agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Ceviz (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/)
-   -   Ceviz (Juglans) Yetiştiriciliği (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/5289.htm)

labtek 12-05-2010 11:22

arkadaslar ıyı gunler.ben bu 14 mart ta 25 tane chander ve pedro dılcıklı aşı yaptım.yapılan aşıların hepsı filiz yaptı.15 tanesinin filiz leri bu gun ıtıbarıyle 20 cm kadar oldu fakat 7-8 tanesi yapılan aşı kalemınin kabugunda yukarıya dogru kararma oluşup kuruma yaptı.yanlışı nerde yaptım.hem kökü hem aşı yapılan kısmı hafta da bir suladım.daha tecrübeli arkadaşlardan. yanlışlarmızı ögrenebılırmıyız.teşekkür ederim.hepinize ıyı calışmalar

harami 12-05-2010 12:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yasarugur (Mesaj 635320)
Sn.magent, o zaman biz de bu site bünyesinde amatörce ceviz istatistik çalışması yapalım.Kim nereye ,ne zaman ,hangi çeşit ceviz fidanı dikmiş,uyanma zamanlarını,çiçek açma zamanlarını ayrıca fidanların verime yattığı zamanlarda ,her fidanın meyvesini ayrı ayrı toplayarak ,kaç yaşında kaç kilo ( ya da tane) meyve yapmış,elimizden geldiğince bilgi toplayalım.Belki bizim de ceviz araştırmalarına karınca kararınca faydamız olur.

Hocam bu fikri canı gönülden destekliyorum.
Verimli bir yetiştiricilk için VERİTABANI oluşturmak, yöreye iklime ve türlere göre deneme bahçeleri kurmak, bunların uyanma yapraklanma çiçeklenme meyveye yatma ve hasat tarihlerini, ağaç başı verimlerini Türkiyenin heryerinden insanlarla paylaşmak hem en faydalı iş hem de taktire şayan bir davranıştır.
Ben kendi adıma bu yönde elime geçen tüm bilgileri bu veritabanına ulaştırmaya gayret edeceğim. Bu yaz küçük çaplı bir dikim yapmayı düşünüyorum inşallah .

Çınarmunarı 12-05-2010 15:12

Sayın Lilium...İlginç bir durum ilk yıl olduğu için mi bilmiyorum ama bütün çeşitler nisanın son haftası ile mayısın ilk haftası içinde yapraklandılar.Chandler ile pedro normal zamanda ama fernor ile franguatte daha geç yapraklanmaları gerekirdi diye düşünüyorum.Mesela mayısın 8'de chandlerlerden yeni uyanan 4 adet fidan vardı.Ben çeşitleri bir düzen içinde dikmiştim ama o düzene göre yapraklanmadılar.Sonuçta hepsi yerli çeşitlerden en az 20-25 gün fark yaptılar.
Başka bir ayrıntı geçen yıl komşu köyden bir arkadaş yaklaşık 8 dönüme şebin ve bilecik dikti.İlk yaz sezonunda bir tanesi bile meyve vermedi.Bizim çeşitlerde ise hemen hemen hepsinde meyve gözleri oluşmuş.İlk yapraklananlarda saçma kadar ceviz olduğunu söylüyor bizim ihtiyarlar.(Henüz ben gidemedim.)Bu küçük meyveler fidanların üzerinde kalsın mı yoksa toplayalım mı?

aydın 12-05-2010 16:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 636755)
Bu yıl ki görüntüleri paylaşmaya başlıyalım.

İlk fotoğraf yalova1 diğerleri chedler,
Eklenti 143485

Eklenti 143486

Eklenti 143487

Eklenti 143488

Eklenti 143489

Maşallah Sn. Lilium;

Gerçekten harikalar.;) Bizimkileri nedense don vuruyor. Sonra tekrar dibinden söküyor. Direkt rüzgar ve güneş cevizlerimizi tehdit ediyor. Bu işi bilen biri olarak acaba bunun önlemini nasıl almalıyız? Yer Arnavutköy'de....

yasarugur 12-05-2010 18:16

Sn.sonnefer,forumdan öğrendiğim kadarıyla chandlerin tozlayıcısı franquette ,aynı dönemde çiçeklenmeseler franqutte çeşidi chandleri tozlayamazdı zaten diye basit bir düz mantık yürütüyorum(gerçi sizin sorunuzun esas muhatabı Lilium hocam ama ben de dersimi iyi çalıştım mı acaba diye acelecilik yapıyorum)

yasarugur 12-05-2010 18:24

Sn.harami bu yaz sonunda ben de ceviz fidanı sayımı arttırmayı düşünüyorum.Bir arkadaşım Aydın'ın yaylasında yerli söylemle "kargaburun ceviz"denilen sanki biraz yavuz ceviz gibi uca doğru sivri ,ince kabuklu,içi dolgun ,krem renkli,yemesi güzel bir ceviz yetiştiriyor.Ondan da tohum alıp fidan yetiştirmek istiyorum.Ben bu cinsi verimlilik yönünden görmedim ama daha önümüzde eylül ayına kadar zaman var.Gerekli incelemeyi yaparım o zamana kadar.Yeterince ceviz olur mu olmaz mı bilmiyorum ama olursa,onun tohumlarından da paylaşabiliriz sanırım.Elimizde fazladan bir çeşit daha olur.

Lilium 12-05-2010 23:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sonnefer (Mesaj 637126)
Sayın Lilium...İlginç bir durum ilk yıl olduğu için mi bilmiyorum ama bütün çeşitler nisanın son haftası ile mayısın ilk haftası içinde yapraklandılar.
Bütün çeşitler derken hangileri kastediyorsun, yerli ve yabancılarmı?
Chandler ile pedro normal zamanda ama fernor ile franguatte daha geç yapraklanmaları gerekirdi diye düşünüyorum.
Yanlış düşünüyorsunuz, aynı zaman da yapraklanmaları doğrudur.
Mesela mayısın 8'de chandlerlerden yeni uyanan 4 adet fidan vardı.Ben çeşitleri bir düzen içinde dikmiştim ama o düzene göre yapraklanmadılar.Sonuçta hepsi yerli çeşitlerden en az 20-25 gün fark yaptılar.
Fark derken daha geç uyanmaları ise, doğrusu da budur.
Başka bir ayrıntı geçen yıl komşu köyden bir arkadaş yaklaşık 8 dönüme şebin ve bilecik dikti.İlk yaz sezonunda bir tanesi bile meyve vermedi.Bizim çeşitlerde ise hemen hemen hepsinde meyve gözleri oluşmuş.İlk yapraklananlarda saçma kadar ceviz olduğunu söylüyor bizim ihtiyarlar.(Henüz ben gidemedim.)Bu küçük meyveler fidanların üzerinde kalsın mı yoksa toplayalım mı?

Söylediklerinize katılıyorum, yerli ırklar4-5 yaşına gelmeden ürün göstermezler, yabancı ırklar ektiğin yıl meyva gösterirler, ilk iki yıl bu meyvaları koparınız, ağaç daha iyi gelişir, dördüncü yıldan itibaren meyvaya bırakınız.

Lilium 13-05-2010 00:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aydın (Mesaj 637177)
Maşallah Sn. Lilium;

Gerçekten harikalar.;) Bizimkileri nedense don vuruyor. Sonra tekrar dibinden söküyor. Direkt rüzgar ve güneş cevizlerimizi tehdit ediyor. Bu işi bilen biri olarak acaba bunun önlemini nasıl almalıyız? Yer Arnavutköy'de....

Çeşitleriniz hakkında bilgi vermemişsiniz ama
Çeşit seçiminizi yanlış yapmışsınız demek ki, Erken uyanan çeşitlere donlara karşı bitki antifirizi kullanabilirsiniz, ya da çeşit değiştirmeye gidebilirsiniz.

Rüzgar ve güneş bütün cevizleri etkiler, bu yörelere bölgelere göre oranı değişkendir.
Önemli olan meyvadayken dondan koruyabilmek yılı boş geçirmemek. Ondan dolayıdır ki geç don yapan bölgeler geç uyanan çeşitleri tercih etmeliler.

Lilium 13-05-2010 00:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi labtek (Mesaj 636962)
arkadaslar ıyı gunler.ben bu 14 mart ta 25 tane chander ve pedro dılcıklı aşı yaptım.yapılan aşıların hepsı filiz yaptı.15 tanesinin filiz leri bu gun ıtıbarıyle 20 cm kadar oldu fakat 7-8 tanesi yapılan aşı kalemınin kabugunda yukarıya dogru kararma oluşup kuruma yaptı.yanlışı nerde yaptım.hem kökü hem aşı yapılan kısmı hafta da bir suladım.daha tecrübeli arkadaşlardan. yanlışlarmızı ögrenebılırmıyız.teşekkür ederim.hepinize ıyı calışmalar

Patlayan filizin üstümü kurudu anlıyamadım.
Fotoğraf koyabilirmisiniz.

labtek 13-05-2010 10:42

Evet Lilium yapılan aşılar, sürgün yaptı fakat (dilcikli aşı)aşı noktasında kabuk kararması yaparak oluşmuş olan sürgün tamamen kuruma yaptı.25 tanede 6 -7 tanesi boyle oldu.Dıgerlerı guzel sürgün yaptı.Üzerınde cevizi dahi bulunmakta.Ben, aşıların sula sıklıgı ve nasıl bur uygulama yapalıyım.İlginize teşekkür ederim.Yer izmir bergama

WM1TR 13-05-2010 14:03

Merhaba,
Cahilliğimi bağışlarsanız bir soru sormak istiyorum
Cevizde kümelenme ne demektir? Kümelenme çalışmaları nasıl yapılır? Kimler yapar?
saygılar

Lilium 16-05-2010 23:05

5 Eklenti(ler)
Bilecik ceviz cinsi
Eklenti 144637

Eklenti 144638

Eklenti 144639

Eklenti 144640

Eklenti 144641

muhteşem 20-05-2010 11:50

Sayın lilium,benim bahçem savaştepede sizin bahçenizi merak ediyor ve görmek istiyorum.Gönene gelebilirmiyim.

Lilium 20-05-2010 12:23

Her zaman beklerim çayımız kahvemiz de boldur

vaşak 20-05-2010 15:09

Sayın Lilium;
Ben geçen yıl komşumun verdiği oldukça kaliteli cevizleri çimledim ve bu senede bahçeme ektim, bu fidanlardan anaçları gibi verim alabilirmiyim.

Lilium 20-05-2010 16:23

Alacağınızı sanmıyorum, genlerin birine çeker hangisine çeker bilemeyiz, ikincisi verime yatması uzun yıllar alır, zaman kaymetmeden aşılamanızı öneririm.

Lilium 20-05-2010 17:20

Arkadaşlar benim ve sebahattin arkadaşımızın katılmış olduğu IX. Türkiye ulusal ceviz çalışma gurubu toplantısı ile ilgili videolar var, ceviz ile ilgili olan arkadaşlar izlemeliler, ince nüanslar yakalayabilirsiniz.
http://www.topraktvnet.com/firmalarimiz.php

Lilium 21-05-2010 01:50

Yukarıdaki bilecik cevizi ile ilgili mesajımda söylemeyi unuttum, bu yıl bölgemizdeki bilecik çeşitlerinin ilk uyanan gözleri dondu, daha sonra uyanan gözler kurtardı, resimlerini koyduğum daha sonra uyanan gözlerde ki cevizler.

WM1TR 21-05-2010 10:59

Onuncu Çalışma Grubunun yeri Edirne olacak diye duydum doğru mudur?
Bir de tarihi ne zaman bilen var mı acaba?

Lilium 21-05-2010 11:37

Evet edirnede olacak, tam tarihini bilmiyorum ama aklım da kaldığı kadarıyla 8 ci ayda olması lazım.

muhteşem 21-05-2010 14:47

Sayın vaşak ben denemek amaçlı yıllar once şebin cinsi diktim.Aynısını vermedi orjinalinden daha küçük ve sert kabuklu bu yıl göz aşısı yapacağım.

vaşak 21-05-2010 14:53

Aşı yapan iyi birini bulursam bende ilerde aşılatırım.İlginize Teşekkürler Sayın Lilium ve Muhteşem.

muhteşem 21-05-2010 14:56

Sayın lilium , aynen katılıyorum.Daha dün bahçemdeki bilecikleri gözlemledim,benimkilerde bazı bazı var[daha önce don zararından bahsetmiştim]

vasces 21-05-2010 15:08

Ceviz fidan seçimi hk.

2 Eklenti(ler)
Herkese iyi günler :),

Kırklareli'de 46 dönümlük bir tarlam var. Ceviz için 1 yıldır araştırma yapıyorum, forumdaki topic leri elimden geldiği kadar takip etmeye çalıştım. Daha önce benzer cevaplar var ise ve sorumda geçiyorsa şimdiden kusura bakmayın.

Toprak analizini ceviz için yaptırdım. Aşağıdaki resimde görebilirsiniz. Taban suyu derinliği 6 metrenin altında. Tarlanın etrafı açık ve çok az bir eğim var. Su kanalı tarlanın üstünde. Aşağıdaki sorularımı yanıtlarsanız çok sevinirim.

1- Yöreye uygun çeşit konusunda sizlerin olduğu kadar ben de bilgi alırken zorlanıyorum. Chandler ve Franquette ile beraber pedro öneren de var, yerli çeşitlerden karma 4 çeşit öneren de var. Sizce çeşit seçimini neye göre belirlemeliyim ?
- Kırklareli yöresinde bu işi yapan ya da yapanı bilen var ise ithal çeşitte sorun yaşanıp yaşanmadığını bilen var mıdır ?
- Aşağıdaki resimde verdiğimi metoroloji bilgilerine göre siz olsanız hangi çeşitlere yönelirdiniz. (Tabi toprak analiziyle paralel olarak).
2- Fidan seçiminde nelere dikkat etmem gerekir. Herkes fidan satıyor ve sertifikalı diye piyasada geziyor. Insanın kafası karışıyor. Kimisi "şimdiden siparişi ver seneye kadar bekle" diyor, kimisi "açık köklü kullan, tüplüden daha iyi olur" diyor. Fidan üreticisini seçerken nelere dikkat etmem gerekiyor ?
3- Tarla 4-5 senedir ekilmiyor, buna göre toprağın dikime hazırlanması için nasıl bir hazırlık yapmamı önerirsiniz.
4- Damla sulama sistemi için, fidanların kasım ayında dikildiğini varsayarsak dikim işleminden sonra hemen damla sulama sistemi kurulmalı mıdır yoksa 2011 yazını beklemek mi mantıklıdır. Sonuçta maliyete katlanacağım ve bunu 6-7 ay geciktirmek bile beni rahatlatacaktır.

Cevaplarınız için şimdiden teşekkürü borç bilirim.

WM1TR 21-05-2010 21:58

vasces merhaba,
ben de Kırklareli'nde uygun arazi arıyorum. Senin yerin nerdedir? Belki komşu olabiliriz :)
Bilebildiğim kadarıyla yardımcı olmaya çalışayım
Tarım İl Müdürlüğünü ve Araştırma Enstitüsünün bana söylediği Şebin-Bilecik ikilisini dikmemdi. Fakat ben kendim Chandler-Franquette (1-20) dikmeye karar verdim. Bu riski almak istiyorum.
Bölgeyi çok gezdim, iki tane çok güzel bahçe gördüm Birincisi Kayalı köyüne yakın, hemen dibinde su kanalı var ve bahçe çooook büyük. Diğeri de Kırklareli'nin Kofçaz girişinde hemen yol üzerinde...Tabii içeri girip hangi türler olduğunu göremedim. Tarım il müdürlüğü sana gerekli bilgileri verir. Savaş Değirmenci dersin tanırlar :) Pedro için aman diyorum. O biraz yumuşak iklim sever, marmaranın güneyinde dikersen OK ama daha yulkarısı hele gene kara ikliminin olduğu Kırklarelinde (her ne kadar çok verimli bir tür olsa da) seni üzer.

Fidsan için sertifikası olan fidancıları tercih edeceksin tabii ki, çanakkalede bir fidancı var, ben onlarla görüştüm, bir de ekiz fidancılık var denizlide, onlar da yardımcı oldular. Ben daha araziyi bulamadığım için daha ileri safhaya geçmedim, sen geçersen sen de beni bilgilendirirsin :) açık köklü fidanı tercih edin dediler bana, ben de onlara uycam sanki.

ilk önce riper ile toprağı 1 metre havalandırman gerekir, ardından ben yanmış gübreyi pullukla ikinci kez karıştırmayı düşünüyorum. ardından ince tırmık ile sahayı iyice düzleştirip gerekli pikajı yaptıktan ve ölçüleri tamamladıktan sonra burgu ile çukurları açmalısın. bu arada fidan çukurlarına dikmek için yine ahır gübresi bulup kurutmalısın. dikim için bol su bulundurman gerektiğini de sanırım eklememe gerek yok. :)

Kasım sonu aralık başında dikim yaptıktan sonra o kış ekstra sulama gereksinimi az olacaktır yani damla sulama için mart ayını beklemen sana zarar getirmez ama yine de sulama işine dikkat etmek gerekir. ben mart ayında yaptırtmayı düşünüyorum. fakat o döneme kadar depoyu da hazır etmek gerek.

saygılar

WM1TR 21-05-2010 22:03

bu arada yaşar hocanın kitabı ile selami bayrakın kitabı muhakkak alınmalı ve iyice hatim edilmeli...

yasarugur 22-05-2010 09:08

1 Eklenti(ler)
http://www.ceviz.com.tr/asiliceviz.htm ceviz yetiştiren herkesin Selahattin Bayrak beyin sitesinde fotoğrafta görülen ceviz ağacındaki gibi salkım salkım ceviz veren ağaçları olsa ne iyi olurdu.Herkes emeğinin ve zamanının karşılığını almış alırdı,aralıksız ve sabırlı uzun süren bir eleme-seçme çalışması ve bilgi birikimiyle bahçemizdeki verimsiz ağaçları verimli anaçlardan alınan kalemlerle aşılayıp boş yerlere de iyi cins ceviz fidanı dikmekle mümkün olacak herhalde.Dün bu fotoğrafı bahçesine karışık türlerden 200 ağaç ceviz fidanı dikmiş olan bir kardeşime gösterdim baktı baktı"Abi, biz ömrümüzü boşa geçiriyoruz ,nereden bulunur bu verimli cevizlerin aşı kalemleri?"diye sordu.Sanırım bu yaz aşı zamanı geldiğinde bazı ağaçlarını ıslah etmek amacıyla aşılama işlemlerine başlayacak.(WM1TR arkadaşımızın mesajında Selami Bayrak beyin adı geçtiği için bu fotoğrafı herkes görsün istedim.Niyetim sitenin reklamını yapmak değil,yanlış anlaşılmasın. )
Bu arada Aydın ve yakın çevresinde ceviz fidanı üreticilerinin telefonlarını da vereyim,belki ihtiyacı olan arkadaşlarımızın işine yarar.Ben de karınca kararınca faydalı olabilirsem sevinirim.

beyzagıda 22-05-2010 11:14

Arkadaşlar ceviz konusunda bir sorum var iki yıl önce bahçeme dikmek için iki adet aşılı tüplü ceviz fidanı aldım ve diktim iki yıldan beri heryıl patlayan ve sürgün veren cevizlerim bu yıl patlamadı ve aşı kısmından kurudu bende elimde bulunan b5a organik gübreden diplerine döktüm bu uyulamadan sonra aşının altından yani orjinal köyten patlayarak sürgün vermeye başladı sizce iki yıl patlayıp sürgün veren fidanlarım bu yıl neden kurudu?şimdi aşının altından patlayan filizler e büyüdügünde tekrar aşı mı yaptırmalıyım? yoksa söküp yeniden aşılı cevizmi almalıyım bilgisi olan arkadaşlardan yardımcı olmalarını bekliyorum saygılar

muhteşem 22-05-2010 13:13

Bu yıl nisan sonunda etkili donlar oldu,bence kuruma nedeni bu;yapacağın şey temmuz ayında geç yapraklanan fernor,chendler gibi yabancı çeşitlerin birisiyle göz aşısı yapman.

aaykun 24-05-2010 08:59

merhaba arkadaşlar

tokatta 750 rakımlı bir tarlada ceviz yetiştiriyorum, netten gördüğüm kadarıyla amerikan cevizleri hep bursa, denizli taraflarında yapılıyor, bende tokatta bu cevizlerden yetiştirmek istiyorum, ama yerinde yetişen cevizleride görmek istiyorum, tokata yakın gidip ağaçları görebileceğim, fidanını satın alabileceğim bir yer var mı?

vasces 24-05-2010 10:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi WM1TR (Mesaj 643141)
vasces merhaba,
ben de Kırklareli'nde uygun arazi arıyorum. Senin yerin nerdedir? Belki komşu olabiliriz :)
Bilebildiğim kadarıyla yardımcı olmaya çalışayım
Tarım İl Müdürlüğünü ve Araştırma Enstitüsünün bana söylediği Şebin-Bilecik ikilisini dikmemdi. Fakat ben kendim Chandler-Franquette (1-20) dikmeye karar verdim. Bu riski almak istiyorum.
Bölgeyi çok gezdim, iki tane çok güzel bahçe gördüm Birincisi Kayalı köyüne yakın, hemen dibinde su kanalı var ve bahçe çooook büyük. Diğeri de Kırklareli'nin Kofçaz girişinde hemen yol üzerinde...Tabii içeri girip hangi türler olduğunu göremedim. Tarım il müdürlüğü sana gerekli bilgileri verir. Savaş Değirmenci dersin tanırlar :) Pedro için aman diyorum. O biraz yumuşak iklim sever, marmaranın güneyinde dikersen OK ama daha yulkarısı hele gene kara ikliminin olduğu Kırklarelinde (her ne kadar çok verimli bir tür olsa da) seni üzer.

Fidsan için sertifikası olan fidancıları tercih edeceksin tabii ki, çanakkalede bir fidancı var, ben onlarla görüştüm, bir de ekiz fidancılık var denizlide, onlar da yardımcı oldular. Ben daha araziyi bulamadığım için daha ileri safhaya geçmedim, sen geçersen sen de beni bilgilendirirsin :) açık köklü fidanı tercih edin dediler bana, ben de onlara uycam sanki.

ilk önce riper ile toprağı 1 metre havalandırman gerekir, ardından ben yanmış gübreyi pullukla ikinci kez karıştırmayı düşünüyorum. ardından ince tırmık ile sahayı iyice düzleştirip gerekli pikajı yaptıktan ve ölçüleri tamamladıktan sonra burgu ile çukurları açmalısın. bu arada fidan çukurlarına dikmek için yine ahır gübresi bulup kurutmalısın. dikim için bol su bulundurman gerektiğini de sanırım eklememe gerek yok. :)

Kasım sonu aralık başında dikim yaptıktan sonra o kış ekstra sulama gereksinimi az olacaktır yani damla sulama için mart ayını beklemen sana zarar getirmez ama yine de sulama işine dikkat etmek gerekir. ben mart ayında yaptırtmayı düşünüyorum. fakat o döneme kadar depoyu da hazır etmek gerek.

saygılar

WM1TR merhaba,

Kırklareli Kavaklı köyünde tarlam. Gezdiğim bir kaç bahçe, tarlada Şebin, Bilecik, Yavuz-1 fidanları vardı. 8 dönümlük İnece köyünde 100 ağaç bulunan bir bahçeden 5.yılda (yani bu yıl) bu çeşitlerle 2-2.5 kilo arasında ağaç başına verim almış sahibi. Kavaklı'da gezdiği 2-3 kişi ise 10 yıl olmasına rağmen ağaç başına verimleri ortalamada 2-3 kilo civarında kalmıştı. (Tabi bu kişiler geleneksel yollarla dikim yapmışlar, araya şeftali vs kullanmışlar.) Bahsettiğim yörede meyvecilik 4-5 senedir daha çok yapılmaya başlanmış çok fazla başarılı örnek görme şansım olmadı. Eğer senin önerebileceğin 7-8 seneyi geçmiş ve ürün verimi iyi olan Kırklareli yöresinde yerler varsa gider beraber de gezeriz.
Özellikle Selami Bayrak'ın ktabını okuduktan sonra çok farklı detaylar olduğunu farkettim. Bahçe kurulum öncesi ve toprak işlemeden, çukur açmaya ve fidan seçimine kadar bu kadar ince detayın altından nasıl kalkılır insan düşünmeden edemiyor. Özellikle açık fidan seçimindeki kriterleri benim gibi bu işi araştırıp giren kişiler için çok zor görünüyor. Yani fidanı aldığımız yer dikimine kadar yardımcı olsa dahi bu kadar detaya önem verecek mi merak ediyorum.

Sayın Lillium'un verdiği linkteki sempozyomu dinledim. Yıllardır bu işin içinde olan insanların genel tartışma konusu bile fidan seçimi, çeşidi, üreticiye güven konusunda kilitlenmiş kalmış. Teknik her detayı düzgün yapsak dahi fidan seçimi ve alımında en ufak bir hata insanın yıllarına mal olabiliyor.

Ama belirttiğin yerleri de araştıracağım sen tarlayı almadan önce bizimkinde hataları görürsün artık :)

aaykun 24-05-2010 13:50

tokat bölgesindeki veya komşu şehirlerdeki ceviz fidan üreticilerininde adresini verebilirmisiniz. bu amerikan cevizlerinin üreticileriden birinin yanına gidip hem örnek ağaçlara bakıp hemde fidan almak istiyorum.

yasarugur 24-05-2010 14:03

Sn:aaykun bu konuda en kestirme adres Tokat Tarım İl Md.lüğünün konuyla ilgili birimidir herhalde,sizi onlar yönlendirebilirler.

syıldıran 24-05-2010 15:17

Çözemediğim bir konu

3 Eklenti(ler)
Merhaba ,
Yaklaşık 3-4 yıl önce , bahçemin kenarına kendi ihtiyacımızı karşılar düşüncesiyle bir ceviz fidanı dikmiştim. Bu yıl ceviz fidanı geç uyandı , ve uyanan tüm filizler bir hastalıktan mı , bir zararlıdan mı neden bilmiyorum , bir şeylerden zarar görüyor ve hala yaprak oluşturamadı . Sürgünlerin zararını tam tarif edemiyorum. Cep telefonum ile çektiğim resimlerden birkaçını aşağıya koyuyorum. Bu sorunun cevabını Forumda aradım ama ya yok veya ben bulamadım. Ceviz konusunda yeterli bilgim yok. Fidanımı kurtarabilmem için ne yapmam gerekiyor. Konuyu bilen arkadaşların yardımlarını rica edeceğim. Selamlar . .

WM1TR 24-05-2010 16:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi vasces (Mesaj 644463)

Sayın Lillium'un verdiği linkteki sempozyomu dinledim. Yıllardır bu işin içinde olan insanların genel tartışma konusu bile fidan seçimi, çeşidi, üreticiye güven konusunda kilitlenmiş kalmış. Teknik her detayı düzgün yapsak dahi fidan seçimi ve alımında en ufak bir hata insanın yıllarına mal olabiliyor.

bu konu gerçekten çok önemli, attığınız her adımı çok dikkatli atmanız gerekiyor. çünkü işin gerçeği yıllar sonra anlaşılıyor. IX.ceviz çalışma grubundan bahsediyorsun sanırım, o 4 bölümü de nerdeyse ezberledim. orda adları geçen fidancılara da geçen hafta mailler attım, henüz cevap almadım ama acelem olmadığı için fazla üstelemiyorum. aslında bizzat gitmem gerekecek. çalışma grubundaki fidancılar herhalde en güvenilir olanlardır...reklam yapmak için söylemiyorum, ama orda anlatılanları gördükçe ve olayın ciddiyetine de vardıkça daha güvenilir yer neresi olur diye düşünmeden edemiyorsun. 400 fidana 12 liradan yaklaşık 5bin lira vereceksin, az buz para değil, taşıması da var, saklaması da var. ama sonunda diktiğin fidanların aldığını düşündüğün fidanlar olmadığını görünce boşa geçen zaman, emek, nakit....alabilirsem dikim için onların ücretlerini de almaya çalışıcam. gerekirse fidanlıktan 3-4 kişiyi bir haftasonu için kiralama durumu bile olabilir. her aşama önemli ama en önemli kısmı fidan dikimi. tabii bence.

ne yazık ki bizim oralarda bahçecilik daha yeni yeni gelişiyor. benim gördüğüm bahçeler henüz 2-4 yaşında filandı, yani henüz ürün yok. tabii iş yoğunluğu nedeniyle hafta içi gidemedim, yoksa eminim ordaki tarım il müdürlüğü bize olgun bahçeler gösterir.

Lilium 24-05-2010 17:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi syıldıran (Mesaj 644650)
Merhaba ,
Yaklaşık 3-4 yıl önce , bahçemin kenarına kendi ihtiyacımızı karşılar düşüncesiyle bir ceviz fidanı dikmiştim. Bu yıl ceviz fidanı geç uyandı , ve uyanan tüm filizler bir hastalıktan mı , bir zararlıdan mı neden bilmiyorum , bir şeylerden zarar görüyor ve hala yaprak oluşturamadı . Sürgünlerin zararını tam tarif edemiyorum. Cep telefonum ile çektiğim resimlerden birkaçını aşağıya koyuyorum. Bu sorunun cevabını Forumda aradım ama ya yok veya ben bulamadım. Ceviz konusunda yeterli bilgim yok. Fidanımı kurtarabilmem için ne yapmam gerekiyor. Konuyu bilen arkadaşların yardımlarını rica edeceğim. Selamlar . .

Sayın syıldırım, bu bir haşere olacağını sanmıyorum, resimler çok net değil, net bir şey söylemek oldukça zor.
Yapraklar kemirildi mi yoksa döküldü mü? şayet kuruyup döküldü ise bu bir kıra ve ya don zararı olabilir.
Tabi bizimki sadece tahmin, sizin gözlemlemeleriniz, doğruya götürecektir.

beyzagıda 25-05-2010 09:31

teşekkürler sayın muhteşem dediginiz gibi don olabilir

syıldıran 25-05-2010 16:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 644735)
Sayın syıldırım, bu bir haşere olacağını sanmıyorum, resimler çok net değil, net bir şey söylemek oldukça zor.
Yapraklar kemirildi mi yoksa döküldü mü? şayet kuruyup döküldü ise bu bir kıra ve ya don zararı olabilir.
Tabi bizimki sadece tahmin, sizin gözlemlemeleriniz, doğruya götürecektir.

Sn. Lilium ,
İlginize teşekkür ederim. Yapraklar kemirilmedi veya dökülmedi , zaten geç uyanan bir cins , uyandıktan sonrada don olayı olmadı. Sürgünler hala daha yaprak haline gelmedi. Sürgün uçları buruşmuş vaziyette sanki susuz kalmış gibi. Ama susuz kalması da mümkün değil. Mantıken aklıma gelen ihtimaller ; 1- Biri fidanı yerinden sağa sola oynattı bu nedenle kılcal kökleri zarar gördü 2- Kök sisteminde bir hastalık var 3- Sürgünleri etkileyen bir mantari hastalık veya kırmızı örümcek zararlısı var. (Portakal ağaçlarımda kırmızı örümcek zararına rastlamadım.) Fidan şu an yaşam savaşı veriyor. Sorunun ne olduğunu bilsem yardımcı olacağım ama bilmiyorum :confused: . Saygı ve selamlar . .

kurtkus 25-05-2010 23:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aaykun (Mesaj 644585)
tokat bölgesindeki veya komşu şehirlerdeki ceviz fidan üreticilerininde adresini verebilirmisiniz. bu amerikan cevizlerinin üreticileriden birinin yanına gidip hem örnek ağaçlara bakıp hemde fidan almak istiyorum.

Sayın aaykun gerek Tokat gerekse Türkiye'nin en bilimsel cevizcisi ve de örneklerini görebileceğiniz,sistemi hakkında bilgi sahibi olacağınız kişisi Tokat'ta üniversitede Yaşar Akça Hoca'dır.O bölge için Cumhuriyet adını verdiği bir türü yetiştirmiştir.Bir gidip görüşün derim.

aaykun 26-05-2010 10:00

sayın kurtkuş, yaşar hocayla görüştüm, ama fidan üretimi yapmadıklarını, isteyen olursa sonbaharda, başka şehirlerden getirttiğini söyledi. nerde hocam öyle ağacı yetiştirmiş, fidanı hazırlamış üniversite yok böyle bir şey, burası türkiye.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:58.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025