![]() |
|
![]() |
#11 |
Ağaç Dostu
|
nevsune demiş ki: pastörize sütü reddetmek yerine uzun ömürlü sütten uzak durmayı çözüm olarak düşünüyorum.’…’ Dişlerimin dökülmesine de, kemiklerimin erimesine de katlanabilirim Buna karşılık Hakan KINACI demiş ki: Biz yıllardır bir çare bulamadık aşırı kemik erimesine çünkü verilen ilaçlar bir taraftan yapıcı olduğu sanılırken diğer tarftan götürdüğü daha da fazla... Bu konuyu okuduğumda, neyin tartışma konusu yapıldığını içtenlikle söylüyorum onu anlamış değilim. Yani, artık pastorize sütü zinhar ağzımıza koymayalım mı? Bu mu denmek istiyor? Pastörize süt aleyhinde yazılanlara bakılırsa sonuç bu çıkıyor. Deneye bakar mısınız? Pastörize süt ve pişmiş etle beslenen kedilerde, çiğ süt ve et ile beslenen guruba göre diş çürükleri, kemik deformasyonları ve erken ölümlerin çok daha sık görüldüğünü fark etmiştir. Hadi balkonda, bahçede koyun, keçi besledik; dayadık ağzımızı memelerine çiğ sütü kana kana içtik diyelim, çiğ eti ne yapacağız peki?.. Ha diyeceksiniz sütü doğrudan hayvanın memesinden içmek şart mıdır? Evet efendim şarttır!.. Süt memeden çıkar çıkmaz anında mikropları kapıyor, bakterilerin alayı faaliyete geçiyor. Hadi diyelim memeden emmedik de sağdık; evde kaynattık. Bu defa pastörize sütte olan yararlı bileşenleri ocakta kaynatılan sütte ara ki bulasın. Amerikalı bebelerin pastörize süt yüzünden diş teli kullanma olayına gelince. Valla, bence Cola ve obezite sorunu elinde perişan olan ABD bebelerinin dişlerinin çarpıklığı pastörize sütle uzaktan yakından ilgisinin olmadığı, çarpık beslenme alışkanlıklarından ileri geldiği cümlenin malûmudur. Siz ne diyorsunuz? Adamlar pek çok eyalet okullarında Colalı içecekler yerine süt satılması için oldukça sert önlemler almaktalar. Çünkü gazlı içeceklerin insan kemiğini sünger gibi un ufak ettiği bilimsel bir gerçek... (Buna itiraz olacağını sanmıyorum) ABD bebelerinin kemik gelişiminde en büyük engel süt değil tam tersi Colalı içeceklerdir. Diğer zararlı yiyecek alışkanlıklarını bu arada pas geçiyorum. Şimdi asıl benim kafama takılan soruya bir yanıt veren olursa sevineceğim. Ama ben önce kendi cevabı vermiş olayım OECD ülkeleri içinde süt ve süt ürünleri tüketiminde ülke olarak biz çok ama çok gerilerdeyiz. Bu durum aynı zamanda pastörize sütten uzak durduğumuzun kesin delili olduğunu gösterir değil mi? İyi de yine OECD ülkeleri içinde diş sağlığı açısından yine en gerilerdeyiz. Oysa bu teze göre (yani pastörize sütten uzak durmuş olduğumuza göre) diş ve kemik sağlığında en üstlerde olmamız gerekmiyor mu? Ne diye diş sağlığında en gerilerdeyiz? Cevap: Süt ve süt ürünlerini az tükettiğimiz için: |
![]() |
![]() ![]() |
|
|