![]() |
|
|
|
|
|
#1 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-08-2012
|
Alıntı:
tohumdan ekme konusunda sn.safranlı üstad daha iyi bilir ama, tohumdan ekerken de aynı fidan dikilir gibi çukurların derin(1,5*1,5*1*5) açılması gerekmiyor mu..üst toprağın alta alt toprağın da üste konularak çukurlar kapatıldıldıktan sonra tohum dikilirken 30 cm kısmı gübreyle ve torf,leonartit vb.karıştırılıp konulması köklerin daha kolay gelişmesini sağlar..siz sadece 30cm açmışsınız ileri de sıkıntı olmaz inşallah, çünkü fidanların altını sonradan işlemeniz mümkün olmayacak.. altına taş koyulması benim anladığım kadarıyla kazık kök gelişmesini azaltmak, kökleri daha yayvan şekilde yüzeye yakın geliştirerek suyu ve gübreyi daha kolay almalarını sağlamak için yapılmıştır sanırım.. |
|
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-04-2008
|
Alıntı:
Tohumlar için şüphesiz toprak hazırlığı önemli. Ben 30 cm kazıp toprağa keçi gübresi karıştırdım. Belki altına bir miktar kök gübresi konabilirdi. Ama kişisel olarak yeterli görüyorum. Peki neden? Bütün bitkiler en iyi şekilde kendi ırklarını devam ettirecek şekilde evrimleşmiş. Uygun iklim ve toprak koşulları sağlandığında sincapın ya da karganın sakladığı cevizler bile fidana dönüşüyor. Bilmiyorum, belki de yanılıyorumdur ama en azından Mayıs ayında sonucu görünce emin olabiliriz ![]() iyi çalışmalar |
|
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
|
Alıntı:
topragınızı derince işlemediğiniz ve çukuru derin kazmadıgınız için kökü agır büyüyecek ve suyu zor bulacaktı sizden dah fazla bakım isteyecektir ilk yıl agır büyüyecektir bu yüzden tohumu ana kucagı gibi emin ellerde büyütmek için çok iyi toprak hazırlıgı yapılırsa çok güzel olur siizn yaptığınız gibi oldu ise bolca damlamadan sulama ve bolca gübre verebilirseniz açığı kapatabilir |
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bu değerli bilgiler için teşekkürler. Toprak aslında sürülmüştü ama arazi eğimli olduğu için süper bir havalandırma yapılmadı tabi. Söylediklerinize ek olarak Trichoderma harzianum içeren Sim Dermaürününü kullanmayı düşünüyorum tohumlar filizlenince. http://www.agaclar.net/forum/temel-k...lama/14935.htm iyi çalışmalar |
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
kısmen kendinizde enzim ve kompost yapabilirsiniz her türlü mutfak artıkları dahi sizlere çok fayda sağlayabilir tarımın iki ana mantıgı vardır. En önemlisi mükemmel derecede bitiki besleme sistemi kurmak doğal dengeyi koruyan hastalıklarla mücadele yöntemini benimsemektir ilk yıllarda iştahlı büyüyen bitkiyi ileride kimse tutamaz her şey yolunda devam eder hep söylenir bitki strese girmesin diye; strese girmek bitkinin yetersiz su ve yetersiz besin ortamında kalmasıdır. yüce yartıcının hikmeti gereği bitki ortamın zayıflıgını anladımıona göre büyümesini dengelemektedir. yani ortamda bana ekmek yetersiz diye psikolojiye girdi mi artık onu ikna etmek için çok çabalamanız gerekecektir. birde sevgili dostlarım; bence son bahar ayları altın aylardır sonbaharda hiç durmadan bitkiyi bahara hazırlamalısınız toprak hazırlıgınızı,gübrelemenizi,budamanızı,ilaçlamanız ı hiç aksatmamalısınız. sonbaharda yaptıgınız bir emek iki nimet olarak size dönecektir özellikle doğal gübreleme için bu ayları kaçırmamamak gerekir. bahara bitki artık havalar ısınsında şöööyle serpileyim demelidir. (bitki bunu sürgün gözleri ile söyler) ben ağaçalar ile sarmaş dolaş olmayı seviyorum bu sayfalardaki herkesinde sevdiği malum... |
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Az önce Enzim başlığındaki yazıları okuyordum, sizin de oldukça güzel katkılarınız olmuş Hemen evdeki bitkiler için ve ilk eznim çalışmaları için pekmez aldım ve sebze meyve kabuğu biriktirmeye başladım. O konu başlığında bir takım sorularım olacak, bakabilirseniz sevinirim. saygılar. |
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
bildiklerimiz çok olmasa da kalbimizle bir şeyler yazıp duruyoruz..... |
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-12-2006
|
Bizler kaman da tohumdan ceviz bahçeleri kurduk bize soylenen cevizler atomıks ozeliği var aşı gerekmez dendı şimdi ise 15 yaşındakı bir bahçeden 4-5 kğ meyve alınıyor.Bu bahçelerde 15-20 çeşit cevizler oluştu.Birde hepsi farklı bir şekilde meyveler oldu.Birde tohumdan dikilen tohumun veya fidanın altına taş koymak bu neden yapılıyor.Tohumdan dikilmesinde amaç tohumun daha ıyı kazık kok yapması ise taş neden konuyor,bence bu yanlış uygulama,Bahçe kurumunda en ıyı yontem tohumdan dikip ama mutlaka fidanlar aşılanmalı yoksa bizler gibi 15 yaşındakı bahçelerden 4-5 kg meyve alınırsa her yıl zarar edersizi. |
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-08-2012
|
Alıntı:
taş koyma olayını selami bayrak ın kitabında okumuştum..ağacın kazık gelişimini engelleyerek daha yayvan ve toprağa yakın kök yapmasını sağlayarak suyu ve gübreyi kolay almasını için yapılıyor sanırım.. |
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Ağaç Dostu
|
Bu konuda bir deneyimimi aktarayım.Ben bahçemde büyüyen aşısız fidanların kök bogazlarını açıp köklerin en üstte olanları kesti.Amacım kökleri aşagıya girmesi ıçindi.Ama gördümki köklerini kestigim ağaçalar baharda daha geç uyandı.Ama agaçların kökleri zamanla yukarı çıkıyor. |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Ağaç Dostu
|
Her yaştaki cevizlere aşı yapabilirsiniz ama büyük agaçların kollarına yapınız direk gövdeye yapmayın.Birde aşı yapacagınız çeşitlerin tozlayıcılarından aşı yapmazsanız tozlanma olamaz.Çiçek dökümü olur. |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-10-2011
|
([QUOTE=arif göçmen;1089960]Her yaştaki cevizlere aşı yapabilirsiniz ama büyük agaçların kollarına yapınız direk gövdeye yapmayın.Birde aşı yapacagınız çeşitlerin tozlayıcılarından aşı yapmazsanız tozlanma olamaz.Çiçek dökümü olur.[/) Arif bey, Yanılmıyorsam 2011 Kaman ceviz festivalinde Bereket tv. ile bir söyleşinizi izlemiştim, yararlı bir söyleşi olmuştu. Sizinde bildiğiniz gibi meyve ağaçlarından iyi verim almanın öncelikli şartı uygun tozlayıcısının olmasıdır, chandler cevizin tozlayıcısı olarak en uygun frengeute olduğu söylenmekte. Yerli ve yabancı cevizlerin aktif tozlanma dönemleri ile ilgili yapılan akademik araştırmalara rastladım,orada yaptığım mukayesede chandler cevizin dişi çiçeklerin aktif olma zamanı ile Kaman1 ve pedro cinsi cevizlerin erkek çiceklerin (tozlayıcı) aktif olma zamanı (tam olmasada) aynı döneme geldiği ancak frenguetenin ise bir iki gün gibi kısa dönem çakıştığı görülmekte. Sizin bu konuda tecrübe ve gözlemleriniz varsa bizlerle paylaşırsanız memnun oluruz. |
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Yalnız aşı yaparken budama çok önemli...Bir çok kitapta kökten 30 cm yukarıdan kesin diyor, bu çok yanlış... Amaç meyveyi değiştirmek....gövdeyi değiştirmenin anlamı yok. Vakit kaybı ve aşının tutma olasılığını çok düşürüyor. Aşı için budama ana kollardan 20-30 sonrası olmalı...Biz öyle yaptık..Tüm aşılar tuttu ve kök ve gövde güçlü olduğu için kısa sürede eski halini aldı.İlk yıl sürgünleri 3 mt. fazlaydı...inanamadık. Benim önerim...bu şekilde değiştirin. Beğendiğiniz bir cinsle...Maraş-18 ve Sütyemez öneririm. Büyük ve verimli...Detay isterseniz fidancının telefonunu verebilirim özelden... |
|
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-12-2010
|
Alıntı:
Sanıyorum bu bilgiyi verirken yapılan aşı türünü de belirtmeniz bizler için daha aydınlatıcı olacaktır. Teşekkürler Ç. |
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Ağaç Dostu
|
Aşıların bir kısmı Nisanda kalem aşı, tutmayanları yazın göz aşı olarak yaptık. |
|
|
|
|
|
#16 |
|
Ağaç Dostu
|
değerli dostum sütyemez maraş 18 tavsiye ediyosunuz ama önerdiğiniz çeşitleri aşılanacan veya fidanın dikileceği ekolojıye uyum saglarmı. |
|
|
|
|
|
#17 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
. Zaten tozlayıcı olarak Bilecik ve Şebin kullanılıyor. Sahil haricinde sorun olacağını sanmıyorum. Tavsiye nedenim hem çok iri ve ince kabuk, lezetli oluşundandı.Başka bir şey daha anlatayım. Ben 2007 yılında fidan almak için Yalova araştırma Ens. gitmiştim. ceviz çeşitlerini gösterdiler, en irisi ve güzeli YALOVA-1 ve KAPLAN-86 idi. Ben onlardan istedim. Rakım çok yüksek olmaz dediler. Yinede onları dinlemeyip 20 şer fidan aldım (Toplam 500 fidan almıştım).Keşke hepsini YALOVA-1 alsaymışım. Hem gelişimi, hem verimi çok iyi. Abartısız söylüyorum orta boy yumurtadan büyük. Üstelik 2 yıldır dolu oluyor. Diğer ağaçların meyveleri çok etkileniyor ama bunlar hiç etkilenmiyor.Evet sayı olarak bakarsanız diğerlerine göre daha az verimi, ama ağırlık olarak ve piyasa fiyatı olarak çok daha fazla.Her gören hayran kalıyor. Diğer cevizlerimizde küçük değildir ama 10-15 Tl. den sattık. Yalova yı 20 den satıyoruz ve çok talep oluyor. Kaplan-86 da çok iri ama taze çeviz türü. Kurumaya bırakınca biraz iç boşalması olyor. Ama tazeyken kırması çok kolay ve çok lezzetli. Şu anda bahçe yapsam sadece Yalova-1 ekerim.geçen yıl 50 tane daha fidan aradım, üretimi yapılmıyor artık dediler. Başka iri çeşit araştırırken Sütyemez i buldum. Yani bazen bilinen genel bilgiler doğru olmayabilir. Düzenleyen agozce : 23-02-2013 saat 05:45 |
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
Ağaç Dostu
|
Degerli dostum bakın Yalova ekolojisine bakarsanız İstanbul ekolojisiyle örtüşür ama sizin tavsiyenizi örnek olarak malatya,kayseri ,sivas,erzincan,nevşehir ve nigde den okuyan bir üretici tavsiyenize uyarsa sonu benim ilk cevizciliğe başladığım gibi olur.Bizim tarım il müdürlüğü isim olarak yazmayacağın il den fidan getirdi bir ara bunu tarım müdürlükleri yıllarca çiftçiye dağıttı belki de ülkemize heryıl yüzbinlerce fidan dikildi ama hep sonu maalesef hüsran oldu.Benim demek istediğim yalova türünün karasal iklim de adaptasyon çalışmaları yapılarak dikilmesi daha uygun olur.Kaplan ceviz çeşidi meyve olarak çok iri bir çeşit turfanda olarak tüketilmesi çok güzel ama depolanmaya uygun değil randımanı kurutulunca % 35 dir.Örnek çhentler 7 yaşındaki bir ağaçtan 17-18 kg Karasal iklimde kaman 1 den 15-16 kğ meyve alına biliyor çünkü bu çeşitlerin yan dalları verimli çeşit ama Yalovaların sadece uçlarında verim olduğunu.Ben Yalovaları kırşehir de yetiştiremedim her yıl bahar ayında sürgün yaptı kış tekrar dondu 3 yılda sadece piç olunca kaman 1 çeşidi ile aşı yapmak zorunda kaldım. biliyorum.Mehmet sütyemez hocam cevize gerçekten emeği gecen bir akademisyen kendisine şükranlarımı sunuyorum.Kaman 1 cevizini de sütyemez hocam tescil etti. |
|
|
|
|
|
#19 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#20 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-10-2011
|
Alıntı:
Bu konuyu ceviz dostlarının yorumlarına açıyorum. Düzenleyen ykaya194 : 23-02-2013 saat 12:42 |
|
|
|
|
![]() |
| Etiketler |
| altay, anaç, ceviz, ceviz bahçesi, ceviz bahçesi kuralım, ceviz fidanı, ceviz ormanı, chandler, tohum |
|
|