agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Ceviz (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/)
-   -   Ceviz (Juglans) Yetiştiriciliği (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/5289.htm)

ncp1963 08-09-2012 07:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bozy (Mesaj 1016380)
İnsanmıza 3,5 x 5 ceviz agacı dikmesini öneriyorlar bu uzmanlar hakkaten inanılmaz bir sey ... hakkaten dikenler de var ... şimdi hesaplıyorlar dönüm basına 20 agac daha fazla dikerse agac basına bılmem kac kilo cevizden çarpı 15 tl bilmem şu kadar daha fazla dolar bazından hesaplarsan falan filan....3 yıl sonra kendini amorti eder 5 yıl sonra ohooo zengin olduk...

Sayın bozy selamlar

sözlerinizde haklısınız ama!!!!

Hiç kimse kendini çatıdan at diyenin sözüyle kendini çatıdan atmaz.. veya ben henüz duymadım böyle bir vakka.

Okumak, okuduğunu anlayabilmek, yanlış anladığında yanlışını kabul edip dönebilmek, araştırmak, dinlemek,yorumlamak, kıssadan hisse çıkarabilmek. bunlar toplumumuzun büyük çoğunluğunun zaafları. onun için birileri birşeyler diyor birileride peşlerinden gidiyor.

daha öncede yazdım ne yazıkki devletin tüm kurumları bulunduğu yeri hak etmeyen kişilerce işgal edilmiş durumda. hak edenin üstündeki amiri hak etmediği için oda birşey yapamıyor.

en ufak kasabamızda bile ilçe tarımdiye bir kurum var ve burada mühendislerimiz ve teknikerlerimiz var.. buralarda hazinenin arazileride var. burada proje yapıp götürüldüğünde ilgilenecek mülkii amirde var.

tüm resmi kurumlarımızın (ezici bir çoğunluğun diyelim) bahçelerinde çam ve türevleri dikilidir. belediyeler peyzaj çalışması yapar gider mısırdan hurma getirir refüjlere bunları diker Tabi bunlarla birlikte zaralısıda gelir bölgede olan hurmalarda kurur) bulunduğun bölgeyi temsil eden fidanları diksen ne olur??

insan aldığı parayı helal etmek adına bir proje yapar bulunduğu yörede en verimli yetişecek adapte kabileyeti yüksek fidanları (her türlüsünü) belirlemek için üçer beşer adet diker bu gün hangi fidancıyı arasa ücretsiz fidan alabilir.

arsa bedava,fidan bedava,teknikerin de var bahçeye bakacak. çevredeki çiftçilerdende rica ettiğinde ücretsiz traktör vs bulmak çok kolay.

proje kabul görmüşse ödeneğinde var..

eee ne yok???

bir iki istisnanın dışında diğer bölgelerde neden yapılmıyor???

bunlar yapılmış olsa vatandaş ilçe tarıma gelip ben şunu dikmek istiyorum dediğinde alsa vadandaşı bahçeye götürse bak biz burada şu çeşitleri diktik şundan şu kadar yıl sonra şu şartlarda şu verimi bundan bu verimi aldık dese yol gösterse vatdandaşta uygulanmış örneği görünce herhalde olmayacak hayallerin peşinden koşmaz.

öyle bir ülkede yaşıyoruzki her 28 kişiye bir devlet görevlisi düşüyor ama hala devlet vatandaşa yol gösterir durumda değil her zaman olduğu gibi vatandaşın hızına ayak uyduramayıp tökezleyerek peşinden gitmeye çalışıyor bari onu yapıyor:))

ya peşimizdende gelmese??

Safranlı 08-09-2012 08:02

ya peşimizdende gelmese??[/QUOTE]

EVET BUNA DA ŞÜKÜR....

ulukislali 08-09-2012 09:04

Şeker Bayramında Başladık(Tecrübeler)

Herkese selamlar,
Birkaç senedir hayal ettiğim bir planın yavaş yavaş olgunlaştığını ve fiiliyata geçtiğini görmenin heycanıyla yazıyorum. Arazimize ilk kazmayı vurduk ve ıslah çukurlarımızı kazdık. Elimden geldiğince tecrübelerimi sizinle paylaşmaya çalışacağım. Öncelikle aralıkları ilçe tarıma destek konusuyla ilgilide danışarak 8x8 olarak belirleyip işaretledik. Bu bize için inanılmaz büyük bir emek ve zamana mal oldu. Bunun sebeplerinden biri arazinin çok şekilsiz olması. Araziye hem avantaj hemde dezavantaj sağlayan bozuk bir üçgen şekline sahip ama herşeye rağmen nihayetinde bu işi bitirdik. Arazide yaklaşık 1,5-2 dönümlük bir kısmı ileride sulama havuzu ve ev yapabilmek için boş bıraktık. Geriye kalan bölgeleri 8x8 ölçüp az bir kireçle işaretledik. Bayramın ikinci günü saati 75 tl'ye anlaştığımız kepçeyi araziye getirdik ve çukurları kazdırmaya başladık. 1-1,5 metre arası derinlik ve çapta kazdığımız çukurlarda toprağı üst kısım (30-45cm) en alta gelicek şekilde alt üst ettik ve yaklaşık yine 30-50 cm çukur kalacak şekilde bıraktık. Bu iş 20saat sürdü ve 650 civarı çukur açıldı. Bu çukurlara yaklaşık 1 kilo Leonardit ve 5 kilo civarı yanmış hayvan gübresi döktük ve dolgu olacak toprağa harmanlamaya çalıştık. Bu işte 4 kişilik bir ekiple(Babam, eniştem, kuzenim ve ben) 4 gün kadar sürdü. Aynı zamanda metresine 14 tl + kdv anlaştığım kafes tel örgü (2metre beton direk + 1,5 metre yükseklikteki 2,5mm galvanizli tel + uygulama) firmasıyla yüz yüze görüştüm, gerekli evrakları toparladım ve Ziraat Bankasına Kredi başvurumu eksiksiz gerçekleştirdim. Bu kredi başvurusu sürecinde bürokrasi ile ilgili karşılaştıklarım (dileyene, morale ihtiyacı olana detaylı anlatırım) Türkiye gerçeklerini bir kere daha anlamamı sağladı. Bir kaç ay önce forumdan Göksal beyden 700 fernor ve tozlayıcı fernette fidanları için anlaştık. Bir aksilik olmazsa ekim ayında babam benden bir hafta önce giderek kepçe ile gübreleyip havalandırdığımız çukurları kapattıracak ve fidan noktalarını işaretleyecek. Sonra bende fidanları alıp götüreceğim ve dikim işlemine geçeceğiz. Bu süreçte karşılaştığımız sorunlar ve bunları aşabilmem beni daha da cesaretlendirdi. O yüzden bundan sonrası için daha güvenliyim. Arazide çalışmalar esnasında bir kaç fotoğraf çekebildim bunları eklemeye çalışacağım. Sizlere tartışmalardan ve paylaşımlardan dolayı teşekkür ediyorum. Atladığım detayları aklıma geldikçe yazmaya çalışırım.

Lilium 08-09-2012 09:18

Hayırlı uğurlu olsun ulukislali, yapmış olduğunuz çalışmalar gayet güzel, emeklerinizin karşılığı da güzel olmasını dilerim.

ncp1963 08-09-2012 10:39

Hayırlı olsun

sayın ulukışlalı herşey gönlünüzce olsun.

permakültür 12-09-2012 15:54

Merhabalar;

Ekimde tüplü 300 chandler fidanını bahçeme dikeceğim. Lakin toprağın PH değeri 8,3 çıktı. PH düşürebilmek için kükürt uygulaması hakkında bilgisi olanlar varmı, nasıl ve hangi miktarda uygulamam gerekir.

Saolun

Çamtepe 12-09-2012 20:25

15 santim derinliğinde ve 10m2 genişliğindeki bir alanın pH'ını 8'den 6.5'a getirmek için 1360 gr. kükürt kullanmanız lazımmış.

Muhtemelen fidan çukurunu geniş kazarsanız o alanı kükürtlemeniz yetecektir. Yukarıdaki formülden 1.5m3 için 1360 gr gerekeceğini çıkartabilirsiniz.

Kaynak, killi topraklar için bu oranı %50 arttırmanızı, kumlu topraklar için de 1/3 oranında azaltmanızı önermiş.
Lowering soil pH - General discussion

Çamtepe 12-09-2012 20:30

Bu makaleyi nasıl daha önce görmemişim hayret. Aşağıdaki dokümanda ceviz yetiştirilmesi için ideal toprak koşulları listelenmiş.

İdeal pH'ın 6.5-7.2 arası olması gerektiği, organik maddenin 2%-3% olması gerektiği, 150 cm'e kadar kök gelişimini etkileyecek kil, kaya gibi oluşumlar ve drenaj problemleri olmaması gerektiği anlatılmış.

http://www.ncrs.fs.fed.us/pubs/misc/walnut/p38_43.pdf

formullaone 14-09-2012 19:52

Sayın çamtepe,yabancı çeşitlerde 2. yazına girişte lider dal bırakırken dalın yönü önemlimidir? düzgün ve dikine gelişen bir tane bırakıp diğerlerini kesmek yeterli mi ? TEŞEKKÜRLER..

formullaone 14-09-2012 20:39

4 Eklenti(ler)
Arkadaşlar bu bir hastalıkmıdır sizce? bu şekilde sarı renkte ve gül gibi açan 20 tane fidan ve bahçemde,ayrıca yapraktaki lekeler antraknoz mudur ? :(

Lilium 15-09-2012 00:27

2 Eklenti(ler)
Sayın formullaone, fidanlarınızda hiç heşere ve mantari hastalıklarla mücadelede bulunmamışsınız sanırım.

Fidanlarınızda antraknoz, kırmızı örümcek, ve bit görülmekte, resimde işaretlediğim gibi kabuklu bitte görülmekte.

Eklenti 331578

İkinci resimde "gül gibi açan" diye adlandırdığınız sorun oda işaretlediğim yerde, zamansız bir kesim, ve zamansız filiz çalışması.

Eklenti 331579

1- Fidanlarınıza şubat ayında kış ilaclaması (sarı ilac) mutlaka yapınız.

2- mantari hastalıklara karşı mutlaka ilaçlama yapınız.

3- İhtiyaca göre iyi bir gübreleme yapınız.

Bahçenizin ne kadar bir alan olduğunu bilmiyorum ama bu şekilde giderseniz fidanlarınızı kaybedebilirsiniz.

Bilhassa gövde kabuklu bitininden arınmanız lazım.

formullaone 15-09-2012 00:57

Sayın lilium,ilgilendiğiniz için çok teşekkürler. Acemilik böyle birşey olsa gerek,hergün gördüğüm fidanlarda bu hastalık ve böcekleri göremediğim için utandım :( evet,bazı fidanları lideri hızlandırmak amaçlı zamansız budayıp hata yapmıştım haklısınız,bu sarı ve şekilsiz açmalarının sebebide bu dediğiniz gibi..Yapraklardaki lekeler önceleri birkaç fidanda vardı,şimdi 20 fidana ulaştı,demekki bu bit ve kırmızı örümcek zamanla çoğalıyor..bahçem 35 dekarlık,8+4 aralıklarla 900 fernor fidan dikili,bu zayıf fidanların dışındakiler oldukça sağlıklı,yeşil,uçlarında kırmızı filizleriyle 2 metreye ulaşanlar bile var..hemen gerekli ilaçlamayı yapıcam,tekrar teşekkürler..

Lilium 15-09-2012 01:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi formullaone (Mesaj 1018828)
Sayın lilium,ilgilendiğiniz için çok teşekkürler. Acemilik böyle birşey olsa gerek,hergün gördüğüm fidanlarda bu hastalık ve böcekleri göremediğim için utandım

Kırmızı örümceği büyüteçle bakmadığınız sürece göremezsiniz, Yaprak bitlerini ve gövde kabuklu bitini görebilirsiniz, herhalde gözünüzden kaçtı :) Antraknoza da çok dikkat etmek gerekir, bilhassa kışları yağış alan bölgeler buna dikkat etmeli. Antraknoz yağış alan bölgelerin dışında aşırı sulamalarda ya da hava ısısının sıcak olduğu zamanlardaki sulamalarda da görülür, dikkat etmek gerekir.

:( evet,bazı fidanları lideri hızlandırmak amaçlı zamansız budayıp hata yapmıştım haklısınız,

Lideri hızlandırmak için yapılan budamalar haziran ayında bitirilmeli, daha sonraki aylar uygun değil.

bu sarı ve şekilsiz açmalarının sebebide bu dediğiniz gibi..

Hayır sarı ve şekilsiz açmaların sebebi aslında fidanlarınızın birazda zayıf olması, ( Bit, antraknoz, kırmızı örümçek,) güçlü bir fidanınız olsaydı normal filiz çalışması yapardı.

Yapraklardaki lekeler önceleri birkaç fidanda vardı,şimdi 20 fidana ulaştı,demekki bu bit ve kırmızı örümcek zamanla çoğalıyor..
bahçem 35 dekarlık,8+4 aralıklarla 900 fernor fidan dikili,

35 dekar çok güzel bir alan iyi bir bakımla getirisi de çok güzel olur, bence ihmal etmeyin.

Anlayamadığım ikinci resimdeki kesim bir lider dal kesimi mi? Şayet böyleyse tam bir hata.

formullaone 15-09-2012 12:54

Evet sayın lilium,ilkbahar döneminde yaptığım gereksiz ve hatalı birkaç uç almadan biriydi :o bu arada,bugün gerekli haşere ilaçlamasını yaptım,büyüteçle baktığımda kırmızı örümcek göremedim ama ilaçlamanın ardından etrafa kaçışan ve zıplayan beyaz pire ve bitler gördüm :D kış geldiğinde de gerekli ilaçlamaları zamanında yapıcam..tekrar teşekkürler..

Çamtepe 15-09-2012 13:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi formullaone (Mesaj 1018703)
Sayın çamtepe,yabancı çeşitlerde 2. yazına girişte lider dal bırakırken dalın yönü önemlimidir? düzgün ve dikine gelişen bir tane bırakıp diğerlerini kesmek yeterli mi ? TEŞEKKÜRLER..

Sn. Lilium, özellikle zamanlama konusunda yorum yazsa daha uygun olur. Zira bana yapraklar döküldükten sonra bu şekilde bir budama daha uygun gibi geliyor.

Belirttiğiniz tanım bana uygun geldi, ama illaki bir lider bulayım da fidanı kuşa çevireyim demeyin bence :) Uygun lider adayı olmayan, az gelişmiş fidanları bırakın biraz daha güçlensin derim.

ladikli 15-09-2012 14:03

herkese selamlar..ben foruma yeni katıldım.ben de samsun da 10 dönümlük arazime ceviz dikmek istiyordum ama bütün hayallerim suya düştü.bayram da memlekete gittiğimde toprak tahlili yaptıracaktım 1 metreden fazla çukur açtım maalesef tahlile göndermeye bile gerek yoktu,toprak çok fazla killi ve kireçliydi.hatta lilium(naci)abiyle de telefonda görüştük sağolsun yardımcı oldu.

ama eninde sonunda bu hayalimi gerçekleştirmek istiyorum.şimdi köyde ceviz dikmeye uygun arazileri araştırıyorum satın alabilirsem alıp bahçemi kuracağım inşallah.
aslında bu forumdaki tecrübeleri,bilgileri okumadan dikmediğim de iyi olmuş,herşeyde bir hayır vardır derlerye gerçekten öyle.çünkü ilçe tarımdakilerin **** fidancıların söyledikleri çok farklı onların anlattıklarıyla bahçe kursaymışım ben de bir çoğu gibi atdan düşmüşe dönerdim.ilçe tarımda toprak tahlili için 40cmden alınacak toprağın yeterli olduğunu bile söylediler.safranlı hocamızın dediği gibi damdan düşenden bilgi almak çok daha faydalı..
başta lilium olmak üzere tecrübelerini burada paylaşan herkeze teşekkürler gerçekten çok güzel bilgiler var.

ladikli 15-09-2012 14:17

sayın formullaone inşallah emeklerinizin karşılığını alırsınız..ben de yaptığım araştırmalarda karasal iklime en uygun fernoru gördüm uygun arazi bulup ceviz dikebilirsem fernor dikmeyi düşünüyorum.
bizim orada ceviz bahçesi olan bir arkadaş bundan 3-4 yıl önce yaşar akça hocayla görüşmüş hoca fernoru önermiş ancak o yıllarda ''türkiyede gerçek fernorun olmadığını,kendisininde sipariş verdiğini ama kaç yıldır bekletildiğini bu yüzden de şebin bilecik dikmesini'' söylemiş.sen fidanları ne zaman diktin nereden aldın,fidanın fernor olup olmadığını nasıl anlayabiliriz bilgin var mı?

Safranlı 15-09-2012 14:17

Hayırlısı olsun
imkanınız var ise satın alıp güzel bir bahçe kurmakta güzel olur
satın alırken biraz daha fazla para verin mutlak temiz ekilen işlenmiş arazi almalısınız

Safranlı 15-09-2012 14:25

Ucuz deyip kayalık yolu olmayan verimsiz yerleri alıpta başınıza bela almayın.
bende toprak hastalığının yanında bu ara azalsada ciddi bir emlak hastalığı var.
çanakkaleden edirneye kadar olan kısımdaki emlak piyasasını takip ediyorum.
öyle araziler var ki bedava alsanız dahi pahalıya mal oluyor.
aldığınızda içinden çıkamıyorsunuz
para dayanmıyor
vede verimsiz ******..
düşünün verimli kullanışlı bir arazi zaten asla ve asla boş kalmaz
sahibi ekmese komsu eker
hiç kimsenin bakmadığı unutulmuş arazilerde gözünüz olmasın
birde sulama çok önemli
ladik i bilemiyorum
nispeten yağışlı yer dir belki.
yinede su isteyecektir.
cennet yurdumuzda benim ata memleketim rizeden başka her yerde bitkileri sulamak gerekiyor.
birde yer alırken acele etmemek gerektiğini hele havaların iyi oldugu yaz ortasında emlak alınmaması gerektiğini söyleme me gerek dahi yok.
yazın emlak satılır.
kısın özellikle kasım aralık ayında emlak alınır...
hakkınızda hayırlısı olsun
bu topraklarda bir fidan eken insanımı yürekten tebrik etmeye mecburuz.
hem bu dünyada hem ötelerde meyvesini mutlak görecektir...
gönlünüze göre olsun dostum...

Safranlı 15-09-2012 14:40

dikkat edilmesi gereken çok konu var...
birde emlak işinde fazla iştah zararlıdır.
sabırlı ve ağır kanlı olunmalıdır..
pazarlıkta yanınızda bir pir olmalıdır...
meyvecilik açısından güney cephe her zaman iyidir.
hafif eğimli eli yüzü düzgün olmalıdır...
bu arada bizim aile rizenin a dağlık köylerinden
yalovanın düm düz ovasına gelemside yılların şartlarından kaçıştır.
memletin yolda dahi yürünemeyen arazisinden çıkınca düz arazilere karşı zaafımız var
bizim aile için yer düz olmalı...
diyer yerler değersizdir...
kendimize göre yeterli arazimiz var
otuz yıldır dört dönüm bir bahçemize bayır diye bak(a)mıyoruz.
beş yıldırda 6 dönüm yine kısmen bayır bahçeye bak(a)mıyoruz
ama düz bahçeler hep has bahçe olarak devam ediyor...

ladikli 15-09-2012 15:07

teşekkür ederim safranlı..Allah tün doğaseverlerin gönlüne göre versin.benim tarlanın toprak hariç herşeyi çok uygundu,hafif meyilli güneye bakan üst tarafında suyu olan bi yerdi ama ne yapalım dediğiniz gibi herşeyin hayırlısı.
almak istediğim yer de yine köyün güneye bakan yamaçlarından su sorunu olmayan bir yerinden olacak..dönümünü 2-2.5 dan alabilirim sanırım..ancak köyde arazi satan pek olmuyor,göç etmiş köyle alakası kalmayanlar satıyor genellikle onların da çoğu satmış.
toprakla hayvanlarla ilgilenmeyi seven birisiyim..malesef istda memurluk yapıyorum,dosyalardan gişelerde insanlarla uğraşmaktan bıkkınlık geldi inşallah uygun bir yer bulup alabilirim,çok istiyorum ceviz bahçesi kurmayı 2-3 sene sonra da tayin isteyip memleketime gitmeyi düşünüyorum.(tabi hanımı kandırabilirsem:))

Safranlı 15-09-2012 16:13

gönlünüze göre olsun...
verdiğiniz fiyatlar normal..
hanım efendiyi ikna etmek için
tamda bu günlerde albenili taze ve lezzetli cevizleri bulup kibarca ikram edin...
belki lezzetini alırda canı çeker...
o zaman parada kazanıcaz deyip ikna olmasını dilerim...
ben inşaat teknikeriyim
hem ofis hem şantiyelerdeyim
ancak stres çok..
toprağa kendimi atmasam biterim...
yaşadığımız yüzyılda milyar dolarlık yüksek kafeslere insanları gönüllü dolduruyorlar...
bir memurum tüm hayat boyunca kazabileceği birikimini nefes almayan güneş görmeyen sağlıksız beton yığınlarına verdiriyorlar...
beraberinde stres mutsuzluk geliyor
yani kısaca bir ömür çalışarak mutsuzluk yuvası beton kafesler satın alıyoruz.
bende çok proje çizdim...
malesef yapılaşma kanunlarımız bu yönde...
baharda açan arap yesemininin kokusu....
güllerin uyanışı....
nice güzelliklerle uyanmak varken dev ekranlarda cinnet,cinayet ve hiyanet dizilerini hayat zannediyoruz...
ne desek boş...
toprak sağlıktır..
berekettir...
rahmettir...
herşeydir....
benim duam şöyle;
'yarabbim ailemizi topraksız bırakma'
acizane...

deli_dervish 15-09-2012 16:34

arkadaslar karasal iklimin hakim oldugu bir yerde daha önce chandler bahcesi kuruldu ancak her sene verilen sürgünler soguklardan dolayı kuruyor bölgede fazla miktarda ceviz var ancak hepsi asısız. böyle karasal bir alanda güneye bakan 7 dekarlık bir arazide fernor ceşitini 8*8 dikerek denemek istiorum, yaklaşık 100 adet fidan almak istiyorum önerebileceginiz güvenilir fernor fidan üretici söyleyebilirmisiniz.

Safranlı 15-09-2012 16:52

Dostlarım.....
yerli, yabancı,şu çeşit bu çeşit....
herkez bu alana yogunlaşıyor
doğruda yapılıyor...
ancak acizane gördüğüm şöyle;
amerikan gavurunu ekince meyveden kırılacak...
sonrada gelsin paralar...
ben dahil bu çeşitler arasında çok büyük mucizevi farklar olduğuna inanmışız...
biri beş para etmez
diyeri altın....
yok böyle bir şey....
verimi yüksek olan çeşitlerin meyveleri küçüktür
yağ oranları iç kaliteleri degişkendir...
bir kısmı naziktir...
yani çeşitler arasında şarktan garba kadar fark yoktur...
amerikan çeşitlerinin daha lezzetli daha iri ve iç kalitesinin mükemmel olduğunu kimse söyleyemiyor...
ekonomik olarak gerçekten öne çıkmış durumda...
bu doğru...
ancak her çeşidin kendi çöplüğünde kıral olduğunu...
kendi topraklarının sahibi olduğunu unutmayalım...
artvinin minnacık çetin cevizini yiyenler başka ceviz yermi acaba...???
sırf lezzet ve yağ...
konular çok....
ne diyelim....
doğrularda bazen kişisel oluyor....
veya her insan kendi doğrusunun peşinden gidiyor...
öncelikle kendimin ve dostaların doğru olanı bulabilmelerini dilerim....

Çamtepe 15-09-2012 22:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı (Mesaj 1018963)
Ucuz deyip kayalık yolu olmayan verimsiz yerleri alıpta başınıza bela almayın.
....
öyle araziler var ki bedava alsanız dahi pahalıya mal oluyor.
aldığınızda içinden çıkamıyorsunuz
para dayanmıyor
vede verimsiz ******..
düşünün verimli kullanışlı bir arazi zaten asla ve asla boş kalmaz
sahibi ekmese komsu eker
hiç kimsenin bakmadığı unutulmuş arazilerde gözünüz olmasın

Doğru söze ne denir..

Gitseniz sorsanız bahane çoktur "yaşlandım bakamıyorum", "çocuklar şehre gitti, tek başıma bakamıyorum", "masraflarıyla başa çıkamıyorum" derler..

Alıntı:

birde yer alırken acele etmemek gerektiğini hele havaların iyi oldugu yaz ortasında emlak alınmaması gerektiğini söyleme me gerek dahi yok.
yazın emlak satılır.
kısın özellikle kasım aralık ayında emlak alınır...
Bu sözleri de Ceviz forumunun girişine çivileyip asmak lazım :)

Lilium 16-09-2012 01:35

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Çamtepe (Mesaj 1018944)
Sn. Lilium, özellikle zamanlama konusunda yorum yazsa daha uygun olur. Zira bana yapraklar döküldükten sonra bu şekilde bir budama daha uygun gibi geliyor.

Sanırım şu cümlem yanlış anlaşıldı.

"Lideri hızlandırmak için yapılan budamalar haziran ayında bitirilmeli, daha sonraki aylar uygun değil."

Budamalar ne zaman yapılırla ilgili çok bilgi paylaştık tekrar yazmama gerek var mı bilmiyorum. Benim üstteki cümlem haziranda da genel bir budama yapılır gibi anlaşıldı sanırım.
Hayır,
Lideri güçlendirmek ya da lidere ortak olacak sonradan yani mart budamalarından sonra çıkan dalların bazılarının alınması lideri daha güçlendirir, (Boy attırır) alınması gerekiyorsa en son haziran ayına kadar bunlar alınabilir, daha sonraki aylarda alınmaları uygun değil.

Bakınız resimdeki fidan iki catal dallı bir fidandı, ben lideri güçlendirmek için resimde işaretlediğim gibi dalın birini haziran ayında aldım lideri serbest bıraktım, almasaydım iki çatal dal olarak kalacaktı, birini aldım ve lider ana yan dallarını oluşturdu.

Eklenti 331777

vizyon_78 16-09-2012 09:32

1- Fidanlarınıza şubat ayında kış ilaclaması (sarı ilac) mutlaka yapınız.?

sayın lilium bu sarı ilaç dediğiniz hangisi adını bize yazarmısınız.

2- mantari hastalıklara karşı mutlaka ilaçlama yapınız?

Bu mantari hastalıklara karşı yapacagımız ilacın adı ve hangi ayda yapacagımız konusun da bilgilendirirseniz memnun olurum .şimdiden çok teşekkür ederim .
saygılar......

Lilium 16-09-2012 11:42

Agrosan Klk Ya - Agrosan Klk Ya Tarm lac - K Mcadele lalar ve Yazlk Yalar

Petrol yağı + DNOC (Winterwash, Hektewash, Koruma Kışlık Yağ) yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarında 95 lt. su + 5 lt. ilaç, sert çekirdekli meyve ağaçlarında ise 9,5 lt su + 4,5 lt. ilaç karıştırılarak atılır.

(İnce yağlar (1 litrelik satılan) çok iyi sonuçlar vermemektedir. Winterwash, Hektewash, türü ilaçlar büyük tenekelerde satılmaktadır.)

Mantar hastalıklara karşı sonbaharda yapraklar döküldükten sonra ve ilk baharda gözler uyanmadan bordo bulamacı atınız, cevizde antraknoza karşı manep 80 ile birlikte gübreleme yapınız.

vizyon_78 16-09-2012 12:44

sayın lilium sizi rahatsız ediyorsam özür dilerim .(Winterwash) denilen yag lı ilaç cevizde uygulana bilinirmi ? uygulansa bile şubat ayı **** mart ayındamı uygulamalıyız .teşekkürler .

Lilium 16-09-2012 13:15

Belirtmeyi unutmuşum ben özür dilerim, kış ilaçlarını (Winterwash, Hektewash) şubat ayında uygulamamız gerekiyor, bazı kişiler ocakta uygulama yapıyorlar bu biraz erken oluyor şubatta yapmamız daha iyi neticeler veriyor. martta uygulama yapılmaz, ağaçların uyanmaya başlayacağı ay uygulama yaparsanız ağaçları yakabilirsiniz.

Ayrıca suyla karıştırılması gereken ölçü aşılmamalı belirtilen ölçülerde kullanılmalı.

Kış ilacını ağaçların yapraksız dönemlerinde tüm ağaçlarda uygulayabilirsiniz.

vizyon_78 16-09-2012 16:04

Winterwash ı şubat ayında yaptık .bordobulamacını Mart ayındamı yapmamız gerekir .her iki ilacıda kullanabilirmiyiz .**** ikisin den birinimi tercih etmeliyiz.saygılar

formullaone 16-09-2012 18:42

2 Eklenti(ler)
Bademlerin ardından birazda ilk sonbaharına girmek üzere olan cevizlerden görüntüler :)

formullaone 16-09-2012 18:45

1 Eklenti(ler)
bir chandler karığı :)

formullaone 16-09-2012 18:47

1 Eklenti(ler)
bazı fidanlar hızlı büyürken,bazıları çok daha yavaş gelişiyor..

formullaone 16-09-2012 18:48

1 Eklenti(ler)
Minik kalmış ve halen büyümeye çalışan bir chandler :D

aviator34 16-09-2012 21:31

Damlama sulama hortumu görünce yazmadan geçmeyeceğim.
Ömünüzdeki yıl şu basınçlı damlatıcıları kullanmak için can atıyorum.

Valla bütün yaz amele gibi uğraştık durduk,aşağıdaki fidana çok su gitti yukarıdakine az su gitti,orası eğimli burası düz,bi taraf gelişir bi taraf cılız kalır gına geldi bee.Millet bahçesini sulayacak diye dağlara taşlara sondaj yapar su bulamaz.Bizim yanımız gölet depo su dolu ağzına kadar yinede bir ton matematik,fizik hesabı yaptırdı

fotoğraftaki daire şeklindeki hortumlar hiç kullanışlı değil ve gerçekten zaman kaybı.
http://sphotos-h.ak.fbcdn.net/hphoto...72209364_n.jpg

kendi adıma konuşayım hata **** acemilik kötü ama geri beslemesi çok faydalı oluyor.

burak555 16-09-2012 21:43

Sn.Formullaone kaç metre arayla diktiniz ? Bahçeniz çok güzel Allah bol bereketli kazançlar versin. :)

Lilium 16-09-2012 22:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi vizyon_78 (Mesaj 1019246)
Winterwash ı şubat ayında yaptık .bordobulamacını Mart ayındamı yapmamız gerekir .her iki ilacıda kullanabilirmiyiz .**** ikisin den birinimi tercih etmeliyiz.saygılar

Kış ilacının görevi ayrıdır bordo bulamacının görevi ayrıdır, her iki ilacıda aynı anda kullanmanız mümkün değil, kış ilacını şubatta bordo bulamacını martta gözler uyanmadan atılması gerekir.

formullaone 16-09-2012 23:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi burak555 (Mesaj 1019342)
Sn.Formullaone kaç metre arayla diktiniz ? Bahçeniz çok güzel Allah bol bereketli kazançlar versin. :)

teşekkürler burak bey,Bahçe 8 metreye 4 metre olarak dikildi.

burak555 17-09-2012 01:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi formullaone (Mesaj 1019375)
teşekkürler burak bey,Bahçe 8 metreye 4 metre olarak dikildi.

teşekkürler ilerde sıkıntı olabilirmi 4 metre ara bana sanki biraz sık gibi geliyor bu işin hakkı 8x5 veya 8x6 diye düşünüyorum ?

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:28.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025