![]() |
Merhaba Arkadaşlar,
Bir arkadaşımın Çukurova'da arazisi var. Ceyhanın 23 km kuzeyinde, rakım 30metre. Sulama sorunu yok, burada ceviz yetiştirebilir mi ? Sizce iklim koşulları uygun mu ? Çukurova iklimine tavsiye edilen bir ırk var mı ? Teşekkürler. |
Alıntı:
|
İşte fotoğraflar...
4 Eklenti(ler)
İşte düşündüğümüz tarlanın resimleri :
Şeftalinin üstündeki mısır ekili olan yer. Eklenti 98954 Üstteki resimle alttaki resmi karşılaştırırsanız tarlanın konumunu anlıyabilirsiniz. Eklenti 98955 Eklenti 98957 Eklenti 98956 |
Alıntı:
Susuz yerde "Ne ekilse oluyor" demeyle olmuyor, olur ama o kadar olur. Cevizde hiç değilse ilk üç dört yıl sulama olmalı, daha sonraki yıllarda da olmalı ama ilk üç dört yıl çok önemli, ekeceğiniz yer ne kadar kaç dölüm, Derin bir sondaj yapmaya değer mi? Bazı şeyleri kafaya koymakla olmuyor, imkanlar doğrultusun da bir şeyleri kafaya koyarsanız daha iyi yapmış olursunuz. Benim de susuz bir arazim var, buraya domates fasulye ekmeyi kafaya koysam olacak mı? Susuz bir arazide ceviz yetiştirmek bence çok zor, hiç tavsiye etmem. |
Şeftaliler sulanmadan oluyor ise ceviz haydi haydi olur.
|
Görünen şeftalilerde bizim ve sulamadan oluyor çünkü toprağın humus oranı çok yüksek ilk 2 fotoğrafları incelerseniz etrafta otlar kuruyken şeftalinin içi yemyeşil sene boyuncada öyle. Etrafta sulamadan ceviz yetiştirenler var gittikce yaygınlaşıyor yetiştiriciliği.
|
Alıntı:
|
Bölgenin aldığı yağış vadinin yukarısındaki tepenin rakımının yüksek oluşunun sayesinde Samsun merkezden daha çok yağış alıyor(ortalama 800 mm). Bu sene yağışların çok fazla gitmesinden dolayı toprakta çatlama olmadı ama bazı seneler çatlama oluyor. Ne gibi bir zararı olabilir? Şeftali gibi çok nazik olan bir ağaca zararı dokunmadı.
|
Alıntı:
|
Merhaba Samsunlu,
Yeni diktiğin fidanları sulamak için bir tanker deposunu kullanabilirsin. Arazin eğimli, arazinin üst tarafına bir depo yerleştirebilirsin. Bu şekilde damlama sulama sistemi kurmak zor olmasa gerek. Bu şekilde hem fidanlarının kuruma riski azalır hem de daha fazla verim alabilirsin. |
Çukurova
Alıntı:
Daha önce deneme amaçlı dikilmiş. Ağaç 4-5 yaşına kadar büyümüş, gayet güzel boy atmış fakat daha sonra kurumuş. Kuruma sebebi sulamamak mı yoksa sıcaklar mı ? |
4 Eklenti(ler)
Alıntı:
Eklenti 99082 Bahçe gezmelerinden kareler Eklenti 99083 Eklenti 99084 Eklenti 99085 |
Alıntı:
http://www.alasagfidancilik.com/sss.html Bu link herkezin işine yarıyacaktır. |
Link için teşekkürler Samsunlu,
Çukurova torosların eteğinde, kışın belli bir süre hayli soğuk olduğunu söylüyor arkadaşım. Ama yine de emin olmak lazım. |
Ceyhan ilçesinin ve Adana civarı illerin soğuklama haritalarını buldum.
Çukurova Üniversitesine ait bir tez çalışması, ihtiyacı olana iletebilirim. Ceyhan ilçesinin 27 yıllık ortalamasında yıllık en düşük değer 714 saat, en yüksek değer 1530 saat. 27 yılın ortalaması ise yıllık 1032 saat. sanırım ceviz soğuklama ihtiyacını karşılar. Şimdi sıra en yüksek sıcaklık ortalamaları ve toprak analizinde. |
Alıntı:
En yüksek sıcaklığı ve en düşük sıcaklığı öğrenmek istiyorsanız: http://www.dmi.gov.tr/veridegerlendi...k.aspx?m=ADANA (7,2ºC çoğu ağacın uykuya geçme veya uyanma sıcaklığıdır buna karşın bazı cinsler uyuma derecesi değişebilir. Mesela üzüm 10ºC kivi 8ºC badem 5ºC' nin altında uykuya geçer.) |
Adana merkez ile Ceyhan ilçesi arasında bariz bir fark var. Tezde de 7,2ºC baz alınmış. Sanırım rakım farkıyla alakalı. Adana'da ortalama 400 saat iken Ceyhan da 1000 saat üzerine çıkıyor. Yani soğuklama ihtiyacı 800 saat civarında olan ceviz türleri yetişebilir gibi görünüyor.
En yüksek ve en düşük sıcaklıklar için Ceyhan meteoroloji müdürlüğü ile bağlantıya geçtim. Bu değerler de Adana ile çok farklı. Bu yüzden yerel müdürlüklerden alınan bilgi daha sağlıklı olacak. Toprağın derinlik sorunu ve sulama sorunu yok. Analiz yaptırıp değerlere baktırmak gerekecek.. Yardımların için teşekkürler. |
Alıntı:
|
Bu da benim
2 Eklenti(ler)
|
Alıntı:
|
Sn. Lilium
http://www.cevizci33.com/ Dediğim Sahil-1 ve Toros-1 cinslerini bu siteden buldum en güzel özelliğide aşısız olup tohumdan büyütülmesi ve kazık köklerine zarar gelmemiş olması Noyan beyle görüştük Toros-1 tavsiye etti Toros-1'in soğuklama süresi 1500 saat Sahil-1 ise 600-1200 saat arası Toros-1 -35ºC Sahil-1 -15ºC'ye dayanıyor. Ben size şunu sormak istiyorum Samsun'un soğuklama süresi zaten 1503 saat biz Toros-1 ekersek kışı sıcak geçen senelerde zararlı çıkarız(Mesela bu sene geçci çeşitlerde cevizler az). Peki Sahil-1 ekersek bize zararı olur mu? Samsun hiçbir zaman -10ºC'den aşağıya düşmemiştir. |
1 Eklenti(ler)
Zararı olacağını sanmıyorum, cevizde asıl önemli olan erken uyanan çeşitlerin geç donlardan -0 larda -1ºC donmasıdır. bölgenizde geç donlar oluyor ise geç uyanan çeşitleri tercih ediniz.
Bu link vermiş olduğunuz siteye daha önce bir mail attım, yahu örnek bahçe diye siteye koymuşlar, allah aşkına kaç tane elle tutulur bir bahçe var. Hiç değilse şu fotoğrafı alsınlar koysunlar. Eklenti 99518 |
Cevabınız için teşekkürler. Geç don sorunu yok denecek kadar az.
Bu cinslerle ilgili birde yazışma buldum: http://alternatifyasam.blogspot.com/...aak-ceviz.html |
Sn. Samsunlu,
Verdiğin bilgilerden bu iki cinse bir göz attım. 10 yıl ağaç başına 100 Kg verim yazıyor. Ortalama 10 yaşında 35 Kg verim olarak düşünürsek bu rakamlar bana biraz abartılı geldi ( aslında biraz değil hayli abartılı geldi ). Bu cinsleri yetiştirmi,ş ve 10 yaşına getirmiş birine ulaşabildin mi? Üreticinin sitesi ne kadar güvenilebilir? Kimse malına kötü demez, özellikle bizim ülkemizde.. Özetle üreticinin sitesinde okuduğumuz bu bilgilere nasıl güveniriz ? AŞAĞIDAKİ BİLGİLER ÜRETİCİNİN SİTESİNDEN KOPYALANMIŞTIR. ATILIM TOROS-1 adlı cinsimiz, soğuklama süresi yüksek bölgeler için tavsiye ettiğimiz bir cinsimizdir. Bu cins, verim itibariyle 1500 saat ve üstü yerler için tavsiye edilir. 3 üncü yılında ilk meyveleri görülmektedir. 5 inci sene ekonomik olacak şekilde verime başlar ki ağaç başına 5 kg ürün alınabilmektedir. Ürün hasılatı 6 ncı yıl 15 kg , 7 nci yıl 35 kg gibi her yıl bir önceki yılı katlayarak devam eder. 10 uncu yılda, 100kg/ağaç gibi bir ortalamaya ulaşır ki bu son derece yüksek bir ortalamadır. ( Türkiye deki ceviz ortalaması 35 kg/ağaç tır.) İç randımanı %63 civarındadır. (Türkiye deki iç randımanı ortalaması %35 civarındadır.) Yağ oranı %70, protein oranı ise %20 civarındadır. Kabuğu ince, elle kırılabilmekte ve içi tüm olarak parçalanmadan çıkmaktadır. Dünya klasmanında 1 inci sınıf iç ceviz “TÜM veya YARIM YANAK” cevizdir. Üretici sitesinden alınan bilgiler: Meyve tutkunluğu, salkım şekilde olup her bir salkımda 8-10-12 adet ceviz bulunmaktadır. Kabuklu ceviz tane ebadı ortalama 32 mm dir. Periyodisite göstermez yani her yıl aynı ortalamalı verim alınabilmektedir. Bu cinsimiz -35 derece ile +55 dereceye kadar zorlanmadan mukavemet göstermektedir. ATILIM SAHİL-1 adlı cinsimiz ise yukarıdaki aynı özeliklere sahip olup, soğuklama süresi itibarı ile 600-1200 saat arası yerler için tavsiye edilir. Cinslerimizin en büyük özellikleri ise her ikisinin de APOMİKS olmasıdır. Bu cinsimiz de -15 dereceye ve +55 dereceye kadar zorlanmadan mukavemet göstermektedir. Fidanlarımız, kazık kökleri sağlam, plastik tüplerde satışa sunulmaktadır. Bundan dolayı da, toprak sıcaklığının +4 derecenin üstünde olduğu her zaman dikim yapılabilmektedir |
Alıntı:
Verim konusunda yabancı cins çeşitlerde o miktarda ceviz verebiliyor bu iki cins niye vermesin. 10 yaşına getirilmiş bir bahçeye ulaşmak imkansız çünkü fıdanlık 2006 yılında üretime geçmiş. Önceki mesajımdaki linke tıklarsanız orda 90 adet fidan aldığını belirten bir şahıs var. Bilgilere nasıl güveniriz demişsiniz bilgilerde bir yanlışlık olsa 1-2 kişi sesini çıkarmaz ama yalancının mumu yanmaz illaki yalansa mahkemelik olur o yüzden ben bu konuda güveniyorum ve bayağı kararlıyım. Hemde aşısız olduğu için üretimi kolay bende yetişen meyvelerinden üretip boş olan bütün arsaları değerlendirmek istiyorum. Bunca senedir devletin dağıttığı aşılı ceviz fidanlarına ne olduğunu öğrenmek isterseniz aşağıdaki linke tıklayınız. Tıklayınca mutlaka sonuna kadar okuyunuz. http://bin960.blogspot.com/2009/01/c...t-yolu_12.html Saygılarımla... |
Sn. Samsunlu,
Devletin dağıttığı cevizlerle alakalı (az sayıda fidan da olsa) deneyimim var :)) Yazdıklarımı yanlış anlama. Açıkçası bu cinsler bana da çekici geldi, ama yine de sadece üreticinin bilgileriyle yola çıkmamak gerek diye düşünüyorum. Belki bir üniversiteden veya ziraat odalarındaki idealist ziraat mühendislerinden (sanırım biraz zor bulunur) bilgi almakta fayda olduğunu düşünüyorum. Devlet desteklerinden yararlanabilmek için yerli cins ekmenin mantıklı olduğunu düşünüyorum. Ne diyeyim, güvenin varsa dik derim. İki üç sene içinde bende cevizciliğe geçeceğim. Seni memnun ederse belki bende sahil 1 dikerim. İyi çalışmalar... |
Alıntı:
Yorumun için teşekkürler. |
Çiftçiler yerli cevizleri kesip daha çok verimli olan 'chandler' cevizi aşılıyor
http://www.zaman.com.tr/haber.do?hab...evizi-asiliyor |
Bende onu diyorum sadece destek almak için yerli cins ekilmez verim çok önemli.
|
Bense şunu diyorum :)
Eğer Atılım 1 ve Sahil 1 cinsleri denildiği kadar verimli ise onu dikelim, bu cinsler (atılım 1 - sahil 1) yerli cins olduğu için destek te alalım :)) |
Sahil-1 Toros-1
Seninde aklına yattı sanki:p
|
Alıntı:
Türkiye bu tecrübeleri daha önceden yaşadı. Bilimin ve akılın yolundan şaşmayın. Atılım1 toros 1 diye bişey yok, varsa da ne olduğu belli değil. Köylümüzün, çiftçimizin , meraklımızın ... iyi niyetli insanlarımızın düşük bilgi düzeyi ve anlayışı suistimal ediliyor. |
Alıntı:
|
Tabi zamanla öğreniyoruz :)
Teşekkürler Sebahattin. |
Sebahattin bey yorumunuz için teşekkürler ben hiç değilse denemelik olarak 5+5=10 tane 2,5 yaşındaki fidanlardan alacağım.
|
Bu fidanlar nerde satılıyor acaba?
|
Bu siteden bakabilirsiniz:
http://www.cevizci33.com/ CEVİZ FİDANLIĞI Mersin - Erdemli Yolu Tece/MERSİN |
merhaba sevgili üye arkadaşlar ben kayseriliyim kayseride kapama bahce usulü ceviz bahcesi yapacağım yaklaşık 400 fidan diktireceğim fakat dikilecek yerkonusunda bilgi alabileceğim ve dikim bakım gibi konularda yardımcı olacak firmalar veya işinin uzmanı kişiler varsa tanışmak isterim hazırlıklarım biterse bahara dikim yaptıracağım.
|
1 Eklenti(ler)
Hemen her yerde satılan ithal ceviz, cevize ismini veren ilçesiyle Kirşehir'dede karşımıza çıktı.
Geçen hafta günübirlik arkadaşımla Kirşehir'e gittim, dönüştede ceviz almak istedik. Hemen her satıcıda ithal ceviz vardı, Endonez'ya cevizi :) Binlerce km.den ülkemize gelmiş. İşin ilginci tüm satıcılar ağız birliği yapmış gibi Kaman'dan daha iyi abi dediler :) Aldık, nede olsa Anadolu'ya gitmişiz, eve elimizde birşeyle dönelim :) Ayrılırken bir dükkan daha görük, Kaman cevizimizi bulduk. Üst kattan satıcı getirdi, torpilli cevizimizi aldık. Geçen sene kuraklık nedeniyle ürünün az olduğunu söyledi. Her ikisininde fiyatı 25 TL. Belki tesadüfler bize denk geldi. Evde her ikisinide ailece taddık; netice : görüntü olarak, Endonezya, aroma, tat kesinlikle Kaman. Hemde açık ara. Solda Endonez'ya, sağda Kaman. |
Pazarlarımız fethedilmiş
3 Eklenti(ler)
Malesef Amerikan cevizleri mahalli pazarlarımıza kadar girdi.
Fotoğraflar Kırşehir Uzun çarşı'dan yani Kaman'ın bağlı olduğu ilin çarşısı. En önemli sıkıntımız ülke olarak ceviz üretimimizin az olması ve iç tüketimi karşılamakta yetersiz kalışımız. Malesef maliyetlerin düşük verimli çeşitlerden dolayı da yüksek olması..... Eklenti 100829 Eklenti 100830 Eklenti 100831 |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 01:12. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025