agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Bu Bitkinin Adı nedir? (https://www.agaclar.net/forum/bu-bitkinin-adi-nedir/)
-   -   Bu bitkinin, çiçeğin adı nedir? (2005-2009) (https://www.agaclar.net/forum/bu-bitkinin-adi-nedir/479.htm)

Arzu Kasapoğlu 12-09-2007 20:29

Pembe çiçekli olanlardan benimde var.Adını hep merak ederdim. Ne zaman üzerine yağmur yağsa çiçek açıyor.Çiçeklerin ömrü bir gün de olsa, görülmeye değer.

GLCN 12-09-2007 20:48

Evet gerçekten çok güzeller..

nevsune 13-09-2007 06:47

2 Eklenti(ler)
Ben bu bitki değil ama bu meyve ne diye soracağım.

Ağacından topladığım kişi, kaki gibi bir şey söyledi ama anlayamadım. Durdukça olgunlaşırmış ve çok lezzetliymiş.

Fatma E. 13-09-2007 07:53

İstanbul'da bunlara Trabzon Hurması deniyor. Ben de ilk kez burada görmüştüm. Biraz buruk bir tadı vardı hatırladığım kadarıyla.

Derya Özen 13-09-2007 08:28

Trabzon hurması adı ile satılıyor. Mayhoş bir tadı var.

GLCN 13-09-2007 09:47

Evet trabzon hurması ama erken toplamışsınız sanırım bunlar tam olgunlaşmadan yenmez ozaman buruk bir tadı olur yumusamaya başlayınca yenir koyu kavuniçi olunca lezzetine doyum olmaz ben şahsen bayılırım...

maycan bahçe 13-09-2007 10:02

Nevsune Hanım ,
Trabzon hurmalarını oldukça erken dönemde toplamışsınız.Tatlandığı zaman harika bir meyve.Biz özellikle meyve salatalarında kullanıyoruz,çok lezzetli oluyor.Sizinkilerin olgunlaşması için bir poşete koyup yanınada 2-3 elma koyarsanız,elma onları yumşatabilir.Birkaç gün bekleyip görelim.

GLCN 13-09-2007 10:14

Bunun işi bir kaçgünlük ddeğil en za bir haftada olur bende aldığım için biliyorum hemen olmaz...Ama gerçekten çok lezzetli...

Balıkcı 13-09-2007 10:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nevsune (Mesaj 152299)
Ben bu bitki değil ama bu meyve ne diye soracağım.

Ağacından topladığım kişi, kaki gibi bir şey söyledi ama anlayamadım. Durdukça olgunlaşırmış ve çok lezzetliymiş.

Merhaba

Resimde büyüklüğü belli olmuyor.

Avuç içine ancak sığacak kadar büyükse (elma kadar), arkadaşların dediği gibi Trabzon hurması.
Çok erken toplanmış, bu haliyle yenmez, olgunlaşacak diye de ümitlenmesen iyi olur.

Eğer küçük boyda ise (çapı en fazla iki cm. filan) yine hurma ve yine erken toplanmış.:(
Olgunlaştığı zaman çok lezzetli olur.

Güler 13-09-2007 11:09

Sevgili nevsune, sen o işi bana sor. O kadar severim ki anlatamam. Arkadaşların dediği gibi adı Trabzon Hurması. Benim bahçemde 3 agaç var.
Bana çocukluğumu hatırlatır. Emirgandaki evlerin çoğunda vardır, ve ben hepsini izinsiz ziyaret etmişimdir okul çıkışlarında. Anneme, babama da çok şikayet gelmiştir bu hususta ama aldıran kim. Ağaçların yaprakları tamamen dökülür ve onlar çıplak dallarda portakal renginde parlarlar. Sanki derler ki Güler gel bizi topla. Olgunlaşınca yerleredüşer ve istenmiyen bir görüntü verir.
O yüzden biraz ham toplarsın, saplarından bağlıyarak bir yere asarsın orada olgunlaşmasını beklersin. Eğer çok olgun yemek istersen hafifçe çatlamasını bekle, sonra sap kısmından rafadan yumurtayı açar gibi aç ve tatlı kaşığını daldır. Yok dilim dilim yemek istersen yıne de iyiçe olgunlaşsın ama bıcakla kesilecek gibi olsun. İnce ince dilimler yap dilinin üzerinde kaydır. Aman Allahım o ne zevktir. Ham iken yemesi olanaksızdır.
Bakın ben ne yapardım: Her sene 200 veya 250 tane alırdım, veya toplardım. (Bu ramazan gününde bahçelerden çalardım demeye dilim varmıyor) Rahmetli annem de toplatır parasını verirdi vallahi. Uçurtma kuyruğu gibi onları tek tek bağlar, köşkün tavan arasına asardık, sıra sıra. Ben okuldan gelince ilk ziyaret ettiğim yer, tavanarası olurdu. Çok olmuşların altından parmağımı şöyle bir batırırdım, hiç askıdan almadan ayak parmaklarımın üzerinde yükselerek emerdim, ipte saadece sapları kalırdı.
Oğluma hamile iken hergün 4-5 tane yerdim. Ben onları yerken etrafımda olanların hayretli bakışlarını hala hatırlarım. Yaa dedim ya çok güzel şeyler. Hiç düşünme çok olgunu ile denemeye başla. Sonra bir şey daha var. Onların bir dişisi bir erkeği olur. Dişileri hamken çok buruktur. Erkek olanları çok olmadan da yenebilir, tatlıdırlar, için bile kıyılır. Soyduğunda erkeklerin etli kısısmlarında ince ince çizgi gibi noktaları vardır, ve mutlaka çekirdeklidirler. Ben onlarla oyun da oynardım. Çekirdeğini uzunlamasına kes, veya benim yaptığım gibi dişinle kır, içinden ya kaşık ya da çatal gibi beyaz bir şekil çıkar. Bu da oyun kısmı-Bil bakalım çatal mı çıkacak yoksa kaşık mı?-

Fatma E. 13-09-2007 11:18

Güler Hanım ne kadar güzel anlatmışsınız. Üniversitedeyken ev arkadaşım sürekli alırdı. O günlerde (7 yıl önce) yediğimde pek beğenmemiştim tadını açıkçası, ama şimdi bunları okuyunca ağzım sulandı desem yeridir ;)

Trabzon hurması çıksın hemen alacağım bakalım bu sefer beğenecek miyim? İnsanın ağız tadı değişebiliyor zamanla.

Güler 13-09-2007 11:20

Sevgili Fatma, reçetemi uygula mutlaka seversin. Faydası da var, kum ve taşı ufalıyor, ayrıca vitamini bol.

Fatma E. 13-09-2007 11:24

Hemen bu bilgileri kaydediyorum Güler Hanım :) Hurma nasıl yenirmiş öğrendim sayenizde. Dediğiniz gibi belki de usulüyle yememişimdir zamanında.
Şimdiden sevdim galiba ben bu meyveyi ;)

Sebahattin Sargın 13-09-2007 14:02

4 Eklenti(ler)
Adapazarına akrabalarımı ziyarete gitmiştim ve onların bahçesinde bu çiçeklere rastladım. Fakat isimleri, cisimleri nedir bilemedim yardımcı olurmusunuz arkadaşlar?

Eklenti 20642

Eklenti 20643
Üstteki bitkinin çiçeği...
Eklenti 20644
Buna ibadet çiçeği diyorlar...
Eklenti 20645

Arzu Kasapoğlu 13-09-2007 14:09

Birinci resim kına çiçeği.

nevsune 13-09-2007 14:11

Efendim neredeyse beni topa koyacakmışsınız erken topladım diye. Başka seçeneğim vardı da ben mi yapmadım:dilli: Ankara'ya dönerken toplayıverdim işte.

Ya şaka bir yana da, bizim aileden birkaç kişinin birlikte yaptırdığı bir ev grubunun bahçesindeydi bunlar. Çok değişik cevizler var olmamışlar. Bademler var, limon, portakal ağaçları var. Yalnız herkes belli bir dönemde geri döndüğü için bunlar yöre sakinlerine kalıyor ve onlar da afiyetle tüketiyorlar. Bizimkiler de bana (5-10 yılda bir giderim oraya) herşeyi ikram etmek istedikleri için zorunlu aldım bunları. (dönüşte çantamı görseydiniz sebze hali gibiydi)Bekleyince tatlanıyorlarmış. Şimdi bir naylon torbada 2 elmayla birlikte metan gazının etkisi ile olacaklar bakalım(Sevgili Balıkçı'ya inat:rolleyes:).

Bu arada yanıtlayan herkese teşekkür ederim. Güler Hanım çok güldüm anılarınıza:D

nevsune 13-09-2007 14:17

1 Eklenti(ler)
Bu güzelliğin adını bilen var mı?

Oyaman 13-09-2007 14:18

Acemi bahçeçiden bir cevap:
1. Resim İmpatiens Balsamina ( Kına Çiçeği)
Tuttumu ? Bilmiyorum,ben ona benzettim;ustalarımız yanıtlar herhalde

Ferda Ülkümen 13-09-2007 16:55

1 Eklenti(ler)
Sevgili nevsune
Bu bitkiyi Mersin-murt isimli çalıya benzettim ama bizim buradakiler çiçeklerini haziranda açtı,şimdi üzerlerinde sadece tohumları var.

nevsune 13-09-2007 18:09

Doğrusunuz sanırım, yaprak ve meyveler çok benziyor. Bu çiçeği görünce o kadar beğendim ki meyvesini gözüm görmedi bile. Şimdi siz yazınca farkettim meyvesini. Başka gördüğüm mersinler sadece meyve halindeydi. Hatta bir tanesinin de tadına baktım. Demek bunlar ikinci baharlarını yaşıyorlarmış.

Sizinkiler de böyle mi açıyorlar?

Ferda Ülkümen 13-09-2007 18:39

Bendekilerin de çiçekleri aynı.Mevsiminde, bütün o meyvaların çiçek olduğunu düşünün! Çok daha güzel görünüyorlar.

Balıkcı 13-09-2007 20:06

1642'deki birinci ve ikinci resim, kına çiçeği . Benden önce cevaplayan dostlara katılıyorum.

İkincideki ibadet çiçeğini ne duydum ne de gördüm. Güzelmiş, hele bir de kokuluysa.:p

Son resimdeki beyaz çiçek, saraypatı.

COYOTE 13-09-2007 20:23

Nevsune'ciğim trabzon hurmaların hayırlı olsun. Rizeli bir arkadaşım onları kurutarak yediklerini söylemişti ki ben pek sevmem yaşını bile ama dilim dilim yapıp kurutuluyor ve çok güzel oluyormuş. Denemesi bedava Ankara'da hala sıcaklar var ise kesin kurur.

nevsune 14-09-2007 14:22

4 Eklenti(ler)
Sevgili Gürbüz'lerin gönderdiği bu bitkilerin adları ve bakımlarını öğrenebilir miyim lütfen.

Balıkcı 14-09-2007 17:44

İlk ben atıyorum.:p

Birincisi yasemin, ikinci sarmaşık, sonraki oya.

Hayırlı olsun.

GLCN 14-09-2007 17:49

Oyada size katılıyorum sevgili balıkçı.

Salinta 14-09-2007 19:23

Lale soğanının son hali
 
2 Eklenti(ler)
4-5 sene önce bir adet lale soğanı aldım, ilk sene açmadı, gerçi sonradan da açmadı ama... İkinci yıl sadece yaprakları açtı, çiçek olmadı. Hiç bozmadım, bu sene de tuhaf derecede bir bitki ortaya çıktı, resim olarak ekliyorum. Bilgisi ya da tahmini olan var mı?

Sebahattin Sargın 14-09-2007 19:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sebahattin Sargın (Mesaj 152493)
Adapazarına akrabalarımı ziyarete gitmiştim ve onların bahçesinde bu çiçeklere rastladım. Fakat isimleri, cisimleri nedir bilemedim yardımcı olurmusunuz arkadaşlar?

Eklenti 20644
Buna ibadet çiçeği diyorlar...

Arkadaşlar bu çiçeği tanıyanınız varmı acaba?

mehtap gürbüz 14-09-2007 19:30

Merhabalar,
İsimler doğru;
1. Yasemin: Bol ışık ve güneş, bol su= mis gibi kokulu çiçekler soğuktan çok korkar.Ev içerisinde de olur.
2.Hedera helix sarmaşık: Gölge sever bol su ve sprey, soğuktan korkmaz, ev içinde yukarıdan aşağıya sarkıtılmayı sever.
3.Oya: Suyu çok sever susuzluga dayanamaz. Kışın yaprak döker,soğuktan korkmaz.
Nevsune hanım acaba süs narı koymayı unutmuşmuyuz? Selamlar.

herbaryum 14-09-2007 19:35

mesaj 1655

Sanırım bir Polygonum (Çoban değneyi veya Kara buğday) türü, çok emin değilim.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:25.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025