agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Ceviz (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/)
-   -   Ceviz (Juglans) Yetiştiriciliği (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/5289.htm)

06doğaci 25-09-2013 07:41

Sayın doğa64 sulama sistemini yer altından daha fidan ekimini yapmadan çek.İlerde çok faydasını görürsün.

doğa64 25-09-2013 11:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi 06doğaci (Mesaj 1202742)
Sayın doğa64 sulama sistemini yer altından daha fidan ekimini yapmadan çek.İlerde çok faydasını görürsün.

Sayın 06doğacı

Damlama sistemimi önümüzdeki yıl şubat mart aylarında döşeteceğim. Ana borular yer altından damlama boruları fidanın 2 tarafında olacak şekilde yüzeyden geçecek.

Sistemi kuracak arkadaş fidan yerleşimine göre ayarlayacak.

aviator34 25-09-2013 11:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi formullaone (Mesaj 1202570)
Bahçeniz hayırlı olsun.

Fidan çukurlarını açtırıp,ekim ayı boyunca güneş görmesini sağlayın.( aslında 3 ay kadar güneş görse daha iyi olurdu )

Kasım başında,üst toprak alta,alt toprak üste gelecek şekilde,doldurtun.

Burada bir katkıda ben yapmak istiyorum.Malum vatan topraklarımız organik maddece analiz sonuçlarında da çıktığı gibi yetersiz ya da az gözükmektedir.Bu yüzden hazır kepçeye bulaşmışınız toprağı alt üst yaparken organik madde harcınızı belirli oranlarda (leonardit,kompost,iyi yanmış hayvan gübresi,torf,perlit) bir buçuk 2 metre toprağın tabanına koyarsanız ve bunların üzerilerine de em-a (etkin mikroorganizma) spreylerseniz fidanlarınızın kökleri aşağıya inene kadar oradaki faydalı bakteri populasyonunu çoğaltmış ve toprağınızı çok daha canlı hale getirmiş olursunuz.
Dikimden sonrada alırsınız çayınızı kahvenizi geçersiniz bahçenizin karşısına peşin satan bakkallar gibi.Deymeyin keyfinize

Kepçe doldururken aynı anda,çukuru kapatınca,tam ortasına bir herek dikip işaret koyun.( Fidanları dikerken,çukuru ortalamak imkansız oluyor bazen) Böylece,çukur dışına çıkmadan dikmiş olursunuz.( Sıralar 20-30 cm yamuk olur ama çukuru ortalamak daha önemli )

Kasım ayında dolu çukurlar biraz çöker.( yağmur yağarsa daha iyi çöker)

Aralıkta mutlaka dikin,can suyu verin.En güzel dikim ayı Aralık.Ben 2011 Aralıkta açık köklü diktim ve gelişimlerinden çok memnunum.

...

aviator34 25-09-2013 15:14

Aldığım fidanları yeni yerlerine dikmek için bu bakım harcını hazırladım ve 20 gün içinde uygulayacağım ilk dikimde yapamamıştım içimde kaldı.

Bu dediklerim zor gelebilir ama fidanı diktikten sonra 2 metre aşağıya ulaşmanız imkansız.

EM-A (etkin mikroorganizmalar) sayfasını şöyle bir okumanızı tavsiye ediyorum.Daha vaktiniz var.

06doğaci 25-09-2013 15:37

Merhaba ceviz dostları hepimiz çorum oğuzlar 77 cevizini duymuşunuzdur.Bende bir satıcıda dün gördüm.Cevizler elle kırılabiliyor, lezzetli, yağlı ve içi beyyazdı.Ancak bana çok küçük geldi.Verimli olduğunu duymuştum.Ama pazarlamada sıkıntı olabilir.

ism 25-09-2013 17:40

Sayın Cevizdostları.
Batıkaradeniz de 450 rakımda Kasım 2012 de diktiğim Chandler türü cevizlerim bahar ve yaz boyunca yeterli şekilde büyüdüler.Ağustos sonu sulamayı durdurdum, aynı dönemde vejetasyon da durnuştu. Hemen akabinde yağan yağmurlar sonucu fidanlar tekrar uyanıp sürmeye başladılar.Gövde yanlarından çıkan taze filizleri yolmama rağmen uç sürgünleri için bir çözüm üretemedim.
Veyetasyonu durdurmanın bir yolu var mı?
Sürgünleri sonbahar soğuklarına kadar odunlaştırmak için uygulanan bir yöntem var mı?
Bütün cevizdostlarına başarı ve mutluluk dileklerimle....

aviator34 25-09-2013 20:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ism (Mesaj 1202921)
Sayın Cevizdostları.
Batıkaradeniz de 450 rakımda Kasım 2012 de diktiğim Chandler türü cevizlerim bahar ve yaz boyunca yeterli şekilde büyüdüler.Ağustos sonu sulamayı durdurdum, aynı dönemde vejetasyon da durnuştu. Hemen akabinde yağan yağmurlar sonucu fidanlar tekrar uyanıp sürmeye başladılar.Gövde yanlarından çıkan taze filizleri yolmama rağmen uç sürgünleri için bir çözüm üretemedim.
Veyetasyonu durdurmanın bir yolu var mı?
Sürgünleri sonbahar soğuklarına kadar odunlaştırmak için uygulanan bir yöntem var mı?
Bütün cevizdostlarına başarı ve mutluluk dileklerimle....

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ncp1963 (Mesaj 1180637)

Azotlu gübrelemeyi kesip, potasyum, fosforlu izelementli gübreleme yapın artık dalları pişkinleşmeye teşvik edin

Sorulan bir soru olduğu için biraz geriye giderek buldum. Sayın ncp1963'ün dediği gibi potasyum uç sürgünlerin olgunlaşmasını sağlar bu sayede sonbahar erken donlarından zarar görmemesine yardımcı olabilirsiniz.Sıvı gübreler ile Topraktan da yapraktan da uygulayabilirsiniz ancak sulamayı kesmişseniz ki öyledir yapraktan verebilirsiniz ben ilk uygulamayı geçen hafta yaptım biraz geç kaldığımı düşünüyorum 2 hafta sonra tekrar uygulayacağım.

Saygılar.

ism 25-09-2013 21:16

Teşekkürler sayın Aviator34
Sayın ncp1963 ün paylaşımını atlamış veya unutmuşum kusuruma bakmayın lütfen.İçerik olarak potasyum ağırlıklı DAP güresini Kasım da düşünüyordum. Sıvı gubrelerin etki hızının yapraktan verilirse daha verimli olacağı kanısındayım ne dersiniz?
Bu uygulamanın sürgün hızını yavaşlatma etkisi de olur mu? acaba
Selamlar.

gökhan07 25-09-2013 23:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aviator34 (Mesaj 1202963)
Sorulan bir soru olduğu için biraz geriye giderek buldum. Sayın ncp1963'ün dediği gibi potasyum uç sürgünlerin olgunlaşmasını sağlar bu sayede sonbahar erken donlarından zarar görmemesine yardımcı olabilirsiniz.Sıvı gübreler ile Topraktan da yapraktan da uygulayabilirsiniz ancak sulamayı kesmişseniz ki öyledir yapraktan verebilirsiniz ben ilk uygulamayı geçen hafta yaptım biraz geç kaldığımı düşünüyorum 2 hafta sonra tekrar uygulayacağım.

Saygılar.

Sayın aviator34
Sizce Vejatasyon döneminde ki bir ağaçta yan sürgünlerin alınması, tepe sürgününü büyümeye teşvik edebilir mi? ( Yan dal sürgünlerinin alınması ağaçta ki mevcut enerjinin sadece uç sürgüne gitmesini teşvik eder düşüncesindeyim)
Saygılarımla.

Cemal61 26-09-2013 13:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi taner2306 (Mesaj 1188386)
selamun aleyküm. Ben 1000 metre rakımlı karasal iklimi olan 10 dönümlük bir arazide ceviz dikmeyi düşünüyorum. arazi yamaçta ama su sorunu olmayacak hangi çeşit cevizi önerirsiniz.

yerli çeşit dikiniz bence tokat 1 **** şebin bilecik veya sütyemez

Cemal61 26-09-2013 13:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi doğa64 (Mesaj 1202505)
tesviye işlemlerinden kareler

önümüzdeki yıl aralık ayında dikiniz bence

drokya 26-09-2013 14:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cemal61 (Mesaj 1203173)

Sayın Cemal61
doğa64 rumuzlu arkadaşa yapmış olduğunuz tavsiyede kasttetiğiniz 2014 aralık ayı ise sebebini açıklamanız mümkünmüdür acaba.

fındıkçı74 26-09-2013 16:41

Alıntı:

Sayın cemal önümüzdeki yıl aralık ayı dediğiniz 2014 aralık ayımıdır yoksa 2013 aralık ayımıdır kafa karışıklığı oluyor eğer dediğiniz gibi 2014 aralık ayı ise neden fidan dikmek için 1 yıldan fazla beklesin lütfen açıklayın.

fındıkçı74 26-09-2013 16:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cemal61 (Mesaj 1203170)
yerli çeşit dikiniz bence tokat 1 **** şebin bilecik veya sütyemez

Israrla yerli ceviz diyor :D

aviator34 26-09-2013 17:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gökhan07 (Mesaj 1203029)
Sayın aviator34
Sizce Vejatasyon döneminde ki bir ağaçta yan sürgünlerin alınması, tepe sürgününü büyümeye teşvik edebilir mi? ( Yan dal sürgünlerinin alınması ağaçta ki mevcut enerjinin sadece uç sürgüne gitmesini teşvik eder düşüncesindeyim)
Saygılarımla.

Doğru düşünüyorsunuz.Bu yıl bende fidanlarımı tek lider sürgün olarak bırakıp büyüttüm 4 buçuk metre ye kadar büyüyenler oldu.Boyunlu gözleri koparmasaydım tek lider bu kadar uzamayacaktı.sonuçta tespitiniz doğru diyebilirim.

ömür-uşak 26-09-2013 18:17

Alıntı:

Doğa 64 arkadaş boş bahçeye gitmeden duramıyor.Sen adama 14 ay bekle diyorsun.Nasıl dursun.Tarla güneşten kopalı duruyor.Neden beklesin.

formullaone 26-09-2013 18:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aviator34 (Mesaj 1203252)
Doğru düşünüyorsunuz.Bu yıl bende fidanlarımı tek lider sürgün olarak bırakıp büyüttüm 4 buçuk metre ye kadar büyüyenler oldu.Boyunlu gözleri koparmasaydım tek lider bu kadar uzamayacaktı.sonuçta tespitiniz doğru diyebilirim.

Bu bahsettiğiniz 4.5 metre olan fidanların tepesini kaç cm'den vurucaksınız ve kaçar tane yan dal bırakıcaksınız ? Bu boya ulaşanları 3 metre gibi vurup,mesafeli olarak 6-7 tane yan dal bırakmak gerekiyormuş diye duyuyorum. Bu yüzden sordum.

gökhan07 26-09-2013 19:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aviator34 (Mesaj 1203252)

Sayın aviator34
Bu yıl yapmış olduğum 28 adet çeşit değiştirme aşısının 27 tanesi maalesef keçilerin gazabına uğradı. Uç sürgünleri yenen aşılar yandan patlattı ve tepe sürgünü sağlam olan aşılarında yan sürgünleri yenmiş idi. (Aşıları 50-60 cm den yapmıştım ve bahçe etrafı açıktı)
Bu aşıların hepsinde aktif büyüme hala devam ediyor. Sanırım ağaçlarda az sürgün kaldığı için ağaçların kalan son güçleri bu sürgünleri patlatmaya yetti ve gelişim tekrar teşvik edildi.

aviator34 26-09-2013 20:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi formullaone (Mesaj 1203274)
Bu bahsettiğiniz 4.5 metre olan fidanların tepesini kaç cm'den vurucaksınız ve kaçar tane yan dal bırakıcaksınız ? Bu boya ulaşanları 3 metre gibi vurup,mesafeli olarak 6-7 tane yan dal bırakmak gerekiyormuş diye duyuyorum. Bu yüzden sordum.

Ben mart gibi 1.50 -1.70 gibi tepe vurup dediğiniz gibi 5-6 yan dal ile taçlandırmayı planlıyorum.Dediğiniz 3 metreden tepe vurumunu ilk defa duydum. :(

Araştırmakta fayda var.

ömür-uşak 26-09-2013 20:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gökhan07 (Mesaj 1203285)
Sayın aviator34
Bu yıl yapmış olduğum 28 adet çeşit değiştirme aşısının 27 tanesi maalesef keçilerin gazabına uğradı. Uç sürgünleri yenen aşılar yandan patlattı ve tepe sürgünü sağlam olan aşılarında yan sürgünleri yenmiş idi. (Aşıları 50-60 cm den yapmıştım ve bahçe etrafı açıktı)
Bu aşıların hepsinde aktif büyüme hala devam ediyor. Sanırım ağaçlarda az sürgün kaldığı için ağaçların kalan son güçleri bu sürgünleri patlatmaya yetti ve gelişim tekrar teşvik edildi.

Belki daha güzel olur.Bende çeşit değiştirme aşı yaptırdım 85 ağaç 13 yaşında. O kadar çok büyüyorki sanki gözle görülecek.Aşı ustasına sordum.Çok büyür uç sürgünleri kırıver yan dalda oluşur uzunlamasına fazla büyümesin dedi.Ağaçlara kıyamadım 3-4 metre büyüdü.Gövdeden itibaren herek gövdeye herek çaktım çivi ile hereklere 2-3 yerinden bağladım.Bu sene martta budamaları yapılıp şekillendirilecek. 1-1.5 metreye düşüreceğim.Aşıların kırılmadan kafayı kapatması lazım.Martta düzeltirsin daha sağlam olur. Başarılar.

cetiner 26-09-2013 21:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aviator34 (Mesaj 1203306)
Ben mart gibi 1.50 -1.70 gibi tepe vurup dediğiniz gibi 5-6 yan dal ile taçlandırmayı planlıyorum.Dediğiniz 3 metreden tepe vurumunu ilk defa duydum. :(

Araştırmakta fayda var.

Sn.Aviator34 ,bu tepe vurma işleminin en ideali 1.50-1.70 galiba ; ben de kasım 2012 de diktiğim fidanların boyu 1.70' i geçenleri aynı ölçüde tepe vurmayı düşünüyorum. Size bir de sorum olacak , sizin fotoğraflarınızda damlama sistemini benim gibi fidanın etrafına daire şeklinde delikli boru döşemişsiniz ,tek farkımız benim daireler toprakla temas halinde sizinkiler askıda sorum şu sizin sisteminizle daha mı çok su damlatır, **** başka ne faydası vardır?

ism 26-09-2013 21:53

Yıl içinde 3metre ve daha uzun büyüyen fidanların ertesi yılki budama döneminde Amerika ve Şili gibi ülkelerde 3.3,5 metrelerden uç vurup iki yıllık kat oluşumunu bir yıla indirip, fidanı bir yıl erken verime yatırdıkları bildiriliyor.Mantık olarakta doğru gibi geliyor.
Yıl boyunca fidanın büyümek için harcadığı enerjinin yarısı, bir budamayla heba edimemiş oluyor.
Fidan boyunun uzun olması ,aynı oranda yan dal sayısınında fazla olmasını(hernekadar dal arası mesafeler fazla olsa da) gerektiriyor.
Böylece iki yılda bırakacağımız yandal miktarını da aynı yıl bırakma şansımız olur diye düşünüyorum.
Sayın Ömür-usak ın gözlemleri bende de oluştu.Yaşlı anaçlara yaptığım aşılar çok hızlı uzadı,haziran ayında uçlarını kestim,sanki ikinci yılındaymışcasına hem lider oluştu hemdey yandallar oluştu
saygılar

gökhan07 26-09-2013 21:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ömür-uşak (Mesaj 1203314)
Belki daha güzel olur.Bende çeşit değiştirme aşı yaptırdım 85 ağaç 13 yaşında. O kadar çok büyüyorki sanki gözle görülecek.Aşı ustasına sordum.Çok büyür uç sürgünleri kırıver yan dalda oluşur uzunlamasına fazla büyümesin dedi.Ağaçlara kıyamadım 3-4 metre büyüdü.Gövdeden itibaren herek gövdeye herek çaktım çivi ile hereklere 2-3 yerinden bağladım.Bu sene martta budamaları yapılıp şekillendirilecek. 1-1.5 metreye düşüreceğim.Aşıların kırılmadan kafayı kapatması lazım.Martta düzeltirsin daha sağlam olur. Başarılar.

Sayın ömür-uşak
Benim endişem aşılar hala yeni sürgünler üretmekte ve uyumaya biraz zor geçe çek gibiler. Demek ki anaçlarınız sağlıklı ve güçlü,kalemi iyi beslemişler.
Sayın ömür-uşak aşıcınız aşıları yerden ne kadar yüksekten yaptı? Bilgilendirirseniz sevinirim.

formullaone 26-09-2013 22:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ism (Mesaj 1203332)
Yıl içinde 3metre ve daha uzun büyüyen fidanların ertesi yılki budama döneminde Amerika ve Şili gibi ülkelerde 3.3,5 metrelerden uç vurup iki yıllık kat oluşumunu bir yıla indirip, fidanı bir yıl erken verime yatırdıkları bildiriliyor.Mantık olarakta doğru gibi geliyor.
Yıl boyunca fidanın büyümek için harcadığı enerjinin yarısı, bir budamayla heba edimemiş oluyor.
Fidan boyunun uzun olması ,aynı oranda yan dal sayısınında fazla olmasını(hernekadar dal arası mesafeler fazla olsa da) gerektiriyor.
Böylece iki yılda bırakacağımız yandal miktarını da aynı yıl bırakma şansımız olur diye düşünüyorum.
Sayın Ömür-usak ın gözlemleri bende de oluştu.Yaşlı anaçlara yaptığım aşılar çok hızlı uzadı,haziran ayında uçlarını kestim,sanki ikinci yılındaymışcasına hem lider oluştu hemdey yandallar oluştu
saygılar

Evet Sayın ism,ben de tam bundan bahsediyorum.Dün gece Köy TV'de İbrahim BALKAL bu konuyu anlattı.Mantıklı gelince ve aklıma takılınca sormak istedim.

3-4 metreye ulaşmış bir fidanın yarısını kesip atmaktansa,mesafeli olarak 6-7 yan dal bırakmak uygun gibi görünüyor.Keşke geçen yıl deneseydim bir kaç fidanda :confused:

Bu konuda yorumları ve tecrübesi olanların paylaşımlarını bekliyoruz. ;)

doğa64 26-09-2013 22:52

Alıntı:

Sayın cemal61 ben direklerin dikimini bile bekleyemezken önümüzdeki yıl diyorsunuz. Bunu ne amaçla söylediniz açıklayabilirmisiniz...

doğa64 26-09-2013 22:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi formullaone (Mesaj 1203338)
Evet Sayın ism,ben de tam bundan bahsediyorum.Dün gece Köy TV'de İbrahim BALKAL bu konuyu anlattı.Mantıklı gelince ve aklıma takılınca sormak istedim.

3-4 metreye ulaşmış bir fidanın yarısını kesip atmaktansa,mesafeli olarak 6-7 yan dal bırakmak uygun gibi görünüyor.Keşke geçen yıl deneseydim bir kaç fidanda :confused:

Bu konuda yorumları ve tecrübesi olanların paylaşımlarını bekliyoruz. ;)

Sayın formullaone...

İbrahim BALKAL'ın budama şeklini ben de seyrettim. Tavsiyesi ve uygulaması 2.20 den tepe vurma yapmasıydı. Bu uygulamayı '' ağacı yüksekten taçlandırıp ağaç aralarını işlemede kolaylık olarak'' söyledi yanlış hatırlamıyorsam.

Bu bana da çok mantıklı geldi. Nasip olursa ben de o şekilde yapmayı düşünüyorum..

ömür-uşak 27-09-2013 09:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gökhan07 (Mesaj 1203333)
Sayın ömür-uşak
Benim endişem aşılar hala yeni sürgünler üretmekte ve uyumaya biraz zor geçe çek gibiler. Demek ki anaçlarınız sağlıklı ve güçlü,kalemi iyi beslemişler.
Sayın ömür-uşak aşıcınız aşıları yerden ne kadar yüksekten yaptı? Bilgilendirirseniz sevinirim.

Evet kardeşim uyumaya çok geç geçecekler.Kış soğukları zarar verecek.Hala büyüdükleri gibi aralık ayına kadar büyüyecekler.Soğuk zararı olanları,çok yan dal yapanları çok uzayanları martta şekillendireceğiz.Aşıları yerden ortalama 150 cm civarında yaptık.Ağaçlar büyük olduğu gövdeye değilde dallara aşı yaptık.Gövde çapı 20 cm ve yukarısında.Dallara aşı yapıldı ağaç başına 2-4 dala aşı yapıldı.Aşı ustam çok becerikli idi.Ustanın marifeti benimde araştırmalarım ile 85 ağaçtan 80 tanesi tuttu 5 ağaçta ağlaması durmadığı için tutmadı.Yarma aşı yaptık.Banada öğretti.Kendime 1 ağaç komşulara 5 ağaç aşıladım tamamı tuttu.Bu senede kendim yavuz cinslerine çeşit değiştireceğim.Mart ayında ceviz sayfasında aşıyı nasıl yapıp tutturdğumuzun püf noktalarını anlatacağım.

ömür-uşak 27-09-2013 09:39

Altay ceviz başlığına artık yazı yazmak istemiyorum.Fikir beyan ediliyor.Tecrübe paylaşılıyor.Ama amaç farklı Tv. lerdeki gibi kavga çıkartıp reyting yapıp sayfayı üst sıralarda tutup reklam yapıp fidan satmak.Fidan dikecek bahçe oluşturacak arkadaşlarda ceviz formunun tamamını okurlarsa geçekleri görür karar verirler.Okumadan reklama bakarlarsa oda onların suçu kendi düşen ağlamaz.

doğa64 27-09-2013 09:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ömür-uşak (Mesaj 1203405)
Altay ceviz başlığına artık yazı yazmak istemiyorum.Fikir beyan ediliyor.Tecrübe paylaşılıyor.Ama amaç farklı Tv. lerdeki gibi kavga çıkartıp reyting yapıp sayfayı üst sıralarda tutup reklam yapıp fidan satmak.Fidan dikecek bahçe oluşturacak arkadaşlarda ceviz formunun tamamını okurlarsa geçekleri görür karar verirler.Okumadan reklama bakarlarsa oda onların suçu kendi düşen ağlamaz.

Sayın ömür-uşak

Çok doğru söylüyorsun. Ben o fidanlığa gidip görenlerden biriyim bunu o konu başlığı altında yazmıştım. Gördüklerimi duyduklarımı da yazdım fakat sadece o bahçeye kendilerinin gittiklerini düşünen insanlar bunlar. (ya da onlarla anlaşmış fidan satıcıları) ney se ne bende oraya yorum yazmıyorum artık.

Herkesin aklı var fikri var. Bu arada ben de Uşaklıyım. Uşağa geldiğimde yanına uğrayıp bi çayını içmek isterim.

Saygılar...

aviator34 27-09-2013 13:15

ne olduğu belli olmayan boş işler ile uğraşmak isteyen bırakın uğraşsın. Ağır olacak ama odun kafa kafa kaynıyor etrafımız...

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:46.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025