![]() |
|
|
![]() |
#1 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,019
|
Bahçeden herhangi bir şey satmıyorum. Yolu düşüp de uğrayan olursa, elimizde olanlardan hediyemiz oluyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 23-09-2011
Şehir: Düzce
Mesajlar: 4
|
kışa da az kaldı acıya da az kaldı ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 05-10-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 16
|
Acaba bu biberin tohumunu bulan varmı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
|
Alıntı:
Çiçek açtı döktü, açtı döktü, bana alışamadı.. ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar 24 haziranda tohumunu ektiğim 20 tohumdan 7 fide elde ettim.5 fide öldü geriye 2 fide kaldı...Onlarada gözüm gibi bakıyorum.Biri bina içindeydi biri dışarıda.Havaların soğumasıyla dışardakinide içeriye aldım.Arkadaşlar kırmızı örümceye dikkat derim çünkü gözle görülmüyor ve bitkiye çok büyük zarar veriyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Yeni Üye
|
bir acı sever olarak okudum tüm yazılanları ! fakat bir şey ister istemez aklıma bir soru geldi; bizim topraklarda yetişen bir elma vardır, hafif ekşi ve sarı bir elma, acayip sert ve sulu olur. bu elmayı babam başka bir toprakta -başka ilde yani- deneyip aynı sonucu alamamıştı... bu biber içinde aynı mıdır? yani yabancı ırklı bir biberden bu topraklarda istenilen acılık alınabilir mi? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaç Dostu
|
Sıcaklık uygun ise döllenmeyi suni olarak yapabilirsiniz. Suluboya fırçası veya saç kurutma makinesi (sıcak hava olmasın) işinizi görebilir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 05-02-2012
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 4
|
ilaç kullanmak gerekecek durum var |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
|
bu biberi düşünmek istemiyorum.... açıkçası sadece dogal mücadele için kullanılabilir... bir sıpreyle bütün zararlıalar kaçacaktır... diye düşünüyorum yinede ben almıyım.... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,019
|
Evet, Bhut Jolokia'dan da sos yaptım, hem de seyreltmeden ![]() Çoğu kişi acının hep aynı şekilde etki ettiğini düşünür, oysa değildir. Kimi dilinizin ucunu dudağınızı yakar, kimi dilin orta yerini, kimi boğazınızı yakar. Kimi de ağızda çok fazla yanma yapmaz ama kan dolaşımını hızlandırır, vücut ısısını belirli bir süreyle yükseltir. Thai böyle bir biber. Kışın bir tencere kuru fasulyeye atılan tek bir thai biber ile, bir iki kaşık fasulye yediğinizde önce kulaklarınız ısınır, sonra göğüste bir ısı hissedersiniz, tabak tamamen bittikten sonra yaşınız kaç olursa olsun dışarı çıkıp karda futbol oynarsınız ![]() Izgara köfteyi acılı sosa banarak yemeyi severim. Kavanozdan tek bir thai biberi tabağıma koyuyorum, köfteden bir parçayı bibere sadece değdiriyorum ve öyle ağzıma atıyorum. Yemek bittiğinde biber hala tabaka bir bütün olarak duruyor ama acı sosun tüm lezzet ve gücüyle sofradan kalkıyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
|
Alıntı:
![]() ('Diyarbakır güzelmiş, nerden biliyorsun' derlerse 'öyle diyorlar' derim... Vallahi yalan söylemiyorum...) ![]() Ben gecen yıl yetiştirdim ama meyvesini yiyemedim_ döktü_tecrübem yok.. Bu yıl bakalım artık... ![]() ( bu gün fazla acı mı yedim dedir, dilirim dolaştı...) ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 07-07-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,019
|
Bir biberi komple yediniz mi öylece? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 07-07-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5
|
Youtube'da gencin birisi bu biberden 6 tane yiyordu. O vidyoyu izledikten sonra 1 tanesini attım ağzıma yedim. Hiçbirşey olmadı. Ama aradan bikaç dakika geçince ölsem daha iyi dedim ya ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-09-2010
Şehir: izmir
Mesajlar: 974
|
Bende bu biberin tadına bakanlar arasındayım ama lezzetine hayran kaldım. Parmağım ıslaktı üzerine aldığı kadar biberi ağzıma attım tam lezzet ve acısını almak için ağzım boşken denedim bunu. İlk başta dilim deydi değmedi derken ikincisinde tüm parmağımdaki biberi damağımda gezdirdim. Ortalama acısı bir saat kadar geçmedi harika bir biber ama en çok lezzetini sevdim babamda babaannemde yetiştir mete şundan diiye yalvarıyorlar ama çevremde biber yetiştiren çok olduğundan tohumlar açılacak diye yetiştirmiyorum. Ama önümüzdeki senelerde tül polen geçirmez elek bir şeyler yapıp yetiştireceğim ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Ağaç Dostu
|
Bhut Jolokia'dan Tohum Alma
Arkadaşlar sizde kışın pencere kenarında benim gibi yetiştirin...Çiçeklerini döküyor ama üzülmeyin...İlkbahara güçlü bir bitkiyi, açık havaya aldığınızda birazda yardımla tozlaşma sağlanıyor. Tüle falanda gerek yok çünkü benim bölgemde hazirandan önce tarlalarda biberler çiçek açmıyor...Ben döl tutumunu nisan ayında sağladığımdan kafam çok rahat....Seneye elimdeki bol miktarda ki bhut jolokia tohumunu ekip fide haline getirmeyi düşünüyorum. Not: Acı severlere biberin minik boydaki körpelerinden tattırdım..Hepsinin genel kanısı acısının yanında lezzetininde müthiş olduğu...Tabi tatmaya cesaret edebilirseniz ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 07-07-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5
|
![]() Ben biberi evin içinde kendi yaptığım kartondan kutunun içinde yetiştiriyorum. ( 2x3 metre )Kutunun içinde bir fan var. O sürekli hava transferi yapıyor içerde ve 1 tane 400 wattlık metal lamba ve bir tanede 200 wattlık sodyum lambam var. Bunlar aynı güneş ışığı etkisi yapıyor bitkiye ve yeterince ısıtıyor. Isıyı düzenli olarak termometreyle ölçüyorum ve asit algılayıcısıylada toprağın asitlik düzeyini düzenli ölçüyorum. Habanero biberi için ısıyı 25 derece civarlarında sabit tutmaya çalışıyorum. Tozlaşmayı kendim ellerimle yapıyorum. Böylece hiçbir dış etkiye maruz kalmamış oluyor ve acılığından hiçbirşey eksilmiyor. Bi labaratuvar ortamı gibi yani ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 30-07-2012
Şehir: Kahramanmaraş
Mesajlar: 1
|
Daha önce habereno baktım ,meyvelerinden aldım ,acı sever birisi olarak zevkle yedim. Daha üstü nedir yolundaki araştırmalarımda karşıma bhut çıktı. Çokca yorumların olumsuzluğundan almaya cesaret edemedim. Birgün ebay üzerinden 5 adet güneşte kurutulmuş tohumlu biberlerden edinip vira bhut jolokia dedim. Mercimek tanesi kadar parçasını ağzıma attım. Ensem su içinde kaldı.Yanma hissi garip .Anında değil ,zamanla tesir ediyor.Zaman geçtikçe varlığını daha çok hissettiriyor. Ortalama yakıp yıkıcı etkisi yarım saat -1 saat arası sürmüştü. Eğer yediğiniz en acı biber dıştan yakıyor hissi verdiğini söylersek ,bu içten yakıyor. Acı sever birisi olarak çok hoşuma gitti. Evdeki pul biberlere bu kurutulmuşları havanda ezip 5 te 1 oranında kattım . Acı seven birisi olarak söylüyorum bu şekilde lezzetli bir acıyı hayatta yediğimi hatırlamıyorum. Acıya tahammülü olmayan birisini ağlatır ,garanti veririm. Saf olarak mercimek tanesinden daha büyük parça denemedim.Hep birşeylere kattım. İçinden çıkan tohumlar verimli olmadığından ,üreticinin zamansız hasatından yetişmedi. Tazesinin daha caydırıcı acısı olduğunu düşünüyorum ama edinemedim henüz. Zevk için bile sade olarak tüketilmesi zor bir biber. Ama karışımlarda lezzet abidesi. Değişik ve ağır kokusu ,acı tadındaki o muazzam aroma denemeye değer. Lahmacun harcına katın ,ince kıyılmış ezme salatalarınıza katın ,pul biberinize katın ,sıcak soslarınıza katın.... Acı seviyorsanız bu hazdan mahrum kalmayın. 1miyon acılık denilen biberin elime ulaşan versiyonu 700.000 civarı çıkmış. Ebaydan alan bir analizci bunu olumsuz yorum olarak söylüyor.Bununda açıklaması Mete beyin dediği gibi tozlaşma ile açılan tohumlar. Saf bhut jolokia bulmak ,**** ıspatlamak çok sorun olacak. Varolanlar şimdilik yetiyor ama 1 milyonluk gerçek zehiri tatmak isterdim ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 12-05-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 85
|
10 tohum ektim. 3 tanesi çimlendi. Bir karıştan biraz daha büyükler. 7-8 çeşit biberle aynı anda ektim. Bhut jolokia en yavaş gelişeni. Diğerleri meyve verdi. Çimlenmesi de diğerlerinden çok sonra olmuştu. Tozlaşma zamanı, diğerleri ile karışmaması için birkaç gün salona alıp elle tozlaşma yapıp tekrar balkona çıkarmayı düşünüyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 29-07-2012
Şehir: mersin
Mesajlar: 5
|
Siteye yeni dahil olduğum için tohum konusunda pek bilgim yok. Ancak ben de bir acı biber tutkunuyum. Tohum için bu kadar para ödemek yerine satın alınan biberin tohumları aynı işi görmez mi? Saksılara attığım jalapeno tohumlarının hemen hepsi çıktı, büyüyorlar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Ağaç Dostu
|
Satın aldığınız biberler eğer hibrit tohumdan yetiştirilmişlerse, ekeceğiniz tohumlar aynı cinsin özelliğini göstermeyebilirler. Ki, büyük oranda göstermezler. Hibrit tohumun başlıca amaçları arasında da bu vardır zaten ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 12-05-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 85
|
Bu hibrit tohumların satışı neden hala yasal anlamış değilim. Bu tohumlar çoğunlukla israil menşeli. Devletin/üniversitelerin tohum ıslahı yaparak bizi bunlardan kurtarmaları lazım. Artık ithal dilemeyecek deniyor ama hala kutuların üzerinde İsrail yazıyor. İsrail demek, hibrit demek oluyor zaten. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Ağaç Dostu
|
İthâl tohum konusunda haklısınız tabii ki. Ama bizim kendi ürettiğimiz hibrit tohumlarımız da var. Mesela, Anadolu firmasının Murat F1 salatalık tohumu gibi ![]() F1 tohum; hastalıklara dayanıklılık, verim vs... hususlarında ıslah edilmiş tohumdur. Aslında bize birçok artısı var. Şahsen bende kendi menşeimiz olan tohumları tercih etmekten yanayım ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 18-08-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 18
|
Arkadaşlar biber konusunda acil yardımınıza ihtiyacım var, biraz uzun yazacağım lütfen sonuna kadar okuyup bana yardım ediniz : ilkbahar ayında Amerika e-bay'den acı biber merakım yüzünden, daha önce hiç bitki yetiştirmemiş biri olarak 20 adet " Trinidad Scorpion Butch-T " tohumu aldım. bu biber acılık listesindeki en acı organik biber. 2.000.000 acılık değerine sahip. yeni girdi listeye. neyse kargosuyla beraber 10 dolar tuttu. ufak mektup türü şeyler için takip numarası vermiyorlar , 1 ay bekledim paket yok. çevremdekiler büyük ihtimalle gümrüğe takıldığını söyledi. çünki adamlar kıllanıp esrar ve türevi uyuşturucu bitkilerin tohumlarını getirttiğimi zannetmiş olabilirlermiş. Neyse ücretimi iade alıp, başka bir satıcıdan aynı tohumları tekrar aldım. fiyat yine aynı. bu sefer 2 hafta içinde geldi. Mayıs başı ekimi yaptım. bildiğimiz biber tohumları gibi hiç bir farkı yok. paketten çıkan açıklamada, tohumların ilk etapta güneşe gerek görmediğini, tohum çimlendirme toprağıyla dolu 2-3 cm derinliğindeki bir kaba 1 cm derinliğine ekmem gerektiği yazıyordu. Aynen öyle uyguladım. Algida'nın dondurma kabına internetten aldığım " tohum çimlendirme karışımı " koyarak yaklaşık 10 tane tohum yerleştirdim. gün aşırı fıs fıs şeklinde toprağı nemlendirecek, ama çamur etmeyecek şekilde sulama yaptım. 1 ay sonra tohumlar filizlenmeye başladı. önce 1. filiz, birkaç gün sonra 2. filiz derken 4 tane filiz çıktı 10 tohumdan. açıklamada, filizleri toprağa ya da saksıya almadan önce her filiz başı üst üste 3 yaprak çifti görmem lazımmış. onu bekledim 1 ay da. Temmuz başı 60-70 cm uzunluğunda, 20 cm derinliğinde bir saksı aldım. Filizleri saksı toprağında yetiştirmem yazıyordu. ben 1 paket " genel amaçlı torf " aldım ama saksıya az gelince elimde mayıstan kalan " tohum çimlendirme karışımını " da iyice harmanlayıp saksıyı full doldurdum. Açıklamada filizler arasına 30 cm koyun yazıyordu ama saksım 1 tane olduğu için 4 filizi aralarına 15'er cm koyarak yerleştirdim. daha sonra saksıyı açıklamada yazdığı üzere sürekli güneş alabileceği ( günlük 16 saat yazıyor ) cam balkonumuzun kenarına yerleştirdim. dışarıda değil, ev içinde duruyor tabi. sabah ve öğle güneşini sürekli alıyor. öğleden sonra gölge geliyor üzerine ama en iyi pozisyon bu şekilde. evde daha fazla güneş alan yer yok. İlk başlarda sulamayı fazla tuttum bilmiyorum niye ama günlük yarım litre suluyordum saksıyı. 10-15 gün böyle devam etti. sonrasında evinde daha önce çiçek büyütmüş kişiler fazla sulamanın iyi birşey olmadığını söylediler ve sulamayı azalttım. Temmuz başından bu güne filizler iyice büyüdü. 15-20 cm arasında boyları var. sürekli yaprak çıkıyor uzuyorlar. Sulamayı yeteri şekilde yapıyorum, fazla sulamadan kaçınıyorum. toprak sürekli nemli. güneşi alabildiği kadar alıyor. onun haricinde birşey yapmıyorum, çünki ne yapılacağını bilmiyorum. ürünlerin çıkmasını bekliyorum ama ortada hala bir şey yok. mayıs başından beri kendi gözüm gibi bakıyorum ama ortada bir sonuç göremiyorum. sonbahar yaklaştı, o kadar emekten sonra ürün alamamaktan iyice korkmaya başladım. çok üzülürüm birşey elde edemezsem. Bu arada bitkiyle ilgili ufak sorunlarım var, bunları da size sormak istiyorum. 1- Son 15 gündür 4 filizde, özellikle ilk filizlenen ve en fazla yaprağa-boya sahip bitkimin yapraklarında sararma görmeye başladım. 4 filizdede var. Bu neden oluyor acaba ? geçen birkaç yaprak aşırı sararmıştı ve koparıp attım. aynı şekilde bu gün saksıda 4 tane kopmuş yaprak daha gördüm. Acaba bitkiler ölüyor mu , neyi yanlış yapıyorum bilmiyorum ![]() 2- Fizlilerin birkaç yaprağının ucunda sanki tırtıl, kurt yemiş gibi ufak kopuklar var inceledim yaprakları böcekle kurtla veya başka bir şeyle karşılaşmadım. Geçen bir sivri sinek ölmüş ve toprağın üzerinde duruyordu. Acaba acı'dan falan mı zehirlendi ![]() ![]() İşin tüm boyutu bu şekilde arkadaşlar. Bunu forumun neresine konu olarak açacağımı bilmiyorum. dünyanın en acı biberlerinden olan bhut jolokia kısmına yazdım ama trinidad scorpion ile ilgili bir başlık bulamadım kusura bakmayın. mayıstan bu yana yaptığım herşeyi eksiksiz aktardım ki bilgili arkadaşlarımız bana nerde yanlış yaptığımı anlatabilsin. Çünkü artık çok fazla endişelenmeye başladım. çevremdekiler normal biberlerin 1-2 ayda ürün vermeye başladıklarını söylüyor. artık üzüntüden ne yapacağımı şaşırdım ve internette gezerken burayı gördüm ve hemen yazdım. tohum filizlendirme kısmına başlık açmak istedim ama açtırmadı. Benim bitkiye dair ufak yaklaşımlarım var bilmiyorum ne kadar doğru ama size bir ip ucu olabilir : 1 - başta fazla sulamaya alıştırıp , sonradan azaltmam bitkiyi etkilemiş olabilir mi ? 2- tohum çimlendirme filizi ve torf karışımı ters tepki vermiş olabilir mi ? sonuçta açıklamaya göre sadece torf kullanmam gerekiyordu. 3- saksı küçük gelmiş olabilir mi ? 30 cm aralık yerine 15 cm aralık koydum ve filizler birbirine girmeye başladı, yapraklar üst üste çünkü. 4- bulunduğu yerde hava sirkülasyonu fazla, bu etkiler mi ? 5- saksının altında delik yok, üstten veriyorum suyu. bu etkiler mi ? 6- acaba yeterince güneş alamıyor mu ? öğleden sonra aldığı gölge etkiler mi ? 7- acaba saksıya bitkiler için özel besinler, karışımlar, sıvılar dökmem gerekiyor mu ? saksı küçük bitki sayısı fazla olunca topraktan yeterince besin alamıyor olabilir mi ? 8- düşünmek istemiyorum ama tohumlarım sahte olabilir mi ? sonuçta 10 tohum ektim 4 tanesi filizlendi bu aklımı karıştırıyor ? biliyorum uzun oldu biraz ama lütfen hor görmeyin. yeni üyeyim ve bitkilerle ilk defa ilgileniyorum. yardımınıza ihtiyacım var. en yakın zamanda foto çekip koymayı düşünüyorum eğer yardımcı olacaksa. bunun haricinde bana buradan ya da aşağıdaki iletişim bilgilerinden yardımcı olabilirseniz çok sevinirm. Sonuçta çıkan ürünün tohumlarını paylaşmak isterim sizle, yurtdışından getirecem diye benim gibi boşuna zaman + para harcamanızı istemem ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 15-09-2010
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 5
|
kışın tohum ekme
Arkadaşlar merhaba tam bir acı biber müptelasıyım amerikandan 5 çeşit acı biner tohumu getirttim, yanlız aralık ayındayız ve baharı beklemek çok zor gelecek ofisim güneş alan bir yer ve gündüz sıcaklığı23-24 derece gecede min. 10 derecelere düşüyor tohumları saksılara eksem çıkma şansı var mı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 15-09-2010
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 5
|
teşekkür ederim cevabınız için ektim bakalım çimlenecek mi tohumlar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|