![]() |
|
![]() |
#1 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 20-11-2011
|
![]() Merhaba, uzun zamandır ağaçlar.net takipçisiyim Ceviz konusunda şimdiye kadar yazılanları okudum ve en sonunda siteye üye olmaya karar verdim. Bu işe tamamen acemi olduğumu öncelikle belirtirim. Tecrübelerinizden yararlanmak amacı ile yardımınızı öncelikle rica ediyorum. Okuduğum o kadar çok internet bilgisi oldu ki artık kafam karmakarışık durumda. Aşağıda geldiğim durumu özetlerken yorum ve cümle açıklamalarında bilgisizliğimden dolayı yaptığım hatalar için şimdiden özür dilerim. ![]() Yaşanılan tecrübenin her tür yazılı bilgiden daha değerli olduğuna inandığım için ve şimdiye kadar bir tane bile ceviz fidanı dikmediğim için, sizin yazacağınız her bir satır kelimenin benim için çok değerli olacağını önemle belirtirim.Yaşanmış bilgilerlerinizi aktarmanız durumunda aylarca emeğimin belki harcanmamasını sağlayacağınızı bildiğimden, şimdiden hepinize teşekkür ederim. Süreçleri elimden geldiğince fotoğrafladım onları da aşağıda paylaşıyorum ve paylaşmaya da devam edeceğim ki anlatması kolay olsun. ![]() Ben Ankara ' da yaşıyorum. Meslek icabı 15 yıldır teknolojinin içerisinde bir o yana bir bu yana koşturup duruyorum. Fakat tesadüf eseri bulduğum bu sitenin ceviz bölümünde yazılarınızı okuduktan sonra, memleketim Bolu' nun Gerede ilçesinde bulunan 8 dönümlük arazimizi değerlendirmek amacı ile birşeyler yapmaya çalıştım. Bizim oralarda tarlalar boştur, genelde göç çok olduğundan kalan insanlarda ancak buğday ve arpa ekerek topraklarımızı değerlendirmekteler. Ben ise farklı bir şey yapıp, hem doğaya katkı olsun, hem ileriye dönük bir girişim olsun, hemde bizim yörenin insanlarına belki örnek olur amacı ile bu yola çıktım. Bizim oralarda başta bana "Olur mu öyle şey, ne gerek var bu kadar uğraşıyorsun vs. " gibi diyen çok oldu, hala da var. Buradan okuduklarımla ve sayfalarca yazılanı anlamaya çalıştıktan sonra, hiç birine aldırış etmeden ısrarla bu işi sürdürmek istiyorum, tabii ki sizlerde destek verirseniz. ARAZİ BİLGİLERİ : - Arazim 8 Dekar ve "L" şeklinde. Her yönden açık ve Gerede soğuğuna maruz bir alanda. Köyümüze yaklaşık 500 metre uzaklıkta içinde bir tane etrafında bir kaç tane "Ahlat" ağacı haricinde ağaç olmayan bir yerdedir. Bahar döneminde depo koyup damlama sulama sistemi ile sulama yapmayı, yazın ise sondaj yaptırmayı düşünüyorum. Tabi bu deponun yüksekliği ne kadar olur 1 -2 ton yeterli suyu basar mı onu tam bilemiyorum, varsa tecrübelerinizden yararlanmak isterim. Kuzey rüzgarlarının olduğu tarafa ise branda çekip, elma ve armut ağaçları ile bu rüzgar sorununu engellemeyi düşünüyorum elimden geldiğince. Tarlayı bir iki ay önce sürdürmüştüm. Diskaro ya da tırmık gibi bir şey çekilmedi. Bu resim sürülmeden önceki hali: ![]() - Rakım Bahçemde 1180 ve eğim neredeyse yok. Geç don olayı bahar başı ve sonunda görülüyor genelde. - Köyde ve İlçe merkezinde az da olsa Ceviz ağacı var, ama köydekiler aşısız ve büyük eski Ceviz olduklarından verim düşük. Ama 8 Km uzaktaki dağ eteklerindeki Gerede ilçe merkezinde verimli büyük ağaçlar bulunuyor. Ama genelde bütün bu ağaçlar ara ve korunaklı yerlerde. Kapama ceviz bahçesi hiç yok. NELER YAPTIM: -Öncelikle 8 dönüm arazimin etrafını tamamen çevirdim. - Toprak analizi yaptırdım. 30-60-90-120 den. Ankarada bir firmaya yaptırdım toplam 160 TL tutu. (Sonuçlarını da aşağıda sizlerle paylaşıyorum.) - Sonrada 8x4 olacak şekilde kepçe ile yaklaşık 250 tane 1 metre derinlik, 1 metre genişlik olmak üzere fidan çukuru açtırdım. Üst toprağı çukurların sol tarafına bir kepçe bıraktırdım, dipten çıkanı da sağ tarafa yığdırdım. 250 kuyuda açık olarak yaklaşık 10 gündür bekliyor, belkide havalandığı için faydası da olur. Kepçenin saati 100 TL yaklaşık 8.5 saat sürdü. - 2 Kamyon kasası kadar ahır gübresi buldum ve onu bahçenin iki ayrı yerine döktürdüm. Yaklaşık 6 ile 12 ay arası kadar beklemiş diye tahmin ediyorum bu gübrenin. Şu anda yığılı bir şekilde muhafaza ediliyor. Akrabamızın olduğundan ücretsiz aldım. - Herek adı verilen 1.5 metrelik ceviz bağlama çıtalarını 5cm kalınlığında 250 adet hazırlattım ve bahçeye sevk ettim. Yaklaşık 300 TL tuttu. ![]() YARDIMINIZI BEKLEYEN SORULARIM: Cevizleri bu hafta dikmek istiyorum ki kar yağmasın ve bu işi bitireyim. Fakat bizim oralar çok soğuk olduğu için, hangi ceviz türünü yetiştireceğime hala karar veremedim. Ben Ankarada yaklaşık 2,5 metrelik aşılı olduğunu söyledikleri ceviz buldum. Bunların fiyatları 12.5 TL. Bu cevizlerden 50 Tane almayı düşünüyorum. TÜPLÜ yani tenekede duran Kaman cevizleri. Bunları alıp sizin önerileriniz doğrultusunda dikeceğim. Ayrıca Kaynaşlıda bir firmadan da 200 adet tanesi 17 TL den olan TÜPLÜ Chandler/Frangete ve Fernor/Fernette türü cevizlerden almayı planlıyorum. Fakat bunların uzunluğu 30-40 cm kadarmış öğrendiğime göre. Bu normal mi ? Dikim esnasında ya da öncesinde bu çukur kapatmalar ile ilgili bilgi yardımı ya da önerileriniz varsa paylaşabilir misiniz. Dikim ile ilgili ne yapmam gerekiyor. 5 tane çukuru deneme amaçlı yarısına kadar üst toprak ve ahır gübresi karşımlı olarak serpe serpe çukurları doldurdum. Çukurun üstüne doğru ise, hiç ahır gübresi karıştırmadım. Bu şekilde 5 kuyuyu ağzına kadar kapatıp ceviz dikilebilir hale getirdim, acaba bu yaptığım doğru mu ? Ne kadar daha bu ahır gübresinden kullanmalıyım tam olarak bilmiyorum, çok mu katmalıyım az mı, kimisi kökleri yakar diyor. Her tarafı yanmış gibi durmuyor ayrıca birazı hala cıvık bu ahır gübresinin kökleri yakar falan dediler doğru mu. Maalesef ahır gübresi haricinde hiç bir tarım ilacı ya da benzer şeylerden bilgi sahibi değilim. Bilmem gereken ne var ? Artacak olan gübreyi etrafa yaymalımıyım yayarsa çok ot çıkar deniliyor. Ayrıca fidanları dikerken bu ahır gübresinden yine kullanacak mıyım ? Alttan çıkan bütün toprağı yaymalımıyım etrafa ? yoksa onuda üst toprağı az koyup çukura mı doldurmalıyım. Gübreyi az mı koymalıyım. Ceviz fidanı konusunda aldığım fiyatlar konusunda önerileriniz ne olur. Değerli bilgileriniz için şimdiden teşekkür eder saygılar sunarım. Bu arada kepçe ile bahçenin ortasına hem toprağın yapısını görmek hemde bir ihtimal su çıkar diye, 3 metre derinlikte bir çukur açtırdım yaklaşık 4 metre kare genişlikte ve toprak genelde katman katman görünüyor. Onunda resimlerini diğer bütün resimlerle beraber burada paylaşacağım. 2 Metreden sonra toprak biraz daha ufak taşlı gibi. 3 Metre derinlikte toprak rengi koyu kahverenginden daha açık krem rengine döndü ve elle şekil verilebilir hale geldi sanki hafifte nemli gibi. Kepçenin ucu bu kadar yetti, kalanına sanırım sondaj deneyeceğim. Su dan önceki katman acaba bu mu ? Çünkü kepçeci bundan sonra su çıkar dedi. Genelde bu tip topraktan sonra su oluyor dedi. ![]() ![]() TOPRAK ANALİZ SONUÇLARIM : 0-30 Cm = Ph:7.3 - Nötr EcTuz : 0,041 Tuzsuz CaCO kireç 3,5 Az Kireçli Organik Madde : 1,09 Az humuslu Fosfor : 1,03 Çok Fakir Potasyum: 52,26 İyi Bakır: 1,1 Yeterli Demir : 15,47 Yeterli Çinko : 0,06 Yeterli Mangan : 37 Yeterli Bünya/işba : 70,4 Killi 30-60 Cm = Ph:7.4 - Hafif Alkalin EcTuz : 0,035 Tuzsuz CaCO kireç 3,8 Az Kireçli Organik Madde : 0,78 Fakir Fosfor : 0,08 Çok Fakir Potasyum: 61,35 İyi Bakır: 1,1 Yeterli Demir : 14,89 Yeterli Çinko : 0,03 YEksik Mangan : 25,17 Yeterli Bünya/işba : 72,6 Killi 60-90 Cm = Ph:7.9 - Hafif Alkalin EcTuz : 0,059 Tuzsuz CaCO kireç 3,8 Az Kireçli Organik Madde : 0,63 Fakir Fosfor : 0,51 Çok Fakir Potasyum: 51,6 İyi Bakır: 0,9 Yeterli Demir : 14,38 Yeterli Çinko : 0,02 YEksik Mangan : 13,8 Yeterli Bünya/işba : 88 Killi 90-120 Cm = Ph:7.8 - Hafif Alkalin EcTuz : 0,07 Tuzsuz CaCO kireç 4,7 Az Kireçli Organik Madde : 0,52 Fakir Fosfor : 0,51 Çok Fakir Potasyum: 48,15 orta Bakır: 0,7 Yeterli Demir : 12,04 Yeterli Çinko : 0,012 YEksik Mangan : 13 Yeterli Bünya/işba : 96 Killi Düzenleyen ENFARKLISI : 22-11-2011 saat 15:34 Neden: imla hatası düzeltmesi |
![]() |
![]() ![]() |
Etiketler |
yeni ceviz bahçesi |
|
|