Kısaca ben de yorumlarımı yazayım. Toprak analizinizde pH, kireç ve tuz konularında bir sorun gözükmüyor, beni tek düşündüren "killi" ibaresi oldu. Dolayısı ile dikim yaparken bol leonardit kullanmanızı tavsiye ederim. Bizim toprak analizinde daha "killi" bile yazmazken ("killi tınlı" ya da "killi kumlu" yazıyor, %30 civarında kil var bizde) toprağı biz eşmeye zorlanıyoruz, ceviz kökü haydi haydi zorlanır herhalde..
Fosfor genellikle düşük gözüküyor ama bu eksiği bir şekilde eklersiniz, artık kimyasal mı olur organik mi olur onun kararı size kalmış.
Su için 1-2 tonluk bir depo demişsiniz, ****** de yeterli olmayacaktır. Fidanlar gençken daha az su ihtiyacı olsa da sulama başı 20-30 lt gibi düşünün. Fidan sayısı ile çarpıp gereken su miktarını bulursunuz. Sulama sıklığı ise tamamen bölgenizin yağış miktarına göre değişir. Bir kaynakta ceviz ağacının senelik su ihtiyacının 600-700 mm civarında olduğunu okumuştum ama bu ne kadar sulama ediyor bilemiyorum. İçiniz rahat etsin istiyorsanız bir kaç tansiyometre alırsınız, Ankara'daysanız Toprak Gübre Araştırma Enstitüsünden temin edebilirsiniz. Toprağınız killi olduğu için suyu bir miktar tutacaktır, ancak zeolit ile desteklerseniz aynı zamanda havalandırma ve besin maddesi tutma konusunda da toprağınızı desteklemiş olursanız.
Biz hem toprağı havalandırsın, hem organik maddeyi arttırsın diye leonardit ve torf kullandık. Fidan başı masrafınızı arttıracaktır ama toprak analizinize bakılırsa sizin de organik madde ile başınız dertte, dolayısı ile torf-kompost-ahır gübresi ile fidan çukurlarını zenginleştirebilirsiniz. Bu saydıklarımızın aynı zamanda nem tutma özelliği de bir miktar mevcut. Eğer aldığınız gübreden emin değilseniz endüstriyel olarak kontrollü ortamlarda işlenmiş hayvansal gübrelere yönelin, pahalı olur ama içiniz rahat eder.
Acele işe şeytan karışır derler. Bence dikimi bahara erteleyin.
8x4 ekim tarzı yan dallarda verim veren türler için öneriliyor diye biliyorum. Dolayısı ile Kaman türü seçerseniz (iklim için uygun tür o olabilir) sorun bu dikim aralığı ile sorun yaşarsınız gibime geliyor. Fernor bildiğim kadarı ile yabancı çeşitlerden en geç yapraklanan, ancak o iklime uyar mı onu bilemiyorum, yine de araştırmalarınızı dikkatlice yapmanızı ve uzmanlara danışmanızı tavsiye ederim.
Önerebileceğim en son şey ise, bahçenin yarısını X türünden yarısını da Y türünden yapmanızdır. Hasat ve Pazarlamada sorun yaşayacağınızı düşünüyorum. Bizde de şu anda çok çeşit var ve en kısa sürede aşılama yöntemi ile türleri tekilleştirmeyi düşünüyorum.
|