Bağlan

View Full Version : Mine Pakkaner 'e soralım 2006-2009 (Zirai danışma, bahçe tasarımı, peyzaj)

Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11

mava
21-07-2008, 12:32
Sevgili Mine Hanım,

Daha önceki soruma verdiğiniz cevap için teşekkür ederim.

Aldığım bahçede bütün bitkiler iç içe geçmiş. Çok kalabalık görünüyor gözüme. Rastgele söküm yapmak da istemiyorum. Malum, kolay yetişmiyorlar.

Boyu dört metreye ulaşmış kiraz ağacının hemen yanında (gövdeler arasında en fazla bir buçuk metre mesafe var.) resimdeki ağaççık var. Çok güzel görünüyor, bilmiyorum ama sanırım çam türlerinden biri. Tamamen kiraz ağacının altında kalmış.

Söküp atmak istemiyorum, başka bir yere geçirebilme şansım olur mu? Eğer olursa bunu yaparken nelere dikkat etmem gerekir?

saadet98
21-07-2008, 12:37
mine çiçeği hangi ortamları sever?

Mine Pakkaner
21-07-2008, 17:52
Sevgili Mine Hanım,

Daha önceki soruma verdiğiniz cevap için teşekkür ederim.

Aldığım bahçede bütün bitkiler iç içe geçmiş. Çok kalabalık görünüyor gözüme. Rastgele söküm yapmak da istemiyorum. Malum, kolay yetişmiyorlar.

Boyu dört metreye ulaşmış kiraz ağacının hemen yanında (gövdeler arasında en fazla bir buçuk metre mesafe var.) resimdeki ağaççık var. Çok güzel görünüyor, bilmiyorum ama sanırım çam türlerinden biri. Tamamen kiraz ağacının altında kalmış.

Söküp atmak istemiyorum, başka bir yere geçirebilme şansım olur mu? Eğer olursa bunu yaparken nelere dikkat etmem gerekir?

Daha önce bitki taşınması ile ilgili bir soru cevaplamıştım. Bu bilgileri okursanız faydalanacaksınız. Bir de yeni söküm bitkilere kök traşı yapmayı, buna göre yeşil aksam küçültmeyi ve köklenmeyi teşvik edecek kimyasallar uygulamayı tavsiye ederim.

Kök yapısı izin veren bazı bitkilerin taşınması mümkündür. Ancak bunu uygun mevsimde yapmanız gerekir. Palmiyeler yazın, diğer ağaç ağaççık ve çalılar ise kışın taşınırlar. Yaprak dökenler mutlaka yapraksızken taşınır.

Burada yaşla beraber ziyade tür, form ve köklerin daha önce terbiye edilip edilmediği önemlidir. Kazık köklü bitkiler taşınmada çok iyi sonuç vermez.

Büyük bir ağacın taşınması için bir yıl önceden köklerin terbiyesine başlarız. Ağacın taç iz düşümünden bir metre geriye bir metre derinliğinde çepeçevre kanal açar, bu kanala torf ve kum karışımı doldururuz, burada yeni kılcal köklerin oluşmasını bekleriz. Bu işlemle ağacın kök yapısını küçültmüş oluruz. Eğere ağaç büyükse bir sonraki yıl tekrar bu kanalları gövdeye doğru yanştırırız. Bu şekilde sökülecek hale getiririz. Eğer arazide dikili fidanlar varsa dip kazan gibi bir aletle kök terbiyesi yapmak mümkündür.

Söküme en uygun olanlar oya, iğde, akasya, glediçya, süs eriği, çınar, zeytin, hatmi, gül, mazı, hurma, telli palmiye, çin yelpaze palmiyesi, ıhlamur, dişbudak, manolya, lale ağacı, erguvan, bazı akçaağaç çeşitleri, tespih, leylandi servisi, ardıç, kalem servi, sedir ağacı gibi bitkiler taşınır. Eğer ağaç veya çalı yeni dikilmişse taşıma kolay olur. Ancak bahçede uzun süreden beri yaşayan bir bitkinin yerini değiştirmek herzaman mümkün olmaz. O zaman ya yukarıda anlattığım işlemi yapacaksınız ya da söküm makinesi kullanacaksınız.

Mine Pakkaner
21-07-2008, 17:56
mine çiçeği hangi ortamları sever?

Sorularınıza cevap alabilmek için nelere dikkat etmelisiniz? (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2126)

32131

Bu sorunuzu anlamak ne mümkün Saadet98...
mine çiçeği nerede ve hangi ortamları sever

saadet98, öncelikle mine çiçeğinden kastınızın ne olduğunu anlamak gerekir. Halk arasında mine çiçeği olarak bilinen birkaç çiçek birden var. Nerede demek ile nerede yetişeceğini mi kastettiniz?

Bu arada yenigelen arkadaşlar başlığında ( Yeni gelen arkadaşlar, lütfen kendinizi tanıtın (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=82) ) kendinizi tanıtmanızı rica ederim. Bir de FORUM KULLANMA KILAVUZU (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=102)' nu okursanız dil kullanımına ne kadar önem verdiğimizi de göreceksiniz.

salserol
22-07-2008, 13:02
sevgili Mine Hanım.
bahçemde 4 x 3 metre ebatında foseptik çukurumuzun mevcut olduğu köşemizde, maalesef hiçbir şey yetişmiyor. 30 cm toprak dolgunun altında betonun mevcudiyeti mi acaba bir şeylerin yetişmesine engel oluyor. Kanatkar bir bitki olduğuna inandığım zakkum dikmeyi düşünüyorum. Sizin bu konu hakkındaki görüşleriniz nedir acaba..
Teşekkür ederim.

Mine Pakkaner
22-07-2008, 14:15
30 cm toprak derinliği çok az. Alan da geniş... Maalesef bu sorun hep düzenlemelerimizde karşımıza çıkıyor. Burada saçak ve sığ köklü çalılar yetiştirebilirsiniz. Çalı mine, lavanta, lavantin, çeşme papatyası, bodur pitosporum, taflan, yayılıcı ardıç olur. Pelin, kekik ,mercankökşk, reyhan ve fesleğen, ıtır, adaçayı dikip minik bir ıtri- tıbbi bitki bahçesi yaratmanız da mümkün.

Zakkum da olur. Yer örtücüleri de dikebilirsiniz, Ancak çim önermiyorum.

sevilla
22-07-2008, 22:13
Sevgili sevilla ispanyol diye saka yapmistim neyse kok kurutmasinin çok degisik yontemleri vardir ilaçlama ilkidir ancak ben kimyasal maddelere karsiyim herkez onlardan bahsediyor kimsede gelecegimizden bahsetmiyor eger kok kismina inebiliyorsaniz kok kismini en basit yoldan kesiniz eger bu sansiniz yok ise çamasir suyuna ihtiyaciniz vardir bolca dokunuz kuruyup gidecektir ancak eger bahcenizde sebze meyve yetistiriyorsaniz dikkat ediniz yakinlarina dokmeyiniz cunku sebze **** meyve vucuduna alarak çamasir suyunu bir reaksiyon geçirerek zararli konumada gelebilir tabi eger sansiniz varsa inciri kestikten sonra kok kismini yakabilirseniz toprak yakini bolumunu artik kuruma yolu ile yok olup gidecektir .
Sakın alındığımı sanmayın lütfen. Şaka yaptığınızı biliyorum. Kızmadım yani.Cevabınızı yeni gördüm. İlginize tekrar teşşekkürler.Benim Fransız arkadaşım.:D

malina
22-07-2008, 22:47
Arkadaşlar,

Mine Pakkaner işleri nedeniyle forumun tüm bölümlerinde sorulan soruları okuyup cevaplayamayacağı için bu bölümü oluşturmuştuk.

Sorduğunuz sorularla birlikte, size verilen cevapları, soruya uygun başlık altına ekler misiniz? Böylece diğer arkadaşlar için kolaylık olacaktır. Yazıları toparlarken siz de bilgilerinizi tekrar tazelemiş olursunuz :)

powered
24-07-2008, 01:53
Arkadaşlar,

Mine Pakkaner işleri nedeniyle forumun tüm bölümlerinde sorulan soruları okuyup cevaplayamayacağı için bu bölümü oluşturmuştuk.

Sorduğunuz sorularla birlikte, size verilen cevapları, soruya uygun başlık altına ekler misiniz? Böylece diğer arkadaşlar için kolaylık olacaktır. Yazıları toparlarken siz de bilgilerinizi tekrar tazelemiş olursunuz :)

Yani Sorduğumuz soru ve aldığımız cevap için, Bir bilene soralım bölümünde yeni bir konu açarak mı yapıcaz?

staphyle
24-07-2008, 10:33
Merhaba,
Bir süredir balkonumda çeşitli bitkiler yetiştiriyorum. Çiçeklerime(akşam sefası, kadife çiçeği(özellikle bunlara), petunya, fesleğen), balkonumun altındaki erik ağacından (yeşil renkli) yaprak biti olduğunu düşündüğüm bir zararlı bulaştı. İlaç kullanmak istemediğim için arapsabunu uyguladım ve hastalıklı çiçekleri kestim. Ancak bitlerde azalma olmasına rağmen tamamen kaybolmadılar. Ek olarak papatyalarımda oldukça küçük yapışkan siyah, nokta şeklinde zararlılar gördüm, hatta papatyalarımın bir kısmı kurudu. Küpe çiçeğimin yapraklarında da toz şeklinde,siyahımsı renkte canlılar vardı, artık yoklar, zira artık yaprakları da yok. Önce tomurcukları daha açmadan kuruyup sertleştiler sonra yaprakları sararıp kopmaya başladı. Kuruyan dalları temizledim, çiçekli bitkiler için olan sıvı market gübrelerinden verdim, ancak hala yeşil yerleri olmasına rağmen gittikçe kötüye gidiyor, kökü de zayıflamış. Bu başlıktaki neredeyse bütün sayfaları okudum ama ne yapılabileceğine dair tam bir cevap bulamadım, ne yapabileceğim konusunda bilgi verebilirseniz çok sevinirim, çiçeklerim gözlerimin önünde soluyor ve ne yaptıysam çözüm olmuyor. Şimdiden teşekkür ederim.
İyi çalışmalar...

Mine Pakkaner
24-07-2008, 12:18
Bitkilerinizdeki zararlılara ev yapımı ilaçlar uygulamak istiyorsanız http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3062 başlığındaki tariflerde uygulayınız. tek bir uygulama yeterli olmaz. Uygulama 4-5 gün ara ile birkaç kez yapılmalıdır. Burada pek çok tarif verdim, birkaçını deneyiniz. Ev yapımı ilaç kullanlmak istemiyorsanız zirai ilaç satan bir işyerinden sorununuzu anlatıp bir insektisit alabilirsiniz.

Bazı bitkilerde bulaşıklık ciddi boyutta olunca kurtarmak mümkün olmuyor. Kadife çiçeğinizde yaprak bitinden başka kırmızı örümcek ve trips de olabilir.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=261756#post261756 başlığında hasta bitkinizin, zararlıların yakın plan fotoğraflarını çekip ne uygulamanız gerektiğini de sorabilirsiniz.

Adalet Yağcı
25-07-2008, 19:02
Merhaba Mine Hanım;
Yaklaşık onbeş gündür nanemin yaprakları kıvrıldı küçüldü, onbeşgün önce B5A organik gübre vermiştim.

Bugün hepsini biçtim, kıvrıkların altı minik bitlerle dolu, ayrıca dikkatle inceleyince gördümki alt yaprakların altına saklanmış koza içinde tırtıl gibi birşeyler var.

Bugün NeemAzal siparişi verdim onu beklemelimiyim **** evde olan bir yığın kimyasalım var onlardan biriyle hemen müdahale etmemmi gerekir.

Kimyasal ilaç kullanacaksam ne önerirsiniz, 2L.lik bir ölçü verebilirmisiniz.

Teşekkürler ve saygılarımla

Mine Pakkaner
25-07-2008, 21:59
Yaklaşık onbeş gündür nanemin yaprakları kıvrıldı küçüldü, onbeşgün önce B5A organik gübre vermiştim.

Bugün hepsini biçtim, kıvrıkların altı minik bitlerle dolu, ayrıca dikkatle inceleyince gördümki alt yaprakların altına saklanmış koza içinde tırtıl gibi birşeyler var.

Bugün NeemAzal siparişi verdim onu beklemelimiyim **** evde olan bir yığın kimyasalım var onlardan biriyle hemen müdahale etmemmi gerekir.

Kimyasal ilaç kullanacaksam ne önerirsiniz, 2L.lik bir ölçü verebilirmisiniz.

Önce zararlı ile bulaşık nanelerinizi biçin ve atın. Sonra ilaçlama yaparsınız. Neemazal kullanabiliriniz. Elinizdeki ilaçları yazarsanız size neyi kullanıpı neyi kullanamayacağınızı söylerim.

B5a ise ilaç değil, gübre. Dolayısıyla bu zararlıyla hiç alakası yok.

Mine Pakkaner
25-07-2008, 22:47
B5a ile ilgili yazışmalar ürünün kendisine ait başlığa (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8839&page=34) taşındı. Orada devam etmeniz ricasıyla.

uyartem
25-07-2008, 23:23
DIŞ MEKAN SÜS BİTKİLERİNDE ÇELİK İLE ÜRETİMİN OPTİMİZASYONU

Murat ZENCİRKIRAN

ÖZET

Ülkemiz süs bitkileri sektörü içerisinde önemli alt sektörlerden biriside “Dış Mekan Süs Bitkileri”dir.

Özellikle bu sektör çevre düzenleme için ihtiyaç duyulan materyalin temini açısından son yıllarda giderek önem kazanmış, yapılan üretim miktarı ile karşılanamayan talep artışı dış mekan süs bitkileri ithalatı ile giderilmeye çalışılmıştır. Bununla birlikte dış mekan süs bitkileri fidanı yetiştiriciliğinde, özellikle çelik ile üretimde: üretim materyalinin seçimi, alınma zamanı, köklendirmede kullanılacak hormon ve konsantrasyonu hakkında pratik bilgilerin eksikliğinden kaynaklanan düşük verimlilik de üretim kapasitesini ve fidan kalitesini olumsuz yönde etkilemiştir.

Bu bildiri ile çelik ile üretimi yapılabilecek önemli dış mekan süs bitkilerinde verimli bir şekilde köklendirme yapılabilmesi için uygun çelik alma zamanı, çelik tipi, köklendirme hormon ve konsantrasyonları konu ile ilgili araştırmalar ve yaptığımız çalışmalar incelenerek ortaya konulmaya çalışılmıştır.

http://www.agr.ege.edu.tr/~fitekno/Doc12.htm

Mine hanım,

Dış mekan süs bitkileri yetiştiriciliğine yeni başlayan birisi olarak vermiş olduğunuz link beni oldukça heyecanlandırdı. Ama linki tıkladığımda çıkan uyarı yazısı ümidimi kırdı. "bu sayfayı açma yetkiniz bulunmamaktadır". Vermiş olduğunuz kısa özetten bana oldukça faydası olacak bir yazı gibi gelmişti. Bu durumda nasıl bir yol izleyebilirim. Bir yardımınız olabilir mi?

Mine Pakkaner
25-07-2008, 23:42
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=22781&postcount=13 mesajına hemen göz atın isterseniz :)

fidanımtutusun
26-07-2008, 02:27
Merhaba; yaklaşık bundan 1,5 - 2 ay önce bir fidan ektim. (Tüplü) Ne fidanı olduğunu tam olarak bilmiyorum ama elma fidanına benziyor. Haftada 3 kere 5 litre civarında su döküyordum. Baştan tutmuştu fidanım ama şimdi yaprakları kurumaya başladı. Ne yapmalıyım. Fidanımın ölmesini istemiyorum. Gübre vermeliyim? Eski haline dönmesi için her gün sulamalımıyım? Acele cevaplarsanız çok sevinirim. Sevgi ve Saygılarımla...

sevilla
26-07-2008, 03:07
Valla b u saatte beni güldürdünüz ya!! Allahta sizi güldürsün. Bu saatte acele cevap ha:)))) Fidanı dikerim ama ne olduğunuda bilmem!!! oda güzel valla! Ne diyim alemsiniz valla:)))

öjenol
26-07-2008, 12:13
Aşağıda fotoğraflarını koyduğum kiraz ağacım, böğürtlenim ve salatalığımda ve ayrıca yeni yeni biberimde de yaklaşık 1 aydır kırmızı örümcek zannettiğim zararlı var. Ve giderek sorun büyüyor. İlk önce kükürt uyguladım, daha sonra haftada 1 kez olmak üzere neemazali 3 hafta uyguladım. Fakat sorun fotoğrafta gördüğünüz gibi artarak devam ediyor. Ne yapmalıyım? Teşekkürler...

43859

43860

43861

43862

43863

öjenol
26-07-2008, 12:16
:( :( :(

uyartem
27-07-2008, 20:59
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=22781&postcount=13 mesajına hemen göz atın isterseniz :)

Teşekkür ederim.Hemen inceledim benim için çok faydalı bir yazı.

Mine hanım size danışmak istediğim iki önemli konu vardı.

Birincisi;
Emekli memurum, 5 yıla yakındır bilgilenme dönemi geçirdim, gerek bu siteden gerekse başka sitelerden ve kitaplar bularak. Ama malesef tecrübeyi satın alamıyorsunuz. 1-1,5 yıl kadar amatör üretim dönemimden sonra bu yıl bir tarlada ticari üretim çalışmalarına başladım.

Geçen yıl Eylül-Ekim aylarında parkta bulduğum 2,5-3m boylarında olan Erguvan ağacından tohum topladım.Topladığım tohumları temizledikten sonra Kasım ayı içinde kumda katlamaya tabi tuttum. İçi tohum ve kum dolu saksıyı merdiven boşluğunda beklettim.Arada sırada sulayarak kumu nemlendirdim. Merdiven boşluğu ısıtmasız. Mart sonu gibi kendi imkanlarınla yaptığım 3*3 ebatlarındaki serama tohumları ektim. Elenmiş toprak ve yanmış elenmiş koyun gübresi karışımına ektim. Kapak olarak elenmiş koyun gübresi kullandım. Çimlenme müthişti. Yaklaşık olarak %85-90 oranında çimlenme oldu. Çimlenmeden 1-1,5 ay sonra ortalardan kurumalar yer yer boşluklar oluşmaya başladı. Bunun üzerine Captan etkili maddesi olan bir mantar ilacı ile ilaçladım. Kurumalar durdu derken bir süre sonra tekrar başladı. Bende tekrar aynı ilaç ile ilaçladım.
Ama kurumaların önüne geçemedim. Aynı serada 10'a yakın bitki tohumu var. Diğerlerinde birşey yok. Sadece komşu olan Kırmızı berberiste aynı durum var.
Bu arada farklı tarihlerde iki kez İMPAFEED 20-20-20 ile gübreledim. Sitedeki Erguvan başlığını okudum ama durumuma uygun bir konu bulamadım.
Sizden ricam; sebeb ne, yapılması gerekenler ama yapmadıklarım **** yapılmaması gerekirken yaptıklarım var mı.

İkincisi ise At Kestanesi ile ilgili;
Eylül ayı içinde topladığım tohumları kum içinde katladım saksı dışarıda bahçede durdu. Mart ayı içinde iki adet tava yaparak kum içindeki tohumları tavalara diktim. Kum içinde bile çimlenen çok sayıda tohum dikkatlice tavaya dikince sorun çıkarmadan çimlendiler. Çimlenem %75-80 oranında gerçekleşti.
At kestanelerimide şimdiye kadar iki kez İMPAFEED 20-20-20 ile gübreledim.
Sorunuma gelince; çimlenme ve büyüme gelişim çok iyi olmasına karşın at kestaneleri yapraklarında büyük oranda kahverengileşme ve kuruma var. Şu an bitkilerde büyüme durdu yeni taze yaprak vermiyorlar. Tarlamın bulunduğu yer biraz fazlaca rüzgar alıyor, sebeb bu olabilirmi? Haziran ve Temmuz ayı oldukça sıcak geçiyor. Fidanları gölgeleme filesi ile korumalımıydım.
Sebeleri ve varsa hatalarım konusunda bilgilendirirseniz beni çok mutlu etmiş olursunuz.Teşekkür ederim.

Adalet Yağcı
30-07-2008, 10:49
Sn.Mine Pakkaner;

Benim kısacık bir sorum var, iki ayrı başlıkta sormama rağmen cevap alamadığım için size soruyorum.

Kullandığımız ilaçların prospektüslerinde bazen anlayamadığımız tanımlamalar var.

Örn:100L.suya---500ml. / da

Ben bunu, 100L.suya 500ml.ilaç karıştırmak gerekir diye anlıyorum doğrumudur?

Bu, / da yı anlayamıyorum.

Teşekkürlerimle...

salserol
30-07-2008, 13:21
30 cm toprak derinliği çok az. Alan da geniş... Maalesef bu sorun hep düzenlemelerimizde karşımıza çıkıyor. Burada saçak ve sığ köklü çalılar yetiştirebilirsiniz. Çalı mine, lavanta, lavantin, çeşme papatyası, bodur pitosporum, taflan, yayılıcı ardıç olur. Pelin, kekik ,mercankökşk, reyhan ve fesleğen, ıtır, adaçayı dikip minik bir ıtri- tıbbi bitki bahçesi yaratmanız da mümkün.

Zakkum da olur. Yer örtücüleri de dikebilirsiniz, Ancak çim önermiyorum.

Mine hanım, cevabınız için teşekkür ederim.
sizi bir konuda tekrar rahatsız etmek istiyorum. Tavsiyeleriniz doğrultusunda sözkonusu yere 10 adet zakkum daha diktim ve bahçemde toplam 56 adet zakkumum oldu. Zakkumlar duvar kenarı çit bitkisi olarak 1 m aralıklarla dikilmiştir. fakat 1 sene geçmesine rağmen 60 cm boy ve 1-2 sap şeklinde gövdelenmiştir. Gelişimlerinden memnun olmadığım zakkumlarımı organik -in organik gübrelenmesini, sulamasını ihmal etmemekteyim. Hatta hümik asit ve kahve telvesi uygulaması bile yapmaktayım. Ama maalesef özlediğim zakkum çiti haline getiremedim. Acaba budama yapmadaığım için mi, gürleşmediler?
Budamayı hangi dönemlerde ve miktarlarda yapmalıyım?
Burada Antalya'da park ve bahçelerde neredeyse 5 -10 cm kalacak şekilde derin budamalar yapıldığını gördüm ve akabinde 2 x 2 metre gibi soliter çalılar meydana geldiğini gördüm. Nedense elimi budamaya hiç alıştıramadım, çünkü bir canlının bir uzvunu kesmeye dayanamiyorum..
cevabınız için teşekkür ederim.

kahveciemine
06-08-2008, 16:18
Ortancaların sulanmasında kireçli su nassıl bir etki yaratır?Bu etkiyi ortadan kaldırmak için nasıl bir yol izlenmelidir?

Adalet Yağcı
07-08-2008, 14:08
Sevgili Mine Hanım;

Bu sabah maydonozlarımın arasında bu küçük misafire rastladım, o kadar hoş görünüyorduki o nu yoketmeye kıyamadım.

Nedersiniz bütün maydanozlarıma bulaşmış olabilirmi?

NeemAzal ile ilaçlama yapmak istiyorum, karar veremedim yoksa hepsini kesmemmi gerekiyor.

Sevgiler...

Mine Pakkaner
12-08-2008, 15:58
...
İlk önce kükürt uyguladım, daha sonra haftada 1 kez olmak üzere neemazali 3 hafta uyguladım. Fakat sorun fotoğrafta gördüğünüz gibi artarak devam ediyor. Ne yapmalıyım?
...
Öjenol, Neemazal'ı 1 lt suya 5 ml oranında üç uygulama ile sonuç alamadıysanız bir daha vermeyiniz. Bu durumda organik almayan bir ilaç uygulamanız gerekecek. Balıkesir'de mevcut zirai ilaç satıcılarından birine yaprak örnekleri ile giderseniz oradaki meslektaşlarımız size yardımcı olur. Ya da size yakınsa Tarım İl Müdürlüğü Bitki Koruma Şubesi'ne de gidip yaprak örneklerini gösterirseniz yardımcı olacaklardır.

Mine Pakkaner
12-08-2008, 16:12
...
Çimlenmeden 1-1,5 ay sonra ortalardan kurumalar yer yer boşluklar oluşmaya başladı. Bunun üzerine Captan etkili maddesi olan bir mantar ilacı ile ilaçladım. Kurumalar durdu derken bir süre sonra tekrar başladı. Bende tekrar aynı ilaç ile ilaçladım.
Ama kurumaların önüne geçemedim. ...

...çimlenme ve büyüme gelişim çok iyi olmasına karşın at kestaneleri yapraklarında büyük oranda kahverengileşme ve kuruma var. Şu an bitkilerde büyüme durdu yeni taze yaprak vermiyorlar. Tarlamın bulunduğu yer biraz fazlaca rüzgar alıyor, sebeb bu olabilirmi? Haziran ve Temmuz ayı oldukça sıcak geçiyor. Fidanları gölgeleme filesi ile korumalımıydım.
...

Erguvanlarınız çökertene yakalanmış. Tohumu ektiğinizde can suyunu Captan'la vermeniz iyi olurdu. Çİmlenme sonrasında da Benlate verirdiniz. Previcur, Pomarsol de etkili ilaçlar.

At kestanesindeki sorun ise su ve sıcak stresi ya da mantari hastalık olabilir. Sıcak rüzgar da taze yapraklarda kavlamaya sebep olabilir. Tedbiren Captan ile ilaçlayın, ardında da sulama rejiminize dikkat edin.

Mine Pakkaner
12-08-2008, 16:19
...

Kullandığımız ilaçların prospektüslerinde bazen anlayamadığımız tanımlamalar var.

Örn:100L.suya---500ml. / da

Ben bunu, 100L.suya 500ml.ilaç karıştırmak gerekir diye anlıyorum doğrumudur?

Bu, / da yı anlayamıyorum.

...

Evet verdiğiniz örnekte 100 L suya 500 ml ilaç katılacak ve bu da bir dönüme ( 1000 m2 ) uygulanacakmış.

(/ da) bin m2 alana uygulanacak ilaçlı su miktarını belirtir. da dekarın simgesidir. Bu bir dönüm veya 1000 m2 olarak ifade edilir.

Mine Pakkaner
12-08-2008, 16:25
... Tavsiyeleriniz doğrultusunda sözkonusu yere 10 adet zakkum daha diktim ve bahçemde toplam 56 adet zakkumum oldu. Zakkumlar duvar kenarı çit bitkisi olarak 1 m aralıklarla dikilmiştir. fakat 1 sene geçmesine rağmen 60 cm boy ve 1-2 sap şeklinde gövdelenmiştir. Gelişimlerinden memnun olmadığım zakkumlarımı organik -in organik gübrelenmesini, sulamasını ihmal etmemekteyim. Hatta hümik asit ve kahve telvesi uygulaması bile yapmaktayım. Ama maalesef özlediğim zakkum çiti haline getiremedim. Acaba budama yapmadaığım için mi, gürleşmediler?
Budamayı hangi dönemlerde ve miktarlarda yapmalıyım?
Burada Antalya'da park ve bahçelerde neredeyse 5 -10 cm kalacak şekilde derin budamalar yapıldığını gördüm ve akabinde 2 x 2 metre gibi soliter çalılar meydana geldiğini gördüm. Nedense elimi budamaya hiç alıştıramadım, çünkü bir canlının bir uzvunu kesmeye dayanamiyorum..
...

Zakkumun gübreli toprak, su ve sıcakla arası son derece iyidir. Gelişmemeleri hayret verici. 1 -2 sap şeklinde nitelendirdiğiniz dallanma sadece budama ile arttırılıp şekillendirilir. Zakkum budanmayı sever. Siz kış sonu onları 15 cm den budayın, bir de azotlu gübre verin. Bolca da sulayın. Yeni sürgünleriyle yüzünüzü güldüreceğini düşünüyorum.

Mine Pakkaner
12-08-2008, 16:36
Bu sabah maydonozlarımın arasında bu küçük misafire rastladım, o kadar hoş görünüyorduki o nu yoketmeye kıyamadım.

Nedersiniz bütün maydanozlarıma bulaşmış olabilirmi?

NeemAzal ile ilaçlama yapmak istiyorum, karar veremedim yoksa hepsini kesmemmi gerekiyor.

...

Sevgili Adalet Hanım,

Bu hoş görünümlü tırtıl bütün maydonozlarınızı kemirebilir. Siz onları ilaçlayınız. Ancak ilaçlama sonrası etikette yazan hasat aralığı kadar süre maydonoz toplamayınız.

uyartem
13-08-2008, 10:53
Mine hanım,
Çok teşekkür ederim, kolay gelsin.

Mine Pakkaner
13-08-2008, 13:02
Ortancaların sulanmasında kireçli su nassıl bir etki yaratır?Bu etkiyi ortadan kaldırmak için nasıl bir yol izlenmelidir?

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1969 başlığını okudunuz mu, bu konuda pek çok bilgi verdim.Ayrıca forum içi arama makinesini kullanarak ortanca kireç yazarsanız ve bu konudaki postaları görmek isterseniz çok geniş bilgiye doğrudan ulaşırsınız.

Kendinizi yeni gelen arkadaşlar başlığında bize tanıtırsanız seviniriz.

Kharel
13-08-2008, 15:18
Bitkiler aleminin en gelişmiş canlısı sayılan bitki cinsi hangisi?

bitkiseli
13-08-2008, 21:00
Merhaba,
2 ay önce Yalova dan siteniz sayesinde adının gelin teli (taşkıran) olduğunu öğrendiğim bitkiden aldım, İstanbul a geldikten 3-4 gün sonra pamuklu bit sardı, ev yapımı ilaçlarla üstesinden geldim ucundaki yavruları ve tellerini kaybettim ama kendini toparlar gibi oldu canlandı son bir kaç gündür çok cansızlaştı yaprakları kurudu 3-4 yaprağı kaldı onlarda çok cansız, çiçeğimi kaybetmek istemiyorum yardımcı olur musunuz? ne yapacağımı bilmiyorum, bulunduğum yerin iklimi çok kuru yapraklara su püskürtmeli miyim? sularımızda çok kireçli onunda zararı olmuş olabilir mi? yardımlarınız için şimdiden teşekkürler?

Oyaman
14-08-2008, 20:25
Sevgili Mine Hanım , daha evvel sizden Malta eriğim için yardım istemiştim .
Kara leke hastalığından yaprakları kuruyup dökülmüş idi . Bordo bulamacı önermişti
niz .İlaçlamadan sonra ağaç toparlandı ve bir gurup taze yaprak çıkardı .Esas
sorun bundan sonra , tam hatırlıyamıyorum ancak 2 ay olmuştur .Çıkan taze yapraklardan sonra bir tane dahi yaprak çıkarmadı . Fidan ne kuruyup ölüyor nede
yaşadığını gösteriyor , mumyalanmış sanki . Tekrar bordo bulamacı mı yapmalıyım ? Başka ne önerirsiniz ? Sevgilerimle .

oyaağacı
17-08-2008, 09:32
Sevgili Mine Hanım,
Fulüm hakkında birşey sormak istiyorum.Bu sene hiç açmadı ama boyu benim boyumu geçti.Budamam gerektiğini biliyorum (çalı formu alması için budanması gerektiğini söylemiştiniz ) ama bu mevsim uygun mudur karar veremedim upuzun iki dal olup gitti.Teşekkür ederim.

öjenol
20-08-2008, 11:36
Çok teşekkürler. Organik olmayan bir ilaçla sorunumu hallettim şimdi kirazımda bile yeni yaprak ve çiçekler var.

Günüm
20-08-2008, 12:07
Merhaba,
2 ay önce Yalova dan siteniz sayesinde adının gelin teli (taşkıran) olduğunu öğrendiğim bitkiden aldım, İstanbul a geldikten 3-4 gün sonra pamuklu bit sardı, ev yapımı ilaçlarla üstesinden geldim ucundaki yavruları ve tellerini kaybettim ama kendini toparlar gibi oldu canlandı son bir kaç gündür çok cansızlaştı yaprakları kurudu 3-4 yaprağı kaldı onlarda çok cansız, çiçeğimi kaybetmek istemiyorum yardımcı olur musunuz? ne yapacağımı bilmiyorum, bulunduğum yerin iklimi çok kuru yapraklara su püskürtmeli miyim? sularımızda çok kireçli onunda zararı olmuş olabilir mi? yardımlarınız için şimdiden teşekkürler?

Çok üzüldüm sevgili bitkiseli.
Neemazal tek uygulamada pamuklu biti yok ediyor. Çiçek hemen toparlanıp, filiz vermeye başlıyor.

Mine Pakkaner
20-08-2008, 14:39
.. pamuklu bit sardı, ev yapımı ilaçlarla üstesinden geldim ucundaki yavruları ve tellerini kaybettim ama kendini toparlar gibi oldu canlandı son bir kaç gündür çok cansızlaştı yaprakları kurudu ...yapraklara su püskürtmeli miyim? sularımızda çok kireçli onunda zararı olmuş olabilir mi? ...

Pamuklu bitin üstesinden geldiyseniz sorun onunla ilgili olamaz. Bir fotoğraf yollarsanız bakalım.

Taşkıran asidik ortamı sevse de kirece tahammmüllü bir bitki sorunun bu olduğunu sanmıyorum. Aşırı derecede su vermeyin.

Mine Pakkaner
20-08-2008, 14:51
...l sizden Malta eriğim için yardım istemiştim .
Kara leke hastalığından yaprakları kuruyup dökülmüş idi . Bordo bulamacı önermişti
niz .İlaçlamadan sonra ağaç toparlandı ve bir gurup taze yaprak çıkardı ....Fidan ne kuruyup ölüyor nede
yaşadığını gösteriyor , mumyalanmış sanki . Tekrar bordo bulamacı mı yapmalıyım ? Başka ne önerirsiniz ?

Hava çok sıcak, bu yüzden bitkiler de kendilerini koruma altına alıp metabolizmalarını yavaşlatıyorlar. Şu anda bordo bulamacı uygulamayın. Sadece bir azotlu gübre verin.

Sonbaharda %1,5 lik bir bordo bulamacını çiçek salkıları oluşunca verirsiniz. 2. ilaçlamayı da çiçekler açılınca aynı şekilde ve oranda yapın. 15-20 gün sonra da Captan ile bir ilaçlama daha yapın.

Mine Pakkaner
20-08-2008, 15:39
... boyu benim boyumu geçti.Budamam gerektiğini biliyorum (çalı formu alması için budanması gerektiğini söylemiştiniz ) ama bu mevsim uygun mudur karar veremedim ...

Kış sonu budamanızı tavsiye ederim :)

Oyaman
20-08-2008, 20:47
Cevabınız için teşekkür ederim Mine Hanım , saygılarımla .

dozturkk
21-08-2008, 23:26
Resimde gözüken mandalinamda sarı benekler var ne yapmalıyım ne önerirsiniz acaba ? :(

Barutcu
23-08-2008, 14:22
Mine Hn,

2005'den beri agaclar net uyesi olamama ragmen ancak gecen seneden beri balkonumda cesitli sebze ve cicekler yetistirmeye calisiyorum. Su kabagiyla basim dertte. Bu soruyu su kabagiyla ilgili bir basligin altinda sordum, kimse cevap vermedi.

Gecen sene ektigim su kabagi gayet guzel buyudu, neredeyse butun camasir iplerini sardi ama bir tane bile kabak vermedi.

Bu sene ekmemis olmama ragmen bir kabak cikti. Uc tane kabak verdi. En buyugu 1.5 cm capina gelince ucundan curumeye basladi. Diger ikisi de onu takip ettiler.

Kabak buyuk derin bir saksida.

Acaba nerede hata yapiyorum? Yardim edebilirseniz cok sevinirim.

Tesekkurler

Burak Barutcu

Güler
23-08-2008, 19:59
Sayın Mine hanım nasılsınız?
Aşağı yukarı bir aydır, bu sene ektiğim güllerimde külleme hastalığı var. Birer hafta ara ile iki defa Topaz yaptım. Geçen hafta bir gelişme görmeyince Topaz+Captan denedim. Şu anda bol bol çiçekleri var ama yaprakları canlı canlı durmuyor. Hafif beyazlıkları hala devam ediyor. Bugün de kırmızı örümcek ilacı ile topaz karıştırarak pompaladım. Netice alamazsam, yapmam gereken ne var? Diğer güllerim bu kısımdan uzaktalar onların sağlıkları iyi, onlara da ilaç yapmam gerekir mi?

oyaağacı
23-08-2008, 22:19
Bir kaç gündür foruma girememiştim . Mine Hanım cevabınız için teşekkür ederim.

Mine Pakkaner
24-08-2008, 19:23
Resimde gözüken mandalinamda sarı benekler var ne yapmalıyım ne önerirsiniz acaba ? :(

Bu sarı kabuklu bit. Yazlık yağlarla mücadele edersiniz ama evde bir bitki için yazlık yağ almanız anlamsız. Bu paraya yeni mandarin fidanı alırsınız. Supracide isimli insektisit de size yardımcı olur. Ancak dediğim gibi, ilaç bedelleri ile fidan bedellerini kıyaslayın.

Mine Pakkaner
24-08-2008, 19:28
...
Gecen sene ektigim su kabagi gayet guzel buyudu, neredeyse butun camasir iplerini sardi ama bir tane bile kabak vermedi.

Bu sene ekmemis olmama ragmen bir kabak cikti. Uc tane kabak verdi. En buyugu 1.5 cm capina gelince ucundan curumeye basladi. Diger ikisi de onu takip ettiler.

Kabak buyuk derin bir saksida.

Acaba nerede hata yapiyorum? ...

Siz ekmeden çıkması enteresan. Muhtemelen geçen seneden sağlam kalan çimlenmemiş bir tohum vardı.

Çürüme ise mantari hastalık sonucu olur. Başlangıcında yakalansaydı size ilaç tavsiye edebilirdik.

Yapmanız gereken bitkinin sağlığını düzenli izlemeniz.

Barutcu
24-08-2008, 21:27
Mine Hn,

Cevabiniz icin cok tesekkur ederim.

Kabak halen cicek aciyor ama kabak verdigi yok. Artik bu sene vermez sanirim. Gelecek sene tekrar deneyecegim. Daha once forumda yazdiginiz bir yaziya dayanarak soruyorum tohumlari dikerken Captan gibi bir ilac kullanmam gerekir mi?

Bu sene biberlerim ve kudret narlarım gayet güzel gelistiler. Bir kabak adam olmadi. Ne yapalim saglik olsun.

Tekrar tesekkurler

Selamlar

Mine Pakkaner
24-08-2008, 21:46
... güllerimde külleme hastalığı var. Birer hafta ara ile iki defa Topaz yaptım. Geçen hafta bir gelişme görmeyince Topaz+Captan denedim. Şu anda bol bol çiçekleri var ama yaprakları canlı canlı durmuyor. Hafif beyazlıkları hala devam ediyor. Bugün de kırmızı örümcek ilacı ile topaz karıştırarak pompaladım. Netice alamazsam, yapmam gereken ne var? Diğer güllerim bu kısımdan uzaktalar onların sağlıkları iyi, onlara da ilaç yapmam gerekir mi?

Güler Hanım, Anvil (aynı etkili madde Control 5sc isimli ialçta da var) veya Morestan kulanın, elbette kükürt de olabilir. Bütün güllerinizi ilaçlamanızda fayda var. Çünkü hastalık sizin de bildiğiniz gibi hızlı yayılır.

Saygılar

Mine Pakkaner
24-08-2008, 21:48
... tohumlari dikerken Captan gibi bir ilac kullanmam gerekir mi?...

Tohumları ekerken Captan veya Pomarsol gibi bir fungusit kullanırsanız çökerten hastalığından fideleri kaybetmezsiniz.

Kolay gelsin. :)

Barutcu
24-08-2008, 23:38
Mine Hn,

Cok tesekkur ederim:-)

Selamlar

Burak

Güler
25-08-2008, 07:47
Sayın Mine hanım, teşekkür ederim.

kamilyay
25-08-2008, 08:40
Mine hanım iyi günler.drasenam bu sene pek mutlu görünmüyor. dalları formunu kaybetti yaprakları özellikle alt dallarda seyreldi. (resimlerini forumdaki "dracaena marginata" bölümüne eklediğim için buraya ekleyemiyorum.) Budama için sizden bilgi almak istedim tepe kısımlarından bir miktar budasam yeni sürgün vermeden dallar güçlenip yaprakları çoğalırmı acaba.tavsiyelerinizi bekliyorum. şimdiden teşekkürler.

gummi
26-08-2008, 15:08
Merhaba Mine hanım , Asma ve yapay ışıkla ilgili iki başlıkta soru sormuştum ama kimseden bir cevap alamadım , ilgililenebilirmisiniz ?

Teşekkürler

Erdem

Balıkcı
26-08-2008, 16:29
Güzin Ablaaa! :p

Bu toprak analizine göre ne yapmalıyım. ne ekmeliyim?

Agaçlardan ceviz, badem, kayısı ve kiraz çok iyi gelişiyor, defne ve atkestanesi ise beş altı yıldır diktiğim gibi duruyor.
Toprak kalınlığı 30 cm kadar, altında kumtaşı var, ben de sığır gübresi vererek, bolca sulamaya çalışarak sebze ve çiçek yetiştirmeye uğraşıyorum.
Birçoğu çabucak bozuluyor ama yine de çok şükür.
Tavsiye ve gelecek bilgi için peşin teşekkür. :p

http://img371.imageshack.us/img371/1903/cimg4811ys6.jpg (http://imageshack.us)
http://img371.imageshack.us/img371/1903/cimg4811ys6.5afb4ddf2d.jpg (http://g.imageshack.us/g.php?h=371&i=cimg4811ys6.jpg)

Balıkcı
26-08-2008, 16:36
Değerli hocamızda sabır, bizde de bu merak varken, soruların arkası gelmez tabii. :p

Bu Acer Palmatum'un durumu, bu mevsimde normal mi, yoksa eksik veya yanlış bir şey mi var ?

Yaprakları kırmızıydı, böyle oldu.
http://img507.imageshack.us/img507/325/cimg4840om0.jpg (http://imageshack.us)
http://img507.imageshack.us/img507/325/cimg4840om0.4a1be235cb.jpg (http://g.imageshack.us/g.php?h=507&i=cimg4840om0.jpg)

dozturkk
26-08-2008, 21:48
Bu sarı kabuklu bit. Yazlık yağlarla mücadele edersiniz ama evde bir bitki için yazlık yağ almanız anlamsız. Bu paraya yeni mandarin fidanı alırsınız. Supracide isimli insektisit de size yardımcı olur. Ancak dediğim gibi, ilaç bedelleri ile fidan bedellerini kıyaslayın.

Burdan bir süre cevap alamayınca mandalinamı aldığım yere gittim ordan bana ilaç verdiler ücretsiz ismini bilmiyorum beyaz bir sıvı sulandırılarak yapraklarından püskürtmemi ve mandalinama bol su vermemi istedi bir kaç gündür sarı beneklerin ufalıp siyahlaştığını gördüm sanırım iyiye gidiyor daha önce takviyede almıstım çiçekçimden ve onuda ücretsiz vermişti müsterisine sahip çıkan bir yer sağolsunlar sizede çok tesekkür ederim

Mine Pakkaner
26-08-2008, 23:17
Mine hanım iyi günler.drasenam bu sene pek mutlu görünmüyor. dalları formunu kaybetti yaprakları özellikle alt dallarda seyreldi. (resimlerini forumdaki "dracaena marginata" bölümüne eklediğim için buraya ekleyemiyorum.) Budama için sizden bilgi almak istedim tepe kısımlarından bir miktar budasam yeni sürgün vermeden dallar güçlenip yaprakları çoğalırmı acaba.tavsiyelerinizi bekliyorum. şimdiden teşekkürler.

Fotoğraflara baktım. Drasenanız yaşlanmış, uzayan sürgünlerin alt yapraklarını dökmesi normal. Bu fizyolojik bir olaydır. Drasena ve yukkalar yaşlı yapraklarını döker.
Ev koşullarında budama sonucu güçlü zengin sürgünler oluşturtmanız zor. Tanıdığınız bir fidanlık varsa, seralarında sizin için bakmalarını isteyebilirsiniz. Ancak o zaman budama yapılırsa sonuç verir.

zooteknist
27-08-2008, 00:06
Mine Hanım

Üzüm asmalarımızın dallarında kahverengi iri iri lekeler var. Bazı dalları ise tamamen kahverengine dönmüş. Üzüm yetiştiricisi bir tanıdık ilaçlamam gerektiğini söyledi. Ama ilaç ismini sormayı unuttum. Acaba bu hastalığın adı ve sebep olan etken hangisidir? Hangi ilacı kullanmam gerekir?

Mine Pakkaner
27-08-2008, 00:19
...
Bu toprak analizine göre ne yapmalıyım. ne ekmeliyim?
...

Merhaba Sayın Balıkçı :)
Aslına bakarsanız toprağınızda organik madde de, fosfor da düşük. Organik madde düşük olunca azot da düşük olur. Organik gübrelemeden başka kimyevi gübre de kullanarak desteklerseniz sebze ve çiçekte çok daha güzel sonuçlar alırsınız. Elbette 30 cm toprak derinliği az olduğu için yüzlek saçak köklü bitkileri tercih etmeniz daha doğru olur. Toprağın pH sı ise güzel. :)

Acer palmatumunuz içinse durum fizyolojik gibi görünüyor. Ege ve Akdeniz de hiç yetişmediği için bu mevsimdeki halini bilemiyorum.
Kolay gelsin :)

Balıkcı
27-08-2008, 08:26
Çok teşekkür ederim.
Toprağı bolca gübrelemeye, daha önceden öğrendiğim gibi, bolca bakla dikip, çiçekleri tam açmadan belleyip toprağa karıştırmaya gayret edeyim.
Fosfor için de biraz balık mı yedirsem toprağa. :p:p:p

Tekrar teşekkürler.

kamilyay
27-08-2008, 08:38
İlginize teşekkürler Mine hanım.Aslında yeni sürgün vermesinden çok var olan dalların formu yapraklarındaki seyrelme ile ilgili bir çözüm arıyorum.tepelerinden bir miktar kessem yapraklanması sıklaşırmı .ve yukarı doğru gitmek yerine genişlemesini sağlayabilirmiyim.

gummi
27-08-2008, 19:21
Zooteknist , ben Üzüm asmamdaki sararmalara halen bir cevap bulamadım ama acaba sizdeki kahverengi lekeler açık renkmi? sarıya çalan bir renk , öyleyse sizin derdinizin ilacı bana da yarayacak..

Gerçi Üzüm asmamdaki sararmalara halen bir cevap bulamadım ama acaba sizdeki kahverengi lekeler açık renkmi? sarıya çalan bir renk , öyleyse sizin derdinizin ilacı bana da yarayacak..

zooteknist
28-08-2008, 22:56
sayın gummi

Hayır asmalardaki lekeler koyuya yakın bir kahverengi. Mine Hanımdan cevap bekliyorum. İnşallah tavsiye edilen ilaç sizin asmalarında durumuna iyi gelir.

Funda Kalaycıoğlu
29-08-2008, 17:01
Sayın Mine Hanım; yine ben!

Zamanınızı aldığım için üzgünüm ama yine çaresiz kaldım. Ben bu işleri öğreninceye kadar sizi epey yoracağım galiba...

Silivri'deki bahçeme mayıs ayında 3m.boyunda, çalı formlu Acer Negundo 'flamingo' dikmiştim. Aldığımız serada adını dahi bilmediklerinden, kitaplardan bulduğum bilgilerle tam güneşe (Sabah 6-akşam 21) diktik. 3 aydır ara ara pembe- beyaz filizler vermesine rağmen, mevcut yaprakları bir türlü canlanmadı. Yerçekimine karşı koyamıyormuş gibi sarkık ve cansızdılar.Yakınlardaki bir ithal bitki satan serada da aynı ağaçlardan görmüştüm; onlar da keyifsizdiler
Bir de bu hafta yaprak kenarları iyiden iyiye yanıklaşmaya başladı. Sanki ağaç kavruluyor... Suyunu ihmal de etmiyoruz. Çevresindeki çalıların hepsi de pek keyifli...

Internet araştırmalarımda USDA zon 3-8 arası ve 'tam güneş ama kısmi hatta tam gölgede daha mutlu olur' anlamında çelişkili ifadelere rastladım. Sıcaktan mı, güneşten mi rahatsız oldu; yoksa başka bir derdi mi var anlayamadık. Site bahçevanlarımız da ağaçta herhangi bir 'zararlı' görmediklerini fakat bu ağacı tanımadıkları için derdini anlamadıklarını söylediler.

Ne yapayım Mine Hanım? "Ekim'de yerini değiştir" derseniz onu da yaparım. Kablo sistemim yeterli olmadığından resim koyamıyorum. Ama gerekli görürseniz önümüzdeki hafta bir çare bulabilirim.

(İstanbul'a dönünce, mayıs ayında talimatlarınız doğrultusunda dikmeye çalıştığımız yeni söküm ağaçların da resimlerini göndererek tekrar fikirlerinizi alacağım. Çünkü her ne kadar bahçevanlar ağaçları tutmuş ve sağlıklı buluyorlarsa da siz onay vermeden ben inanamayacağım. Yani sizi bir süre daha böyle rahatsız edeceğim.)

Teşekkürler, saygılar.

Mine Pakkaner
01-09-2008, 18:36
Mine Hanım

Üzüm asmalarımızın dallarında kahverengi iri iri lekeler var. Bazı dalları ise tamamen kahverengine dönmüş. Üzüm yetiştiricisi bir tanıdık ilaçlamam gerektiğini söyledi. Ama ilaç ismini sormayı unuttum. Acaba bu hastalığın adı ve sebep olan etken hangisidir? Hangi ilacı kullanmam gerekir?

Külleme hastalığının salkım ve dallardaki arazı bu şekilde kahverengi lekelerdir. Ülkemizdeki en yaygın bağ hastalığıdır. Eğer tahmin ettiğim gibiyse budamadan sonra dal artıklarını atın. En az 3 ilaçlama yapılır. Sürgünler 20-25 cm olunca, koruk taneleri saçma kadar olunca ve diğeri de hastalığın gelişimine göre.

Kükürt hastalığın baş ilacıdır. Sistemik bir fungusit kullanacaksanız "Alyans 5 ec"yi önerebilirim.

Mine Pakkaner
01-09-2008, 21:40
..Üzüm asmamdaki sararmalara halen bir cevap bulamadım ama acaba sizdeki kahverengi lekeler açık renkmi? sarıya çalan bir renk...

Son halinin flaş patlamamış bir fotoğrafını yükleyebilir misiniz?

Mine Pakkaner
01-09-2008, 21:45
S..mayıs ayında 3m.boyunda, çalı formlu Acer Negundo 'flamingo' dikmiştim. Aldığımız serada adını dahi bilmediklerinden, kitaplardan bulduğum bilgilerle tam güneşe (Sabah 6-akşam 21) diktik. 3 aydır ara ara pembe- beyaz filizler vermesine rağmen, mevcut yaprakları bir türlü canlanmadı. Yerçekimine karşı koyamıyormuş gibi sarkık ve cansızdılar.Yakınlardaki bir ithal bitki satan serada da aynı ağaçlardan görmüştüm; onlar da keyifsizdiler
Bir de bu hafta yaprak kenarları iyiden iyiye yanıklaşmaya başladı. Sanki ağaç kavruluyor... Suyunu ihmal de etmiyoruz. Çevresindeki çalıların hepsi de pek keyifli...

... 'tam güneş ama kısmi hatta tam gölgede daha mutlu olur' anlamında çelişkili ifadelere rastladım. Sıcaktan mı, güneşten mi rahatsız oldu; yoksa başka bir derdi mi var anlayamadık. ...

Flamingo yarı gölge alanlarda kesinlikle daha mutlu oluyor. Sıcak rüzgar da yaprakları kavuruyor. Kısmen korunaklı, nemli, yarı gölge bir alana taşıtmanız daha uygun olabilir. Elbette tamamen yapraksız olmasını, durgun dönemi bekleyin.

Funda Kalaycıoğlu
01-09-2008, 22:24
Çok teşekkür ederim Mine Hanım.
Saygılar.

zooteknist
03-09-2008, 04:11
Mine Hanım

Cevabınız için çok teşekkür ederim.

Mesut Temiz
03-09-2008, 17:41
Aşağıdaki resimde görülen zambağın adını öğrenebilir miyim?

http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=45669&d=1219570983

Kiraz
03-09-2008, 18:11
Bilmediğimiz bitkileri aşağıdaki bölüme soruyoruz.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=479&highlight=%E7i%E7e%F0in+ad%FD

Yine de yardımcı olayım. Çiçeğinizin adı Hosta. Çiçeğinden çok yaprakları için yetiştirilir.

Barutcu
03-09-2008, 19:30
Mine Hn,

Yine sizi rahatsiz ediyorum ama icinden cikamadigim bir problemle daha karsilastim.

Gecen gun Eminonu cicek pazarinda zirai ilac gubre vs satan bir dukkana balkondaki biber ve kudret narlarina koymak icin gubre sordum. Bana "20 20" diye gecen granul halinde bir gubre verdiler. Bunu 15-20 gunde bir bitkilerin dibine dokup sulamami soylediler. Bir de bu gubrenin bitkiyi yakmayacagini.

Dun aksam gubreyi verdim. Bu aksam eve geldigimde biberlerin bazilarinin (rengi nisbeten daha acik ve zayif olanlarin) susuz kalmis gibi yapraklarinin sarkmis oldugunu gordum. Digerler biberler ise iyi gorunuyor. Kudret narlarinin ise yaprakları biraz (yine susuz kalmis gibi) sarkmislardi. Dun sulamis oldugum icin hepsinin topragi nemli. Susuz kalmadiklari acik.

Neden oldugunu anlayamadim. Sanirim beklemekten baska care yok.

Not: Gecen cuma gunu Helin'in yesil yaprakli bitkiler icin sivi besininden vermistim. Bununla birlikte gubre cok mu geldi diye dusunuyorum.

Yapabilecegim bir sey varsa yazabilirseniz cok sevinirim. Bir de neden boyle oldugunu cok merak ediyorum.

Cok tesekkurler

Burak

Mesut Temiz
03-09-2008, 19:48
Bilmediğimiz bitkileri aşağıdaki bölüme soruyoruz.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=479&highlight=%E7i%E7e%F0in+ad%FD

Yine de yardımcı olayım. Çiçeğinizin adı Hosta. Çiçeğinden çok yaprakları için yetiştirilir.

Önce teşekkür ederim. Bu bitkiden yazlığın bahçesinde bol miktarda var ve biz kısaca "zambak" diyorduk pekçok benzer bitki gibi.. :p
İkinci olarak, bitkileri verdiğiniz linkten sormaya dikkat ederim bundan sonra.

gummi
04-09-2008, 15:03
Mine hanım selamlar ,

İstemiş olduğunuz resimleri buraya koymayı beceremedim , açmış olduğum asma ile ilgili başlığa koyabildim . Bu arada bauhausa götürdüğüm yaprağı inceleyerek takistin 50 wp isimli ilacı verdiler , çakının ucu kadar miktarı haftada bir kere yapraklara bolca sıkmamı söyledir .

Aynı ilacı bu sene hiç açmayan , kök çürümesinden şüphelendiğim ilaç için de verdiler

Yine aynı ilacı domates fidelerime mantara ve çökertene karşı 1 kere sıkarak kullanmamı tavsiye ettiler . Domateslerim 1 aydır çiçek açmış bir şekilde bekliyor meyveye dönmedi bir türlü .

Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler

Erdem

Mine Pakkaner
08-09-2008, 22:25
Bu ilaç bağda küllemede kullanılır. Sizin asmanızda külleme yok. Buradan bakınca sanki antraknoza daha çok benziyor. Yanılıyorsam meslektaşlarım düzeltsin. Bakırlı bir preparat kullanmanız uygun olur.

Domatesleriniz ise ışık yetersizliğinden muzdarip. Kendisine gerekli güneşi almadığı için boğum araları da uzamış. Zaten artık mevsimi de geçiyor.

Mine Pakkaner
08-09-2008, 22:28
...
Dun aksam gubreyi verdim. Bu aksam eve geldigimde biberlerin bazilarinin (rengi nisbeten daha acik ve zayif olanlarin) susuz kalmis gibi yapraklarinin sarkmis oldugunu gordum. Digerler biberler ise iyi gorunuyor. Kudret narlarinin ise yaprakları biraz (yine susuz kalmis gibi) sarkmislardi. Dun sulamis oldugum icin hepsinin topragi nemli. Susuz kalmadiklari acik.
...

Anlattıklarınızdan gübrenin dozunun fazla geldiğini düşünüyorum. Yapmanız gerek bol su ile toprağı yıkamak.

Barutcu
09-09-2008, 22:24
Mine Hn,

Cevabiniz icin cok tesekkur ederim. Biberlerin yaklasik 1/3'unu kurtarabildim. Kudret narlarinin durumu kotu. Kotu bir sekilde de olsa gubre konusunda iyi bir tecrube oldu. Saticinin tavsiye ettigi dozdan cok daha azini vermeliymisim:-(

Selamlar, tesekkurler

Burak

Kiraz
10-09-2008, 14:45
Mine Hanım, yardımınıza ihtiyacım var.

Bahçemdeki yüksek bir duvar çatlama olduğu için gözlem altında, oynama olursa duvar yıkılacakmış, oldukça büyük olduğu için yıkım ve yapılma sırasında tüm bahçem bozulacak.

Uygunsuz mevsimde inşaat olabilir diye, bu bahar bitkileri saksıyla toprağa diktim. Böylece yaz ortası olsa da zarar vermeden yerinden alacağımı düşündüm. Şu ana kadar duvarda oynama yok, büyük ihtimalle kışa böyle gireceğiz.

Saksıyla kalması bitkilere zarar verir mi? Yer kışın hiç güneş almıyor, duvar dibi olduğu için nemi diğer yerlere göre fazla. Ya da ne kadar süre bu şekilde bırakabilirim?

Saksıdaki bitkiler: 1 m'lik çalı leylak, 1 m'lik filbahri, gallalar, kasımpatılar,cinereria maritima,
berberis juliana, hanımeli.

Çok teşekkürler.

Güler
11-09-2008, 11:46
Sayın Mine hanım, nasılsınız?
Çimlerim konusunda sizi tekrar rahatsız edeceğim.
Geçen sene, tavsiyeleriniz doğrultusunda Huwasan, sportak, Turfset kullanarak (iki sefer) çimleri büyük ölçüde toparlamıştım. Tamamen bozulan yerleri de iyice temizleyerek, yeniden ekim yaptım. Yeni ekilen alan da tahminen 200 m2 yi buldu. Bu alanda kullandığım çim tohumu inno seeds adı altında % 25 lol.pre.numan-%30 lol.pre.gator, %10 fes.casonova-%10 poa miracle-fortuna... karışımı idi.
Sulamaları sabah erken saatlerde 20 dakika olarak ayarlamıştık. Sulamayı (1 dönüm) 11m çapında, 2 vardiyada; birinci kısım 7, akabinde ikinci kısım 8 kafa sulamakta. Yani her yer yeteri kadar sulanıyor.
Temmuz ayının sonuna doğru ve Ağustos ayında yeni ekilen alanda kurumalar başladı. Kontrol ektiğimde kurumaların kökten olduğunu gördüm. Tohumun cinsinden olabilir mi?
Evvelce kullandığım tohum CEBECO idi. Her iki tohumu da İstanbul'da bu konuda söz sahibi olan İstanbul Tohum'dan almıştım.
Daha evvece yer yer bulunan suotları (köyde kaynaş diyorlar) şimdilerde hemen hemen onu ekmişim gibi heryeri sardılar. Çim çimlikten çıktı vesselam.
Şimdi, ben diyorum ki; Bayramdan sonra, bütün bu çim alanı güzelce bir Roundup ile ilaçlayayım. Yeşil aksam olarak ne varsa ölsün. Bu ilaç su otlarının sadece yeşil aksamına mı tesir eder, köklerin de eder mi? Kökleri soğan gibi. Çiçeğe geçmiş olanlar, eğer tohum döktülerse ne yapmalı? Daha sonra iyice bir sulama yapıp, tohumların da yeşermesini temin ederek tekrar Roundup yapmak gerekir mi? bu sefer tohuma kaçmalarına müsaade etmeden. Yani demek istediğim ben bütün bu otları -geniş yapraklı olsun olmasın- nasıl bitirebilirim? ki Mart ayında bir daha bütün olarak çim alanı yapayım?
Bazen de kendi kendime boşver bas ayrık tohumunu diyorum. Ama istediğim ayrık tohumu da öyle gül gül kocaman sert yapraklı olmamalı, çim görümüne en yakın olanı olmalı.
Fikirlerinize ve önerilerinize ihtiyacım var.
Saygılar.

Mine Pakkaner
12-09-2008, 22:48
...
Saksıyla kalması bitkilere zarar verir mi? Yer kışın hiç güneş almıyor, duvar dibi olduğu için nemi diğer yerlere göre fazla. Ya da ne kadar süre bu şekilde bırakabilirim?

Saksıdaki bitkiler: 1 m'lik çalı leylak, 1 m'lik filbahri, gallalar, kasımpatılar,cinereria maritima,
berberis juliana, hanımeli.

Çok teşekkürler.

Saksıda kalmaları zarar vermez ancak gelişmelerini engeller. Kışın güneşsiz kalacaklarsa toprak nemine azami dikkat edin ki çürümeler olmasın.

Mine Pakkaner
13-09-2008, 00:11
...yeni ekilen alanda kurumalar başladı. Kontrol ektiğimde kurumaların kökten olduğunu gördüm. Tohumun cinsinden olabilir mi?
.. Yani demek istediğim ben bütün bu otları -geniş yapraklı olsun olmasın- nasıl bitirebilirim? ki Mart ayında bir daha bütün olarak çim alanı yapayım?
Bazen de kendi kendime boşver bas ayrık tohumunu diyorum. Ama istediğim ayrık tohumu da öyle gül gül kocaman sert yapraklı olmamalı, çim görümüne en yakın olanı olmalı.
...
Çimde yabancı ot mücadelesi zor iş. Geniş yapraklıları selektif ot ilaçları ile öldürürsünüz ama dar yapraklılar ... Roundup kullanırsanız ne var ne yok öldürürsünüz. Ama dökülen tohumlardan çıkanlar için yeniden araziyi sulayıp beklemeniz gerek. Onlar da çimlenince bir ilaçlama daha yapmalısınız. Hatta ot yoğunluğunuza, kullanacağınız hayvan gübresine bağlı olarak çıkış öncesi iki kez bu işi yapmak bile gerekebilir. Ondan sonra ekim yapabilirsiniz.

Bu arada ayrık tipi çimler sizin ikliminiz için uygun olmaz. Zaten yapısını da beğenmezsiniz.

Yeni ekili alanlardaki kurumalara gelince muhtemelen mantar hastalıklarından kaynaklanmıştır. Tohumla ilgisi olduğunu düşünmüyorum. Yeni tesis edeceğiniz alanda ekim yapmadan önce tohumu çökertene karşı ilaçlayın. Tohum kutusuna 1 kilo tohuma 1 tatlı kaşığı Captan veya Pomarsol karıştırın. İyuice çalkalayıp tohumun toza bulanmasını sağlayın, ekimi böyle yapın.Çıkış sonrası da gözlemleyin. Sulama sisteminize bir tank ilavesiyle ilaçlama ve gübrelemeyi basitçe ve rasyonel yapabilirsiniz.

Kolay gelsin Güler Hanım.

Güler
13-09-2008, 02:34
Sayın Mine hanım, çok teşekkür ederim.
Ben de yazdığım gibi, ot ilacının tohuma tesir etmeyeceğini ve sulayarak tekrar yeşerdikten sonra ikinci ilaçlamam gerektiğini düşünmüştüm.
İşin zor kısmı kapak olarak kullanılacak toprağı ayarlamak. Tohumu ilaçlamayı düşünmemiştim, öneriniz için teşekkür ederim.
Sulama sistemimiz, artezyenden gelen su 60 tonluk depoya geliyor ve bütün bahçe buradan sulanıyor. Çimler otomatik sulama, sebzeler ve çiçeklerin çoğu damlalıklı sulama ile. Bu yüzden çim ilaçlaması, motorlu sırt pompası ile yapılıyor, yani depoya ilaç koymuyoruz.
İlaçlamayı(ot ilacını) bayramdan sonra yapsam da, ekim işini, Şubat sonu-Mart ayına bıraksam daha mı iyi olur?
Teşekkürler ve saygılar.

Kiraz
13-09-2008, 07:19
Çok teşekkürler Mine Hanım.

GAZİ0625
13-09-2008, 23:41
mine hanım mavi ladin hakkında bir sorum var.çimlenen tohumlar 2-3 cm ye ulaştıklarında kırılmalar başlıor.Bunu nasıl engelleyebilirim.?

dican
14-09-2008, 13:29
Sevgili Mine Hanım

Yaklaşık bir aydır leylağımın yaprakları ortalarından kararmaya başladı. Önce yaprakları keserek uzaklaştırmaya çalıştım ama hala devam ediyor. Forumda baktığım kadarı ile mantar olabilir diye 2 hafta önce captan uygulaması yaptım ama daha önceki yanlış uygulamalarım ve çiçek kayıplarımdan dolayı çok korkuyorum ve bir kere uyguladım. Resmini de yükledim acaba bunun nedeni mantar mıdır? Yine ilaçlama yapayımmı? Şimdiden teşekkür ederim

Mine Pakkaner
14-09-2008, 23:10
...
İlaçlamayı(ot ilacını) bayramdan sonra yapsam da, ekim işini, Şubat sonu-Mart ayına bıraksam daha mı iyi olur?
...
Güler Hanım, ben de böyle yapardım.
Saygılar.

Mine Pakkaner
14-09-2008, 23:12
...çimlenen tohumlar 2-3 cm ye ulaştıklarında kırılmalar başlıor.Bunu nasıl engelleyebilirim.?

Bu tarifinizden birşey anlayamadım. Acaba nasıl bir kırılmadan bahsediyorsunuz? Fotoğraf çektiyseniz yükler misiniz lütfen?

Mine Pakkaner
14-09-2008, 23:15
...
leylağımın yaprakları ortalarından kararmaya başladı. Önce yaprakları keserek uzaklaştırmaya çalıştım ama hala devam ediyor...

Fotoğrafta kararmayı tam seçemedim, flaş patlamamış, net birtane yükleyebilir misiniz?

Gülşen
15-09-2008, 17:05
Merhaba Mine Hanım; kızım İngiltere'de yaşıyor ve can eriğini çok seviyor. Tüplü can eriği alıp götürmek istiyorum. Nette yaptığım araştırmada, tozlayıcı olması gerektiği anlatılıyor. Tek bir ağaç olursa, tozlanma nasıl olur? Bilgi ve önerileriniz için şimdiden teşekkür ederim.

fatmadundar
15-09-2008, 22:32
Mine Hanım merhaba.
Seradan satın aldığım çiçeklerin topraklarında kus kus büyüklüğünde, yarı şeffaf birşeyler var. Hafif sıkınca içinden sıvı çıkıyor. Önce böcek yumurtası olabilir diye düşündüm ama aralarında mavi renklileri de görünce merakım daha da arttı:eek:
Bunlar ne olabilir?

Güler
16-09-2008, 09:42
Sayın Mine hanım, açıklamalarınız için çok çok teşekkür ederim.
Sizi bu konuda çok yorduğumun farkındayım, lütfen kusura bakmayınız.
Ancak bir problem daha var; bedava olarak gelen bu mil (içindeki su otları vasıtasıyle) maalesef bize çok dert verdi. Hani derler ya ''astarı yüzünden pahallı oldu'' aynen öyle oldu.
Eşim de bu milden sebze bahçesine de serpmişti. Su otları öyle bir fışkırdı ki tahmin edemezsiniz. Damlalıklı sulama borularının yerlerini bile bulamaz olduk. Yani tam bir dert oldular. Bir iki kere otları yolmak için adam bulduk, ama baktık ki baş edemiyoruz, bel küreği ile tabaka tabaka toprağı devirmeye başladık. Bu arada bu su otlarının köklerinin soğanlarını gördük, ama bazıları kökten çıkan uzun kılcar damarlar gibi yapmışlar ve bu kılcar damarların uçlarında da minik minik soğan topları mevcut.
Şimdi ben bir ilaçlama yapacağım biraz bekledikten sonra, düşen tohumların da yeşermesi için sıkı bir sulama yapıp tohumları yeşertip tekrar ikinci bir ilaçlama yapacağım. Daha sonra Honda çapa makinası ile bütün alanı iyice bir çapalayıp, toprağı alt üst yapacağım. Diyelim ki bu kök soğanların veya yumruların bir kısmı dışarı çıkar ve güneşte kurur, pekii bu kılcar damarların uçlarında bulunanlar, yeniden yeşerebilir mi? veya bu safhada yapılacak başka bir ilaçlama var mı?
Teşekkür ederim.

dican
16-09-2008, 10:12
Sevgili Mine Hanım

Size bahsettiğim kararma (belki de kahverengileşme demeliyim) resimlerini yolluyorum. Bunların biraz daha koyu renkli halini kamelyamda oldu. Kamelyamda tüm yapraklarını döktü ve çıplak kaldı. 1m ara ile leylağımla yan yana duruyorlardı. Birbirine geçen bir hastalık mıdır acaba? :( En alttaki resim kamelyamın çıplak hali (ölmüşmüdür 2 aydır bu durumda )

UgurUStun
16-09-2008, 12:10
Merhabalar.
Ben libya çimi tohumu arıyorum.
Acaba İstanbul da nerede bulabilirim.?
Ayrıca libya çimi ile beraber dikilebilcek neler vardır. ?
Örn. Yonca,ak-kırmızı üçgül , brom , bermuda çimi vs.

Ben susuzluğa,sıcağa,soğuğa basmaya dayanıklı bir zemin elde etmeye çalışıyorum. Çim gibi değilde kır bahçesi gibi. Alternatiflerede açığım..

Teşekkür ederim..

Mine Pakkaner
16-09-2008, 23:45
...Bu arada bu su otlarının köklerinin soğanlarını gördük, ama bazıları kökten çıkan uzun kılcar damarlar gibi yapmışlar ve bu kılcar damarların uçlarında da minik minik soğan topları mevcut...

Sayın Güler Hanım, su otunun soğanı olmaz. Acaba sizde topalak problemi mi var. Topalak ise mücadelesi çok kolay değil. Şu anda hemen uygulayabileceğiniz bir ilaç var. İnpul. Sumitomo firmasının. Şu anda hemen uygulayın. Yayıcı yapıştırıcı da katın. dekara 3 gr ilaç verin.

Ot bu mu?

http://australian-insects.com/lepidoptera/plants/cype/cyperus-rotundus.jpg

http://www.mdidea.com/products/proper/cyperus_rotundus.jpg http://botanicavirtual.udl.es/modcorm/ima/cyperus_rotundus_tubercle_jr_sm.jpg bu şekilde soğancıklar yapar.

Mine Pakkaner
16-09-2008, 23:58
... libya çimi tohumu arıyorum.
Acaba İstanbul da nerede bulabilirim.?
Ayrıca libya çimi ile beraber dikilebilcek neler vardır. ?
Örn. Yonca,ak-kırmızı üçgül , brom , bermuda çimi vs.

Ben susuzluğa,sıcağa,soğuğa basmaya dayanıklı bir zemin elde etmeye çalışıyorum. Çim gibi değilde kır bahçesi gibi. Alternatiflerede açığım..
...

Libya çimi tohumdan değil, çelikten tesis edilmekte. Ya tüplü fide ya çelik bulup dikmeniz gerek. Libya çimi tek başına tesis edilir. Birlikte başka birşey ekilmez, dikilmez.

Bütün bu istediğiniz nitelikleri aynı anda taşıyan ve İstanbul iklimine özellikle kışın uyacak bir formülasyon ise yok. Sıcağa ve susuzluğa dayanıklı olanın kışa dayanımı yok. Kışa dayanımı olanın basıma dayanımı yok gibi.

Mine Pakkaner
17-09-2008, 00:10
...Tüplü can eriği alıp götürmek istiyorum. Nette yaptığım araştırmada, tozlayıcı olması gerektiği anlatılıyor. Tek bir ağaç olursa, tozlanma nasıl olur? ...

Can erikleri genelde kendine verimlidir. Bu yüzden tozlayıcı gerektirmez.

Ancak gümrükten topraklı fidanı geçirmeniz karantina kuralları yüzünden imkanlı gözükmüyor. Götürebilirseniz ne ala, kızınızı sevindirirsiniz. Ancak şunu da unutmayın, can erikleri soğuğa ve dona hassastır, ılıman iklime uygundur. Kızınız böyle bir yerde oturuyorsa sorun yok, yoksa fidanı kaybedip üzülmesi de mümkün.

Güler
17-09-2008, 06:09
Sayın Mine hanım, evet resimlediğiniz bitkiler. Teşekkür ederim. Hemen ilacı tedarik edip, yapacağım.

fatmairmak
18-09-2008, 15:20
Merhaba Mine Hanım,

Evimde bulunan salon bitkimin yaprakları sararıp dökülüyor. Önceleri çok su verdiğimi ve güneşi sevemediğini düşündüm. 2 haftada 1 kere sulamaya başladım ve yerini değiştirip direkt güneş görmeyecek bir yere aldım. Fakat iyileşme olmadı. Acaba saksısını mı değiştirsem diye düşündüm ama mevsimi olmadığını öğrendim.

Yapraklarında kahverengi lekeler oluşup sonra sararıp en sonunda da döküyor. O kadar çok yaprak döküyor ki sonunda hiç yapraksız kalıp ölmesinden çok korkuyorum.

Bitkimi iyileştirmek için tavsiyelerinizi dört gözle bekliyorum.

Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.

Saygılarımla.

Not1: Bitkimin fotoğraflarını da ekliyorum.
Not2: Bitkimin adını bilmediğim için size salon bitkisi olarak söz ettim.

http://www.agaclar.net/galeri/files/10326-dsc05311_kucuk.jpg
http://www.agaclar.net/galeri/files/10326-dsc05315_kucuk.jpg

GAZİ0625
18-09-2008, 20:28
Mine hanım resim yükleme imkanım yok şu an.Fakat kök boğazdan kırılmalar oluyor.Çimlenme harika oluyor.Neredeyse tamamı çimleniyor, fakat 1-2 ay geçip 2-3 cm olunca kök boğazından kırılıyor, **** tepeden kurumaya başlıyor.Fakat asıl sorun kök boğazdan kuruma.Hiç bir ilaç kullanmadım.tavsiyelerinii bekliyorum.

Mine Pakkaner
18-09-2008, 22:15
... salon bitkimin yaprakları sararıp dökülüyor. Önceleri çok su verdiğimi ve güneşi sevemediğini düşündüm. 2 haftada 1 kere sulamaya başladım ve yerini değiştirip direkt güneş görmeyecek bir yere aldım. Fakat iyileşme olmadı. Acaba saksısını mı değiştirsem diye düşündüm ama mevsimi olmadığını öğrendim.

Yapraklarında kahverengi lekeler oluşup sonra sararıp en sonunda da döküyor...

Dracena marginata bitkinizin adı. Çok kanaatkardır. Ekim sonuna kadar 15 günde bir besin verin. Kireçli su bir süre sonra yaprak uçlarında kuruma yapar. Alt yapraklarını dökmesi ise fizyolojik. Zamanla sürgünlerin boyu uzayacak ve uzayan sürgünlerin sadece tepelerinde yaprak kalacak. Bu endişe edilecek bir durum değil. Bitkinin yapısı böyle.

Yaprak lekeleri ise genelde mantar hastalıklarından olur. Bunun için de bir su bardağı suya 1 çorba kaşığı oksijenli su ekleyip yapraklara püskürtün, toprağına da verin. Sulama konusuna gelince, iki sulama arası hafifçe kurusun ama asla çok kurutmayın. Tabakta su bırakmayın. Mümkünse kireçsiz ve mutlaka oda sıcaklığında su verin.

Mine Pakkaner
18-09-2008, 22:25
Mine hanım resim yükleme imkanım yok şu an.Fakat kök boğazdan kırılmalar oluyor.Çimlenme harika oluyor.Neredeyse tamamı çimleniyor, fakat 1-2 ay geçip 2-3 cm olunca kök boğazından kırılıyor, **** tepeden kurumaya başlıyor.Fakat asıl sorun kök boğazdan kuruma.Hiç bir ilaç kullanmadım.tavsiyelerinii bekliyorum.

Bu durumda çökerten veya kök boğazı çürüklüğünden bahsettiğinizi düşünüyorum. Ekim yapmadan önce Peras veya Huwasan gibi bir preparatı tohum yatağına verin. Tohumların ekiminden sonra can suyu ile Pomarsol isimli ilaçtan kullanın. Çimlenme sonra Benlate verirsiniz.

fatmairmak
19-09-2008, 08:12
Dracena marginata bitkinizin adı. Çok kanaatkardır. Ekim sonuna kadar 15 günde bir besin verin. Kireçli su bir süre sonra yaprak uçlarında kuruma yapar. Alt yapraklarını dökmesi ise fizyolojik. Zamanla sürgünlerin boyu uzayacak ve uzayan sürgünlerin sadece tepelerinde yaprak kalacak. Bu endişe edilecek bir durum değil. Bitkinin yapısı böyle.

Yaprak lekeleri ise genelde mantar hastalıklarından olur. Bunun için de bir su bardağı suya 1 çorba kaşığı oksijenli su ekleyip yapraklara püskürtün, toprağına da verin. Sulama konusuna gelince, iki sulama arası hafifçe kurusun ama asla çok kurutmayın. Tabakta su bırakmayın. Mümkünse kireçsiz ve mutlaka oda sıcaklığında su verin.

Cevabınız için çok teşekkür ederim. Tavsiyelerinizi hemen uygulayacağım.

Size bir şey daha sormak istiyorum. Dracenanın kökleri saksının altından çıkmış durumda. Bu mevsimde saksısını değiştirip daha büyük bir saksıya alsam olur mu? Yoksa ilkbaharı mı beklemeliyim?

Süleyman Koçak
19-09-2008, 09:38
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1957 148. mesajımda sorduğum ve cevap alamadığım konuyu size sormak istiyorum. Bizi aydınlatırsanız çok seviniriz..
Merhaba;
Geçen yıl çiçekçiden aldığım alacalı benjaminim keyifle büyümeye devam etmekle birlikte, yeni sürgünlerden çıkan yapraklar(1.fotograf) tamamen alacalı değil. Orta kısımları koyu yeşil, kenar kısımları ise açık yeşil.
Yaprak yaşlandıkça rengi normale döner mi? (2. fotograf).

Alacalı benjaminlerin alacalılık oranlarını belirleyen etkenler nelerdir?
Yaprakların renkleri hangi hallerde değişir?
Bu değişim herhangi bir kimyasalla (gübre vs) kontrol edilebilir mi?Merak ediyorum.
Aynı durum şefleramda da yaşanıyor. Ama gözlemlerime göre, çok ışık alan bir yerde iken çıkan sürgün ve yapraklar (sanki kloropastla ışık dengelemesi yaparmışçasına) açık renkli ve alacalı iken, daha az ışıklı yere geçince (daha fazla ışığa ihtiyacı olacağından herhalde) yapraklar koyulaşıp alacalar kayboluyor.
Bu durum benjaminimde böyle değil.
Selamlar..

GAZİ0625
19-09-2008, 18:58
Mine hanım ilaçların kullanım şeklinden ve dozundan biraz bahsedebilirmiiniz?Birde fide torbalarına diktiğimde uygulama nasıl olacak?Bundan bahsederseniz sevinirim.

Mine Pakkaner
20-09-2008, 18:11
...Dracenanın kökleri saksının altından çıkmış durumda. Bu mevsimde saksısını değiştirip daha büyük bir saksıya alsam olur mu? Yoksa ilkbaharı mı beklemeliyim?

İsterseniz şimdi de değiştirebilirsiniz. Yalnız bir numara büyük saksıya alın. Konu ile ilgili e-derginin Mart sayısı (http://www.agaclar.net/dergi/mart07.html)na detaylı bilgi veren bir makale yazmıştım. Okudunuz mu?

Mine Pakkaner
20-09-2008, 18:12
Mine hanım ilaçların kullanım şeklinden ve dozundan biraz bahsedebilirmiiniz?Birde fide torbalarına diktiğimde uygulama nasıl olacak?Bundan bahsederseniz sevinirim.

Her iki ilacı da 1 lt suya 1 çay kaşığı dozunda kullanabilirsiniz. Fide torbalarına dikim yaptığınızda da can suyu olarak ilaçlı su veriniz.

Mine Pakkaner
20-09-2008, 18:37
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1957 148. mesajımda sorduğum ve cevap alamadığım konuyu size sormak istiyorum. Bizi aydınlatırsanız çok seviniriz..
Merhaba;
Geçen yıl çiçekçiden aldığım alacalı benjaminim keyifle büyümeye devam etmekle birlikte, yeni sürgünlerden çıkan yapraklar(1.fotograf) tamamen alacalı değil. Orta kısımları koyu yeşil, kenar kısımları ise açık yeşil.
Yaprak yaşlandıkça rengi normale döner mi? (2. fotograf).

Alacalı benjaminlerin alacalılık oranlarını belirleyen etkenler nelerdir?
Yaprakların renkleri hangi hallerde değişir?
Bu değişim herhangi bir kimyasalla (gübre vs) kontrol edilebilir mi?Merak ediyorum.
Aynı durum şefleramda da yaşanıyor. Ama gözlemlerime göre, çok ışık alan bir yerde iken çıkan sürgün ve yapraklar (sanki kloropastla ışık dengelemesi yaparmışçasına) açık renkli ve alacalı iken, daha az ışıklı yere geçince (daha fazla ışığa ihtiyacı olacağından herhalde) yapraklar koyulaşıp alacalar kayboluyor.
Bu durum benjaminimde böyle değil.
Selamlar..

Beyaz alacalılık bitkinin o bölgesindeki pigment üretiminin eksikliğinden kaynaklanır. Turuncu, sarı alacalılık ise yeşil klorofil maddesinin az üretimi sonucu diğer sarıdaki ksantofil, turuncudaki karoten maddelerinin baskınlığından kaynaklanır, Kırmızı, mor, pembe ise antosiyanin sonucu oluşur.

Aşırı azotlu gübreleme bitkinin rengini yeşile döndürebilir. Işık yoğunluğu da etki eder. Karanlık ortamlarda alacalılık kaybolmaya başlar, bitki buna tahammül edemez çünkü fotosentez için az klorofil mevcuttur. Aşırı ışık ise ayrı bir sorun olabilir çünkü yaprağın renk durumunu koruyacak olan pigmentasyon bozulur.

Alacalı bitkilerde karşılaşılabilen en önemli sorun bazı alacalılıkların stabil olmamasıdır. Bu durumda bitki albino veya düz koyu yeşil sürgünler verebilir. Bunların kesilerek uzaklaştırılması gerek.

Ancak sizin sorununuz bu değil. Bu yüzden siz sakın dal kesmeyiniz. Bitkilerinizin ışık yoğunluklarını değiştirip fosfor ve potasyumlu besinler veriniz.

Buket Aknar
21-09-2008, 07:56
Mine Hanım; Ben Ağustos ayı içerisinde orman gülü çelikleri aldım. Çelikleri yaklaşık 15 gün suda beklettikten sonra torf içerisine diktim. Şimdi takip ediyorum bazıları solgun durmasına rağmen sanırım bir tanesi canlı. Bu aşamada eğer başarılı olur da çeliği tutturabilirsem nasıl bir yere geçirmem gerekiyor? Veya şu anda çeliklerin dikili olduğu saksıları nasıl bir yerde tutmam ve ne yapmam gerekiyor?
Onları öyle zor şartlarda aldım ki en azından bir tanesinin tutmasını gönülden istiyorum. Bana bilgi verebilirseniz çok sevineceğim.

fatmairmak
21-09-2008, 12:19
İsterseniz şimdi de değiştirebilirsiniz. Yalnız bir numara büyük saksıya alın. Konu ile ilgili e-derginin Mart sayısı (http://www.agaclar.net/dergi/mart07.html)na detaylı bilgi veren bir makale yazmıştım. Okudunuz mu?

Merhaba Mine Hanım,

Yazınızı okuduktan sonra bir numara büyük saksı ile saksısını değiştirdim.

Fakat dibinde bir sürü kurtçuk olduğunu gördüm. Birazı döküldü ama hala toprağında kurtlar var. Kurtçuklarla nasıl mücadele edebilirim?

Saygılarımla.

Mine Pakkaner
21-09-2008, 15:24
Bunu ancak ilaçlama ile önleyebilirsiniz. Chlorpyrifos Ethyl WP% 25 etkili maddeli bir ilaç işinize yarar.

Mine Pakkaner
21-09-2008, 15:27
..orman gülü çelikleri aldım. Çelikleri yaklaşık 15 gün suda beklettikten sonra torf içerisine diktim... çeliği tutturabilirsem nasıl bir yere geçirmem gerekiyor? Veya şu anda çeliklerin dikili olduğu saksıları nasıl bir yerde tutmam ve ne yapmam gerekiyor? ...

Çelikleriniz tutarsa yine torfta kalsın. Epey gelişmeden yeni bir yere almayın. Sonra torf ve orman toprağı karışımına alırsınız. Saksılarınız ise sıcak ama gölge bir yerde durursa köklenme tamamlanır. Köklenme sonrası daha serin bir alana alırsınız.

Buket Aknar
21-09-2008, 18:44
Mine hanım; öncelikle ilginiz için çok teşekkürler. Şimdilik sabahleyin gölge, öğleden sonra güneş gören bir yerde duruyorlar. Bir tanesini ise balkonda tutuyorum. Takip edip buradan paylaşmaya çalışacağım. Tekrardan teşekkürler.

Süleyman Koçak
23-09-2008, 13:00
Bildiğim kadarı ile tepeden köklendirmek için alınan dallardan boyuna giden çiçek elde ediliyor. Yan sürgünlerden alınanlarda ise uzama zor oluyor. Köklendirmek için daima tepe çeliklerini deneyin. ;)
Mine Hanım;
Yukarıdaki tespite katılır mısınız? Gerçekten öyle ise tepe çeliği aldığımız bitkinin büyümesi ve uzaması riske girmez mi?

Ayrıca benjaminlerimdeki yaprak rengi değişikliği konusunda tavsiye ettiğiniz fosfor ve potasyumlu besinler için öneriniz var mı? Ben uzun zamandır(yaklaşık 1 yıldır) "Bütün Bitkiler İçin NPK 20-20-20" sıvı gübre kullanıyorum. Arada bir de, derişimi düşük güvercin gübresi şerbeti veriyorum. Bunu değiştireyim mi?
Selamlar..

sezen61
23-09-2008, 23:13
merhaba bende bir soru sormak istiyorum balkonumda saksı içerisinde ahududu yetiştiriyorum havalar soğuyunca yaprakları kurumaya başladı fakat üzerinde çiçeklerde çıkmaya başladı bu normalmi yoksa ahududum kuruyacakmı yapraklarını budamam gerekiyomu

fatmairmak
24-09-2008, 13:42
Bunu ancak ilaçlama ile önleyebilirsiniz. Chlorpyrifos Ethyl WP% 25 etkili maddeli bir ilaç işinize yarar.

Merhaba Mine Hanım,

Chlorpyrifos Ethyl WP% 25 ilacını bugun temin edebildik. İlacı satın aldığımız kişi evin içinde bu ilacı kullanmamamız gerektiğini söyledi. Ben bu ilacı dracenaya balkonda döktükten kaç gün sonra içeriye alabilirim?

Bir de satıcı bitkinin toprağına ilacı elinizle serpin dedi. Herhangi bir oran vermedi. Bitkiye zarar vermemek için nasıl bir oran kullanmalıyız? İlacı suda eritmeli miyiz?

Bir sorum daha olacak, acaba evdeki diğer bitkilerime de (shefflera, dracena massengena,dracena margarita, yelken çiçeği,benjamin,areca palm,kauçuk) kurt için bu ilacı vermeli miyim? Gerçi tiplerinde kurt var mı yok mu bilmiyorum ama önlem olarak bu ilaçtan versem olur mu? Bir zarar verir miyim?

Ayrıca size bu kadar işiniz arasında zaman ayırıp bizlere cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim.

Saygılarımla.

dican
24-09-2008, 16:58
Sevgili Mine Hanım

Benim leylağımı unuttunuz mu? :( 1840 ve 1847 nolu mesajlarda yazmıştım sorunumu. Yanlış birşey mi yaptım? :(

Burhan Akman
24-09-2008, 20:19
merhaba
resimdeki benim benjaminim. aşırı sulamadan dolayı minik 1-1.5 cm kırmızı renkte solucanlanma oldu ve yapraklardan küllenme (sanırım adı bu) var. yapraklarıda dökülüyor.

http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=48032&d=1222166831
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=48033&d=1222166831
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=48034&d=1222166831

forumu araştırdığım kadarıyla saksı yüzeyinde yeşil küf gibi şeyler var. köklerinde yüzeye çıktığını düşünüp üzerlerine biraz toprak serptim. benjaminimi kurtarmak için neler yapmalıyım. şimdiden teşekkürler.

Mine Pakkaner
04-10-2008, 20:06
Sevgili Mine Hanım

Benim leylağımı unuttunuz mu? :( 1840 ve 1847 nolu mesajlarda yazmıştım sorunumu. Yanlış birşey mi yaptım? :(

Leylağınızın ne sorunu olduğunu tam olarak anlayamadım. Fikri olan arkadaşlar varsa beraber tartışırız.

Mine Pakkaner
04-10-2008, 20:15
...aşırı sulamadan dolayı minik 1-1.5 cm kırmızı renkte solucanlanma oldu ve yapraklardan küllenme (sanırım adı bu) var. yapraklarıda dökülüyor.
... (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=48032&d=1222166831)
forumu araştırdığım kadarıyla saksı yüzeyinde yeşil küf gibi şeyler var. köklerinde yüzeye çıktığını düşünüp üzerlerine biraz toprak serptim...

Solucanlar aşırı sulamadan dolayı oluşmaz. Toprakta yumurtası vardır. Onlaradn çıkmıştır.

Yapraklardaki beyaz oluşum külleme değil. Bu benjaminin kendi özsuyundan kaynaklanıyor. Özsuyu sütlü gibi ve terleme ile yaprakta bazen böyle lekeler bırakabiliyor.

Saksı üzerindeki yeşillenme hem asitliğin arttığını gösterir hem de çok suladığınızı. Gübre fazla verirseniz de bu durum oluşabilir. Toprak yüzeyini temizleyin, üstten 1 cm kadarını atın. Temiz toprak ilave edin.
Gübreleme yapıyorsanız bahara kadar bırakın. Baharda saksı değiştirin.
Saksının yerini sık sık değiştirmeyin. Bol aydınlık ama kızgın güneş almayan bir yerde dursun ve hava akımı altında kalmasın.

http://www.agaclar.net/dergi/mart07.html adresinden "saksı değiştirme" ve "evde bitkilerimiz için hijyen" yazılarını okuyun.

Mahmut Leventoğlu
06-10-2008, 12:45
Sevgili Mine örtmenim, Datçada kum zambaklarının kurumuş çiçeklerinden küçük çakıl taşları büyüklüğünde siyah tohumlar almıştım.Toplam bir avuç kadar. Bunları nasıl dikebilirim? Ne tür toprağı sever? v.s v.s. Çimlendirip bahçeye aktarmak istiyorum. Yalakderedeki bahçemiz kumlu,killi,şistli. Dereye yakın olan bölgeler ise alüvyonlu.
Şimdiden teşekkür ederim.

bitkici_volkan
06-10-2008, 13:56
merhaba
toprağın üzerinde pamukçuklar görüyorum nasıl giderebilirim. bunlar bitkilere zarar verirmi?
şimdiden teşekkürler

Mine Pakkaner
07-10-2008, 12:29
..tohumlar almıştım.Toplam bir avuç kadar. Bunları nasıl dikebilirim? Ne tür toprağı sever?..

Tohumları 2 saat kadar ılık suda bekletin, sonra kumlu bir toprağa ekin. 22 derece civarı sıcaklıkta çimlenirler. Ancak çimlenme süresi uzundur, endişe etmeyin. Çimlenmeden sonra 2 sene kadar saksıda bakın. Bu arada kendi yumrularını oluşturup dışarıda yaşayacak güce de ulaşır. Kumlu topraklara dikin. Killi topraklarda sorun yaşarsınız.
Kolay gelsin Sevgili Mahmut Bey :)

Mine Pakkaner
07-10-2008, 12:33
merhaba
toprağın üzerinde pamukçuklar görüyorum nasıl giderebilirim. bunlar bitkilere zarar verirmi?
şimdiden teşekkürler

Muhtemelen bunlar kireç ve tuz birikimidir. Toprağın üst tabakasını atın, bahara da saksı değiştirin. Bitkinin besin alımını bozar ve bir süre sonra toksik etki yapar.

bitkici_volkan
08-10-2008, 15:37
Muhtemelen bunlar kireç ve tuz birikimidir. Toprağın üst tabakasını atın, bahara da saksı değiştirin. Bitkinin besin alımını bozar ve bir süre sonra toksik etki yapar.

öncelikle teşekkür ediyorum verdiğiniz cevap için.
ancak topraktaki bu oluşum kireç veya tuz birikintisinden ziyade daha çok mantara benzeyen küf tabakası gibi beyaz lifler şeklinde bir tabaka. hava alması için dışarıya çıkardım sulamicam bir süre acaba işe yararmı

mimar999
08-10-2008, 16:04
Küçük bir peyzaj danışmasını nasıl yaparım.Teşekkürler.

Nariel
10-10-2008, 21:21
İyi günler Mine Hanım. Sorunumu gül hastalık ve zararlıları başlığına yazmıştım ama cevap veren olmadı, bu yüzden buraya yazma gereği duydum.
Aşağıdaki linkteki son mesajdaki fotoğraflar, gülümdeki problemi gösteriyor. Bu nasıl bir hastalıktır? Karaleke mi acaba? Ben rüzgardan zararlandı sanmıştım ama inceleyince hastalığa benzediğini gördüm.
Ne yapmam gerekir? Diğer güllerim bunun çok yakınında ama onlarda birşey yok, bu gülü ayırayım mı?

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=5983&page=4

Mine Pakkaner
15-10-2008, 14:13
Küçük bir peyzaj danışmasını nasıl yaparım.Teşekkürler.

Bu ne danışmak istediğinize göre değişir, basit bir şeyse buradan ben yardımcı olayım, ancak teknik çözüm isteyen bir konu ise profesyonel hizmet almanız gerek.

Mine Pakkaner
15-10-2008, 14:16
...sulamicam bir süre acaba işe yararmı

Acaba diyorum, dilimizi daha özenle kullansanız, daha fazla cevap alabilir misiniz? http://www.agaclar.net/forum/images/icons/icon11.gif

Mine Pakkaner
15-10-2008, 14:34
İyi günler Mine Hanım. Sorunumu gül hastalık ve zararlıları başlığına yazmıştım ama cevap veren olmadı, bu yüzden buraya yazma gereği duydum.
Aşağıdaki linkteki son mesajdaki fotoğraflar, gülümdeki problemi gösteriyor. Bu nasıl bir hastalıktır? Karaleke mi acaba? Ben rüzgardan zararlandı sanmıştım ama inceleyince hastalığa benzediğini gördüm.
Ne yapmam gerekir? Diğer güllerim bunun çok yakınında ama onlarda birşey yok, bu gülü ayırayım mı?

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=5983&page=4

Cevabınızı soruyu sorduğunuz başlığa veriyorum.

iooktay
15-10-2008, 14:36
İyi günler Mine Hanım; Yalancı karabiber ağaçlarının kök yapısı hakkında bilgi bulamadım. Bir dergide, okaliptus ağaçları gibi istilacı olduğu ve küçük bahçelere dikilmemesi gerektiği şeklinde bir bilgi okudum, acaba doğrumu? Bahçem küçük ve dikmeyi düşündüğüm yerin yakınından su ve kanalizasyon boruları geçiyor.Fırsat bulduğunuzda bilgi verirseniz çok mekbule geçecek. Teşekkürler.

Mine Pakkaner
15-10-2008, 22:41
Karabiber ağaçlarının kökleri son derece yüzlektir. Kökleri çevrede başka hiçbir bitkiye hayat hakkı tanımaz, son derece agresiftir. Bu yüzden yollara, avlulara zarar verir. Evlerden, yollardan alt yapı elemanlarından uzağa dikilmelidir. Ağacı kökünden kesseniz yine sürer. Kökünü öldürmeniz güçtür. Ayrıca reçinesi ve yapraklarından damlayabilecek özsuyu leke yapar, altına araba park ederseniz cilasını bozar, son derece meyve ve yaprak döküntüsü ve yüzlek kökleri yüzünden altında çim de yetişmez.

Kısaca neden ev bahçesine yalancı karabiber dikeceksiniz? Ben olsam başka seçim yapardım. :)

Mahmut Leventoğlu
16-10-2008, 08:28
Sevgili Mine bu yoğunlukta zaman ayırıp yanıtladığın için teşekkür ederim.Kolaylıklar dilerim.

özlem11
16-10-2008, 10:18
Merhaba Mine Hanım. Benim sorunum dua çiçeğimin uç kısmındaki kahverengi kurumuş lekeler. Yerini sevdi. Devamlı yaprak veriyor. Düzenli olarak npk verİyorum. Kaynamış su ie suluyorum. Arada demir gübresi veriyorum. Nemlendirme işlemide tamam. Neden oldu bu lekeler anlamadım. Yardımcı olurmusunuz?

iooktay
16-10-2008, 11:28
Karabiber ağaçlarının kökleri son derece yüzlektir. Kökleri çevrede başka hiçbir bitkiye hayat hakkı tanımaz, son derece agresiftir. Bu yüzden yollara, avlulara zarar verir. Evlerden, yollardan alt yapı elemanlarından uzağa dikilmelidir. Ağacı kökünden kesseniz yine sürer. Kökünü öldürmeniz güçtür. Ayrıca reçinesi ve yapraklarından damlayabilecek özsuyu leke yapar, altına araba park ederseniz cilasını bozar, son derece meyve ve yaprak döküntüsü ve yüzlek kökleri yüzünden altında çim de yetişmez.

Kısaca neden ev bahçesine yalancı karabiber dikeceksiniz? Ben olsam başka seçim yapardım. :)

Mine Hanım cevabınız için çok teşekkür ederim. Evim Foça'da ve iki yanında da kayalardan oluşan tepeler var. Bahçeyi kazınca bir çok kısımda, 50-60 cm altta taş çıkıyor. Konuştuğum bir Ziraat Mühendisi özellikle sert çekirdekli meyve ağaçlarının fazla yaşamayacağını söymişti, ben de Foça'da sıkça görülen yalancı karabiber ağaçlarını hiç değilse gölge yapması açısından dikmeyi düşünmüştüm. Kök yapısı nedeniyle ve reçine damlatması , dolayısıyla da gölgesinde de oturulamayacağına göre bu fikirden vazgeçiyorum. Yardımlarınız için teşekkür ederim.

Süleyman Koçak
16-10-2008, 13:38
Merhaba Mine Hanım,
Geçen akşam bir arkadaşımın evinde görüp, haline acıdığım, fotograftaki bitkinin bu hale gelmesinin sebebi ne olabilir acaba?
Düzenli sulanıyormuş. Sabah güneşi de alıyormuş. Daha önceki hallerini de biliyorum. Sağlıklı idi o zamanlar (Birkaç ay evvel). Yanlış olan nedir acaba?
Bilgilendirirseniz seviniriz..

limon
16-10-2008, 13:44
Mine Hanım, çimlerin arasına dikeceğim, ilkbaharda açan Çiğdem soğanları, ilerde çimler için sorun teşkil eder mi? Çimlerin ilk biçim işlemini çiğdemlerin çiçekleri geçince veya çok uzarlarsa çiğdemlere zarar vermeyecek yükseklikte yababilirim diye düşünüyorum. Baharda açacak Çiğdemlerin bahçeye çok güzel renk vereceğini düşünüyorum. Fakat soğanları çıkarma ihtimalim olamayacak. Yazın çimlerin devamlı sulanınca çiğdem soğanları çürürler mi? Dezavantajı var mıdır?
Hiç böyle bir uygulama gördünüz mü?

Mine Pakkaner
17-10-2008, 00:00
...bitkinin bu hale gelmesinin sebebi ne olabilir acaba?
...Yanlış olan nedir acaba?...

Süleyman Bey, e-derginin nisan sayısı (http://www.agaclar.net/dergi/nisan07.html)nda yelken çiçeği ile ilgili detaylı bilgi verdim. O yazıyı okursanız aksak olan noktaları bulabilirsiniz.

Mine Pakkaner
17-10-2008, 02:00
...dua çiçeğimin uç kısmındaki kahverengi kurumuş lekeler. Yerini sevdi. Devamlı yaprak veriyor. Düzenli olarak npk verİyorum. Kaynamış su ie suluyorum. Arada demir gübresi veriyorum. Nemlendirme işlemide tamam. Neden oldu bu lekeler anlamadım...

Bunun pek çok sebebi olabilir. Besin maddeleri eksikliği kadar fazlalığı da sorun yaratır. Toprağı tuzlandırır, bu da yaprak uçlarını yakar, hava akımı, mekanik hasar, hastalık, zararlı yani pek çok sebep olabilir. Demir eksikliği yoksa demir vermenizin de anlamı yok bu arada.

Bu vesileyle forumda Bitkilerde Fizyolojik Hastalıklar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2981)ve Gübre (çeşitleri, özellikleri, kullanım yerleri...) (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=27531&highlight=azot#post27531)başlıklarını dikkatle bütün üyelerimizin okuması gerektiğini tekrar hatırlatırım. Özellikle minimum yasası konusu önemli.

Mine Pakkaner
17-10-2008, 22:23
...çimlerin arasına dikeceğim, ilkbaharda açan Çiğdem soğanları, ilerde çimler için sorun teşkil eder mi? Çimlerin ilk biçim işlemini çiğdemlerin çiçekleri geçince veya çok uzarlarsa çiğdemlere zarar vermeyecek yükseklikte yababilirim diye düşünüyorum. Baharda açacak Çiğdemlerin bahçeye çok güzel renk vereceğini düşünüyorum. Fakat soğanları çıkarma ihtimalim olamayacak. Yazın çimlerin devamlı sulanınca çiğdem soğanları çürürler mi? Dezavantajı var mıdır?
Hiç böyle bir uygulama gördünüz mü?

Biz bu tür uygulamaları yaparken soğan dikili alanları elle kontrol altında tutacağımız, dar, sınırlı bölgeler olarak seçeriz. Biçim için de makine sokmayız. Bu alanları elle biçeriz. Bu sebeple çim içerisine çiçek soğanlarını geniş bahçelerde ve ticari alanların bahçesinde yapmayız. Ev bahçelerinde kontrol daha mümkün oluyor. Yazın maalesef soğanlar bozulabiliyor. Bu durumda yeniliyoruz.

limon
17-10-2008, 22:32

Bugün bir paket 25 lik paket aldım. Şimdilik elle biçtiğim bir kenar kısma dikmeyi deneyeceğim. (25 tane soğan çok az ama en kısa olan tür sadece bir paket kalmıştı)

limon
18-10-2008, 15:54
Bugün, çimleri makasla kestiğim yürüme yolunun taşlarının aralarına ve yanlarına 3'lü ve 4'lü gruplar halinde diktim çiğdem soğanlarını. Bitkinin azami yüklekliği 10 cm. Güzel olacağını umuyorum.

özlem11
19-10-2008, 13:53
Teşekkürler Mine Hanım...

zooteknist
22-10-2008, 14:11
Sn Mine Hanım
Merhabalar
Elma ve kiraz ağaçlarında kök mantarı için kesin çözüm ne önerirsiniz? Tavsiye edeceğiniz ilaçı ne zaman ve nasıl kullanmalıyım? Teşekkürler.

Mine Pakkaner
22-10-2008, 22:50
Kök mantarından kastınız Armillaria veya Rosellinia kök çürüklüğü olsa gerek. Maalesef tam bir tedavisi yoktur. Her ikisinin de mücadelesi aynı;

Hastalık başlangıcında hasta yerler kesilip temizlenip %5'lik Bordo Bulamacını fırça ile sürün, bu kuruyunca üzerini aşı macunu veya 750 gr ardıç katranı + 250 gr göztaşı karışımı ile kapatın.

Sağlam ağaçları korumak için, % 2' lik Göztaşı ile m2 ye 10 litre ilaçlı su ile sulanmalıdır.

Bu arada Armillaria ile ilgili Ege Ü. Ziraat Fak. Bitki Koruma Bölümü'nden bir öğretim üyemiz Huwasan isimli deanfektanla uygulama yaptı ve olumlu sonuçlar aldı. Dezenfektanı hasta dokuları temizledikten sonra kullandı, Ağaç çevresine de bol su ile verdi.

Bu arada bahçenin herhangi bir yerinde hastalık görülüyorsa diğer alanlara atlamasın diye hendekler kazılarak hasta bölge izole edilir. Ölen ağaçlar sökülüp çukuruna kireç atılır ve bir yıl çukur açık bırakılır.

zooteknist
23-10-2008, 19:26
Sayın Mine Hanım

Cevabınız için teşekkür ederim.

shaitan
27-10-2008, 20:22
merhaba mina hanım bır sorum olucaktı benim bir akrabam koyune iğde fidanı dıkmek istiyor orata anadolu bolgesınden ve koyunun topragı sert hangı cıns iğde dikebilir ??

Oyaman
27-10-2008, 23:24
Sevgili Mine hanım , çimlerim verdiğiniz bilgilerle ve benim 2 aylık mücadelemle kayıpsız bir şekilde yazı atlattı . Son yağmurlarla da adeta kudurdu , son 1 ayda
4 kez budama yaptım oysa bütün yaz sadece 2 sefer biçmiştim .
Teorik olarak yağmur suyunun bitkiler üzerindeki etkilerini ve faydalarını biliyordum ancak bu etkiyi çok net olarak çimlerde izledim . Bu günlerde artezyen
kuyusu derdine düştüm .
Sizden yardım isteyeceğim 2 ürün var . Policarbon levha ve tarım perliti .
Bu malzemeleri İzmir ' de nerelerden temin edebilirim . Gıda çarşısı ve Beyler sokak haricinde bakabileceğim bir yerler varmı acaba ? Bir gün içinde gelip geri
döndüğüm için zamanım çok kısıtlı , bu nedenle paylaşabileceğiniz adresler var
ise yardımınızı bekliyorum .Selamlar , sevgiler .

oceanheart
28-10-2008, 08:12
Merhaba Oyaman,

Soruları Min hanıma sormuşsunuz ama ben de kendilerine yardımcı olmak babından cevap vermek istedim.
Polikarbon levhaları uygun fiyata Gıda çarşısında İSG Reklamcılıktan Tel 44 1 447
Tarım Perliti de yine gıda çarşısında Karaoğlu İnş Malz. firmasından bulabilirsiniz.

Oyaman
28-10-2008, 16:36
Merhaba Oyaman,

Soruları Min hanıma sormuşsunuz ama ben de kendilerine yardımcı olmak babından cevap vermek istedim.
Polikarbon levhaları uygun fiyata Gıda çarşısında İSG Reklamcılıktan Tel 44 1 447
Tarım Perliti de yine gıda çarşısında Karaoğlu İnş Malz. firmasından bulabilirsiniz.

Değerli hemşerim çok teşekkür ederim , policarbon levhadan bayağı ümidi kesmiştim . Neredeyse kış bahçesi yapmaktan vazgeçiyordum .İnternette ise
çok farklı fiatlar vardı .

Mine Pakkaner
28-10-2008, 22:53
Oceanheart, teşekkür ederim :)

tolgahann
29-10-2008, 18:35
Sn. Mine Pakkaner benim sorum karabiberle ilgili.Bu bitki ülkemiz şartlarına uyum sağlayabilirmi? Eğer sağlayamazsa sera veya ev içerisinde yetiştirilebilinirmi.Yanıtınız için şimdiden teşekkür ederim.

Mine Pakkaner
30-10-2008, 11:02
Sera içerisinde ilave aydınlatma ile yetiştirmek mümkün olabilir. Tropik bir bitki olduğunu unutmamak gerekir. Sarılıcı bir bitki olduğu için gerekli desteklemelerin yapılması da şart.

http://www.rain-tree.com/Plant-Images/Piper_nigrum_p2jpg.jpg

Orhan Özbilgiç
30-10-2008, 13:26
Sayın Mine Hanım,

Kış sezonunda İstanbul da, yazın Samsun-Çarşamba-Kızılot Köyü'nde ikamet ediyorum.
Şu anda İstanbul' dayım. İki gün sonra Samsun' a gideceğim. Beraberimde bir arkadaşımın armağanı olan dört adet saksıda gül fidanını götürmem gerekiyor. Evden eve,yaklaşık 15 saat bir yolculuğum olacak.
Diyorum ki; kasım ayı geldi sayılır. Acaba saksılardan söküp, köklerini nemli bir beze sarıp götürsem ve hemen orada düşündüğüm yere diksem?
Topraksız taşımak ve dikmek için biraz daha erken mi?
Bilgilendirirseniz sevinirim.
Saygılarımla, sağlıkla kalın.

Mine Pakkaner
30-10-2008, 17:52
Bunu yapabilmeniz kısmen mümkün. Ancak kök aksamı ile bereber yeşil aksamı da küçültmeniz gerek. Tamamen topraksız da bırakmayın. Saksıdan çıkarınca keskin bir bıçakla, kalıp şeklinde çıkan toprağı yanlarından pasta keser gibi dilimler çıkararak küçültün, tabandan da küçültün. Bir dikdörtgen pirizma veya küp hanine getirin.

Dallarını da bu hacme göre kısaltıp budayın. Sonra aspirinli su solüsyonu emdirilmiş bir bezle sarın yeşil aksamı da nemli bir beze satın ve yola çıkın. Seyahat boyunca serin ve gölge bir yerde durmaları şart. Gelir gelmez yerlerine dikin ve can suyu verin.

Orhan Özbilgiç
30-10-2008, 18:24
Mine hanım;
Önerilerinizi eksiksiz ve özenle uygulayacağım.
İlginize tekrar teşekkürederim.
Saygılarımla.

cemboa
03-11-2008, 11:00
Eğer konu olarak varsa kusura bakmayın bayağı bir araştırdım bulamadım.İnternetten kapsül olarak GA3 almak istiyorum.Birçok çeşit tohumum var.bunları çimlendirirken kullanacağım.Fakat saksı bazın kullanma şekli, ölçüsü ve periyodu ne olacak?

şükran ünal
03-11-2008, 22:14
Düden şelalesi gezimizde fotoğrafladığımız bu yer örtücünün hangi bitki olduğunu bilmiyoruz,bu konuda bize yardımcı olursanız seviniriz.

Mine Pakkaner
04-11-2008, 11:31
...GA3 almak istiyorum.Birçok çeşit tohumum var.bunları çimlendirirken kullanacağım.Fakat saksı bazın kullanma şekli, ölçüsü ve periyodu ne olacak?

Tohum çimlendirirken saksı başına GA3 uygulaması yapmazsınız. Tohumları GA3 ile muamele eder ve ekersiniz. Muameleden kastım tohumları giberellinli çözeltide bekletmeniz bu 12 ile 24 saat arası değişir. 50 ila 100 ppm çözelti hazırlarsınız. Tohumun çeşidi, yapısı ( kabuk sertliği vs) solüsyonun ne derişiklikte olacağını, ne süre bekletileceğini belirler. Bu konularda bir çalışma yaparsanız aynı tohumu farklı derişiklikte farklı sürelerde muamele edip not alırsanız sonuçları kıyaslama şansı da olur. Özellikle süs bitkilerinde bu çalışmalar çok az yapıldığı için sonuçlar fazla bilinmemekte.

Mine Pakkaner
04-11-2008, 11:36
... bu yer örtücünün hangi bitki olduğunu bilmiyoruz...

Fare kulağı Dicondra repens

denizakvaryumu
04-11-2008, 11:37
Düden şelalesi gezimizde fotoğrafladığımız bu yer örtücünün hangi bitki olduğunu bilmiyoruz,bu konuda bize yardımcı olursanız seviniriz.

http://botanika.wendys.cz/foto/O287.jpg

http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=8169&catid=member&imageuser=4212

Yabani menekşe ya da orman menekşesi de olabilir...Çok güzel kokulu ve yayılıcı bir menekşe.Ankara'da da kışın yaprakları donmasına rağmen ilkbaharda tekrar çıkarak bahçede yetiştiriliyor.

Mine Pakkaner
04-11-2008, 12:11
Deniz akvaryumu kokulu menekşenin en belirgin yaprak özelliği yüreksi olmasıdır. Yani yaprak ucu sivridir. Şükran Hanım' ın fotoğrafına bakınca yaprak ucunun yuvarlak olduğunu göreceksiniz.

şükran ünal
04-11-2008, 16:16
Mine Hanım ve Deniz Akvaryumu çok teşekkürler bu bilgiler için.. Bunun yetiştirilmesi nasıl mümkün olur ? Acaba büyük marketlerde pakette tohumunu bulmak mümkün müdür? Aslında komşumun bahçesinde daha iri yapraklısından var ve sizin tarifinize göre onun yer menekşesi olma ihtimali çok. O da Deniz Akvaryumunun dediği gibi baharda yeniden çıkıyorlar ve minik minik çiçekleri oluyor. Tohum olarak almak istememizin nedeni resimdeki gibi bir sıklık ve görüntü elde edbilmek.. Yarım saat kadar bu güzelliklerden ayrılamamıştım..Tekrar teşekkürler..

denizakvaryumu
05-11-2008, 07:39
. Tohum olarak almak istememizin nedeni resimdeki gibi bir sıklık ve görüntü elde edbilmek.. Yarım saat kadar bu güzelliklerden ayrılamamıştım..Tekrar teşekkürler..

Tohumdan ben başarılı olamadım.

En iyisi komşunuzun bahçesinden 5-6 kök alıp dikmek, çok çabuk çoğalıyorlar.

şükran ünal
05-11-2008, 09:25
Teşekkürler Deniz akvaryumu ,öyle deneyelim..(komşunun bahçesini ne zaman ziyaret etmeliyim?)

Mine Pakkaner
05-11-2008, 12:01
Bu durumda komşunuzda menekşe var. Menekşenin yaprakları büyük ve kalp şeklindedir. Fotoğrafınızdaki gibi küçük ve yuvarlak değildir.

Şu anda ayırma yoluyla üretebilirsiniz. Komşunuzun bahçesinden toprağıyla bir öbek menekşe alınız. Onları ayırıp saksılara dikiniz. Yalnız saksıda gelişmesini tamamlayınca geniş ve gölgeli bir alana yere dikin. Yer örtücü olarak kullanacaksanız 1 m2 alana en az 12 tane dikiniz. Seri bir kaplama isterseniz 20 -25 taneye kadar dikemeniz mümkün.

şükran ünal
05-11-2008, 13:33
Bilgiler için tekrar çok teşkkür ederim. Bu işi hafta sonu mutlaka halletmeliyim.

Hasan Lalezar
10-11-2008, 21:26
Merhabalar, ben Ankara'dayım ve yaklaşık 4-5 yaşında bir kiraz ağacını 10 metre öteye nakletmek gibi bir planım var. Gövde çapı yaklaşık 8 cm oldu boyuda 3 metre civarı. Sizce bu boyda bir ağaç sadece belle nakledilebilirmi? Bunun için dikkat etmem gereken bişey varmı? Teşekkürler şimdiden.

şükran ünal
10-11-2008, 21:42
Bu bitkilerin ne olduğunu merak ediyoruz.Cam güzeli veya bir tür begonya olduğunu düşünüyoruz ama mesajlardaki resimlere de benzetemedik.yardımcı olursanız seviniriz

Güler
11-11-2008, 00:43
Şeker begonyaları.

şükran ünal
11-11-2008, 07:58
Sevgili güler Hanım cığım çok sağol, jet hızıyla cevaplamışsın. Bu çiçekler uzun zamandır işyerimizin ana giriş kapısında ve gördüğünüz gibi coşmuş durumdalar. Yani anlayacağın bende bunlardan yaza doğru ekip bahçemde coşacağım.. Şeker begonyayı nasıl bu şekilde yetiştirebilirim bakalım araştırmaya başlayalım. Tekrar teşekkürler.

sukranayalp
11-11-2008, 08:19
Sn Şükran Ünal, bu fotoğraftaki gibi istiyorsanız toprağı 3 kademeli tepecik veya set haline getirmeniz gerekiyor. Bu seti, her bir setin kenarlarını taban tuğla veya küçük taşlarla çevirerek oluşturabilirsiniz. Şeker begonyaları bodur - yerörtücüdür. Toprağının drenajı iyi bahçe toprağı olması yeterli. Killi olmasın. Killi toprakta suya doygunluk fazladır. Su verdikçe yanlara doğru su akımı olur ve mevcut toprağı aşağı kaydırır.

Mine Pakkaner
11-11-2008, 12:34
...yaklaşık 4-5 yaşında bir kiraz ağacını 10 metre öteye nakletmek gibi bir planım var. Gövde çapı yaklaşık 8 cm oldu boyuda 3 metre civarı. Sizce bu boyda bir ağaç sadece belle nakledilebilir mi? Bunun için dikkat etmem gereken bişey var mı? ...

Hasan Bey bu ağacı sadece bel vasıtasıyla söküp taşımanız çok kolay olmaz. Geniş ve derin açmanız gerek. Ağacın dallarını da küçültmeyi ihmal etmeyin. Kestiğiniz köklerin yara yerlerinin düzgün yırtıksız olmasına dikkat edin, mümkünse bir ilaç sürün (Captan olabilir, toz halde yaraya sürün.). Can suyuna deniz yosunlu bir gübre katın.

Mine Pakkaner
11-11-2008, 12:42
...Mine Hanım bahçemdeki limon ağacımın üzerinde 12 adet limon var ağaç yeniden çiçek açtı ve meyveye durdu.Küçük bir ağaç olduğu için eşim olgunlaşan limonları toplamamız gerektiğini yoksa yeni oluşan meyvenin büyümeyeceğini söylüyor.Ne yapmamız gerektiği konusunda forumlarda birşeyler bulamadım.Bilgi verirseniz çok sevinirim...

Olgunlaşan meyveleri toplamanız gerektiği konusunda eşiniz haklı. Bu sayede ağacınız yeni çiçek ve meyvelere daha fazla enerji harcayacaktır. Kolay gelsin.

Mine Pakkaner
11-11-2008, 13:03
...Sığacık'ta ..bir yazlığım var....Ağustos sonunda Koçtaş ve Praktiker de hazır süs havuzlarından bulamadım, İstanbul'a döndüğümde Bauhaus da vardı yaklaşık 200 - 300 YTL arası ancak kargo masrafı neredeyse 500 YTL gibiydi..Sizden ricam İzmir de bu tip gömülebilen süs havuzlarını kimler satar,nasıl irtibat kurabilirim? Yardımcı olabilirseniz sevinirim..

Tarık Bey, bu tip hazır havuzları hiç kullanmadığım için fiyatlarını da bilmiyorum. İzmir'de Dört Mevsim Tohumculuk bu tip malzemeleri satmaktaydı. 0232.483.99.90 nolu telefondan kendilerine ulaşabilirsiniz.

Yazın değil de ilkbaharbahar döneminde İzmir Koçtaş ve Praktiker' de de bu ürünler bulunuyor.

Mine Pakkaner
11-11-2008, 13:36
... Üretimimizde saksıları direkt toprağın üzerine koyuyoruz böylece yerdende kökleriyle besin maddesi aldırıp daha hızlı gelişme elde ediyoruz. Ancak bazen özellikle yazın bitkileri yerden kaldırınca bitkikerde sarsılma olabiliyor. Bunu önlemek için kaldırdıktan sonra hemen su veriyoruz. yabancı ottan falan bir sıkıntımız yok düzenli olarak kontrolünü yapıyoruz. Ancak yer örtüsünün bana avantajı olacağını da düşünüyorum. özellikle temizlik açısından.

Şu anda gerçekten kaliteli ve büyük saksılarda arası açık vaziyette bitkilere başladık. bunlarda yer örtüsü kullanınca acaba büyütmede ve sulama sıklığında sorun yaşar mıyız? Yani şuan verdiğimizden daha mı fazla su vermemiz icap eder? Bir de büyütmede sıkıntı yaşar mıyız acaba?

Ben bitkilerin yere çok fazla kalın kök atmaması için her ot almada saksıları hareket ettiriyorum. Böylece çok kök atmasını önlüyoruz. Acaba saksı harcına kendi yaptığım karışım 16/8/24 gübresinden eklesek birazda hümik asit ve osmocot ekleyerek yer örtüsünde de aynı büyüme hızını yakalıyabilir miyiz? Ayrıca yer örtüsünde olunca yarden kaldırınca sarsılmanın da az olacağını düşünüyorum, siz ne dersiniz?

Murta Bey yer örtüsü kullanmanız bitkilerin sarsılmasını önleyecektir. Bu yüzden bitki kaybı yaşadığımız da çok oldu. Ben artık fidanlıktan bitki alırken sadece saksıyı kımıldatmakta kalmıyorum, önemli bir bitkiyse yatırıp altına da bakıyorum, kök çıkışı ne alemde diye. Çünkü fidanlıklarda bir süre sonra saksıları sertçe çekip kökleri koparıyorlar böylece alıcı kök yere geçmemi,ş diye alıyor bitkiyi sonra dikimle bereber sorunlar baş gösterebiliyor.

Sulamada neden saksı sulaması yapmıyorsunuz? Saksılara koyacağıız spagetti damlatıcılarla yüksek tasarruf sağlarsınız. O bitki satılınca yapacağınız iş sulama başlığının ucundaki damlatıcıyı kapamak, bu kadar. Ot çıkışınız da, buharlaşma da, su ihtiyacı da, sulama işçiliği de minimuma iner. Hem de temizliği ve modern şık fidanlık görüntüsünü yakalarsınız.

Gübreyi de bu sistemle verirsiniz. Saksı harcına katacağınız vermikülit, leonardit hem su ihtiyacını azaltır, hem bitkiyi geliştirir. Ozmokot kullanırsanız o da olur. Kısaca ben kesinlikle örtü kullanmanızı tavsiye ederim.

iooktay
11-11-2008, 13:49
Mine Hanım;
Biliyorum toprak yapısını, diğer şartları bilmeden öneride bulunmak zor ama yine de bana bir öneride bulunursanız sevinirim. Foça' da Yeni Foça yolunun üst tarafında bulunan evimin bahçesine gölge yapması ve güzel bir görünüm vermesi amacıyla ağaç dikmek istiyorum. Ancak, toprak pek iyi değil, yer yer alttan taş ve kaya çıkıyor, ayrıca poyraza da açık, rüzgar alıyor. Poyraza dayanabilecek ve kök yapısı istilacı olmayan, Foça şartlarında yaşayabilecek bir ağaç önerebilir misiniz? Manolya yı çok severim ama araştırmalarımda manolya, gülibrişim, erguvan ağaçlarının soğuk ve rüzgara dayanıksız olduğunu gördüm, siz ne dersiniz? Teşekkürler.

nurcanaybay
11-11-2008, 14:22
Mine hanım merhaba ;
Elimde compact DF-220 var. 7467 . mesajınızda bahsettiğiniz, musluk suyunu saksı çiçeklerine uygun hale getirmek için önerdiğiniz ,( FeSO 4 )yerine kullanabilirmiyim?

Mine Pakkaner
11-11-2008, 14:55
... Foça' da Yeni Foça yolunun üst tarafında bulunan evimin bahçesine gölge yapması ve güzel bir görünüm vermesi amacıyla ağaç dikmek istiyorum. Ancak, toprak pek iyi değil, yer yer alttan taş ve kaya çıkıyor, ayrıca poyraza da açık, rüzgar alıyor. Poyraza dayanabilecek ve kök yapısı istilacı olmayan, Foça şartlarında yaşayabilecek bir ağaç önerebilir misiniz? Manolya yı çok severim ama araştırmalarımda manolya, gülibrişim, erguvan ağaçlarının soğuk ve rüzgara dayanıksız olduğunu gördüm, siz ne dersiniz? ...

Manolya böylesi bir alanda size sorun çıkarır. Palmiye deneyebilirsiniz. Özellikle Washingtonia robusta. Hazır yetişkin ağaç bulabilirisniz, kökleri geniş alana yayılmaz, çok derine gitmez. Yetişkinleri 5 m civarında taç yapar. Bahçenizin büyüklüğünü bilemediğim için gölgelenmesi gerekli alanı da tahmin edemiyorum. Zeytin dikebilirsiniz. Hem dekoratif hem güçlü bir ağaçtır. Gülibrişim sizin orada güzel olur, Foça'nın soğuğuna ona çok gelmez. Kırmızı yapraklı süs eriği de güzel olur. Ginko da enteresan yaprakları ile bahçenizi süsleyebilir, erguvan da. Baharda orada oluyorsanız çiçeklerinin doyumsuz güzelliğini seyretme şansınız da olur.

Mine Pakkaner
11-11-2008, 15:09
Mine hanım merhaba ;
Elimde compact DF-220 var. 7467 . mesajınızda bahsettiğiniz, musluk suyunu saksı çiçeklerine uygun hale getirmek için önerdiğiniz ,( FeSO 4 )yerine kullanabilirmiyim?

Bana o mesajın linkini verir misiniz lütfen? Burada bir yanlış anlaşılma var çünkü. FeSO4 musluk suyunu çiçeklere uygun hale getirmez. Sadece musluk suyunu sürekli kullanmaktan ötürü aşırı kireçlenme olur, bu da demir eksikliğini doğurur. demir eksikliği de FeSO4 ile giderilir.

Elinizdeki gübre bir mikro element grubu. İçinde %11 demir var. Bunun yanısıra, Cu, Mn ve Zn da içermekte. Yani kısaca çok bariz bir demir eksikliği sorununuz yoksa bu ürünü kullanmanızı öneririm.

nurcanaybay
11-11-2008, 15:20
Okuduğum yeri bulamadım Mine hanım.Okuduğumu yanlış anlamış olmalıyım.Teşekkür ederim.

iooktay
12-11-2008, 08:49
Mine Hanım, Foça daki bahçem için önerilerinizi dikkate alacağım, çok teşekkür ediyorum.

şükran ünal
12-11-2008, 08:49
Sn. Şükran Ayalp, verdiğiniz bilgiler çok işimize yarayacak. Zira hem killi toprağı, hem üç aşama olayını mutlaka halletmemiz gerektiğini gördük Çok teşekkürler.

Baobab
14-11-2008, 09:12
Merhabalar Mine hanım,

10 gün önce bir kısım bezelye tohumunu işyerinde ve evde saksılara diktim. Tuhaf bir şekilde, gölgede, ışık alamayan yerdekiler gayet hızlı ve güçlü şekilde çimlenmekteyken; ışık altında, pencere kenarında olanlarda herhangi bir hareket yok.

Bu da bende, "acaba çimlenme gölgede daha mı iyi olur" diye düşündürmeye başladı.

Bugünlerde aynı anda domates, biber, turp ve havuç da çimlendirmeye başladığımdan, bu durum tesadüf mü, yoksa gölgede daha mı iyi sonuç alınıyor konusunda yorumda bulunabilirseniz çok memnun olurum.

Bir de, eminim forumda daha önce bir yerde yazılmıştır ama, Koçtaş'ta vs sadece torf bulabiliyorum toprak olarak. Dün bir inşaattan bir torba kadar kum buldum ve şimdi onu torf ile 1/3 oranında karıştırarak kullanmak istiyorum. Umarım su tutmak vs açılarından daha faydalı olur.

Selamlar, sevgiler.

denizakvaryumu
14-11-2008, 10:35
Kesinlikle faydası olur,

bu torf işi çıktı, toprak bulamaz hale geldik...Sermayem olsa marketlere toprak pazarlama işine gireceğim :) benim gibi etrafta pek çok kişi marketlerde satılan torflardan şikayetçi, torf evdeki saksılar için belki iyi (bana göre değil) ama balkon ve teraslar için hiç de iyi değil.

http://site.mynet.com/yusufustaoglu/

Torf için linke bakınız.

Bazen Mine Hanımın sayfasında olduğumu unutup cevap yazıyorum umarım Mine Hn.kızmaz :)

Baobab
14-11-2008, 10:48
Çok sağolun.

Verdiğiniz linkte, özellikle tohum çimlendirme için tavsiye edilen kum-tülbent yöntemi çok ilginç.

En kısa zamanda deneyeceğim nasıl olacak diye.

Selamlar, sevgiler.

bilce
14-11-2008, 12:00
Merhabalar,
Fidanlıklarda özel olarak tohum çimlendirmek için kullanılan torflar, perlit, bahçe toprağı vb. malzemeleri bulabilirsiniz. Kumuda ardiyelerden temin edebilirsiniz. Marketlerde satılan torflar tohum çimlendirmek için çok elverişli değil.(Bizzat denenmiştir:)

Mine Pakkaner
14-11-2008, 12:37
...
10 gün önce bir kısım bezelye tohumunu işyerinde ve evde saksılara diktim. Tuhaf bir şekilde, gölgede, ışık alamayan yerdekiler gayet hızlı ve güçlü şekilde çimlenmekteyken; ışık altında, pencere kenarında olanlarda herhangi bir hareket yok.

Bu da bende, "acaba çimlenme gölgede daha mı iyi olur" diye düşündürmeye başladı.

Bugünlerde aynı anda domates, biber, turp ve havuç da çimlendirmeye başladığımdan, bu durum tesadüf mü, yoksa gölgede daha mı iyi sonuç alınıyor konusunda yorumda bulunabilirseniz çok memnun olurum.

Bir de, eminim forumda daha önce bir yerde yazılmıştır ama, Koçtaş'ta vs sadece torf bulabiliyorum toprak olarak. Dün bir inşaattan bir torba kadar kum buldum ve şimdi onu torf ile 1/3 oranında karıştırarak kullanmak istiyorum. Umarım su tutmak vs açılarından daha faydalı olur.
...

Baobab ışığın çimlenme üzerine bazı bitkilerde etkileri vardır. Kimi bitkinin tohumu ışıkta çimlenir kimi karanlıkta. Hatta bazı tohumlar çimlenirken özel olarak ilave yapay aydınlatma uygulanır.

Ancak üzerine kapak attığınız bütün tohumlar karanlıkta çimlenmiş demektir. Karanlık ortam bitkinin çimlenme sonrası henüz kotiledon yapraklar varken hızla boy atıp gerçek gerçek yapraklar çıkana kadar cılız gövde oluşturmasına sebep olur. Cılız gövde ise asıl yaprakları taşıyamaz, hastalıklara yol açar vs. Kısaca kontrolü elden bırakmamak gerek.

Torf konusunu pekçok yerde pekçok kere yazdım. Torf tek başına sadece ticari üretimde ve tohum çimlendirmede kullanılır. Salon bitkisi üretiminde kullanılması sebebi hafif olması, su tutmasıdır. Kum su tutmaz. Kum suyu drene etmeye yarar. Torf aşırı su tutar ancak sorun şudur, torf suyunu kaybedince yeniden aldırmak zordur. Böyle bir durumda eğer harçta kum da varsa vay halinize. Kum kullanılacak olan harçlarda akıldan çıkarılmaması geren nokta kumun dişli nehir kumu olması gerekliliğidir. Kumun nematod, hastalık ve zararlı etmenleri taşıyabileceği de asla unutulmamalı ve özellikle çimlendirmede kullanılacaksa işlemden geçirilmelidir. E dergiye yazdığım bir makalede bitkiler için hijyen konusunda harçları nasıl muamele edeceğinizi anlatmıştım. Önümüzdeki günlerde İzmir'de düzenleyeceğim bir eğitimde bunu uygulamalı olarak da göstereceğim.

Tohum çimlendirmekte yalnız torf değil, kum da, toprak ta hatta ince perlit te kullanılır. Çimlendirmenin başarısına etken olan sadece çimlendirme harcı değil, çoğunlukla ısı, su, ışık hastalık ve zararlılardır. Marketlerde satılan torflarda çimlendirme yapmanız mümkün ancak diğer koşullara da %100 dikkat edeceksiniz.

Kolay gelsin :)

Baobab
14-11-2008, 12:53
Çok sağolun Mine hanım...
Böyle deneye yanıla, sora sora bir parça öğrenmeye çalışıyorum.
Selamlar, sevgiler ;)

Funda Kalaycıoğlu
14-11-2008, 13:32
Sevgili Mine Hanım,
Uzun zamandır bahçe bitkileri konusunu internetteki yabancı sitelerden araştırmaktayım. Bazı bitkiler için 'perennial or perenne', bazıları için de 'perenne' yazıyor. Perennial'in kısaca çok yıllık bitki anlamına geldiğini öğrenmiştim fakat aylardır tüm aramalarıma karşın 'perenne'nin tam anlamını öğrenemedim. Sitede de yeri geldiğinde bazı arkadaşlar (örn.limon) da sormuşlar anlamını fakat yazışmalar arasında kaynamış.
Acaba perenne bitkinin perennialden farkı nedir? Ne demek oluyor acaba bu çok sık karşılaşmakta olduğum 'perenne bitki'?
Bu konuda kısaca beni aydınlatırsanız çok sevinirim.
Saygılarımla.

Mine Pakkaner
14-11-2008, 14:01
Perennial ile perenne aynı anlama gelmekle, botanik isimlerde de şu şekilde görürüz; Lollium perenne gibi. Çok yıllık, dayanıklı Lollium demektir. Ancak botanik isimlendirmeler dışında perennial kullanılır.

Mine Pakkaner
14-11-2008, 16:43
...arizona servisinin ne kadar süreyle soğuk katlamada kalacağını sormak istiyorum....

24 saat suda bekletip 1 ay soğukta katlamanızı öneririm.

Funda Kalaycıoğlu
14-11-2008, 18:49
Saygılar.

nariçi
15-11-2008, 18:07
Aberon çiçeği aldım, komşumdan gece güzel kokuyor dedi, ful diye verdi, ama bende genel olarak özellik ve güzelliklerini bilmiyorum. Öğrensem iyi olacak. Koyu yeşil yapraklı, gövdesiyle turunçgilleri andırıyor. Geceleri koku yayıyor diyorlar. Limon çiçeği diyen de var. Diğer özellikleri: koku ve çiçeklenmesini öğrenmek istiyorum.

syıldıran
15-11-2008, 19:07
Sn. Mine Hanım ,
Şahsınıza ve foruma katkısı olan herkese teşekkürlerimi arz ederim. Forumda başka bir kısımda bahsetmiş olduğunuz Mycor isimli mikoriza mantar preparatından temin etmek istiyorum. Nazilli ve Aydında zirai ilaç bayilerinde aradım ama maalesef bilen dahi yok. Malumunuzdur önümüzdeki günlerde İzmir Tarım Fuarı var . Bu bağlamda ; 1- Tarım fuarında veya İzmirdeki zirai ilaç bayilerinde bulabilme şansım var mı ? 2- Tarım fuarında Ağaçlar.net olarak bir etkinlik olacak mı ? Saygı ve selamlar . .

Vildan Sönmez
16-11-2008, 14:16
Segili Mine Hanım,
Ekim ayı başında budadığım gülden ve ağaç hatmiden birer çeliği suya koymuştum.Ağaç hatmi yeşerdi ve kök vermeye başladı.Gül de de yeşerme var ancak hiç kök belirtisi yok.
Bu geçici bir gelişme midir yoksa yaşama şansı var mı ?.
Suda mı bırakayım yoksa saksıya ekeyim mi ?

suzan7
16-11-2008, 15:01
Sayın Mine Hanım,
çok hoşuma giden sarkan begonya tohumunu aldım.Ekmek için açtım.Birde baktımki o kadar küçük tohumlarmı ki.Nasıl elime alacagımı nasıl ekecegimi bilemedim.Poşetin birazını keserek torfun üzerine döktüm.İki ay geçmesine ragmen hiç bir belirti olmadı.Artık çirüdüklerini düşünüyorum.Geri kalanları nasıl bir yöntemle çimlendirebilirim.Bu konuda yardımcı olursanız memnun olurum.

nariçi
16-11-2008, 18:00
Aberon çiçeği özelliklerini bilen var mı? Küçücük çiçekler var **** taç yaprakları dökülmüş olabilir. Çünkü üzerindekiler yıldız gibi birşeyler.

günebakan
17-11-2008, 18:03
Arkadaşlar benim ektiğim tohumlar önce çimleniyor boylanıyor sonrada boynunu büküp ölüyor neden acaba bir bilen varmı yardımcı olursanız sevinirim:)

Mine Pakkaner
17-11-2008, 22:07
Aberon çiçeği aldım, komşumdan gece güzel kokuyor dedi, ful diye verdi, ama bende genel olarak özellik ve güzelliklerini bilmiyorum. Öğrensem iyi olacak. Koyu yeşil yapraklı, gövdesiyle turunçgilleri andırıyor. Geceleri koku yayıyor diyorlar. Limon çiçeği diyen de var. Diğer özellikleri: koku ve çiçeklenmesini öğrenmek istiyorum.

Cestrum nocturnum gece kokar ve kolonya çalısı, melisa adıyla anılır. Son derece yoğun bir parmüm kokusu verir. Yaz sonu ve sonbaharda çiçeklenir. Aberon ise gece veya gündüz kokmaz. o da bir Cestrum sp. Ancak ada mercanı diye anılır. Forumda kolanya çalısı, melisa veya Cestrum nocturnum diye aratırsanız gerekli bilgileri bulacaksınız.

Mine Pakkaner
17-11-2008, 22:10
Sn. Mine Hanım ,
Şahsınıza ve foruma katkısı olan herkese teşekkürlerimi arz ederim. Forumda başka bir kısımda bahsetmiş olduğunuz Mycor isimli mikoriza mantar preparatından temin etmek istiyorum. Nazilli ve Aydında zirai ilaç bayilerinde aradım ama maalesef bilen dahi yok. Malumunuzdur önümüzdeki günlerde İzmir Tarım Fuarı var . Bu bağlamda ; 1- Tarım fuarında veya İzmirdeki zirai ilaç bayilerinde bulabilme şansım var mı ? 2- Tarım fuarında Ağaçlar.net olarak bir etkinlik olacak mı ? Saygı ve selamlar . .

İzmir'de Mycor satan firma bilmiyorum. Antalya' da Artesa yetkili satıcısına ise www.artesa.com adresinden ulaşabilirsiniz. Tarım fuarında yer almıyoruz. belki peyzaj fuarı için bir organizasyonumuz olabilir. Tüm arkadaşlarımız adına nazik övgülerinizi mutlulukla kabul ediyorum.

Saygılar.

Mine Pakkaner
17-11-2008, 22:23
Segili Mine Hanım,
Ekim ayı başında budadığım gülden ve ağaç hatmiden birer çeliği suya koymuştum.Ağaç hatmi yeşerdi ve kök vermeye başladı.Gül de de yeşerme var ancak hiç kök belirtisi yok.
Bu geçici bir gelişme midir yoksa yaşama şansı var mı ?.
Suda mı bırakayım yoksa saksıya ekeyim mi ?

Gülü suda hiç köklendirmedim Vildan Hanım, basit malzemelerden perlit hatta dere kumu da bu iş için çok uygun. Ancak bizler çeliğin kök vermeden sürgün yaprak vermesini istemeyiz. Çelik gücünü köke harcasın isteriz. Gül çeliği köklenmeden önce mühre dediğimiz bir kallus dokusu oluşturur. Sonra oradan köklenme başlar. Sizin çelikte henüz bu oluşum yok. Yani köklenme belirtisi de yok. Yine de o çelikte henüz hayat var, umut var, bekleyin derim. Ama bana kalsa sudan çıkarır bir basit kola bardağına kum veya torf, perlit bir köklenme ortamına dikim yaparım. :)

Mine Pakkaner
17-11-2008, 22:45
Sayın Mine Hanım,
çok hoşuma giden sarkan begonya tohumunu aldım.Ekmek için açtım.Birde baktımki o kadar küçük tohumlarmı ki.Nasıl elime alacagımı nasıl ekecegimi bilemedim.Poşetin birazını keserek torfun üzerine döktüm.İki ay geçmesine ragmen hiç bir belirti olmadı.Artık çirüdüklerini düşünüyorum.Geri kalanları nasıl bir yöntemle çimlendirebilirim.Bu konuda yardımcı olursanız memnun olurum.

Bu gibi küçük tohumları ekmek gerçekten zordur, el alışkanlığı ister. Çimlenme 2-3 haftada tamamlanır. Elbette bu arada sıcaklığın düzenli olarak 22-25 derecede tutulması gerekir. Bir de begonya tohumları ışıkta çimlenir, Üzerine sakın hafifte olsa bir kapak atmayınız. Yani tohumların üzerine torf, toprak vs. serpmeyin, sadece hafifçe bastırın. Bir de mantari hastalıklar çok önemli gereken bütün hijyen tedbirlerini alın.

Mine Pakkaner
17-11-2008, 22:47
Aberon çiçeği özelliklerini bilen var mı? Küçücük çiçekler var **** taç yaprakları dökülmüş olabilir. Çünkü üzerindekiler yıldız gibi birşeyler.

Başlığı buldunuz mu? http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1082
Bakınca çiçeklerinin bu şekilde ucu yıldız gibi tübüler olduğunu göreceksiniz.

Mine Pakkaner
17-11-2008, 22:56
.... benim ektiğim tohumlar önce çimleniyor boylanıyor sonrada boynunu büküp ölüyor neden acaba bir bilen varmı yardımcı olursanız sevinirim:)

Durum fena, çökerten hastalığı yüzünden fidelerinizi kaybediyorsunuz. Mantari hastalıktır bu. Tohum ekmeden önce hijyen sağlayın (http://www.agaclar.net/dergi/mart07.html). Linkte bu konuyla ilgili yazının olduğu dergi sayısı var :) Tohum ekiminden başlayarak da hem can suyuna hem de arada sulama suyuna mantar ilacı, dezenfektan gibi maddeler katın. Evde oksijenli su solüsyonu ve aspirinli su size çok yardımcı olacaktır. http://www.agaclar.net/dergi/aralik07.html bu adreste de ev yapımı bitkisel ilaç reçeteleri bulacaksınız.

günebakan
18-11-2008, 09:54
Teşekkür ederim Mine hanım:)

Vildan Sönmez
18-11-2008, 09:57
Teşekkürler Mine Hanım.

Süha Şendoğan
18-11-2008, 10:32
Mine hanım merhaba,
Çileklerdeki yeni yaprakların çürümesinin önüne geçemedim topraktan ileri geldiğine eminim çünki sulamayı gayet düzenli ve uygun miktarda yapıyorum ne tavsiye edersiniz?
(çilekler uzun boy saksılarda)

Mine Pakkaner
18-11-2008, 15:37
Hastalık etmenini bilmiyoruz ama, genel bakarsak bir fungusit kullanmanız şart bu durumda. Captan ve Benlate uygulayabilirsiniz.

Süha Şendoğan
18-11-2008, 15:47
Çok teşekkürler Mine hanım..

ciceksever70
18-11-2008, 19:25
Mine hanim iyi günler dilerim. Siparis ettigimiz on adet gül fidani bugün elime gecti. Hemen suya koydum, yarin dikmeyi düsünüyorum. Acacagimiz cukurlara (gecen sene organik gübre kullanmistik) hayvan gübresi karistirip ekmek istiyorum ancak kökleri cok uzun kisaltmali miyim? Bir de burada artik hava sicakligi gündüz 5-6 derece bazen 0 dereceye indigi oluyor. Gece de genelde 0 derecelerde. Eger topraga ekmek icin gec kaldiysam saksilarda kisi gecirmesini saglamam daha mi iyi olur? Sevgiler.

Mine Pakkaner
18-11-2008, 20:09
Kökleri kısaltın, donlar başladığına göre fidanları saksılara dikip orada kışlatırsanız daha iyi olacak. Kolay gelsin. :)

asker
21-11-2008, 21:02
Mine hanım;
Fidan dikimi yaparken, taban gübre niyetine çukura balık koyabilirmiyiz? Çocukluğumda rahmetli dedem yatişmiş ağaç diplerine balık eti gömerdi. Malumunuz balıkçılardan artıkları almak gayet mümkün. Bu işlemin fidana ne gibi faydası **** zararı olabilir? Aydılatırsanız sevinirim...

caucasus
23-11-2008, 22:36
Mine hanım öncelikle iyi akşamlar.
Benim çalıştığım yerde areka var ve yaklaşık olarak 5 senedir aynı şekil de duruyordu ne uzuyor nede kısalıyordu. Ben yaklaşık olarak 1 ay önce arekayı işyerimden aldım, alırken toprağını ve saksisini değiştirdim. Değiştirirken arekanın altında bir parke taşı vardı ve ben bunu kaldırıp attım. Şimdi ise yaprakları sararmaya başladı yanınıda bir de sarmaşık vardı o da sararmaya solmaya başladı.
Ben ne yapabilirim sorunu nedir yardım edebilirseniz sevinirim :( Teşekkürler.
Ben işyerimden aldığım da bakımı yok denecek kadar azdı. Son zamanlarda salon da tutuyorum ve sanki biraz suyu fazla kaçtı gibi.

asker
25-11-2008, 20:01
Mine Hanım bu hafta güz dikimi yapmaya başlayacağız. (cuma) Galiba mesajları okumaya fırsatınız olmadı. Bu balık artıklarının işe yarayabileceğinden emin olsam kullanmak için iyi bir fırsat olacaktı. Ben cumaya kadar yine bekleyeceğim ve iki fidanın dibinede balık artıklarını taban gübre olarak vereceğim. Elimizdeki fidanlar kara ve mavi servi birazda karaçam. Hepsi torbalı ortalama yaş 2 +1

Mine Pakkaner
26-11-2008, 16:41
Mine hanım;
Fidan dikimi yaparken, taban gübre niyetine çukura balık koyabilirmiyiz? Çocukluğumda rahmetli dedem yatişmiş ağaç diplerine balık eti gömerdi. Malumunuz balıkçılardan artıkları almak gayet mümkün. Bu işlemin fidana ne gibi faydası **** zararı olabilir? Aydılatırsanız sevinirim...

Balık atıklarını gübrelemede kullanmanız mümkün ancak kompostlanmış, olmaları gerek. Bir de eğer fazla yağlılarsa sorun yaşayabilirsiniz.

Balık unu, kan unu, kemik ve boynuz unu yetiştiricilikte kullanılıyor, ancak bu organik maddeleri olduğu gibi verirseniz hem bitkiye toksik etki yaratabilir, hem toprağa zararlıları çekebilir, hem de içerisindeki yağ toprağınızı kirletebilir. Birkaç fidanınızda denemenizde sakınca yok ama ben olsam bütün bitkilerimin dibine bunları gömmezdim. Kısa vadede ani olarak azot gübrelemesi sonucu alınabilir, ama ya sonra?

Mine Pakkaner
26-11-2008, 17:23
...Değiştirirken arekanın altında bir parke taşı vardı ve ben bunu kaldırıp attım. Şimdi ise yaprakları sararmaya başladı yanınıda bir de sarmaşık vardı o da sararmaya solmaya başladı.
Ben ne yapabilirim sorunu nedir yardım edebilirseniz sevinirim :( Teşekkürler.
Ben işyerimden aldığım da bakımı yok denecek kadar azdı. Son zamanlarda salon da tutuyorum ve sanki biraz suyu fazla kaçtı gibi.

Bitkiler yer değiştirince bir sarsılma gösterebilir, ancak sulama rejimi aniden çok bozulursa bu ölümle bile sonuçlanabilir. Suyu fazla verdiğinizi düşünüyorsanız hemen azaltın, iki sulama arası toprağı kurutun, aydınlık ama bol güneş almayan bir yere koyun. Kalorifer veya soba gibi bir ısıtıcının yanına da koymayın. Gübre veriyorsanız hemen kesin. Bir dahaki sulamada oksijenli su solüsyonu verin.

nariçi
26-11-2008, 18:09
Mine hanım teşekkür ederim. Henüz durumunu tam olarak göremedim ama kolonya çiçeği diyorlardı. Gece kokuyormuş, çiçek benzeri bir iki şekil var ama bugünlerde de kış sezonu için idareten geçici bir plastik örtü altında diğer saksılarla birlikte kivileri ve gülleri koruganlığa aldım. Ancak yerde yaş olduğundan mıdır nedir gerçi saksılarında rolü olabilir ama naylon'un iç tarafı buhardan-nemden buharlanmış damlacıklar kaplamış. Havalandırdım bugün, ama zararı olur mu saksılara. Devamlı da açarsam ısı muhafazası zor olur.

asker
26-11-2008, 18:50
Mine Hanım teşekkür ederim.Biz bugün fidanlarımızdan 50 tanesini diktik. Taban gübre olarak bolca koyun gübresi verdim. Sizden haber bekliyordum, denemede yapmadım. Bu seferde toprağın 20 cm altından evvelce de gördüğüm bir böcek çıktı. Foruma bakayım ilgili alan varsa resmini koyup öğreneceğiz.

nariçi
26-11-2008, 19:36
Gül ibrişim tohumu ekeceğim form başlık ve mesajlarında bulamadım. Şimdi mi eksem ilkbahar da mı?

Güler
27-11-2008, 07:06
Günaydın Mine hanım, nasılsınız?
Bahçemdeki şimşirlerde ve taflanlarda yer yer yoğun beyaz bitler var.
Gulerin bahçesi mesaj 1378 de resimledim.
Geçen senelerde olduğunda önce yaz yağı ile yumuşatır, sonra de supracide yapardım.
Bu terkibi aynen 15 gün önce yaptım ama sonuç alamadım, başka ne yapabilirim, yer yer kurumalar baş gösterdi.

bursevi
27-11-2008, 11:46
Sevgili Mine Hanım

Sizden bir konuda yardım isteyecektim bilginiz var ise...Lale soğanlarında hastalık yaparak renk değişimine sebep olan bir virüs var.Onun hakkında bilgi bulmama yardımcı olabilir misiniz?Hani lale türlerinden Rembrant ın oluşmasına sebep olan virüs.. Selamlar saygılar

caucasus
27-11-2008, 12:47
[QUOTE=Mine Pakkaner;322626]
Mine hanım teşekkür ederim yazdıklarınızı hemen uyguluyorum. Çok teşekkür edrerim.

günebakan
27-11-2008, 22:07
Sevgili mine hanım ben Allium bulgaricum (Nectaroscordum siculum) soğanı ektim uzun bir zaman oldu soğanda böyle birşeyler olmaya başladı ne yapabilirim acaba

54085

Mine Pakkaner
28-11-2008, 20:25
... bugünlerde de kış sezonu için idareten geçici bir plastik örtü altında diğer saksılarla birlikte kivileri ve gülleri koruganlığa aldım. Ancak yerde yaş olduğundan mıdır nedir gerçi saksılarında rolü olabilir ama naylon'un iç tarafı buhardan-nemden buharlanmış damlacıklar kaplamış. Havalandırdım bugün, ama zararı olur mu saksılara. Devamlı da açarsam ısı muhafazası zor olur.

Aynen düşündüğünüz gibi aşırı nemin zararı olur. Havalandırma şart. Gündüz açın gece kapayın. Gülibrişim tohumlarını da ekmeden önce üzerini ince zımpara ile zımparalayın. Aşırıya kaçmayın, tohumu zedelemeyin. Sonra da ılık suya koyup 24 saat bekletin. Arkasında ekebilirsiniz. Çimlenme için 20-25 derece sıcaklık gerekir. Baharı beklemeyin, şimdi ekim yapın.

Mine Pakkaner
28-11-2008, 21:13
...
Bahçemdeki şimşirlerde ve taflanlarda yer yer yoğun beyaz bitler var.
Gulerin bahçesi mesaj 1378 de resimledim.
Geçen senelerde olduğunda önce yaz yağı ile yumuşatır, sonra de supracide yapardım.
...

Sorununuz taflan kabuklu biti. Supracide aslında son derece güçlü bir ilaçtır. Güler Hanım, bu zararlı ile mücadelede 10-12 gün arayla olmak şartıyla birkaç uygulama yapmanız gerekebilir. Önce kışlık yağ kullanınız, marka vermiyorum, herhangi bir tane olur. Daha sonra tekrar bir supracide uygulaması yapınız.

Mine Pakkaner
28-11-2008, 21:27
Sevgili Mine Hanım

Sizden bir konuda yardım isteyecektim bilginiz var ise...Lale soğanlarında hastalık yaparak renk değişimine sebep olan bir virüs var.Onun hakkında bilgi bulmama yardımcı olabilir misiniz?Hani lale türlerinden Rembrant ın oluşmasına sebep olan virüs.. Selamlar saygılar

Virüsün adı Tulip breaking potyvirus (http://image.fs.uidaho.edu/vide/descr849.htm#Nomenclature). Ancak şu anda satılan Rembrandt laleler artık enfekte değil, virüs ari. Renk oluşumu çeşit özelliği. Selamlar.

Mine Pakkaner
28-11-2008, 21:36
Sevgili mine hanım ben Allium bulgaricum (Nectaroscordum siculum) soğanı ektim uzun bir zaman oldu soğanda böyle birşeyler olmaya başladı ne yapabilirim acaba

54085

Günebakan fotoğraf bana inanın birşey anlatmadı. Acaba daha net birtane görme şansımız olur mu, sanırım bu net değil. Fotoğraftan durumu tespit edebilen bir arkadaşımız varsa ben de dinlemek isterim.

günebakan
28-11-2008, 21:50
Ben size biraz anlatmaya çalışayım o zaman Mine hanım fotoğraf net aslında o gördüğünüz beyazlık ektiğim soğanın ucunun aldığı durum bildiğim kadarı ile böyle olmaması gerek fotoğrafta gözüktüğü gibi ucu bembeyaz pamuklu olmuş soğanın :(

bursevi
29-11-2008, 13:58
Yardımınız için teşekkürler Mine Hanım...

Vildan Sönmez
29-11-2008, 17:48
Mine Hanım 1949 nolu mesajdaki gül çeliklerimi tam ekecektim 2-3 yerden küçük kökler çıkarmaya başladığını gördüm.Ne dersiniz ekmek için biraz daha gelişmesini mi bekliyeyim,yoksa hemen ekeyim mi ?

Mine Pakkaner
29-11-2008, 20:22
Vildan Hanım, çok az daha uzasın isterseniz ama dikkatli olun. Uzayan kökçükler dikilirken kırılabilir. Son derece nazik olmalısınız. Hatta dikim sonrası mutlaka oksijenli su ve aspirinli su uygulamalarını ihmal etmeyiniz. (Aslında ben sizin yerinizde olsam hemen dikimi yaparım, ama biraz daha büyüdüklerini görmek size daha güven verebilir. Yine de 2 günden fazla beklemeyin derim.)

günebakan
29-11-2008, 20:50
Benim soğanda küflenme başlamış Mine hanım ne yapmalıyım acaba

Mine Pakkaner
29-11-2008, 22:01
Soğanda küflenme başlamışsa durum zor. Umarım şu aşamada kurtulur. Elinizde fungusit var mı bilmiyorum. Eğer yoksa siz de ecza dolabınıza başvurup hemen oksijenli su sölüsyonu uygulayın, suyu çok çok azaltın, havalandırmayı da arttırmalısınız.

günebakan
29-11-2008, 22:03
Teşekkür ederim Mine hanım :)

Vildan Sönmez
29-11-2008, 22:24
Teşekkürler Mine Hanım. Bir kaç gün içinde küçük bir saksıya, toprağını fazla bastırmadan ekeceğim.

Selda
30-11-2008, 04:50
Mine Hanım merhaba!
Yazlık bahçemizin dört bir çevresi açık ve tepede olan binanın iki cephesi aşırı rüzgar aldığı için çoğu sebzeleri rüzgar yaktı.
Sezon sonu bahçe duvarının üzerine 1 mt.yüksekliğinde çit çektik. Şimdi duvar diplerine rüzgarı kesebilmesi için sarmaşık düşünüyoruz,bunların cinsinin ne olması gerektiği konusunda yardımcı olabilirseniz çok memnun olurum.
Şimdiden teşekkür ederim.

Mine Pakkaner
01-12-2008, 14:59
Mine Hanım merhaba.

Yazlık bahçemizin dört bir çevresi açık ve tepedeyiz. Binanın tabii beraberinde 2 cephesi aşırı rüzgar alıyor. Bu yaz bütün salatalık ve domatesler fasülyeleri rüzgar yaktı. Şöyle birşey yaptık; bahçe duvarının üzerine 1 mt.yüksekliğinde çit çektik, şimdi duvar diplerine rüzgarı az da olsa kesebilmesi için sarmaşık düşünüyoruz. Fakat bunların cinsi ne olmalı yardımcı olabilirmisiniz veya sarmaşık değil de çalı tarzı birşeyler de olabilir.

Kısacası sizden yardım istiyorum ilgilenirseniz memnun olurum şimdiden teşekkür ederim.

Sarılıcı olarak hızlı büyümesi açısından amerikan sarmaşığı kullanabilirsiniz. Yalnız altına damla sulama çekiniz ki hızlı büyüsün.

Çalı da işinizi görür, ancak bu durumda boylu çalı seçmelisiniz, kurtbağrı olur. Bir başka seçenek de serviler, leylandi servisi veya kara servi çit de tesis edebilirsiniz.

bitkiseli
01-12-2008, 21:28
Mine hanım merhaba,
yelken çiçeğim 4-5 gün öncesine kadar gayet sağlıklı gözüküyordu, sulama ve püskürtmede yağmur suyu kullandım ve daha bi canlandı, 4-5 gün önce yapraklarını saldı durumu hiç hoş gözükmüyor bu gün toprağın üzerinde çok minik, beyaz böcekler ve çok ince, beyaz, kurt desem değil, solucan desem hiç değil,sitede resminede raslayamadığım bi canlı gördüm, ne yapmam gerekiyor, toprağını değiştirmem çözüm olabilir mi acaba, bahçedeki toprağı kullanmak istemiyorum, hazır toprağıda perşembe gününden önce alma imkanım yok, çok geç kalmış olur muyum? yardımcı olursanız çok svinirim.
Şimdiden teşekkürler.

Selda
02-12-2008, 00:55
Ilginiz için teşekkür ederim.acilen amerikan sarmaşığı siparişi vermem lazım.

Sebahattin Sargın
02-12-2008, 02:23
Sevgili Mine Hanım Merhabalar;

Edirneli bir arkadaşımın sorusu karşısında yetersiz kalınca size danışayım dedim. Arkadaşım ellerinde bulunan bir araziye Edirne iklimine uygun meyve ağaçları ve sebzeler dikmek istediğini söyledi. Bana hangileri uygun dedi, bende cevaplıyamadım. Bu konuda size bir danışmak istedim, teşekkür ederim...

Sevgiler ;)

zooteknist
02-12-2008, 12:38
Sn Mine Hanım

Elma ağaçlarında dal kuruması, hatta gövdede kof haline geliş, ağırlık oluştuğunda o bölgeden kırılmalar oluyor. Bu duruma acil çözüm önerileriniz ne olur?

Kiraza şu an fosfor gübresi versem baharda da DAP versem üründe nasıl sonuç alabilirim? Budama yaptığım kirazlarda kesilen yere beyaz yağlı boya sürebilirmiyim? Tavsiyelerinizi bekliyorum. Teşekkürler.

Mine Pakkaner
02-12-2008, 21:46
... 4-5 gün önce yapraklarını saldı durumu hiç hoş gözükmüyor bu gün toprağın üzerinde çok minik, beyaz böcekler ve çok ince, beyaz, kurt desem değil, solucan desem hiç değil,sitede resminede raslayamadığım bi canlı gördüm, ne yapmam gerekiyor, toprağını değiştirmem çözüm olabilir mi acaba, bahçedeki toprağı kullanmak istemiyorum, hazır toprağıda perşembe gününden önce alma imkanım yok, çok geç kalmış olur muyum? ...
http://www.agaclar.net/dergi/nisan07.html e-derginin 4.sayısı var. Burada detaylı olarak yelken çiçeği bakımını bulacaksınız. Okumanızı öneririm. Yapraklarını tamamen salması sulama ile ilgili bir sorun olabilir (aşırı su veya susuzluk), kök hastalığı da olabilir. Toprağı ilaçlayabilirsiniz, bir insektisit kullanmanız mümkün. Toprağı tamamen yenilerseniz bitkinin kendini toparlaması zor olur. Şu aşamada yaprakları güzelce kesin ve bekleyin.

Mine Pakkaner
02-12-2008, 22:01
...
Edirneli bir arkadaşımın sorusu karşısında yetersiz kalınca size danışayım dedim. Arkadaşım ellerinde bulunan bir araziye Edirne iklimine uygun meyve ağaçları ve sebzeler dikmek istediğini söyledi. Bana hangileri uygun dedi...

Sevgili Sebahattin, arkadaşının kriteri sadece iklim olmamalı. Toprak yapısı, sulama imkanı, arazi büyüklüğü, yönü vs. gibi konular da çok önemli. Arkadaşın neden Tarım İl Müdürlüğü'ne uğramıyor? Bu arada ben çok genel bir cevap vereyim, elma, kiraz, ceviz, nektarin, badem, erik yetiştirebilir. Mevsimine göre de sebzecilik yapması mümkün, biber, domates, brokkoli, fasulye...

Sebahattin Sargın
03-12-2008, 12:32
Mine Hanımcığım önerileriniz için çok teşekkür ederim...

Sevgiler ;)

Uysal01
09-12-2008, 20:49
Merhaba Mine Hanım,
Öncelikle iyi bayramlar, Öğrenmek istediklerim :
*Kivi tarımında damlama sulama mı? Minisipringle(yağmurlama) sulamayımı önerırsiniz?
(Sitelerden edinğim bilgiler farklı,bukonuda kararsızlık oluştu)
*150 adet kivi fidanlarıı(yaşları 3 -7) için sulama sistemini önerinize göre kuracağız .
*Busistem için hangi malzemeler lazım? Bize yaklaşık kaça malolur?
Vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkür ederim. İyi çalışmalar.

Ludisa Excellence
11-12-2008, 14:30
Sn. Pakkaner, merhabalar;

Sanırım bu yıl, şu azellia lardan biraz çekeceğim var. Ekte ki foto. lardan da görüldüğü üzere tomurcuklar(önemli ölçüde değil.) ve yapraklar kararıp dökülmekte. Bu durum son bir haftadır bir miktar arttı gibi.

Buna ramen bitkinin formunda gözle görülür bir bozulma mevcut değil. Bitkinin yaşam koşulları nerede ise optimum düzeyde, fakat neye tepki verdiğini pek anlamış değilim. Şu an çiçek açmak üzere olduğundan gübre de verilmiyor.

Bulunduğu mekan ise, kapalı terarium tarzı nemli ve serin(dış mekan) bir ortam. Derhal dış ortama(havadar, açık havaya) çıkartmalımıyım? Yapraklarda görünen oluşum sizce nedir? Derhâl bir fungucid(ne tür?) takbik etmelimiyim?

Teşekkürler.

Mine Pakkaner
18-12-2008, 23:11
Merhaba Mine Hanım,
Öncelikle iyi bayramlar, Öğrenmek istediklerim :
*Kivi tarımında damlama sulama mı? Minisipringle(yağmurlama) sulamayımı önerırsiniz?
(Sitelerden edinğim bilgiler farklı,bukonuda kararsızlık oluştu)
*150 adet kivi fidanlarıı(yaşları 3 -7) için sulama sistemini önerinize göre kuracağız .
*Busistem için hangi malzemeler lazım? Bize yaklaşık kaça malolur?
Vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkür ederim. İyi çalışmalar.

Kiwi bitkisinin ihtiyacı olan suyu damla sulama sitemi ile vermeniz güç olur. Mini spinkler kullanarak yağmurlama yapmanız daha uygun olur. Kullanacağınız malzeme ise mini sprinkler başlıklar, borular, pompa, filtre ve bağlantı parçalarıdır. Sulama sistemiyle birlikte gübreleme de yapacaksanız ( fertigasyon) buna uygun ekipman da katılır.

Size buradan bahçeyi, bitkileri görmeden fiyat vermek anlamsız olur. Malzeme fiyatından başka nakliye, montaj vs. ek bileşenler de fiyatı etkileyecektir. Yerel birkaç firmadan teklif alıp değerlendirmenizi öneririm.

Mine Pakkaner
18-12-2008, 23:51
Sanırım bu yıl, şu azellia lardan biraz çekeceğim var

Ludisia sorununuz açelya yaprak lekesi hastalığı. Bir çok etmeni olabilir. Havalandırma çok önemli, nemi de azaltın. Drenaj önemli, tabakta su kalmasına engel olunuz. Hemen bir oksijenli su uygulaması yapın. Dökülen hastalıklı yaprakları toplayın, sulama sırasında yaprakların ıslanmamasına özen gösterin. Aşırı nem ve havasızlıktan ciddi sorun yaratır dikkatli olun. Hastalık etkisi gözüken dalları kesip yara yerine odun kömürü tozu sürünüz. Elinizde ticari bir fungusit varsa hemen ilaçlama yapınız.