agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Ceviz
(https)

Beğeni Düzeni5569Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 14-07-2008, 22:53   #271
ezo
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 24-09-2007
Lilium verdiğin bilgiler için çok teşekkürler. Yadıklarını düşününce su ve bitten kaynaklanmadığını düşünüyorum. Benim ceviz ağacımda herhalde mantar hastalığı var. Çünkü aynı şeyleri geçen sene de yaşamıştım. En kısa zamanda resim ekliyeceğim. Bu sefer ödünüzü patlatmadan sessizce oturup fikirlerinizi bekliyeceğim çok teşekkürler..

ezo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-07-2008, 10:16   #272
Ağaç Dostu

ilker_eroglu's Avatar

Giriş Tarihi: 27-07-2007
Galeri: 4
Ceviz Ağacı

Merhabalar,

Cevizle ilgili bilgilere ulaştım sizlerle paylaşmak istiyorum.

İlker

O, 300 yıldır orada yaşıyor, ya biz?" (Fotoğraf: Selami Bayrak, 2003)

Kastamonu, Doğanyurt ilçesi Kayran Köyü'nde denize 100 m. mesafede, neredeyse 0 rakımda 3 Da. yeri kaplayan, anıt olabilecek bir ceviz ağacı. Kaç nesle miras kalıyor?

- Ceviz, en uzun ömürlü meyve ağaçlarının başında gelmekte olup, 1000 yıl yaşayabilmektedir.

- Gordiyon (Beypazarı/ Ankara) Kral mezarı kazılarında ortaya çıkarılan buluntular arasında 2700 yıl önce ceviz ağacından yapılmış mobilyalara rastlanmıştır. Bunlar masif olarak, kıvrık masa bacakları, üç ayaklı düz masa tablası ve "pagoda" masa üstü (tabla) dür. (Prof. Dr. Burhan Aytuğ, Doç. Dr. Ertuğrul Görcelioğlu, İ.Ü.Orman Fakültesi, 1987)

- En çok meyve veren ceviz ağacı, Kırım'da Balaklava yakınındaki Baydır Vadisi'nde yetişen cevizlerdir. Burada bir ceviz ağacı yılda 100 000 ceviz verir( ort. 800 Kg.). Ülkemizde ise Ankara Beypazarı ilçesinin Sekli köyünde 50 000 adet ( 650 Kg.) , Kırşehir'in Kaman ilçesinde 47 000 adet ( 600 Kg.) veren cevizler bulunmaktadır.

- Dünyanın en büyük organik cevizinin K.Maraş'da yetiştirildiği ortaya çıkmıştır. Cevizin;

Kabuklu ağırlığı 28 gr.
İç ağırlığı ise 17 gr. gelmiştir.
Randıman % 61' dir.

Not: Standart ölçüler: Kabuklu ağırlık en az 10 gr. , iç ağırlık ise en az 5 gr. dır. (Gazete Haberi: Sütçü İmam Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Osman Tekinel'den yapılan açıklama)

- Dünyanın en değerli ceviz gövdeleri Anadolu' da yetişmektedir. Çünkü bu gövdeler Ur'ludur. Ur ve benzeri şişkinliklerden "Ayna" adı verilen desenli levhalar elde edilir. Ayrıca Anadolu cevizi, diğerlerine nazaran işlenmiş yüzeylerde koyu renkli çizgi, şerit veya parçaların meydana getirdiği güzel şekillere sahiptir. Bu nedenle kaplamacılık değeri çok üstündür.

- Nitekim, Kudüs' teki Mescidi Aksa' nın minberinin aslına uygun olarak yeniden yapılmasında kullanılacak ceviz ağaçlarının yurtdışına çıkarılması için Bakanlar Kurulunca özel kararname çıkarılmıştır. 15 m³ ceviz ağacına 36.000 dolar değer biçilmiştir. Bu durumda 1 m³' ü 2.400 dolara gelmektedir ( Gazetelerden).

Resim: 300 yıldır orada yaşıyor, ya biz?" (Fotoğraf: Selami Bayrak, 2003)

Eklenen Resimler

ilker_eroglu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-07-2008, 13:39   #273
ezo
Ağaç Dostu

Cevizimin rahatsızlığı işte böyle birşey

Yardımcı olursanız sevinirim?

Eklenen Resimler

Eski 28-07-2008, 02:46   #274
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Giriş Tarihi: 01-05-2008
Galeri: 106
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ezo Mesajı Göster
Yardımcı olursanız sevinirim?
buraya ve buraya bir bakınız

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-07-2008, 22:39   #275
ezo
Ağaç Dostu

Lilium çok teşekkürler. Bende bu bilgileri çok aradım ama bulamamıştım. Meyvelerden anladığım kadarıyla benim ağacımda ceviz yanıklığı var. Doğal yollardan bişeyler yapılabilir mi?

Eski 29-07-2008, 00:30   #276
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ezo Mesajı Göster
Lilium çok teşekkürler. Bende bu bilgileri çok aradım ama bulamamıştım. Meyvelerden anladığım kadarıyla benim ağacımda ceviz yanıklığı var. Doğal yollardan bişeyler yapılabilir mi?
Doğal yollardan birşey yapılabileceğini sanmıyorum.

Mücadelesi: Hastalık etmeniyle mücadele, kışı uyur gözler içerisinde geçirdiği için oldukça zordur. Cevizlerin ilk oluşum dönemlerinde bakırlı preparatlarla koruyucu ilaçlamalar yapılır. Daha önce şiddetli enfeksiyonların görüldüğü ceviz bahçelerinde uygulamalar, kışın ıslak geçen günler göz önüne alınarak belli aralıklarla yapılmalıdır.

Eski 29-07-2008, 16:53   #277
Yeni Üye

pusat0015's Avatar

Giriş Tarihi: 25-04-2007
*** Abim Fidan Yetiştirme Teknikeri Onun Notlarından koyduklarım

A'dan Z'ye Kadar Her şey bu linkte var
http://rapidshare.de/files/40111143/...iligi.doc.html

5.2.2 Ceviz Çeşitleri ve Özellikleri
Yalova-1 : Yanlara doğru kuvvetli gelişme gösteren ağaç görünümü vardır. Meyve şekli oval, kabuk kalın, orta derecede pürüzlü, parlak açık kahverenkli, yapışma iyi, iç taze ve kuru olarak tüketime elverişli, kabuktan kolaylıkla ayrılır. Meyve çapı 3.3 cm, uzunluğu 4.2 cm, %48.4 randımanlıdır. Eylül sonunda hasat edilir. Kasım sonu Aralık başında yaprak döker. Soguklanma süresi 1000-1100 saattir. Akdeniz ve Ege sahil bölgelerimiz hariç tüm bölgelerimizde yetiştirilebilir.
Yalova-2 : Yavan ve kuvvetli bir taç gelişimine sahiptir. Meyve şekli oval, çok iri, kabuk orta kalınlıkta, pürüzlü, açık renkli, yapışma iyi, meyve çapı 3.6 cm, uzunluğu 5.2 cm, %46.2 randımanlıdır. İç taze tüketime elverişli olup, kurutulduğunda büzülme yapar. Kabuktan kolay ve bütün olarak ayrılır. Eylül sonunda hasat edilir. Soğuklanma süresi 1000-1100 saattir. Mart sonlarında uyanır,Kasım sonunda yaprak döker.
Yalova-3 : Yavan ve kuvvetli bir taç gelişimine sahiptir. Meyve şekli oval, orta irilikte, kabuk ince, düzgün yüzeyli ve açık renkli, yapışma çok iyi, iç kuru ceviz olarak tüketime elverişli, büzülme yapmaz, kabuktan bütün ve kolay olarak ayrılır. Eylül sonunda hasat edilir. Meyve uzunluğu 4.3 cm, çapı 3.1 cm, %25.8 randımanlıdır. Ege ve Akdeniz sahil kuşağı haricinde tüm bölgelerde yetişebilir. İyi bir meyve tutumu için Yalova 4 çeşidi ile birlikte yetiştirilmelidir. Üşüme isteği 1000-1100 saattir.
Yalova-4 : Alçak boylu,seyrek dallı bir taç yapar. Meyve şekli oval, kabuk ince, düzgün yüzeyli, mat açık kahve renkli, yapışma çok iyi, iç kuru ceviz olarak tüketime elverişli, %30 büzülme yapar. Eylül sonlarında hasat edilir. Meyve uzunluğu 4.3 cm, çap 3.2 cm’dir. %52.8 randımanlıdır. 1 Nisanda uyanır. İyi bir meyve tutumu için Yalova-1 ve 3 çeşitleri ile birlikte bahçe tesis edilmelidir. Üşüme isteği 1000-1100 saattir.
1974/7 (Kaplan) : Yayvan ve kuvvetli bir dal gelişimine sahiptir. Meyvesi gibi yaprakları da çok iridir. Meyve şekli uzun, köşeli, kabuk orta kalınlıkta, pürüzlü, açık renkli, yapışma iyi, sap çukuru genişliği orta, iç taze tüketime elverişlidir. Bu nedenle kurutulunca iç oranı % 34.1’e düşmektedir. Eylül ortalarında hasat edilir. İç bütün ve beyaz çıkar. Meyve uzunluğu 5 cm,çap 4 cm’dir. Nisan ortalarında uyanır. Yalova-1 çeşidi ile birlikte tesis edilmelidir.
Şebin : Yayvan taçlı, kuvvetli gelişme gösteren ağaçlar yapar. Meyve şekli omuzlu, konik, kabuk çok ince, az pürüzlü, mat açık kahverenkli, yapışma çok iyi, meyve salkımında 3-4 meyve yapar. İç kuru tüketime elverişli, kabuktan kolay ayrılır. Tamamı açık renklidir, Eylül sonlarında hasat edilir. Nisan ayının ortalarında uyanır. Meyve uzunluğu 3.8 cm, çapı 3.2 cm, randımanı %63-64’tür. İyi bir meyve tutumu için Bilecik çeşidi ile birlikte tesis edilmelidir.
Bilecik : Yayvan ve kuvvetli bir taç gelişimine sahiptir. Meyve şekli oval, orta iri, kabuk orta kalınlıkta, açık renkli ve düzgün, yapışma çok iyi, sap çukuru dar, iç kuru ceviz olarak tüketime elverişli olup, içini çok iyi doldurur. Kabuktan kolay ve bütün ayrılır. Tamamı açık,esmer renklidir. Tadı çok lezzetlidir. Nisan sonlarında uyanır. Her yıl bol meyve verir. Eylül sonlarında hasat edilir. Meyve uzunluğu 4.1 cm, çap 3.1 cm, randımanı %51’dir.
Balaban : Yayvan ve sağlıklı bir taç gelişimine sahiptir. Meyve şekli yuvarlak, orta irilikte, kalın kabuklu, yapışma çok iyidir. İç ceviz olarak kullanıma elverişli değildir. İç dolgundur ancak kabuktan kolay ayrılmaz. Çetin ceviz olarakta bilinir. Eylül sonlarında hasat edilir. Diğer ceviz çeşitlerine anaç olarak kullanıma uygundur.
5.2.3 Toprak İstekleri
Ceviz ağaçları toprak bakımından pek seçici olmamakla birlikte fazla su tutmayan, gevşek, süzek, çakıllı alüvyal, taban suyu sorunu bulunmayan topraklardan hoşlanır. Kirece karşı dayanıklıdır. Alkali toprakları sever. Fakir topraklarda bile yetişebilmektedir.
Yer seçimini kısıtlayan en önemli faktör, taban suyunun yüksekliğidir. Kök gelişimi hareketsiz olan taban suyuna ulaştığında ağacın gelişmesi duraklar. Yaprağın damar araları açık yeşil, damarlar ise kahverengi bir renk alır. Sürgün uçları kurur ve ağacın tamamen kurumasına neden olur.

5.2.5 Toprak Hazırlığı ve Bahçe Tesisi
Ceviz bahçesi tesis edilecek toprağı, dikimden 2-3 ay önce derin olarak sürülerek işlenir. Yamaç arazilerde teraslar ve setler oluşturulur.
Bahçeler genellikle bir yaşlı fidanlarla kurulur. Böylece fidan tutumunun artırılması ve ağaçların yerinde taçlandırılması sağlanmış olur.
Fidan dikimi kışı sert geçen yerlerde erken ilkbaharda, toprağın derinlere kadar donmadığı ve kışı ılık geçen yerlerde ise sonbaharda yaprak dökümünden sonra yapılmalıdır.
Kapama ceviz bahçeleri kurulurken ağaçlara verilecek dikim aralıklarını; toprak durumu, seçilen ceviz çeşidinin taç genişliği ve dallanma durumu, budama, gübreleme, sulanabilme durumu gibi koşullar tayin eder.
Klasik terbiye sistemlerinde geniş taç yapmayan çeşitlerde ve kıraç arazilerde 10x10 m, geniş taç yapan ve iyi bir toprak yapısına sahip arazilerde ise 12x12 m sıra aralık mesafeler uygulanmalıdır. Seçilen dikim aralık mesafesine göre fidan yerleri işaretlenerek krizma yapılmış topraklarda fidan köklerini rahatça alacak genişlikte ve derinlikte, krizma yapılmayan topraklarda ise 70-80 cm derinlik ve genişlikte fidan çukurları açılır.
Dikimden önce çukur tabanının toprağı yumuşatılır. Fidanın köklerinde ezilmiş ve kırılmış kökler düzgün bir yüzeyle kesilerek budanır. Kazık kök çıkarılarak köklerin yana yayılması teşvik edilir.
Açılmış olan fidan çukurunun içine fidan dikiminden önce üstten çıkan ve iyi havalanmış toprakla, ahır gübresi karışımı ile kümbet yapılarak fidanın kökleri bu kümbet üzerine oturtulur. Fidanın rüzgardan zarar görmemesi amacı ile bir herek dikilir. Dikim tahtası boşluk bırakılmayacak şekilde toprak ve gübre karışımı ile doldurularak sıkıştırılır.
Çukurun alt kısmından çıkan toprak ise üst kısma doldurulup, fidanın etrafına sulama çanağı yapılarak bolca can suyu verilir. Herekle fidan birbirlerine sürtünmeyecek şekilde genişçe bir iple bağlanarak dikim işlemi tamamlanır.
Fidanın dikilmesi sırasında :
Fidanın aşılanmış, güvenilir bir kuruluştan alınmış olunmasına, kullanılacak ahır gübresinin iyi yanmış, hastalık ve zararlılara karşı ilaçlanmış olmasına, dikim esnasında aşı noktasının toprak altında kalmamasına , can suyu verildikten sonra çöken ve sıkışan toprağın üzerine tekrar toprak doldurulmasına özen gösterilmelidir.
Tesis edilen bahçenin korunması amacı ile etrafının çitle çevrilmesi gereklidir.
5.3 Yıllık Bakım İşleri :
5.3.1 Toprak İşleme
Sonbahar toprak işlemesinin önemi çok büyüktür. Toprak tavında iken pullukla 15-20 cm derinlikte işlenip, organik maddeler ile bitki besin maddeleri ve oksijen hareketi sağlanarak bitki kök bölgesine ulaşması, toprak altında biriken karbondioksitin de havaya karışması sağlanmış olur. Toprak işlemesi yapılmayan ve kötü hava koşullarındaki bahçelerde:
- Ağaç köklerinin gelişmesi yavaşlar
- Topraktaki bitki besin maddelerinin hareketi azalır ve bitki tarafından alımı yavaşlar
- Mikroorganizma faaliyetleri azalır, bitkilere toksik etki yapan bazı organik bileşikler oluşur
- Toprağın su tutma kapasitesi düşer
Toprağın fiziksel ve kimyasal özelliklerine son derece önemli etkisi olan sonbahar toprak işlemesi ile fosfor gibi zor eriyen bitki besin maddelerinin de kök bölgesine ulaşması sağlanır.
- Kurak ve tavsız toprak işlemesinden kaçınmak gerekir.
- Fidan dikiminden sonra derin sürüm yapılmamalıdır.
5.3.2 Sulama
Dikimle birlikte bolca can suyu verilen cevizlerde kök gelişiminin tam olarak
sağlanabileceği 2-3 yıl Nisan ve Haziran sulamaları düzenli yapılmalıdır. Takip eden yıllarda yıllık yağış miktarı 400 mm’nin üzerinde olan yerlerde cevizlerin sulanmasına ihtiyaç duyulmaz. Ancak düzensiz ve yetersiz yağış alan yerlerde 2-3 kez sulama yapılmalıdır.
5.3.3 Gübreleme
Ceviz ağaçlarının gübrelenmesinde özel bir araştırma bulunmamakla birlikte bilinen ve diğer meyve türlerinde uygulanan genel kurallardan yararlanılarak, bahçe tesisinden önce mutlaka 0-30, 30-60, 60-90 ve 90-120 cm derinliklerden ayrı ayrı alınacak toprak örneklerinin analizi yaptırılarak gübre isteği tespit edildikten sonra gübreleme yapılmalıdır.
5.3.4 Budama
Bir yaşlı aşılı ceviz fidanı 120 cm yükseklikten ve aşı gözünün aksi tarafına bakan bir gözün 0.5 cm üzerinden tepesi kesilerek aşı macunu ile yara üzeri kapatılır. Daha sonra boğumlarda (yaprak koltuklarında) teşekkül etmiş olan 1-3 adet odun gözünden en üstteki iri gözler (boyunlu göz) bir bıçak ucu ile koparılarak ortadaki düğme gözlerin uyanıp sürmesi sağlanır. Gövde ile dik açı yapan bu sürgünlerden çatı oluşturulacak dallar seçilecektir.
İlk yıl serbest olarak gelişmesi sağlanan bu sürgünler arasında seçim ertesi yıl yapılır. En üstten itibaren muhtelif yönlere bakan 20-25 cm aralıklı 5 dal seçilir. Diğer dallarda uç alınarak gelişmesi durdurulur, fakat yaprak sathından bitkinin gelişmesi için yararlanılır. Ertesi yıl Mart ayında (3. Yaş) ucu alınan dallarla, varsa yeni çıkanlar dipten temizlenerek fidanda 5 dallı bir çatı kurulmuş olur. Bu dalların uçları kesinlikle budanmaz ve serbest olarak gelişmeleri sağlanır.
Ceviz bitkisi fazla budamayı sevmez, lüzumsuz dalların fazla büyütülmeden kesilmesi açılan yaraların , gelişmesi beklenen dalın çapından büyük olmaması ve mutlaka macunla örtülmesi gereklidir.

Zeyno waffle beğendi.
pusat0015 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-08-2008, 09:12   #278
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 16-07-2008
merhaba ben yeni üyeyim... Trabzonda ceviz yetiştirmek istiyorum...
yer: basık , dere içi ve bayır
böyle bir yerde ceviz ticareti yapılır mı?
şimdiden teşekkür ederim..

nadivac61 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-08-2008, 10:50   #279
Ağaç Dostu

Sebahattin's Avatar

Giriş Tarihi: 26-04-2006
[QUOTE=nadivac61;264998]merhaba ben yeni üyeyim... Trabzonda ceviz yetiştirmek istiyorum...
yer: basık , dere içi ve bayır
böyle bir yerde ceviz ticareti yapılır mı?
şimdiden teşekkür ederim..[/QUOT

Ceviz Yetiştiriciliği yapılır, neden yapılmasın

Bir tek sıkıntı mantari hastalık riskinin yüksek olması olur.

Sebahattin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-08-2008, 08:21   #280
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 16-07-2008
sebahattın bey cevapladığınız için teşekkür ederim.. sorunlardan bırı de domuz ve keçi zararlısı var..fıde döneminde etrafını çevirsem sonra yarı ağaç formuna geldiğinde bu zararlı hayvanlar yapraklarını yeseler ceviz ağacına zarar verirler mi?

nadivac61 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-08-2008, 22:21   #281
Ağaçsever

Sibel11's Avatar

Giriş Tarihi: 25-07-2008
Fotoğraftaki cevizi 10 saatlik bir yoldan muavinden azar işiterek getirdim, bir teyze cevizden bu boya getirmişti zorla aldım. Çoğu yaprağı solmuştu, bende dallarının bazılarını kesip bir saksıya diktim. Uzun zamandır işler yolunda gibiydi birkaç yaprak çıkarmıştı; ama şimdi yapraklar kararmaya başladı. Bu mevsimde olması doğal mı yoksa ben bazı şeyleri yanlış mı yaptım?

Eklenen Resimler

Sibel11 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-08-2008, 22:39   #282
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 05-08-2008
Merhabalar,
Biz üç arkadaş olarak yaklaşık min 600 dönüm üzerinde kapama ceviz bahçesi kurmak istiyoruz (orman veya hazine arazisi kiralayarak),Kaman5 düşünüyoruz ve önümüzdeki bir yılı hazırlık yaparak geçireceğiz (türe uygun iklim,toprak,su vs ve proje aşamaları).Hiç ağaç tecrübemiz yok ancak elimizden geldiğince uzman yardımıyla akılcı ve bilimsel bir şeyler yapma azmindeyiz.Arazi olarak baktığımız bölgeler : Antalya'nın yayla kesimi,Isparta,Bucak,Korkuteli yani Antalya'dan 1.5 saatlik mesafe dahilinde olan bölgeler.Üç amacımız var ekonomik gelir,gelecek nesillere bir miras bırakmak(bu nesil kendi sülalemiz anlamında değil ) ve civar köylerde bir iş istihdamı yaratmak,ki buraların dağ köylerinde gelir doğu bölgelerimizden çok çok aşağıdır.Her türlü tavsiye,uyarı ve hatırlatma ben ve arkadaşlarım için altın değerindedir,şimdiden teşekkürler...Ve şunları sormak istiyorum,ara ziraat olarak kapari yetiştirmeyi düşünüyoruz.Bu iki türün birbiriyle uyumu hakkında hiç bir bilgi bulamadık.Kimyasal olarak birbirlerini olumlu veya olumsuz etkilerler mi? Ya da kök yapısı olarak? Ceviz 4-5 metre arası derine kök salıyormuş,kapari de çok yayılmacı bir bitki ama kökleri yatay mı yoksa dikey mi yayılıyor? Kaş yaparken göz çıkarmayalım

Akıncı07 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-08-2008, 20:33   #283
Yeni Üye

pusat0015's Avatar

Giriş Tarihi: 25-04-2007
Akıncı07 kardeş Burduru tavsiye ederim.Biz bu sene 180 tane aşılı ceviz diktik iklim ve toprak yapısına bağlı olrak cevizin türünü ziraat mühendisleri belirledi sonuç olarak Şebin ve onun tozlayıcısı bilecik diktik hem antalyayada yakın ayrıca burdur gölünün karşısında sizinde yapmayı planladığınız gibi çok büyük ceviz bahçeleri var(orman veya hazine arazisi kiralayarak).Size sulama olrak damlamayı tavsiye ederim cevize büyük yararı var.

Düzenleyen pusat0015 : 20-12-2008 saat 19:53
pusat0015 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-08-2008, 22:04   #284
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 05-08-2008
pusat0015 güle güle büyütün arkadaşım,darısı başımıza Burdur da olabilir,neden olmasın.Önümüzdeki ay çıkıcam o taraflara,çayınızı içmeye gelirim biz de damlama sulamayı planlıyorduk...suyu kolay buldunuz mu?

Akıncı07 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-08-2008, 23:04   #285
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 21-02-2008
Galeri: 1
Hekimhan cevizi

Merhaba Arkadaşlar ;

Büyüdüğüm, yetiştiğim ilçemde Kaymakam'lığımız tarafından yürütülen ceviz projesini incelemenizi tavsiye ederim.

http://www.hekimhancevizi.com/proje5.asp

Sevgi ve Saygılarımla

Turkavianvet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-08-2008, 14:22   #286
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 16-08-2008
Kendim, tohumdan fidan yetiştirip aşı yapamazmıyım?

Benim;
Çanakkale/Gelibolu/Pazarlı köyünde 4 parça (2 + 7 + 7 + 14) = 30 dönüm boş tarla, (her yıl ekim yapılıyor. Hardal vs. Yani tarla heryıl sürülüyor.)
Çanakkale/Lapseki/Harmancık köyünde 24 dönüm boş tarla (belki 10 yılıdr ekim yapılmıyor.)
Çanakkale/Gökçeada da 12 dönüm zeytinlik. (Zeytinlerin arası seyrekleşmiş. Ceviz dikilebilecek boşluklar var)

Tel ile cevrilme konusu:
Bu tarlaların gökçeada daki hariç diğerleri tel ile cevrili değil. Yani keçinin fidanları yeme ihtimali var.
Sulama konusu:
Gökçeada dakinin bol sulu kuyusu mevcut.
Harmancık köyündekinin damla şeklinde akan ırmağı mevcut. Havvanların sulanması için yalaklar da yapılmış. Yani yalaklarda su birikebiliyor.
Gelibolu/Pazarlıdaki yerlerde kuyu yok.

Benim yapmak istediğim ise:
Şu an yatırmaya fazla param yok. Ama yıl kaybını bir nebze önlemek gayesi ile, tohum ekmek isterim. Aşılı fidan dikme imkanı ve tel çevirme imkanı ve hatta sulama imkanı bile yok.
Şu anda toprak tahlili de yaptırmak istemiyorum.
Bu imkanlar belki 1 yıl sonra veya 2 yıl sonra oluşacak.

Ben aşağıdaki linkteki makinayı alıp;

Ve aşağıdaki burguyu da alıp; (Burgular 12,15,20 cm çap ve 1 metre derinlikte çukur kazmak için)

Sonrasında, bu tarlaları 8 er metre aralar ile ve 1 metre derinlikte kazmak istiyorum.

Ve herbir deliğe; 3 er tane, 7 kolona Kaman 5 ve 2 kolona tozlayıcısı Kaman 1 tohumlarını sıralar halinde 1 metre derinliğe koymak.
Ve üzerini de 6 cm toprak ile kapatmak. Ama o 1 metre derinlik kalacak şekilde bırakmak. Yani toprak ile doldurmamak.
Delik delinirken kenarda oluşan kalınlık ile beraber tohum nerede ise yüzeyden 110cm derinlikte olacak şekilde.

1 sene sonunda, beklediğim o tohumlar 110 cm ye ulaşırlar ve keçinin yemesi de en azından 110 veya 120 cm ye ulaşıncaya kadar engellenmiş olur.
Keçi herhalde 20cm çapındaki delikten kafasını 120cm aşağıya ulaştıracak hali yok.

1 yılın sonunda veya fidanlar 120 cm ye ulaşınca (veya anlaşılması için şöyle diyelim, fidanlar toprak yüzeyine ulaşınca), tarlanın tel ile korunmaya alınmasından sonra, 3 tohumdan çıkan dallara aşılar yapılıp, hangi fidan tutar ise onu büyümeye bırakmak...

Ancak, aşı yapacak dal bulmakta mesele olacağı için, her 50 veya 100 delikte bir aşılı fidan dikmek gerkecek diye düşünüyorum.
O fidanlar zaten budanacağı için, budanan dallar ile de aşı denemesi gerçekleşebilir.

Burada size soracağım konu şu:
1) Bu daha başından ölü doğmuş bir proje mi?
2) İlk tohumları toprağa bırakıldığında ve fidanlar dikildiğinde, sadece 1 veya 2 kez sulayarak bırakmak yeterli olmaz mı? Bu kadar az sulanma ile fidanlar kuruyabilir diyenlere şunu sormak isterim. Tohumlar da bu 1 veya 2 kez sulama yeterli olmaz mı?
3) 120cm derinlikte dikilen tohumların büyüme şansları yok mu? Aslında rüzgardan korunmuş olacaklar.
4) Toprak tahlili bile yaptırmak istemiyorum. Harcayacağım tohum tutarı nasıl olsa 20-30 kg ceviz. Bir de delgi makinası ve emek.
Sonrasında, yani 1-2 yıl sonra bu tahlilleri yaptırıp ona göre gübreleme yaptırabilirim.
Benim için şu an bu 1-2 yıllık sürede tarla boş kalmasın ve bu 2 yılı kaybetmiyeyim.

Yorumlarınızı rica ediyorum.

Yeni üye olduğum için; form üyelik şartlarında yazıldığı üzere, benden istenilen, kendimi tanıtma işini yapayım.

Muammer Bişkinler
Elektronik Mühendisi
Hacettepe 1982
İstanbul da ikame ediyorum.
Bilgisayar ticareti ile meşgulum.
Çevreye ve insanlara saygılı ve duyarlıyım.

Selam ve Saygılarımla;

Düzenleyen Todor : 16-08-2008 saat 21:18 Neden: Siyasi içerik
muammerbiskin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-08-2008, 17:22   #287
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 12-06-2008
Muammer bişkin çalışmlarında başarılar dilemekten kendimi alamıyorum. Zoru başarmaya niyetlisin. anladığım kadarıyla maddi sıkıntılardan dolayı aşılı ceviz fidanı yerine kendin yetiştirmek istiyosun. birde keçilerin şerrinden kurtarmak cevizleri. Burgu aletini kaça almayı düşünüyorsun, maliyeti pahalı olmayacak mı?

berkyenigen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-08-2008, 21:29   #288
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 16-08-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi berkyenigen Mesajı Göster
Muammer bişkin çalışmlarında başarılar dilemekten kendimi alamıyorum. Zoru başarmaya niyetlisin. anladığım kadarıyla maddi sıkıntılardan dolayı aşılı ceviz fidanı yerine kendin yetiştirmek istiyosun. birde keçilerin şerrinden kurtarmak cevizleri. Burgu aletini kaça almayı düşünüyorsun, maliyeti pahalı olmayacak mı?
Sayın;

BerkYenigen Beyefendi;

Öncelikle, rumuzunuzu anlaşılır ve Türkçe kullandığınız için tebrik ederim. Sizin de; kendinizi, anlaşılmayan rumuzların arkasına, gizleme ihtiyacınız yok anlaşılan.

İstisnalar kaideyi bozmaz. Ama pekçok kişi; kendi isim ve soyadlarını, rumuzlara çeşitli mülahazalar ile vermemekte.

Gelelim sorunuza:
Burgu aleti, burgusu ile beraber 1000YTL nin altında mal olabilecek.

Bu ceviz işinde tecrubeniz var ise, benim düşüncemin/projemin aksayabilecek yönleri var mı?

Bunu mütalaa etmek isterdim, arkadaşlarla.

Selam ve Saygılarımla;

muammerbiskin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-08-2008, 13:14   #289
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 29-07-2008
arkadaşlar bişeyi merak ediyoru. cevizi kabulu olarak toptan kilogramını 3 dolara satmak mümkün mü acaba?

enico Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-08-2008, 13:27   #290
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi enico Mesajı Göster
arkadaşlar bişeyi merak ediyoru. cevizi kabulu olarak toptan kilogramını 3 dolara satmak mümkün mü acaba?
Cevizin cinsine kalitesine göre 5 şe de satarsın 10na da satarsın.

Eski 21-08-2008, 14:15   #291
Ağaçsever

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lilium Mesajı Göster
Cevizin cinsine kalitesine göre 5 şe de satarsın 10na da satarsın.

arkadaşım peki ceviz agaclarının iyi bakılırsa 10 yaşında 100 kg a kadar meyve verdigi dogru mudur?
birde kaliteli olarak tabir ettikleri ceviz türleri nelerdir?

Eski 21-08-2008, 15:36   #292
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Alıntı:
arkadaşım peki ceviz agaclarının iyi bakılırsa 10 yaşında 100 kg a kadar meyve verdigi dogru mudur?
birde kaliteli olarak tabir ettikleri ceviz türleri nelerdir?
10 yaşında 100 kg ceviz çok zor, çok iyi bakım ve iklim şartların da bazı yabancı ırklarda olduğunu söylüyorlar ama görmedim.
Burda ırk çeşitleri var bir bakın
En çok ceviz veren ağaç

Örneğin pedro chandler gibi ırkların çok verimli olduğunu söylüyorlar.
Tabi iklim bölge faktörlerini de göz önüne almanız gerekiyor.

Ceviz cinsine kalitesine deyimim, yetiştiriçinin ceviz ırkı ile bakımı ile hasatı ile ilgilidir, zamanında bakım ve hasat ceviz kalitesini arttırır.

Eski 21-08-2008, 18:33   #293
Ağaçsever

Alıntı:
10 yaşında 100 kg ceviz çok zor, çok iyi bakım ve iklim şartların da bazı yabancı ırklarda olduğunu söylüyorlar ama görmedim.
Burda ırk çeşitleri var bir bakın
En çok ceviz veren ağaç

Örneğin pedro chandler gibi ırkların çok verimli olduğunu söylüyorlar.
Tabi iklim bölge faktörlerini de göz önüne almanız gerekiyor.

Ceviz cinsine kalitesine deyimim, yetiştiriçinin ceviz ırkı ile bakımı ile hasatı ile ilgilidir, zamanında bakım ve hasat ceviz kalitesini arttırır.

arkadaşım başka bir internet sitesindeki fizibilite raporu var. cok farklı yazıyorlar..incelersen sevinirim burada 10 yaşında bir ağaçtan 100kg kabuklu ceviz bekleniyor...hangisi doğru bilemiyorum...ve burada 45 dönüme 1000 ağaç dikilebileceğinden bahsediliyor..

Eski 21-08-2008, 18:44   #294
Ağaçsever

arkadaşım bir de senin gosterdiğin fizibilite raporunda yerli ceviz 8 yaşında ağaç başına 5.3 kg iç ceviz veryor yabancı olan 20 kg iç ceviz veriyor.Fakat benim buldugumda 8 yaşında bir ağaç 80 kg kabuklu veriyor..Biraz orantısız değil mi hangisi doğru acaba?

Eski 21-08-2008, 19:27   #295
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Alıntı:
arkadaşım bir de senin gosterdiğin fizibilite raporunda yerli ceviz 8 yaşında ağaç başına 5.3 kg iç ceviz veryor yabancı olan 20 kg iç ceviz veriyor.Fakat benim buldugumda 8 yaşında bir ağaç 80 kg kabuklu veriyor..Biraz orantısız değil mi hangisi doğru acaba?
Sayın eniko;
Doğa, tarım öyle birşeydir ki illa bunu ektim bu kadar alacağım diye birşey yok, daha önçe dediğim gibi bölge iklim bakım toprak veriminizi etkiler.

Aynı cins olsa bile aynı bölgede olsa dahi bakımdan fark eder gene eder, verilen değerleri hangi şartlarda olduğunu bilmiyoruz, belki en iyi şartlardadır, ki öyle olduğunu düşünüyorum.
Dediğim gibi ben görmedim, ama dediğim çeşitleri gördüm hatta bendede var 2 yıllık çevremdede var 4 yıllık yalova ırklarında görmediğimi bunlarda gördüm, daha diktiğim yıl dal yok budak yok fidanları 120cm den tepelerini vurduk ve ektik, inanırmısınız 5 aylıktılar uyandılar filiz çıkardılar ve uçlarına ceviz yaptılar,
Tabi daha sonra döktüler bu yıl üzerlerinde 15 taneye kadar saydım.

Sizin bulduğunuz siteye gelince kilogram hakkıdda birşey diyemem. ama 45 dölüme 1000 ağaça derim, orda atmışlar, orda attıklarına göre diğer yerdede atmaları bir ihtimal, 45 dölüme taş patlasın 900 tene ekersin oda fazlaya.

Sizin dediğiniz ağacın ırkı nedir, hangi cinstir.

Düzenleyen Lilium : 22-08-2008 saat 19:23 Neden: kelime eksikliği
Eski 22-08-2008, 14:52   #296
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 06-04-2008
ceviz

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MİNTA Mesajı Göster
Şebin cevizinin yetiştiriciliği hakkında bilgi arıyorum dikilecek alan antalyada tamamen organik bir alanda yaklaşık rakımı 850-900mt. sulama imkanı sondaj ile mümkün olacak bi yer
şimdiden ilginiz için teşekkür ederim
selam
bende antalyada evvelsi sene ceviz dikimi yaptim siz su an hangi asamadasin acaba

centil07 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2008, 15:19   #297
Ağaçsever

Alıntı:
Sayın eniko;
Doğa, tarım öyle birşeydir ki illa bunu ektim bu kadar alacağım diye birşey yok, daha önçe dediğim gibi bölge iklim bakım toprak veriminizi etkiler.

Aynı cins olsa bile aynı bölgede olsa dahi bakımdan fark eder gene eder, verilen değerleri hangi şartlarda olduğunu bilmiyoruz, belki en iyi şartlardadır, ki öyle olduğunu düşünüyorum.
Dediğim gibi ben görmedim, ama dediğim çeşitleri gördüm hatta bendede var 2 yıllık çevremdede var 4 yıllık yalova ırklarında görmediğimi bunlarda gördüm, daha diktiğim yıl dal yok budak yok fidanları 120cm den tepelerini vurduk ve ektik, inanırmısınız 5 aylıktılar uyandılar filiz çıkardılar ve uçlarına ceviz yaptılar,
Tabi daha sonra döktüler bu yıl üzerlerinde 15 taneye kadar saydım.

Sizin bulduğunuz siteye gelince kilogram hakkıdda birşey diyemem. ama 45 dölüme 1000 ağaça derim, orda atmışlar, orda attıklarına göre diğer yerdede atmaları bir ihtimal, 45 dölüme taş patlasın 900 tene ekersin oda fazlaya.

Sizin dediğiniz ağacın ırkı nedir, hangi cinstir.
cinsleri buymuş arkadaşım

ATILIM TOROS 1
ATILIM SAHİL 1

aşağıdaki linkteki fizibilite raporunu incelersen sevinirim.

http://www.cevizci33.com/yatirim/

Eski 22-08-2008, 15:32   #298
Yeni Üye

ceviz

Selam Arkadaslar
Ben Almanyadan katiliyorum,2005 yilinda Antalyanin korkuteli ilcesine bagli Akyar köyündeki saga sola dagilmis arazilerimizi degerlendirmek icin arastirmaya giristim,Uzun arastirmalarim neticesinde ilk etapta 10 dönümlük bahceye ceviz fidesi dikmeye karar verdim.Hic anlamadigim bu dalda sanal alemi kullanarak bayagi bilgilendim.2006 yilinda baslangic yapmak amaciyla bir haftaligina diye türkiyeye geldim.bir taraftan sondaj bir tarafdan bahceyi cevirttim.Elektrik problemini büyük ugraslar neticesinde hallettim.Cevizin cesidi konusunda devletten bilgi almak icin tarim il mudurlugune gittim.Yalova cesidinin uygun olacagini anlattilar fakat benim internet uzerinden arastirmalarim bu sekilde degildi.bu vesileyle tanistigim bilgilendigim ceviz üstadlari(Ahmet AKTAS,Mehmet SÜTYEMEZ) gibi hocalarimizin yardimiyla sebin,bilecik,yavuz kaman gibi ceviz cesitlerinin uygun olacagi kanaatina vardik.2006 nin 11 nci ayinda boludan ciplak kök fideleri tedarik ederek dikimi gerceklestirdim.Bu arada Amerikan cesidi olan Chandlerinde,bizim yerli cesitlerinin 8 yil sonunda verdigi cevizi Chandler in 4 yil sonra vermis olmasi dikim mesafesinin bizim yerlilere göre daha sIk olmasi (8X8) Ana yetisdigi kaliforniyada rakim yüksekligin dikimi gerceklestirecegim araziyle uyumlu olmasi ve koordinatlarin bizim bölge üzerine paralel olmasi beni denemeye mahkum etti.ayni tarihlerde 15 fidede Chandler alarak fidelerin dikimini gerceklestirdim.Yanliz dikimini gerceklestirdigim Chandler fideleri boysuzdu,2007 yilinda Chandler fidelerinin cok iyi durumda olmasina ragmen kis uykusunun hemen önunden kurumaya yüz tuttular.Su an 15 Chandler fidesinden kalan 4 adet onlardanda ikisi asi altindan sürgün vermis durumda.Diger yerli cesitlerin yaklasik 20 kadarida ayni sekilde asi altindan sürgün vermis durumda.Bu yilin 11 nci ayinda fideler 2 nci yasi bitirecek,su anda iyi boy atmis durumdalar,ögrenmek istedigim cevizde sekil budamasi kac yasinda yapilmali nelere dikkat edilmeli,birde asi altindan gelen cevizleri asilama isi ne zaman nasil bir asiyla gerceklestirilmeli.Bu yil nisan ayinda ara üretim amacli 250 adet seftali dikimi yaptik.Su an toplam 60 kadar ceviz vermis durumda.Bu forum vasitasiyla Antalya ve civarinda cevizle ilgilenen arkadaslara tanismak görüsmek isterim.Lütfen bahceyi fideleri görmek icin alta tiklayin.

Name:  2008 IZIN SEFIK KÖY 023.jpg
Views: 8076
Size:  36.4 KB
Name:  2008 IZIN SEFIK KÖY 013.jpg
Views: 7416
Size:  47.5 KB
Name:  2008 IZIN SEFIK KÖY 019.jpg
Views: 7006
Size:  50.4 KB

Düzenleyen centil07 : 22-08-2008 saat 15:41 Neden: foto eklemek
Eski 22-08-2008, 17:36   #299
Yeni Üye

ceVizin dikimi standart olarak 12x12 dir ama bi kac agacim fazla olsun diye genelde 10x10 yapiyorlar.Ceviz fidesi icin toprak uygunlugu belirleyebilmek icin mutlaka analiz yaptiriniz.Analiz sonucu size ceviz fidenizin toprak istedigini giderecek verileri verecektir.
Dikimi gerceklestirirken acmis oldugunuz cukura yanmis iki kürek yanmis koyun gübresi atip gubrenin uzerini bi kac kürekle kapadiktan sonra fidenizin kökünü topraga yerlestirip cukuru tamamiyla kapatin.Kesinlikle fide kökü alttaki gübreyle temas etmesin.Yanlara bakmis fide köklerini,fidenin sagi soluna ayaklarinizla basarak fideyi cok hafif yukari cektiriniz.Böylelikle fide kökleriniz asagi digru bakacaktir.bastirma isini iyi yapmaniz gerek yoksa fide köklerinin arasinda hava kalabilir.

Eski 22-08-2008, 20:38   #300
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Sayın eniko;
Fizibilite ye baktım, bu gibi raporlar yapılabilir ilk 10 yıl için geçerli olabilir, verim konusunda her şey söylenebilir.
Peki bir mesaj atın sorun elinizde 10 yaşında bu cins ağaç varmı, gelip yerinde göreceğim deyin, eminimki yok diyeceklerdir, yok olan bir şeye, bende bir saat sonra bir fizibilite yazarım.

Bakın bir defa bu pilanı hiç kimse önermez. Bakın 10mt gösteriliyor, aslı 7mt dir.
7x7 ceviz olmaz en az 8x8 olmalı.

Bana da chadler için 7 yaşındaki ağaçtan 47 kg ceviz verdiğini söylediler.
Söylem başka görmek başka.
Size tavsiyem çok iyi araştırın, toprak analizinden başlayın bölge ve iklim koşullarına göre bir cins bakın illaki çok verimli diye illede o olacak demeyin, ikliminize uyacak verimli çeşitler seçin.

Karar verirseniz hiç bir yerde olmıyan bir ekim pilanı verebilirim.

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:51.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025