![]() |
sayın acemi çaylak.
sanırım isim vermeden ksü ziraat fakültesinden mehmet sütyemez'den bahsediyorsunuz. yalnız hocanın yeni bir tür geliştirdirdiğini iddiia etmediğini zaten doğal ortamında var olan bir çeşidi selekte ettiği ve bunun da yeni bir ceviz türü olarak tarım bakanlığı tarafından tescillendiğini belirteyim. sadece ortada selekte edilmiş yeni çeşitler olduğunu söylemk istedim. iyidir kötüdür verimlidir sağlıklıdr ilerde deneme şensımız olursa göreceğiz bakalım. not: hocayı tanımam size en azından bir cevap vermiş ben o cevabıda alamadım mailime :))) |
Alıntı:
Bu linkte Yalova dikip sonradan onları kesip Chandler aşılayan birinden ve onun tecrübelerinden bahsediliyor. http://www.zaman.com.tr/haber.do?hab...evizi-asiliyor |
http://www.zaman.com.tr/haber.do?hab...evizi-asiliyor
Arkadaşlar linkin içeriğini de buraya ekliyorum; Ziraat Yüksek Mühendisi Mustafa Tosun, ülkedeki ceviz türlerinin tamamına yakınının uç verimi yoğunluklu olduğunu söylüyor. ABD'den getirilen chandler cinsi cevizin ise yan dal verimine sahip olduğunu belirten Tosun, şu bilgileri veriyor: "Chandler cevizi, yerli türlere göre iki kat daha verimli. Ağaçtan, 5 yaşında verim alınmaya başlıyor. Chandler, ilkbaharda bütün meyveciliği tehdit eden donlardan da etkilenmiyor, çünkü yerli cevizden 18-20 gün sonra yapraklanmaya başlıyor. Ayrıca içi beyaz olduğu için pazarlaması da kolay." Ekiz Fidancılık İşletme Müdürü Kamil Okyaz devlet destekli ceviz bahçeleriyle birlikte fidancılıkta da büyük aşamalar kaydedildiğini belirtiyor. Yılda ortalama 2 milyon ceviz fidanı satıldığını söyleyen Okyaz, sertifikalı fidan kullanımıyla birlikte üretimin de arttığını ifade ediyor. Genel cerrahlık yaptıktan sonra emekli olup Denizli merkeze bağlı Pınarkent beldesi ve Çal ilçesi Baklan ovasında 350 dekarlık ceviz bahçesi kuran Op. Dr. Sadık Yiğit (60), Yalova cinsi cevizlerini keserek chandlere aşılamış . 2005 yılında aşı yöntemiyle cevizlerini değiştirmeye başlayan Yiğit, şunları anlatıyor: "Chandler türüyle Türkiye'de kurulan ilk ceiz bahçesi benimdir. Bu sene hasadı yaparken ne kadar üstün olduğunu gözlemledim. Bir kere, yüzde 99 kabuğunu çatlatıyor. Yüzde 50 kabuksuz olarak ağaçtan indiriliyor. İndirilen cevizlerin yüzde 35'i kabuğundan kolayca ayrılıyor. Makineyle kabuk çıkarmaya gerek kalmıyor. Kabuk soyma makinesinin patent sahibi olmama rağmen kullanma gereği duymadım. Ayrıca çok da verimli." Sadık Yiğit, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne Denizli'den binlerce aşılı ceviz fidanı gittiğini de belirterek, "Yerli cevizlerin kilosu 5-6 YTL'ye satılırken chandler 10 YTL'den aşağı değil. Ceviz bahçesi kuracaklara chandler tavsiye ediyorum." diyor. ZAMAN Resul Cengiz 11 Kasım 2008, Salı |
Alıntı:
Üniversitelerimizde daha doğrusu akademisyenlerimde güzel işler yapabiliyor onlarsızda olmaz, yeterlimi, yeterli değil tabi ki, akademik bilgiler ile pratik bilgileri yoğurmamız gerekli. Bir örnek: Bir çoban aşı yapabiliyor ve başarılı oluyor iken, bir ziraat mühendisi aşı yapmaya cesaret edemiyor ve ya başarısız oluyor. Diplomasız birinin bir konu hakkında çok güzel tecrübeleri varken dikkate alınmaz, diplomalının tecrübesiz bilgileri dikkate daha çok alınır. Arada ince bir nüans vardır aslında, o nüansı anlamak lazım, bilgiyi nerede kimde olursa olsun, ister akademik ister pratik olsun, bilgiyi al yoğur kar, sonra bunları ele doğruya varacaksın. Bulduğumuz bilgileri fotoğrafları paylaşıyoruz zaten, daha geniş olarakta bunu yapabilirim. Yapabilirim fakat bir şeyi sanal olarak fotoğraflamak bilgilendirmek yetmiyor, görsel olarak anlatmak daha güzel olur düşünçesindeyim, hemen bu konuda da bir eleştiri yapayım, bu görsel anlatımlarda da iyi hatip özelliğin yoksa kelimeleri yanlış seçersen yanlış anlaşılmalara yol açarsın çok eleştirilere sebep olursun. Birde ehliyetin yoksa dikkate alınmaz birde cezai müheyideye uğrarsın. İkincisi bunu yaparken yansız tarafsın tu kaka yapmadan sadece ve sadece yaşanmış doğru bilgiler ve tecrübeler olmalı. |
Alıntı:
sadık yiğitin vermiş olduğu pratik bilgilere katılıyorum. Pedroyu daha önce resimlemiştim anlatmıştım, benim kendimin olan her zaman gözlerimin önünde olan bu yıl dört yaşına girecekler, Chandlerlardaki bire bir görebildiğim özellikleri şimdiye kadarını paylaştım, bundan sonraki bölümleride yanlışları doğruları paylaşmaya devam edeceğiz yansız tarafsız eğrisi doğrusuyla. |
Teşekkürler Lilium.
|
Alıntı:
Kesinlikle akademik araştırmayı küçümsemiyoruz. Aksine bizim çok önemli. Ancak bu kaynaklar ne yazık ki çok sınırlı. Bizim üniversetelerimizde yeterli araştırma olmadığı kesin. İntihal (kaynak göstermeden başkasının eserini kullanma, diğer adıyla bilimsel aşırma) yaptığı hakkında ciddi iddialar olan birisi rektör olabiliyorsa gerisini siz düşünün. İsteyene örnek verebilirim, yurtdışında yazılmış bir kaynağı olduğu gibi sunumuna almış ve kaynak belirtmemiş bol ünvanlı öğretim üyelerimiz var. Elin adamı chandleri araştırmış ve güzel bir tür oluşturmuş. Aynı şeyi bizim yerli türlerde neden yapamıyoruz, işte sorun burada. Ki sadece akademik araştırma da yetmiyor. Çoban örneğinde sizinde belirttiğiniz gibi tecrübe de çok önemlidir. İşi bilen ve uygulayan bir insanın tecrübeleri en azından akademik tecrübe kadar önemlidir. Tarafsız ve yansız bir şekilde bu bilgilerden yararlandığımız ve hatta onları daha ileri taşıdığımız sürece neden başarılı olmayalım ki. |
Arkadaşlar yazdıklarınızı ilgiyle okuyor ve bilmediklerimi öğrenmeğe çalışıyorum. Ceviz başlığındaki konuşmalardan kendimce çıkardığım sonuç şudur,bizler çok verimli yerli cins cevizlerimiz hakkında hiç bir şey bilmiyoruz herhalde. Hangi yörededir,hangi cins, kaç yaşındadır,aşılı mıdır aşısız mıdır,yıllık verimi kaç kg dır.Anaç olmağa uygun mudur?Durum öyle olunca da tabii ki verimlilikleri bilimsel olarak belgelenmiş yabancı çeşitler gündemimizi meşgul ediyor ve arazi sahipleri de daha fazla verim almak amacıyla o çeşitlerden dikim yapıyorlar.
|
Alıntı:
Durumu çok güzel özetlediniz. Ne yazık ki yerli türler hakkında çok az bilgi var. Bütün yerli ağaç türlerimiz, bütün yerli hayvan ırklarımız yok oluyor. İşte en son örneği et ithalatı kararı. İnsanın içi sızlıyor. Durum çok vahim. Başka söze gerek yok. |
Sn. acemi caylak CNN Türk kanalındaki bir programda, bu durumun farkında olan İsrail'in Türkiye'nin kendi cins sığırı olan boz sığır dahil olmak üzrer Anadoluya özgü pek çok türün genlerini topladığını ve gen bankasında muhafaza ettiğini öğrenince aynı şey bizde neden yapılmaz diye düşünmüştüm.Et konusunda ise, daha önceki ithalat uygulamalarında,Kanguru eti bile getirildiğini okuduk gazetelerden(doğru mudur yanlış mıdır bilmem)sonuçta bütün bunların üreticiye faydasının olmadığını kesinlikle biliyoruz.Her zaman komisyoncu ve tüccar zengin oluyor malum.Bu konuda üreticinin kendi haklarını koruyabilmesi açısından çok bilgili ve eğitimli olması kaçınılmaz.Ben dün yaşadığım bir örneği anlatayım;Beni ziyarete gelen eski av arkadaşlarımdan biriyle sohbet ediyorduk.Artık herşeyden elini ayağını çektiğini,sahibi olduğu tarlaları oğullarına verdiğini onların da montofon cinsi ineklerle süt sığırcılığı yaptığını söyledi.Malum montofon cinslerin sütleri holştaynlardan daha koyu kıvamlı ve daha yağlıdır.Peki dedim çocukların bu sütleri daha pahalı satabiliyorlar mı ? Cevabı tahmin edebileceğiniz gibi "hayır"dı .Daha kat edilecek çok yol var anlaşılan.Neyse ki internet çağında bilgiye çabuk ulaşılabiliyor.Bilgilenmek için hazineler var,birisi de bu site.Bir de doğru bilgiyi yanlıştan ayırmayı öğrendik mi tamamdır.
|
Yasarguven aci ama gercek tespitler söyledikleriniz. Sistem yanlis olan ureticiye oluryor. O progami bende izledim. Guven islamoglunun programi idi. Bursanin dag köylerinde kalan tek tür boz sigirlari gorduk cok az yemek yem yeme ozellikleri ve sutu az ama cok dayanakli bir irk imis.
|
1 Eklenti(ler)
Konuyu yeniden cevize getirirsek, bu da benim kasım ayında gömdüğüm ceviz tohumlarından yeşerenlerinden birisi("görmemişin bir oğlu olmuş" gibi oldu,bir ömrü bitkilerden habersiz geçirip bugünlerde yeşil dünyanın farkına varınca böyle oluyor,kusura bakmayın )
|
Alıntı:
|
Alıntı:
http://www.agaclar.net/galeri/showim...mageuser=30744 (Bol cevizli Pedro türü bir ağaç) |
Arkadaşlar bir şeyler paylaşırken biri çıkıp sinirlerinizi alt üst edebiliyor, diğerleride seyrediyor, o nedenle yazmamayı düşünüyorum. İyi bir okur olmayı yeğleyeceğim.
Bazen yavuz hırsız evsahibini bastırırmış, doğru söyleyeni dokuzuncu köye kovarlarmış, bazılarına yaranamıyorsun ki bizim yaranmak gibi hesabımızda yok. Birçok bilgi paylaşımı yapan arkadaşlar polemikler yüzünden yazmadıklarını görebiliyorum. Sayın harami, ağaçın cinsi bildiğiniz gibi pedro, yedi yaşında, verimini tartmadım, bu yaşta bu verimde başka cinsi ben görmedim gören varsa anlatabilir. Hoşça kalın. |
CHANDLER - also from the University of California at Davis, this is one of the most important commercial nuts. Chandler crops heavily, as it bears on laterals (80% of lateral buds are female) as well as terminals. Chandler is self fertile. The harvest is in the middle of the walnut season. The tree is a standard large walnut tree, growing to around 12 metres/40 feet, moderate vigor, and somewhat upright growing (rather than spreading). 700 hours winter chilling needed, and Chandler is late leafing, leafing out about 3 weeks after the early leafing varieties such as Payne, Serr, Ashley, Sunland, Chico and Vina It is not as susceptible to walnut blight as most other Californian varieties. The nuts are large (kernel weight 6.3 grams, crackout 49%), smooth, well sealed, and almost all kernels have a light colored skin. Pollenized by Cisco and Franquette. US, NZ.
PEDRO - a particularly desirable walnut for the home gardener because it is a relatively 'small' tree at about 9 metres/30 feet, it is self fertile, it only needs 400 hours of winter chill (not suited to areas with late frost), and the nut is both well sealed and particulary liked when tested in consumer taste panels. On the 'down' side, its productivity is regarded as only 'fair'. Kernel weight is 6.5 grams, and crackout is 48%.US --------------- |
Alıntı:
Siz ve ben İngilizce bilyor olabiliriz ama bilmeyen arkdaslar icin ceviri yaparsaniz sevinirim. |
Alıntı:
Standard ceviz ağacı büyüklüğüne erişebiliyor.(12 Metre) Dinçliği (büyüme isteği) orta seviyede dik olarak gelişiyor.(Yayılmaktan ziyade) 700 saat kış uyuklamasına ihtiyacı var. Geç yapraklanıyor. Payne, Serr, Ashley, Sunland, Chico ve Vina ya göre 3 hafta sonra. Diğer Californi ya türlerine göre mantar ve küf hastalıklarına karşı daha dirençli. Cevizleri büyük ( İç etli kısım 6.3 gr, crackout ? 49%), düzgün yüzeyli, sıkı korunaklı, neredeyse tüm etli kısımlar açık renge sahip. Pollenleyicileri Cisco ve Franquette. US, NZ. Pedro ev bahçesi için seçilebilecek bir tür. Diğer türlerine göre daha küçük boya erişiyor (9 metre), kendi kendine ürüyebiliyor, 400 saat kış uykusuna ihtiyacı var.(Geç donlara karşı hassas). Cevizler sıkı korunaklı, etli kısım çoğu tüketici tarafından beğeniliyor. Verim klasmanında "fena değil". İç etli kısım 6.5 gr, crackout ? 48% |
Arkadaşlar çeşitleri incelerken burda yapılmış değerlerede önem verin daha önce verdiğim örnekte olduğu gibi yalova1 çeşidi yalovada denemiş başarılı olmuş bu yazıyı okuyup memleketinize uygulamayın.Çünkü tüm çeşitler çevreye yavaş yavaş adaptede oluyor bunları göz önünde bulundurun ve denenmiş çeşitlerle bahçe kurun hobi ve küçük bahçelerde hata önemli değil. 50-100-150 dekarlık bahçede klasik olun derim.
|
Alıntı:
|
Sayın Lilium...
Siz bu köşenin olmazsa olmazlarından birisiniz.Sizin birikimlerinizden faydalanan ve kendi çapında ciddi bir ceviz yetiştiriciliği işine girişen en az onlarca kişiden biri olarak bizi yarı yolda bırakmayın.Gerçekten de arkadaşların bazıları, samimi insanları kırıcı yorumlarda bulunuyorlar.Biz bunları gözlemleyebiliyoruz.Siz bu forumun tadı tuzusunuz.Cümlelerinin ucunun nereye gittiğini bilmeyen insanları dikkate alıp bizi bu kararınızla üzmeyiniz.Bu forumun gücü samimiyetinden geliyor.Lütfen vazgeçmeyin... |
Atılım Toros-1
Alıntı:
|
Merhaba sayın Samsunlu55 toros 1 ve sahil 1 çeşitlerini mersin mezitli ilçe tarım müdürlüğüne sordum bilmiyoruz bu çeşidi dediler.Üretim yeride mersin mezitli ?
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Her ne kadar bazen moreller bozulsada bilgi paylaşımında bulunacağız bulunmak zorundayız, Bilgi verirken bilmediğin başka bir konuda da bilgileniyorsun bundan daha güzel bir şey olabilirmi? Birde şu hiç bir şey bilmeyipte çok bilenler olmasa ve yanlış anlayıp polemik konusu uluşmasa forumun tadına doyum olmaz. |
Sn Lilium hocam,bildiğiniz gibi Web sitelerinin ilgi alanları ne olursa olsun forumlarda benzer sorunlar her zaman vardır ve olmağa devam edecektir.Bizler, sizlerin sayesinde amatör birer cevizci,sebze-meyve yetiştiricisi olmağa gayret ediyoruz.Arada bir birşeyler beceriyor olmanın da verdiği şevkle ölçünün kaçtığı durumlarda da affınıza sığınmak durumundayız.Sizi yeniden burada okumak güzel.Saygılar.
|
Arkadaşlar paylaşımda bulunmaya devam...
Kasım (2009) ayında 50 chandler ,10 pedro ,10 fernor ve 5 tane franguatte(tozlayıcı) dikmiştim. Dikilen yer Balıkesir İvrindi'de.Memlekette yerli cevizler martın sonu nisan başı gibi yapraklanmaya başladılar. Bizim ceşitler ise 23 nisan ile 2 mayıs tarihleri arasında yapraklandılar.(Ki bu sene erkenci bir yıl olduğu söyleniyor.)Aslında fernoru daha geç yapraklanır diye bekliyordum ama düşündüğüm gibi olmadı.Karışık yapraklandılar.Ben henüz gidemedim ama annemin dediğine göre bazılarında dişi çiçekçik bile varmış.Bu gerçekten çok hoş bir durum.Ayrıca bütün fidanlar şimdilik tutmuş durumda bulunuyor. Bundan sonra dikkat etmem gereken bir şey varsa yorumlarınızı bekliyorum... |
Alıntı:
Düzce ve Burasadaki bahçelerdeki verim hakkında bilginiz var mı ? cahandler türü için, düzcede 300m ve 700 m de 2 arazi alternatifi olması durumunda hangisi tercih edilmeli sizce ? " Sayın Lilium; sizin ağaç budama başlığınızda yukarıdaki soruyu yazmıştım ama herhalde bayadır o başlığı açmıyorsunuz anlaşılan. ben de müsadenizle soruyu buraya taşıdım. |
Alıntı:
Bu yıl çok dikkat etmeniz gereken fidanları hava aldırmamanız, yeri çatlatmayınız, iyi çapalayınız, iki çapa bir su yerine geçer, ilk yıl buna çok dikkat ediniz. havanın çok sıcak olduğu saatlerde bol su vermeyiniz, illaki sulamanız gerekiyorsa toprağın ısısı düştüğü sabah saatlerinde vermeye çalışın. |
Alıntı:
|
http://www.ceviz.com.tr/dogrular.htm
" En çok meyve veren ceviz ağacı, Kırım’da Balaklava yakınındaki Baydır Vadisi’nde yetişen cevizlerdir. Burada bir ceviz ağacı yılda 100 000 ceviz verir( ort. 800 Kg.). Ülkemizde ise Ankara Beypazarı ilçesinin Sekli köyünde 50 000 adet ( 650 Kg.) , Kırşehir’in Kaman ilçesinde 47 000 adet ( 600 Kg.) veren cevizler bulunmaktadır. " Böyle ceviz ağaçları da varmış arkadaşlar. Allah bilir kaç yaşındadırlar ! |
1 Eklenti(ler)
Zaman çabuk geçiyor, bu minik 12 günlük oldu bile ,fotoğrafını çekerken kanatlı siyah böcekler gördüm herhalde bitkininin suyunu emiyorlardı, hemen ilaçladım.
|
Sn.Harami,dün Başak fidancılığın sahibi Aslı hanımla görüşürken ondan satın aldığım Chandler ceviz fidanlarını nisan ayında 500m rakımdaki tarlaya diktiğimi ve fidanların yapraklanmağa başladığını söylediğimde "Biz Chandler ceviz fidanlarını 0 m ye bile dikim için öneriyoruz.Sorunsuz büyüyorlar" dedi.Bu sözlerden anladığım kadarıyla Chandler alçak yerler için daha uygun .
|
Alıntı:
Burdan chandler in baya geniş bi rakım çeşitliliğine uyum sağlayabildiği sonucunu çıkarabilir miyiz ? tabi daha geniş çaplı bahçelerde denenmesi daha isabetli olur mutlaka. http://ceviz.ksu.edu.tr/bazi-yeni-ce...leri/chandler/ Mevki: KSÜ SEKAMER Rakım: 930 m Ağaç sayısı: 5 ( 5 yaşındaki ağaçların, 2007 yılına ait ortalama değerleri) Verim Durumu (kuru kabuklu meyve olarak ): 8-13kg /ağaç Meyve Ağırlığı (g): 12,5-13,5 İç Ağırlığı (g): 6,4- 7,00 İç Oranı (%): 49-52 İç Rengi: Beyaz Çiçeklenme Özelliği: Protandry Yapraklanma (uyanma): Geç (1- 7 mayıs ) Hasad Tarihi: 24- 26/ 9/ 2007 |
Türkiye'de cevizle uğraşan ve bilim adamı olarak adlandırılan kişilerin selekte yapmaktan başka birşey yaptığı görülmemiştir. Chandler veya diğer yabancı çeşit olarak adlandırdığımız cevizlerde de bizim cevizlerin genleri var. Çünkü kaynakları buralar. California'da önceden Juglans Regia yokmuş. Ya Türkiye ya da Iran'dan götürülen bitkilerin torunlarının torunları bunlar. Arada tek bir fark var. Onların bilim adamları en iyi özelliklere sahip, en erken meyveye yatan, en zor durumlara dayanıklı ve çok verimli türler (yan dal verimi) geliştirmek için çalışmışlar ve bu çalışmalar 1970'lerde sonuçlanmaya başlamış. Biz selekte etmeye devam edelim her ne demekse artık. Bunlarıda doktora tezi zannedelim.
Alıntı:
|
Sn.magent, o zaman biz de bu site bünyesinde amatörce ceviz istatistik çalışması yapalım.Kim nereye ,ne zaman ,hangi çeşit ceviz fidanı dikmiş,uyanma zamanlarını,çiçek açma zamanlarını ayrıca fidanların verime yattığı zamanlarda ,her fidanın meyvesini ayrı ayrı toplayarak ,kaç yaşında kaç kilo ( ya da tane) meyve yapmış,elimizden geldiğince bilgi toplayalım.Belki bizim de ceviz araştırmalarına karınca kararınca faydamız olur.Bilgiyi paylaşmak güzel şey.Değerli hocalarımıza da söyleyecek bir şey yok,bu tür girişimler devlet desteği ve gözetiminde olmalı,evcil hayvanlar bölümünü okursanız Romanov koyunu başlığı altında arkadaşlarımızın ve değerli teknik adamlarımızın atıl kalan koyun ırkı ıslah çalışmalarını göreceksiniz.Bizler, işlerimizi geliştirip gelecek kuşaklara teknik verileriyle sağlıklı aktarabilen insanlar değiliz.Bu memlekette 100-150 yaşında kaç tane şirket var?Babadan oğula miras kalan kaç işletme sağlıklı çalıştırılabilmiş?Devlet kaç projeyi sonuna kadar takip edebilmiş,dağıttığı milyonlarca ceviz veya zeytin fidanının kimin bahçesine dikildiğini kaç tanesinin kaç yaşında olduğunu ve de verimlilik özelliğini kayıt altına alabilmiş?Hangi proje hocası emekli olduktan sonra asistanı tarafından takip edilip sonuçlandırılabilmiş?Yabancı ülkelerde devletin kapısını "Benim şöyle bir projem var filanca ülkeye gidip araştırma yapacağım,bu iş için bana finans lazım." diyen insanlara imkanlar veriliyor,bizim araştırmacılarımız kimbilir kaç deveyi kaç hendekten atlatıp,kısıtlı imkanlarla çalışma yapabiliyorlar.Benim bildiğim zeytin ıslahı konusunda projesi desteklenmeyen öğretim görevlisi bir tanıdık bu projeye İsrailden destek buldu.Sonuçta bu proje Oralarda geliştirilirse kim kazanır ?Bize de,adamlar tohumlarımızı çalıyorlar,hayvanlarımızın genlerini alıp gen bankalarında saklıyorlar diye kızmak kalır.Chandler ceviz cinsine gelince bu düzgün şekilli,ince kabuklu,dolgun içli ve bazı cevizlerdeki gibi içi ağızda kekre bir tad bırakmayan(ben tadına baktım oradan biliyorum)meyve verimi yüksek cevizin bahsettiğiniz gibi 0-930 m arasında yetişmesi güzel bir şey.Ceviz hakkında hep beraber gelecekte bu konuda daha fazla bilgi sahibi olalım,bilgilerimizi çocuklarımıza aktaralım onlar da kendilerinden sonrakilere aktarsınlar inşallah.
|
Sayın yasarugur öneriniz çok güzel.Bizlerde elimizden geldiği kadar destek veririz.Bilgi paylaşmakla büyür.Yeterki ceviz sevdamızı koruyalım ve yapıcı olmak için uğraşalım.Bende kamandaki bahçemde çok değişik yerlerden ve kaman içerisinde ümit var çeşitlerden bulduklarımı dikiyorum.İnşallah güzel bir sonuç alırsam, sizlerle paylaşmak isterim.
|
Sn.06doğacı ,ağaçlar yeni yeni uyanmağa başladı, bu tür veriler için önümüzde uygun zaman var,inşallah güzel ülkemizin dört bir yanından ağaçsever arkadaşlar bizi duyar,veri toplamağa başlar ,bizler de verimli güzel ağaçların varlığından haberdar olur ve anaç seçimleri için doğru veriler elde edebiliriz.Ben şahsen bir tohum toprağa karışır ve çimlenmeğe başlarsa seviniyorum.Doğa meyvelerini ve hayvanlar sevgilerini insanlara karşılıksız veriyor.Ceviz çeşitleri için çalışmalarınızda başarılı olmanızı dilerim.Paylaşalım, gelişelim.
|
Teşekkür ederim sayın yasarugur.Kamanda cevizler 2 hafta önce uyanmaya başladılar.Chandler aşıladığım fidanlar yeni uyanmaya başladı.
|
5 Eklenti(ler)
Bu yıl ki görüntüleri paylaşmaya başlıyalım.
İlk fotoğraf yalova1 diğerleri chedler, Eklenti 143485 Eklenti 143486 Eklenti 143487 Eklenti 143488 Eklenti 143489 |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 12:34. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025