10-04-2013, 00:31
|
#360
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
|
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Erdem
Bu noktada sizinle aynı fikirde değilim.
Aynı fikirde olacağız diye bir kural yok zaten, ayrıldığımız bir nokta daha var, ben yaşadığım tecrübeleri yazıyorum kitapta yazanları değil. Bir çok kitaplarda ne kadar yanlış bilgiler olduğunu sanırım sizlerde biliyorsunuz.
Nedenine gelince bu sene yeni dikilmiş aşılı meyve ağaçlarında uzunlukları eşit olsun diye tekrar bir tepe kesimi yaptım ve tepe kesimi yapılan noktanın altındaki bir kaç gözün kuruduğunu gördüm.
Kurumanın kesimle ilgili olacağını düşünmüyorum,
(Konu konu dışı fakat istenirse anlatabilirim.)
Gövdenin aşı noktası üzerinde kesilmesi gerektiği konusunda hemfikiriz ama şimdilik sadece aşı noktasından çıkan sürgünleri koparalım. Kesme işlemini ilk yılın durgun döneminde yapabiliriz.
Durgun dönemde yapılması doğru fakat henüz nisan ayına yeni girdik ağaçlara daha çok su yürümedi kesim yapılabilir, ayrıca aşı noktası (Anaç) üstü kurumuş işaretlediğim yerlerde siz canlılık görebiliyormusunuz? Bu kesilmezse yara yeri nasıl kapanacak?
Hatta neredeyse aynı şekilde bir üreticimizin diktiği ceviz fidanlarının bir kaç tanesini aşı noktasından itibaren 4-6 göz üzerinden kestim. Ama bahsettiğim gibi bunda bile tereddütte kaldım. Ama sadece bir kaç fidanda yaptığım ve zaten bu bahçe badem bahçesi olduğu için önemli değil.
4-6 göz üzerinden değil 2-3 göz üzerinden kesilip yetiştirilen bir bahçe, kuruma görebiliyormusunuz.
Tereddütte kaldığınız işleri (Yazmayınız) yapmayınız lütfen kafa karışıklığı yaratıyor.
Ha ben bunu keserim. Ama nasıl keserim? Eğer kamçı şeklinde standart fidan dediğimiz şekilde bir fidan olsa hiç çekinmeden rahatça böyle bir kesimi yapabilirim.
Soruya soruyla cevap vereyim, Ağustosta yapılan göz aşılarının fidanlarında bir sonraki yıl böyle bir budak görebiliyormusunuz?
Anaca yapılan göz aşı budama mevsiminde kesilmeli ki, kuruma devam etmesin.



Resimler anlamaya yeterlidir sanırım.
|
...
|
|
|