![]() |
|
![]() |
#2671 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-01-2011
|
Bizim buralarda da çok, hatta sürüler halinde geziyorlar, insanlara ve diğer hayvanata pek aldırmadan. Geçen vadide arabayla gezerken en az 50-60 domuzdan oluşan bir sürü gördüm dağdan nehir kenarına iniyorlardı oldukça susamış olmalılar, yaklaşık 20 m kadar önümden koşarak geçtiler(inanılmaz bir manzaraydı). Çok hızlı çoğalıyorlar, doğal düşmanları (kurt ve ayı ) da sayıca az olduğundan rahat takılıyorlar. Hepsinde harem hayatı cariyelerin sayısı oldukça fazla hayatları boyunca 30-40 kadar da evlatları oluyor. Orta çağda yaşıyor gibiler, derebeylikle yönetiliyor bağ bahçeye dalıp hırsızlık yapıyorlar. Hemen hemen her şeyi yiyebilirler ama ceviz ağaçlarını kırıp cevizleri yediklerini hiç duymamıştım demek ayılığa özenmeye başladılar. Bu arada tekrar geçmiş olsun, onca ilgi ve alın terinden sonra dikilen ağaçlardan birine bile bişey olunca bayağı sinirleniyor insan, hele böyle manzalar isyan ettirir adamı ama bir kaç saat sonra sakinleşip canım sağolsun diyip tekrar yeniden başlamalı. Yöntemleri acımasız olsa da doğa insana sabretmeyi öğretiyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2672 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 01-10-2012
|
merhaba arkadaşlar hafta sonu kardeşimle ceviz bahçemizdeydik.baya bi ot kaplamıştı bahçeyi akşama kadar çapalama yaptık resimlerdende anlaşılacağı üzere cevizlerin durumu pek iyi değil.nedeni şu.geçen sene aralık ayında diktikten sonra yaz döneminde fazla ilgilenip sulama ve diğer işlemlerini yapamadığımızdan gelişimleri iyi değil. eklediğim resimlere bakarak aşağıdaki sorularımı yanıtlarsanız sevinirim... 1---diplerine göbrelemeyi hangi gübreyle yapmalıyım.(geçen yıl yanmış çiftlik gübresi dökmüştüm) bu yılda aynısını yapmalımıyım.. 2--- bir çoğunun tepeden itibaren aşağıya doğru yaklaşık 40-50 cm lik kısmı kurumuş durumda.bu kuruyan kısımların birkaçını budama makasıyla kestiğğimde içlerinde larvalar(zararlı böcek..niteliğini bilmediğim) olduğunu gördüm..bu kuruyan kesimleri şimdi kesmelimiyim yaksa baharı beklemelimiyim.. 3-----tahminim benim fidanlarım budanacak kıvama gelmemiş..bu konuda fikirleriniz.... 4---bordo bulamacını ne zaman yapmalıyım... 5----fidanların gövdelerini beyaz plastik boyayla boyamayı düşünüyorum bunu ne zaman yapmalıyım... hepinize şimdiden teşekkürler..iyi çalışmalar.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2673 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-12-2009
|
Sayın inegöllü,benim bahçemde sizinki ile aynı tarihte dikildi ve fidanların %10 u kuruyup tutmazken,%20 lik kısmıda aynen sizin yüklediğiniz bu resimlerdeki gibi..Yaz boyunca düzenli damla sulama,ilaçlama ve çapalama yapmama rağmen malesef gelişmediler..Aslında sizin sorduğunuz soruların cevabını,özellikle de budamayı nereden yapmam gerektiğini bende merak ediyorum,çünkü bu fidanların liderini belli etmesi için 1 yaz daha bakılıp büyütülmesi gerek. (gibi duruyor). |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2674 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-02-2012
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2675 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-03-2012
|
Bu kadar uzun boydaki fidanlarınız nasıl komple kurumamış hayret... Aslında forumda bütün sorularınızın cevabı uzun uzun defalarca tartışılmıştı.... Bana göre yüzde 10 -20 fire çok normal ... Fidanlarınızı en güçlü sürgünün hemen üzerinden hemen kesmeniz gerek.. ilk bir yıl fidanın kök yapısını olusturması çok önemli o bakımdan bence lider dal hangisi budama nasıl olmalı demek yerine fidanı kendi haline bırakmak lazım...fidanları dikerken en fazla 4-5 gözden budayıp dikmek en saglıklısı... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2676 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-03-2010
|
Geçmiş olsun Sn. Çamtepe sizin adınıza üzüldüm. daha fidanları dikmemiş olmama rağmen düşünmek bile üzüyor insanı. Domuz zararı bizim buralarda da çok. Hatta yaklaşık 15 gündür geçen sene yaptığım beton direkleri montajlıyorum. Genelde tek başıma çalışıyorum çukuruydu taşıydı harcıydı çok zor oluyor ama tarlayı çevirmek mecburiyetindeyiz bence. Bizim buralarda birkaç tane büyük kapama ceviz bahçesi var. Tel örgüyü burnuyla alttan kaldırıp ağaçlara zarar verebiliyormuş. Tamamen kurtulmak için tellerin en altına en az 10cmx10 cm beton atmak gerekiyor. Sn Çetiner bey sizin sorunuza da cevap olmuştur umarım ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2677 |
Ağaç Dostu
|
Sn. inegöllü ben de çok acemiyim ama sizin fidanların bu şekilde olmasının nedeni sanırım tepe budamasının yapılmaması ve bahsettiğiniz kurtlar. Başta Sn. Lilium abimiz olmak üzere arkadaşlar tepe budamasından bahsetmişti. 3 4 göz üzerinden fidanları budayarak ağacın beslenmesi gereken dallarını azaltmamız gerekiyor sanırım. Fidanlar sökülürken kökleri zarar gördüğü için büyük bir gövdeyi besleyemiyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2678 |
Ağaç Dostu
|
Bu arada bu konuyla alakalı bir sorum olacak tüm forumdaşlara . Bu sene kasım aralık gibi fidanları toprakla buluşturacağım inşallah. Fidancıda 3 boy fidan var 25-60 cm 60-100 cm ve 100-250 cm diye gidiyor. en büyük boy fidandan almak mı mantıklı yoksa 60-100 cm olan fidandan mı ekmeliyim sizce? Büyük boy fidanların bakımı daha mı zor olur acaba ? Cevap veren herkese şimdiden teşekkürler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2679 |
Ağaç Dostu
|
Zaman uygun olursa geliriz de sormak istediğim bir şey var bu kırılanlar aşı altından mı kırılmış? aşı üstündense kırılanlar tekrar patlar, aşılamaya gerek yok. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2680 |
Ağaç Dostu
|
Benim şahsi görüşüm en ufak boylu fidanı almak olur... ancak tabi fidanları görün önce saglıklı olanı alın ... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2681 |
Ağaç Dostu
|
ufak boylu derken ufak yaşlı olan ... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2682 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-12-2010
|
Alıntı:
Domuzu engellemenin ise 100% garanti yolu pek yok. Daha doğrusu en garantilisi kafes teli toprağın 20-30 cm dibine kadar indirip burayı betonla kapamak. Ancak böyle bir işin maliyeti tahmin edersiniz ki çok çok yüksek. Tüplü domuz kaçırıcıları var, ancak bunlara bir süre sonra alışıp kaçmadıkları söyleniyor. Elektrikli teller etkili gibi dursa da 17-18 metre tül maliyeti hem göz korkutuyor, hem de işletme bakım maliyetleri (örneğin telin altında ot bitirmemeniz gerekiyor) çok yüksek. Üstelik domuzlarda sürünün en irisi kendini tellere atıp bir feda şoku ile telleri deviriyormuş, sonrasında tüm sürü geçip güzel güzel sizi hem ağaçlarınıza verdikleri zarar ile, hem de elektrikli tel zararı ile baş başa bırakıyorlamış. (Elektrikli tel sisteminin tekrar şarj olup aktif hale geçmesi bir iki dakikayi buluyormuş, bu süre zarfında sistemde kısa devre (toprakla temas) olmaması lazım.) Şimdilik araziye köpek bağlayarak, nöbet tutarak, pilli radyo çalıştırarak korkutma yöntemi izliyoruz. Domuz başlığında en etkili yöntem bahçenin belli köşelerine aslan dışkısı koymak olarak belirtilmiş. Duruma göre bir aslan çiftliği kurarız artık ![]() Öte yandan köydeki yaşlılar domuz çok aç olmadığı, hayati tehlike içinde olmadığı ve/veya yavrusunun peşinden gitmediği sürece sıradan dikenli tellerin bile belli bir seviye koruma sağlayacağını söylüyorlar. Muhtemelen seneye düşünebilirim. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2683 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bu bölgelerden kesiniz ve aşı macunuyla kapayınız. ![]() ![]() ![]() ![]() Resimler beni bir konuda haklı çıkarır gibi, her zaman söylediğim bir şeyi tekrar edeyim, ekilen fidanı üç dört göz üzerinden kesip yeni bir filiz patlatıp bu filizi ana gövde yapmalısınız, daha sonraki sene tepe vurmasıyla ana yandallar oluşturmalısınız. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2684 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Görebildiğim kadarı ile en kolay aşı yeri altından (kök bölgesinden) patlıyorlar. Pek bir azı aşı yeri üstünden (odunlaşmış kısımdan) tekrar sürgün veriyor. Bu durumda ya toprak altından patlayan sürgün aşılarız ya da eğer yapılabiliyorsa resimdeki gibi duran gövdeye (belki biraz daha keserek) kalem aşısı yaparız diye düşünüyorum. Ne dersiniz? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2685 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Açık köklüyse Fidanın boylusu ya da kalını daha iyidir diye bir şey yok, bu nasıl olsa yer değiştirecek ve o kalın gövdeye yeri değişmiş kökler bakmakta zorlanacak. Bence en uygunu genç körpe ve iyi gelişmişini almak, hem daha ucuz olur Tüplüyse de bir önceki yıl aşı olmuşunu tercih etmeniz hem kesenize hem yaranıza olacaktır. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2686 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2687 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2688 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-06-2012
|
Merhaba arkadaşlar; Hafta sonu 300 adet Chandler ve 20 adet franquette diktik. Öncellikle onlarca dönümde yüzlerce hatta binlerce ceviz ağacıyla uğraşan herkesi tebrik ediyorum. İşin içine girince gerçekten zor olduğunu gördüm. Benim için herşey yeni başlıyor. (yoğunluktan telefonu şarz edip, resim bile çekemedim. Gelecek hafta resim paylaşmayı planlıyorum) Dikim yaptığım bölgede bazı yıllar don olabiliyormuş. (Antalya burdur arasında 800 m rakımlı bir bölgede dikim yaptım. Hernekadar karın çok nadir yağdığı, kışın çok sert geçmediği bir bölge olsada, dikim alanı düz ve biraz çukurda kalıyor) 1) Chandler fidanın dona dayanıklığı nasıldır. Nezaman yaprak döküp, nezaman yaprak açar. 2)Dona karşı ilk yıl için fidancımın tavsiyesi. Kasım ayında yapraklarını dökütüğünde tüm gövdenin beyaz plastik boya(1/3 oranında su karıştırarak) ile boyanması oldu. Ayrıca bir tarafı jelatinli olan kasap kağıtlarını külah yaparak kafalarına geçirebileceğimi belirtti. Bu konuda ek bir önerisi olan varmıdır? Deneyimleriniz nelerdir? 3) Bazı fidanlardaki göz aşısının üst kısmında aşı dalı ile anaç fidan arasında boşluk var. Bu boşluğun bir zararı olurmu. Tarlaya gelen ziraat müh. bu boşluklara aşı macunu sürmemi önerdi. Fidancım ise aşı macunun aşılı dal ile anaç arasındaki iletişimi kesebileceğini, isteniyorsa sadece aşı bantı ile bu bölgelerin sarılabileceğini belirtti. Bu konuda bilgisi ve deneyimi olan varmıdır? 4) son soru tozlayıcı oranı ile. Fidancım 5% yeterli olduğunu belirtti. Tarlama gelen ziraat mühendisi ise en az 10% olması gerektiğini belirtti, bu konudaki düşünceleriniz nelerdir? Çok teşekkürler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2689 |
Ağaç Dostu
|
chandler icin onemli olan kisin -15 den fazla olursa problem oluyor..hatta - 20 gecen sene - 20 yi gecti bizim oralarda soguk zarari oldu ama fidanlar kendini toparladi bu yaz... beyaz plastik surun ,sulamayi agustosta bitirin,mayistan sonra azotlu gubre vermeyin.... eger etrafta baska ceviz agaclari yoksa %10 garanti olur ama eger baska ceviz agaclari varsa etrafta %5 de olur zannedersem ...simdi benim bahcede tozlayicilarda erkek cicek olusmadi ama iki senedir ceviz oluyor ,demekki cevredeki agaclardan tozlanma oluyor... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2690 |
Ağaç Dostu
|
Bu hafta sonu basima gelen cok ilginc bir seyi paylasmak istiyorum ... Dallarindan birisi ezilmis 2 yasinda pedro agacimin dalini ezik yerinden kesmistim iki ay once , o dal kesilen yerin hemen altindaki gozden surmus ve ucunda meyve vardi , kopardim hemen tabii... yani budamanin zamani ne kadar onemliymis anladim yabanci cesitlerde...yabanci cesitlerde budama martin sonunda belki nisan basinda yerine gore olmali yuksek verim icin... yaz budamasi mecbur olmadikca yapmamali... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2691 |
Yeni Üye
|
![]() sorduklarıma zaman ayırarak cevap veren arkadaşlara teşekkürler.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2692 |
Yeni Üye
|
[Resimler beni bir konuda haklı çıkarır gibi, her zaman söylediğim bir şeyi tekrar edeyim, ekilen fidanı üç dört göz üzerinden kesip yeni bir filiz patlatıp bu filizi ana gövde yapmalısınız, daha sonraki sene tepe vurmasıyla ana yandallar oluşturmalısınız.[/QUOTE] sayın lilium bahsettiğiniz tepe vurması işlemi patlattığımız yeni filize mi yapılır yoksa fidanın ana gövdesinemi? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2693 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2694 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
sayın lilium bahsettiğiniz tepe vurması işlemi patlattığımız yeni filize mi yapılır yoksa fidanın ana gövdesinemi?[/QUOTE] Sorunuz bana değil ama cevaplayabilirim,tepe vurması yapılması için öncelikle patlamış ya da patlıyacak olan filizlerden birinin lider olarak bir yıl büyütülmesi gerekir,2. yazında liderin büyümesi için ona rakip olan diğer dallar temizlenir ve mart gibi 1.30cm-1.50cm civarı tepesi vurulur. 3. yaz dönemi yan dal yapmaya teşvik edilir. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2695 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-01-2011
|
Benim aşılı olarak diktiğim cevizler sefilleri oynuyorken, aşısız Gürcü Cevizi dediler bilmiyorum ne kadar doğru yanlış(Gürcü cevizi ?), neyse bu ceviz resmen feci fark attı diğerlerine üstelik aşılı olanları el üstünde tutuyor, mamalarla besliyor, ninnilerle uyutuyorduk. Şebin, sizlere ömür onun yerine yenisini aldım. Bilecik ise uzatmaları oynuyor. Anlattığınız şekilde budayıp bekliycem, bahar ola hayrola... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2696 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 04-11-2011
|
Bu ukraynadan ithal cevizlerin çernobil bölgesinden gelenlerin radyasyon ölçümü yapılıyormu? Avrupada hiç ukrayna cevizi görmedim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2697 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Benim bildiğim vergisi, gümrüğü, türkiyeye 11 tl ye mal olduğunu biliyorum. Sadece ukraynadan değil şiliden de ceviz geliyor. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2698 |
Ağaç Dostu
|
Moldovya,Ukrayna,Özbekistan,Şili,Bulgaristan,Kalif orniya. Ceviz ithal edilen ülkelerden bazıları.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2699 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-09-2012
|
Alıntı:
saygılarımla |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2700 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-04-2012
|
sevgili inegöllü malesef aynı bahçe bende de mevcut 2011 aralıkta dikmiştim vakti zamanında fidanları 3-4 göz üzerinden kesmeye kıyamadığım için ve damlama sulamadaki dengesiz sulama sonucu aynı paylaştığın fotoğraftakiler gibi kaldılar.Baharı bekliyoruz |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|