View Full Version : Mine Pakkaner 'e soralım 2006-2009 (Zirai danışma, bahçe tasarımı, peyzaj)
Sayfalar :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
[
11]
Mine Pakkaner
14-10-2009, 20:49
...
Bugün dereotu,maydanoz ve lale soğanları ektim,lalenin soğuğu sevdiğini biliyorum ama maydanoz ve dereotunda kışın herhangi bie sorun yaşar mıyım?Birde havalar şu an 20li değerlerde,maydanoz ve dereotu saksılarının üzerini streç kapatmama gerek var mıdır,
Maydanoz ve dereotunu gölgede mi tutmak gerekir?
Bİr de benim filizlenen limon çekirdeklerim vardı,boyları 6-7 cm oldu,esas saksılarına almadım daha ama nasıl bir vitamin versem daha sağlıklı olsalar?Ev yapımı pirinç suyu gibi şeyler okudum forumda bunlardan kullanabilirmiyim?
çok uzun yazdım kusura bakmayın,yardımınız için teşekkürler
Streç kaparsanız çimlenme süresini kısaltırsınız. Çok soğuklarda saksıları içeri aydınlık yerlere alabilirisiniz. Limon fidelerinizi asıl saksılarına alıp sıcak bir yerde kışlatın. Seneye ilkbaharda azotlu bir besin verirsiniz.
Fizyolojik bir sorun olduğunu düşünüyorum. Hastalık olsaydı hala etkileri sürerdi. Şeflera hava ve sulama rejimi değişiminde yapraklarını kısmen dökse de son derece dayanıklı ve iştahlı bitkidir, endişe etmeyin. İz element içeren bir gübreleme yapın. Elinizde varsa mangan, magnezyum, bakır, kükürt, çinko, bor gibi elementleri de içeren bir besin kışa güçlü girmesini sağlayacaktır.
Teşekkür ederim Mine Hanım, zaten bu hafta tüm bitkilere yapraktan iz element gübresi uygulayacaktım, şefleralara daha özenle uygularım :)
kuntepeler
15-10-2009, 03:05
Nar çekirdeklerini bir saksıya ekerseniz bir süre sonra çimlendiklerini göreceksiniz.
Çok teşekkrederm.
Teşekkürler Mine Hanım...
Ankara' da yaz boyunca keyfini çıkarabileceğiniz mevsimlik çiçekleri dikebilirsiniz. Kadife, petunya, ateş çiçeği, kedi tırnağı güzel sonuç verecektir. Çalılardan ise gül, kartopu, yayılıcı ardıç, kotonaster, ateş dikeni, inci çalısı, ağaççıklardan leylak güzel olacaktır. Ancak bütün bunları bir plan dahilinde ve konumlarına uygun dikmek için yöredeki bir fidanlıktan yardım alabilirsiniz.
Teşekkürler Mine Hanım :)
kuntepeler
16-10-2009, 14:40
Mine hanım merhaba, yine ben :)
Birkaç sorum daha olucak size.
1.Nar çekirdeklerini ufak plastk bardaklara ektm, bunları bi poşetle kapatmalımıyım yoksa balkonda dursalar çimlenirlermi?
2. Pazardan aldğmz biberlern tohmnlarını çimlendireblirmiyiz, eğer çimlendreblrsek hangi mevsmlerde bu işlemi yapmalıyız?
Şimdi den teşekkrederm. Umarım sizi yormuyorzdur :)
Orhan Özbilgiç
17-10-2009, 07:31
Sayın Mine Hanım;
Kasım da bahçeme dikilmek üzere, saksı da bir Eskalonya aldım. Şu anda fidancı da olduğu için görüntüleyemiyorum. Ancak bana kalırsa, köklerinden ayırılıp, en az bir, hatta iki eskalonya daha elde edilebiliyor. (Üstelik toprağı ile birlikte kesilebilecek şekilde. Torf içinde değil yani.)
Eskalonya' da kök ayırma yapılabilir mi?
En azından biri, iki yapmak isterim.
Ne dersiniz?
Saygılarımla.
Not: İki tane de alabilirdim ama, Samsun'a götürülecek ve oradaki bahçeme dikilecek. Üstelik onunla birlikte götüreceğim, 4-5 saksı daha bitki var! Bir de otobüsle götüreceğim için fazla yüküm olsun istemedim.
Emre Kuzu
17-10-2009, 22:39
Aşı macunu yerine altarnetif olarak neler kullanabiliriz?
Birde buraların suyu çok kireçli bunu önlemek için neler yapılır basit bulunabilecek malzemelerden yapılacak ev yapımı bir tarif olursa iyi olur
Teşekkürler
shapsough
18-10-2009, 22:44
108557
108558
108559
Konuyu uygun yere açıp açmadığımı bilemiyorum. Yanlışsa bağışlayın. Yukarda ki resimler malum şimşirler. Bir tanışımın bahçe düzenlemesi sebebi ile yerinden sökmek durumunda kaldığı şimşirler. 1 hafta gibi geç bir sürede söküldüğü haberini aldım. Yani kökleri topraklı olmasına rağmen 1 hafta gibi bir süre dışarda kaldı. Söküm işlemi yapılırken zarar gören köklerin bitkinin üst tarafını besleyememesi düşünülerek üst budama yapıldı.
Bu tavsiye üzerine yapılan bir budamadır. Şimşirler' in dallarının sık olduğunu düşünüyorum. Tabi bu benim düşüncem ile olmuyor. Bilgilerinize - tecrübelerinize ihtiyacım var. Kökten gelen dallarda tekrar budama yapmam icabedermi¿ Şimşirleri çelik yöntemi ile çoğatlmak mümkün mü¿ Mümkün ise çelik alınan şimşirler ne gibi işlemlerden geçmelidir¿ Gibi bir sürü soru çıkıyor. Esenlikler diler ve cevaplarınızı beklerim.. Mutlu kalın
Bir bilene soralım bölümünden alıntı yapmam önerildi. Mine Pakkaner hanımefendiye sorulması tavsiye edilmiştir.
Mine Pakkaner
18-10-2009, 23:27
Mine hanım merhaba, yine ben :)
Birkaç sorum daha olucak size.
1.Nar çekirdeklerini ufak plastk bardaklara ektm, bunları bi poşetle kapatmalımıyım yoksa balkonda dursalar çimlenirlermi?
2. Pazardan aldğmz biberlern tohmnlarını çimlendireblirmiyiz, eğer çimlendreblrsek hangi mevsmlerde bu işlemi yapmalıyız?
Şimdi den teşekkrederm. Umarım sizi yormuyorzdur :)
1.Havalar soğuyacak, çimlenme sıcaklığını sağlamak için saksıları poşetşle kaparsanız, sera gibi bir ortam elde edersiniz, havalandırmaya dikkat şartıyla elbette.
2. Biber tohumlarını her mevsim çimlendirebilirsiniz. Ama fideleri dışarıda yetiştireceğinize göre ona uygun bir mevsimde çimlendirmelisiniz. Mart başı çimlendirme işlemini başlatıp sonra erken baharda fidelerinizi balkona veya bahçeye dikersiniz.
Mine Pakkaner
18-10-2009, 23:38
... bana kalırsa, köklerinden ayırılıp, en az bir, hatta iki eskalonya daha elde edilebiliyor. (Üstelik toprağı ile birlikte kesilebilecek şekilde. Torf içinde değil yani.)
Eskalonya' da kök ayırma yapılabilir mi?
En azından biri, iki yapmak isterim.
...
Fikir yürütmek için ayrılabilecek bir yapıda olup olmadığını görmek lazım. Her dipten dallanan çalı ayırmayla çoğaltılmaz. Toprak altı gövdesinin durumuna bakmak gerek, ama siz bu tür bir tecrübeye sahip olmasaydınız bu aklınıza gelmezdi.
Dediğiniz gibi toprağıyla birlikte kesin. 2 saksıya alın. Bahçeye geçirmeyin, saksıda kuytu bir yerde kışı geçirsinler. Kökü yaraladığınız için yeşil aksamda da budama yapın. Kökteki yara yerlerine odun kömürü tozu ve elinizde varsa köklendirme hormonu sürün. Can suyunu aspirinli su solüsyonu ile verin. Yarım litre suya bir aspirin eritin.
Mine Pakkaner
18-10-2009, 23:43
Aşı macunu yerine altarnetif olarak neler kullanabiliriz?
Birde buraların suyu çok kireçli bunu önlemek için neler yapılır basit bulunabilecek malzemelerden yapılacak ev yapımı bir tarif olursa iyi olur
Teşekkürler
Aşı macunu yerine alternatif silikonlu dış cephe boyası kullanabilirisiniz. Halk arasında çamur da sürülse de tavsiye etmem, yarayı enfekte edebilir.
Kireçli suyu arıtmak için ev yapımı bir tarif yok. Ancak kirecin zararlı etkisini görmeye başladıysanız, yapılabilecek ev yapımı reçeteler forumda anlatıldı, en basitinden mantar hastalıkları için ilaç hazırladığınızda suyuna limon tuzu koymak gibi. Arama makinasını kullanıp pek çok konuda bilgi alabilirsiniz.
Mine Pakkaner
18-10-2009, 23:55
Bir bilene soralım bölümünden alıntı yapmam önerildi. Mine Pakkaner hanımefendiye sorulması tavsiye edilmiştir.
Üzerindeki kuru, cansız dalları temizleyiniz ki yük olmasın. Sonra bekleyin, hiç acele etmeyin, şimşir yavaş gelişir. Hava biraz daha soğuyunca çok yaşlı dalları da çıkarın. Ancak bu formunu çok kaybetmiş, yeniden kendini çok formlu toplaması zor görürlüyor. Yeni gelen sürgünleri bir yıl budamayın, şekle girsin.
Şimşir çeliklerini yazın alın, 10-12 cm boyda olsunlar, dere kumu veya perlitte köklendirin. Toprağa doğrudan da çelikleyebilirsiniz, ama mantari hastalıkla daha çok olur, çelik çürüyebilir. Yarı gölge, nemli bir yerde durmasına özen gösterin.
Orhan Özbilgiç
19-10-2009, 00:03
Mine Hanım;
Bilgilendirdiğiniz için çok teşekkürederim.
Ama sözünü ettiğiniz kadar deneyimli değilim. ''Dimyat'a pirince giderken eldeki bulgurdan olmak'' istemem doğrusu.
Ne yalan söyleyeyim? Operasyona cesaret edemeyeceğim.
Zira Eskalonya' yı çok zor bulabildim!
Saygılarımla.
shapsough
19-10-2009, 00:21
Üzerindeki kuru, cansız dalları temizleyiniz ki yük olmasın. Sonra bekleyin, hiç acele etmeyin, şimşir yavaş gelişir. Hava biraz daha soğuyunca çok yaşlı dalları da çıkarın. Ancak bu formunu çok kaybetmiş, yeniden kendini çok formlu toplaması zor görürlüyor. Yeni gelen sürgünleri bir yıl budamayın, şekle girsin.
Şimşir çeliklerini yazın alın, 10-12 cm boyda olsunlar, dere kumu veya perlitte köklendirin. Toprağa doğrudan da çelikleyebilirsiniz, ama mantari hastalıkla daha çok olur, çelik çürüyebilir. Yarı gölge, nemli bir yerde durmasına özen gösterin.
Mutlu kalın..
Emre Kuzu
19-10-2009, 00:29
Peki Mine hanım teşekkürler
İyi geceler. Artık yarın bakacağım.
Emre Kuzu
20-10-2009, 00:01
Çoğumuz ağaçlarımızı sulamak için şebeke suyu kullanıyoruz. Türkiye 'nin bir çok yerinde sular kireçli olduğundan, genellikle yapraklarda sararma (kloroz) ve gelişme geriliği ile karşı karşıya kalıyoruz.
Girişi de ben yapayım.
1. öneri: Öncelikle fazlaca kireç birikmiş ve tuzlanmış olan üst toprakta, özellikle saksı kenarlarında biriken, beyazlaşmış tabakayı atıp, taze toprak eklemekle başlayalım.
2. öneri: Kullanacağımız suyu dinlendirerek, klorunu uçuralım.
3. öneri: Toprakta demir alımını önleyen alkalileşmeye karşı limon tuzu (1 litre suya-yarım çay kaşığı) veya sulandırılmış sirke sölüsyonu (1 litre suya - 1 kapak) kullanalım. Böylece daha asidik bir toprak olsun. Ayrıca sirke muhtemelen topraktaki zararlı yumurtalarına da etki edebilir.
4. öneri: Evde varsa çocuklar için üretilmiş demir şurubu olan ferrosanol kullanarak topraktaki demir eksikliğini giderelim.
5. öneri: aktarlarda satılan kara boya denen maddeden ekleyelim. 1 litre suya-1 tepeleme çay kaşığı eritilecek.
6. öneri: toprağa paslı çivi saplayalım. Bu yavaş da çözünse bir miktar demir salınımı yapacağından, az da olsa demir ihtiyacımızı karşılayabilir.
7. öneri: Demir içerikli sıvı mikro element gübrelerinden kullanalım.
ALIntıdır
Mine Pakkaner
20-10-2009, 13:55
Güzel, demek dediğim gibi evde suyun kirecini alamıyoruz, ama içine asidik madde katıp pH ayarlıyoruz. Ancak ferrosanol gibi demir şuruplarını dikkatli kullanıyorsunuz. İçeriğinde şeker olanları kullanmayın. Her sulama suyunda asidik madde ilave etmeyin. Demir eksikliği belirtisi yoksa demir ilave etmenize gerek yok.
Emre Kuzu
20-10-2009, 18:49
Tamamdır anladım. bunların çoğunu evde yapabılırım :) zaten oyle cok bıtkım yok 5 6 kadar. Bır kova suda bu onerılerı ıhtıyaca gore uygulasam ya da bır sıse suda da uygulasam gayet yeterlı olur.
Tesekkurler
quality_no1
22-10-2009, 08:49
Merhabalar Mine Hanım,
Serada domatesim var.Ama malesef bu sene ilk yılımız ve sera inşaatı geç bittiği için fideleri geç dikebildik(1 Temmuz).Yaklaşık bir aydır hasada devam ediyoruz ancak havalar serinledi ve domatesler geç oluyor.Don tehlikesiyle karşıkarşıyayız.Kızarmayı teşvik edecek ilaç gübre ve ya kültürel tedbirler nelerdir? Yardımlarınıza şimdiden teşekkür ederim.
Mine Pakkaner
22-10-2009, 20:11
Isıtma yapmayı düşünmüyor musunuz?
cobaindyg
23-10-2009, 10:40
2 sayfa öncede yazmıştım ama diğer sayfaya geçince sorum geride kalmış yeniden yazıyorum,teşekkür ederim
Size bir konu hakkında daha danışmak istiyorum,evimizde kedimiz var ve sürekli salon bitkilerini rahatsız ediyor,dışarıda satılan uzak tutucu ürünler açıkçası pahalı geliyor,evde uygulayabileceğim bir tarif var mı acaba?
Bunlar da benim deve tabanım ve bir ağacımız,deve tabanı rahmetli babaannemden kalma 25 yıllık,eskiden çok büyüktü babam budadı ancak ne kadar doğru yaptı bilemiyorum..Ağacımızda kalın gövdesinin yanından ince bir dal halinde uzamış,bu ağacı hiç budamadık,ben bu iki çiçeğimizi güzelleştirmek istiyorum,ne önerirsiniz,sonsuz teşekkürler
Ağacın dibine kedi giriyor diye bu şekilde kapattık.
http://img124.imageshack.us/img124/5958/121020092779.jpg
http://img159.imageshack.us/img159/9946/121020092778.jpg
http://img237.imageshack.us/img237/700/121020092780.jpg
http://img66.imageshack.us/img66/4289/121020092782m.jpg
http://img91.imageshack.us/img91/5941/121020092783.jpg
Mine Pakkaner
23-10-2009, 22:20
Kedilerin koku duyguları kuvvetli, pamuklara bitkisel yağlar emdirip saksı yüzeyine bırakın, lavanta yağı örneğin, tarçın, zencefi, toz kahve ve çok acı biber deneyin bunları saksıya serpin.
Bir müşterimin bahçesini tüfle malçladık, kedi dadandı, çözümü tüfün üzerine bıraktığı tablet naftalin ve kafuru ile buldu. Siz de bir deneyin, bizimle de sonucu paylaşın.
Devetabanının saksısını baharda büyütün, ve martta başlayıp kasıma başına kadar 15 günde bir yeşil yapraklı bitkiler için besin verin.
Kolay gelsin.
Açıkta bulunan saksı domateslerine göre örtü altına koyulduklarında daha çok su ister gibi bir durum gördüm. açık alanda saksıların toprağı kuruyken solma olmadığı halde kapalı yerde saksı toprakları yaş (yüzey kuru olmadığı halde) solmaya başlıyorlar 10 litrelik teneke saksıları nerede ise iki günde bir sulamak gerekiyor. Bu normalmidir besin olarak ne ilave etmem lazım.:confused:saygılar.
cobaindyg
23-10-2009, 23:28
çok teşekkür ederim Mine Hanım,hemen deneyip sonucu sizinle paylaşıcam
Kedilerin koku duyguları kuvvetli, pamuklara bitkisel yağlar emdirip saksı yüzeyine bırakın, lavanta yağı örneğin, tarçın, zencefi, toz kahve ve çok acı biber deneyin bunları saksıya serpin.
Bir müşterimin bahçesini tüfle malçladık, kedi dadandı, çözümü tüfün üzerine bıraktığı tablet naftalin ve kafuru ile buldu. Siz de bir deneyin, bizimle de sonucu paylaşın.
Devetabanının saksısını baharda büyütün, ve martta başlayıp kasıma başına kadar 15 günde bir yeşil yapraklı bitkiler için besin verin.
Kolay gelsin.
Sayın Pakkaner
Halen bu bakteriyi kullanıyorum Sonuçlar gayet iyi sizin de bildiğiniz gibi bazı terettütler var
Siz denediniz mi uyguladığim bütün bitkiler sanki mayıs ayındayız gibi gayet canlılar
Yurt dışından gelen bitkilerden nerdeyse daha canlı
Bütün orkideler gayet iyi neden şimdiğe kadar piyasaya cikmadı yoksa vardı ben mi görmedim
Vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkür ederim İyi günler
Mine Pakkaner
26-10-2009, 22:21
Bu bakteriyi içeren preparatları kullanmıyorum Ahmet Bey, piyasadaki bütün ürünleri tecrübe etmeye imkan yok maalesef. Ayrıca ürünler kötüdür, başarısızdır da demiyorum.
Piyasaya çıkmaktan kastınız hangi ürün içindir anlayamadığım için cevap veremedim.
Bu bakteriyi taşıyan preparatlar ne kadar zamandır piyasada
Bu preparatları serasında kullanan muz domates .çilek gibi üretiçileri resimleri ile gördük Ayrıça yoğurt mayalanmasında kullanıldığını internetten öğrendim bir amatör çicek hayranı olarak şaşkınım iyi günler dilerim
Mine Pakkaner
29-10-2009, 22:52
Merhaba Mine Hanım,
Manolya tohumu çimlendirme ile ilgili yazıyorum. Konudaki yazıları okudum. Farklı uygulamalar yapanlar var. Toprağa normal tohum eker gibi ektim bir kısım tohumu. Bir de soğuk katlama yapmak istiyorum fakat torf bulamadım. Normal toprakla olabilir mi. Ya da daha farklı ne kullanabilirim. Şimdiden teşekkür ederim. Manolyaya, çiçeğini gördüğüm ve kokladığım zaman çok etkilendim ve çok sevdim. Yetiştirmek istiyorum. Umarım başarırım.
:rolleyes:;)
Katlamada kum, perlit de kullanabilirsiniz. Toprak da olur ama herhangi bir hastalık etmeni taşırsa sorun yaratabilir. Torfu yapı marketlerin bahçe bölümlerinde bulabilirsiniz. Bursa'dasınız gördüğüm kadarıyla. Bursa toplantılarına katılırsanız sevgili Selahattin Yılmaz size bu konuda destek ve yardımcı olur. Kendisi manolya tohumu çimlendirmede çok başarılı.
Bahar Erdem
31-10-2009, 11:58
İyi günler Mine hanım. Ekte fotosunu bulduğum bitkiden elimde var ama foto bana ait değil. Sevgili güler ablama ait oda ismini bilmiyor benim gibi. Benim başım bu bitkiyle dertte yaprakları önce toplu iğne başı kadar sararıyor tabi yavaş yavaş. Bazende bu sararmalar genişliyor çoşitli boylarda ve daha sonra sararan yerler güneş yanığı gibi kuruyor. Şuan sadece 1 kaç yaprağında. Akşam detaylı bi foto çekip yollarım. Bu bitki sarmaşık türü anladığım kadarıyla. Ben evde bakıyorum ve çeşme suyuyla suluyorum. Ek besin vermedim şimdiye kadar. Yalnız bizim sularımız çok kireçli. Yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Bahar Erdem
31-10-2009, 12:02
112387
Çiçek bu şekilde açıyor... Bu arada sanki benim çiçeğin yaprakları daha büyük ve koyu renk gibi geldi ama dediğim gibi detaylı fotoyu akşama halledeceğim inşallah.
Foto yükleme konusunda biraz acemiyim kusura bakmayın.
Mine Hanım; ful yaseminimin yapraklarında bir sorun var. Üst kısımdaki yapraklarda herhangi bir bozulma yokken; alt kısımdaki yaprakların orta kısmından başlayarak bir sararma oluyor. Zamanla kuruyarak dökülüyor. Sebebi ne olabilir?
Mine Hanım merhaba,bu ara çiçekçilerde satılan saksıdaki kasımpatılardan alsam kışı saksı değişikliği yapmadan ankarada balkonda geçirebilirlermi acaba?ilkbaharda köydeki evin bahçesine dikmek istiyorum.
Mine Pakkaner
01-11-2009, 22:01
İ...Benim başım bu bitkiyle dertte yaprakları önce toplu iğne başı kadar sararıyor tabi yavaş yavaş. Bazende bu sararmalar genişliyor çoşitli boylarda ve daha sonra sararan yerler güneş yanığı gibi kuruyor. ...
Bu sarılıcı değil, sarkıcı yayılıcı bir bitki günçiçeği. Commelina erecta
Bu bitki çok arsızdır. Hayati önemi olacağını sanmıyorum. Bir yaprak lekesi sorunu var gibi duruyor. Genel bir bakım yapalım. Hastalıklı yaprakları temizleyin, aşırı sulamayın, aspirinli su solüsyonu verin. tarifi sitede bulacaksınız.
Mine Pakkaner
01-11-2009, 22:04
...saksıdaki kasımpatılardan alsam kışı saksı değişikliği yapmadan ankarada balkonda geçirebilirlermi acaba?
Sakısıda satılanlar torfta yetiştiriliyor, suyunu çabuk kaybeder ve çok sutar. Çok ıslakken don vurabilir. Yerde dikili olsa bu sorun olmaz, ama plastik saksıda bu risk var.
Dikkatli olursanız neden olmasın?
Mine Pakkaner
01-11-2009, 22:28
Almira ful yasemininiz için elinizde varsa deniz yosunu çözeltisi, bitki besini kullanın. Önce toprağa oksijenli su solüsyonu verin. Daha sonra yine evde varsa bir B vitamini kompleksi ekleyin. Bu bitkinin doğal bağışıklığının güçlenmesine yardım edecek. Suya azami dikkat edin. İkinci aşamada da aspirinli su solüsyonu kullanın. Eğer elinizde varsa genel bir mantar ilacı da verebilirsiniz. Yine elinizde varsa mikrobiyal gübre verirseniz bağışıklığı güçlenip dayanımı artacaktır.
çim bahçelerinin akşam ve gece sulamalarında hastalığa davetiye çıkarmasında diğer etkende toprak ve havadaki ısının eşit durum -5 veya +5 değerleri arasında iken daha çok görülmektedir.Oysaki nisanve mayıs aylarında önceden ekillmiş olan çim sahalarında bu
problemler olmamaktadır.
Bahar Erdem
03-11-2009, 13:16
Teşekkür ederim Mine hanım. Kızım rahatsızlandığı için ancak bugün fırsat bulup yazdıklarını okudum. Söylediklerinizi uygulayacağım. Her ihtimale karşı ben bide çektiğim fotoğrafları yüklemek istedim. Belki karar vermekte dahada yardımcı olur. İlgilendiğiniz için sağolun.
112763
112764
Merhaba Mine Hanım yine rahatsız ediyorum kusura bakmayın :) ateş dikeniyle ilgili araştırma yaptım biraz, çeliğin kışın alınabileceğini öğrendim.Aacaba hangi boyutta almalıyım direk toprağa diksem tutarmı başka bir şey yapmam gerekirmi?ateş diekni konusunda yazdım ama cevap alamadım.
Mine Pakkaner
04-11-2009, 22:34
...Her ihtimale karşı ben bide çektiğim fotoğrafları yüklemek istedim. Belki karar vermekte dahada yardımcı olur...
Bu yüklediğiniz fotolar bana ilk yolladığınız (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=525523&postcount=2531) bitkiye ait değil, her ikisinde de aynı sorun mu var? Tariflerden oksijenli su solüsyonunu da yapraktan uygulayın, yaprakların altına da püskürtün.
Mine Pakkaner
04-11-2009, 23:42
.. ateş dikeniyle ilgili araştırma yaptım biraz, çeliğin kışın alınabileceğini öğrendim.Aacaba hangi boyutta almalıyım direk toprağa diksem tutarmı başka bir şey yapmam gerekirmi?...
Çeliklerinizi perlite veya kuma dikin. Çelikleri iç mekanda sıcakta ve nemli tutun. Odunsu çeliklerden almayın. Aşağıda nasıl çelik olması gerektiiğini anlatan fotolar bulacaksınız. Uzun bir genç sürgünü ortadan ikiye ve onları da parçalara bölerseniz bir çok çeliğiniz olur. Çelikleriniz 10 - 15 cm boyunda olsun. 2 boğum da perlit veya kuma girsin.
Çeliği doğrudan saplamayın, bir kalemle delik açıp çeliği dikin. Elinizde varsa köklendirme hormonu da kullanın. Çeliklere can suyunu aspirinli suyla verin. Aspirindeki salisilik asit köklenmeyi teşvik eder.
112951
112952
112953
Mine Pakkaner
05-11-2009, 00:16
...
1- Hibrit tohumlarla GDO su degismis tohumlar arasdında ne fark var? kısa ve oz olarak tanımlarmısnız?
2-Yurt dısından cesitli degisik domates biber kabak ve farklı tropik bitki tohumları alacagım **** siparis edecegim bu tohumlari aldigim yıl mı sadece kulanabilirim yoksa hasat sonrası 2 ci yılda kulanabilir miyim, bunun ayrımını nasil yapabilirim? Tavsiyeniz ne olur?
3- İşim geregi bir cok farklı ulkeye seyhat ediyorum İstanbul'da 4 donum İzmir'de ise 5-5.5 donumluk bir arazim var bu arazileri klasik anlamada para kazanmak amaciyla yesertmek degil amacım. Hobilerimi tatmin etmek için kulanmak istiyorum, bu amacla da olabildigince cesitli ve yılın her mevsiminde bir seylerle ugrasacak sekilde yesertmek istiyorum. Izmir'de Mordogan bolgesinde yazligim ve arazim var, tropik bitkilerden neler tavsiye edersiniz_?
...
1- Hibrit tohum nedir sorunuzu daha önce bir üyeye şöyle cevaplamıştım;
Alıntı:Orjinal Mesaj Sahibi ferahzade http://www.agaclar.net/forum/images/buttons/viewpost.gif (http://agaclar.net/forum/showthread.php?p=124725#post124725)
... Fakat nedense üretilemeyen -hibrit- hiç bir canlıdan hoşlanmıyorum. Sanki birileri bu canlıları tekellerine almış, üzerlerine de alameti farikalarını basmış. "Sadece bizde var" Özellikle orkidelerde bunu yapıyorlar. gerçi tarım dünyasında domateste, patlıcanda ve bilimum tarla bitkileri bu şekilde hibrittir. Üretici bir önceki sene ürettiği domateslerin tohumlarından bir sonraki sene ekemez çünkü bu domateslerin tohumu yoktur.
Yoksa 100 sene sonra domatesin, patlıcanın, kavunun, karpuzun tohumunu bir kereliğine mahsus bu firmalardan mı alacağız? Ertesi sene tekrar.......
Domates tohumu A firmasının tekelindedir, patlıcan tohumu B firmasının tekelindedir, Orkideyi sadece C firmasından alabilirsin.. falan filan...... durumları mı olacak?
"Hibrit bitki, hayvan" bir bakıma ürünü ıslah etmekle birlikte, bitkilerin ve hayvanların üretiminde tekelleşmeye de zemin hazırlıyor olmasın?Ferahzade, bilgilerinizde eksik olduğu için yanılgıya düşüyorsunuz.
Hibrit ne demek önce ona bakalım. Hibrit tohum ne demektir? Hibrit yani melez tohum, istenilen özellikleri uygun, özel olarak seçilmiş ana ve babanın melezlenmesiyle elde edilen bir tohumdur. Hani hatırlayın, Mendel Kanunu'ndaki bezelyeler gibi. Elde edilen yavru, yani yeni birey, ana ve babadan üstün, standart bir üründür.
Hibrit birey, hem verim, hem kalite yönünden babasından da annesinden de üstündür. Bu mekanizma kullanılarak hastalıklara dirençli, verimli, iri, yeni çeşitler elde edilmesine çalışılmaktadır. Hibrit bireyler tamamen dölleme sonucu elde edilir. Islah çalışması ürünüdür.
Bir yeni birey onu üretenin tekelindedir bu doğru, çünkü bu hiç kolay bir iş değildir, çalışır çabalar ve pek çok deneme sonucu en iyi bireyi melezlemeyi başarırsınız. Elbette ki "sadece onlarda olacak" çünkü onlar üretti.
Hibrit bitkilerin ksır olduğu da doğru bir bilgi değil. Öyle olsa şu anda yediğiniz hiçbir bitkinin tohumu olmazdı. Oysa kesin domatesi, biberi, salatalığı çekirdek, yani tohum orada. Bunlar da kısır tohum değildir. Ekerseniz yeni bitki elde edersiniz. Ancak aynı özellikte bitki elde edemezsiniz. Bunun sebebi de belli. Mendel Kanunu' nu hatırlarsanız en iyi anne ve en iyi babadan elde edilen tohum ekildiğinde yetişir, ama ya anneye, ya babaya döner. Yani melezleme ile sağlanan özellik bozulur, bu yüzden aynı özelliklere sahip bir çeşit isteniyorsa yeniden hibrit tohum ekilir.
GDO'lu tohum ise şöyle bir organizma;
Bir canlının gen diziliminin değiştirilmesi ya da ona kendi doğasında bulunmayan bambaşka bir karakter kazandırılması yoluyla elde edilen canlı organizmalara "Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar", kısaca GDO adı veriliyor.
Bir canlıdan diğerine gen aktarımı, bir çeşit kesme,yapıştırma ve çoğaltma işlemi olup, genetik mühendisleri tarafından uygulanıyor. Aktarılacak gen önce bulunduğu canlının DNA sından kesilerek çıkarılıyor. Sonra vektör adı verilen taşıyıcı virüs ile bu gen DNA molekülüne yapıştırılıyor.
Frankeştayn Gıda olarak da nitelenen GDO'lar bugün kolera bakterisi geni taşıyan yonca, akrep geni taşıyan pamuk, tavuk genli patates, balık genli domates gibi gıdalar şeklinde karşımıza çıkıyor.
(http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=39397&postcount=1)
2- Bu sene aldığınız tohumları yine bu yıl kullanmanız daha doğru, çünkü zamanla çimlenme yeteneğini kaybeder, bayatlar. Madem sık sık yurt dışına çıkıyorsunuz her yıl yenisini alın. Paketlerin üzerindeki üretim tarihlerine de dikkat edin.
3- Mordoğan' da tropik bitki yetiştirmek zor, çünkü her zaman İzmir'e göre daha serin, bol rüzgarlı olur. Tropik bitkiler yüksek sıcaklık ve nem ister. Muz bile yetişmez. Yine de palmiye çeşitleri, begonvil, japon gülleri olur. Subtropikalleri de dikmelisiniz. Dikecek bitki çeşidi çok, önce planlama yapmalısınız. 5-5,5 dönüm araziye hobi amaçlı sadece yazları bakmanız güç olur.
denizakvaryumu
05-11-2009, 07:43
Mine Hn.
soru soran arkadaşlara verdiğiniz bilgiler çok yararlı.
Ancak 85 sayfaya ulaşan bu konu başlığında bu değerli bilgiler kişiye özel olduğundan sonradan aynı sorular tekrar olarak sorulduğu gibi bu bilgiler bunca sayfa arasında kaybolup gidiyor.
Acaba diyorum vereceğiniz cevaplar ilgili konu başlıklarının içinde olsa arkadaşlara bu konu başlığında cevabın linki verilse.
Böylece o konu başlığı altında cevaplanan sorularda hem tekrar önlenmiş olur hem de çok kolaylıkla bu önemli bilgilere ulaşılır.
Çeliklerinizi perlite veya kuma dikin. Çelikleri iç mekanda sıcakta ve nemli tutun. Odunsu çeliklerden almayın. Aşağıda nasıl çelik olması gerektiiğini anlatan fotolar bulacaksınız. Uzun bir genç sürgünü ortadan ikiye ve onları da parçalara bölerseniz bir çok çeliğiniz olur. Çelikleriniz 10 - 15 cm boyunda olsun. 2 boğum da perlit veya kuma girsin.
Çeliği doğrudan saplamayın, bir kalemle delik açıp çeliği dikin. Elinizde varsa köklendirme hormonu da kullanın. Çeliklere can suyunu aspirinli suyla verin. Aspirindeki salisilik asit köklenmeyi teşvik eder.
112951
112952
112953
Çok güzel anlatmışsınız teşekkür ediyorum Mine hanım
Mine Pakkaner
06-11-2009, 14:49
...
Acaba diyorum vereceğiniz cevaplar ilgili konu başlıklarının içinde olsa arkadaşlara bu konu başlığında cevabın linki verilse.
...
Tek tek başlıklara girip bütün soruları yerinde okuyup cevaplayabilmeme imkanım ve vaktim yok. Bu yüzden bana sorulan soruları burada cevaplamaya devam edeceğim. Müsait olduğum zamanlarda da soruları ve verdiğim cevapları başlıklara taşımaya gayret ederim ama üyelerimizin de arama motorunu daha etkin kullanmaları şart.
Mine Hanım merhaba bugün dolaşırken bir parkta bu bitkiyi gördüm çok hoşuma gitti kopardım.Sanırım inci çalısı konuyada ekledim bunları köklendirmek için ne yapmalıyım ateş dikeni için söyledikleriniz bunun içinde geçerli olur sanıyorum,yaprak ve meyvelerini koparıp dikiyorum inşallah tutar
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=528571#post528571
Merhaba,
Küçük bir kağıt içinde 10 gün kadar beklemiş karaçam ve sedir fidesi geçti elime. Ben de hemen bir kabın içerisine dikip balkona koydum. Toprak ile ev çiçeklerinin saksılarına konan torf karışımı yaptım. Fakat dikimden 1 hafta sonra karaçamın iğne yağraklarının uçları sararmaya başladı. Sedirde birşey yok. Şu an sanırım karaçam fidesini kaybediyorum. Acaba ilk aldığım zaman mı kuruma başlamış olabilir? Yoksa yanlış birşey mi yapıyorum? Uygulamam gerekenler için bilgi verebilirseniz sevinirim. Resimleri ektedir..
turkzade
09-11-2009, 15:41
Merhaba Mine Hanım
Aile mezarlığımıza peyzaj yapmak istiyorum. Özellikleri yazları kurak geçiyor. Kışları ise yumuşak geçiyor. Dört mevsimde göze hitap edecek bir düzenleme yapmak istiyorum. Çit olark mazı düşünüyorum ama tam emin değilim.
Tavsiyeleriniz için şimdiden çok teşekkür ederim.
Mine Pakkaner
09-11-2009, 20:02
...Sanırım inci çalısı konuyada ekledim...,yaprak ve meyvelerini koparıp dikiyorum inşallah tutar
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=528571#post528571
Kolay gelsin :) Ilık bir ortamda tutmayı unutmayın.
Mine Pakkaner
09-11-2009, 20:05
..kağıt içinde 10 gün kadar beklemiş karaçam ve sedir fidesi geçti elime...dikimden 1 hafta sonra karaçamın iğne yağraklarının uçları sararmaya başladı...
Şu anda bekleyip görmekten başka yapacağınız birşey yok. Torf suyunu kaybederse zor alır, dikkatli olun. Elinizde varsa deniz yosunlu bir besin verin. Kök yapısını güçlendirir.
Mine Pakkaner
09-11-2009, 20:12
...
Aile mezarlığımıza peyzaj yapmak istiyorum. Özellikleri yazları kurak geçiyor. Kışları ise yumuşak geçiyor. Dört mevsimde göze hitap edecek bir düzenleme yapmak istiyorum. Çit olark mazı düşünüyorum ama tam emin değilim...
Sulama imkanınızın ne olduğu çok önemli, bir de bakım şartlarınız. Düzenli bakabilecek misiniz? Çit dediğiniz zaman düzgün ve kurallı budama gerektirir, yapabilecek misiniz?
Çit bitkisi olarak mazıyı ben önermiyorum, mazının dalları seyrek. Ligustrum, kartopu kullanabileceğiniz bitkiler. Taflan seçmeyin, çünkü küllemeye yakalanıyor ve görüntüsü çok kötüleşiyor.
Bu arada kabirin üzerine dikeceğiniz bitkilerin seçimi de önemli. Tamamen suzu imkansız, ne sıklıkla bakım yaptıracaksınız? Kabir üzerinde bitki değil de renkli tanburlu çakıllarla veya tüfle de bir düzenleme yapabilirsiniz. Bodur yayılıcı ardıçla kaplayabilirsiniz.
zooteknist
09-11-2009, 20:16
Mine Hanım
Arkadaşımın bir elma bahçesi var. Bu yıl fazlaca miktardaki elmayı tarla dışına taşımayıp gübre olması için toprağa karıştırmak istiyor. Toprak için bir zararı olur mu?
Mine Pakkaner
09-11-2009, 23:32
Elma bahçelerinde kök yapısı nedeniyle yüzlek sürüm gerek. 12-15 cm pulluk derinliğinde sürüm yapılmalı. Bu sürüm meyveyi nasıl parçalayıp karıştıracak? BU meyve çürüyecek, humuslaşaçak da bitkiye yarar sağlayacak, zor iş. Madem gübre olsun istiyor arkadaşınız, meyveyi bir tarktör kepçe vasıtasıyla kenara alsın, yine aynı makineyle parçalayıp çukura doldurup kompostlaştırsın. EM bir ürün de kullanırsa kompostlaşma süreci kısalacaktır.
Cumhur Tonba
10-11-2009, 01:52
Sayın Mine Pakkener,
Diyelim ki bu arkadaşımız sizin önerilerinizi çeşitli nedenlerden dolayı gerçekleştiremedi. Pulluk derinliğinde toprak ile karıştırsa, ilk sene olmasa bile gelecek senelerde faydası olmuyacak mı? Siz zor iş dediniz diye bu işlemden de vazgeçebilir. Bu işlemi bir nevi yeşil gübre olarak kabul edemeyiz mi?
Saygılarımla.
turkzade
10-11-2009, 10:37
Sulama imkanınızın ne olduğu çok önemli, bir de bakım şartlarınız. Düzenli bakabilecek misiniz? Çit dediğiniz zaman düzgün ve kurallı budama gerektirir, yapabilecek misiniz?
Çit bitkisi olarak mazıyı ben önermiyorum, mazının dalları seyrek. Ligustrum, kartopu kullanabileceğiniz bitkiler. Taflan seçmeyin, çünkü küllemeye yakalanıyor ve görüntüsü çok kötüleşiyor.
Bu arada kabirin üzerine dikeceğiniz bitkilerin seçimi de önemli. Tamamen suzu imkansız, ne sıklıkla bakım yaptıracaksınız? Kabir üzerinde bitki değil de renkli tanburlu çakıllarla veya tüfle de bir düzenleme yapabilirsiniz. Bodur yayılıcı ardıçla kaplayabilirsiniz.
Yaz günleri haftada 2-3 defa sulayabilirim. Mezarlık yakın olduğu için bakım yapmam kolay. Sulama imkanım mevcut. Kabrin üzerine dört mevsim çiçek olmasını istiyorum. Daha doğrusu mezarlığın her mevsim çiçekli , canlı ve göze hitap etmesini istiyorum.
MİNE HANIM!
Cansıkıcı sorularımdan birini daha soracam. Lütfen bağışlayın beni :)
Koklendirmeyi hızlandırıcı ürünler konusnda bilgi almak istiyorum bu konuda yardımınıza ihtiyacım var . Odunsu, yarı odunsu bitkiler icin ve çiçekleri koklendirmem için nasil bir koklendirici hormon kulanmam gerek ve nereden temin edebilirim?
internette dolastigim sayfalarda bir cok kafa karistırıcı yazılar okudum beni bu konuda siz bilgilendirirseniz mutlu olacam.
Sorularım:
1-iba ile iaa arasındaki fark nedir?
2 -deniz yosunu tozu koklendirmede diğer kimyasallara gore ne kadar etkili? ve deniz yosunu nu hangi amacla kulanmayı tavsiye edersiniz?
3-Hobi amaclı calısacagım icn tum bitkilerde kulanabilecegim bir urun var mı yanı hem odunsu hem yarı odunsu hemde yumusak bitkiler için?
4 gordugum bir ilandaki alintiyi aktariyorum bu konuda fikriniz nedir?
5-İnternette satilan koklendirmeyı hızlandiran hormonlara ne kadar guvenebilirm? saticilar ne kadar durust ? guvence olarak nasil bir guvence alabilirim saticidan? (Bir arkadasim bu yolla kandirildigini iba yerine perlit ve un karismi bir urun gonderildigini soyledi bunu soyleyen arkadasim kendisi de ziraat muhendisi ama işini yapmiyor tekstil işi ile ugrasiyor)
Son olarak satıs yapılan bir urunun ozelikleri hakkında yorumunuz?
"----ÇELİK KÖKLENDİRME HORMONU 50 TL KÖKDENDİRME TOZU KÖKLENDİRİCİ köklendirme.hormonu koklendirme çelikle üretim çelik çoğaltma
Genel amaçlı bir köklendirme sağlar
Yarı odunsu ve odunsu çeliklerin köklendirilmesinde seri ve hızlı bitki üretimine uygundur
50 gr’lık orijinal ambalajında sunulmaktadır.
En etkili köklenme sağlayan IAA(İndol Asetik Asit) içerir.
Toz formundadır.
Her türlü bitkiyi çelikden ( daldan) köklendirmek için kullanılır
50 gr’lık bu ambalaj 2000-2500 adet çeliği DALI köklendirebilmektedir.
%98 köklenme sağlamaktadır.
HORMONUN KULLANIMI:
Çeliği 45 derecelik açıyla yatay kesin.
Kesilen kısmı su ile nemlendirin.
Sadece kesilen nemli kısmı hormona batırarak fazlasını silkeleyin ve direkt dikin.
Fiyatı : 50,00 TL
Köklendirme Hormonu kullanılarak Ekim Kasım ve Aralık aylarında Gül, Kurtbağrı, Himalaya sediri, Porsuk, iğde, Mavi servi gibi birçok bitkiyi çelikle üretebilirsiniz.---"
Mine Pakkaner
10-11-2009, 19:21
Sayın Mine Pakkener,
Diyelim ki bu arkadaşımız sizin önerilerinizi çeşitli nedenlerden dolayı gerçekleştiremedi. Pulluk derinliğinde toprak ile karıştırsa, ilk sene olmasa bile gelecek senelerde faydası olmuyacak mı? Siz zor iş dediniz diye bu işlemden de vazgeçebilir. Bu işlemi bir nevi yeşil gübre olarak kabul edemeyiz mi?
Saygılarımla.
Yeşil gübreleme olmaz çünkü yeşil gübrelemede kullanılan bitkiler belli, baklagiller ve onlarla birlikte ekilen yulaf, çavdar mısır gibi bazı bitkiler. Bunlar kökleri ile toprağı tutuyor, azot bağlayarak zenginleştiriyor, erozyonu önlüyor,toprak tavını koruyor vs. Meyve artıklarıyla bunu sağlayamazsınız. Bütün hayvansal ve bitkisel atıkları kompostlayarak vermemizin sebebi olgunlaştırıp humusa dönüştürmektir.
Bahçede kalan meyve miktarını bilmiyorum, az bir miktarsa belki göz ardı edilebilir. Organik tarımda da malumunuz bitkisel ve hayvansal atıkların kompostlanarak toprağa geri verilmesi önerilir.
Ben olsam kompostlarım.
Mine Pakkaner
10-11-2009, 21:00
Yaz günleri haftada 2-3 defa sulayabilirim. Mezarlık yakın olduğu için bakım yapmam kolay. Sulama imkanım mevcut. Kabrin üzerine dört mevsim çiçek olmasını istiyorum. Daha doğrusu mezarlığın her mevsim çiçekli , canlı ve göze hitap etmesini istiyorum.
Bu durumda mevsimlik çiçeklerden faydalanmanız şart olur. Sonbahardan kış sonuna hercai menekşe, ilkbaharda kadife, ateş, aslanağzı olabilir, yaz başı petunya, yaz ortası rozet. Yalnız tek şartı var her seferinde tek çeşit ve onda da tek renk kullanmalısınız.
Kabir toprağına su tutucu jel, tınlı toprak ve leonardit ilave edin. Açıklığı çıtır taflan (minyatür taflan) gibi bir mini çit bitkisiyle çevirin. Bunu da herdaim kısa ve kübik biçimli tutun. İçini her mevsim yeni çiçekle donatın. Kabir dış çerçevesi zeminine beyaz tanburlu çakıl döktürün, kenara mavi çim gibi bir bitki de dikebilirsinz. Size fikir versin diye ne demek istediğimi şöyle bir görsele dönüştürdüm.
113654
Mine Pakkaner
10-11-2009, 21:13
...Odunsu, yarı odunsu bitkiler icin ve çiçekleri koklendirmem için nasil bir koklendirici hormon kulanmam gerek ve nereden temin edebilirim?...
Bulduğunuz internet adresinden de alabilirisniz, sitemizde Selahattin Yılmaz da satışını yapmakta.
1-iba ile iaa arasındaki fark nedir?
İkisi de köklendirme hormonudur, birlikte veya tek tek köklendirmede kullanılırlar. Bazen ikisi de birlikte kullanılır, bu şekilde ticari preparatlar da sık olmasa da bulunabilir.
2 -deniz yosunu tozu koklendirmede diğer kimyasallara gore ne kadar etkili? ve deniz yosunu nu hangi amacla kulanmayı tavsiye edersiniz?
Elbette çok daha az etkili deniz yosunu kök gelişimini teşvik eder ama hormon değildir. Aktivatör etkili bir gübredir, forumu araştırırsanız bu konuda bilgi bulursunuz, gerçi köklendirme hormonu ile ilgili bilgi de mevcut, aram motorları size yardımcı olur.
3-Hobi amaclı calısacagım icn tum bitkilerde kulanabilecegim bir urun var mı yanı hem odunsu hem yarı odunsu hemde yumusak bitkiler için?
Hobi amacıyla satılan bir ürünü hepsinde deneyebilirsiniz ama profesyonel olarak biz her tip çelikte farklı derişiklikte hormon hazırlarız.
Etiket bilgisi eğer doğruysa kullanınız.
İnternetten alışveriş yapmadığım için bilmiyorum, tanımadığım birinden ürün almıyorum, bu yüzden size Selahattin Yılmaz'dan alışveriş yapmanızı tavsiye ediyorum.
turkzade
11-11-2009, 08:01
Zaman ayırıp verdiğiniz, değerli tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim...
Cumhur Tonba
11-11-2009, 21:25
Bahçede kalan meyve miktarını bilmiyorum, az bir miktarsa belki göz ardı edilebilir. Organik tarımda da malumunuz bitkisel ve hayvansal atıkların kompostlanarak toprağa geri verilmesi önerilir. Ben olsam kompostlarım.
Sayın Mine Hanım,
Tabii ki sizin dedikleriniz doğru. Yapılması gerekeni belirtmişsiniz. Bilhassa üstüne basa basa belirttiğim husus; Hiç bir şey yapmamaktansa, elindeki imkana göre kalan elmaların doğrudan topraga gömülmesiyle de ( Bir nevi yeşil gübre gibi demekten kastım bu idi) toprağın bu organik artıktan faydalanabileceği hususuydu. Belkide ben ne demek istediğimi yeteri kadar açık anlatamadım.
Saygılarımla.
Mine Hanım
Arkadaşımın bir elma bahçesi var. Bu yıl fazlaca miktardaki elmayı tarla dışına taşımayıp gübre olması için toprağa karıştırmak istiyor. Toprak için bir zararı olur mu?
Canlı bitki toprağa karıştılması ile yarttığı sorunları açıklamak gerekirse toprağa bırakılan atıklar mikroorganizmalar tarafından işlenmesi sırasında toprakta bulunan atığın miktarına bağlı olarak azotu ve oksijeni kullanırlar sonçta toprakta bu mineraller tükenir toprak yurgun düşer, sözün kısası kaş yaparken göz çıkarmış oluruz.
En uygunu ekili alan olmayan bir yerde miktara göre samanla harmanlanarak bir çukurda solucanlarla kompost yapımında kullanılabilir
Nectaroscordum/siculum soğanından aldım,çok estetik görünüyor fakat bakım bilgilerine ulaşamadım.Saksıda yetiştirmek için uygun mudur?Teşekkür ederim.Sevgi ve saygıyla
Mine Pakkaner
14-11-2009, 01:36
Elbette yetiştirebilirsiniz, ancak süs soğanları yerini ve bakımını beğenirse 90-120 cm' e kadar boylu bitkiler oluşturur. Saksıda yetiştirirseniz boyu daha kısa olacaktır. Derin bir saksıya birkaç tane dikerseniz daha estetik bir görüntü elde edersiniz.
Elbette yetiştirebilirsiniz, ancak süs soğanları yerini ve bakımını beğenirse 90-120 cm' e kadar boylu bitkiler oluşturur. Saksıda yetiştirirseniz boyu daha kısa olacaktır. Derin bir saksıya birkaç tane dikerseniz daha estetik bir görüntü elde edersiniz.
Mine Hanım cevap için çok teşekkür ederim.Ben Ankara'da yaşıyorum balkonda mı ,yoksa iç mekan da mı olmalı ?Sevgi ve saygılarımla esen kalın.
ekrem cakır
15-11-2009, 19:46
Ben Bozüyük te orman köyünde 1000 m rakımda kivi yetiştirmeyi denedim ancak fidelerini Yalova dan aldığım için kurudular başarılı olamadım. Bu incir ve nar için de aynı oldu. Eskişehir Devlet Üretme çiftliğine uğradım adı üstünde çiftlik bir şeyden haberleri yok. Ancak biliyorum ki avrupada daha sert iklimlerde bu bitkiler mükemmel yetişmekte. Kışın
-10 ,15 dereceye dayanabilecek bu bitkilerin fidelerini nereden temin edebilirim? Bilgilendiren olursa sevinirim.
LAKPULAT
17-11-2009, 14:58
Mine Hanım,
Leylak agacımın yapraklarında fotografta gorulebilecegi gibi yanıklar olustu. Tedavi icin ne yapmak gerekir?
Simdiden tesekkurler
mine hanım merhabalar
benimde bir sorum var.
bahçemizde limon serviler var ve yanyana dikilmiş 5 limon serviden 3 ü sarardı resmen renk değiştirdi. diğerlerinde bişeyh yok bunun sebebi nedir ve onları nasıl düzeltebilirim. ayrıca baz mavi servilerdede aşırı kuruma başladı iki sıra alıindeler öndeki sırada hiçbişey yok arka sırada kuruma var.gübre verdik ama 1 ay oldu sonuç alamadık.ayrıca üzerlerinde herhangi bir böcek **** bit hiç bişey yok ne olur bana yardım edin.
Cumhur Tonba
18-11-2009, 23:35
Sayın Nehir35
Biliyorum yenisiniz. Mine Hanım'ın size daha kolay ve daha iyi yardımcı olmasını isterseniz, Kendisine biraz daha açıklayıcı bilgiler vermeniz yararlı olur sanırım. Örnek verecek olursak,
- Bahçeniz nerede?
- Bitkilerinizi sulama durumu nedir?
- Toprak yapısı nasıldır?
- Bitkileriniz kaç yaşında?
- Nasıl bir bakım yapıyor sunuz?
- Nekadar, ne zaman ve hangi gübreden verdiniz?
Ve en güzeli bitkilerinizi fotoğraflama imkanınız varmı? Ne zaman sararmaya başladı. Takdir edersiniz ki, bazı yardımcı bilgiler olursa Mine Hanım size daha kolay yardımcı olabilir.
Saygılarımla.
Mine Hanım Merhaba,
Benim sardunyalarımda yaprak uçlarında sararmalar var. Küçük bir saksı iki kök. Aşırı nem etkili olabilir mi? Çünkü bulunan ortam kapalı bir balkon, dışarısı kuzeye baktığından soğuk ve içeriden gelen sıcak hava ortamıyla balkon pencereleri ve diğer bitkilerimin topraklarıda devamlı nemli.
Ayrıca diğer bitkilerimin topraklarını da ortamı havalandırsamda nemini önleyemiyorum. Toprağa nemi alacak birşeyler katmam mı gerek veya nem için neler öneririsiniz. (Fazla nem saksı altlarında gri böcekler yapıyor)
Şimdiden teşekkürler.
Sayın Mine Hanım,
Çelikler için torf mu kullanayım, kum mu, yoksa sırf perlit mi ya da hepsinin karışımı mı olsun? Ya da sizin bir tarifiniz var mı? İç mekan, dış mekan, ağaç... her türlü bitkiden çelik almayı düşünüyorum.
Mine Pakkaner
22-11-2009, 20:59
...Tedavi icin ne yapmak gerekir?
Simdiden tesekkurler
Kısa sürede bitki dinlenme moduna geçecek. Şu anda yapacağınız tek şey bozuk yaprakları temizleyin, arkasından budama yapın. Elinizde varsa yosunlu bir gübre verin. Bahara girerken de tescilli mikrobiyal gübrelerden birini uygulayın. Bu bağışıklığını güçlendirip hastalıklara karşı dayanımını da arttıracaktır.
Mine Pakkaner
22-11-2009, 22:01
mine hanım merhabalar
benimde bir sorum var.
bahçemizde limon serviler var ve yanyana dikilmiş 5 limon serviden 3 ü sarardı resmen renk değiştirdi. diğerlerinde bişeyh yok bunun sebebi nedir ve onları nasıl düzeltebilirim. ayrıca baz mavi servilerdede aşırı kuruma başladı iki sıra alıindeler öndeki sırada hiçbişey yok arka sırada kuruma var.gübre verdik ama 1 ay oldu sonuç alamadık.ayrıca üzerlerinde herhangi bir böcek **** bit hiç bişey yok ne olur bana yardım edin.
Son senelerde bu problem yalnız limon servilerde değil, mazı ve leylandilerde de görülüyor ama limon serviler hızla ölüyorlar. Pekçok üretici pek çok ilaç denedi, geçenlerde yaptığımız bir görüşmede tek sonuç alınanın bakır etkili maddeli preparatlar olduğunu söylediler. Bu arada onlara da patojen testi yaptırmalarını tavsiye ettim, eğer yaptırırlarsa sonucu bildiririm. Şu anda size bağışıklığı güçlendirecek bir önerim olacak, ISR 2000 bitki aktivatörü kullanabilirsiniz.
Bu arada mavi servilerde dikim konumunu tam anlamasam da arka kalanlar ışık eksikliğinden yapraklarını karartıp kurur aklınızda olsun.
Mine Pakkaner
22-11-2009, 22:05
..Ankara'da yaşıyorum balkonda mı ,yoksa iç mekan da mı olmalı ?...
Kışı içeride geçirtiniz, sonra balkona alırsınız. Kapalı bir balkonunuz varsa orada tutabilirsiniz.
Mine Pakkaner
22-11-2009, 22:10
Mine Hanım Merhaba,
Benim sardunyalarımda yaprak uçlarında sararmalar var. Küçük bir saksı iki kök. Aşırı nem etkili olabilir mi? Çünkü bulunan ortam kapalı bir balkon, dışarısı kuzeye baktığından soğuk ve içeriden gelen sıcak hava ortamıyla balkon pencereleri ve diğer bitkilerimin topraklarıda devamlı nemli.
Ayrıca diğer bitkilerimin topraklarını da ortamı havalandırsamda nemini önleyemiyorum. Toprağa nemi alacak birşeyler katmam mı gerek veya nem için neler öneririsiniz. (Fazla nem saksı altlarında gri böcekler yapıyor)
Şimdiden teşekkürler.
Nemi önlemek havalandırma ile mümkün olur. Bu arada kış döneminde vereceğiniz suyu da azaltın. Sardunyalarınızın yaprak uçlarındaki sararma yalnız nemden değil, mevsimsel de olabilir, görmediğim için farazi fikir yürütüyorum besin eksikliği olabilir, ama aşırı nemim sardunyada sıkıntı yarattığı da bir gerçek. Dikkat edin böyle ortamlarda mantari hastalıklar çabuk yayılır.
Mine Pakkaner
22-11-2009, 22:14
...
Çelikler için torf mu kullanayım, kum mu, yoksa sırf perlit mi ya da hepsinin karışımı mı olsun? ...
Bu dediklerinizin hepsini kullanabilirsiniz. Torf suyunu kaybetti mi yeniden alması çok zor olur, bir de özel olarak işlemden geçmediyse hastalık etmeni taşıyıp çeliklerinizi çürütebilir. Perlit bu açıdan daha güvenilir. Elbette ilk kez kullanılıyorsa. Kumu bulmak daha kolay ama onda da dere kumu olduğundan emin olmanız gerek. Bir de hastalık etmenini kum da taşıyor olabilir.
Çok teşekkür ediyorum Mine Hanım..
Sayın Mine Pakkaner;
Benim sorunum bazı saksılarımda oluşan minik sinekler, çiçeklerim gayet sağlıklı ama; topraklarında (balkondaki ve evdeki saksılar da) bizim sirke sineği dediğimiz küçük sinekler oluşuyor. Toprağı biraz karıştırdığımda içinde az da olsa larvalarını görüyorum. Bununla nasıl baş edebilirim? Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
Sn. Mine Hanım, çimlerle ilgili sorunumu aşağıdaki sayfaya da yazmıştım.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=4333&page=12 (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=4333& page=12)
Yazdıklarımın kopyaları:
"Bu baharda yapılan rulo çimim sonbaharda çok canlıydı ve haftada bir kere biçilecek şekilde uzuyordu. Şimdi ise yaprakları çok inceldi, üzerine basınca yatıyor ve bir iki güne kadar yapraklar kalkmıyor. Bu mevsimde pek güneş almıyor ama eski çimimde bu problemle karşılaşmamıştım. Cinsinden olabilir mi? Gübre takviyesi yapayım mı?"
"Evet Güler Hanım, eskisini tohum atarak yapmıştık. Çimdeki zayıflama son iki haftadır daha belirgin oldu. Kökler sık ama yapraklar çok zayıf. Bir ay önce gübre verdim, daha önce verdiğim Vilmorin marka gübreden değil de büyük torbalarda satılan, ismini hatırlamadığım suni gübreden kilo ile alarak vermiştim ama çimde yanma, kuruma yok."
Bu konuda önerinize ihtiyacım var, teşekkür ederim.
LAKPULAT
23-11-2009, 16:03
Kısa sürede bitki dinlenme moduna geçecek. Şu anda yapacağınız tek şey bozuk yaprakları temizleyin, arkasından budama yapın. Elinizde varsa yosunlu bir gübre verin. Bahara girerken de tescilli mikrobiyal gübrelerden birini uygulayın. Bu bağışıklığını güçlendirip hastalıklara karşı dayanımını da arttıracaktır.
Mine Hanım,
Tavsiyeleriniz icin cok tesekkurler.. Bir sorum daha olacak, su anda agacta tomurcuklar var eger budarsam zarari olmaz mi?
Tekrar tesekkurler
metinkeskin05
24-11-2009, 11:30
Mine Hanım,2007 yılında bana bu konuda yardımcı olmuştunuz ama malesef taşınma sırasında aldığım çıktılar kaybolmuş bulamadığım için size tekrar yazmak zorunda kaldım şimdiden mazur görün.
Menekşelerim yine aynı hastalığa yakalandı yani yine yaprakları ve gövdesi beyaz beyaz pamuklaşma oldu ne yapabilirim fotoğrafını ekte yolluyorum.Gösterdiginiz ilgiye şimdiden çok teşekkür ederim.
Necmiye Demir
25-11-2009, 22:45
Merhaba Mine Hanım ben yeni üyelerinizden Necmiye Demir. Oturduğum sitenin bahçesinde, balkonumun dibinde bir limon ağacı var. 9 yıldır meyva verdiğini görmedim yapraklarındaki dikenler batıyor diye neredeyse her sene dibinden kesiyorlar o inadına yeniden büyüyor yola sarkmasın diye kendimce önlemler alıyorum sitenize güvenerek bugün gene kesme muhabbeti vardı aşı yapacağım ya da aşılattıracağım, güzel çiçekler açacak diye savuşturmaya çalıştım. Sizden yardım istiyorum bu güzel ağacı kurtarmam için bana yardım edin. Ben çekirdeklerden bir sürü limon fidesi elde ettim ve onları hediye ettim çünki aşı bilmiyorum, kedilerim saksılara çok meraklı ama turunç fidanı muhakkak edineceğim. Güzelliklerle.
Mine Pakkaner
27-11-2009, 17:43
Mine Hanım,2007 yılında bana bu konuda yardımcı olmuştunuz...
Size daha önce verdiğim cevaplar bunlardı Metin Bey, geçmiş olsun.
ancak önce bütün bozuk, hastalıklı lekeli yaprakları temizleyiniz. Toprağın üzerindeki yarım cm kadar kısmı alıp atınız. Ayrıca 1 çay bardağı suda 1/4 aspirin eritip saksıyı sulayınız.
Elinize alacağınız kürdan gibi bir şeyle mümkün olduğu kadar üzerlerindeki pamuksu tabakayı kaldırın. Sonra da örneğin Malathion'la ilaçlayın. İlacı küçük bir püskürtücüye koyup bit olan yerlere sıkın. Tüylü yapraklı olduğu için her yere sıkmayın.
Mine Pakkaner
27-11-2009, 18:40
...sorunum bazı saksılarımda oluşan minik sinekler...
Toprağınızdaki organik maddelere geliyorlar. Gördüğünüz larvaları temizleyin, saksılara bitkisel maddeler (mesela bazı üyelerimizin yaptığı şekilde domates rendesi vermek gibi) koymayın. 1lt suya 1 çorba kaşığı kekik yağı karıştırıp iyice çalkalayın ve bununla saksıları sulayın. Bir kavanozun içine birkaç dilim muz atın, ağzına naylon gerin kapatın ve lastik bir bantla tutturun, daha sonra muzlar iyice kararınca kurşun kalemle 2-3 delik açıp kavanozu saksıların arasına koyun. Bu doğal bir tuzaktır. İnternette veya zirai ilaç bayilerinde satılan sarı yapışkan tuzakları da kullanabilirsiniz.
Mine Pakkaner
27-11-2009, 18:59
Sn. Mine Hanım, çimlerle ilgili sorunumu aşağıdaki sayfaya da yazmıştım...
Sorunuzu aynı başlıkta cevapladım.
Mine Pakkaner
27-11-2009, 19:05
... su anda agacta tomurcuklar var eger budarsam zarari olmaz mi?...
Çiçek açacak kadar güçlü olduğuna göre keyfi de yerinde demektir. Bırakın açsın. Sonra zaten kışlayacak. O zaman bozuk, kurumuş dalları çıkarırsınız.
Mine Pakkaner
27-11-2009, 23:14
..sitenize güvenerek bugün gene kesme muhabbeti vardı aşı yapacağım ya da aşılattıracağım, güzel çiçekler açacak diye savuşturmaya çalıştım. Sizden yardım istiyorum bu güzel ağacı kurtarmam için bana yardım edin. ...
Bu durumda yeniden ana dalı kestirip oradan çıkacak ince dallara çeşit aşısı yaptıracaksınız. Göz aşısı yaptırın. Siz yapacak olursanız diye nasıl uygulayacağınızı görmeniz için bir grafik yüklüyorum. 115516
Resimlerle de anlatırsak şöyle;
115519 (http://ordutarim.gov.tr/turetim/turuncgil/turuncgil.htm)
Mine Pakkaner
28-11-2009, 01:05
Orjinal Mesaj Sahibi dragut
...
Goji fidanlarımdan, çelikle yeni fidanlar elde etmek istiyorum. Odunlaşmamış taze dallarda hangi köklendirme hormonunu kullanabilirim.
...Schisandra Chinensis tohumlarım geldi. 20 gün soğuklama yapın diyor. Ama kaç derecede yapılması hakkında hiç bir bilgi yok.
...
IBA veya NAA kullanabilirsiniz. Doz çeliğin alınacağı dalın olgunluğuna göre 500 ppm i geçmesin. Yarı odunsu dallarda 500 ppm, taze dallarda 250 ppm dozlarında kullanabilirsiniz.
Soğuklamayı 4-5 derecede yapın. Genelde buzdolabının sebzeliği uygundur.
Schisandra chinensis (vitalberry) (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=9471) başlığını takip ederseniz çimlendirmeyi başaran arkadaşlarımızla fikir alışverişinde bulunabilirsiniz.
Çok teşekkür ediyorum Mine Hanım, sağolun.
Sevgi Durul
29-11-2009, 23:03
115687Mine hanım, benjamin kauçuğum sağlıklı yaprak çıkarıyor, fakat bir süre sonra eski yaprakta kararma oluyor. Bu kararan yaprağı kesiyorum, bir süre sonra yeni yaprak çıkardığında bu kararma tekrar ediyor. Bunun sonucunda bitki istenen gelişimi gösteremiyor.
Yapraktaki bu kararmanın sebebi ne olabilir? Önlemek için ne yapmalıyım?
Sevgi Durul
30-11-2009, 18:49
115789Mine hanım bir sorum daha olacak. Japon gülümün yapraklarında sararma ve içe doğru kıvrılma var, sanki susamış gibi. Ama suladığımda da düzelmiyor. Sorunu sizce ne olabilir?
mine hanım bu başlıktan hakikaten çok şey öğrendim. size içtenlikle teşekkür ederim.
metinkeskin05
02-12-2009, 12:46
Mine Hanım herzamanki gibi yine yardıma yetiştiniz.Çok ama çok teşekkür ederim.
denizkedisi
03-12-2009, 18:20
Merhaba,şunu uzun süredir merak ediyorum:Saksıları böyle yapsak,taşlarla , yeni yumrular ya da sürgünler gelişebilir mi?Kedim büyük saksıları eşeleyip uygun bulursa tuvalet olarak kullanıyor da...
Mine Hanım merhaba. Aslında cevabınıbirazcık tahmin ettiğim ama yinede bir umut, sorum olacak. Bahçede bulunan güllerin dibini, görsel açıdan güzelleştirmek için, gülün dibini belli bir çapta açıklık bıraksak ve yaklaşık 50 cm çapında bir daireyi betonlasak(en fazla 15 cm derinlikte) ve üzerine mevsimlik bodur çiçekler diksek(çuha gibi) güllere çok mu zarar vermiş oluruz?cevabınız için şimdiden teşekkürler
Bu arada neden böyle bir şey istediğimi açıklayayım. Ne kadar temizlesemde güllerin dibinde yabani otlar büyüyor, hem görüntü kötü oluyor hem de çiçeğe zarar veriyor diye düşünüyorum....
Sn denizkedisi, mesajınızda resmi olan çiçek sizin mi.Bir arkadaşımdan alarak çoğalttım ama adını bilmiyorum.Biliyorsanız çok sevineceğim...:)
denizkedisi
04-12-2009, 22:59
Bu netten ama bende daha büyüğü var.Adı Zamioculcas Zamiifolia .
Mine Hanım!
Bir kez daha bilginize basvurmamı gerektiren bir olayla karsı karşı karşıyayım. Önerilerinizi bekliyorum saygılarımla;
İki farklı sorunla karsı karşı karşıyayım. İlki saksılarımdaki torflarda gorulen beyazlamalar.İkincisi ise menekşelerimin ikisinde gorulen ayrı ayrı sorunlar.
Menekşelerimde gorulen sorunlardan ilki bolsayıda tomurcuk vermesine karşın acmadan kuruması acanların ise cok kısa surede oce sararıp sonra kuruması
İkinci sorun ise menekşelerimiden birinin yeni cıkan yapraklarının beyazımsı bir renk onunda yapraklar vermesi yeşil rengin de cok soluk kalması.
Not tüm menekşelerim aynı toprak ve aynı ortamda aynı ışık miktarı ve aynı sıklıkla sulanmakta.:(
Bunlarda diger resimler!! yardımlarınız için şimdiden teşekkürler:)
myndospark
07-12-2009, 19:26
Sorularınız için burayı kullanabilirsiniz...
Merhaba
sitede çok yeniyim.İnşallah doğru yere yazıyorumdur.Tohumdan gül üretimi hakkında bilgiye ihtiyacım var.Teşekkürler.
zooteknist
09-12-2009, 09:31
Sayın Mine Hanım
Kiraz bahçesi olan bir arkadaşım kirazlara DAP gübresinin hangi ayda verilmesinin daha uygun olacağını sordu. Ağaçlar 14 yaşında. Acaba ne kadar gübre verilmelidir? 15 15 15 gübresinden de vermeyi düşünüyor. Tavsiyeleriniz ne olur?
Teşekkürler.
drhegeli
10-12-2009, 09:50
Sayın Mine Hanım,
Helichrysum italicum ile bir tecrübeniz oldu mu?
Merhaba, ben site de yeniyim. Bitkilerden de fazla anlamıyorum. Koç taştan bir sarmaşık aldım, beyaz (kırmızı olanı da var) boru şeklinde çiçekler açıyor. Yaprakların dibinde ve yaprak arası saplarda ufak beyaz küf şeklinde beyaz topçuklar oluşuyor, parmağımla ellediğimide lif lif uzayan yapışkan bir yapısı olduğunu gördüm. Yapraklarda leke şeklinde sararma da oldu. Ne yapmam gerekiyor. Oda bitkisi değil, ama havalı ve ışık alan yerlerde olabilir dediler. Bulunduğu yer de öyle. Başında hayatından çok memnundu. Seyahate gittiğimde birine bıraktım. Ondan sonra yaprakları sarardı. Toprağını değiştirdim ama bu durumlar ortaya çıktı. Ne yapabilirim. Bilgi verirseniz sevinirm
Mine Pakkaner
10-12-2009, 14:15
..sağlıklı yaprak çıkarıyor, fakat bir süre sonra eski yaprakta kararma oluyor. Bu kararan yaprağı kesiyorum, bir süre sonra yeni yaprak çıkardığında bu kararma tekrar ediyor. Bunun sonucunda bitki istenen gelişimi gösteremiyor.
Yapraktaki bu kararmanın sebebi ne olabilir? Önlemek için ne yapmalıyım?
Ficuslarda bütün çeşitlerde bu sorun görülür. Genelde sebep klorlu ve kireçli sular. Potasyum ilavesi bitkiyi bu sorunlarda daha güçlü kılıyor. Bulamazsanız mangal kömürü külü ekleyebilirsiniz. Bitkinin hayatiyetini etkilemez.
Mine Pakkaner
10-12-2009, 21:18
... Japon gülümün yapraklarında sararma ve içe doğru kıvrılma var, sanki susamış gibi. Ama suladığımda da düzelmiyor...
Şu görüntü besin eksikliği özellikle demir eksikliği tablosu veriyor. DEmirli bir besin verin. 1 lt suya 1 çay kaşığı demirsülfat verebilirsiniz. Yakında eğer dışarıda kalırsa yaprak dökecek ve kışı dinlenmede geçirecek. Bu sürede suyu azaltın ve beslemeyin. İlkbahar başı saksı ve toprak yenileyin, dengeli gübreleyin.
Mine Pakkaner
10-12-2009, 21:20
...Saksıları böyle yapsak,taşlarla , yeni yumrular ya da sürgünler gelişebilir mi?...
Gelişir, elbette çok kalın bir tabaka kaplama yapmamanız gerekli, bir de malzeme ağır ve çok sıkışık olmamalı.
Mine Pakkaner
10-12-2009, 21:24
...güllerin dibini, görsel açıdan güzelleştirmek için, gülün dibini belli bir çapta açıklık bıraksak ve yaklaşık 50 cm çapında bir daireyi betonlasak(en fazla 15 cm derinlikte) ve üzerine mevsimlik bodur çiçekler diksek(çuha gibi) güllere çok mu zarar vermiş oluruz?...
Neden betonluyorsunuz ki? Beton atmayın, o zaman mevsimlik çiçekleri de rahatça dikersiniz. Baston güllerin altına alisyum veya mavi çim dikmeyi ben de çok severim. Gülleriniz onların yüzlek köklerinden ve paylaşacağı besinden zarar görmez korkmayın.
Mine Pakkaner
10-12-2009, 22:36
...Tohumdan gül üretimi hakkında bilgiye ihtiyacım var...
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1482 başlığında arkadaşlarımızın çalışmalarını okuyabilirsiniz.
Mine Pakkaner
10-12-2009, 23:38
Mine Hanım!
Bir kez daha bilginize basvurmamı gerektiren bir olayla karsı karşı karşıyayım. Önerilerinizi bekliyorum saygılarımla;
İki farklı sorunla karsı karşı karşıyayım. İlki saksılarımdaki torflarda gorulen beyazlamalar.İkincisi ise menekşelerimin ikisinde gorulen ayrı ayrı sorunlar.
Menekşelerimde gorulen sorunlardan ilki bolsayıda tomurcuk vermesine karşın acmadan kuruması acanların ise cok kısa surede oce sararıp sonra kuruması
İkinci sorun ise menekşelerimiden birinin yeni cıkan yapraklarının beyazımsı bir renk onunda yapraklar vermesi yeşil rengin de cok soluk kalması.
Not tüm menekşelerim aynı toprak ve aynı ortamda aynı ışık miktarı ve aynı sıklıkla sulanmakta.:(
Topraktaki beyazlaşmalar suyunuzun kireçli olması ile ilgili. Bu tabakayı üzerinden sıyırıp atın, arada sulama suyuna limon tuzu veya suyu katın.
Yapraklar ve tomurcuklarla ilgili olası sebepler şunlar;
Genç yaprakların beyaz veya soluk renkte çıkışı aşırı kireçten dolayı demir eksikliği nedeniyle olur. Aşırı derecede olursa çiçeklenmeyi de etkiler, tomurcuklar böyle kurur.
Yaprakların beyazlaşması genelde ışık sorunudur, ama hepsi aynı yerde duruyorsa akla virüs gelir. Bu durumda o menekşeyi tecrit edilir, ondan üretim yapılmaz, yapraklarını kestiğiniz makas veya bıçağı çamaşır suyu ile denfekte edilir.
Bu arada kırmızı örümcekler için de kontrol yapmalısınız. Emgi yaparak buna sebep olabilir, aynı şekilde tomurcuklarda da emgi yapabilir ve öldürürler.
Yine aynı şekilde toprağın aşırı ıslak oluşu, havalanmanın azlığı, bir kök hastalığının başlaması tomurcukları açmadan öldürür.
Bitkinizde herhangi bir sağlık sorunu varsa çiçeklenmede de problem olması kaçınılmaz bir durum.
Mine hanım çok teşekkür ederim
zooteknist
11-12-2009, 19:53
Sayın Mine Hanım
Kiraz bahçesi olan bir arkadaşım kirazlara DAP gübresinin hangi ayda verilmesinin daha uygun olacağını sordu. Ağaçlar 14 yaşında. Acaba ne kadar gübre verilmelidir? 15 15 15 gübresinden de vermeyi düşünüyor. Tavsiyeleriniz ne olur?
Teşekkürler.
Yılmaz Yalçın
12-12-2009, 19:43
Sayın Mine Pakkaner,
İstanbulun yüksek semtlerinden biri olan Kağıthanede 50 Metrekarelik güney cephesine bakan bir bahçem var,bahçemde dona karşı hassas süs bitkileri;yaseminin 4 türü(pervane,büyük çiçekli normal yasemin,pandora fulyasemin vb.),begonvil gibi bitkiler var bunların kıştan etkilenip kurumaların istemiyorum.
Gerçi bahçem apartmanların arasında kalıyor,1,5 metre duvarlarla çevrili ama yine de kıştan en az etki ile ayrlmalarını istiyorum.
Bu yüzden bahçemdeki süs bitkilerinde ne gibi tedbirler alabirilim dondan etkilenmesinler diye?Mesela bitkilerin diplerini kuru yapraklarla örtmeliyim ya da pratik hangi yöntemleri uygulayabilirim?
Mine Hanım verdiğiniz bilgiler için Tekrar tekrar sağ olun.
yanlız resimleri tekrar dikkatlice inceliyecek olursanız beyazlayan yapraklar canlı diri sertliklerinde bir problem yok sadece rengi sanki klorofil alamiyor gibi. fakat aynı yerde 6 farklı cins afrika menekşem var ve 11 saksı menekşe aynı yerde duruyor .
Anlayamadiğim suyla ilgili bir problem olsa digerlerinde de aynı sorun olması gerekmez mi?
**** kırmızı örimcek olsa aynı yerde ki gerek menekşelerde gerekse diger bitkilerde kırmızı örümcek görülme olasılıgı olmaz mı?
ki büyüteclede inceledim herhangi bir zararlıya rastlayamadım.
menekşelerim in tümü aynı buyuklukte ve saksıları aynı toprakları aynı bulundukları ortam aynı ama 2 saksıda iki farklı menekşede bu olay var . sanirim dediginiz gibi virütük bir olay. tecrit işlemine hemen basladim oldukları odadan aldim mutfak pencereme koydum fakat burada da asiri nem olayından endiseleniyorum.
Hersey icn tekrar sağolun minnet ve şukranlarımla
Ekliyecek baska birseyiniz varmı menekşelerim icin?
Son bir soru baharda toprak değişimi yapacam emcburen paketler içinde hazır torf alacaz piyasada ki ben evime cok yakın oldugundan KOCTAŞ a gidiyorum orada da bir kac farklı marka torf mevcut bir kısmı yabancı digerleri yerli onereceginiz bir marka varmı?
ozelikleri hemen hemen hepsinin aynı gorunuyor ürün paketine bakıldıgında Ph degerleri hemen ehemn aynı .
Torf konusnda da ayrıca bir bilgi veriseniz minnettar kalmıs olacam
saygılar
bulentaltay
16-12-2009, 12:56
Mine Hanım
Tijli oya ağacı fidanlarımın gövde kalınlığını arttırmak için bir soru sordum.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=547572&postcount=44
bulentaltay
16-12-2009, 13:03
Mine Hanım merhaba
internette mikoriza mantarının meyve fideleri için yararlarını okudum, acaba oya (lagaersticum indica) ağacı fidesi için de kullanımı faydalı olur mu ?
Sayın Mine Pakkaner, Zamia çiçeğimin yapraklarında resimde görülen(Umarım yükleyebilmişimdir) çürükler oluşmaya başladı.Pencere aralığından rüzgar mı alıyor acaba diye yerini değiştirdim,ilerleme durmadı.Suyu mu fazla kaçırıyorum dedim, suyu azalttım.Sanki ilerleme yavaşladı ama emin de değilim.Bulunduğu pencere sadece sabah kısa bir süre güneş alıyor.Ama genel olarak aydınlık.Acaba çiçeğimin nesi var?Şimdiden teşekkürler.
İlk resmi yükleyebildiğimden emin değildim.Ama olmuş.İkinci bir resim daha gönderiyorum...Sağolun..
Mine Pakkaner
01-01-2010, 11:06
Sayın Mine Hanım
Teşekkürler.
14 yaşındaki bir bahçenin verimi açısında klişeleşmiş öneriler yerine bir yaprak ve toprak analizine göre gübreleme yapılmasını tavsiye ederim.
Mine Pakkaner
01-01-2010, 11:07
Mine Hanım merhaba
internette mikoriza mantarının meyve fideleri için yararlarını okudum, acaba oya (lagaersticum indica) ağacı fidesi için de kullanımı faydalı olur mu ?
Elbette çok faydasını göreceksiniz. Şaşırtma ve yeni dikimde mutlaka harca karıştırın.
Mine Pakkaner
01-01-2010, 11:11
Sayın Mine Pakkaner,
İstanbulun yüksek semtlerinden biri olan Kağıthanede 50 Metrekarelik güney cephesine bakan bir bahçem var,bahçemde dona karşı hassas süs bitkileri;yaseminin 4 türü(pervane,büyük çiçekli normal yasemin,pandora fulyasemin vb.),begonvil gibi bitkiler var bunların kıştan etkilenip kurumaların istemiyorum.
Gerçi bahçem apartmanların arasında kalıyor,1,5 metre duvarlarla çevrili ama yine de kıştan en az etki ile ayrlmalarını istiyorum.
Bu yüzden bahçemdeki süs bitkilerinde ne gibi tedbirler alabirilim dondan etkilenmesinler diye?Mesela bitkilerin diplerini kuru yapraklarla örtmeliyim ya da pratik hangi yöntemleri uygulayabilirim?
Altlarını bir materyalle örtmeniz elbette faydalı olur ama yeşil aksamın donmasını bu şekilde engelleyemezsiniz. Ben kıymetli bitkileri Begonvil ve yaseminlerin kök boğazlarını, gövdelerini samanla sarıp üzerine jüt ve naylonla kapatıp kısa süreli donlardan koruyorumm.
Mine Pakkaner
01-01-2010, 11:27
Sayın Mine Pakkaner, Zamia çiçeğimin yapraklarında resimde görülen(Umarım yükleyebilmişimdir) çürükler oluşmaya başladı.Pencere aralığından rüzgar mı alıyor acaba diye yerini değiştirdim,ilerleme durmadı.Suyu mu fazla kaçırıyorum dedim, suyu azalttım.Sanki ilerleme yavaşladı ama emin de değilim.Bulunduğu pencere sadece sabah kısa bir süre güneş alıyor.Ama genel olarak aydınlık.Acaba çiçeğimin nesi var?Şimdiden teşekkürler.
İlk resmi yükleyebildiğimden emin değildim.Ama olmuş.İkinci bir resim daha gönderiyorum...Sağolun..
Sık sulama ve tabakta su beklemesi özellikle bu mevsimde ve baharda sorun yaratır. Forumda oksijenli su solüsyonu tarifi bulacaksınız. Onu uygulayın, arkasından bir de aspirinli su tarifimizi uygulayın. Elinizde mevcutsa deniz yosunu besini verin. Yerini fazla değiştirmeyin ama çok aydınlık bir yere koyun. Toprağı hafif nemli olsun ama bu mevsimde ıslak olmasın.
Hemen uyguluyorum Mine Hanım, çoook teşekkürler...
bulentaltay
02-01-2010, 08:07
Azotlu gübre vermeyin, potasyum ve fosfor verin. Tacı budayın. Gövde kalınlaşması oyada yaşa bağlıdır.
Çok teşekkürler Mine Hanım, azot'un zararı nedir acaba merak ettim, çelik'ten itibaren hiç mi vermeyelim azotu , yoksa 200 cm olduktan sonra mı keselim ?
Bir de seyrek ya da sık dikim oya ağacı için gövde kalınlığına etki eder mi acaba, sizce ideal şaşırtma mesafesi ne olmalı?
teşekkürler, selamlar...
Mine Pakkaner
02-01-2010, 10:41
Azotun bir zararı yok Bülent Bey, azot yeşil aksamı teşvik eder, oya azotlu gübrelemeye tepki gösterip hızla sürgün verir, boy atar, gövde bu hıza uyamaz hemen kalınlaşamaz. Fidan tijleyeceğiniz boya gelince atık azotu azaltın. Çok sık dikerseniz ışık almayacağı için boya gidecek ve zayıf gövdeli fidanlar olacaktır. Kaça kaç dikim yapacağınız yetiştirme tekniğinizle ilgili. İŞçiliği göze alırsanız önce sık diker yerinde büyütürsünüz, sonra söker, kök terbiyesi yapar, yeniden sıra arası ve üzerini açar öyle diker büyütürsünüz. Şu anda kaça kaç dikim yapıyorsunuz?
günebakan
02-01-2010, 10:51
Sevgili Mine hanım orkide ağacı fidelirimin yapraklarında böyle değişiklikler oldu. Aspirinli su döktüm ama düzelirmi bilmiyorum. Sizce ne yapmalıyım
120305
Mine Pakkaner 'e soralım 2010 (Zirai danışma, bahçe tasarımı, peyzaj) (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=18646)
2010 yılında sorularınızı bu başlık altında sormaya devam edebilirsiniz.
Lütfen ilk mesajı okuyun ve uygulayın...
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.