![]() |
|
![]() |
#691 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 02-09-2007
|
Sayın zeynep dila, kuyu suyu belki de çok kireçliydi. O zaman limon tozu takviyesi işe yarayabilir ![]() Bahçe toprağına aldığınız ortancalara çam gübresi uygulayabilirsiniz. Yeni gelenlere de isterseniz çeşme suyu yerine kireçsiz su verin. Bakarsınız bu yöntemlerle bol bol ortanca keyfi sürersiniz ![]() Sayın Jezebel, vahşi ortancanızın çiçekli halini de görmek isteriz ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#692 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-05-2010
|
İlgine teşekkür ederim Sarius. Bu önerilerini uygulayacağım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#693 |
Ağaç Dostu
|
ortanca
Sayın Zeynep Dila, sayın öğretmenim, sayın hemşehrim, Ortancalar konusundaki sıkıntınızı hayretle okudum. Gerek 50 sene önce Tatlısu daki evimizde gerek şimdiki bahçemde çiçekleri yaklaşık insan başı büyüklüğünde olan ortancalarımız vardı. Şimdi düşünüyorum da her ikisinin bulunduğu yer serin, gölgeli ve RÜZGARLI dır. Biliyorsunuz Bandırma nın rüzgarı meşhurdur. "Erdek in kirazı, Edincik in beyazı, Bandırma nın ayazı" deriz biz eskiler. Sizin resimleri tam olarak göremiyorum ama dört tarafı da kapalı bir ortamda olduklarını sanıyorum. Bir de bahçenizin rüzgar alan bir bölgesinde deneseniz. Diğer arkadaşların söylediği gibi suyunu asla ihmal etmeyiniz. Hatta her akşam yaprak ve çiçeklerine duş yaptırırsanız çok hoşlanacaktır. Her şey gönlünüzce olsun. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#694 |
Ağaç Dostu
|
Hatta Haydarçavuş mahallesindeki eski evimiz ve Ordu caddesi üzerindeki ikinci evimizin teraslarında annem saksılarda yetiştirirdi ama onların çiçekleri ancak yumruk büyüklüğünde olurdu. Saksı-toprak farkı. Her şey gönlünüzce olsun. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#695 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bir gün benim de sizin bahsettiğiniz ortancalar gibi ortancalarım olacağı inancımı hiç kaybetmeyeceğim. Tatlısu'daki evinizi Bandırma'daki terasınızı hayal etmeye çalışıyorum. Eminim insanı cezbeden bir manzaradır o. Kocaman çiçekli, rengarenk ortancalar .Bir de sarmaşık ortanca olsa... Sevgiyle kalın. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#696 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-01-2010
|
kireçli sularda limon tuzu uygulaması
limon tuzu kullanmını biraz daha detaylandırabilir misiniz? Ölçü, oran, tekrarlama sıklığı gibi. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#697 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 02-09-2007
|
Sayın Smyrna, Ben ortanca yetiştirmeye bu yıl başladım. Yeni çıkan yapraklar açık renge dönüp diğerleri de buruşmaya başlayınca forumdaki bilgiler, özellikle de Mine Hanımın önerileri doğrultusunda limon tozu eriğini sulandırıp göz kararı ortancama verdim. İki hafta kadar önce vermiştim. Şimdi yeni çıkan yapraklar normal renkteler. Buruşma da emin değilim ama sanırım ısıdan oldu, daha gölge olan bir konuma aldım. Yağmur yağdıkça biriktirdiğim yağmur suyunu veriyorum. Anladığım kadarıyla limon tozu topraktaki kireci çözüyor. Kireç ortancanın demir almasını engellememiş oluyor. Limon tozu periyodunu bitkinin genel durumuna göre ayarlamak gerekir diye düşünüyorum. Toprak çok kireçliyse veya kireçli suyla sulanıyorsa daha sık limon tozu verilmesi gerekebilir. Ben demir takviyesi yapmadım, toprağım orman bölgeden aldığım yeni toprak olduğu için toprakta olabileceğini düşünüp bitkiyi gözlemledim. Düzelme görmeseydim kara boya verecektim. Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#698 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-01-2010
|
Teşekkür ederim. Onca mesaj arasında atlamış olmalıyım. Mine hanımın mesajında olmazsa olmazın demirli gübre ya da kara boya olduğunu, limon tuzunun ise bitkinin demir alımını kolaylaştırmanın yanında asitliliği arttırarak ortancayı renklendirmeyi amaçladığını düşünüyorum. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#699 |
Ağaç Dostu.
|
merhaba, Çam kabuğu yoğun harçta ortancalarımın çiçeklenmesi çok güzel oldu bu yıl, görmek isterseniz şurada fotoğrafları var. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#700 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-02-2010
|
Sayın MSaygın, Çam kabuğu yoğun harç dediğiniz bahçe toprağına çam kabuğu mu karıştırdınız? Bir de benimkilerin çiçekleri küçük açıyor. Yani her topta çok sayıda çiçek var ama tek çiçeğine baktığınızda küçükler. Oysa çiçekçilerde satılanlara bakıyorum onların tek çiçeği benimkilerim 4-5 çiçeği büyüklüğünde nerdeyse. Çam kabuğunun bu durumada bir faydası olur mu? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#701 |
Ağaç Dostu.
|
Verdiğim bağlantıda kullandığım klasik bir çam kabuklu harç oranım var.Ortancalar için buna normal toprak ekledim biraz.Suyu biraz daha tutsun diye. Çiçeklerin büyüklüğüne çam kabuğunun bir etkisi olacağını sanmıyorum, o beslemeyle ilgili olsa gerek. Bu sene çok sayıda açtığı için benim çiçeklerim de küçük kaldılar.Çiçekçilerde satılan ortancalar seralarda profesyonel şekilde beslenen çiçekler, boyutları o yüzden abartılı. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#702 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Çam kabuğu dediğiniz ağaçların attığı kabukları mı oluyor? Yoksa kozalak kabukları mı? Pek anlayamadım biraz açıklar mısınız ütfen? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#703 |
Ağaç Dostu
|
bir ay önce aldığım ortancamın boynu hep bükük suluyorum böcek varmı di,ye bakıyorum ama derdini hala anlaamadım umarım derdini anlayana kadar ölmez çünkü gecen sana 10 yıllık olanı hiç sebebsiz kaybettim.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#706 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 18-06-2009
|
ilk ortancalarım
Harika bir çiçekmiş bu ortancalar ilk kez yetiştiriyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#707 | |
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
Kozalak değil, kesilen çam ağaçlarının sıyrılan dış kabukları.Ama kozalak varsa, tohumları temizledikten sonra ufalayıp onu da ekleyebilirsiniz saksı harcına, organik malzeme sonuçta, geçirgenliği arttırır. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#709 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 12-06-2010
|
Herkese merhabalar, Ortanca aşkım bu sene başladı benim. İkinci ortancamı aldım fakat ilkinde olduğu gibi eve geldikten sonra 1-2 gün içinde çiçekleri soldu. Bir şeyler yapabilmek için deli gibi bütün sitelere baktım, çok sey öğrendim ortancalarım hakkında.. ama sizin yazdıklarınız kadar bilgi vermedi hiçbiri.. Size bir iki sorum olacak.. İlk ortancam mavi renkliydi sanki 3 boyutlu bir rengi vardı. Eve geldikten sonra çiçekleri buruştu ve soldu. öğrendim ki akşam güneşini bile sevmiyorlarmış ![]() ![]() İkinci ortancamında pembesine vuruldum. Eve geldikten sonra olabildigince serin bir yere koydum. Bol su seviyorlar duymuştum ama benimki hemen hemen hergun sulanmazsa hemen pörsüyor. hergun bir panik yaşıyorum. Şuanki son durumu bazı çiçekleri solmaya başladı. Hasta olabilir mi ? bir iki yeşil böcük buldum yaprakta ![]() herkese çok teşekkür ederim ve ortanca dolu bir yaz dilerim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#712 |
Ağaç Dostu
|
Geçen sene normal pembe açan ortancam bu yıl çok koyu bir pembe renkle açmaya karar verdi. (Resmi fotoğraf makinem yanımda olmadığından telefonla çektim, pembenin tonu resimdekinden çok daha koyu ) Bu rengi fidanlıkta veya büyük marketlerden birinde görseydim yapay olduğunu düşünürdüm. Ben hiçbirşey yapmadım oysa... Sürprizlerle dolu bir bitki ortanca. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#713 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-12-2008
|
Mavi açtırmak için paslı demir mi yoksa sacıkıbrıs mı vermek gerekiyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#714 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 04-06-2010
|
Selamlar arkadaşlar bende ortanca hayranıyım, bu başlıktaki yazıları 2 kez okudum ve ortanca ile ilgili bulabildiğim bütün kaynaklara baktım ama maalesef sorunumu çözemedim,kusura bakmayın biraz uzun bir soru olacak,yaklaşık 2 ay önce beyaz renkli bir ortancaya sahip oldum ve hemen ortancaların isteklerini araştırıp odamın en güzel yerine koydum aydınlık ve güneşi doğrudan almayan bir yer ve su ihtiyacı doğrultusunda hareket ettim ancak yaklaşık 1-2 hafta içinde tüm çiçekleri ve yaprakları sararıp solmaya başladı, bunun üzerine çiçekçiden sıvı gübre alarak hemen uyguladım ancak herhangi bir işe yaramadı, toprağı uygun değildir diyerek toprağını ve saksısını değiştirdim hatta az miktardada güvercin gübresi koydum ancak sonuç yine aynı, bunun üzerine belki faydası olur diye düşünerek bitkiyi epeyce budadım tabi yeni gözlere dikkat ederek birazda güneşlendirdim 2-3 saat kadar, ne yazık ki bununda faydası olmadı yeni gözlerde, dallarda kurudu, bu haftasonu toprağından iyice ayırdım köklerini yıkadım, köklerden sanırım gübre idi küçük küçük renkli renkli mercimek gibi toplar vardı onlarıda çıkardım ve yeni saksı ve toprağa tekrar diktim, yine bol miktarda suluyorum ancak hiçbir hayat belirtisi yok, acaba tamamen öldümü çiçeğim eğer böyle ise çok üzülürüm çünkü bu çiçek biricik kızımdan hediye gelmişti, yardımcı olursanız çok sevinirim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#715 |
Ağaçsever
|
Özür dilerim az önceki mesajımda yazmayı unutmuşum Kırşehir'de yaşadığım için ortancalarımı içerde saksıda yetiştirmek zorundayım, yaşatabilirmiyim acaba içerde, nelere dikkat etmem gerekir, teşekkür ederim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#716 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-02-2010
|
Sayın sosyalci, Odamın en güzel yerine koydum demişsiniz benim bildiğim ortanca dış mekan bitkisi. Benimki balkonda duruyor bir çok arkadaşın da bahçesinde var. Belki içerde böyle bir tepki vermiştir. İmkanınız varsa balkona çıkartmanızı öneririm. Yine de canlanmazsa sakın atmayın. Benimki her sene sonbaharda bütün yapraklarını döküyor, kupkuru dalları kalıyor. Baharda tekrar canlanıyor. Umarım ölmez. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#717 | |
Ağaçsever
|
Teşekkür ederim.
Alıntı:
Bu arada önceki mesajımda sormuştum bu ortancanın köklerini iyice yıkadım ben güvercin gübresinden arındırmak için bu esnada minik renkli toplar buldum sıkınca içinden su çıkıyordu bu ne olabilir? Son olarakta ortanca fidelerinde küçük olanmı makbul yoksa üzeri tomurcuklu ağaçsı bölümü çok olan uzun olanlarmı? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#718 |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Sevgili Zeynep Ortancaların toprağı farklı oluyormuş .Bunu yeni öğrendim hatta gübresi de farklı ,ortancalar için özel vitamin var.Ph 6nin üzerindeki toprağı sevmedikleri yazıyor.Gerçi bizim köyde teneke içinde hanımların yetiştirdiği ortancaları görünce sanki özel toprak mı aldılar diye düşünmedim değil ama belki de bahçe toprağı ortancanın arzu ettiği topraktır.Öyle kocaman ve renk renk açmışlardı ki şaşırdım .Benim Tekirdağdaki ortancam da malesef örümceklenmiş ![]() Sevgili sosyalci o bulduklarınız salyangoz yumurtası ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#719 |
Ağaçsever
|
Hatice hanım teşekkür ederim ben gübre türü bişeyler olduğunu düşünmüştüm, en son tamamen kökünü topraktan ayırdım ve epeyce temizledim ama yine kalmıştır sanırım, çok fazla da örselemek istemiyorum ortancanın başı iyice döndü zaten. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#720 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 21-06-2010
|
merhabalar evimin bahçesindeki ortanca lara tavsiye üzerine şeker gübresi attık 1 gün sonra yapraklar soldu i tavsiyeniz warsa yardımcı olursanız sevinirim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|