View Single Post
Eski 16-01-2008, 20:52   #26
sapudeaure
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 04-08-2007
Arkadaşlar,yaklaşık 3 yıldır sürdürdüğümüz bir çalışma var.4 serbest veteriner hekim olarak.Yaptığımız çalışma gayrı resmi.Çünki ihbarı mecburi hastalıklardan ve devlet tarafından tazmini gereken bir hastalık.Özel labarutarlarda el altından yapmaktayız.Çünki onlarda ihbar etmek zorundalar.

Mevzuya geçeyim,Konya'da aldığımız süt numunelerinin %70 şi brucella mikrobunu taşımakta.İşin detaylarından kaçarak yazmaya çalışıyorum.Bu numunelerin %35 e yakın bir kısmı aktif.Allahtan şimdilerde süt üretenler kendileri işlemiyorlar.Resmi işlemler çok fazla olduğu için vatandaş kesilen hayvanlar şartlı tüketime tabi olduğu için kestirmeye yanaşmıyor.Kavurma yapılan etler etler satılamıyor veya değerinde gitmiyor.Kavurma alanlar faturasını vermediği için devlete ibraz edilemiyor.Vatandaş devletten parasını tam alamıyor.Hal böyle olunca ne zaman yavru atıkları başladımı vatandaş hayvanları satıp kurtuluyor!.Biz ihbar edemiyoruz,müşteri kaybedeceğiz korkusundan.Hepsini bildirsek devletin buna gücü yetmez,siyah plakalı arkadaşlar kabul etmez.Bunları niye anlattım.UHT sütün karşındaki arkadaşlar için.
Diğer taraftan,toplanan sütlerin kalıntıları incelenmiyor.Sadece kuru madde miktarına bakılıyor.Şimdilerde daha güzel incelemeler var(antibiotik vs).Fakat genelde içinde kalıntı olan sütlerde pastorizeye gidiyor.Sokakta süt satan arkadaşlar süt bozulmasın diye çamaşır sodasından tutun envai çeşit malzeme katıyorlar.(Bunda hata daha çok bizde,2 kg süt kesildimi sütü satanın kafasına geçiriyoruz,biz zorluyoruz kat diye)

Buzağılarda genelde bizim önerdiğimiz emzirme süresi 2 aydır.Fakat vatandaşların bazısı bizi dinlemez ve emzirmeye devam eder.İlerleyen dönemde baktığımızda 6-7 ay emmiş olan buzağıların hem sağlığı hem damızlık değerleri daha iyi oluyor.Süt kesinlikle tüketmemiz gereken bir malzeme.Bunun aksini kim iddia ederse etsin.Buzağılardaki bu farkı yurdumuzda ne kadar veteriner ve yetiştirici varsa teyid edecektir.

Espiri ile bağlamak istiyorum.En iyisi hastalıktan ari bir inek alıp balkonda falan bakmak galiba.

sapudeaure Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön