![]() |
|
![]() |
#331 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-10-2011
|
[QUOTE adım ümit korkmaz yeni üyeyim ceviz konusunda bilgilerinize muhtacım 4- mesela elektrik niçin gerekiyor tarlaya. acaba sulama sistemi için mi? ya bir de bu ceviz konusunda bu kadar bilgi güzel ama beni korkutmaya başladı bir yöndende kişilerin umutları yıkılıyor arkadaşlar hevesim kaçmadı ama heyacanım kesildi.Biraz moral bulmak için bu işin güzel tarafı yok mu? gelir elde edilmiyor mu hiç?[/QUOTE] Biraderim Korkmaz,önce hoşgeldin derim. Heyecanınız ve umutlarınız yıkılmasın sakın, ceviz işi uzun vadeli bir yatırımın geri dönüşüde 6-10 yıl gibi uzun vadede oluyor, daha sonraki yıllarda iyi kar edilebiliyor öncelik ise bahçeye iyi bakım yapılmalı. (yatırım ve bakım giderleri ile ilgili bilgiler benim önceki sayfalardaki mesajlarımda var) Bu işi yapmak isteyenler mutlaka uzman desteği almalı, kredi kullanmadan en az 6-10 yıl yatırım ve bakım masraflarını karşılıyabilecek mali imkanları olmalı, ancak o zaman büyük yatırımlara (50-100 dönüm ) girmeliler aksi durumda hayal kırıklığına uğrarlar. Benim tavsiyem, önce 3-5 dönüm kadar bir bahçe kurarak tecrübe edinin ve daha sonra işinizi büyütebilirsiniz. Elekt. olmasada olabilir, sulama pompası için enerji gerekli elkt. daha ucuz. sevgiler, |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#332 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 16-03-2013
|
teşekkür ederim kaya bey bugün orman müdürlüğüne gidiyorum arazi kiralamak için bilgi almaya inşallah işlerim rast gider.krediyide sorucam tarım müdürlüğüne ne zaman verilir diye birde şu sorum olacak mavi sertifikalı chandler ceviz fidanları nerden ve kaç paraya satılıyor acaba ayrıca bi soru daha mavi sertifikalı fidanlar için 235 tl dönüm için hibe veriliyormu veriliyorsa her sene veriliyor mu bunları soracağım ve bir yol haritası çizeceğim.. cümlemize gani gani ceviz meyveleri versin.... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#333 |
Ağaç Dostu
|
Üye bir arkadaşımızın yakın zamanda trakya seyahati esnasında çektiği ve paylaştığı birkaç ceviz bahçesi resimleri. (uzak bahçelerin yakın işbirliği ) ![]() Bu bahçe 50 dönüm ![]() Buda modern 30 dönüm olan bahçe kahverengi görünen kısımda yanmış çiftlik gübresi depolanmış. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#334 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 19-03-2013
|
selamlar
ceviz çeşidi ve tozlanma ile ilgili tereddüd oluştuğu için araştırayım derkerken bu konuyu buldum. bayağı uzun bir tartışma ve yardımlaşma olmuş. bende bir şeyler yazayım dedim. burdaki en önemli karışıklık dikim aralığı. ceviz konusunda kitap aldım okudum tv de yayınlanan eğitici proğramlarıda izledim. daha bir kaç gün önce denizlide proğram hazırlayan cevizin duayeni kabul edilen Selami beyi izledim. daha öncede prof. AKÇA yı izledim. ikiside 7x3.5 ve 8x4 tavsiye ediyor. ama iyi bir bakım ve budama yapmak şartıyla. ilk zaman bu verilen rakamlar aklıma yatmıyordu benimde kiraz yetiştiriciliği yapıyoruz bu aralıkta kiraz dikmiyoruz. sonra yine tv de budama ve hasat proğramları izledim bursa inegölde çekilmiş. bu hasat ve budamayı izleyince benim tereddüdlerim dağılmaya başladı. bu proğramı yapan kişide aynı ölçüleri tavsiye ediyordu. 6 yaşındaki pedro ve candler bahçesinde ağaç başına 1300 ila 1700 arası meyve sayımı yaptılar. 10 gr meyve ağırlığı desek ortalama ağaç başı 15 kg dönümde 30 ağaç 450 kg toplam. budamada kısa mesafede kalan dalları erken meyveye yatırarak büyümesini yavaşlatıyorlar uzun arada dalları kısa kesip mesafeyi kapatması için uzatıyorlar ve zamanı geldiğinde bu dallarıda meyveye verip büyümesini durduruyorlar. yine bir proğramda prof. AKÇA ya sordular siz bahçe kursanız kaça kaç dikim yaparsınız. hiç tereddüd etmeden 7x3.5 dedi. çeşit olarak candler ve pedro ve tozlayıcısı. hocanın dediği ben bu işi biliyorum budamayı düzgün yaparsam erken meyveye yatırıp ağaçların büyümesini zamana yaymak ve 15 yaşında pedroları aradan kaldırarak 7x7 bahçe oluştururum dedi. çiftçilere tavsiyesi 8x4 dikim 12 veya 13 yaşında (budanmasına bağlı ) pedroları aradan kaldırarak 8x8 olarak kalması. bir arkadaşın yüklediği resimi gördüm ağaç çok büyümüş verimi ile ilgili rakam vermemiş bu konuda ama sanırım toprağı çok verimli bu şekil toprak yapılarında 8x8 normaldir. hafif kıraç sulamadan pek bir şey olmayan yerlerde 8x4 normaldir. köyde 4 dönüm yer var içinde angelika erik var iki yaşında geçen yaz erik piyasası ve bakım işleri beni ürküttü. biraz erik vardı tepesinde ilaçlamada yapmadık kurtlandı ilaçlayanlardada vardı kurtlanma. kafa dönüyor cevize abimle yeğen demişti ceviz yapalım ben karşı çıktım cevize. sebeb budama olacak ve piyasada adına doğru olmayan bir sürü ceviz var. sertifikalı cevizde 25 tl baya riskli. budamayı mecburen ben yapacağım abimler anlamazlar erik ve kirazları budamak için her sene köye gidiyorum. buda artı masraf benim için her zaman cepte para olmuyor. geçen hafta sordum fidanları 10 tl tüplü ve açık köklü. sertifikalı her türlü riski fidancı karşılamayı kabul ediyor. haziranda kiraz zamanı köydeyim evde açık oturum yapıp karar veririz ne olacağına. benim fikrim 8x4 candler ve pedro ana çeşit ve tozlayıcı. erken verime yatırıp büyümeyi yavaşlatmak ve ileride duruma göre pedroları kaldırmak. 8x8 olarak devam etmek. hala bir tereddüdüm var tozlayıcı çeşidi konusunda frenkette ile candler çiçeklenme süresi ucundan çakışıyor. bu çiçeklenme ile ilgili başka çeşitler ve yerli çeşitlerle ilgili deneyimi olan paylaşabilirmi. buraya katkısı geçen herkese teşekkür ederim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#335 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-12-2006
|
Degerli dostum biz şu an serada dilçikli aşı yapıyoruz.Arazideki aşıya nisan 10 dan sonra başlarız.Dışardaki aşılara biz üst poşet takıp içerisine toprak kum ve hayvan gubresi karıştırıp poşedin içerisini dolduruyoruz.Bunda çok buyuk fayda goruluyor.dez avantajı ise alttan gelen sürgünleri almak biraz dikkat istiyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#336 |
Ağaç Dostu
|
Teşekür ederim ama kaman başka ceviz denince kaman akla geliyor ramazan abiciğm.Buranın bir avantajıda dogu bolgesinde bizim fidanlar iyi oluyor iklim olarak yakınız.siz başladınızm aşıya |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#337 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#338 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 28-02-2013
|
Değerli ceviz yetiştiricileri benim yardıma ihtiyacım var .Bu sitede yaptığım araştırmalar sonucu köyümüzdeki cevizlerin yaban olduğunu anlamış oldum 10 tane ağacı aşılamak için kestim chandler aşılamak için.fakat aşı kalemi bulamadım.Ne olur ne olmaz diye birazını da kesmedim kalem bulursam onları da kesip aşılayacağım.Satın almak için biraz araştırdım fakat bir kaleme 3 llira fiyat yazmışlar bir ağaca en az iki tane kalem yapsan 6 lira tutmazsa boşa.Bir de güvenemedim açıkçası.chandler ,şebin ,yalova aşı kalemi konusunda yardımcı olan olursa çok mutlu olurum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#339 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-08-2012
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#340 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 05-05-2009
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#341 | |
Ağaçsever
|
teşekkür ederim
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#342 | |
Ağaçsever
|
selamlar
Alıntı:
arif bey verdiğiniz link çalışmadı ama ben başka bir linkten ulaştım resimlere valla ne diyeyim gözüm kaldı aklım kaldı cevizlerde. tam benim aradığım gibi cevizler baktığına yetiştirdiğine değecek. cevizleri dalında o şekilde görmenin zevkini ürünü satamamak bile bozamaz kırar kendim yerim insan emeğinin gittiğine yanmaz hiç. kaman 1 ile ilgili bir kaç sorum olacak. kaç yılda meyve vermeye başlıyor. budama şekli chandler gibi olsa olurmu benim memleket kütahya simav aksaz köyü. bizde rakım 700 mt geç don olayı arada oluyor ama genelde kırağı olur. en geç kırağı nisan 15 ile 25 arası düşer bazen 3 ila 5 yılda bir mayıs başına sarka bilir. fidan fiyatları nedir. 8x8 dikim aralığına uygunmudur veya en ideali nedir. iç cevizde beyazlık oranı nedir. ağaçları görünce yabancı çeşitten vazgeçme durumu var. şimdiden teşekkür ederim resimleri bulduğum link. http://cevizfidani.net/ |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#343 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-08-2012
|
Alıntı:
![]() 2.resimde gübre nasıl depolanmış resimden tam anlayamadım.Yakma işlemi bahçede mi yapılmış yoksa hazır getirilmiş oraya mı koyulmuş? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#344 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Evet maaselef durumumuz bu ve hep üzülüyoruz emekler boşa gidiyor, bunun için yeni bahçe kuracakları buradan uyarmak,bilgilendirmek bir görev sanırım. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#345 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 16-03-2013
|
ceviz fidanlaının 7x7 dikimi uygunmu arkadaşlar yoksa risk almayop 10x10 mu yapmalıyız. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#346 | |
Ağaçsever
|
selamlar
Alıntı:
verimli taban tarla dediğimiz türden yerse tarlan o zaman aralığı geniş tut yok hafif kıraç dersen o zaman 10x 10 fazla gelir. benim kişisel tavsiyem 8x4 chandler pedro ve tozlayıcısı 12 veya 13. yılda pedroları kaldırdın mı olur senin bahçe 8x8 ama budamayı profesyonelce yapman gerek. budamadan anlamam diyorsan 8x8 başlangıç iyidir. toprak ve fidan çeşidine göre karar ver araştır kurulan bahçelere bak aklına yatanı uygula. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#347 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 08-08-2012
|
Merhaba; mart 10 gibi 100 adet chandler fidanı toprakla buluşturdum,can suyunu verdim,acaba tekrar ne zaman sulama yapmalıyım,son günlerde de yağış oldu,toprak nemli sulamayı ne zaman yapsam uygun olur. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#348 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
kolay gelsin. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#349 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 08-08-2012
|
Sağol sayın ykaya194 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#350 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 11-02-2013
|
Öncelikle selamlar herkese. Mart başında diktiğim fidanların nisan 15 gibi tepe budamasını yapmayı düşünüyorum. Biryerde mayıs sonu gibi fidanları beyaz plastik boya ile boyanması gerektiği aksi halde güneş yanıklığı olacağını okudum. Bu zorunlu birşeymidir , boyamazsam ne olur? Birde boyamaya karar verirsem fidanların her tarafınımı boyuyorum yoksa aşı yerlerini boyama , belirli yerlerini boya ...vs gibi şeyler söz konusumu ... Şimdiden teşekkürler herkese... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#351 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-06-2012
|
Yeni dikilen fidanlarım
Merhaba Arkadaşlar; 15 Ekim'de diktiğim tüplü findalarımın bu haftasonu çektiğim resimleri aşağıdadır. Öncelikle kişisel programımdan dolayı Kasım ayında dikim yapamayacağımdan dolayı tüplü dikmeye karar verdim. Tabi tüplü dikmek için geç bir tarih, ağaçlar uykuya geç yattığından dolayı ince filizlerin bir kısmında kararma var. 220 ağaçlık bahçemde 3 tane kuruyan tespit ettim, gerisi Mayıs ayında belli olacak. Fidanlarımı sırasıyla 5 tipte kategoriledim. Resimlerde sırasıyla aşağıdadır. Bana göre fidanların boyları çok küçük, tabi dikim yaparken yapraklı ve dallı daha heybetli görünüyorlardı. Daha önce tüplü dikim yapan arkadaşların deneyimine göre bu boylar normalmı yoksa kazıkmı yemişim. Birde son baharda dikim yapan arkadaşların fidanları ilk baharlarında ortalama kaç cm uzadılar? Bu ayın sonunda aşı bantlarını söküp, anaç gövdeyi aşı üzerinden kesmeyi planlıyorum. (Aşı bantlarını hemen mi sökeyim?) Bazı fidanları uç bölgelerinde kararma ve kuruma var, sizce yeşil kısmın üzerinden kesmelimiyim, yoksa bitki kendiğinden kuru bölümü atarmı? Son sorum tüplü fidanlarda tepe vurumu 180 cm oluncaya kadar yapılmıyor diye biliyorum, 180 cm olan fidan 150 cm civarundan tepe vurumu yapılıyor, doğrumu? 1) 30 Cm boyunda olanlar, toplam fidanlarımın 10% 2) 20 Cm boyunda olanlar, toplam fidanlarımın 30% 3) 12 cm boyunda olanlar, toplam fidanlarımın 20% 4) 5 cm boyunda olanlar, toplam fidanlarımın 20 % 5) 3 cm boyunda olanlar, toplam fidanlarımın 20% Düzenleyen permakültür : 08-04-2013 saat 16:50 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#352 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-03-2012
|
Sayin permakultur ,agaclarin boyu onemli degil onemli olan adina dogru olmasi ve kok sisteminin saglikli olmasi hatta boyu kucuk olan daha iyi bence ... 1. ve son resimdeki agaclari cok derine dikmissiniz dikkat edin mumkunse yukseltin yoksa kok bolgesini asi yerinin en az 5 cm altina kadar acin.... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#353 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-06-2012
|
Sayın Bozy; Uyarı için teşekkür ederim. Aşı yerinin topraktan ne kadar yukarda olması gerektiği ile ilgili bir bilgi bulamamıştım. Uyarınızı dikkate alacağım. Diğer arkadaşlarımızdan da yukardaki sorularıma cevaplar umut ediyorum. Ayrıca herkes tüplü/tüpsüz dikimlerinde toplam sayı ve kuruyan sayısını paylaşırsa, tutma oranında genel başarının ne olduğunu öğrenmiş oluruz. Mayıs sonunda kendi deneyimimi paylaşacağım. Kolay Gelsin |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#354 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-02-2011
|
Sayın bozy'nin belirttiği gibi aşı yerinin toprağın 15-20 cm kadar üzerinde olması lazım. Anladığım kadarıyla aldığınız fidanlar yeni aşılanmış. Aşı bağlarını kalem kalınlaşıp aşı yerini boğmaya başladığında çıkarabilirsiniz. Aşı yerinin altından çıkan sürgünleri temizlemelisiniz. Ayrıca bahsettiğiniz gibi aşı yerinin üzerinden kesilebilir ya da bekleyip durgun dönemde kesebilirsiniz. Cevizde kesim yaptıktan sonra kesilen yerin nem kaybetmemesi için mumla, aşı macunu ile kapatabilirsiniz. Şimdi burda yapılabilecek iki şey var. Birincisi çok fazla müdahale etmeyip sadece aşı noktasının altından çıkan sürgünleri koparmak. İkinci yöntem de aşı noktasının üzerinden 4-6 göz üzerinden bir kesim yaparak ve kesim yerlerini kapatarak güçlü bir yeşil gelişimi teşvik etmek. Bu noktada yazdığım şeylerin pratiğini yapmış olsam da henüz sonuçlarını görmedim. O yüzden bu konuda net bir şey söyleyemiyorum. Tepe kesimiyle ilgili eğer yüksekten taçlandırma yapmak istiyorsanız şimdi bir şey yapmanıza gerek yok. Birinci ya da ikinci yılın sonunda liderde 2 ila 2.4 metreden bir tepe kesimi yapabilirsiniz. Sonra eğer imkanınız varsa gövde üzerinden bir karış boşluk olacak şekilde ağacın tacını malçla kapatmakta fayda var. Ben yeni aşılanmış ceviz fidanlarının ani sıcaklık değişimlerinden kolaylıkla etkilenebileceğini düşünüyorum. Bulunduğunuz bölgenin sıcaklık durumunu bilmiyorum ama ben İç Anadolu gibi soğuk bölgeler için bu mini sera denilen güneş bacası şeklinde örtülerin faydalı olabileceğini düşünüyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#355 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-12-2011
|
Alıntı:
açık kök dikerkende fidanda önceki toprak seviyesi bellidir değilse bile aşı yerinin 10 cm kadar alltı dışarda kalacak şekilde dikilebilinir. ben 1400 adet tüplü dkim yaptım 87 adet kuruyan oldu.. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#356 | |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşımızın sorusuna çok ihtiyaçlı olduğu bir zamanda kimse cevap vermemiş Soru yanıtsız kalınca ve zamanını karçırmaması açısından cevaplama ihtiyacı duydum. Alıntı:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aşı yerleri toprak seviyesinden aşağıda olanları sökün uygun şeklinde dikin, böyle bir ekimi sayfamda biraz bahsetmiştim (Her ne kadar beğenilmiyorsa da) 90 dönüm olan arazide tüm fidanlar bu şekilde ekilmiş ve %90 kurumuş ya da çürümüş. Aşı yeri hiçbir zaman toprak altında kalmamalı çok da yüksekte olmamalı 5 cm lik yükseklik ideal. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#357 | |||
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-02-2011
|
Alıntı:
Nedenine gelince bu sene yeni dikilmiş aşılı meyve ağaçlarında uzunlukları eşit olsun diye tekrar bir tepe kesimi yaptım ve tepe kesimi yapılan noktanın altındaki bir kaç gözün kuruduğunu gördüm. Gövdenin aşı noktası üzerinde kesilmesi gerektiği konusunda hemfikiriz ama şimdilik sadece aşı noktasından çıkan sürgünleri koparalım. Kesme işlemini ilk yılın durgun döneminde yapabiliriz. Hatta neredeyse aynı şekilde bir üreticimizin diktiği ceviz fidanlarının bir kaç tanesini aşı noktasından itibaren 4-6 göz üzerinden kestim. Ama bahsettiğim gibi bunda bile tereddütte kaldım. Ama sadece bir kaç fidanda yaptığım ve zaten bu bahçe badem bahçesi olduğu için önemli değil. Ha ben bunu keserim. Ama nasıl keserim? Eğer kamçı şeklinde standart fidan dediğimiz şekilde bir fidan olsa hiç çekinmeden rahatça böyle bir kesimi yapabilirim. Bu konuda Prof. Dr. Mehmet Seyit Şen hocanın kitabında da benzer bir şey okuduğumu hatırlıyorum. Eğer bulabilirsem yarın paylaşayım. |
|||
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#358 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 09-04-2013
|
Selamlar. Ben Bayburt'ta yaşıyorum. Ceviz ağacının soğuğa dayanma özelliği var mıdır? Malum kışın -30 ları görüyoruz. Eğer yetişirse fidan getirtmeyi düşünüyorum. Teşekkür ederim. iyi günler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#359 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-04-2013
|
Selamun Aleyküm... (Çok Yeniyiz) Bilecikte bir arkadaşımın tarlaları var biz buraya ceviz ekmek istiyoruz hiç bi bilgiye sahip olmadığım için burası en uygun adres benim için. Şimdilik küçükten başlamak istiyoruz az öz gidişat nasıl olur vs. Şimdiden yardımlarınız için Teşekkürler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#360 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Etiketler |
altay, anaç, ceviz, ceviz bahçesi, ceviz bahçesi kuralım, ceviz fidanı, ceviz ormanı, chandler, tohum |
|
|