View Single Post
Eski 09-04-2013, 18:00   #356
Lilium
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Giriş Tarihi: 01-05-2008
Arkadaşımızın sorusuna çok ihtiyaçlı olduğu bir zamanda kimse cevap vermemiş Soru yanıtsız kalınca ve zamanını karçırmaması açısından cevaplama ihtiyacı duydum.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi permakültür Mesajı Göster

Daha önce tüplü dikim yapan arkadaşların deneyimine göre bu boylar normalmı yoksa kazıkmı yemişim.

Tüplü fidanın küçüğü daha makbuldur

Birde son baharda dikim yapan arkadaşların fidanları ilk baharlarında ortalama kaç cm uzadılar?

Bunun belli sıtandardı olmaz bakıma göre değişir.

Bu ayın sonunda aşı bantlarını söküp, anaç gövdeyi aşı üzerinden kesmeyi planlıyorum. (Aşı bantlarını hemen mi sökeyim?)

Derhal bantları sökünüz ve kesiniz geç kalınmış.

Bazı fidanları uç bölgelerinde kararma ve kuruma var, sizce yeşil kısmın üzerinden kesmelimiyim, yoksa bitki kendiğinden kuru bölümü atarmı?

kuruyan bölümü derhal kesiniz hatta daha aşağılardan kesiniz ve aşı macunuyla kapatınız

Son sorum tüplü fidanlarda tepe vurumu 180 cm oluncaya kadar yapılmıyor diye biliyorum, 180 cm olan fidan 150 cm civarundan tepe vurumu yapılıyor, doğrumu?

Bu sizin tercihiniz, yüksek bir taç istiyorsanız 180-2 metrelerden tepe vurabilirsiniz, Benim önerim 120-150 cıvarlarıdır, birden taç yapınızı yükseltmeyiniz, yavaş yavaş yükseltiniz. birden yüksek bir taç gövde güneş yanıklığına ve ağaçların rüzgarlardan eğilmelerine sebep olur.
Name:  1.jpg
Views: 4038
Size:  62.4 KB

Name:  2.jpg
Views: 3875
Size:  60.6 KB

Name:  3.jpg
Views: 3816
Size:  61.6 KB

Name:  4.jpg
Views: 4059
Size:  63.6 KB

Name:  5.jpg
Views: 3813
Size:  64.4 KB

Aşı yerleri toprak seviyesinden aşağıda olanları sökün uygun şeklinde dikin, böyle bir ekimi sayfamda biraz bahsetmiştim (Her ne kadar beğenilmiyorsa da) 90 dönüm olan arazide tüm fidanlar bu şekilde ekilmiş ve %90 kurumuş ya da çürümüş.
Aşı yeri hiçbir zaman toprak altında kalmamalı çok da yüksekte olmamalı 5 cm lik yükseklik ideal.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön