Sayın egozce, ileride yaşayacağım sorunları şimdiden görebildiğim için o sorunları şimdiden tamamlamaya çalışıyorum. Soyma makinamı yaptım, tamda kurutma zamanı bu yıl havaların yağışlı nemli gitmesi kurutma sorununda da sorun yaşayacağıma dair fikirler oluşturdu, her yıl güzel havalar bulamayabilirim o nedenle onuda düşündüm, benim için o sorun kolay bir fırın yapabilir kurutabilirim.
Ben şu an ceviz kırma makinası düşünüyorum, ama piyasada var olanlar gibi değil, cevizi bir bütün horoz olarak çıkaracak, bakalım bir şeyler yapabilecekmiyiz zaman gösterecek.
"1 ton cevizi 2 kişi bir hafta kabuk soyduk."
Kav çatlaması olan cevizi soymak önemli değil, bir kaç işçi bulunur ve soyulur, cevizi kav çatlaması olmadan toplamak ve soymak gerekiyor, bunu da elle soymak mümkün değil, o nedenle makina gerektiriyor.
"bu makina ile örneğin . 1 ton ceviz ne kadar sürede soyulur.?"
Böyle ton olarak bir tecrübem yok, ama şöyle tarif edebilirim, üç çuval cevizi 15-20 dakikada soyabiliyor. Günde ne kadar soyabileceğini tahmin edin.
"Bir kaç yıl sonra bunun 3,4 katı ceviz olacağını (umarak) düşünürsek, ne kadar büyük bir makine yapmak gerekir?"
Bence önerdiğim makina, ya da yapacağınız bir makina işini rahatlıkla görür. Benim ilk etepta yapmayı düşündüğüm makinayı gübre dağıtma makinasından yapmayı düşünmüştüm, hem traktörün kuyruk milinden de çalışır, hem motorla da çalışır.
"Sanki sorun hiç bitmeyecekmiş gibi geliyor."
Ben sorunları hiç düşünmüyorum, hepsini halledebilirim, yalnız kısıtlı imkanlarım el vermiyor.
"Bizim rakım 1400. O dönem yağmurlar başlıyor, serecek fazla yer yok..Onu nasıl halledeceğiz bilmiyorum..."
Serecek yeriniz olsa dahi havaların yağışlı nemli gitmesi cevizlerde küf olayı görülecektir.
Yukarıda da değindiğim gibi kurutma ayrı bir sorun gibi görünse de çok büyük bir sorun değil halledilebilinir, belki havaların iyi gitmesiyle kurutulabilir ya havalar iyi gitmezse nasıl olabilir.
Sorun cevizi nerde nasıl kurutacağız değil, asıl olan iyi kurutabilmek belirli nemlilikte kurutabilmek, ne fazla ne az.
Bu sorunu da çözebileceğimi düşünerek onu hiç düşünmüyorum, örneğin günlük hasat kapasiteyi düşünerek bir fırın yapılabilir, normal değerlerde 24 saat kalarak istenen değerlerde kurutulabiliniyor.
Bu sorunu kırma makinesinden daha önceye alsam mı diye düşünmeye başladım, gelecek yıl da belki çok ihtiyacım olmayacak ama bir daha ki yıl çok ihtiyacım olacağı kesin.