View Single Post
Eski 11-01-2013, 12:40   #171
ladikli
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 24-08-2012
bazı kişi ve kuruluşlar ''susuz ceviz yetiştirme'' adı altında ekim yolu ile arazide fidan yetiştirip üzerine sonradan aşı yaparak kapama bahçe kurmayı önermektedirler.böylece kazık kök kesilmeden derinlere doğru gitmiş olacak ve bu şekilde büyüyen anaç, suya ihtiyaç göstermeyecektir.bu görüş ilk bakışta doğru gibi görünebilir.ancak bu şekilde yetiştirilen anaç, yan kök yapmayacağı veya çok az yan kök oluşturacağı için kökler dar bir alana hapis olacaklartır. atalarımız bu sakıncayı gidermek için aşılı fidanın aşılı fidanın olmadığı zamanlar ekim yaptıklarında tohumların 50cm kadar altına yassı taş koyarak kazık kök oluşmasını engellemeye ve yan köklerin gelişmesine imkan tanımaya çalışmışlardır. kazık kökü kesilen aşılı ceviz fidanlarının yan kökleri yüzeyin tamamına yayılırlar böylece topraktaki besini ve suyu aldıkları için sağlıklı gelişip bol ve kaliteli ürün veren ağaçlar olurlar..(s.bayrak ceviz badem yetiştiriciliği,s.110)

s.bayrak ın kitabını okuyorum şu aralar, dikkatimi çeken konuları foruma taşımak istedim..bu yazı tohumdan mı aşılı mı tartışmasına katkı sağlayabilir diye düşünüyorum..
sizler ne dersiniz..
özellikle atalarımızın yaptığı dediği taş koyma konusu..bunu ilk defa duyuyorum..var mıdır duyan uygulayan??

ladikli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön