Selam Arkadaslar
Ben Almanyadan katiliyorum,2005 yilinda Antalyanin korkuteli ilcesine bagli Akyar köyündeki saga sola dagilmis arazilerimizi degerlendirmek icin arastirmaya giristim,Uzun arastirmalarim neticesinde ilk etapta 10 dönümlük bahceye ceviz fidesi dikmeye karar verdim.Hic anlamadigim bu dalda sanal alemi kullanarak bayagi bilgilendim.2006 yilinda baslangic yapmak amaciyla bir haftaligina diye türkiyeye geldim.bir taraftan sondaj bir tarafdan bahceyi cevirttim.Elektrik problemini büyük ugraslar neticesinde hallettim.Cevizin cesidi konusunda devletten bilgi almak icin tarim il mudurlugune gittim.Yalova cesidinin uygun olacagini anlattilar fakat benim internet uzerinden arastirmalarim bu sekilde degildi.bu vesileyle tanistigim bilgilendigim ceviz üstadlari(Ahmet AKTAS,Mehmet SÜTYEMEZ) gibi hocalarimizin yardimiyla sebin,bilecik,yavuz kaman gibi ceviz cesitlerinin uygun olacagi kanaatina vardik.2006 nin 11 nci ayinda boludan ciplak kök fideleri tedarik ederek dikimi gerceklestirdim.Bu arada Amerikan cesidi olan Chandlerinde,bizim yerli cesitlerinin 8 yil sonunda verdigi cevizi Chandler in 4 yil sonra vermis olmasi dikim mesafesinin bizim yerlilere göre daha sIk olmasi (8X8) Ana yetisdigi kaliforniyada rakim yüksekligin dikimi gerceklestirecegim araziyle uyumlu olmasi ve koordinatlarin bizim bölge üzerine paralel olmasi beni denemeye mahkum etti.ayni tarihlerde 15 fidede Chandler alarak fidelerin dikimini gerceklestirdim.Yanliz dikimini gerceklestirdigim Chandler fideleri boysuzdu,2007 yilinda Chandler fidelerinin cok iyi durumda olmasina ragmen kis uykusunun hemen önunden kurumaya yüz tuttular.Su an 15 Chandler fidesinden kalan 4 adet onlardanda ikisi asi altindan sürgün vermis durumda.Diger yerli cesitlerin yaklasik 20 kadarida ayni sekilde asi altindan sürgün vermis durumda.Bu yilin 11 nci ayinda fideler 2 nci yasi bitirecek,su anda iyi boy atmis durumdalar,ögrenmek istedigim cevizde sekil budamasi kac yasinda yapilmali nelere dikkat edilmeli,birde asi altindan gelen cevizleri asilama isi ne zaman nasil bir asiyla gerceklestirilmeli.Bu yil nisan ayinda ara üretim amacli 250 adet seftali dikimi yaptik.Su an toplam 60 kadar ceviz vermis durumda.Bu forum vasitasiyla Antalya ve civarinda cevizle ilgilenen arkadaslara tanismak görüsmek isterim.Lütfen bahceyi fideleri görmek icin alta tiklayin.