Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cetiner
sn.çamtepe geçmiş olsun bahçenizde hiç mi çit yok , var olan çiti yarıp mı girmişler öğrenmek istediğim sağlam bir çit bu hayvanları durdurur mu?
|
Bahçemizde çit yok zira 3 farklı şekildeki parselin birleştirilmesinden oluştuğu için çevresi çok uzun. Dolayısı ile çit maliyeti çok yüksek. Arsa sınırında meşe, pirnar vs. ile makilik sınır bitkileri mevcut. Sadece belli alanlarda dikenli tel ile koyun keçi sürülerinin girmesini engelledik.
Domuzu engellemenin ise 100% garanti yolu pek yok. Daha doğrusu en garantilisi kafes teli toprağın 20-30 cm dibine kadar indirip burayı betonla kapamak. Ancak böyle bir işin maliyeti tahmin edersiniz ki çok çok yüksek.
Tüplü domuz kaçırıcıları var, ancak bunlara bir süre sonra alışıp kaçmadıkları söyleniyor.
Elektrikli teller etkili gibi dursa da 17-18 metre tül maliyeti hem göz korkutuyor, hem de işletme bakım maliyetleri (örneğin telin altında ot bitirmemeniz gerekiyor) çok yüksek. Üstelik domuzlarda sürünün en irisi kendini tellere atıp bir feda şoku ile telleri deviriyormuş, sonrasında tüm sürü geçip güzel güzel sizi hem ağaçlarınıza verdikleri zarar ile, hem de elektrikli tel zararı ile baş başa bırakıyorlamış. (Elektrikli tel sisteminin tekrar şarj olup aktif hale geçmesi bir iki dakikayi buluyormuş, bu süre zarfında sistemde kısa devre (toprakla temas) olmaması lazım.)
Şimdilik araziye köpek bağlayarak, nöbet tutarak, pilli radyo çalıştırarak korkutma yöntemi izliyoruz.
Domuz başlığında en etkili yöntem bahçenin belli köşelerine aslan dışkısı koymak olarak belirtilmiş. Duruma göre bir aslan çiftliği kurarız artık
Öte yandan köydeki yaşlılar domuz çok aç olmadığı, hayati tehlike içinde olmadığı ve/veya yavrusunun peşinden gitmediği sürece sıradan dikenli tellerin bile belli bir seviye koruma sağlayacağını söylüyorlar. Muhtemelen seneye düşünebilirim.