agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Ceviz
(https)




Beğeni Düzeni3132Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 10-09-2012, 13:05   #31
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 31-08-2012
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 6
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lilium Mesajı Göster
Sayın burak555, fidanları nerden aldığınızı öğrenebilirmiyim? bir sakıncası yoksa.

Size öncelikle söyleyeceğim kafanız çok karışık, bu karışıklığı kafanızda çözmeden herhangi bir işe kalkışmayın.





Kafanız çok karışık, 8x5- 8x4 tabi ki seyrelmeye ihtiyaç olur,

Seyreltmeden ziyade 7x3.5-8x4-8x5 bu ölçülerde ekilen ağaçlardan 8-10 sene ne kadar verim alacaksın? Bununda hesabını yapmışsan onu da alayım.

Gönderdiğim resimlerde bir şey anlatmıyorsa e ben daha ne anlatayım.



Bu 1200 dönüm ekilen yer kaç yıllık deneyimden sonra 8x5 kanaat getirmişler? 8x5 ekili yer kaç yaşında? Yani bu deneyimi nerede yapmışlarda kanaat getirmişler? Yok böyle bir şey, cevizin yani kapama bahçelerin türkiyedeki geçmişi 10 yıllık mevzu.
Nasıl kanaat getiriyorlar neye göre getiriyorlar şaşıyorum doğrusu.


Buda zor ya hadi öyle olduğunu kabul edelim sizin kârınız ne olacak? fidancıya para kazandırmak mı? Yoksa sökerken kepçe oparatörüne kazandırmak mı? Yoksa kerestesinden kazanmak mı?

Ya sökeceğin ağaçlar diğer kalıcı ağaçların taç yapılarını ne kadar bozacağını da hesapladın mı?

Şu mesajım bir şey anlatmıyorsa anlaşılmıyorsa söyleyecek sözüm yok, herkes özgürdür dilediği gibi ekmekte dikmekte serbesttir.

Sevgili burak555, kardeşim sakın olaki bazı kişilerin dolduruşuna gelme benim söylediklerimi de dinleme, bol bol kurulmuş bahçeleri gez incele araştır ama mutlaka 7-8 yaşına gelmiş hatta bulabilirsen 10 yıllık bahçeleri görmeden bir işe kalkışma.

Dün Aviator34 arkadaşımız ziyaretime geldi, onunda düşüncesi 8x4 ekmekti, ona bahçeleri gezdirdim, (bilecik, chandler, pedro) Burayı görürse gördüklerini ve kararını kendisi söylesin istersen.

Başarılar ve bol kazançlar dilerim.
Elinize,kolunuza,ağzınıza sağlık,en güzel şekilde anlatmışşınız.

konyalıhalil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-09-2012, 20:17   #32
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 11-08-2012
Şehir: adapazarı
Mesajlar: 43
Sn. Lilium öncelikle detaylı açıklamanız için teşekkür ederim..3.-4.-5. yılda veya seyreltmeye ihtiyaç duyacağımız yıla kadar toplamda 15 kg alsam fidan parasını çıkartıyor ama bu sadece masa başı hesabı bu sık dikimin diğer sağlıklı ağaçlarada zarar verebileceğini düşünmek lazım.

Fidanları aldığımız yeri p.m atıyorum.Çoğu Fidancının bahçe kurma konusunda çok bilgili olduğunu düşünmüyorum genelleme yapmıyorum..ayrıca burdaki kapama bahçe 1996 yılında kurulmuş yerli çeşitler ekilmiş ilk önce sonra amerikadan profesörler getirtmişler ve 2005 yılında hepsini chandlere ve diğer yabancı çeşitlere çevirmişler.adamların bilgisi gerçekten iyi her türlü ekim şeklini yapmışlar ve en uygunu 8x5 olduğuna kanaat getirmişler.o bahçeyi gezdim ve bende onlarla aynı düşünceye vardım..8x5 baya geniş 6-7 yaşındaki ağaçlar kapatamamıştı..Sizin vermiş olduğunuz fotoğraflar bir hayli şaşırttı beni hatta sorma gereği duydum bu ağaçlar yerlimi ? budaması düzgün yapıldımı ? yani bu kadar büyüyeceğini tahmin edemedim 5-6 yaşında ağaçlar gördüm bu kadar büyük değildi.

Ekime başlamak için biraz süremiz var ve 57 dönüm gibi çok büyük bir yer olmayan yerden tam verim almak için ne yapılır bunları araştırıyorum.Belki biraz başınızı ağrıttım ama bu 50-60 yıllık bir yatırım ve ilk başlangıcı çok önemli çok titiz olmaya çalışıyorum.İşin aslı 10. yıla kadar adam gibi bir verim beklemiyorum.ama biraz sık dikerek hiç değilse aradaki masrafları çıkarmaya çalışıyorum.

Ayrıca ağaç taşıma işi için ne düşünüyorsunuz örneğin 8X4 ektim ilerde bir yer daha aldım aradakileri söküp oraya dikme ihtimalim varmı ?

burak555 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-09-2012, 20:28   #33
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 11-08-2012
Şehir: adapazarı
Mesajlar: 43
1-Ceviz kökleri rahat ilerleyemezse verim düşük olur sizin arazinizin kayalık olması biraz sıkıntılı bu konuda ama 1 metreden düzgün işlenirse belki sağlam kök yapısına sahip olabilir
2-Chandler bildiğim kadarıyla Türkiye şartlarına en uygun ithal ceviz.ancak oda nisanın sonunda uyanıyor yani uyandıktan sonrda don olursa sıkıntı yaşarsınız
diğer sorularınız bilemiyorum ama badem yerine daha raha gelir sağlayabileceğiniz ürünler mevcut.

burak555 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-09-2012, 21:22   #34
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 14-12-2011
Şehir: balıkesir
Mesajlar: 84
su olan her arazide ceviz fidanı yetişir.ceviz fidanı kazık köklü bir fidan ceşidi olduğu için her türlü araziye rahatcıkla uyum sağlayabilmektedir.ceviz olarak chandler badem olarakta feragnes ekebilirsiniz.badem cevize göre daha narin bir yapıya sahiptir.başka sorularınızda varsa cevaplayabilirim ben ceviz ve badem fidan üreticisiyim.

nogaifatih beğendi.
goksal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-09-2012, 01:06   #35
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi burak555 Mesajı Göster
Sn. Lilium öncelikle detaylı açıklamanız için teşekkür ederim..3.-4.-5. yılda veya seyreltmeye ihtiyaç duyacağımız yıla kadar toplamda 15 kg alsam fidan parasını çıkartıyor ama bu sadece masa başı hesabı bu sık dikimin diğer sağlıklı ağaçlarada zarar verebileceğini düşünmek lazım.

Sevgili burak, beş yaşına kadar hatta altı yaşına kadar ekonomik anlamda pek bir şey alamazsınız, alamazsınız derken yanıltıcı olmayayım size bunu iki şekilde anlatabilirim.
1- Şayet ağaçlarını geliştirip, güçlendirip, büyütüp, verime yatırmak istiyorsan en az beş altı yıl çok bir verim alamazsın, bu yaşlardan sonra verime yatırırsan ağaçlarında güçlü olduğu için bundan sonra her yıl ekonomik anlamda bir şeyler almaya başlarsın.
2- Şayet daha erken verime yatırırsan 3-4 yaşlarda her ağaçtan yarım kilo bir kilo ceviz alırsın fakat ağaçların büyümez gelişmez, yani büyütüp geliştirdiğin 7-8 yaşındaki ağaçtan atıyorum 10 kilogram ceviz alacaksan erken meyvaya yatırdığın 7-8 yaşındaki ağaçtan ağaçlar gelişemediği için 3-4 kilo alacaksın, ve bu gelişen ağaçta her yılki verimi ikiye katlayacakken gelişmemiş ağaçta 1/4 bile olmayacak. Artı ağaçlarını çabuk yaşlandırmış olacaksın.


burdaki kapama bahçe 1996 yılında kurulmuş yerli çeşitler ekilmiş ilk önce sonra amerikadan profesörler getirtmişler ve 2005 yılında hepsini chandlere ve diğer yabancı çeşitlere çevirmişler.adamların bilgisi gerçekten iyi her türlü ekim şeklini yapmışlar ve en uygunu 8x5 olduğuna kanaat getirmişler.o bahçeyi gezdim ve bende onlarla aynı düşünceye vardım..8x5 baya geniş 6-7 yaşındaki ağaçlar kapatamamıştı..Sizin vermiş olduğunuz fotoğraflar bir hayli şaşırttı beni hatta sorma gereği duydum bu ağaçlar yerlimi ? budaması düzgün yapıldımı ? yani bu kadar büyüyeceğini tahmin edemedim 5-6 yaşında ağaçlar gördüm bu kadar büyük değildi.

Aslında gördüklerinizdeki söyleminizde haklısınız ama sadece o gördüklerinizde, başka bir bahçe görmeyince gördüğünüze ha bu demek ki, 6-7 yaşında ağaç bu kadar oluyormuş deyip karar veriyorsunuz ama doğrusu o değil, resimleri bulabilirsem aynı yaştaki iki bahçeden çekilmiş resimleri koyacağım aradaki farkı görün.
O sorduğunuz ağaçlar yerli değil benim bahçemdeki chandler.
Budamaları her yıl düzenli olarak yapılıyor.


Ekime başlamak için biraz süremiz var ve 57 dönüm gibi çok büyük bir yer olmayan yerden tam verim almak için ne yapılır bunları araştırıyorum.Belki biraz başınızı ağrıttım ama bu 50-60 yıllık bir yatırım

50-60 yıllık değil, 100-150 yıllık,

ve ilk başlangıcı çok önemli çok titiz olmaya çalışıyorum.İşin aslı 10. yıla kadar adam gibi bir verim beklemiyorum.ama biraz sık dikerek hiç değilse aradaki masrafları çıkarmaya çalışıyorum.

10 yıla kadar adam gibi verim beklemiyorsan, O halde niye sık dikimde ısrar ediyorsunuz? İşte kafanız karışık deyişimin bir nedeni daha.
Uygun ölçülerde dik 5-6 yaşlarından sonra alacağın verim 3-4 yaşlarında başlayacağın verimden kat kat fazla olacaktır. Biraz sık dikerek masrafları çıkaramayacaksın aksine daha çok harcanacaksın, yanıldığın noktalardan biri de bu.


Ayrıca ağaç taşıma işi için ne düşünüyorsunuz örneğin 8X4 ektim ilerde bir yer daha aldım aradakileri söküp oraya dikme ihtimalim varmı ?

İki yaşına kadar bunu yapabilirsiniz, daha sonra da yapabilirsiniz fakat bu hem maliyetli olur hem 8-10 yaşına gelmiş ağaçın tutma olasılığı çok düşer, bunu hiç önermem.
Resimleri ceviz yetiştiriciliği başlığına daha önce koymuşum, bakınız buradaki ağaçlarla en alttaki resimdeki ağaçlar aynı yaştalar (6 yaşındalar) üstelikte üst resimlerdekiler yerli Çeşitler yalova bilecik gibi çeşitler, daha büyük taç yapan çeşitler olmasına rağmen aradaki farkı bakım gelişim farkını görünüz.
Üstelik üstteki bu ağaçlarda yarım kilo ceviz ben göremedim.

tasci beğendi.
Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-09-2012, 10:58   #36
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 05-08-2012
Şehir: Bursa
Mesajlar: 24
İyi Çavdar Yetişmiş Bir Arazide Ceviz Yetişebilirmi?

geçmişde üzerinde adam boyunda, iyi çavdar yetişen, yüzeyi bol taşlık bir arazide,
ceviz yetiştirme ile ilgili bir bağlantı kurulabilirmi?
geçmişde yağışlar fazla iken, arazide güzel çavdar yetişebiliyormuş.
peki şimdi aynı arazide ceviz yetiştirmek için bir şeyler söylenebilirmi?
çavdar - ceviz bu ikisinin direkt bağlantılı olan noktaları varmıdır?

Mehmet Tugcular Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-09-2012, 21:47   #37
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 14-12-2011
Şehir: balıkesir
Mesajlar: 84
su olan her bölgede ceviz fidanı yetişebilir.

goksal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-09-2012, 13:49   #38
Ağaç Dostu
 
Çamtepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-12-2010
Şehir: İstanbul, Çanakkale, İzmir
Mesajlar: 646
Merhaba

Eğer İngilizce'niz varsa, sanırım şu mesajda belirtilen makale sorunuza cevap olacaktır.
http://www.agaclar.net/forum/1017957-post2562.htm

Çavdar tek yıllık bir bitki olup, üst toprak tabakası yeterli kalitede olduğunda ve yeterli yağış aldığında verim getirecektir.

Ceviz ise bir ağaçtır, gelişip büyüyebilmek için köklerini derinlere salabilmek ister.

Çamtepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-09-2012, 14:43   #39
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
cavdar ile ceviz arasında bağlantı kurmak sağlıklı veri sağlamaz....
buğdaygiller her yerde ama her yerde olur....
ceviz ise her yeri seçer...

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-09-2012, 11:35   #40
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 16-09-2012
Şehir: Samsun
Mesajlar: 1
Öncelikle Merhaba ,
Bende ceviz yetiştiriciliğine başlamak istiyorum. Fakat bu zamana kadar daha önce hiç tarımla alakam olmadı.

Sinop Gerze ilçesinde 600 rakımlı 10 dönümlük bir arazim var ve burada ceviz yetiştirmek istiyorum. Fakat bu bölgeye en yatkın ceviz türü ile ilgili hiçbir bilgim yok.
Gerze ilçe tarım müdürlüğünü arayıp sorduğumda "Her türden dikim yaptık şu anda hiçbirinde sorun yok. Beklediğimiz gibi gidiyor ama fidanlar daha 2 yıllık kesin sonuçlar için biraz daha beklemek gerekir" cevabı ile karşılaştım. Fakat çalışan kişinin bana öncelikli tavsiyesi Chandler tipi ceviz ve yanına Pedro veya frenquetta tozlayıcısı oldu. Bunuda her 10 Chandler için 1 tozlayıcı şeklinde söylediler.

Benim sizden öncelikli isteğim, tavsiye edeceğiniz fidan ve yeni başlayan birisi için nelere önem vermem gerektiği konusunda yardımcı olursanız çok sevinirim dikim mesafesi vs gibi. Bir sorumda şu olacak. Karadeniz bölgesi sürekli yağış alan bir bölgedir bilirsiniz. Bu bölge için sulama sistemi ile ilgili nasıl bir tavsiyede bulunabilirsiniz?
Son olarak belirtmek istediğim birşey var. Arazim eğimli ve yaklaşık 40 senedir en ufak bir ekim dikim yapılmamış.

bozyel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-09-2012, 22:45   #41
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bozyel Mesajı Göster
Öncelikle Merhaba ,
Bende ceviz yetiştiriciliğine başlamak istiyorum. Fakat bu zamana kadar daha önce hiç tarımla alakam olmadı.

Tarımla alakanız olmadıysa önce tarımla ilgili çok iyi bir araştırmacı olmalısınız, topraktan ekeceğiniz bitkiye kadar her konuda bilgi, belge, makale, kitap, daha da önemlisi iyi bir gözlemci olup öğrenmelisiniz. Bu işi seviyorsanız yapın, para kazanmak için yapıyorsanız hiç yapmayın.
Tarımda sevgi ön plandadır sevgi olursa parada kazanılır.


Sinop Gerze ilçesinde 600 rakımlı 10 dönümlük bir arazim var ve burada ceviz yetiştirmek istiyorum. Fakat bu bölgeye en yatkın ceviz türü ile ilgili hiçbir bilgim yok.
Gerze ilçe tarım müdürlüğünü arayıp sorduğumda "Her türden dikim yaptık şu anda hiçbirinde sorun yok. Beklediğimiz gibi gidiyor ama fidanlar daha 2 yıllık kesin sonuçlar için biraz daha beklemek gerekir" cevabı ile karşılaştım. Fakat çalışan kişinin bana öncelikli tavsiyesi Chandler tipi ceviz ve yanına Pedro veya frenquetta tozlayıcısı oldu. Bunuda her 10 Chandler için 1 tozlayıcı şeklinde söylediler.

Chandler 600 rakımda olur, her 10 Chandler için 1 tozlayıcı doğru bir söylem.

Benim sizden öncelikli isteğim, tavsiye edeceğiniz fidan ve yeni başlayan birisi için nelere önem vermem gerektiği konusunda yardımcı olursanız çok sevinirim dikim mesafesi vs gibi.

Dikim mesafenizi 8x8 den aşağı yapmayınız, çit sistemi düşünürseniz 8x6 öneririm. Fidan konusunda da yardımcı olurum.

Bir sorumda şu olacak. Karadeniz bölgesi sürekli yağış alan bir bölgedir bilirsiniz. Bu bölge için sulama sistemi ile ilgili nasıl bir tavsiyede bulunabilirsiniz?

Sulama sisteminizi öncelikle damlama öneririm, bölgenin yağış alma durumuna göre sulamalarınızı ayarlarsınız.

Son olarak belirtmek istediğim birşey var. Arazim eğimli ve yaklaşık 40 senedir en ufak bir ekim dikim yapılmamış.
Yani bakir bir toprak büyük ihtimal ki mutlaka öyledir organik madde hiç yoktur, öncelikle toprağın organik maddece zenginleştirilmesi gerekir, Örneğin: fidanları ekmeden önce bakla ekip bunu yeşilken sürüp toprak altı yaparsanız iyi olur, bulabildiğiniz hayvan gübrelerini (dönüme10 ton) araziye yayıp sürümle toprak altı yapmalısınız.

bozyel, kamkat38 ve tanery beğendi.
Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-09-2012, 00:44   #42
Ağaç Dostu
 
Samsunlu55's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-08-2009
Şehir: Samsun
Mesajlar: 1,231
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lilium Mesajı Göster
fidanları ekmeden önce bakla ekip bunu yeşilken sürüp toprak altı yaparsanız iyi olur, bulabildiğiniz hayvan gübrelerini (dönüme10 ton) araziye yayıp sürümle toprak altı yapmalısınız.
Sn. bozyel, en son arazi eğimli diye ekleme yapmış. Eğim fazla ise bakla ekimi yapamayacaktır.
Ama hayvan gübresini araziye yayıp patpat ile toprağa karıştırabilirseniz çok faydasını görürsünüz.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bozyel Mesajı Göster
Son olarak belirtmek istediğim birşey var. Arazim eğimli ve yaklaşık 40 senedir en ufak bir ekim dikim yapılmamış.

bozyel ve tanery beğendi.
Samsunlu55 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-09-2012, 09:06   #43
Ağaç Dostu
 
Çamtepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-12-2010
Şehir: İstanbul, Çanakkale, İzmir
Mesajlar: 646
Sn. Formullaone,

Başka bir başlık altında bu örnekleri karıştırdığınızı yazmıştınız. Aynı toprak özelliğine sahip olan örnekleri, aynı derinlikten alınmış olmak şartıyla karıştırabilirsiniz. Farklı derinlikler karıştırılmaz. Buradan daha geniş bilgi alabilirsiniz.

Toprak yapısı 5-8 metrelik mesefalerde dahi değişkenlik gösterebilir. Eğer dikkatli bir gözünüz varsa toprak sürüldükten hemen sonra bunu kendiniz de gözlemleyebilirsiniz. Benim gözlemim, özellikle eğimli arazilerde bu yapının çok değişiklik gösterdiği şeklinde.

Her ne kadar toprak özellikleri değişik olsa da her noktadan örnek almak ve bunları ayrı ayrı tahlile göndermek mümkün değildir. Dolayısı ile 3 noktadan değil, benzer özelliği gösteren alanlardan 3'ten fazla noktadan toprak örnekleri alınıp aynı derinliğin örnekleri biribirileri ile karıştırılır ve o şekilde tahlile gönderilir.

Bir süre sonra arazinizi tanırsınız zaten, neresi daha çok gübre ister, neresi verimlidir, yavaş yavaş ortaya çıkar..

Eğer zaman içinde farklı noktaların analizini merak ederseniz de ister örnek alıp gönderirsiniz, ister TGAE'nin ürünlerinden (Çabuk analiz seti) kullanabilirsiniz. (Ben denemedim)

Bu işin bir üst seviyesi var, o da hassas tarım.. İlgilenenler "precision farming" diye internette aratabilirler. Ya da kısa bir Türkçe açıklamayı buradan okuyabilirsiniz.

Çamtepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-09-2012, 13:08   #44
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-12-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 566
sayın çamtepe,açıklamanız için çok sağolun.ben ilk tahlilde hata yaptım ve ölçülere dikkat etmeden karıştırıp tahlil yaptırdım. bugün tekrar bahçeye gidip,sizin dediğiniz gibi aynı ölçülerdeki toprakları birbirine karıştırıp aldım ve şimdi kurutup tekrar sağlıklı bir tahlil yaptırıcam. bu zaten dikili bir bahçe ama ben önümüzdeki bahar döneminden itibaren faydalı bir gübreleme programı için tahlil yaptırıyorum.dikim öncesi yaptırdığım tahlilde cevize engel bir durum çıkmamıştı. tekrar teşekkürler..

formullaone Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-10-2012, 21:37   #45
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 11-08-2012
Şehir: adapazarı
Mesajlar: 43
hümik asit hakkında bilgisi olan varmı ? kullanıpta verim alan görüşlerini bizlerle paylaşırsa sevinirim malum ekim zamanı geliyor

slmbardakci beğendi.
burak555 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-10-2012, 20:28   #46
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 11-08-2012
Şehir: adapazarı
Mesajlar: 43
bugün burgunun deleceği yerleri işaretlerken kireç kullandık bir sıkıntı olurmu önerebileceğiniz başka bir şey varmı

burak555 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-10-2012, 18:49   #47
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-12-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 566
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi burak555 Mesajı Göster
bugün burgunun deleceği yerleri işaretlerken kireç kullandık bir sıkıntı olurmu önerebileceğiniz başka bir şey varmı
Biz geçen yıl dikim yerlerinin işareti için ayçiçeği tarlalarından topladığımız sapları kullanmıştık.Ama kireç kullananlarıda gördüm,bir avuç kirecin toprağa bir zararı olucağını sanmam.Yeter ki sıralar ve mesafeler düzgün olsun,önemli olan bu.

formullaone Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-10-2012, 20:10   #48
Ağaç Dostu
 
Çamtepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-12-2010
Şehir: İstanbul, Çanakkale, İzmir
Mesajlar: 646
Ben fidan kazıklarını çakıyorum, hem uzaktan hizalarken (boyuna, enine, çaprazlamasına) işe yarıyor.

formullaone beğendi.
Çamtepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-10-2012, 22:52   #49
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 11-08-2012
Şehir: adapazarı
Mesajlar: 43
kazık çakmak en güzeli ancak biraz vakit istiyor 1700 tane kazık bulmakta biraz zor.sanırım kireçle işaretlemeye devam edeceğiz bugün burguyla deldik kireç çok sorun olmadı dediğiniz gibi 1 metre derinliğinde 65cm çapında bir çukur yeter herhalde 1 ay kadar gübresini atıp dikim için bekleyeceğiz.

burak555 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-10-2012, 14:32   #50
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-12-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 566
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi burak555 Mesajı Göster
kazık çakmak en güzeli ancak biraz vakit istiyor 1700 tane kazık bulmakta biraz zor.sanırım kireçle işaretlemeye devam edeceğiz bugün burguyla deldik kireç çok sorun olmadı dediğiniz gibi 1 metre derinliğinde 65cm çapında bir çukur yeter herhalde 1 ay kadar gübresini atıp dikim için bekleyeceğiz.
Biz geçen yıl dikimi şu şekilde yaptık; önce toprak dozerin ripelleriyle 90-100 cm patlatıldı,çukurlar işaretlendi,kepçe ile 1.5 metre derinlikte ve alt ve üst toprak yer değiştirilerek,açılıp hemen ardından kapatıldı,fidan dikimi öncesi 60cm derinlik 60 cm genişlik olarak kürekle açıldı,bir ay açık şekilde bekledi,aralık 15 gibi dikim sırasında altına 2 kürek koyun gübresi üstüne 15 cm toprak ve en üste fidan gelicek şekilde dikildi,herek vuruldu,bağlandı,17 litre can suyu verildi,tepesi 60 cm den vurulup macunlandı,ve son olarak fidanlar beyaz kaliteli plastik boya ile boyandı.

tanery beğendi.
formullaone Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-10-2012, 16:06   #51
Ağaçsever
 
leonfather41's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-03-2012
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 50
Arkadaşlar bu ceviz işine girdiğime bin pişman oldum 8-9 yıllık 132 ağaçtan bu yıl aldığım ceviz 40 kg yanlızca 40 kg.Fidancıların dediği gibi tonlarca ceviz alınmıyor.Birde bu yıl cevizlerin içleri tamamen kurudu.Cevizlerin kabukları çatladı.Anlayacağınız bu işten sıtkım sıyrıldı.Heryıl bir dünya masraf yap ortada bişi yok...
Eğer ceviz yapacaksanız iyi düşünün derim saygılarımla

slmbardakci beğendi.
leonfather41 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-10-2012, 10:30   #52
Ağaç Dostu
 
Çamtepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-12-2010
Şehir: İstanbul, Çanakkale, İzmir
Mesajlar: 646
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi leonfather41 Mesajı Göster
Arkadaşlar bu ceviz işine girdiğime bin pişman oldum 8-9 yıllık 132 ağaçtan bu yıl aldığım ceviz 40 kg yanlızca 40 kg.Fidancıların dediği gibi tonlarca ceviz alınmıyor.Birde bu yıl cevizlerin içleri tamamen kurudu.Cevizlerin kabukları çatladı.Anlayacağınız bu işten sıtkım sıyrıldı.Heryıl bir dünya masraf yap ortada bişi yok...
Eğer ceviz yapacaksanız iyi düşünün derim saygılarımla
Evet, bu sene bizde de bazı cevizlerin içi büzüşük çıktı, geçen senenin tadı pek yok. Yoğun sıcaklara suyu yetiştiremedik anlaşılan..

Çamtepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-10-2012, 12:23   #53
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 04-11-2011
Şehir: ankara
Mesajlar: 52
Sayın arkadaşlar,
Tohumdan kurmakta olduğum bahçeme gelecek sene nasip olursa aşı yapmak istiyorum. Bu konuda aşı malzemesi tedariki ve aşı işlerinde yardımcı olabilecek arkadaşlar arıyorum. Yer Ankara, çeşit olarak "kaman ve fernor" düşünüyorum. Ayrıca sizlerin değerli tavsiyelerinide değerlendiririm.

nogaifatih Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-10-2012, 22:29   #54
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 21-10-2012
Şehir: KIRIKKALE
Mesajlar: 2
Merhaba doğa severler,
Kırıkkale de 6 dönüm üzüm bağım var. Ayrıca 34 dönüm bir arazim var 20 dönüm kadarı ile ceviz bahçesi kurmak istiyorum. Kitap ve sitelerden hergeçen gün birşey öğreniyorum.
kafama takılan bir kaç sorum olacaktı zahmet edip cevaplayan olursa minnettar kalırım.

Dağ eteğinde çok az bir eğim var hatta bazı yerleri düz, 15 -20 yıla yakın ekilip dikilmiyor.hakim rüzgar yönü kuzey rakım tahmini 1300 m. civarı.

- dağ eteklerinde taban suyu olur mu? tarlanın hemen alt köşesinden 3,5 - 4 metre derinlikte içme suyu kazdırdık. direnaj vazifesi görür mü? taban suyu ölçümü için en ideal mevsim hangisidir?
- 15-20 yıldır işlenmediği için bu yıl tarlayı sürdürüp 1 yıl sonra dikim yapmak istiyorum uygun mudur?
- fidan alıp diksem mi? yoksa tohumdan dikim yapıp sonra aşılasam mı? (kafam en çok burda karışık)
- kaman 1 ve şebin türü dikim yapmak istiyorum. tohum bu türlerden olmasa da, anaç olmadığı için aşılama için aşı çeliğini her zaman bulabilirmiyim?
teşekkürler.

eflatunx Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-10-2012, 11:20   #55
Ağaçsever
 
popeye42's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-08-2012
Şehir: KONYA
Mesajlar: 34
Thumbs up ceviz dikimi ile ilgili destek

Merhaba forumu uzun süredir takip ediyorum,ama üye olarak yeni sayılırım
İlk önce forumda vermiş oldukları bilgiler ve destekler için lilium ve diğerlerine sonsuz teşekür ederim.

Konya akören kayasu beldesinde 7000m dağlık bir yerde güney cepheli bir arazim var,15 senedir arazide tarım yapılmıyor daha önceleri buğday arpa ve nohut ekimi yapılırmış,ben satın aldım,iş makinası ile çevresini düzenledim,ağaç dikmek için.

Bir arkadaşımın ceviz fidanı yetiştirerek aşı yapmasına yardımcı olurken bende merak uyanarak 80 adet ceviz aldım ve kendim aşı yapmaya çalıştım arkadaşım chandler tipi cevizlerden kalem getirdi ve göz aşısı yaptım,30 adet tuttu yarından fazlası tumadı, bunları tüpleyerek beklemeye aldım, diğerlerine kalem bulamadığım için aşı yapamadım ve öylece duruyorlar,sulamasını ve bakımını yapıyorum, fidanlar ikinci sene içerisinde tüplü kış şartlarında küçük bir sera yaparak muhafaza ettim ve bu kışta öyle yapacağım yerim hazır olunca dikim yapsam geç mi olur?

ARAZİMİN RAKIMI 1200M,güney doğu hafif eğimli cephesi
60cm kadar toprak ,altı por tabir edilen kayasımsı sert fakat güneş ve yağmur görünce dağılan toprak olan bir kütle mevcut,ayrıca analiz yaptıracağım.
Kapalı devre sulama sistemi geçecek o gelinceye kadar tanker ile sulama yapabilirim.
8x8 aralığında chandler ceviz dikeceğim. (120 adet fidan geekecek gibi ben 7x7 m hesaplamıştım.) arazim dikdörtgen 95x65 m çevresi,pikaj için çizim yaparak yardımcı olurmusunuz?

ceviz kuyularını kepçe ile 1x1.5 m derinliğinde kazdırarak içini yanmış gübre ve çıkan toprak ve takviye toprak ile doldursam por tabir edilen sert kısmıda bu şekilde aşarak fidan dikimi yapsam olur mu?

AYRICA KALAN FİDANLARIM İÇİN CHANDLER KALEM TEMİN EDEBİLİR MİYİM OCAK AYINDA YARDIMCI OLAN OLURSA SEVİNİRİM. (50 FİDAN İÇİN)

Geriye kalan tozlayıcı ve fidanları satın alacağım
Engin bilgi paylaşımları ile desteklerinizi ve önerilerinizi bekliyorum
SAYGILAR.


Düzenleyen popeye42 : 26-10-2012 saat 14:44 Neden: pikaj isteği
popeye42 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-10-2012, 22:02   #56
Ağaç Dostu
 
Çamtepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-12-2010
Şehir: İstanbul, Çanakkale, İzmir
Mesajlar: 646
Sn popeye42,

7000m derken herhalde belde merkezine uzaklığını kastettiniz, Sn. Lilium'un sayfasına rakım gibi yazmışsınız. Yoksa Konya'da o yükseklik biraz zor

Bahsettiğiniz por tabakasını bir saksı tabanı gibi düşünün. Ağacınız 1 metre derinlikte por tabakasına denk gelene kadar kökünü salacak, gelişecek, sonra betona vurmuş gibi olacak. Kök geliştiremediği için o köke karşılık gelecek yeni dal oluşturmakta zorlanacak. Bulunduğu saksıdan temin edeceği besinlerle orantılı bir gövde ve taç yapısı oluşturacak. Muhtemelen bonsaileriniz olacak. Ayrıca bahsettiğiniz por yapısı kireçli bir yapıdır diye tahmin ediyorum. (Konya'nın meşhur obrukları da bunların erimesiyle oluşuyor değil mi?) Bu kireçli yapının ceviz ağacına çok iyi gelmeme ihtimali de mevcut.

Sizi çok da demotive etmek istemem, ancak eğer seçeneğiniz varsa ya buraya dikim yapmayın, ya da ceviz harici daha yüzlek bir ağaç dikin.

Sulama konusunda da, eğer tüplü fidanı Mayıs gibi dikerseniz su ihtiyacı fazla olacaktır. Bu durumda tanker yetmeyebilir. Kış dikimini tercih ederseniz daha iyi olur.

Saygılar

Ç.

Çamtepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-10-2012, 22:51   #57
Ağaçsever
 
popeye42's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-08-2012
Şehir: KONYA
Mesajlar: 34
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Çamtepe Mesajı Göster
Sn popeye42,

7000m derken herhalde belde merkezine uzaklığını kastettiniz, Sn. Lilium'un sayfasına rakım gibi yazmışsınız. Yoksa Konya'da o yükseklik biraz zor

Bahsettiğiniz por tabakasını bir saksı tabanı gibi düşünün. Ağacınız 1 metre derinlikte por tabakasına denk gelene kadar kökünü salacak, gelişecek, sonra betona vurmuş gibi olacak. Kök geliştiremediği için o köke karşılık gelecek yeni dal oluşturmakta zorlanacak. Bulunduğu saksıdan temin edeceği besinlerle orantılı bir gövde ve taç yapısı oluşturacak. Muhtemelen bonsaileriniz olacak. Ayrıca bahsettiğiniz por yapısı kireçli bir yapıdır diye tahmin ediyorum. (Konya'nın meşhur obrukları da bunların erimesiyle oluşuyor değil mi?) Bu kireçli yapının ceviz ağacına çok iyi gelmeme ihtimali de mevcut.

Sizi çok da demotive etmek istemem, ancak eğer seçeneğiniz varsa ya buraya dikim yapmayın, ya da ceviz harici daha yüzlek bir ağaç dikin.

Sulama konusunda da, eğer tüplü fidanı Mayıs gibi dikerseniz su ihtiyacı fazla olacaktır. Bu durumda tanker yetmeyebilir. Kış dikimini tercih ederseniz daha iyi olur.

Saygılar

Ç.
Sn Çamtepe 7000 metrekare araziyi kastetmiştim.ayrıca toprak analizi yaptıracağım kireç oranını orada görürüz,bodur cevizlerim olur o zaman ne dersiniz,denemeyi düşünüyorum en azından elimdeki fidanlarla, kök ne kadar zamanda ulaşır 1 m derinliğe acaba.yan taraflara doğru kök çalışmaya devam edebilir diye düşünüyorum o zamanda gelişim devam etmez mi?
ferragnes badem diksem yine aynı sorun yaşar mıyım ne dersiniz

popeye42 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-10-2012, 12:44   #58
Ağaç Dostu
 
Çamtepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-12-2010
Şehir: İstanbul, Çanakkale, İzmir
Mesajlar: 646
Badem de köklerini derine salıyor, sert tabaka bademi de etkileyecektir ama sizin toprağınız özelinde bademin cevize göre avantajı, bademin kirece karşı daha dayanıklı bir ağaç olmasıdır. Ancak kirece karşı dayanıklı anacı bulmak için biraz araştırma yapmanızı öneririm.

Sizin durumunuzda badem şu sebeplerden dolayı daha avantajlı olabilir:
1. Suyunuz kısıtlı diye anlıyorum. Badem kuraklığa bir nebze daha dayanıklı bir ağaç ama su istemez anlamına gelmez. Verim için su şart.
2. Diyelim ki sert taban ağaç büyümesini dondurdu. Bu durumda 8x8 dikim aralığı ile dikim yaptığınızdan dolayı ağaç araları çok boş kalacaktır. Bademde ise daha sık dikim yapacağınızdan bu dezavantaj bir nebze az olacaktır. Araziniz ufak, 7 dönüme cevizden daha çok badem sığdırma şansınız olur.

Öte yandan badem çeşit seçiminde Konya'nın iklimini mutlaka göz önünde bulundurunuz.

Badem çeşit ve anaç seçimi ile ilgili Badem yetiştiriciliği başlığına yazabilirsiniz.

Araziniz dikdörtgen ise araziyi optimum kullanabilmek için baklava şeklinde dikimi de düşünebilirsiniz. Benim ince uzun bir arazim var, baklava şeklinde en optimum dikim oldu. Öteki türlü tarla sınırlarından çok kayıp oluyor.

Çamtepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-10-2012, 17:03   #59
Ağaçsever
 
popeye42's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-08-2012
Şehir: KONYA
Mesajlar: 34
Araziniz dikdörtgen ise araziyi optimum kullanabilmek için baklava şeklinde dikimi de düşünebilirsiniz. Benim ince uzun bir arazim var, baklava şeklinde en optimum dikim oldu. Öteki türlü tarla sınırlarından çok kayıp oluyor.
Baklava dikim nasıl uygulanır çizim şeklini verirmisiniz

popeye42 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-10-2012, 17:17   #60
Ağaç Dostu
 
Çamtepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-12-2010
Şehir: İstanbul, Çanakkale, İzmir
Mesajlar: 646
Şu mesajda anlatmıştım biraz.
http://www.agaclar.net/forum/881147-post1863.htm

Çamtepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
altay, anaç, ceviz, ceviz bahçesi, ceviz bahçesi kuralım, ceviz fidanı, ceviz ormanı, chandler, tohum

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:26.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024