Sayın bozy'nin belirttiği gibi aşı yerinin toprağın 15-20 cm kadar üzerinde olması lazım.
Anladığım kadarıyla aldığınız fidanlar yeni aşılanmış. Aşı bağlarını kalem kalınlaşıp aşı yerini boğmaya başladığında çıkarabilirsiniz. Aşı yerinin altından çıkan sürgünleri temizlemelisiniz.
Ayrıca bahsettiğiniz gibi aşı yerinin üzerinden kesilebilir ya da bekleyip durgun dönemde kesebilirsiniz. Cevizde kesim yaptıktan sonra kesilen yerin nem kaybetmemesi için mumla, aşı macunu ile kapatabilirsiniz.
Şimdi burda yapılabilecek iki şey var. Birincisi çok fazla müdahale etmeyip sadece aşı noktasının altından çıkan sürgünleri koparmak. İkinci yöntem de aşı noktasının üzerinden 4-6 göz üzerinden bir kesim yaparak ve kesim yerlerini kapatarak güçlü bir yeşil gelişimi teşvik etmek. Bu noktada yazdığım şeylerin pratiğini yapmış olsam da henüz sonuçlarını görmedim. O yüzden bu konuda net bir şey söyleyemiyorum.
Tepe kesimiyle ilgili eğer yüksekten taçlandırma yapmak istiyorsanız şimdi bir şey yapmanıza gerek yok. Birinci ya da ikinci yılın sonunda liderde 2 ila 2.4 metreden bir tepe kesimi yapabilirsiniz.
Sonra eğer imkanınız varsa gövde üzerinden bir karış boşluk olacak şekilde ağacın tacını malçla kapatmakta fayda var.
Ben yeni aşılanmış ceviz fidanlarının ani sıcaklık değişimlerinden kolaylıkla etkilenebileceğini düşünüyorum. Bulunduğunuz bölgenin sıcaklık durumunu bilmiyorum ama ben İç Anadolu gibi soğuk bölgeler için bu mini sera denilen güneş bacası şeklinde örtülerin faydalı olabileceğini düşünüyorum.
|