's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 7,826
Güzel bir yazı beğendim Teşekkürler

mister73 beğendi.
ahmeter Çevrimiçi   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:35.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024