agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Ceviz
(https)

Beğeni Düzeni426Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 15-03-2014, 09:27   #1
Ağaç Dostu

cnrtkt's Avatar

Giriş Tarihi: 16-11-2013
Fotoğraftaki çukurun kenar duvarında görülen, aşağı doğru inen 3-4 cm lik şeritin her 30 cm sinden bir örnek aldım. Şu şekilde: Elimizde 6 adet çukur ve 5 adet te derinlik aralığı var ve her derinlik için de 5 tane kovamız var.

1. kova : Üzerinde 0-30 yazan kovaya 6 çukurun herbirinden sadece 0-30 cm aralığındaki topraktan koydum.
2. kova : 30 -60 yazan kovaya 6 çukurun herbirinden sadece 30-60 cm derinlik aralığındaki topraktan koydum.
3. kova : 60 -90 yazan kovaya 6 çukurun herbirinden sadece 60-90 cm derinlik aralığındaki topraktan koydum.
4. kova : 90 -120 yazan kovaya 6 çukurun herbirinden sadece 90 - 120 cm derinlik aralığındaki topraktan koydum.
5. kova : 120 -150 yazan kovaya 6 çukurun herbirinden sadece 120 - 150 cm derinlik aralığındaki topraktan koydum.
Yani elimdeki her bir kovada sadece üzerine yazdığım derinlikteki topraktan mevcut olmuş oldu. 6 ayrı çukurdaki 0-30 cm derinlikteki toprak bir kovada, 6 ayrı çukurdaki 30-60 cm derinlikten alınan toprak ayrı bir kovada. Bu şekilde, ayrı derinliklerden alınmış 5 kova toprak elde etmiş oldum. Her kovadan 1 Kg kadar örnek aldım. Fotoğraftaki etiketlerden hem poşetin içine koydum, hem de poşetin dışına yapıştırdım.Olay bu kadar.

Kimisi numune almak için 30 cm 60 cm derinliğe kadar insen yeter diyor. 120 cm denilse anlarım ama 60 cm bana çok az görünüyor. Neticede tek yıllık bitki yetiştirmiyoruz. Zaten laboratuvarda 150 cm derinliğe kadar alınan numuneyi gören arkadaşlar "bu kadar derine niye indiniz 60 cm yeterliydi, ne ekilecek buraya" diye sormaya başladı. Ceviz dikilecek, diyince "ceviz mi? Hımmm, iyi yapmışsınız o zaman" dediler.

Eklenen Resimler

Düzenleyen cnrtkt : 19-03-2014 saat 16:05
cnrtkt Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2014, 09:42   #2
Ağaç Dostu

cnrtkt's Avatar

Olaya derinlemesine gireceğim demiştim ya hani , 3 metre kadar indik Numunelerin bir çukurunu taban suyu kontrolü için kazdırdım. Kapattırmadım burayı, 3 ay kadar kaldı bu çukur. Bir sıkıntı göremedim açıkçası.
Yağışlı havalarda da kontrol ettim. İçerisine kova kova su döktüm. Biraz suyu nazlı çekti ama sıkıntı yok sanırım.
Toprak Su Araştırma' da (yeni adı, Tokat Orta Karadeniz Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma İstasyonu Müdürlüğü) arazide çalışan arkadaşlar da 8-10 yıldır Kazova' nın taban suyu 10 metreden daha derinlere indi dediler.

Eklenen Resimler

gökhan07, attar ve patara67 beğendi.

Düzenleyen cnrtkt : 15-03-2014 saat 17:24 Neden: imla hatası
Eski 15-03-2014, 09:44   #3
Ağaç Dostu

cnrtkt's Avatar

Maliyet

Her işin bir maliyeti var.

Ağaçları sökme ve çukurları açtırma için yaklaşık 9 saat çalışan kepçe ücreti 90,00 tl/sa üzerinden toplam 800,00 TL ödeme yapıldı.1 Aralık 2013.

Toprak analizi her bir numune 80,00 TL. + Su analizi 85,00 TL.
Toprak ve su analizi için toplam 485,00 TL ödeme yapıldı.13.Aralık 2013.

Allah bereket versin.

Eski 17-03-2014, 13:18   #4
Ağaç Dostu

cnrtkt's Avatar

Deneme ekimi

Tekrar merhaba arkadaşlar.

Deneme ekimi yapmak istedim. Biraz tecrübe lazım da.

Kısa bir alıntı:

Meşhur bir şirketin yüksek mevkiinde çalışan bir işadamına sormuşlar "Başarınızın sırrı nedir?" diye.
-Çok kolay, iki kelime
-Nedir efendim ?
- Doğru kararlar
-Peki doğru kararlar nasıl alınır ?
-Çok kolay, tek kelime
-Peki o nedir?
-Tecrübe.
-Peki tecrübe nasıl kazanılır efendim ?
-Çok kolay, yine iki kelime.
-Nedir efendim?
-Yanlış kararlar
Yanlis yapmadan tecrübeye sahip olamazsiniz; dogrulari bulabilmek ve basariya ulasmak için de tecrübeye sahip olmaniz gerekir.

Bahçede temizlik yaparken sevimli tarla farelerine rastladım. Hemen aklıma ekeceğim tohumların farelere ziyafet olabileceği geldi.

23 Şubat 2014 tarihinde toplam 6 adet ceviz meyvesi deneme amaçlı bir kenara ektim. Bunlardan iki tanesi yaklaşık 15-20 dakika mazot içerisinde bekletildi (Askerde palamut tohumu ekerken öğrenmiştim, fareleri uzak tutmak için, bakalım ceviz için de geçerli mi), 2 tanesi 2 gün suda bekletildi ve ekilmeden evvel uç kısımları hafifçe çatlatıldı, 2 tanesine ise hiçbir işlem yapılmadı. Çimlenme durumunu gözlemleyelim bakalım ne olacak.

Bahçenin temelini sağlam oluşturabilmek, bir sefer masraf etmek, bir sefer emek vermek, ileride “tüüüh keşke bunları baştan yapmış olsaydık” dememek için gereken azami gayreti göstermek istiyorum ve çalışmalarımın da bu yönde olması için sürekli araştırıyorum.

hdoğan, akikem ve patara67 beğendi.
Eski 17-03-2014, 13:28   #5
Ağaç Dostu

cnrtkt's Avatar

Şubat ayında kepçe ile arazi tesviyesi yapıldı. Yedili patlatma ile arazi enine ve boyuna sürüldü. Toplamda 240,00 TL ödeme yapıldı.26 Şubat 2014.

Arazi de ; 12 yıl evvel en az 50 yaşında eski misket ağaçları vardı. 40 yıldır ne bir gübre, ne bir ekin, ne bir sürme işlemi hiçbir şey yapılmamıştı. Ne yapıldıysa, son 12 yılda rahmetli babamın yetiştirdiği elma - şeftali ve diğer çeşit fidanların bakımı sonucu yapılanlar oldu. Bu fidanların altında ilk yıllarda birtakım sebzeler yetiştirmek için verilen gübreler dışında toprak kalitesini arttırmaya yönelik pek bir işlem yapılmamıştı. Üstelik çok fazla yabancı ot zehri kullanılmıştı. Bu nedenlerle birinci önceliğim toprak kalitesini artırmak. Bitkiye değil toprağa bakım yapmaya, daha öncede dediğim gibi temeli sağlam oluşturmaya öncelik veriyorum.

Eklenen Resimler

Eski 17-03-2014, 13:38   #6
Ağaç Dostu

cnrtkt's Avatar

Patlatma ile sürüldükten sonraki durum.

Eklenen Resimler

Eski 17-03-2014, 13:58   #7
Ağaç Dostu

cnrtkt's Avatar

Analiz sonuçları

Arkadaşlar toprak ve su analizi için yorumlarınızı bekliyorum.

İkinci belgedeki gübre tavsiyesi (0-30 cm aralığındaki numuneye göre) yonca ekimi için verilen öneridir.

Son resimde ise toprağın yapısının tekstür üçgenindeki konumunu belirtiyor.

Toprak kalitesini artırmak için ve ceviz tohumlarının dikim çukuru hazırlığı için neler tavsiye edersiniz.
İnanın benim için sizin görüşleriniz çok değerli.
Görüşmek üzere.

Eklenen Resimler

Tugsad beğendi.

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:38.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025