![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 11-05-2011
|
Tüplü veya Acik fidan secimi?
Merhaba Arkadaslar, Bende Edirne Lalapasa civarinda 50 donumluk tarlamda hazirliklarimi tamamlamak uzereyim. Bir konuda tavsiyelerinize ihtiyacim var. Planim aralik ayinda fidanlari dikmek. Fakat bu durumda acik kok fidan dikmem gerekecek. Sanirim buda uykuya dalmis fidanlarin getirilip araziye dikilmesi anlamina geliyor. Dolayisi ile bu fidanlar mayis ayina kadar uyuyacak ve uyandiklarinda tutunmaya calisacak. Fidancimin verdigi bilgiye gore %10 civarinda bir kayibi normal karsilamaliyim. Diger opsiyon ise tuplu fidan dikimi. Bunun icin ise fidancim bana mayis ayinda tuplu fidan getirecek. Bana verdigi bilgi ise fidanlarin sera ortaminda mayis ayina kadar tuplu olarak buyumeye devam edecegi. Bu durumda fidanlarin mayis ayinda dikildiginde tutmama olasiligininda daha dusuk olacagi. Hatta tutmayanlar icin de garanti veriyor. Bu konularda tecrubeli arkadaslardan tavsiye bekliyorum... Tesekkurler |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-01-2008
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#3 | ||||
|
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar bazı şeyleri bir taraf suçluymuş gibi gösteremeyiz, hatalar sadece fidancıya ve ya fidanı ekende dersek yanlış olur. Bilgi bilgi yine bilgi derim. Örneğin: Önce ne nezaman yapacağınıza karar vermelisiniz, normal zaman da ekeceksem açık köklüden şaşmam, yok hayır normal zamanda ekemeyeceğim derseniz tabi ki tüplü ekmek zorundayız, her ikisinin de artı ve eksileri vardır. Alıntı:
Örneğin: Ocak ayında fidan ekimi oldukça zordur arazi yaş ve toprak çamurdur, çamur bir arazide ne kadar doğru bir ekim yapılabilinir, tüm etkenleri göz önüne koyup düşünmek lazım. Düşünelim ki, kış ortasında çamur bir toprağa ekim yaptık ve fidanlar tutmadı, şimdi fidan üreticisindemi suç, bunu böyle bir araziye ekende suç yokmudur. Alıntı:
Alıntı:
Açık köklü olsun tüplü olsun en iyi ekim zamanı kasım sonu, havalar iyi giderse aralık ayında da ekilebilir, yağışlar başlamışsa ekim ilk bahara bırakılmalıdır, bunu da toprağın tava geldiği mart sonu nisan başı gibi tüplüler daha sonrada ekilebilir, ilk baharda ekilen fidanlar bakımı için daha özen ister havalanma toprağın çabuk yellenip kuruma ihtimalini göz önün de tutmak gerekir, ne çok sulayıp suya kestirmeliyiz ne de kurutup köklerin hava almalarını engellemeliyiz, dengeli bir sulama ve çapalamayla çok önemli olan ilk yıl atlatılmalı. Alıntı:
İlk yıl fidan bakımının çok önemli olduğunu hiç unutmayın. |
||||
|
|
|
|
|
#4 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 11-05-2011
|
Sevgili Avanos ve Lilium Fidancimin elinde su anda tuplu fidan yok. Ben yaz aylari sonunda fidan siparisimi gectim ve fidancima bu sonbaharda dikim yapmak istedigimiz soyledim. Fidancim da bana 1500 adet fidani hazirliyor. İstersem bu ay icerisinde havalar uygun olursa dikim yapabilecek durumdayiz. Benim aklimi karistiran konu hangi sekilde dikim yapmanin daha saglikli olacagi. Kasim sonu aralik basinda acik koklu fidan dikimi mi yoksa nisan-mayis gibi tuplu olarak fidan dikimi mi? Bu iki secenegin birbirine gore avantaj ve dezavantajlari nelerdir? |
|
|
|
![]() |
| Konu Araçları | |
| Mod Seç | |
|
|