View Full Version : Mine Pakkaner 'e soralım 2006-2009 (Zirai danışma, bahçe tasarımı, peyzaj)
Sayfalar :
1
2
3
4
5
[
6]
7
8
9
10
11
Mine Pakkaner
21-11-2007, 18:52
Bauhause dan aldığım üzeri tomurcuk kaplı yılbaşı çiçeğim eve gelince bütün tomurcuklarını döktü. Çok üzüldüm. Şimdi ben bir yıl boyunca yeniden çiçek açmasını mı bekliyeceğim
Tomurcuk dökünce yerine uyum sağlamamış demektir.Bazen bu durumda hemen yeniden açmıyorlar. Ancak genellikle eğer yerini severse ve uygun bakılırsa yeniden çiçekleniyorlar. Forumda http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1787 bu konuda başlık var. Okudunuz mu?
Mine Pakkaner
22-11-2007, 10:11
Mine Hanım,
Üyemiz yukka, Kalp Kalbe Karşısını budamış ve çeliklerini isteyenlere gönderiyor. Bu günlerde köklendirmede başarılı olunabilinir mi? Ne önerirsiniz?
Gerekli köklenme ısısını sağlarsanız bu bitkiyi her mevsim üretme şansı var. İç mekanda, üzerini kapayarak çeliklerinizi köklendirin.
Tomurcuk dökünce yerine uyum sağlamamış demektir.Bazen bu durumda hemen yeniden açmıyorlar. Ancak genellikle eğer yerini severse ve uygun bakılırsa yeniden çiçekleniyorlar. Forumda http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1787 bu konuda başlık var. Okudunuz mu?
Mine hanım çok özür diliyorum. Yanlış yere yazmışım. Doğrusunu buldum ama iş işten geçti. Yazmış bulundum.
Mine Hanım, gene ben:)
Beş aylık kısa bahçe girişimimin farklı noktalarına yardımlar talep ettim, sağolun bıkmadan yanıtladınız.
Dikim zamanı yaklaştı. Japon eriği fidanları aralık ayı sonunda gelecek. Ondan önce ben bahçenin (12 dönüm) etrafını leylandi ile çevirip, ön tarafında yapılacak küçük bahçe evinin etrafını düzenleyeceğim.
Şimdi şöyle bir sorunumuz var: Bu bahçe 270 metre rakımlı bir tepenin tam üstü. Yan taraflarını tesfiye ettirip kademe tabir edilen 2 basamak yaptırdık, ama erozyondan korkuyoruz. Buradaki Tarım İlçe Müdürü kapari ekmemizi önerdi. Ben de sizin açtığınız kapari başlığını ve bulabildiğim linkleri sonuna kadar okudum. Bir yerde, "kapari girdiği yerden çıkmaz, diğer tüm tarımları bozar" diyordu. Sadece o bahsettiğim kademelerin kenarına eksek, dikine bir köklenme ile erozyonu önleyici etkisi olur mu? Yoksa ilk fikrimiz olan Yayılıcı ardıç mı diksek?
Aşağıdaki bilgi gerçek olabilir mi? Bu bilgiyi İTO Çalışma Raporundan aldım..
"Kıraç topraklarda yetişmesine, bakım istememesine ek olarak, 150-200 yıl
ömrü bulunan kapariler, kumlu ve killi topraklarda 20 ile 400 metre derinliğine inebilen kökleri ve toprak üstündeki örtüsü sayesinde, erozyon tehlikesi olan alanlarda, dolgu topraklarda toprağı tutmak, toprak kaymasını önlemek için etkili bir bitki olarak tercih edilmektedirler."
tbozkoyun79
23-11-2007, 15:06
Geçen yıl nisan ayında kapama usul bir meyvebahçesi yaptım bazı terslikler olduğundan dolay 30 kadar şekerparenin yerlerini değiştirmem gerekiyor bu değişimi yaparken nelere dikkat etmem gerekli yardımcı olursanız sevinirim.
Ağaçları geçen yıl diktim,sanırım onların kök yaşı iki ,ağaç yaşı bir oluyor galiba.
celalsungur
23-11-2007, 15:08
Çok teşekkür ederim Levent Bey.Bir çay kaşığı kaç cc? (5 cc. olduğunu okumuştum sanki forumda bir yerlerde.)
Süha Şendoğan
23-11-2007, 15:28
Geçenlerde TRT2 de seyrettiğim Bahçecilikle ilgili bir programda özellikle tarla ve bahçelere solucan bırakıldığını ve bu şekilde bir nevi gübreleme yapıldığından bahsediliyordu programı bütünüyle seyredemediğimden konuyu tam olarak anlayamadım.Bu konuyla ilgili bilgi sahibi kişilerden bilgi rica ediyorum.
(Bahçem yok ama sadece meraktan)
sukranayalp
23-11-2007, 15:37
Sn Turco, solucanlar toprağa 2 şekilde faydalı olur.
1- Toprakta ilerlerken hava kanalları açarlarler ve toprağı gözenekli hale getirirler. Bu gözenekler, toprağın su ve hava almasına neden olur.
2- Solucanlar dışkıları ile toprağa gübre katarlar.
Süha Şendoğan
23-11-2007, 15:46
Sn.Sukranayalp
Bilgiler için çok teşekkürler, sayenizde bu konuyu da öğrendik.
celalsungur
24-11-2007, 11:43
Mine Hanım,
1-Granül hümik asit ile, sıvı hümik asit kullanımı arasında fark varmıdır?
2-Biofarm granül humik asit koydum saksılara ancak 1 ay geçtiği halde henüz erimediler.
3-Toprak değiştirdiğim saksıların toprağına Biofarm granül ürün kullandım, ancak ürün büyük granül parçacıklar halinde olduğu için kökler o bölümlere geldiğinde hava alıp zarar görebilirlermi? (Açelyam kurudu, bundan şüpheleniyorum)
celalsungur
24-11-2007, 11:44
Bir çay kaşığı kaç cc? (5 cc. olduğunu okumuştum sanki forumda bir yerlerde.) Cevap lütfen.
Çay kaşığı değil de tatlı kaşığında anlaşsak :D
evde öksürük şurubu yok mu? onların dozajlama kadehi vardır. emin olun onun üzerinde bir yerde yazar 5 cc diye veya 5 ml
celalsungur
24-11-2007, 14:15
Çay kaşığı değil de tatlı kaşığında anlaşsak :D
evde öksürük şurubu yok mu? onların dozajlama kadehi vardır. emin olun onun üzerinde bir yerde yazar 5 cc diye veya 5 ml
Aslında, 2 cc'yi enjektör kullanmadan, çay kaşığıyla ayarlamaya çalışıyorum. Senin hatırın için çorba kaşığı bile kullanırım, sevgili Praecox.;)
Rumex ve Gramineae
Bu türlerin İstanbul çevresinde dağılım yerlerine ihtiyacım var.Sebebini sorarsanız Kelebek gözlemcisiyim İstanbulda son 10-20 yıldır görülemeyen 2 tür bu bitkilerde ürüyor, bu sebeple konu hakkında bilgisi olan arkadaşlardan yardım istiyorum.Saygılarımla..
Engin
Mine Pakkaner
24-11-2007, 21:13
Geçenlerde TRT2 de seyrettiğim Bahçecilikle ilgili bir programda özellikle tarla ve bahçelere solucan bırakıldığını ve bu şekilde bir nevi gübreleme yapıldığından bahsediliyordu programı bütünüyle seyredemediğimden konuyu tam olarak anlayamadım.Bu konuyla ilgili bilgi sahibi kişilerden bilgi rica ediyorum.
(Bahçem yok ama sadece meraktan)
E dergi'nin Mayıs sayısında (http://www.agaclar.net/dergi/mayis07.html) çok detaylı bir makale bulacaksınız.
Yurdagül Şimşek Erşahin / Fide Hastalık Etmenleri ve Sürdürülebilir Tarım Yaklaşımı ya da solucan deyip geçmeyin başlıklı makaleyi okuyunuz.
Mine Pakkaner
24-11-2007, 21:33
Mine Hanım,
1-Granül hümik asit ile, sıvı hümik asit kullanımı arasında fark varmıdır?
2-Biofarm granül humik asit koydum saksılara ancak 1 ay geçtiği halde henüz erimediler.
3-Toprak değiştirdiğim saksıların toprağına Biofarm granül ürün kullandım, ancak ürün büyük granül parçacıklar halinde olduğu için kökler o bölümlere geldiğinde hava alıp zarar görebilirlermi? (Açelyam kurudu, bundan şüpheleniyorum)
1. Sıvı bütün ürünler çok hızlı etki ederler.
2. Biofarm hümik asit değildir. Humik asit de içeren bir organik gübredir. Humustur. Bu garnüller sıkıştırılmış, kompostlanmış hayvan gübresi, malum toprakta hayvan gübresi çok uzun sürede kaybolur. Eriyip gitmez.
3.Saksı harçlarında biz granül değil toz materyal kullanırız. Bitkinin formuna, büyüklüğüne göre malzemeyi granül de kullanabilirsiniz. Yeteri kadar su almamış olabilir mi açelyanız?
Mine Pakkaner
24-11-2007, 21:36
...
Aşağıdaki bilgi gerçek olabilir mi? Bu bilgiyi İTO Çalışma Raporundan aldım..
"Kıraç topraklarda yetişmesine, bakım istememesine ek olarak, 150-200 yıl
ömrü bulunan kapariler, kumlu ve killi topraklarda 20 ile 400 metre derinliğine inebilen kökleri ve toprak üstündeki örtüsü sayesinde, erozyon tehlikesi olan alanlarda, dolgu topraklarda toprağı tutmak, toprak kaymasını önlemek için etkili bir bitki olarak tercih edilmektedirler."
Bu bilgi tamamen doğru. Üstelik mahsulünü toplayıp son derece güzel salamuralar yapmanız da mümkün.
Mine Pakkaner
24-11-2007, 22:03
Rumex ve Gramineae
Bu türlerin İstanbul çevresinde dağılım yerlerine ihtiyacım var.Sebebini sorarsanız Kelebek gözlemcisiyim İstanbulda son 10-20 yıldır görülemeyen 2 tür bu bitkilerde ürüyor, bu sebeple konu hakkında bilgisi olan arkadaşlardan yardım istiyorum.Saygılarımla..
Engin
Rumex kuzu kulağı olarak bilinir. Bütün kırlarda bulursunuz. Gramineae is bir familya. İstanbul'da bu familyaya ait 90'ın üzerinde cins ve yüzlerce tür bulunmakta. Bütün çayır meralar, kırlar Gramineae (Poaceae) yani buğdaygiller familyası üyelerince zengin. hatta çim alanları da buğdaygil bitkileriyle tesis ediyoruz. Yani bunların olmadığı yer yok.
Mine Pakkaner
24-11-2007, 22:15
Geçen yıl nisan ayında kapama usul bir meyvebahçesi yaptım bazı terslikler olduğundan dolay 30 kadar şekerparenin yerlerini değiştirmem gerekiyor bu değişimi yaparken nelere dikkat etmem gerekli yardımcı olursanız sevinirim.
Ağaçları geçen yıl diktim,sanırım onların kök yaşı iki ,ağaç yaşı bir oluyor galiba.
Öncelikle profilinizi düzgün doldurmanızı, sonra kendinizi yeni gelen arkadaşlar başlığında tanıtmanızı, bir soruyu sadece bir başlıkta sormanızı rica ederiz.
senaymisya
24-11-2007, 23:30
sayın mine hanım öncelikle merhaba geçen yıl diktiğim dua çiçeğim bu sene çok sağlıklı görünmüyor yapraklar solgun gibi ve yaprakların arka tarafınde şeker gibi yapışkan şeyler var.yardımcı olursanız sevinirim.
Sayin Mine hanim bildigimiz demlenen cay, suyu süzüldükten sonra bitki topragi üstüne birakildiginda olumlu etki yapiyormus bu dogru mu acaba?
Sayın senaymisya, dua çiçeğinizin yaprakları yapış yapış olmuşsa bir böcek dadanmıştır. Sizin yerinizde olsam hemen insektif bir ilaç kullanırım. Benim güllerimde olduğunda Arrivo kullanıyorum.
celalsungur
25-11-2007, 19:51
Yeteri kadar su almamış olabilir mi açelyanız?Üstte torf, altta ilave ettiğim saksı toprağı, arada biofarm granülleri, herhalde torf'tan süzülen su granüllerin altındaki toprağa geçti, üstte torf içindeki kökler granüllerden yukarıya süzülemeyen kapiler su'dan faydalanamadılar. Bir musibet bin nasihattan iyidir derler, ama o solgun yapraklar insanın içini çok acıtıyorlar.
Sevgi, saygı ve teşekkürlerimle,
lerdemir
26-11-2007, 09:35
Enjektör en iyi sonucu verecek çözüm değil mi sizce de sayın celalsungur?
Ancak muhafazasına ilişkin bir endişe var ise bir öksürük şurubu dozaj kapağı da benzer işi görecektir.
Enjektör benim aklıma bir hastanenin acil servisinde bileğime dikişler atıldıktan sonra işlemler bitince, taburcu olurken aklıma gelmişti. Sargılarla tam acil servisten çıkarken hemşireye "bir tane de plastik enjektör alabilir miyim, çiçeklere dozlama yapmak için" dediğimde hemşire hanımın şaşkınlığını görmeliydiniz, "adam ne halde neyi düşünüyor" der gibiydi şaşkın şaşkın. :p
Bu arada, ben sizin için bu akşam evde 2 cc enjektör ile çekip çay kaşığına boşaltıp, oranlamanın uygun olup olmadığını tecrübe ederek yarın aktarırım olur mu? Belki o kadar tereddüt de etmemek lazım. Ayrıca, azotlu vb gübrelerin aksine, hümik asidin az bir miktar fazlasının -israftan başka- herhangi bir olumsuzluğa neden olup olmayacağına dair de bir bilgi okumadım henüz forumda.
Bu konuyu netleştirmek mümkün müdür?
Aslında, 2 cc'yi enjektör kullanmadan, çay kaşığıyla ayarlamaya çalışıyorum. Senin hatırın için çorba kaşığı bile kullanırım, sevgili Praecox.;)
celalsungur
26-11-2007, 10:07
Enjektör en iyi sonucu verecek çözüm değil mi sizce de sayın celalsungur?
Çay kaşığının kaç cc olduğunu öğrenmeye çalışıyorum. Hani olur olmaz yerde lazım olursa diye, plastik enjektör tabi ki en iyi çözüm, aldım zaten 2 tane, bir iş yerine bir eve. Teşekkürler.
Todor ve Şükran Hanım toplantıda Humik Asitin biraz fazlasının zarar vermeyeceğini söylediler.
Anladığım kadarıyla kabaca Humik Asit bitki çürüklerinden elde edilen bir çözelti. Asit kelimesini görünce insan ister istemez bitkimi yakar mı diye düşünüyor sanırım :)
sukranayalp
26-11-2007, 13:47
Limon arkadaşımız güzel bir konuya değinmiş.
Organik yapısı zengin olan topraklara genel olarak humus adı verilir. Bunların içinde çürümüş mikroorganizma ve bitki artıkları vardır. Genel olarak bildiğimiz kısmı budur.
Kimyagerler humusu incelediklerinde içlerinde aktif biyokimyasal madde olarak hümik maddeler içeriklerini, bunun da kendi içlerinde birtakım oratak özelliklerine göre 3 alt maddeye ayrıldıklarını vurgulamışlar. Bunlar 1-Hümik asit, 2- Fülvik asit, 3-Hümin'dir.
Genel olarak içerdikleri iz elemenetleri, toprağa bu elementleri rahatlıkla bağlayabilme özellikleri, ph değerini düzeltme özellikleri gibi her üç etken maddenin de toprağa çok yararlı olduğunu ispatlamışlardır. Hümik asit 60 kadar iz element içermesi nedeniyle 3 madde arasında daha çok öne çıkmış bir alt maddedir. Belki benim bilmediğim başka önemli özellikleri daha vardır.
Asit deyince genelde insanlarda zararlı olduğuna dair bir inanış gelişir. Örneğin kolanın da kimyasal maddesi asittir. Sirkenin de asittir. Kolanın asidik yapısının biyolojik mi yoksa kimyasal mı ya da biyokimyasal olup olmaması konusunda bir bilgim yok. Ama sirkeyi oluşturan asit aynı hümik asitteki gibi doğal asittir. Turşu yapımında kullanırız, ilaç yapımında kullanırız, salatalarda kullanırız. Ve kimse sirke ile beslendiği için hayatını kaybetmez.
Leonardit asit ile hümik asit farkı hep sorulur.
Biliyorsunuz ki kömürler 2 çeşittir. Biri odun (meşe odunundan elde dilen) kömürüdür. Diğeri de linyit adını verdiğimiz fosil kalıntılarından oluşan taşkömürüdür. Bu fosiller de - yine bilirsiniz ki- bitki ve hayvan çürümelerinden oluşur.
(Yurdumuzda taşkömürleri genelde bataklıklarda, turbalıklarda çıkarılmaktadır. Ne yazık ki en büyük kaybımız bu doğal hazinenin termik santrallerin çalışması için kullanılmasıdır.)
Leonardit asit, linyit yataklarından çıkarılan linyit kömürünün Potasyum hidroksit (KOH) ile belli şartlarda reaksiyona girerek oksitlenmesi sonucu oluşur. Leonardit asit, adını, bu adla anılan- sanıyorum kimyager- bir bilim adamının yaptığı çalışma sonucunda almıştır.
Kısaca Leonardit asit, hümin, hümik asit, fülvik asit bitkiler için en yararlı doğal besinlerdir.
Ferda Ülkümen
26-11-2007, 14:06
Celal bey
yukarıdaki bilgi doğru.
Çay kaşığı-5 cc
Tatlı kaşığı-10 cc
Çorba kaşığı-15 cc
celalsungur
26-11-2007, 14:09
Celal bey
yukarıdaki bilgi doğru.
Çay kaşığı-5 cc
Tatlı kaşığı-10 cc
Çorba kaşığı-15 cc
Sağolun Ferda Hanım, çok teşekkür ederim.
sinaninci1
28-11-2007, 01:07
Selam MİNE hanım bir yerde okudum ama tam olarak hatırlamıyorum şimdi, mumçiçegimi suda köklendirdim ve ektim, kökleri kuvvetlendirmek ve gelişimine kolaylık vermek için kök gübresi veya herhangi bir gübre kullanmak istiyorum, tavsiyenize ihtiyacım var.
Saygılar
Süha Şendoğan
28-11-2007, 15:58
E dergi'nin Mayıs sayısında (http://www.agaclar.net/dergi/mayis07.html) çok detaylı bir makale bulacaksınız.
Yurdagül Şimşek Erşahin / Fide Hastalık Etmenleri ve Sürdürülebilir Tarım Yaklaşımı ya da solucan deyip geçmeyin başlıklı makaleyi okuyunuz.
Teşekkürler Mine hanım
Mine Pakkaner
28-11-2007, 21:38
Selam MİNE hanım bir yerde okudum ama tam olarak hatırlamıyorum şimdi, mumçiçegimi suda köklendirdim ve ektim, kökleri kuvvetlendirmek ve gelişimine kolaylık vermek için kök gübresi veya herhangi bir gübre kullanmak istiyorum, tavsiyenize ihtiyacım var.
Saygılar
Sinan Bey, deniz yosunu veriniz. Bu kök yapısını geliştirecektir. Ayrıca fosforlu bir gübre uygularsanız kök gelişiminin güçlenmesine yardımcı olursunuz.
Saygılar. Ben deniz yosunu olarak Maxi Crop kullanıyorum. Bu toz ürün. Suda çözünüyor. Tüm üyelerimize öneririm.
Mine Pakkaner
28-11-2007, 21:55
....
Leonardit asit, linyit yataklarından çıkarılan linyit kömürünün Potasyum hidroksit (KOH) ile belli şartlarda reaksiyona girerek oksitlenmesi sonucu oluşur. Leonardit asit, adını, bu adla anılan- sanıyorum kimyager- bir bilim adamının yaptığı çalışma sonucunda almıştır.
....
Şükran Hanım merhaba, leonardit organik bir kayaçtır. Hümik ve fülvik asitlerin ham tuzudur. Hümin de içerir. Yani kendisi başlı başına leonardit asit değildir. Leonardit KOH ile işlendiğinde Hümik, Fulvik asitler elde edilir.
Tek başına bir leonardit asit yoktur, leonardit vardır. Leonardit doğal olarak okside olmuş linyinttir. Yani linyitin KOH ile muamele edilince leonardit asit oluştuğu da doğru olmamakta, çünkü mesajımın başında da dediğim gibi leonardit organik, tabiatta doğal olarak bulunan bir kayaçtır. Öğütülmüş hali ile de yetiştiricilikte kullanılır. Ya da işlenip içerisindeki maddeler ayrıştırılır ve hümik asit, vs. sıvı halde kullanılır.
Toprak ve bitki yapısını son derece iyilleştirmekle birlikte tek başına bitkiyi besleyemez. Makro, mikro ve iz elementler bitki beslemede vazgeçilmezdir. Bunların humatlarla desteklenmesi gerekir.
Selamlar.
Mine Pakkaner
28-11-2007, 21:58
Sayin Mine hanim bildigimiz demlenen cay, suyu süzüldükten sonra bitki topragi üstüne birakildiginda olumlu etki yapiyormus bu dogru mu acaba?
Toprak yapısını iyileştirici ve gevşetici etkisi vardır. Ancak kompostlanarak kullanılmaları önerilir. Kompost hazırlama (Evsel ve bitkisel atıklar) (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2181) başlığını okudunuz mu?
sinaninci1
28-11-2007, 23:26
Sinan Bey, deniz yosunu veriniz. Bu kök yapısını geliştirecektir. Ayrıca fosforlu bir gübre uygularsanız kök gelişiminin güçlenmesine yardımcı olursunuz.
Saygılar. Ben deniz yosunu olarak Maxi Crop kullanıyorum. Bu toz ürün. Suda çözünüyor. Tüm üyelerimize öneririm.
Açıklayıcı bilgileriniz için çok teşekkürler.
Saygılar
Mine Hanım,
Çok özür dilerim, size olan bu sorumu yanlış yere yazdım ve oradan aktarma yapamadım.
Kusura bakmayın.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6622
Mine Pakkaner
30-11-2007, 23:43
Tuğrul Bey sorunuzu aynı başlıkta cevapladım, selamlar.
Toprak yapısını iyileştirici ve gevşetici etkisi vardır. Ancak kompostlanarak kullanılmaları önerilir. Kompost hazırlama (Evsel ve bitkisel atıklar) (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2181) başlığını okudunuz mu?
Tesekkür ederim. İlgili basligi okuyorum su anda.
Mine hanım benim size sormak istediğim bir çok şey var.bunlar balkonumda yetiştirdiğim çicekler hakkında:maydonozlarımın üzerinde,yaprakların altında beyaz veyeşil küçücük böcekler sarmış durumda ne yapmam lazım.İlaçlarsam yenilebilirmi?
çiçeksever
04-12-2007, 14:34
Çiçeklerimden onbir ay ilkbaharda 1 hafta kadar açtı.4-5 aydır bu vaziyette, begonya ise boya veriyor,hiç çiçek açmadı.Toprak saksıda olduğndan çok çabuk su istiyor.Mine hanım önerilerinizi bekliyorum.
Mine Pakkaner
05-12-2007, 10:45
Mine hanım benim size sormak istediğim bir çok şey var.bunlar balkonumda yetiştirdiğim çicekler hakkında:maydonozlarımın üzerinde,yaprakların altında beyaz veyeşil küçücük böcekler sarmış durumda ne yapmam lazım.İlaçlarsam yenilebilirmi?
Ev ilaçlarından kullanarak ilaçlarsanız yiyebilirsiniz. Eğer çok fazla sayıda bit varsa bütün maydonozunu kesin, onu bol suyla yıkayıp üzerindeki zararlıyı uzaklaştırınca kullanabilirsiniz. Ev ilaçlarından biriyle saksıda kalan kesilen sapları ve toprak yüzünü iyice ilaçlayınız. Ev ilaçlarını toplu halde derginin son sayısında bulabilirsiniz.
Mine Pakkaner
05-12-2007, 10:58
Çiçeklerimden onbir ay ilkbaharda 1 hafta kadar açtı.4-5 aydır bu vaziyette, begonya ise boya veriyor,hiç çiçek açmadı.Toprak saksıda olduğndan çok çabuk su istiyor.Mine hanım önerilerinizi bekliyorum.
Onbir ay çiçeğinizin hasta yapraklarını kesin, sistemik bir fungusit verin. Mutlaka kireçsiz su ile sulayın. Arada limon tuzu uygulayın. İki sulama arası toprağı kurutun ve saksıda su bırakmayın. Sıcaktan ve karanlıktan nefret eder. İzmirde biz balkonda bakarız.
Begonyanız formunu kaybetmiş ben olsam budarım. Çıkan parçaları da çelik yaparım (İç mekanda ve ısıtılan bir ortamda olsuklarını düşünüyorum). Sulama zamanını kontrol için parmağınızın bir boğumunu toprağa batırın, kuruluğu kontrol edin. Üst yüzey yanıltıcı olabilir. Toprak kötüyse baharda saksı ve toprağı yenileyin. Çiçek açmıyosa yerini de beğenmiyor demektir.
çiçeksever
05-12-2007, 15:18
Toprak saksı plastik saksıya göre toprağı daha çabuk mu kurutuyor,yoksa öyle mi görünüyor. Sistemik fungusit dediğiniz nasıl birşey açıklar mısınız?
Mine Pakkaner
05-12-2007, 19:36
Toprak saksı, toprağı kurutmaz, tam aksi nemi daha fazla muhafaza eder. Sistemik fungusit, mantari hastalıklarda kullanılan sistemik etkili ilaçtır. Yani basitçe, ilaç bitkinin özsuyuna geçer ve içinde dolaşır. Benlate alabilirsiniz.
Mine hanım,yine balkonda güllerimden birinin yapraklarının ve goncalarının bazılarının üzeri,sanki un dökülmüş gibi bembeyaz olmuş ve goncalar açmıyor ne yapmam lazım? Şimdiden teşekkür ederim.
lerdemir
07-12-2007, 08:52
hnukhet,
Öncelikle şu mesajdaki (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=42981&postcount=1) üstten ikinci fotoğrafa bir bakın. Fotoğraftaki görüntü, sizin sorununuzla aynı ise bu mesajımı okumaya devam edebilirsiniz.
Tarifinize göre "Külleme" hastalığına yakalanmış sizin gül. Külleme diye aratırsanız forumda tarifleri bulacaksınız.
Mine Hn'ın şu mesajı (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=136327&postcount=412) ve yönlendirdiği e-dergimiz size rehber olacaktır.
Dergide kimyasal mücadele önerileri bulacaksınız; ancak ev yapımı ilaçlar için de "Bitki zararlıları için ev yapımı ilaçlar" konu başlığında Mine Hn'ın şu mesajında (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=22792&postcount=6) tarifler ve uygulamalar bulabilirsiniz.
Ayrıca, yine Mine Hn'ın şu mesajı (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=138579&postcount=428) da yönlendirici olacaktır.
Üyelerimizden çekirdek külleme ile mücadelesini şu mesajda (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=161397&postcount=569) anlatmış, dilerseniz örnek olabilir.
Yetiştirici üyelerimizden M.Gürbüz ise şu mesajında (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=175505&postcount=27) konu hakkında bilgi vermiş.
Mücadelenizde başarılar...
Koyu yeşil
07-12-2007, 12:08
Merhabalar,
Mine Hanım, benim sorum hastalık ile ilgili değil aslında. Şöyle ki, aldığım bazı bitkilerin yapraklarında sulandıkları sudan dolayı aşırı kireç lekeleri var. Bu nedenle yapraklar kötü görünüyor. Bu lekeleri nasıl ortadan kaldırabilirim. İyi suyla yıkadım ama çıkmıyorlar.
Şimdiden teşekkürler.
Mine Pakkaner
07-12-2007, 21:02
Bunun için yapacak fazla birşey yok, eğer bitkiniz yukka veya şeflera ise ve onun gibi dayanıklı yapraklı bir bitkiyse ziraatçiden temin edeceğiniz bir parça yazlık yağ kullanabilirsiniz. Nemli hatta ıslak bir beze bir parça yazlık yağ sürün. Bezi şişenin ağzına kapatın şişeyi ters çevirip düzeltin hızla, bezin ağıza değen kısmına az yağ bulaşır. Bunu çitileyin ıslak beze değdiği noktada yayın ve yaprakları silin. Tüylü ve narin yapraklıları asla silmeyin. Kolay gelsin Esen Hanım.
nedim ugurlu
08-12-2007, 14:18
Mine hanım dün yukka'larımı bahçeden içeri alırken her sene saksı değişimi yapıyorum.
Dün akşam solucan gördüm.Nasıl ilaç kullanmalıyım.
Saygılarımla
merhaba Mine Hanım,
Bu benim zavallı kuzey cephesi ağacım.Oldukça geç kaldım müdahale edebilmek için, nihayet güneye, güneşe taşıyabildim, saksısını değiştirdim.Bu ağacı bu andan sonra kurtarabilmek mümkün mü? Kırmızı ile işaretlediğim yerlerden kessem, kışın dinlense baharda gübrelesem yendien toparlar mı? Tepesini kesince yukarı doğru yeniden büyür mü onu da bilemiyorum?
26246
26247
26248
Yoksa hiç budamasam, kendisini toparlar mı gelecek bahara?
Ne önerirsiniz?
Teşekkürler.
Koyu yeşil
08-12-2007, 18:06
Teşekkür ederim Mine hanım.
celalsungur
12-12-2007, 13:33
Stephanotis'imin çiçekleri açılmadan sararıp dökülüyorlar.
Mine Hanım, yardım lütfen.;)
Mine Pakkaner
12-12-2007, 20:49
Mine hanım dün yukka'larımı bahçeden içeri alırken her sene saksı değişimi yapıyorum.
Dün akşam solucan gördüm.Nasıl ilaç kullanmalıyım.
Saygılarımla
Nedim Bey, kimyasal bir ilaç kullanacaksanız dursban solucanlara karşı etkilidir.
Saygılar.
Mine Pakkaner
12-12-2007, 20:52
...Bu ağacı bu andan sonra kurtarabilmek mümkün mü? Kırmızı ile işaretlediğim yerlerden kessem, kışın dinlense baharda gübrelesem yendien toparlar mı? Tepesini kesince yukarı doğru yeniden büyür mü onu da bilemiyorum?
Yoksa hiç budamasam, kendisini toparlar mı gelecek bahara?
Ne önerirsiniz?
...
Bence gösterdiğiniz noktadan kesin. Baharda gübrelemeye de başlayın. Toparlaması için tek şans bu, bozulan yapraklar nasıl olsa düzelmeyecek, hiç olmazsa yenilerini vererek toparlama şansı olsun.
Mine Pakkaner
12-12-2007, 21:02
Stephanotis'imin çiçekleri açılmadan sararıp dökülüyorlar.
Mine Hanım, yardım lütfen.;)
Sıcaklık değişimi Stephanotis'te goncaların dökülmesine sebep olmakta. Suyu da çok kaçırmıyorsunuz değil mi Celal Bey?
celalsungur
12-12-2007, 21:37
Sıcaklık değişimi Stephanotis'te goncaların dökülmesine sebep olmakta. Suyu da çok kaçırmıyorsunuz değil mi Celal Bey?
Şantiye Binasında cam kenarında duruyordu, bugün daha iç kısıma aldım, hem güneş görebileceği, hem de gece gündüz sıcaklık değişiminden çok fazla etkilenmeyeceği bir yere. Ayrıca zaman ayarlı priz'e elektrikli ısıtıcı taktım, gece belli aralarla çalışıp, soğuğu kırsın diye, inşallah sorun dediğiniz gibi ısı değişimidir.
Çok teşekkür ederim, iyi ki varsınız;)
Mine Pakkaner
12-12-2007, 21:44
Bu bitki aslında düşük sıcaklıklara dayanıklı, ancak malum goncada ve çiçekteyken bütün bitkiler hassas oluyor. Aydınlık, özellikle sabah güneşi ve sıcaklık önemli. Umarım yeni koşullarına çabuk ayak uydurur. :)
celalsungur
12-12-2007, 22:08
Bu bitki aslında düşük sıcaklıklara dayanıklı, ancak malum goncada ve çiçekteyken bütün bitkiler hassas oluyor. Aydınlık, özellikle sabah güneşi ve sıcaklık önemli. Umarım yeni koşullarına çabuk ayak uydurur. :)
Betopan plaklar arasında köpük izolasyonlu panellerden oluşan, prefabrike şantiye binası. Azıcık ta odadaki pencere sayısını çok tuttuk, Yalova'da da gece gündüz arasındaki ısı farkı oldukça fazla.
Yukarda belirttiğiniz kriterlere paralel olarak, rahle-i tedrisatınızdan yetişen, orta halli bir öğrenciniz olarak, elimden geleni yaptım, inşallah düzelir.
Tekrar çok, çok teşekkür ederim.
(Sevgili Balıkçı gelene kadar, ona da o nefis üslubu hususunda, kıt kanaat çıraklık etmeye çalışıyorum, sizinle olan harika diyaloglarını imrenerek okurdum.);)
Doganin...kizi
12-12-2007, 22:27
Mine Pakkaner, ben size güller le ilgili sormak istiyorum?
Sarmasik güllerim ve yedi veren güller, hakkinda sizden bilgi almak istiyorum...nasil? budayacagim, kacinci? göz üstünden budamaliyim, bu konuda bilgilendirirseniz sevinirim!
bu arada bahceyle ilgili? cok soru sorarsam, umarim rahatsiz etmis olmam...!
Sahte ışık sahte boya...
Doganin...kizi
12-12-2007, 22:29
Imzamla, ilgili cift yazi icin,pardon!!!.
Mine Pakkaner
12-12-2007, 23:02
http://www.agaclar.net/dergi/agustos07.html adresinde elektronik dergimizin ağustos sayısında Zir. Müh. Murat Küçükçakır'ın bu konuda bir makalesini okuyacaksınız. Ayrıca http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=732 adresinde Prof. Dr. Ercan Özzambak bu konuda çok detaylı bilgi veriyor.
Bence gösterdiğiniz noktadan kesin. Baharda gübrelemeye de başlayın. Toparlaması için tek şans bu, bozulan yapraklar nasıl olsa düzelmeyecek, hiç olmazsa yenilerini vererek toparlama şansı olsun.
Çok teşekkürler Mine Hanım.
Kestikten sonra üst yan dallardan birini bağlasam, yeni bir tepe oluşturur mu, yoksa çalı gibi mi büyür bundan sonra?
merhaba,
Kök zararına bir şey diyemem ancak sulama konusunda bir sıkıntımız olmadı ve hemen hemen bir yıldır yapay gübre vermedim.
Ağaçlar, kuzey cephesinde ve üstleri kapalı.Dışa doğru bakan kısımları, fotoğraftan da görebilirsiniz, yeşilken, eve doğru bakan ve hemen hiç ışık almayan kısımlar bu sıkıntıları yaşıyor.Aynı yerdeki başka ağaçlar için daha önce bunu konuşmuştuk, o ağaçların yerlerini değiştirmiştim.Bir tek bunu oynatamamıştım.Yani sıkıntı muhtemelen ışıkla ilgili.Yine de kesin konuşamam tabi.
Doganin...kizi
13-12-2007, 22:32
Cok tesekkürler Mine hanim,istedigim bilgiye ulasmama yardimci oldunuz.
Agaclar net-i gec tanidigim icin üzüldüm. Emeginize saglik!
***..ben çukurova üniversitesi peyzaj mimarlığı 1. sınıf öğrencisiyim..peyzajda kullanılan bitkilerin familya-tür-cins isimlerinin türkçe-latince-ingilizce-almanca-ispanyolca-fransızcalarını bulabilmem konusnda bana yardımcı olur musunuz?
Merhaba, Isparta güllerinin çelik alma zamanı, çeliğin alınışı, muhafazası ve nasıl köklendirileceğine ait bilgilere ihtiyacım var. Yardımcı olursanız sevinirim.
İyi günler Mine hanim,
Ankara’da yaşıyorum; bahçemde ördek ve kazlar için ayirmis olduğum ufak bir köşem var, bu kısmın tabanı beton ve bu betonda 4 adet birbirine yaklaşık olarak 3 metre uzaklıklarda 1.5*1.5 m. genişliğinde ağaç dikmek için kare seklinde delikler açtırdım. Ancak içlerine ne tur bir ağaç dikmem gerektiğine karar veremedim. Etrafının beton olması nedeni ile çok yayılımcı köklerinin olmaması, Çabuk büyüyüp gölgelik alan yaratabilmesi ve hayvanların yemeyeceği cinste bir ağaç olması benim için öncelikler.
Bir de bu alanın etrafına sarmaşık dikmek istiyorum ancak kisin yapraklarını dökmeyen çok yıllık bir sarmaşık cinsi öneriniz var mi acaba?
Soruları yanıtlarken oturduğum bölgenin şehir dışında olması sebebi ile kışların Ankara’dan biraz daha soğuk olduğunu göz önünde bulundurursanız sevinirim. Şimdiden ilginize teşekkür ediyorum...
Mine Pakkaner
14-12-2007, 19:34
Çınar yapraklı akçaağaç ve sarılıcı olarak da Hedera kullanabilirsiniz.
Bu arada forumda Türkçe karakterleri rahatlıkla kullanabilirsiniz.
İlginiz için çok teşekkür ederim.
Mine Pakkaner
14-12-2007, 19:52
Sevgili Filiz, sizin için araştırdım,yağ güllerinin çelikleri, kasım aralık aylarında 6-7 yaşındaki güllerden alınıyor. Bu çelikler genellikle gençleştirme budaması yapılacak bahçelerden alınıyor. Çelikler 100-150 cm uzunluğunda olmalı. Kalınca dallardan alınan ökçeli çeliklerle hemen bahçe tesis ediliyor. Karıklar açılıp çelikler içine ucları birbirine değecek şekilde iki sıra halinde boydan yatırılıp üzeri 10-15 cm kalınlığında ahır gübreli toprakla örtülüyor. Üzeri sıkıca bastırılıp sulanıyor.
Teşekkür ediyorum Mine hanım, Güler hanım bu işe çok sevinecek :D
Arkadaşlar ; Davutlar yöresinde bulduğum endemik ,şahane bir sarmaşık cinsinin
adı nedir ?
Gövdesi üzüm asmasına benzediği için orman asması ( Akasma ) üzerinde yoğunlaştım , ancak çiçek açma dönemleri farklı olduğu için tereddütlüyüm.
İlgili arkadaşlardan bilgilendirmeyi rica ediyorum.
Doganin...kizi
17-12-2007, 21:29
Sevgili Mine hanim, Acelyam asiri sulamaktan dolayi, yapraklarini döktü-
Bir kac hafta acelyami, susuz biraktim? birkac yaprak (tomurcuk) cikardi-
yasadigini belli etti! simdiden sonra? ne yapmaliyim, nasil davranmaliyim...
bu konu'da bilgilendirirseniz cok sevinirim! simdiden tesekkürler.
Doganin...kizi
17-12-2007, 21:39
Sayin Deportivo, Harika bir sarmasik cicegi, cok sevimli görünüyor...
bende merak ettim? ismini. Paylasiminiz icin tesekkürler.
Mine Pakkaner
17-12-2007, 22:12
Arkadaşlar ; Davutlar yöresinde bulduğum endemik ,şahane bir sarmaşık cinsinin
adı nedir ?
Gövdesi üzüm asmasına benzediği için orman asması ( Akasma ) üzerinde yoğunlaştım , ancak çiçek açma dönemleri farklı olduğu için tereddütlüyüm.
İlgili arkadaşlardan bilgilendirmeyi rica ediyorum.
Bu bir akasma, Clematis cirrhosa. Ege Bölgesi'nin doğal yayılış gösteren çalılarından, ancak endemik değil Sayın Deportivo.
Mine Pakkaner
17-12-2007, 22:17
Sevgili Mine hanim, Acelyam asiri sulamaktan dolayi, yapraklarini döktü-
Bir kac hafta acelyami, susuz biraktim? birkac yaprak (tomurcuk) cikardi-
yasadigini belli etti! simdiden sonra? ne yapmaliyim, nasil davranmaliyim...
bu konu'da bilgilendirirseniz cok sevinirim! simdiden tesekkürler.
Suyu dengeli vermeniz çok önemli. Açelyanız saksıda mı, saksıdaysa harcı torf mu?
karaselvi
18-12-2007, 18:05
Merhaba
Denizlide bazı meyve ağaçlarını soğuk vurur. Bu nedenle birkaç senede bir verim alınır. Badem ağacıda bunlardan birisi. Geçenlerde yurt dışından soğuğa dayanıklı geç çiçek açan bir badem türü olduğunu söylediler. Bilgi edinebilirsem üzüm bağının yerine bağdem dikmeyi düşünüyoruz. Bu konuda yardım edebilirmisiniz.
teşekkürler.
mehmetalianil
18-12-2007, 23:04
Mine hanım benim hediye ettiğim bir uyku çiçeğim vardı, bulduğumda 20 cm lik çapta bir saksıda 3 yaprak idi, sonradan bayağı iştahlanmıştı, 15 yaprağa kadar büyüdü..
Sulamayı 2 günde bir yapıyordum ve iyi güneş alıyordu İstanbulda.. Ankaraya gitti sonra ve orada da konumunu başarıyla korudu.
Sevgilime de aynen onu benim yaptığım gibi 2 günde bir sulamasını söyledim, o da devam etti. Sanırım şu an çiçeğin durumu pek iyi değilmiş. Sapları çok eğiliyor ve büzüşüyormuş, yaprakları kaldıramıyormuş. Bu soğanlı bir bitki için normal bir davranış mı? (Ankara soğuk olduğundan içeride tutmasının yaralı olduğunu düşünmüştüm, güneş alan bir yerde.) Yapabileceklerim ne olabilir bu çiçek için? Hibernasyona giremediği için problem olmuş olabilir mi? yahut toprağında mineral eksikliği?
Yardımlarınız için teşekkürler.
not:Toprağı torf, çiçeği yetiştireli 5 ay (Aralık) , hediye edeli ise 2-3 ay olulyor.
Doganin...kizi
19-12-2007, 15:41
Suyu dengeli vermeniz çok önemli. Açelyanız saksıda mı, saksıdaysa harcı torf mu?
Evet Mine hanim,Acelyam saksida,harci torf. Suyu dengeli veririm sagolasiniz.
Mine Pakkaner
23-12-2007, 22:14
Mine hanım benim hediye ettiğim bir uyku çiçeğim vardı, bulduğumda 20 cm lik çapta bir saksıda 3 yaprak idi, sonradan bayağı iştahlanmıştı, 15 yaprağa kadar büyüdü..
Sulamayı 2 günde bir yapıyordum ve iyi güneş alıyordu İstanbulda.. Ankaraya gitti sonra ve orada da konumunu başarıyla korudu.
Sevgilime de aynen onu benim yaptığım gibi 2 günde bir sulamasını söyledim, o da devam etti. Sanırım şu an çiçeğin durumu pek iyi değilmiş. Sapları çok eğiliyor ve büzüşüyormuş, yaprakları kaldıramıyormuş. Bu soğanlı bir bitki için normal bir davranış mı? (Ankara soğuk olduğundan içeride tutmasının yaralı olduğunu düşünmüştüm, güneş alan bir yerde.) Yapabileceklerim ne olabilir bu çiçek için? Hibernasyona giremediği için problem olmuş olabilir mi? yahut toprağında mineral eksikliği?
Yardımlarınız için teşekkürler.
not:Toprağı torf, çiçeği yetiştireli 5 ay (Aralık) , hediye edeli ise 2-3 ay olulyor.
Uyku çiçeğinden kastınız ne acaba? Bu hasta bitkinin bir fotoğrafını yüklerseniz fikir yürütmem daha kolay olur.
Mine Pakkaner
23-12-2007, 23:05
...soğuğa dayanıklı geç çiçek açan bir badem türü olduğunu söylediler. Bilgi edinebilirsem üzüm bağının yerine bağdem dikmeyi düşünüyoruz...
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=787 başlığında badem ile ilgili bilgiler bulacaksınız.
mehmetalianil
24-12-2007, 09:22
Uyku çiçeğinden kastınız ne acaba? Bu hasta bitkinin bir fotoğrafını yüklerseniz fikir yürütmem daha kolay olur.
http://imaj.at/28804.jpg
bu hastalanmadan önceki hali.
Hastalandıktan sonraki halini birkaç gün içerisinde koyabilirim ancak, ilginiz için teşekkürler ;)
Funda Kalaycıoğlu
25-12-2007, 15:53
Sayın Mine Pakkaner,
Bahçeme, okuduğum ve bulabildiğim kadarıyla tüm özelliklerini beğendiğim Eucaliptus ağacı dikmeye karar vermiştim ki; 'Noreks' in forumdaki 25.9.2007 tarihli mesajında bu ağacın köklerinin su bulabilmek için sitenin künklerini patlattığını ve kökleri lavabo ve klozetlerden temizlediklerini okuyunca vazgeçmek zorunda kaldım.
Benzer bir sorunu da yine ekmeyi düşündüğüm mimozalar için yaşamaktayım. Evlerine yakın diktikleri akasya ağaçları yüzünden banyo ve salon seramikleri kalkan, kökleri temizlemek için evin temeline kadar kazan arkadaşlarım var. Fakat o ağaçlar mimoza değil, bildiğimiz akasyalar...
Şimdi benim dikmek istediğim mimozalar da tür özelliklerini taşıyarak klozetimizden çıkacaklar mı acaba? Bu konuda üç gündür interneti tarıyorum, bir şey bulamadım.
Zamanınızı alacağım için özür dilerim ama beni bu konuda aydınlatabilirseniz çok sevineceğim. (Ağacım yüzme havuzuna 14m, eve 20m kadar uzakta olacak)
Saygılar.
papatya2
26-12-2007, 16:35
Mine hanım iyi akşamlar,
Geçen hafta hediye almış olduğum Atatür çiçeğim yapraklarını döküyor:( Forumlarda Atatürk Çiçeği ile ilgili bütün bilgileri okudum. Bakım konusunda tüm detayları öğrendim. Okuduklarımı da uyguladım.( Mekan olsun, istenilen sıcaklık olsun herşeyi ayarladım) Ancak hala ters giden birşeyler var:( İkişer, üçer yapraklarını döküyor:( Ne yapmam gerekiyor? Beni bu konuda aydınlatabilirseniz çok mutlu olurum. Şimdiden teşekkür ediyorum.
Saygılarımla
caucasus
27-12-2007, 09:27
Mine hanım iyi günler.Bizim Adapazarın da bahçemiz de bir kaç çeşit cevizimiz var, fazla da değiller 6-7 tane yaklalışk 10-15 senlik yükseklikleri 10 metre civarın da. Biz bu cevizlere ilaçlama **** bir bakım yapmadık sadece sulama ile idare ettik ancak bahara girerken bakım yapmayı düşünüyorum.
Gövdesinin etrafını acıp hayvan gübresi doldurmayı düşünüyorum. Birincisi bu yeterli olurmu ? ikincisi ilaçlama konusun da ne yapmalıyım ?
Toprak ise dere yatağı olduğu için biraz milli ve fazla verimli olmayan bakım isteyen bir toprağı var. İlgilenen arkadaşlara teşekkürler.
Not:Cinslerini bilmiyorum
Mine Pakkaner
27-12-2007, 23:29
...
Geçen hafta hediye almış olduğum Atatür çiçeğim yapraklarını döküyor:( Forumlarda Atatürk Çiçeği ile ilgili bütün bilgileri okudum. Bakım konusunda tüm detayları öğrendim. Okuduklarımı da uyguladım.( Mekan olsun, istenilen sıcaklık olsun herşeyi ayarladım) Ancak hala ters giden birşeyler var:( İkişer, üçer yapraklarını döküyor:( Ne yapmam gerekiyor? ...
Bir sorun olduğu kesin.
Bu çiçekte yaprak dökümünün başlıca sebepleri;
Yüksek hava sıcaklığı,
Düşük toprak sıcaklığı,
Kök hastalıkları,
Su stresi,
Aşırı ışık yoğunluğu,
Hava akımı.Bu koşullardan gözardı ettiğiniz biri var demektir. Bir de şunu unutmayın, bitkiniz problem yaşayınca ve siz koşulları değiştirince aniden pat diye düzelmez. Yaşadığı stresin büyüklüğüne göre bütün yaprakları da dökebilir. Siz de budarsınız, bakmaya devam edersiniz yeniden sürer.
Mine Pakkaner
27-12-2007, 23:52
...
Bahçeme, okuduğum ve bulabildiğim kadarıyla tüm özelliklerini beğendiğim Eucaliptus ağacı dikmeye karar vermiştim ki; 'Noreks' in forumdaki 25.9.2007 tarihli mesajında bu ağacın köklerinin su bulabilmek için sitenin künklerini patlattığını ve kökleri lavabo ve klozetlerden temizlediklerini okuyunca vazgeçmek zorunda kaldım.
Benzer bir sorunu da yine ekmeyi düşündüğüm mimozalar için yaşamaktayım. Evlerine yakın diktikleri akasya ağaçları yüzünden banyo ve salon seramikleri kalkan, kökleri temizlemek için evin temeline kadar kazan arkadaşlarım var. Fakat o ağaçlar mimoza değil, bildiğimiz akasyalar...
Şimdi benim dikmek istediğim mimozalar da tür özelliklerini taşıyarak klozetimizden çıkacaklar mı acaba? Bu konuda üç gündür interneti tarıyorum, bir şey bulamadım.
...
Funda Hanım, eğer bana daha önce sorduğunuz İzmir mimozasını dikmeyi düşünüyorsanız, endişe etmeden dikebilirsiniz. Okaliptustan vazgeçmenizse iyi olmuş.
Funda Kalaycıoğlu
28-12-2007, 00:46
Çok teşekkürler Mine Hanım, içimi rahatlattınız.
Saygılar.
Funda Kalaycıoğlu
28-12-2007, 00:49
Bu arada hafızanıza hayran olduğumu da belirtmek isterim.
Saygılar.
Hasan Lalezar
28-12-2007, 22:12
27084
Mine Hanım bahçemizde bu şekilde bir bitki oluşturmak çokmu zor. Kurtbağrı ve Berberis ile böyle bir şey yapılabilirmi? Bitkilerin gelişimini ve yapraklanmasını artırıcı ilave destek besinlere ihtiyaç olurmu acaba? Teşekkürler.
Mine Pakkaner
28-12-2007, 22:58
Hayır çok zor değil, ancak zaman alıcı. Önce telden kedinin karkasını oluşturun. Sonra karkası yere sabitleyin.
Bu örnekte 3 ayrı bitki kullanılmış. Gri yeşil, yeşil ve bordo yapraklar renk ve doku farkını oluşturmuş. Bitkileri hayvanın ayaklarının olduğu noktalara dikin.
Bunu saksıya dikerek de yapmak mümkün. Sonra dallar büyüdükçe karkas üzerine sabitleyin, karkası tamamen kapatacak şekilde form verin. Budama ile taşan filiz ve yaprakları kontrol altında tutun.
İhtiyacınız olan şey sabır ve kusursuz bakım. İİlkbahardan kışa kadar düzenli gübreleme, arada deniz yosunu, humik asit vs. uygulamalar yapmak. Siz niyetlenin, biz yönlendiririz.
Hasan Lalezar
28-12-2007, 23:36
Bunun için düşündüğüm bitkiler uygunmu yoksa burda kullanılması gereken bitkiler farklımı acaba?
Mine Pakkaner
29-12-2007, 22:34
Şimşir, lavanta, berberis, bu çalışma için kullanabileceğiniz bitkiler Hasan Bey.
papatya2
30-12-2007, 12:08
Mine hanım, vermiş olduğunuz bilgiler için çok teşşekkür ederim. Anlaşılan o ki sorun oldukça büyük çünkü o günden sonra yaprak dökümü devam etti ve iki üç tane kaldı:( onlarda renk değiştirmek üzere:( Yanlız söyle bir durum söz konusu. Dün çiçeğin toprağını ellimle biraz kurcaladım. Elime sert bir plastik denk geldi. Biraz daha inceledim ve çiçeği (plastik suzgeç gibi) küçük çapta bir plastik içine oturtmuşlar ( üst kısmından görebildiğim kadarıyla yorum yapıyorum).Etrafınıda toprakla örtmüşler. Bu sorunun kaynağı olabilrmi? Yoksa bunu sadece bitki dik dursun diye mi kullanmışlardır? Toprak değişimi için uygun bir dönemde değiliz ancak o plastik parcayı çıkarmalımıyım? yoksa sizinde dediğiniz gibi bütün yaprakları dökünce budayıp tekrar sürmesini mi beklemeliyim? Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim. İyi günler
Mine Pakkaner
30-12-2007, 19:53
Bu plastik çelikleri köklendirmek için kullanılan bir sepetçiktir. İçine torf konulur ve çelik dikilir. Çelik köklenince sepetiyle beraber saksıya geçirilir. Kökler rahatça içinden çıkar ve saksıyı sarar. Bitkiye hiçbir zararı yoktur. Ancak kurcalamaya ve çıkarmaya kalkarsanız kökleri parçalayarak siz zarar verebilirsiniz. Bu arada ben daha önce dergiye bir yazı yazmıştım Atatürk çiçeği ile ilgili onu okudunuz mu?
Mine Hanım,
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1965&page=2
sayfasında 48. mesajda sorduğum yukkadaki hastalık nedir, bilginiz var mı? Ve de kurtarmak için ne yapabilirim?
fatmadundar
10-01-2008, 09:41
Mine Hanım,
Acil olarak görüşünüze ihtiyacım olduğu için, belki "Zeytin" başlığın da sormam gereken soruyu burada soruyorum. Ama "Bir Bilen " olarak da hemen size sarılıyoruz.
Umarım sorumu bugün görüp yardımcı olabilirsiniz.Mine Hanım bu yıl malum zeytinlerden pek verim alamadık.Gerçi kuraklıktan olduğunu biliyoruz.Babamın Çandarlı'da(Dikili) 90 ağaç (6 dek.)zetini var.Bu yıla daha hazırlıklı girmek için toprak ve yaprak analizi yaptırdık ki yetersiz ya da gereksiz bir şey yapmayalım diye.
Toprak analizi:
pH 7,33 nötr,
Tuz %,039 Tuzsuz,
Kireç %1,09 Kireçsiz,
Bünye Milli-Tın,
Kil %20
Kum %20
Azot %,063 Çok fakir,
Fosfor(ppm)0,4 Fakir,
Potasyum (ppm)230 Old. iyi.
Yaprak analizi:
N %1,61 Yeterli,
P %0,15 Yeterli ,
K %0,64 düşük,
Ca %1,54 yeterli,
MG %0,19 düşük,
Fe(ppm) 746 Çok yüksek,
Cu (ppm) 7 yeterli,
Zn (ppm) 23,5 "
Mn(ppm) 44,7 "
Şimdi bu durumda önerileriniz ne olur.Yardımcı olursanız çok sevinirim.Toprak analizi ile yaprak analizi farklı görülüyor.Anladığım kadarı ile toprakta olsa bile bitki alamıyor.Ne yapmamız gerekiyor.
Analiz raporunda verilen öneri toprak değil de daha çok yaprak analizine göre verilmiş gibi geldi bana. Bitki alamıyorsa zaten fazla olan elementleri vermeye gerek varmı acaba.Lütfen cahilliğimi ukalalık olarak değerlendirmeyin.Yanlızca kafam karıştı.
Rapordaki öneriyi de özel postanıza gönderebilirim.
Teşekkürler.
Mine Pakkaner
10-01-2008, 10:27
Fatma Hanım, toprak ve yaprak analizinin farklı olması normal. Ağaçlarınız da besin alamıyor değiller. Toprağınızın tuzsuz, nötr milli tınlı yapıda olması güzel. Bu arada aklınızda olsun bitki besin alamıyorsa bir sorun var demektir ve bunu düzelmek için toprağa yine elementler verir, alımı dengeleriz.
Toprağınızda azot, fosfor gibi en önemli ana elementler şu anda yetersiz, bu da önümüzdeki baharda filiz, çiçek, meyve döneminde ağacı besleyemeyecek ve meyve tutumunuz da az olacak demektir. Her vejetasyon döneminde bitkiler topraktan azot fosfor potasyum ve diğer elementleri kaldırırlar. Sizin ağaçlar topraktan alacağını almış doymuş, ama ya önümüzdeki yıl ne olacak, bu şekilde düşünün.
Rapora da baktım, ben sizin yerinizde olsam tereddütsüz uygularım.
Mine Pakkaner
10-01-2008, 10:35
Mine Hanım,
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1965&page=2
sayfasında 48. mesajda sorduğum yukkadaki hastalık nedir, bilginiz var mı? Ve de kurtarmak için ne yapabilirim?
Sorunuzu başlığında cevapladım Gilan. :)
grandrose
10-01-2008, 12:01
Kirazin tepe budamasina sürülen sutut boyanin ev yapımı varmidir?
Kirazin diplerinden cıkan piçleri su an kesebilirmiyim ve ev yapımı ilaci bunda kullanabilirimiyim?Amonyum Nitrat,demir sülfat ve Amonyum Sülfat ne zaman verilir?
Simdiden tesekkürler
fatmadundar
10-01-2008, 14:15
Çok teşekkür ederim Mine Hanım.İyi çalışmalar.
Sayın Mine hanım , bahçemdeki Japon Gülümü güneşli bir kısıma almak istiyorum
bu mevsim uygunmudur ? değilse ne zaman yapabilirim?
Saygılarımla .
Sorunuzu başlığında cevapladım Gilan. :)
Oksijenli su solüsyonunu uyguladım yukkama. Umarım kurumalar dediğiniz gibi mekanik hasardır, bir süre artıyor mu diye gözlemleyeceğim.
Çok teşekkürler :)
Mine Pakkaner
11-01-2008, 18:49
Sayın Mine hanım , bahçemdeki Japon Gülümü güneşli bir kısıma almak istiyorum
bu mevsim uygunmudur ? değilse ne zaman yapabilirim?
Saygılarımla .
Şu anda 12-13 derecede seyreden bir sıcaklık var. 5 biraz daha düşmesini tercih ederim. Bir de mutlaka dallarını da budayın yeni yerine dikmeden önce.
Mine Hanım, bu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=20634&postcount=119) mesajda verdiğiniz link bozulmuş. Ulaşma olasılığımız var mı acaba?
Arkadaşlar aramızda ziraat fakültesi mezunları vardır sanırım.Benim bu aldığım menekşelerimin yaprakları canlı ufak tefekler kocaman çiçek açmışlar. Ben eylülde ektim. Halen minikler yavaş büyüyorlar. Çiçekçiler bir şeyler veriyorlar ama söylemiyorlar.Bilen varsa ilaç **** hormon ne veriliyorsa lütfen söylesin yardımcı olsunlar.Eğer üretip satanlar bizim gibi bekleseler halleri nice olur.Gelen menekşelerimin bir dahaki sefere çiçekleri küçülüyor.İlaç veriyorum ama fayda etmiyor nedense...
Konuyla ilgilenen arkadaşlara şimdiden teşekür ederim...
Mine hanım sorumu yanıtlarsanız sevinirim.Afrika menekşesi bölümünde de sorunumu dile getirdim.Bilenlerden yardım bekliyorum.
*** mine hanım benim bir limon agacım var aldıgım zaman üzerinde bir limon vardı ancak sonra kurudu ve bu limon düştü şuanda ise üzerinde oldukça çiçek var yalnız çiçekler açılıyor ve dökülüyorr acaba aşı gerekir mi bilmiyorum aydınlatırsanız sevirinirim şimdiden tesekkurler
Özcan2007
14-01-2008, 18:15
Merhaba Mine Pakkaner
İlk iki yıl dometeslerim kuruyor?
Bahçeme her türlü sebze dikiyorum ve dometeslerim ağustosun ilk haftası sararıyor, ağustos sonlara doğru kuruyor.
İkinci sorum bahçemde çok hayvan gübresinde kurt olur ya, o kurtlardan var, hayvan gübresi kullanmıyorum **** ağustos böceği olabilirmi, toprakta yaşıyormuş
Mine Pakkaner
14-01-2008, 21:18
Ozcan Bey her ikisine de görmeden fikir yürütmem imkansız. Bu sorunlarla karşılaşınca fotoğraflayıp gönderiniz. Bu arada, derginin temmuz sayısında Zir. Y. Mühendisi Ayşenur Tokaç Hanım bize domates hastalıklarını anlatmıştı, belki ilginizi çeker ve size yardımcı olur.
http://www.agaclar.net/dergi/temmuz07.html
Mine Pakkaner
14-01-2008, 21:48
*** mine hanım benim bir limon agacım var aldıgım zaman üzerinde bir limon vardı ancak sonra kurudu ve bu limon düştü şuanda ise üzerinde oldukça çiçek var yalnız çiçekler açılıyor ve dökülüyorr acaba aşı gerekir mi bilmiyorum aydınlatırsanız sevirinirim şimdiden tesekkurler
Çiçek dökümü aşı ile çözümlenebilecek bir sorun değildir. Forumda limon yetiştiriciliği ile çiçek dökmesi de dahil ilgili sayfalar dolusu bilgi bulacaksınız, faydalanmanızı dilerim.
Bu arada yeni gelen arkadaşlar başlığında kendinizi bize tanıtmanızı rica ederim.
Mine Pakkaner
14-01-2008, 22:50
Arkadaşlar aramızda ziraat fakültesi mezunları vardır sanırım.Benim bu aldığım menekşelerimin yaprakları canlı ufak tefekler kocaman çiçek açmışlar. Ben eylülde ektim. Halen minikler yavaş büyüyorlar. Çiçekçiler bir şeyler veriyorlar ama söylemiyorlar.Bilen varsa ilaç **** hormon ne veriliyorsa lütfen söylesin yardımcı olsunlar.Eğer üretip satanlar bizim gibi bekleseler halleri nice olur.Gelen menekşelerimin bir dahaki sefere çiçekleri küçülüyor.İlaç veriyorum ama fayda etmiyor nedense...
Konuyla ilgilenen arkadaşlara şimdiden teşekür ederim...
Mine hanım sorumu yanıtlarsanız sevinirim.Afrika menekşesi bölümünde de sorunumu dile getirdim.Bilenlerden yardım bekliyorum.
Afrika menekşesi üretiminde genel olarak hormon kullanılmaz, ancak büyüme koşulları uygun ayarlanır. Yetişme döneminin her aşamasında istediği sıcaklıklar ona göre ayarlanır, örneğin 30 derece üzerinde çiçekler küçülür yaprak sapı uzar, çok yoğun ışık olduğunda yaprak sapı kısalır, yapraklar beyazlaşır, çiçeklenme zayıflar. Bir de bitki besleme çok önemli. 5.8 ile 6.2 arası pH ister. Düzenli gübreleme ister.
Bu arada her soruyu sadece tek başlıkta sormanızı rica ederim.
npolatoglu
15-01-2008, 08:59
Mİne Hanım 10 dönümlük okul bahçesi için peyzaj projesi hazırlıyorum.Bahçenin tamamında fıstıkçamları dikili sanırım yaşları10-15-20 arası, boyları 2-2,5 m yi buluyor.Araştırmalarımda sahipli arazilerin fıstık çamı dikili olanlar da dahil olmak üzere orman hukukuna göre orman sayılmadığını buldum.Yine de birşey atlamak istemiyorum.Bu ağaçları sökersem ya da taşırsam bir sorunla karşılaşırmıyım?Gövdeleri 25-30 cm çevre yapıyor.Söküm ve kesim işleri için belediyeden izin alınması gerekiyormuş aydınlatırsanız sevinirim. İyi çalışmalar...
npolatoglu
15-01-2008, 09:10
Orman Hukuku
Çeşitli fayda ve fonksiyonları nedeni ile çok önemli ve stratejik doğal kaynaklardan olan ormanlar sahip oldukları önem nedeni ile özel hukuki rejimlere tabi tutulmuşlardır. Orman kanunlarına geçmeden önce ülkemizdeki ormanların durumuna bakmalıyız.
Ülkemizde ormanlık arazinin miktarı esasen topraklarımıza oranla çok değildir. Kesin bir rakam olmamakla birlikte orman varlığımızın bugün 20,763,000 milyon hektar olduğu tahmin edilmektedir.
Orman varlığının ülkemiz alanına oranına baktığımızda % 26,7 olduğunu görürüz. Bu ortalama Avrupa’da 35,4, dünyada ise 40,9’dur. Ormanın kamusal faydalarından söz edebilmek için ülkemizdeki oranın en azından AB ve Dünya ortalamasına yakın olması gerekmektedir. Bu oran %20’nin altına düştüğünde ormansızlığın neden olacağı olumsuz sonuçlarla karşılaşmak mümkündür, şu aşamada ülkemiz de bu açıdan tehlikede sayılmaktadır. Zira ormanlarımızın büyük kısmı tahrip olmakta, topraklarımız erozyona uğramaktadır.
Ormanlarımızın miktarı az olmakla birlikte kalitesi de düşüktür. Sanayide kullanılabilecek koru niteliğinde ormanlarımızın oranı %48,3’tür. Bununda % 27si kalitesizdir.
Ormanlarımızın illere dağılımıda dengesizdir. Öyle ki, Antalya, orman varlığımızın %4,3’üne sahipken Şanlıurfa, 0/00,02 oranda orman varlığına sahiptir.
Ormanın hukuki açıdan tanımını vermek gerekirse, bu konuda güçlüklerle karşılaşılmaktadır. Çünkü yürürlükteki düzenlemeler hiç ağaç olmayan yerleri ormandan sayabileceği gibi bazı ağaçlık alanları ise orman kavramının dışında saymaktadır. Orman kavramının tanımı siyasi politikalar çerçevesinde değişmektedir. Yürürlükte bulunan 6831 sayılı Orman Kanunu m.1’e göre “ tabii olarak yetişen veya emekle yetiştirilen ağaç ve ağaççık toplulukları yerleriyle birlikte orman sayılır.” Buradan da anlaşılacağı gibi orman sadece ağaç topluluğu değil onun üzerinde bulunduğu toprak parçasıdır da. Bununla beraber kanunumuz orman sayılmayan yerleri açık olarak belirtmiştir;
1. sazlıklar,
2. step nebatlarıyla örtülü yerler,
3. her çeşit dikenlikler,
4. şehir ve eski mezarlıklar ile kasaba ve köylerin hudutları içerisinde bulunan ağaç ve ağaçlıkla yerler,
5. sahipli arazide bulunan ve civardaki ormanlarda tabii olarak yetişmeyen ağaç ve ağaçcık nevilerinin bulunduğu yerler,
6. orman sınırı içinde veya bitişiğinde tapulu, orman sınırı dışında her türlü tasarruf belgeleriyle özel mülkiyette bulunan ve tarım arazisi olarak kullanılan, dağınık veya yer yer küme veya sıra halindeki her nevi ağaç ve ağaççıklarla örtülü yerler,
7. orman sınırı dışında olup da, yüzölçümü 3 hektarı aşmayan sahipli arazideki her nevi ağaç ve ağaççıklarla örtülü yerler,
8. sahipli arazide ve muhitin hususiyetlerine göre yetişmiş veya yetiştirilecek olan fıstık çamları ve palamut meşelikleri dahil olmak üzere her nevi meyveli ağaç ve ağaççıklar,
9. orman ve toprak muhafaza karakteri taşımayan funda veya makiliklerle örtülü yerler orman sayılmazlar.
Ülkemizdeki ormanların %99’u kamu mülkiyetine tabi ormanlardır.
Kamu tüzel kişilerine ait ormanların idaresi ve korunması da, devletin kontrol ve denetimi altında, sahiplerine aittir.devletin bu ormanlar üzerindeki yetkisi, söz konusu idare ve işletmeyi gözetlemek ve denetlemekten ibarettir. Devlet ormanları ile ilgili pek çok hüküm bu ormanlar için de uygulanır. Dolayısıyla, bu ormanlarda yetişmiş veya yetiştirilmiş fidanları kesmek, sökmek, ekim sahalarını bozmak, yaş ağaçları boğmak, yaralamak, tepe ve dallarını kesmek veya koparmak ve benzeri diğer fiilleri işlemek yasaktır.bu yerlerde bina ve ağıl yapılması ekilmesi, tarla açılmasıda yasaktır. Bu ormanlarda ancak kamu yararına olan bina ve tesislerin yapımı ve ipkası için kamu tüzel kilerine Orman Bakanlığınca bedeli karşılığında izin verilebilir bu izin 49 yılı aşamaz ve izin süresi, bedel ile yapılan bina ve tesislerin kime intikal edeceği yapılacak anlaşmalarla hükme bağlanır.
Özel ormanların mülk sahipleri gerçek kişilerle özel hukuk tüzel kişileridir ancak bu ormanların mülkiyeti özel kişilere ait olsa bile, bu tür ormanların gözetim ve denetimi de devlete aittir. Kamu tüzel kişilerine ait olduğunu söyledimiz ormanlar için getirilen yasaklar bu ormanlar için de geçerlidir.
O halde diyebiliriz ki mülkiyet hakkı eşya üzerinde sınırsız kullanma, yararlanma ve tasarruf hakkı sağlarken bu durum orman mülkiyeti açısından geçerli olmamaktadır.
Ormanlar kamu malı olarak sayıldıkları için kamu mallarının tabi bulunduğu rejime tabidirler. Bu nedenle;
özel mülkiyete geçirilemezler(devlet ormanları)
zamanaşımı ile iktisap edilemezler
tescile tabi değildirler
haczedilemezler
rehin konusu olamazlar
kamulaştırmaya konu olmazlar
yararlanma yönünden tahsis, izin, ruhsat, imtiyaz gibi özel usullere tabidirler
ancak kamu yararı bulunan irtifaklarla sınırlandırılabilirler
harç, resim ve vergiden muaftırlar.
Ormanlarımıza ilişkin olarak orman mevzuatımızın yanında Anayasa’da da hüküm bulunmaktadır. AY m.169,münhasıran orman suçları için genel ve özel af çıkarılamaz, ayrıca orman alanları da daraltılamaz.
Ormanlarımız konusunda en çok tartışma sebebi olan konu ise orman kanunumuzda bulunan 2A ve 2B maddeleridir. Daha öncede belirttiğimiz gibi kanunumuza göre orman tanımı yapılırken biyolojik anlamda orman niteliği taşıması bir kriter olarak kabul edilmemiş siyasi politikalarla kimi boş araziler orman olarak kabul edilmiş, biyolojik olarak orman niteliği taşıyan alanlar ise orman kapsamına alınmayarak hukuki korumadan yoksun bırakılmışlardır. Kimi alanlar orman sınırı dışına çıkarılmıştır yasa ile.
Orman tanımına dahil olup da orman sınırı dışına çıkarılabilecek, dolayısıyla orman niteliğini kaybedecek yerler iki kategoride toplanabilir;
1. bilim ve fen bakımından tarıma açılmasında mutlak yarar görülen yerler,
2. 31.12.1981 tarihinden önce orman niteliğini kaybetmiş olup da halen üzerinde tarım, hayvancılık yapılan veya topluca yerleşimli bulunan yerler.
Bu kategorideki yerler şahıslarca imar, ihya edilerek öteden beri kullanıla gelen ve halen işgal altında bulunan yerlerdir. Söz konusu yerler orman sınırı dışına çıkarılırken işgal eden şahıslarla birlikte ele alınır fakat birinci gruptaki yerler tarıma açılmak amacıyla orman sınırı dışına çıkarılan bu yerler devletçe imar ve ihya edilir, daha sonra da orman içi ve bitişik köy halkına verilir.
Aslında ilk bakışta olumlu bir düzenleme olduğu düşünülebilir. Çünkü özellikle ikinci grup için boş bir arazinin orman vasfını yitirmiş olmasına rağmen orman arazisi kapsamından çıkarılmaması bu yerlerde bir takım korumaları gerektireceğinden hukuki zeminde alım satım yapılmasını bina yapılmasını vs…yi imkansız kılmaktadır. Bu açıdan bu yerlerin orman vasfı dışına çıkartılması yararlı olacaktır. Fakat bu düzenlemenin sakıncaları da bulunmaktadır. Şöyle ki, bu hükümden yararlanmak için ormanlar yakılabilir tahrip edilebilir ve orman vasfını yitirmesi sağlanabilir. Sonrasında oluşan bu durumdan yarar sağlanabilir. Bu ise orman arazilerimin tehlikede olduğunun göstergesidir.ayrıca tarıma elverişli olduğuna ilişkin düzenlenecek raporların dikkatle incelenmemesi de bizi aynı sorunla karşı karşıya getirmektedir.
Orman suçlarına bakarsak;
ağaç kesme suçu (OK. m.9)
ağaçları boğmak, yaralamak, yalamuk,pedavra ve hartama çıkarma suçu (OK.m.14)
orman ekim sahalarını bozmak suçu (OK.m.14)
ormanlarda bina, ağıl ve hayvan barınakları yapmak suçu (OK.m.17)
ormanlarda tarla açmak, ürün ekmek ve yerleşmek suçu (OK.m.17)
ormanlara izinsiz hayvan sokmak suçu (OK.m.19)
orman yakmak suçu (TCK)
ihtiyaç sebebiyle verilen orman ürünlerini satmak ve hibe etmek, amaç dışı kullanmak suçu (OK.m.31-33)
müsadere (zor alım) cezası
Yaş ağaçların boğulması, yaşayan bir ağacın gövdesinin etrafında, dairesel şekilde, kabukları odunsu kısmına kadar soyularak açılması, bu suretle ağacın gıdasızlığa ve ölüme terk ve mahkum edilmesi,
Yalamuk, çam ve köknar gibi ibreli ağaçların gövde kabuğu ile odunsu kısmı arasında bulunan ve ağaca yaşama gücü sağlayan tabakanın kısmen veya tamamen kabukla birlikte çıkarılması,
Pedavra ve hartama ise, ağacın elyaf istikametinde yarılarak tahta çıkarılmasını ifade eder. Bu durumda ağaçtan pedavra ve hartama çıkarabilmek için önce ağacı kesmek daha sonra da tanıma uygun şekilde biçilmesi gerekir. Herhangi bir kesim yapmadan bu suçu işlemek mümkün değildir. Ağacın kuru **** yaş olması bu suçun işlenmesi bakımından önem taşımaz.
Ankara GENÇ TEMA
Yararlı olması umuduyla...
Ayseloge
15-01-2008, 10:24
Sayın Mine Hanım;
Ben Köyceğiz' de çiçekçi dükkanı işletiyorum.Bu işe yeni başladım ve tabi ki sevdiğim için açtık dükkanı, ama; sevmek kadar bilmekte önemli.
Benim sormak istediğim dükkanımın ortalama ısısı ne olmalı? Klima var fakat hava akımı olduğu için çalıştıramıyorum. Her çiçeğin kendine göre ısı ayarı var. Her tür çiçekte mevcut burda. Hepsine birden nasıl bir ısı dengesi sağlamalıyım? İşyerimde klima çalıştırmazsam ısı 10 ila 14 derece oluyor.Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
Mine Pakkaner
15-01-2008, 20:33
Mİne Hanım 10 dönümlük okul bahçesi için peyzaj projesi hazırlıyorum.Bahçenin tamamında fıstıkçamları dikili sanırım yaşları10-15-20 arası, boyları 2-2,5 m yi buluyor.Araştırmalarımda sahipli arazilerin fıstık çamı dikili olanlar da dahil olmak üzere orman hukukuna göre orman sayılmadığını buldum.Yine de birşey atlamak istemiyorum.Bu ağaçları sökersem ya da taşırsam bir sorunla karşılaşırmıyım?Gövdeleri 25-30 cm çevre yapıyor.Söküm ve kesim işleri için belediyeden izin alınması gerekiyormuş aydınlatırsanız sevinirim. İyi çalışmalar...
Bu prosedürü bilmiyorum, orman mühendisi arkadaşlarımızdan bilen varsa, konuyu aydınlatırlarsa sevinirim.
Cevap için tekrar teşekkür ederim Mine Hanım. Uyarınızı dikkate alacağım.
Mine Pakkaner
16-01-2008, 18:59
Sayın Mine Hanım;
Ben Köyceğiz' de çiçekçi dükkanı işletiyorum.Bu işe yeni başladım ve tabi ki sevdiğim için açtık dükkanı, ama; sevmek kadar bilmekte önemli.
Benim sormak istediğim dükkanımın ortalama ısısı ne olmalı? Klima var fakat hava akımı olduğu için çalıştıramıyorum. Her çiçeğin kendine göre ısı ayarı var. Her tür çiçekte mevcut burda. Hepsine birden nasıl bir ısı dengesi sağlamalıyım? İşyerimde klima çalıştırmazsam ısı 10 ila 14 derece oluyor.Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
Aysel Hanım, ortamı ortalama 19-20 derecede tutmanız yeter. Gece de 16 derecenin altına düşmememsini tavsiye ederim. Klimanızın kanatlarını tavana yönlendiriniz, bitkilerinizin bulunduğu raflarda su kapları veya sürekli ıslak sünger bulundurun, zemin uygunsa yıkayın, bu nem sağlar, yine uygun bitkilere günlük kaynamış su püskürtün. Kaynamış su yapraklara leke yapmaz.
Satışınız bol olsun.
zooteknist
17-01-2008, 22:18
Mine Hanım
Karadut ve bir kaç meyve ağacından çelik alarak köklendirmek istiyorum. Köklendirmek için toz hormon da aldım. Ama çeliklerin nasıl alınabileceğini bilmiyorum. Çelikte kaç göz olmalı ve kalınlığı ne kadar? Teşekkür ederim.
Mine Pakkaner
18-01-2008, 07:58
Kurşun kalem kalınlığında sekiz on göz içeren düzgün dallardan çelik alabilirsiniz Sayın Zooteknist.
lerdemir
18-01-2008, 09:34
Kaç göz köklendirme ortamının içerisinde, kaçı dışarıda kalacak şekilde yerleştirmeli?
Ayseloge
18-01-2008, 14:08
Sevgili Mine Hanım, verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler.
Size bir sorum daha olacak.Eski şartlara göre bozulmaya başlamış çiçeklerim için ne önerirsiniz, besin takviyesi gerekir mi toparlamaları için?
Genel olarak yapraklarında, üşümelerinden dolayı kahverengi lekeler oluştu.Bazılarında da çiçeklerinde koyulaşıp dökülmeler oluştu.(Antoryum veAtatürk çiçeği) Kötü yaprakları temizliyorum.Zaten haftada bir su veriyorum, o da aşırıya kaçmadan.Dükkanımın yönü batıya baktığı için de, çok az batan güneşi görüyor.
Bu şartlar da önerileriniz nedir? Bu lekelenmeler güneş ışığını az almasından kaynaklanıyor olabilir mi?
Mine Pakkaner
18-01-2008, 15:35
Kaç göz köklendirme ortamının içerisinde, kaçı dışarıda kalacak şekilde yerleştirmeli?
Bu tür çeliklerde 4-5 göz köklendirme ortamında kalır Sevgili Lerdemir.
Mine Pakkaner
18-01-2008, 15:43
...Dükkanımın yönü batıya baktığı için de, çok az batan güneşi görüyor.
Bu şartlar da önerileriniz nedir? Bu lekelenmeler güneş ışığını az almasından kaynaklanıyor olabilir mi?
Işıksızlık çiçekleri bozar Aysel Hanım, dükkanınız yön yüzünden bitkiler için riskli. Bu yüzden satış sirkülasyonunuzu hesaplayıp ona göre bitki almalısınız. Bozulmaya başlayan çiçeklerinizin besin takviyesi ile fazla toparlanmasına şu mevsimde imkan yok. Saksıların harcı torf, bu yüzden su kaybetmemelerine çalışın. Suyu kaybederlerse dükkan koşullarında yeniden toparlatmak için kovaya gübre ve hümik asit karıştırılmış su koyun ve kabarcıklar çıkana kadar batırıp sulayın. Ancak saksılardan birinde hastalık varsa bu suya sokmayın. Hepsine bulaşır.
Özcan2007
18-01-2008, 18:20
Sayın Mine pakkaner
2 yaşında zeytin fidanlarıma ne kadar magnezyum nitrat ve boraks uygulamalıyım.
son olarakta geçen hafta fidanlara 5 gr çinko sülfat kullandım, iz elemetlerin yakıcı etkisi varmıdır zeytin fidanlara.
zooteknist
18-01-2008, 23:42
Kurşun kalem kalınlığında sekiz on göz içeren düzgün dallardan çelik alabilirsiniz Sayın Zooteknist.
Mine Hanım
Bilgi için teşekkür ederim.
merhaba Mine Hanım,
Daha önce ismini sorduğum bir sarmaşığın Tekoma olduğun söylemiştiniz (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=161314&postcount=1839).Pandora sarmaşığı da deniyormuş. (Podranea ricasoliana)
Bir kaç tane tohumu geçti elime, bunları çimlendirirken yapmam gereken özel bir şey var mı? Yoksa yine sıcak ortamda, perlit/torf karışımında fısfıslayarak çimlendirebilir miyim?
Bir de ilginizi çekerse diye yazayım, bana sarmaşığım adlarından birini Pandorea ricasoliana olarak yazmıştınız, bu yüzden de sanırım Pandora Sarmaşığı deniliyor.Ancak ismi "Pandorea ricasoliana" değil "Podranea ricasoliana", bu yüzden harf hatasından kaynaklanan bir yanlış Türkçe isimlendirme olmuş gibi görünüyor :) Ama yakışmış, ben de soranlara "Pandora sarmaşığı" diyorum.Ya da ikisi de kullanılıyorsa bilemiyorum tabi.
Teşekkürler,
Mine Hanım, Oya ağacımın gövdesi bir aya yakın zamandır yemyeşil sanki küfle kaplanmış gibi oldu. (Havanın çok nemli olmasından sanıyorum) Etrafta dolaşırken dikkat ettiğimde bazı ağaçların da aynı benim oya ağacımın gövdesi gibi yemyeşil olduğunu gördüm. Havaların ısınmasıyla bu durum geçer mi? Ağaca ilaçlama vs.. uygulama yapmak gerekir mi? Bu durum ağaca zarar verir mi?
realmustang
21-01-2008, 22:52
Resimdeki gardenyalar yerli üretim, çok daha dayanıklı olacaklar, güle güle büyütün, pamuklu bite karşı dikkatli olun.
merhabalar ; benim gardenyamda beyaz beyaz bişeyler var dallarında.sanırım bunlar bahsettiğiniz pamuklu bit oluyolar. buna karşı bi çözüm yolu varmı acaba.elimde hayata döndürmek zorunda oluğum bir gardenya var.bakımı için başka ne gibi şeyler önerebilirsiniz?? şimdiden teşekkürler
Emre Albayrak
21-01-2008, 23:00
Mine Hanım, Oya ağacımın gövdesi bir aya yakın zamandır yemyeşil sanki küfle kaplanmış gibi oldu. (Havanın çok nemli olmasından sanıyorum) Etrafta dolaşırken dikkat ettiğimde bazı ağaçların da aynı benim oya ağacımın gövdesi gibi yemyeşil olduğunu gördüm. Havaların ısınmasıyla bu durum geçer mi? Ağaca ilaçlama vs.. uygulama yapmak gerekir mi? Bu durum ağaca zarar verir mi?
Haddim olmadan bir yorum yapmak isterim. Eğer bahçeniz devamlı nem alıyor ise ya da gece - akşam sulama yaıyor iseniz ağaçlarınızda yosunlanma görülmesi normaldir. Sula düzeninizi değiştirirseniz bu sorun ortadan kalkar saırım.. Saygılarımla.
Mine Pakkaner
22-01-2008, 08:12
merhaba Mine Hanım,
Daha önce ismini sorduğum bir sarmaşığın Tekoma olduğun söylemiştiniz (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=161314&postcount=1839).Pandora sarmaşığı da deniyormuş. (Podranea ricasoliana)
Bir kaç tane tohumu geçti elime, bunları çimlendirirken yapmam gereken özel bir şey var mı? Yoksa yine sıcak ortamda, perlit/torf karışımında fısfıslayarak çimlendirebilir miyim?
Bir de ilginizi çekerse diye yazayım, bana sarmaşığım adlarından birini Pandorea ricasoliana olarak yazmıştınız, bu yüzden de sanırım Pandora Sarmaşığı deniliyor.Ancak ismi "Pandorea ricasoliana" değil "Podranea ricasoliana", bu yüzden harf hatasından kaynaklanan bir yanlış Türkçe isimlendirme olmuş gibi görünüyor :) Ama yakışmış, ben de soranlara "Pandora sarmaşığı" diyorum.Ya da ikisi de kullanılıyorsa bilemiyorum tabi.
Teşekkürler,
Tecoma ricasoliana, Pandorea ricasoliana, Podranea ricasoliana bunlar hepsi aynı bitkinin isimleri, birbirinin sinonimi, yani eş anlamlısı Mehmet Bey. Çelikleri kolay kökleniyor ama tohumu zor çimleniyor, biz bu yüzden hep çelikle ve ayırmayla ürettik. Çimlenme oranı % 50 lerde kalıyor. Tohum ekim zamanı ilkbahar sonu yaz başı ama siz gerekli sıcaklığı sağlarsanız şimdi de ekebilirsiniz. Önce bir gece ılık suda bekletiniz.
Mine Pakkaner
22-01-2008, 08:14
... Oya ağacımın gövdesi bir aya yakın zamandır yemyeşil sanki küfle kaplanmış gibi oldu. (Havanın çok nemli olmasından sanıyorum) Etrafta dolaşırken dikkat ettiğimde bazı ağaçların da aynı benim oya ağacımın gövdesi gibi yemyeşil olduğunu gördüm. Havaların ısınmasıyla bu durum geçer mi? Ağaca ilaçlama vs.. uygulama yapmak gerekir mi? Bu durum ağaca zarar verir mi?
Oyanızın bu oluşumu normal, bazen bu mevsimde görülüyor, canınızı sıkmayın. Bahara yeniden canlanıp filizlenecek, yapraklanacak. Yapraklandıktan sonra küllemeye karşı dikkatli olun ve zamanında ilaçlama yapın yeter.
Mine Pakkaner
22-01-2008, 08:21
merhabalar ; benim gardenyamda beyaz beyaz bişeyler var dallarında.sanırım bunlar bahsettiğiniz pamuklu bit oluyolar. buna karşı bi çözüm yolu varmı acaba.elimde hayata döndürmek zorunda oluğum bir gardenya var.bakımı için başka ne gibi şeyler önerebilirsiniz?? şimdiden teşekkürler
Bu konuda forumda çok detaylı bilgiler bulacaksınız. Pamuklu bit mücadelesini hemen her bitkide anlattık, forum içi arama makinasını kullanmanızı rica edeceğim. Gardenya'nın yetiştiriciliği (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2711) de aynı şekilde forumda geniş bir başlık şeklinde mevcut, burada tecrübeli arkadaşlarımızın önerilerini bulacaksınız.
Bu arada kendinizi bize yeni gelen arkadaşlar başlığında tanıtırsanız memnun oluruz.
Selamlar, paylaşımınız bol olsun.
Daha önce başka bir başlığa yazdığım sorunumu buraya da yazma ihtiyacı hissettim çünkü çiçeğimi kaybetmek istemiyorum.Fotoğrafları bu linkte eklenmiş durumda http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1535&page=22 Bana yardımcı olabilir misiniz?
Tecoma ricasoliana, Pandorea ricasoliana, Podranea ricasoliana bunlar hepsi aynı bitkinin isimleri, birbirinin sinonimi, yani eş anlamlısı Mehmet Bey. Çelikleri kolay kökleniyor ama tohumu zor çimleniyor, biz bu yüzden hep çelikle ve ayırmayla ürettik. Çimlenme oranı % 50 lerde kalıyor. Tohum ekim zamanı ilkbahar sonu yaz başı ama siz gerekli sıcaklığı sağlarsanız şimdi de ekebilirsiniz. Önce bir gece ılık suda bekletiniz.
Teşekkür ederim.
Bilgiler için çok teşekkür ederim.
Mine Hanım merhaba,
Daha önce erozyona açık bahçemin kenarlarına kapari ekme fikrini danışmıştım ve olumlu bulmuştunuz. Şimdi dikim zamanı geldi. Yalnız, bu kapariler toprak altında enine yayılıp erik köklerine zarar verebilir mi? En yakın erik fidanından ne kadar uzakta olması makuldur?
Teşekkürler...
Mine Pakkaner
22-01-2008, 22:37
Kapari daha çok kazık kök yapar. Erik fidanlarınızdan 2-3 m uzağa dikmeniz yeter.
Mine Pakkaner
22-01-2008, 22:52
Daha önce başka bir başlığa yazdığım sorunumu buraya da yazma ihtiyacı hissettim çünkü çiçeğimi kaybetmek istemiyorum.Fotoğrafları bu linkte eklenmiş durumda http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1535&page=22 Bana yardımcı olabilir misiniz?
Sorduğunuz başlıkta sorunuzu cevapladım. :)
Özcan2007
23-01-2008, 09:18
Kapari daha çok kazık kök yapar. Erik fidanlarınızdan 2-3 m uzağa dikmeniz yeter.
Arkadaşlar kapari bitkisinin dikeni varmı, diken varsa benim bahçemde var kapari, size gönderebilirim, ben birde kurutmaya çalışıyorum kapari bitkisini.:cool:
Arkadaşlar kapari bitkisinin dikeni varmı, diken varsa benim bahçemde var kapari, size gönderebilirim, ben birde kurutmaya çalışıyorum kapari bitkisini.:cool:
Kapari bitkisini erik bahçemizin kenarındaki erozyona açık eğimli bölge için düşündük. Yaklaşık 1000 kök önümüzdeki günlerde alıp dikeceğiz:)
Mine Hanım, bir soru daha.. (Merak etmeyin sorularım azalıyor, en fazla 200-300 tane kalmıştır:) )
Japon eriği (Black Diamond çeşidi, tozlayıcı olarak da Santa Rosa ve Obilnaja) fidanlarımızı diktik. Fidanlar çok gürbüz, bazıları almış başını gitmiş, 4 metreye yakın olanı var. Şimdi budamasını yapacağız. Satıcı firma yetkilisi Goble usulü budayın derken, ilçe tarımda çalışan elemanlar modifie lider usulünü önerdiler. Ben sizin fikriniz neyse onu uygulayacağım, sizce hangi usül makuldur?
Mine Pakkaner
28-01-2008, 07:38
Yerli eriklere ve Japon eriklerine goble, Avrupa eriklerine ise değişik doruk dallı şekil vermek daha uygun olur.
Sn Turkiss
Avrupa gurubu erikleri kuzey serin bölgelere, japon gurubu erikleri güney sıcak bölgelere önermekteyiz. Anladığım kadarıyla trakyada bahçe kurmuşsunuz. bu gurup erikler burdada meyve verirler fakat güney bölgeler kadar ekonomik olmaz. Japon gurubu eriklerin dalları dik büyümeye egilimlidir. sizin seçtiğiniz çeşitlerde bu eğilim biraz az olsada budamayla goble sistemi kurmaya calışmanız gereklidir.
Sn Turkiss
Avrupa gurubu erikleri kuzey serin bölgelere, japon gurubu erikleri güney sıcak bölgelere önermekteyiz. Anladığım kadarıyla trakyada bahçe kurmuşsunuz. bu gurup erikler burdada meyve verirler fakat güney bölgeler kadar ekonomik olmaz. Japon gurubu eriklerin dalları dik büyümeye egilimlidir. sizin seçtiğiniz çeşitlerde bu eğilim biraz az olsada budamayla goble sistemi kurmaya calışmanız gereklidir.
İlginiz için teşekkür ederim.
Bahçe kurmadan önce, bu konuda elimden geldiğince araştırma yaptım. İklim özellikleri, toprak analizleri, su durumu, rakım vs gibi faktörleri toplayıp, Mine hanım da dahil sayısı oldukça fazla bir "bilgili" gruba danıştım. Başlangıçta elma ya da kiraz olan niyetim, öneriler sonucunda Japon eriği yönünde sonuçlandı. Aslında kolay olan, kiraz bahçesi kurmaktı, çünkü bölgede her taraf kiraz bahçeleriyle dolu, hatta köyümüzün adı bile "Kirazlı" ;)
Şu anda 500 ağaçlık bir bahçeyi kurdum. Çabalarımın da katkısıyla, kaymakamlık ve ilçe tarım müdürlüğü, bölgeyi "Japon eriği pilot bölgesi" ilan ettiler ve arzu eden çiftçilere yarı fiyattan fidan temin ediyorlar.
Başarılı olursak seneye bu miktarı 2500 ağaca çıkaracağım. İnşallah projemiz tutar, ve belki de 5 kg üzümü 1 YTL'ye şarap fabrikasına satmak için günlerce depo kapılarında bekleyen bölge köylülerimize de yeni bir alternatif doğar.
Sevgiler, selamlar...
Mine hanım, benim de aklıma takılan bir soru var, yardımcı olursanız sevinirim. Kumkuattan bonsai yapmak istiyorum, ama aşı yeri çok belli oluyor ve estetiği bozuyor. Aşı yerinin üstünden havai köklendirme yapsam, o şekilde elde edeceğim fidanın meyvelerinde bir değişiklik olur mu? Bazı ağaçların aşılı dalından çelik alınsa dahi ortaya çıkan fidanın yabani olacağını söylediler, aslı var mıdır? Teşekkür ederim.
Mine hanım,
birçok konuda bilgilendiğim, harikulade paylaşımların yaşandığı böyle bir sitede bulunduğum için çok mutluyum. Size ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.
Ben de izniniz olursa size birşey sormak istiyorum. Balkonumuzda yediveren limon ağacımız var, son günlerde yapraklarında dökülmeler oldu ve şu an üzerinde bir kaç yaprak kaldı, yaşadığım yer İzmir, ve son günlerde havalar bayağı soğudu, balkonumuzun panjurlarını akşamları kapatsak da sanki bu onun üşümesini engellemiyor ve yapraklarını ondanmı döküyor acaba? İçeriye alsam klimalı odada oturuyoruz bu sıcaklık değişikliği onda ne gibi olumlu veya olumsuz etki yapar bilemiyorum, çok kararsız kaldım, ona bir zarar gelsin istemiyorum.
Bu konuda önerileriniz olursa inanın çok sevineceğim. Teşekkürler.
Merhaba Mine hanım, acaba resimdeki çiçeğin adını öğrenebilir miyim? İsmini bilmediğimden bakımı için forumda araştırmada yapamıyorum. Şimdiden teşekkür ederim.
Mine Pakkaner
31-01-2008, 17:32
Mine hanım, benim de aklıma takılan bir soru var, yardımcı olursanız sevinirim. Kumkuattan bonsai yapmak istiyorum, ama aşı yeri çok belli oluyor ve estetiği bozuyor. Aşı yerinin üstünden havai köklendirme yapsam, o şekilde elde edeceğim fidanın meyvelerinde bir değişiklik olur mu? Bazı ağaçların aşılı dalından çelik alınsa dahi ortaya çıkan fidanın yabani olacağını söylediler, aslı var mıdır? Teşekkür ederim.
Kumkuatın havai köklendirmeye tepkisi ne olur bilemiyorum, uygularsanız aşamalarını ve sonuçları biz de takip etmek isteriz. Aşılı dalladan çelik alırsanız yabani fidan çıkmaz bu konuda endişelenmeyin.
Mine Pakkaner
31-01-2008, 17:35
Merhaba Mine hanım, acaba resimdeki çiçeğin adını öğrenebilir miyim? İsmini bilmediğimden bakımı için forumda araştırmada yapamıyorum. Şimdiden teşekkür ederim.
Bu bir buz çiçeği "Aptenia sp." gibi duruyor. Yer örtücü bir bitkidir. Sizinki içerdide yeterince ışık almamış, boğum araları uzamış, gevrekleşmiş. Bakımı ise çok kolay, bol güneş, bol sıcak, az su.
Mine Pakkaner
31-01-2008, 17:43
... Balkonumuzda yediveren limon ağacımız var, son günlerde yapraklarında dökülmeler oldu ve şu an üzerinde bir kaç yaprak kaldı, yaşadığım yer İzmir, ve son günlerde havalar bayağı soğudu, balkonumuzun panjurlarını akşamları kapatsak da sanki bu onun üşümesini engellemiyor ve yapraklarını ondanmı döküyor acaba? İçeriye alsam klimalı odada oturuyoruz bu sıcaklık değişikli...
Hava değişimine tepki gösterdiği için şu aşamada içeri almanızı önermem. Genç veya saksılı limonlar bu havada tepki gösterebiliyor, yaprak döküyor. Hava akımına maruz kalmasına izin vermeyin, kuytu bir yere çekin. Endişelenmeyin baharda tekrar yapraklanır, kendisini tazeler.
Forumda evde limon yetiştirme deneyimi olan çok üyemiz var, onların da tecrübelerini okumak isterseniz http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3007 başlığına bakınız.
Kendinizi bize tanıttığınız için teşekkür ederiz. Katılımınız bol olsun, hoşgeldiniz.
Mine hanım, ilginize teşekkür ederim.
Kumkuat üzerinde çalıştığım zaman forumda paylaşmak niyetindeyim, Saygılarımla.
Mine hanım, önerileriniz içimi çok rahatlattı, size danışmakla ne iyi etmişim.
Bahsettiğiniz konu başlığını inceledim ve takibe aldım. Bu forumdaki güzel paylaşımlar için herkese tekrar teşekkürler. Sağlıcakla kalın.
Mine Hanım merhaba,
Hibiscus Rosa-Sinensis harici Lasiocarpus, Syriacus gibi Hibiscus türlerinin ülkemizde ticari yetiştiriciliği, değeri var mı? Çok güzel çiçekler bunlar ama kısıtlı çevremde, etrafta alındığını, satıldığını göremiyorum ben, pek lafı da olmuyor.
Teşekkürler,
Mine Pakkaner
05-02-2008, 22:46
Hibiscus syriacus yetiştiriliyor ve satılıyor Mehmet Bey. Ağaç hatmi ise Türkçe adı.
Teşekkür ederim Mine Hanım.
bonjour40
07-02-2008, 12:39
Merhaba Mine Hanim,
Ekteki fotografta bahcemde rahmetli annemin bahcesinden alip ektigim bir bitki var. Annem bu bitkinin yapraklarindaki kokunun zihin actigini zaman zaman koklanmasi gerektigini soylerdi. (acikcasi garip bir kokusu var) Bu bitkiyi musevi komsularindan almis bir zmanlar. Ona gore her musevinin balkonunda **** caminda bu bitkiden varmis zamaninda. Bu bitkinin ozelligi kendi tirtillarini kendisi yapmasi. Resimde de gorulecegi gibi bitkinin uzerinde senenin belirli zamanlarinda cok guzel renkli Tırtıllar olusuyor ve bu tirtillar baska hic bir bitkiye gecmiyor. Size birkac sorum var bu konuda;
Bitkinin adini biliyormusunuz
Tirtillarin adini biliyormusunuz
Bitkinin kokusu zararli olabilir mi?
Selamlar
Tesekkurler
29788
29789
29790
29791
Mine Hanım, bir soru daha.. (Merak etmeyin sorularım azalıyor, en fazla 200-300 tane kalmıştır:) )
Japon eriği (Black Diamond çeşidi, tozlayıcı olarak da Santa Rosa ve Obilnaja) fidanlarımızı diktik. Fidanlar çok gürbüz, bazıları almış başını gitmiş, 4 metreye yakın olanı var. Şimdi budamasını yapacağız. Satıcı firma yetkilisi Goble usulü budayın derken, ilçe tarımda çalışan elemanlar modifie lider usulünü önerdiler. Ben sizin fikriniz neyse onu uygulayacağım, sizce hangi usül makuldur?
dikmeyi düşündüğün japon eriği hakkında , verim ve satış fiyatı, ticaretini yapanlar hakkında araştırma yaptın mı? ben de merak ediyorum. şim diden teşekkürler.
Sevgili Mine Hanım
Marketten aldığım minyatür (süs) gülleri evimde besliyorum. 1 hafta içinde toprağının üstünde küf mantarları oluşuyor. Yapraklarını döküyor dallar kuruyor. Sizin fungusit olarak tarifini verdiğiniz verdiğiniz arap sabunlu solüsyondan yaptım toprağa da uyguladım ama bir yanıt alamadım. Yanlış mı yapıyorum, sulamayı da bitkinin tabağından yapmaya üst kısmı çok nemli bırakmamaya gayret ediyorum ama mantardan kurtulamadım. Azimle her gittiğimde 2 adet gül alıyorum ama her seferinde aynı sonuç oluyor. Nerede hata yapıyorum bilginize ihtiyacım var.
Saygılarımla...
Sn Bonjour 40 bitkiniz ve hakkında anlattıklarınız çok ilginç cevabını bende merakla bekliyorum Mine Hanımdan.
Mine Pakkaner
09-02-2008, 23:41
...
Bitkinin adini biliyormusunuz
Tirtillarin adini biliyormusunuz
Bitkinin kokusu zararli olabilir mi?
...
Maalesef her üç sorunuzun da cevabını bilmiyorum. Bilen bir arkadaşımız varsa desteğini rica edelim.
Mine Pakkaner
09-02-2008, 23:52
Sevgili Mine Hanım
Marketten aldığım minyatür (süs) gülleri evimde besliyorum. 1 hafta içinde toprağının üstünde küf mantarları oluşuyor. Yapraklarını döküyor dallar kuruyor. Sizin fungusit olarak tarifini verdiğiniz verdiğiniz arap sabunlu solüsyondan yaptım toprağa da uyguladım ama bir yanıt alamadım. Yanlış mı yapıyorum, sulamayı da bitkinin tabağından yapmaya üst kısmı çok nemli bırakmamaya gayret ediyorum ama mantardan kurtulamadım. Azimle her gittiğimde 2 adet gül alıyorum ama her seferinde aynı sonuç oluyor. Nerede hata yapıyorum bilginize ihtiyacım var.
...
Minyatür güller evin içerisinde sorun yaşıyor. Sıcaklık, nem ve ışık zor ayarlanıyor. Bu arada arap sabunlu su fungusit değil insektisit etkilidir, yani böcek öldürücü olarak kullanılır. Bir haftada küf oluşması nem ayarlaması ile ilgili olmalı. Topraktaki küf tabakasının bir fotoğrafını yükler miydiniz?
barakuda33
12-02-2008, 10:04
*** Mine Hanım Benim bir tane serissa bonsaim var. Fakat yaprakların uçları kararıyor ve dokunur dkunmaz düşüyorlar.Nedeni ne olabilir sizce? Yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Saygılar...
imperfect
12-02-2008, 13:35
Merhaba bonjour40 o bitkinin zararlı olduğunu pek sanmıyorum. Ayrıca kokusu çok kötüdür. Çocukken bizim komşumuzun bahçesinde vardı. Hep gider üstündeki renkli tırtıllarla oynardık. Aynı renk tırtıllar toplanırdı hep çiçeğin üstüne. İlginç bir çiçektir.
Sayın Mine Hanım
Çok çok özür diliyorum ben bahçe gülümde külleme için kullandığım bu ilacı mantar için de kullanıyoruz diye biliyordum. Çiçeğimin resmini çektim. Genelde dökülen yaprakları hemen alıyorum ama bu mantar zaten yaprak dökülmeden önce başlayıp bitkileri kurutuyor. Çok mu su veriyorum çok mu sıcakta kalıyorlar. Evin içerisi genelde 20 C. Ben onları cam kenarına koyuyorum ki çok sıcak olmasın diye bir de aydınlık için tabi. Ne yapayım da bu zavallıyı da öldürmeden kurtarayım. Tekrar özür diliyorum daha dikkatli okumalıyım.
Yardımınız için teşekkür ederim.
Sevgilerimle
Didem
Mine Hanım,E-Derginin ocak 2008 sayısı gecikmeli olarak yayınlanmıştı;şimdi o sayıya ulaşamıyorum.Ayrıca şubat sayısını da göremedim.Acaba,bundan sonra yayınlanamayacak mı?Ben dergilerin içeriğini çok beğenmiştim.Birikim sahibi olup da katkıda bulunmayı çok isterdim ama henüz yalnızca öğrenmeye çalışıyorum.Ve bunda sitenizin çok yararı oluyor.Yine de elimden gelen birşeyler olursa seve seve katkıda bulunmak isterim.İyi ki vardınız.Kolay gelsin.
Bonjour40 ve Mine Hanım, 1411nolu mesajdaki bitkiler Ruta graveolens'e (Sedefotu) benziyor. Ülkemizde doğal olarak yetişmemekle birlikte bahçelerde bol miktarda yetiştiriliyor. Kokusu da bildiğim kadarıyla çok solunmadıkça zararlı değil.
Barakuda, serissa bonsainizin fotoğrafını bonsai başlığında ekleyebilir misiniz?
Muhtelemen, sulamayla ilgili bir nedenle kuruyor yapraklar.
oyaağacı
14-02-2008, 21:59
Mine Hanım ,
Turunçgil yasemini başlığındaki 31 numaralı mesaja bakıp fikrinizi söylerseniz sevinirim.Satan kişi de ne olduğundan çok emin değildi. Teşekkürler.
bonjour40
14-02-2008, 22:10
Merhaba
ismini ogrendkten sonra arastirma yaptim
iste bulduklarim
Sedef otu, Weinraute, Ruta graveolens L. Kötü kokulu ot Syn: Ruta hortensis
Familyası: Sedefotugillerden, Rautengewâchse, Rutaceae
Drugları: Sedef otu; Rutae herba
Sedef eter yağı; Rutae aetheroleum
Sedef otunun çayı, tentür, eter yağı veya natürel ilacı yapılır. İlaç yapmak için kullanılsa da zehirli olması nedeni ile çok dikkat etmek gerekir.
Giriş: Bilinen 50 Sedef otu türü mevcuttur. Fakat bunlardan sadece birkaçı şifa maksadı ile kullanılır ve en çok bilinen ve kullanılan türü Kötü kokulu Sedef otu; R.graveolens L ve az miktarda da Büyük Sedef otu; R.chatepensis L., Day Sedef otu; R.montana L. Ve Dar yapraklı Sedef otu; R.angustifolia L. sayabiliriz. Ruta eski Yunancada akıcı yapan, yardım eden ve kurtaran anlamlarına gelirken graveolen kuvvetli kokan demektir. Sedef otunun kokusundan kedi, lağım faresi, yılan ve sansar gibi hayvanlar kaçar ve olduğu yerde bulunmazken, karasinek bu bitkiyi sever. Eskiden roma ve Balkan ülkeleri tarafından kullanılan bitki 15.ve 16.yy?dan itibaren Kuzey Avrupa?da yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır, fakat ikinci dünya savaşından sonra kimyasal ilaçların yaygınlaşması ile unutulmaya başlayan bitki son araştırmalarda yeniden değer kazanmaya başlamıştır. Vatanı Doğu Akdeniz ülkeleri olan Sedef otu günümüzde başta Avrupa ve Amerika?da pek yaygın olmasa da kültür bitkisi olarak yetiştirilmektedir.
Botanik: Vatanı Doğa Akdeniz ülkeleri olan bitki çok yıllık çalı görünümünde, oldukça sık çatallaşan yeşil renkli ve gövdesi ve dalları yuvarlaktır. Yaprakları birkaç defa yan yapraklara ayrılır ve ana yaprakları 5-10cm uzunluğunda, 3-6cm eninde, parça yaprakları 5-8mm uzunluğunda, 3-6mm eninde, oval veya mızrak şeklinde, kenarları bütün ve mavimsi yeşil renklidir. Çiçekleri şemsiyemsi salkım gibi, topluca bir arada, 15-30 çiçekten meydana gelen bir demetçiktir ve her çiçek 4-5 taç yapraktan meydana gelir. Taç yaprakları altın sarısı renkli, yumurta veya mızrak şeklinde, 5-8mm uzunluğunda, 3-5mm enindedir. Meyveleri yuvarlak, 4-5 bölümden oluşur ve içi tohum doludur.
Yetiştirilmesi: Vatanı Doğu Akdeniz ülkeleri olan bitki bir defa ekildiğinde kendiliğinden yetişir. Özel bir itinaya gerek yoktur. Mart ve Nisan?da çamlık, sera veya yastıklara ekilen tohumlarının fideleri Nisan sonu veya Mayıs?ta tarla veya bahçelere ekilir.
Birleşiminde: Geniş bilgi: Şifalı Bitkiler ve Alternatif Tıp isimli kitabımızda mevcuttur.
Araştırmalar: Geniş bilgi: Şifalı Bitkiler ve Alternatif Tıp isimli kitabımızda mevcuttur.
Tesir şekli: Geniş bilgi: Şifalı Bitkiler ve Alternatif Tıp isimli kitabımızda mevcuttur.
a) Araştırmalara göre multiplskleroza karşı kullanılabileceği beyan edilmektedir, fakat yine de yeterli araştırma yapılmamıştır.
b) Komisyon E?ye göre adet rahatsızlıkları, iştahsızlık, kan dolaşımı rahatsızlıkları, damar sertliği, kan dolaşımı anormallikleri, sinirlilik, histeri, ateş, böğür batması, baş ağrısı, nevralji, diş ağrısı, romatizma, deri hastalıkları, ezilme, burkulma, morarma ve kemik zedelenmesine karşı kullanılır.
c) Homeopati?de; Sedef tentürü homeopati?de genellikle çarpma sonucu ezilme, burkulma, morarma ve kemik derisi ağrıları, eklem zafiyeti, kramplar, baş ağrısı, göz ağrısı, romatizma, siyatik, dermansızlık, sırt ağrısı ve lif gerilmesine karşı kullanılır.
d) Halk arasında; sindirim bozukluklarından; iştahsızlık, kramp ve kolik (sancı ), göz iltihaplanması, baş ağrısı, eklem be kas romatizması, teskin edici özelliklere sahiptir.
Çayı: Sedef otundan yarım kahve kaşığı demliğe konur ve üzerine 300-500ml kaynar su ilave edildikten sonra 5-10dk demlenmeye bırakıldıktan sonra süzülerek içilir.
Çay Harmanları: Sedef otundan 50gr çiçek açmaya başlamadan önce toplanır, ince doğranır, bir şişeye konur ve üzerine 50ml %70?lik alkol ilave edilir ve güneş ışınlarından uzakta muhafaza etmek gerekir. Şişe arada bir çalkalanır ve 4-6hafta sonra süzülerek Homeopati?de<<Ruta>> ismi ile anılan tentür elde edilir. Bu tentürden günde 3-4defa 10-15damla 4-6hafta süreyle alınır. Yukarıdaki çay harmanlarının karışımı ile aynı şekilde posyonları da hazırlanır. Sedef ekstresi Etanol+su karışımı ile ekstraksiyonu yapılarak elde edilir ve genellikle natürel ilaç yapımında kullanılır.
Hastalığın belirtileri (semptom):
Aromaterapisi: Sedef eter yağı su buharı destilasyonu ile elde edilir ve Aromaterapisinde kullanılır. Sedef eter yağı terletici, kramp çözücü ve teskin edici olarak kullanılır. Fakat zehirli olması nedeni ile 1-2damla günde 3-4defa alınabilir.
Yan tesirleri: Sedef otu zehirli olması nedeni ile çok dikkatli kullanılması gerekir. Aksi halde uyuşukluk, çocuk düşürme, mide ve bağırsakların tahrişi, baş dönmesi, baş ağrısı, kramplar ve melankoliye sebep olabilir.
Mine Pakkaner
16-02-2008, 20:34
Mine Hanım,E-Derginin ocak 2008 sayısı gecikmeli olarak yayınlanmıştı;şimdi o sayıya ulaşamıyorum.Ayrıca şubat sayısını da göremedim.Acaba,bundan sonra yayınlanamayacak mı?Ben dergilerin içeriğini çok beğenmiştim...
Dergimizin yayınına bitki veritabanı hazırlama projemiz gerçekleşinceye kadar bir süre ara verdik,ancak dergiyi iptal etmedik, daha sonra üyelerimizin katılımlarıyla yayınlamaya devam edeceğiz.
Mine Pakkaner
16-02-2008, 20:36
Bonjour40 ve Mine Hanım, 1411nolu mesajdaki bitkiler Ruta graveolens'e (Sedefotu) benziyor. Ülkemizde doğal olarak yetişmemekle birlikte bahçelerde bol miktarda yetiştiriliyor. Kokusu da bildiğim kadarıyla çok solunmadıkça zararlı değil.
Sayın Ada, çok teşekkürler desteğiniz için.
Mine Pakkaner
16-02-2008, 20:38
..
Sedef otu, Weinraute, Ruta graveolens L. Kötü kokulu ot Syn: Ruta hortensis
Familyası: Sedefotugillerden, Rautengewâchse, Rutaceae
Drugları: Sedef otu; Rutae herba
Sedef eter yağı; Rutae aetheroleum
Sedef otunun çayı, tentür, eter yağı veya natürel ilacı yapılır. İlaç yapmak için kullanılsa da zehirli olması nedeni ile çok dikkat etmek gerekir.
...
Bonjour40 elinize sağlık, böylece bu bitki hakkında sayenizde detaylı bilgi edindik.
Bir ara yazınıza kaynak da belirtir miydiniz rica etsem?
Özcan2007
19-02-2008, 10:42
Sayın Mine Pakkaner
Japon gülüm kurumaya dönmüşdü. tarım ilaçları satan biryere gittim ve durumu anlattım bana bir kimyasal ilaç verdi adıda (Biozyme tf) içeriğinde (indol asetik asit,makro elemetler fe,mn,zn,mg Gibberellin.) Bu ilacı japon gülüme uygulayabilirmiyim. Forumda indol asatik asit'in faydalarını bulamadım buraya faydalarını yazabilirmisiniz. Son olarakta bu ilaç hormonmu yazın sebzelerime atsam ilacı zararı olurmu. herkese teşekürler.
Teşekkür ederim Mine Hanım.Keşke yardımcı olabilseydim.Kolay gelsin.
Mine Pakkaner
19-02-2008, 21:55
Sayın Mine Pakkaner
Japon gülüm kurumaya dönmüşdü. tarım ilaçları satan biryere gittim ve durumu anlattım bana bir kimyasal ilaç verdi adıda (Biozyme tf) içeriğinde (indol asetik asit,makro elemetler fe,mn,zn,mg Gibberellin.) Bu ilacı japon gülüme uygulayabilirmiyim. Forumda indol asatik asit'in faydalarını bulamadım buraya faydalarını yazabilirmisiniz. Son olarakta bu ilaç hormonmu yazın sebzelerime atsam ilacı zararı olurmu. herkese teşekürler.
Bu bir ilaç değil, gübre ve hormon karışımı, büyüme regülatörü. İçeriğine baktım, makro element içermiyor, sadece sizin de saydığınız mikro elementler var.
İndol asetik asit uzamayı sağlar, hücre bölünmesini arttırır, bitkinin uç noktalarında büyümeyi arttırır, bu yüzden köklenmeye de yardımcı olur. Meyve teşekkülünün ilk devrelerinde etkilidir.
Sebzelerde kullanabilinir bir ürün olduğu etiket bilgisinde de belirtilmiş. Önerilen doz ve uygulama zamanını geçmeyin.
Özcan2007
19-02-2008, 22:03
Teşekürler Mine Pakkaner
Özcan2007
20-02-2008, 17:29
Sayın Mine Pakkaner
Bazı gübrelerin içeriğinde zeatin yazıyor. Zeatin nedir, faydaları nelerdir.?
Mine Hanım,
Tohumdan baobab çimlendirdim. Her şey iyi gidiyordu. Bir sabah kalktığımda en üst yaprağı aşağıdaki ilk iki resimdeki halde buldum. Daha sonra çıkan yaprak da üçüncü resimdeki hali aldı. Şimdilik bitki gelişmeyi sürdürüyor. Ama fidenin geleceğinden kaygılıyım. Bu belirtiler neyin işareti olabilir. Az bulunan bir ağacı çimlendirdiğim için benim için bu bitki çok değerli. Sebebin ne olduğunu ve tedavisinin nasıl olacağını söylerseniz minnettar olurum.
http://bonsaist.org/images/baobab_yaprak1.jpg
http://bonsaist.org/images/baobab_yaprak2.jpg
http://bonsaist.org/images/baobab_yaprak3.jpg
Süleyman Koçak
21-02-2008, 14:55
Merhaba Mine Hanım;
Bu mesajı bonsai başlığında da açmıştım. Size sormak sonra aklıma geldi.
Benjaminim 30651bonsai için uygun mu diye sormak istemiştim. Ama fotoğraf için yaklaşınca yapraklarında dökülmeler olduğunu gördüm. Bir hafta kadar önce geldi. Bir saksıda iki kök idi. Arkadaşım ile paylaştık. Onda kalan biraz daha irice. Bu daha cılız. Ama uç sürgünleri ümit verici görünüyor. Sulamasını normal yapıyorum. Toprağını sıvı bitki gübresi ile takviye ediyorum. Yapraklarına da sık sık parlatıcı ve su püskürtüyorum. Buna rağmen yaprakları neden dökülüyor anlamış değilim.
Lütfen yardım edin...
handanhanım
21-02-2008, 21:54
Sevgili Mine Hanım,
Kuzey rüzgarı alan alana filbahrimi ekebilir miyim, sitede aradım ancak bulamadım. Şu anda saksıda duruyor.
Bugün bahçemdeki kividen budadığım çelikleri 15-20 cm. uzunluğunda üç saksıya ektim. Toplam 50 adet var sanırım. Saksıları eve taşıdım ve güneş gören bir odaya koydum. Nemi muhafaza etmek için saksıların üstünü streç filmle kapattım. Sulamayı alttan yapıyorum. (IBA bulamadığımdan kullanmadım)Sormak istediklerim şunlar:
- Streç filmi çıkartmam gerekir mi, faydası var mı?
- Toprağın sürekli ıslak kalması çeliği çürütür mü?
Şimdiden teşekkür ederim.
Mine Pakkaner
23-02-2008, 17:36
Sayın Mine Pakkaner
Bazı gübrelerin içeriğinde zeatin yazıyor. Zeatin nedir, faydaları nelerdir.?
Zeatin bir büyüme hormonudur. Hücre bölünmesini arttırır, tomurcuk gelişmesini ve yaprakların geç dökülmesini sağlar.
Mine Pakkaner
23-02-2008, 17:41
Mine Hanım,
Tohumdan baobab çimlendirdim. Her şey iyi gidiyordu. Bir sabah kalktığımda en üst yaprağı aşağıdaki ilk iki resimdeki halde buldum. Daha sonra çıkan yaprak da üçüncü resimdeki hali aldı. Şimdilik bitki gelişmeyi sürdürüyor. Ama fidenin geleceğinden kaygılıyım. Bu belirtiler neyin işareti olabilir. Az bulunan bir ağacı çimlendirdiğim için benim için bu bitki çok değerli. Sebebin ne olduğunu ve tedavisinin nasıl olacağını söylerseniz minnettar olurum.
Maalesef bu bitkiyi hiç tanımıyorum. Bir gecede oluşabilecek zarar enteresan. Sadece mekanik hasar veya zararlı bir böcek bunu bir gecede yapar.
Ancak dediğim gibi bitkiyi tanımadığım için size kesin bir cevap vermek, yorum yapmak istemiyorum. Fikri olan bir üyemiz varsa ben de duymak isterim.
Mine Pakkaner
23-02-2008, 17:44
Merhaba Mine Hanım;
Bu mesajı bonsai başlığında da açmıştım. Size sormak sonra aklıma geldi.
Benjaminim 30651bonsai için uygun mu diye sormak istemiştim. Ama fotoğraf için yaklaşınca yapraklarında dökülmeler olduğunu gördüm. Bir hafta kadar önce geldi. Bir saksıda iki kök idi. Arkadaşım ile paylaştık. Onda kalan biraz daha irice. Bu daha cılız. Ama uç sürgünleri ümit verici görünüyor. Sulamasını normal yapıyorum. Toprağını sıvı bitki gübresi ile takviye ediyorum. Yapraklarına da sık sık parlatıcı ve su püskürtüyorum. Buna rağmen yaprakları neden dökülüyor anlamış değilim.
Lütfen yardım edin...
Parlatıcı püskürtmekten vazgeçin. Bu bitkide yer değiştirme, saksı değiştirme, ayırma gibi işlemler yaprak dökülmesine sebep olabilir. Toprağı hafifçe kurumadan sulamayın. Size geleli bir hafta olduysa besin de vermeyin. Mart ortası başlarsınız.
Mine Pakkaner
23-02-2008, 17:46
Sevgili Mine Hanım,
Kuzey rüzgarı alan alana filbahrimi ekebilir miyim, sitede aradım ancak bulamadım. Şu anda saksıda duruyor.
Endişe etmeden dikin. Toprağa yanık keçi gübresi de karıştırın.
Mine Pakkaner
23-02-2008, 17:48
Bugün bahçemdeki kividen budadığım çelikleri 15-20 cm. uzunluğunda üç saksıya ektim. Toplam 50 adet var sanırım. Saksıları eve taşıdım ve güneş gören bir odaya koydum. Nemi muhafaza etmek için saksıların üstünü streç filmle kapattım. Sulamayı alttan yapıyorum. (IBA bulamadığımdan kullanmadım)Sormak istediklerim şunlar:
- Streç filmi çıkartmam gerekir mi, faydası var mı?
- Toprağın sürekli ıslak kalması çeliği çürütür mü?
Şimdiden teşekkür ederim.
Streç film ile kapamanız sera etkisi yapacaktır,ancak ara ara havalandırmayı da unutmayın. Toprağın sürekli ıslak kalması çelikleri çürütür. Su ve nem konusunda kontrollü olmak şart.
Yanıtınız için teşekkür ederim. Müsade ederseniz bir sorum daha olacak fotoğrafını yüklediğim bitkinin Kudret Narı olduğunu zannediyordum ama sanırım değilmiş. Bahçeme ekmiştim iki yıl önce. Ne olduğu konusunda bilgi verirseniz sevinirim. Şimdiden teşekkürler.
Mine hanım merhaba,
Bende şans bambusu var. üstünden spiral kısmınd asararma vardı. Sararmış kısmı kesip mum ile kapatmıştım fakat, bugun baktım sararma devam ediyor. Dısarıda satılan bildigimiz beyaz mum ile kapatmıştım. Bana bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.
Çok teşekkür ederim
Çimen
handanhanım
24-02-2008, 14:59
Sevgili Mine Hanım,
Vakit ayırıp ilgilendiğiniz için çok teşekkür ederim.
Özcan2007
24-02-2008, 19:56
Sayın Mine Pakkaner
Hünnap çeliği hormonsuz köklene biliyormu ?
merhaba Mine Hanım,
Çelikle üretimle ilgili bir kaç teknik sorum olacak;
1.Şeftali çeliklerini önce aşılayıp, sonra köklendirmek igib bir yöntem deniyoruz.Çeliğin dip kısmına IBA uyguluyoruz.Aşılanan kısımda da kallus oluşumunu hızlandırmak istiyorlar.Bu durumda, aşı kısmına da IBA uygulasak, olumlu ya da olumsuz bir etkisi olur mu merak ediyoruz.
Ayrıca, aşı yapıp sonra bu aşılı çeliği köklendirme uygulaması sık uygulanan bir yöntem mi?Bu yöntemin artı veya eksileri nedir?
2.Köklenen çeliği tavadan almak için köklerin ne uzunluğa gelmesini beklemek gerekir? Kökler 1cm. kadar uzadığında tavadan almayı ve kontrollü salınımlı gübre içeren bir karışımla viyollere almayı planlıyoruz.Doğru mu düşünüyoruz?
Teşekkürler :)
Mine Pakkaner
28-02-2008, 14:05
... Bahçeme ekmiştim iki yıl önce. Ne olduğu konusunda bilgi verirseniz sevinirim...
Maalesef tanıyamadım, bilen arkadaşlar varsa destek alalım.
Mine Pakkaner
28-02-2008, 14:11
Mine hanım merhaba,
Bende şans bambusu var. üstünden spiral kısmınd asararma vardı. Sararmış kısmı kesip mum ile kapatmıştım fakat, bugun baktım sararma devam ediyor. Dısarıda satılan bildigimiz beyaz mum ile kapatmıştım...
Sararma devam ediyorsa bozulan kısmı tamamen kesip köklerini de oksijenli sulu solüsyonla yıkayınız, suyunu değiştirip kabını güzelce yıkayın, sonra suyuna aspirin koyun. yarım lt suya çeyrek aspirin. Yara yerine aşı macunu da sürebilirsiniz. Oyun hamuru da kulanabilirsiniz. Bu şekilde toparlarsa ne ala.
Mine Pakkaner
28-02-2008, 14:28
Sayın Mine Pakkaner
Hünnap çeliği hormonsuz köklene biliyormu ?
Kökten ayırma ve tohumla üretimi biliyorum. Bu yüzden çelikle üretimi hakkaında bir yorumda bulunamayacağım. Ancak sizin için bir baktım, 5000- 7500 ppm İBA ve NAA uygulaması havai daldırma ve en az 2 yaşlı sürgünlerden alına çeliklerin köklenmesinde iyi sonuç veriyormuş.
oyaağacı
29-02-2008, 22:12
Sayın Mine Hanım ,
1423 numaralı mesajıma yorum getirmediniz sanırım gözünüzden kaçtı :(
Mine Pakkaner
01-03-2008, 08:37
Oyaağacı, bitkinizin murraya olduğunu düşünüyorum.
Mine Pakkaner
01-03-2008, 08:45
merhaba Mine Hanım,
Çelikle üretimle ilgili bir kaç teknik sorum olacak;
1.Şeftali çeliklerini önce aşılayıp, sonra köklendirmek igib bir yöntem deniyoruz.Çeliğin dip kısmına IBA uyguluyoruz.Aşılanan kısımda da kallus oluşumunu hızlandırmak istiyorlar.Bu durumda, aşı kısmına da IBA uygulasak, olumlu ya da olumsuz bir etkisi olur mu merak ediyoruz.
Ayrıca, aşı yapıp sonra bu aşılı çeliği köklendirme uygulaması sık uygulanan bir yöntem mi?Bu yöntemin artı veya eksileri nedir?
2.Köklenen çeliği tavadan almak için köklerin ne uzunluğa gelmesini beklemek gerekir? Kökler 1cm. kadar uzadığında tavadan almayı ve kontrollü salınımlı gübre içeren bir karışımla viyollere almayı planlıyoruz.Doğru mu düşünüyoruz?
Teşekkürler :)
1. Aşıya hormon uygulamasını hiç dumadım ve kendim de yapmadım. Neden denemiyorsunuz? Bir çok şey merak ve denemeyle bulundu. Hücre bölünmesini çoğaltıyorsa doku oluşumu da hızlanabilir.
Aşılı çeliğin tutması konusuna gelince, çelik hem aşıyı tutması için hem kök atması için çok çalışacak, bu performansı gösterir mi bilmiyorum. Bunu da hiç denemedim. Bu konuda denemeleriniz olursa lütfen fotoğraflayın ve bizle paylaşın.
2. Kökleri henüz fazla uzamadan çeliği tavadan almak en doğrusu. Düşünceniz yerinde. Kontrollü salınımlı gübre ile birlikte viollare koyacağınız harca mikoriza katarsanız çelik tutumunuz çok artar.
öğretmen
01-03-2008, 11:21
Mine Hanım,
Bende süs biberi olarak aldığım bir biber var.Biberleri yuvarlak bilye gibi,erik gibi..Satıcı biberinin yendiğini söyledi.Ama size sormadan yemek de istemiyorum.Üzerinde kızarmış biber vardı..Ben de ektim.İnşallah çıkar.Beni aydınlatırsanız sevinirim.(Bu soru için burası uygun mu bilmiyorum.)
Hastalığı atlatmaya çalışan diğer bitkilerinize gelince onları da tedavimizin şu noktasında 1 lt suda 0.5 tablet aspirin ve 0.5 tablet B1 vitamini eriterek sulayın. (B1 bitkide doğal direnci arttırıyor )
Mine hanım verdiğiniz bu tarifi kaktüs ve sukullentlere uygulayabiliyor muyuz acaba?
Özcan2007
01-03-2008, 17:53
Hastalığı atlatmaya çalışan diğer bitkilerinize gelince onları da tedavimizin şu noktasında 1 lt suda 0.5 tablet aspirin ve 0.5 tablet B1 vitamini eriterek sulayın. (B1 bitkide doğal direnci arttırıyor )
Mine hanım verdiğiniz bu tarifi kaktüs ve sukullentlere uygulayabiliyor muyuz acaba?
Doğal direnç geliştirici ilaçlar var adıda [ısr 2000] tarım ilaçları satan bayilerden bulabilirsin.
Özcan2007
01-03-2008, 18:19
Sayın Mine Pakkaner
İlk sorum sitrik asit'i toprak ph düşürücü olarak kullanabilirmiyiz.
İkinci sorun sitrik asit ile yaprak gübresini karıştırsak ağacın gübreyi alınımı daha hızlımı oluyor.
Teşekkür ederim Özcan2007 kaktüslere de uygulanıyor mu peki?
Mine Pakkaner
01-03-2008, 20:00
Doğal direnç geliştirici ilaçlar var adıda [ısr 2000] tarım ilaçları satan bayilerden bulabilirsin.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=21272&postcount=158 mesajda bu ürün için detaylı bilgi vermiştim.
Mine Pakkaner
01-03-2008, 20:04
Elbette uygulayabilirsiniz Coyote, içiniz rahat olsun.
Mine Pakkaner
01-03-2008, 20:06
Mine Hanım,
Bende süs biberi olarak aldığım bir biber var.Biberleri yuvarlak bilye gibi,erik gibi..Satıcı biberinin yendiğini söyledi.Ama size sormadan yemek de istemiyorum.Üzerinde kızarmış biber vardı..Ben de ektim.İnşallah çıkar.Beni aydınlatırsanız sevinirim.(Bu soru için burası uygun mu bilmiyorum.)
Sorunuz için uygun yerdesiniz Sayın Öğretmen endişelenmeyin. Biberin çok çeşitli varyeteleri var. Eğer aldığınız bitki gerçekten biberse yenir. Tohumu da çimlenir, sürekli üretme şansınız olur.
Mine Pakkaner
01-03-2008, 20:11
Sayın Mine Pakkaner
İlk sorum sitrik asit'i toprak ph düşürücü olarak kullanabilirmiyiz.
İkinci sorun sitrik asit ile yaprak gübresini karıştırsak ağacın gübreyi alınımı daha hızlımı oluyor.
Sitrik asiti gübreleme yaptığınızda suya karıştırısanız gübrenin alınımını arttırırsınız.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2174 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=20328&postcount=95)başlığını ve oradaki tabloyu inceleyiniz.
Sulama suyunu asitleştirince toprağınız da asitlenir, ancak bunu toprakta sitrik asitle değil kükürtle yapmanız gerekir.
Çok teşekkür ederim Mine hanım. Önce ne olu ne olmaz arapsabunlu karışım püskürtüp daha sonra bu tarifi uygulayacağım.
Özcan2007
02-03-2008, 15:55
Sayın Mine Pakkaner
Zeytin fidanlarıma kükürt uygulamak istiyorum. Tarlanın ph çok yüksek ph 8 civarı. Ben zeytin fidanlığının önceki sahibi 1 yaşında 100 gr kireç uygulamış. Şimdi ikinci yaşında kaç gr kükürt uygulamalıyım. Kükürtün bitkilere yakıcı etkisi varmı. Şimdiden teşekürler mine hanım.
zeytunsever
02-03-2008, 16:24
soğuk vurgunumu verticillium mu anlamadık. arazim taban arazi.eskiden mısır yetiştiriyorduk.sulanabiliyor salma suyla. havuz havuz suladık yazın. 2006şubat ayında dikmiştik zeytinleri. gemlik tipi. içinde 250-300 kadar ayvalık var. 2400 kadarda gemlik.şu an 10-15 tam kuruma 100 eyakın dallarının birazını dökmüş birazı kurumuş birazı yeşil ağaç var. arazi bizim burda kalın kuvvetli toprak diye tabiredilen cnsten. bu tarla kolay susamaz derler.yani toprak kalın suyu tutuyor derler köyde. şimdi birileri dediki ağacın diplerinde çok su kalıyor.kökler hava alamıyor taban suyu yüksekmi acaba dedi. ama taban suyu yüksek mi diyende ziraat mühendisi. asla bu tarlada taban suyu problemi yok diyende ziraat mühendisi.kime inanacam şaşırdım.tabandaki su varsa gitsin diyen zeytin arasına patlatma çek 80 cm derinliğinden tekli patlatma vur 2 zeytinin ortaından dedi 5*5 dikim.yani tam ortadan patlatma vur dedi. bu zeytine zarar verirmi. yoksa faydası olur mu?şu an tarlalarda otlar çıktı. şekil budaması yapıyoruz.budama bitince sürecez.inşallah.nasıl toprak işleyelim,ortadan tekli patlatalımmı yoksa tacın dışını 7li liper derler burda çapadan daha derin batar onunlamı sürelim yoksa ot ölmesi için hafif çapamı çekelim. saygılarımla acil cevap bekliyorum. birde şekil budamasında çok önemli püf noktası nedir çok acil cevap bekliyorum. tacın içini nekadar açalım. osmaniye 80.vilayet deyiz. adana dan ayrılan osmaniye.iyi akşamlar.
zeytunsever
02-03-2008, 16:37
internette bir sitede bu yazıyor. Taban suyunun bir metreden daha yakın olduğu veya kışın zeytin köklerinin 3-4 haftadan fazla su altında kaldığı yerlerde zeytinlik tesis edilmemelidir. Bu gibi yerlerde ancak drenaj yapıldıktan sonra zeytinlik tesis etmelidir. bu ne demek anlayamadım. yani toprağı 1metre eşince sumu çıkacak.?birde zeytin köklerinin 3-4 haftadan fazla su altında kalması nasıl oluyor ki?
zeytunsever
02-03-2008, 16:38
bilenler lütfen yardım ediniz acil cevap bekliyorum.saygılarımla.
Özcan2007
02-03-2008, 16:51
internette bir sitede bu yazıyor. Taban suyunun bir metreden daha yakın olduğu veya kışın zeytin köklerinin 3-4 haftadan fazla su altında kaldığı yerlerde zeytinlik tesis edilmemelidir. Bu gibi yerlerde ancak drenaj yapıldıktan sonra zeytinlik tesis etmelidir. bu ne demek anlayamadım. yani toprağı 1metre eşince sumu çıkacak.?birde zeytin köklerinin 3-4 haftadan fazla su altında kalması nasıl oluyor ki?
Drenaj tarlanın dört kenarına açılmış olan hendek veya çukurda denilebilir. Tarlanın suyunu çeksin diye kullanıyorlar drenajı. Genellikle ova tarlalarda açarlar.
zeytunsever
02-03-2008, 16:57
SORUM DRENAJ DEĞİL yani toprağı 1metre eşince sumu çıkacak.?birde zeytin köklerinin 3-4 haftadan fazla su altında kalması nasıl oluyor ki?
zeytunsever
02-03-2008, 16:58
Bu Arda Kuruyan Soğuk Vurgunu Ağaç Fotoğrafi Var Mi. Gittiniz Mi Bahçenize Sayin özcan
1. Aşıya hormon uygulamasını hiç dumadım ve kendim de yapmadım. Neden denemiyorsunuz? Bir çok şey merak ve denemeyle bulundu. Hücre bölünmesini çoğaltıyorsa doku oluşumu da hızlanabilir.
Aşılı çeliğin tutması konusuna gelince, çelik hem aşıyı tutması için hem kök atması için çok çalışacak, bu performansı gösterir mi bilmiyorum. Bunu da hiç denemedim. Bu konuda denemeleriniz olursa lütfen fotoğraflayın ve bizle paylaşın.
2. Kökleri henüz fazla uzamadan çeliği tavadan almak en doğrusu. Düşünceniz yerinde. Kontrollü salınımlı gübre ile birlikte viollare koyacağınız harca mikoriza katarsanız çelik tutumunuz çok artar.
Cevaplar için teşekkür ederim Mine Hanım.
Aşıya hormon, aşılama işleminin bir noktasından sonra aklımıza geldi, zaten bir miktar da denedik.Fotoğraf çekme şansım olmadı ama sonucunu forumda mutlaka paylaşırım.Makinayla omega aşı yapıldı, aşı bölgesi hormona batırıldı, sonra da üzeri mumlandı.
Aşılı çeliklere gelince, sanırım bu işe yarayacak, aşılı çeliklerde kallus dokusu oluşmaya başladı bile.Sizin dediğiniz gibi, muhtemelen enerji bölüşümü olacak ve gerek kök oluşmasında gerek aşı tutmasında kayıplar olacak ama bir denemek istedik.Köklenmede kayıptan ziyade sanırım tutmayan aşılarda kayıp daha çok olacak.
Mikorizayı araştıracağım, ilk defa duyuyorum.Öneri için teşekkür ederim.
Şu an en önemli konu ve yeni sorum da şu :)
Çelikleri ısısı, nemi kontrollü bir odada köklendiriyoruz.Çeliklerin hemen hepsi kallus dokusu oluşturdu.Çelikleri 10-15 adetlik gruplar halinde bağlayıp, perlitte köklendiriyoruz.Hemen hepsi kallus oluşturmasına rağmen, ancak bir kısmı kök oluşturma aşamasına geçti.Bu durumda kök oluşturanları viyollere almak istiyoruz ama bağları açtıktan sonra kök oluşturmamış olanları yeniden bağlayıp köklenmeye devam ettirmek çok zahmetli ve zaman alıcı bir iş olacak.
Kallus oluşturmuş olması yeterli, onları da viyollere alsak, kök aşamasına geçmesinde sorun olmaz diyebilir miyiz, yoksa mutlaka kök oluşana kadar odada kalmaya devam mı etmeli? Eğer kallus bir kere oluştuktan sonra köklenme garantilenmiş oluyorsa, bu durumda hepsini birden viyollere almak büyük kolaylık sağlayacak.
İki satırlık soruyu roman yaptım, kusuruma bakmayın, derdimi iyice anlatabilmek istedim ;)
Tekrar teşekkürler.
zeytunsever
03-03-2008, 08:25
soğuk vurgunumu verticillium mu anlamadık. arazim taban arazi.eskiden mısır yetiştiriyorduk.sulanabiliyor salma suyla. havuz havuz suladık yazın. 2006şubat ayında dikmiştik zeytinleri. gemlik tipi. içinde 250-300 kadar ayvalık var. 2400 kadarda gemlik.şu an 10-15 tam kuruma 100 eyakın dallarının birazını dökmüş birazı kurumuş birazı yeşil ağaç var. arazi bizim burda kalın kuvvetli toprak diye tabiredilen cnsten. bu tarla kolay susamaz derler.yani toprak kalın suyu tutuyor derler köyde. şimdi birileri dediki ağacın diplerinde çok su kalıyor.kökler hava alamıyor taban suyu yüksekmi acaba dedi. ama taban suyu yüksek mi diyende ziraat mühendisi. asla bu tarlada taban suyu problemi yok diyende ziraat mühendisi.kime inanacam şaşırdım.tabandaki su varsa gitsin diyen zeytin arasına patlatma çek 80 cm derinliğinden tekli patlatma vur 2 zeytinin ortaından dedi 5*5 dikim.yani tam ortadan patlatma vur dedi. bu zeytine zarar verirmi. yoksa faydası olur mu?şu an tarlalarda otlar çıktı. şekil budaması yapıyoruz.budama bitince sürecez.inşallah.nasıl toprak işleyelim,ortadan tekli patlatalımmı yoksa tacın dışını 7li liper derler burda çapadan daha derin batar onunlamı sürelim yoksa ot ölmesi için hafif çapamı çekelim. saygılarımla acil cevap bekliyorum. birde şekil budamasında çok önemli püf noktası nedir çok acil cevap bekliyorum. tacın içini nekadar açalım. osmaniye 80.vilayet deyiz. adana dan ayrılan osmaniye.iyi akşamlar.
çok zor sorular mı bunlar.?bir cevap lütfen.yardım bekliyorum
zeytunsever
03-03-2008, 08:27
acil cevap bakliyorum. yardım lütfen .
Mine hanım senecio rowleyanusta unlu bit varmış nihayet gördüm, senecio herreianus ta ise maalesef kırmızı örümcek var.( toplu iğne başının 1/4 ü kadar kahverengimsi yaratık)aspirinli olan tarifi koruyucu olarak kullanmadan önce ikisine de kükürtlü su mu püskürtsem acaba(aynı zamanda da bu su ile sulayacak mıyım)? Kafam o kadar karıştı ki çok tarif var hangisini nasıl uygulasam bilemedim. Uygulama aralarında da aspirinli karışımla sulasam çok mu yüklenmiş olurum?
Unlu bit mücadelesinden bir türlü kurtaramadığım yeşim ağacını budaya budaya bonsaiye çevirdim:(, seneciolarımı kurtarmak istiyorum açıkçası. Çok teşekkür ederim.(sorum arada kaynamıştı )
lerdemir
03-03-2008, 14:59
Sevgili ZEYTUNSEVER.
Gerçi henüz "24 saat kesintisiz ve gönüllülük esasında nöbetçilik uygulaması"na geçilmedi forumumuzda; lakin yine de sabır edebilirseniz Mine Hn veya konusunda bilgili bir üyemiz ilk fırsat bulduklarında cevaplayacaklardır.
Malum; sektör için bahar öncesi işlerin yoğunlaşmaya başladığı dönemlerdeyiz; ayrıca bunun hastalığı var, ailevi mesuliyetleri var ve burada farkında bile olamadığımız daha nice zaruretler var...
Ayrıca, zeytin konusunun özel olarak işlendiği Olea (Zeytin) başlığında (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=727) konu ile bizzat iştigal eden diğer üyelerimizle de buluşup görüş alışverişinde bulunabilirsiniz.
zeytunsever
03-03-2008, 15:55
haklısınız. stresten galiba . kuruyunca zeytinler herkes bişe deyince insan şaşırıyor inanın.kusuruma bakmayın. mine hanımın cevabını sabırla bekleyeceğim. saygılarımla.
Mine Pakkaner
04-03-2008, 07:14
Zeytunsever, budama sürme gibi konulardan önce acilen bahçenizdeki sorunun ne olduğunu teşhis ettirin. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü'ne, tarım il müdürlüğüne veya il zirai mücadeleye başvurun. Bu şekilde benim veya bir başkasının uzaktan fikir yürütmesi yanlış olur. Dedikleriniz çok ciddi konular. Vertisilyum zeytinde hayati bir hastalık...
Mine Pakkaner
04-03-2008, 07:37
Coyote, kükürt unlu bite etkimez. Bir zirai ilaç kullanın. Örümcek için iyi bir püskürtme yapın, özellikle yaprak altları ıslanmalı. aspirinli su bitkiye ağır gelmez, her zaman verebilirsiniz.
Mine hanım,bahçemi düzenlemeye henüz başlayacağım.Bahçemde fazlaca yabani ot mevcut.Bu otlarla mücadelede hangi ilaçları kullanmalıyım?İlaçlama için doğru zaman nedir?Ayrıca yaz çiçekleri tohumlarımı kolayca nasıl çimlendirebilirim?
Özcan2007
04-03-2008, 17:27
Mine Hanım
Ph yüksek topraklarda bor alınımı çok az oluyor ve bor uygulasan bile almıyor kökten. Bor alınımını arttırıcı ürün varmı mine hanım. Teşekürler
Mine Pakkaner
05-03-2008, 19:44
Bu gibi durumlarda yapraktan uygulama yapmak daha sağlıklıdır. Toprak asitliğini de kükürt uygulayarak arttırın.
Teşekkür ederim Mine Hanım.:)
Mine Pakkaner
05-03-2008, 19:46
Mine hanım,bahçemi düzenlemeye henüz başlayacağım.Bahçemde fazlaca yabani ot mevcut.Bu otlarla mücadelede hangi ilaçları kullanmalıyım?İlaçlama için doğru zaman nedir?Ayrıca yaz çiçekleri tohumlarımı kolayca nasıl çimlendirebilirim?
Bomboş bir bahçe ise herhangi bir her türlü otu öldüren ilaç işinizi görür. Ancak toprağı otlar çiçeğe kalkıp tohum vermeden şu dönemde çapalayarak işlerseniz, yeni çıkanlarla da yolarak, sökerek mekanik mücadele ederseniz ilaç kullanmamış da olursunuz.
Yaz çiçeklerinin tohumlarını bu mevsimde saksılara, kasalara ekerek çimlendirebilirsiniz. Bu konu ile ilgili yetiştiricilik başlıklarında pek çok bilgi bulacaksınız.
Son bir sorum daha var:)) Bugün viyol aldım sebze ve çiçek tohumlarım için. Eve geldiğimde fark ettim ki viyoller siyah çöp poşetleri gibi kokuyor. Acaba bunlarda sebze tohumu çimlendirmenin (o sebzelerin yeneceğini düşünürsek) bir sakıncası var mıdır?
Mine Pakkaner
05-03-2008, 20:49
Endişe etmeyin Coyote, bütün viyoller yeniyken böyle kokuyor. Taze naylon kokusu :)
Şaka bir yana, bütün çiftçiler de bunu kullanıyor.
Çok teşekkür ederim. Bu kadar pimpirikli olmak istemiyorum ama elimde değil:)
Yardımınız için teşekkür ederim Mine hanım.Bahçemde zeytin,elma,erik ağaçlarım var.Yabani otlar özellikle çayırlar neredeyse ağaçlarımın büyümesini bile engelliyor diyebilirim.Bu seneye kadar otlarla çapalayarak ve sökerek mücadele ettim,fakato kadar çabuk büyüyor ve etrafı sarıyorlar ki başa çıkmak çok zor oluyor.Bu yüzden ot ilacı kullanmayı düşündüm.Ama ilaç diğer bitkilerime zarar verecekse elbette kullanmamayı yeğlerim.Ayrıca bir sorum daha olacak,bahçeme diktiğim yaz çiçeklerim yeterince büyümüyor gelişmiyor.Her sene büyük bir hevesle dikiyorum çiçeklerimi ama bir türlü istediğim gibi büyüyüp,gelişip açmıyorar.Buda beni çok üzüyor.toprağı çiçeklerime uygun verimli bir hale nasıl getirebilirim?
Mine hanım,
Şans bambusu için vermiş oldugunuz tavsiyeleri harfiyen uyguladım.. Şuan sorun yok gibi :)) Vakit ayırıp, yardımcı oldugunuz için size çok teşekkür ederim.
Saygılarımla,
Çimen
Merhaba Mine Hanım,
Benim sorunum bir tane menekşem var.Kökten gelen yaprakları gayet sağlıklı, fakat yaprak büyürken bozulup formunu yitiriyor. Büyümüyor bile...
Bu menekşenin bir ay önce toprağını değiştirdim. Durum yine aynı. Besinde vermiyorum. Sizce sebep ne. Kaybetmek istemiyorum. Yaprağı yeşil beyaz zor bulunan bir tür.:(
Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.Resimde ekliyorum.
Mine Pakkaner
09-03-2008, 20:55
Menekşenizde bir fungal hastalık olduğunu düşünüyorum. Bozuk bütün yaprakları uzaklaştırın. Sistemik bir fungusit ile kontakt etkili bir fungusiti ( Örneğin Captan+Benlate) birlikte uygulayınız. Bu arada tabakta asla su bırakmayıp iki sulama arası kurumaya izin veriniz. Fungusit alana kadar önce oksijenli su sonra da aspirinli su tedavisi uygulayınız.
Sağol mine hanım. Dediklerinizi deneyeceğim.
Koyu yeşil
10-03-2008, 16:04
Merhaba Mine Hanım, Kırmızı örümceğe karşı kükürtü nasıl uygulayabiliriz? Suyla karıştırıp püskürtmemiz mi gerekiyor acaba?
Mine Pakkaner
10-03-2008, 21:49
Toz kükürt te olur ıslanabilir kükürt de. Ama toz olara kullanılan her kükürtü suyla karıştırıp atamazsınız. Yani alırken formülasona dikkat edin.
grandrose
10-03-2008, 22:12
benim bir sorunum var.tesviyesi yapılmışmeyve bahçesinde 1,5 metre veya 2metre yükseklikteki 60 tonluk havuzdan basınçla en fazla ne kadar uzağa sulama yapabilirim. lütfen bana yardım edermisiniz
Koyu yeşil
11-03-2008, 10:42
Teşekkürler Mine Hanım.
Mine Pakkaner
11-03-2008, 19:38
benim bir sorunum var.tesviyesi yapılmışmeyve bahçesinde 1,5 metre veya 2metre yükseklikteki 60 tonluk havuzdan basınçla en fazla ne kadar uzağa sulama yapabilirim. lütfen bana yardım edermisiniz
Damla sulama soruyorsanız serbest akışla yapamazsınız.
Melih Bakırlıoğlu
12-03-2008, 15:05
Mine Hanım, 1480 nolu mesajda'' Toprak asitliğini de kükürt uygulayarak arttırın.''diye yazmışsınız.Kükürt toprağın ph'ını düşürmek için kullanılmıyormuydu?Hoşçakalın
Mine Hanım, 1480 nolu mesajda'' Toprak asitliğini de kükürt uygulayarak arttırın.''diye yazmışsınız.Kükürt toprağın ph'ını düşürmek için kullanılmıyormuydu?Hoşçakalın
Mine hanımın izniyle ben yanıt vereyim: Düşük pH yüksek asidite demektir. Yani asitliğin artması ile pH'ın düşürülmesi aynı şey.
Mine Pakkaner
13-03-2008, 22:47
Aynen böyle, teşekkürler Turkiss. :)
denizakvaryumu
14-03-2008, 08:13
Mine Hanım
15-15-15 dengeli gübre kullandığım üzümsülerde ,
magnezyum-mangan-bor-çinko-molibden-bakır vs. (toplam 9 adet)iz elementlerin hepsinin bir arada bulunduğu bir ürün tavsiye edebilir misiniz?
Özcan2007
15-03-2008, 09:54
Mine Hanım
magnezyum-mangan-bor-çinko-molibden-bakır vs. (toplam 9 adet)iz elementlerin hepsinin bir arada bulunduğu bir ürün tavsiye edebilir misiniz?
Denizakvaryumu yaprak gübresi olarak kullanıyorum 8 adet iz element mevcut içinde. Ben kullanıyorum olumlu sonuç alıyorum. İz elementin adı tolerance.
http://www.egezirai.com/index.php?page=urunler&lang=tur&enust=1&ust=2
zooteknist
16-03-2008, 11:08
Sayın Mine Hanım
Bitkilere yapraktan verilen yaprak gübresini kökten de verebilirmiyiz? Kök gübreleri ile yaprak gübrelerindeki elementler aynı formdamıdır? Herhangi bir gübreden bitkiler hem yapraklarından hemde kökten besin alabilirlermi? Yaprak gübresini bitkilere kökten verirsek miktar ne olmalıdır?
Teşekkürler.
Mine Pakkaner
17-03-2008, 09:12
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=20572&postcount=6 buradaki can simidi kitabımıza bakarız :)
Bu soruları ilgili başlıkta sorarsanız cevaplanması daha yüksek olur, ben bilemesem de başka arkadaşlarımız bilebilir.
Mine Pakkaner
17-03-2008, 09:18
Sayın Mine Hanım
Bitkilere yapraktan verilen yaprak gübresini kökten de verebilirmiyiz? Kök gübreleri ile yaprak gübrelerindeki elementler aynı formdamıdır? Herhangi bir gübreden bitkiler hem yapraklarından hemde kökten besin alabilirlermi? Yaprak gübresini bitkilere kökten verirsek miktar ne olmalıdır?
Teşekkürler.
Yaprak gübresini kökten vermek yazık olur. Pahalı gübreler bunlar. Hem yapraktan hem topraktan verilebilen gübreler var, her toprak gübresi de yaprağa verilemiyor. BU yüzden herhangi bir gübreden bitkilerin yapraktan da topraktan da besin alması söz konusu olamıyor. Yaprak gübresini ev bitkilerine topraktan verecekseniz 1 lt suya bir çay kaşığı oranını tercih edin.
Mine Pakkaner
17-03-2008, 09:21
..
Hem makro hem de mikro elementlerin tümünün olduğu bir ürün var mı araştırayaım.
Özcan2007
17-03-2008, 15:43
Sayın Mine Hanım
Kaju fıstığı tohumu ne zaman ekilmelidir.
Kaju fıstığı nasıl topraklarda yetişir.
Kaju fıstığı kaç günden güne sulanmalıdır.
Kaju fıstığı ne kadar iklim sıcaklığına kadar dayana biliyor.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.