Tavsiyelerin tamamı yerinde duruyor. Ancak bu forumda kimyasal gübreler çok tutulmuyor, farketmişsinizdir..
Toprak analiz raporunuzdan anlayamadığım konular:
1. Bu gördüğümüz 0-30 cm tahlili midir yoksa 30-60cm tahlili midir? 60-90 cm tahlili de yaptırdınız mı? Yaptırmadıysanız yaptırmanızı tavsiye ederim. Eğer bu gördüğümüz 0-30 cm tahlili ise, ve killi diyorsak, 30-cm'de daha killi, 60-90'da ise epeycene killi bir yapı çıkması muhtemel. Bu durumda ceviz planınızı ivedilikle iptal etmenizi tecrübeme dayanarak tavsiye ederim.
2. Organik maddeniz az, mikro-makro elementler, demir dışında her şey az. Toprak hem alkali, hem killi, hem kireçli.. (Allah'tan tuzlu değil!) Buraya yatırım yapmak istediğinizden emin misiniz? Toprak ıslahının size çok pahalıya mal olacağını umarım tahmin ediyorsunuzdur.
Diyelim ki ben uğraşacağım dediniz, bu yola baş koydunuz. Bu durumda:
1. Belki de Sn. Lillium'un yaptığı gibi toprağı önce ıslah etmek daha mantıklı. kamyon kamyoun ahır gübresi veya kompost taşıtın, mali gücünüz varsa meyvelitepe'nin blog'unda anlattığı gibi zeolit-leonardit'e bahçenizi boğun, sürün, hatta bir de üstüne organik madddeyi arttırmak için örtü bitkisi (fiğ-yulaf/çavdar) ekin, baharda sürün. EMA spreyleyin. (gitti paracıklar)
2. Halil Önen'in sayfalarındaki fidan çukuru hazırlama ile ilgili paylaşımlarını okuyabilirsiniz. Mümkün olduğunca derin çukurlar, çukurun dibine leonardit sıvası, üstüne de kompost-ahır gübresi-leonardit-milli toprak ve zeolit ile hazırlanmış dolgu malzemesi ile fidanlarınızı dikebilirsiniz.
3. Çukurlarınızı yazdan en az 100-120 cm derinliğinde kazdırın. Halil Bey'in anlattığı uygulamaları yapın, kışın dikersiniz.
4. Ha bir de.. Suyunuz var mı?
Leonardit hem pH'ı düşürecek, hem de kili parçalayacak. Zeolit toprağı havalandıracak ve besin maddeleri ve suyu tutacak. Ahır gübresi hem toprağı besleyecek & kabartacak, hem de organik madde oranını arttıracak. Bakteri ile aşılı örtü bitkisi ekip bahar ayında sürüp, bir de üstüne EMA spreylediğinizde toprağınızın en azından üst katmanını ıslah etmiş olacaksınız. Ancak 1 metre derinde bir kil tabakanız varsa "minyatür" ceviz ağaçlarınız ile güzel güzel bakışmanız işten bile değil..
Özet olarak: Bence toprak analiziniz parlak değil. Buraya yatırım yapmak istiyor musunuz veya illa ki ceviz ekmek istiyor musunuz diye tekrar düşünün. Ne ekecek olursanız olun toprağınızı önce toprağınızı iyice tanıyın sonra ıslah edin. Daha sonra toprak ve iklim koşulunuza göre ekiminizi/dikiminizi yapın.