View Full Version : Badem yetiştiriciliği
Sayfalar :
[
1]
2
3
4
5
6
7
Arkadaşlar, ağaçlar.netten bir çok bilgi ediniyorum. Buradaki bilgi ortamından cesaret alarak sizden bir konuda yardım isteyeceğim. Bana görüşlerinizi bildirir, yönlendirmede buunursanız mutlu olacağım.
Babamın hep istediği bir meyve bahçesi kurma konusunu ciddi ciddi düşünmeye başladım. İnternetten edindiğim bilgiler badem yetiştiriciliğinin bulunduğum Orta Anadolu bölgesi için en uygunu olduğu yolunda.
Şimdilik 10 dekarlık bir yerle başlamayı düşünüyoruz. Yıllık yağış oranı 300-350 ml olan bir bölgedeyiz (Konya-Sarayönü - Çeşmelisebil) ve bölgemiz ilkbahar geç donlarına maruz kalıyor. Geç uyanan türlerin olduğunu, bademin nisbeten az su istediğini öğrenmek ve bölgemizde zaten bahçelerde badem ağaçlarının bulunması bana cesaret veriyor.
Ne dersiniz, denemeye değer mi?
Baki Berk Kayalar
05-02-2006, 15:10
www.bahce.biz sitesinde badem yetiştiriciliği hakkında ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.
*Bu bilgi için Malina Ablam umarım kızmaz. Neticede başka bir siteye yönlendiriyorum. Kızmasından korkuyorum.
Ne diyeyim bilmiyorum ki :)
Başka site istemeyen biri, neden linkler bölümünü hazırlar ki? Hem de sadece site adı değil, site hakkında bilgi yazmıyorsak, siteyi hazırlayanın amaçlarımız sayfasını kopyalıyoruz. Sitenin ana sayfasının ekran resmini bile koymaya çalışıyoruz.
Bütün siteler henüz eklenmemiş olabilir.
Sen, benim neye kızıp, neye kızmayacağımı öğreneceksin ama bakalım ne zaman :)
:) yo, Malina Hanım kızmaz. Sonuçta site zenginleşiyor.
Evet, o sayfayı okudum ve badem için açtığım klasöre kopyaladım bile. Köyde oturan babama götüreceğim, bütün bilgileri değerlendirip bir karara varacağız.
Benim bu konuyu burada açmamın sebebi şu, sitelerde genellikle olumlu yönler ön plana çıkarılıyor. Burada ağaçlarla bire bir uygulamalar yapan, deneyim sahibi, uygulama sonuçlarını, başarıyı veya başarısızlığı kendisi görmüş insanlarla karşılaşma umudum var.
Lâf aramızda, başarısız olacağımdan korktuğum için buraya yazmıyorum ama bu site beni ağaçlar konusunda çok olumlu etkiledi. (gaza getirdi. :P) Havaların ısınmasını dört gözle bekliyorum.
Ful Sokağı
20-06-2006, 10:19
Hasan Bey, badem ağacı konusunda çalışmalarınız ne durumda, bilgi verebilir misiniz?
Badem su olmadan ve her türlü toprakta yetişen bir ağaçtır.3 yıl içinde verime başlar.Bu sene kilosu 15 YTL.'idi.Yalnız çok riskli.Çünkü ilk çiçek açan ağaçtır.Ve ilkbahar geç donlarından çok fazla etlilenir.Büyük poara da kazanırsınız,büyük zarara da uğrarsınız...
http://bademyetistiriciligi.sitemynet.com/badem/
Hasan Bey, badem ağacı konusunda çalışmalarınız ne durumda, bilgi verebilir misiniz?
Bu projeyi önümüzdeki yıl için planlıyoruz ve hala gündemde. En üyük sorunumuz su. Şu anda düşündüğümüz tarlaya elektrik çektirme imkanımız yok. Taşıma su ile geçici bir süre idare edebilir miyiz düşüncesindeyiz. Bunun dışında çok fazla engel yok aslında. Geç bahar donları biraz sorun ama geççi türler cesaretimizi artırıyor. Ayrıca Konya yöresinde süne mücadelesi önem kazandı ve badem bu mücadeleye yardımcı. Bu yüzden Tarım İl Müdürlüğü badem konusunu gündemde tutuyor. Bizden başka ilgilenenler de var ama şu ana kadar bizim bölgede badem bahçesi kuran olmadı. Bakalım, zaman gösterecek.
Teşekkürler, Trockya. Bilgilendirici bir site.
Fidanı nereden buluruz ve nekadar
Badem, ceviz gibi ağaçların süne mücadelesindeki önemini merak edip bir-iki sayfaya baktım. Konunun uzmanı değilim ama işin özü anladığım kadarıyla şu:
Süne yumurtalarının baş düşmanı olan bir yumurta parazitoidi var; adı Trissolcus. Sünenin yumurtalarını yiyerek çoğalmalarını önlüyormuş bu canlı. Bu prazitoidin faaliyetlerini artıran şey de koşnil ve yaprak biti gibi böceklerin salgıladıkları ballı maddelermiş. Bu böcekler de bademin de üyesi olduğu Rosaceae ailesindeki ağaçlarda konaklıyorlarmış. Hububat tarlaları arasında yetiştirilecek olan bademler bu Trissolcus'a ortam hazırlayıp süne ile mücadeleye yardımcı oluyormuş.
Umarım doğru aktarmışımdır. :o
Bu konudaki bilimsel bir yazıyı şu adresten okuyabilirsiniz:
http://ziraat.harran.edu.tr/kongre/Bildiriler/323_Ziya%20SIMSEK.pdf
Konya Tarım İl Müdürlüğü'nün konu ile ilgilendiğini anlatan bir yazı da var:
http://www.konyatarim.com/index.asp?id=6&ay=4&yil=2006
Fidanı nereden buluruz ve nekadar
Bu yıl Tarım Bakanlığı'nın fidan dağıtacağını okudum bir önceki mesajımda verdiğim adreste. Bunun dışında Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi'nde badem konusunda araştırmalar yapıldığı biliyorum.
Fidanı nereden buluruz ve nekadar
Badem ağacı fidanlarını çoğu meyve fidanı gibi kırsal yerlerin halk pazarlarında, kış aylarında bulabilirsiniz. Genelde güvenilirdir. Meyve ağaçlarında fidan fiyatları ortalama 5 ytl civarında.
dikili **** izmir kinik taraflarinda badem yetistirmeyi dusunuyorum.iklimin uygun olupolmadigi hususunda tereddutlerim var. ayrica yumusak kabuklu turler konusunda bilgi sahibi olan arkadaslardan da yardimlarini bekliyorum. yumusak kabuklu turlerin kus tarafindan zararlanmasina karsi ne onlem alinabilir. Bu hususlarda yardimci olabilir misiniz. cumle dusuklukleri icin ayrica ozur dilerim .:)saygilarimla
Mine Pakkaner
10-08-2006, 18:16
İzmir badem yetiştirmeye gayet uygun iklimde.
Yumuşak kabuklu türler diye bir sınıflamamız yok.
Sert çekirdekliler; kiraz, şeftali, nektarin, vişne, kayası,erik
Yumuşak çekirdekliler;elma,armut,ayva,yeni dünya,trabzon hurması)
Sert kabuklular; ceviz,fındık,antep fıstığı,kestane,badem
Hangi türü kastediyorsunuz acaba?
dikili **** izmir kinik taraflarinda badem yetistirmeyi dusunuyorum.
Mine Hanım haklı. Ege ve Akdeniz bölgeleri zaten yurdumuzda en fazla badem üretilen yerler. Badem yetiştiriciliğinin en önemli sorunlarından birisi bademin erken çiçeklenmesi ve geç bahar donlarına maruz kalan yerlerde bu çiçeklerin donarak meyveye dönüşememesidir. Havaların nisbeten erken ısındığı Ege ve Akdeniz Bölgeleri yurdumuzda badem için en uygun bölgeler. Ne mutlu size. :)
Sanırım yumuşak kabuklu tür derken bademin yumuşak kabuklu türlerini, yani el bademlerini kasdediyorsunuz. Bu konuda aşağıdaki adreste biraz bilgi var.
http://www.bahce.biz/bitki/meyve/badem.htm
Badem yetiştiriciliği konusunda Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi'nde SEKAMER adlı bir merkezde çalışmalar yapılıyormuş. Aşağıdaki adreste yararlı bilgiler var.
http://ciftci.ksu.edu.tr/badem/index.htm
dikilide yerinde araziyi ve var olan badem agaclarini gordum.. yer gök zeytin agaci diyebiliriz bunlarin aralarinda kalmis tek tuk bademler var bakimsiz kalmislar oldukca.. oradaki ciftci "bademi toplamiyoruz bile" diyor. agaclarin yapraklari dantel gibi olmus sanki birseyler yiyor gibi ama ciftciler bu mantar dediler.. iklimden kaynaklaniyor olabilir mi acaba.. ayrica akhisar balikesir taraflarinda cok iyi badem oldugunu ogrendim ve buralardaki arazi fiyatlarinin donumu 100 150 ytl civarindaoldugu soyleniyor.. bergama dikili bolgesi 1000-2000 arasinda .. yeni yatirim yapacak arkadaslarin bilgisine..
Mine Pakkaner
15-08-2006, 11:53
... agaclarin yapraklari dantel gibi olmus sanki birseyler yiyor gibi ama ciftciler bu mantar dediler.. iklimden kaynaklaniyor olabilir mi acaba...
Bu bahsettiğiniz yaprak delen hastalığı. Daha çok şeftali,kiraz ve kayısıda bazen de bademde görülür. İklimle bir ilgisi yok. Etmeni bir mantardır.Hastalığa kızıl leke dendiği de olur.
Nisan-Mayıs gibi önce küçük kırmızı lekeler halinde başlar.Sonra bu lekelerin ortası kurur ve dökülür, lekede bir delik açılmış olur. Yaz başına geldiğinizde yaprak delik deşik olmuştur.Bir yaprakta 15-25 delik olabilir.Böyle ağaçlarda meyve gelişmez, gelişirse de üzeri çil çil lekelenir.Sürgün ve dallardaki lekeler de uzun olur, kabuk çatlar, yarılır.
tesekkur ederim.. yeni birseyler ogrenirsem en kisa zamanda sizinle paylasacagim..saygilar..
http://www.meteor.gov.tr/2006/zirai/zirai-calismalar.aspx?subPg=a
yllik don analizi haritalari
huseyinalisahin
29-10-2006, 19:05
Arkadaşlar merhaba ben Hüseyin Ali Mersinde Kamu kuruluşunda Zir.Müh . yim gerçekten Badem konusunda tüketimin yarıdan fazlası ithal; bu sebeple 0-1300metre rakım arası yayılışı olan bir orman tali ürünü veren Bademe daha fazla önem vermemiz gerekiyor. Özellikle akdeniz yöresine uyumlu badem üreten bukonuda araştırması olan arkadaşlar varsa lütfen yazsın. huseyinalisahin44@hotmail.com mail atın **** foruma bilgi yazın tartışalım. Bu bölgede çok büyük fidan açığı var Ferranyes ve dölleyici olarak texsas çeşitleri tercih ediliyor.sizlerinde düşüncelerinizi bekliyorum.
Mine Pakkaner
29-10-2006, 19:25
Hüseyin Bey hoşgeldiniz. :)
Kendinizi kısaca yeni gelen arkadaşlar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=157&page=303)başlığında bize tanıtır mısınız? Ziraat mühendisleri (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=964&page=15)başlığımız var oraya da uğrayınız. Forumda bilginiz olan her konuda katkı koyarsanız seviniriz. Ziraat mühendisi arkadaşlarımızın çok desteği var.
Badem konusundaki bilgi alışverişini de forumda yaparsanız seviniriz, böylece hepimiz faydalanmış oluruz.
Selamlar.
huseyinalisahin
05-11-2006, 19:39
uygun gerçekten ben mersinde 20 ye yakın badem projesi yaptım badem çok müşkilpesent rakımı bilmiyorum ama 1200m ye kadar çıkabiliyor ideal 600m rakım siz taze mi yoksa iç için mi yetiştirceksiniz sertifikalı olursa tarim il mdlüğü 1 da için 250 YTL veriyor İl çevre orman mdlüğü de 15 yıl vade li % 3 faizli kredi ikisindende aynı anda faydalanabilirsiniz.başarılar
GÖKHAN BOZKURT
06-11-2006, 09:24
Badem ağacı ve meyvesi hakkında sitelerden çok şeyler okudum ve öğrendim. Bu bilgiler genelde akademik bilgiler. Şimdi bu yazdıklarım kendi izlenimlerimdir. Ben Muğla İli Datça İlçesi Hızırşah Köyü'nde Bademi ile meşhur bir yörede bu hobime devam etmekteyim. Hobi diyorum, inanın bahçemde 24 tane çeşitli cinste Badem ağacım olduğu halde hiç birisinden bir tane kopartmış ve yemiş değilimdir. Bahçeme gelen çocuklarımın, eşlerimin ve dostlarımın bu ağaçlardan kopartıp yemeleri beni o kadar mutlu ediyor ki anlatamam. Konuya şöyle girmek istiyorum;1) Badem kaç çeşittir; 2) Çeşitli yerleden satın aldığınız fideler güvenilir mi?
1) Badem denilince akla, yalnız bahar aylarında marketlerde ve pazarlarda bulunan çağla; Haziran ayından sonra Buz-Badem (taze iç badem) ile kuruyemişçilerde bulunan çerez şeklindekiler gelir. Tamam biz bunların geneline Badem demekteyiz. Lakin, Bademler de çeşit çeşittir. Şimdi de bunları sıralayalım. a) Sıra Bademler (Bunlar Bekir Ağacı, Şahin Ağacı, Diş Badem vs.) gibi isimlere ayrılmıştır. Meyveleri ufak ve lezzetsizdir. Kabuğu kırıldığı zaman genelde içinden iki tane çıkar. Zaten ufak olan bu meyve ikiye bölününce daha da ufalır. Aynı Çorum'da bulunan kalitesiz "Kırık Leblebi" denilen nohutun iki parçaya bölünmüşüne benzerler. (Yalnış anlamayın ****** nohuttan büyükler) Hasat zamanlarında bazen sizi çok oyalar, ağaçtan düşmemek için ellerinden geleni yaparlar. Bu "Sıra Badem"ler bu sene bizim yörede 10-12 YTL'ye alıcı buldu. b) Ak Payam veya bizim yörenin deyimiyle "Nurlu" denilen Badem. Bu da en kalitelisidir. Genelde Haziran ayından sonra lüks yerlerde satılan Buz-Badem dedikleri Bademdir. Hasat mevsininde diğer Bademlerden geç meyve verir ve geç açılır. Kabuğu kırıldığı zaman içerisinden kocaman kocaman İç Bademler çıkar, ekonomik değeri yüksektir. Bu sene 20-25 YTL arasında satıldı. Buradaki Badem yetiştiricileri tüm Badem Ağaçlarını "Nurlu" ile aşılamaya başladılar. Lakin, son 3 senedir de bu ağaçlarda, yalnız bu ağaçlarda bir hastalık görülmeye başladı. Ağaç gençde olsa yavaş yavaş kendi kendisini kurutuyor. Diğer çeşitlerde hiç bir hastalık görülmezken bunda da böyle bir sorun doğdu.
2) Fideler; şimdi bizim Ziraatlerden veya çeşitli yerlerden aldığımız fideler hangi cins Badem verecek? Buyurun kendiniz deneyin bakalım. Mutlaka bu işlerle uğraşanlar diktikleri fidelerin çeşit çeşit meyveler verdiğini görmüşlerdir. Ama, Badem çeşitlerini bilmeyenler farkına varamamış olabilirler. Lakin, farkına varmamak da elde değil. Bu işe soyunan arkadaşların bu konuya dikkat etmeleri gerekmektedir. Benim bu yazdıklarımın akademik bir yönü ve değeri olmadığını düşünenler çıkabilirler. İllaki ben bu işte diplomalı bir insan değilim ama benim izlenimlerim bunlar. Normalde bir düşünün; dönümlerce toprağınız var ticaret yapmak için bu işe girdiniz. Kilosu 10-12 YTL eden bir ağaçla mı uğraşırsınız yoksa 20-25 YTL eden bir ağaçla mı? Kararı siz verin. Önemli bir noktaya daha değinip kaçmak istiyorum, zira ben çok sıkıntılı bir insanım, böyle yazma çizme işlerine kolay kolay girmem. Badem Ağaçları, Badem çekirdeğinin dikilmesi ile üretilir, öyle filizle falan olmaz. Bir ağaçtan iri iri Bademler toplayarak tohumluk ayırırsınız, ve dikersiniz. (diktikten 4 ay sonra yeryüzüne çıkarlar, onları izlemek bence dünyanın en güzel işi) Tamam fide 3-4 ay sonra dikilmeye hazır, acaba hangi cins Badem olacak? Bu tohumluk ayırdığınız Bademlerin anası olan ağaç hangi çeşitse size o çeşiti verecektir. Lakin, hiç kimse ana ağacının "Nurlu Badem" olduğunu bilemez, çünki yıllar önce onu aşılamıştır, bunu aşılamıştır. Karma karışık bir şey meydana gelmiştir. Ana ağaç ne ise diktiğiniz tohum da onu verecektir. Şimdi bağlıyorum 4 senedir üzerinde çalıştığım bu "Badem Fidesi" yetiştiriciliğinde son noktaya geldim. İlgilenen arkadaşlarla konuşa bilirim. Şimdilik hepiniz sağlıcakla kalın, saygı ve hürmetler. (Ayrıca Hasan42 kardeşime (Ben 46 yaşındayım)'de selamlar.
ismailtosun77
23-11-2006, 15:52
Değerli Ağaçseverler hepinize merhaba; Halen Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsünde Ceviz Badem ve Kestane Konularında Araştırmacı (Zir.Yük.Müh.) olarak görev yapmaktayım. Bu türlerle ilgili yetiştirme teknikleri, Çeşit, Anaç, vb. konularda soru yöneltmek isteyen tüm arkadaşlarımıza cevap verebileceğimi ifade etmek istiyorum. Ayrıca web sayfamda teknik bilgileri sizinle paylaşmaktayım. http://www.bademyetistiriciligi.sitemynet.com veya
http://ismailtosun77.sitemynet.com adreslerinden ulaşabilirsiniz.
saygılarımla.
Mine Pakkaner
23-11-2006, 18:08
İsmail Bey hoşgeldiniz.
Aramızda uzmanlar olmasından hep mutluluk duyuyoruz. Desteğiniz bizi güçlendirecek. Üyelerimizin sorularını forum içinde cevaplarsanız seviniriz.Bu yolla bilgiyi yaymış oluyoruz.
Tekrar hoşgeldiniz http://www.agaclar.net/forum/images/icons/icon10.gif
İsmail bey ben yalova ,çiftlikköy-gacık köyü yakınındaki arazimde ceviz , badem ve zeytin yetiştiriciliği yapmak istiyorum, fakat böyle bir işle daha önce uğraşmadığım için bilgimiz yeterli değil.Bir badem -ceviz bahçesi tahsis etmek için öncelikle hangi işlemleri yapmalıyız ve nasıl bir yol izlemeliyiz,bölgemiz için verimli olan türler nelerdir.Orman müdürlüğünden de kredi kullanmak istiyorum ceviz ve badem için kaç yıllık proje isteniyor. yardımcı olursanız sevinirim.
(Ayrıca Hasan42 kardeşime (Ben 46 yaşındayım)'de selamlar.
Merhaba Gökhan Hocam.
Tecrübe ve bilgilerinizi aktardığınız için teşekkürler. Özellikle sulama sorunu yüzünden şimdilik biz badem yetiştiriciliği işine şimdilik cesaret edemedik ama sizin gibi buradaki arkadaşlarımdan çok şey öğrendim. Bakalım gelecek ne gösterecek.
Ceviz ve badem için dikimden sonraki yıllarda vereceği ürün miktarları için ortalama rakkamlar verebilir misiniz?
ismailtosun77
14-12-2006, 13:48
mine hanım .
Ben Araştırma enstitünde Zir. Yük. Müh. Olarak görev yapıyorum. badem ve ceviz yetiştiriciliği uzmanlık alanım. sormak istediğiniz teknik bilgiler için 0226-8142520 veya 0569675566 nolu telofanlardan bana ulaşabilirsiniz.
önemli bir hatırlatma Bakanlığımız Badem ve Ceviz yetiştiriciliği ne karşılıksız dekar başına 250 YTL destek vermektedir.
Sebahattin
14-12-2006, 14:09
İsmail Bey hoşgeldiniz,
foruma katılmanız iyi oldu. Sizin gibi uzmanlara ihtiyaç var buralarda... ;)
Bu arada cep telefonu numaranızda eksiklik var bir kontrol edin!
Mine Pakkaner
14-12-2006, 14:11
İsmail Bey, biz de diyorduk geçen ay yazdığı mesajdan sonra İsmail Bey kayboldu :) Yine hoşgeldiniz diyelim. Desteğiniz için teşekkür ederiz.
Bu devlet desteklesinde minimum 10 da şartı aranıyor mu ?
Zeytinde bu şart var da.
Syilmaz, gözünüzden kaçmıyor bakıyorum :)
İsmail Bey, hoş geldiniz :)
yavuzceviz
14-12-2006, 20:06
:confused: hasan bey öncelikle kendimi tanıtıyım yalova merkez araştırma enstitüsünde sert kabuklu meyveler konusunda özellikle ceviz ve badem yetiştiriciliği ve ıslahı konusunda 27 yıl lık calışmalarım oldu.
Cevizle ilgili 4 bademle ilgi 1 kitabım mevcuttur.
o bölgede badem yetiştirilir. önemli olan toprak analizinin yapılması ve ilk bahardaki gec donlara uygun olan badem ceşidi dikilmeli. öncelikle yerin yön kısmı ne durumda (güney doğu veya kuzey batı gibi) çünki badem dikiminde yön cok önemli.
aklınıza takılan ceviz ve badem konusundaki her konuda burada olup bu siteye destek vericem yeriniz hakkında biraz daha bilgi verirseniz dikilecek ceşitler hakkında da yardımcı olurum
Hoş geldiniz yavuzceviz. :)
Sizin gibi uzmanların sitemizde yer alması ve bilgilerini bizlerle paylaşması bizleri çok mutlu ediyor.
Soruyu soran Hasan42 bir süredir foruma giriş yapmıyor. Giriş yaptığı zaman toprak ve arazi yapısını ayrıntılı olarak açıklayacaktır. İlginiz için teşekkür ederiz.
Üyeler için Kullanım Kılavuzu (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=75) sayfasında forumu sağlıklı kullanabilmek için gerekli bazı bilgileri bulabilirsiniz:)
Mine Pakkaner
14-12-2006, 20:32
Yavuz Bey selamlar,
Uzmanların sitemize verdikleri destekle güçleniyoruz.
Yavuz Bey lütfen bilginiz ve tecrübeniz olan her konuda katkı koymaya çekinmeyin.
Hoşgeldiniz, sefalar getirdiniz.
Sebahattin
14-12-2006, 23:24
Yalovalılar, çekimserliği atıp katılıma başladılar.
Hoşgeldiniz Yavuz Bey,
Sizi gıyabınızda tanıyorum, burada bulunmanız çok anlamlı...
İnşallah ilerleyen zamanlarda beklemediğiniz, sürpriz sorularla biraz başınızı ağrıtacağım. Forum ile temasta bulunmanız dileğiyle
Selahattin Yılmaz
15-12-2006, 07:23
Hoşgeldiniz Yavuz Bey,
İnternetin en geniş Türkçe bitki kaynağına hoş geldiniz. Umarım Her konuda olduğu gibi badem de de burada bir arşiv oluşturabilriiz.
Merhabalar,
Ben badem hasadının hangi aylarda yapıldığını ve ağaç başına **** dekara ortalama ne kadar verim alınacağını merak ettim doğrusu.Bilgilendirirseniz sevinirim
GÖKHAN BOZKURT
21-12-2006, 00:54
Merhabalar; Önce badem ağaçlarının hasadı 3 çeşittir; ben Datça bölgesi için yazıyorum.
1) Çağla iken (Mart ayının sonları ile Nisan ayının başları) Normal bir ağaçtan alacağınız çağla 15-20 kilo.
2) Buz badem dediğimiz yaş badem (Haziran ayının sonları ile Temmuz ayının başları) Hasadı isteğe göre; ya ağacı tam toplarsınız, **** iç bademe bırakırsınız. Bu durumda normal bir ağaçtan 4-5 kilo iç çıkartabiliriz.
3) En son toplanan badem. Ağustos ayı içerisinde. 5-8 kilo kabuklu veya 3-4 kilo iç badem. (Kuruyemişçilerde satılanlardan) Kolay gelsin.
ismailtosun77
21-12-2006, 08:34
syılmaz merhaba, "Modern badem yetiştiriciliği" isimli kitabımı talep ederseniz gönderebilirim. Anaçlar-çeşitler, yetiştirme teknikleri, döllenme biyolojisi vb. tüm konuları kapsamaktadır.
Saygılarımla
ismailtosun77
21-12-2006, 08:56
Değerli Badem dostları; Badem yetiştiriciliğinde en önemli sorun çeşittir. Çünkü badem soğuklama ihtiyacı en düşük meyve türlerinden birisidir. Ancak Yaltınsky, Primorsky, Piciantly, Ferragnes, Ferraduel gibi geç çiçek açan çeşitlerde soğuklama ihitiyacı 1000 saate kadar çıkmaktadır.
Bu nedenle; eğer badem yetiştiriciliğine karar verilecekse; öncelikle
toprak Analizi (Badem killi topraklarda asla yetişmez, yine badem toprak PH sinin 8-8.5 olduğu değerlere kadar yetişme şansı vardır.)
Sulama; Dikimi takiben ilk 2 sene sulama büyük önem arzetmeketdir. daha sonraki yıllarda ise sulama verimi doğrudan etkileyen bir uygulama olarak karşımıza çıkmaktadır.
Uygun çeşit; eğer plantasyon oluşturlacak bölge ege, Akdeniz, GAP bölgesi, ise sooğuklama gereksinimi düşük çeşitler de kullanılabilir ama mümkünse geç çiçek açan, ikiz meyve oranı düşük çeşitler tercih edilmelidir.
Anaç; badem de en önemli konulardan birisi anaçtır. Halen piyasada bulunan badem fidanlarının büyük kısmı tohum anacı üzerine aşılı çeşitlerdir. bizim tavsiyemiz GF677 klon anacı üzerine aşılı çeşit olmalıdır diyoruz.
Sonuç olarak; BADEM DE KENİNLİKLE ÇIPLAK KÖKLÜ FİDAN TERCİH EDİLMEMELİDİR. TÜPLÜ-AŞILI FİDAN MUTLAKA TERCİH SEBEBİ OLMALIDIR. ÇÜNKÜ ÇIPLKA KÖKLÜ FİDANLARDA SAÇAK KÖK OLUŞUMU ZAYIFTIR. DİKİMİ TAKİBEN FİDAN KAYBI YÜKSEK OLUR.
Saygılarımla..
ismailtosun77
21-12-2006, 13:10
Mine Hanım Merhabalar; Evet Badem ve Ceviz'de bu şart var. Yani Bakanlığımız bu türlerde en az 10 dekarlık alanda ve sertifikalı fidan kullanmak kaydı ile size karşılıksız destek veriyor.
10 dekar karşılığında 2500 YTL destek alacaksınız.
Ancak..sizin Çiftçi Kayıt sistemine üye olmanız gerekiyor (ÇKS) . Bunun içinde size en yakın İlçe Tarım Müdürlüğü'ne gidip ÇKS ye kayıt olmanız önem taşımaktadır. (Arazinizin tapunusunun olması gerekiyor.)
Yeni bir haber daha vereyim. 10 yıllık kira sözleşmesi yapıp (En az 10 da.) yine destek alabileceksiniz.
unutmayın 2 dönem destek var biri 31 Aralığa kadar diğeri 31 Mayıst-2007 de bitiyor.
Daha detaylı bilgi için resmi gazetenin ("rega.basbakanlik.gov.tr")10.05.2006 tarih ve 2006/19 sayılı tebliğinde bulabilirsiniz. saygılarımla...
yavuzceviz
21-12-2006, 17:01
bütün ağac dostlarına merhaba ortalama haftada 3-4 kez burada olucam hertürlü ceviz ve badem konusundaki sorunlara elimden geliğince yardımcı olacağım.
badem yetiştiriciliği konusunda bilhassa fidan dikimi araştırmalarında cıplak köklü badem fiidanın tutma oranının eğer şartlara (zamanında dikim) uygun dikimi yapılırsa çok yüksek olduğu hatta sağlık acısından daha direncli olduğu kanıtlanmıştır.
tüplü fidanlar sera üretimi olduğu için dışarı dikimde fidan pişkinliği yeteri kadar olmadığı için uclarda kuruma oranı artmaktadır. aynı zamanda fidanlar çok zayıf kalmaktadır.
tüplü fidanın 2 yaşındaki hali cıplak köklü fidanın 1 yaşındaki kadar gelişme göstermez. çiplak köklü fidanın kökün zayıf olması sözkonusu değil tam tersi daha kuvvetli kök yapısına sahiptır.
Mümkün ise gerçekten deneme yapan araştırmacılardan bilgi öğrenilmeli. toplama bilgi ile buralara yazı yazıp vatandaş yanlış yola yönlendirilmemeli. yalnız badem için değil diğer meyve fianlari içinde gerçeği yazmamız gerekli. saygılarımla...
Mine Pakkaner
21-12-2006, 17:47
Yavuz Bey aslında üretici bazında bakarsak,genelde fidan seçiminde hataya düştüklerini görüyoruz. Koca koca söküm veya kaplı fidanlarla bahçe tesis etmeye çalışıyorlar.
Ben şahsen bahçe tesisinde istediğim yaş, form ve pişkinlikte tüplü fidan bulursam onu kullanmayı tercih ediyorum. Elbette tüp içerisindeki kök yapısına da bakıyorum.Tutma şansı çok yüksek. Çıplak köklü fidanlarda ise sizin de dediğiniz gibi dikim zamanı ve şartları çok önemli. Eğer bu şartları sağlıyorsanız fidan gerçekten üstün bir gelişim gösterebiliyor. Ancak arada tutmayanlar olursa parseldeki boşlukları tamamlamak gerekiyor.
Bu durumda belki de, her iki yöntemin yararlarını, birbirlerine üstünlüklerini, uygulama avantaj ve dezavantajlarını, bahçeyi tesis zamanımızı ortaya koyup bahçe tesisinde kullanacağımız fidanların seçimini ona göre yapmalıyız.
ismailtosun77
22-12-2006, 08:15
Değerli Arkadaşlar; "Aynası iştir kişinin lafına" bakılmaz sözüne atıfla ; Tarım işi tecrübe ve bilgi birikimini gerektiren bir hadise olduğunu ifade etmek isterim. Halen ülkemizde Enstitümüzün gerek Badem gerekse Ceviz konularında ciddi anlamda araştırma yapan bir kurum olduğunu ifade etmem gerekir. Özellikle Ceviz Konusunda Elde edilen Araştırma bulguları GERÇEK ANLAMDA Dr.Hayati ÖLEZ ve Dr.Gültekin Çelebi'den itibaren günümüze kadar intikal etmiştir.
Bakın; Meyvecilikte yapılan bir hata asla hatayı kaldırmaz. Siz, doğru çeşidi ve doğru anacı seçmez iseniz ileriki yıllarda dönülmez hataları da beraberinde getireceksiniz. Bugün ceviz denilince akla gelen ilk şey sorun. Nedenmi? uygun çeşitlerin uygun ekolojilere önerilmemesi, ticari kaygıların ön plana çıkarılması, gibi nedenlerdir. Bu nedenle tüm bahçe kuracak kişilerin dikkat etmesi gereken en önemli husus; tekniğine uygun hareket etmektir.
Ülkemizde ceviz yetiştiriciliği konusunda ilk akla gelen isimler Sn.Prof.Dr.S.Mehmet ŞEN hocamızın "Modern Ceviz Yetiştiriciliği" ile Sn.Prof.Dr.Yaşar AKÇA hocamızın ceviz ile ilgili bilimsel kitapları inanıyorumki sizi doğruya götürecektir.
Bahçe tesisi yüksek maliyet gerektiren bir entansif uğraştır. Badem de kök yapısı ile ilgili yapılan araştırmalar; Çukurova üni.Zir. Fak. den Prof. Dr. Ali KÜDEN (1999 ) ile yine Californiada yapılan araştırmalarda (Almond Production Manuel Sayfa .84 1996)
Badem de adventif (Saçak kök) kök oluşumunun diğer meyve türlerine oranla çok zayıf olduğu ifade edilmektedir.. Bu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Eğer siz çıplak köklü fidanı aynı gün dikmez iseniz fidan kaybı yüksek olmaktadır. Kaplı yani tüplü fidanlarda dikim zamanının genişliği, saçak kök oluşumunun yoğunluğu çok önemlidir. Tüplü fidanlarda fidan çapı, boyu , çıplak köklü fidana göre zayıf olması doğaldır. Çünkü tüp (Torba) içerisinde fazla vejetatif gelişme göstermesi zaten beklenen bir hadise değildir. Ancak tüplü fidan ile bahçe tesisi yapıldığında doğru besleme (Gübreleme-Bakım) yapılır ise fidan hiç bir sıkıntı olmadan toprağa tutunacaktır.
Son olarak üreticilerimize önerimiz; Gerek Badem gerekse ceviz Fidanı talebinde mutlaka kamu kurum ve kuruluşlarının tercih edilmesi yanlışa gitmemizi engeller.
Özellikle badem de TİGEM ler (D.Ü.Ç.) ciddi anlamda ismine doğru tüplü fidan üretimi ile üreticilerimizin yanındadır. Ülkemizin en önemli tarım kuruluşlarından biri olan (TİGEM=DÜÇ=KAMU ) TİGEM' in tüplü fidan üretimindeki espiriside budur. Üreticinin mağdur edilmemesi hedeflenmiştir.
Yine ceviz fidancılığında enstitümüz 2007 yılı sonunda önemli yerli, yabancı ,verimli çeşitleri (binlerce çöğür bu yıl aşılatılmış ) satışa arzedecektir.
Bunları ifade ederken "ne polemiğe girmek", nede "üreticileri yanlışa yönlendirmek" asla amacım olamaz. Bu yaklaşım içinde olup "Kendini Araştırıcı Zannedenlere" en güzel cevabı Bakanlığımız Teftiş Kurulu cevap vermiştir.Yaklaşımım: Doğru ve Bilimsel bilgileri siz ağaçseverlerle paylaşmak idi. Bundan sonrada paylaşacağız. Bu duygu ve düşüncelerle hepinize saygılarımı sunuyorum.
durgut74
06-01-2007, 23:42
Arkadaşlar ben yeniyim niyetim bir badem bahçesi oluşturmak bunuda çekirdek ten yapmak istiyorum Bursa m.k.paşa nın dağ köylerinden birinde yapmak istiyorum bu yöreye uygun hangi çekirdeği nezaman dikmem gerekiyor,ayrıca en uygun çekirdeği nereden bulabilirim.yardımlarınız için şimdiden teşekkür ediyorum.
GÖKHAN BOZKURT
07-01-2007, 00:40
Merhaba, durgut74 (Mehmet) kardeşim. Önce bu sitedeki değerli mühendis arkadaşlarla irtibat kur, bahçe yapacağın bölgeye hangi badem türü uyum sağlıyor onu öğren, sonra geri bana dön. Ben sana tohumluk çekirdek gönderirim.
bir de şu var; ben geçen Eylül ayında saksılara 3'er adetten, 50 çekirdek dikmiştim onlar çıktılar. Toprağa dikmek için Şubat ayını bekliyorum.
Uygun bir yerde orta boy çiçek saksılarına 3'er tane çekirdek 2 cm. derinliğe dikersin 20 günde çimleniyorlar, hiç zaman kaybetmeden de sizin oralarda Mart ayında bahçene dikersin.
Zaten Mart ayına kadar da badem fidelerin dikilecek boya gelirler. Sağlıcakla kal.
durgut74
07-01-2007, 18:42
Sayın Gökhan bey ilginize teşekkür eder,affınıza sığınarak soruyorum badem çekirdeğini gömmek için belli birzamanı olmadığını anlıyorum. Hemen çimlerin çıkmasını bekleyebilirim. peki çekirdekleri sıçak ortamda bekletmem gerekmiyor mu? malum buralar bu mevsimde biraz soğuk oluyor. teşekkürler.
GÖKHAN BOZKURT
07-01-2007, 20:08
Ben odamın bir tanesini çimlendirme işleri için ayırdım. Fevkalâde oluyor. Yalnız benim odada soba yanıyor. Her çeşit çekirdeği çimlendiriyorum. Tabi daha sonra aşılanacaklar. Hurma bile var bunların içinde.
Buraya yatla gelen yabancı bandıralı, Yeni Zelandalı turistlerle konuştum bana Ekmek Ağacı çekirdeği getirecekler, onlar olacak mı bakalım.
Hem buradaki yazılara hem de verilen linklere baktım ama diş bademlerini kuş zararından koruma yollarını göremedim.
Korkuluk mu asmak lazım?:p:p:p
GÖKHAN BOZKURT
06-02-2007, 09:26
Üstadım; bizim buralarda bir laf vardır: "Bademin düşmanı çok olur" bunlar saymakla bitmez. Çeşitli kuşlardan tutun da tarla faresi, sincap, domuz, vs. Biz yalnız domuza karşı önlem alırız, diğerlerinin rızkı çıksın diye karışmayız.
Ayrıca ekolojik dengeye zarar vermemek için de her hangi bir önlem almayız.
Saygılarımla.
ismailtosun77
08-02-2007, 19:38
Değerli Dostlar;
Badem yetiştiriciliğinde kullanılacak Anaç için öncelikle Dünyanın tercih ettiği Badem Klonal anaçları bilmemiz gerekir. Eğer badem de erken verime yatma , bol verim, ünüform bitki eldesi, uzun ömür, kuvvetli ağaçlar isteniyorsa kesinlikle GF677 Anacı tercih edilmelidir. Bu anacın tek zaafı vardır. Oda Nematod dur. Ancak bu olumsuz faktörün haricinde hçbir sıkıntısı yoktur. Yine GN22 gibi süper anaçlarda artık Dünya badem üretiminde kullanılamya başlamıştır.
Texas ile Ferragnes arasında çiçeklenme dönemi farklılıkları bulunmaktadır. Tozlayıcı olabilmesi için öncelikle aynı dönemde çiçek açmaları vede çiçek tozları uyuşmalıdır. Bu nedenle Ferragnes için en uygun tozlayıcı çeşit Ferrastar **** Ferraduel dir.
GÖKHAN BOZKURT
09-02-2007, 14:07
İsmail Bey, mesajınızı okudum gayette faydalı oldu. Bu "Ferragnes" badem anacını nereden temin edebilirim? Bir not düşerseniz veya sitedeki msn'mden iletirseniz inan çok makbule geçer. Kal sağlıcakla.
Merhabalar.Ben yeni üyeyim, ben de düşünmekteyim badem bahçesi. Bandırmada ikamet etmekteyim,çitçilik yapmaktayım. 20 dönüm kadar düşünüyorum.
İsmail bey gibi bilgisi olan insanlardan ;bayağı birşey öğreniyorum . Benim tarlamın dört tarafıda zeytinlik,onun için ;ayçiçeği,buğday vs...ne eksem domuzlarca telef ediliyor.
Benim su sorunum olucak. Taşıma su ile damlama sulama yapabilirmiyim? Ayrıca badem için bandırma uygun mu? Zeytincilik çok yapılıyor. Zeytinle çiçeklenme dönemi benzermi? Ayrıca yumurta tavuğu kümeslerim var. Haliyle çok güzel yanmış hayvan gübresine sahibim. Bu gübreyi burada kullanmak istiyorum. İsmail bey sizce hangi tür fideye yönelmeliyim? Teşekkürler
Ayrıca nar ağacı düşünmmekteyim.
Sevgili Makay, sizi önce Yeni gelen arkadaşlar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595) başlığına davet etsek.:)
ismailtosun77
11-02-2007, 11:00
Gökhan Bey merhaba; Ferraduel Ferragnes Ferrstar vb. bunlar çeşittir.. Ancak siz GF677 Anacını temin ederseniz (Masterplan Firması=Bursa da ) bu anaç üzerine aşılamak suretiyle bahçe kurabilirsiniz. Veya 677 anacının çeliklerini Enstitümüzden size ücreti mukabilinde köksüz olarak verelim; siz köklendirip üzerine bu Fransız çeşitlerini aşılayabilirsiniz. Saygılarımla
GÖKHAN BOZKURT
12-02-2007, 00:16
İsmail Bey, alakanıza çok teşekkür ederim. Mart ayının 7'si gibi sizi arayacağım. Enstitünüzden köksüz olarak alalım kendim köklendiririm. Aşılama işini de inşallah seneye yaparım.
Saygılarımla.
banada birileri yardımcı olursa sevinirim
Mine Pakkaner
13-02-2007, 12:29
Sayın Makay, çok farklı soruları bir kerede sorarsanız cevap almanız güç olur.
Badem başlığına nar düşünmekte olduğunuzu yazarsanız cevap gelmez. Yine badem başlığında damla sulama sorusu sorarsanız cevap alamazsınız.
İsmail Bey uğradığı zaman badem sorularınıza bakacaktır.
Selamlar.
ismailtosun77
13-02-2007, 21:47
Sn. MAKAY; Badem yetiştiriciliğini sınırlayan en önemli faktör ilkbahar geç donlarıdır. Bildiğiniz gibi Badem soğuklama ihtiyacı düşük olan meyve grubu içerisinde yer almakatdır. Ancak son yıllarda soğuklama ihtiyacı yüksek, verimli, geç çiçeklenen çeşitler üretime kazandırılmıştır. Yaltınsky, Primorsky, Ferragnes, Ferraduel gibi çeşitlerle uygun toprak şartlarında dikim yaparsanız başarılı olma şansınız var. Yanlız sadece size değil tüm üreticilere önerimiz; Ticari bahçe kurmadan önce mutlaka ve mutlaka Toprak analizi yaptırmakta fayda vardır. Toprak bünyesi ve PH önemli toprak özellikleridir. Eğer toprak ağır bünyeli ise mutlaka anaç konusunda arayışa gitmemiz gerekir. Dediğim gibi öncelikle toprağınızı etüt ettirip sonra çeşit tercihine gitmelisiniz.
Sadece Badem değil; Tüm meyvelerde olduğu gibi sulama modern meyvecilik'te olmaz sa olmazlardandır. Sulama verimi direkt etkileyen bir unsurdur. Ancak malçlama vb. gibi uygulamalarla su kaybını minimize etme şansınız var. Yine su kaynağınız kısıtlı ise mutlaka damlama sulama yapılmasında fayda var derim. Ancak sulama sisteminde su kaynağının durumuna göre hareket edilmelidir.
Saygılarımla...
İsmail bey teşekkür ederim .
lordofstorm
15-02-2007, 00:18
Pardon evde bir polemik oluştu da:)...Bizim bu bilidğimiz klasik kayısı çekirdeği içi ile badem aynı yemiş mi oluyo acaba?Bide bademin içinde arsenike rastlanmış ne diyorsunuz?
Kayısı içi kayısı içi oluyor.. Badem de badem..Benim aklımda kalan siyanürün acı badem tadında olduğu..
GÖKHAN BOZKURT
15-02-2007, 00:51
İsmail Bey, telefon numaranızı bir üst sayfada tesadüfen de olsa gördüm. En kısa zamanda sizinle irtibat kuracağım.
Kalın sağlıcakla.
ismailtosun77
17-02-2007, 19:08
Sn. Memet;
Bilindiği üzere acı bademler Farmokolojide kullanılmaktadır. Yine badem yağı sanayinde geniş ölçüde kullanım alanı vardır. Acı bademlerde siyanadrik asit mevcuttur. Bu nedenle acı badem gıda olarak tüketimi sakıncalıdır. Acı badem tohum anacı olarak kullanıldığı gibi bahsettiğim alanlardada kullanılmaktadır. Tavsiyemiz acı bademi tatlı bademler gibi tüketmemektir.
Saygılarımla.
SN İSMAİLTOSUN77 Konya da yetiştirilecek türler arasında ferragnes,ferraduel ve ferrastarı tavsiye edermisiniz?Ayrıca bu türlerin iç dane ağırlığı ne kadar oluyor ve ne gibi tehlikelerle karşı karşıya kalabiliriz?vereceğiniz yanıtlar için teşekkürler
Sevgili Toray, Yeni gelen arkadaşlar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595) başlığında kendini tanıtırsan çok seviniriz.
Hoş geldin.:)
ismailtosun77
26-02-2007, 07:54
Sn.Toray;
Ferrastar, Ferragnes, Ferraduel gibi Fransız orjinli çeşitler Geç çiçek açan, ikiz meyve (çift meyve) yapma özelliği az olan verimli çeşitlerdir. Bu çeşitler Konya gibi karasal iklimin egemen olduğu ekolojilerde yetiştirilmesi mümkün gibi görülsede yine risk taşımaktadırlar. Bilindiği gibi Ferrastar çeşidi kendine verimli ve diş badem grubundadır. Ancak size önerim; öncelikle toprak analizi yaptırmanızdır. (Bünye kesinlikle ağır olmamalıdır) .. Bunun akabinde daha geç çiçek açan Yaltınsky, Nitinsky, Primorsky gibi çeşitleride dikkate almanızdır.
Saygılarımla
SN İSMAİL TOSUN
Evet toprak analizi şart bunun dışında ben iklim şartlarını göz önüne alarak geç çiçeklenen bu türleri yazdım konyada şimdi bir akım başladı o da teksas badem fidanı kullanmak ama bu türde fireler çok oldu bu da sanırım geç donlardan kaynaklanıyor sizin yazdığınız türlerde geç çiçeklenen türler ancak verim oranı nedir ne zaman meyveye yatar çiftçinin yüzünü güldürürmü? Cevaplarınız için teşekkürler.NOT:Toprağın kireçli ve ph nın 6-7 arasında olduğunu düşünüyoruz,yağış oranı düşük.
SN TODOR kendimi tanıttım *** yeterli olmuştur ilginiz için teşekkürler
ismailtosun77
26-02-2007, 12:14
Sn.Toray;
Badem bahçesi tesis ederken çıplak köklü fidan kullanımı tercih edilirse arazide fidan kaybı yüksek olmaktadır. Bu konu ile ilgili görüşlerimi daha önce "agaçlar net " te ifade etmiş idim. Badem bitkisinde (Türünde)adventif (Saçak) kök yapma eğilimi son derece düşük olup, sökülen aşılı badem fidanı aynı gün dikilmez ise arazide tutma oranı düşmektedir Bu durum özellikle tohum anacı kullanımında etkindir. Ancak kullanılan anaç GF 677 Klon anacı ise bol saçak yapacağı için çıplak köklü de olsa sıkıntı yaratmaz yani arazide fidan kaybı olmaz. Bu nedenle Badem yetiştiriciliğinde ya Klon anacı olan GF 677 **** tüplü (Kaplı ) fidan tercihiniz olmalıdır.
Saygılarımla
Mahmut Leventoğlu
26-02-2007, 12:28
Sayın İsmail Tosun Bodur Ceviz ( Meyveleri 80 gr.lık yumurta dan büyük) ile ilgili bilgi ve deneyiminiz varmı. Varsa beni aydınlatırmısınız lütfen?
ismailtosun77
26-02-2007, 12:44
Sn.Mahmut Leventoğlu;
Standart çeşitlerimizden olan Kaplan-86 çeşidimiz ifade ettiğiniz gibi iri bir çeşittir. Bu çeşit irilik olarak yumurta büyüklüğündedir. Ancak taze olarak tüketmek mümkündür. Hasat tarihi diğer çeşitlerden daha öncedir. Kurutmalık olarak değerlendirme durumu sözkonusu değildir. Kaplan-86 çeşidi milli çeşit listesinde yer alan standart çeşit olup fidanlarını dikim dönemi temin edip aynı dönemde çiçek açan diğer standart çeşitlerle beraber dikim yapmalısınız. Saygılarımla
Mahmut Leventoğlu
26-02-2007, 14:20
Sn.Mahmut Leventoğlu;
Standart çeşitlerimizden olan Kaplan-86 çeşidimiz ifade ettiğiniz gibi iri bir çeşittir. Bu çeşit irilik olarak yumurta büyüklüğündedir. Ancak taze olarak tüketmek mümkündür. Hasat tarihi diğer çeşitlerden daha öncedir. Kurutmalık olarak değerlendirme durumu sözkonusu değildir. Kaplan-86 çeşidi milli çeşit listesinde yer alan standart çeşit olup fidanlarını dikim dönemi temin edip aynı dönemde çiçek açan diğer standart çeşitlerle beraber dikim yapmalısınız. Saygılarımla
İsmail Tosun bilgiler için teşekkür ederim. Ancak ben yanlış sahifede bu soruyu sormuşum. Soru ve yanıtını CEVİZ Başlığına aktaracağım.
SN İSMAİL TOSUN edindiğim bilgilere göre nonpareil türü teksasile tozlanmaktadır.Yalnız nonpareil türü orta teksas ise geç ci bir türdür, bu durumda ortada tozlaşmayla ilgili bir problem söz konusu olmazmı?Çünkü çiçeklenme dönemleri farklı zamanlara tekabil edecek? Bu konuda düşünceleriniz nelerdir
ismailtosun77
27-02-2007, 13:32
Sn.Toray;
Yapılan araştırmalarda ve bizim gözlemlerimizde Texas çeşidi ile Nonpareil çeşidinin çiçeklenme zamanları tam çakışmamaktadır. Son 1 veya 2 gün çakışmaktadır. Zaten Badem yetiştiriciliğinin ciddi boyutlarda olduğu ve bilimsel çalışmaların önem teşkil ettiği ABD'de Nonpareil çeşidi CARMEL çeşidi ile beraber dikilmektedir. Yani dendiği gibi Nonpareil çeşidinin tozlayıcısı Texas değil CARMEL çeşididir. İşte bu nedenle biz teknik olarak diyoruzki; Kendine verimli bile olsa aynı dönemde çiçek açan en az 2 çeşitle bahçe kurulmalıdır....(Sağlıklı Meyve tutumu için)
Saygılarımla..
Sn İSMAİL TOSUN Bölgemde yapılacak bir çalışmada anaç çöğür olarak nonpreil kullanacaktır ancak ben bu çeşitten biraz endişeliyim çünkü orta bir cins gelecek yıl bunlara aşı yapılacağı zaman tür olarak yaltınski tozlayıcı olarakta primorski kullanmamız uygun olurmu
ismailtosun77
02-03-2007, 07:49
Sn.Toray;
Yapılan araştırmalarda Texas çeşidi en iyi tohum anacı olabilecek nitelikte bulunmuştur. Ancak yaygın olarak Capnodis'e (Dip Kurdu) dayanım açısından acı bademlerin kullanımı biraz daha doğru bir yaklaşım olacaktır.
Ancak aynı yılın ürünü olan, homojen yapıya sahip, en az 50 gün katlamada kalmış, acı badem tohumlarını anaç olarak kullanabilirsiniz. Tohumlukta ince kabuklu çeşitler seçilmemelidir. Texas diş badem grubunda yer alırken Nonpareil el bademi yani daha ince kabuklu bademler grubunda sınıflandırılmaktadır. Çürüme vb. etkenler nedeni ile Nonpareil çeşidi yerine ya acı badem, **** Texas çeşidi kullanılmalıdır. Diğer bir alternatifiniz Tuonu çeşidi olabilir. Kendine verimli olduğu için homojen çöğür eldesi kolaylaşacaktır.
Sizin bölgeniz için Çeşit olarak düşünülen çeşitler ****** uygun çeşitlerdir.
Saygılarımla...
Sebahattin
06-03-2007, 14:14
YALOVA BAHÇE KÜLTÜRLERİ MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ
TARAFINDAN MEYVE YETİŞTİRİCİĞİNDE TAVSİYE EDİLEN
BAZI TÜR VE ÇEŞİTLER
11. BADEM
ÇEŞİT ADI
Carmel
Garrigues
Ferraduel
Guara
Ferragnes
Nonpareil
Ferrastar
Sonora
Fritz
Yaltinsky
Kaynak: (http://www.tarim.gov.tr/sanal_kutuphane/tavsiye_listeleri.doc)
edemircan
18-03-2007, 19:48
Mehaba arkadaşlar. Badem ve ceviz için kapama bahçe kurmayı düşünüyorum. Badem için düşündüğüm yer Çanakkale Biga köylerinden birinde
Sulama kanalları arasında 10 dekar bir arazi. Güneye bakan tepe yamacında
Burada sonbahar ekimi yapmayı düşünüyorum. Öncelikle hangi çeşitleri önerirsiniz ve ne gibi hazırlıklar yapmalıyım
sevkettahanci
20-03-2007, 12:59
Arkadaşlar selamlar! Hem badem hem de ceviz konusunda uzman olduğu için sorumu sanırım İsmail TOSUN Bey cevaplayacaktır. Benim merak ettiğim
11 dönüm bahçeye 9x9m. aralıkla ceviz fidanları (yalova 3 ve tozlayıcı yavuz fidanı-->ne derece uygunsa bilemiyorum)dikilmiş idi, bu bahçede cevizler arasına badem dikimi uygun olur mu? Ya da başka bir alternatif var mıdır? (Rakım 1200 mt.)
Şimdiden teşekkürler, İyi çalışmalar...
ismailtosun77
21-03-2007, 07:58
Sn.Şevket TAHANCI;
Takribi 11 dekarlık bahçenize 132 adet civarında ağaç dikmişsiniz. Tabi 9m. X 9m. dikim aralık mesafesi 10. yaştan itibaren sıkıntı yaratmaya başlayabilir. Ağaçlar vejetatif geliştikçe sürgünler birbirlerine girmeye başlayacaklardır. Ceviz ilk 7-10 yıl hızlı bir gelişme gösterecektir. Dolaysıyla bence araya Bağ, Şeftali, Badem vb. türleri dikmek çokta doğru bir yaklaşım olmayacaktır. Bahçenin yaşı belli değil. Ancak çok yıllık bitkilerden Dış Mekan Süs Bitkilerinin fidanlarını dikmek ve bunları repikaja almak daha doğru olur diye düşünüyorum. Bu arada 1200 m. rakım badem için çok ta uygun bir rakım değil. En geç çiçeklendiği bilinen Guara, Yaltınski, Pirimorski gibi çeşitler bile bu rakımda risk taşıyabilir. İfade ettiğim gibi siz kapama bahçe kurmuşsunuz. Bence Başka bir kültür bitkisini araya dikmemekte fayda var. Eğer alan değerlendirilmek isteniyorsa Süs bitkisi (Dış Mekan ) alternatifi düşünülmelidir. Saygılarımla
serkoloji
21-03-2007, 23:48
iyi günler,
ismail bey yazdıklarından anladığım kadarıyla ankara bölgesinde geç çiçek açan Ferrastar, Ferragnes, Ferraduel,Yaltınsky, Nitinsky, Primorsky , türündeki badem ağaçlarını dikmemiz gerekiyor. dikilecek bademler için bahçenin bakısının kuzey cephe ve hafif tepelik bir yer olması gerektiğine inanıyorum. nedeni ise kuzey cephe geç ısınacağından ağaçlarında uyanması gecikir ve geç donlardan etkilenmez diye düşünüyorum. Tepelik olmasının nedeni ise soğuk havanın bahçede depolanıp kalmasını engelleyerek ağaları dona karşı korumak.(lütfen yanlışım varsa düzeltin).
ayrıca bazı bölgelerde uygulanan ve benimde şahit olduğum olaylardan biriside, ilkbaharda ağaçlar uyanmak üzere iken ağaçlara bolca soğuk su vermek. bu şekilde ağaçın kökleri soğuk suyun etkisi ile uyanmayı geciktiriyor ve geç donların etkisi azaltılıyor.
size sormak istediğim; 1.bademlerde şekil ve ürün budaması hakkında detaylı bilgi nereden bulabilirim. 2. Ağaçların özellikle bademin geç açmasını sağlamak için yapmamız gereken herhangi bir kültürel önlem **** kullanabileceğimiz kimyasal madde varmı?
ismailtosun77
22-03-2007, 07:58
Sn.Serkoloji;
Badem plantasyonu için yer seçiminde dikkat ettiğimiz hususlara kısmen değinmişsiniz. Bahçe yeri düz ve cep diye tabir edilen yerler olmamalıdır. Don hava akımının olduğu mevkilerde zarar yapamamaktadır. Eğer don ceplerinde ise don tabakası çöküp rahatlıkla zarar verebilmeketedir. Bu nedenle hava akımının olması ****** önemlidir. Diğer hususlarda haklısınız. Ancak kış sulamaları kök bölgesinde serinletici etki yaparken bir taraftanda kök bölgesine zarar verebilir (Durgun su) ..Bu nedenle sizin anacınız kök bölgesindeki nemden etkilenmeyen, Islak topraklara dayanım gösteren anaç niteliği taşımalıdır. Tohum anaçlarında bu durum sözkonusu olamaz. Bu nedenle ağır, su tutan, ıslak topraklarda yetişebilme niteliği taşıyan, uyuşma konusunda sıkıntı yaratmayan bir anaç olmalıdır. Böy ehibrit anaçlar artık günümüzde kullanılmaya başlamıştır. Viking ismi verilen anaç Badem X Şeftali X Erik X Kaysı melezi bir anaç olup yapısında erik kanı taşıdığı için ıslak topraklar için süper bir anaç diye bilinmektedir.
Badem türünde terbiye sistemi; Modifiye lider terbiye sistemi olmalıdır. Ancak bu sistemi uygulama olarak göstermek gerekir.
Yine geç çiçeklenmeyi sağlamak için; Göztaşı uygulaması yapılabilir; 3-4 gün geç çiçeklenmeyi sağlamaktadır.
Bunun haricinde geç uyanmayı sağlayan başka bir yapı yok.
Saygılarımla..
merhaba ismail bey ben bandırma da çiftçilik yapmaktayım.daha önce burada yazışmıştık. benim tarlamın yanındaki tarlada badem fidanları bulunmakta.yani komşu tarlamda .ben geçenlerde bu adamla konuştum.acı bademe aşılanmış teksas cinsi badem fidanlerı var.birde bunun tozlayıcısı nomporeil .yalnız fidanlar tüplü değil.buradan söküp senin tarlana aynı gün hemen ekersek hepsi tutar dedi.tabi tutmayana garanti verdi ertesi yıl tutmayanları ücretsiz vericek.ama az önce tozlaşmanın günlerinden bahsetmişsiniz.uyuşmazmı bu iki cinsin günleri?bizim buralarda rüzgar çok kuvvetli eser.ayrıca ağacı dona karşı sigortalama ağaç başına 10 ytl olduğunu öğrendim. bunun yarısını devlet karşılıyor.bize düşen rakam 5 ytl.bu sigortadan her yıl faydalana bilirmiyiz?birde az önce okudum buradan ağaç başına ortalama verim herşey doğru yapıldığında ne kadar?5-7 kg yazmış arkadaş doğrumu?sulama tapasak bu rakam artarmı?ben sulama yapıldığında 200 kg kabuklu badem verimi okumuştum biryerde .yardımcı olursanız sevinirim.
Mine Pakkaner
24-03-2007, 11:40
Merhaba İsmail Bey ben Bandırma' da çiftçilik yapmaktayım. Daha önce burada yazışmıştık. Benim tarlamın yanındaki tarlada badem fidanları bulunmakta. Yani komşu tarlamda . Ben geçenlerde bu adamla konuştum. Acı bademe aşılanmış teksas cinsi badem fidanlerı var. Bir de bunun tozlayıcısı nomporeil . Yalnız fidanlar tüplü değil. Buradan söküp senin tarlana aynı gün hemen ekersek hepsi tutar dedi. Tabi tutmayana garanti verdi ertesi yıl tutmayanları ücretsiz vericek. Ama az önce tozlaşmanın günlerinden bahsetmişsiniz. Uyuşmaz mı bu iki cinsin günleri? Bizim buralarda rüzgar çok kuvvetli eser.
Ayrıca ağacı dona karşı sigortalama ağaç başına 10 ytl olduğunu öğrendim. Bunun yarısını devlet karşılıyor. Bize düşen rakam 5 ytl. Bu sigortadan her yıl faydalana bilir miyiz?
Bir de az önce okudum buradan ağaç başına ortalama verim herşey doğru yapıldığında ne kadar? 5-7 kg yazmış arkadaş doğrumu? Sulama tapasak bu rakam artar mı? Ben sulama yapıldığında 200 kg kabuklu badem verimi okumuştum biryerde .
Yardımcı olursanız sevinirim.
Sayın Makay, mesajınızı yazım kurallarına uygun yazmanızı rica ederim. Bu şekilde okunması da, anlaması güç. Baş harfler büyük ve nokta sonrası boşluk olursa daha rahat okunmakta. Bir mesaja pek çok soru koymanız durumunda bunu ayrı paragraflarda ifade ediniz.
ismailtosun77
26-03-2007, 10:46
Sn.Makay sulama verimi direkt etkileyen bir uygulamadır. Sulamanın yanısıra kullanılan anaç, çeşidin gelişme kuvveti, Ağacın yaşı, seyreden iklim şartları ve uygulanan bakım koşulları verime yansır. birinin ekisikliği verimi düşürür.
Anaç tohum anacı ise çeşit verimli ise diğer şartlar normal koşullar içerisinde ise ağaç başına (Verime yatmış) 3-5 kg iç meyve alma şansınız var diye düşünüyorum.
Texas ile Nonpareil çeşidinin çiçeklenme takvimleri son 2-3 gün çakışmaktadır.Siğorta ise ile ilgili doğru bilgileri TARSİM den temin edebilirisiniz. Size en yakın ilçe müdürlüğüne başvurarak detaylı bilgi almanızı öneririm .
Saygılarımla
erdem çolak
26-03-2007, 20:11
mine hanım isminizi ağaçlar net isimli sitede gördüm ve yazma gereği duydum.
Ben yalovadan ismail. Araştırma enstitünde Zir. Yük. Müh. Olarak görev yapıyorum. badem yetiştiriciliği uzmanlık alanım. sormak istediğiniz teknik bilgiler için 0226-8142520 veya 0569675566 nolu telofanlardan bana ulaşabilirsiniz.
önemli bir hatırlatma Bakanlığımız Badem ve Ceviz yetiştiriciliği ne karşılıksız dekar başına 250 YTL destek vermektedir.
her hangi bir şehirde olabilir mi..**** kaç ytl verilir..nasıl başvurucaz..bilgilenidirirseniz çok mutlu olucam..
alper111
27-03-2007, 08:03
ismail bey merhabalar ben dün sizinle telefonda görüşmüş ve kısa bir bilgi almıştım sizin bana ilk öneriniz toprak analizi konusunda olmuştu internetten gördüğüm kadarıyşa toprak analizinde bir çok çeşit var sanırım topraktaki her tür mineral için ayrı bir analiz yapılması gerekiyor bu durumda benim toprağımda hangi analizleri yaptırmam gerekiyor bukonuda bana bilgi verirseniz çok memnun olurum şimdiden teşekkür ederim
alper kılıç
Badem yetiştiriciliğinde tozlanma döneminde bahçede arı kolonisi bulundurmak olmazsa olmazlardan mıdır?Yoksa ürün miktarını biraz artırmaya yönelik bir katkı mıdır?
Saygılar.
ismailtosun77
29-03-2007, 13:42
Erdem bey merhaba;
Modern meyve yetiştiriciliği için fidan desteği ülkemizin her bölgesinde uygulanmaktadır.Ancak şartları yerine getirmek koşulu ile... size en yakın il veya ilçe tarım müdürlüğü ile temas kurmalısınız. saygılarımla
Herkese merhaba
nonperiel bademin tozlanması için texas çeşidi kullanılır mı? Hem kullanılır diye yazı okudum hem de kullanılmaz diye? Hangisi doğru? Ayrıca nonperiel geç mi çiçeklenir erken mi? Texas geç çiçekleniyor diye okudum. Ama nonperiel için hem erken çiçeklendiğini başka bir yazıda da geç çiçeklendiğini okudum. Aklım karıştı. Bu iki çeşidin tozlayıcıları, anaçları ve ilkbahar donlarına karşı dayanıklılığı hakkında bilgi verilirse sevinirim. Bahçe tesis edilecek de... Ayrıca yumuşak kabuklu bademler hakkındada bilgi lazım.(Yumuşak kabuklu badem isimleri tozlayıcıları çiçeklenme durumları) Ayrıca bademleri tek çeşit dikebilirmiyiz. Örneğin nonperiel çeşitlerini tek dikersek meyve alabilirmiyiz.Lütfen yardımcı olun. Cevap bekliyorum.
ismailtosun77
11-04-2007, 10:43
Alper bey merhaba;
Toprak analizinde ilgili konu uzmanları PH, saturasyon(Bünye), Kireç, Tuzluluk ve besin maddesi kapsamları ile organik madde kapsamına yönelik bulgular elde etmeye çalışacaklardır.
Elde edilen sonuçları yetiştiricilik uzmanları ile tartışırsanız doğruya gideriz.Her 20 dekar için bir numune almanız önerilmektedir. Toprağın 60 cm derinliğinden elde edilen örnekler lab. götürülmeli dir. Tetkik sonucunu mutlaka görmekte fayda var. saygılarımla
ismailtosun77
13-04-2007, 14:27
Zehra Hanım;
Meyvecilikte kendine verimli bile olsa en az iki çeşitle bahçe kurulmasını öneririz. Texas çeşidi ile Nonpareil çeşidinin çiçek açma zamanları son 2-3 gün çakışmaktadır. Ancak "Carmel" çeşidi'nin Nonpareil için uygun tozlayıcı olduğunuda biliyoruz. Ancak Texas ile Nonpareil birbirlerine toz vereceklerdir.
Tek çeşitle bahçe kurulmamalıdır.
Çeşitlerin ilkbahar geç donlarından zarar görmemesi için bahçe yerinin seçiminden, dikeceğiniz çeşidi kadar bazı faktörler etkili olacaklardır.
Ancak size önerim; Karasal İklimin egemen olduğu bu ekolojilerde "Ferrastar, Ferragnes, Ferraduel Yaltınski" gibi geç çiçeklenen çeşitler tercihiniz olmalıdır.
saygılarımla
Merhaba ben Zehra verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim
sevkettahanci
03-05-2007, 09:02
Sn.Şevket TAHANCI;
Takribi 11 dekarlık bahçenize 132 adet civarında ağaç dikmişsiniz. Tabi 9m. X 9m. dikim aralık mesafesi 10. yaştan itibaren sıkıntı yaratmaya başlayabilir. Ağaçlar vejetatif geliştikçe sürgünler birbirlerine girmeye başlayacaklardır. Ceviz ilk 7-10 yıl hızlı bir gelişme gösterecektir. Dolaysıyla bence araya Bağ, Şeftali, Badem vb. türleri dikmek çokta doğru bir yaklaşım olmayacaktır. Bahçenin yaşı belli değil. Ancak çok yıllık bitkilerden Dış Mekan Süs Bitkilerinin fidanlarını dikmek ve bunları repikaja almak daha doğru olur diye düşünüyorum. Bu arada 1200 m. rakım badem için çok ta uygun bir rakım değil. En geç çiçeklendiği bilinen Guara, Yaltınski, Pirimorski gibi çeşitler bile bu rakımda risk taşıyabilir. İfade ettiğim gibi siz kapama bahçe kurmuşsunuz. Bence Başka bir kültür bitkisini araya dikmemekte fayda var. Eğer alan değerlendirilmek isteniyorsa Süs bitkisi (Dış Mekan ) alternatifi düşünülmelidir. Saygılarımla
İsmail Bey, selamlar! yukarıdaki mesajınızda bahsettiğiniz çok yıllık bitkilerden dış mekan süs bitkilerinin neler olduğunu biraz açabilir misiniz? Keza, bu konularda da uzman olmadığım gibi cahil olduğum da söylenebilir.
Bu konuda tavsiye ve yönlendirmeleriniz olursa çok sevinirim. İşlerinizde kolaylıklar, başarılar dlerim...
ismailtosun77
03-05-2007, 13:26
Şevket bey merhaba;
Süs bitkileri konusunda ilgili konu uzmanı ile görüşmenizi tavsiye ederim.
Merhabalar; Önce badem ağaçlarının hasadı 3 çeşittir; ben Datça bölgesi için yazıyorum.
1) Çağla iken (Mart ayının sonları ile Nisan ayının başları) Normal bir ağaçtan alacağınız çağla 15-20 kilo.
2) Buz badem dediğimiz yaş badem (Haziran ayının sonları ile Temmuz ayının başları) Hasadı isteğe göre; ya ağacı tam toplarsınız, **** iç bademe bırakırsınız. Bu durumda normal bir ağaçtan 4-5 kilo iç çıkartabiliriz.
3) En son toplanan badem. Ağustos ayı içerisinde. 5-8 kilo kabuklu veya 3-4 kilo iç badem. (Kuruyemişçilerde satılanlardan) Kolay gelsin.
sorumun cevabını buldum siteyi daha ayrıntılı incelemeliyim.
Merhaba,
Ben çekirdekten badem fidesi üretip satmak istiyorum. (Manisa/ Kula/ Gökçeören de , havası badem için çok uygun. Sertifikalı badem fidesi üretmek için hangi koşulları sağlamak gerekiyor. İşleyiş hakkında bilgi sahibi arkadaşlardan yardım istiyorum. Piyasada ki talep nedir?
İlgilenen arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.
Zekeriya KARA
ismailtosun77
01-06-2007, 09:41
Sn.Zekeriya KARA;
Ülkemizde son yıllarda meyveciliğe karşı ilgi gittikçe artmaktadır. Bu ilgi uygulanan destekleme politikaları ile üreticinin altermatif arayışından kaynaklanmaktadır. Üreticilerimizin yoğun ilgi gösterdiği türlerin başında Badem de gelmektedir. Özellikle marjinal alanlarda yetiştirilme şansı bulan badem de geç çiçeklenme ve verimli çeşitlere karşı yoğun ilgi mevcuttur.
Sizin yapacağınız geç çiçeklenen, ve verimliliği belli olan çeşitlerin fidanlarını "TÜPLÜ" olarak yetiştirmenizdir.
Ancak zamandan kazanmanız bağlamında; eğer aşısız çöğür bulabilirseniz Bu temmuz ayında aşılatıp Mart-2008 de satışa başlayabilirsiniz. Tüplü fidan üretiminde tüplü çöğür eldesi oldukça güçtür. Siz bu güçlüğü ortadan kaldırmanız için hazır tüplü çöğür temin edip sadece aşılaması size kalmalıdır diye düşünüyorum.
Yoğun ilgi ve talep mevcuttur. Yeterki ismine doğru tüplü badem fidanı nınz elinizde olsun...
:o Sn.Zekeriya KARA;
Ülkemizde son yıllarda meyveciliğe karşı ilgi gittikçe artmaktadır. Bu ilgi uygulanan destekleme politikaları ile üreticinin altermatif arayışından kaynaklanmaktadır. Üreticilerimizin yoğun ilgi gösterdiği türlerin başında Badem de gelmektedir. Özellikle marjinal alanlarda yetiştirilme şansı bulan badem de geç çiçeklenme ve verimli çeşitlere karşı yoğun ilgi mevcuttur.
Sizin yapacağınız geç çiçeklenen, ve verimliliği belli olan çeşitlerin fidanlarını "TÜPLÜ" olarak yetiştirmenizdir.
Ancak zamandan kazanmanız bağlamında; eğer aşısız çöğür bulabilirseniz Bu temmuz ayında aşılatıp Mart-2008 de satışa başlayabilirsiniz. Tüplü fidan üretiminde tüplü çöğür eldesi oldukça güçtür. Siz bu güçlüğü ortadan kaldırmanız için hazır tüplü çöğür temin edip sadece aşılaması size kalmalıdır diye düşünüyorum.
Yoğun ilgi ve talep mevcuttur. Yeterki ismine doğru tüplü badem fidanı nınz elinizde olsun...
Merhaba İsmail Bey,
Çekirdekleri direk poşete gömünce tüplü çöğür elde etmiş olmayacakmıyım? Bahsettiğiniz gibi doğal çöğür de bulabilirim, sayısı fazla olmayabilir. Tüpte yetiştirme ile çıplak kök yetiştirme arasında fiyat farkı yüksek galiba... Sertifikasyon la ilgili bilginiz varmı? Adet olarak fazla girmeyi düşünüyorum.
ilgilinize çok teşekkür eder, kolaylıklar dilerim.
Zekeriya KARA
Bilgi ve yardımlarınızı bekliyorummm.
ben bademciliğin ticari yönüyle ilgilenen arkadaşlara birşeyler söylemek istiyorum.datçalıyım ve her datçalı gibi badem hayatımın bir parçası sayılır.kendim üretimini yapmıyorum ama ailem eskiden beri bademcidir.
badem bir çok meyve ve kuruyemişe göre (bademciler ağlayıp sızlasa da) hala en çok gelir getiren ürünler arasında.fidan dönemindeki ufak zahmeti ve maliyeti dışında gözle görülür bir maliyeti de yok.
birkaç sene meyve verinceye kadar düzenli (ama çok sık değil) sulama yapmak, yerleşim biriminden uzaktaysa hayvanlardan (örneğin domuz veya inek keçi vs) korumak için çit vb. önlemler almak gerekebilir.ama ben bizim oralarda o kadarını bile yapan görmedim.
dediğim gibi kabasından datça usulünü anlatıyorum.fidanlara ve ağaçlara en iyi aşı nurlu bademidir.ancak çağla zamanı fiyatlamada nurlu-sıra bademi ayrımı yapılmadığından çağlasını kırmak(toplamak) yerine yazın bademini toplamayı tercih edeceksiniz.
onun için baharda çağlasından gelir elde etmek istiyorsanız bir kısmını **** yarısını normal badem yapın.bademler yetiştikten sonra çok gerekmedikçe su istemez.ne fidanken ne de ağaçken ilaç masrafı yoktur.arada sırada yapacağınız sulama işlemi için varsa yakında biryerden yoksa bir vasıtayla evinizden taşıyarak sulama işinden minimum maliyet ile çıkarsınız.gübre işine gelince.
ben bizim bademlere birkaç yılda bir doğal gübre (hayvan dışkısı) verildiğini gördüm.hiç vermeyen de var.çağlasını ve bademini toplarken dikkat etmeniz gereken en önemli şey dalların kırılmaması.bu bir sene sonraki mahsülünüzü büyük oranda etkileyecektir.
en riskli yönü dolu yağmasıdır.çiçek zamanı ürününüzü baştan öldürür.eğer 20 dönümden fazla üretim yapmayı düşünüyorsanız eski de en ufak boyutlusundan bir traktör edinin tarlanızı kendiniz sürün.zira başka yerleri bilmem ama bizim oralarda dönüm başı 50-100 milyon civarında sürdürme masrafı var.hele bodur yeni ağaçken alacağınız hasılatı çift sürene verirsiniz benden söylemesi.
bu söylediklerim tabi datça yarımadası uç bölgeleri üretimi için gerekli.tabi ki ziraat mühendisleri ve bilim adamları bizden iyi bilirler o ayrı konu.benim söylediğim koşullarda biz "ortalama" üç yılın ikisinde iyi mahsül alıyoruz.eğer her bölgeye göre iyi uygulama yapılırsa hem çağlasından hem bademinden küçük çaplı(20-30-50 dönümlük) bir üretimle sadece ailenizle çalışarak (işçi çalıştırmadan) çok iyi gelir elde edrsiniz.
1 ay çağla 1 ayda badem toplamasını düşünürsek 2 ayda durma göre 2yıllık memur maaşı kadar gelir elde edrsiniz.çağla için de bir tavsiyem olacak.bizde erkenci payam denilen bir cins var.meyvesini erken verdiği için çağla fiyatları 10-15-20 milyon civarındayken günlük 250 ile 1 milyar arasında değişen gelir elde etmenizi sağlayabilir.bu sene enson çağla fiyatları 2 milyona düşmüştü.5milyonken bile tek başınıza günde 50 kilo toplarsınız.bu çağla işi bademin seyrekleşerek yazın hem zahmetinizi azaltmaya hem de ikinci defa kazanç sağlamanıza yardımcı olur.
bademciliğin bir dezavantajı gelişmiş tekniklerle yapılamayışı.çağlayı elinizle toplarsınız, bademi değnekle ağaçtan düşürüp toplarsınız soyarsınız ve kuruttuktan sonra kırarsınız.en avantajlı yanı da eğer hemen kırıp satmazsanız özellikle piyasa talebine göre bekletip(ki iki yıl bozulmadan bekletilebilen bir meyvedir) bahar aylarında yüksek fiyattan satabilirsiniz.badem toplama işini de zamana bölerek yazın sabah altıdan öğleye kadar yapıp, soymasını da öğleden sonra evinizin önünde gölgede çayınızı yudumlayıp ailenizle sohbet ederek yaparsanız bu iş size daha çok zevk verecektir.ama tabi küresel ısınma var.bu işin ilerde ne olacağı bilinmez.
iklim değişikliği badem fidanlarınızı kurutmaz inşallah!...
Sayın Orfozi hoş geldiniz.:)
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederiz. Fakat bildiğiniz üzere bilgisayar monitöründe uzun metinler okunurken takip edememe, baş ağrısı gibi bazı problemlerle karşılaşılıyor.
Bu yüzden yazılarımızda okunabilirliliği arttırmak adına paragraflar kullanmaya çalışıyoruz. Ayrıca noktalama işaretlerinden sonra boşluk bırakmak ve cümlelere büyük harfle başlamakta çok dikkat ettiğimiz konular arasında.
Yazılarınız okunur ve anlaşılır olsun istiyor musunuz? (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2079) başlığına bakarsanız demek istediğimi anlayacaksınız.
Bu arada kendinizi Yeni gelen arkadaşlar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595) başlığında tanıtırsanız hepimiz sizinle tanışmış oluruz.
Hoş geldiniz tekrar. Diğer konularda da katılımlarınızı bekliyoruz.:)
Sn Orfozi ,
Bilgileriniz için çok teşekkürler
sn. orfozi bilginizi bizimle paylaştığınız için teşekkürler ve foruma hoş geldiniz.Ben bursa büyükorhan'da 15 donumluk bı arazıde badem yetiştirmek istiyorum.Bulunduğumuz yer dursunbeye yakın.zaten yukarıda da fotografları var sizce hangi tur badem fidanı kullanmalıyım?saygılarımla
Sayın hbeki ben badem yetiştiren bir aileden geliyorum.Hayatım boyunca sadece yaz tatillerinde badem ile haşır neşir oldum.Bu işin uzmanı asla değilim.Söylediğim gibi verdiğim bilgiler kaba saba ve ticari amaçlı.
Birkaç yıldır Balıkesir'de oturuyorum ve bu bölgenin iklimini az çok tanımış oldum.Orhangazinin de (Marmara olması dolayısıyla) iklim koşullarının aynı olacağını farzederekten şunu söyleyebilirim.Bu bölgede badem kurak iklim veya akdeniz iklimindeki kadar iyi olmasa da yetişir.Özellikle Manyas tarafında tek tük rastladım.Kışın yağışlı geçmesi bir avantaj.Ama kar yağması dezavantaj.İki üç sene önce Datçaya yıllar sonra (yüksek yerlere olmak üzere) ilk defa kar yağmıştı.Ben şahit olmasam da badem çiçeklerine zarar verdiğini duymuştum.Tabi burada dolunun vereceği zarar kadar bir etki söz konusu değil.Zaten dolu riskini gözönüne alırsanız her yıl yağadabilir yağmayadabilir.Önemli olan çiçek zamanı.
Nem oranı buralarda çok yüksek, ki Datça'da sıfıra yakındır.Ama nem oranının bademe etkisi nedir hiç bilmiyorum.Araştırmak lazım.
Fidana gelince.Yanlış hatırlamıyorsam biz de normal (sıra bademi) badem cinslerinden olan yerel ismi ile "kababağ" bademi fidan için kullanılıyordu.Meyvesinin kabuğu şeftali çekirdeğinin uzuncasını andırır.Buralarda rastlamadım.Daha sonra büyüyünce nurlu ve akpayam denilen iki badem cinsinden birisi aşı yapılırdı.Aslında fidandan çok aşı daha önemli.
Dediğim gibi ben uzmanı değilim ve ayrıntıları araştırmak lazım.
Umarım yardımcı olmuşumdur, yeni ve doğru bilgilere ulaşırsam mutlaka burdan size iletirim, arazinizde illaki badem yetişir.Ama önemli olan fidanlar büyüyünceye kadar dikkatli olmak, iyi çalışmalar
İç Anadolu (800) rakım için Ferragnes,Tuono,Primosky;Louranna cinslerinden hangisi daha uygundur?Bu cinslerin meyve kaliteleri nasıldır?Bunlar haricinde uygun olabilecek çeşit ne olabilir?
Saygılar.
tülay sandal
13-06-2007, 08:37
fidan
iyi günler sevgili arkadaşlar
Geçen sene Datça'ya tatile gittiğimizde badem konusuna merak sardım . Sizin yazılarınızda ilgimi çekti. Ankara'da 20 dönümlük bir yerim var . Badem yetiştirmek için Ankara'nın rakımı uygun mu? Toprak analizini nasıl ve kime yaptırabilirim? Tarlanın olduğu yerde su yok? 150 mt. kadar kuyu vurdurmak gerekliymiş.Kuyudan yapılan suyla badem yetiştirmek ,sulama yapmak ne kadar verimli olur ve 20 dönümlük yere kaç ağaç dikilebilir?Bir ağaçtan kaç senede ve kaç kg. badem alınabilir? Beni bu konuda aydınlatırsanız sevinirim. Teşekkürler.
ismailtosun77
14-06-2007, 09:38
fidan
iyi günler sevgili arkadaşlar
Geçen sene Datça'ya tatile gittiğimizde badem konusuna merak sardım . Sizin yazılarınızda ilgimi çekti. Ankara'da 20 dönümlük bir yerim var . Badem yetiştirmek için Ankara'nın rakımı uygun mu? Toprak analizini nasıl ve kime yaptırabilirim? Tarlanın olduğu yerde su yok? 150 mt. kadar kuyu vurdurmak gerekliymiş.Kuyudan yapılan suyla badem yetiştirmek ,sulama yapmak ne kadar verimli olur ve 20 dönümlük yere kaç ağaç dikilebilir?Bir ağaçtan kaç senede ve kaç kg. badem alınabilir? Beni bu konuda aydınlatırsanız sevinirim. Teşekkürler.
Sn.Tülay Hanım;
Ankara Ekolojisinde badem yetiştiriciliği yapmak mümkün. Ancak riskli. Riski minimize etmeniz için mutlaka ve mutlaka çok geç çiçeklenen çeşitleri dikkate almanız gerekmektedir. Bu çeşitler Ferragnes, Ferrastar, Ferraduel, Yaltınski gibi geç çiçeklenen çeşitlerle bahçe kurulmalıdır. Ancak teknik olarak en doğru adım; öncelikle bahçe kuracağınız yerin toprak analizinin yaptırılması önemlidir. Badem ağır topraklarda yetişemez. Toprağınızın bünyesinin ve diğer bazı toprak parametrelerinin bilinmesine ihtiyaç vardır. Size önerim; Öncelikle analiz sonuçlarını elde etmenizdir.
Bilindiği üzere meyvecilikte su olmazsa olmazlardandır. Yani susuz yetiştiricilik çok güç hatta imkansızdır. Sulama için mutlaka bir çözüm geliştirilmelidir. Su konusunda topraktaki rezerv durumu derinliği belirler. Yani suyun statik seviyesi bölgeden bölgeye, ilden ile, denize yakınlığa kadar bir çok faktör etkilidir. Hadiseyi derin kuyucularla tartışmak lazım. Debi önemli. ancak size gerekli (20 Dekara) su miktarı 2LT/Sn' debi en az gerekmektedir.
Diğer bir sorunuz olan fidan miktarına gelince; biz tohum anacı üzerine 6m.X 6m. dikim aralık mesafesini öneririz. Yani dekara (Dönüme) 27 adet fidan gereksiniminiz vardır. Toplamda 540 adet yabancı , geç çiçeklenen çeşitleri temin etmeniz gerekmektedir. Son önerim; Badem de mutlaka tüplü fidan ile plantasyon oluşturmızda fayda vardır.
Saygılarımla
[QUOTE=danış;116518]İç Anadolu (800) rakım için Ferragnes,Tuono,Primosky;Louranna cinslerinden hangisi daha uygundur?Bu cinslerin meyve kaliteleri nasıldır?Bunlar haricinde uygun olabilecek çeşit ne olabilir?
Saygılar.[/QUOTE
Arkadaşlar,görüşünüzü alabilirmiyiz
dr.yücel
14-06-2007, 18:24
iyi akşamalr..biz manişsa selendi de rakım 550 civarı...badem dikmek istiyoruz...yalnız ilkbahar donarından korkuyoruz....yardımcı olursanız seviniriz... sorularım...toprak ph sı ne olmalı, 100 dönüm düşnüyoruz..başlangıç için çok mu...kredi alabilirmiyiz...bişrde burada yani selendi de badem fidanı ne zaman dikilir..yani hangi mevsimde..
teşekkürler..iyi akşamlar
Mahmut Leventoğlu
15-06-2007, 10:32
Biraz önce Discovery Channel de Amerikada Badem hasatını gösteriyordu. Adamlar büyük bir makina geliştirmişler. Ağacı gövdeden zarar vermeden sıkıştırıp yüksek titreşimlerle silkeliyor, bütün bademler bir anda yerlerde.Daha sonra aynı makinanın süpürge sistemi ile bademler toplanıyor. İnanılmaz birşeydi. Bütün mesele o makina için düz arazi lazım bence. Datçanın dağlarında o makineyi hareket ettirmek çok güç.
Bu makinayı ben de gördüm. Ama sanırım Türkiye' de böyle şeyler henüz yok.
ismailtosun77
15-06-2007, 20:23
Dr.Yücel Bey merhaba;
Denizli ili Badem yetiştiriciliği için uygundur demek için öncelikle plantasyon oluşturacağınız bölgenin iklim özellikleri ile kurulacak bahçenin toprak özelliklerini bilmeniz önceliğiniz olmalıdır. Yine bölgenizdeki ilkbahar geç donlarının tarihlerinin bilinmesi önem arzetmektedir. İlkbahar geç donlarının bilinmesi seçilecek çeşitlerin tercihinde önem taşıyacaktır.
İlk etapta 40-50 dekarlık tesis kurumu bence background olmayan kişiler için yeterli ölçektir diye düşünüyorum. T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığının desteklemesi 2007 yılındada devam edeceğini öğrenmiş bulunuyoruz. Sertifikalı, ismine doğru, sağlıklı, fidan temin edip plantasyonunuzu oluşturabilirsiniz. Fidan dikim dönemi olarak selendi bölgesinin kış şartları dikkate alınarak Güz dikimi veya bahar dikimi gerçekleştirilebilir.
Ancak önceliğiniz geç çiçeklenen, verimli, pazar değeri olan çeşitler ön planda olmalıdır diye düşünüyorum.
Saygılarımla....
İsmail Bey Merhaba !
Fethiye'de badem bahçesi düzenlemek istiyorum , yaklaşık 40 dönüm . Şartların diğer bölgelere nazaran daha iyi olduğunu sanıyorum . Fidan çeşidi ile ilgili kararsızlığımız devam ediyor . Nette rastladığım bazı bilgilerde ki bademle ilgili sitelerin çoğunda nonparein in dölleyicisi texas deniliyor . Konu ile ilgili danıştığımız bazı kişilerde aynı doğrultuda bilgiler verdiler. Sadece nette rastladığım bir bilgi birazdaha araştırma yapmama neden oldu . O da nonpareilin orta geççi texsasın da geççi olduğu bilgisi . Oysa birçok yayında ikisininde aynı kategoride sınıflandırılmış olarak gördüm . Burda edindiğim bilgi sadece 2 veya 3 gün tozlaşmada çakıştıkları . Bu konuda daha ayrıntılı bilgi nasıl elde edebilirim . Sizler nasıl yardımcı olabilirsiniz .
İyi çalışmalar diliyorum .
dr.yücel
18-06-2007, 22:53
iyi günler. , ben MANİSA SELENDİ DEN Dr.
> yücel özsoy..
> bizim burada rakım 550-600 arasında...
>
> şu an bir sulama sistemi yok...
> ilkbahar donları olma riski var..
> toprağı taşlı, işlemeye elverişli hafif bir
> toprak..elbette toprak naalizi yaptırmak istiyoruz..
> sorularım;
> 1- Bu 100 dönüm araziye sizce badem mi yoksa ceviz m
> dikimeli
> 2- arazi güneye bakıyor sanırım..bu ne anlama
> gelir...
>
> 3- ağaçlandırma elbete çok istediğim bir şey ama
> aynı zamanda sizce endüstirel ve ticari amaçlı
> olarak düşünüldüğünde yapılabilirliği nedir
> anlatırsanız sevinrim..
> not:YENİ YENİ BURALARDA MEYVECİLİK YAPILMAYA
> BAŞLANDI..ÖZELLİKLE KULA DAĞ KÖYLERİNDE..
>
> CEVAP YAZASANIZ ÇOK SEVİNİRİM..ŞİMDİDEN
> TEŞEKKÜRLER...
>
> MAİL: dryucelozsoy@hotmail.com
Sayın İsmailtosun77 sayın orfozi
Badem ağaçları hakkında yazdıklarınızı keyifle okudum. Çok şey de öğrendim, herikinize de teşekkür ederim. Manyas'taki evimizin bahçesinde 3 ağacımız var. Geçen sene Bursa'daki bir arkadaşımızın çiftliğinde kabukları kolayca elle kırılabilen yumuşak kabuklu bir badem yedim, değişik geldiği için hoşumuza gitti, bize 2 fide verdiler ektik. Daha meyva almadık bu tür bademin adını bilmiyorum siz biliyorsunuzdur, seneye meyva alabilirmiyim? Ağacın bakımı da herhalde diğerleri için yazdıklarınız gibi olmalı herhalde. Teşekkür ederim.
Saksımda bir adet cevizim var ve bir şeyi merak ediyorum balkonda saksıda badem yetiştirebilirmiyim?Eğer bu mümkünse denemek istiyorum belki bir kaç meyvede verir....
sarı ibo
21-08-2007, 17:43
Merhaba Arkadaşlar Ben üç yıl önce kırk kök badem ekmiştim hepsi çıktı ama gelişemediler. Yılda üç defa suliyorum, yalnız kırk elli santim oldular, İki kilometre çevremde hiç badem ağacı yok analizde yaptırmadım, Bir öneriniz varsa lütfen yazarmısınız.
Yaşar Aydın
21-08-2007, 20:44
Merhaba dostlar,
İki küçük sorum olacak:
1. Bedem fidanlarının gövdelerini sanırım tavşanlar kemiriyor. Bunun için bilinen bir önlem var mı?
2. Bademlerin, armut ve ayvaların yapraklarını ve taze sürgünlerini ilkbaharda sanırım yaprak biti olsa gerek (kibrit başı büyüklüğünde yeşil, kabuklu, ateş böceğinin küçük haline benziyor. uçan böcek) yemekteler. Birkaç gün daha geciksem neredeyse ağacı kurutacaklar. Bunlar için biyolojik mücadele biçimi var mı? Yoksa hangi ilacı tavsiye edersiniz.
Bu hususlarda yardımcı olabilecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.
Mine Pakkaner
21-08-2007, 22:05
Tavşanları kaçırmak (tiksindirici) için 1lt suya 150 gr Pomarsol Forte isimli ilaçtan hazırlayacağınız solüsyonu ağaçlarınızın gövdesine sürerek kullanabilirsiniz.
Ev yapımı ilaçlar başlığına bakarsanız burada bir çok bit ilacı tarifi mevcut. Organik ilaç olaraksa Neem Azal' ı kullanabilirsiniz.
Yaşar Aydın
22-08-2007, 19:39
Mine hanım,
İlginiz için çok teşekkür ediyorum.
Azmi Vuran
29-08-2007, 13:30
Herkese selamlar uzun süredir mersinde badem yetiştiriciliği konusunda bilgi edinmeye çalışıyoruz, İnternetten ve şahıslardan edindiğim badem verimi yani ağaç başına yıllık badem miktarı ile ilgili bilgiler konusunda çok çeşitli çelişkiler bulunuyor. Sitemizde bu konuda bir veya iki üye tarafından farklı veriler sunulmuş, sitede bulunan bu konuda uzman arkadaşlardan nonpariel ve feragnnes türlerinin yıllık bazda kabuklu veya iç meyve olarak kg bazında verimleri konusunda bizleri bilgilendirmesi istiyoruz. Saygılar... :confused:
emirhan30
16-09-2007, 00:26
selam arkadaşlar 10 dönüm bir badem dikicem, gerçekten çok karli bir meyve badem fakat ben sizlerden birşey öğrenmek istiyorum. benim badem dikeceğim köyde şu an sert kabuklu bademin kilosunu 2 milyondan alıyorlar. köylü bademin para ettğini bile bilmiyor, gelip alanlar neden bu parayı veriyor madem kabuklu bademin kilosu 6 ytl daha fazla bir fiyat veren biliyorsanız 2 ton gibi bir badem çıkar köyden değerlendirmiş olurum köylüde malını daha iyiye satmiş olur. varmı tanıdığınız arkadaşlar
emirhan30
16-09-2007, 11:21
ismail bey merhaba. ben adem çanakkale den , bu foruma yeni katılıyorum tüm badem yetiştiricilerini kutluyorum. bende badem dikmeye karar verenlerdenim. 10 dönüm bir arazim var. benim size bir sorum olucak. hani eskiden dedelerimiz badem dikmiş sert kabuklu bademleden. bazen taşın bile kırmakta zorlandığı.ben onlardan dikemeyeceğim ****** ama bu dikili olanlardan köylüler çok az para kazanıyor. şu an köyden 3 ton badem çıkar gelen toptancılar bu bademi şu an kilosunu 1.5 ytlden alıyorlar. bende bu verilen ücreti yeterli bulmuyorum ben tüm köylü adına yazıyorum. daha ii bir fiyata verebileceğimiz bir arkadaş tanıyormusunuz. bildiğim kadarı ile kabuklu badem 5 ytl civarında yanılıyormuyum teşekkürler
Merhaba
Uzun süredir badem yetiştiriciliği ile ilgili siteleri geziyorum. Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde badem dikmeyi düşünüyorum. Henüz bu konuda broşür dışında yazı ve kitap okumadım. Ancak kafamda ilgili yazıları okudukça bazı sorular oluştu.
1) İzmirde Ege Üniversitesinde selekte edilmiş çeşitler olmasına rağmen her yerde yabancı çeşitlerin ( Nonpareil , teksas, Ferragnes, Ferraduel ) ismi geçiyor. Ege bölgesi bademin en çok yetiştirildiği yer. Aslında yerli çeşitlerde (Nurlu, Akbadem, Dokuzoğuz-II (120-1), ), Gülcan II (300-1), 48-2, 48-3, 48-4, 48-5, 101-9, 101-13) var ve selekte edilmiş.Ama bu çeşitlerin hangi bölgelere uyum sağladığı ve hangi bölgeler için ekonomik olduğu konularında hiç bilgi yok. Neden yerli çeşitlerle kimse ilgilenmiyor?
Fidan pazarlayanlarda da hep bu yabancı çeşitlere yönelim var. Neden?
2) Bir çok meyvede soğuklama ihtiyacından bahsediliyor ama badem de bununla ilgili bir şey yazılmıyor. Sadece çiçeklenme ile ilgili tarihler ve araştırmalar var. Bademin soğuklama ihtiyacı var mıdır? Çeşitlere göre değişir mi?
3) İklim özellikleri olarak mandalina ve zeytin yetişen bir yer ilçemiz. Don tarihleri olarak son 2006 kışında 16 martta daha önceki yılda 10 martta don görülmüş. İklim olarak ayrıntılı bilgiyi nereden alabiliriz? Ekonomik olarak bölgemiz müsaitmidir?
4) Burhaniyenin komşu ilçesinde Havran'a İsmail bey badem dikimi ile ilgili davet edilmiş. Aynı iklimde olan ilçemizde hangi çeşitleri tavsiye edersiniz?
5) Cevize göre kıyaslanırsa bölge şartları açısından hangisi tercih edilebilir?
6) Yetişmiş ağaçlarda çeşit değiştirme yapılabilirmi bu konuda bilgi verirmisiniz?
Bu konuda bilgi verecek arkadaşlara ve uzmanlara şimdiden teşekkürler.
Ben badem fıdanına kiraz aşıladım ve tuttu acaba gövde kalınlıkları uyum sağlar mı ilerde...
alpkaan06
05-10-2007, 10:12
sevgili arkadaşlar ben ankara da 5 dönüm arazide nonpariel badem yetiştirmek istiyorum
alpkaan06
05-10-2007, 10:14
toprak biraz killi fakat suyumuz var nereden temin edeceğimi bilmiyorum badem fidanlarını
bana yardımcı olursanız sevinirim
Merhaba dostlar,
İki küçük sorum olacak:
1. Bedem fidanlarının gövdelerini sanırım tavşanlar kemiriyor. Bunun için bilinen bir önlem var mı?
2. Bademlerin, armut ve ayvaların yapraklarını ve taze sürgünlerini ilkbaharda sanırım yaprak biti olsa gerek (kibrit başı büyüklüğünde yeşil, kabuklu, ateş böceğinin küçük haline benziyor. uçan böcek) yemekteler. Birkaç gün daha geciksem neredeyse ağacı kurutacaklar. Bunlar için biyolojik mücadele biçimi var mı? Yoksa hangi ilacı tavsiye edersiniz.
Bu hususlarda yardımcı olabilecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.
Ayrıca hanımların mutfakta yemek pişirirken kullandıkları aliminyum folyolardan da faydalanabilirsiniz.Fidanın dalına bağlanacak folyolar, parlayarak ve rüzgarla hareket ederek tavşanları ürküteceklerdir. aynı yöntem kuşlar için de denenebilir
Oğuz Karsan
16-11-2007, 09:28
toprak biraz killi fakat suyumuz var nereden temin edeceğimi bilmiyorum badem fidanlarını
bana yardımcı olursanız sevinirim
Merhaba,Bu hafta Balıkesir'in Kucukbostanci köyunden arkadasımla beraber Badem fidanı aldık.Yaptigimiz arastirmaya göre bu iste en ileri köy orasi.
Birçok çesit var.(elle kirilabilen,erkenci,orta geç,geççi) Ayrıca Kooperatif olduğu için hem ucuz (4.ytl)hem de ne aldiğini bileceksin çunku sertifikali.Malum dikip emek verdikten 5 sene sonra aldigin fidanın başka bir cins olduğunu ögrenmek hoş degildir. Dikkatli olun
Asağıdaki telefonlardan Kooperatife ulaşabilirsin
Koop.Bsk.:Celal Kocaman 0535 218 07 63
Selamlar.
Oğuz Karsan
0536 558 05 05
afacanelf
25-12-2007, 15:44
merhabalar,
iki sorum olacak. konuya şöyle bir göz attım ancak oldukça bilimsel ve geniş çapta çalışmalar var badem yetiştirciliği konusunda. ilk sorum şu ki; sonbaharda küçük plastik bir kaba badem ekmiştim ve yetişmesi için doğru mevsimmidir bilemiyorum ama bu günlerde öyle güzel filizlenmişki, 3 - 4cm boylarında ve oldukça sağlıklı görünüyor, zira ışıl ışıl ve güçlü. şu anda bahçede ve başına gelebilecek tavuk ve kuş saldırılarından endişeliyim. bilirsiniz tavuklar taze filizlere bayılırlar :) acaba yerini değiştirsem bir sorun olurmu? balkona veya uygun bir odaya alsam mesela?
ikinci sorum ise; fidanı bahçeye dikmem için ne kadar daha büyümesi gerek ve uygun dönem nedir? şimdiden teşekkür ediyorum.
karaselvi
25-12-2007, 20:19
Saksımda bir adet cevizim var ve bir şeyi merak ediyorum balkonda saksıda badem yetiştirebilirmiyim?Eğer bu mümkünse denemek istiyorum belki bir kaç meyvede verir....
Meyveli bonsailer normal büyüklükte meyve verir. Yeterli toprak ve besin alırsa baya verim alınabilir.
badem çeşitleri hakkında bilgi edinmek istiyorum. Özellikle halk arasında diş bademi denen kırılması çok kolay olan cinsin ismini bilen arkadaşım varsa ve bilgisini paylaşırsa sevinirim.
Hüseyin Adalı
01-02-2008, 12:29
Merhabalar. Nonpareil cinsi badem tozlamasında texsas ve carmel kullanılması uygun ancak carmel fidanı bulamadım acaba bilen varmı. Anaçlar içinde kök kurduna en dayanıklı olanı hakkında bilgi edinmek istiyorum. GN22 anacını kullanan varmı bu anaç nematod a karşı dayanıklımıdır. Bilgilerini paylaşanlara şimdiden teşekkür ederim.
ağaçsever2
04-04-2008, 16:27
Merhaba arkadaşlar çekirdekten badem yetiştiriciliği hakkında deneyimi olan var mı acaba? bu konuda bilgilerinizi paylaşmak isterim
demirgonenc
13-05-2008, 10:38
Sn. İsmail Tosun'un iletisim bilgilerini almak mümkün olabilir mi ?
Kitabını talep etmek ve bilgi almak için kendisine ulasmaya calısıyorum fakat buradaki bilgiler eksik gibi.
çekirdekten badem ektim..
dört ayrı yerde deneme yaptım..
birisinim topragı sulama sonrası çok sertleşen topraktı..burada bademler topraktan çıkamadı...
ikincisi bakımı çok haftada sulanan çimler arasında boyları 1 yıl sonunda 60 ila 75 santim oldu..hızlı büyüme sonunda sonbaharda sulama devam ettiği için..sertleşme olgunlaşma kabuklarda olmadı..25 adetini sökürek tenekelere aktarıp tüplü yapayım dedim..kışın soğuğunu geçiremediler..ertesi baharda çok az yeşil kalan oldu..ikinci baharda ise hiç kalmadı..
üçüncüsü ise sulanan ama ara ara sulama yapalan..üçüncü baharda 60-70 cm oldu boyu
dördüncüsü ise yaz boyu 3 kez sulanabilen yerdeki denemen..digerlerine göre cılız ve küçük olmasına rağmen elinde deneme sonucunda üçüncüler ve dördüncüler kaldı..
ilk yıl baharında çıkmayanların bir sonraki yılda çıkdığına sahit oldum..
ekilen yer kış mevsimi..su durumu ve toprak durumuna göre farklılıklar gözlemledim..sulak yerdeki yarı kurak yere göre farklı farklı özellikler göstermektedir..
yavuzceviz
07-06-2008, 19:33
Sayın Ceviz üreticilerİ Ceviz Bahçesi Olanlar Haziran Ayın 15-25 Arasında Cevizlere %1.5 Lik Bordobulamaci Verin (su Ilave Ederek) Cevizlerdeki Kara Leke Için,
Bilgi Için 05055450077 De Bilgi Alabilirsiniz.
omereser
14-06-2008, 17:53
Aşağıdaki fotoğrafları Afyonkarahisar merkezde Taşlıdere denilen kayalık bir mevkide çektim. Bu yabani badem bir kaya yarığında çıkmış ve iki tane de meyve vermiş. Boyu 20 cm kadar. Etrafta bu yabani bademlerden çokça var. Boyları en fazla iki metre kadar. Son fotoğraf boyu büyük bir örnek.
açık-pozisyon
21-06-2008, 22:39
Sayın Ceviz üreticilerİ Ceviz Bahçesi Olanlar Haziran Ayın 15-25 Arasında Cevizlere %1.5 Lik Bordobulamaci Verin (su Ilave Ederek) Cevizlerdeki Kara Leke Için,
Bilgi Için 05055450077 De Bilgi Alabilirsiniz.
Ceviz konusuna yazarsanız daha yararlı olur Sayın yavuzceviz... İlginiz için teşekkürler...
10 DEKAR ARAZİM VAR vebadem yetiştirmek istiyorum ama hiç bilgim bu konuda yardımcı olursanız veya yardım alabilecegim bir yere yahut kişiye yönlendirirseniz sevinirim
ayrıca devlet deslekmesi alabiliyormuyum koşulları nelerdir..şimdiden teşekkür ederim saygılar
hasan bey nasılsınız ...
bende badem yetiştiriciliği ile ilgilenmek istiyorum konya/hadim de 20 dekar arazim var am a bu don korkusu var içimde eger araştırmalarınızdan benide bilgilendirirseniz çok sevinirim
yeni başlayan birisiyim şimdiden teşekkür ederim isterseniz e-mail ilede notlarınız varsa alabilirim adresim
a-k-1907@hotmail.com
Badem hakkında bilgi veren arkadaşlar hepinize teşekkür ediyorum, Antalya/ kaş'ta 50 dekar badem ekmeyi düşünüyoruz,
Bugünden itibaren araştırmaya başladım, Henüz forumda yazılanları okumadım,
İyice okuyup aklıma takılan soruları deneyimli arkadaşlarla paylaşmayı düşünüyorum...
Şimdiden deneyimlerinizi ve bilgilerinizi paylaşdığınız için Teşekkürü bir borçbilirim...:)
Saygılarımla... envor :)
Arkadaşlar, aşılı badem tesisi kuran varmı? Veyahutta şöyle söylüyeyim, gelip görebileceğim, badem bahçesi olan varmı?
İlkbahar donlarının olduğu yerler badem tarımı yapmak için uygun değildir. Çünkü ilk çiçek açan sert çekirdekli, bademdir. Çoğunlukla bademler kendiliğinden, sincap, karga gibi hayvanların yardımıyla doğada çimlenir ve kapama badem bahçelerine çok az rastlanır. Nedeni de bu donlardır. Bademde aşı olmadan da ağaçlar iyi gelişebilir ve (don vurmazsa) meyveye yatarlar. Bir fidancı olarak ben cesaret edemem badem yetiştirmeye. :D Kitaptan araştırmak isterseniz bir adres vermek istiyorum.
Ilıman İklim Meyveleri III- Sert Kabuklu Meyveler (http://kutuphane.ege.edu.tr/detay.php?SayfaID=62)
Link için teşekkürler sn. Filiz; Bizim badem tesisi kuracağımız yer, hemen hemen deniz seviyesinde bir yer, Patara antikkent yol kavşağında, geç İlkbahar donları yaşanmamakta, bu yıl belki dikmeyiz, ama önümüzdeki yıl, merak eden herkesin gelip göreceği bir bahçe olacağından şüpheniz olmasın.:p;)
aspava35
07-10-2008, 16:47
İsmail Bey hoşgeldiniz,
foruma katılmanız iyi oldu. Sizin gibi uzmanlara ihtiyaç var buralarda... ;)
Bu arada cep telefonu numaranızda eksiklik var bir kontrol edin!
iyi çalışmalar öncelikle ben hazinden 3,5 dönüm yer kiraldım burada badem ağacı yapmak isityorum dededen kalma ağaçlardan irilerinden seçip bu ayda toprağa ekebilirmiiym bu ayda olurmu yoksa ne zman ekebilirim.
Öztan Özatanlar
07-10-2008, 16:59
Sayın aspava. Badem yetiştiriciliği ile forumdaki başlıklardan çok bilgi edinebilirsiniz.Bende ilgileniyorum yetiştiricilik ile ancak arazi ile ilgili problemlerim var. Hazineden yer kiralamak ile ilgili girişimlerde bulunmak istiyorum. Geçirdiğiniz evreleri eğer yazabilirseniz çok memnun olacağım. Teşekkür ederim. Saygılar.
Türkiyede henüz çok bilinmeyen bi bademdir.Ama özellikleri itibari ile ferragnes,ferradüel,teksas,nonperyal gibi bademlerden daha üstün özelliklere sahiptir.En önemi özelliği tozlayıcı istememesi ve geç çiçek açmasıdır.Badem fidanı dikmek isteyenlerin çeşit olarak bu cinside dikmelerini tavsiye ederim
Bizim bahçenin bir bölümü üzüm bağı, içinde 10 civarında badem var; iki ağaç iri badem veriyor, diğerleri onlara göre ufak, bir ağaç da acı, onun bir dalına geçen yıl erik aşıladım. Adıyaman'ın diğer bir yöresinde kabukları kolayca elle kırılabilen badem ağaçları vardı. O ağaçların meyvelerinden getirip ektim. Ama bir türlü büyümediler. Fakat sonradan öğrendim ki badem ağaçları sürgünleri budanırsa daha çabuk büyürmüş. Bakalım bundan sonra büyüme hızlanacak mı?
denizakvaryumu
02-12-2008, 16:07
ÇEŞİT VE ANAÇ SEÇİMİ
Modern badem yetiştiriciliğinde seçilecek çeşitlerin
- geç çiçek açması
- kendiyle uyuşur olması (tozlayıcı çeşit gerektirmemesi)
- çift meyve oranının % 5’in altında olması ya da hiç olmaması
- bol ürün vermesi ve iç bademinin kaliteli olması
- önemli badem hastalıklarına karşı dayanıklı olması
gibi bazı özelliklere sahip olması istenir.
Yukarıdaki özelliklerin hepsini bir arada taşıyan mükemmel çeşit henüz bulunamamıştır. Bununla birlikte söz konusu özelliklerden bazılarına sahip olan çeşitler günümüzde ticari olarak başarılı bir şekilde yetiştirilmektedir.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığının “meyve çeşit tescil listesinde” ülkemizde ıslah edilmiş olan badem çeşitleri ile bazı yabancı çeşitler yer almaktadır. Bahçelere dikilecek fidanlar mutlaka “sertifikalı” olmalıdır. Fidanların istenilen çeşitlerden olması (ismine doğru olması) için rasgele değil, bilinen kuruluşlardan ve güvenilir fidancılardan satın alınmasına dikkat edilmelidir. Tarım Kuruluşlarınca verilen fidan desteğinden yararlanabilmek için satın alınacak fidanların ülkemizde tescilli çeşitlerden ve sertifikalı olması koşulu vardır.
Badem çeşidi için önceden yapılmış bir tercih yoksa, mutlaka bahçe kurulacak yere en yakın tarım kuruluşunun veya ziraat fakültesinin ya da meyvecilik uzmanlarının görüşü alınmalıdır. Zira, ülkemizdeki iklim ve toprak koşulları bölgelere göre büyük farklılık gösterdiğinden üretim yapılacak bölgeye uygun çeşitlerin seçilmesi ve yetiştirilmesi büyük öneme sahiptir.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığının tescil listesinde yer alan badem çeşitleri
Yerli çeşitler: Dokuzoğuz-I (104-1), Dokuzoğuz-II (120-1), Gülcan I (101-23), Gülcan II (300-1), 48-2, 48-3, 48-4, 48-5, 101-9, 101-13, 106-1.
Yabancı çeşitler: Ferragnes, Ferraduel,, Ferrastar, Nonpareil, Texas, Drake, Ne Plus Ultra, Peerless, Marcona, Tuono.
Son yıllarda, yukarıdaki tescil listesinin içinde bulunmayan bazı badem çeşitlerinin fidanları da ithal edilmeye başlanmıştır. Ancak, ithal çeşitlerin ülkemizdeki performansları hakkında yeterli araştırma ve deneyim bulunmamaktadır. Bazı ziraat fakülteleri ve tarımsal araştırma kuruluşları Anadolu'nun değişik iklim ve toprak koşullarında söz konusu badem çeşitlerini denemeye almışlardır. Gelecek yıllarda bu çeşitlerin ülkemiz koşullarına uygunluğu (adaptasyonu) hakkında bilimsel bulgular yayınlanacaktır.
Badem ağaçları ilkbaharda erkenden uyandığı için çiçekleri donlardan zarar görebilir ve ayrıca karşılıklı tozlanma sorunları nedeniyle az meyve tutabilir. Bu bakımdan yetiştirilecek badem çeşitlerinin özellikle “geç çiçeklenme” ve “kendine verimlilik” özelliklerini taşıması çok istenir. Kendine verimli badem çeşitlerinin ağaç başına ya da dekara veriminin daha yüksek olduğu da bildirilmektedir. Geç çiçeklenen bazı badem çeşitleri ülkemizde tescilli olup bunların fidanları sertifikalı olarak üretilmektedir; fakat hem geç çiçeklenen hem de kendine verimli olan çeşitler henüz ülkemizde tescilli değildir. Bu iki özelliği taşıyan çeşitler yurt dışında patentli olduğundan yerli fidanlıklar bunları sertifikalı olarak üretememektedir. Bu çeşitlerin de Tarım ve Köyişleri Bakanlığının tescil listesine alınması halinde ülkemizde badem üretimi daha kolay gelişebilecektir. Mevcut durumda, ülkemizde tescilli olan geç çiçeklenen badem çeşitleriyle karşılıklı tozlanmaya da önem verilerek çok verimli ticari bahçeler kurulmaya başlanmıştır.
Bazı ticari badem çeşitlerinin sert kabuklu meyvelerinin (üstteki sıra) ve iç bademlerinin (alttaki sıra) görünümü. Satın alacağınız fidanların çeşitleri mutlaka "ismine doğru" olmalıdır. Bahçeye dikilen fidanların hepsi tutmayabilir. Ancak dikilen fidanların normalden daha fazlasının tutmaması durumunda (% 5'den daha fazla) yitirilen fidanların ertesi dikim sezonunda "bedelsiz olarak" yenilenmesi için fidancılardan yazılı bir garanti istemek akıllıca bir davranış olur .
Badem çiçeklerinin tozlanmasını bal arıları sağlar. Arılar çiçek tozlarını çiçekten çiçeğe ve ağaçtan ağaca taşıyarak meyvelerin oluşması için gerekli olan döllenmeyi gerçekleştirir. Bu yüzden badem bahçeleri ister kendine verimli ister karşılıklı tozlanma gerektiren çeşitlerden kurulu olsun, iyi bir verim elde etmek için yeterli sayıda arı kovanı bulundurulması gerekir. tozlanma ile ilgili ayrıntılı bilgi almak için buraya tıklayınız
Badem ağaçlarının Bor kapsamı çiçeklerin meyve tutma oranını etkilemektedir. Ülkemizde yapılan bir araştırma sonucuna göre, sonbaharda hasattan sonra badem ağaçlarına 250 ppm Bor püskürtülmesiyle, ilkbaharda açan çiçeklerin meyve tutma oranı % 10 artmıştır Sulu koşullarda yetişen dört yaşındaki bir badem ağacının çiçek dönemindeki görünümü (Ferraduel çeşidi). Badem ağaçlarında ne kadar çok çiçek tozlanırsa o kadar çok meyve elde edilir. İyi bir verim için açan çiçeklerin % 30'nun meyve tutması istenir. Arılar badem çiçeklerinin sağlar. Çiçek tozları arıların vücuduna yapışır ve arılar çiçeğin içinde bal özü almak için uğraşırken çiçek tozları da dişi organla temas eder. Böylece meyve oluşması için zorunlu olan "tozlanma" ve arkasından da "döllenme" olayı gerçekleşir. Ticari badem bahçelerinde iyi bir tozlanma sağlanarak yeterli düzeyde meyve tutumu elde edebilmek için 4 dekara en az 1 adet arı kovanı yerleştirilmelidir.
Şeftali x badem melezi olan GF 677 anacı badem ağaçlarının daha iyi gelişmesine yol açar. Yukarıdaki şekilde solda badem anacına aşılı, sağda ise GF 677 anacına aşılı 3 yaşlı ağaçlar bir arada görülmektedir. Aynı yaşta olan bu ağaçlar (Ferraduel çeşidi) arasındaki gelişme farkı çok belirgindir GF 677 anacı badem ağaçlarını daha erken yaşta meyveye yatırır. Şekildeki genç badem ağacının alt dallarında meyve oluşumuna dikkat ediniz. Badem fidanlarını terbiye ederken ana dalların seçimine büyük önem vermek gerekir
http://ciftci.ksu.edu.tr/badem/cesit_ve_anac_secimi_4.htm
hayalimdeki badem bahçesi
sizce de güzel değil mi?
Arkadaşlar badem çekirdeğini toprağa ekmeden önce çekirdekleri bi varilin ya da benzeri bişeyin içine ıslamalısınız ki içi olmayanlar,özü çürümüş olanlar,içini kurt yemiş olanlar suyun yüzüne çıksın.Suda altta kalanla yani çökenler sağlam demektir.Daha sonra sağlam olanları çuval ya da benzeri bişeyin içine koyun kumlu toprağa gömün bi kaç gün kalsın ve soğuklamasını alsın.Soğuklamasını alması için başka bişeyde yapabilirsiniz.Soğuklamada amaç toprağa ekildikten sonra çatlaması kolay olsun diyedir.
[/URL][URL="http://www.bademfidancisi.com"]
(http://www.kemalcucetarim.com)
YeşilSeven
12-01-2009, 21:40
hayalimdeki badem bahçesi
sizce de güzel değil mi?
koşun dostlar getirin kovanları ne bal yapar mübarekler hey gidi hey...
Badem bahçesi yapacak arkadaşlara naçizane iki tavsiye.Fidanın tutma ihtimalini arttırmak için tek yaşlı badem fidanı dikmeleri gerekir.Çünkü iki yaşlı badem fidanında tutma oranı düşmektedir.Ve tüplü fidanları tercih etmeleri gerekir.Çünkü bahçe yapacak arkadaş aldığı açık kök fidanları korumakta zorlanmakta,dikimi kısa süre içerisinde bitirememekte.Bu da fidanların hırpalanmasına sebep olmakta, tutma oranı çok düşmektedir.Saygılar
mithatkaraca
14-01-2009, 00:29
merhabalar eskişehirden yazıyorum bilgi paylaşımı cok güzel benim bir kaç sorum olacak yardımcı olursanız sevinirim bu aralar badem bahceleri kurmaya çalışıyorum eskişehir de 2 adet tarlam var 1 si 2 donüm digeri 12.5dönüm 2 dönüm olan yerin yarısına 30 adet tüplü badem fidanı diktim 50 adet fidan daha dikecegim yine bu yaz 12.5 dönümede fikan dikimine başlayacagım oakadar cok araştırma yaptım ki girmedigim site okumadıgım yazı kalmadı fakat hala tediğrginliklerim var kuracagım bahcelerden aldıgım urünleri kuruyemişcilere vb yerlere pazarlamayı düşünüyorum bulundugun bolgenin yüksekligi 1050 metre yıllık yagiş miktarı 400 m küp badem için uygun geç çiçeklenen turlerden kuracagım bahceleri fakat kullanacagım fiadnlar hangi çeşit olmalı isim olarak bu konuda kararsızım yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler
mithatkaraca
15-01-2009, 20:04
arkadaşlar bertina badem fidanının özelliklerini bilen varmı teşekkürler
denizakvaryumu
15-01-2009, 20:06
İspanyol, geç çiçek açan ve başka badem fidanına ihtiyaç duymayan çeşit.
Türkiye'de bertinadan başka kendine döllenen başka badem fidanı satılmıyor diye biliyorum.
Eğer varsa buraya yazılsın ;)
.
denizakvaryumu
15-01-2009, 20:51
Ancak nedendir bilemem bertina badem fidanı için yabancı dilde ne kaynak yazı ne de fotoğraf bulamadım.
Kemal Bey ve Bilal Bey bu konuda bilgi verirse sevinirim.İsmi yanlış mı yazıyoruz?
sertifikalı badem fidanı çeşitlerimiz
cinsi tüplü çıplak kök
ferragenes 4 tl 3.5 tl
ferradeul 4tl 3.5 tl
teksas 4tl 3.5 tl
nomperyal 4 tl 3.5 tl
bertina 4 tl 3.5 tl
Kemal Cüce Tarım Ltd Şti Mersin-Mut
Burda bertina fidanından bahsediliyor.Bilgi alabilirsiniz sanırım.
denizakvaryumu
16-01-2009, 10:12
Almond is the earliest blooming fruit species. This has restricted the economic growing of almond to frost-free regions.
Most almond breeding programmes are trying to develop later blooming cultivars in order to avoid frost damage, by delaying bloom until after the probable time of occurrence of frosts when temperatures are higher and more favourable for pollination and fertilization.
Blooming time is generally considered to be inherited quantitatively, but the study of the progeny ‘D-3–5’ x ‘Bertina’ shows that, in this cross, a single dominant locus (Lb) determines very late blooming. Modifier genes, inherited quantitatively, affect the expression of this major gene.
http://www.actahort.org/members/showpdf?booknrarnr=484_46
Bertina badem aynı zamanda aşırı meyve gözü yapar.Ferragnesten ferradüelden daha geç çiçek açar.Türkiye de henüz çok az bilinen, kalitesyle çok hızlı yaygınlaşacağını düşündüğüm, kendine verimli bir cinstir
denizakvaryumu
16-01-2009, 11:59
Halil Bey,
sizde çiçek açmış veya boylu yapraklı bir resmi var mı bertinanın?
Tesis edeceğim badem bahçesine 50 tanede bundan dikelim bakalım. Başkalarına örnek olalım gelecekte dikecek olanlara yol göstersin.
Arkadaşlar şu ingilizce bölümü benim gibi ingilizce özürlüler için çevirirseniz sevinirim.
cagatayyucel
16-01-2009, 12:51
kendine verimli bir de italyan menşeili touno cinsi var.
Çiçeklenme Durumu: Geç çiçeklenir.
İç Meyve Ağırlığı: İç meyve ağırlığı 1,28 gramdır.
İkiz Meyve Durumu: İkiz meyve oranı % 25-35 arasındadır.
Kabuk Yapısı: Sert kabukludur.
Tozlayıcıları: Kendine verimli bir çeşittir.
Verimlilik: Randıman % 30 dur.
Bertinanın ağacını başında meyve varken de gördüm aşı için kalem almıştık.Ağacı çok yayvan gelişmiyor.Aşırı yapraklı ve başında çok fazla meyve vardı.Keşke fotoğrafınıda çekseydim.Görünüşüyle bildiğimiz diğer amerikan ve fransız badem ağaçlarında hemen ayrılıyor.
Sayın hlcuce, badem ağacı budamasında nelere dikkat edilmeli. Zannediyorum budamada uç alma yapılmıyor.
Aşılı Bademde çiçek tomurcukları,tek yıllık sürgünlerde veya demet halindeki dallarda oluşurlar. Bu demet ya da buket dallar 4-5 yıl yaşarlar. Bu nedenle bu tür dalların korunması gerekir.Ayrıca aşılı bademde herşeyi tam yaptığını düşünseniz bile ağaçta toplu halde demet halinde dallar oluşturmazsanız verim almanız zorlaşır.Ağacı her yıl düzenli budamanız gereklidir.Bu sezon dikilmiş badem fidanlarının mutlaka yaz budaması yapılmalı ağaca taç vermek amacıyla.
Carmen badem fidanı hakkında bilgisi olan var mı?Bu konuda bilgisi olan arkadaşların bilgisine ihtiyacım var?
Badem bahçesinde ağaçların aralarında kekik yetiştirmek ağaçlara zarar verirmi bilgisi olan varmı?
Bade bahçesinde fiğ,yonca,korunga gibi yem bitkileri yetiştiriliyor.Kekik ağaçlara zarar verir mi?.Ben sanmıyorum zarar vereceğini.Ama tecrübe etmiş bir arkadaş daha iyi bilir.
Kekiği sormamın asıl sebebi kök sistemi ile ilgili.Öğrendiğim kadarı ile yonca kök sistemi büyük olduğu için ağaçla mücadeleye gireceği yönündeydi . Kekik içinde böyle bir sorunla karşılaşırmıyım diye düşündüm.
Yem bitkilerini bazı arkadaşlar burda badem bahçesine ekiyorlar.Ben o sebeten dolayı demiştim.Ben bu konuda kesin,net bişey diyemem.Ama forumda badem konusunda akademik çalışmalar yapan arkadaşlar.En iyi onlar cevaplayabilir.
denizakvaryumu
21-01-2009, 19:33
Hem geç çiçeklenen
Hem kendine verimli olan
ve aynı zamanda Türkiye'de tescilli olan yani sertifikası olan badem türü var mı?
Sayın Denizakvaryumu,sizin dediğiniz özelliklerde benim bildiğim tek cins var tescilli olan tuono diye bir badem .Ama onun da dezavantajı ikiz meyve oranu yüksek.Zaten kendine verimli cinslerde ikiz meyve oranı yüksek oluyor.
denizakvaryumu
22-01-2009, 13:25
Halil Bey,
bilgi için teşekkürler.
Bu durumda;
Bertina ve tuono yu karşılaştırırsak hangisini tercih edelim.
Bence onu en iyi bu iki cinstende ağacı olan , bahçeciler bilir.Benim bahçem yok ben fidanını üretiyorum.Bertina tescilli bir cins deyil.Bu arada ismin Latif, Halil deyil:)
Selamlar Latif bey geç çiçeklenen cinslerden el bademi olan çeşitler neler ben dün Ürgüp'te bir üretici ile görüştüm onun bahçesinde el bademi nonperialden başka çeşit varmış daha iri ve ferragnesle aynı çiçek açıyor bilginiz varmı.
Ferrastar,cristomorto,ferradüel olabilir.Ama meyveyi görmeden emin olamıyorum.
Zeytinci
01-02-2009, 10:34
Datça'dan iki fide alıp İzmir'e dikmiştim.
Nurlu badem kendi kendini tozlar mı?
Latif bey yukarda saydığınız türler değil o türleri ben biliyorum. Bademler iri ve diş bademiydi. İki hafta sonra Ürgüp' e tekrar gideceğim bakalım ismini tam olarak öğrenirim.
2009 badem dikimi için destekleme fiyatı;
Diğer meyve türleri ile bahçe ve bağ tesisi
108 TL/da
denizakvaryumu
02-02-2009, 18:07
Dikimden sonra destekleme devam ediyor mu?
Devam ediyor bu 2009 yılı dikimleri için. 25.01.2009 günü yayınlanmış.Ben niyetlendim o düşüyor. Bahara İnşallah dikeceğim proje bitti yer tahsisi bitti krediyi bekliyorum.
Devam ediyor bu 2009 yılı dikimleri için. 25.01.2009 günü yayınlanmış.Ben niyetlendim o düşüyor. Bahara İnşallah dikeceğim proje bitti yer tahsisi bitti krediyi bekliyorum.
Sayın sivas5858;
Badem bahçenizi sivas'a mı kuracaksınız?Eğer sivas ise memleketiniz kış soğuklarının ve erkenci/geç donların görüldüğü bir yer:Verim konusunda beklentileriniz neler?
denizakvaryumu
04-02-2009, 12:47
Konu açılmışken;
kış soğuklarının ve erkenci/geç donların görüldüğü yerlerde hangi badem fidanı tercih edilmelidir?
Ben bertina diye biliyorum.
cagatayyucel
04-02-2009, 13:39
Çiçeklenme Durumu: Geç çiçeklenir.
İç Meyve Ağırlığı: İç meyve ağırlığı ..... gramdır.
İkiz Meyve Durumu: İkiz meyve oranı % ...... arasındadır.
Kabuk Yapısı:
Tozlayıcıları: Kendine verimli bir çeşittir.
Verimlilik: Randıman %.....
Bertinanın bu şekilde özellik tablosu var mı?
Badem bahçesini Nevşehir Ürgüp ilçesine kuracağım. Ama ordada aynı ilkbahar geç donları var ama normalde memleketimde(Ürgüp) 4 yılda bir soğuk alır bunu geçci çeşitlerle 5-6 yılda soğuk almasını sağlarsam yeter. Bedem için 1 yılda öğrendiğim en önemli şey içanadolu bölgesinde Feraduel ve Faragnes tavsiye ederim.İkinci olarak en çok güvenmemiz gereken kişiler fidancılar ama malesef çoğu yanıltıcı bilgi veriyor. Özellikle iç anadolu için nonperial önermem. Ama moda bu.
denizakvaryumu
04-02-2009, 14:58
Nonperial gerçekten moda oldu, ben de market ve kuruyemişçilerden son 3-4 keredir bu bademden alıyorum ...
Ama belirttiğiniz gibi İç Anadolu için uygun değil.
Ben bu sevdaya düştüm sonu hayır ola umarım buraya gelecekte daha iyi şeyler yazarım yaptıklarımı.
Bu sitede 5 yılını doldurmuş badem bahçesi olan varmı.Fidancıların ve kitaptan okuyanların dışında benim 10-15 dekar badem bahçem var. 5 ve üzeri yıl oldu bademleri dikeli şu sorunlarım var şu avantajları var diyen birilerini buluruz umarım.
denizakvaryumu
11-02-2009, 15:26
Acaba badem çeşitleri arasında besleyicilik olarak bir karşılaştırma yapıldı mı?
Örneğin en fazla protein hangi badem çeşidinde vardır?
Şimdi ağaçlar nette badem bahçesi olan yokmu? Sakın yok demeyin üzülürüm. Bir haftadır cevap alamadım ama hala umutla bekliyorum.
denizakvaryumu
21-02-2009, 21:21
Bugünlerde Tuano badem fidanı bulmak oldukça zor.
http://www.badembahcesi.com/fidanvesiparis.asp
Bu linkten 2 tane satın aldım, tavsiye ederim, sitedeki arkadaşlar oldukça ilgili.
merhabalar,
"Tuona tuona" cinsi badem fidanı sipariş ettim ve pazartesi geliyor.(fidanistanbul.com'dan). Sitede, "büyük boy" ve "sertifikalı" olarak tanıtılmakta.
Bahçem vs olmadıgı icin de buyukce bir saksı (30lt) aldım ve balkonda, bol gubre vs kullanarak bir sekilde yetistirmeyi dusunuyorum.
(aslında cicek dahi acsa razıyım :)
Bu kosullar altında;
1- Saksıda badem yetistirmek hakkında bir tavsiyeniz var mı,
2- Aldığım badem turu -tuona tuona- "kendine verimli" olarak geciyor. Bu ifade, tozlanma ihtiyacı olmadan meyve olusturuyor anlamına mı geliyor,
konularında yardımcı olur ve tavsiyelerde bulunursanız cok sevinirim.
selam ve sevgiler...
denizakvaryumu
22-02-2009, 20:17
Hayırlı olsun, ,iyi bir seçim.
Tuanoyu ben de ilk defa balkonda deneyeceğim, bakalım ne olacak?
Tuano başka bir bademe ihtiyaç duymuyor, yani bu sene bol bol badem yiyebileceğiz :)
Bende 2 adet bertina da var
http://www.kemalcucetarim.com/ satın almıştım.
ikisi arasındaki farkları burada yazacağım.
Ben saksıya dikerken bauhausdan aldığım 5 kg lık pelet organik gübreden (bildiğimiz hayvan gübresinin hap şekli :) 2-3 avuç saksısına attım.Size de tavsiye ederim.
Hadi hayırlısı bende aranıza katıldım sayılır Ankaralılar:p
Badem bahçesinden iki adet tuana ve Kemal beyden bir adet bertina gelmek üzere.
Bakalım çiçeklerini görebilecekmiyiz? Bende Sn Baobab gibi meyvesinden çok çiçeğini merak ediyorum.
Ben de terasta büyük saksılarda yetiştirmeyi düşünüyorum.
Deneyimlerinizi paylaşırsanız sevinirim.;)
denizakvaryumu
22-02-2009, 21:34
Tuano ve bertina badem çeşitlerinin Ankara koşullarında saksıda yetiştirme denemeleri...
Hadi hayırlısı...
Ziraat şekerparesi de Ankara için tavsiye edilen kendine verimli kayısı türü , bu türü de göz ardı etmeyin derim...
Bu sitede 5 yılını doldurmuş badem bahçesi olan varmı.Fidancıların ve kitaptan okuyanların dışında benim 10-15 dekar badem bahçem var. 5 ve üzeri yıl oldu bademleri dikeli şu sorunlarım var şu avantajları var diyen birilerini buluruz umarım.
Sn.sivas5858 sizi özel ağaçlandırma ve badem yetiştiriciliği konularındaki yazılarınızdan tanıdım, azim ve heyacanınızı takdirle izliyorum, sanırım İç Anadolu'da ( iklim ,bahar donları vs. sorunları bahçenizi kurmadan görmek için ) bir bahçe soruyorsunuz.
Tam aradığınız gibi Ankara'da Günalan'da 1150 ila 1200 rakımda, 5 veya 6 yaşında 100 dönümlük modern görünüşlü bir badem bahçesi var.Bazen önünden geçiyorum, baharları kendi seralarında yetişdirdikleri az sayıda fidanı sattıklarınıda görüyorum.
Size yalnızca isterseniz ( sahiplerini tanımıyorum ,bir müddette otarafa gitmeyeceğim ) yerini tarif edebilirim.
Hakan bey,
Ben sozunu ettiginiz pelet halindeki dogal gubreden almıstım bauhouse'dan ve de kumkuat, limon ve elma saksılarına bol bol serpiştirmistim (gördüğünüz üzre durduramıyorum kendimi, yakında evde kaçak bahçe oluşturmaktan belediye ekipleri gelecek..Haberlerde görürsünüz artık beni! :D)
Fakat bitti simdi, onun yerine, evde, azot, fosfat ve potasyumu esit oranlı dagıtılmış, genel kullanm amaclı bir NPK gubresi var onu kullanıcam (vilmorin marka, genel kullanım amaclı gubre). Belki o da benzer fayda saglar.
Ben bu seneki hasatın hepsini cagla vs olarak yemeyeyim diyorum...Seneye kış icin bir kac cuval badem de kenara atarsak kekti, acı badem kurabiyesiydi, badem şekeriydi, çoluk çocuk bol bol yer, kısı zayıflamadan cıkartırız..
(elmaları da kurutup saklamayı planlıyorum ayriyeten...:D)
Aslında şaka tabii, Feriha hanmın da dedigi gibi, çiçekleri dahi yeter bize..Topragını besince zengin tutup bol bol da budadık mı, mis gibi geçinir gideriz saksı meyvelerimizle..
not: siz ziraat şekerparesini deneyin bu sene, ben de saksıdaki elma ve armutları..Bizim işyerinin peyzaj müdürü biraz ümit verdi çünkü, balkonda da olsa o havadan tozlanacak bir şeyler bulur, bir kac tane elma armut sahibi olursunuz dedi..Eger olmazsa ben de seneye şu kendine döllenen kayısıya geçiş yaparım artık..
Sn k0900
Ağaçlarla ilgili kitapların yazdığını artık ezberledik.Ama şunu kesin biliyorumki kitapta yazanlar ile yapılanlar asla aynı olmaz.Sorunları asıl uygulayıcılarından öğrenmek niyetindeyim. Tarif ederseniz sevinirim.
denizakvaryumu
23-02-2009, 10:40
Alp Bey,
bu sene tam deneme yılı olacak, üstelik deneme yapacak olanların da sayısı arttı.
Feriha Hn.la hemen hemen aynı fidanlara sahibiz, umarım güzel bir sonuç çıkar.
Ben badem ve kayısıdan çok ümitliyim diğer meyve fidanları gibi nazlı değiller.
Daha önce de yazdığım gibi balkonda 3 yıldır açan kayısı fidanım var sadece bir tane kayısı yiyebildim o da nasıl olduysa ...
Bu sene çıplak kök fidanlardan şok durumu nedeniyle pek fazla bir şey beklemesem de seneye 1-2 çuval badem kayısı çıkar :)
Sn k0900
Ağaçlarla ilgili kitapların yazdığını artık ezberledik.Ama şunu kesin biliyorumki kitapta yazanlar ile yapılanlar asla aynı olmaz.Sorunları asıl uygulayıcılarından öğrenmek niyetindeyim. Tarif ederseniz sevinirim.
Konya Ankara istikametinde Ankara'ya 40 km mesafede Ahıboz köyünü bilirsiniz.
Bu köyden sağa dönüp 3-4 km gittiginizde Günalan Köyüne geliyorsunuz. Köyde kime sorsanız tarif edecektir. Köye 600 metre mesafede Karaali köyü yolunda ve asfalt kenarı. 2004 veya 2005 yılında kuruldu, Seralarında fidede üretiyorlar, 2 tane arılıkları var.
Becerebilirsem google eart tan harita resmini size özelden gönderecem.
Selamlar
PİCANTİLİ badem çeşidi hakkında bilgi sahibi olan varmı. Tozlayıcısı hakıında değişik kaynaklarda değişik tozlayıcılardan bahsediliyor.Alttaki bilgiden başka.
PİCANTİLİ : A.B.D orjinlidir. Diş badem grubunda yer alır. İç randımanı %55'dir. İkiz meyve oranı %30'dur. İri meyve yapar. Geç çiçek açar. İlkbahar geç donlarının etkin olduğu ekolojilerde rahatlıkla yetişebilir. Tozlayıcısı Yaltınski'dir.
Merhabalar,
Dün fidanistanbul.com'dan tuona cinsi tüplü badem fidanı geldi, koskocaman bir saksıya, gübre de ilave edip diktim.
Yalnız merak ettiğim, bademin topraktan çıkan kısmı bir kalem boyundan daha kısa. Diğer elma ve armut fidelerini alırken neredeyse 1 metre kadar büyüktüler.
Bu durumda bu kadar küçük boyu olan bir fidan bu sene boy atar, çiçek açar mı diye merak etmekteyim.
Bilen ya da görüşü olan olur da yanıtlarsa sevinirim.
denizakvaryumu
25-02-2009, 10:14
Resim eklemeniz mümkün mü?
Belki budama yapıp göndermişlerdir.Geçen sene aşısı olsa bile bu kadar kısa kalmaması lazım.
Belki kargoda kırılma olmuştur.
Benim başka yerden aldığım tuanolar 1.5 metre boyunda geldi.
fidanistanbula bir mail atarak açıklama isteyin, ya da en iyisi telefonla görüşün ...Ben kendilerini bir kaç kere telefonla aradım oldukça ilgili davranıyorlar.
Şimdi fidanistanbul'a telefon açıp konuştum.
"Badem fidanları, dikim esnasında, bahardan önce mutlaka çok kısa budanmalı, yoksa çiçeğe durma çok az olur" dediler.
Diğer meyve fidanları dikim esnasında 70-80 cm'den budansa da, bademde durum böyle değilmiş. Telefona çıkan kişi"Göndermeden önce büyüktü, ama nasıl olsa siz dikerken gene 20cm'den budamak mecburiyetinde olduğunuz için budayarak gönderdik" şeklinde izah etti durumu. Ağaç 3 yaşında olduğu için, aşağıdaki kökün ne kadar geliştiği önemliymiş. "Aşağıdaki kök, aradaki dengesizliği gidermek için hızla boy atıp çiçeğe durmak isteyecektir" dedi.
Bu durumda, belki sizin de kendi badem fidanınızı budamanız gerekebilir diye düşündüm. Tabi gene biraz araştırmak gerekebilir.
denizakvaryumu
25-02-2009, 11:36
Benim tuanoları şimdi kele döndürmiyim :)
Bu sene badem ezmesi yapmayız ama tuza batırıp yiyebileceğimiz atıştırmalık bir kaç badem yani çağla olur herhalde :)
Sizde, Feriha Hn.da, bende tuano var.
Bakalım ne olacak?Ben şimdiden tuzu hazırladım.
http://www.ekoorganik.com/kategori/gida/tuz_seker/city_farm_organik_sofralik_deniz_tuzu_500gr.aspx
linkteki tuzu kesinlikle tavsiye ederim.Gelsin pardon çıksın artık çağlalar :)
copur 09
25-02-2009, 11:51
Kuru yemişçiden aldığım, kabuğu elle kırılan çok ince kabuklu bu badem tohumlarının cinsini bilen arkadaş varmı? Bu çimlenen aynı tohumun badem fidanı aşılanmadan aynı cins badem veriri mi?
denizakvaryumu
25-02-2009, 12:39
Cinsi non pariel.
Aşılanmadan vermez.
hakan bey,
neyseki bademler balkonda hazır duruyor da, her çağla var diyene tuzluğu alıp koşma mecburiyeti kalmayacak!! :D
denizakvaryumu
25-02-2009, 15:37
Bakalım ilk tuano çiçeğini kim görecek :)
copur 09
25-02-2009, 16:46
Teşekkürler sayın Denizakvaryumu.
Konya Ankara istikametinde Ankara'ya 40 km mesafede Ahıboz köyünü bilirsiniz.
Bu köyden sağa dönüp 3-4 km gittiginizde Günalan Köyüne geliyorsunuz. Köyde kime sorsanız tarif edecektir. Köye 600 metre mesafede Karaali köyü yolunda ve asfalt kenarı. 2004 veya 2005 yılında kuruldu, Seralarında fidede üretiyorlar, 2 tane arılıkları var.
Becerebilirsem google eart tan harita resmini size özelden gönderecem.
Selamlar
Belirtiğiniz bahçenin köy muhtarına ulaştık sağolsun çok hoş bir insan. O bahçeyi kuran bir doktormuş. Muhtar fazla teknik bilgi sahibi değil. İnşallah doktor beylede görüşeceğiz.110 dekar kadar bir araziymiş busene azda olsa ürün alınmış.
Takipteyiz.
Sn.sivas5858, yamansınız.
Azimli olduğunuzu zaten yazmiştım.
Bahçeyi beğeneceksiniz.
Başarılar diliyorum. Bizde sizi takipteyiz.
Arkadaşlar ben kesinlikle badem fidanlarımı budamayı düşünmüyorum. Çünkü
alırken iki boy vardı. Ben büyüğünü seçtim. Şöyle bir dalanıp budaklansın
çiçeklensin seneye düşünürüz. Formu da pek güzel kesip ne olacağı belirsiz
şekle koyamam:p Boyum kadar fidanım var diye sevinip duruyorum verir
çiçekte bademde. Bertina kısa kalacak diye üzülüyorum oda büyür inşallah.
Ben bu sene bir seyredeyim :rolleyes:
:)
benimkilerin boyu küçücük ya...kimin bademi daha süper olacak yarışında arkada kalıcam diye telaşlandım şimdi! Herkesin koskoca boyu kadar gelmiş fidanları, bir benimkisi güdük..:mad:
işallah aldıgım yerdekilerin dediği cıkar da, sürgun mürgün verip telafi eder.. :o
hatipali74
02-03-2009, 18:24
Bugün bir fidancı arkadaştan uygun fiyata 10 nonperial, dölleyici olarakta 2 tane teksas; 10 tane de ferragnes, dölleyici olarakta -tam emin değilim.-2 adet ferraduel aldım. Bu sene dikecek yerim hazır olmadığı için büyük tüplere dikmeyi düşünüyorum.Sizce gelecek seneye kadar tüplerde sağlıklı kalabilmeleri için dikkat etmem hususlar var mı?Ayrıca 10'ar fidana , 2'şer dölleyici yeterlimidir?Birde en iyi yeşil çağlalık tür hangisidir? Saygılarımla...
Zeytinci
10-03-2009, 23:09
Arkadaşlar,
Gökhan Bozkurt Nurlu badem uzmanı artık bu başlığa yazmıyor. Datça ya adapte olmuş bu güzel bademin tozlayıcısını bilen var mı? Kendine tozlayıcı mıdır?
Yabancı çeşitlere bu kadar ilgi varken neden kendini ispatlamış olan Nurlu badem konu edilmiyor acaba?
Datça turizmden kazandığından belki daha fazla bademden kazanıyor.
Arkadaşlar dün memleketim ürgüpte 100 fidandan oluşan bir bahçe gezdim.Fidanlar 4 ve 5 yaşlarında burdan şu gözlemlere ulaştım.
1-Bahçede nonperial, texas ve picantili fidanları dikiliydi.
2-Nonperialler 10gün içinde açacak durumdaydı. Texaslar daha az tomurcuklanmıştı.Picantilerde ise nerdeyse tomucuk oluşmamıştı.
Burdan şu sonuç çıkıyor iç anadolu bölgesinde kesinlikle nonperial önermiyorum.Bahçe sahibide bu kanıda.
3-Nonperailde ayrıca kesinlikle kuş zararlısı oluyormuş.
Fidancıların dediklerine fazla güvenmeyin.Hobi bahçeleri için dikilebilir ama ticari olarak içanodoluda dikkali olunmalı.
badem ağacı ,badem hakkında bilgilenmek istiyorum.bu konu ile ilgilenenlerle iletişim kurmak istiyorum.saygılarımla
Sayın Munis Hanım
Badem hakkında bilgilenmek istiyorum diye genel bir ifade kullanmışsınız. Tam olarak nasıl bir yardım burda 8 sayfa bilgi var forumda öncelikle burayı okuyun kafanıza takılan kısımları sorabilirsiniz.
Sn. Sivas58, siz hangi tür badem dikeceksiniz, karar verdinizmi?
Ana çeşit Picantili ve ferragnes tozlayıcı olarak ferradual ve yaltsinki dikceğim. Deneme amaçlıda diğer türlerden 10 tane bizdne sonra yapacaklara bilgi olsun diye.
Başarılar, çiçek açma tarihlerini yayınlarsınız artık.
İçanadolu'ya referans olur.
tanertek
14-04-2009, 20:33
Herkese selam ve saygılar. Arkadaşlar ben burdur ili yeşilova ilçesinde memur olarak görev yapıyorum. Boş vakitlerimi değerlendirmek ve azda olsa gelir sağlaması için badem ağacı dikmek istiyorum. İlçemizin rakımı 1100 mt. civarında ve kışlar biraz uzun geçer burada.
Forum sayfalarında takip ettiğim kadarı ile bulunduğum iklime en uygun çeşidin nonperial, tozlayıcısıda teksas olduğunu tahmin ediyorum. ****** yanılmış ta olabilirim.
Konu hakkında bilgisi olan arkadaşlarda ufak da olsa bir fikir verirlerse sevinirim. Şimdiden teşekkürlerimi sunarım.
denizakvaryumu
15-04-2009, 07:38
Neden tozlayıcıya gerek duymayan ve geçci tuano tercih etmiyorsunuz?
Benim bildiğim kış uzun sürerse non perial uygun değil.
Sayın tanertek 300-500 metreden daha yüksek yerlerde tavsiye etmem nonparial ve teksası benim tavsiyem ferragnes ve ferraduel. Fidancılar sana nonparial ve teksas önerecektir muhtemelen. Çünkü yüzde doksanının elinde bu çeşitler var. İlkbahar geç donları görülen yerlerde bu iki çeşitte başarı az ve iki çeşidin tozlanma zamanları tam çakışmıyor. İllada bu çeşitleri düşünüyorsanki yanlarına 3. bir çeşit daha ekle. Sanırım bu nonperial ve teksasın akıbeti (umarım olmaz) angora tavşanına ve deve kuşlarına benzemez kanadı kılı tüyü dediler şimdi ne kanadı ne tüyü ne kılı kaldı. Yumuşak kabuklu olması insanları cezbediyor ama dikkatli olun.
Mayısta bademlerimi dikiyorum. Üç yıldaha yaşar ve bu siteyi yaşatabirsek. İç anadolu için daha gerçekci bilgileri burdan paylaşmayı düşünüyorum.Arazinin resimlerini boşken ve dikim sonrası burdan yayınlamayı düşünüyorum dikim aşamasını umarım bir aksilik olmadan dikerim.
Badem ağacı ne zaman, nasıl budanmalı ?
Bu badem ağaçları budanmalı mı, nasıl budanmalı? Bazı ağaçlar bol çiçek verirken bazıları gerilemiş durgun gözüküyor, nedeni ne olabilir?
Badem ağaçları budanmalı ama nasıl budanmalı kısmı beni aşıyor.
tanertek
15-04-2009, 08:35
denizakvaryumu ve sivas5858 kardeşlerim öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. tozlayıcıya gerek duymayan tuano cinsinin verimi ile ferragnes in verimi arasında fark varmı. Ağaç başına yaklaşık kaç kilo iç veya kabuklu verim alınıyor. Ben tavsiyelerinize uyup ikisinden birini dikeyim. Saygılar sunarım.
Ben ağaç başına verime tam karar veremedim. Çeşitli rivayetler var hatta KSU üniversitesi ilede görüştüm Sağolsun Prof Dr. Semih ÇAĞLAR beyde baya yardımcı oldu hatta arazime gelip incelemede de bulundu genelleme yapılıyor. Badem bahçesinden yaklaşık 200 kg iç badem alınır şeklinde. Olay şu hiç bir ürün, yaratık, memlekete mükemmellik verilmemiş. Hepsinin muhakkak bir eksik ve fazlalığı var. Tuana çeşidi ile ilgili çok bilgi yok benim araştırmalarıma göre netteki hepsi aynı olan bilgileri saymazsak. Ferragnes çeşidi için başarılı denemeler var.Benim ayrıca şahsi tavsiyem picantili dikmeniz artısına gelince diş bademi olması elle kırılabiliyor olması nonperial gibi kuş zararlısı olmaması ve çok geç çiçek açması onunda eksi kısmı çok çift badem yapması yani mükemmel değil.
Zeytinci
15-04-2009, 17:43
Badem budama hususunda uzman görüşünü ben de bekliyorum.
Örneğin, aşağıdakileri söyleyebilir miyiz?
1-Bakteriyel **** mantari hastalıklara karşı korumak için dalların arasına güneş ve hava girmeli. (aralama budaması)
2-Dallar birbirine rüzgarda sallandığında bile sürtmemeli/temas etmemeli.(yaralanmaları önlemek için)
3-Dalların gereksiz yere boylamasına uzamasına imkan vermemeli. (uç alma kesimi)
4-Dallarda güneşten kavrulmalara sebep olmaması için güneye bakan dalları az budamalı.
5-Çok fazla yükselmesine izin vermemeli. (su taşınması zorlaşıp uç kurumaları olmasın)
Zeytinci
15-04-2009, 17:49
Sn. Sivas58,
Rica etsem 226 nolu yazım hakkında yorumun nedir? Sen epey bu konuları araştırdın.
Nurlu bademin içi çok gösterişli ve lezzetli. Verimli olarak biliyorum.
Zirratçi arkadaşlar, lütfen bu bademi yorumlayın.
grandrose
15-04-2009, 18:43
badem yetiştiricisi dostlar.tohumdan yetiştirdiğim yerli fidana piyasadaki yabancı badem aşısı netice verirmi.verirse hangi cinsi önerirsiniz.bölge denizli-tavas yöresi.
Tercih edeceğiniz türde aşı kalemi bulabilecekmisiniz?
Sn Zeytinci Nurlu badem hakkında benimde bilgim yok yanlış yönlendirmek istemem. Ne kadar kendi varlıklarımıza değer verdiğimizin göstergesi.Bilende yok öğretende.
Zeytinci
16-04-2009, 10:54
Sn. Grandrose,
Badem ağacı gözlerinin uyanması bölge bölge iklime göre değişiyor. Örneğin Datçada çağlalar çıktığında İzmirde çiçek açmamış olabiliyor. Badem çeşidi de önemli tabi.
Ben aşılı Nurlu bademi aşılanmış olarak Datçadan getirmiştim. Bu badem gerek iç yapısının tek ve dolgun olması pazar şansını yükseltiyor. Gerekse verimli olması sebiyle öneririm.
Nedir bu yabancı çeşit çılgınlığı onu da anlamadım. Herkesin gözü ülkemizde bizim gözümüz dışarıda. Yerli olup toprağımıza adapte olmuş iyi olan çeşitlerimize sahip çıkalım.
Yabancı çeşitlerin bizimkilerden iyi olanı düşünülebilir. Bu konuda anlayabildiğim kadarı ile bilgi yeterliliği henüz tam oluşmamış. Bu konuda Sn.Sivas 5858'in önerilerini dikkate alınız.
Sayın Zeytinci bilgilerime değer verdiğin için öncelikle teşekkür ederim.Bilgi olarak bende devamlı boş durmuyorum. Türkiyede badem araştırması yapmış araştırma ve üniversitelerdeki hocaların çoğu ile görüştüm. Ayrıca fidancılarlada bu bilgiler farklı kişi ve kuruluşlarda bende elimden geldiği kadarı ile bu araştırmacılarımızla görüşüp buraya aktarmaya çalışıyorum. Burda bende dahil hepimiz burdan bir şeyler öğrenip uygulaya çalışıyor. Yanlış söylemler kişi ve memleketimize zarar verir. Nurlu badem hakkında yeterli kaynak bulamadık ve fidanda en az 20 fidancı ile muhatap olmuşumdur. Kimsede Nurlu badem çeşidi var düşünürmüsünüz diyen olmadı. Sanırım fidan bile bulmak zor. Zaten cins ve çiçeklenme dönemi ile ilgili bilgiyede ulaşamadım. Nette belki vardır ama herzaman dediğim gibi ben nette bademlerin tozlanmaları ile ilgili her çeşit için 3 farklı cins öneren firma ve fidancı gösterebilirim. Çok dikkatli olmak gerek.
En azından şunu başarırsam bu yeter bana. 4 sene sonra iç anadoluda badem bahçesi kuracak kişilere bir birikim aktarabilirsem. Bunun içinde yaptıklarımı burdan aktarmaya başlayacağım başlamama az kaldı izine ayrılıyorum dikim için.
yahyaderse
16-04-2009, 12:13
Tüpte Aşılı 10 çeşit bodur 5000 adet Ceviz fidanı Satılıktır.. yahya derse 0 535 704 03 36.. İnegöl/BURSA
sayın ZEYTİNCİ Yukardaki reklamı düzeltirim şiddetle Bu güne kadar bodur ceviz çeşidi geliştirilemedi.Bunu göz önünde bulundurun.Dikkatli olun demek istediğim konu yukardaki haberin ta kendisidir.
YOK BÖYLE BİR ŞEY "BODUR CEVİZ YA DA BODUR ANAÇLI CEVİZ"
Yrd. Doç. Dr. Mehmet SÜTYEMEZ
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniv. Ziraat Fak. Bahçe Bitkileri Bölümü- K.MARAŞ
Modern meyveciliğin temel hedefi hiç şüphesiz birim alandan azami kaliteli ve bol ürün elde etmektir. Bu amaçla tüm dünyada oluğu gibi ülkemizde de bu yönde bir çok araştırma ve çalışma yapılmış ve yapılmaya devam etmektedir.
Bu amaca yönelik olarak Dünya meyveciliğinde yıllar önce geliştirilen bodur anaçlar en yaygın olarak elma yetiştiriciliğinde kullanılmaktadır. Yani uzun yıllardır tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en yoğun biçimde bodur anaç (M-9, M-106 gibi) elma yetiştiriciliğinde kullanılmaktadır.
Son yıllarda kiraz yetiştiriciliğinde de bodur anaç (Gisela, MaXma gibi anaçlar) kullanılmaya başlanmıştır. Bu anaçlar üzerine aşılı kiraz yetiştiriciliği son yıllarda ülkemizde hızla yaygınlaşmaktadır. Hiç şüphesiz bu anaçlar kiraz yetiştiriciliğimize olumlu yönde bir çok katkı sağlayacağı beklenmektedir. Ayrıca bazı meyve türlerinde (armut, şeftali gibi) de bazı anaçların bodurlaştırıcı etkisinden faydalanılmaktadır.
Ancak şu an halihazırda ceviz yetiştiriciliğinde tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bodurlaştırıcı etkiye sahip yani bodur anaç, ya da bodur ceviz çeşidi bilinmemektedir, kullanılmamaktadır. Net ifadeyle ceviz yetiştiriciliğinde ne bodur anaç bulunmaktadır nede bodur ceviz çeşidi bulunmaktadır. Şu ana kadar Dünya ve Ülkemiz literatüründe ve kaynaklarında bodur ceviz diye bir olay yoktur henüz bodur anaçlı ceviz ya da bodur ceviz çeşidi ıslah edilmemiştir.
Ülkemiz de yoğun bir şekilde, bodur ceviz ya da salkım ceviz (şu an Topak ve Maraş- 12 ceviz çeşitleri dışında salkım ceviz bilinmemektedir) gibi çok değişik ceviz çeşitlerinin olduğu ya da bu iddiayla ceviz çeşitlerinin pazarlandığı bilgileri ortalıkta dolaşmaktadır. Yok böyle bir şey, cevizde şu an bodurlaştırıcı etkiye sahip anaç ya da çeşit yoktur bu yüzden ceviz bahçesi tesis edecek yetiştiricilerimizin ya da yetiştirici adaylarının bahçe tesis ederken bu konuda dikkatli davranmaları kendi menfaatlerine olacaktır.
Sonuç olarak modern meyvecilikte olduğu gibi ceviz yetiştiriciliğinde de bahçe tesis ederken dikkat edilecek en önemli husus; güvenilir, standart, ismine doğru, kaliteli ve verimli çeşitle aşılı fidan seçimidir. Ancak bu şekilde en rantabl bir üretim yapılıp en ekonomik gelir elde edilebilir.
Ülkemiz ve dünya ceviz yetiştiriciliğinde söz sahibi ülkelerin hiç birinde şu an "BODUR CEVİZ" diye bir olgu yoktur. Ceviz yetiştiren ya da yetiştireceklerin; bodur ceviz diye adlandırılan bir çeşidin olmadığını, bilmeleri ve ayrıca diktikleri ceviz ağaçları üzerinde ona göre beklenti içinde olmaları gerekmektedir.
Arkadaşlar büyük bahçe kurarken edindiğiniz bilgileri en az 3-4 uzmana teyit ettirin.
Türkiye en pahalı fidan satan fidancıların sitesinde bademi 3*2,5 gibi dikim öneren firma bile var. Bu firmanın dediği ölçülerde dikerseniz ne kredi nede hibe alabilirsiniz.Tarım bakanlığının dikim normuna aykırı bunları kanmayın.
http://www.pulptarim.com.tr/badem.htm firmanın sayfası iftira değil.Korkarım yakında hakkımda dava açacaklar. Bir tane daha var en kısa zamanda onuda ekleyeceğim.
Tarım bakanlığın dikim normları. Badme için GF667 anaçlar için 5*5 dir. badem çöğürü için 6*6 dır en az daha büyük yapabilirsiniz.
Zeytinci
16-04-2009, 17:44
Sn. Sivas 5858,
Düşüncelerine verdiğim değer emeğine olan saygımdan ileri geliyor. Maddi ve manevi bu uğurda epey gayret sarfettin.
Nurlu bademe gelince, bir atasözümüz vardır ''tok açın halinden anlamaz'' diye.
Datçalı insanımız/dostlarımız sağolsun bu bademi yetiştiriyor. Erken gelişen çağla bademinden ve Nurludan geçimlerini sağlıyorlar. İnşallah daha çok kazanırlar.Yaradan da bir iklim vermiş ki oraya badem için yaradılmış sanki.
Ama fide yetiştirip satmıyorlar. Kanaatkar insanlar. 3 adet aşılı fidan temin etmek için 3 yıl bekledim. Sonunda Datçaya gidip benzincide çalışan bir arkadaştan 3 adet temin ettim.
Ziraat fakültelerimiz **** fidancılarımız niçin bu çeşidi öne çıkarmıyorlar. Birisi çıksa birşeyler söylese de biz de anlasak sebebini.
İzmirde en pahalı badem Datçanın nurlu bademidir. Yabancı çeşitler daha ucuzdur.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.