Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi AVCI016
Öyle sanıyorum ki, sizin damlama sisteminizde pompa basıncı olduğu için her yerde aynı ve kuvvetli basınç vardır.
Ben tarlanın üst başında doldurduğum tankerden ana boruya suyu salıp, buradan 16'lık lateral borulara gönderiyorum. Bu halde aşağıya indikçe basınç artıyor ve ayar yapma gereği doğuyor.
Katif damlatıcı hiç kullanmadım, bilmiyorum ama ayarlı damlatıcıları da sürekli kontrol altında tutmak gerekiyor. Çünkü basınç az olduğu için, ayar kısıldıkça hassasiyet artıyor. Hava sıcaklığı ve toz zerreleri suyun damlamasını etkiliyor,tıkanmalara sebep olabiliyor. Sanırım tankımı biraz daha yükseltip basıncımı arttırmalıyım.
Halka damlamada, halka hortumunu biraz büyük kesip, her sene birer ikişer damlatıcı ilave ederek halkayı açmayı düşünüyorum.
Benim bahçem sizler kadar büyük değil bu sebeple çok zor olacağını düşünmüyorum. Cevabınız için teşekkür ederim.
|
Evet bu konuda haklısınız,su tankınızı daha yükseğe kaldırarar daha fazla basınç elde edebilir ve daha verimli sulama yapabilirsiniz. Böylece bahçenizin yüksek yerlerinde de eşit damlama elde edebilirsiniz.
Ayrıca bu tıkanma sorunu da yine basınç yetersizliğiyle ilgili. Ben de 1. yaz sulamasını uzak bir su kaynağından ve yetersiz basınçla yapmak zorunda kalmıştım. Katiflerde sık sık tıkanmalar oluyordu,ya da doğru düzgün damlatmıyorlardı.
Katifleri tercih etmemin diğer nedeni de,damlama hortumlarını her yıl makine ile toplarken ve ya sererken,katifler küçük olduğu için rahat şekilde rulo yapma şansı yaratmaları. Küçük oldukları için rulo içinde sıkışıp ezilmiyorlar.
Halka damlama işini dediğiniz gibi yaparsanız çok mantıklı olur. İyi verim alırsınız eminim.
Damlama hortumlarını kış aylarında ağaçlara bağlayıp,bahar da çapalama işleri bitince yine toprağa indirenler var. Bu şekilde hortum ayazlardan zarar görmüyor mu ya da kemirgenler parçalamıyor mu acaba? Biz düz olarak serdiğimiz için her yıl makine ile toplayıp,tekrar baharda makine ile seriyoruz. Acaba biz de toplamasak mı ? Şimdi tek sıra olduğu için 10.000 metre ancak bu yaz diğer tarafına da bir sıra hortum serince 20.000 metre olmuş olucak. Bunları toplamak da çok zorlaşıcak.