agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Ceviz (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/)
-   -   Ceviz (Juglans) Yetiştiriciliği (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/5289.htm)

Lilium 03-07-2010 14:25

Ben de o andan bahsetmiştim, dediğinizde haklılık payı var, toprağınız süzek değilse ve ya sıcak satlerde su veriyorsanız dediğiniz olabilir. Ceviz yarılma çizgisi ekerken yan gelmiştir, Kabuğun içinde su durabilir oda olabilir. Mutlaka bir hata var.

Fidanlarınız tüptemi yerdemi ekili? yerde ise şu an ellemeyin.

Bu minikler yerli cevizlerden ürettiğim cüğürler biraz daha gelişsinler aşılayacağım.

yasarugur 03-07-2010 14:34

Yere dikmiştim ,biraz büyüsünler aşı yaptırıp esas yerlerine götürmek istiyorum,yeri gelmişken sorayım ,fidanları aşısızken mi yerlerine taşıyayım orada aşı yaptırayım,yoksa aşı yapıldıktan sonra mı esas yerlerine taşıyayım,herhaldetaşıma için doğru zaman fidanların yapraklarını döktükleri uyku haline geçtikleri dönem yani sonbahar-kış öncesi olacaktır değil mi.

sinem33 03-07-2010 14:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MİNTA (Mesaj 43196)
Şebin cevizi hakkında yeterli bilgiye ulaşmadım yardım edebilrseniz sevinirim:)

merhaba şebin cevizi bilgileri


Sık dallı, yayvan bir taç gelişmesi gösterir.
Kıyı bölgeleri hariç, ceviz yetişen tüm yörelerde yetişir.
Özellikle geç donların görüldüğü yerlere tavsiye edilir.
Meyve yapısı ovaldir. İnce kabuklu olup, kabuktan kolay ayrılır.
Verimi yüksektir ve eylül ayı sonlarında hasat edilir.
Çıplak Köklü Şebin Ceviz Fidanı için tıklayın.









CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ Bağ-bahçe ürünlerinin üretim, tüketim ve ticareti yönünden önemli ülkeler arasında yer alan Türkiye, köklü bir meyvecilik kültürüne sahip olup bir çok meyve türünde olduğu gibi cevizin de yetiştirilebildiği uygun ekolojilere sahiptir. Ülkemiz dünya ceviz üretiminde A.B.D. ve Çin'den sonra üçüncü sıradadır. Ülkemizde ağaç başına verim 33-37 kg arasında değişmektedir. Aşılı ceviz fidanları ile bahçe tesis edildiğinde verimde aşısızlara göre % 50-60 oranında artış sağlanabilir. Aşısız (yabani) cevizler 7-10 yaşlarında , aşılı cevizler ise 4 yaşından itibaren meyve vermeye başlamaktadır. Yine yabani ağaçlardan 6 kg kabuklu meyveden en fazla 1,5-2 kg iç alınırken, aşılı ağaçlardan 6 kg cevizden en az 3 kg iç meyve alınmaktadır. Önerilen aşılı fidanlarla bahçe tesis edildiğinde; 5 yaşındaki bir ceviz ağacı 3-4 kg, 8 yaşında 15-20 kg, 12 yaşında 30-40 kg, 14 yaşında 50-75 kg, 20 yaşında 80-120 kg arasında meyve verebilmektedir. Dekara 10 fidan dikildiğinde, dekara verimin verim çağında 1-1,5 ton olacağı beklenmektedir.



Yetiştiricilik Özellikleri:

İklim İsteği

Ceviz ağacının en önemli niteliklerinden birisi, değişik iklimlere kolayca uyum sağlamasıdır. Ceviz ağacının soğuklama ihtiyacı 800-1800 saat olup, deniz seviyesinden 1700 m. yükseklikteki alanlara kadar yayılış gösterir. Aşırı yaz sıcaklarında yeşil kabukta, yapraklarda yanmalar ve meyvelerde büzülmeler olur. Bir bölgede ceviz yetiştiriciliğini sınırlayan en önemli faktörlerin başında ilkbahar geç donları gelmektedir. Çeşitlerin iklim gereksinimleri iyi saptanmalı ve özellikle ilkbahar geç donları yönünden risk olmamalıdır.Çünkü geç ilkbahar donları; tomurcukların kabarma zamanında daha fazla zarar yapar. İlkbahar geç donlarının zararı yanında sonbahar geç don zararları da ceviz yetiştiriciliğini sınırlayan faktörler arasında sayılabilir. Çok geç yapraklanan ceviz çeşitlerinde vejetasyon süresi kısa olduğu için, olgunlaşamayan sürgünlerin erken sonbahar donlarından zararlandığı da önemli bir gerçektir. Geç sonbahara kadar gelişmesi devam eden genç ceviz ağaçlarının uç sürgünleri iyice olgunlaşmamış ise, -10°C 'de zarar görür. Sonbaharın erken donlarında -9°C ile -12°C' de odunlaşmamış sürgünler zararlanır. Tomurcuklar kapalı olduğu dönemde -3°C' ye, tam çiçeklenme döneminde -1 °C' ye kadar dayanabilir. Çiçek döneminde soğuktan zararlanma daha sık görülür. Genel olarak ceviz ağacı; -25°C' ,+38°C' ye kadar dayanıklılık gösterir.

Toprak İsteği Ceviz ağaçları toprak bakımından seçici olmamakla beraber, taban suyu seviyesi 2.5-3.0 metreden yukarı olmayan, su tutmayan, nemliliğini muhafaza eden derin topraklarda iyi gelişir. Su tutan killi topraklarda ve durgun sulu yerlerde gelişemez. Ceviz kökleri kazık köklü olup, derine uzadıklarından alt kısımları rutubetli olan, derin ve yumuşak topraklar yetiştiricilik için daha uygundur. Fazla nem ve durgun sular kökler için gerekli oksijenin alınmasını engeller, bu nedenle kök gelişimi yavaşlar ve ağacın gelişmesi durur. Yaprak damar araları açık yeşil, damarlar ise kahverengi bir renk alır, sürgün uçlarında kurumalar görülür. Verimli topraklarda veya gübreleme, sulama gibi kültürel tedbirlerle verimliliği artırılan topraklara dikildiğinde, cevizlerde gelişmenin hızlandığı ve meyve veriminin arttığı görülür. Ceviz ağaçları yazları bol güneşli, kışları ılıman geçen, soğuk rüzgarlardan korunmuş vadilere daha çok uyum sağlamışsa da, soğuklama ihtiyacı, uyanma ve kış dinlenme periyotları dikkate alınarak bahçe kurulduğunda, kışı sert geçen yerlerde de yetiştiği görülmektedir.

Çeşit seçimi : Verimli ve kaliteli ceviz çeşit seçiminde göz önünde bulundurulması gereken en önemli özellikler; döllenme biyolojileri, yapraklanma zamanları, vejetasyon süreleri, özellikle soğuğa ve kurağa karşı dayanıklı olması, ağaç tacının düzgün gelişmesi, üstün verimli ve kaliteli meyveler oluşturması, meyvelerinin ince kabuklu ve iç kısmının kabuktan kolay ayrılması, meyve ağırlığının en az 10 gram, iç randımanın ise % 50'nin üzerinde olması, her yıl meyve vermesi, hastalık ve zararlılara karşı dayanıklı olmasıdır. Bu özelliklerden çoğunu taşıyan ceviz çeşitlerinden aşı kalemi alınarak, yabani ceviz çöğürleri aşılanmalıdır.

Lilium 03-07-2010 14:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yasarugur (Mesaj 667501)
Yere dikmiştim ,biraz büyüsünler aşı yaptırıp esas yerlerine götürmek istiyorum,yeri gelmişken sorayım ,fidanları aşısızken mi yerlerine taşıyayım orada aşı yaptırayım,yoksa aşı yapıldıktan sonra mı esas yerlerine taşıyayım,herhaldetaşıma için doğru zaman fidanların yapraklarını döktükleri uyku haline geçtikleri dönem yani sonbahar-kış öncesi olacaktır değil mi.

Yerlerine her iki şekildeyken de alabilirsiniz, benim tercihim aşılar tuttuktan sonra yerlerinize almanızdır, yerlerine yapraklarını döktükten sonra alabilirsiniz.

yasarugur 03-07-2010 15:49

Teşekkür ederim,bilgiler için,sağolun.

WM1TR 13-07-2010 16:45

10uncu Ceviz Çalışma Grubu'nun tarihi ve tam yeri (Edirne'de ama neresinde) netleşince lütfen burdan paylaşalım
Ağustosta olması muhtemel ve tarih yaklaşıyor, kaçırmayalım.

Samsunlu55 14-07-2010 00:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ainos (Mesaj 659954)
Sayın Nurgül hanım,
Ben bahsi geçen sitedeki Toros 1 cinsi cevizden bahçe kurdurdum. Tabi kurdurmadan önce başka yerlerede sordum fakat hiçbiri bana Noyan bey gibi teknik bilgi veremedi ve hepsi tamamen ticari yaklaştı...
Bahçeyi kurduktan sonra aşısız ceviz ürün vermez problemi yaşadım, Sn. Sütyemez le de görüştüm o da aynı fikirdeydi. Bende bunun üzerine Noyan beyi aradım, kendsi beni Mersine davet etti, orada bahçeleri gezdik, gördüm ki Noyan beyin dedikleri doğru, aşısız ceviz ağaçları üstünde meyve dolu. 5 yaşında ağaç üstünde yaklaşık 10 - 15 kg meyve var. Burada ****** işin püf noktası bakım. Hangi sitede bir bakım programı görebiliyorsunuz? Herkes ücret talebinde bulunuyor, ve verilen bilgilerde çok büyük hatalar var. Bence bu konuda:" Adamın kitabı bile var. Bak adam Prof. olmuş ne derse doğrudur." mantığıyla gitmemek lazım. Adam Prof. olmuş ama akademisyen ruhu yok, kafa ticari çalışıyor...

Sn. ainos;
Siteye hoş geldiniz kendinizi şurada tanıttıktan sonra daha detaylı bilgi verebilir misiniz:confused: Kurduğunuz bahçe kaç dönüm:confused: Bahçeselde agaçların iki yaşında olduğunu yazmışsınız alalı mı iki sene oldu yoksa şu anda mı iki yaşındalar:confused: Bahçe nerede:confused: Rakım kaç:confused: Toprak tipi nedir:confused: Sulama imkanı var mı:confused: Sorular fazla oldu sanırım, saygılarımla...

WM1TR 15-07-2010 09:40

cevize ara tarım olarak "bodur kiraz" nasıl bir fikirdir? bu iki ağaç geçinebilirler mi?

Samsunlu55 16-07-2010 21:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi WM1TR (Mesaj 672608)
cevize ara tarım olarak "bodur kiraz" nasıl bir fikirdir? bu iki ağaç geçinebilirler mi?

Cevizin salgıladığı juglone isimli madde yüzünden bazı bitkilere zarar verebilir. İlk önce bunu araştırın derim...

Lilium 19-07-2010 12:31

Cevizin çimlenmesi
 
3 Eklenti(ler)
Eklenti 161559

Eklenti 161560

Eklenti 161561

tnz26 19-07-2010 15:39

Merhabalar,
Öncelikle bu siteye yeni üye oldum. Burada verilen bilgi ve aktarılan tecrübeler için tüm üyelere teşekkürler.
Benim de Bandırma'da 20 dekar cevizliğim var. 10 dekar 5/6 yaşında yalova1-4, Şebin ve bilecik çeşitlerinden oluşuyor. Diğer 10 dekar ise 2009 kasım dikimi ve yine aynı çeşitlerden.Bu işi babamla birlikte yapmaya çalışıyoruz.
Önümüzdeki yıllarda amerikan çeşitleri ekmeyi ve toplamda 50 dekara ulaşmayı planlıyorum. Burada sizlerle edindiğim bilgi ve tecrübeyi paylaşmak; işin çok başında olduğumuz için sizlerin bilgilerinden istifade etmek istiyorum.(bilgi ve tecrübe derken altı yılda ne öğrendi isem.)
selamlar...

WM1TR 19-07-2010 15:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Samsunlu55 (Mesaj 673379)
Cevizin salgıladığı juglone isimli madde yüzünden bazı bitkilere zarar verebilir. İlk önce bunu araştırın derim...

araştırdım ama fazla bilgi bulamadım. açıkçası bu link de yeterli gelmedi, zira kara cevizden bahsediyor ama ben kara ceviz ekmeyi düşünmüyorum. ayrıca bodur kirazların 3üncü senede meyveye yattıklarını ve ekonomik ömürlerinin de 10 sene civarı olduğunu düşünürsek, mevcut cins cevizlerin de böyle etkisi olsa dahi, o sırada kiraz ağacının artık ömrünü zaten doldurmuş olacağına göre, dikmekte ben pek sakınca görmüyorum.

06doğaci 19-07-2010 17:33

Merhaba bilindiği gibi her ağaç bazı zararlıları var.İki farklı ağaç çeşidini bir arada ekmekle bu riski artırmış olursunuz sayın WM1TR.

tnz26 19-07-2010 22:40

Merhaba sayın WM1TR,
Ben ceviz aralarına vişne ektim.Fens teli direleri arasına da üzüm.Vişnelerin şu ana kadar maddi bir katkısı olmadı.(tabi üç yıldır kendi reçel ve kompostomuzu saymazsak.) Bu arada vişneler 5 yaşında. Üzümlere gelirsek çok uğraş gerektiriyor ama ikinci yıldan ihtibaren ürün alabiliyorsunuz.Üzümler 3 yaşında bu yıl pazarlamayı planlıyoruz.Sonuçlarını sizlerle ileride paylaşırım.
Vişne verimini arttırmak için önümüzdeki yıl bahçeye arı koymayı düşünüyorum bu konuda yorumlarınızı bekliyorum.

Samsunlu55 20-07-2010 23:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi WM1TR (Mesaj 674201)
araştırdım ama fazla bilgi bulamadım. açıkçası bu link de yeterli gelmedi, zira kara cevizden bahsediyor ama ben kara ceviz ekmeyi düşünmüyorum. ayrıca bodur kirazların 3üncü senede meyveye yattıklarını ve ekonomik ömürlerinin de 10 sene civarı olduğunu düşünürsek, mevcut cins cevizlerin de böyle etkisi olsa dahi, o sırada kiraz ağacının artık ömrünü zaten doldurmuş olacağına göre, dikmekte ben pek sakınca görmüyorum.

Linki konudan haberdar olun diye verdim. Orada kara ceviz yazdığına bakmayın her ceviz cinsi için geçerlidir. Dediğinizede hak veriyorum bodur kirazın ömrü daha kısa cevizler büyüyene kadar alacağınızı alırsınız. Cevizlerin aralıkları ne kadar olacak:confused:

WM1TR 22-07-2010 10:48

fidancım 8*6 önerdi, aralıkta dikicez. chandler + franquette. ben 8lilerin arasında tek sıra halinde dikmeyi düşünüyordum.
açıkçası hala kararsızım, 10 dönümü hobi olarak gördüğüm için denesem mi diyorum kendi kendime sonra da başarılı olma durumu varken sırf bu hırsım yüzünden de başarılı olmazsam diye de ürküyorum. zira başarılı olursam bahçeyi büyütmeyi ve cevizciliği birinci iş olarak görme durumuna doğru gitmeyi planlıyorum. ikinci ağaç türü demek ikinci hastalık riski demek.

Lilium 22-07-2010 11:53

Kapama bahçede ikinci bir ağaçı tavsiye etmem, üç dört yıl yıllık bitkiler ekilebilir,
Bir arkadaşıma 8x8 ektiğimiz ceviz ağaçları altıncı yılındalar ve araları kapattılar, hangi meyva olursa olsun en az 4-5 yaşından sonra ekonomik olarak bir şeyler almaya başlarsınız, bir iki yıl meyva alıcam diye o emeğe o masrafa değmez.
İlla değişik meyve yapacaksanız ayrı bir yer ayırıp yapınız.

WM1TR 22-07-2010 13:30

sevgili lilium, bu işte mümkün olan en yüksek verimi olmaya odaklandığım için size gübreleme ile ilgili bir soru sarmak istiyorum, ceviz fidanlarının dikimi sırasında açılacak çukurdaki toprağa triple süper fosfat yanında ek olarak leonardit de eklemeyi düşünüyorum. sizin tavisye edeceğiniz bir marka var ise, veya can suyuna konulacak bir sıvı humik asit var ise yazabilir misiniz lütfen? eğer firma isminde problem olursa özelime de yazabilirsiniz. teşekkürler.

Lilium 22-07-2010 15:14

Toprak yapınız leonardite ihtiyaçı varsa koyunuz, yoksa gerek yok diye düşünüyorum, bunu da toprak analizi ile, ne tür gübre ihtiyacı olup olmadığını bilir ona göre gübre kullanılır. Konuyu iyi bilen birisiyle görüşmeniz zaman ve paradan tasarruf sağlayacaktır.

himone 13-08-2010 11:35

Ara tarım olarak hiç karpuz ekmeyi düşüntünüz mü? Acaba ara tarım olarak karpuz yetiştiren biri var mı forumda?

Çınarmunarı 19-08-2010 16:16

Arkadaşlar (Kasım 2009 sonbaharında dikilen) ceviz fidanlarını mayıstan bu yana 10 günde bir suluyoruz.Bu sulama işini ne zaman bırakmalıyım?

Lilium 19-08-2010 16:56

On günde bir sulama bana göre çok sık, ağustostan sonra sulamayı kesiniz.

Çınarmunarı 20-08-2010 14:30

Sağolasın Lilium...
Arkadaşlar bu sezon ceviz kurultayı Edirne'de 30 Eylül-1 Ekim tarihlerinde yapılacakmış.(Yaşar Hocanın sitesinde yazıyor.)
Bu yılki kurultayda bence en önemli gündem cevizde sık dikim olur.Hepimizin kafasında sık dikim konusunda büyük soru işaretleri var.
Cevizin yağının zeytinyağı gibi çıkarılması ile ilgili duyumu olan **** bilgisi olan varsa paylaşırsa sevinirim.

Lilium 20-08-2010 15:02

Geçen yıl bigadaki toplantıya katıldım oldukca yararlı oldu, bu işi düşünen arkadaşların katılmalarını isterim.

Sık ekim (çit sistemi) Küçük taç yapan ağaçlarda düşünülebilir 6x8 gibi

WM1TR 23-08-2010 16:52

30 eylül 1 ekim, hafta içi demek (perşembe cuma)
yani mesaili çalışanların gitmesi için ek zahmet gerekecek.
olmadı.

Sebahattin 24-08-2010 22:06

Özelden Gönderilen Mesajı ve Cevabını Burdan Yayınlıyorum
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi danış
Sn Sebahattin;
Tecrübe ve bilgilerinize dayanarak;
Chandler için optimum dikim sıklığı nedir?
10*10 çok mu aralı olur?Uzun vadeli bir yatırım için normalmidir?
Selam ve saygılarımla


http://www.ceviz.gen.tr/haberdetay.asp?HaberNo=146

Yaşar hoca,

8 x 4 olabilir diyor. Farklı üreticileri farklı htercihlkeri de var. Burada önemli olan şeylerden biri işleme ekipmanlarızla uygunluk durumu.

Daha kolay olması açısından bence 5 x 5 de olabilir.
Ağaçlar büyüdüğünde (nihai taç büyüklüğüne ulaştığında) aradan bir sıra çıkarılabilir. Bu durumda ara sırayı çıkarma maliyeti ve o döneme kadar ağaçlardan elde edilecek meyve ve kereste geliri dikkate alınmalıdır. Ekonomik analiz sonucu ara tarım mı yoksa sık dikim mi bu sizin tercihinize kalmış bir şey. Amerikalılar bu şekilde sık dikim yapıyorlar ve 13-14 . sene de fazla sırayı çıkarıyorlar. Buna 'whiskbrooming' diyorlar.

Kabaca bir değerlendirme ile söyleyeyim tek kültür yetiştirme arzusunda ve başka bir üretim düşünmüyorsanız, sık dikim erkenci verimi (erken yaşlarda meyve veren çeşitler) yüksek çeşitler için uygun olabilir.

KOLAY GELSİN.

seaa 24-08-2010 22:26

Özel ağaçlandırma kapsamında binlerce ağaçtan oluşacak bir ceviz bahçesi yapmayı düşünüyorum bana yardımcı olabilecek saygıdeğer üyler varmıdır acaba?

Lilium 25-08-2010 00:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sebahattin (Mesaj 687748)
http://www.ceviz.gen.tr/haberdetay.asp?HaberNo=146

Yaşar hoca,

8 x 4 olabilir diyor. Farklı üreticileri farklı htercihlkeri de var. Burada önemli olan şeylerden biri işleme ekipmanlarızla uygunluk durumu.

Daha kolay olması açısından bence 5 x 5 de olabilir.
Ağaçlar büyüdüğünde (nihai taç büyüklüğüne ulaştığında) aradan bir sıra çıkarılabilir.

Yaşar hoca 8x4 diyor, diyorsa bir bildiği vardır, bence çok sık bir dikim ne kadar da budama ile terbiye etsekte on onbeş yaşlarında ağaçın gövdeden uzaklık taç yapısı beş altı metreyi bulur, bu da bir ağaçın yan dalları diğer ağaçın gövdesini bile geçer, yan dallarda meyva olacağına göre bu sıklık güneş almasını da engelleyecektir, bence çok sık.
Belki pedro da düşünülebilir o daha küçük bir taç yapısına ve daha sert bunanabiliyor, o şekilde kontrolü sağlanabilir.

5x5 te de ağaçlar beşinci yılından sonra ekonomik olarak gelir sağlayacağını düşünürsek bir beş yıl getirisi olabilir, ama bu on yıl zarfında da ağaçlar sık olduğundan devamlı olarak yukarı güneşe gideceği için taç yapıları yukarıya gidecektir.

Bence kalıcı olanı tercih etmeliyiz, bence çit sistemi için 6x8 ve ya 6x9 en uygun ekim şekli diye düşünmekteyim.

WM1TR 25-08-2010 16:53

benim fidancım da bana 8*6 önerdi
çalışma grubunda bu konuyu yaşar hocaya sormayı düşünüyorum.

Talham 28-08-2010 01:45

Değerli arkadaşlar,

Kocaeli Kandıra bölgesinde 23 Dekar arazi satın aldık. Bu arazinin 5 Dekarı üzerinde BROLER ( tavuk yetiştiriciliği ) faaliyeti yapacağız. Gerekli ruhsat vs. işlemlerimize başladık.

Yaklaşık 15 Dekar alana ise ceviz fidanı dikmek istiyoruz.

Bölge açısından uygun fidan seçimi - dikim işlemleri - sulama sitemi kurulumu ve teşvik gibi hususlarda bilgi rica ediyoruz.

İlgilenen arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim..


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:37.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025