agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Balkon Bahçeciliği
(https)




Beğeni Düzeni386Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 10-10-2011, 18:32   #1
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,019
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gaddar Mesajı Göster
Merhaba Meyveli Tepe
Hem foruma hem de yetistiricilige cok yeniyim,size bir sorum olacak.Acaba sizden bu biberin tohumlarindan istesem cok mu ayip olur? veya satabilir misiniz? (Rajonu bilmedigim icin bu sekilde sordum kusura bakmayin)
Tesekkurler
Bahçeden herhangi bir şey satmıyorum. Yolu düşüp de uğrayan olursa, elimizde olanlardan hediyemiz oluyor.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-09-2011, 00:26   #2
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 23-09-2011
Şehir: Düzce
Mesajlar: 4
kışa da az kaldı acıya da az kaldı

ursakcn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-10-2011, 18:20   #3
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 05-10-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 16
Acaba bu biberin tohumunu bulan varmı?

osman barış Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-10-2011, 21:03   #4
Ağaç Dostu
 
sındırgılı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-12-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,953
Galeri: 13
Gecen sene, Tohumlar.Net`ten aldigim tohumlar maalesef cimlenmedigi icin bu sene en aciyi tatma imkanim olmadi........Artik seneye ...... kismet ise

sındırgılı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-10-2011, 02:37   #5
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sındırgılı Mesajı Göster
Gecen sene, Tohumlar.Net`ten aldigim tohumlar maalesef cimlenmedigi icin bu sene en aciyi tatma imkanim olmadi........Artik seneye ...... kismet ise
Ben de bir tane yetişitirdim saksıda...

Çiçek açtı döktü, açtı döktü, bana alışamadı.. En son anneme teslim ettim. 'Nasıl vermezmiş ben bir okuyayım üfleyeyim' dedi ama ne olur bilemem...

mrduran beğendi.
Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-10-2011, 13:26   #6
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 17-06-2008
Şehir: Bursa
Mesajlar: 1,301
Galeri: 3
Arkadaşlar 24 haziranda tohumunu ektiğim 20 tohumdan 7 fide elde ettim.5 fide öldü geriye 2 fide kaldı...Onlarada gözüm gibi bakıyorum.Biri bina içindeydi biri dışarıda.Havaların soğumasıyla dışardakinide içeriye aldım.Arkadaşlar kırmızı örümceye dikkat derim çünkü gözle görülmüyor ve bitkiye çok büyük zarar veriyor.

sercan1969 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-10-2011, 18:38   #7
ekc
Yeni Üye
 
ekc's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-10-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 25
Galeri: 1
bir acı sever olarak okudum tüm yazılanları ! fakat bir şey ister istemez aklıma bir soru geldi; bizim topraklarda yetişen bir elma vardır, hafif ekşi ve sarı bir elma, acayip sert ve sulu olur. bu elmayı babam başka bir toprakta -başka ilde yani- deneyip aynı sonucu alamamıştı... bu biber içinde aynı mıdır? yani yabancı ırklı bir biberden bu topraklarda istenilen acılık alınabilir mi?

ekc Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-01-2012, 13:33   #8
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 17-06-2008
Şehir: Bursa
Mesajlar: 1,301
Galeri: 3
27 ocak itibari ile bhut jolokia üzerinde bir tek biber oluştu.Bina içerisinde olduğundan üzerinde 100 den fazla çiçek olduğu halde döllenme sorunu var.

sercan1969 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-01-2012, 15:03   #9
Ağaç Dostu
 
kürşad's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-10-2006
Şehir: Bayramiç / Çanakkale
Mesajlar: 949
Galeri: 25
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sercan1969 Mesajı Göster
27 ocak itibari ile bhut jolokia üzerinde bir tek biber oluştu.Bina içerisinde olduğundan üzerinde 100 den fazla çiçek olduğu halde döllenme sorunu var.
Sıcaklık uygun ise döllenmeyi suni olarak yapabilirsiniz. Suluboya fırçası veya saç kurutma makinesi (sıcak hava olmasın) işinizi görebilir.

kürşad Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-02-2012, 09:57   #10
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 17-06-2008
Şehir: Bursa
Mesajlar: 1,301
Galeri: 3
Dediğinizi uyguladım sonuç vermedi. Sıcaklık uygun ancak ışıklanma son derece yetersiz.Nisanda bahçeye çıkarıp doğal şartlarda deneyeceğim...

sercan1969 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-02-2012, 23:16   #11
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 05-02-2012
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 4
ilaç kullanmak gerekecek durum var

lightsussex Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-07-2012, 12:11   #12
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
bu biberi düşünmek istemiyorum....
açıkçası sadece dogal mücadele için kullanılabilir...
bir sıpreyle bütün zararlıalar kaçacaktır... diye düşünüyorum
yinede ben almıyım....

Halil Önen ve mrduran beğendi.
Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-07-2012, 23:48   #13
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,019
Evet, Bhut Jolokia'dan da sos yaptım, hem de seyreltmeden Tadına bakmadım ama. Birer kavanoz iki arkadaşıma gönderdim. İkisi de acı sever kişiler. Bir arkadaşıma bir kavanoz da thai sosu göndermiştim. Thai'yi daha çok sevdi. Ben de thai sosunu seviyorum. Acılık bakımından Jolokia ile aradaki farkı ayırd etmek pek kolay olmasa gerek ama lezzet farkı var.

Çoğu kişi acının hep aynı şekilde etki ettiğini düşünür, oysa değildir. Kimi dilinizin ucunu dudağınızı yakar, kimi dilin orta yerini, kimi boğazınızı yakar. Kimi de ağızda çok fazla yanma yapmaz ama kan dolaşımını hızlandırır, vücut ısısını belirli bir süreyle yükseltir.

Thai böyle bir biber. Kışın bir tencere kuru fasulyeye atılan tek bir thai biber ile, bir iki kaşık fasulye yediğinizde önce kulaklarınız ısınır, sonra göğüste bir ısı hissedersiniz, tabak tamamen bittikten sonra yaşınız kaç olursa olsun dışarı çıkıp karda futbol oynarsınız

Izgara köfteyi acılı sosa banarak yemeyi severim. Kavanozdan tek bir thai biberi tabağıma koyuyorum, köfteden bir parçayı bibere sadece değdiriyorum ve öyle ağzıma atıyorum. Yemek bittiğinde biber hala tabaka bir bütün olarak duruyor ama acı sosun tüm lezzet ve gücüyle sofradan kalkıyorum.

almira, mrduran, attar ve 1 kişi beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-07-2012, 13:25   #14
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
...

Thai böyle bir biber. Kışın bir tencere kuru fasulyeye atılan tek bir thai biber ile, bir iki kaşık fasulye yediğinizde önce kulaklarınız ısınır, sonra göğüste bir ısı hissedersiniz, tabak tamamen bittikten sonra yaşınız kaç olursa olsun dışarı çıkıp karda futbol oynarsınız
Bu durumda düz duvara bile tırmandırdırıyormuş...

('Diyarbakır güzelmiş, nerden biliyorsun' derlerse 'öyle diyorlar' derim...
Vallahi yalan söylemiyorum...)

Ben gecen yıl yetiştirdim ama meyvesini yiyemedim_ döktü_tecrübem yok.. Bu yıl bakalım artık...

( bu gün fazla acı mı yedim dedir, dilirim dolaştı...)

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-07-2012, 22:49   #15
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 07-07-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5
Acı herkesi aynı şekilde etkilemez, doğrudur ama Bhut Jolokia nın herkesi etkileyeceğine şüphem yok Bende acı düşkünüyüm sizler gibi. Yaban turpu püresi, wasabi bitkisi kökü, çeşit çeşit biberler denedim. Bir süre sonra çoğu insanın kokusuna bile tahammül edemediği derecede acı biberleri bile avuç avuç yiyecek konuma geliyor insan. Giderek daha acısını arıyor. ( hastalık gibi bişey ). Ama şu Bhut Jolokia da dur dedim. Tek bir sefer yememle çıtayı aşağıya düşürmem bir oldu ve ne kadar kök varsa hepsini söktüm attım behçeden .

attar beğendi.
maralle Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-07-2012, 00:17   #16
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,019
Bir biberi komple yediniz mi öylece?

almira beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-07-2012, 03:12   #17
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 07-07-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5
Youtube'da gencin birisi bu biberden 6 tane yiyordu. O vidyoyu izledikten sonra 1 tanesini attım ağzıma yedim. Hiçbirşey olmadı. Ama aradan bikaç dakika geçince ölsem daha iyi dedim ya Şuan habanero ile jalapeno biberleri iyi bana göre acılık bakımından.

almira beğendi.
maralle Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-07-2012, 07:42   #18
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-09-2010
Şehir: izmir
Mesajlar: 974
Bende bu biberin tadına bakanlar arasındayım ama lezzetine hayran kaldım. Parmağım ıslaktı üzerine aldığı kadar biberi ağzıma attım tam lezzet ve acısını almak için ağzım boşken denedim bunu. İlk başta dilim deydi değmedi derken ikincisinde tüm parmağımdaki biberi damağımda gezdirdim.

Ortalama acısı bir saat kadar geçmedi harika bir biber ama en çok lezzetini sevdim babamda babaannemde yetiştir mete şundan diiye yalvarıyorlar ama çevremde biber yetiştiren çok olduğundan tohumlar açılacak diye yetiştirmiyorum. Ama önümüzdeki senelerde tül polen geçirmez elek bir şeyler yapıp yetiştireceğim

attar beğendi.
Mete Tiren Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-07-2012, 09:00   #19
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 17-06-2008
Şehir: Bursa
Mesajlar: 1,301
Galeri: 3
Bhut Jolokia'dan Tohum Alma

Arkadaşlar sizde kışın pencere kenarında benim gibi yetiştirin...Çiçeklerini döküyor ama üzülmeyin...İlkbahara güçlü bir bitkiyi, açık havaya aldığınızda birazda yardımla tozlaşma sağlanıyor. Tüle falanda gerek yok çünkü benim bölgemde hazirandan önce tarlalarda biberler çiçek açmıyor...Ben döl tutumunu nisan ayında sağladığımdan kafam çok rahat....Seneye elimdeki bol miktarda ki bhut jolokia tohumunu ekip fide haline getirmeyi düşünüyorum.

Not: Acı severlere biberin minik boydaki körpelerinden tattırdım..Hepsinin genel kanısı acısının yanında lezzetininde müthiş olduğu...Tabi tatmaya cesaret edebilirseniz

sercan1969 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-07-2012, 02:14   #20
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 07-07-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5
Red face Biber yetiştirme yöntemim ( Habenero )

Ben biberi evin içinde kendi yaptığım kartondan kutunun içinde yetiştiriyorum. ( 2x3 metre )Kutunun içinde bir fan var. O sürekli hava transferi yapıyor içerde ve 1 tane 400 wattlık metal lamba ve bir tanede 200 wattlık sodyum lambam var. Bunlar aynı güneş ışığı etkisi yapıyor bitkiye ve yeterince ısıtıyor. Isıyı düzenli olarak termometreyle ölçüyorum ve asit algılayıcısıylada toprağın asitlik düzeyini düzenli ölçüyorum. Habanero biberi için ısıyı 25 derece civarlarında sabit tutmaya çalışıyorum. Tozlaşmayı kendim ellerimle yapıyorum. Böylece hiçbir dış etkiye maruz kalmamış oluyor ve acılığından hiçbirşey eksilmiyor. Bi labaratuvar ortamı gibi yani Fide olunca hemen karton ortama alıyorum , bir süre Oasis'in içinde tutuyorum, biraz büyüyünce çiçek taşlarının içine oradanda toprağa geçiriyorum. Yaprakları büyüyünce onları iplerle kenarlara çekerek bağlıyorum ki her yaprak yeterince ışık alsın. Sabahları sarı, akşamları kırmızı ışıkla besliyorum. Böylece bitki gece gündüz ayrımına varıyor. Benim sistemim böyle. Öneriler ve yorumlara açığım ve bekliyorum (Foto koyamıyorum yalnız, şuan biberlerden 600 km uzaktayım. Evde şuan onlar zaman ayarlı priz ile yönetilen ışık kaynağının altında uyuyolar Bu yöntemle yılın her ayında biber yetiştirebiliyorum.

attar beğendi.
maralle Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-07-2012, 11:57   #21
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 30-07-2012
Şehir: Kahramanmaraş
Mesajlar: 1
Daha önce habereno baktım ,meyvelerinden aldım ,acı sever birisi olarak zevkle yedim. Daha üstü nedir yolundaki araştırmalarımda karşıma bhut çıktı. Çokca yorumların olumsuzluğundan almaya cesaret edemedim. Birgün ebay üzerinden 5 adet güneşte kurutulmuş tohumlu biberlerden edinip vira bhut jolokia dedim. Mercimek tanesi kadar parçasını ağzıma attım. Ensem su içinde kaldı.Yanma hissi garip .Anında değil ,zamanla tesir ediyor.Zaman geçtikçe varlığını daha çok hissettiriyor. Ortalama yakıp yıkıcı etkisi yarım saat -1 saat arası sürmüştü. Eğer yediğiniz en acı biber dıştan yakıyor hissi verdiğini söylersek ,bu içten yakıyor. Acı sever birisi olarak çok hoşuma gitti. Evdeki pul biberlere bu kurutulmuşları havanda ezip 5 te 1 oranında kattım . Acı seven birisi olarak söylüyorum bu şekilde lezzetli bir acıyı hayatta yediğimi hatırlamıyorum. Acıya tahammülü olmayan birisini ağlatır ,garanti veririm. Saf olarak mercimek tanesinden daha büyük parça denemedim.Hep birşeylere kattım. İçinden çıkan tohumlar verimli olmadığından ,üreticinin zamansız hasatından yetişmedi. Tazesinin daha caydırıcı acısı olduğunu düşünüyorum ama edinemedim henüz.

Zevk için bile sade olarak tüketilmesi zor bir biber. Ama karışımlarda lezzet abidesi. Değişik ve ağır kokusu ,acı tadındaki o muazzam aroma denemeye değer. Lahmacun harcına katın ,ince kıyılmış ezme salatalarınıza katın ,pul biberinize katın ,sıcak soslarınıza katın.... Acı seviyorsanız bu hazdan mahrum kalmayın.

1miyon acılık denilen biberin elime ulaşan versiyonu 700.000 civarı çıkmış. Ebaydan alan bir analizci bunu olumsuz yorum olarak söylüyor.Bununda açıklaması Mete beyin dediği gibi tozlaşma ile açılan tohumlar. Saf bhut jolokia bulmak ,**** ıspatlamak çok sorun olacak. Varolanlar şimdilik yetiyor ama 1 milyonluk gerçek zehiri tatmak isterdim

mrduran beğendi.
TremusA Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-08-2012, 08:22   #22
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 12-05-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 85
10 tohum ektim. 3 tanesi çimlendi. Bir karıştan biraz daha büyükler. 7-8 çeşit biberle aynı anda ektim. Bhut jolokia en yavaş gelişeni. Diğerleri meyve verdi. Çimlenmesi de diğerlerinden çok sonra olmuştu.
Tozlaşma zamanı, diğerleri ile karışmaması için birkaç gün salona alıp elle tozlaşma yapıp tekrar balkona çıkarmayı düşünüyorum.

mrduran beğendi.
x_coder Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-08-2012, 08:36   #23
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 29-07-2012
Şehir: mersin
Mesajlar: 5
Siteye yeni dahil olduğum için tohum konusunda pek bilgim yok. Ancak ben de bir acı biber tutkunuyum. Tohum için bu kadar para ödemek yerine satın alınan biberin tohumları aynı işi görmez mi? Saksılara attığım jalapeno tohumlarının hemen hepsi çıktı, büyüyorlar.

p.nermin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-08-2012, 09:43   #24
Ağaç Dostu
 
Emre İlhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2010
Şehir: Adana/Denizli
Mesajlar: 1,989
Galeri: 98
Satın aldığınız biberler eğer hibrit tohumdan yetiştirilmişlerse, ekeceğiniz tohumlar aynı cinsin özelliğini göstermeyebilirler.

Ki, büyük oranda göstermezler. Hibrit tohumun başlıca amaçları arasında da bu vardır zaten

mrduran beğendi.
Emre İlhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-08-2012, 00:43   #25
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 12-05-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 85
Bu hibrit tohumların satışı neden hala yasal anlamış değilim. Bu tohumlar çoğunlukla israil menşeli. Devletin/üniversitelerin tohum ıslahı yaparak bizi bunlardan kurtarmaları lazım. Artık ithal dilemeyecek deniyor ama hala kutuların üzerinde İsrail yazıyor. İsrail demek, hibrit demek oluyor zaten.

x_coder Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-08-2012, 16:55   #26
Ağaç Dostu
 
Emre İlhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2010
Şehir: Adana/Denizli
Mesajlar: 1,989
Galeri: 98
İthâl tohum konusunda haklısınız tabii ki. Ama bizim kendi ürettiğimiz hibrit tohumlarımız da var. Mesela, Anadolu firmasının Murat F1 salatalık tohumu gibi

F1 tohum; hastalıklara dayanıklılık, verim vs... hususlarında ıslah edilmiş tohumdur. Aslında bize birçok artısı var.

Şahsen bende kendi menşeimiz olan tohumları tercih etmekten yanayım

Emre İlhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-08-2012, 00:36   #27
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 18-08-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 18
Arkadaşlar biber konusunda acil yardımınıza ihtiyacım var, biraz uzun yazacağım lütfen sonuna kadar okuyup bana yardım ediniz :


ilkbahar ayında Amerika e-bay'den acı biber merakım yüzünden, daha önce hiç bitki yetiştirmemiş biri olarak 20 adet " Trinidad Scorpion Butch-T " tohumu aldım. bu biber acılık listesindeki en acı organik biber. 2.000.000 acılık değerine sahip. yeni girdi listeye. neyse kargosuyla beraber 10 dolar tuttu. ufak mektup türü şeyler için takip numarası vermiyorlar , 1 ay bekledim paket yok. çevremdekiler büyük ihtimalle gümrüğe takıldığını söyledi. çünki adamlar kıllanıp esrar ve türevi uyuşturucu bitkilerin tohumlarını getirttiğimi zannetmiş olabilirlermiş. Neyse ücretimi iade alıp, başka bir satıcıdan aynı tohumları tekrar aldım. fiyat yine aynı. bu sefer 2 hafta içinde geldi.

Mayıs başı ekimi yaptım. bildiğimiz biber tohumları gibi hiç bir farkı yok. paketten çıkan açıklamada, tohumların ilk etapta güneşe gerek görmediğini, tohum çimlendirme toprağıyla dolu 2-3 cm derinliğindeki bir kaba 1 cm derinliğine ekmem gerektiği yazıyordu. Aynen öyle uyguladım. Algida'nın dondurma kabına internetten aldığım " tohum çimlendirme karışımı " koyarak yaklaşık 10 tane tohum yerleştirdim. gün aşırı fıs fıs şeklinde toprağı nemlendirecek, ama çamur etmeyecek şekilde sulama yaptım. 1 ay sonra tohumlar filizlenmeye başladı. önce 1. filiz, birkaç gün sonra 2. filiz derken 4 tane filiz çıktı 10 tohumdan. açıklamada, filizleri toprağa ya da saksıya almadan önce her filiz başı üst üste 3 yaprak çifti görmem lazımmış. onu bekledim 1 ay da.

Temmuz başı 60-70 cm uzunluğunda, 20 cm derinliğinde bir saksı aldım. Filizleri saksı toprağında yetiştirmem yazıyordu. ben 1 paket " genel amaçlı torf " aldım ama saksıya az gelince elimde mayıstan kalan " tohum çimlendirme karışımını " da iyice harmanlayıp saksıyı full doldurdum. Açıklamada filizler arasına 30 cm koyun yazıyordu ama saksım 1 tane olduğu için 4 filizi aralarına 15'er cm koyarak yerleştirdim.

daha sonra saksıyı açıklamada yazdığı üzere sürekli güneş alabileceği ( günlük 16 saat yazıyor ) cam balkonumuzun kenarına yerleştirdim. dışarıda değil, ev içinde duruyor tabi. sabah ve öğle güneşini sürekli alıyor. öğleden sonra gölge geliyor üzerine ama en iyi pozisyon bu şekilde. evde daha fazla güneş alan yer yok. İlk başlarda sulamayı fazla tuttum bilmiyorum niye ama günlük yarım litre suluyordum saksıyı. 10-15 gün böyle devam etti. sonrasında evinde daha önce çiçek büyütmüş kişiler fazla sulamanın iyi birşey olmadığını söylediler ve sulamayı azalttım.

Temmuz başından bu güne filizler iyice büyüdü. 15-20 cm arasında boyları var. sürekli yaprak çıkıyor uzuyorlar. Sulamayı yeteri şekilde yapıyorum, fazla sulamadan kaçınıyorum. toprak sürekli nemli. güneşi alabildiği kadar alıyor. onun haricinde birşey yapmıyorum, çünki ne yapılacağını bilmiyorum. ürünlerin çıkmasını bekliyorum ama ortada hala bir şey yok. mayıs başından beri kendi gözüm gibi bakıyorum ama ortada bir sonuç göremiyorum. sonbahar yaklaştı, o kadar emekten sonra ürün alamamaktan iyice korkmaya başladım. çok üzülürüm birşey elde edemezsem. Bu arada bitkiyle ilgili ufak sorunlarım var, bunları da size sormak istiyorum.

1- Son 15 gündür 4 filizde, özellikle ilk filizlenen ve en fazla yaprağa-boya sahip bitkimin yapraklarında sararma görmeye başladım. 4 filizdede var. Bu neden oluyor acaba ? geçen birkaç yaprak aşırı sararmıştı ve koparıp attım. aynı şekilde bu gün saksıda 4 tane kopmuş yaprak daha gördüm. Acaba bitkiler ölüyor mu , neyi yanlış yapıyorum bilmiyorum

2- Fizlilerin birkaç yaprağının ucunda sanki tırtıl, kurt yemiş gibi ufak kopuklar var inceledim yaprakları böcekle kurtla veya başka bir şeyle karşılaşmadım. Geçen bir sivri sinek ölmüş ve toprağın üzerinde duruyordu. Acaba acı'dan falan mı zehirlendi yapraklara elimi sürüyorum ama bir acılıkla karşılaşmadım henüz

İşin tüm boyutu bu şekilde arkadaşlar. Bunu forumun neresine konu olarak açacağımı bilmiyorum. dünyanın en acı biberlerinden olan bhut jolokia kısmına yazdım ama trinidad scorpion ile ilgili bir başlık bulamadım kusura bakmayın. mayıstan bu yana yaptığım herşeyi eksiksiz aktardım ki bilgili arkadaşlarımız bana nerde yanlış yaptığımı anlatabilsin. Çünkü artık çok fazla endişelenmeye başladım. çevremdekiler normal biberlerin 1-2 ayda ürün vermeye başladıklarını söylüyor. artık üzüntüden ne yapacağımı şaşırdım ve internette gezerken burayı gördüm ve hemen yazdım. tohum filizlendirme kısmına başlık açmak istedim ama açtırmadı.

Benim bitkiye dair ufak yaklaşımlarım var bilmiyorum ne kadar doğru ama size bir ip ucu olabilir :

1 - başta fazla sulamaya alıştırıp , sonradan azaltmam bitkiyi etkilemiş olabilir mi ?
2- tohum çimlendirme filizi ve torf karışımı ters tepki vermiş olabilir mi ? sonuçta açıklamaya göre sadece torf kullanmam gerekiyordu.
3- saksı küçük gelmiş olabilir mi ? 30 cm aralık yerine 15 cm aralık koydum ve filizler birbirine girmeye başladı, yapraklar üst üste çünkü.
4- bulunduğu yerde hava sirkülasyonu fazla, bu etkiler mi ?
5- saksının altında delik yok, üstten veriyorum suyu. bu etkiler mi ?
6- acaba yeterince güneş alamıyor mu ? öğleden sonra aldığı gölge etkiler mi ?
7- acaba saksıya bitkiler için özel besinler, karışımlar, sıvılar dökmem gerekiyor mu ? saksı küçük bitki sayısı fazla olunca topraktan yeterince besin alamıyor olabilir mi ?
8- düşünmek istemiyorum ama tohumlarım sahte olabilir mi ? sonuçta 10 tohum ektim 4 tanesi filizlendi bu aklımı karıştırıyor ?

biliyorum uzun oldu biraz ama lütfen hor görmeyin. yeni üyeyim ve bitkilerle ilk defa ilgileniyorum. yardımınıza ihtiyacım var. en yakın zamanda foto çekip koymayı düşünüyorum eğer yardımcı olacaksa. bunun haricinde bana buradan ya da aşağıdaki iletişim bilgilerinden yardımcı olabilirseniz çok sevinirm. Sonuçta çıkan ürünün tohumlarını paylaşmak isterim sizle, yurtdışından getirecem diye benim gibi boşuna zaman + para harcamanızı istemem yanıtlar için şimdiden çok teşekkürler, iyi geceler

banshee8831 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-12-2012, 10:34   #28
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 15-09-2010
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 5
kışın tohum ekme

Arkadaşlar merhaba
tam bir acı biber müptelasıyım
amerikandan 5 çeşit acı biner tohumu getirttim, yanlız aralık ayındayız ve baharı beklemek çok zor gelecek
ofisim güneş alan bir yer ve gündüz sıcaklığı23-24 derece gecede min. 10 derecelere düşüyor
tohumları saksılara eksem çıkma şansı var mı?

kagakadir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-12-2012, 11:03   #29
Ağaç Dostu
 
meh12's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: AFYON
Mesajlar: 585
Galeri: 9
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kagakadir Mesajı Göster
Arkadaşlar merhaba
tam bir acı biber müptelasıyım
amerikandan 5 çeşit acı biner tohumu getirttim, yanlız aralık ayındayız ve baharı beklemek çok zor gelecek
ofisim güneş alan bir yer ve gündüz sıcaklığı23-24 derece gecede min. 10 derecelere düşüyor
tohumları saksılara eksem çıkma şansı var mı?
Biber tohumu çıkar .İçer de ise bir sorun olmaz kış ortasında acı biber yiyebilirsiniz .Benim saksılar da var Afyon'un soğuğunda bile bir sorun olmuyor

mrduran ve Kanasci03 beğendi.
meh12 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-12-2012, 14:47   #30
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 15-09-2010
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 5
teşekkür ederim cevabınız için ektim bakalım çimlenecek mi tohumlar

kagakadir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:06.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025