PDA

View Full Version : Mine Pakkaner 'e soralım 2006-2009 (Zirai danışma, bahçe tasarımı, peyzaj)




Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11

turkiss
20-03-2008, 14:42
Mine hanım bir soru daha;

Yukardaki resimlerde görünen bahçe kenarı çitini Hedera ile sardırmak istiyorum. Niyetim, tel çit görüntüsü yerine "bitkiden çit" oluşturmak.
Sizin fikriniz nedir?
Hedera bunun için uygun mudur? Değilse ne önerirsiniz?
Uygunsa dikim aralığı ne olmalıdır? Dikkat etmem gereken özel birşey var mı?

Şimdiden teşekkürler.




limon
20-03-2008, 16:46
Mine Hanım'a sormuşsunuz ama görünce bir öneride bulunmak istedim. Bizim sitede çok ev sınır bitkisi olarak Alev Ağacı dikiyor. Baharda kırmızı yapraklarıyla renk veriyor, yaz başı beyaz çiçekler açıyor (çiçekleri pek güzel kokmuyor) çit şeklinde rahatlıkla biçilebiliyor, fazla bakım gerektirmiyor. Kışın yaprak dökmüyor.
3267332672

turkiss
20-03-2008, 20:10
Paylaşımınız için teşekkür ederim Sn.Limon.

Bugün bir ziraat teknikeri, eğer sarmaşık ile çiti kaplarsam, bahçede fare ve yılan da görebileceğimi söyledi! Ama, engerek vs gibi zehirli olmadıkları için korkmama gerek yokmuş:eek:

Alev ağacı da bir seçenek, sizin mesajınızı gördüğüm sıralarda da Clematis üzerine araştırma yapıyordum.
Alev ağacı, Clematis, Ligustrum ve Biberiye arasında seçim yapacağım.
(Bu arada, sözkonusu mesajı sildim)

turkiss
22-03-2008, 12:25
Aşkolsun Mine Hanım:)

Meğer mahalleye her gün gelir de kendi evinize uğramazmışsınız..

Sitedeki kendi sayfanıza yani..

Sorularımı yanlış yerde sorduğumu düşündüğünüze kanaat getirdiğimden hepsini sildim:)

Selamlar, sevgiler..

Mine Pakkaner
22-03-2008, 18:55
Merhabalar, Turkiss, foruma acil giriyorsam hangi başlıkta son measjı görürsem oraya bakıyorum önce. Bazı soruları sona bırakıyorum, sonra da başka birşey oluyor kalıyor. Çoğu zaman da gündüz arazide olduğumdan eve iş getiriyorum. Kaşla gözarasında da siteye girip sorulara göz atıyorum. Bu yüzden cevaplarım gecikebilir. Teşhis sorularınızı uygun başlığa aldığınız için orada cevaplanacaktır. Diğer sorularınızı ise açtım. :)

Çit konusuna gelince, ben de size bir yeşil çit yapmanızı öneririm. Estetik olarak daha hoş buacaksınız. Hedera çok yavaş büyür ve su sever. Eğer gübreler ve damla sulama çekerseniz hızlı büyür. Dikim aralığı için 1 adet/ m yeter. Hedera çok fazla zaralı ve hastalık da çekmez. Bu arada Limon'un önerdiği Photinia da çok uygun, Viburnum tinus da güzel sonuç verir. Sarılıcının sakıncası zamanla telde çok yük yapmasıdır. Budamayla kontrol altında tutmazsanız çökmeler yapar.

Yılan konusuna gelince, yılanın bir meyvelikte zararı yoktur. Tam aksi son yıllarda hızla artan bir zararlı kemirgen olan tarla farelerini avlar. Artık yılan kalmadığı için İzmir'de pek çok tarımsal alanda tarla faresi doldu.

Siz bu konuda endişe etmemek için sınıra bir kazma ağzı ile şerit açın ve içine kükürt dökün, yılan buradan geçip gelmeyecektir. Akrep için de uygulayabilirsiniz.

Benden de size içten selam ve sevgiler Turkiss.

Mine Pakkaner
22-03-2008, 19:24
Sayın Mine Hanım
Kaju fıstığı tohumu ne zaman ekilmelidir.
Kaju fıstığı nasıl topraklarda yetişir.
Kaju fıstığı kaç günden güne sulanmalıdır.
Kaju fıstığı ne kadar iklim sıcaklığına kadar dayana biliyor.

Sizin için kısaca inceledim. Kaju tropik bir ağaçtır. Tohumlar da sıcakta ekilmelidir. Kumlu topraklarda yetişir. Ancak toprak hem derin hem de süzek olmalıdır. Özellikle genç fidanların su ihtiyacı yüksektir. Yaşlı ağaçlar derin köklü oldukları için susuzluğa daha fazla dayanabilir.Erişkin bir ağaç 15 günde bir 1800Lt su tüketir. Dikim aralığı genç fidanlarda 8x5m.

Çinko eksikliğine karşı hassa olduğu akıldan çıkmamalı. Tohumdan yeni çıkan fideler güçlenene kadar yarı gölgede yetiştirilir. Bahçeye dikilince de ilk birkaç yıl rüzgardan korunmalıdır.Dona karşı özellikle hassas. Aylık sıcaklık ortalamasının 25C olduğu yerlerde yetiştiriciliği yapılıyor. Yıllık yağışın da 1500-2000 mm olması öngörülüyor.

turkiss
22-03-2008, 19:33
Siteye tekrar girip de sildiğimi düşündüğüm mesajlarla karşılaşınca küçük bir şaşkınlık geçirdim.
Yanlış hatırlamadığıma emin olup, tansiyonumu ve kan şekerimi
ölçtükten sonra "demek ki başaramamışım" diye düşünüp tekrar sildim.

Derken Mine hanımın mesajını gördüm, meğer silinenleri tekrar eklemiş:)

Bu arada tekrar silmiş oldum filan:)

Herneyse, teşekkür ve selamlarımı kabul edin lütfen..

turkiss
22-03-2008, 21:16
Mine hanım benden kurtuluş yok..

Düşüne düşüne içinden çıkamadığım için gene size sormaya karar verdim.

Öyle bir telçit sarılıcısı istiyorum ki, herdem yeşil olsun, çiçekleri olsun, güzel koksun, meyveleri ya da yaprakları zehirli olmasın, çabucak büyüsün, rüzgardan çok kolay etkilenmesin, 270 metre rakımda yaşasın, marmara bölgesi iklimine uyumlu olsun, zahmetsiz olsun..

Korkmayın kendi kendine yetişsin demeyeceğim:)

Ne önerirsiniz?

Mine Pakkaner
22-03-2008, 21:24
Hanımeline ne dersiniz?

Aziz Gerzeli
22-03-2008, 23:01
Merhaba;resmini göndermeye çalıştığım portakal hakkında bilgilerinize ihtiyacım var.Teşekkürlerimle.
32861

Mine Pakkaner
22-03-2008, 23:37
Kan portakalı diye adlandırılır. Öğrenmek istediğiniz bilgi nedir?

Aziz Gerzeli
23-03-2008, 01:19
Merhaba; ilginize öncelikle teşekkür ederim. Kan portakalını biliyorum fakat içi 2 renkli ürün hiç görmedim. Eğer resimdeki gibi ürün veren ağacı edinebileceğim yer varsa lütfen bildirirmisiniz? Teşekkür ve saygılarımla.

ardabora
23-03-2008, 14:58
Merhaba arkadaşlar,

Geçen bahar,çiçekçilik yapan teyzem bana bir yasemin hediye etti. Aldığımda boyu yaklaşık 25-30 cm.di. Uzun bir süre çiçek açtı ve kış geldiğinde ben onu içeri aldım.

Bu yıl, şubat ayında yine az miktarda çiçek açtı ve geçen hafta havalar iyileşince ben onu dışarı çıkardım ve saksısını değiştirdim. Fakat bir haftada bu hale geldi. Yaprakları soldu,döküldü. Boyu yaklaşık 50 cm. oldu ama sanırım çiçeğimi kaybediyorum.

Bu durumda ne yapmam gerekiyor? Bilgisi olan bana yardım edebilir mi acaba?Teşekkürler...

Mine Pakkaner
23-03-2008, 22:47
Endişe etmeyin, bu kadar kolay kaybetmezsiniz, yalnız önümüzdeki hafta bir soğuk hava dalgası daha yaşayacağız, siz iyisi mi yasemini yeniden içeri alın ki hırpalanmasın. Nisan ortasında çıkarırsınız. Nisan başından başlayarak gübre de verin.

Mine Pakkaner
23-03-2008, 22:55
Merhaba; ilginize öncelikle teşekkür ederim. Kan portakalını biliyorum fakat içi 2 renkli ürün hiç görmedim. Eğer resimdeki gibi ürün veren ağacı edinebileceğim yer varsa lütfen bildirirmisiniz? Teşekkür ve saygılarımla.
Kan portakallarının da birçok çeşidi var. Örneğin,
http://www.batem.gov.tr/urunler/meyvelerimiz/portakal/moro/3.jpg moro iki renkli, http://www.batem.gov.tr/urunler/meyvelerimiz/portakal/sanguinelli/3.jpg snguinelli tam kırmızı.

Sizdeki de iki renklilerden. Güzel bir çeşit. Fidancılara elinizdeki örneği göstererek sorun. Ancak Aziz Bey, Urla portakala soğuk gelebilir haberiniz olsun.

kızılhisar
23-03-2008, 23:26
Mine hn. limoni selvi hakkında birkaç soru sormak istiyorum.Yaklaşık 20 gün kadar önce bahçemin etrafına 70 adet limoni servi diktim. boyları 1.5-2 mt arası

1- Sulama miktarı,sulama periyodu ve sulama şekli nasıl olmalıdır.
2- Herhangi bir ilaç vermem gerekiyor mu?
3- Budama zamanı ve şekli nasıl olmalıdır?
4- Şekil vermek için nasıl bir yöntem uygulanıyor bunun için farklı bir makas veya alet varmı dır?
5- Gübre olarak yanmış koyun gübresi kullandım.başka bir şey kullanmam gerekir mi?
6-Bazı ağaçlarım kurumaya başladı bunun için yapabileceğim bir şey varmı?

Aziz Gerzeli
24-03-2008, 21:21
Merhaba Mine hanım; her şey için çok teşekkür ederim. Saygılarımla.

aslan_k
24-03-2008, 22:11
Merhaba Mine Hanım,
ben Kocaeli karamürsel ilçesinde bir arazi satın aldım, yıllardır hayalini kurduğum hedefe doğru ilk adım olarak. Bu arazi 5 dönüm ve içerisinde yaklaşık 150 adet 2 yaşında trabzon hurması fidesi mevcut.Arsanın üzerinde sanırım bir süredir sürülmediğinden dolayı fazlasıyla dikenli dikensiz ismini bilmediğim yabancı otlar belirmiş. Bu arada arsa 4200 mt si düz arazide olan killi bir toprak yan parsel orman tanımına uygun olabilecek bakımsız bir arazi.Arsanın karasu denilen yağmur suyu sızdıran yerleri var geçen sene mısır ekilmiş aralara o nedenle de sürme yapılamamış ve çok ot türemiş üzerinde çeşit çeşit. Başka ne gibi bilgiler vermem gerekir inanın bunu da bilemiyorum yine de şimdiden teşekkürler
1-Arsa sahibi almadan önceki hafta kök ilacı atacağını söyledi.Bu nedir?
2-Bu günden itibaren bir sezon bir yıl veya hasata kadar neleri ne sıklıkla yapmam gerekir? ne gibi malzemlere ihtiyaç duyacağım?
3-Budama yapamam gereklimi bu yaşta bir fideye
4-Toprak tahlili yaptırmam faydalı olabilirmi?
5- Gübrelem için ne yapmam gerekir?
Saygılarımla

syıldıran
25-03-2008, 07:55
Sn. Mine Hanım ,
Size ve şahsınızda foruma katkısı bulunan herkese teşekkürlerimi ve saygılarımı arz ederim. Forumdaki yazışmaların ilgili olabileceğini düşündüğüm büyük bir kısmını okudum , fakat cavabını bulamadığım bir konuda beni aydınlatmanızı , eğer bu konuda bilgi var da ben bulamadıysam affınızı ve beni oraya yönlendirmenizi istirham edeceğim. Sodyumun bitkilerdeki işlevleri ve eksikliğinde oluşacak arazlar , topraktaki sodyum oranının çok düşük olmasının bitkilere etkisinin ne olacağı (Özellikle portakal ve zeytin yetiştiriciliğinde) , eğer önemli ise giderilmesi hususunda neler yapılabileceği konusunda bilgi verebilirmisiniz . Saygı ve selamlarımla . .

crocus_07
25-03-2008, 12:48
Mine Hnm. Merhaba,

Pazar günü Antalya -Çakırlar Köy pazarından yoğurt kabına ekilmiş Frezya çiçeği satın aldım (satan teyze arpa çiçeği dedi )saksını değiştirdim şu anda yeşilliği bol ve açmış durumda mis gibide kokuyorlar satıcı " çiçeği bitince bu kapta kalsın, yeşilleri kurur Eylül' de sulamaya başlarsın dedi" bu uygulama doğru olur mu, soğanları ayırmak gerekir mi ,şu an sulamayı ne zamanlar yapmalıyım,canlansın daha çok çiçek versin diye toprağına ilave ne koyabilirim ,birde çiçeğe soda dökmek çiçeği coştururmuş hiç denemedim bu doğru mu Frezyalar'a uygulanabilir mi ? Frezyalarımı seneye 'de görmek istiyorum ve ne kadar süre çiçek açacaklar merak ediyorum.Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.

Not: Unutmadan şunuda eklemek istiyorum Antalya'da sularımız çok kireçli terastaki bütün bitkilerimi çeşme suyuyla suluyorum ileride kireçten zarar görmemeleri için ne yapabilirim kolay uygulayabileceğim bir yol var mı?

Saygılar,
Çiğdem

turkiss
25-03-2008, 16:23
Hanımeli gerçekten hoş bir seçim oldu Mine hanım, teşekkürler.

Eklediğim resimde görünen çiti tamamen hanımeli ile kapatmaya karar verdik.

Fakaat....

Eşim bunun iyi bir fikir olmadığını, deniz görüntüsünün önüne bir duvar gelmiş gibi olabileceğini düşünüyor. Ama kararsız.

Kadın haklarına çok önem veren biri olarak, bu durum kafamı karıştırdı ve aklıma siz geldiniz ;)

Bir peyzajcı olarak sizin fikriniz nedir? (Yaklaşık 70 metrelik bir çit. )

Sevgiler, saygılar..

Not: Linkini verdiğim sayfada 586 no.lu mesajıma yanıt alamadım, kontrol edebilir misiniz? http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1684&page=20

Özcan2007
25-03-2008, 19:13
Sayın Mine Pakkaner
Toprak analiz değerleri
İşba 54 killitınlı
E.C değeri 34 tuzsuz
Ph 7,31 nötr
Or. madde % 1,14 çok düşük
Fosfor (ppm) 38 yeterli
Potasyum (ppm) 136 düşük
Kalsiyum (ppm) 1157 düşük
Magnezyum (ppm) 290 yüksek
Sodyum (ppm) 118 orta
Demir (ppm) 8,74 yeterli
Mangan (ppm) 7,37 kritik
Çinko (ppm) 0,36 düşük
Bakır (ppm) 0,83 yeterli
Bor (ppm) 0,72 h.düşük

Bitki türü zeytin 2 yaş

Gübreleme önerileri
Amanyum sülfat %21 30 gr/ağaç
Potasyum sülfat 25 gr/ ağaç
Çinko sülfat 10gr/ağaç
Organik madde 2kg/ ağaç

Mine hanım bu gübreleme önerileri 2 yaşındaki zeytin fidanı için az değilmi ve siz ne kadar gübre önerirsiniz? Son olarakta azot değerleri yazmıyor, azot toprakta hiç yokmu ?

vet_teknikeri
26-03-2008, 17:22
mine hanım benim 100 ağaç gibi bir elma bahçem var bana bunların bakımıyla ilgili yarmcı olurmusunuz, ağaçlar büyük ve ben bir senedir bakmaya başladım, nasıl gübre atmam gerekir, hangi zamanda ne ilaçları kullanmam gerekir mesela kunduz diyorlar sattıgım adam öyle dedi, bide ağaçların bazı dalları yaprakları büyümüyor elmalarıda küçük kalıyor yani o dallar hastalıklı gibi eğer yardımcı olursanız sevinirim teşekkrler.

Mine Pakkaner
27-03-2008, 21:04
Mine hn. limoni selvi hakkında birkaç soru sormak istiyorum.Yaklaşık 20 gün kadar önce bahçemin etrafına 70 adet limoni servi diktim. boyları 1.5-2 mt arası

1- Sulama miktarı,sulama periyodu ve sulama şekli nasıl olmalıdır.
2- Herhangi bir ilaç vermem gerekiyor mu?
3- Budama zamanı ve şekli nasıl olmalıdır?
4- Şekil vermek için nasıl bir yöntem uygulanıyor bunun için farklı bir makas veya alet varmı dır?
5- Gübre olarak yanmış koyun gübresi kullandım.başka bir şey kullanmam gerekir mi?
6-Bazı ağaçlarım kurumaya başladı bunun için yapabileceğim bir şey varmı?

1- Limoni serviler suyu çok sever ancak toprak yapınızı bilmediğim için miktarı konusunda onerim olamaz.
2-En buyuk problemlerinden biri pamuklu bittir. Dallarında beyaz pamuksu bir yapı görürseniz ilaçlamalısınız.
3-Yılın serin aylarında zevkinize göre şekil budaması yapabilirsiniz.
4-Budama makası ile spiral veye top şekil verebilirsiz. Çit biçme aletleri ile de doğal şekli olan piramit halinde düzeltme budaması yapabilirsiniz.
5-Limoni servilerin dengeli kimyasal gübrelemeye tepkileri çok iyidir. Mart ve ekim aylarında toprağına karıstırılacak kimyasal gübre büyümeyi hızlandırır.
6- Susuzluk etken olabilir, gölge etken olabilir, ince yapraklı çeşidi hassatır, en önemlisi limon servilerde ölüme sebep olan bir hastalık var ona tutulmuş olabilir, nematot olabilir. Sebebe göre uygulama yapmanız sonuç almanızı sağlar.

Mine Pakkaner
27-03-2008, 22:00
...
1-Arsa sahibi almadan önceki hafta kök ilacı atacağını söyledi.Bu nedir?
2-Bu günden itibaren bir sezon bir yıl veya hasata kadar neleri ne sıklıkla yapmam gerekir? ne gibi malzemlere ihtiyaç duyacağım?
3-Budama yapamam gereklimi bu yaşta bir fideye
4-Toprak tahlili yaptırmam faydalı olabilirmi?
5- Gübrelem için ne yapmam gerekir?
Saygılarımla

1. Kök ilacı diye birşey yoktur, acaba siz ot ilacı ile mi karıştırıyorsunuz.
2. 3.4.5. Bu sorularınızın cevabı, http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1909 başlığında detaylı bilgi var.

Mine Pakkaner
27-03-2008, 22:04
Hanımeli gerçekten hoş bir seçim oldu Mine hanım, teşekkürler.

Eklediğim resimde görünen çiti tamamen hanımeli ile kapatmaya karar verdik.

Fakaat....

Eşim bunun iyi bir fikir olmadığını, deniz görüntüsünün önüne bir duvar gelmiş gibi olabileceğini düşünüyor. Ama kararsız.

Kadın haklarına çok önem veren biri olarak, bu durum kafamı karıştırdı ve aklıma siz geldiniz ;)

Bir peyzajcı olarak sizin fikriniz nedir? (Yaklaşık 70 metrelik bir çit. )

Sevgiler, saygılar..

Not: Linkini verdiğim sayfada 586 no.lu mesajıma yanıt alamadım, kontrol edebilir misiniz? http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1684&page=20


http://www.agaclar.net/forum/images/icons/icon9.gif
Bu durumda karar tamamen sizin, bahçenizde deniz manzarası mı önemli yoksa çit mi, karar sizin. Ben olsam ara ara mutlaka çiti yeşillendiririm, nasıl olsa makas sizin elinizde, budayıp açmak mümkün. Deniz manzarası çirkin bir tel örgüyle çerçevelenmemeli http://www.agaclar.net/forum/images/icons/icon3.gif

Sevgi ve saygı bizden efendim.:)

MSaygin
28-03-2008, 10:46
merhaba Mine Hanım,

Bir süre önce aldığım kamelya, eve geldikten sonra yavaş yavaş güçten düştü, sıkıntılar başladı.Yerine alışacak, bugünler soğuk falan derken uzunca bir zaman geçti ama bir türlü toparlanamadı.

Doğrudan güneş almayan ama bol ışıklı, yarı gölge , güzel bir konumda.

Yapraklarında kıvrılmalar, kararmalar oluyor, fotoğraf ekliyorum.

33296

Ne yapabilirim acaba?

Teşekkürler.

kızılhisar
28-03-2008, 15:46
mine hn. öncelikle ilginize teşekkür ederim

1-pamuklu bit için önerebileceğiniz bir ilaç varmı

2- kimyasal gübreleme nasıl yapılıyor ve neler kullanılıyor
teşekkürler

Özcan2007
28-03-2008, 16:50
Sayın Mine Pakkaner
Toprak analiz değerleri
İşba 54 killitınlı
E.C değeri 34 tuzsuz
Ph 7,31 nötr
Or. madde % 1,14 çok düşük
Fosfor (ppm) 38 yeterli
Potasyum (ppm) 136 düşük
Kalsiyum (ppm) 1157 düşük
Magnezyum (ppm) 290 yüksek
Sodyum (ppm) 118 orta
Demir (ppm) 8,74 yeterli
Mangan (ppm) 7,37 kritik
Çinko (ppm) 0,36 düşük
Bakır (ppm) 0,83 yeterli
Bor (ppm) 0,72 h.düşük

Bitki türü zeytin 2 yaş

Gübreleme önerileri
Amanyum sülfat %21 30 gr/ağaç
Potasyum sülfat 25 gr/ ağaç
Çinko sülfat 10gr/ağaç
Organik madde 2kg/ ağaç

Mine hanım bu gübreleme önerileri 2 yaşındaki zeytin fidanı için az değilmi ve siz ne kadar gübre önerirsiniz? Son olarakta azot değerleri yazmıyor, azot toprakta hiç yokmu ?
Mine Pakkaner bu soruyu cevaplarmısınız?

Süha Şendoğan
31-03-2008, 15:04
Mine hn.merhaba
Saksıya dikilmiş çilek fidesine kuvvetlendirici olarak ne tavsiye edersiniz ?

COYOTE
31-03-2008, 20:46
12-6-9 NPK vitamin çubukları geldi yurtdışından ama maalesef açıklamalar ispanyolca:( Balkon çiçeklerine kullanıldığını anlayabildim. Ne sıklıkta ve ne miktarda kullanmak gerekiyor acaba?
Teşekkür ederim.

Mine Pakkaner
31-03-2008, 21:17
Mine Pakkaner bu soruyu cevaplar mısınız?

Uzmanlık alanım bitki besleme ve toprak değil. Ancak size faydalandığım şu tabloyu verebilirim.

33645 (http://www.anamurtarim.gov.tr/www/yetbil_detay.asp?id=26)

Mine Pakkaner
31-03-2008, 21:27
merhaba Mine Hanım,

Bir süre önce aldığım kamelya, eve geldikten sonra yavaş yavaş güçten düştü, sıkıntılar başladı.Yerine alışacak, bugünler soğuk falan derken uzunca bir zaman geçti ama bir türlü toparlanamadı.

Doğrudan güneş almayan ama bol ışıklı, yarı gölge , güzel bir konumda.

Yapraklarında kıvrılmalar, kararmalar oluyor, fotoğraf ekliyorum.

33296

Ne yapabilirim acaba?

Teşekkürler.

Şu halinden ne olduğunu çok belirgin değil. Genel bir koruyucu tedbir olarak ISR2000 uygulamanızı öneririm. Bu bağışıklığı arttıracaktır. Sonra genel bir fungusit de uygulayın. Bu arada bitkinin zorlanmaması için yeşil aksamı küçültün yani budayın. Daha sonra da (15 gün sonra) bir dengeli gübre verin.

Mine Pakkaner
31-03-2008, 21:47
mine hn. öncelikle ilginize teşekkür ederim

1-pamuklu bit için önerebileceğiniz bir ilaç varmı

2- kimyasal gübreleme nasıl yapılıyor ve neler kullanılıyor
teşekkürler

1-Pamuklu bit ilacları hengi bitkide kullanacağınıza göre değişir. Bu konuda sitede yeterli bilgi var. Okumanızı öneririm.

2-Yaprağa püskürterek sulama suyuna veya toprakğa karıştırarak yapılıyor. Ticari gübreler kullanılıyor.

TİCARET GÜBRELERİ:
Gübreler içerisinde ilacını en sıklıkla kullanılan tür, ticaret gübreleridir. Gübre bayilerinde satılan ticaret gübreleri, bileşimlerinde bir veya birden fazla bitki besin maddesini bir arada bulundurur. İşletme gübrelerinden farklı olarak yüksek miktarda bitki besin maddesi içerir ve suda kolayca çözünürler.

ÇEŞİTLERİ
Ticaret gübreleri içerdikleri besin maddelerine göre;
Azotlu,Fosforlu,Potasyumlu ve kompoze Gübreler olmak üzere 4 ana gruba ayrılırlar.

AZOTLU GÜBRELER : Amonyum sülfat, Amonyum nitrat ve Üredir. Amonyum Sülfat: Amonyum sülfat, beyaz renklidir. Ve toz şekere benzediği için halk arasında şeker gübre olarak da bilinir. Kimi zaman açık yeşil, açık mavi veya grimsi yeşil renkli de olabilir. Terkibinde % 21 azot bulunan amonyum sülfat, asit reaksiyonlu topraklarda uzun süre kullanılırsa asitleşme yapabilir. Bu nedenle amonyum sülfat yerine amonyum nitrat kullanılmalıdır.
Amonyum Nitrat: Amonyum nitrat, kireç ihtiva eder ve 100 kilosunda 20 ile 26 kg arasında saf azot vardır.
Üre: Azotlu gübrelerden üre, içerisinde en fazla azot bulunduran gübredir. 100 kilogramında 45-46 kilo saf azot bulunur. Suda tamamen erir, beyaz renkli ve yuvarlak tanelidir. Üre bütün bitkilere rahatlıkla uygulanır. Sonbahar ve İlkbahar gübrelemelerinde, bitkinin gelişme dönemlerinde de kullanılabilir. Ürenin fazlaca verilmesi gerektiği durumlarda, verilecek miktar birkaç kısma bölünerek uygulanmalıdır. Azotlu gübreler ise toprakta hareketlidirler, toprağa tutunmazlar.Erken atıldıklarında genellikle toprağın alt tabanlarına kadar ilerlerler dolayısıyla bitkiye faydalı olmazlar.Bir bölümü ekimle beraber diğer bölümü bir veya ikiye bölünerek bitki gelişimi sırasında bitkinin ihtiyacı olduğu zaman verilmelidir

FOSFORLU GÜBRELER : Süper fosfat, Triple süper fosfat olmak üzere iki çeşittir
Süper fosfat: Süper fosfat danecikler halinde yani granül görünümdedir. Açık gri veya boz renkli olan süper fosfat içerisinde % 16-18 oranında suda eriyebilen fosfor asidi vardır.
Triple süper fosfat: Fosforlu gübrenin diğer bir çeşidi de triple süper fosfattır. 100 kilogramında 43-46 kilo arasında fosfor asidi vardır. Kirli beyaz veya gri danecikler halindedir. Uzun süre rutubetli yerlerde saklandığında su çekerek topaklaşır. Eğer topaklaşmış ise bu kesekler kırılarak kullanılabilir.
Yurdumuzda en çok kullanılan Fosforlu gübreler Triple Süper Fosfat ve DAP’tır.
Fosforlu gübreler toprakta sıkı şekilde tutunurlar ve fazla hareket etmezler.Onun için bu gübrelerin Sonbahar ve Kış aylarında toprağa verilmeleri uygundur.Bu gübreler toprak yapısına göre belirli derinliğe atılmalıdır.

POTASYUMLU GÜBRELER :Ticaret gübrelerinin potasyum içerenleri de iki tanedir. Bunlar; Potasyum sülfat, Potasyum nitrattır. Yurdumuz toprakları genelde potasyum bakımından yeterli durumda olduğundan, potasyumlu gübre tüketimi de sınırlıdır. Potasyum sülfat % 48-52 oranında potasyum bitki besin maddesi içerir. Potasyum nitrat ise % 46 oranında potasyum bitki besin maddesi içermektedir. Potasyumlu gübreler ancak, toprak analizi yaptırıldıktan sonra verilen tahlil sonuçlarına göre ihtiyacı olan yerlerde, uygun miktarda kullanılmalıdır.

KOMPOZE GÜBRELER : Kompoze gübreler birden fazla bitki besin maddesini bir arada bulundururlar. Kompoze gübrenin içerisindeki bitki besin maddeleri azot, fosfor, potasyumdur. Bunlar sırasına göre % olarak ifade edilir.Örneğin 15-15-15 terkibindeki bir kompoze gübrenin 100 kilogramında 15 kilo saf azot, 15 kilo fosfor, 15 kilo da potasyum oksit var demektir. Diamonyum fosfat: Diamonyum fosfat 20-20-0, 26-13-0 ve 15-15-15 terkibindedir. Diamonyum fosfat fosfor ve azot gibi iki önemli bitki besin maddesini içerir. Koyu gri veya kirli beyaz renkli danecikler halindedir. içerisinde her bir kilo azota karşılık, yaklaşık 3 kg fosfor bulunur. Bütün bitkilerde kullanılabilir.
20-20-0 terkibindeki kompoze gübrenin 100 kilosunda, 20 kilo saf azot, 20 kilo saf fosfor var; potasyum ise yok demektir. Gri-kahverengi granüller halindedir. Uygun şartlarda uzun süre saklanabilir ve her türlü toprakta kullanılabilir. 15-15-15 şeklindeki kompoze gübrede azot, fosfor ve potasyum gibi temel bitki besin maddeleri vardır. Bu gübrenin 100 kilogramında 15 kilo saf azot, 15 kilo fosfor, 15 kilo potasyum vardır.

Gübreleme şekilleri: Gübre toprağa, banda verme, serpme, üstten veya yandan gübreleme, püskürtme, damla sulama şekillerinden hangisi uygunsa o şekilde verilir. Gübreyi yukarda belirtilen şekillerden biri ile uyguluyorsak uygulamaya geçmeden önce, ne miktarda verileceğinin belirlenmesi önemli bir konudur.Gübrenin az veya fazla verilmesinin pek yararı olmayacağının da bilinmesi gerekir. En uygun gübre türüne ve miktarına karar verebilmek için, mutlaka ekilecek tarladan toprak örneği alınmalı ve tahlil yaptırılmalıdır.
Hububat ekimde DAP gübresi kullanırız. Böylelikle Fosforun tamamını,azotun bir kısmını ekimle birlikte veririz.Gelişme döneminde de Azotlu gübreler kullanarak kalan azot ihtiyacını gideririz.
Bitkinin ihtiyacı olan besin maddelerinden azotu toprağa baklagiller aracılığı ile de verebiliriz.Baklagiller havadaki serbest azotu toprağa verirler.

Buket Aknar
31-03-2008, 21:47
merhaba Mine Hanım,

Bir süre önce aldığım kamelya, eve geldikten sonra yavaş yavaş güçten düştü, sıkıntılar başladı.Yerine alışacak, bugünler soğuk falan derken uzunca bir zaman geçti ama bir türlü toparlanamadı.

Doğrudan güneş almayan ama bol ışıklı, yarı gölge , güzel bir konumda.

Yapraklarında kıvrılmalar, kararmalar oluyor, fotoğraf ekliyorum.

33296

Ne yapabilirim acaba?

Teşekkürler.

Sayın msaygın, buradaki Kamelya, bir süre önce ayni zamanlarda aldığımız kamelya mı?

Mine Pakkaner
31-03-2008, 21:49
12-6-9 NPK vitamin çubukları geldi yurtdışından ama maalesef açıklamalar ispanyolca:( Balkon çiçeklerine kullanıldığını anlayabildim. Ne sıklıkta ve ne miktarda kullanmak gerekiyor acaba?
Teşekkür ederim.

Çubuk gübreler yavaş salınımlı gübrelerdir. Genelde 2 ay yeterler. Saksı büyüklüğüne göre 1-5 adet kök derinliğine gömün ve sulayın. Çözüldükçe bitki alacaktır.

Mine Pakkaner
31-03-2008, 21:57
Mine hn.merhaba
Saksıya dikilmiş çilek fidesine kuvvetlendirici olarak ne tavsiye edersiniz ?

Humik asit ve aminoasit içeren bir ürün kullananabilirsiniz.

MSaygin
01-04-2008, 09:08
Şu halinden ne olduğunu çok belirgin değil. Genel bir koruyucu tedbir olarak ISR2000 uygulamanızı öneririm. Bu bağışıklığı arttıracaktır. Sonra genel bir fungusit de uygulayın. Bu arada bitkinin zorlanmaması için yeşil aksamı küçültün yani budayın. Daha sonra da (15 gün sonra) bir dengeli gübre verin.

Teşekkür ederim Mine Hanım, söylediklerinizi yapacağım.

Sayın msaygın, buradaki Kamelya, bir süre önce ayni zamanlarda aldığımız kamelya mı?

Ta kendisi Buket Hanım, malesef çok perişan oldu :(

turkiss
01-04-2008, 12:50
Mine hanım, ilgili forumda sordum ama tam cevap alamadım, resimlerdeki ağaç "Acer palmatum atropurpureum" mu? Yoksa Acer negundo "flamingo" mu?
Selamlar..

ahsencemre
01-04-2008, 22:43
Mine hanım bu çiçeğin adı nedir:confused: yeni aldım bakımı hakkında da hiç bir şey bilmiyorum yardımcı olursanız çok sevinirim :)

Mine Pakkaner
01-04-2008, 23:00
Flamingonun taze yaprakları pembe beyaz alacalı olur, yaşlandıkça yeşile döner. Fotoğraftaki Acer ise atropurpureum olmak için fazla yeşil yapraklı. Bu resimlerden yaprak lobları da tam ayrılmıyor. Yalnız atropurpureum bodur bir varyetedir, sizin fidan epey boylu.

Ben size sürgün ve yaprak resimleri vereyim tanımanız için bir bakın. Tek detay yaprak resmi vermediğiniz için bu açı benim için bilgilendirici değil.

Acer palmatum sürgünü;

http://msuplants.com/images/Acer/Acerpalm_HT03_Jan1_med.JPG


Acer negundo sürgünü,

http://www2.una.edu/pdavis/images/trees/twigs/acenegcm.jpg


Acer negundo yaprağı ( üç yaprakçıktan oluşmuş bir bileşik yaprak);

http://uptreeid.com/PICShardwoods/BOXE-leaf.jpg

Acer palmatum yaprağı (5-11 loblu palmet (yelpaze dizilişli) yaprak);

http://www.dkimages.com/discover/previews/965/17695.JPG


Şİmdi bir yaprak ve sürgün alıp bakarsanız akçaağacınızın negundo mu, yoksa palmatum mu olduğunu daha iyi anlayacaksınız. Ancak negundoysa ( ki galiba öyle) flamingo değil, palmatumsa atropurpureum değil diye düşünüyorum.

Şu sayfalara da bakın ;

Negundo (http://classes.hortla.wsu.edu/hort231/List04/Slide7.jpg)
Palmatum (http://classes.hortla.wsu.edu/hort231/List04/Slide8.jpg)

Özcan2007
02-04-2008, 21:58
Merhaba Mine Hanım
Ege sera'nın net sayfasında çok güzel bilgilere ulaştım. Bir sorum olacak '' Yabancı ot ilacı kullanmak yerine otları propan gazı ile yakabilirsiniz. Bunun için prümüs alevi kullanılabilirsiniz.'' propan gazı nasıl nerden bulacağız ve prümüs alevi nasıl kullanılır ve ege sera kendinizin mi ?

Mine Pakkaner
03-04-2008, 10:20
Propan gazı tüp gazdır. Tüpe bağlı prümüs aleti ile otların üzerine ( henüz yeni çıkarken) alev tutarsanız ölürler. Böylece kontrol altına alırsınız. Basit bir askı vasıtasıyla omuzunuza asacağınız küçük boy mutfak tüpüne bağlı bir prümüs ile koca bir bahçenin otunu sürüm sonrası yeni çıkarken önleyebilirsiniz.
Ege Sera (http://www.egesera.com.tr)' ya gelince, evet benim kendi şirketim.

ahsencemre
03-04-2008, 11:37
Mine hanım benim soruma cevap vermediniz bir hata mı yaptım?

Mine Pakkaner
03-04-2008, 14:14
Rica ederim Ahsenemre, hata yapmak ne kelime. Sadece sorunuzu atlamışım, yoksa elimden geldiğince ve bilgim dahilindeyse soru cevaplama gayretindeyim.

Bitkinizin adı Calathea triostar. Alacalı kalatya.Yazın hafif gölgeli kışın güneşsiz ama çok aydınlık bir yere koyun. En düşük sıcaklık isteği 16 derece. Kireçsiz su ile sulayın. İlkbahardan son bahara kadar haftada birkez çiçekli, bitkiler için olan bir besini etiketinin yarı dozunda sulama ile verin. Özellikle kışın tabağında su kalmasın. Kuru ortamlarda yapraklarına kireçsiz su püskürtün.

Buket Aknar
03-04-2008, 14:32
Teşekkür ederim Mine Hanım, söylediklerinizi yapacağım.



Ta kendisi Buket Hanım, malesef çok perişan oldu :(


Doğrusu çok üzüldüm. Mine hanım bu işe el attığına göre sizin kamelya kurtulacaktır. Geçmiş olsun.

ahsencemre
03-04-2008, 22:37
Çok teşekkür ederim Mine hanım doğrusu üzülmüştüm,acaba bilmeden bir hata mı yaptım diye mesajınızı görünce çok sevindim. Aynen uygulamaya çalışıcam ilk olarak saksısını değiştirmeyi düşünüyorum alttan kökler çıkıyor da sevgiler :)

COYOTE
04-04-2008, 22:20
Çok teşekkür ederim Mine Hanım... Biraz geç bir teşekkür oldu, afedersiniz.;)

Özcan2007
04-04-2008, 23:14
Sayın Mine Hanım
Bu linkteki soruyu cevaplarmısınız ?http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=222482#post222482

iooktay
08-04-2008, 14:45
Merhaba Mine Hanım;
On adet meyve fidanı diktim, ancak toprak sorunlu. Yer yer 60-70 cm den kaya çıktı. Diğer taraflarda da toprak ya taşlı, ya da killi. 60 cm çapında ve 60 cm derinliğinde açtığımız çukurlara fidanları diktik. Daha sonra da sulama yaparken hümik asit verdim ama sonra da içime bir kurt düştü. Acaba yeni diktiğim fidanlara hümik asit vermekle hata mı ettim? Köklerin yerleşmesi, ağacın tutması için beklemem mi gerekirdi? Sorumu yanıtlarsanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

Mine Pakkaner
08-04-2008, 21:01
İçiniz rahat olsun efendim, hümik asitten zarar değil fayda görürsünüz.

MSaygin
09-04-2008, 08:25
merhaba Mine Hanım,

ISR2000 almaya gittim, litreliği çok pahalıydı ama 2 gün içerisinde bana 200ml.'lik şişede getirttiler.
Kamelyaya uyguladım ama bunu önerdiğiniz gibi diğer fidelere de uygulamak istiyorum.
16 litrelik omuz pompasına 30-40ml. koymamı ve 21 gün arayla iki kez uygulamamı önerdiler.
Ben 20-25ml. koyup 1 ay arayla önümüzdeki dönem 3 uygulama yapmayı planlıyorum, bu dozaj uygun mu sizce?

Bir de ISR2000 uygulamak için fidelerin belli bir boya, kök yapısına gelmesini beklemek gerekir mi?

Teşekkürler,

iooktay
09-04-2008, 09:27
İlginiz için çok teşekkür ederim Mine Hanım.

Özcan2007
09-04-2008, 16:28
Merhaba Mine Hanım
Topraktan uygulaya bileceğim mikro element hepsi bir arada varmı. Zirai gübre satan bayii topraktan atılan mikro element bulamazsın dedi.

bitkici_volkan
09-04-2008, 19:05
merhabalar ben bonsai hakkında bişey soracaktım ama bonsai bölümünde yazacak yer bulamadım ben bonsai yapmaya çalıştım kökünü fazla kısaltmadım bitkim taflan ama alt yapraklardan sararıp dökülmeye başladı ben bunu nasıl düzeltebilirim üst yapraklar hala yeşil ve canlı ama az kaldı:((

Mine Pakkaner
12-04-2008, 11:06
...
16 litrelik omuz pompasına 30-40ml. koymamı ve 21 gün arayla iki kez uygulamamı önerdiler.
Ben 20-25ml. koyup 1 ay arayla önümüzdeki dönem 3 uygulama yapmayı planlıyorum, bu dozaj uygun mu sizce?

Bir de ISR2000 uygulamak için fidelerin belli bir boya, kök yapısına gelmesini beklemek gerekir mi?
...

Uygulamayı düşündüğünüz dozaj konusunda bir fikir yürütemeyeceğim, ben ürünü etiket dozajında kullanıyorum.

Fidenin belli bir boya gelmesini beklemeniz gerekmez. Her boyda iken uygulayabilirsiniz. Ancak şaşırtma sırasında özellikle uygulayın.

Mine Pakkaner
12-04-2008, 11:06
Merhaba Mine Hanım
Topraktan uygulaya bileceğim mikro element hepsi bir arada varmı. Zirai gübre satan bayii topraktan atılan mikro element bulamazsın dedi.

Böyle bir ürün bilmiyorum, duyarsam burada bildiririm.

Mine Pakkaner
12-04-2008, 11:09
merhabalar ben bonsai hakkında bişey soracaktım ama bonsai bölümünde yazacak yer bulamadım ben bonsai yapmaya çalıştım kökünü fazla kısaltmadım bitkim taflan ama alt yapraklardan sararıp dökülmeye başladı ben bunu nasıl düzeltebilirim üst yapraklar hala yeşil ve canlı ama az kaldı:((

Aslında taflan bu tür müdahalelere iyi cevap verir. Siz yarı gölge serin bir yerde bitkiyi koruyun, gerekirse bir aspirinli su uygulaması yapın ki kökler hareketlensin. Aspirindeki salisilik asit kökleri canlandırır. Yeşil aksamı kök budamasına uygun olarak küçültmediyseniz bitki buna da tepki gösterecektir.

Oyaman
12-04-2008, 17:55
Sevgili Mine Hanım size yine işim düştü, yardımcı olursanız sevinirim :
2 ay evvel bir Malta Eriği fidanı aldım , aldığımda gayet sağlıklı idi şu andaki hali
ise berbat çoğu yaprağını döktü . % 1 lik Bordo bulamacı yaptım . Bu Kara leke denilen hastalıkmı ?
Ağacın 5-6 yaprağı kaldı , daha başka ne yapabilirim ? Bordo bulamacının % sini
arttırabilirmiyim ?

ERKAN1974
14-04-2008, 08:59
Elimde mantar yetiştirilmiş toprak var. (Kültür mantarı kompostu)
Balkon Bahçeciliği ile Bu toprakta salatalık , domates, fasulye ve çiçek yetiştirebilirmiyim. Yoksa yetiştirebilmek için bu toprağı başka topraklarla karıştırmam veye gübrelemem gerekirmi.

Mine Pakkaner
15-04-2008, 07:50
Sevgili Mine Hanım size yine işim düştü, yardımcı olursanız sevinirim :
2 ay evvel bir Malta Eriği fidanı aldım , aldığımda gayet sağlıklı idi şu andaki hali
ise berbat çoğu yaprağını döktü . % 1 lik Bordo bulamacı yaptım . Bu Kara leke denilen hastalıkmı ?
Ağacın 5-6 yaprağı kaldı , daha başka ne yapabilirim ? Bordo bulamacının % sini
arttırabilirmiyim ?
Maalesef bu bitkinin en önemli sorunu olan karaleke hastalığına yakalanmış fidanınız. Malta eriği yetiştiriciliğinde karaleke mücadelesi şöyle;

-1.ilaçlama: Sonbaharda yeni çiçek salkımı oluşunca %1.5’lik borda bulamacı ile
-2.ilaçlama: Çiçek açılmadan önce %1.5’lik bordo bulamacı ile
-3. ve sonraki ilaçlamalar: 10-15 gün aralıkla derime 20 gün kalana kadar Captan 50 WP, Carbendazim WP, Dodine 65 WP, Thiophanate-methyl 70 ilaçlarından biriyle.


Siz şu anda hemen %1.5 lik bir bulamaç ile ilaçlama yapınız.

Mine Pakkaner
15-04-2008, 07:54
Elimde mantar yetiştirilmiş toprak var. (Kültür mantarı kompostu)
Balkon Bahçeciliği ile Bu toprakta salatalık , domates, fasulye ve çiçek yetiştirebilirmiyim. Yoksa yetiştirebilmek için bu toprağı başka topraklarla karıştırmam veye gübrelemem gerekirmi.

Mantar toprağı eğer beklemişse ve yıkanmışsa çok güzel bir yetiştirme ortamı. Genelde pH sı ve EC si yüksek olabiliyor. Bu yüzden üretimden çıkar çıkmaz kullanılamıyor. Yıkanması ve beklemesi gerekiyor. Ben mantar çiftliklerinden alıp kullanıyorum. Sonuçlarından memnunum. Bahçe toğrağı ile karıştırarak kullanıyorum, içine bir miktar kompost ta koyuyorum, inanılmaz güzellikte bir harç oluyor.

ERKAN1974
15-04-2008, 08:11
Mantar toprağı eğer beklemişse ve yıkanmışsa çok güzel bir yetiştirme ortamı. Genelde pH sı ve EC si yüksek olabiliyor. Bu yüzden üretimden çıkar çıkmaz kullanılamıyor. Yıkanması ve beklemesi gerekiyor. Ben mantar çiftliklerinden alıp kullanıyorum. Sonuçlarından memnunum. Bahçe toğrağı ile karıştırarak kullanıyorum, içine bir miktar kompost ta koyuyorum, inanılmaz güzellikte bir harç oluyor.


"içine bir miktar kompost ta koyuyorum" derken. Bu kompostu ne tür bir kompost açarsanız sevinirim. Verdiğiiniz bilgiler için teşekkürler.

Mine Pakkaner
15-04-2008, 21:10
Kullandığım kompost ticari ürün. Ben Biofarm marka kullanıyorum. Yaşar Grubu üretiyor. Ama piyasada pekçok kompost var. Organik gübredir kompost. Evde kendiniz kompost yapıyorsanız onu dahi kullanabilirsiniz. http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2181 başlığını okursanız bu konuda bilgi bulacaksınız.

Oyaman
15-04-2008, 22:34
Yanıtınız için teşekkür ederim Mine Hanım , önerinizi hemen uygulayacağım .

ServetAydoğan
16-04-2008, 14:49
Mine Hanım merhaba,

Tarla bitkileri yetiştirilmesinde kullanılan karışık ekim tekniği ile ilgili yazılar okudum. Aynı teknik sebzelerde de ya da tarla bitkileri ile sebzeler karıştırılarak kullanılabilir mi ? Okuduğum bir yazıda kereviz ile pırasanın beraber ekilmesi durumunda verimin arttığından bahsediyordu, bu doğruysa başka hangi sebzeler karıştırılarak ekilebilir ?

İlginiz için teşekkürler.

hacettepe_38
16-04-2008, 19:20
*** mine hanım
Ben ziraat teknikeriyim fakat bazı konularda tecrübem yok o yüzden yardımcı olabilirmisiniz?Büyük bir proje kapsamında çalışıyoruz damlama sulama sistemi ile ilgili (iğneli ve yapraklı ağaçlar üzerine)

Mine Pakkaner
16-04-2008, 22:48
Mine Hanım merhaba,

Tarla bitkileri yetiştirilmesinde kullanılan karışık ekim tekniği ile ilgili yazılar okudum. Aynı teknik sebzelerde de ya da tarla bitkileri ile sebzeler karıştırılarak kullanılabilir mi ? Okuduğum bir yazıda kereviz ile pırasanın beraber ekilmesi durumunda verimin arttığından bahsediyordu, bu doğruysa başka hangi sebzeler karıştırılarak ekilebilir ?

İlginiz için teşekkürler.
Bu konuda bir bilimsel araştırma okumadım, bilmiyorum, okuduğunuz yazıyı bizimle paylaşırsanız değerlendirme şansımız olur.

Mine Pakkaner
16-04-2008, 22:51
*** mine hanım
Ben ziraat teknikeriyim fakat bazı konularda tecrübem yok o yüzden yardımcı olabilirmisiniz?Büyük bir proje kapsamında çalışıyoruz damlama sulama sistemi ile ilgili (iğneli ve yapraklı ağaçlar üzerine)

Ne konuda yardım istediğinizi belirtmemişsiniz.

hacettepe_38
17-04-2008, 18:15
*** mine hanım
Öncelikle cvp verdiğiniz için teşekkür ederim.Bizim çalışma alanımız karasal iklimde bir bölgede 1700 m yükseltide 1600 m2 li bir alanda teraslı dik bir arazinin damlama sulama ile ağaçlandırmasını yapıyoruz.Fakat bu alanda 250000 kadar fidan dikimi yapyoruz ve diktiğimiz fidanlar genel de 2+5 yaş arasında (sarıçam karaçam sedir huş akasya iğde vb.) geçen yıl 40-50 bin civarında dikim yaptık bu yıl da gerisini tamamlamaya çalışacağız.Sorunlarıma gelince
1-)Alan yüksek ve rüzgarlı olduğu için fidanlara çıta uygulayacaktık fidanları keseceği için bambu bağladık fakat bu seferde yine rüzgardan dolayı tutmuyor uçuyor.Nasıl bi yöntem önerirsiniz?
2-)Dikimimiz 3*1.5 şeklinde yalnız arazimiz taşlı ve dik damlama borularının delikleride 3 m de bir olduğundan bazen tam 3 m ye denk gelmiyor.Mesafemimizi nasıl ayarlayabiliriz?Bitkinin damlama ile su ihtiyacını karşılaması için ne kadar mesafe olursa bitkinin su ihtiyacını etkilemez?
3-)Yaptığımız damlama borularından bitkinin gübreleme ve ilaçlamasını tam yapabilirmiyiz? Kışın içinin boşaltılması ve temizliğini nasıl yapabiliriz?(suya karıştırdığımız asitli gübrelerle mi niterik asit gibi)
4-)Geçen yıl diktiğimiz fidanlardan kuru olanların değişimini yaparken tam kuru olduğundan nasıl emin olabiliriz gündönümünü yani 21 haziran ı beklemelimiyiz?

Mine Pakkaner
17-04-2008, 20:13
Öncelikle forumda cvp, *** gibi kısaltmalar kullanmadığımızı ve buna özellikle karşı durduğumuzu bilmenizi isterim.

1- Hereklemeniz şart. Uygun herekleri dikin, hereğin toğrak altında 50 cm kadarı kalsın, herek bitkiden 30 cm uzakta olsun, uygun bir bağla 8 şeklinde bağlayın. Bağı hereğe sabitleyin.
2-Fidanın 30 cm kadar sağına soluna damlatıcı gelmesi gerek, buna göre ayarlayın.
3-Gübre verirsiniz, topraktan ilaç da verirsiniz ama çok kısıtlı bir kaç tanesi ve kök hastalığı varsa. Fertigasyon için sisteme bir gübreleme ünitesi koymanız gerek. Kış öncesi boruları fosforik veya nitrik asitle açın sonra mümkünse sarın kangallar halinde toplayın. Değilse hat sonu tapalarını açıp boşaltırsınız.
4-Bu kadar beklemeniz gerekmez, mayıs ortası yeterli.

oyaağacı
17-04-2008, 21:36
Sevgili Mine Hanım,
Bu bitkinin adı ne başlığlnda 2776 numaralı mesajda bir çiçek adı sormuştum.Eğer bir cevap yazabilirseniz çoook sevinirim çünkü aklımdan çıkmıyor :o .Kokusuda harikaydı .Teşekkür ederim :eek: :eek: :eek: .

Mine Pakkaner
17-04-2008, 21:49
Bu bir gül aslında, dikensiz bir sarılıcı gül; Rosa banksiae.

oyaağacı
17-04-2008, 21:57
Mine Hanım haariikaasınız çok teşekkür ederim.Artık gözüm heryerde bitki arıyor .İki defa köpeklerle karşı karşıya kaldım çiçek koklayacağım diye. Şimdi rosa banksiae edinme zamanı.

Özcan2007
20-04-2008, 16:32
Sayın Mine Hanım
sitrik asit ile limon tuzu aynı şeymi ?

Mine Pakkaner
20-04-2008, 21:36
Sitrik aside halk arasında limon tuzu veya limon asidi de denir. Çünkü ilk olarak limon suyundan elde edilmiştir ve bütün narenciyelerin ( Citrus sp. - Citric acid) yapısında bol miktarda bulunur.

hacettepe_38
20-04-2008, 22:59
Mine hanım yardımcı olduğunuz ve bilgilendirdiğiniz için teşekkürler.

Süha Şendoğan
23-04-2008, 11:39
Mine hn.merhaba
Bir müddet önce tarladan alıp uzun saksılara diktiğim çilek fideleri gelişmeleri çok yavaşladı bir kısmıda kurumaya yüz tuttu.Toprağı bahçe toprağına karıştırdığım torf ve sulama 3-4 günde bir yapıyorum.Yanlışlık nerede acaba ?

cukka
23-04-2008, 14:13
Sayın Mine Hanım İyi günler. Tarımda Hidrojen peroksit kullanımı ile ilgili sizden bilgi talebim olacak. Şu ana kadar bazı çalışma yapan arkadaşlar olmuş onları okudum. % 50 lik solüsyanına katkı maddeleri katıpta özel bir isim adı altında satan kuruluşlar var. Bunlar genel dezenfektan olarak kullanılmakta. Fakat benim aklımdan geçen ise hidrojen peroksitin bitki beslenme maddeleri ile karıştırılabilirliği. Yani azot fosfor potasyum kalsiyum magnezyum demir bakır çinko mangan gibi maddelerle karıştırılabilirliği ne durumdadır. Bu konuda bilgi verirseniz çok yardımcı olursunuz.İyi çalışmalar diliyorum.

Mine Pakkaner
23-04-2008, 21:05
Tarımda hidrojen peroksitin tek başına kullanılması uygun değildir. Çünkü hidrojen peroksit stabil değildir. Gümüş kullanılarak stabil hale getirilmekte ve etkisi gümüşün antibakteriyel etkisi ile desteklenmekte ve artmaktadır. Bu şekliyle hem dezenfektan hem de aktivatör olarak kullanılabilir. Yine sadece bu formülasyonlar ile tarımda kullanıma ruhsatlıdır.

Benim sürekli olarak kullandığım preparatlardan biridir, ancak bitki besini ile birlikte hiç kullanmadım. Normalde demir üzerinde, kireç üzerinde korozyon etkisi vardır. Bitki besini olarak elemental demire etkisi nedir veya diğerlerine etkisi nedir bu konuda araştırma yapılmış mıdır bilmiyorum ve hiç sanmıyorum. Ben uzun süre bu konuda çalışan bir firmanın danışmanlığını yaptım, yurt dışında bu konu ile ilgili yapılmış mübalağasız yüzün üzerinde araştırma okudum. Bitki besin maddeleri ile karışımı ve birlikte kullanımı hakkında hiç bilgiye rastlamadım. Çünkü dezenfeksiyon ve bitki besleme çok farklı konular, bu konuda bir bilgiye rastlarsanız bizlerle paylaşmanızı rica ederim.

Özcan2007
23-04-2008, 22:21
Sayın Mine Hanım
pH'ı düşürmek için sitrik asit, asetik asit, laktik asit eklemeyi düşünüyorum.Fakat 1000 litre suyun pH'ını 8 den 6'ya düşürmek için ne kadar gerekir bilemiyorum. Bu asitlerin hangisini kullanmalıyım. Bitki ilaçlama suyuna kullacağım bir yan etkisi olurmu bitkiye. Teşekürler

gundolay
25-04-2008, 10:34
Merhaba,
Benim top akasya hakkında bilgiye ihtiyaım var.Nasıl yetiştiriliyo,bakımı,budaması, en ideal dikim mesafesi vb. konularda yardımınıza ihtiyacım var. Sitelerde genelde fidanlık olarak bilgi vermişler.Belediyemiz bünyesinde top akasya fidanı dikmeyi düşünüyoruz.Fakat bu konuda çok fazla bilgim yok. Bölgemizdede daha yeni yeni dikimi yapılıyo (batı karadeniz zonguldak).

Teşekkürler...

Mine Pakkaner
26-04-2008, 20:16
Sayın Mine Hanım
pH'ı düşürmek için sitrik asit, asetik asit, laktik asit eklemeyi düşünüyorum.Fakat 1000 litre suyun pH'ını 8 den 6'ya düşürmek için ne kadar gerekir bilemiyorum. Bu asitlerin hangisini kullanmalıyım. Bitki ilaçlama suyuna kullacağım bir yan etkisi olurmu bitkiye. Teşekürler

100lt suya 40 gr MAP gübresi verirseniz bu ihtiyacınızı karşılarsınız. Diğerleri için size miktar veremeyeceğim. Az bir ölçekte pH metre ile deneme yapıp öyle kullanın. Bitkiye ise yararı değil faydası olur, çünkü ilacın etkinliği artar.

Mine Pakkaner
26-04-2008, 20:21
Merhaba,
Benim top akasya hakkında bilgiye ihtiyacım var.Nasıl yetiştiriliyor,bakımı,budaması, en ideal dikim mesafesi vb. konularda yardımınıza ihtiyacım var. Sitelerde genelde fidanlık olarak bilgi vermişler.Belediyemiz bünyesinde top akasya fidanı dikmeyi düşünüyoruz.Fakat bu konuda çok fazla bilgim yok. Bölgemizdede daha yeni yeni dikimi yapılıyor (Batı Karadeniz Zonguldak).

Teşekkürler...

Topa akasyayı yol ağaçlandırmasında genel olarak 5-8 m de bir kullanmaktayız, ancak bu ölçü duruma veya uygulanacağı alana göre değişir.
Özel bir bakım gerektirmez ancak yaprak bitlerine karşı dikkatli olun. Budaması da basit, top formunu bozan sürgünleri kesin.

sercinyo
27-04-2008, 02:42
Mine Hanım,

http://www.gardeningexpress.co.uk/ProductDetails.asp?ProductID=11360

Bu bitkinin 80-90 yıllık ağacı mevcut eski evimizde.Sitede bitkinin tohumları satılıyor lakin ben yıllardır bizdeki ağacın tohum verdiğine şahit olmadım.;)

Bendeki ağaçlı haliyle bu ağaçtan nasıl ekim yapabilirim ? Tamamen maneviyatı olduğu için istiyorum, eskiden bu ağaç için kahve çiçeği, akasya tanımı yapılırdı.
Penelophe'den öğrendiğim kadarıyla mor salkımmış.Ne önerirsiniz bu ağaçtan bir kök çıkarmam için, şu an tamamı yaprak durumda çiçek kalmadı.

Mine Pakkaner
27-04-2008, 20:53
Bu bir mor salkım, ağaç değildir, sarılıcı ve tırmanıcıdır. Sizin bahsettiğiniz akasya ise ağaçtır. Botanik adını yazayım bu şekilde bakın, belki de aslında aradığınız o; Robinia pseudoacacia.

Akasyalar tohumdan ve dip sürgünlerinden kolayca ürer. Ancak bu mevsim doğru zaman değil. Yapraksızken yapmalısınız.

Aynı şey morsalkım için de geçerli, dipten ayırma yapabilirsiniz ancak yapraksızken.

sercinyo
27-04-2008, 21:09
Mine Hanım,

Evet, verdiğiniz isim üzerine hemen baktım.Robinia pseudoacacia, vikipediada 'Beyaz Çiçekli Yalancı Akasya' olarak geçiyor.İşte bendeki bahsettiğim ise bunun masmavi çiçekli ve yine misler gibi kokanı.Ancak vikide bu ağacın (beyaz olanı) tohum verdiğinden bahsedilmiş.Ben yıllardır şahidim bir kez bile tohum vermediğine.Daha evvel çoğaltmak için deneylerimiz oldu ancak hep hüsran...

Sizinde belirttiğiniz gibi, Robinia pseudoacacia'nın mavisi tohumsuz , hiç mümkünü yokmudur tutturmanın ? Vakit ayırıp cevapladığınız içinde ayrıca teşekkür ederim.

Mine Hanım, şimdi zamanı değil demiştiniz.Bu bendeki mavi çiçekli ama tohumsuz akasya için doğru zaman ne zaman olmalı ? Çok teşekkürler.

Mine Pakkaner
27-04-2008, 22:12
Mavi çiçekli bir akasya bilmiyorum Sercinyo, ancak kırmızımsı eflatunumsu Robinia hispida var. Acaba ondan mı bahsediyorsunuz. Bir fotoğraf yollasanıza... Yakından yaprak çekimi de olsun lütfen.

canofer
28-04-2008, 15:18
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=229287#post229287
adresinde sorduğum soruyu birde size sorayım
cevaplandırırsanız sevinirim

Mine Pakkaner
28-04-2008, 18:45
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=230014&postcount=31 :)

canofer
29-04-2008, 13:41
çok teşekkürler

Tuba
29-04-2008, 14:24
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=229932&postcount=78

Mine hanım merhaba,
Yukarıdaki soruma cevap gelmemiş de size sorayım istedim. İyi günler

Süha Şendoğan
03-05-2008, 12:44
Mine hn.merhaba
Picon veya pikon cevizi hk.bilgi bulamadım biraz bilgi verirseniz sevinirim.
Teşekkürler

kızılhisar
04-05-2008, 12:12
Sayın Mine Hanım,

Bahçemde bulunan limoni selvilerde, gövdeden uçlara doğru dallar kurumaya başladı.Uç kısımlar sağlıklı görünmesine rağmen gövdeye doğru olan kısımlar kahverengileşerek kuruyor. Bu konuda ne yapabilirim ? Teşekkürler

Innuendo
05-05-2008, 15:26
Sayın Mine PAKKANER, Fritillaria imperialis isimli, Ağlayan Gelin de denilen, Ters Lale'nin mevsimi dışında üretilmesi için neler yapılması gerekir? Genellikle Mayıs ayında alınan soğanlar kurutularak sonbaharda ekilir deniliyor, zorlama yapılması için veya dormansiyi kırmak için yapılabilecek şeyler nelerdir? Teşekkür ederim...

malbman
06-05-2008, 04:43
Sayın Mine PAKKANER, asmalarda görülen "powdery mildew" adlı hastalığın Türkçe bir adı var mıdır? Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Saygılarımla

Özhan
06-05-2008, 06:23
Mine hn.merhaba
Picon veya pikon cevizi hk.bilgi bulamadım biraz bilgi verirseniz sevinirim.
Teşekkürler

Yanılmıyorsam pikan cevizi olucak (pecan). Bu şekilde aratırsan bulursun diye tahmin ediyorum .

Özhan
06-05-2008, 06:32
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=229932&postcount=78

Mine hanım merhaba,
Yukarıdaki soruma cevap gelmemiş de size sorayım istedim. İyi günler

Forumun daha önceki mesajlarında Selahattin Bey dönüşümlü olarak kullanılmasını önermişti. Böylece dozaj karmaşasından da kurtulunmuş olur heralde.

betül38
06-05-2008, 11:00
Mine Hanım,
NPK10+40+10 gübresi aldım çiçekli ve çiçeksiz salon çiçeklerinde kullana bilirmiyim

Kerem50
06-05-2008, 15:42
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8746

Burada tekrar etmek istemedim.
Mine hanım bilginiz var mı?
Teşekkürler

mesut5
06-05-2008, 18:54
merhabalar Mine hanım...!,yukarıda verdiğiniz sitede anlatımlar yabancı dil,ayrca resimlerdende anlamak mümkün değil,hiç budama yapmayan birileri için oldukça zor anlaşılıyor.Bu nedenle anlaşlabilen türkçe herhangi bir site tafsiyesinde bulunabilirmisiniz.(Anlatımlı ve gösteimli olarak)

Süha Şendoğan
07-05-2008, 13:24
Yanılmıyorsam pikan cevizi olucak (pecan). Bu şekilde aratırsan bulursun diye tahmin ediyorum .

Sağol Karaçalı
Pecan cevizi diye anılıyormuş.Bu şekilde ulaştım.

Funda Kalaycıoğlu
07-05-2008, 20:53
Sayın Mine Hanım,
Bir süredir seralarda Melia Azedarach (Tesbih ağacı) aramaktaydım. Bugün Alibeyköy Belediye fidanlığındaki bir orman mühendisi (bir kaç saat kadar aradığım diğer ağaçlarla gerçekten çok ilgilendikten sonra) ellerinde bir kaç tane 12-14 kutür yeni söküm Tesbih Ağacı fidanı olduğunu söyleyerek epey tereddüt etti ve sonra 'Aslında yeni söküm pek vermek istemem ama...Yok yok; ağacı iyice desteklersiniz, bir şey olmaz. Merak etmeyin, alın' dedi. Zaten fiyatı da pek bir şey değil.
Ben ne demek istediğini anlamasam da, gereken teknik bilgiye sahip olmadığım için ısrarlı olup bir şeyler soramadım. Cuma günü diğer ağaçları almaya geldiğimde karar vereceğimi söyledim.
Silivri'deki diğer bahçelere de bakan emektar fakat çekirdekten yetişme bahçevanımız da "Abla ben senin bu garip ağaçlarından, çalılarından bir şey anlamıyorum zaten; şimdi ne diyeyeyim ben sana..." deyip kestirip attı telefonda...
Böyle garip bir soruyla sizi meşgul ettiğim için üzgünüm fakat bu ağacı çok istediğim ve yanlış bir şey yapıp da zavallıyı öldürmekten korktuğum için size danışmaktan başka çare bulamadım.
Bana bir fikir verirseniz sevinirim.
Saygılarımla.

Mine Pakkaner
07-05-2008, 22:45
Mine hn.merhaba
Picon veya pikon cevizi hk.bilgi bulamadım biraz bilgi verirseniz sevinirim.
Teşekkürler

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1108 başlığına bir bakmanızı tavsiye ederim. :)

Mine Pakkaner
07-05-2008, 22:48
Sayın Mine Hanım,

Bahçemde bulunan limoni selvilerde, gövdeden uçlara doğru dallar kurumaya başladı.Uç kısımlar sağlıklı görünmesine rağmen gövdeye doğru olan kısımlar kahverengileşerek kuruyor. Bu konuda ne yapabilirim ? Teşekkürler

BU son dönemde hızla yaygınlaşan bir mantari hastalıktan olabilir. HAstalık mazı ve leylandileri de etkiliyor. Bakırlı bir preparat denemelisiniz. Bir tarım ilacı bayisine başvurun.

Mine Pakkaner
07-05-2008, 22:58
Sayın Mine PAKKANER, asmalarda görülen "powdery mildew" adlı hastalığın Türkçe bir adı var mıdır? Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Saygılarımla

Powdery mildew külleme hastalığıdır Sayın Malbman.

Mine Pakkaner
07-05-2008, 23:21
merhabalar Mine hanım...!,yukarıda verdiğiniz sitede anlatımlar yabancı dil,ayrca resimlerdende anlamak mümkün değil,hiç budama yapmayan birileri için oldukça zor anlaşılıyor.Bu nedenle anlaşlabilen türkçe herhangi bir site tafsiyesinde bulunabilirmisiniz.(Anlatımlı ve gösteimli olarak)

Sorunuzu ilk yazdığınız meyve ağaçlarında budama başlığı çok detaylı bilgiler içeriyor. Ancak elimde Türkçe video yok. Olan bir site de bilmiyorum.

Mine Pakkaner
07-05-2008, 23:22
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8746

Burada tekrar etmek istemedim.
Mine hanım bilginiz var mı?
Teşekkürler

Bu isimle bir ağaç bilmiyorum. Yerel isimler yanıltıcı olabiliyor. Bir fotoğraf görme şansımız olursa fikir yürütebiliriz.

Mine Pakkaner
07-05-2008, 23:35
Sayın Mine Hanım,
Bir süredir seralarda Melia Azedarach (Tesbih ağacı) aramaktaydım. Bugün Alibeyköy Belediye fidanlığındaki bir orman mühendisi (bir kaç saat kadar aradığım diğer ağaçlarla gerçekten çok ilgilendikten sonra) ellerinde bir kaç tane 12-14 kutür yeni söküm Tesbih Ağacı fidanı olduğunu söyleyerek epey tereddüt etti ve sonra 'Aslında yeni söküm pek vermek istemem ama...Yok yok; ağacı iyice desteklersiniz, bir şey olmaz. Merak etmeyin, alın' dedi. Zaten fiyatı da pek bir şey değil.
Ben ne demek istediğini anlamasam da, gereken teknik bilgiye sahip olmadığım için ısrarlı olup bir şeyler soramadım. Cuma günü diğer ağaçları almaya geldiğimde karar vereceğimi söyledim.
Silivri'deki diğer bahçelere de bakan emektar fakat çekirdekten yetişme bahçevanımız da "Abla ben senin bu garip ağaçlarından, çalılarından bir şey anlamıyorum zaten; şimdi ne diyeyeyim ben sana..." deyip kestirip attı telefonda...
Böyle garip bir soruyla sizi meşgul ettiğim için üzgünüm fakat bu ağacı çok istediğim ve yanlış bir şey yapıp da zavallıyı öldürmekten korktuğum için size danışmaktan başka çare bulamadım.
Bana bir fikir verirseniz sevinirim.
Saygılarımla.

Funda Hanım, tesbih ağacı son derece güzel bir ağaçtır, beğenmekte çok haklısınız. Şu anda İzmir'de çiçek içindeler ve güzelim çiçekleri mis gibi de kokuyor.

Orman mühendisi arkadaşımız tereddüt etmekte çok haklı, yeni söküm bir ağacın henüz tutup tutmayacağı belli olmaz. Söküm ağaç alacaksak hemen sorarım ne zaman söküldü? Ağaç eğer düzgün sökülmüşse, söküleli birkaç ay olmuşsa, yeni kılcal kökler oluşturmuşsa, yeni yaprakcıklar vermeye başlamışsa sorun yok demektir. Ancak vakitsiz bir söküm risk oluşturur ve genellikle hüsranla sonuçlanır.

Bu durumda ağacı desteklemek için mutlaka dallarını sert budamalı, kökleri teşvik etmek için mikoriza veya deniz yosunları kullanılmalı, ağaç güzelce hereklenmeli veya çok büyükse gerdirme ile sabitlenmelidir.

Eğer ağacı sökmedilerse bırakın yerinde kalsın seneye alırsınız. Yok söktülerse alın şansınızı deneyin, hem bu sayede sizin ihtimamlı bakımınızla ağacın da yaşam şansı olacaktır.

Mine Pakkaner
07-05-2008, 23:37
Mine Hanım,
NPK10+40+10 gübresi aldım çiçekli ve çiçeksiz salon çiçeklerinde kullana bilirmiyim

Çİçekli bitkiler için çok uygun bir formülasyon bu Betül Hanım, ancak çiçeksiz bitkilerde N daha yüksek olmalı.

Funda Kalaycıoğlu
07-05-2008, 23:38
Beni yüreklendirdiniz Mine Hanım. İlginize gerçekten çok teşekkür ederim.
Saygılar.

malbman
08-05-2008, 03:42
Mine hanım gecenin bir yarısı hiç üşenmeden verdiğiniz yanıt için çok teşekkür ederim.
Saygılarımla

nazlı06
08-05-2008, 12:32
Mine hanım, benim bahçeye diktiğim patlıcanlar ölüyor. hafta sonu çapa yaparken bazılarının dibinde siyah kurt buldum. Ama dana burnu değilmiş. Yarın pazardan yine fide alıp tekrar dikicem.Bu 3cü kez dikişim olacak. ne yapmam gerekiyor?

betül38
08-05-2008, 13:12
çok teşekkür ederim Mine Hanım,

mesut5
08-05-2008, 17:21
Mine hanım,benim takribi olarak 100 civarında zeytin ağacım mevcut.Bunlardan 60 adeti Edremit geri kalanıda yöresel Memecik zeytinidir.Edremit olanlar henüz 6-7 yıllık ancak Memecik olanlar 30-40 yaş arasındalar.Memeciklerde sıksık görünen rahatsızlıklardan biriside dal kurumasıdır.Ben bu ağaçların gövde ve dallarına bakıyorum herhangi bir kanser ile ilgili emare yok.Kuruyan dalı kesmek zorununda kalıyorum üremesin diye,ancak yinede dallarda kuruma devam ediyor.Daha önceden bu şekilde kurumanın üremesini önlemiştim.acaba sorun sizce nedir ve nasıl bir önlem alabilirim.Şimdiden teşekkür ederim.

kızılhisar
08-05-2008, 20:21
Teşekkür ederim Mine Hanım.

Mine Pakkaner
10-05-2008, 13:21
Mine hanım, benim bahçeye diktiğim patlıcanlar ölüyor. hafta sonu çapa yaparken bazılarının dibinde siyah kurt buldum. Ama dana burnu değilmiş. Yarın pazardan yine fide alıp tekrar dikicem.Bu 3cü kez dikişim olacak. ne yapmam gerekiyor?

Toprak kurdtlarından biri olabilir. İlaçlı mücadele yapmanız gerek. Bu yüzden size en yakın ziri ilaç bayisindeki ziraat mühendisinden bilgi ve ilaç almanızı öneririrm. Ancak siz yine de etiketindeki kullanım alanlarını ve dozu iyi okuyunuz.

Mine Pakkaner
10-05-2008, 13:25
Merhaba Mine hanım,benim takribi olarak 100 civarında zeytin ağacım mevcut.Bunlardan 60 adeti Edremit geri kalanıda yöresel memecik zeytinidir.Edremit olanlar henüz 6-7 yıllık ancak memecik olanlar 30-40 yaş arasındalar.Memeciklerde sıksık görünen rahatsızlıklardan biriside dal kurumasıdır.Ben bu ağaçların gövde ve dallarına bakıyorum herhangi bir kanser ile ilgili emare yok.Kuruyan dalı kesmek zorununda kalıyorum üremesin diye,ancak yinede dallarda kuruma devam ediyor.Daha önceden bu şekilde kurumanın üremesini önlemiştem.acaba sorun sizce nedir ve nasıl bir önlem alabilirim.Ayrıca Edremitlerin içerisinde (Fidanlıktan satn alınarak dikilme) ilginç bir bir zeytin var.benim çok garibime gitti.Meyveleri küçük küçük ama salkım gibi,normalde zetin çiçek açtığı zaman,çiçek dalında mecut çiçeklerin bir kısmını ağaç atar ve 1 veya 2 meyve verir ancak bu ağaç hepsini meyve yapıyor üzüm salkımı gibi.Bu konu hakkındada bilgilenmeye ihtiyaç hissettim,daha önce forumda belirtilen tabii ilçlar meyveler içinde geçerlimidir,teşekkürler ve saygılar

Acaba vertisilyum solgunluğu mu var ağacınızda. lütfen hemen en yakın tarım ilçe veya il müdürlüğüne gidiniz. Bu hastalık ise çok tehlikeli ve ölümcüldür.

Bahsettiğiniz zeytin yabancı bir çeşit. Yağlık bir zeytin. Son yıllarda ülkemizde de bu çeşitle zeytinlikler tesis edilmeye başlandı.

Tabii ilaçları meyvelerde de kullanabilirsiniz.

Saygılar.

mesut5
10-05-2008, 18:56
Mine hanm sizi sorularmla bunaltmıyorumdur umarım,yukarıda bahsettiğim Edremit türü zeytinleri,yol üzeri Edremitten satın almıştım,dolayısıyla sertifkalı değiller,sertifikalıya dönüştürebilme olasılığım varmıdır,teşekkürler.

Mine Pakkaner
10-05-2008, 20:12
Mesut Bey, bu imkansız, diktiğiniz zeytinler ya sertifikalıdır ya da değildir. Maalesef, eğer böyle birşey istiyorduysanız baştan sertifikalı fidan almanız gerekirdi.

nazlı06
10-05-2008, 20:38
Teşekkür ederim mine hanım.

hsnayta
10-05-2008, 21:06
Söke-Didim arasında bir bahçemiz mevcut. Kuzeydoğu yönüne bakan yamaçta yer alıyor.Arazi taşlık ve toprak kırmızı. Toprak analizi henüz yaptırmadık. Burası tam da Didim körfezi ile Bafa gölü arasında yer almakta ancak göl veya denizi dağlar nedeni ile görmüyor. Size sorum buraya defne ağacı ve limon dikilse tutma ihtimali olur mu?Defne hakkında ne kadar sulanması ihtiyacı duyduğu hakkında bilgi edinemedim.Ticari anlamda değil görsel açıdan dikmek istiyoruz.

Mine Pakkaner
10-05-2008, 21:53
Defne suya çok ihtiyaç duymaz kanaatkar bir bitkidir. Tabiatta sadece yıllık yağışlarla yetinir. Ancak yeni dikilmiş bir fidanın suya ihtiyacı yaz döneminde fazla olur. Siz haftalık sulayacağınızı varsayın. Limon ise daha zor, güney yamaçları sever. Elinizi üzerinde tutmanız gerekir.

mesut5
14-05-2008, 19:23
Mine hanım dana burnu ile mücadeleyi formda bulamadm,konu ile ilgili herhangi bir kaynak mevcutmu formda,teşekkürler.!

Mine Pakkaner
14-05-2008, 22:11
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=26026&postcount=40
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=14680&postcount=31

Bunun dışında siz ilaçlı mücadele yapacaksanız zehirli yem olarak 10 kg kepeğe 150 gr Thiodan WP kullanabilirsiniz. Bu yemi dana burnundan başka toprakta bozkurtlar ve telkurtları için de kullanabilirsiniz.

ezgieylem
17-05-2008, 21:49
--------------------------------------------------------------------------------
mine hanım, ben yeni bir üyeyim ve bu siteyi bulduğum için çok mutluyum, benim derdim; evde yeşilliği ve çiçeği çok seviyorum ama toprağı haşereleri çeker eve böcek taşır diye korkuyorum, evdeki haşere problemim yüzünden taşınmayı planlıyorum ve taşınırken de tüm çiçekleri toprak eve yeniden böcek çekmesin diye atmayı düşünüyorum, ama kıyamıyorum.......... topraklarını aldığım bi tarım ialcıyla ialçladım, bi kere birinin dibinde kırk ayak gördükten sonra hepsini ialçladım ve bende korkunç bir faranjit ve ses kısıklığı yaşadım bu ilaç yüzünden ama ya gene çıkarsa.....
bir kere oldu ama bir kere daha olmasına dayanamam. hiç değilse yeniden eve çiçek alırsam bunları atsam bile en başından bunu önlemenin kesin bir yolu yok mu???

özlem11
19-05-2008, 10:40
Merhaba Mine Hanım,
Benim sorunum bahçemizdeki 15 gülden sadece bir tanesinin yaprağının yeşil renk değilde sarı olması. Daha önceki yıllarda oda yeşildi. Fakat bu sene sarı...
Fazla gelişmiyor. Cinsi ısparta asma gülü diye biliyorum... Bu böcek sinek için düzenli ilaçlamasınıda yapıyoruz. Yapraklarında böcek vs. de yok.Ana dallar sağlam.
Sizce sorun neden kaynaklanabilir...

sındırgılı
19-05-2008, 20:19
Merhaba Mine Hanım
Daha ilk uye oldugum zaman sıkıntılarımı dile getirmiştim.Çok sukur forumdaki bilgiler sayesinde tohumlarım dikim buyuklugune geldi.Bizim Büyük Adada 80-90 m2 sebze ekilecek
yerimiz mevcut.Malum yine susuz bir yaz geçirecegimizi tahminle damlama sulama sistemi
yapmak istiyorum.Bahcemın eni 5 mt boyu 15-20 mt arası.Kuyum var ama hiç su birikmedi,musluk suyunu kullanacagım.Çok basit nasıl bir sistem yapabilirim?Yoksa karık usulu sulamamı yapsam?Çarsamba gunu fideleri dikecegım.Karık yapıp tepe noktalara fidelerimi dikip kararı sonramı versem?Bilgilerinizi benimle paylasırsanız cok mutlu olacagım

ezo
19-05-2008, 22:12
Merhaba Mine Hanım
Benim sorunum malta eriği ağacımla ilgili. Şöyle ki; evimizi aldığımızda ağaç vardı tahminimce 5 yaşlarında 3 senedir beraberiz ama maalesef toplam 5 meyvesini yiyebildik bakımda mı problem var özel birşey mi yapmak gerekiyor bilemiyorum. Ağaç çok çiçek açıyor hemen hemen hepsi meyve çanağı diyeyim oluşturuyor fakat meyveler büyümeden dalında dökülüyor şu anda üzerinde bir tane meyve var. Malta eriği hakkındaki hastalıkları okudum, yaprakları çok sağlıklı, kışın bol keçi gübresi verdim, yapmam gereken birşeyler var fakat ne yapayım hiç bir fikrim yok. Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Funda Kalaycıoğlu
19-05-2008, 23:29
Sayın Mine Hanım,
Haftalardır peşinde koştuğum ağaçları nihayet bir serada bir araya getirebildim. 10-12, 12-14 kutür, 3-3,5m. boylu, üzerleri yeni sürgünlerle dolu, neşeli görünümlü ağaçlardılar.

Ancak tam alırken içlerinden bazılarının yani : koelreuteria (güvey kandili), gülibrişim, gleditchia 'sunbrust', lagerstroemia indica ve rhus typina'nın yeteri kadar saksıda beklemediğini söylediler. "Bu durumdayken saksıdan çıkarıp kökleri oynatmayın. Böyle saksıları ile gömün şimdilik. Sonra Ekim ya da Mart ayında topraktan çıkarıp saksısından dikkatle çıkarıp tekrar dikersiniz. Böylece bizde saksıda bekleyeceğine, o dönemi sizin bahçenizde geçirmiş olurlar" dediler. "Aslında şimdi dikseniz de olur ama böylesi daha garanti" diye eklediler.

Geçen hafta yine bu bölümde 1609 nolu mesajda yeni söküm tesbih ağacı (Melia azedarach) sormuştum size... Cevabınızdan yüreklenerek onu da almaya gittim. Saksılamışlar. Hepsini birden aldırmaya bir kapalı kasa kamyon gönderdim. Yakın seralardaydılar zaten ve sera mühendislerinin nezaretinde yüklenmişler fakat ağaçlar yüksek boylu olduğu için yatırarak yüklemişler.

Ağaçlar İstanbul'dan Silivri'ye geldiklerinde, diğer ağaçlar sapasağlam gelirken, yukarıda saydığım tüm ağaçların topraklarının % 10-20 kadarı dökülerek ve saksının içinde kökleri sallanarak, yamulup yumularak gelmiş olduklarını gördük.

Site bahçevanımızın önerisiyle (internet hattımız henüz olmadığından size ulaşamadım) toprakları geri doldurup üzerlerine basa basa toprağı sıkılaştırmaya çalıştık ve saksıları ağzına kadar suyla doldurup üç gün boyunca sürekli bastırdık, suladık.

Biz ağaçları yine önerildiği gibi saksılarıyla gömelim diyoruz. Bahçevanımız "İki işe ne gerek var. Saksının bir yerlerinden toprağa kök verip, ekim ayında yine söküm yapılmış gibi olur. Yazık ağaçlara... Biz bunları önümüzdeki pazar günü güzelce dikelim, herekleriz, sularız, zaten gerekli yosunu falan serada saksıya koymuşlardır. Bir şey olmaz" diyor ama hemen ardından ekliyor; "Ama bunlar buraların ağaçları değil. Kışı geçirebilirler mi bilmem. Fazla ümitlenmeyin. Sonra da bana kızmayın"

İstanbul'a döner dönmez size yazıyorum. Ağaçlar orada... Hergün sulanacaklar ama sizin akıbetleri ile ilgili vereceğiniz kararı bekliyorlar. Ben bir tek Tesbih ağacım için riske girmeye razıydım ama şimdi neredeyse benzer durumda (ve üzerleri körpe sürgünlerle dolu)bir sürü ağacım oldu ve tek başıma hepsinin altından kalkamayacağımdan korkuyorum. Hatta Sumak şimdiden sanki biraz küskün gibi geldi gözüme.

Sizi çok sık meşgul ettiğimin farkındayım ama sanki ben titizlendikçe, heveslendikçe bütün gariplikler benim başıma geliyor ve çaresiz kalakalıyorum.

Böyle garipliklerle bir daha zamanınızı almak zorunda kalmayacağımı umarım. Bana bir kez daha yardımcı olursanız çok sevinirim.
Saygılar.

Mine Pakkaner
20-05-2008, 11:41
--------------------------------------------------------------------------------
...toprağı haşereleri çeker eve böcek taşır diye korkuyorum, evdeki haşere problemim yüzünden taşınmayı planlıyorum ve taşınırken de tüm çiçekleri toprak eve yeniden böcek çekmesin diye atmayı düşünüyorum, ama kıyamıyorum.......... topraklarını aldığım bi tarım ialcıyla ialçladım, bi kere birinin dibinde kırk ayak gördükten sonra hepsini ialçladım ve bende korkunç bir faranjit ve ses kısıklığı yaşadım bu ilaç yüzünden ama ya gene çıkarsa.....
bir kere oldu ama bir kere daha olmasına dayanamam. hiç değilse yeniden eve çiçek alırsam bunları atsam bile en başından bunu önlemenin kesin bir yolu yok mu???


Saksılı bir bitkinin toprağında çıkabilecek zararlı böcekler için ilaçlamadan başka çareniz yok. Eğer siz sıfırdan yetiştiricilik yapacaksanız vaya saksı değiştirecekseniz bu konuda dergide yazdığım evde bitkileriniz için hijyen (http://www.agaclar.net/dergi/mart07.html) başlıklı bir makale vardı, onu okumanızı öneririm, çok faydalanacaksınız.

Mine Pakkaner
20-05-2008, 11:47
Merhaba Mine Hanım,
Benim sorunum bahçemizdeki 15 gülden sadece bir tanesinin yaprağının yeşil renk değilde sarı olması. Daha önceki yıllarda oda yeşildi. Fakat bu sene sarı...
Fazla gelişmiyor. Cinsi ısparta asma gülü diye biliyorum... Bu böcek sinek için düzenli ilaçlamasınıda yapıyoruz. Yapraklarında böcek vs. de yok.Ana dallar sağlam.
Sizce sorun neden kaynaklanabilir...

Bu gülün bir fotoğrafını görmek mümkün olsa daha iyi fikir yürütürdük Olay9.

Mine Pakkaner
20-05-2008, 11:53
...damlama sulama sistemi
yapmak istiyorum.Bahcemın eni 5 mt boyu 15-20 mt arası.Kuyum var ama hiç su birikmedi,musluk suyunu kullanacagım.Çok basit nasıl bir sistem yapabilirim?Yoksa karık usulu sulamamı yapsam?Çarsamba gunu fideleri dikecegım.Karık yapıp tep.e noktalara fidelerimi dikip kararı sonramı versem?..

Elbette damla sulama sistemi kurmanız daha iyi. Salma sulamada kullanılacak sı miktarı ile damla sulamada kullanılacak olan su miktadı çok faklıdır. Bu durumda bitkileri karıklara dikmeyin. Sıraya dikin ve yanlarından damla sulama borularını geçirin.

Mine Pakkaner
20-05-2008, 12:00
Merhaba Mine Hanım
Benim sorunum malta eriği ağacımla ilgili. Şöyle ki; evimizi aldığımızda ağaç vardı tahminimce 5 yaşlarında 3 senedir beraberiz ama maalesef toplam 5 meyvesini yiyebildik bakımda mı problem var özel birşey mi yapmak gerekiyor bilemiyorum. Ağaç çok çiçek açıyor hemen hemen hepsi meyve çanağı diyeyim oluşturuyor fakat meyveler büyümeden dalında dökülüyor şu anda üzerinde bir tane meyve var. Malta eriği hakkındaki hastalıkları okudum, yaprakları çok sağlıklı, kışın bol keçi gübresi verdim, yapmam gereken birşeyler var fakat ne yapayım hiç bir fikrim yok. Yardımcı olursanız çok sevinirim.


Fidanınızı aşılı mı acaba yoksa çekirdekten yetişme mi? Aşılı fidanlar aşıdan 2-3 yıl sonra meyve vermeye başlar. Aşısız olanlar ise kendine kısır çıkabilir. yani çok güzel yemyeşil yetişir ama meyve vermez. Bunun hastalık ve bakımla ilgisi yoktur. Tamamen çeşit özelliğidir. Bu konuya dikkat etmelisiniz. T göz aşısı, yama aşısı veya yonga aşısı güzel sonuç verir.

Mine Pakkaner
20-05-2008, 12:10
Sayın Mine Hanım,
Haftalardır peşinde koştuğum ağaçları nihayet bir serada bir araya getirebildim. 10-12, 12-14 kutür, 3-3,5m. boylu, üzerleri yeni sürgünlerle dolu, neşeli görünümlü ağaçlardılar.

Ancak tam alırken içlerinden bazılarının yani : koelreuteria (güvey kandili), gülibrişim, gleditchia 'sunbrust', lagerstroemia indica ve rhus typina'nın yeteri kadar saksıda beklemediğini söylediler. "Bu durumdayken saksıdan çıkarıp kökleri oynatmayın. Böyle saksıları ile gömün şimdilik. Sonra Ekim ya da Mart ayında topraktan çıkarıp saksısından dikkatle çıkarıp tekrar dikersiniz. Böylece bizde saksıda bekleyeceğine, o dönemi sizin bahçenizde geçirmiş olurlar" dediler. "Aslında şimdi dikseniz de olur ama böylesi daha garanti" diye eklediler.

Geçen hafta yine bu bölümde 1609 nolu mesajda yeni söküm tesbih ağacı (Melia azedarach) sormuştum size... Cevabınızdan yüreklenerek onu da almaya gittim. Saksılamışlar. Hepsini birden aldırmaya bir kapalı kasa kamyon gönderdim. Yakın seralardaydılar zaten ve sera mühendislerinin nezaretinde yüklenmişler fakat ağaçlar yüksek boylu olduğu için yatırarak yüklemişler.

Ağaçlar İstanbul'dan Silivri'ye geldiklerinde, diğer ağaçlar sapasağlam gelirken, yukarıda saydığım tüm ağaçların topraklarının % 10-20 kadarı dökülerek ve saksının içinde kökleri sallanarak, yamulup yumularak gelmiş olduklarını gördük.

Site bahçevanımızın önerisiyle (internet hattımız henüz olmadığından size ulaşamadım) toprakları geri doldurup üzerlerine basa basa toprağı sıkılaştırmaya çalıştık ve saksıları ağzına kadar suyla doldurup üç gün boyunca sürekli bastırdık, suladık.

Biz ağaçları yine önerildiği gibi saksılarıyla gömelim diyoruz. Bahçevanımız "İki işe ne gerek var. Saksının bir yerlerinden toprağa kök verip, ekim ayında yine söküm yapılmış gibi olur. Yazık ağaçlara... Biz bunları önümüzdeki pazar günü güzelce dikelim, herekleriz, sularız, zaten gerekli yosunu falan serada saksıya koymuşlardır. Bir şey olmaz" diyor ama hemen ardından ekliyor; "Ama bunlar buraların ağaçları değil. Kışı geçirebilirler mi bilmem. Fazla ümitlenmeyin. Sonra da bana kızmayın"

İstanbul'a döner dönmez size yazıyorum. Ağaçlar orada... Hergün sulanacaklar ama sizin akıbetleri ile ilgili vereceğiniz kararı bekliyorlar. Ben bir tek Tesbih ağacım için riske girmeye razıydım ama şimdi neredeyse benzer durumda (ve üzerleri körpe sürgünlerle dolu)bir sürü ağacım oldu ve tek başıma hepsinin altından kalkamayacağımdan korkuyorum. Hatta Sumak şimdiden sanki biraz küskün gibi geldi gözüme.

Sizi çok sık meşgul ettiğimin farkındayım ama sanki ben titizlendikçe, heveslendikçe bütün gariplikler benim başıma geliyor ve çaresiz kalakalıyorum.

Böyle garipliklerle bir daha zamanınızı almak zorunda kalmayacağımı umarım. Bana bir kez daha yardımcı olursanız çok sevinirim.
Saygılar.

Funda Hanım, bu sizin için zor bir karar. Fidanların kökleri henüz yeteri kadar çalışmamış anladığım kadarıyla. Bu durumda herbir bitkiniz risk altında. Şimdi ne yapabileceğimize bir bakalım. Bahçevanınızın dediği onların zaten yosunu filan konmuştur yorumuna itibar etmeyiniz.

Eğer kökler saksıyı sarmamışsa dağılmaları sizin için büyük sorun. Bu durumda saksıdan bitki çıkarken dağılabilir. Fidan çukurunu açtırın. Saksının sadece dibini çıkarttırın. Yanlarını da birkaç yerden kestirin ama açtırmayın (izah edebildim umarım.), bu şekilde bitkiyi saksıyla dikin. Sonbahar sökmenize bile gerek kalmayabilir. Kolay gelsin.

Bu arada zamanımı almıyorsunuz, gelişmeleri bana bildirirseniz sevinirim.

Funda Kalaycıoğlu
20-05-2008, 13:53
Çok teşekkürler Mine Hanım, hafta sonu ağaçları anlattığınız gibi dikeceğiz. Gelişmeleri memnuniyetle bildireceğim. Hatta sonbahara doğru resimlerini de koyarım. Söküp sökmeyeceğimize de siz karar verirseniz sevinirim.
Tekrar teşekkürler.
Saygılar.

özlem11
20-05-2008, 15:52
Mine hanım farklı açıdan resim ekledim. Bu gün baktığımda tomurcuk tacınında kurur gibi olduğunu gördüm...

özlem11
20-05-2008, 15:54
Dallarda da yapraklanma az...

ezo
20-05-2008, 21:11
Mine hanım çok teşekkür ederim. Ben çiçeklenip, meyveyi büyütme safhasında döküldüğü için kısır olabileceğini düşünmemiştim. Vakti geldiğinde aşı yaptıracağım. Çok teşekkürler..

Mine Pakkaner
23-05-2008, 14:43
Mine hanım farklı açıdan resim ekledim. Bu gün baktığımda tomurcuk tacınında kurur gibi olduğunu gördüm...

Genel görünüm fizyolojik bir rahatsızlık gibi. Ben bu durumda şunları yaparım;

Hemen bitkiyi sertçe budarım (gülü bu mevsimde budamanızda sakınca yok endişelenmeyin),
sonra bir kök hastalığı ihtimali için varsa fungusitle yoksa forumda daha önce tarifini verdiğim aspirinli su uygulamasını yaparım,
3-4 gün sonra oksijenli su veriririm,
güzel bir dip çapası ile birlite mikroelementler de içeren azotça zengin bir kimyasal gübre veriririm ve gelişmeleri izlerim.

Güler
23-05-2008, 17:42
Sayın Mine hanım, bahçede çit bitkisi olarak lükstürüm kullandım. Dış kısmında da 30cm lik duvar ve üzerinde tel var. Zaman zaman budama da yaptım. Şimdilerde bazı dallarındaki kurumalar dikkatimi çekti. Boyları da hayli uzadı. Niyetim yerden 30 cm kadar bırakarak iyice budamak. Hem boylarınını da bu kadar uzun yapmak istemiyorum, çitten ziyade ağaç görünümüne girdiler gibi. Sonbaharı beklemem gerekir mi bu aylarda budasam ne olur?

Mine Pakkaner
23-05-2008, 18:00
Güler Hanım, hiç çekinmeden çitinizi budayınız. Bu bitki sert budamaya dayanıklıdır. budadıktan sonra güzel bir gübreleme ve bol sulama yapınız. Siz zaten tecrübelerinizle ve yeşil parmağınızla bu sürgün verme olayını hızlandırırsınız ben çok eminim. Bu arada ben daha önce forumda formal çitlerin budanması ile ilgili bir yazı hazırlamıştım. Onu tekrar gözden geçiriseniz yeni çitinizin şekillendirilmesi ile ilgili size faydası olabilir.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2523&highlight=formal+%E7itlerin+budanmas%FD

özlem11
24-05-2008, 11:09
Sağolun uygulayacağım...

özlem11
24-05-2008, 11:11
Fakat dibinde sümbül nergis soğanları vardı.Şimdi bunları çıkarsam. Soğanlar ölürmü? **** soğanları ne yapmalıyım...

Güler
25-05-2008, 19:04
Sayın Mine hanım, teşekkür ederim.
Sizin evvelce verdiğiniz budama formlarından çok faydalandım ve taflanları o şekilde budamıştım. Lükstürümler bayağı yaşlı ve ağaç görünümdeler. Şimdi onları dediğiniz gibi yapacağım, tekrar teşekkür ederim. 400 adet lükstürüm sadece bir taraftaki çiti teşkil ediyor, önce oradan başlamalıyım. Dibinde damlalıklı sulama var, bütün gece de açık kalırsa iyice sulanır, önce kısaca budayım sonra gübreler ve sularım.
Yardımlarınız bize yol gösteriyor, sağolun.

Mine Pakkaner
25-05-2008, 19:59
Güler Hanım, eğer dediğiniz kadar yaşlılarsa ve ağaç görünümündelerse tedrici olarak küçültünüz. Birden bu kadar sert budamayınız. Önce yarıya düşürünüz.
Saygılar.

Güler
25-05-2008, 20:02
Peki o şekilde yaparım. Şimdi biraz keserim sonbaharda daha da alttan keserim olur değil mi? Teşekkürler....

Mine Pakkaner
25-05-2008, 20:38
Aynen dediğiniz gibi efendim, böylece kademeli olarak çitinizi istediğiniz boya indirebileceksiniz.

Kolaylıklar dilerim.

maloha
25-05-2008, 22:42
mine hanım, peyzajcı olduğunuzu duydum.emekli misiniz değil misiniz bilmiyorum ama neden caddelerde, sokaklarda, parklarda daha farklı palmiye türleri göremiyoruz?

Mine Pakkaner
26-05-2008, 21:07
Çünkü her palmiye her yerde yetişmez, herbirinin yaşam koşulları farklıdır, parklar ve bahçelerde iklim koşullarına uygun, hastalık ve zararlılara dayanıklı, hava kirliliği etkilerine dayanıklı, minimum bakım gerektiren, besin ihtiyacı az olan bitkiler seçilir.

Ülkemizde aslında doğal olarak yetişen sadece 2 tür var. Bunların dışındakiler adapte olmuş. Üstelik plamiye çok ucuz da değil, cadde sokak ve parklarda kıymetli olanları görmenize imkan yok. Gördükleriniz ehven fiyatla tedarik edilip, yetişme koşularına uygun olarak seçilip dikilenlerdir.

Bu arada düzgün dil kullanımınız için kutlarım, son zamanlarda değil sizin gibi 13 yaşında olanlar, 23 yaşındaki öğrenciler bile dilimizi kurallarına uygun kullanmıyorlar. Bir de büyük küçük harf kullanımına dikkat etseydiniz, fevkalade olacaktı. :)

maloha
26-05-2008, 21:20
Teşekkür ederim:)bazı şehirlerde ****** az palmiye türleri yetişiyor ama mesela, Antalya, Mersin, İzmir gibi şehirler farklı palmiye türleri için çok uygun.Umarım bir girişimci yeni türler üretir ne diyeyim:)

nazlı06
27-05-2008, 08:38
Mine hanım, Benim Sellukam kırmızı örümcek olmuş. Sararmış bir vaziyette tamda boy atıyordu. Ne yapmam gerekiyor?

Özhan
27-05-2008, 13:11
Suda eriyebilen kükürt kesin çözüm derim ben. Kolay gelsin umarım kurtulursunuz. Bağışıklık sistemi çok kuvvetli bir akar. Ben çok çektim kırmızı örümceklerden.

Mine Pakkaner
28-05-2008, 20:08
Mine hanım, Benim Sellukam kırmızı örümcek olmuş. Sararmış bir vaziyette tamda boy atıyordu. Ne yapmam gerekiyor?

Nazlı Hanım, Sayın Özhan'ın dediği gibi kükürtle ilaçlayabilirsiniz veya başka bir akarisit kullanabilirsiniz. Hastalık ve zararlılar başlığında kırmızı örümcek mücadelesini daha önce de konuşmuştuk, gözatmanızı öneriririm.

ilknur aşık
29-05-2008, 09:38
Mine hanım daha önce tırmanıcı bitkiler çalılar kısmına leptospermum ile ilgili başlık açtım, ama sanıyorumki arkadaşların pek tanımadığı bir çiçek.
Yaklaşık bir hafta kadar önce bir leptospermum aldım, ama bakımı hakkında hiç bir fikrim yok. İnternetten aradığımda da kaynak bulamadım. Bakımı ile ilgili bilgi verebilirmisiniz acaba?

Mine Pakkaner
04-06-2008, 15:25
Mine hanım daha önce tırmanıcı bitkiler çalılar kısmına leptospermum ile ilgili başlık açtım, ama sanıyorumki arkadaşların pek tanımadığı bir çiçek.
Yaklaşık bir hafta kadar önce bir leptospermum aldım, ama bakımı hakkında hiç bir fikrim yok. İnternetten aradığımda da kaynak bulamadım. Bakımı ile ilgili bilgi verebilirmisiniz acaba?

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=244351#post244351 başlığında tecrübelerimi aktardım :)

M.Sema
05-06-2008, 16:04
Sn Mine Hanım, yazdıklarınızı sıkı takip edenlerdenim ve size emekleriniz, bize öğrettikleriniz için tekrar teşekkür ederim. Benim sıkıntım beyaz sinek ve yaprak biti. Ben camla kapalı balkonumda; bu yaz başı, gözüm gibi baktığım küpe çiçeğimi ve süs narımı bunların yüzünden kaybettim. Arap sabunlu ilacı, acı kırmızı biber kullandığımız karışımı denedim. Çiçekçimden aldığım ilacı da denedim ancak çözüm bulamadım. Şimdi balkonda salkım domateslerime ve biberlerime bulaştılar. Hatta kış kirazımı kaybetmek üzereyim. Ziraat müh.bir komşumun tarif ettiği ziraat ilaçları satan bir yerden aşşağıda ki ilacı aldım.

İMPA DDVP İnsektisit (Böcek ilacı)
Emülsiyon Konsantre 50 EC
Etkili Madde:Litrede 550g Saf DICHLORVOS ihtiva eder.
2.2 Dichlorovinylphosphate

Ne dersiniz kullanayım mı?

Mine Pakkaner
06-06-2008, 20:51
Ben beyaz sinek ve yaprak biti birlikte olunca Bayer'in Confidor'unu tercih ediyorum. DDVP bildiğim kadarıyla beyaz sineğe ruhsatlı değil. Yaprak bitleri, yaprak ve toprak pireleri, kırmızı örümcek ve lahana kelebeğinde ruhsatlı. Ancak geniş spektrumlu bir ilaç olduğu için beyaz sineğe de etki edebilir. Ben bunun için hiç kullanmadığımdan dolayı size tavsiyede bulunamam.

Kolay gelsin.

kontes
13-06-2008, 12:34
Merhaba Mine Hanım.Benim bu sene aldığım selluka da pamuklu bit buldum.İlaçlama yapmak istiyorum fakat kararsız kaldım.Sizin reçetelerinden birini mi uygulasam (bit çok az sayıda gördüğüm an hemen alıp öldürüyorum)yoksa elimde limon ağaci(kabuklu ve pamuklu bit) için aldığım ilaci mi kullanıyım.İlacin ismi Koruma V-92.Dediğim gibi hem çok az şimdi hemde başka bitkide yok.Şimdiden teşekkür ederim.

yakamozsimsek
13-06-2008, 12:54
Havuz girişindeki bu ağaç ve çiçekleri :)
Cotinus coggygria Kizil renkli yaprakli olanlarida bulunmaktadirasiri bir hizda buyume gosteren bu çali gillerden olan bitki kisa budamalarda çok daha fazla yeni surgun vererek iki senede eski halini almaktadir yeni surgunler daha kaliteli ve guzel çiçekler vermekte yapraklari daha yumusak halini almaktadir bir cok hava sartina nem orantilarina ve toprak ph rahatlikla uyum saglayarak cok guzel goruntuler olustura bilir.http://jardinoscope.canalblog.com/archives/2007/05/04/1816782.html

M.Sema
16-06-2008, 13:58
Sn Mine Hanım cevabınız için teşekkür ederim. İlacı denedim ve hüsran. Aynı gün evimize gelen ziraat mühn.bir arkadaşım; domateslerin yanında duran 2 tane minicik fesleğenin suçlu olduğunu söyledi. Ona göre domatesin yanında fesleğen bulunursa beyaz sinek olurmuş. Ne dersiniz? (Ben gene de fesleğenleri uzaklaştırdım domateslerin yanından.)

kuzen38
16-06-2008, 17:23
Mine hanım 2 adet mango fidanım var aşılı. Bir sera yapıp orda büyütmeyi planlıyorum. Epey araştırma yapmama ragmen ağacın bakımıyla ilgili fazla bilgi bulamadım. sizce bu agac icin en uygun gübre cinsi nelerdir, sevgiler.

yakamozsimsek
16-06-2008, 19:22
Benim duvar kenarında bulunan hanımelinde kuruma var.Nedenini anlayamadım. Duvarın diğer tarafındaki güzel.Onda bir sorun yok.

Ustteki bitki wegilia alttakini cikartamadim gunes vuruyor resime

yakamozsimsek
16-06-2008, 19:24
Pardonda beyaz sinegi ureten feslegenmi yoksa gubremi ne alaka valla anlayamadim

petulya
16-06-2008, 19:54
Merhaba Mine Hanım.Benim bu sene aldığım selluka da pamuklu bit buldum.İlaçlama yapmak istiyorum fakat kararsız kaldım.Sizin reçetelerinden birini mi uygulasam (bit çok az sayıda gördüğüm an hemen alıp öldürüyorum)yoksa elimde limon ağaci(kabuklu ve pamuklu bit) için aldığım ilaci mi kullanıyım.İlacin ismi Koruma V-92.Dediğim gibi hem çok az şimdi hemde başka bitkide yok.Şimdiden teşekkür ederim.


Bu pamuk bitiyle elle toplayarak mücadele bence etkili olmuyor. Öyle zannediyoruz ama olmuyor...Siz ellerinizle gördüklerinizi toplarken, gözlerinizle göremedikleriniz büyümeye ve yayılmaya devam ediyorlar. Siz en iyisi Mine hanım tavsiyesi Bayer Confidor u alın elinizin altında bulunsun. Pişman olmazsınız! Bu bit yüzünden bende dahil birçok bitkilerini kaybedenler var...

kontes
16-06-2008, 20:54
Tavsiyeniz için teşekkür ederim Sn.Petulya. Öyle yapacağım.Geçen sene sardunyamı bu şekilde kayıp ettim. Böylece bu bit türü ile tanışmış oldum ama tedavide geç kaldım malesev.

Mine Pakkaner
17-06-2008, 08:58
Mine hanım 2 adet mango fidanım var aşılı. Bir sera yapıp orda büyütmeyi planlıyorum. Epey araştırma yapmama ragmen ağacın bakımıyla ilgili fazla bilgi bulamadım. sizce bu agac icin en uygun gübre cinsi nelerdir, sevgiler.

Mango azotlu gübrelemeye iyi cevap verir. Ancak genç fidanlar için en uygun besleme organik gübreyle yapılandır, çünkü fidanlar gübre dozu iyi ayarlanamazsa yanabilir.

Sulamaya da dikkat edin. Aşırı sulama kök çürümesine ve fidanların zayıf gelişmesine yol açar.

Mine Pakkaner
17-06-2008, 09:00
Sn Mine Hanım cevabınız için teşekkür ederim. İlacı denedim ve hüsran. Aynı gün evimize gelen ziraat mühn.bir arkadaşım; domateslerin yanında duran 2 tane minicik fesleğenin suçlu olduğunu söyledi. Ona göre domatesin yanında fesleğen bulunursa beyaz sinek olurmuş. Ne dersiniz? (Ben gene de fesleğenleri uzaklaştırdım domateslerin yanından.)

Fesleğen beyaz sinekleri çeken ve üreten bir bitki değildir. Çevrenizde nar ağacı veya çalı minesi ( lantana camara) varsa dikkat edin, bunlar beyaz sinekleri cezbeder, çeker.

praecox
17-06-2008, 10:00
Mine hanım,

Confidor'u bildiğiniz üzere süs bitkilerinde çok rahat kullanıyorum. Ancak sebzelerde özelikle de çileklerimde kullanımı için sizin görüşlerinizi de almak isterim. Malumunuz üzre bu sistemik bir ilaç. nerde ise 2 ay kadar özsuyunda kalabileceğini var sayıyorum.
Yanlışmıyım? Yanılmışmıyım?

kuzen38
18-06-2008, 00:57
Mango azotlu gübrelemeye iyi cevap verir. Ancak genç fidanlar için en uygun besleme organik gübreyle yapılandır, çünkü fidanlar gübre dozu iyi ayarlanamazsa yanabilir.

Sulamaya da dikkat edin. Aşırı sulama kök çürümesine ve fidanların zayıf gelişmesine yol açar.


Tesekkür ederim Mine hanım. Özür dileyerek birsey daha soracagım. Forumda sayın Hüseyin Ovakın sattıgı sıvı organik gübreden satın aldım, B5A. Bu işimi görür mü acaba? sevgiler.

LuNa
18-06-2008, 21:56
41037

Mine Hanim,
Cekirdekten yetistirdigim Litchi lerim resimde de gördügünüz gibi daha cok kücükler. Bakimlari hakkinda hic bilgim yok, yardimci olabilirmisiniz. Ihtiyaclari nelerdir mesela, günes sever mi, su sever mi, gübrelemelimiyim vs. Suan evin icinde öglene kadar günes alan bir pencere önünde. Sizce artik disari cikarma vakti gelmismidir. Bu arada resimler gecen ayin, suan üsten birkac yaprak daha cikarmis durumdalar.
Sevgiler.

Mahmut Leventoğlu
19-06-2008, 09:30
Sevgili Mine Pakkaner,
Geçen yıl Balıkçı nın soğanlarını verdiği bu çiçeğin adını bilemediğim için bir sorayım dedim. Ben BALIKÇI çiçeği diyorum soranlara. Çok narin bir çiçek açtıktan sonra 3 günde ölüyor.

shaitan
19-06-2008, 11:21
Merhaba Mine Hanım.Benim bu sene aldığım selluka da pamuklu bit buldum.İlaçlama yapmak istiyorum fakat kararsız kaldım.Sizin reçetelerinden birini mi uygulasam (bit çok az sayıda gördüğüm an hemen alıp öldürüyorum) yazmısınız eger pamutlu bitler yaprak basına az ıse orda bır dogal denge vardır eger artma goruyorsanız sıze tavsıyem pamukbitin dogal dusmanı bulmanız dogal dusman zaten pamutlu biti yok edecektır

nazlı06
19-06-2008, 12:36
Merhaba Mine Hanım.Benim bu sene aldığım selluka da pamuklu bit buldum.İlaçlama yapmak istiyorum fakat kararsız kaldım.Sizin reçetelerinden birini mi uygulasam (bit çok az sayıda gördüğüm an hemen alıp öldürüyorum) yazmısınız eger pamutlu bitler yaprak basına az ıse orda bır dogal denge vardır eger artma goruyorsanız sıze tavsıyem pamukbitin dogal dusmanı bulmanız dogal dusman zaten pamutlu biti yok edecektır




Shaitan, Sellukanın baş düşmanı Kırmızı ÖRÜMCEK. Dikkat edinde sellukanızı sarmasın.

habibe
19-06-2008, 12:48
Mahmut bey, Balıkçının verdiği bu çiçeğin türkçe adı "zıpçıktı" olması lazım.

Mahmut Leventoğlu
19-06-2008, 12:53
Sevgili Habibe teşekkür ederim. Sağlığınız nasıl ? Size verdiğim sözü yerine getiremedim. Özür dilerim hep aklımda ve hep elimin altında ama işteeee:(

limon
19-06-2008, 14:48
Sevgili Mine Hanım ve yardımcı olabilecek tüm arkadaşlarım :)

Bahçenin sadece akşam 4'ten sonra güneş alan bir bölümüne, gösterişli, kokulu çiçek açan, çok yıllık, çok nazlı olmayan, boyu 1 metreyi aşmayacak bitki türleri arıyorum. 2 metrelik bir yere bordür şeklinde dikmeyi planlıyorum. Ortanca çok güzel yetişir biliyorum ama bahçede çok sayıda var. Çeşitlilik artsın istiyorum. Mutfak penceresinin açıldığı yer olduğu için kokulu çiçek açan bir bitki dikersem, camı her açtığımda keyiflenirim diye düşündüm. Özetlersem; Gölge seven, çok yıllık, kokulu gösterişli çiçekler açan bitki türlerini araştırıyorum :)

habibe
19-06-2008, 16:11
limon şu yazdıklarımı bir araştır belki işine yarayan çiçek gözüne çarpar.
ARTHEMISIA ABSINTHIUM (mavi çiçekli.yoğun aromalı.40-100cm)
FOENICULUM VULGARE (Sarı çiçekli. 80-120 cm)
ERİCA DARLEYENSIS
HYPERICUM CALYCINUM (Koyun kıran)
KERRIA (kanarya gülü)

limon
19-06-2008, 17:37
Sağol Habibe. Hemen araştırıyorum :)

Baktım Habibe'ciğim. Hayalimde daha büyük çiçekler açan bir bitki var. Araştırmaya devam edeyim :)

Gülşen
20-06-2008, 15:29
Merhaba Mine Hanım; Haseki küpesi tohumlarını ne zaman ekmeliyiz? Bize bu konuda bilgi verirseniz arkadaşlar paylaştığımız tohumları ekecekler. Şimdiden teşekkür ederim...

powered
24-06-2008, 00:29
Bende Haseki Küpesi Tohumu var paketin üzerinde

İç Mekan İçin:
Ocak'tan Nisan' a kadar

Dış Mekan İçin:
Nisan'dan Haziran'a kadar yazıyor
Çiçeklenme Pozisyonuna Eylül ve Ekim'de Taşıyın diyor.

Mine Hanım cevap vermeden önce ön bilgi olarak paylaşmak istedim. Belki işinize yarar. Paketin açıklama bölümünüde resim olarak ekledim bizzat okuyabilirsiniz.

Kiraz
24-06-2008, 12:13
Sevgili Limon, bir bitki dikkatimi çekti, belki gölge yerin için uygundur.

Skimmia Japonica (SKIMMIA):
Herdemyeşil,
1,5 m'ye kadar boylanıyor,
Güzel kokulu çiçekleri ve gösterişli meyveleri var,
Nemli ve kumlu toprakları seviyor,
Gölge yerler için uygun,
Üretimleri yazın dikilen çeliklerle oluyor.

Kaynak: Dr. Gürkan Ceylan, Dış mekan süs bitkileri.

Gülşen
24-06-2008, 12:21
Bilgi için çok teşekkür ederim Powered :)

powered
25-06-2008, 00:29
Rica ederim önemli değil.

yakamozsimsek
25-06-2008, 20:45
Sevgili Mine Hanım ve yardımcı olabilecek tüm arkadaşlarım :)

Bahçenin sadece akşam 4'ten sonra güneş alan bir bölümüne, gösterişli, kokulu çiçek açan, çok yıllık, çok nazlı olmayan, boyu 1 metreyi aşmayacak bitki türleri arıyorum. 2 metrelik bir yere bordür şeklinde dikmeyi planlıyorum. Ortanca çok güzel yetişir biliyorum ama bahçede çok sayıda var. Çeşitlilik artsın istiyorum. Mutfak penceresinin açıldığı yer olduğu için kokulu çiçek açan bir bitki dikersem, camı her açtığımda keyiflenirim diye düşündüm. Özetlersem; Gölge seven, çok yıllık, kokulu gösterişli çiçekler açan bitki türlerini araştırıyorum :)

Sevgili limon http://www.jardins-lili.com/fleurs_vivaces-c-3_26.html buradan yasayan bitkiler olarak bakabilirsiniz ve latince isimlerinden de arastirma yapabilirsiniz.Ve buradan http://www.jardins-lili.com/Floraisons_parfumees-c-6_43.html çali gillerden kokulu turler arastira bilirsiniz.
Ibrahim simsek
travaux paysagist

Mine Pakkaner
26-06-2008, 19:41
Merhaba Mine Hanım.Benim bu sene aldığım selluka da pamuklu bit buldum.İlaçlama yapmak istiyorum fakat kararsız kaldım.Sizin reçetelerinden birini mi uygulasam (bit çok az sayıda gördüğüm an hemen alıp öldürüyorum) yazmısınız eger pamutlu bitler yaprak basına az ıse orda bır dogal denge vardır eger artma goruyorsanız sıze tavsıyem pamukbitin dogal dusmanı bulmanız dogal dusman zaten pamutlu biti yok edecektır

Selluka zararlılara karşı hassas bir bitki. Bu yüzden herhangi bir zararlı görülünce derhal ilaçlı mücadele yapınız. Doğal düşmn beklemeye filan gelmez.

Mine Pakkaner
26-06-2008, 19:50
41037

Mine Hanim,
Cekirdekten yetistirdigim Litchi lerim resimde de gördügünüz gibi daha cok kücükler. Bakimlari hakkinda hic bilgim yok, yardimci olabilirmisiniz. Ihtiyaclari nelerdir mesela, günes sever mi, su sever mi, gübrelemelimiyim vs. Suan evin icinde öglene kadar günes alan bir pencere önünde. Sizce artik disari cikarma vakti gelmismidir. Bu arada resimler gecen ayin, suan üsten birkac yaprak daha cikarmis durumdalar.
Sevgiler.

Bu durumda dışarıya çıkarma vakti gerçekten gelmiş. Ancak fidanlarınız henüz küçük olduğundan birden yakıcı güneşe maruz bırakmayınız. Kışın dondan korumanız gerek. Soğuk sevmez. Kumlu tınlı ancak besin maddesince zengin toprakları sever. Saksı harcına organik gübre katın. Ayrıca rüzgardan da koruyun.

Kırmızı örümceğe ve yaprak lekesi hastalıklarına dikkat edin.

LuNa
26-06-2008, 23:22
Yardiminiz icin cok tesekkür ederim Mine Hanim.

cyucel
27-06-2008, 10:40
Mine hanımcığım, yaklaşık 10 yıllık bir yaseminim var. Daha 1 hafta öncesine kadar çok güzel çiçekliydi. Şimdi durup dururken kuruyor. Ne yapmam lazım. Toprağını değiştirdim. Hiç bir değişiklik olmadı. Aspirinli su verdim olmadı. Yalnız toprağını boşattığımda kırmızı kırk ayak gibi birşeyler vardı . Kökünü iyice yıkadım , öyle ektim. Başka ne yapmamı önerirsiniz.

limon
27-06-2008, 11:30
Nurbahar Hanım, İbrahim Bey çok teşekkür ederim. Hemen araştırıyorum.

Mine Pakkaner
27-06-2008, 17:51
... Daha 1 hafta öncesine kadar çok güzel çiçekliydi. Şimdi durup dururken kuruyor. Ne yapmam lazım. Toprağını değiştirdim. Hiç bir değişiklik olmadı. Aspirinli su verdim olmadı. Yalnız toprağını boşattığımda kırmızı kırk ayak gibi birşeyler vardı . Kökünü iyice yıkadım , öyle ektim...

Durup dururken kurumasına imkan yok. Mutlaka bir sorun olsa gerek. Kökü topraktan tamamen temizleyip yıkayıp diktiğinizde iyice sarsılacak hatta ölecek. Bu durumda kökü ve topraküstü aksamı dengeli olarak budamanız gerekirdi. Yine de çıkmadık candan umut kesilmez. Aspirin uygulamasına devam edin. Salisilik asidin köklenme konusunda aktivatör özelliği var.

Keşke tüm bu işlemleri yapmadan bir fotoğraf yollasaydınız.

kuzen38
27-06-2008, 22:01
Mine hanım Malta Eriği fidanları ekmistim 2 ay önce, malasef böyle bir görüntü oluştu, o dönem aşırı rüzgar vardı, bu rüzgar işimidir yoksa baska birseyden mi süphelenmeliyim?

Mine Pakkaner
01-07-2008, 21:06
Mine hanım Malta Eriği fidanları ekmistim 2 ay önce, malasef böyle bir görüntü oluştu, o dönem aşırı rüzgar vardı, bu rüzgar işimidir yoksa baska birseyden mi süphelenmeliyim?

Rüzgar da bu yanıklığı yapabilir, mantari hastalık da. Sizin yerinizde olsam tedbiren hemen bir fungusit uygulaması yaparım.

zooteknist
02-07-2008, 09:46
Mine Hanım
Merhabalar

Yaklaşık 2 ay önce yurtdışından getirttiğim filotu miscantus giganteus rizomlarını ektim. 10 rizomdan 4 kök filizlendi. Ama bu filizlerin biri herhalde çürüdü .Hafifce çekince elimde kaldı. Diğer iki filizde hiç büyümüyorlar. Birkarış boyda kaldılar. Doğal ve kimyasal gübreler uyguladım. Sonuç değişmedi. Ne yapmalıyım?
Teşekkürler.

Mine Pakkaner
02-07-2008, 10:01
Çürüme varsa bir mantar etmeni ile olması çok muhtemel. Eğer elinizde Captan, Pomarsol, Benlate gibi bir fungusit varsa hemen uygulayın. Yoksa hemen oksijenli su solüsyonu ve asprinli su ile muamele edin.

zooteknist
02-07-2008, 10:08
Mine Hanım
Cevabınız için teşekkür ederim.
Selamlar.

Günüm
03-07-2008, 18:37
Mine Hanım,

Bu ürünü tesadüfen internette gördüm.8,5 liraya satılıyor.İçeriği hakkında herhangi bir bilgi bulamadım.
Altına şöyle bir açıklama konmuş: Saksılı çiçeklerdeki böcekler ile bitleri yapışkan plaka üzerine cezbederek yakalar. Bir paket 9 saksı içindir. Doğada parçalanabilir üründür, ilaç içermez.
Gerçekten işe yarayabilir mi?

mustafa1882
04-07-2008, 15:06
merhaba mine hanım.
ben mustafa manisada örtü altında hıyar yetiştiriciliği yapıyorum. hıyarlarımda nedenini bulamadığım ve çok araştırdığım armutlaşma ve yamukluk sıkıntım var. günlük yaptığım hasadın yaklaşık 3 te 1 inde armutlaşma ve yamuklukla karşı karşıyayım ve verimim oldukça düşük. size ihtiyacınız olan tüm gübreleme programımı , toprak tahlili sonuçlarımı, vs... ihtiyacınız olan bilgileri verebilirim. umarım bu konuda profesyonel bilgiye sahipsinizdir ve bana yardımcı olabilirsiniz!

mustafa1882
04-07-2008, 15:08
PH 7.25 HAFİF ALKALİ
TUZ (ms/cm) 2040 HAFİF TUZLU
KİREÇ (%) 11.7 ORTA KİREÇLİ
İŞBA (ml) 75
BÜNYE (ppm) KİL
NİTRAT-N (ppm) 2.6
FAYDALI- P (ppm) 66.48 ZENGİN
FAYDALI - K (ppm) 1006 YETERLİ
FAYDALI - Na (ppm) 176
FAYDALI - Fe (ppm) 13.64 YETERLİ
FAYDALI - Cu (ppm) 3.68 YETERLİ
FAYDALI - Zn (ppm) 7.36 YETERLİ
FAYDALI - Mn (ppm) 22.81 YETERLİ
SU EC DEĞERİ(ms/cm) 0.73
SU PH DEĞERİ 7.7

mustafa1882
04-07-2008, 15:14
1000 m2 serada 2500 hyar bitkisi bulunmakta, sofralık sardes cinsidir. günlük ortalama hasadım 200-250 kilogramdır.bu rakam olması gerekenin yarısı kadardır.

günlük gübreleme programım;(gübretaş damlama gübreleri veriyorum)

1kg: 12,61,0 map
1kg: 0,52,34 mkp
1kg:20,20,20
1kg: 13,0,46 potasyum nitrat
her sulamada izelement takviyesi(gübretaş combo)
haftada 2 defa yalnız başınakalsiyum nitrat%27,5luk

kuzen38
04-07-2008, 21:04
Rüzgar da bu yanıklığı yapabilir, mantari hastalık da. Sizin yerinizde olsam tedbiren hemen bir fungusit uygulaması yaparım.


Tesekkürler yorumunuz için.

Mine Pakkaner
05-07-2008, 14:58
Mine Hanım,

Bu ürünü tesadüfen internette gördüm.8,5 liraya satılıyor.İçeriği hakkında herhangi bir bilgi bulamadım.
Altına şöyle bir açıklama konmuş: Saksılı çiçeklerdeki böcekler ile bitleri yapışkan plaka üzerine cezbederek yakalar. Bir paket 9 saksı içindir. Doğada parçalanabilir üründür, ilaç içermez.
Gerçekten işe yarayabilir mi?

Sarı tuzaklar örtüaltı yetiştiriciliğinde de yoğun olarak kullanılır. Bütün zararlı türlerinde işe yaramaz ama çok fonksiyoneldir. Mavi tuzaklar da tripsler için kullanılır.

Mine Pakkaner
05-07-2008, 15:03
merhaba mine hanım.
ben mustafa manisada örtü altında hıyar yetiştiriciliği yapıyorum. hıyarlarımda nedenini bulamadığım ve çok araştırdığım armutlaşma ve yamukluk sıkıntım var. günlük yaptığım hasadın yaklaşık 3 te 1 inde armutlaşma ve yamuklukla karşı karşıyayım ve verimim oldukça düşük. size ihtiyacınız olan tüm gübreleme programımı , toprak tahlili sonuçlarımı, vs... ihtiyacınız olan bilgileri verebilirim. umarım bu konuda profesyonel bilgiye sahipsinizdir ve bana yardımcı olabilirsiniz!

Fizyolojik bir problem olması muhtemel. Döllenme sorunu da olabilir. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü'nden Prof. Dr. Ayşe Gül'e başvurmanızı öneririm. Kendisi örtüaltı yetiştiriciliği uzmanıdır.

Günüm
07-07-2008, 23:21
Mine Hanım çok teşekkür ederim.
Bu tür yapışkan tuzakları internetteki satış sitesi dışında bir yerden alabilmemiz mümkün mü?

Mine Pakkaner
07-07-2008, 23:30
Zirai malzeme satan işyerlerine sorunuz. Ayrıca kendiniz de yapabilirsiniz.

...
Piyasada sarı yapışkan tuzaklar satılmakla birlikte, kırtasiyeden alınabilecek birkaç malzeme ile evde de yapılabilir. Bunun için gerekenler;

Sarı renkli bir plastik: Genellikle sarı renkli telli dosyalar kullanılabilmektedir. Telli dosyanın sadece sarı renkli kapağı kesilip kullanılır.

Diğer bir malzeme ise; Geç kuruyan, yapışkan bir madde. Bunun için de genellikle, her yerde bulunabilen Fare yapışkanı (tutkalı) kullanılmaktadır.

Telli dosyanın sarı kapağı kesilir, üzerine fare yapışkanı ince bir tabaka halinde ve her iki yüzeyini de kaplayacak şekilde sürülür. üst kısmına bir delik açılarak ip bağlanır ve iple bitkilere çok yakın bir yere asılır.
...

Adalet Yağcı
07-07-2008, 23:59
Sevgili Mine Hanım,
Önce Merhaba, benimde bir sorunum var, birinin tohumdan yetiştirdiği ceviz fidanım yedi yıldır ceviz vermiyor.
Görenler onun cevize benzemediğini söylüyor, bu yıl ilk kez cevize benzer şeyleri büyütmeye başladı, ama o kadar küçükki ceviz olabileceklerini sanmıyorum.
Bugün bir fotografını çektim, siz nedersiniz? Fotografları ceviz (juglans)başlığına kaydettim.
Teşekkürlerimle...

Mine Pakkaner
08-07-2008, 00:22
Cevabınızı sorunuzu sorduğunuz başlıkta verdim. :)
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=256562&postcount=252

Günüm
08-07-2008, 00:35
Mine Hanım,

Yapması çok kolaymış..Hemen yarın deneyeceğim..
Teşekkür ederim..

Adalet Yağcı
08-07-2008, 06:27
Cevabınızı sorunuzu sorduğunuz başlıkta verdim. :)
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=256562&postcount=252

Sevgili Mine Hanım, Pikan cevizim bulunduğu ortamda meyva vermeyecek gibi görünüyor.

Çünkü kışın buraya kar yağıyor ısı oldukça düşüyor.
Ayrıca gece ile gündüz arasında ciddi bir ısı farkı var.

Pikan cevizime Yalova cinsi kalem **** göz aşısı yapabilirmiyim, kalem aşısı mümkünse, hangi mevsimde
ve ağacın neresinden itibaren kesebilirim.

saygılarımla...

Mine Pakkaner
08-07-2008, 16:05
Pikan üzerine ceviz aşısı olmaz. Siz iyisi mi aşılı bir ceviz fidanı edinin.

Adalet Yağcı
09-07-2008, 06:42
Pikan üzerine ceviz aşısı olmaz. Siz iyisi mi aşılı bir ceviz fidanı edinin.


Mine hanım,
Şimdi ben nasıl kıyıpta yedi yıllık ağacımı keseyim:(
Bahçemde başka yerde yok, öylede güzel görünüyorduki.

Keşke bir çaresi olsaydı.
En kısa zamanda bodur bir ceviz bulmam gerek, çünkü bahçem küçük.
Sanırım tüplü bir fidanı bu mevsimde dikebilirim.
Yardımlarınız için binlerce teşekkürler...

Mine Pakkaner
09-07-2008, 11:53
Üzüldüm, illa ceviz şart mı? Bu yaşa kadar güzelce büyüdüyse neden bırakmıyorsunuz?

Mine Pakkaner
09-07-2008, 12:21
Mine hanım,

Confidor'u bildiğiniz üzere süs bitkilerinde çok rahat kullanıyorum. Ancak sebzelerde özelikle de çileklerimde kullanımı için sizin görüşlerinizi de almak isterim. Malumunuz üzre bu sistemik bir ilaç. nerde ise 2 ay kadar özsuyunda kalabileceğini var sayıyorum.
Yanlışmıyım? Yanılmışmıyım?

Confidor taşçekirdeklilerde 21 gün, patates, patlıcan, biber, domates ve lahanagillerde 7 gün gerekli. Bu durumda çilek için de 7 gün hasat aralığı kullanılabilir.

( Gecikme için özür dilerim, atlamışım :o)

ilknur aşık
11-07-2008, 10:55
Mine hanım
Selluka başlığı altında 2918 nolu mesajda sellukamla ilgli bir problemim var. Şimdiye kadar bu konuda yardımcı olabilecek kimse çıkmadı. O yüzden tekrar buraya yazmak zorunda kaldım.

Mine Pakkaner
11-07-2008, 15:03
İlknur Hanım, sorunuzu cevapladım, kırmızı örümcek olduğunu düşünüyorum.

saadet98
14-07-2008, 18:34
32131

saadet98
14-07-2008, 18:36
mine çiçeği nerede ve hangi ortamları sever

Mine Pakkaner
14-07-2008, 20:54
32131

Bu sorunuzu anlamak ne mümkün Saadet98...

Mine Pakkaner
14-07-2008, 21:00
mine çiçeği nerede ve hangi ortamları sever

saadet98, öncelikle mine çiçeğinden kastınızın ne olduğunu anlamak gerekir. Halk arasında mine çiçeği olarak bilinen birkaç çiçek birden var. Nerede demek ile nerede yetişeceğini mi kastettiniz?

Bu arada yenigelen arkadaşlar başlığında ( Yeni gelen arkadaşlar, lütfen kendinizi tanıtın (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=82) ) kendinizi tanıtmanızı rica ederim. Bir de FORUM KULLANMA KILAVUZU (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=102)' nu okursanız dil kullanımına ne kadar önem verdiğimizi de göreceksiniz.

mava
15-07-2008, 11:14
Merhaba,

Mine Hanım, sayfalardır hayranlıkla takip ediyorum. Öncelikle performansınız için tebrik etmek istiyorum.

Benim de bir sorum olacak, yeni aldığım bahçemde kurulu damla sulama sistemini devamlı açık mı bırakmam gerekiyor, yoksa belli aralıklarla açmam mı daha uygun olur?

ilknur aşık
15-07-2008, 14:19
Mine hanım merhaba
Yurtdışından almış olduğum saksılı güller 20 haziranda postaya verilip 23 gün sonra dün elime geçti. Tabii susuzluktan üstündeki dallar falan kurumuştu. Belki bir ihtimal kökler sağlamdır diye hemen compo goanolu vitaminle suladım kendi kafama göre. Eğer kökler kurumadıysa başka ne yapabilirim?
Yardımlarınız için teşekkür ederim.

Penelophe
15-07-2008, 15:30
Mine hanım, sellukamda kırmızı örümcek tesbit etmiştiniz. Toz kükürtü, 1 litreye 1 çay kaşığı ölçüsünde suda eritip, 4'er gün arayla tatbik ettim.

Örümcek bulamıyorum fakat sellukamın gelişimi durdu. Yaprakların fotoğrafını ekliyorum.

43030

43031

Nariel
15-07-2008, 20:01
İyi akşamlar Mine Hanım,

Daha önce forumun bir başlığında, demir eksikliği çeken bitkilerin toprağında demir iyonları olsa bile toprağın bir özelliğinden dolayı, bitkinin bunları kullanamadığını okumuştum ama o başlığı çok arasam da bulamadım, herhangi bir çiçek üzerine konuşurken geçmiş olabilir. Toprağın asidik ya da bazik karakterli olmasıyla ilgiliydi sanırım.

Sorunum şu ki, rozet çiçeğimde demir eksikliği mevcut. Demirli sıvı gübreyi 2-3 sefer verdim ama işe yaramadı,yapraklar hala sarı. İşin ilginç yanı, bu sorun kivimde de vardı ve ben 2 sefer demir gübresi verince yaprakları yeşerdi, ama rozette işe yaramıyor.

Toprağı ikisinin de aynı, çam ağaçlarının dibinden aldığım koyu kahverengi, bol humuslu toprak ve biraz da, kıpkırmızı, sulayınca çamur olan, ne olduğunu bilmediğim ama pek de hoşuma gitmeyen bir toprak.( Bu kırmızı toptak da ormanın kenarındaydı ancak üzerinde bitki yetişmemişti, sanki sonradan oraya atılmış gibi bir hali vardı.Ben de orman toprağına az miktarda karıştırdım.)

Bitkimin ve toprağımın sorunu ne olabilir? Başarılarınızın devamını dilerim..

43036

Nariel
15-07-2008, 23:12
Aradığım sayfayı buldum sonunda ;)
Bizim sularımız aşırı kireçlidir ( öyle ki çaydanlık ya da elektrikli su ısıtıcılarının diplerindeki 0.5 cm kireci haftada bir çözdürmek gerekir.) Belki aldığım toprak da kireçlidir, bölgemizde kalkerli yapı sıkça görülüyor.Kirecin çok olması, demir alımını engelliyormuş, ayrıca çiçeğin toprağı da oldukça sıkı yapıda, bu da etkiliyormuş.
Toprağa toz kükürt eklemeyi düşünüyorum, elimdeki kükürt suda çözünen cinsten değil. Umarım başarılı olabilirim, iyi çalışmalar..

Mine Pakkaner
16-07-2008, 00:05
...
Benim de bir sorum olacak, yeni aldığım bahçemde kurulu damla sulama sistemini devamlı açık mı bırakmam gerekiyor, yoksa belli aralıklarla açmam mı daha uygun olur?

Sakın sürekli açık bırakmayın. Sulama zaman ve miktarı bitkinin çeşidi, yaşı, toprak yapısı, iklim vs. koşulara göre değişir. Ancak sürekli kesintisiz sulama hiçbir bitkide uygulanmaz.

Mine Pakkaner
16-07-2008, 00:13
...
Yurtdışından almış olduğum saksılı güller 20 haziranda postaya verilip 23 gün sonra dün elime geçti. Tabii susuzluktan üstündeki dallar falan kurumuştu. Belki bir ihtimal kökler sağlamdır diye hemen compo goanolu vitaminle suladım kendi kafama göre. Eğer kökler kurumadıysa başka ne yapabilirim?
...

Bu azot içeren bir besindir. Şu anda verilmesi de doğru değildi. Aklınızda olsun bu durumda yapacağınız şey hemen saksıları bir kova suyun içine oturtmaktır. Suya birşey katılmaz. Hava kabarcıkları tamamen çıkıp biter, sonra bir 10 dakika daha suda tutarsınız, sonra çıkarıp saksıyı süzülmeye bırakırsnız.Kuruyan dalların içi de kuru mu, yoksa yalnız yapraklar mı kuru? Dalı bir yerden kesip kontrol edin. Kuru kısımları temizleyin sonra ılık bir yerde beklemeye başlayın.

Mine Pakkaner
16-07-2008, 00:26
Mine hanım, sellukamda kırmızı örümcek tesbit etmiştiniz. Toz kükürtü, 1 litreye 1 çay kaşığı ölçüsünde suda eritip, 4'er gün arayla tatbik ettim.

Örümcek bulamıyorum fakat sellukamın gelişimi durdu. Yaprakların fotoğrafını ekliyorum.
...

Kullandığın toz kükürt ıslanabilir kükürttü değil mi?

Bir de yaprakların arkasının fotoğrafını yollar mısın lütfen? Ağır hasardan sonra selluka kendisini zor topluyor. Zaten zarar görmüş yapraklar düzelmiyor. Azotlu bir gübreleme yaparsan iyi olacak.

Penelophe
16-07-2008, 00:33
Evet Mine hanım, arkadaşım satın almış kükürdü ve satıcı suda eritilip kullanılması gerektiğini söylemiş. Yeni çıkan yapraklar da ikinci fotoğrafta olduğu gibi kıvrılarak büyüyor. Gün ışığında istediğiniz fotoğrafı çekip yükleyeceğim. Gübreleme şart mı? Teşekkür ederim..

Unutmadan, önceden kireçli su ile sulanıyormuş ama ben yaklaşık bir buçuk aydır klima suyu ile suluyorum, demir de vermiştim, demir **** klima suyu etkilemiş olabilir mi?

ilknur aşık
16-07-2008, 09:06
[Kuruyan dalların içi de kuru mu, yoksa yalnız yapraklar mı kuru? Dalı bir yerden kesip kontrol edin.

Yardımlarınız için çok teşekkür ederim.Toprak üstünde kalan tüm dallar ve içleri kurumuş. Tek umudum kökünün zarar görmeyip kökünden tekrar filiz vermesi. Bunun için kullanabileceğim bir vitamin varmı peki?

Mine Pakkaner
16-07-2008, 14:01
Şu aşamada hiçbir besin vermeyiniz. Sadece su verin. Umarım tamemen ölmemişlerdir. Ancak postada çok uzun zaman geçmiş.

yakamozsimsek
16-07-2008, 19:10
Mine hanım,
Şimdi ben nasıl kıyıpta yedi yıllık ağacımı keseyim:(
Bahçemde başka yerde yok, öylede güzel görünüyorduki.

Keşke bir çaresi olsaydı.
En kısa zamanda bodur bir ceviz bulmam gerek, çünki bahçem küçük.
Sanırım tüplü bir fidanı bu mevsimde dikebilirim.
Yardımlarınız için binlerce teşekkürler...
Bence agacinizi kesmeyiniz yazik edersiniz korumaya aliniz yani bir tual ortu ile sara bilme sansiniz var ise sariniz yok ise bu sekilde bekleyiniz inaninki doga harikalar yaratir mesela nasil olsa keseceksiniz bekleyiniz kisin gecmesini tabiat degisiyor .Yazik etmeyiniz agaciniza.

Adalet Yağcı
16-07-2008, 20:11
[QUOTE=yakamozsimsek;259660]Bence agacinizi kesmeyiniz yazik edersiniz korumaya aliniz yani bir tual


Sayın Yakamozsimsek;
Ben bu ağaca yedi yıl emek verdim, ağaçlarımın hepside çocuklarım gibi, inanın benimde içim acıyor.
Sanki buraya tamamiyle adapte olmuş gibi, bunca sene üzerini sarıp örtmediğim halde hiçbirşey olmadı.
Bundan sonra örtü altına almanın bir anlamı yoktur sanırım, ayrıca boyu beş metreden fazla oldu onu sarmakta çok zor.
Yerindede oldukça mutlu görünüyor.
Sahiden niyetlenmiştim kesmeye :o Sizin yazınızdan sonra kararımı verdim, ağacım özgürce yaşayacak.
Bende sanki birisinin bana bunu söylemesini bekliyormuş gibi sevindim buna:eek::eek::eek:
Teşekkürler Yakamozsimsek, oturduğunuz yerden bir ağaç kurtardınız.
Saygılar...

yakamozsimsek
16-07-2008, 21:05
Sevgili tabiat sevgisi ile dolu arkadas unutmayinizki kesmek kokunden çikartmak o kadar kolayki birde emek verene sormak lazim.Bir gun yahudinin is yerinden iceriye bir insan girer ve derki evimi satacagim yahudi buyurun atoturun der evini satmak istedigini soyler kisi yahudi hemen sorar evi siz mi yaptiniz mirasmi kaldi cevap verir kisi miras yahudi hemen sekreterini arar ve kahveleri soyler. Iste boyledir toprak uzerinde emek vermemis onun nasilda ruzgarlada nazlica suzuldugunu gormemis insanlar anlatirlar yaparlar ederler .Malesef acisini duyan emek verendir malesef acidir bu. Kesmek yerine buyutmek alternatifler aramak çok zordur .Bence agaciniza bu sansi verdiginiz için o agaç dile gelmesede size minnettardir.Yanlizca o agaç degildir minnettar olan çocuklarimizda minnattar kalacaktir bir agaç 70 civari insana nefes vermektedir .Tesekkurler
travaoux paysagist
ibrahim simsek

sevilla
16-07-2008, 22:16
Peki!! ağaçları ****** kesmeyelimde benim tam duvar dibinde 2 adet yabani incir ağacım var.Bilen biri aşıladıda!!! sanırım bu durum dahada iş açıcak başıma. Çünkü çocuklar malüm! herkez inciri ağaçtan toplar, ne yazıkki ben yerlerden topluyorum:( yabani çok dökülüyor zira,birde bahçemin ortasında koca bir çitlenbik ağacım var, tabi ona kıyamam. Bu yabani incirlerle başım dertte açıkcası bahçeyede çok gölge yapıyorlar.Akıl verecek biri varsa bekliyorum .Şimdiden teşekkürler.

sevilla
16-07-2008, 22:20
Bu yazıları okurken vede yazarken sayın Kenan Evren geldi aklıma! asmıyalımda besliyelimmi demişti ya!!:confused:

yakamozsimsek
16-07-2008, 22:40
Sevgili sevilla sanirim ispanyolsunuz neyse )) eger alternetifimiz yok ise kesmek zorundayiz ancak bahcenizide siz biliyor sunuz uygun karari alacak olanda sizsiniz.

aykut99
17-07-2008, 14:24
Mine Hanım,
Bu sabah menekşelerimin arasında yeşil tırtıllardan buldum, 2 cm kadardı. Sonrada -galiba çoğalmış- küçücük bir tane daha buldum.Ayrıca menekşelerin diplerinde çiçek tohumu gibi minicik siyah taneler var.Daha da çoğalmalarından korkuyorum.Acaba ne yapabilirim?

Penelophe
17-07-2008, 14:42
Mine hanım, yeni fotoğraflar çektim, bilgisayarda büyütüp baktığımda minik örümcekimsiler ve böcüklere benzeyen şeyler var sanki. Ekliyorum fotoğrafları..

43209

43210

43211

43213

43212

Mine Pakkaner
17-07-2008, 15:47
Penelophe, kükürt işe yaramamış. hemen bir kırmızı örümcek ilacı alıp uygulayın.

Penelophe
17-07-2008, 15:57
Mine hanım, kükürt 1 litreye 1 çay kaşığı değil, 1 çorba kaşığı olacakmış, satıcı öyle demiş, az önce öğrendim. Foruma bakmadan hemen 1 litreye 1 çorba kaşığı karıştırıp tekrar uyguladım. Kaç gün beklemeliyim? Beklemeli miyim kırmızı örümcek ilacı almak için? Birde kazayla, biraz kükürtlü karışımdan yuttum, birşey olur mu?

Mine Pakkaner
17-07-2008, 16:02
Mine Hanım,
Bu sabah menekşelerimin arasında yeşil tırtıllardan buldum, 2 cm kadardı. Sonrada -galiba çoğalmış- küçücük bir tane daha buldum.Ayrıca menekşelerin diplerinde çiçek tohumu gibi minicik siyah taneler var.Daha da çoğalmalarından korkuyorum.Acaba ne yapabilirim?


Öncelikle bulduğunuz canlıları toplayın. Sonra toprağın üst yüzeyini hafifçe alın atın. Gerekirse ilaçlama yapın. Ev yapımı bir ilaç kullanabilirsiniz. Özellikle tespih ağacı tohumu ile yapılanı deneyebilirsiniz. Neemazal veya acephate etkili maddeli bir ilaç kullanabilirsiniz.

Mine Pakkaner
17-07-2008, 16:12
Mine hanım, kükürt 1 litreye 1 çay kaşığı değil, 1 çorba kaşığı olacakmış, satıcı öyle demiş, az önce öğrendim. Foruma bakmadan hemen 1 litreye 1 çorba kaşığı karıştırıp tekrar uyguladım. Kaç gün beklemeliyim? Beklemeli miyim kırmızı örümcek ilacı almak için? Birde kazayla, biraz kükürtlü karışımdan yuttum, birşey olur mu?

Geçmiş olsun. Zirai ilaçları yutmak tehlikeli sonuçlar doğurur, yakın bir sağlık merkezine danışmanda fayda var.

İlaçlamaya gelince, şimdi birkaç gün bekleyin. sonuç alamazsanız akarisid uygularsınız.

sevilla
17-07-2008, 17:33
Sevgili sevilla sanirim ispanyolsunuz neyse )) eger alternetifimiz yok ise kesmek zorundayiz ancak bahcenizide siz biliyor sunuz uygun karari alacak olanda sizsiniz.

merhabalar.Valla kesmek zorunda kalıcamda! kökünü nasıl kuruturda yerine güzel bir fidan dikerim acaba? bir metre yanında zakkum diğer yanındada malesef hasta sarmaşık gülüm vede hemen yanında kendiliğinden çıkmış erik fidanı var. Erik fidanını oradan ne zaman söksem kıyamıyorum ama! sarmaşık gülü kurtarmaya çalışıyorum. incirin kökleri malüm! yakınına bişey dikmeye kalktığımda kazdığım çukur içinde beton basamaklar var adeta:( Yanii.. gülermisiniz ağlarmısınız cinsinden. İlgilerinize vede yardımlarınıza teşekkürler.
Not:İspanyol değilim.Türküm, doğruyum ,çalışkamım:D

Mine Pakkaner
17-07-2008, 18:25
Sev_illa, buradan aslında planlamanın ve bahçe bakımının ne kadar önemli olduğunu da görüyoruz.

Bahçenize diktiğiniz bitkileri baştan planlarsanız (yani ne, nereye, ne mesafede, sonra nasıl olacak sorularını sorarak). Durumunuz karışık, bahçenizde bir peyzaj anarşisi var gibi duruyor. İncirin 1m yanında zakkum, onun yanında hasta sarmaşık gülü onun yanında yoz bir erik fidanı. Bu arada bir ceviz de var... Diğer mesajlarınızdan aspidistra, malta eriği ve kamelyanız var diye de hatırlıyorum.

Siz iyisi mi planlamayla işe başlayın. Eriği ve inciri söküp bahçeyi rahatlatarak başlayabilirsiniz. Kendiliğinden çıkan herşeyi yerinde bırakırsanız sorun yaşarsınız. Kolay gelsin.

yakamozsimsek
17-07-2008, 18:52
merhabalar.Valla kesmek zorunda kalıcamda! kökünü nasıl kuruturda yerine güzel bir fidan dikerim acaba? bir metre yanında zakkum diğer yanındada malesef hasta sarmaşık gülüm vede hemen yanında kendiliğinden çıkmış erik fidanı var. Erik fidanını oradan ne zaman söksem kıyamıyorum ama! sarmaşık gülü kurtarmaya çalışıyorum. incirin kökleri malüm! yakınına bişey dikmeye kalktığımda kazdığım çukur içinde beton basamaklar var adeta:( Yanii.. gülermisiniz ağlarmısınız cinsinden. İlgilerinize vede yardımlarınıza teşekkürler.
Not:İspanyol değilim.Türküm, doğruyum ,çalışkamım:D

Sevgili sevilla ispanyol diye saka yapmistim neyse kok kurutmasinin çok degisik yontemleri vardir ilaçlama ilkidir ancak ben kimyasal maddelere karsiyim herkez onlardan bahsediyor kimsede gelecegimizden bahsetmiyor eger kok kismina inebiliyorsaniz kok kismini en basit yoldan kesiniz eger bu sansiniz yok ise çamasir suyuna ihtiyaciniz vardir bolca dokunuz kuruyup gidecektir ancak eger bahcenizde sebze meyve yetistiriyorsaniz dikkat ediniz yakinlarina dokmeyiniz cunku sebze **** meyve vucuduna alarak çamasir suyunu bir reaksiyon geçirerek zararli konumada gelebilir tabi eger sansiniz varsa inciri kestikten sonra kok kismini yakabilirseniz toprak yakini bolumunu artik kuruma yolu ile yok olup gidecektir .

powered
17-07-2008, 20:54
Mine Hanım, bir sorum olucak,
Giberellin GA3 Tablet Hormonu sadece yapraktan mı uygulanır?

Sulama Suyu ile versek yarar **** zarar verir mi?

hacettepe_38
18-07-2008, 22:33
*** mine hanım
Daha öncede fidan dikiyorduk size msj göndermiştim çok tşklr verdiğiniz bilgiler çok işimize yaradı.
Şimdi sorum damlama sulama ile ilgili damlama sulama boruları serimi ve fidan dikimini bitirdik fakat gübreleme ile ilgili sizden yardım bilgi almak istiyorum.Damlama sulama ile bu ağaçlara nasıl gübreleri veririz?Kullandığımız veya kullanacağımız gübrelerin bitkiye etkileri olumlu olumsuz nedir?(Ağaçlar 2-4 yaş geneli iğneli ve yapraklı :karaçam,sarıçam,huş,akasya Yükseklik Ve Rüzgar:1700-rüzgarlı Toprak:Kayalık ve taş çok toprak yüzeyi 30-40 cm olduğu için kireçli düz alanlarda kumlu)

Mine Pakkaner
20-07-2008, 15:43
Mine Hanım, bir sorum olucak,
Giberellin GA3 Tablet Hormonu sadece yapraktan mı uygulanır?

Sulama Suyu ile versek yarar **** zarar verir mi?

Bu ne amaçla uygulayacağınıza göre değişir. Çiçek tomurcuklarına da uygulayabilirsiniz, dormansiyi kırmak için tohuma da.

Mine Pakkaner
20-07-2008, 15:47
*** mine hanım
Daha öncede fidan dikiyorduk size msj göndermiştim çok tşklr verdiğiniz bilgiler çok işimize yaradı.
Şimdi sorum damlama sulama ile ilgili damlama sulama boruları serimi ve fidan dikimini bitirdik fakat gübreleme ile ilgili sizden yardım bilgi almak istiyorum.Damlama sulama ile bu ağaçlara nasıl gübreleri veririz?Kullandığımız veya kullanacağımız gübrelerin bitkiye etkileri olumlu olumsuz nedir?(Ağaçlar 2-4 yaş geneli iğneli ve yapraklı :karaçam,sarıçam,huş,akasya Yükseklik Ve Rüzgar:1700-rüzgarlı Toprak:Kayalık ve taş çok toprak yüzeyi 30-40 cm olduğu için kireçli düz alanlarda kumlu)

Öncelikle *** gibi kısaltmaları kullanmamanızı rica ederim. Kullandığınız veya kullanacağınız gübreleri bilmeden bu soruları cevaplamak ne mümkün. Siz iyisi mi bir toprak analizi yaptırın, analiz sonucuna göre size tavsiyede bulunacaklardır. Ben analiz için Laben (http://www.laben.com.tr/)'den yardım almaktayım. Tavsiyelerini de aynen uygularım.

powered
21-07-2008, 04:10
Çiçeklenmeyi artırmak ve daha büyük dolgun çiçek elde etmek amacıyla kullanmak istiyorum. Anladığım kadarıyla çiçek tomurcuklarına uygularsak çiçeklenmeyi hızlandırıcak. Cevap için, teşekkür ederim.