Merhaba arkadaşlar. Geleceğimize yatırım yapmak amacıyla iki arkadaş Isparta ili merkez köylerinden birinde ceviz bahçesi yapma fikrimiz var. Ben öğretmenim arkadaşım üniversitede görevli asistan. İkimizde tarla bahçe hakkında çok bilgili insanlar değiliz fakat yeterli vaktimiz var, okumayı ve araştırmayı seviyoruz.
Bahçeyi kurmayı düşündüğümüz köylerden biri 1035 rakımlı diğeri 1115 rakımlı. Her iki yerdede su sıkıntısı yok 1035 rakımlı olan yerde 45-70 m arasında 1115 rakımlı olan yerde 25-40 m arasında su çıkmaktadır.
Isparta bölge olarak Akdeniz bölgesinde olmasına rağmen yılın en az 2-3 ayında yoğun soğuklar görülmekte olup hava sıcaklığı 30 yıllık ortalamada
Ocak 1.8 (°C) Şubat 2.8(°C) Mart 6.2(°C) Nisan 10.7(°C) Mayıs 15.6(°C) Haziran 20.2(°C) Temmuz 23.6(°C) Ağustos 23.1(°C) Eylül 18.5(°C) Ekim 12.8(°C) Kasım 7.0(°C) Aralık 3.1(°C)
olarak belirlenmiştir...
Yıllara göre değişimlerde ile en yüksek sıcaklar ortalama değerin 15 derece üstü en düşük sıcaklıklar ise ortalama verilerin 15 derece altı olarak belirlenmiştir.
Bu veriler ışığında bu bölgelerde
a: Hangi tür cevizden en iyi verimi alırız.
b: Dikim aralıklarını hangi mesafeyle yapmalıyız.
c: Tüplü fidan mı yoksa açık fidan mı önerirsiniz.
d: Bir arkadaşımın bahçesini gördüm ve ağaç gelişimleri o kadar kötü ki korktum sonradan aklıma fidan dikilirken acaba gereğinden küçük fidan mı dikti diye geldi 2 yıllık fidanlar daha diz kapağıma gelmemişti takribi 50 cm falan korkmalımıyım
Not: Arazimiz takribi 50000m2 ile 100000m2 arası olacaktır. Makinalı tarım yapma taraftarıyız (vakit=nakit). Düz arazidir, su problemi yoktur, ilkbahar ve sonbahar geç donları her yıl olmasada ortalama 2 yılda bir etkili olmaktadır, son 10 yıldır hemen hemen her yıl bahar aylarında bolca ceviz büyüklüğünde dolular yaşanmaktadır. Araştırdığım kadarıyla genellikle bu sorular sorularak tür seçimi yapılıyor. Eksik kalan veya atladığım başka sorularda varsa yanıtlarım.
Verdiğim bilgiler ışığında yukarıda a b c d ile kodlanmış sorularıma vereceğiniz yanıtlar için şimdiden teşekkür ederim. Hoşçakalın...