View Full Version : Mine Pakkaner 'e soralım 2006-2009 (Zirai danışma, bahçe tasarımı, peyzaj)
Sayfalar :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
[
10]
11
kadiray27
06-04-2009, 12:55
Merhaba Arkadaşlar
Arkadaşlar öncelikle kusurumuza bakmayın. Formdan cevabını tam olarak bulamadığım 1-2 sorum olacak. Bu yıl yeni başladım balkon da yetiştirme işine.
Sorunum toprağa ne kadar hayvan gübresi karıştırmalıyım. Selahattin beyin bir yazısında domates çimlendirmeyi anlatırken 1/3 toprak 1/3 dre kumu ve 1/3 hayvan gübresi demişti. Bende saksılarıma 1/3 hayvan gübresi 2/3 toprak atayım düye düşünüyorum. Ama yakarmıyım diyede korkuyorum. **** Hiç koymayıp sadece gübre şerbetimi yapayım?
İkinci sorunum ise hayvan gübresi karıştırdığım saksılara gübre şerbeti yapmam lazımmı?
3.olarakta Selahittin bey saksı boyunu aynı yazısında resimli olorak gostermişti. Elimde 5-10-20 kg boya ve yoğurt kovaları var. Yetiştimeyi düşündüklerim
Pembe Domatese benzer bir domates,
Domates ildi,
Domates Red current,
Domates Tumling tomb red,
cape,
kavun,
karpuz,
goji berry,
süs biberi,
biber,
olmak üzere çimlendirme aşamasındayım(çoğunluğu çimlendi). Bunların yanına kaçar kiloluk saksılara dikmeyi önerirseniz yazarsanız çok sevinirim.
Herşey için teşekürler.
Gülüm küsküt parazit bir ot. Kökü filan da yok. Maalesef çıkmadan yapabileceğin bir şey yok. En azından benim bildiğim yok. Kulağa kaçana gelince ilaç tavsiye etsem de alamayacaksınız. Bu yüzden ilinizde yetkili bir ziraat mühendisi bulup reçete yazdırsanız iyi olur. Bu böcek bahçede kuytu yerlerde, boş saksılarda, otların arasında gizlenmeyi sever. Ancak yine bu böcek nar yaprak bitinin de doğal düşmanıdır. Onu baskılar.
Tabiat ne enteresan değil mi?
Sayın Mine Hanım beni bilgilendirdiğiniz için size çok teşekkür ederim. Bu parazit ot bahçemde çıkarsa şayet ( inşallah çıkmaz ) size tekrar danışmak istiyorum. Maalesef bahçemde nar ağacı yok. Afyon iklimine uyum sağlamayacağını düşünüyorum. Gerçekten her yaratılan canlının zararının yanında faydasının olması da çok ilginç. En kısa zamanda bu işi halletmem lazım. Zira kulağakaçanlar toprakların arasından bana göz kırpmaya başladılar.
Yüreğinize ve emeğinize sağlık....
Mine Pakkaner
07-04-2009, 22:02
...
Sorunum toprağa ne kadar hayvan gübresi karıştırmalıyım. Selahattin beyin bir yazısında domates çimlendirmeyi anlatırken 1/3 toprak 1/3 dre kumu ve 1/3 hayvan gübresi demişti. Bende saksılarıma 1/3 hayvan gübresi 2/3 toprak atayım düye düşünüyorum. Ama yakarmıyım diyede korkuyorum. **** Hiç koymayıp sadece gübre şerbetimi yapayım?
...
Selahattin Bey'in verdiği ölçü güzel, kum yerine isterseniz perlit, tüf, vermikulit katabilirsiniz.
Gübre katılan saksıya şerbet vermeyin.Süs biberini 5 kiloluk kovaya, diğerlerini de büyük kovalarınıza dikin.
Mine Pakkaner
07-04-2009, 22:16
...sorum şu
A)sizin açtığınız bir konuda demir sülfattan bahsediyordunuz bu demir sülfatı gül ve kalanchoe de de deneybilirmiyim,satın aldığım adam bana gülün dibine 1 kaşık koyabilirsin dedi ona güvenmedim bir de size sorayım dedim sizce ne yapmalıyım?
B)gül bakımı için ne önerirsiniz?
Demir sülfatı demir eksikliği durumunda kullanırsınız.Hiç birşey yokken de zarar vermez, yeşili koyulaşır. 1 lt suya 1 çay kaşığı karıştırıp bu suyla çiçekleri sulayın.
Gül bakımı için sitede çok geniş bilgiler var. Budama için http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=732 başlığını okuyun. http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=5983 başlığı da size yardımcı olacak.
kadiray27
08-04-2009, 07:29
Teşekürler Mine hanım
Mine hanım geçen yıl bahçeme (1300 metrekare) 4 ton kadar yarım yanmış hayvan gübresi döktürmüştüm daha sonra traktörle toprağa karıştırıldı.O yıl ben hiç verim alamadım sonradan bu gübrenin yandığını düşünerek bu yanma esnasında kökleri hastalandırdığını düşünmüştüm.Bu yıl toprağı karıştırmaya başladım baktım ki toprak altında küme şeklinde kalan gübrenin içinde çok sayıda beyaz kurtçuklar var gerçi bahçede hiç solucan da yoktu gübrelemeden sonra solucan da oluşmuş bunun yanında beyaz kurtçuklarda oluşmuş ben solucanların ölmesini istemiyorum.Ancak bu beyaz kurtçukların kökleri yediğinden şüpheleniyorum sizce ne yapmalıyım bu durumu düzeltmenin organik bir yolu var mı? Yoksa ilaç mı kullanmalıyım.
Sizin tavsiyelerinize göre hareket edeceğim.
Kurtçukların tarifini yapıyım bir ucu siyah bu ucu ince
diğer ucu krem renginde bu kısmı biraz daha kalın
gözle görülen tel,kanat,tüğ gibi vucut organları yok,ezmeye çalıştım aynı sert plastik gibi.
Vucut rengi kremden biraz daha koyu.
Bitkiye zararlı olup olmadığından emin değilim.
Fotoğraf isterseniz fotoğraf ekleyebilirim.
Teşekkür ederim.
Hoşçakalın.
Bu kurumuş üzümsü meyveleri çalı bitkisinden toplamıştım. Küçük siyah çekirdeksiz üzüme benziyor. Her taneden iki çekirdek çıkıyor.
Bu fotoğraflardan tanıyabildiniz mi? (fotoğrafları kayıt için küçültünce netlik biraz bozuluyor.)
71599
71600
71601
Merhaba,orkidem için orkide özel besini almıştım.İçeriği
potas:%6 fosfor:%6 toplam azot:%4 amonyak azotu:%1.8
bu besini çiçekli bitkilerim içinde kullanabilirmiyim acaba?
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=14486
Mine Hanım, bunun ne olduğunu bulamadım. Bir iki hafta önce de beyaz, içi dolgun, görünümü ağaca yapışmış sakız gibi duran bir oluşum vardı, komşum eline alınca kırmızı bir sıvı bulaştı. Sanırım, fotoğraftakilerin ilk oluşumuydu.
Mine hanım,yarım çuval kadar ahır gübresi ile toprak karıştırarak fidan dikmeyi düşünüyordum.bir naylonun üzerine boşalttığım gübrede küçük ince beyaz kurtçuklar gördüm.kurtlar bir karış kadar zıplıyordu.kullanmaya cesaret edemedim.fidanlara bir zarar verirmi ?kullanabilirmiyim ? Cevabınızı bekliyorum.teşekkürler.
ahmet salih
12-04-2009, 12:06
İnşallah biberler çıktığında fotoğrafını size yollarım.Bu otla erken mücadele etmek için bir tahmini fikriniz varmı acaba?
sayın gülüm; bahsettiğiniz ot toprakla ilişkisi olmayan dallarda boğumlar oluşturarak beslenen dallardan dallara atlıyarak yayılan parazit bitki ise ,geçen sene benim biberlerimde de vardı .bulaşmış dalları veya bitkinin tamamını keserek artıkları yakın .çok dikkatli inceleyin bir boğum kalsa bile hemen çoğalıyor .artıkları uzakta olsa yakmadan sağa ,sola atmayın. ben başka çare bulamamıştım .biraz kayıpla da olsa bu yöntem işe yaramıştı.başka bir yöntem olacağını sanmıyorum ,çünki parazit bitki diğer bitkiden besleniyor. birde erken mücadele çok önemli .malesef bende tembellik edip fotoğraf çekmemiştim siz çekebiliseniz iyi olur. daha bilimsel katkılar olabilir,kolay gelsin.
delete61
14-04-2009, 16:09
İyi günler Mine hanım. Güllerimi ilk defa formda belirtmiş olduğunuz gibi budadım. Güllerim Yangın merdiveninde ve günde 1,5 saat akşam güneşi alıyor Şu an için gelişmeleri çok güzel. Benim size sormak istediğim ise geçen sene aşırı sıcaktan dolayı önce yeşil böcekler ile arkasından örümcek ve külleme ile başım bir hayli dertte idi, bu senede aynı şeylerin başıma gelmemesi için öncelikle ev yapımı ilaçlamada hangisi ile işe başlamamı, ne sıklıkla kullanmamı tavsiye edersiniz. Yardımınız için şimdiden çok teşekkür ederim
sayın gülüm; bahsettiğiniz ot toprakla ilişkisi olmayan dallarda boğumlar oluşturarak beslenen dallardan dallara atlıyarak yayılan parazit bitki ise ,geçen sene benim biberlerimde de vardı .bulaşmış dalları veya bitkinin tamamını keserek artıkları yakın .çok dikkatli inceleyin bir boğum kalsa bile hemen çoğalıyor .artıkları uzakta olsa yakmadan sağa ,sola atmayın. ben başka çare bulamamıştım .biraz kayıpla da olsa bu yöntem işe yaramıştı.başka bir yöntem olacağını sanmıyorum ,çünki parazit bitki diğer bitkiden besleniyor. birde erken mücadele çok önemli .malesef bende tembellik edip fotoğraf çekmemiştim siz çekebiliseniz iyi olur. daha bilimsel katkılar olabilir,kolay gelsin.
Bu küsküt otu inşallah çıkmaz. Çıkarsa da ilk fırsatta ben gibi cahil arkadaşların bilinçlenmesi için fotoğrafını çekmeyi düşünüyorum. Ayrıca bilgilendirdiğiniz için de teşekkür ederim.
Mine hanım foruma girmiyor sanırım sağlığı iyi midir?Tanıyan arkadaşlar bilgilendirebilir mi?
Sayın Mine hanım menekşelerim de son zamanlarda çok ciddi bir sorunla karşı karşıyayım. Menekşelerim de son 1,5-2 aydır merkezde ki yapraklar (yeni çıkanlarda dahil) sertleşiyor,gitgide küçülüyor zaman geçtikçe üzeri kahverengileşip **** belli kısımları kısmen parça parça kahverengileşip ölüyor. Merkezde yeni çıkan yapraklar gitgide birbirinin üzerine binişik çıkıyor. Çiçekler(açsalar da genellikle açmıyorlar)küçük ve deforme oluyor. Git gide bitkinin şekli bozuluyor. Diri ve dik olan yapraklar sağlıklı gibi görünüyor ama bir müddet sonra genel şekli bozuluyor. Siteden **** farklı kaynaklardan araştırdığım kadarıyla bunu yapanlar Akar lar içine giren Mites cinsi mikroskobik emici böceklermiş. Ve bu hastalık bütün menekşelerimi sardı. Mite lar için endosülfan ve keltane etkili madde içeren ilaçlar **** sulandırılmış oksijenli su uygulayın dediler ama endişelendiğim için kullanamadım. Lütfen bana yardım edin. Biran önce önüne geçmezsem çöpe attığım saksı 7 den 30 a 40 a çıkacak. Ben bu hastalık için ne kullanabilirim **** yapabilirim Sayın Mine hanım?????
Sayın Mine hanım forumdan aldığım ve menekşelerime yakın olarak hissettiğim bazı fotoğrafları ekliyorum ama benim sorunum fotoğraftakilerden daha vahim ve kötü. Lütfen yardım edin. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler...
Mine Pakkaner
17-04-2009, 19:32
Mine hanım foruma girmiyor sanırım sağlığı iyi midir?Tanıyan arkadaşlar bilgilendirebilir mi?
Uzun soluklu meslek içi bir eğitim alıyorum. Sabahtan akşama dek eğitimde olduğum için, işlerimi geceleri ve hafta sonu geç saatlere kadar çalışarak tamamlıyorum.Soruları biriktirip cevaplayacağım bu süreç zarfında.
Bu eğitimler ve araştırma, geliştirme çalışmaları sizlere daha iyi hizmet vermeme destek oluyor. Anlayışınız için şimdiden teşekkür ederim :)
halilaras
18-04-2009, 10:04
Merhabalar, Mine Hanım, bir seradan Osmanlı çileği dedikleri için çilek almıştım.
Büyükçe bir saksıda yetiştiriyorum. Belki 10'a yakın çiçeği var ama henüz hiç kol atmadı.
Daha önce de çilek yetiştirmiştim (osmanlı çileği değildi), hem çiçek açar hem sürekli kol atardı. Çilekler arsız olur, oraya buraya kol atar diye biliyorum.
Osmanlı çileğim neden kol atmıyor acaba? Bu çileğin böyle bir özelliği, çoğaltmada zorluğu mu var?
Mine hanım forumu sürekli takip ettiğiniz için,yokluğunuz çeşitli çağrışımlar yapıyor.Sağlığınızın yerinde olmasına çok sevindim.Eğitiminizde başarılar diliyorum.
Not:Ben sorumun cevabını buldum agriotes spp olarak geçiyor.Çeşitli ilaç tavsiyeleri var ben organik yöntem arıyorum.Toprağı alt üst etmek,ve suda boğmayı önerdiler sizin buna katkınız olursa memnun olurum.
1,5 dönüm araziyi suya boğmak çok zor dün 2 saat pompayı çalıştırdım 1/4ünü suya boğdum bugün sonuca bakıp tüm bahçeyi salma sulama şeklinde suyla kaplayıp kurtçukları öldürmeyi planlıyorum.
sercinyo
18-04-2009, 14:09
Mine Hanım,
Bir ara konusunu etmiştim. Bizdeki Eflatun Akasyaymış. Şu an mis kokulu çiçekleri ile harika bir görüntü oluşturuyorlar. Tohumsuz bir bitki, ben bundan nasıl ve hangi zaman aralığında çelik alabilirim ?
Teşekkürler, iyi çalışmalar.
hacisalihoglu
18-04-2009, 20:46
acil yardıma ihtiyaç var galiba.çarşamba günü ankara dan 2 li bir dracena aldım araba ile 2 saat gibi eve gitmek için arabada kaldı biraz hırpalanmış olabilir ama yaprakları kırılmamıştı. saksısı da ağır olduğu için eve çıkarmadım akşam arabada kalsın işyerine getiririm dedim. sabah yaprakları koyu kahverengi olmaya başlamıştı uçları ve yanlarından bozulmaya başladı. şimdi büroya koydum toprağını yeniledim besin verdim, yapraklar nem istiyormuş ıslattım falan ama bir değişim yok acaba ne yapabilirim... bu küçük çiçekli bitkiler susuz kalınca çiçekler düşüyor ya su verince bir iki saat içinde hemen kendini topluyorlar. drecanam hemen bir düzelme göstermeyince canım sıkıldı. acaba yaprakların rengi artık düzelmez mi sanki kuruyacak gibi duruyor. ya çok güzeldi aldığımda 3 günde çiçeği kaybedersem çok üzüleceğim. bilgisi olan varsa paylaşşsın lütfen
lantis2232
22-04-2009, 11:24
merhaba bende yeni başlayanlardanım , bende bauhaustan bi fukien tea (carmona) aldım ama etrafında dolaşan küçük sinekcikler için yine bu siteden okudugum deterjanlı suyla onları kovmak istedm , ama sanırım deterjanı fazla koydum ve yeşil olan yapraklar kararmaya başladı.ne yapmam gerekli acaba ?? ölmesinden çok korkuyorum..
Bu resimde avakadonun dibinde (teneke saksı) büyümüş olan bitki nedir?
74684
lerdemir
26-04-2009, 13:04
Merhaba Mine Hn,
Ceviz fidanımın yapraklarında garip oluşumlar belirmeye başladı.
Sanki yapraklarda bir nevi ALIEN/YARATIK kuluçkada.
"Ceviz (Juglans) Yetiştiriciliği (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=407482&postcount=392)" başlığına fotoğrafları ile ekledim. Daha önce karşılaşmış olduğunuz bir durum olması kuvvetle muhtemel olduğundan dolayı ilginize sunarım.
Saygılarımla...
Narici avokadonun yaninda buyuyen sey yabanci ot. Sokup atabilirsin.
Cumhur Tonba
27-04-2009, 00:42
Merhabalar, Mine Hanım, bir seradan Osmanlı çileği dedikleri için çilek almıştım.
Büyükçe bir saksıda yetiştiriyorum. Belki 10'a yakın çiçeği var ama henüz hiç kol atmadı.
Daha önce de çilek yetiştirmiştim (osmanlı çileği değildi), hem çiçek açar hem sürekli kol atardı. Çilekler arsız olur, oraya buraya kol atar diye biliyorum.
Osmanlı çileğim neden kol atmıyor acaba? Bu çileğin böyle bir özelliği, çoğaltmada zorluğu mu var?
Osmanlı çileği çok nazik bir çilektir ve üretimi zordur. Aynı zamanda yok olmak üzere olan bir türdür. Sizin bir kabahatiniz yok. Benim düşüncem. Belki farklı düşünenler de olabilir. Siz yinede Mine hanımın cevabını bekleyin. Kendisi daha tecrübeli ve size daha ayrınrılı bilgi verebilir.
Bu mavi ladin fidanının geçen yılki yan sürgünleriden biri ve tepesindeki ibreleri döküldü. Bunun nedeni, hastalık mı besin eksikliği mi, ne yapmalıyım.?
75098
75099
75100
Teşekkür ederim, jale34. Yaprak yapısı enteresan gibi gelmişti, çiçeği nasıl acaba?
Bir cesit egrelti otu olabilir. Cicek acsa bile minicik acar diye dusunuyorum. Bunlar cok arsiz oluyorlar. Sok at bence ya da bekle gor derim. Avokado saksida meyve veriyor mu? Sevmem ama merak ettim. Kolay gelsin.
Bu yıl ikinci yılı henüz fidan, iki tohum daha ektim. Avakado olgunlaştığında balla ekmeğe sürülüp yenmesi güzeldir.
Otun zararı olabilir oaradan çıkarıp başka bir yerde gözlemlerim.
Merhaba Mine hanım,
Acer palmatum 'Atropurpureum' hakkında her yerde değişik birşey okuyorum. Merak ettiğim şu: Tohumdan üretilenlerle aşıyla üretilenler arasında renk farkı olur mu? Olursa nasıl olur?
Yaklaşık 30cm'lik fidanlarda tohumdan üretilenler ilk bakışta daha kırmızı görünüyorlar ama gelecekleri nasıl olur emin olamadım.
Teşekkür ederim.
Mine Pakkaner
27-04-2009, 22:39
Sayın Mine hanım forumdan aldığım ve menekşelerime yakın olarak hissettiğim bazı fotoğrafları ekliyorum ama benim sorunum fotoğraftakilerden daha vahim ve kötü. Lütfen yardım edin. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler...
Kırmızı örümcek olarak bilinen bu canlılardan muzdaripseniz durum kötü. Ev ilaçları ile sorunu çözemezsiniz. Diazinon etkili maddeli bir ilaç sorununuzu çözer. Ancak bu aralar sıkça söylediğim gibi yetkili bir ziraat mühendisine reçete yazdırarak ilacı almanız mümkün olur.
Mine Pakkaner
27-04-2009, 22:40
Merhaba Mine hanım,
Acer palmatum 'Atropurpureum' hakkında her yerde değişik birşey okuyorum. Merak ettiğim şu: Tohumdan üretilenlerle aşıyla üretilenler arasında renk farkı olur mu? Olursa nasıl olur?
Yaklaşık 30cm'lik fidanlarda tohumdan üretilenler ilk bakışta daha kırmızı görünüyorlar ama gelecekleri nasıl olur emin olamadım.
Teşekkür ederim.
Aşı ile üretilenlerin renkleri herzaman stabildir. Tohumla üretilenlerde renk açılması olabilir.
Mine Pakkaner
27-04-2009, 22:42
Bir cesit egrelti otu olabilir...
Bu bir eğrelti değil, halk arasında yoğurtçu otu diye bilinen ot. Ayrıca eğreltiler çiçek açmaz, aklınızda olsun.
Mine Pakkaner
27-04-2009, 22:48
Bu mavi ladin fidanının geçen yılki yan sürgünleriden biri ve tepesindeki ibreleri döküldü. Bunun nedeni, hastalık mı besin eksikliği mi, ne yapmalıyım.?
75098
75099
75100
Bunun birçok sebebi olabilir. Zararlı, hastalık veya fizyolojik. Kuru ve sıcak havalarda su stresi sıkça bu probleme yol açar.
Mine Pakkaner
27-04-2009, 22:51
Merhaba Mine Hn,
Ceviz fidanımın yapraklarında garip oluşumlar belirmeye başladı.
Sanki yapraklarda bir nevi ALIEN/YARATIK kuluçkada.
"Ceviz (Juglans) Yetiştiriciliği (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=407482&postcount=392)" başlığına fotoğrafları ile ekledim. Daha önce karşılaşmış olduğunuz bir durum olması kuvvetle muhtemel olduğundan dolayı ilginize sunarım.
Saygılarımla...
Lerdemir bu ceviz yaprak gal akarı. Bir üyemiz cevaplamış sorunuzu zaten. Sebebi ise bir çeşit kırmızı örümcek. Bulaşması ise talihsizlik. İlaçlamayı ihmal etmeyin. Kükürt genelde iyi sonuç veriyor.
Mine Pakkaner
27-04-2009, 22:53
merhaba bende yeni başlayanlardanım , bende bauhaustan bi fukien tea (carmona) aldım ama etrafında dolaşan küçük sinekcikler için yine bu siteden okudugum deterjanlı suyla onları kovmak istedm , ama sanırım deterjanı fazla koydum ve yeşil olan yapraklar kararmaya başladı.ne yapmam gerekli acaba ?? ölmesinden çok korkuyorum..
Keşke bu işlemi yapmadan sorsaydınız. Deterjanlı değil, arap sabunlu su kullanıyoruz. Arada çok fark var. Üstelik etrafta dolaşan sineklere de etki etmez.
Yaprakları güzelce yıkayın.
Mine Pakkaner
27-04-2009, 22:57
acil yardıma ihtiyaç var galiba.çarşamba günü ankara dan 2 li bir dracena aldım araba ile 2 saat gibi eve gitmek için arabada kaldı biraz hırpalanmış olabilir ama yaprakları kırılmamıştı. saksısı da ağır olduğu için eve çıkarmadım akşam arabada kalsın işyerine getiririm dedim. sabah yaprakları koyu kahverengi olmaya başlamıştı uçları ve yanlarından bozulmaya başladı. şimdi büroya koydum toprağını yeniledim besin verdim, yapraklar nem istiyormuş ıslattım falan ama bir değişim yok acaba ne yapabilirim... bu küçük çiçekli bitkiler susuz kalınca çiçekler düşüyor ya su verince bir iki saat içinde hemen kendini topluyorlar. drecanam hemen bir düzelme göstermeyince canım sıkıldı. acaba yaprakların rengi artık düzelmez mi sanki kuruyacak gibi duruyor. ya çok güzeldi aldığımda 3 günde çiçeği kaybedersem çok üzüleceğim. bilgisi olan varsa paylaşşsın lütfen
Bitkiniz için üzüldüm ama bu sonucu haketmişsiniz. Bitkilerinizin canlı olduğunu, ortam ve bakım değişikliklerinden strese ve şoka gireceklerini unutmayınız. Kahverengileşen yapraklar eski hallerine dönmeyecekler. Bitkiniz muhtemelen bundan sonraki özenli bakımınızla kendini toplayacaktır. O zaman da canlı ve sağlıklı yapraklarla bunu size gösterir ve teşekkür eder.
Mine Pakkaner
27-04-2009, 23:04
Mine Hanım,
Bir ara konusunu etmiştim. Bizdeki Eflatun Akasyaymış. Şu an mis kokulu çiçekleri ile harika bir görüntü oluşturuyorlar. Tohumsuz bir bitki, ben bundan nasıl ve hangi zaman aralığında çelik alabilirim ?
Teşekkürler, iyi çalışmalar.
Bu akasya Robinia hispida o zaman. Kök sürgünlerinden ayırma ile ilkbaharda kolayca üretebilirsiniz. Beyaz çiçekli akasya üzerine aşı da olur. Tohum verir. Onlar da sonbaharda ekilir.
Mine Pakkaner
27-04-2009, 23:10
Osmanlı çileği biraz yavaş gelişiyor ama kol atıyor. Benim geçen Sevgili Güler Hanım sayesinde edindiklerim bu sene ancak kendini gösteriyor.
Mine Pakkaner
27-04-2009, 23:18
Mine Hanım merhabalar;
Daha önce bir başlık altında verdiğiniz cevaba istinaden (gerçi üzerinden biraz zaman geçmiş) aklıma takılan bir konu hakkında, eğer müsaitseniz, size bir soru sormak istiyordum.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2146&highlight=toprak
Yukarıdaki başlıkta saksı harçlarından bahsederken salon bitkileri için
"Evdeki salon bitkileriniz için benim genel karışımım,
1 ölçü Biofarm humus,
1 ölçü Torf
1/2 ölçü perlit veya pomza
Bu karışımın 1 m3 üne 150 gr 15-15-15 kompoze gübre katın."
karışımını vermiştiniz. Acaba salon bitkileri söz konusu olduğunda hiç mi toprak kullanmayacağız.
Bir de aynı başlık altında ayrıca "saksı harcı" diye bir karışım vermişsiniz. Sanırım bu dış mekan bitkileri için.
Saygılarımla,
Onur Yüksel
Salon bitkilerinde genelde hiç toprak kullanmıyorum. Dış mekan bitkilerinde ise mutlaka karışımlara toprak da katıyorum. Ancak salon bitkilerinde de ayrıcalıklı bitkiler olabilir. Şeflera topraklı harca bayılıyor, filiz yukka da öyle. Difenbahya ise rahatsız oluyor.
TuruncuHis
28-04-2009, 00:11
Hoşgeldiniz Sayın Mine Pakkaner,
Çok yoğun okuyup, hem zehir sevmediğim hem de besin maddesi olduğu için, güldeki külleme ve Selluka'daki kırmızı örümcek için kükürtte karar kıldım. Ziraat mühendisi, 0,5 lt. suya iki çay kaşığı ölçü verdi ama bu Selluka yapraklarını yaktı. Birkaç başlıkta ve Selluka toplantısında sormama rağmen kükürte itiraz edildi ve arapsabunlu uygulama önerildi. Bugün onu da yaptım ama az önce kırmızı örümcekle ev yapımı ilaç mücadelesinden sonuç alınamayacağını yazmışsınız.
Kafam karıştı, telaşım arttı. Selluka'm henüz 15 cm kadar ve kullandığım ürün Sulgran WG; üzerinde kırmızı örümceğe etkili yazıyor.
Ben şimdi Diazinon etkili ilaç mı alayım? Bir de onu uygulayıp, fidemi yorayım mı?
Şimdiden teşekkürler...
Mine Pakkaner
28-04-2009, 00:41
1 lt suya 4 gr uygulamanız gerekirdi. Kısaca, tartmadım ama uyguladığınız oran galiba çok olmuş. Hele ki çay kaşığınız tepeleme olduysa. Başka birşey uygulamayın. Arap sabunu ve kükürtle yetinin.
Bunun birçok sebebi olabilir. Zararlı, hastalık veya fizyolojik. Kuru ve sıcak havalarda su stresi sıkça bu probleme yol açar.
Teşekkür ederim, peki bu ladin yan sürgünlerden adam olur mu? Bodurmu kalır, kuruma olasılığı var mı?
Sayın Mine hanım cevabınız için çok teşekkür ederim. Mine hanım ben zirai ilaç satan güvenli bir yerden ziraat mühendisi kontrolünde insektisitler için DECİS adlı bir ilaç aldım. Etkili maddesi 25g/l deltamethrin. 1litre suya 1 cc. ilave edip 15 gün arayla kullanmamı belirttiler. Sizce bu ialacın faydası olabilir mi? Sayın Mine hanım yapraklarda kırmızı örümcekten ziyade mites isminde mikroskobik bir böcek varmış. Bu ilaca devam mı edeyim yoksa önerdiğiniz ilacımı alayım?????
Bahçede bu bitkiden çok. Önce toprak altında 15-20 cm. büyüyor. Sonra böyle toprağı kaldırarak altından çıkıyorlar. Çok arsız bir bitki. Bu bitkinin olması bahçe toprağı kalitesi açısından ne anlam taşır, zararı çokmudur.:confused:
75268
Mine Pakkaner
28-04-2009, 22:04
... peki bu ladin yan sürgünlerden adam olur mu? Bodur mu kalır, kuruma olasılığı var mı?
Formu biraz bozulsa da, patojenik bir hastalık değilse toparlayabilir. Beklemeniz gerek.
Mine Pakkaner
28-04-2009, 22:07
...DECİS adlı bir ilaç aldım. Etkili maddesi 25g/l deltamethrin. 1litre suya 1 cc. ilave edip 15 gün arayla kullanmamı belirttiler. Sizce bu ialacın faydası olabilir mi? Sayın Mine hanım yapraklarda kırmızı örümcekten ziyade mites isminde mikroskobik bir böcek varmış. Bu ilaca devam mı edeyim yoksa önerdiğiniz ilacımı alayım?????
Mite da bir çeşit akar yani örümcektir. Decis etkili bir ilaçtır.
Saygılar.
Mine Pakkaner
28-04-2009, 22:12
Bahçede bu bitkiden çok. Önce toprak altında 15-20 cm. büyüyor. Sonra böyle toprağı kaldırarak altından çıkıyorlar. Çok arsız bir bitki. Bu bitkinin olması bahçe toprağı kalitesi açısından ne anlam taşır, zararı çokmudur.:confused:
75268
Bu canavar otu orabanş. Orabanche sp .
Bahçe toprağının kalitesini bu otla değerlendirmeyin. Hiç bulaşık olmayan bir toprağa konukçusu olan bir bitki ile beraber gelir. Bu başlığa bir göz atın.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=9694
Yardımlarınız için teşekkürler Sayın Mine hanım...
halilaras
01-05-2009, 10:40
Teşekkürler Mine Hanım, herkesin sorusuna yetişmişsiniz.
Bitki hastalıkları ve zararlıları başlığına da yazmıştım ama cevap alamadım.
Şu mesajımdaki (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=410712&postcount=980) manolyamdaki sorunla ilgili yardımınıza ihtiyacım var.
Mine hanım , bir saksıda gelen Clematisim de yaklaşık 10 adet yalınkat çiçek var , ancak
en alttan biri katmerli açtı . Bu gelen saksıda 2 ayrı kök varmış anlamınamı gelir ? Yoksa
tek kökte bu gibi durumlar olurmu ? Selamlar , saygılar .
Mine hanım , bir saksıda gelen Clematisim de yaklaşık 10 adet yalınkat çiçek var , ancak
en alttan biri katmerli açtı . Bu gelen saksıda 2 ayrı kök varmış anlamınamı gelir ? Yoksa
Mine Hanım elbette daha doğru cevap verecektir. Ancak clematislerle ilgili ön bilgi araştırırken bazı türlerinin aynı bitki üstünde hem katmerli hem yalınkat çiçekler verebildiğini okumuştum
Buradaki başlıkta (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=14878&highlight=clematis&page=7) ele alınan bazı türlerde de buna not düşülmüş.
Teşekkür ederim sevgili Kaktüs , verdiğiniz linki inceleyeceğim .
Mine Pakkaner
09-05-2009, 13:24
Bitki hastalıkları ve zararlıları başlığına da yazmıştım ama cevap alamadım.
Şu mesajımdaki (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=410712&postcount=980) manolyamdaki sorunla ilgili yardımınıza ihtiyacım var.
Bitkiniz çok şiddetli bir kloroz yaşadığı için bu durumda tam olarak sebep şu demek doğru olmaz. Birkaç bileşik sebep de olabilir. Şiddetli azot ve demir eksikliği gibi duruyor.
Bu yaprakları atacaktır. Ya da siz hafif bir budama yapın. Sonra da azotlu ve demirli besin verin.
Mine Pakkaner
09-05-2009, 13:27
Sayın Oyaman, Kaktüs'ün de dediği gibi bu klematiste varyete özelliği.
Ancak elbette bir üreticin farklı iki varyeteyi aynı saksıya diktiği de görülmemiş bir vaka değil :)Siz bu durumda yalın kat ve katmerli çiçeklerin aynı dal üzerinde açıp açmadığını kontrol etmelisiniz.
Bitkiniz çok şiddetli bir kloroz yaşadığı için bu durumda tam olarak sebep şu demek doğru olmaz. Birkaç bileşik sebep de olabilir. Şiddetli azot ve demir eksikliği gibi duruyor.
Bu yaprakları atacaktır. Ya da siz hafif bir budama yapın. Sonra da azotlu ve demirli besin verin.
Bahçe kuyu suyuyla sulanıyor. Kuyu suyu da aşırı derecede kireçli ve bunu değiştirme şansımız yok. Bu sebepten de kaynaklanmış olabilir mi?
Mine Pakkaner
15-05-2009, 08:23
Elbette mümkün. Sudaki veya topraktaki kireç daha önce de anlattığım gibi öncelikle demir ve ardından diğer besin maddelerinin alınımını engelliyor. Bu da şiddetli kloroza sebep oluyor. Önce genç yapraklardan başlayarak damarlar arası sararma ardından neredeyse beyazlaşma ve kararma görünüyor.
Mine Pakkaner
15-05-2009, 09:19
...Ben Zeytinci'nin gönderdiği tohumları bugün aldım. Bilgi almak için de bu başlığı okurken melisanın (bu tip sarıcı melisa) zehirli olduğunu okudum. Benim evde küçük bir kızım var ve ne yapacağı hiç belli olmuyor. Eğer zehirli ise ve zarar veriyorsa maalesef bu bitkiyi ekemeyeceğim demektir. Bana bu konuda bilgi verebilir misiniz? Bu bitki 1,5 yaşındaki bir çocukla aynı ortamda bulunabilir mi?
Not: Melisayı balkonda tutacağım.
...
Aychim sarılıcı melisa derken ne kastettiğinizi bilmiyorum. Okuduğunuz başlığın linkini bana gönderseydiniz keşke. Ancak kastetiğiniz kolonya çalısı veya yalancı melisa Cestrum nocturnum ise balkonda da tutarsanız endişe edecek birşeyiniz yok. Kızınızın bitkinin toksik dozundan etkilenecek kadar yaprak koparıp yemesi olanaklı görünmüyor.
Tam olarak nereye yazacağımı bilemedim ama benim sorununm bütün domates salatalık soğan ve börülce fidanlarımın belini bu zararlı kesiyor sonra dibinde güzelce yatıyor bunu nasıl yok edebilirim.
Süha Şendoğan
18-05-2009, 11:25
Sn.Mine hanım,
Evimizin balkonu günde ancak 1,5- 2 saat güneş görebiliyor.
Az güneş isteyen balkonda yetiştirebileceğim bitki veya meyvalar neler olabilir?
Mine Pakkaner
18-05-2009, 11:36
Tam olarak nereye yazacağımı bilemedim ama benim sorununm bütün domates salatalık soğan ve börülce fidanlarımın belini bu zararlı kesiyor sonra dibinde güzelce yatıyor bunu nasıl yok edebilirim.
Ev ilaçları ile müdahale edecekseniz önce bir eldiven giyip elinizin erdiklerini toplayın, sonra yapraklara acı biber ve sarımsaklı bir ev yapımı ilaç püskürtün.
Mine Hanım, merhaba
red robin domatesimin yapraklarında giderek artan bir sararma var. Aşağıdaki linkte fotoğraflarıyla bahsetmiştim.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=422267&postcount=1073
Saksının kenarından çıkınca ben de dokunmamıştım ama acaba çok kenarde kalmasından mı oluyor diye düşünüyorum. Eğer öyleyse bu aşamada saksınını değiştirmek zararlı olur mu?
Funda Kalaycıoğlu
18-05-2009, 17:18
Sayın Mine Hanım,
Sitede ve google görsel ve sözsel aramalarda bu zararlıyı bulamadığım için sizi rahatsız ediyorum.
Kış başı diktiğim 7 adet iri Fritillaria soğanım Mart sonunda çok sağlıklı gelişerek çiçek vermeye başlamıştı. Ben yavrulardan da çiçek beklerken birden bitkiler sararmaya ve yumuşamaya başladı. Bu sabah erken ve gölgeli, nemli bir saatte sararanların gövdelerini kesmek isterken her bitkinin yaprak koltuk altlarından üçer beşer birsürü garip böcek kaçışıp hızla toprağın altına gittiler.
Burada fotoğraf çekme şansım yok. Böcekler parlak kabuklu, 1-1,5 cm boyunda, mekik şeklinde, kırkayak gibi kılsı çok bacaklı, gövdesinin yarısı koyu-yarısı açık kahverengi.
Bu böcek bu anlatımla teşhis edilebilir mi? Bütün bahçemi sarar mı? Ne yapmalıyım?
Saygılar.
Benim daha önce benzer bir sorunum olmuştu,benimki tel kurduydu sizinki sanırım bozkurt,ben toprak ilaçlaması yaptım bir kısmını yok etmeyi başardım ancak ilaç zararını düşünüp tümüne uygulamaktan vazgeçtim, 1m karelik bir alanın dışına taşmadım,daha sonra tohum ilaçlamasının çok iyi olduğunu öğrendim,birde etkin mücadelede toprak işlemenin önemli olduğunu öğrendim bunun için çapa makinası aldım,damlama sulama sisteminin bu kurtçuklarla savaşta etkin olduğu yüksek sıcaklık,düşük nemde yaşamlarını sürdüremediklerini öğrendim.Tüm önlemleri aldım damlamayı yeni kurdum bu yıl sonunda neticeyi alacağım umarım size ışık tutabilmişimdir.
Benim daha önce benzer bir sorunum olmuştu,benimki tel kurduydu sizinki sanırım bozkurt,ben toprak ilaçlaması yaptım bir kısmını yok etmeyi başardım ancak ilaç zararını düşünüp tümüne uygulamaktan vazgeçtim, 1m karelik bir alanın dışına taşmadım,daha sonra tohum ilaçlamasının çok iyi olduğunu öğrendim,birde etkin mücadelede toprak işlemenin önemli olduğunu öğrendim bunun için çapa makinası aldım,damlama sulama sisteminin bu kurtçuklarla savaşta etkin olduğu yüksek sıcaklık,düşük nemde yaşamlarını sürdüremediklerini öğrendim.Tüm önlemleri aldım damlamayı yeni kurdum bu yıl sonunda neticeyi alacağım umarım size ışık tutabilmişimdir.
ben kimyasal olarak ne yapabilirim demiştim.Sadece mesala domatesimin dip kısmını ne tür ilac koyabilirim ki bu kurt gelmesin.Veya soganların oldugu yerleri en koyabilirim.
Aziz Fayda
19-05-2009, 16:11
Sayın Mine Hanım,
Bahçemde ne tür ve zararlı olup olmadığını anlamadığım bir mantar türü belirdi. Sadece belli bir bölgede çıkıyor. Geçen yıl 1-2 yerde çıkmıştı, önce ot ilacı uyguladım. Sonra bir kaç kez daha tekrarlayınca kökledim. Ama bu yıl dağılarak artmaya başladı. Bundan nasıl kurtulabilirim. Neden böyle bir tür mantar sadece o bölgede çıkıyor. Ne yapmalıyım ?
Şimdiden teşekkür ederim.
Aziz FAYDA
Mine Pakkaner
19-05-2009, 20:04
ben kimyasal olarak ne yapabilirim demiştim.Sadece mesala domatesimin dip kısmını ne tür ilac koyabilirim ki bu kurt gelmesin.Veya soganların oldugu yerleri en koyabilirim.
Cypermethrin etkili maddeli bir ilaç kullanabilirsiniz. Yetki belgeli bir ziraat mühendisine reçete yazdırmanız gerekecek. Sorununuzu anlatırsanız teşhis ve reçete alabilirsiniz. Serbest çalışan yetki belegeli bir ziraat mühendisi veya tarım ilçe müdürlükleri size yardımcı olur. Bayiler reçete yazmaya yetkili değildir.
Aziz Fayda
19-05-2009, 20:10
Mine hanım,
Böylesine hızlı cevabınız ve ilginiz için şükranlarımı sunarım. Çok teşekkür ederim.
Aziz FAYDA
Mine Pakkaner
19-05-2009, 20:26
...
Böcekler parlak kabuklu, 1-1,5 cm boyunda, mekik şeklinde, kırkayak gibi kılsı çok bacaklı, gövdesinin yarısı koyu-yarısı açık kahverengi.
Bu böcek bu anlatımla teşhis edilebilir mi? Bütün bahçemi sarar mı? Ne yapmalıyım?
Saygılar.
Keşke bir fotoğraf koysanız, yanıltmak istemem.
Mine Pakkaner
19-05-2009, 20:35
Sayın Mine Hanım,
Bahçemde ne tür ve zararlı olup olmadığını anlamadığım bir mantar türü belirdi. Sadece belli bir bölgede çıkıyor. Geçen yıl 1-2 yerde çıkmıştı, önce ot ilacı uyguladım. Sonra bir kaç kez daha tekrarlayınca kökledim. Ama bu yıl dağılarak artmaya başladı. Bundan nasıl kurtulabilirim. Neden böyle bir tür mantar sadece o bölgede çıkıyor. Ne yapmalıyım ?
Şimdiden teşekkür ederim.
Aziz FAYDA
Aziz Bey, mantarlar misel ve sporla ürer. Havalar ısınınca ve nem oranı düşünce artık görmeyeceksiniz. Orman toprağı ve mantar gübresi karışık bahçelerde daha çok görünür. Organik madece zengin, gölgelisi bol ve nemli topraklardaki çimde daha çok farkedersiniz. Elle toplatınız. Henüz küçüklerken bu işi yapın, çünkü olgunlaşırlarsa spor yaymaya başlar ve daha çok ürerler.
Sorununuz tek bir bölgede ise o bölgenin toprağını üstten 3 parmak atın, kumlu (milli değil) bir toprakla yenileyin.
Mine Pakkaner
19-05-2009, 20:38
Sn.Mine hanım,
Evimizin balkonu günde ancak 1,5- 2 saat güneş görebiliyor.
Az güneş isteyen balkonda yetiştirebileceğim bitki veya meyvalar neler olabilir?
Meyve zor olur ama gölge seven bitki çok, ortanca, hosta, aspidistra, kamelya, mor yapraklı telgraf çiçeği, ajuga, ruscus, japon şemsiyesi, hep yetiştirebileceğiniz bitkilerden.
Aziz Fayda
19-05-2009, 21:54
Aziz Bey, mantarlar misel ve sporla ürer. Havalar ısınınca ve nem oranı düşünce artık görmeyeceksiniz. Orman toprağı ve mantar gübresi karışık bahçelerde daha çok görünür. Organik madece zengin, gölgelisi bol ve nemli topraklardaki çimde daha çok farkedersiniz. Elle toplatınız. Henüz küçüklerken bu işi yapın, çünkü olgunlaşırlarsa spor yaymaya başlar ve daha çok ürerler.
Sorununuz tek bir bölgede ise o bölgenin toprağını üstten 3 parmak atın, kumlu (milli değil) bir toprakla yenileyin.
Sayın Mine hanım,
Beni bu konuda çok aydınlattınız. Yarın sabah il önce tüm yüzeydekileri elimle temizleyip hatta kökleyeceğim. Ardından dediğiniz gibi 3-5 cm. lik toprağı çapa yardımı ile kaldırıp uzak bir yere atacağım. Umarım daha fazla üremezler.
Bir de sormak istediğim diğer bir konu bu bölgeye sönmemiş toz kireç uygulaması yapsam acaba yararı olur mu ? Ya da bu iş için kullanılan başka bir kireç türü mü vardır ?
halilaras
19-05-2009, 22:56
Mine hanım, yeni aldığım bitkilerde saksı değişimleri yaparken görüyorum ki, sanırım saksıları küçük olduğu için kökler toprağın alt kısmını halka halinde kaplamış oluyor.
Acaba saksı değişimi yaparken bu köklerin bir kısmını kesmek veya koparmak doğru mudur?
Genel olarak saksı değişimlerinde köklerde budama yapmak hakkında ne düşünüyorsunuz.
Teşekkürler.
Süha Şendoğan
20-05-2009, 16:05
Teşekkürler Mine hanım.
Aziz Fayda
20-05-2009, 19:51
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=5864
Sayın Mine Hanım,
Size göndermiş olduğum linkte manolyamın durumu yazıyor. Manolyayı böyle gördükçe moralim bozuluyor. Yapmam gereken başka ne var merak ediyorum. Sanıyorum kurumayacak ama bu sene sadece köklerine çalışacak.
Bu arada mantar tarlasını dediğiniz gibi yaptım. Yardımlarınız için çok teşekkür ederim.
selamlar
Aziz FAYDA
Sayın Mine Hanım,
2. kattaki balkona hatta mümkün olursa 3. kattaki terasa hanımeli ve sarmaşık gül sardırmak istiyorum. Ama bu bitkilerin boyu o kadar yükseğe (yaklaşık 7-8 metre) çıkmaya yeter mi, o kadar uzar mı? Cevabınız doğrultusunda dikim yapacağım. Şimdiden teşekkür ederim.
Mine Pakkaner
22-05-2009, 19:59
Mine hanım, yeni aldığım bitkilerde saksı değişimleri yaparken görüyorum ki, sanırım saksıları küçük olduğu için kökler toprağın alt kısmını halka halinde kaplamış oluyor.
Acaba saksı değişimi yaparken bu köklerin bir kısmını kesmek veya koparmak doğru mudur?
Genel olarak saksı değişimlerinde köklerde budama yapmak hakkında ne düşünüyorsunuz.
...
Bu konuyu derginin http://www.agaclar.net/dergi/mart07.html sayısında saksı değiştirme ile ilgili yazımda detaylı anlattım. Fotoğraflar da var, yararlanacağınızı düşünüyorum.
Mine Pakkaner
22-05-2009, 20:02
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=5864
Size göndermiş olduğum linkte manolyamın durumu yazıyor. Manolyayı böyle gördükçe moralim bozuluyor. Yapmam gereken başka ne var merak ediyorum. Sanıyorum kurumayacak ama bu sene sadece köklerine çalışacak.
...
Aziz Bey manolyanız için beklemekten başka yapacağınız birşey yok. Zaman isteyecek. Bu arada gübre vermeyiniz.
Mine Pakkaner
22-05-2009, 20:05
Sayın Mine Hanım,
2. kattaki balkona hatta mümkün olursa 3. kattaki terasa hanımeli ve sarmaşık gül sardırmak istiyorum. Ama bu bitkilerin boyu o kadar yükseğe (yaklaşık 7-8 metre) çıkmaya yeter mi, o kadar uzar mı? Cevabınız doğrultusunda dikim yapacağım. Şimdiden teşekkür ederim.
Sarmaşık gülü o yüksekliğe rahatça çıkar ama destek vermek ve doğru budamak durumundasınız. Sarmaşık gülü kendiliğinden sarılamaz, bağlayarak tutturmanız gerekecek. Hanımeli de eğer yeterli tırmanma teli bulundurursanız kendi çıkar.
Aziz Fayda
22-05-2009, 20:12
Yakın ilginize ve alakanıza teşekkür ederim Mine hanım.
selamlar
Teşekkür ederim Mine hanım, söz konusu bitkileri en fazla 2-2,5 metrelik çardak ya da duvarlara sarılmış görürüdüm hep, bu kadar yükseğe çıkabileceğinden umudum yoktu, iyiki sormuşum:) Sarmaşık gülü budamayı , bağlamayı falan halledebilirmiyim bilemiyorum ama saksıya diktiğim hanımeli çelikleri köklenince hemen balkonun altına dikeceğim.
Süleyman Koçak
26-05-2009, 11:02
Merhaba Mine Hanım. "Ev yapımı ilaçlar" başlığında da rastladığım bu konuda değerli görüşlerinizi almak istiyorum. Geçenlerde tanıştığım Yalovalı bir seracı da bana bu tavsiyeyi vermişti. 8-10 tane doğum kontrol hapını suda eriterek bitkileri bu suyla suladığınızda güzel sonuçlar alabileceğimiz ifade ediliyor. Herşeyden önce bu bilimsel olarak uygun bir uygulama mıdır? (Örneğin; fıtratı îcâbı ot ile beslenmesi gereken bir hayvanın, çabuk büyümesi için hayvansal protein vs. içeren yemlerle beslemek gibi.)
Bu sağlıklı bir yöntem midir? Bizim öngöremediğimiz, orta ve uzun vadedeki sakıncaları neler olabilir? Eğer bu yöntemi tasvip ediyorsanız uygun bir doz ayarlaması için nelere dikkat edilmeli?
Cevabınızı merakla bekliyorum. Zîrâ bir kutu hap alıp ilk uygulamayı yaptıktan sonra bunları yazıyorum. Devam edip etmeme konusunda karasız kaldım.
Selamlar..
Kadir Başkök
26-05-2009, 13:02
Sayın Mine Hanım, benimde size bir sorum olacak.Benim yaklaşık 5 dönüm erik bahçem var. (çoğunluğu papaz cinsi) Bir yıldır ben ilgileniyorum fakat yaptığım budamanın az olduğunu ağaçlar yapraklanınca çok daha iyi anladım. Ayrıca bazı ağaçların bir-iki dalında ballık olduğunu gördüm. Acaba bu dönemde veya 2-3 ay içerisinde bu dallardan kısmende olsa ara yapabilirmiyim, yaparsam ne gibi sakıncaları olur.Vereceğiniz cevap için şimdiden teşekkürler.Sağlıkla kalın.
Merhaba mine hanım
bende 3 kök kılıç vardı. köklerini salmış olarak 3 ayrı dal. bunları 3 ayrı saksıya ektim. ama nerdeyse 3 aydır hiçbir hareket yok. yemyeşim bir şekilde hareketsiz olarak duruyorlar. yanlış bişeymi yaptım acab tavsiye edeceğiniz bişey varmı? teşekkür ederim şimdiden
Sayın Mine hanım,
Tüm başlıklardaki yazılarınızı ilgiyle okuyan bir üyeyim.
uzun bir süre formu ve kurallarını öğrenmeye çalıştım.Gereksiz meşguliyetler olmasın diye.
"İNCİR" başlığında Bu konu ile ilgili sorunumu yazmıştım,bir kaç kez girdim yanıt yoktu.
Burada tekrar yer işgal etmek istemiyorum,vaktiniz olur da bir bakarsanız çok sevinirim.
Saygılar
Bitkiler günün hangi zamanının güneş ışınlarını daha çok severler. Diğer bir deyişle sabah güneşi mi, yoksa öğlen sonu güneşini mi daha çok severler. Bu durum türlere göre de değişir mi?
Mine Pakkaner
26-05-2009, 22:44
...doğum kontrol hapını suda eriterek bitkileri bu suyla suladığınızda güzel sonuçlar alabileceğimiz ifade ediliyor. Herşeyden önce bu bilimsel olarak uygun bir uygulama mıdır? ...
Bu sağlıklı bir yöntem midir? Bizim öngöremediğimiz, orta ve uzun vadedeki sakıncaları neler olabilir? Eğer bu yöntemi tasvip ediyorsanız uygun bir doz ayarlaması için nelere dikkat edilmeli?
Cevabınızı merakla bekliyorum. Zîrâ bir kutu hap alıp ilk uygulamayı yaptıktan sonra bunları yazıyorum. Devam edip etmeme konusunda karasız kaldım.
Selamlar..
Bu konuda hiç bilgim ve tecrübem yok, bir bilimsel araştırmaya da rastlamadım, ancak sizin gibi ben de pek çok kez duydum. Hatta yalnız bizde değil, yurt dışındaki bahçe forumlarında da konuşulan bir konu bu.
Kısaca size yapın veya yapmayın diyemem, ama tecrübenizin sonuçlarını dinlemek isterim.
Mine Pakkaner
28-05-2009, 20:35
Sayın Mine Hanım, benimde size bir sorum olacak.Benim yaklaşık 5 dönüm erik bahçem var. (çoğunluğu papaz cinsi) Bir yıldır ben ilgileniyorum fakat yaptığım budamanın az olduğunu ağaçlar yapraklanınca çok daha iyi anladım. Ayrıca bazı ağaçların bir-iki dalında ballık olduğunu gördüm. Acaba bu dönemde veya 2-3 ay içerisinde bu dallardan kısmende olsa ara yapabilirmiyim, yaparsam ne gibi sakıncaları olur.Vereceğiniz cevap için şimdiden teşekkürler.Sağlıkla kalın.
Bu mevsimde budama yapılmaz. 2-3 ay sonra da zaten en sıcak zamanlar olacak. Su kaybı en yüksek zamanda budamak zararlı. Ayrıca kalın dallarda yapacağınız budama zamklanmaya da neden olur. Ben olsam hiç dokunmam. Ballık içinse mühendisinize reçete yazdırınız.
Mine Pakkaner
28-05-2009, 20:36
.. 3 kök kılıç vardı. köklerini salmış olarak 3 ayrı dal. bunları 3 ayrı saksıya ektim. ama nerdeyse 3 aydır hiçbir hareket yok. yemyeşim bir şekilde hareketsiz olarak duruyorlar. yanlış bişeymi yaptım acab tavsiye edeceğiniz bişey varmı? ...
3 aydır ölmediklerine göre ciddi bir sorun olmasa gerek. Biraz azotlu besin ile destekleyiniz.
Mine Pakkaner
28-05-2009, 20:38
Bitkiler günün hangi zamanının güneş ışınlarını daha çok severler. Diğer bir deyişle sabah güneşi mi, yoksa öğlen sonu güneşini mi daha çok severler. Bu durum türlere göre de değişir mi?
İç mekan bitkileri sabah güneşini sever. Öğleden sonra güneşi daha yakıcıdır. Güneş sevme durumu bitkiden bitkiye değişir. Örneğin zakkum, çalı mine, yukka tam gün güneş ister.
Mine Hanım,
Aşağıdaki mesajı uygun konu başlığına da yazdım, "size yük olmayayım" dedim ama içime sinmedi. Panik içindeyim. Özellikle tohumdan yetiştirdiğim karanfil fidelerimi yaşatabilmek için ne yapabilirim?
Yardımlarınız rica ediyorum.
"Bitkilerim ölüyor. Ne olduğunu anlamadığım bir zararlı yaprakların üzerinde minik noktalar şeklinde lekeler oluşturuyor. O noktaların oldugu yerde yaprak sanki şeffafa yakın inceliyor. Sonra o noktalar çoğalarak tüm yaprağı kaplıyor ve ölüyorlar. Sanırım bitki özsuyunu emen bir şey bu. Yaprağın arkasında çok küçük nerdeyse nokta kadar yürüyen siyah bir şey gördüm. Yaprak bitleriyle ilgili yazılarda okuduğum yapışkan sıvıya rastlamadım . Fotoğraf çekme olanaklarım şimdilik eklediklerimle sınırlı. 3 aydır zorlukla tohumdan yetiştirdiğim karanfil fidelerime, fesleğen ve biber fidelerine de atlamış. Çok üzgünüm, ne yapacağımı bilemiyorum.
Güller (yeşil bite karşı) için hazırladığım arap sabunu solüsyonunu biber ve fesleğene uyguladım karanfilimde kaldım. Yanlış bir şey yapmak istemiyorum.
Fotoğraftaki geçen sene çin karanfilinin ekiliği olduğu saksıdan kendiliğinden çıkan bir bitki. Diğerlerindeki manzara da bununla aynı.
Lütfen yardım. "
82195
82196
Doğum kontrol haplarını afrika menekşesinde belirli aralıklarla kullanmıştım. Çok güzel neticeler aldım.
Mine Hn. merhaba,
Geçen sene 3 çeşit rhododendron satın almıştım, bahçeye ektik, rhododendronlar için satılan topraklardan arada bir takviye yapıyorum, ve rhododendron gübresi de kullanıyorum. Aldığımda çiçekleri katmerliyken, bu sene üçü de yalınkat çiçek açtılar. Bir öneriniz var mı ?
Şimdiden teşekkürler
Kadir Başkök
29-05-2009, 16:23
Bu mevsimde budama yapılmaz. 2-3 ay sonra da zaten en sıcak zamanlar olacak. Su kaybı en yüksek zamanda budamak zararlı. Ayrıca kalın dallarda yapacağınız budama zamklanmaya da neden olur. Ben olsam hiç dokunmam. Ballık içinse mühendisinize reçete yazdırınız.
Teşekkür ederim.
Merhaba Mine hanım fotoğraftaki tohumları (sanırım tohum) ofisteki chamaedorea elegans çiçeğinin üstünden aldım. Çiçekleri kurumuş haldeydi ve bunlardan çok sayıda var üzerinde. Size sorum bunlar bu bitkinin tohumlarımıdır ve eksem çimlenirlermi?
Aşağıdaki linktede ''bu bitkinin çiçeğin adı nedir'' forumuna eklediğim 5622 nolu mesajımın linki bulunmakta.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=432953&postcount=5622
Yardımlarınız için teşekkür ederim.
82464
lerdemir
02-06-2009, 12:15
Mine Hn. merhaba,
Tutku ile yetiştirmeye çalıştığım gardenyamda bu yıl (bitkim 4 yaş civarında) gonca boyutlarının, çiçekçilerde satılan ithal gardenyalara göre oldukça küçük boyutta olduğunu fark ettim.
Goncaların boyutlarının iri olması için, bakım uygulamalarımda ne gibi değişikliklere gitmem gerekir sizce?
Çiçekli bitkinin gonca ve çiçek boyutunu büyüten etmenler nelerdir?
Müsait olup da cevap verebilirseniz çok mutlu olurum. Şimdiden teşekkürlerimle...
Saygılar...
Mine Pakkaner
02-06-2009, 21:35
Mine Hn. merhaba,
Geçen sene 3 çeşit rhododendron satın almıştım, bahçeye ektik, rhododendronlar için satılan topraklardan arada bir takviye yapıyorum, ve rhododendron gübresi de kullanıyorum. Aldığımda çiçekleri katmerliyken, bu sene üçü de yalınkat çiçek açtılar. Bir öneriniz var mı ?
Şimdiden teşekkürler
Çeşitlerde açılma görülebiliyor. Kesin sonuç verecek bir yöntem maalesef yok.
Mine Pakkaner
02-06-2009, 21:41
Merhaba Mine hanım fotoğraftaki tohumları (sanırım tohum) ofisteki chamaedorea elegans çiçeğinin üstünden aldım. Çiçekleri kurumuş haldeydi ve bunlardan çok sayıda var üzerinde. Size sorum bunlar bu bitkinin tohumlarımıdır ve eksem çimlenirlermi?
Aşağıdaki linktede ''bu bitkinin çiçeğin adı nedir'' forumuna eklediğim 5622 nolu mesajımın linki bulunmakta.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=432953&postcount=5622
Yardımlarınız için teşekkür ederim.
82464
Henüz evde tohumdan yetiştireni duymadım. Tecrübe eder ve bizimle paylaşırsanız seviniriz.
Fotoğraftakiler tohum değil meyve. Üzerini temizleyip ekebilirsiniz. Torfa ekin, ılık ve nemli tutun.
ben yosun sporlarını veya tohumlarını varolan bir yosundan nasıl alabilirim.**** elimdeki japon yosununu nasıl coğaltabileceğim konusunda yardım ederseniz sevinirim.
teşekkürler.
Mine Pakkaner
02-06-2009, 22:35
... gonca boyutlarının, çiçekçilerde satılan ithal gardenyalara göre oldukça küçük boyutta olduğunu fark ettim.
Goncaların boyutlarının iri olması için, bakım uygulamalarımda ne gibi değişikliklere gitmem gerekir sizce?
Çiçekli bitkinin gonca ve çiçek boyutunu büyüten etmenler nelerdir?
...
Sevgili Lerdemir, ithal gardanyalarda hormon ve özel besleme programları kullanılmakta. Goncalar irileştiğinde açılacak gibi olmadan 5 mg/lt dozunda Giberellik asit tabletlerinden kullanın. Solüsyonu goncaya püskürtün.
ilhankarakay
03-06-2009, 08:14
Sn. Mine Hm.,
1,5 ay önce bahçeme leylandi servileri diktim – boy yaklaşık 2 metre ve tepelerini budadım. İki kez de bol sulama yaptım, bir kez de yağmur yağdı – son sulama yaklaşık 10 gün önce. Son haftada çoğu ağaçların alt dallarda iç kısımlarında (gövdeye yakın ve yerden 60 cm yüksekliğe kadar) sararma oluştu ve elimi sürdüğüm zaman sarı yaprakla dökülüyor. Ağaçların dalların üst kısımlarında bir sorun yoktur. Bu sarama sebebi ne olabilir ve nasıl bir tedbir almalıyım.
Fidanların dikimi için kazılan çukurar sulamada fazla su tutarsa bu duruma sebep olabilirmi – çünkü toprak biraz set yapıda ve su geçirgenliği azdır.
Veya tam tersi acaba fidanlar yeterince sulanmıyor mudur?
Bu konuda değerli yorumlarınızı bekler iyi günler dilerim.
ilhan
Teşekkür ederim Mine hanım
Topladıklarımı dün su içine koymuştum. Bugün baktım dış kabukları yumuşamış ve çok kolay çıktılar. Akşam eve gittiğimde bunları ekerim. Gelişmeleri de sizlerle paylaşırım. Umarım çimlenirler ;)
lerdemir
03-06-2009, 10:16
İlginiz için çok teşekkür ederim Mine Hn...
Sağlıcakla...
Mine Hanım merhaba,
Bize yardımcı olabilirseniz çok mutlu oluruz. Yeni mesai arkadaşım ziraat mühendisi ancak tarım makinaları bölümünden mezun. İlginçtir ki arkadaşımı bitkilerle ilgili konularda da sıkıştırıyorlar. İşyerimizin bahçesindeki asmada bir sorun var ve bahsettiğim genç ziraat mühendisimizden teşhis koymasını, ilaç önermesini bekliyorlar. :(
Elbette ki onun görüşleri var ama öyle genç ve heyecanlı ki emin olamıyor! Bize biraz yardımcı olabilir misiniz?:rolleyes:
Fotoğraflar aşağıda. Arkadaşım bağ küllemesi olduğunu düşünüyor, ilaç olarak kükürtlü bir şeyler düşünüyor.
Bir de bu asma üzüm vermeye başlamıştı ki daha üzümler minicik ve yeşilken hepsini budadılar. (Tabii bunu yaparken kimse ziraat mühendisine sormak zahmetinde bulunmamıştı). Bu olaydan sonra yaprakları sararıp dökülmeye başladı. N'oolacak şimdi???:(
ninina84
11-06-2009, 13:24
Merhaba Mine Hanım,
yine yardımınıza ihtiyacım var. Birkaç hafta önce diktiğim ve oldukça büyüyen peacock orkidelerimin yaprakları uçlarından kurumaya başladı. Sitedeki arkadaşlarımla güneş yanığı ya da mantar olabileceğini düşündük. Peacock Orchid başlığında sorunla ilgili resimler var. (Link koymayı öğrenemedim daha) Yardımcı olabilirseniz sevinirim. Kolay gelsin...
denizakvaryumu
11-06-2009, 13:36
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=442918&postcount=15
Bu link.
ninina84
11-06-2009, 13:46
Teşekkür ederim ;)
Mine Pakkaner
12-06-2009, 12:29
...Fotoğraflar aşağıda. Arkadaşım bağ küllemesi olduğunu düşünüyor, ilaç olarak kükürtlü bir şeyler düşünüyor.
Bir de bu asma üzüm vermeye başlamıştı ki daha üzümler minicik ve yeşilken hepsini budadılar. (Tabii bunu yaparken kimse ziraat mühendisine sormak zahmetinde bulunmamıştı). Bu olaydan sonra yaprakları sararıp dökülmeye başladı. N'oolacak şimdi???:(
Asmanız bağ uyuzu olmuş. Bunu yapan gözle göremeyeceğiniz kadar küçük bir zararlı. Bir çeşit örümcek yani akar. Yaprak altında emgi yapar, emgi yeri dışa doğru kabarır, kabarcığın içi de önce grimsi küflü gibi alanlar oluşur, sonra onlar kahverengiye döner. Kükürt atarak hem bu zararlıyı, hem kırmızı örümceği hem de küllemeyi kontrol edersiniz.
Budama konusunda söyleyecek sözüm yok. Ben bu budamayı yapana ne diyeyim :))
Mine Pakkaner
12-06-2009, 12:55
...Birkaç hafta önce diktiğim ve oldukça büyüyen peacock orkidelerimin yaprakları uçlarından kurumaya başladı. Sitedeki arkadaşlarımla güneş yanığı ya da mantar olabileceğini düşündük...
Yaprak lekesi hastalığı. İlaçlı mücadelesi var ama siz şu anda biraz geç kalmış durumdasınız. Bir de bu ilaçları reçetesiz alamazsınız. Tek bitki için de ekonomik olmaz. İyisi mi ev ilaçları kullanın. Önce oksijenli su sonra aspirinli su kullanın.
ninina84
12-06-2009, 13:09
Teşekkür ederim. Kurumuş bölümleri kesmemin bir faydası olur mu? Gerçi bütün balkonu kırmızı örümcek basmış durumda. Hangi birini kurtaracağım bilmiyorum. Diffenbachia, oxalisler, hercai menekşeler, ceylan sardunya ve zıpçıktılar istila edilmiş durumda. Zıpçıktılar telef oldu zaten. Hepsini yıkayıp daha önce kırmızı örümcek için bana verilmiş olan Didifos isimli bir ilaçla ilaçlayacağım. Umarım faydası olur. Onun dışında evde Dursban-4 ve Basudin var. Hangisi daha etkili olur? Balkon dolup taştığından doğa populasyonu azaltmak için doğal seleksiyon yolunu seçti sanırım :(
Mine Hn,
Mumçiçeği ve begonyaya çiçeklenmeyi artırmak için şerbet veya karpuz suyu vermeyi tavsiye etmişler. Ne dersiniz, olursa oran ne olmalı?
Mine Pakkaner
14-06-2009, 18:17
T... daha önce kırmızı örümcek için bana verilmiş olan Didifos isimli bir ilaçla ilaçlayacağım. Umarım faydası olur. Onun dışında evde Dursban-4 ve Basudin var. Hangisi daha etkili olur? ...
Elinizdeki ilaçlardan didifos daha uygun. Kolay gelsin :)
Mine Pakkaner
14-06-2009, 18:29
Mine Hn,
Mumçiçeği ve begonyaya çiçeklenmeyi artırmak için şerbet veya karpuz suyu vermeyi tavsiye etmişler. Ne dersiniz, olursa oran ne olmalı?
Şerbet çiftlik şerbeti herhalde. Karpuz suyu da organik maddeli ve şekerli, sonra minik sineklerle uğraşırsınız. Çöp şerbeti gibi düşünün. Kokuşabilir de. Çiftlik gübresi şerbetinde de daha çok azot bulunur, bu da yeşil aksamı destekler. Çiçeklenme ve meyveyi değil.
Ha, genel bir besin eksikliği varsa bitkiyi toparlar, toparlanınca da çiçeğe yatar, ama bu özel olarak çiçeklenmeyi arttırır demek değildir.
thomasina
14-06-2009, 18:36
Merhaba Mine Hanım,Bir hafta önce aldığım iki adet sardunyayı saksılara aktarırken köklerinin arasında yuvarlak, parlak yeşil, boncuk gibi küçük toplar gördüm. Ezdiğimde parlak beyazımsı bir yarı sıvı maddeyle dolu olduğunu gördüm. Daha önce karşılaşmadığım için soruyorum. Ne olabilir? Teşekkürler şimididen.
Çok teşekkürler Mine Hanım...
ninina84
15-06-2009, 12:12
Elinizdeki ilaçlardan didifos daha uygun. Kolay gelsin :)
Teşekkür ederim Mine Hanım. Didifos'la ilaçladığımın ertesi günü diffenbachiada hala örümcekler olduğunu gördüm. Arap sabunlu karışımı uyguladım. Şu an hala yaşam belirtisi var ama tek tük. Hergün yeni yumurtalar patlıyor galiba. Elle imha edeyim ben gördüklarimi. Sürekli ilaçlamak sonunda diffenbachiayı kurutacak. Tekrar teşekkürler...
çiçeksever
15-06-2009, 16:38
Mine Hanım;
Benim bahçemde 2 elma ağacım var.Küçük olan hiç çiçek açmıyor.Büyük olan bu sene bol çiçek açtı.Fakat bazılarını meyvedeyken döktü.Şu anda ceviz büyüklüğünde ürün oldu.Fakat ağaçtan düşmeye devam ediyor.Bu normalmidir.Yoksa bir hastalık mı var?
Merhaba Mine Hanım ,
Bir arkadaşımdan perlit rica etmiştim , gelen perlit sanırım hammaddesinin toz hali ,
gri renkte ,bildiğimiz granül şeklinde değil . Belkide inşaatlarda kullanılandan:confused:
Bu perliti bitkilerimde kullanabilirmiyim . Hangi işlemlerden geçirmeliyim ?
Teşekkürler .
Sayın Mine Hanım,
Limon ağacım ile ilgili bir sorum vardı, sitede yeni olduğum için herhalde yanlış yere yazdım, kimseden yanıt gelmedi. Sizden aşağıda linkini yazdığım konu ile ilgili görüş ve önerilerinizi rica ediyorum.
Şimdiden ilginiz ve emekleriniz için çok teşekkürler.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=16174
Sevgili Mine Hanım;
Evimdeki anthuriumumun, saksı değişiminden yaklaşık 3 ay sonra birkaç yaprağının ucunda kuruma ve bir yaprağının ortasına yakın bir yerde 50 kuruş büyüklüğünde önce sararan sonra da kahveringiye dönen bir leke oluştu.
Önerilerinizi takip ettiğimde bu konuyla ilgili oksijenli su ve aspirin kullanılmasını tavsiye ettiğinizi gördüm. Anthurium için de bu çözüm uygun mudur? Yaprak uçlarını keserek oksijenli su veya aspirinli solüsyon kullanmayı düşünüyorum. Ne dersiniz?
İlginiz ve görüşleriniz için teşekkür ederim.
Sevgili Mine Hanım;
Sözünü ettiğm sorun "athurium hastalık" başlıklı konuda 3 numaralı mesajda belirtilen şekilde. O mesajda verilen resimlerden ekliyorum. Bu mesaj yanıtlanmadığından çözüm bulamadım. Yardımınızı bekliyorum.
ninina84
18-06-2009, 11:13
Merhaba,
yazlıktaki mor erik ağacının dallarında boncuğa benzer oluşumlar ve aşırı miktarda çok hızlı hareket eden karıncalar var. Oldukça vahşi görünüyorlar :) Boncukları ezince içlerinden koyu pembe bir sıvı çıkıyor. Ayrıca dalların arasında ikamet eden bol miktarda örümcek de var. Zaten anlamadığım bir şekilde bahçedeki bütün bitkiler örümcek ağlarıyla kaplı.
Erik ağacının mevye adedi ve kalitesi her geçen yıl düşmekte. Geçen sene yapraklarda delikler vardı. Bu sene ise alttaki yeşil yapraklarda yer yer kırmızı-mor lekeler var. Yapraklar mora mı dönüyor yoksa böcek zararı mı anlayamadım. Boncukların ve lekeli yapraklardan birinin resmini ekliyorum.
İkinci sorunum kırkayaklarla ilgili. Bahçede yerde duran saksıların etrafı kırkayak dolu. Soluncanları kaçırmak için kullanılan ev yapımı ilaç tarifi bunlara da etki eder mi? Muhtemelen saksıların içi de yavru kırkayak kaynıyordur. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
mine hanım merhaba
sorumu yanıtlarsanız çok sevinirim.güllere göz aşısı yapıyorum acaba zamanımı.yoksa boşunamı uğraşıyorum 25 tane gül aşılamış durumdayım mayısta yaptıklarım tuttu,açmak üzereler. şimdiden teşekkürler.
Selamlar Mine Hanım,
Vaktiniz olursa Şu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=450786&postcount=267) mesajımda anlattığım sorun ile ilgili bilgi verebilirmisiniz?
Teşekkürler:)
Funda Kalaycıoğlu
25-06-2009, 14:32
Sayın Mine Hanım,
Bahçemde 1-1,5m.lik 10 tane dalı olan üstü çiçek dolu zakkumuma ne olduğunu anlamadım. İki gün içinde, çiçeklerden bir karış aşağıdaki yaprakların 20-25 cm.lik kısmı birden sararıp döküldüler. Sapların o kısımları kel kaldı. Resim ekleme şansım yok fakat iyice baktım; görünürde bit, sinek, örümcek, ur ya da normal dışı hiç bir oluşum yok. Toprağına da baktım, yalnızca solucan görebildim. Bir de karıncalar. Zakkumların hemen yanındaki bitkilerde de bir sorun yok.
Bahçemin diğer bölümlerindeki zakkumlarda böyle şeyler olmadığı için acaba bu zakkumda bir hastalık mı var diye korktum. Çim sulama dışında akşamları çalıların hepsine su da veriyoruz. Acaba zakkumumuma ne olmuş olabilir? Bana fikir verirseniz çok sevinirim.
Saygılar.
Mine Pakkaner
26-06-2009, 23:04
...Bir hafta önce aldığım iki adet sardunyayı saksılara aktarırken köklerinin arasında yuvarlak, parlak yeşil, boncuk gibi küçük toplar gördüm. Ezdiğimde parlak beyazımsı bir yarı sıvı maddeyle dolu olduğunu gördüm. Daha önce karşılaşmadığım için soruyorum. Ne olabilir? ...
Bu tanımınızdan net bir fikir edinemedim, keşke hiç olmazsa bir fotoğrafa bakma şansımız olsaydı. :)
Mine Pakkaner
26-06-2009, 23:09
Mine Hanım;
Benim bahçemde 2 elma ağacım var.Küçük olan hiç çiçek açmıyor.Büyük olan bu sene bol çiçek açtı.Fakat bazılarını meyvedeyken döktü.Şu anda ceviz büyüklüğünde ürün oldu.Fakat ağaçtan düşmeye devam ediyor.Bu normalmidir.Yoksa bir hastalık mı var?
Pek çok sebebi olabilir. Hastalık da bunlardan biri. Çok su, az su, ani ısınma, nispi nem azlığı, testereli arı veya iç kurdu gibi zararlılar, az veya çok gübre...
Bir de fizyolojik normal dökülmeler vardır ki genelde haziran ayında olur.
Mine Pakkaner
26-06-2009, 23:12
...
Bir arkadaşımdan perlit rica etmiştim , gelen perlit sanırım hammaddesinin toz hali ,
gri renkte ,bildiğimiz granül şeklinde değil . Belkide inşaatlarda kullanılandan:confused:
Bu perliti bitkilerimde kullanabilirmiyim . Hangi işlemlerden geçirmeliyim ?
...
Toz perlit genelde zirai kullanıma pek uygun sayılmaz. Ancak saksı harçlarınıza katabilirsiniz. Öncesinde uygulayacağınız bir işlem de yok.
Mine Pakkaner
26-06-2009, 23:41
...
Limon ağacım ile ilgili bir sorum vardı, sitede yeni olduğum için herhalde yanlış yere yazdım, kimseden yanıt gelmedi. ...
Cevabınızı sorunuzun olduğu başlıkta verdim. :)
Mine Pakkaner
26-06-2009, 23:44
...
Evimdeki anthuriumumun, saksı değişiminden yaklaşık 3 ay sonra birkaç yaprağının ucunda kuruma ve bir yaprağının ortasına yakın bir yerde 50 kuruş büyüklüğünde önce sararan sonra da kahveringiye dönen bir leke oluştu.
Önerilerinizi takip ettiğimde bu konuyla ilgili oksijenli su ve aspirin kullanılmasını tavsiye ettiğinizi gördüm. Anthurium için de bu çözüm uygun mudur? Yaprak uçlarını keserek oksijenli su veya aspirinli solüsyon kullanmayı düşünüyorum. Ne dersiniz?
...
Aspirinli su ve oksijenli su evde pratik olarak uygulayabileceğiniz çözümler. Aspirin de oksijenli su da hem tedavi edici hem de aktivatör görevi görüyorlar. Genel olarak uygulanmadıkları bitki de yok. Siz de her ikisini de sırayla uygulayın. Bozuk yaprakları temizleyin, saksı altında su bırakmayın.
acemifüsun
27-06-2009, 12:41
Sevgili Mine Hanım ;arkadaşımın athuriumu iyi yaprak vermiş ,sorunu çiçeklerinin renginin kırmızıdan yeşile dönmesi,direk güneş ışığı almıyor, neden olabilir?Saygılar
Mine Pakkaner
28-06-2009, 23:13
Çiçekler geçerken renkleri yeşile dönebilir, endişe edecek bir durum yok.
Mine Pakkaner
28-06-2009, 23:15
...güllere göz aşısı yapıyorum acaba zamanımı.yoksa boşunamı uğraşıyorum ...
Bu mevsimde değil de baharda yapmanızı tavsiye ededrim.
Mine Pakkaner
28-06-2009, 23:30
...
yazlıktaki mor erik ağacının dallarında boncuğa benzer oluşumlar ve aşırı miktarda çok hızlı hareket eden karıncalar var....
...Geçen sene yapraklarda delikler vardı. Bu sene ise alttaki yeşil yapraklarda yer yer kırmızı-mor lekeler var. Yapraklar mora mı dönüyor yoksa böcek zararı mı anlayamadım...
...kırkayak dolu. Soluncanları kaçırmak için kullanılan ev yapımı ilaç tarifi bunlara da etki eder mi? ...
Boncuk dedikleriniz bir çeşit zararlı, kabuklu bit. Karıca ile bitler arasında ortak yaşam ilişkisi var bu yüzden karınca gezen bitkide mutlaka bit de vardır. Bu ilişkiyi daha önce de birkaç kez açıklamıştım. Yetki belgeli ziraat mühendisinize reçete yazdırarak sorunu çözümleyebilirsiniz.
Yapraklardaki geçen sene var olan delikler için fikir yürütmek zor ama bu yaprak delen veya diğer adıyla çil hastalığı olabilir.
Renk dönmesi sizi endişelendirmesin.
Kırkayaklara karşı deneyip uyguladığım bir ev yapımı tarif yok, siz diğer tarifleri uygularsanız sonuçlarını lütfen bizle paylaşın.
Mine Pakkaner
28-06-2009, 23:34
...
Bahçemde 1-1,5m.lik 10 tane dalı olan üstü çiçek dolu zakkumuma ne olduğunu anlamadım. İki gün içinde, çiçeklerden bir karış aşağıdaki yaprakların 20-25 cm.lik kısmı birden sararıp döküldüler. Sapların o kısımları kel kaldı...
Acaba zakkumumuma ne olmuş olabilir? ...
Bu anlatımınız bana hiçbir fikir vermedi. Keşke bir fotoğrafla bitkinin durumunu gösterebilseydiniz, en azından endişenizin yersiz olup olmadığına bakardık.
acemifüsun
29-06-2009, 01:00
Teşekkürler Mine Hanım;)
ninina84
29-06-2009, 15:47
Boncuk dedikleriniz bir çeşit zararlı, kabuklu bit. Karıca ile bitler arasında ortak yaşam ilişkisi var bu yüzden karınca gezen bitkide mutlaka bit de vardır. Bu ilişkiyi daha önce de birkaç kez açıklamıştım. Yetki belgeli ziraat mühendisinize reçete yazdırarak sorunu çözümleyebilirsiniz.
Yapraklardaki geçen sene var olan delikler için fikir yürütmek zor ama bu yaprak delen veya diğer adıyla çil hastalığı olabilir.
Renk dönmesi sizi endişelendirmesin.
Kırkayaklara karşı deneyip uyguladığım bir ev yapımı tarif yok, siz diğer tarifleri uygularsanız sonuçlarını lütfen bizle paylaşın.
Teşekkür ederim. Onların bit olabileceğini hiç düşünmemiştim. Bit küçük olur gibi geliyor bana :D Karınca bit ilişkisini bahçedeki salkımda çok rahat gözlemleyebiliyorum maalesef. Bazı dallar tamamen siyah bitler ve karıncalarla kaplı. Bitki çok dallı budaklı olduğu için her noktasını ilaçlayamıyoruz ve sonuç olarak bitler mutlu mesut mor çiçeklerin arasında ikamet etmeye devam ediyor.
Mine Hanım merhabalar,
Mavi Ladinlerde resimlerdeki gibi bir hastalık söz konusu. İbrelerin rengi mora dönüyor, daha ilerki safalarında da ibre dökülüyor.
Hastalıklı ilgili türkçe kaynak bulamadım. Yabancı kaynaklarda hastalıklı bitkilerin fotoğrafları çok benzerlik gösteriyor, Hastalığın 'Scirrhia acicola','Dothistroma pini' ya da 'Rhizophaera kalkhoffii' olma ihtimali söz konusu fakat ayrım yapamadım. Hastalık her yıl bu zamanlarda ortaya çıkıyor ve bir çok bitkinin ölümüyle sonuçlanıyor.
Konuyla ilgili paylaşımlarınızı bekliyorum.
Teşekkür ederim.
Bu mevsimde değil de baharda yapmanızı tavsiye ededrim.
Teşekkürler mine hanım.
tolgahann
02-07-2009, 23:39
Mine hanım sanırım burada (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=14935) ki sorumun cevabını siz biliyorsunuzdur.Yardımcı olursanız çok sevinirim.
Merhaba Mine Hn.,
Benim sormak istediğim, benjamin bitkisinin boyunun kısa tutup çalı olarak kullanılabilir mi? Amacım yürüyüş yolunun kenarlarını benjamin bitkisiyle süslemek.
maviperi
04-07-2009, 15:42
Merhaba Mine Hanım,
Benim sorum Melisamla ilgili olacak.Melisam gayet güzel büyümekteydi,bir hafta öncesine kadar ancak o zamandan beri yapraklarında sararma oluyor ve dökülüyor.Yeni oluşan minicik yaprakları bile.Dün balkona çıkarıp toprağını havalandırdım,güzelce yıkadım.Bu işlemden sonra saksının dibinde bir solucan buldum.Acaba neden bu olabilir mi?Ben çiçek bakımı konusunda epey acemiyim.İlk kez çiçek bakıyorum ,bu konuda çok acemiyim.Yardımlarınızı bekliyorum.Şimdiden teşekkür ederim.Saygılarımla...
tourkana
05-07-2009, 10:16
İyi günler Mine Hanım ,
Birkaç sorum olacak , yanıtlayabilirseniz bana çok yardımcı olursunuz.
Akçaağacımın gövdesinde beyaz çizgiler oluştu,ve gittikçe artıyor. Unlu bit değil, kazıyınca çıkıyor..Ağacın sağlığı gayet iyi, bir tane bile kuruyan yaprağı yok.. Toprakta yer örtücü olarak kullandığım arap saçından kaynaklanıyor olabilir mi , belki de Akçaağaç Ak sıfatını bu maddeden alıyordur, Sizce bu bir hastalık mı?
Bunun dışında çamlardan ahşap saksının üstüne döküldüğünü farkettiğim, gürgen ve incir yapraklarında da gördüğüm susam şeklinde, ezince beyaz sıvı çıkaran duran kırmızı ayaksız varlıklar var? Bunlar nedir, kurtulmak için ne yapabilirim?
Merhabalar,
Ben Afrika menekşeleri hakkında bilgi araştırırken buraya ulaştım ve uye oldum.Benim 7 tane farklı menekşem ve onlarla ilgili bazı sorunlar için yardım rica ediyorum.Menekşelerimin 3 tanesi bu yaz 4 tomurcuk cicek birdaha tomurcuk gelmedi.
Bazılarının dış yapraklarında salma/ yumusama var.
Bazılarında ise cok yeni fide cıktı ama sanki hic buyumuyorlar hep aynı boydalar.
Son olarakta 7 meneksenin topragında da su dokunce zıplayan beyaz bocekler var bunlar ciceklerime zarar verir mi ? Eger varsa, dogal yollarla bunlardan nasıl kurtulabilirim.
Not : Menekşeler cam onunde duruyorlar ogleden sonra gunes geliyor cogunlukla tul cekiyorum.3-4 gunde topraga elimle kontrol edip su ve 8 gunde birde genel kapsamlı bir sıvı gubre veriyorum
Mine Pakkaner
09-07-2009, 08:17
Mine hanım sanırım burada (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=14935) ki sorumun cevabını siz biliyorsunuzdur.Yardımcı olursanız çok sevinirim.
Sorunuzun cevabını sadece o gübreyi kullanmış ve görmüş olsaydım bilebilirdim. Maalesef piyasada şişesinde bile görmedim:)
Mine Pakkaner
09-07-2009, 08:19
Merhaba Mine Hn.,
Benim sormak istediğim, benjamin bitkisinin boyunun kısa tutup çalı olarak kullanılabilir mi? Amacım yürüyüş yolunun kenarlarını benjamin bitkisiyle süslemek.
Elbette yapabilirsiniz. Yalnız varyeteyi seçerken alacalılardan seçmeyin. Kıbrıs'ta dış mekanda sorunsuzca kullanabilirsiniz benjamini.
Mine Pakkaner
09-07-2009, 08:25
Merhaba Mine Hanım,
Benim sorum Melisamla ilgili olacak.Melisam gayet güzel büyümekteydi,bir hafta öncesine kadar ancak o zamandan beri yapraklarında sararma oluyor ve dökülüyor.Yeni oluşan minicik yaprakları bile.Dün balkona çıkarıp toprağını havalandırdım,güzelce yıkadım.Bu işlemden sonra saksının dibinde bir solucan buldum.Acaba neden bu olabilir mi?Ben çiçek bakımı konusunda epey acemiyim.İlk kez çiçek bakıyorum ,bu konuda çok acemiyim.Yardımlarınızı bekliyorum...
Bir veya birkaç solucan yaprak sararmasına neden olmaz.Yeni oluşan yapraklarda bile sararma varsa akla genel bir beslenme problemi gelmekte. Sitedeki fizyolojik hastalıklar ve bitki besin eksiklikleri başlıklarını okuyunuz. Dengeli bir gübre verin. Gübrelerle ve besin eksiklikleri başlıkları size dengeli gübre kavramını da açıklayacak. Acemi olduğunuz için bu bilgiler bitkilerle olan maceranızda size ışık tutacaktır.
Bir bitkinin üstelik de bu mevsimde köklerini topraktan ayırıp yıkamanız onun şok geçirip ölmesine bile yol açar. Dikkat ediniz.
Kolaylıklar dilerim.
maviperi
09-07-2009, 12:47
Sayın Mine Pakkaner,
Yardımlarınız için çok teşekkür ederim.Saygılarımla...
tolgahann
09-07-2009, 13:11
Teşekkür ederim Sn.Mine pakkaner.
mine hanım merhaba
bölgemde mısır tarlalarında cüce ağustos böcekleri yapraklarde ciddi zarara sebeb oldu. tarım bakanlığında tescilli bir ilaç yok. cypermethrin ve lambda-cyhalothrin kullandık, kullandığımız ilaçlardan istediğimiz neticeyi alamadık. önerebileceğiniz bir ilaçlı veya organik mücadele varmı
selamlar
Mine Pakkaner
13-07-2009, 22:52
...
Akçaağacımın gövdesinde beyaz çizgiler oluştu,ve gittikçe artıyor. ... belki de Akçaağaç Ak sıfatını bu maddeden alıyordur, Sizce bu bir hastalık mı?
...susam şeklinde, ezince beyaz sıvı çıkaran duran kırmızı ayaksız varlıklar var? Bunlar nedir, kurtulmak için ne yapabilirim?
Beyaz çizgiler için endişe etmeyin. Bu sık sık görülen ve hayatiyeti etkilemeyen bir oluşum. Akçaağacın isimlendirilmesini etkilemiş midir hiç fikrim yok.
Ayaksız kırmızı yaratıklarınız içinse bir insektisit kullamanız faydalı olacak. Elinizde birçok insektisit olduğunu düşünüyorum. Geniş spektrumlu birtanesini tercih ediniz.
Mine Pakkaner
13-07-2009, 22:59
Merhabalar,
Ben Afrika menekşeleri hakkında bilgi araştırırken buraya ulaştım ve uye oldum.Benim 7 tane farklı menekşem ve onlarla ilgili bazı sorunlar için yardım rica ediyorum.Menekşelerimin 3 tanesi bu yaz 4 tomurcuk cicek birdaha tomurcuk gelmedi.
Bazılarının dış yapraklarında salma/ yumusama var.
Bazılarında ise cok yeni fide cıktı ama sanki hic buyumuyorlar hep aynı boydalar.
Son olarakta 7 meneksenin topragında da su dokunce zıplayan beyaz bocekler var bunlar ciceklerime zarar verir mi ? Eger varsa, dogal yollarla bunlardan nasıl kurtulabilirim.
Not : Menekşeler cam onunde duruyorlar ogleden sonra gunes geliyor cogunlukla tul cekiyorum.3-4 gunde topraga elimle kontrol edip su ve 8 gunde birde genel kapsamlı bir sıvı gubre veriyorum
Sıcak stresi yaprak saplarında aynı tarif ettiğiniz salma ve yumuşama etkisi yaratır. Su fazlalığı ve kök çürümesi de bu sonucu getirir ama siz kontrollü olduğunuzdan söz ediyorsunuz. Çok ışık ve fazla gübre de sıkıntı yaratır.
Güneşi sabah gören bir yere almanız mümkünse lütfen bitkileri yaz boyunca taşıyın. 15 gün beslemeyin.
Zıplayanlar muhtemelen toprak piresi doğal yöntemler ise bu zararlıda pek sonuç vermemekte.
Fotoğrafta yer alan ağacın ismini ve ankara yetişme imkanı olup olmadığını cevaplarsanız sevnirim.Alanya incekum bölgesinde bir kaç bahçesinde yer alan ağaçlardan birinin fotosudur.Teşekkürler
alaaddin23
15-07-2009, 10:44
Sayın pakkaner,
Amatörce bitki yetiştiriyorum ama iki yıldır önce yaprak biti ardından zerre büyüklükte örümcekler bitki sefasını sürmemi engellemekte.. Yaprak bitlerindeN doğal yoldan kurtulamadım (arap sabunu, sarımsak, domates yaprağı suyu vs.. fayda vermedi) ve bu sene daha az korkutucu görünen ama yeni sürgünleri hatta çıkmış biber ve yaprakları ağla çevreleyip hafif esintide düşmesine sebep olan nokta kadar beyaz örümceklerden çekiyorum! Beş on saksı için kimyasal ilaç kullanmak istemiyorum ve kararlıyım da kullanmamaya bu yüzden doğal yolla nasıl kurtulabilirim? Çığrından çıkanları attım ama diğerlerinde de aynı tarzda ufaktan ağlar görmekteyim... Ve genellikle biberlerimde çıkıyorlar...
Yardımınızı bekliyorum..
Bu zararlılar hakkında bilgi alabilirmiyim? Top akasyanın bazı dallarında küme olarak yer etmiş durumdalar ve agacın yapraklarında, yeni sürgünlerinde kıvırcıklaşmalar var. Acaba sebebi bu zararlılar olabilir mi? Teşekkür ederim
Süleyman Koçak
20-07-2009, 10:48
Merhaba Mine Hanım.
Benim gibi amatör diğer birçok arkadaşın da kafalarında soru işaretleri oluşturan; hangi bitkinin hangi tip gübreyle (bitki besiniyle) beslenmesinin daha doğru olacağı hususunu bir kez daha gündeme getirmek istedim. Zira aldığımızdaki kadar gösterişli ve sağlıklı bitkiler yetiştiremiyoruz evlerimizde.. Elbette bitkinin besin ihtiyacı, saksı harcının yapısı ve içeriği ile doğrudan alakalı. Ama genel olarak bir değerlendirme yapmak mümkün ise bu konuda yardımınızı bekliyoruz. Şöyle ki; e-derginin nisan sayısında (http://www.agaclar.net/dergi/nisan07.html)yelken çiçeğinin 20-20-20 lik kompoze bir gübre ile beslenmesini önermiştiniz. Yine benim alaca benjaminimdeki yaprakların alacalılıklarını muhafaza edebilmek için Potasyum ağırlıklı besinler önermiştiniz.
Bunun gibi evlerimizde daha çok bulundurduğumuz alaca benjamin, düz yeşil yapraklı benjamin, şeflera, dracaena marginata, mumçiçeği, peygamber kılıcı, difenbahya, föniks,... gibi bitkilerin hangi tür besinlerle takviye edilmesi gerektiği konusunda bizleri aydınlatacağınızı ümit ediyoruz.
Piyasada (İç Anadolu) sıkça gördüğümüz ayvalı ve hobby marka besinler var. Üzerlerinde "bütün bitkiler için ideal" ibaresi var. Ama ayrıca "çiçekli bitkiler" ve "çiçeksiz bitkiler" için yazanları da var. Hangisini kullanmamız daha uygun olur, doğrusu biraz mütereddidim.
Hele birde yapraktan verilebilecek gübreler var ki (mavi şeker gibi olanlar) o konuya girmek bile istemiyorum:)
Saygılar..
Mine Pakkaner
20-07-2009, 20:39
...
bölgemde mısır tarlalarında cüce ağustos böcekleri yapraklarde ciddi zarara sebeb oldu. tarım bakanlığında tescilli bir ilaç yok. cypermethrin ve lambda-cyhalothrin kullandık, kullandığımız ilaçlardan istediğimiz neticeyi alamadık. önerebileceğiniz bir ilaçlı veya organik mücadele varmı
...
Bu zararlı maalesef son senelerde ciddi zarar yapmaya başladı. Ancak bizde sorun olmadığı için mücadelesi konusunda detaylı bir bilgim de yoktu, sizin için kısaca araştırdım.
Öncelikle bu zararlılar için mısırda ruhsatlı ilaç bulamadım. Genel olarak sebzelerde yaprak piresi mücadelesinde kullanılan ilaçlar denenebilir. Ben İmidacloprid+ Betacyfluthrin etki maddeli OD formülasyonlu ilaçtan memnunum. Reçetelerinizi yazan mühendis sizi yönlendirecektir. Bu derece sorun olduğunda tarım il müdürlüklerinin yönergelerini takip etmek faydalıdır.
Organik mücadele sarı tuzak. Güzel sonuç ta veriyor ama koca tarlalarda nasıl uygulanır...
Bu arada tarla kenarlarında içindeki yabancı otlardan özelikle domuz pıtrağı, kanyaş, ebegümeci, horoz ibiği ve tarla sarmaşığı üzerinde beslendikleri biliniyor. Hatta araştırmalarda bu otlar yoğunsa zararlının da çok yoğun olduğu tespit edilmiş. Kısaca yabancı ot mücadelesine dikkat.
Mine Pakkaner
20-07-2009, 20:49
Bu zararlılar hakkında bilgi alabilirmiyim? Top akasyanın bazı dallarında küme olarak yer etmiş durumdalar ve agacın yapraklarında, yeni sürgünlerinde kıvırcıklaşmalar var. Acaba sebebi bu zararlılar olabilir mi? Teşekkür ederim
Oy oy oy, bu bir torbalı koşnil kolonisi. Sebebi elbette bu zararlı olabilir. Kimyasal mücadelesi yok, doğada bulunan bir yararlı böcek tarafından kontrol edilir. Bulaşık dalları kesip atın, kalın dallardakileri ise bir bez sıyırıp temizleyin.
Mine Pakkaner
20-07-2009, 21:33
... beyaz örümceklerden çekiyorum! Beş on saksı için kimyasal ilaç kullanmak istemiyorum ve kararlıyım da kullanmamaya bu yüzden doğal yolla nasıl kurtulabilirim? ...
Bazen doğal yollarla mücadele sizi zorlayabilir. Ama bıkmadan usanmadan verdiğimiz terkipleri münavebeli uygulayınız. Haftalık uygulama yapınız.
Mine Pakkaner
20-07-2009, 21:50
...
Bunun gibi evlerimizde daha çok bulundurduğumuz alaca benjamin, düz yeşil yapraklı benjamin, şeflera, dracaena marginata, mumçiçeği, peygamber kılıcı, difenbahya, föniks,... gibi bitkilerin hangi tür besinlerle takviye edilmesi gerektiği konusunda bizleri aydınlatacağınızı ümit ediyoruz...
Benjamin için azot ve potasyumu yüksek yavaş çözünür bir gübre kullanın.
Şeflera için azot fosfor ve potasyum oranları 3-1-2 gibi oranlarda olanı seçin, benjamin gibi yani. Alacalı olanlarda ise 2-3-1 gibi fosfor yüksek oranları tercih edin (bu oranları örnek olsun diye veriyorum).Difenbahyada alacalı olduğu için 2-3-1 gibi oranlar seçilmeli. Peygamber kılıcı 3-2-1, föniks ise 3-1-2 oranlarını sever.
Bunların hepsinin baharda ilk gübrelemelerini azotu yüksek bir besinle yapın.
Hepsi ayrıca minör element katkısını, amino asitleri, humik ve fulvik asitlari çok güzel tüketecektir.
Sitedeki gübreleme yazılarını okursanız elementlerin çalışma şeklini
Mine Pakkaner
20-07-2009, 21:59
Merhaba Mine Hanım, çelik konusunda size danışabilir miyim,
Sakarya'da meyvecilikle uğraşıyoruz, genelde elma ve ayva,
kafana takılan birşey var, çelik sadece anaçlara mı uygulanıyor, yani yoz ağaçlarda mı yapılıyor, örneğin aşılanmış bir willeams pride veya starking vs.vs 'ten çelik alıp çoğaltamaz mıyım?
genelde şu ibareyle karşılaşıyorum, "çelikle üretimde, alınan çelik ana bitkinin tüm özelliklerini taşır." o zaman bunu aşınlanmış elmalarda da kullanbilirim değil mi ?
yoksa sadece anacı çelikle çoğaltıp sonra aşı mı yapmayılım ?
biraz uzun oldu sanırım :) şimdiden teşekkürler
Aşılı bir bireyden alacağınız çeliği köklendirirseniz ana bitkinin özelliklerini aynen taşıyacağı doğru. Ancak şunu gözardı etmemelisiniz, anaç da önemli, anaç bodurluğu sağlar, sıcaklık, toprak, tuzluluk, hastalık ve zararlılara dayanıklılığı belirler. Anaç ve kalem beraber çalışır. Çok beğendiğiniz çeşidi başka anaç üzerine aşılayın aynı sonucu almazsınız. Kısaca beğendiğiniz özellikleri birlikte geliştirirler.
Süleyman Koçak
23-07-2009, 16:57
Merhaba Mine Hanım.
(Uygun başlıkta konuyu sordum ama cevap konusunda tatmin olmayacağımı düşündüğüm için size soruyorum, orada daha çok zirai bilgiler var çünkü.)
Tavsiyeniz üzerine evdeki salon bitkilerime uygulamak için, hemen en yakındaki tarım ilaçları satan bir yere gittim ve fotoğraftaki ürünü satın aldım(1 kg/5 TL). Sıvısı da vardı ama tarihi 2 yıl geçmişti. Ancak bu ürünü nasıl kullanacağımı bir türlü kestiremedim. Zira satan kişi de çok bilgi sahibi değil idi. Ölçüsü nasıl olacak,sulandırarak mı, direk saksıya mı vereceğim, yaprağa uygulama nasıl olacak?" Leonardit ve Humik asit" başlığını tamamen okumama rağmen bu sorularıma cevap bulamadım. Çünkü verilen ölçüler dekar genelde başına, veya ağaç başına.
Şöyle kaşıklı, bardaklı, kapaklı, pet şişeli v.s. ölçülerle nasıl kullanacağımız konusunda yardımcı olursanız sevinirim. Yıllık iznim nedeniyle üç hafta boyunca bitkilerimden ayrı kalacağım. Gitmeden uygulamak istiyorum..
Çok teşekkürler Mine Hanım. Başımız belada desenize:(
denizkedisi
25-07-2009, 12:36
Bahçemde neler oluyor?:(
Adalet Yağcı
26-07-2009, 21:38
Sayın Mine Pakkaner.
Bu gün badem ağacımda bazı canlılar gördüm, ve etrafında yüzlerce eşekarıları vardı.
Ağacın çeşitli dallarında konuşlanmışlar, ne zaman oluştuğunu bilmiyorum.
Elimde NeemAzal var, 25 L. SUYA 125ML. kullanarak bu böceklerden kurtulabilirmiyim, yoksa kimyasal mı kullanmam gerkecek :(
Diğer ağaçlarıma da geçmiş olabileceğini düşünmek bile istemiyorum, bahçemde bu canlıyı ilk defa görüyorum.
didem erdinç
27-07-2009, 14:59
Sayın Mine Pakkaner ; benim sorum ortancamla ilgili olacak.Ortancamın rengi toz pembe,onu çeşitli gübreleme yöntemleriyle rengini koyulaştırabileceğimi duydum.(yapı marketlerde böyle ürünler satıyorlar,fiyatı 41,50 tl)mürekkeple renginin değişeceğini de söyleyen var,özel bitki boyaları olduğunu söyleyen de.Gerçekden ortancamın rengini koyulaştırabilir miyim?Sitede araştırdım ama bir sonuç bulamadım.O yüzden sizin bilğilerinizden faydalanmak istiyorum.Eğer yapılıyorsa nasıl yapabilirim?Şimdiden teşekkür ederim.
salserol
29-07-2009, 17:26
Mine hanım, iyi günler dilerim. 3 sene evvel dikmiş olduğum 1 adet portakal ve 1 adet limon ağaçlarım, nedense bu 3 senelik süre zarfında hep hastalıklı bir görünüm sergiliyorlar. Yapraklar hep solgun ve kırılgan bır durumda. Ağaçlar bahçemdeki ilk bitkilerin olması nedeni ile tecrübesizliğime denk gelmiş olabilir ve çukurlar 50 -60 cm derinliğinde açılmış olup, altına kaya olması muhtemeldir.
Çevremdeki insanların demesi üzerine, kazık kökün kayaya değmesi sadece büyümesini durdurur ve bonsai misali küçük fakat sağlıklı bir ağacımın olması gerekirdi. Ağaçları ilk dikmemle "galeri güvesi" ve "kırmızı örümcek" ile tanışmış olmamdan dolayı mütemadiyan mücadelesi yapılmıştır. Limon ağacım ilk defa bu sene meyve tutmuştur(10 adet) ve portakal ağacı her sene bol çiçek vermesine rağmen sadece 2 adet meyve vermektedir. Ağaçlar organik ve suni gübre ile gübrelenmektedir. Ayrıca yaprak sararmalarını bertaraf etmek için demir içerikli yaprak gübresi püskürtülerek tatbik edilmiştir.
Resimlerde börülen beyaz kalıntılar suyun kirecinden kaynaklanıyor kanaatindeyim.
Sayın Mine Hanım, sizce ağaçlarımın durumları hakkında nasıl bir yorum ve tedavi salık verirsiniz?
Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim ve iyi günler dilerim.
Erol DOĞAN
Süha Şendoğan
31-07-2009, 18:12
Sn.Mine hanım,
Benzer sorun bendede mevcut, yaz başında aldığım kamquat fidesi balkonda geniş bir saksıda yaşamını sürdürüyor.
Balkona kısa sürede uyum sağlayan fide son günlerde yapraklarda cansızlık ve içe kıvrılmalar başgösterdi.
Fidede yapraklarda bit vs konrolu yaptım hiçbir sorun görülmüyor ama balkon sadece öğle sıcağında 2 saat güneş görüyor.
Vitamin eksikliği neden olabilirmi?
Kadir Başkök
02-08-2009, 15:39
Mine hanım selamlar;
Geçtiğimiz günlerde bir çiçek aldım fakat ismi ve büyüme formu hakkında bir bilgim yok. Sizin engin bilginize danışmak istedim, teşekkür ederim...http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=29134&c=651http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=29135&c=651
Kadir Başkök
02-08-2009, 15:41
Diğer resim.http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=29135&c=651
kumlutoprak
02-08-2009, 18:23
Artik balkonda duran limon agacinin yaprak arkasinda bu canliyi hizli hareket eden bir nokta olarak gordum. bu canli yavas yavas limonun yapraklarini dokmesine sebep oluyor. pelinotu (tarhun) ve acıbiber ilacını yapip ilk kez gecen hafta limona sis gibi puskurttum. yarin da yapacagim. ama dogru ilaci mi kullaniyorum bilmiyorum. Canlinin ne oldugunu anlamak icin yardim istiyorum.
Mine Hanım , Merhaba
Menekseler icin verdiginiz bilgi icin tesekkur ederim.Simdi sorum melissam icin ; İcmekanda balkon kapısının arkasında oldukca ışık alan bir yerde ancak yapraklarda dokulme var..Yeni filizler cikiyor ancak sonra tekrar dokuluyor. Toprakta solucan olma ihtimali var birde cok ayakli kahverengi gibi yaklasık 1 cm boyunda bir bocek topraga girip cikiyordu..Ne yapabilirim ?..(Resimde gonderecektim ancak nasıl yukleyecegimi bulamadım.)
Tesekkurler...
mine hanım merhaba benim acil bir sorum var yardımcı olursanız çok sevinirim.bizim apartmanımızın ön kısmı hafif eğimli ve oraya yayılıcı ardıç dikmeye karar verdik. bu fidanları şuanda uygun fiyatlı alıcaz ancak eylül sonunda dikim yapıcaz.fidanları saksıda mı almamız uygun olur yoksa poşette 2 ay muhafaza edebilirmiyiz.birde bu fidanların dikim aralıkları kaç metre veya cm.olmalıdır.çok önemli...
liquidambar-
06-08-2009, 13:43
Mine hanım merhabalar benimde bir sorum olacak ben örneğin çim derzli kayrak taşı döşemelerinde 1m2,m2ye toprak serimi için ortalama kaç kişi ile ne kadar süre gereklidir bunları öğrenmek istiyorum yardımcı olursanız çok mutlu olurum sevgiler...
Mine Pakkaner
09-08-2009, 14:23
Sayın Mine Pakkaner.
Bu gün badem ağacımda bazı canlılar gördüm, ve etrafında yüzlerce eşekarıları vardı.
Ağacın çeşitli dallarında konuşlanmışlar, ne zaman oluştuğunu bilmiyorum.
Elimde NeemAzal var, 25 L. SUYA 125ML. kullanarak bu böceklerden kurtulabilirmiyim, yoksa kimyasal mı kullanmam gerkecek :(
Diğer ağaçlarıma da geçmiş olabileceğini düşünmek bile istemiyorum, bahçemde bu canlıyı ilk defa görüyorum.
Zararlının ne olduğundan emin olamadım. Neemazal genel insektisit yönüyle etki edecetir diye düşünüyorum. Sonuca göre görüşelim.
Mine Pakkaner
09-08-2009, 14:37
Sayın Mine Pakkaner ; benim sorum ortancamla ilgili olacak.Ortancamın rengi toz pembe,onu çeşitli gübreleme yöntemleriyle rengini koyulaştırabileceğimi duydum.(yapı marketlerde böyle ürünler satıyorlar,fiyatı 41,50 tl)mürekkeple renginin değişeceğini de söyleyen var,özel bitki boyaları olduğunu söyleyen de.Gerçekden ortancamın rengini koyulaştırabilir miyim?Sitede araştırdım ama bir sonuç bulamadım.O yüzden sizin bilğilerinizden faydalanmak istiyorum.Eğer yapılıyorsa nasıl yapabilirim?Şimdiden teşekkür ederim.
Ortancanın rengini pH ile ayarlıyprsunuz. Alkali toprak pembe, nötr beyaz ve asit topraklar mavi rengi destkliyor. Koyu pembe - açık pembe oluşuysa çeşit özelliği. Ancak mavi rengi ve pembe rengi gübre ile ayarlamanız mümkün. Pembenin dah canlı olması içinse tarım kireci, demir ve üre gübresi verin. Sakın yanılıp şeker gübre vermeyin. Asidik etkili olduğu için pembeleşmeyi bozar.
Mutlu Kutlu
09-08-2009, 14:41
Diğer resim.http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=29135&c=651
bu bitkinin ismi ''duranda'' Latincesini bilmiyorum. Saygılar.
Mine Pakkaner
09-08-2009, 15:12
Mine hanım selamlar;
Geçtiğimiz günlerde bir çiçek aldım fakat ismi ve büyüme formu hakkında bir bilgim yok. Sizin engin bilginize danışmak istedim, teşekkür ederim...http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=29134&c=651http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=29135&c=651
Bu bir duranta. Yaprak döken ve yerden dik dallanan bir çalı.
Sevgili Mine Hanım
evet belki saçma bir soru gelecek ama bilmediğim için sormak zorundayım (cahillik başa bela;)) Son günlerde (evde üç defa karşılaşınca) çiyan korkusu sardı. Sitede okuduğum kadarı ile ilaçlandıktan sonrada tekrar ortaya çıktığını yazan arkadaş var. Acaba diyorum bitkiyi dikeceğimiz toprağı bir miktar fırınlasak, bitkileri besleme değerinde ne gibi değişim olur? Bu da çözüm değilse lütfen yol gösterir misiniz...
Saygılar
http://www.agaclar.net/forum/../dergi/images/mart.jpg (http://www.agaclar.net/forum/../dergi/mart07.html)
Mart 2007 (http://www.agaclar.net/forum/../dergi/mart07.html)
Mine Pakkaner / Evde, Bitkilerimiz İçin Hijyen
Mine Pakkaner
16-08-2009, 21:06
Mine hanım merhabalar benimde bir sorum olacak ben örneğin çim derzli kayrak taşı döşemelerinde 1m2,m2ye toprak serimi için ortalama kaç kişi ile ne kadar süre gereklidir bunları öğrenmek istiyorum yardımcı olursanız çok mutlu olurum sevgiler...
Bu konuda http://www.egesera.com.tr/pages.php?item=0,5,13 de de bilgi verdim. 1 işçi bir günde toprağın tesviyeli ve hazır olması durumunda 30 m2 alanı rahatça taş döşer ve arasına toprak serip ekim yapabilir. Tesviye ve taban toprağı serimi içinse kafadan bir gün ve metraj veremem çünkü arazinin ve toprağın yapısına bağlı olarak değişir.
Mine Pakkaner
16-08-2009, 21:09
mine hanım merhaba benim acil bir sorum var yardımcı olursanız çok sevinirim.bizim apartmanımızın ön kısmı hafif eğimli ve oraya yayılıcı ardıç dikmeye karar verdik. bu fidanları şuanda uygun fiyatlı alıcaz ancak eylül sonunda dikim yapıcaz.fidanları saksıda mı almamız uygun olur yoksa poşette 2 ay muhafaza edebilirmiyiz.birde bu fidanların dikim aralıkları kaç metre veya cm.olmalıdır.çok önemli...
Fidanları poşet yerine saksıda almanız onların sağlığı açısından daha iyi olur. Saksıdaki fidanı daha rahat sularsınız.Poşetli fidan ise herzaman daha ucuzdur. Yayılıcı ardıçları yer örtücü olarak dikeceğiniz için 30 cm çapında fidanlar alırsanız m2 ye 3 adet dikersiniz.
Mine Pakkaner
16-08-2009, 22:58
... pelinotu (tarhun) ve acıbiber ilacını yapip ilk kez gecen hafta limona sis gibi puskurttum. yarin da yapacagim. ama dogru ilaci mi kullaniyorum bilmiyorum. ..
Sarımsaklı ve arapsabunlu terkipleri deneyin. Ayrıca bahsedilen pelin otu tarhun değil. Tarhun Artemisia dracunculus, pelin ise Artemisia absinthium. Kısaca baharat olarak kullanılan tarhun işinize yaramayacaktır.
Mine Pakkaner
16-08-2009, 23:02
...sorum melissam icin ; İcmekanda balkon kapısının arkasında oldukca ışık alan bir yerde ancak yapraklarda dokulme var..Yeni filizler cikiyor ancak sonra tekrar dokuluyor. Toprakta solucan olma ihtimali var birde cok ayakli kahverengi gibi yaklasık 1 cm boyunda bir bocek topraga girip cikiyordu...
Oldukça ışık alan çok bol ışık ve güneş alan bir yerde durmalı. Düşünün bütün Ege ve Akdeniz'de güneşin altında yaşayıp deli gibi çiçek açıyorlar. Solucan ve gördüğünüz zaralı değil ışık, sulama ve besin etkili olacaktır. Yine de eliniz de varsa uygun bir ilaçla toprağı ilaçlayabilirsiniz.
Mine Pakkaner
16-08-2009, 23:16
Mine hanım, iyi günler dilerim. 3 sene evvel dikmiş olduğum 1 adet portakal ve 1 adet limon ağaçlarım, nedense bu 3 senelik süre zarfında hep hastalıklı bir görünüm sergiliyorlar. Yapraklar hep solgun ve kırılgan bır durumda. Ağaçlar bahçemdeki ilk bitkilerin olması nedeni ile tecrübesizliğime denk gelmiş olabilir ve çukurlar 50 -60 cm derinliğinde açılmış olup, altına kaya olması muhtemeldir.
Çevremdeki insanların demesi üzerine, kazık kökün kayaya değmesi sadece büyümesini durdurur ve bonsai misali küçük fakat sağlıklı bir ağacımın olması gerekirdi. Ağaçları ilk dikmemle "galeri güvesi" ve "kırmızı örümcek" ile tanışmış olmamdan dolayı mütemadiyan mücadelesi yapılmıştır. Limon ağacım ilk defa bu sene meyve tutmuştur(10 adet) ve portakal ağacı her sene bol çiçek vermesine rağmen sadece 2 adet meyve vermektedir. Ağaçlar organik ve suni gübre ile gübrelenmektedir. Ayrıca yaprak sararmalarını bertaraf etmek için demir içerikli yaprak gübresi püskürtülerek tatbik edilmiştir.
Resimlerde börülen beyaz kalıntılar suyun kirecinden kaynaklanıyor kanaatindeyim.
Sayın Mine Hanım, sizce ağaçlarımın durumları hakkında nasıl bir yorum ve tedavi salık verirsiniz?
Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim ve iyi günler dilerim.
Erol DOĞAN
Baştan başlayarak dikim tekniğinizden ilk gübrelemeye incelemek gerek. Ancak ana sorun besleme gibi duruyor. Yapraklarda leke bırakan bir sulama niye bunu da merak ettim. Sulama sırasında yaprakları ve çiöekleri, meyveleri ıslatmayın. Dipten sulama yapın. Bu tozlaşmaya ve meyve tutmaya da engel olur. Kireç fazlalığı bitkide besin alımını etkiler. Bu konuda pek çok kez yazıp hangi aralıklarda hangi besinlerin alınamadığını da detaylı anlattım. Yapmanız gereken ilk aşamada düzgün bir besleme. Kireç demir alımını ciddi şekilde etkilemekte demir kullanmaya devam edin ama topraktan verin. Çinko ve magnezyum gibi iz elementlerle birlikte MAP gübresi de verin.
http://www.alata.gov.tr/turkce/yayinlar/bitki_besleme/asset/Turuncgillerde%20Gubreleme.pdf
adresindeki turunçgil gübreleme rehberi elinizde bulunsun.
Mine Pakkaner
16-08-2009, 23:19
..amquat fidesi balkonda geniş bir saksıda yaşamını sürdürüyor.
Balkona kısa sürede uyum sağlayan fide son günlerde yapraklarda cansızlık ve içe kıvrılmalar başgösterdi.
Fidede yapraklarda bit vs konrolu yaptım hiçbir sorun görülmüyor ama balkon sadece öğle sıcağında 2 saat güneş görüyor.
Vitamin eksikliği neden olabilirmi?
Sıcak ve su stresi de olabilir. Balkon betonundan yansıyan öğle sıcağı haşlama etkisi yapar. Besin eksikliği genelde kamkatta yapraklarda kıvrılma yapmaz.
Mine Pakkaner
16-08-2009, 23:23
... sokaktaki bnejamin agacından biraz tohum topladım acaba bu tohumları ne zaman ekmem lazım kurumu olması gerekiyor veya yaş ekilirmi acaba.?
Tohumu kurutun, sonra bekletmeden heme ekin. Neden çelik almıyorsunuz? Kumda kolayca kökleniyor.
Mine Pakkaner
16-08-2009, 23:41
... aşağıda linkide vermiş olduğum gittigidiyorda gül ağacı tohumu ve fidanı ismiyle satışa sunulan ürünlerin bildigimiz aşı gülün budama sonucu baston gül dediğimiz şekle sokulan güllermi, yoksa ayrı bir tür ağaç mı olduğu konusunda tereddüte düştüm bu konu hakkında bilgilerinizi benimle paylaşırsanız sevinirim. forumda bu konu ile ilgili bir başlık bulamadım. İlginiz için şimdiden teşekkür ederim.
http://arama.gittigidiyor.com/?aramakategori=&aramakelime=g%FCl+a%F0ac%FD&search_type=detail
Verdiğiniz linkte aydınlatıcı hiç bilgi yok. Tohumdan bu şekilde gül alamazsınız. Ben itibar etmeyin ve fotoğrafa da aldırmayın derim.
Mine Pakkaner
16-08-2009, 23:44
Merhaba;
...bonsai adaylarından birin de böcek ve hastalık oluştuğunu fark ettim, agaclar.net te bu konuda araştırma yaparken oluşan bu problemin Mealy Bug denilen bir tür böcek olduğunu öğrendim, bunu gidermek için pyrethrum sprey denilen bir ilaç kullanmak gerekiyormuş, kemeraltında zirai ilaç satan yerleri araştırdım hiç birinde bu spreyi bulamadım, Doğa Tohumculuk ta bir kişi size danışabileceği bu konuda fikir alabileceğimi söyledi, böceklenen bonsai adayı bir "ardıç" şuan gayet sağlıklı durumda fakat bu beyaz böcekler çoğalmaya başladılar...
Bahsettiğiniz sprey kolay bulunmuyor. Onun yerine Neemazal kullanabilirsiniz.
Funda Kalaycıoğlu
17-08-2009, 09:02
Sevgili Mine Hanım,
Acil yardım hattından da bir cevap alamadığım için sizi rahatsız etmek zorunda kaldım.
Yaz başında saksıdaki Karayemişim bol sürgün vermiş ve coşmuşken birden bire yaprak kenarları yanmaya başlamıştı. O zaman da sormuştum fakat resim çekemediğim için bir yanıt alamamıştım.
Sorunum halen sürüyor. Böcek ilaçlaması periyodik olarak tüm bahçeyle birlikte yapılıyor. Bahçevanlar "Saksıda büyümez bu bitki, ondandır! Toprağa ekelim." dediler ama bildiğim kadarıyla Karayemiş saksıda olabilen ağaççıklardan biri...
Bu kez resim çekebiliyorum. Saksı ile boyut mukayesesi için tam bir resmini, bir de yaprakların resmini ekliyorum.
Fikirlerinize ihtiyacım var.
Saygılar.
Funda Kalaycıoğlu
17-08-2009, 09:04
Özür dilerim, fotoğrafları yükleyememişim.
Funda Kalaycıoğlu
17-08-2009, 09:07
Aşağıdaki sayfada resimleri kabul etmişti ama şimdi etmiyor. O sayfayı ref. göstermek zorundayım. Özür dilerim.
saygılar
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1535&page=34
Mine Pakkaner
17-08-2009, 23:44
Funda Hanım, bu boydaki bir saksıda karayemişiniz ne güler ne de ölür önce bunu söyleyeyim.
Fotoğrafa bakınca ilk izlenimin sıcaktan kavrulmuş olduğu. Endişe etmeyin, kışın budayın. Potasyum ve magnezyum da içeren gübre verin.
Funda Kalaycıoğlu
18-08-2009, 12:56
Çok teşekkürler Mine Hanım.
Siz de söylediğinize göre Karayemişimi toprağa alsam iyi olacak. Dediğiniz gibi budayıp gübresini de verirsem kurtulacak demek ki... Sıcaktan yandığına göre hafif gölgeye alayım.
Tekrar teşekkürler, saygılar.
Mine Hanım, kaktüsümün toprağında,toplu iğne başı gibi beyaz oluşumlar var. Bazılarının kökleri de beyazlaşmış, tüyümsü değil.(Aynı saksıda değiller.) Kireç mi anlayamadım. (Anlatım yeterli mi fotoğraf şart mı ? ) Bilgi verir misiniz? Sağolun.
Süha Şendoğan
19-08-2009, 10:06
Mine hanım,
Balkon betonunun bitkide sıcaktan ötürü olumsuz etki yaptığını bahçesinde betonda saksıda kamquat yetiştiriciden de onaylandı yani bu konuda yüzde yüz haklısınız.
Mine Pakkaner
19-08-2009, 13:53
...(Anlatım yeterli mi fotoğraf şart mı ? ) Bilgi verir misiniz?...
Fotoğraf şart Lale Hanım :)
Mine Pakkaner
19-08-2009, 13:54
Mine hanım,
Balkon betonunun bitkide sıcaktan ötürü olumsuz etki yaptığını bahçesinde betonda saksıda kamquat yetiştiriciden de onaylandı yani bu konuda yüzde yüz haklısınız.
Diğer kamkat yetiştiricisi arkadaşlarımızın da dikkatli olmasında fayda var :)
Mine Pakkaner
22-08-2009, 23:15
Görüntü kireç. Toprağın üst tabakasını hafifçe kazıyıp atın, yenileyin.
Mine Pakkaner
22-08-2009, 23:20
Mine abla merhaba.
Ben soru sormak istiyorum ama nereye yazacağımı bilemedim.İstanbul karaburunda ufak bir bahçem var.Oraya bu mevsimde ne ekip orayı birden yeşillendirebilirim? şööyle çiçekli çiçekli:rolleyes:
Kaplı fidanların hepsini dikebilirsin Cenan. Mevsimlik çiçek dikme. Sonbaharda hercai ile başlarsın. Hazır çim de tesis edebilirsin.
thomasina
23-08-2009, 11:51
Sevgili Mine Pakkaner, bazen çelikleri sizin dediğiniz gibi aspirinli suda bir iki dakika bekletip toprakla buluşturuyorum. Sonra oksijenli su eklediğim suyla can suyunu veriyorum. Daha ileriki aşamalarda bunun tekrarının gereği var mı?
Bir de sıvı humik asite daldırılıp dikilmiş bir çeliğe sonradan aralıklarla aynı sıvının suda seyreltilmiş halini yapraklarına püskürtsem olur mu? Ve bunun da tekrarlanması gerekli midir? Ya da hangi zaman aralıklarıyla tekrarlamam gerekir?
Sevgiler...
Mine Hanım; tesbih ağacı ile tesbih çalısı ayrı bitkilermi? Tesbih çalısı tohumlarından da aynı şekilde ilaç yapıladilirmi?
maviperi
24-08-2009, 12:45
Merhaba,
Benim sorum ya da sorunum aslında önemsiz gibi görülebilir fakat ben bu konularda oldukça acemi olduğum için sormak zorunda kaldım.Gardenyama belli aralıklarla domates rendesi veriyorum,bu defa bikaç domates çekirdeği karıştırmışım ve şansıma onlarda filizlendi.Hep istediğim bişeydi balkonumda domates yetiştirmek oyüzden söküp atmaya kıyamıyorum.Acaba gardenyama bi zararı olurmu ?ya da ne zaman söküp başka bir saksıya geçirebilirim?Bu mevsimde çıktıkları için yaşama şansları var mı?Teşekkür ederim.Saygılarımla...
Sn Mine Pakkaner ve bilen arkadaşlarıma soruyorum: bütün bitkilerin (çiçeklerin) demire ihtiyacı var mııdır onlara belirli aralıklarla kullanmadığımız demir pereparatlarından versek zararı olur mu? yoksa ihtiyacı olan bitki belirti veriri mi ? cevap için şimdiden teşekkürler .
Mine Pakkaner
25-08-2009, 11:52
... çelikleri sizin dediğiniz gibi aspirinli suda bir iki dakika bekletip toprakla buluşturuyorum. Sonra oksijenli su eklediğim suyla can suyunu veriyorum. Daha ileriki aşamalarda bunun tekrarının gereği var mı?
Bir de sıvı humik asite daldırılıp dikilmiş bir çeliğe sonradan aralıklarla aynı sıvının suda seyreltilmiş halini yapraklarına püskürtsem olur mu? Ve bunun da tekrarlanması gerekli midir? Ya da hangi zaman aralıklarıyla tekrarlamam gerekir?
...
Aspirinli suda daha fazla bekletin, örneğin otsu çeliklerde 15 dakika, odunsu çeliklerde ise yarım saat. Oksijenli su ayda bir kez uygulanabilir.
Çeliğin yapraklarına humik asit püskürtmenizin anlamı yok. Sulama suyu ile verin.
Mine Pakkaner
25-08-2009, 12:03
Mine Hanım; tesbih ağacı ile tesbih çalısı ayrı bitkilermi? Tesbih çalısı tohumlarından da aynı şekilde ilaç yapıladilirmi?
Tesbih çalısı Styrax officinalis. Tesbih ağacı ise Melia azedarach.
Burada etkili olan azadiraktin maddesi. Tesbih çalısında ise bu yok, dolayısıyla ilaç yapamazsınız.
Mine Pakkaner
25-08-2009, 12:12
Benim sorum ya da sorunum aslında önemsiz gibi görülebilir fakat ben bu konularda oldukça acemi olduğum için sormak zorunda kaldım.Gardenyama belli aralıklarla domates rendesi veriyorum,bu defa bikaç domates çekirdeği karıştırmışım ve şansıma onlarda filizlendi.Hep istediğim bişeydi balkonumda domates yetiştirmek oyüzden söküp atmaya kıyamıyorum.Acaba gardenyama bi zararı olurmu ?ya da ne zaman söküp başka bir saksıya geçirebilirim?Bu mevsimde çıktıkları için yaşama şansları var mı?Teşekkür ederim.Saygılarımla...
Maviperi sorunuz niye önemsiz olsun, sizin için önemli olması bizim için yeter.
Çimlenen domates fidelerini 4 yaprak olunca saksıdan alınız. Ama şanssız bir dönemde çimlenmişler. Önümüz kış. Sera koşulları dışında açıkta yetişmeleri için sıcaklık yetmez.
(Bu arada bikaç bişey kelimeleri yerine birkaç, birşey yazabilir miyiz, siz de takip ediyorsunuzdur, forumda konuşma diliyle yazmamaya azami özen gösterme gayretindeyiz. :) )
Mine Pakkaner
25-08-2009, 12:16
...bütün bitkilerin (çiçeklerin) demire ihtiyacı var mııdır onlara belirli aralıklarla kullanmadığımız demir pereparatlarından versek zararı olur mu? yoksa ihtiyacı olan bitki belirti veriri mi ? ...
İhtiyacı olan bitki belirti verir. http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=27234&postcount=21 mesajını okursanız güzel bilgiler edinirsiniz.
maviperi
25-08-2009, 12:20
Sn.Mine Pakkaner,çok teşekkür ederim yardımlarınız için.Uyarınız için ayrıca çok teşekkür ederim,elimden geldiğince dikkatli olmama rağmen yazarken ekrana pek bakmadığım,bakamadığım için böyle bir hata yapmışım.Kusura bakmayın.Tekrar çok teşekkür ederim.Saygılarımla...
thomasina
25-08-2009, 13:37
Sayın Mine Pakkaner, dediklerinizi uygulayacağım. İlginiz için teşekkürler.
Kolaylıklar dilerim, sevgiler...
maviperi
02-09-2009, 11:07
Sayın Mine Pakkaner,gardenyam ölüyor sanırım:(limon tuzlu su,domates rendesi,hafif gölgeli yer,npk gübre,çiçekcoşturan,yapraklarına fısfıs,ortam nemi en son olarakta saçıkıbrıs verdim ama kurtamadım sanırım:(yaprakları sararıp dökülüyordu.Şimdi ise kalan yaprakları ve yeni çıkan yaprakları uçlardan kahverengiye dönüşmeye başladı.Dallarının birçok yerinden yeni patlatlar verdi ama çok açık sarı renkteler.Bir yerde yanlış yaptım ama nerede bilemiyorum.Yardımcı olursanız çok sevinirim.Çok teşekkür ederim.Saygılarımla...
Süleyman Koçak
06-09-2009, 15:47
Merhaba Mine Hanım.
Geçen haftalarda bitkilerimden bazılarının toprağını değiştirmiştim. 5-10 gün sonra değiştirdiğim toprakları konrol ettiğimde küçük kırmızı solucanlar gördüm. (Saksı harcıma karıştırdığım dere kumundan geldiğini tahmin ediyorum) Sayıları bir saksı için hiç de az değildi. e-derginin mayıs sayısında (http://www.agaclar.net/dergi/mayis07.html) genel olarak solucanların faydalarından bahsedilmiş. Ancak sizin bazı sorulara solucanlara karşı etkili ilaçlar tavsiye ettiğinizi de okudum.
Sorum şu; bu hayvancıklar salon bitkileri için faydalı mı, zararlı mı?
Funda Kalaycıoğlu
10-09-2009, 13:11
Sayın Mine Hanım,
Sitemizdeki ağaçların başı dertte fakat çaresini bileni bulamadık. Forumda da arkadaşlar bir şey söyleyemediler sanırım. Aşağıdaki bölüme fotoğraflar koyduğum için sayfanın linkini ekliyorum.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=17159
Acaba bu resimlerden bir şey anlaşılabiliyor mu? Fikirlerinize ihtiyacımız var.
Saygılar.
Nurdan Öz
13-09-2009, 07:00
Merhaba Mine Hanım,
Sakız sardunyamın yapraklarında, fotoğrafta görüldüğü gibi sarı lekeler oluştu. Bunun sebebi ne olabilir ve bu sorunu nasıl giderebilirim? Yardımcı olursanız sevinirim.
Mine Pakkaner
13-09-2009, 17:22
Sayın Mine Pakkaner,gardenyam ölüyor sanırım:(limon tuzlu su,domates rendesi,hafif gölgeli yer,npk gübre,çiçekcoşturan,yapraklarına fısfıs,ortam nemi en son olarakta saçıkıbrıs verdim ama kurtamadım sanırım:(yaprakları sararıp dökülüyordu.Şimdi ise kalan yaprakları ve yeni çıkan yaprakları uçlardan kahverengiye dönüşmeye başladı.Dallarının birçok yerinden yeni patlatlar verdi ama çok açık sarı renkteler.Bir yerde yanlış yaptım ama nerede bilemiyorum.Yardımcı olursanız çok sevinirim.Çok teşekkür ederim.Saygılarımla...
Maviperi ben ne diyeyim şimdi :) Limontuzlu suyu niye verdiniz, çok fazla alkalilik sorunu mu vardı? Domates rendesini niye kullandığınızı bile bilmiyorum. Acaba asitlik mi artsın istediniz, ama bu durumda organik maddenin bozunurken ne gibi etkisi olur? Üstelik limon tuzu da vermiştiniz. Bunlar bitkide fitotoksite dediğimiz problemi yaratabilir. Saçıkıbrıs ta demir eksikliğini düzeltmemiş sanırım. Bu arada NPK içeren gübreleri de vermişsiniz.
Şİmdi önce bitkiyi rahat bırakalım. Saksısını kaynatılıp soğutulmuş ssuyla yıkayacaksınız. Yani saksıyı bu suyla sulayın, alttan akıp gitsin, 5- 6 kez bu işlemi yapın. ( Bir iki saat içinde işlem tamamlanır) Son sulamada suya oksijenli su da katın. Ev yapımı ilaçlar kısmında tarifi bulacaksınız. BU aktivatör görevi de yapacak. Sonra bitkiyi budayın. İki sulama arasında toprağın kurumasına izin verin. Yarı gölge bir alanda dinlenmeye bırakın.
Umarım gardenyanızı kaybetmezsiniz.
Mine Pakkaner
13-09-2009, 17:36
Sayın Mine Hanım,
Sitemizdeki ağaçların başı dertte fakat çaresini bileni bulamadık. ...Aşağıdaki bölüme fotoğraflar koyduğum için sayfanın linkini ekliyorum.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=17159
...
Funda Hanım, sorunuzu sorduğunuz başlıkta fikrimi söyledim, selamlar.
Mine Pakkaner
13-09-2009, 17:55
...
Sakız sardunyamın yapraklarında, fotoğrafta görüldüğü gibi sarı lekeler oluştu...
Bu fizyolojik bir rahatsızlık. Bitkiniz odema olmuş, yeni ödem. Su dengesizliği, saksı toprağının süzek olmaması, nemli hava koşullarında bol sulama gibi etkenler vasıtasıyla oluşur. Yaprağın alt yüzeyinde görülür. Oluşan yaralarda başka enfeksiyonların da gelişebilmesi nedeniyle dikkatli olmak gerekir, pas ve bakteriyel leke hastalığına öncülük edebilir. Fazla azot ve demirli besinler odemayı arttırır haberiniz olsun. İleri aşamada yaprak kurur.
Sulamasına dikkat edin. Havalandırmasına dikkat edin, dallar ve yapraklar çok sıkışıksa aralayın. Nemi azaltmak iyi olur. Toprağı sıkışık ve eskiyse süzek, güzel bir harçla yenileyin.
Mine Pakkaner
13-09-2009, 18:03
...küçük kırmızı solucanlar gördüm. (Saksı harcıma karıştırdığım dere kumundan geldiğini tahmin ediyorum) ...
Sorum şu; bu hayvancıklar salon bitkileri için faydalı mı, zararlı mı?
Küçük bir saksıda bol miktarda olmalarını istemeyiz, kılcal kökleri fazla havalandırır, hareketlendirir, sorun çıkarabilirler. Genç ve küçük fidanlar bu yüzden kuruyabilir.
Funda Kalaycıoğlu
13-09-2009, 20:37
Çok teşekkürler Mine Hanım.
Saygılar.
Nurdan Öz
13-09-2009, 23:36
Sayın Mine Hanım,
Bilgilendirdiğiniz için çok teşekkür ederim.
Süleyman Koçak
14-09-2009, 08:43
Teşekkür ediyorum Mine Hanım. İnşallah ilk fırsatta saksıdaki solucan popülasyonun dengelenmesi için girişimlere başlayacağım. Bazılarının diğer saksılara rotasyonlu tayini çıkacak, bazıları da eş durumundan gider, sayıları böylece makul seviyeye iner:p
maviperi
14-09-2009, 11:36
Sn.Mine Pakkaner,ilginize çok teşekkür ederim.Gardenyam için en iyisini yaptığımı düşünerek, formda ne yazıyorsa hepsini yapmaya çalıştım.Sanırım hata yapmışım,son olarak sizin önerilerinizi yerine getirip kendi haline bırakacağım.Yaşarsa ne ala ama ölürse de artık gardenya almam:(Çiçekler konusunda zaten bilgim yok,bir de gereğinden fazla kafama takıp üzülüyorum:(Saygılarımla...
ciceksever70
15-09-2009, 11:16
Mine hanim iyi günler. Güllerimin yapraklarinda lekelenmeler olunca sitede yaptigim arastirmalar ve Güler hanimin verdigi bilgilere dayanarak kara leke oldugunu anladim ve burada gittigim seradaki ziraat mühendisi de teshisimi dogruladi. Sitede tavsiye edilen ilaclari ve kükürtü burada bulmam mümkün olmadi. Kükürt zaten Avrupa Birligince tarimda kullanilmasi yasak olan bir madde. Seradaki bey bana iceriginde 45,9 g/l Tebuconazol olan bir ilac verdi. Suya karistirilip püskürtülüyor. Benim sorum su. Burada neredeyde her gün yagmur yagiyor ilaci kullansam da etki etme derecesi yagmurdan dolayi düser diye korkuyorum. Güler hanim yapistirici bir madde önerdi ancak onu da bulamadim. Forumlarda da arastirdim o tür bir sey göremedim. Sizin kullandiginiz dogal olarak uygulayabilcegim bir sey var mi? Bu ilacin cicege etki etmesi ne kadar sürer? Tesekkür ederim.
halilaras
19-09-2009, 09:49
Merhaba Mine Hanım,
Geçen sene yapı marketten nolina almıştım. Bir saksıda 3 tane vardı.
Bunların saksını değiştireli yaklaşık 4 ay oldu.
Ama saksı değişiminden sonra içlerinden bir tanesinin yumrusunun giderek yumşadığını farkettim. 3 yumru da aynı saksıdalar.
Diğerleri yeni yeşil dallar çıkarıyor ama bir tanesi sanki susuzluk çekiyor gibi giderek büzüştü gövdesi. Yapraklarında sorun yok ama yeni sürgün de yok.
Ne yapabilirim? Sizce suya mı ihtiyacı var, yoksa kökleri zarar mı gördü?
Çaresi nedir?
Sevgi Durul
24-09-2009, 15:37
104157Sayın Mine Hanım, evimizin bahçesindeki şeftali ağacımızın dallarında bazı canlılar yerleşmiş. Bunların en yoğun olduğu daldan çam sakızı renginde bir sıvı damlamakta. Resimlerini yükleyeceğim bu canlılar yaprak biti olabilir mi? Cevabınız için şimdiden teşekkürler.
Mine Pakkaner
24-09-2009, 19:41
...Sizin kullandiginiz dogal olarak uygulayabilcegim bir sey var mi? Bu ilacin cicege etki etmesi ne kadar sürer? ...
Bizim doğal yayıcı yapıştırıcı olarak kullandığımız madde şeker. Ancak yağışta etkili olmaz. Bu arada size önerilen ilaç sistemik. Bünyeye alınınca yıkanmaz. Birkaç saat ıslanmaması yeter. Hemen etkimeye de başlar.
Mine Pakkaner
24-09-2009, 19:43
... bir tanesinin yumrusunun giderek yumşadığını farkettim. 3 yumru da aynı saksıdalar.
Diğerleri yeni yeşil dallar çıkarıyor ama bir tanesi sanki susuzluk çekiyor gibi giderek büzüştü gövdesi. Yapraklarında sorun yok ama yeni sürgün de yok.
Ne yapabilirim? ...
Acilen bozuk olanı saksıdan kökleri kesip uzaklaştırın. Arkasından da saksıya oksijenli su solüsyonu uygulayın. Tarif sitede mevcut.
İstanbul çavuşbaşındaki 1 dönümlük araziye ağaç dikmeyi ve peyzaj çalışması yapmayı düşünüyorum önerileriniz ne olabilir hangi fidanlardan dikmem iyi olur bu mevsimde dikilse zararı varmıdır, bu işi ilk defa yapıyorum yardımlarınızı bekliyorum...
Mine Pakkaner
05-10-2009, 20:08
Herşeyden önce bu araziyi nasıl kullanacağınız önemli. Burası evinizin bahçesi midir? Öyleyse bu evde yaz kış oturuyor musunuz? Bahçeden beklentiniz ne? Bahçeye kim bakacak, sulama imkanınız nasıl? Meyve sebze yetiştirecek misiniz yoksa sırf peyzaj mı yapacaksınız? Toprağınızın yapısı nasıl, arazi meyili ve yöneyi ne? Tüm bu soruları yanıtlarsanız daha mantıklı ve net bir yaklaşımla konuya bakmak mümkün olacaktır.
Merhaba Mine Hanım;
Ankara-Çubukta bahçeli bir evimiz var. Kışları pek gitmiyoruz, çok soğuk oluyor. Yazında haftasonları gidiyoruz genelde.Birkaç tane meyve ağacımız ve çamımız var. Ben bahçeyi çiçeklendirmek istiyorum. Oranın iklimine hangi çiçekler uygun? Çok fazla sulama imkanımız olmadığımız için yazın sıcaktan kurumasını da istemiyorum. Bahçe, çiçek işinde acemiyim henüz. Yardımcı olursanız çok sevinirim.
Herşeyden önce bu araziyi nasıl kullanacağınız önemli. Burası evinizin bahçesi midir? Öyleyse bu evde yaz kış oturuyor musunuz? Bahçeden beklentiniz ne? Bahçeye kim bakacak, sulama imkanınız nasıl? Meyve sebze yetiştirecek misiniz yoksa sırf peyzaj mı yapacaksınız? Toprağınızın yapısı nasıl, arazi meyili ve yöneyi ne? Tüm bu soruları yanıtlarsanız daha mantıklı ve net bir yaklaşımla konuya bakmak mümkün olacaktır.
evimizin bahçesi değil sadece boş arazi, ağaç türü birşey dikmek istiyorum, sulamada haftalık olabilir ancak yapısı orman toprağı sanırım (rengi kahverengi), İlginiz için teşekkür ediyorum.
Mine Hanım; emanetçilerderneğinden turp tohumu aldım. Turp leğli yazıyor. Yetiştirilmesi hakkında bilginiz var mı? Siteden yanıt gelmedi. Google da da bulamadım. Sağolun.
cobaindyg
12-10-2009, 16:13
Merhabalar Mine Hanım,
Bizimde balkonumuzda saksıda bir çiçek var ama cinsi nedir bilmiyoruz,bakımda yapmıyoruz özel olarak,kendi kendine yemyeşil bir de pembe çiçekler açıyor,eğer cinsini biliyorsanız beni aydınlatabilir misiniz ve bu çiçeği nasıl çoğaltabilirim?http://img94.imageshack.us/img94/6295/121020092777.jpg
Mine Pakkaner
12-10-2009, 16:22
Bu bir buz çiçeği Aptenia sp. Üretilmesi ise çok kolay, dalını kırıp toprağa daldırın. Yalnız etli sulu yaprakları kışın açıkta donabiliyor haberiniz olsun.
Mine Pakkaner
12-10-2009, 16:24
Mine Hanım; emanetçilerderneğinden turp tohumu aldım. Turp leğli yazıyor. Yetiştirilmesi hakkında bilginiz var mı? Siteden yanıt gelmedi. Google da da bulamadım. Sağolun.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6171 başlığı turp yetiştirilmesine ayrıldı, gerekli bilgileri alabilirsiniz.
cobaindyg
12-10-2009, 17:45
Bu bir buz çiçeği Aptenia sp. Üretilmesi ise çok kolay, dalını kırıp toprağa daldırın. Yalnız etli sulu yaprakları kışın açıkta donabiliyor haberiniz olsun.
Çok teşekkür ediyorum Mine Hanım,iyi ki varsınız.
Size bir konu hakkında daha danışmak istiyorum,evimizde kedimiz var ve sürekli salon bitkilerini rahatsız ediyor,dışarıda satılan uzak tutucu ürünler açıkçası pahalı geliyor,evde uygulayabileceğim bir tarif var mı acaba?
Bunlar da benim deve tabanım ve bir ağacımız,deve tabanı rahmetli babaannemden kalma 25 yıllık,eskiden çok büyüktü babam budadı ancak ne kadar doğru yaptı bilemiyorum..Ağacımızda kalın gövdesinin yanından ince bir dal halinde uzamış,bu ağacı hiç budamadık,ben bu iki çiçeğimizi güzelleştirmek istiyorum,ne önerirsiniz,sonsuz teşekkürler
Ağacın dibine kedi giriyor diye bu şekilde kapattık.
http://img124.imageshack.us/img124/5958/121020092779.jpg
http://img159.imageshack.us/img159/9946/121020092778.jpg
http://img237.imageshack.us/img237/700/121020092780.jpg
http://img66.imageshack.us/img66/4289/121020092782m.jpg
http://img91.imageshack.us/img91/5941/121020092783.jpg
Sağolun Mine Hanım. Neye benzediğini de merak ediyorum. Ekip göreceğiz.
Mine hanım benimde bir sorum vardı önceki sayfada.Gözünüzden kaçmış olabilir diye hatırlatmak istedim.
kuntepeler
14-10-2009, 08:16
Merhaba Mine hanım.
Benm merakettiğim birşey var, nar çekirdeklerini toprağa eksek tutar mı acaba ?
merhaba Mine Hanım,
Daha önce terasımdaki kuzey cephesi için fikir sorduğumda Şeflera ve kalın ahşap saksılar önermiştiniz, her ikisini de gerçekleştirdim, harika oldular çok teşekkür ediyorum.
Özellikle şeflera mükemmel bir seçim oldu, yıllardır o mekana uygun bitki bulamazken şeflera çok başarıyla uyum sağladı.
Bahar aylarında aldığım şeflera 2-3 katı büyüdü, bir çok kez de diplerini nefes alması için budamak zorunda kaldım.Diplerinde de Osmanlı çimleri var çünkü, onlarda çok güzel uyum sağladılar ortama.
Sayenizde terasın havası değişti diyebilirim :p
107968
Yalnız geçen hafta, aniden bir çok yaprağı sarı-yeşil noktalar halinde lekelendi, sonra da tamamen sararıp döküldü.Şimdi her şey normale döndü ama o dönem neden öyle oldu, mevsimsel bir durum mu fikrinizi almak istiyorum.
107967
Selamlar,
Sayın Mine Pakkaner,
Bu bitkiyi tanıyor musunuz?
Yaprağı da meyvesi de kurutulmuş vaziyetteler. Ama ne olduğunu çıkaramadık..:confused::confused:
Mine Pakkaner
14-10-2009, 19:28
Merhaba Mine Hanım;
Ankara-Çubukta bahçeli bir evimiz var. Kışları pek gitmiyoruz, çok soğuk oluyor. Yazında haftasonları gidiyoruz genelde.Birkaç tane meyve ağacımız ve çamımız var. Ben bahçeyi çiçeklendirmek istiyorum. Oranın iklimine hangi çiçekler uygun? Çok fazla sulama imkanımız olmadığımız için yazın sıcaktan kurumasını da istemiyorum. Bahçe, çiçek işinde acemiyim henüz. Yardımcı olursanız çok sevinirim.
Ankara' da yaz boyunca keyfini çıkarabileceğiniz mevsimlik çiçekleri dikebilirsiniz. Kadife, petunya, ateş çiçeği, kedi tırnağı güzel sonuç verecektir. Çalılardan ise gül, kartopu, yayılıcı ardıç, kotonaster, ateş dikeni, inci çalısı, ağaççıklardan leylak güzel olacaktır. Ancak bütün bunları bir plan dahilinde ve konumlarına uygun dikmek için yöredeki bir fidanlıktan yardım alabilirsiniz.
Mine Pakkaner
14-10-2009, 19:33
Merhaba Mine hanım.
Benm merakettiğim birşey var, nar çekirdeklerini toprağa eksek tutar mı acaba ?
Nar çekirdeklerini bir saksıya ekerseniz bir süre sonra çimlendiklerini göreceksiniz.
Mine Pakkaner
14-10-2009, 19:53
...geçen hafta, aniden bir çok yaprağı sarı-yeşil noktalar halinde lekelendi, sonra da tamamen sararıp döküldü.Şimdi her şey normale döndü ama o dönem neden öyle oldu, mevsimsel bir durum mu fikrinizi almak istiyorum...
Fizyolojik bir sorun olduğunu düşünüyorum. Hastalık olsaydı hala etkileri sürerdi. Şeflera hava ve sulama rejimi değişiminde yapraklarını kısmen dökse de son derece dayanıklı ve iştahlı bitkidir, endişe etmeyin. İz element içeren bir gübreleme yapın. Elinizde varsa mangan, magnezyum, bakır, kükürt, çinko, bor gibi elementleri de içeren bir besin kışa güçlü girmesini sağlayacaktır.
Mine Pakkaner
14-10-2009, 20:07
Sayın Mine Pakkaner,
Bu bitkiyi tanıyor musunuz?
Yaprağı da meyvesi de kurutulmuş vaziyetteler. Ama ne olduğunu çıkaramadık..:confused::confused:
Mesajınızı bitki tanıma başlığına ekliyorum. Orada herkes bir fikir beyan edecektir.
Mine Pakkaner
14-10-2009, 20:30
Merhaba Mine hanım , Size birşey danışmak istiyorum. Hatta musade ederseniz 2 şey danışmak istiyorum. 1. si güvey kandili tohumun çimlenme engeli varmı? 2 cisi fırça çalısının çimlenme engeli varmı ? Bilgilendirirseniz sevinirim. Birde çimlenme engelinin olup olmadığını nasıl anlayabiliriz? Bu konuda bilgilendirirseniz sevinirim.
iyi çalışmalar
Güvey Kandilinin de fırça çalısının da çimlenme engeli yoktur. Fırça çalısı tohumlarının çimlenme yüzdesi düşüktür. Bunu evde kendinizin anlayabilme şansı ise yok. Bu konudaki teknik bilgileri kullanmanız gerek.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.