View Single Post
Eski 09-12-2013, 15:11   #159
formullaone
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-12-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 566
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi AVCI016 Mesajı Göster
Sn.formullaone, eğimli arazilerde tarlanın her yerinde aynı basınç olmadığından, bu katif damlatıcılarla, her fidana aynı miktar suyu nasıl veriyorsunuz.
Ayrıca katif damlatıcılarda tıkanma sorunu olmuyor mu?

Toprağım süzek bir yapıda, öyle ki bazı yerlere suyu hortumla salsan sünger gibi emiyor.
önümüzdeki yaz halka damlama sistemine, ayarlı damlatıcıları 20-30cm arayla takıp damlayacak şekilde ayarlamayı düşünüyordum. Acaba sizce yanlış mı düşünüyorum.

Yanlış hatırlamıyorsam, Sn. Lilium da daha önce ayarlanabildiği ve temizlenebildiği için bu ayarlı memeleri tavsiye etmişti.

Ayrıca katif damlatıcılar, ayarlı damlatıcılardan iki kat daha pahalı.
Bizim bahçenin toprağı da bol kumlu ve süzek yapıda,yine de su fazla damlarsa toprak emene kadar yamaç aşağı akabiliyor.

Arazinin en alt kısmıyla en üst kısmında suyun akışını ölçtüm ve her ikisi de saatte 4.5 litre damlatıyordu. Yani,aşağıda farkı,yukarıda faklı değildi. Neden faklı su miktarı damlar deniyor bilemiyorum. Sonuçta basıncı arttırsanız da,katifler aynı suyu atıyor. Fazla atmıyorlar ya da fışkırtmıyorlar.

Tıkanma konusuna gelince,hiç yaşamadım desem yalan olmaz. Hem alıcının girişinde hem de motorun çıkışında filtre var. Zaten gelen suyu önce temiz bir havuzda biriktiriyoruz ve buradan damlamalara basıyoruz. Direkt dereden ya da kanaldan basmıyoruz.

Fiyatı daha pahalı evet,aslında sizin dediğiniz gibi ayarlı damlatıcılar da kullanabilirdik ama ben suyun yavaş yavaş ve toprağı kandırarak damlamasını istedim. 3 katiften 5 saatte 60 litre suyu damlatmak gibi. Birden su verip,1 saatte 60 litre damlatarak işi daha ucuza halledebilirdim ama ceviz için,sindirilerek ve saatlere yayarak yapılan sulamanın daha verimli olduğunu duydum.

Zaten,bir kaç yıl içinde,50 cm de bir kendinden katifli olan damlama borularından alıp,ağaçların her iki tarafına da serip,bu şekilde tamamını sulamayı düşünüyorum. Böylece ağaçlar büyüdükçe,her yıl teker teker katif ilave etme derdinden de kurtulmuş olucam diye düşünüyorum.

Halka sisteminde ağaçlar büyüdükçe halkaları da genişletmeniz gerekmiycek mi? İşçilik olarak zor olmaz mı ?.

formullaone Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön