agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Ceviz
(https)

Beğeni Düzeni5569Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 18-03-2014, 21:46   #1
Ağaç Dostu

gökhan07's Avatar

Giriş Tarihi: 29-05-2010
Galeri: 11
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Helot Mesajı Göster
141. sayfada resimleri olan 2009 yılında dikilen Yalova 1-Şebin-Bilecik ağaçlarına 5 yıl boyunca Koyun-Keçi Gübresinden başka bişey verilmemiştir. Yukarıda saydığınız ve para verdiğiniz ürünlerin faydasını umarım görürsünüz...
Sayın Helot,
Mikrobiyal ve mikoriza mantarını yaklaşık 1 haftadır kullanıyorum. (Evde ki bitkilere uyguladım) Kötü durumda olan yuka bitkisi sanırm bu kadar kısa sürede de olsa yavaştan canlanmaya başladı ya da bana öyle geliyor.
10-15 gün sonra uygulamadan önceki ve sonraki resimlerini paylaşacağım.

gökhan07 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-03-2014, 20:23   #2
Ağaç Dostu

cnrtkt's Avatar

Giriş Tarihi: 16-11-2013
Forum yönetiminin affina siğinarak ayni konuyu tartişmak durumundayim

Sevgili arkadaşlar herkese merhabalar.

Konu başlığımda da belirttiğim gibi ,cnrtkt / Ceviz Bahçesi (Tokat) sayfasında arkadaşlarla fikir alişverişi yapıyoruz. Daha çok kişiye ulaşıp, farklı fikirleri de dinleyerek en doğru kararı alabilmek açısından konuyu birde burda sizlere taşımak istedim.

Tecrübelerinizi esirgemeyin lütfen.

Mesele şöyle; sayın gökhan07 vasıtası ile bulduğumuz, bir yıl önce yapılan soğuk katlama sonrasi poşete alınmış ve şuan kazık kökü üzerinde bulunan aşısız çöğürleri almak üzereyim. Aşısız fidanlar tüplü yani. Biz bu fidanları seraya alalım kısa süre içinde dilcikli ingiliz kalem aşısı ile aşı yapalım, tutmayanları Ağustos' ta yama aşı yapalım ve Ekim - Kasım gibi de yerine dikelim diye düşündük. Bu arada çok yakın zamanda araziye yonca ekilecek bunuda belirtiyim.

Şimdi abilerim, bir tavsiye der ki:

"Fidanları direk kalıcı yerine ekin. Seraya alınması ve poşette kalmaya devam etmesi fidanı strese sokacaktır, fazla hırpalamayın. Hemen kök salmaya başlasın. Haziran sonu gibi göz aşısı yaparsınız tutmayanlara da seneye dilcikli aşı yaparsınız."

Diğer bir tavsiye:

"Amacımız sağlam kök yapısı oluşturmaksa, çöğürden vazgeçin, 3-4 gün suda bekletilmiş tohumlardan çatlayanları hemen bugün kalıcı yerlerine 2-3 cm toprak altına gömün. Ağustos' ta aşı olgunluğuna gelir, kök ve filiz yapısı da çöğüre göre daha sağlam olur. Çöğüre yapılan müdahaleler (aşı, dikimde kök budaması, Mart' ta 3 - 4 göz üzerinden sert budama vs.) sonucu fidan strese girecek ve gelişmede yavaşlama/durgunluk oluşacaktır" şeklinde.

Sayfadanda konuşmaları takip edebilirsiniz.

- Şuan ekilen tohum Ağustos' ta aşılanacak duruma gelebilir mi? Deneyen oldu mu?
- Arazide yonca ekili olacağı için çöğürlere yerinde yapılan aşının bir sıkıntısı olur mu?
- Şimdi seraya alınan tüplü ve kazık köklü çöğürlerin, dilcikli aşıdan sonra Ekim - Kasım gibi yerine dikilmesinin bir sakıncası olabilir mi?
- Tabi ki daha başka fikri olanlarda olabilir. Yeni fikirlere her zaman açığım ve bilgiye açım.

Yardımınızı bekliyorum.
Gökhan Hocam eklemek istediğiniz konu varsa siz de katkıda bulunun lütfen
Görüşmek üzere.

Düzenleyen cnrtkt : 20-03-2014 saat 07:21 Neden: imla hatası
cnrtkt Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-03-2014, 21:30   #3
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 26-10-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cnrtkt Mesajı Göster

- Şimdi ekilen tohum Ağustos' sa aşilanacak duruma gelebilir mi. Deneyen oldu mu?
- Arazide yonca ekili olacaği için yerinde yapilan aşinin bir sikintisi olur mu??
- Şimdi seraya alinan tüplü ve kazik köklü çöğürlerin dilcikli aşidan sonra vakti geldiğinde yerine dikilmesinini bir sakincasi olabilir mi?
- Tabi ki faha başka fikri olanlarda olabilir. Yeni fikirlere her zaman açiğim ve bilgiye açim.

Yardiminizi bekliyorum.
Gökhan Hocam eklemek istediğiniz konu varsa siz de katkida bulunun lütfen
Görüşmek üzere.
Şöyle bir yol haritası öneririm.
-Fidanlarınızı tüplü iken, kalem aşısı yapınız (dilçikli veya diğer). Sulamayı ihmal etmeyiniz ve sistem fiskiyeli olsun.
-Bahçenize yonca ekiniz (yoncada azot bulunduğu için yararlı olur) ve yaz sonuna doğru biçtikten sonra fidan çukurlarını açıp 3-4 hafta açık bekletin.
- Yanmış hayvan gübresi ve kuru yonca ile toprağı karıştırarak kapatın ve işaret çubukları koyun.
-Yaptığınız aşı gözünden çıkan filiz olgunlaşmış (pişmiş) ise ekim sunu gibi dikebilirsiniz, pişmemiş ise sonbahar donlarından korumak için seraya alıp önümüzdeki yıl mayıs ayında yerlerine dikebilirsiniz ( zaman kaybı olmaz). Ayrıca aşı tutmayanlarıda bu aylarda tekrar aşı yaparsınız.

ykaya194 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-03-2014, 21:39   #4
Ağaç Dostu

gökhan07's Avatar

Giriş Tarihi: 29-05-2010
Galeri: 11
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ykaya194 Mesajı Göster
Şöyle bir yol haritası öneririm.
-Fidanlarınızı tüplü iken, kalem aşısı yapınız (dilçikli veya diğer). Sulamayı ihmal etmeyiniz ve sistem fiskiyeli olsun.
-Bahçenize yonca ekiniz (yoncada azot bulunduğu için yararlı olur) ve yaz sonuna doğru biçtikten sonra fidan çukurlarını açıp 3-4 hafta açık bekletin.
- Yanmış hayvan gübresi ve kuru yonca ile toprağı karıştırarak kapatın ve işaret çubukları koyun.
-Yaptığınız aşı gözünden çıkan filiz olgunlaşmış (pişmiş) ise ekim sunu gibi dikebilirsiniz, pişmemiş ise sonbahar donlarından korumak için seraya alıp önümüzdeki yıl mayıs ayında yerlerine dikebilirsiniz ( zaman kaybı olmaz). Ayrıca aşı tutmayanlarıda bu aylarda tekrar aşı yaparsınız.
Sayın ykaya194,
Caner beye tavsiyem aynen sizin yazdığınız gibi. Caner beyin kafasına takılan soru, hafta sonu bahçeye ceviz tohumlarını diksem (soğuk katlama yapmadan ) ve ağustos ayında yama göz aşısı yapsam daha mı iyi olur?

gökhan07 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-03-2014, 22:11   #5
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 26-10-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gökhan07 Mesajı Göster
Sayın ykaya194,
Caner beye tavsiyem aynen sizin yazdığınız gibi. Caner beyin kafasına takılan soru, hafta sonu bahçeye ceviz tohumlarını diksem ve ağustos ayında yama göz aşısı yapsam daha mı iyi olur?
Ben, 2011 aralık ayında deneme amaçlı 50 adet kabuklu cevizi katlama usulu ile bodrumda ancak 105 günde çimlendirebildim ve 45 adedi çimlendi ( Lilium'um verdiği bilgilerin tamamına katılıyorum). Mayıs 2012 yılında köklenmeleri için 1m aralık ve 30 cm sıra üstü ile toprakla buluşturdum ve ancak 2013 yılı ilkbaharında aşı yapılabilecek duruma geldi, vaktim olmadığı için yapamadım. Bu yıl şubat ayında havaların iyi olması dolayısıyla dilçikli aşı yaptım, tüpe aldım ve tüpleri çukura koyarak ağzına kadar torakla doldurdun. (kazık kökler biraz zarar gördü). Vaktim olduğunda asıl yerlerine dikilecek.
Bahsettiğim takvimi dikkate almasını öneririm.

ykaya194 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-03-2014, 07:40   #6
Ağaç Dostu

hdoğan's Avatar

Giriş Tarihi: 29-05-2013
Alıntı:
Sevgili arkadaşlar herkese merhabalar.

- Şuan ekilen tohum Ağustos' ta aşılanacak duruma gelebilir mi? Deneyen oldu mu?
- Arazide yonca ekili olacağı için çöğürlere yerinde yapılan aşının bir sıkıntısı olur mu?
- Şimdi seraya alınan tüplü ve kazık köklü çöğürlerin, dilcikli aşıdan sonra Ekim - Kasım gibi yerine dikilmesinin bir sakıncası olabilir mi?
- Tabi ki daha başka fikri olanlarda olabilir. Yeni fikirlere her zaman açığım ve bilgiye açım.

Yardımınızı bekliyorum.
Gökhan Hocam eklemek istediğiniz konu varsa siz de katkıda bulunun lütfen
Görüşmek üzere.
Sayın cnrtkt, tohumdan ekimle ilgili sorularınızı ve ilave olarak anakucağında büyüyen (yerine dikilip büyüyen) ve ilk kazık köküne dokunulmamış fidanların diğerleri ile durumunu geçen yıl merak ederek bahçedeki eksik yerlerin bazılarını tohumla dikmiştim. http://www.agaclar.net/forum/ceviz/32075-2.htm sayfada 48 nolu ve birkaç gönderide resimleri mevcut. Daha öncede belirttiğim gibi ben şubat ayında çatlatarak ve suda bekleterek direk yerine ekmiştim ve Temmuz'da ancak birkaç tanesini aşılayabildim oda yeterli kalınlıkta olmadığı için itina ile aşıladım, tuttu ve aynı yıl sürdü. Bu tohulardan çoğunu ancak sonbaharda durgun göz aşısı olarak aşılayabildim. Ben sadece gidebildiğim hafta sonları baktığım kadarıyla durum böyleydi belki daha iyi bir bakımla büyük çoğunluğuda temmuzda aşılanabilir.

hdoğan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-03-2014, 07:47   #7
Ağaç Dostu

cnrtkt's Avatar

Arkadaşlar yardımlarınız için hepinize teşekkür ederim.

Tohumdan ekerek devam etmeye karar verdim.
Hayırlısı bakalım.
Tohumları seçiyim bugün suya koyarım.
Sanırım haftaya ancak yerlerine gömerim. Çukurlar hazır değil şu an.

Düzenleyen cnrtkt : 21-03-2014 saat 16:56
Eski 27-03-2014, 12:20   #8
/

Giriş Tarihi: 26-12-2012
Alıntı:
Arkadaşlar yardımlarınız için hepinize teşekkür ederim.

Tohumdan ekerek devam etmeye karar verdim.
Hayırlısı bakalım.
Tohumları seçiyim bugün suya koyarım.
Sanırım haftaya ancak yerlerine gömerim. Çukurlar hazır değil şu an.

sayın cnrtkt`;
tohumlarınızı sudan çıkarmadınızsa artık sudan çıkarınız tohumları koyduğunuz kabın ağzını kapatınız 1-2 gün kalsın bu kapta çimlenmeye başlayacaktır. Fazla suda kalması çürümeye sebep olacaktır. kolay gelsin.

dadaşım Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-03-2014, 13:42   #9
Ağaç Dostu

cnrtkt's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi dadaşım Mesajı Göster
sayın cnrtkt`;
tohumlarınızı sudan çıkarmadınızsa artık sudan çıkarınız tohumları koyduğunuz kabın ağzını kapatınız 1-2 gün kalsın bu kapta çimlenmeye başlayacaktır. Fazla suda kalması çürümeye sebep olacaktır. kolay gelsin.
Sayın dadaşım,
Tavsiyeniz için teşekkür ederim.
Cevizleri fazla suda kalmaması için henüz suya koymadım.
Yüksek ihtimalle Pazartesi veya Salı günü ekeceğim (tabi yağmur yağmazsa, havadurumu yağmur gösteriyo 3-4 gün için). Bu akşam suya koyacağım ve ekeceğim günün gecesi suya hümik asit ilave edeceğim. 5-6 saat hümik asitli suda bekletip yerine ekeceğim.

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:50.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025