agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Ceviz
(https)

Beğeni Düzeni5569Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 25-07-2013, 04:57   #1
Ağaç Dostu

doğa64's Avatar

Giriş Tarihi: 21-06-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi formullaone Mesajı Göster
Teşekkür ederim.
Dikim aralığı 8*4 metre,tozlayıcı olarak %5 Fernette ve Balkal karışık.
Bugün yeni dikiyor olsam sanırım 8*6 ya da 7*7 dikerdim.
Ben bahçemi 7-3.5 yapmayı düşünüyorum. Taç yapılarını 60-70 cm den yapıp biraz daha kısa olmalarını sağlamak ve çitvari sistem kurmak benim amacım. böylelikle birim alanda daha çok fidan dikip budamasını mekanik budamayla halletmek istiyorum. Bilmem yanlışmı düşünüyorum. Allah (c.c) utandırmasın...

doğa64 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-08-2013, 00:11   #2
Ağaç Dostu

arif göçmen's Avatar

Giriş Tarihi: 23-12-2006
Wink

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi doğa64 Mesajı Göster
Ben bahçemi 7-3.5 yapmayı düşünüyorum. Taç yapılarını 60-70 cm den yapıp biraz daha kısa olmalarını sağlamak ve çitvari sistem kurmak benim amacım. böylelikle birim alanda daha çok fidan dikip onu budamasını mekanik budamayla halletmek istiyorum. Bilmem yanlışmı düşünüyorum. Allah (c.c) utandırmasın...
Degerli dostum çok sık dikim yaparsanız unutmayın fidanların arasına,rüzgar,güneş de girmeliki hava sirkilasyonu olmalı hava sürkülasyonu olmayan güneş görmeyen bahçelerde ürün kalitesi düşmekte yaprak bitleri gibi parazitlerin fazla oldugu,ileriki yıllarda 3.5 x7 veya 4x8 fidan arasından birtanesini almak gibi tavsiyesi olan arkadaşlar var ama biz kendi ağacımıza kıyıp bir dal kesemiyoruz bir agacı kesebilirmiyiz,bilmiyorum ama benim eski bahçem 10x10 du yeni kuracagım bahçeyi 7x7 veya 8x8 yapacagım ceviz dikecek arkadaşlarıma tavsiyem fidancı yönümle bile en az 7x7 diye tavsiyelerde bulunuyorum biliyorsunuzki ceviz agacının bilisel anlamda ömrü 55-60 yıl olarak hesaplansa bile ceviz agacı en az 100 yıl yaşayabilen bir tabiat varlıgı dır.Kamanda anıt ceviz agacımız var 400 yıllık her yıl 400 kğ meyve alınıyor kapladıgı alan yaklaşık 3000 m' dir.fidan dikecek arkadaşların dikkatine

arif göçmen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-08-2013, 00:36   #3
Ağaç Dostu

doğa64's Avatar

Giriş Tarihi: 21-06-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi arif göçmen Mesajı Göster
Degerli dostum çok sık dikim yaparsanız unutmayın fidanların arasına,rüzgar,güneş de girmeliki hava sirkilasyonu olmalı hava sürkülasyonu olmayan güneş görmeyen bahçelerde ürün kalitesi düşmekte yaprak bitleri gibi parazitlerin fazla oldugu,ileriki yıllarda 3.5 x7 veya 4x8 fidan arasından birtanesini almak gibi tavsiyesi olan arkadaşlar var ama biz kendi ağacımıza kıyıp bir dal kesemiyoruz bir agacı kesebilirmiyiz,bilmiyorum ama benim eski bahçem 10x10 du yeni kuracagım bahçeyi 7x7 veya 8x8 yapacagım ceviz dikecek arkadaşlarıma tavsiyem fidancı yönümle bile en az 7x7 diye tavsiyelerde bulunuyorum biliyorsunuzki ceviz agacının bilisel anlamda ömrü 55-60 yıl olarak hesaplansa bile ceviz agacı en az 100 yıl yaşayabilen bir tabiat varlıgı dır.Kamanda anıt ceviz agacımız var 400 yıllık her yıl 400 kğ meyve alınıyor kapladıgı alan yaklaşık 3000 m' dir.fidan dikecek arkadaşların dikkatine
Değerli hocam...

Benim bahçe kuracağım yer yaz kış rüzgarı eksik olmayan bir yer onun için hava almasında bir sorun olcağını düşünmüyorum. Dikim arasını 7-3.5 m yapıp 3-5 m olan sıra aralarını doğu batı yönünde kuracağım ki bu şekilde güneşten maksimum faydalanmış olacağımı düşünüyorum. Değerli yorumlarınız benim rehberim.
Şimdiden teşekkürler

doğa64 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-07-2013, 21:49   #4
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 07-02-2012
Alıntı:
Teşekkür ederim.
Dikim aralığı 8*4 metre,tozlayıcı olarak %5 Fernette ve Balkal karışık.
Bugün yeni dikiyor olsam sanırım 8*6 ya da 7*7 dikerdim.
Sanırım balkal çeşidini chandler için tozlayıcı olarak düşünmüşler.Fernor için tozlayıcı Ronde da Montegnag tavsiye ediyorlar.

cetiner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2013, 23:47   #5
Ağaç Dostu

arif göçmen's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cetiner Mesajı Göster
Sanırım balkal çeşidini chandler için tozlayıcı olarak düşünmüşler.Fernor için tozlayıcı Ronde da Montegnag tavsiye ediyorlar.
Degerli dostum fernor için önerilen tozlayıcı ronde da montegnag tavsiye edildiğini yazmışın bu çeşitler hakkında biraz bilgilendirirmisin bu çeşidin anaç ağaçları varmı.varsa gozlemleriniz hangi yondedir.

Eski 31-07-2013, 09:23   #6
Ağaç Dostu

arif göçmen's Avatar

Alıntı:
Chandler için Franquette dikildi zaten.Ayrıca Fernor bahçesi Chandler bahçesine yakın olduğu için,Fernorların içindeki Fernetteler de Chandlerı tozlıycaktır.

2011 aralık ayında dikim yapmıştık.O günlerde Ronde da Montegnag fidancılarda yoktu sanırım.Hatta bu tozlayıcı çeşidini ben yeni duyuyorum.

Polen saçım dönemine baktığımda,Balkal'ın Fernor dişi çiçeklerini tozlama süresi Fernette'den bile uzun görünüyor.Tozlamada bir sorun yaşıyacağımı sanmıyorum.
Değerli ceviz dostları çhantler cinsine franguette tozlayıcı dikerseniz franguette erkek çiçegi 7-8 yaşından önce tozlama yapmıyor benim bahçemde ki gözlemmim sonucu başka bir arkadaşın bahçesindede aynımı veya daha once erkek ciçek gören oldumu franguttelerde ?

Eski 31-07-2013, 10:28   #7
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 14-03-2008
Arif bey,
6.senedeyim, 30 adet Franguettem var. Henüz erkek çiçek göremedim.

juglandales Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-09-2013, 23:58   #8
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 16-11-2012
Alıntı:
Ve toprak işleme biter...

Yorgunluk dediğin,ceviz ağacına sırtını yaslayıp,dolunayı izlerken içilen demli bir çay molasında unutulandır..
bahcenız dıkım mesafesı kaca kac?

sedatkso Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-09-2013, 00:49   #9
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 07-12-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sedatkso Mesajı Göster
bahcenız dıkım mesafesı kaca kac?
Dikim aralığı 8*4 metre.

formullaone Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-10-2013, 12:01   #10
Ağaç Dostu

aviator34's Avatar

Giriş Tarihi: 18-04-2012
Alıntı:
Tek fark,sizin 2 sıra damlama hortumu çekili,benim tek sıra.İmkanım buna el verdi,seneye 2 sıra yapıcam. Ben 3'er delikten 5 'er saat,10 günde bir damlattım bu yaz.Delikler standart katif denilenden.Saatte 5 litre damlatıyor bir tanesi. Sizinkiler nasıl?
Mayıs ayında benimde tek sıra idi baktık her sulamada bir sağa bir sola yapıyoruz uğraşlı iş dedik 2 sıra yapalım toplamda 3600 metre boru kullanmışız sizin sanırım 15 kilometreyi bulur 40 top boru yapar x 88 tl = 3600 tl bingo
(aslında 16'lık yerine 20'lik kullanılsa ileride değiştirilmemiş olur çünkü ağaçlar büyüdükçe su isteği artacak, altay cevizi değil ki bizimkiler 3 yaşından sonra suyu keselim

Kırmızı basınçlı memeler 1 saatte 70 litre su verebiliyor 16 milimetre çapındaki borular için uygun olan
Yeşil basınçlı memeler 1 saatte 140 litre su veriyor 20 milimetre çapındaki borular için uygun olan

Bendekiler kırmızı olanlardan ileride yeşile döneceğiz ya da delik sayısını arttıracağız

Sulamayı ben her 10 günde bir yerine haftada bir yaptım biraz sık ama ben 5 saat yerine 2 saat ya da 3 saat çalıştırdım oranlarımız hemen hemen aynı.

Düzenleyen aviator34 : 01-10-2013 saat 14:07
aviator34 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-10-2013, 13:30   #11
ism
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 14-02-2013
Sayın, Formullaone ve sayın,Aviator 34, yukarıdaki paylaşımlarınızı okuyunca,hernekadar sık yazan biri olmamama rağmen, bir tecrübemi paylaşmadan rahat edemeyeceğim.Bende yıllar önce ayarlı damlatıcılar kullanarak meyve bahçemde sulama sistemi kurmuştum. Hatta laterel borularım da 20 likti. Bahcem eğimli bir yapıya sahipti,başı ve sonu arası basınç farkı 2 bar idi. Sizlerde de sözkonusu olan,aşağıda çok yukarıda az damlatma sıkıntısını gidermek için öyle yapmıştım ama başarılı olmadı.Damlatıcı ayarlarını her sulama olmasa bile çok sık kontrol etmek zorunda kaldım.

Hava durumu, suyun kısa sürelide olsa debi farklılıkları,vb gibi durumlar hem kırmızı hem de yeşil olanda sıkıntılar yarattı.

Bahcemde suyun gövdeyle temasından kaynaklanan(kökboğazı çürüklüğü). gibi hastalık oluştu.

Çözüm.Basınç ayarlı normal damlatıcılar kullanmak, düz veya simit şeklinde döşenmiş olsun farketmez.
Böyle bir sistemde yine az veya çok damlatıyor,
problemı yaşıyorsanız,damlayanla gelen suyun miktarını karşılaştırınız.

Son sözüm, suyu mutlaka ağaç gövdelerinden uzak tutunuz.Dımlamanın özelliği toprak yüzeyinin kuru altının ıslak olmasıdır.

Sonuç .Atıl duruma düşmüş binlerce metre boru ve onbin damlatıcı

Saygılar sunarım.

ism Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-10-2013, 17:50   #12
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aviator34 Mesajı Göster
Mayıs ayında benimde tek sıra idi baktık her sulamada bir sağa bir sola yapıyoruz uğraşlı iş dedik 2 sıra yapalım toplamda 3600 metre boru kullanmışız sizin sanırım 15 kilometreyi bulur 40 top boru yapar x 88 tl = 3600 tl bingo
(aslında 16'lık yerine 20'lik kullanılsa ileride değiştirilmemiş olur çünkü ağaçlar büyüdükçe su isteği artacak, altay cevizi değil ki bizimkiler 3 yaşından sonra suyu keselim

Kırmızı basınçlı memeler 1 saatte 70 litre su verebiliyor 16 milimetre çapındaki borular için uygun olan
Yeşil basınçlı memeler 1 saatte 140 litre su veriyor 20 milimetre çapındaki borular için uygun olan

Bendekiler kırmızı olanlardan ileride yeşile döneceğiz ya da delik sayısını arttıracağız

Sulamayı ben her 10 günde bir yerine haftada bir yaptım biraz sık ama ben 5 saat yerine 2 saat ya da 3 saat çalıştırdım oranlarımız hemen hemen aynı.
Sayın aviator34,biz 300 metrelik toplar halinde olan damlama borularından kullanıyoruz.Tek sıra olduğu için 10 bin metre almıştık ama diğer sıra için de 10 bin metre almamız gerekicek.Aslında bu hortumların kendinden delikli (50cm'de bir) olanları var,sanırım onlardan alıcam.Böylece durmadan her yıl delik delip katif takmak zorunda kalmam.Artık her yerine damlasa da olur,fidanlar yeterince kök yaptı.

Anladığım kadarıyla siz daha kısa sürede aynı suyu akıtmış oluyorsunuz.Tek farkı bizim 5 saat damladıysa,sizin 2 saat damlamış ama miktar aynı.

Benim kullandığım katifler ayarsız,standart olarak damlıyorlar.Yani,eğimli arazinin alçak yerinde de,yüksek yerinde de aynı su akıyor.Bu konuda bir sıkıntı yaşamadık.Sadece,borularda kalan su,durdurduktan sonra alçaklara damlıyor o kadar.

Eski 01-10-2013, 22:37   #13
Ağaçsever

44baba's Avatar

Giriş Tarihi: 18-07-2013
arkadaşlar bende sulama konusunda bir çok yol denedim.kilometrelerce boru doğradım.düğme fıskıye, basınç ayarlı damlatıcı,fıskiye,damlama borusunu ağaç çevresinde dolaştırma gibi.ama bunların hiç birinden damlama hariç randıman alamadım damlama iyi oluyor ama çok çabuk tıkanıyor suyu çok iyi filtrelemek gerekiyor.bundan önceki sulama sistemim ana borudan 20 lik boruyla çıkış yapıp ağaç hizalarında boruyu kesip araya bir T atıp 16 lık damlama borusunu T ye takıp ağacın yaşına göre uzunluğunu ayarlayıp ağacın çevresinde dolaştırıyordum.
yeni bahçemde ana borudan çıkışlara filtre taktım sağlı sollu 25 lik boruları sıra sonlarına kadar çektim ağaç hızalarında boruya sadece küçük bir delik açarak resimde görülen kırmızı parça ile çıkış alarak 16 lık damlama borularını ağaç çevresinde dolandırdım.arazim meyilli olduğu halde sistem iyi çalışıyor.
bence damlama borularını sağlı sollu döşemek maliyeti yükseltir.birde tıkanmaya başlarsa tamamını yenilemek zahmetli ve maliyetli olur.benim sistemde sadece tıkanan ağacınkini değiştirmek yeterli olur.ayrıca ağacın yaşına göre dolandıracağınız boruyuda ayarlayabilirsiniz.

44baba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-10-2013, 19:35   #14
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 06-08-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi 44baba Mesajı Göster
arkadaşlar bende sulama konusunda bir çok yol denedim.kilometrelerce boru doğradım.düğme fıskıye, basınç ayarlı damlatıcı,fıskiye,damlama borusunu ağaç çevresinde dolaştırma gibi.ama bunların hiç birinden damlama hariç randıman alamadım damlama iyi oluyor ama çok çabuk tıkanıyor suyu çok iyi filtrelemek gerekiyor.bundan önceki sulama sistemim ana borudan 20 lik boruyla çıkış yapıp ağaç hizalarında boruyu kesip araya bir T atıp 16 lık damlama borusunu T ye takıp ağacın yaşına göre uzunluğunu ayarlayıp ağacın çevresinde dolaştırıyordum.
yeni bahçemde ana borudan çıkışlara filtre taktım sağlı sollu 25 lik boruları sıra sonlarına kadar çektim ağaç hızalarında boruya sadece küçük bir delik açarak resimde görülen kırmızı parça ile çıkış alarak 16 lık damlama borularını ağaç çevresinde dolandırdım.arazim meyilli olduğu halde sistem iyi çalışıyor.
bence damlama borularını sağlı sollu döşemek maliyeti yükseltir.birde tıkanmaya başlarsa tamamını yenilemek zahmetli ve maliyetli olur.benim sistemde sadece tıkanan ağacınkini değiştirmek yeterli olur.ayrıca ağacın yaşına göre dolandıracağınız boruyuda ayarlayabilirsiniz.
Sayın 44baba, Sizin bahçeniz Malatya'nın neresinde? Bir de bahçeyi hangi çeşitten oluşturdunuz? Ben de Hekimhan'da bir bahçe kurmayı planlıyorum ama rakım yüksek. 1600 civarı. O yüzden seçeneklerim sınırlı. Bahçe kuaracağım tarla epey meyilli. Siz damlama sistemini kime kurdurdunuz? Çeşit ve damlama sistemi konusunda önerilerinizi bekliyorum.

ilsa44 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-10-2013, 23:21   #15
Ağaçsever

44baba's Avatar

sayın ilsa44 benim bahçe darendede rakım 1350.bahçem maraş18 45ad,sütyemez1 10 ad,chandler 20 ad.franguette 2 ad.kaman1 10 ad ,altay 20 ad,bilecik 1 ad,şebin 1 ad .şen1 1 ad,fernor 1 ad franguette 1 ad ve 150 kadar tohumdan diktiğim fidanlardan oluşuyor.
çeşit konusunda terettüd yaşıyorsan sana tavsiyem tohum dik arayada maraş 18,şebin,fernor gibi yüksek rakımda yetişen fidanları dikip gözlemle hangisi bölgene uyum sağlarsa onu aşıyla çoğaltırsın.
damlama sistemini ben yaptım.daha sonra bu konuda fotoğraflarla yardımcı olurum.kolay gelsin

Eski 07-10-2013, 10:39   #16
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 23-04-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ilsa44 Mesajı Göster
Sayın 44baba, Sizin bahçeniz Malatya'nın neresinde? Bir de bahçeyi hangi çeşitten oluşturdunuz? Ben de Hekimhan'da bir bahçe kurmayı planlıyorum ama rakım yüksek. 1600 civarı. O yüzden seçeneklerim sınırlı. Bahçe kuaracağım tarla epey meyilli. Siz damlama sistemini kime kurdurdunuz? Çeşit ve damlama sistemi konusunda önerilerinizi bekliyorum.
damlama sulamanın önüne filitre koyarsanız damlama sulama tıkanmaz

Cemal61 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-10-2013, 22:44   #17
Ağaçsever

44baba's Avatar

sulama sistemim

[attach]Name:  2013-09-12-1334.jpg
Views: 1806
Size:  77.7 KB[/attach]

Eklenen Resimler

Eski 02-10-2013, 13:32   #18
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 26-10-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi 44baba Mesajı Göster
[attach]Eklenti 445640[/attach]
Sayın 44baba,

2 nolu resimde fidan diplerinde göllenme var gibi görüyorum bu uygulama fidanın gelişimi için hiçte uygun değil.

ykaya194 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-10-2013, 22:34   #19
Ağaçsever

44baba's Avatar

evet farkındayım .bu dikim hatasından kaynaklandı.dikimde tüm çabalarıma rağmen başında bulunamadığım fidanlar derin dikilmiş.fidanlar yeni olduğu için şu an birşey yapmıyorum.baharda aşı noktalarına kadar toprak dolduracağım.
uyarınız için teşekkürler.

Eski 03-10-2013, 11:02   #20
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 29-08-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Helot Mesajı Göster

Resimler 2009 yaz döneminde dikilen Şebin Ağaçlarına aittir.Ağaç başı 5kg. kuru kabuklu ceviz alınmıştır. Lütfen Chandler,pedro ve fernor derken defalarca düşünelim. Cevizi sulamassan,çapalamassan,bordo bulamacı atmassan,mantar mücadelesi yapmassan şebin ile diğer yerli ırklar ne versin bizlere...Vede cevizlerin yüzde 99 oranında içi doludur.İç oranı da yüzde 65 tir. Antep fıstığı kadar da lezzetlidir. Güzel ülkemin güzel ilçesi Şebinkarahisar a sevgi ve saygılarımı sunarım.
Bu ağaçlar 4 yaşında olamaz en az 7 yaşında gibi geliyor bana .

fındıkçı74 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-10-2013, 10:42   #21
Ağaç Dostu

Alıntı:

Resimler 2009 yaz döneminde dikilen Şebin Ağaçlarına aittir.Ağaç başı 5kg. kuru kabuklu ceviz alınmıştır. Lütfen Chandler,pedro ve fernor derken defalarca düşünelim. Cevizi sulamassan,çapalamassan,bordo bulamacı atmassan,mantar mücadelesi yapmassan şebin ile diğer yerli ırklar ne versin bizlere...Vede cevizlerin yüzde 99 oranında içi doludur.İç oranı da yüzde 65 tir. Antep fıstığı kadar da lezzetlidir. Güzel ülkemin güzel ilçesi Şebinkarahisar a sevgi ve saygılarımı sunarım.
çok doğru katılıyorum size TEBRİKLER

Eski 13-10-2013, 19:00   #22
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 13-10-2013
chandler ceviz dikimi

Saygıdeğer arkadaşlar sizlere bir sorum olacak ordu da 10 dönümlük bir arazim 600 m. rakımında arazi düzgün buraya chandler cinsi ceviz dikmeyi düşünüyorum karadenizde yağış düzenlidir erken don fazala görülmez temmuz ağustos kurak aylardır sizce chandler benim için uygunmudur cevaplayanlanlara şimdiden teşekkürler

dogged Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-10-2013, 07:10   #23
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 11-05-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi dogged Mesajı Göster
Saygıdeğer arkadaşlar sizlere bir sorum olacak ordu da 10 dönümlük bir arazim 600 m. rakımında arazi düzgün buraya chandler cinsi ceviz dikmeyi düşünüyorum karadenizde yağış düzenlidir erken don fazala görülmez temmuz ağustos kurak aylardır sizce chandler benim için uygunmudur cevaplayanlanlara şimdiden teşekkürler
sayın dodged
Sizin bölgenize en uygun ceviz çeşiti fernor diyebilirim.Karadeniz sahil kesimin vejatasyon süresi boyunca etkin hava sıcaklıkları diğer bölgelerden daha düşüktür
bunu en iyi tolere edebilecek çeşitte fernordur.Ama ben chandler ekmek istiyorum derseniz en azından yarısını chandler yarısını fernor ekmenizi tavsiye ederim.Saygılarımla.

orkide01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-10-2013, 12:19   #24
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 13-10-2013
bilgi için teşekkürler fernoru çok araştırmadım ama dediğiniz mantıklı görünüyor

dogged Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-10-2013, 22:07   #25
Ağaç Dostu

gökhan07's Avatar

Giriş Tarihi: 29-05-2010
Galeri: 11
Alıntı:
bilgi için teşekkürler fernoru çok araştırmadım ama dediğiniz mantıklı görünüyor
Sayın dodged,
Bulunduğunuz yerin son 20 yıla ait sıcaklık değerlerini incelerseniz size hangi çeşidi dikmeniz konusunda çok yardımcı olacaktır kanaatindeyim.
Tokat ile aynı rakıma sahip bir yerdesiniz ve bulunduğunuz yer belki de bölge olarak buradan da ılıman bir yer olabilir. (2012 kışı Tokatta - 22 dereceyi gördük) Chandler cevizi tokata uyum sağlamış ve rakım olarak daha düşük olan niksar ilçesinde çok verimli olan bir çeşittir. (Tokat ve niksar arasında rakım farkı olsa da sıcaklık değerleri 2-3 derece fark ediyor, Tokat rakım 640-niksar rakım 350)
Niksarın 450-500 rakımlı bir köyünde chandler cevizinin bu sene çok verimli olduğunu gördüm. (Bu yıl kış olmadı belki bu bir ölçüt değildir ama daha önce de foruma yazmıştım çeşit değiştirme aşısı yapılmış hiç sulanmamış, hiç budanmamış kaderine terkedilmiş, 3 yıllık aşılı ve 2012 kışını da yaşayan bir ağaç)Ayrıca erken donların olmadığı bir bölgede, bence vejatasyon (büyüme dönemi) süresinde yani nisan,mayıs,haziran,temmuz,ağustos,eylül aylarında (sonuçta cevizden yani tek bir türden,aynı familyadan bahsediyoruz) Chandler gelişmezse (büyüme göstermezse) fernor da gelişme göstermez ve dolayısı ile meyveye yatmaz. Bildiğim Fernor cevizinin yüksek rakımlara dikilme sebebinin vejatasyon zamanında yüksek bölgelerde uyumaya geçtiği değil, erken ilkbahar donlarından ve erken sonbahar donlarından korunduğudur. Bütün kaynaklarda geçen bilgi budur. Ayrıca Türkiye zone haritasını da incelerseniz bulunduğunuz bölgenin tokat'a oranla daha ılıman olduğunu göreceksiniz.
Acizane düşüncem budur.
Lütfen yanlışım varsa düzeltin.
Tabi ki karar sizin.
Saygılarımla.

Düzenleyen gökhan07 : 14-10-2013 saat 22:48
gökhan07 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-10-2013, 15:14   #26
Ağaç Dostu

Alıntı:
ceviz çeşitlerini iyi araştırın bence öyle karar verin geç olsun güç olmasın

Eski 24-10-2013, 19:56   #27
Ağaç Dostu

gökhan07's Avatar

Giriş Tarihi: 29-05-2010
Galeri: 11
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Cemal61 Mesajı Göster
ceviz çeşitlerini iyi araştırın bence öyle karar verin geç olsun güç olmasın
Sayın dogged'in bu mesajı ile ilgili görüşlerimizi daha önceki mesajlarda paylaşmıştık. Tabi herkes yeterince araştırıyor ve bu forumun en önemli yanlarından biri de bu. Artıları eksileri bu forumda konuşup tartışıp öğreniyoruz. Bizler bildiklerimizi aktardık. Fakat görüyorum ki siz sadece araştırın demekle yetinmişsiniz. Bizlerin görüşlerini ifade ettiği bir konuda sizin başka önerileriniz var ise bizimle paylaşırsanız seviniriz.

gökhan07 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-01-2014, 09:34   #28
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 11-05-2013
Alıntı:
Başka bir şey yazayım bende size. Biz üreticiler için elbette para kazanmak önemlidir. Köylümüzün elinde olan Holstein süt inekleri 40-45 litre gibi rakamlara ulaşabilmektedir. Tüm marketlerde de bu sütleri tüketmekteyiz.Peki kim söyleyebilir anneanne ve babaanne zamanlarındaki sütlerin lezzetini ve kalitesini. Domateste dönüme 20 ton alanlar var. Kim iddia edebilir eski domateslerin lezzetini. Bu kuraldır. Verim yükseldikçe lezzet ve kalite düşer. Para kazanalım elbette ama tüketiciyi de düşünelim biraz. Çünkü çoğu yerde aynı zamanda tüketiciyiz.
Sayın helot; Burası ceviz ile ilgili konuların konuşulduğu bir formdur .Siz süt inekçiliği ile ilgili konuları konuşacaksanız yanlış adrestesiniz.

orkide01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-11-2013, 00:13   #29
Ağaç Dostu

Alıntı:
Yerli ceviz le ilgili bir şeyler yazılınca duramıyorum. 5 dönümlük bahçede 4 yaşında 45 adet Yalova 1 - Şebin-Bilecik var. Toplamda 100 kg.ceviz alınmıştır. 2 ile 6 kg arasında değişiklik göstermiştir ağaçların verimleri. Ağaç başı ortalama verim de 2.22 kg. gibidir. Meyveleri iç oranları olarak Şebin % 65, Bilecik % 54, Yalaova 1 % 47 gelmiştir. Lezzetlerine gelincede ağzınızda ceviz yediğinizi hissediyosunuz. Lezzetlerinide yüksek yağ oranları ( % 70 e yakın) ndan aldıklarını düşünmekteyim. Ağaçların resimleri 141 . sayfada mevcuttur. Ektiğiniz tüm meyvenin çapalamasını,sulamasını,koyun-keçi gübrelemesini,mantar ilaçlamasını,budamasını yapmazsanız asıl sorunun bunlar olduğunu düşünenlerdenim.
Yerli ya da yabancı olması bir tarafa, 4. yaş için çok iyi verim almışsınız.Buralarda,böyle verim alabilen yok.Tebrikler.

Eski 03-11-2013, 19:23   #30
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 01-11-2013
arkadaşlar ben ceviz bahçem için kış gübrelemesi yapmak istiyorum kime sorarsam farklı öneriler çıkıyor internettede pek bu konu yok **** ben bulamadım açaba yetiştiren tecrübeli arkadaşlardan gübre tavsiyesi alabilir miyim yardımcı olursanız çok sevinirim ağaçlar 10 yaşında

ilkercak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:24.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2026