![]() |
|
![]() |
#151 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 11-09-2013
|
[QUOTE=Lilium;1227685]Kangal borunun tercihi birazda Motorun su çıkışıyla alakalı yani üçlük çıkıyorsa üçlük boruyla ikilik çıkıyorsa ikilik boruyla alınmalı. Çok uzun ve dikse yarıya kadarı örneğin: üçlük çıkışınız varsa yarıdan sonrası ikiliğe düşürülürse suyu daha rahat çıkarırsınız.[/QUOTE abicim dereden tarlanin basina kadar yani yola kadar 350 mt cok az bir egim var tarlanin basindan tepe noktaya kadar olan bolum yaklasik 25 derecelik bir egim var tabi tarla islenince meydana cikacak asil goruntu. Dedigin gibi yapabilirsem cok guzel olur. Borulari toprak altina dosemek icin kepce gerekirmi yoksa traktorlerin aparatlariyla o is olurmu. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#152 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-12-2009
|
Saatte 70 litre ve 160 litre damlatan uçlardan kullandım. Kısa sürede daha fazla su attığı için,toprak henüz suyu emmeye fırsat bulamadan,su eğimli arazide alıp başını gidiyor ![]() Eğimli arazide en güzeli Sayın Lilium un önerdiği katifler. Ben de onlardan kullanıyorum. Fidanlar büyüdükçe sayısını arttırıyorum. Bu katifler suyu uzun sürede ve az miktarda damlatıyor,böylece 5 saat damlatma sonucunda 1 katiften 20 litre civarı su damlıyor. Örneğin ( 3 katif olsa 60 litre gibi ) Yavaş damladığı için de,toprak sindire sindire suyu emiyor. Eğimli araziler için çok uygun. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#153 |
Ağaç Dostu
|
Traktöre tekli pulluk takıp derin sürer ve boruyu gömersiniz. Kolay iş ama önemli olan diğer tarla sahipleri izin verir mi sorusu. Tarlalarında buğday ekili ise şimdi izin vermezler. Ancak hasattan sonra. Hasattan sonra da kurak olursa pulluk girmez toprağa. Yine de,bir çözüm bulunur elbet. Şimdiden konuşun bence o kişilerle. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#154 | |
Ağaçsever
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#155 |
Ağaçsever
|
[QUOTE=aviator34;1227655]Merhabalar. Allah kolaylık versin işiniz zor ayda bir bahçeye giderek çok iyi bir bakım yapabileceğinizi zannetmiyorum, her ne kadar bahçeye bakacak başka biri olsa bile sizin kadar özenli kendi malıymış gibi ilgineceğini düşünmüyorum ben bu yaz iki arkadaş eskittim karamsar düşünmemin sebebide budur ![]() -Araç şart ki bende istanbuldan bahçeme gidiyorum Edirne uzunköprü'ye 225 km x 2 hafta da bir x 2 yıl = 20.000 bin tl ye yakın sadece yol masrafı ![]() -Fidan ilk yıllarda su istemez demek yanlış olur evet çok su istemez ama ihtiyacı kadarını vermeniz gerekli (bu ayda 1 olmamalı hele ki Temmuz-Ağustos ayında ve fidanlarınızın tüplü olduğunu düşünürsek vay halinize...) benim bahçemin yarısı (eğimli olan üst kısmı) killi toprak diğer alt bölgesi humuslu yani köylülerimizin dediği gibi karakepir **** ağır toprak bu da sulama da killi olan bölgeye daha az humuslu bölgeye daha fazla su verilmesi demektir sizin de kızıl dediğiniz toprağın analiz raporuna,yıllara,gözlem ve deneyimlerinize göre su miktarınızı belirlemeniz gerekli. Şöyle ki ben bu yıl her hafta fidan başına killi olan bölgeye 60-80 litre humuslu olan bölgeye 80-100 litre su verdim.330 adet x ortalama 80 litre = 25 tonu geçer.bu rakam ilk yıl 20 tonluk depo ile seni kurtarır ama 2.yıl benim gibi depoyu iptal eder direk pompadan verirsin ![]() ![]() Geçmiş sayfaları da okudum 10 dönüm 200 ağaç, aynı eğim sadece mesafe 2 katı şunu kesinlikle söyleyebilirim bu mesafeye ve kod farkına yüksek basınçlı ve kademeli bir su pompasına ihtiyacınız var. Bence acele etmeyin beş ayınız var.öyle bir iki sene idare etsin derseniz düşük bütçe ile daha çok zarar edersiniz.Biz buradayız sizinde gayret ve çabalarınız ile en doğrusunu yapacağınıza ben inanıyorum.yeter ki acele etmeyin...[/QUOTE Sayin aviator34 kismet olursa sizinle beraber bahcenize gitmek isterim.hem sizinle tanismis olurum hem gorerek bir seyler ogrenmis olurum.tabi sizin icinde uygun ise. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#156 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-04-2012
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#157 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-04-2012
|
[/QUOTE] Sayin aviator34 kismet olursa sizinle beraber bahcenize gitmek isterim.hem sizinle tanismis olurum hem gorerek bir seyler ogrenmis olurum.tabi sizin icinde uygun ise.[/QUOTE] Ne demek her zaman beklerim ama malum sezonu kapattık en son bugün tüm ağaçlara dap 18-46 kök gübresi verildi.Haftaya da bordo bulamacı atıldımı sonra Şubat'a kadar istirahat... O zamana kadar benim tavsiyem boş vaktiniz oldukça bu sitedeki diğer başlıkları okuyup kendinizi geliştirmeniz özellikle mikoriza mantarlarını,kendi toprağınızın yapısını,etkin mikro organizmaları,Leonardit,kompost gibi organik maddelerin kullanımı. Bunları dikim harcında kullanırsanız fidanların gelişimi için çok iyi Olabilir... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#158 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 04-12-2012
|
Alıntı:
Ayrıca katif damlatıcılarda tıkanma sorunu olmuyor mu? Toprağım süzek bir yapıda, öyle ki bazı yerlere suyu hortumla salsan sünger gibi emiyor. önümüzdeki yaz halka damlama sistemine, ayarlı damlatıcıları 20-30cm arayla takıp damlayacak şekilde ayarlamayı düşünüyordum. Acaba sizce yanlış mı düşünüyorum. Yanlış hatırlamıyorsam, Sn. Lilium da daha önce ayarlanabildiği ve temizlenebildiği için bu ayarlı memeleri tavsiye etmişti. Ayrıca katif damlatıcılar, ayarlı damlatıcılardan iki kat daha pahalı. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#159 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Arazinin en alt kısmıyla en üst kısmında suyun akışını ölçtüm ve her ikisi de saatte 4.5 litre damlatıyordu. Yani,aşağıda farkı,yukarıda faklı değildi. Neden faklı su miktarı damlar deniyor bilemiyorum. Sonuçta basıncı arttırsanız da,katifler aynı suyu atıyor. Fazla atmıyorlar ya da fışkırtmıyorlar. Tıkanma konusuna gelince,hiç yaşamadım desem yalan olmaz. Hem alıcının girişinde hem de motorun çıkışında filtre var. Zaten gelen suyu önce temiz bir havuzda biriktiriyoruz ve buradan damlamalara basıyoruz. Direkt dereden ya da kanaldan basmıyoruz. Fiyatı daha pahalı evet,aslında sizin dediğiniz gibi ayarlı damlatıcılar da kullanabilirdik ama ben suyun yavaş yavaş ve toprağı kandırarak damlamasını istedim. 3 katiften 5 saatte 60 litre suyu damlatmak gibi. Birden su verip,1 saatte 60 litre damlatarak işi daha ucuza halledebilirdim ama ceviz için,sindirilerek ve saatlere yayarak yapılan sulamanın daha verimli olduğunu duydum. Zaten,bir kaç yıl içinde,50 cm de bir kendinden katifli olan damlama borularından alıp,ağaçların her iki tarafına da serip,bu şekilde tamamını sulamayı düşünüyorum. Böylece ağaçlar büyüdükçe,her yıl teker teker katif ilave etme derdinden de kurtulmuş olucam diye düşünüyorum. Halka sisteminde ağaçlar büyüdükçe halkaları da genişletmeniz gerekmiycek mi? İşçilik olarak zor olmaz mı ?. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#160 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 04-12-2012
|
Alıntı:
Ben tarlanın üst başında doldurduğum tankerden ana boruya suyu salıp, buradan 16'lık lateral borulara gönderiyorum. Bu halde aşağıya indikçe basınç artıyor ve ayar yapma gereği doğuyor. Katif damlatıcı hiç kullanmadım, bilmiyorum ama ayarlı damlatıcıları da sürekli kontrol altında tutmak gerekiyor. Çünkü basınç az olduğu için, ayar kısıldıkça hassasiyet artıyor. Hava sıcaklığı ve toz zerreleri suyun damlamasını etkiliyor,tıkanmalara sebep olabiliyor. Sanırım tankımı biraz daha yükseltip basıncımı arttırmalıyım. Halka damlamada, halka hortumunu biraz büyük kesip, her sene birer ikişer damlatıcı ilave ederek halkayı açmayı düşünüyorum. Benim bahçem sizler kadar büyük değil bu sebeple çok zor olacağını düşünmüyorum. Cevabınız için teşekkür ederim. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#161 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Ayrıca bu tıkanma sorunu da yine basınç yetersizliğiyle ilgili. Ben de 1. yaz sulamasını uzak bir su kaynağından ve yetersiz basınçla yapmak zorunda kalmıştım. Katiflerde sık sık tıkanmalar oluyordu,ya da doğru düzgün damlatmıyorlardı. Katifleri tercih etmemin diğer nedeni de,damlama hortumlarını her yıl makine ile toplarken ve ya sererken,katifler küçük olduğu için rahat şekilde rulo yapma şansı yaratmaları. Küçük oldukları için rulo içinde sıkışıp ezilmiyorlar. Halka damlama işini dediğiniz gibi yaparsanız çok mantıklı olur. İyi verim alırsınız eminim. Damlama hortumlarını kış aylarında ağaçlara bağlayıp,bahar da çapalama işleri bitince yine toprağa indirenler var. Bu şekilde hortum ayazlardan zarar görmüyor mu ya da kemirgenler parçalamıyor mu acaba? Biz düz olarak serdiğimiz için her yıl makine ile toplayıp,tekrar baharda makine ile seriyoruz. Acaba biz de toplamasak mı ? Şimdi tek sıra olduğu için 10.000 metre ancak bu yaz diğer tarafına da bir sıra hortum serince 20.000 metre olmuş olucak. Bunları toplamak da çok zorlaşıcak. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#162 | |
Ağaçsever
|
Alıntı:
maliyeti hakkında bilgim olmadığı için sormak istedim 40-50 tonluk beton sulama havuzu yaptırmak istesem yaklaşık ne kadar tutar maliyeti.birde sizce havuzmu mantıklı su deposumu.sondajı düşündüm maliyet 10 bin tl civarı beni çok zorlar o miktar birde elektrik sorunu var tabi en yakın direk 750 mt mesafede. bu yüzden arazim meyilli tepe noktaya havuzmu yaptırsam yoksa depomu koysam 25 tonluk mavi polietilen depo fiyatı peşin 4000 tl artı kdv ve nakliyesiyle 5200 tl ye geliyor. ilerde bu depoda yetmicek. ne dersiniz bi duruma.. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#163 |
Ağaçsever
|
damlama sulama ile ceviz ağacı gübrelemesi
saygıdeğer ceviz dostlarım; şimdiye kadar ceviz ağacının dikimi, çeşit seçimi, budaması hakkında birçok arkadaşım değerli fikirlerini ortaya koydular.bence bundan sonra bu dikmiş olduğumuz ağaçların daha sağlıklı ve daha hızlı büyümesi için nasıl bir planlı ve programlı sulanabilir.gübrelenebir olduğu hakkında bilgisi ve becerisi iyi olan arkadaşların burada değerli fikirlerine ihtiyacımız var.sulama peryotları ne olmalı.sulama ile birlikte hangi gübreleri ne miktarlarda vermemiz gerekir.ne zaman sulamaya başlamalı ve ne zaman suyu kesmeliyiz gibi bir sürü soru ve cevaba ihtiyaç oluyor.saygılar sevgiler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#164 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-12-2012
|
Alıntı:
Toprağınızı analize gönderin.Analiz sonucuyla birlikte gübreleme ve sulama proğramını gönderirler. Ben laben analiz labaratuvarına yaptırıyorum.Dilerseniz buyrun. http://www.google.com.tr/url?sa=t&rc...58187178,d.bGE |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#165 | |
Ağaçsever
|
Alıntı:
sn yetkililere toprak analiz raporumu gönderiyorum.nasıl bir gübreleme ve ne cins bir gübre kullanmalıyım. bana bilgi verirseniz çok memnun olurum.saygılar |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#166 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-11-2012
|
Arkadaşlar yeni yılınız kutlu olsun.Yeni ağaçlandırdığım bahçenin damlama sulama sistemi için bir kaç sorum olacak. Bahçe 250x80m. 15 ağaca 50 ağaç suyu eski bahçemden getireceğim arası 90m civarı.saate 3000 litre debisi var.Daha pratik ve damlamaları devamlı ayrlamak zorunda olmamam için katif basınç ayarlı damlatıcı kullanacağım benim işimi saatte 8 lt damlatan damlatıcı görecek.Şimdi sorum şu 50 ağaç x 8 lt 400 litre su tutuyor saatte 16 lık damlama hortumu 50 ağaca yetermi.Eğer yeterse 7 veya 8 sıra açtığımda işim görülecek.Şimdiden teşekürler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#167 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Biz 20 mm'lik hortum kullanıyoruz ama bazı yerde 150 metreyi geçiyor karık uzunlukları.Bu yüzden 16 mm 'lik tercih etmedik. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#168 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-12-2010
|
Alıntı:
Beton havuz yaptırırsanız özellikle tabanına su izolasyonu yaptırmayı unutmayın. ufaktan kaçırıyor ![]() 20 tonluk su depolarından alınıp iki tane de yan yana bağlanılabilir. Ancak bu depolardan alsanız dahi altını düzlemeniz, hatta belki de bir miktar beton attırmanız gerekebilir. Bir de su deposu üreticileri ile direkt temasa geçmenizi öneririm. Bana faydalı bazı bilgiler vermişlerdi (su deposunu metal bir kaidenin üstünde havada tutmak, renkli plastikten almak vb.), şimdi maalesef çok hatırlamıyorum, dolayısı ile siz direkt sorsanız daha iyi. Açıkçası sulanacak yer ile depo arası çok kot farkı yoksa depo tasarımını iyi yaptırmanızda fayda var. Biz şu sıralar depo doluyken bahçenin alt ve orta kısımlarını suluyoruz ama randıman düşüklüğü olduğundan bahçenin üst kısımlarını su motorunu direkt bağlayarak suluyoruz. Daha çok mazot yakılmış oluyor ama zaman tasarrufu. Selamlar Ç. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#169 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-11-2012
|
Çok teşekür ederim ceviz formu gerçekten güzel 56 dakikada cevap geldi. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#170 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-02-2012
|
bu hafta hep kafamda damlama sulama sistemimi nasıl kurmalıyım vardı.dolayısıyla bu başlığı takip ediyorum.son sayfaya kadar da tekrar okudum.lütfen yardım . tarlam172 metre ye 37 metre dikdörtgen şeklide.su 40 lık kangal boru ile tarlanın yukarısındaki 37 metrelik kısımdan içiri kadar alındı .(tarla eğimi uzun kenar boyunca devam ediyor) geçen yıl elle sulama yaptım zahmeti bir yana bahçede başka bir işe bakamadım lütfen damlama sulama sistemini nasıl kurmalıyım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#171 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 06-06-2008
|
Merhaba ahmettugrul55 bey, aşağıda sorununuzu çözecek bir sistem var. Benzerini kendi çabalarınızla bahçenize kurabilirsiniz. Takıldığınız noktalarda seve seve yardımcı olurum. Sevgi ve saygıyla http://www.agaclar.net/forum/ceviz/30397-3.htm Konu içinde 48-49-50-51-53-55 nolu iletilerde detaylar mevcut. Düzenleyen drokya : 05-01-2014 saat 21:35 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#172 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-11-2013
|
ARKADAŞLAR MERHABA.BEN Ankarada 3 ay önce 19dönüm 550 ceviz fidanı diktim.bayağı bi yordu. neyse.benim sıkıntım bahar ayında damlama sistemi kurmak istiyorum.bahçemin uzunluğu 200 metre 4 er metreden 45fidan diktim genişliği ise 95 metre .8 er metre arayla 12 sıra diktim uzunluğuna 20 metre kot farkı var. en üste 5 ton su deposu koydum.kuyuyu hazırladık kuyudan depoya boruyu çektik. sizleerden ricam damlama borularını nasıl döşeyebilirim. düşüncemen üst sıraya yatay 95 metre 1 parmak boru döşeyip aşağıya doğru ince damlama borularını döşemek.böyle olursa 180 m aşağıya kadar su yetermi ? ne gibi sıkıntılar yaşayabilirim. şimdiden teşekkür ederim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#173 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-08-2013
|
musluk suyundan otomatik zamanlayıcı bağlayarak damla sulama sistemi kuracağım. 160 ağacı iki gruba bölerek bir sabah saat 5'ten 7'ye kadar bir grubu diğer sabahta diğer grubu ağaç başına 4 lt lik 2 adet damlatıcı düşecek şekilde sistemi kurup otomatik olarak sulamayı düşünüyorum. Bu sisteme gübre tankı bağlayabilirmiyim? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#174 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-12-2011
|
Alıntı:
suda klor varsa fidan sulamada kullanmasanız iyi edersiniz. iki saat akış az olmazmı memeler 8 lt/saat olunca toplamda sulama başı 16 lt su vermiş olursunuz buda az olur. fidanın birinci yaşında en az 4 saat 32 lt toplam su vermek iyi olur. 80 ağacı aynı anda sulayacaksınız gübre tankı çok büyük olur sizin için. saat te 8X80=640 LT/saat su tüketeceksiniz. size en uygunu dozaj pompası olur 5 LT/saat bir pompa alsanız yeterli olur sanırım ağaç başı her sulamada 15 gr gübre verseniz 80X15=1.200 gr gübre yapar bunu 5 LT su ile eritip sulamaya başladıktan 15 dk sonra pompalamaya başlasanız en kötü ihtimalle bir saatten az uzun bir süre sonra gübreniz bitmiş olur DOZAJ POMPALARI KLASİK ANALOG NANO KAR-EL ANTECH CLS DİJİTAL AQUA DİYAFRAM DOZAJ HC 100 PERİSTALTİK DOZAJ Peristaltik pompa sabit debili ( tygon hortumu) GÜNCEL FİYAT LİSTESİ bahçeniz büyük olsa pompa sizi yorar ama küçük bahçelerde sorunsuz çalışır.. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#175 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-08-2013
|
Alıntı:
benim amacım sulama işlemini sabah erken saatlerde yaptırmak ve ayrıca otomatik devam etmesi çünki ben 3-4 günde bir bahçeye gidebiliyorum. dozaj pompaları hakkında bilgim yoktu şimdi biraz ne işe yaradıklarını araştırayım |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#176 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 27-07-2010
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#177 |
Ağaç Dostu
|
Rahatlıkla damlatır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#178 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 29-07-2011
|
sayın ercan332 arkadaş seninle meslektaşız neden kuyudan su çekmek için uğraşıyorsun jeomebran kaplamalı sulama havuzu diye bir şey var 300 tonluk bir havuz sana yeter onunda maliyeti devlet destekli ilçe tarıma başvurarak 1000 tl civarında 60 yıl garantisi olan ömürlük bişey jettitiz havuzculuk.com sitesinden bir bak istersen |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#179 |
Yeni Üye
|
yıllık 500-1000 mm yağış alan yerlerde yağmur suyu ile doluyor Kastamonu çok müsait bahçeden 5 m yüksek bir yere kepçeyle hazırlatarak yaptırır ve kendi tazyikiyle damlama sulatırsın |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#180 |
Yeni Üye
|
ömürboyu bedava su, yağmur suyu kuruluş maliyeti de yok denecek kadar az |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|