Bağlan

View Full Version : Badem yetiştiriciliği

Sayfalar : 1 2 3 4 [5] 6 7

Odeh
09-03-2012, 14:19
Ben de türlerini ve aşı durumlarını bilmiyorum. Adada uzun yıllar izole olmaları ve yörenin iklimine dayanmaları ilgimi çekmişti.

Sayın Sûz-i Dilârâ Akdamar'da badem var deyince hem koleksiyon hem de bu genleri saklamak adına neden birkaç Akdamar bademim olmasın ki diye düşünmüştüm. (Sayın Sûz-i Dilârâ'yı azmettirme çabam bundan ötürüydü...)

İlginize teşekkür ederim.

Avanos
11-03-2012, 17:55
Bugün bahçeye gittim.Bu yıl tavşan zararlısı yok denecek kadar az.Bu beni baya mutlu etti.Havalar biraz daha ısınsın araziye kaz ayağı çekeceğim.

yesavas
11-03-2012, 19:44
Tavşan zararı için bilinen bir yöntem var mı?

Biz hala gidemedik inşallah zarar yoktur diye dua ediyoruz...

Odeh
11-03-2012, 19:57

- Bahçeyi tel ile çevirmek
- Fidan çevresini 10-15cm çaplı, 40-50cm yüksekliğinde silindirik yapıda tel ile çevirmek
- Ardıç katranı sürmek (bu sayfalarda söz edilmişti)
- ABD'de gövdeye lateks uygulanmasından söz ediliyor
- Tel ile çevrelenen bahçede köpek bulundurulursa bu da katkı sağlar
- Avlamak

Avanos
11-03-2012, 21:55

Arazi büyük olunca ağaçların etrafını sarmak gibi yöntemler maliyetli oluyor.Daha öncede belirtiğim gibi ben ardıç katranı uyguladım.Etkili oldu.

Tamtutulma
12-03-2012, 08:50
Bugün bahçeye gittim.Bu yıl tavşan zararlısı yok denecek kadar az.Bu beni baya mutlu etti.Havalar biraz daha ısınsın araziye kaz ayağı çekeceğim.

Buna sevindim, demek ki Katran işe yarıyormuş.

Nisan'ın ilk haftasından önce kaz ayağı çektirmeyin. Bütün tohumlar çatlasın, otlar bir karış kadar büyüsün. Aksi takdirde çimlenmeyen tohumlar yeşeriyor, yeniden sürdürmek gerekiyor.

yesavas
12-03-2012, 09:07
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim...

hamitakkuyu
13-03-2012, 23:14
selam dostlarım;
Uzun zamandır görüşemedik.2011 nisanındaki büyük dolu felaketinden sonra badem bahçesine olan ilgim ve hevesim bitmişti.çünkü 2010 şubat dikimi olan ağaçlarım paramparça olmuş ve önem verdiğim şekil budaması diye birşey kalmamıştı.çevremdeki dostların ısrarı üzerine tekrar ilgilendim ve hafta sonu 1.budamayı tekrar yapıp sıfırdan başladım.siz doslara ve badem bahçeme kavuşmanın mutluluğunu yaşıyorum.

Odeh
13-03-2012, 23:23
Sayın hamitakkuyu,

Geçmiş olsun. Mücadelenizin başarıya ulaşmasını dilerim. Bahçeniz nerede, öğrenebilir miyim?

hamitakkuyu
13-03-2012, 23:26

hamitakkuyu
13-03-2012, 23:29
Sayın hamitakkuyu,

Geçmiş olsun. Mücadelenizin başarıya ulaşmasını dilerim. Bahçeniz nerede, öğrenebilir miyim?

Kahramanmaraş Pazarcık ilçesinde 12 dönüm üzerinde kurulu 2010 şubat dikimi ferragnes ve ferraduel cinsi bakalım nasip olacakmı

Odeh
13-03-2012, 23:45
Teşekkür ederim. Sorumun nedeni resimlerden gördüğüm kadarıyla bahçenin don çukurunda bulunma riski taşıyabileceği nedeniyle idi.

Başarılar dilerim.

Avanos
14-03-2012, 08:16
Kahramanmaraş Pazarcık ilçesinde 12 dönüm üzerinde kurulu 2010 şubat dikimi ferragnes ve ferraduel cinsi bakalım nasip olacakmı

Sizi burda görmek güzel Hamit Bey,
Burda resimlerdekiler 2010 da diktiğiniz fidanlarmı eğer öyleyse ben ölmüşüm benim ağaçlar 2009 kasım dikimi daha fidan formunda

Tamtutulma
14-03-2012, 08:41
Hamit Bey, umarım her şey yolunda gider ve bahçenizin meyvelerini toplamak nasip olur.

Fidanlarınız gayet sağlıklı görünüyor. Geççi ve mantıklı bir cins tercih etmişsiniz. Bununla birlikte fidanlarınızın budanmadığı görülüyor. Fidanlarınızı budamayacak mısınız ?

İkinci iletinizdeki küçük fidanların arasındaki mesafe ne kadar ?

Safranlı
14-03-2012, 10:04
kahramanmaraş pazarcık ilçesinde 12 dönüm üzerinde kurulu 2010 şubat dikimi ferragnes ve ferraduel cinsi bakalım nasip olacakmı

sizleri tebrık ederım çok güzel bir bahçe olmuş
toprak taşlı ama anladıgım kadarıyla çok verımli...

hamitakkuyu
14-03-2012, 10:23
Sizi burda görmek güzel Hamit Bey,
Burda resimlerdekiler 2010 da diktiğiniz fidanlarmı eğer öyleyse ben ölmüşüm benim ağaçlar 2009 kasım dikimi daha fidan formunda

Çok teşekkür ederim avonos bey;
Evet 2010 şubat dikimi 2011 nisanında 1.şekil budamasından sonra dolu vurmuş ve büyük zarar görmüştü.bu yıl yeniden budama yaparak kurtarmaya çalışacağız.siz değerli dostların önerileriyle inşallah.

hamitakkuyu
14-03-2012, 10:27
Hamit Bey, umarım her şey yolunda gider ve bahçenizin meyvelerini toplamak nasip olur.

Fidanlarınız gayet sağlıklı görünüyor. Geççi ve mantıklı bir cins tercih etmişsiniz. Bununla birlikte fidanlarınızın budanmadığı görülüyor. Fidanlarınızı budamayacak mısınız ?

İkinci iletinizdeki küçük fidanların arasındaki mesafe ne kadar ?

Teşekkür ederim Tamtutulma Bey,
Fidanları buduyoruz budama anında çektim sanırım bir resimde budanmış bir fidan var. fidanların arası 6 metre ve bir sıra ferragnes bir sıra ferraduel olmak üzere sıralı dikildi.

Avanos
14-03-2012, 12:44
Çok teşekkür ederim avonos bey;
Evet 2010 şubat dikimi 2011 nisanında 1.şekil budamasından sonra dolu vurmuş ve büyük zarar görmüştü.bu yıl yeniden budama yaparak kurtarmaya çalışacağız.siz değerli dostların önerileriyle inşallah.

Hamit Bey,
Benim fidanlar diktiğim yıl tavşan yaralandığı için sizin bahçenin yanında çocuk gibi kalmış.İnan Gıpta ettim siz buna zarar görmiş diyorsanız biz ne yapalım.Bahçeniz çok sağlıklı görünüyor.

KONYALI42
14-03-2012, 19:17
merhaba arkadaşlar. özel ağaçlandırma amacıyla tescil harici yerlerin kiralama işlemlerinde prosedür nasıl işlemekte? cevaplarınız için teşekkür ederim.

Avanos
14-03-2012, 23:00
Hazine arazisi kiralama yöntemi alanın koordinatları ile Malmüdürlüğüne müracaat edeceksiniz.

Tamtutulma
19-03-2012, 09:47
Nihayet havalar düzeldi. Sizlerle yaklaşık 12 dekarlık kendi tarlamda yaptığım çalışmaları paylaşmak istiyorum. Tarla diyorum çünkü, henüz bütün dikmeler dikilmedi. Bu Pazar aksilik olmazsa 225 adet tüplü badem dikilerek toplamda 400 badem fidanım olacak.

1,2 ve 3. numaralı fotoğraflar önceki iletilerimde bahsettiğim tüf (kaya) içerisine hilti ile açıldı. 1 metre çapında 1,20-1,40 metre boyunda. Kış boyunca içlerine su doldu, sürekli bir erime-donma eğrisiyle tüfler iyice yıpratıldı. bu hafta sonu çukurların içerine kaliteli toprak doldurarak fidan dikilecek. Hümik ve fulvik asit verilerek dipteki tüf tabakası yıpratılmaya çalışılarak " Kayalık alanlar da da ağaç yetişebileceği kanıtlanacak." bir çeşit AR-GE çalışması yapıyorum. Şayet Başarılı olursam şu anda ağaç dikilmeyip boş bırakılan araziler için bir çözüm geliştirmiş olacağım.

4 numaralı fotoğrafta kar ve yağmur sularını toplamak için toprağını temizlediğim alan görünüyor. Yaklaşık 150-200 m2 büyüklüğünde.

5 numaralı fotoğrafta topladığım kar ve yağmur sularını depoladığım kaya depo görünmekte. Kapasitesi 25 ton.

Tamtutulma
19-03-2012, 09:54
6 Ve 7 numaralı fotoğrafta geçen yıl çekirdekten diktiğim Acı badem çöğürü görülüyor. Nisan ayında 1 yaşında olacak. Yanındaki çıtanın boyu 40 cm, çöğürün boyu 120 cm. Bir kaç hafta içinde Omega Aşı yapılacak.

8 Numaralı fotoğrafta kurt- kuş aracılığıyla çıkmış yabani bademler görülüyor. Yakında aşılanarak ıslah edilecek.

9 Ve 10 numaralı fotoğraflarda geçen yıl boru aşı yaparak ıslah etmeye çalıştığım yabani bademler görülüyor. 10 Numaralı fotoğrafa dikkatli bakarsanız arkada arı kovanım görülüyor.

Tamtutulma
19-03-2012, 09:56
11 Numarlı fotoğrafta aşı kalemi alarak anaç olarak kullanmak amacıyla diktiğim 24 Ferrganes ve 6 Ferraduel fidan görünüyor. Arka sağda ise kendi yaptığım Türk Çadırı görülüyor.

12. numaralı fotoğrafta ise taraladan çıkan ot çöp ve evden getirdiğim mutfak atıklarıyla oluşturduğum kompost yığını görünmekte.

Sûz-i Dilârâ
19-03-2012, 10:18
Çok otantik bir tarlaymış. :))

Güle güle büyüt, emeklerin boşa çıkmaz, hayırlı ve bol kazanç verir inşallah.

Odeh
19-03-2012, 12:07
2. ve 3. fotoğraflarda sülfür -ve hatta yağmurlarla oluşabilecek sülfirik asit- emareleri var.
Nihayetinde volkanik kayaçlar söz konusu arazinizde. Bunu göz önünde bulundurmanızda fayda var.

Tamtutulma
19-03-2012, 12:32
2. ve 3. fotoğraflarda sülfür -ve hatta yağmurlarla oluşabilecek sülfirik asit- emareleri var.
Nihayetinde volkanik kayaçlar söz konusu arazinizde. Bunu göz önünde bulundurmanızda fayda var.

Tüfler, sarı,pembe, beyaz, kırmızı, kahverengi gibi pek çok renge sahip olabiliyor. Toprak analizinde demir oranı yüksek çıkmıştı, ben o sarı-kahverengine çalan bölümleri demir olarak düşünmüştüm. Dediğiniz fotoğraflardaki minerallerin sülfat olacağını sanmıyorum. Şöyleki toprak analizini inceleyen uzmanlar sülfatlı gübreler vermemi önerdiler.

Odeh
19-03-2012, 12:49
Doğrudur, analizde ne görülüyorsa elbette esas olan odur.

Tamtutulma
19-03-2012, 12:58
Sayın Odeh, bu arada şöyle üstünkörü bir baktım ve Sülfür ve Sülfat'ın farklı şeyler olduğunu öğrendim. Sözelci bir öğrencilik geçmişi ve kimya; haliyle insan yanılabiliyor.

Analizde PH 5,79 gönüyor. Arazinin pek çok yeri bu volkanik tüflerden oluşuyor. Hatta toprak bile milyonlarca yılda yıpranan, parçalanan tüf tozu ile organik maddelerin karışmasıyla oluşmuş. kısacası bahsettiğiniz madde sülfat olsa PH değerindeki asitik oranın daha yüksek olması gerektiğini düşünüyorum.

Odeh
19-03-2012, 13:09
Sayın Tamtutulma, ben sülfür(kükürt) dedim, yanılmayınız. Ayrıca pH düşükse asidik, pH yüksekse baziktir. Zaten toprağınız da asidik görünüyor.

Nötr pH değerinin 7 skalanın 14 olduğunu göz önünde bulundurarak değerlendirme yapabilirsiniz ne kadar asidik olup olmadığı hakkında.

Tamtutulma
19-03-2012, 13:21
Sayın Tamtutulma, ben sülfür(kükürt) dedim, yanılmayınız. Ayrıca pH düşükse asidik, pH yüksekse baziktir. Zaten toprağınız da asidik görünüyor.

Nötr pH değerinin 7 skalanın 14 olduğunu göz önünde bulundurarak değerlendirme yapabilirsiniz ne kadar asidik olup olmadığı hakkında.

Bunları biliyorum. Yalnızca sülfirik asiti duyunca birden irkildim.

Odeh
19-03-2012, 14:02
Gereğinden fazla evhama sebep olmayayım ama şüphemi kısaca şöyle dile getireyim. Yanlış çıkarsa canımıza minnet der seviniriz...

Analizde görülen demir yüksekti, volkanik alanlarda kükürt ve bileşikleri de nispeten yüksek oranda bulunduğuna göre, demir sülfür de mevcut olabilir mi? Demir sülfür, asitler için bir kaynaktır. Burayı kurcalamak daha iyi olur.

Tamtutulma
19-03-2012, 14:34
Gereğinden fazla evhama sebep olmayayım ama şüphemi kısaca şöyle dile getireyim. Yanlış çıkarsa canımıza minnet der seviniriz...

Analizde görülen demir yüksekti, volkanik alanlarda kükürt ve bileşikleri de nispeten yüksek oranda bulunduğuna göre, demir sülfür de mevcut olabilir mi? Demir sülfür, asitler için bir kaynaktır. Burayı kurcalamak daha iyi olur.

Toprak analizlerinde sülfür oranlarını vermiyorlar. Analizi yapan mühendis " İz elementlerin değerlerinin çok önemli olmadığı." nı söyledi. Önemli olan PH, Kireç, Tuz, Azot, fosfor, Potasyum değerleriymiş. İz element değerleri yaprak gübreleri, köklendirici gibi basit yöntemlerle düzeltilebiliyormuş.

Toprak analiz sonuçları değerlendirme tabloları (http://www.menementopraksu.gov.tr/v1/index.php?option=com_content&view=article&id=183:toprak-analiz-sonuclar-deerlendirme-tablolar&catid=62:laboratuar-teknik-konular&Itemid=190)

Buraya bakarsanız normalde demirin 4,5 olması gerektiğini görürüsünüz. Benim tarlamda demir oranı 9,32 çıktı. O fotoğraflarda gördüğünüz mineralleri bu nedenle demire yordum. Analizi yapan mühendis, " Tarlanızda bitki-ağaç gelişimine engel olabilecek herhangi bir olumsuz bulguya raslamadık." dedi. Bu nedenle Sülfirik Asit konusunda içim rahat.

Sayın Odeh yanardağ-lav içerikleri iki çeşit oluyor. Asidik yanardağ-lavlar ve Bazik yanardağ-lavlar. Asidik yanardağlar daha geç soğudukları için bazik yanardağlara-kraterlere göre daha yüksek olurlar. Kapadokya'daki oluşumların temelinde her ne kadar Erciyes ve Hasan Dağı gösterilse de araştırmacılar, " Kapadokya'daki lavları asıl kusan 50 civarında küçük ölçekli yerel dağdan-bacadan bahsetmekteler. Küçük ölçekli bu dağ ve bacaların bazılarını arkadaşlarımızla bizzat saptadık; hatta krater-bacalarını bile bulduk. Küçük ölçekli bu yanardağ ve bacaların bazik özellikte olması gerektiğini düşünüyorum. Tabi iş sırf 60 milyon yıl önce patlayan yanardağlarla bitmiyor. sonrasında yakınlara, su havzasına düşen asidik bir göktaşı, rüzgarlarla her yıl gelerek yağmurlarla Anadolu topraklarına inen Sahra Çölü'nün kumları gibi pek çok etmen işin içine giriyor.

Demir analizle kanıtlandı ki çok yüksek. Ancak Sülfür; ya da Demir Sülfür ile ilgili hiç bir kanıt yok gibi. Ne desem yalan olacak şimdi.

Odeh
19-03-2012, 16:10
Demek istediğimi biraz daha açayım, umarım rahatsızlık vermiyordur sorgulamam.

Dediğiniz Fe miktarı, öyle sanıyorum ki serbest bulunan Fe elementi ve -kuvvetle muhtemel- Fe bileşiklerindeki Fe moleküllerinin toplam miktarını ifade etmektedir. Yani, Fe bileşiklerindeki.

Bu durumda sorduğum soru şuydu, Demir bileşiklerinden biri de demir sülfür müdür? Bunun oranı yüksek midir?

Tamtutulma
19-03-2012, 16:18
Demek istediğimi biraz daha açayım, umarım rahatsızlık vermiyordur sorgulamam.

Yok canım, alınganlık yapacak bir şey yok.:p

Dediğiniz Fe miktarı, öyle sanıyorum ki serbest bulunan Fe elementi ve -kuvvetle muhtemel- Fe bileşiklerindeki Fe moleküllerinin toplam miktarını ifade etmektedir. Yani, Fe bileşiklerindeki.

Bu durumda sorduğum soru şuydu, Demir bileşiklerinden biri de demir sülfür müdür? Bunun oranı yüksek midir?

Emin olmamakla birlikte ,toprak analizindeki Fe değerleri element olan Fe'dir. Demir sülfür ise element değil bileşik oluyor. Analizlerde demir sülfür gibi demir bileşiklerinin değerleri verilmiyor, yalnızca element değerleri veriliyor.

Yok mu bir kimyacı arkadaş, bizi aydınlatsın :confused:

Odeh
19-03-2012, 16:53
Laboratuvar size bu konuda doğru bilgiyi verecektir. Demiri ister element ister -kararlı ya da kararsız olarak- bileşiklerde, farketmez toplam olarak veririz deseler de bu sorumuza yanıt olmayacak.

Çünkü sorumuz şu: "Demir bileşiklerinden biri de demir sülfür müdür? Bunun oranı yüksek midir?"

Fazla kurcaladım, kusuruma bakmayın. :)

Tamtutulma
20-03-2012, 14:18
Laboratuvar size bu konuda doğru bilgiyi verecektir. Demiri ister element ister -kararlı ya da kararsız olarak- bileşiklerde, farketmez toplam olarak veririz deseler de bu sorumuza yanıt olmayacak.

Çünkü sorumuz şu: "Demir bileşiklerinden biri de demir sülfür müdür? Bunun oranı yüksek midir?"

Fazla kurcaladım, kusuruma bakmayın. :)

Sayın Odeh, bir şeyleri sorgulamayı, irdelemeyi; ayrıntılarına inip nedenlerini çözmeyi ben de sizin kadar severim. Benim açımdan sorun yok, siz de sorun yapmayın.

Nihayet bir sitede bir bilgi kırıntısına ulaştım.

Alıntıdır:

" Demir, birçok metal gibi, yeryüzü kabuğunda oksijen ve ya sülfür gibi diğer elementlerle kombine olmuş halde, sadece cevher şeklinde bulunur. Standart demirin içerdiği mineraller arasında Fe2O3 demir oksit (esmer renkte olan doğal demir oksidineden ibaret bir maden filizi) ve FeS2 pirit (budala altını) vardır."

Kaynak :http://tr.wikipedia.org/wiki/%C3%87elik

Fotoğraflardaki Sülfirik Asitten şüphelendiğiniz bölümler büyük olasılıkla Demir Oksit.

Odeh
20-03-2012, 14:32
Asitin varlığının kaynağı demir sülfür olacağından şüphelenmiştim zaten.
Anlaşılan demir sülfür kuvvetle muhtemel var. Oksiti de var belli.

Tekrar soruya dönersek, Demir sülfür oranı ne kadar ve bu bizi rahatsız edebilecek düzeyde asit oluşumuna neden olabilir mi?

Odeh
20-03-2012, 14:33
Bir de bildigim kadarıyla pirit kararsız bir bileşik. Aside giden yolu açabilir mi acep? (bence evet)

Sûz-i Dilârâ
20-03-2012, 14:50
Alıntıdır:

" Demir, birçok metal gibi, yeryüzü kabuğunda oksijen ve ya sülfür gibi diğer elementlerle kombine olmuş halde, sadece cevher şeklinde bulunur. Standart demirin içerdiği mineraller arasında Fe2O3 demir oksit (esmer renkte olan doğal demir oksidineden ibaret bir maden filizi) ve FeS2 pirit (budala altını) vardır."

Alıntı yaptığın sitenin bağlantısını da kopyala-yapıştır yöntemiyle metnin altına eklersen daha güzel olur, sitede alıntıların kaynakları mutlaka adresleniyor.

Tamtutulma
20-03-2012, 15:38
Alıntı yaptığın sitenin bağlantısını da kopyala-yapıştır yöntemiyle metnin altına eklersen daha güzel olur, sitede alıntıların kaynakları mutlaka adresleniyor.

Reklam şeyi olmasın diye yazmamıştım :D Uyarınız üzerine düzelttim.

KONYALI42
30-03-2012, 21:40
Merhaba arkadaşlar.herkes nerede?

Avanos
01-04-2012, 18:40
Bugün yine bahçedeydim.Daha tomurcuklanma dahi yok aağaçlarda tahminim 15-20gün daha çiçek açmaz. Önümüzdeki hafta ağaçlara amonyum sülfat vereceğim.Şimdilik izlemedeyiz.

Tamtutulma
04-04-2012, 08:36
235 Aşılı dikme daha dikerek bahçemi tamamladım. Toplamda 400 badem dikmem oldu.

Henüz aşılayamadığım 100 kadar adi bademler 1 hafta-10 gün sonra açacak gibi. Ferragneslerse 3 hafta kadar daha açmaz sanırım. Ben bu yıl tavuk gübresi verdim.

Avanos
04-04-2012, 17:30
Sayın Tamtutulma bakalım bu yıl ile geçen yıl arasında ne kadar bir süre fark edecek.Ama daha aynen dediğiniz gibi 3 haftayı bulur açaması.

Tamtutulma
05-04-2012, 08:08
Sayın Tamtutulma bakalım bu yıl ile geçen yıl arasında ne kadar bir süre fark edecek.Ama daha aynen dediğiniz gibi 3 haftayı bulur açaması.

Adi bademler bizim burada geçen yıl 24 Mart gibi çiçek açmıştı. Bu yıl ise adi bademlerin açması için en az 1 hafta ; belki daha fazla zaman gerekecek. Bu da 3 haftaya takabul ediyor.

Ferragnes ve Picantililer de tahminim 3 haftadan önce çiçek açmayacaklar. Ürüne yatmış ağacı olan arkadaşların bu yıl iyi ürün alabileceklerini söyleyebiliriz.

Avanos
05-04-2012, 13:32
Takipteyiz buraya not düşelimki bizen sonrakilerde bilgi edinsin.Nevşehirde 20 dekar 2007 dikilmiş bahçeyide takipteyim.Onlarıda buraya ekleyeceğim.

Odeh
05-04-2012, 13:37
Dün Manisa Salihli'den döndüm. Kula'dan başlayarak -ne kadar öncesinden olduğunu söylemek güç olsa da- tüm bademlerin dolu dolu çiçeklendiğini gördüm. Hatta Salihli'de tezgahlarda çağla satışı bile başlamıştı...

Sûz-i Dilârâ
06-04-2012, 21:35
Çağla buraya ne zaman gelir acaba? :(

syılmaz
06-04-2012, 21:54
Dün Manisa Salihli'den döndüm. Kula'dan başlayarak -ne kadar öncesinden olduğunu söylemek güç olsa da- tüm bademlerin dolu dolu çiçeklendiğini gördüm. Hatta Salihli'de tezgahlarda çağla satışı bile başlamıştı...

Oooo, daha yeni mi? Aşağıda ki fotoğraf 16 Şubat'ta çekildi. :) Üstelik eski sezondan kalan bademlerle çiçekler bir arada.

syılmaz
06-04-2012, 22:00
16 Şubat'tan bir fotoğraf daha.

http://s16.postimage.org/x5iy8k179/badem.jpg (http://postimage.org/)

Sûz-i Dilârâ
06-04-2012, 22:10
Burası Antalya mı?

syılmaz
06-04-2012, 22:23
Evet, Antalya/Kaş. Fotoğrafları kendim çektim.

Odeh
06-04-2012, 22:46
Sayın Sûz-i Dilârâ,

Sizin mesajınızdan sonra kapanan konuda yazdıklarınızı okudum. Hoş zaten kapanmaya mahkûmdu. Yazdıklarınız için teşekkür ederim. Pazartesi tekrar yola çıkacağım araziler için 1 kg. çağlanız hazır... Karşılığında Akdamar bademi de istemiyorum söz. Sayın syılmaz zaten çağlaların hakkından gelmiştir Kaş'ta... Kargo şubesinden alım olarak göndermeye hazırım.

Saygılarımla,

Avanos
09-04-2012, 11:00
Hafta sonu bahçemdeydim.ve Ayrıca birde yeni badem bahçesi tesisi yaptık.Resimleri ekleyeceğim.
Bu yıl ilginç bir gelişme oldu avanosta kayısı ağaçları badem ağaçlarından daha erken açtı.
benim fidanlardada bir terslenme var normalde çiçek açar sonra yaprak.Bademlerim yaprakları patlattı çiçek tomurcuklarında daha patlama emareleri yok bir hafta daha sürer ozaman yapraklar iyice belirginleşmiş olur.
Ceviz konusundada bir bahçe ziyareti yaptım hataları orda anlatacağım.Ceviz ile ilgilenen arkadaşlar için.

Tamtutulma
09-04-2012, 12:07
Bu yıl ilginç bir gelişme oldu avanosta kayısı ağaçları badem ağaçlarından daha erken açtı.
benim fidanlardada bir terslenme var normalde çiçek açar sonra yaprak.Bademlerim yaprakları patlattı çiçek tomurcuklarında daha patlama emareleri yok bir hafta daha sürer ozaman yapraklar iyice belirginleşmiş olur.

Bizim burada da kayısılar bademlerden önce çiçek açtı. Hoş sizin bahçeyle arası 10 km.

Benim Ferragnes ve Ferraduellerde de aynı durum var. Çiçek tomurcukları henüz kabarmamış bile ama yapraklarda patlama başlamış. Umarım bir sorunun göstergesi değildir bu.

Avanos
09-04-2012, 19:38
Hafta sonu bahçemdeki bademlerin çiçeklenme durumları.
3. Resimde yakından bakıldığında yapraklanma başlangıcı görülebilir.
Tomucuklanma daha yeni başlamış.

Avanos
09-04-2012, 19:40
Burdada Avanosta bahçe tesisi.Arazinin Dozerle Sürümü.

Avanos
09-04-2012, 20:07
2012 yılı fidan desteklemeleri açıklandı. Dekar Başına 100 TL.dir

rise_com
10-04-2012, 09:33
Gaziantep ile Şanlıurfa arasında, Gaziantep'e 20 km uzaklıktaki bahçemde yapraklar açmış durumda. Ağaçları bu Kasım ayında ekmiştik ve 1 ay önce ilk yaş budamını yapmıştık. Ağaçlar üzerinde çok azda olsa çiçek vardı, ancak henüz gelir beklemediğimizden arı kovanı koymamıştım. Tüm çiçekler solmuş durumda. Ama dediğim gibi yapraklar açılalı burada 10 gün oluyor.

bozkır
11-04-2012, 22:03
2012 yılı fidan desteklemeleri açıklandı. Dekar Başına 100 TL.dir
Sn Avanos, fidan desteklemesi yalnız bir kere mi alınıyor yoksa her dikim döneminde mi alınıyor?

Avanos
12-04-2012, 08:52
Sn Avanos, fidan desteklemesi yalnız bir kere mi alınıyor yoksa her dikim döneminde mi alınıyor?
Sadece bir kez

bozkır
13-04-2012, 09:15
Sn.Avanos forumdan okuduğum kadarıyla badem yetiştiriciliği konusunda çok uğraşmış bilgi edinmişsiniz. Badem bahçenizin gelişimini izlemek de güzel oldu. Benim Hatay Yayladağı'nda 15 dönüm hafif eğimli bir arsam var. Buraya en uygun badem çeşidi hangisidir? Önümüzdeki ay toprağı sürdürmek ve toprak analizi yaptırmak istiyorum. Toprağın sürümü konusunda bir öneriniz var mı?

bozkır
13-04-2012, 09:33
Sn Kemalcuce, Datça Nurlu badem satışına başladığınızı okudum. Bu badem türü Hatay Yayladağı için de uygun mudur? Sizin önereceğiniz başka badem türü neler olabilir?

Avanos
13-04-2012, 12:25
Sayın Bozkır burdan önereceğimiz çeşit doğru olmayabilir.Çünkü toprak analizi yok rakım yok.Sürümün konuuna gelince dozerle sürmek çok iyi olur ama 15 dekar olunca maliyetler artar.Tercihsizin.Rakım yazarsanız çeşidi belki yazarız.

bozkır
14-04-2012, 11:44
Rakım 450-500 metre. Sürüm konusuna gelince sizin resimden gördüğüm kadarıyla toprak tarla gibi sürülmüyor arada 1-1.5 m. boşluk bırakılmış. Dozerle sürümün dekar başı maliyeti konusunda bir fikriniz var mı?

Avanos
14-04-2012, 20:56
Rakım 450-500 metre. Sürüm konusuna gelince sizin resimden gördüğüm kadarıyla toprak tarla gibi sürülmüyor arada 1-1.5 m. boşluk bırakılmış. Dozerle sürümün dekar başı maliyeti konusunda bir fikriniz var mı?

Çeşit olarak erkenci çeşit dikmenizdede sorun olmaz.Sürüm dozerle yapılırsa küçük yerlerde sıkıntılı 15 dekar yer 3000 Tl bulur çünkü dozeri indir bindir para tutuyor.

bozkır
15-04-2012, 17:59
Çeşit olarak erkenci çeşit dikmenizdede sorun olmaz.Sürüm dozerle yapılırsa küçük yerlerde sıkıntılı 15 dekar yer 3000 Tl bulur çünkü dozeri indir bindir para tutuyor.
Sn. Avanos, bu, erkenci dahil her çeşit badem ekilebilir mi demek? Yoksa yine de analiz sonucuna göre bakmak daha mı doğru?

Avanos
16-04-2012, 11:53
Sn. Avanos, bu, erkenci dahil her çeşit badem ekilebilir mi demek? Yoksa yine de analiz sonucuna göre bakmak daha mı doğru?

Sayın Bozkır erkenci dahil tüm çeşitler dikilebilir.

Avanos
16-04-2012, 12:02
Hafta sonu Malatyadaydım gittim.
Malatyada kayısılar çiçek açmış. Süper görüntüler var.Resimleri ekleyeceğim.
Hekimhanda özellikle süper ceviz ağaçları var devasa ama cevizleri resimlemedim.Çok pişmanım.1400 Rakımda ceviz olurmu diyorlar.Hekimhanda karadere köyünde 30-40 metreyi bulan ceviz ağaçları var.Bu ağaçları inceledim.Kış sert olmasına rağmen kışdan dolayı uçlarda zararlanma yok.Bazı kaynaklarda cevizden 200 kg ceviz alırsın diyorlarya burda alırsınız. Yine aması var bu miktar ürün aldığınız ağaçlar 15*15 dikmeniz gerek okadar büyük bu sebeptende dekarda ağaç sayınız düşer.
Neden bu yazıyı yazdık sanırım Malatya Hekimhanın cevizleri meşhurmuş.Gözümle gördüm ordaki köylülerle görüştüm 4-5 yılda bir ürün alamadıklarını söylediler.Buda şu demek oluyor bu ceviz çeşitlerinin tescili yok birilenin bunları tescillemesi gerek.Amerkanın peşinde koşup teksasda yetişen çeşitlerle bahçe kurmamamız lazım.Memleketimin çoğu 1250 rakımın üzerinde bu cevzileri buralarda yetiştirmeliyiz.

yesavas
16-04-2012, 13:35
Sn Avanos, Malatyaya geleceğinizi bilseydim ben orada değildim fakat, bizim arkadaşlar bizim bahçede sizi ağırlamak isterdi ve inanın ki en az benim kadar da ağırlarlardı. Gerçi benim ne kadar ağırlayacağım da mechul ya sizin açınızdan sonuçta iyi ağırlardık :)

Tekrar yolunuz düşerse bekliyoruz. Haziranda bende orada olacağım sizinle bizim bademleri gezeriz yolunuz tekrar düşerse..

Avanos
16-04-2012, 17:22
Sn Avanos, Malatyaya geleceğinizi bilseydim ben orada değildim fakat, bizim arkadaşlar bizim bahçede sizi ağırlamak isterdi ve inanın ki en az benim kadar da ağırlarlardı. Gerçi benim ne kadar ağırlayacağım da mechul ya sizin açınızdan sonuçta iyi ağırlardık :)

Tekrar yolunuz düşerse bekliyoruz. Haziranda bende orada olacağım sizinle bizim bademleri gezeriz yolunuz tekrar düşerse..

Sayın Yesavas Davetiniz için teşekkür ederim.İnşallah kısmetse daha sonra olur.Malatyada Badem ve ceviz konusunda bir bahçe kurma çalışmalarımız olacak. Çalışmalarda ilerleme kayıt edersek Malatyaya sık gidip geleceğim.

yesavas
18-04-2012, 13:30
Sn Avanos, her zaman bekleriz. Özel Mesajda daha önceleri bahsetmiştim size bizim de badem, armut ve kiraz bahçelerimiz var, ve ceviz içinse bu sene hazırlıklara başlıyoruz inşallah. Hem fikir teatisinde bulunabiliriz, hem de sizi ağırlamış oluruz. Ne gerekirse haber vermeniz yeterli olacaktır.

Bereketli olsun inşallah...

Sûz-i Dilârâ
21-04-2012, 20:13
Deprem yüzünden sonbaharda memlekete gittiğimizde pazardan yarım kilo badem almış ve hiçbirini yemeden bir kısmını annemin bahçesine, bir kısmını kayınvalidemin tarlasına vs. vs. sağa sola dağıtmış ve ekmiştim.

Annem demin aradığında bademlerimin çimlendiğini söyledi, çok sevindim 13 tane saymış zaten o civardaydı. :) Şimdi beni bir düşüncedir aldı :)) ben bu bademleri ne yapacağım?
1- Yer darlığı yüzünden azıcık bir yere çok sık ekmiştim. Bunları nasıl ayıracağım?

2- Kazık kök yapıyormuş bu fidecikler seneye kalsa çıkarırken kökleri zarar görür mü? Veya ne zaman ayırmamı önerirsiniz?

3- Ne zaman aşılayacağım? Bu başlıkta bir sürü bir şeyler okuyorum ama hiç biri benim anlayacağım dilde değil ve nasıl aşılayacağım?

Balkonda bidona ektiklerimden hâlâ ses yok, sanırım mayısı bekliyorlar.

Tamtutulma
23-04-2012, 09:07
1- Yer darlığı yüzünden azıcık bir yere çok sık ekmiştim. Bunları nasıl ayıracağım?

2- Kazık kök yapıyormuş bu fidecikler seneye kalsa çıkarırken kökleri zarar görür mü? Veya ne zaman ayırmamı önerirsiniz?

3- Ne zaman aşılayacağım? Bu başlıkta bir sürü bir şeyler okuyorum ama hiç biri benim anlayacağım dilde değil ve nasıl aşılayacağım?

Balkonda bidona ektiklerimden hâlâ ses yok, sanırım mayısı bekliyorlar.

Yeni çıkanları zaman geçirmeden bir bel küreği yardımıyla dört tarafından dibine doğru bastırın. Kalıp halinde toprağıyla birlikte söküp başka bir yere şaşırtın. Toprağın dağılıp dökülmemesine dikkat edilmesi gerekiyor.

İsterseniz gelecek yıl da sökebilirsiniz. Kışlar sert geçmiyorsa sonbaharda dikmeler yapraklarını döküp uykuya dalınca; kışlar sert geçiyorsa mart ayı gibi köklere zarar vermeden söküp başka bir yere dikebilirsiniz.

Aşı işi ustalık gerektiyor, yoksa benim gibi 100 aşıdan 30 tanesini tutturursunuz. Usta bir aşıcıya yaptırmak en iyisi. Köylerde aşı üstadı olmuş amcalar vardır, öyle birine aşılatırsanız daha iyi olur. Bademde erken ilkbaharda, yaprak açmadan ingiliz aşısı, omega aşı; Haziran gündönümü ve sonrasında ise göz aşısı yapılabilir. Kalem aşı bademde zor tutuyor.

Bidona ektiğiniz bademler Mayıs ortalarına kadar çıkabilir. Arada sulamayı unutmayın.

rise_com
23-04-2012, 22:15
Hafta sonu bademlerin durumunu incelemek için arazime gittim. Ağaçların hemen hemen hepsinde filizler kurumuş haldeydi. Ağaçların yapraklarında da yer yer delikler vardı. Bir kaç gün öncesinde çok şiddetli yağmur yağmıştı. Köylü yapraktaki deliklerin bundan dolayı olduğunu, böcek zararlısı olmadığını söyledi. Ağaçlarda çok sayıda uğur böceği yavruları vardı. Ayrıca arazi çok fazla rüzgar alıyor. Şimdi sorularım;
1-Yapraklarda uğur böceği hariç, tırtıl bit vb hiçbir böcek görmedim. Yapraktaki delikler sizce neden olmuştur
2-Filizdeki kurumalar soğuk vurması olabilir mi, yaprakları delen bir böcek ağacın gücünü düşürüp filizleri kurutmuş olabilir mi
3-Arazi çok rüzgarlı, rüzgarı kesmek için hakim rüzgar yönüne rüzgar kesici ağaç dikeyim mi?
Ceveplarınız için şimdiden teşekkür ederim

Tamtutulma
24-04-2012, 12:05
Uğur böcekleri çok yararlı hayvanlar, kesinlikle öldürmeyin, hatta nufuslarını artırmaya çalışın. bu konuda hatta bir başlık var sanırım.

Filizlerdeki kurumalar genelde soğuktan olur. Benim bazı dikmelerimde de var. Ancak yanyana 2 dikemnin birinde var, diğerinde yok. bu birazda ağacın geç uyuması ile ilgili.

Yapraklardaki delikler daha çok bor eksikliğinden oluyor. Bazen de güneş ve yağmur kaynaklı oluyor. İl-ilçe tarım müdürlüğüne yaprakları götürerek daha sağlam bilgiler alınabilir.

Rüzgar mevsimsel değil de sürekli ise sık dikilecek sedir ve kavak ağaçları iyi bir rüzgar setti oluşturabilir. Ayrıca hızlı büyürler. Yok rüzgar mevsimsel ise fazla bir sorun olmaz. ayrıca rüzgarın olduğu bahçeyi soğuk genelde yakmaz.

rise_com
24-04-2012, 14:42
Cevap için teşekkürler, arazi kireç kaya. Burada selvi sizce tutar mı?

Odeh
24-04-2012, 15:02
Hafta sonu bademlerin durumunu incelemek için arazime gittim. Ağaçların hemen hemen hepsinde filizler kurumuş haldeydi. Ağaçların yapraklarında da yer yer delikler vardı. Bir kaç gün öncesinde çok şiddetli yağmur yağmıştı. Köylü yapraktaki deliklerin bundan dolayı olduğunu, böcek zararlısı olmadığını söyledi. Ağaçlarda çok sayıda uğur böceği yavruları vardı. Ayrıca arazi çok fazla rüzgar alıyor. Şimdi sorularım;
1-Yapraklarda uğur böceği hariç, tırtıl bit vb hiçbir böcek görmedim. Yapraktaki delikler sizce neden olmuştur
2-Filizdeki kurumalar soğuk vurması olabilir mi, yaprakları delen bir böcek ağacın gücünü düşürüp filizleri kurutmuş olabilir mi
3-Arazi çok rüzgarlı, rüzgarı kesmek için hakim rüzgar yönüne rüzgar kesici ağaç dikeyim mi?
Ceveplarınız için şimdiden teşekkür ederim

Şiddetli yağmurların (bol nem demek, mantarlar buna bayılır) ardından filizlerin kuruması Yaprak Delen (Saçma Deliği) Hastalığına neden olan fungusları (Clasterosporium carpophilum ve/veya Wilsonomyces carpophilus) düşündürüyor...

Şu bağlantıda (http://www.entofito.com/meyve-ba-fungal-hastalklar/43-yaprak-delen-cil-hastal.html) daha detaylı bilgi ve mücadele yöntemlerini bulabilirsiniz.

İlçe Tarım örnekleri görünce daha net bilgi verecektir.

http://www.agaclar.net/forum/badem/26408.htm

Odeh
24-04-2012, 19:01
Bir de sayın Halil Önen'in sayfalarında etraflıca değerlendirilen Gülleci Bulamacı'nı okumanızı öneririm.

Sûz-i Dilârâ
25-04-2012, 11:58
Aşılar fidanlar kaç yaşına geldiğinde yapılır?

rise_com
25-04-2012, 22:49
Şiddetli yağmurların (bol nem demek, mantarlar buna bayılır) ardından filizlerin kuruması Yaprak Delen (Saçma Deliği) Hastalığına neden olan fungusları (Clasterosporium carpophilum ve/veya Wilsonomyces carpophilus) düşündürüyor...

Şu bağlantıda (http://www.entofito.com/meyve-ba-fungal-hastalklar/43-yaprak-delen-cil-hastal.html) daha detaylı bilgi ve mücadele yöntemlerini bulabilirsiniz.

İlçe Tarım örnekleri görünce daha net bilgi verecektir.

http://www.agaclar.net/forum/badem/26408.htm
Yaprak delen değil sanırım. Çünkü kırmızı leke yok yapraklarda. Hafta sonu yapraklardan numune alıp, Antepfıstığı Araştırma Enst.kontrol ettireceğim. Sonucunu formda paylaşacağım. Çok teşekkürler

Odeh
26-04-2012, 00:26
Madem doğru bir adrese gideceksiniz sonucu mümkünse birkaç fotoğraf ile birlikte paylaşma fırsatı bulabilirseniz çok memnun oluruz. Geçmiş olsun...

sezenbay
26-04-2012, 12:47
Değerli Arkadaşlar,

Izmirde, Orman Md.lüğünden tahsis edilmiş 500 dönüm arazide, yaklaşık 5500 Badem (Nonpareil ve Teksas) ve yaklaşık 7500 adet Çam Fıstığı ağacımız var. 3-4 yıl önce dikildi fidanlar.

Okuduğum kadarıyla, hemen hemen herkesin dertleri aşağı yukarı benzer tipte.

Zaman zaman bazı konularda katılımlarım ve sorularım olacaktır.

Şimdilik... Izmirden Selamlar...

Sûz-i Dilârâ
26-04-2012, 17:37

Zor bir soru mu sordum?

Odeh
26-04-2012, 18:20
En az bir-iki yaşlı ve sağlıklı bir gelişim göstermiş olması gerektiğini bir üreticiden dinlemiştim.

Bence aşı için acele edilmemeli. Anaç ne kadar güçlü olursa başarı da o denli artacaktır.

dagoglu
26-04-2012, 18:38
dün itibari ile bnde 22 tane badem ektim hayrlı olur inşllh:D

Sûz-i Dilârâ
26-04-2012, 19:17
Bu mevsimde badem çimlenir mi? Ben kasım ayında ekmiştim yeni çimlendiler.

meh12
26-04-2012, 19:48
Bu mevsimde badem çimlenir mi? Ben kasım ayında ekmiştim yeni çimlendiler.

Evet tam zamanı çimlenmelerinin zira toprak ısı yani yani 10 derece ve üstüne çıkıyor.

yesavas
26-04-2012, 20:07
Sn forum uyeleri cicek uzerine yagmur yagmasi durumunda sikinti oluyor mu?
Simdiden tesekkurler...

Tamtutulma
27-04-2012, 07:54
Sn forum uyeleri cicek uzerine yagmur yagmasi durumunda sikinti oluyor mu?
Simdiden tesekkurler...

Yağmur şayet sert yağar ve çiçekleri dökerse zararı olur. Çiçeklenme döneminde çok fazla yağmur ve sis olursa arılar çalışamaz ve sağlıklı tozlama gerçekleşmez. bunun dışında bir zararı olmaz.

Tamtutulma
27-04-2012, 07:58

2 Hafta kadar önce geçen yıl bu zamanlar çimlenen (1 yaşında) 70 kadar bademi aşıladım. Bir iki tanesi dışında hepsi aşılanacak gelişimi göstermişlerdi. Aşı için yaştan da önemlisi gösterdikleri gelişimdir. Örneğin, çubuk kraker kalınlığındaki bir bademe aşı yapılamaz. Aşı yapılabilmesi için en azından bir sigara, kurşun kalem kalınlığında gövdeye sahip olmalıdır.

Sûz-i Dilârâ
27-04-2012, 08:42
2 Hafta kadar önce çene yıl bu zamanlar çimlenen (1 yaşında) 70 kadar bademi aşıladım. Bir iki tanesi dışında hepsi aşılanacak gelişimi göstermişlerdi. Aşı için yaştan da önemlisi gösterdikleri gelişimdir. Örneğin, çubuk kraker kalınlığındaki bir bademe aşı yapılamaz. Aşı yapılabilmesi için en azından bir sigara, kurşun kalem kalınlığında gövdeye sahip olmalıdır.

Bu çok güzel bir anlatım olmuş teşekkür ederim, benim anlayacağım dil böyle işte çubuk kraker, kurşun kalem vs. :D

Lütfen en en acemileri de düşünerek yalınlaştırarak yazalım. Belki aramızda geleceğin badem tacirleri yetişiyordur.:D

Sûz-i Dilârâ
27-04-2012, 08:45
Evet tam zamanı çimlenmelerinin zira toprak ısı yani yani 10 derece ve üstüne çıkıyor.

Kastettiğim şey, badem çekirdeklerinin soğuklama ihtiyacı, kar altında bir süre geçirmesi ve bu süre zarfında çekirdeğin yumuşaması ve çimlenmeyi kolaylaştırıcı bir ortamın oluşması gibi durumlardı.

Bu mevsimde dikilen ve soğuklama ihtiyacı görülmeyen çekirdekler sertliğinden dolayı çimlenme sorunu yaşamaz mı? Zavallı bitki sert kabuğu kırıp nasıl ışığa çıkacak?

yesavas
27-04-2012, 08:54
Yağmur şayet sert yağar ve çiçekleri dökerse zararı olur. Çiçeklenme döneminde çok fazla yağmur ve sis olursa arılar çalışamaz ve sağlıklı tozlama gerçekleşmez. bunun dışında bir zararı olmaz.
Sn tamtutulma, cok tesekkur ederim. İnsallah yagmursuz atlatiriz bu bir kac gunu...

rise_com
30-04-2012, 19:11
Yaprakların delik olduğundan bahsetmiştim ya. Ağaçların üzerinde 3-4 çeşit böcek vardı. bunlardan birer örnek ile delik, ucu kuruyan dallardan örnek alarak Fıstık Araştırma Enst. bötürdüm.
Böceklerden birinin başı siyah, gövdesi kırmızıydı. Uğur böceğinin yavrusu sanmıştım. Meğerse yaprakları o yiyormuş.
Bir diğeri çok küçük tırtıldı. Dal üzerinde gri renkli ve çevresinde yuvarlanmış haldeydi ki bu da filizleri kurutan zararlı bir tırtılmış
Bir diğeri de siyah tuhaf bişeydi. Bu da dallar arasında örümcek ağına benzer ip bırakıyordu.
Velhasıl kelam fıstık araştırma ilaç vermemi söyledi. Özellikle siyah başlı kırmızı gövdeli bu böceğin badem için çok tehlikeli olduğunu, yaprakları talan edebileceğini söyledi. Yarın ilaçlama yapacağız. 10 gün sonra eğerki popilasyonlarında azalma olmaz ise bir kez daha ilaçlıyacağız. Gelişmelerden ayrıca bahsedeceğim.

aydost18
01-05-2012, 11:43
tüm yazıları sayfanın en başından beri büyük bir zevkle roman okur gibi okudum:) şuan sanki herkezi tanıyorum... neyse bu ferragnes cinsi bademden 20 adet dikme almayı düşünüyorum ve hakkında buradan edindigim bilgi biraz geç çiçekleniyor döllenmesi için ferraduel ve texas kullanıyoruz, agac yakınlarında bir karakovan bal arası koymak iyi olur denilmiş yanlız ben ticari amaçlı degil oyle kolu komsuya dagıtmak için düşünüyorum ayrıca bölgede rakım 1200 1300 dolaylarında ticari düşünmek sıkıntılı olur tüm bilgi aktaran arkadaslara teşekkürler

aydost18
01-05-2012, 11:48
birde sayın tamtutulma ve avanos bey agaclar tam olarak hangi ayda çiçek acıyor kısa bir bilgi istiyorum

yok yerine gore iklime göre degısır demeyın:) ben sadece sormak niyetindeyim ona göre düşünecegim şimdiden teşekkür ederim...

Tamtutulma
02-05-2012, 08:06
tüm yazıları sayfanın en başından beri büyük bir zevkle roman okur gibi okudum:) şuan sanki herkezi tanıyorum... neyse bu ferragnes cinsi bademden 20 adet dikme almayı düşünüyorum ve hakkında buradan edindigim bilgi biraz geç çiçekleniyor döllenmesi için ferraduel ve texas kullanıyoruz, agac yakınlarında bir karakovan bal arası koymak iyi olur denilmiş yanlız ben ticari amaçlı degil oyle kolu komsuya dagıtmak için düşünüyorum ayrıca bölgede rakım 1200 1300 dolaylarında ticari düşünmek sıkıntılı olur tüm bilgi aktaran arkadaslara teşekkürler

Ferragnes'i Ferraduel; ya da Ferrastar tozlar. Texas Ferragnes'i tozlamaz.

Kovanın karakovan olması şart değil; bence Langstrot, Dadant gibi modern kovanlar daha pratik ve sağlıklıdır.

Tamtutulma
02-05-2012, 08:11
birde sayın tamtutulma ve avanos bey agaclar tam olarak hangi ayda çiçek acıyor kısa bir bilgi istiyorum

yok yerine gore iklime göre degısır demeyın:) ben sadece sormak niyetindeyim ona göre düşünecegim şimdiden teşekkür ederim...

Üzgünüm ama bu bilimsel bir gerçek; ağaçların çiçek açma zamanı yerine ve zamanına göre değişir. Örneğin Akdeniz'deki bademler şubat ayında açarken İçanadolu'dakiler nisan başı-ortalarında ancak çiçek açıyor. Burada yükseklik ve sıcaklık farklarının önemi ön plana çıkıyor. Her 100 metre rakım farklılığında neredeyse 1 hafta geç çiçek açıyor. Ağaçların çiçek açmaları onların soğuklama-kış uykusundan uyanma zamanı ile ilgili bir olay.

Yüksekliği hadi geçtik diyelim, aynı yerdeki, aynı ağaçlar bile farklı zamanlarda açabiliyor. Bu yıl kışın sert geçmesi nedeniyle bizim burada ağaçlar 2-3 hafta geç çiçek açtı.

aydost18
02-05-2012, 17:57
anlatım için teşekkür ederim... en iyisi 10 adet ferragnes 2 adet de ferraduel alıp dikeyim bakalım artık bu sene gecti galiba önümüzdeki bahar deneyip görmek lazım..

sezenbay
03-05-2012, 08:14
Resimler, önce internette biyere yüklenip, orasının adresine göremi buraya yüklenebiliyor?? **** buraya nasıl resim koyabilirim..??

Sûz-i Dilârâ
03-05-2012, 17:15
Kendi sorumu kendim cevaplayayım bari :(

Sayın Selahattin Yılmaz, çimlendirme başlığında şöyle yazmış;

"Badem sert çekirdekli bir meyvedir ve sert çekirdekli meyveler 2-4 ay katlama ister. Katlama ise bir kat kum bir kat tohum olacak ve en sonunda üstü kumla kaplanacak şekilde 4-10 derece ısıda nemli kalması demektir, doğal şartlardan bu şekilde açık havadada katlamaya alınabilir. Ancak burada esas mesele katlamaya aldığınız tohumlar çimlenmeden evvel sık sık kontrol etmeniz kabuklar çatlamadan evvel veya hafif çatlamışsa esas yerlerine dikmenizdir. Bu şekilde çimlendirme başarınızın oldukça arttığını göreceksiniz. Bu üşüme işlemi gerçekleşmeden tohumlarda çimlenme çok zor gerçekleşir."

Soğuk katlama olmadan çimlenme işi zormuş.

Sûz-i Dilârâ
03-05-2012, 17:25
Resimler, önce internette biyere yüklenip, orasının adresine göremi buraya yüklenebiliyor?? **** buraya nasıl resim koyabilirim..??

Foruma fotoğraf yüklemeyi bu başlıkta detaylı olarak bulabilirsiniz.

http://www.agaclar.net/forum/forum-kullanma-kilavuzu-bazi-sorularinizin-cevaplarini-burada-bulabilirsiniz/6256.htm

Tamtutulma
04-05-2012, 08:08
Bu mevsimde ekilen badem çekirdeği çimlenir mi? Hâlâ bu sorunun cevabını merak ediyorum.

Soğuklama yapılmadan çimlenme olur mu?

Sayın Sûz-i Dilârâ; bu sorunun yanıtını önceki sayfalarda bulabilirsiniz. Daha önce bu konuda yorumlar yapılmıştı. Çimlenmez denilmişti.

Sûz-i Dilârâ
04-05-2012, 08:11
Ben de sorumu cevapladım zaten teşekkür ederim. :)

Bu tip önemli ve ana bilgilerin ara sıra minik cümlelerle hatırlatıcı olarak satır aralarında geçmesi faydalı olur bence.

aydost18
04-05-2012, 10:24
ne badem'miş arkadaş :D

Sûz-i Dilârâ
05-05-2012, 15:40
Akdamar Adasında bahar ve badem ağaçları :)

Sûz-i Dilârâ
05-05-2012, 15:43
devam

Sûz-i Dilârâ
05-05-2012, 15:51
devam

Odeh
05-05-2012, 16:29
Bu kadar çiçeği görünce insanın arı olası geliyor!

Sûz-i Dilârâ
05-05-2012, 16:48
Darısı sitedeki badem bahçesi sahiplerinin başına. Onlar da bahçelerinin böyle günlerini görür inşallah. :)

Avanos
08-05-2012, 10:44
Dün bahçeye ilk arı kovanını koydum bu yıl öğrenmek ve gerçek bal yemek amacım yeni seneye sayıyı çoğaltmayı düşünüyorum.

Avanos
20-05-2012, 21:32
Arılarımı bugün ziyaret ettim 2 katı attım süper bir zevk yakında arıcı olursam şaşmam birşeyler üretmek güzel bir duygu.

Sûz-i Dilârâ
22-05-2012, 08:51
Orman içine ektiğim bademlerden de 7 tanesi çimlenmiş, onları ayırmama gerek yok :) bulundukları yerde büyütülüp aşılanacaklar, onlar kuşlar ve çobanlar için. :)

aydost18
22-05-2012, 18:20
yakında Ankara'ya nakil olacagım köyümde yakın olacak şöyle badem dikeyim dedim yok bizim buralarda olmaz diyorlar ki birazda haklılar galiba rakım 1450 tam dagın yamacında yaklasık 30 dönüm arazi var güney cephe yakın köylerde vişne elma bahçeleri var gel velakin bizim köyde hiç yok :D çok hevesim var ama olmayacak gibi sudan yana sıkıntım yok ama soguk biraz dert oluyo...ne dikebilirim buraya bir fikri olan... biri git arpa buyday ek demesin :) yıllardır kullanılmıyor yamaçta oldugu için...

Hillbilly
27-05-2012, 12:34
Bahçemde aşılı Tuano Badem ağacım var bir badem fidanı daha dikmek istiyorum ve bu büyük ihtimalle Ferragnes olacak. Ferragnesin illa tozlayıcısı Ferraduel mi olmalı yoksa Tuano tozlayıcı olarak yeterli mi?

burjuva1981
29-05-2012, 17:25
gönderebilirsem bahçemin son fotolarını yükleyeceğim

burjuva1981
30-05-2012, 20:02
öncelikle hamitakkuyu abime sesleniyorumki teselli olsun bu bahçede 2010 mart dikimi arazide su yok taşıma(tanker) le yaptığım yalaklara senede 2-3 su vererek bu hale getirebildim fidanları diktiğimde tüplü 30cm civarında idi bugün senin bahçenle kıyasladığımda benimkiler hala fidan gibi duruyor bütün badem severlere selam

Avanos
30-05-2012, 21:57
Sayın Burjuva1981 ağaçları sanırım budama yapmamışsınız.Budamaya dikkat ederseniz daha iyi olur diye düşünüyorum.

burjuva1981
31-05-2012, 17:59
sayın avanos aslında budama yaptım 1 lider 2 veya 3 yan dal bıraktım fakat ferragnes'ler ağacın her yerinden yeni süğgünler verdi 30-35 cm, ferraduel'ler sanki budaması yapılmış gibi kendi kendine şekle giriyor gereksiz yerlerinden süğgün vermiyor bilmiyorum sizin bahçenizde de bu varmı birde bahçemde su olmadığından sanırım ağaçların gövde kısmı 3 ila 5 cm çapına geldi bu seneye gelene kadar boy atmadı herhalde köke gittiğini düşünüyorum ayrıca bu yıl 8-10 kadar fidanımda çiçek vardı ama çiçekler yaprak filizlerinden sonra açtı şunuda söylemeden geçemeyeceğim ben buyıl mayıs 5 de içerisinde birkaç farklı element bulunan 1 lt lik sıvı yaprak gübresi attım mayıs 27 de çevredeki badem fidanları ile kıyasladım gübre atılmayanların yaprakları sigara izmariti gibiyken benimkiler baş parmak genişliğindeydi olumlu olumsuz görüşlerinizi beklerim

MazI
31-05-2012, 22:07
hocam resimlerden goruldugu kadarıyla budamaya cok ihtiyacı var agaclarınızın...surgunler cıktı demissiniz onlarıda almanız gerekiyordu..agacın boy atmaması normal kokden kaynaklanmıyor cok fazla surgun vermis bu yuzden boya gitmiyor enine genislemeyi tercih ediyor...bu yuzden budama cok onemli...

Avanos
31-05-2012, 22:16
Burda kısaca en yakınınızdaki ağacı nasıl budayacağınız tarif ettim daha ayrıntı burdan zor.Ama kesinlikle budamaya ihtiyacı var.

Avanos
31-05-2012, 22:23
Sayın Burjuva1981 bu arada konyanın neresinde.Salı günü konyadaydım. Önümüzde 10gün içinde yine konyada olacağım.

burjuva1981
01-06-2012, 21:02
konya çumra ilçesi geleceğinizde haber ederseniz iş durumum da müsait olursa bahçemi gezdirmek isterim benim ki gibi cılız bahçelerin sizin gibi ustalara ihtiyacı var budama ile önerilerinize ayrıca teşekkür ederim

rise_com
11-06-2012, 16:34
Ekim ayında ektiğimiz bademler buseneyi atlatırsa zor dönemeci geçtiğimi düşüneceğim.
Bu hafta (10/06/2012) bahçenin büyük bir kısmında (600 ağaç) kaolin uygulaması yaptım. 150 ağaca ise uygulama yapmadım. Aradaki farkı görmek açısından. Sonucundan burada bahsedeceğim.

Tamtutulma
15-06-2012, 12:52
İlkbahar başında aşı makasıyla yaptığım yaklaşık 100 aşıdan yalnızca 2 tanesi tuttu. Acı da olsa tecrübe sahibi olduk. Kıssadan hisse; aşı makasları bademlere uygun değil. Sakın aşı makası satanların dediklerine inanmayın.

Allah'tan çok pahalı bir aşı makası almamıştım. Şimdi aşısız dikmeleri boru aşı yöntemiyle yeniden aşılıyoruz.
Benden söylemesi; badem için aşı makası alarak boşuna para ve zaman harcamayın.

bozkır
07-07-2012, 12:11
Herkese merhaba,

Sonunda toprak analizini yaptırdım ve sayfaya ekliyorum. Bana söylendiği kadarıyla toprak kaliteliymiş ve her türlü ağaç yetiştirilebilirmiş. Bu konuda uzman kişilerin de görüşünü alabilirsem çok sevinirim.

Bu arada tarla Hatay Yayladağı'nda rakım 450 metre.

rise_com
16-07-2012, 13:33
Dün (15/7/2012) ağaçlara ikinci Kaolin uygulamasını yaptım. Kaolin uygulanan ağaçta yeni sürgünler yeşil olduğundan fark gözle görülüyor. Bu büyüme normalmidir yoksa gerçekten kaolin farkı mı bilmiyorum ancak bildiğim ağaçlardaki büyüme gerçekten dikkat çekici. Bu nedenle kaoline devam

Odeh
16-07-2012, 15:44
Sayın bozkır,
Analiz sonucu 0-30cm icin geçerli. 30-60cm ve 60-90cm sonuçlarını görmeden vereceğiniz hüküm ancak ziraat için geçerli olacaktır. Diğer iki analizi de yaptırmanızda büyük fayda vardır.

Halil Önen
16-07-2012, 22:40
Sayın bozkır,
Analiz sonucu 0-30cm icin geçerli. 30-60cm ve 60-90cm sonuçlarını görmeden vereceğiniz hüküm ancak ziraat için geçerli olacaktır. Diğer iki analizi de yaptırmanızda büyük fayda vardır.

Doğru;

eğer sebze yetiştirilecekse 0-30 cm toprak tahlili uygun olabilir...

Ancak meyve yetiştirilecekse 30_60 ve 60-90 cm den alınan toprak analizleri çok daha önemli...

bozkır
17-07-2012, 10:34
Doğru;

eğer sebze yetiştirilecekse 0-30 cm toprak tahlili uygun olabilir...

Ancak meyve yetiştirilecekse 30_60 ve 60-90 cm den alınan toprak analizleri çok daha önemli...

Aslında ben 30cm'den daha derinden toprak alarak tahlile gönderdim. Ancak raporda 0-30cm olarak yazılmış. Ayrıca badem yetiştirmek istediğimi de belirtmiştim. Yine de yorumlarınız alırsam sevinirim.

Arazi hakkında ek bilgi olarak Batı- Doğu yönünde %10 gibi bir eğim olduğunu söyleyebilirim.

Halil Önen
17-07-2012, 10:43
Aslında ben 30cm'den daha derinden toprak alarak tahlile gönderdim. Ancak raporda 0-30cm olarak yazılmış. Ayrıca badem yetiştirmek istediğimi de belirtmiştim. Yine de yorumlarınız alırsam sevinirim.

Arazi hakkında ek bilgi olarak Batı- Doğu yönünde %10 gibi bir eğim olduğunu söyleyebilirim.

10% eğim badem için uygun...

Badem kazık köklü olduğundan 60-90 cm. de iyi değerlere sahip toprak ister; eğer badem dikecekseniz bu derinlikte toprak tahlilini bilmeniz daha iyi olur...

Sn. avanos ve Sn. Odeh bu konuda daha iyiler...

Odeh
17-07-2012, 11:04
Estağfirullah Halil abi...
Dilim döndüğünce şunu söyleyebilirim;
-Organik madde düşük olduğundan Halil Önen/Belen sayfalarindaki fidan dikim çukuru hazırlığı ve fidan dikim tekniğinin uygulanması şarttır. Leonardit, yanmış ahır gübresi, bazı kök hastalık ve zararlılarına karşı mikoriza ve birkaç mikrobiyolojik preparat mutlaka uygulanmalıdır. Sonrası daha kolay olacaktır.
- Killi tınlı yapı anaç seçimine büyük önem vermeniz gerektiğine işaret ediyor. Damlama Sulama yapıp yapmayacağınıza karar verirseniz isabet olur.
- Bir de sırta dikim yapmanız uygun olabilir.

Ve hepsinden önemlisi Bahce küçük oldugundan yük olmaz, derin sürünüz. İki defa riper ile dik acıda patlatma yapınız.

bozkır
17-07-2012, 17:07
Sayın Odeh, yorumlarınız için teşekkürler. Ben bugün anaç konusunda biraz araştırma yaptım. Tesadüfen sizden de, anaç konusuna önem verin uyarısı geldi. Anladığım kadarıyla bir yabani anaçlar var bir de GF677 ve GN22 gibi yapay üretilmiş anaçlar var. Siz benim toprağım için hangisini önerirsiniz?

Odeh
17-07-2012, 18:53
Bu kadar hayati bir konuda öneride bulunmak beni aşar... Ama badem anaçları konusunda bir konu açmış derleyebildiklerimi yazmıştım. Göz atmanızı öneririm.

Hiçbir anaç kusursuz olmadığından getirilerini ve götürülerini kendi özel şartlarınız içinde ancak siz değerlendirebilirsiniz.

rise_com
18-07-2012, 09:20
Estağfirullah Halil abi...
Dilim döndüğünce şunu söyleyebilirim;
-Organik madde düşük olduğundan Halil Önen/Belen sayfalarindaki fidan dikim çukuru hazırlığı ve fidan dikim tekniğinin uygulanması şarttır. Leonardit, yanmış ahır gübresi, bazı kök hastalık ve zararlılarına karşı mikoriza ve birkaç mikrobiyolojik preparat mutlaka uygulanmalıdır. Sonrası daha kolay olacaktır.
- Killi tınlı yapı anaç seçimine büyük önem vermeniz gerektiğine işaret ediyor. Damlama Sulama yapıp yapmayacağınıza karar verirseniz isabet olur.
- Bir de sırta dikim yapmanız uygun olabilir.

Ve hepsinden önemlisi Bahce küçük oldugundan yük olmaz, derin sürünüz. İki defa riper ile dik acıda patlatma yapınız.

Benim yaptığım hataya düşememeniz için belirtmek isterim ki, eğimli arazilerde kontür (çapraz) dikim daha uygun olacaktır. Yağan yağmurun kontrolü açısından tavsiye ederim.

Çamtepe
18-07-2012, 10:40
Dün (15/7/2012) ağaçlara ikinci Kaolin uygulamasını yaptım. Kaolin uygulanan ağaçta yeni sürgünler yeşil olduğundan fark gözle görülüyor. Bu büyüme normalmidir yoksa gerçekten kaolin farkı mı bilmiyorum ancak bildiğim ağaçlardaki büyüme gerçekten dikkat çekici. Bu nedenle kaoline devam

Kaolinle kaplanan surgunler harici yeni cikan surgunler kaplanmamis olacagindan buyume daha net gozlenir. Kontrollü bir karsilastirma yapmak icin kaolin uygulamadiğınız benzer ağaçlara ufak ipler bağlayarak sürgün uzamasini orantisal olarak karsilastirabilirsiniz.

Kaolinin fotosentezin devamı anlamında esas farkini ısının 32-35 derece üzerine çıktığı zamanlarda yarattığını unutmayın. Yani esas fayda bu haftalarda görülebilir olacak.

rise_com
19-07-2012, 09:17
Kaolinle kaplanan surgunler harici yeni cikan surgunler kaplanmamis olacagindan buyume daha net gozlenir. Kontrollü bir karsilastirma yapmak icin kaolin uygulamadiğınız benzer ağaçlara ufak ipler bağlayarak sürgün uzamasini orantisal olarak karsilastirabilirsiniz.

Kaolinin fotosentezin devamı anlamında esas farkini ısının 32-35 derece üzerine çıktığı zamanlarda yarattığını unutmayın. Yani esas fayda bu haftalarda görülebilir olacak.

Sayın Çamtepe, bizim uygulama alanımız Gaziantep Günbulur Köyü. Şuanda buraların hava sıcaklığı öğleden sonra 42, gece 32 derece olmuş durumda.

Zaten belirttiğim gibi gözlemlemek için kaolin uygulamadığım ağaçlarda yapraklar daha küçük ve sürgünleri daha kısa.

Çamtepe
19-07-2012, 11:39
Çok güzel. Bir dahaki sezona bu gözlemlerinizi aynı ağaçları kaolin öncesi ve sonrası şekilde fotoğraflayarak kaolin başlığına yazabilirseniz çok güzel olur, başkalarını da aydınlatmış olursunuz.

Ayrıca kaolinle kaplanmış ve kaplanmamış meyvelerde iç kurdu zararını da gözlemleyip rakamsal olarak karşılaştırabilirseniz forumda oluşan bilgi birikimine katkıda bulunma açısından da faydalı olacaktır. Ancak sağlıklı karşılaştırma için meyvaların her tarafının kaolinle kaplanmış olmasına dikkat etmek lazım. Benim durumumda sinek gitmiş kaoline maruz kalmamış taraftan yumurtayı bırakıvermiş. Yarı kontrollü deney diyebiliriz :)

rise_com
20-07-2012, 22:57
Gaziantep Fıstık Araştırma Enst.şuan Antepfıstığı - Badem'de kaolin uygulamasını bilimsel veriler ile inceliyorlar. Ağaçlardaki sıcaklık stresinin yanı sıra böceklenmedeki varsa olumlu veya olumsuz etkilerini ölçüyorlar.

Avanos
22-07-2012, 16:09
Sayın Odeh, yorumlarınız için teşekkürler. Ben bugün anaç konusunda biraz araştırma yaptım. Tesadüfen sizden de, anaç konusuna önem verin uyarısı geldi. Anladığım kadarıyla bir yabani anaçlar var bir de GF677 ve GN22 gibi yapay üretilmiş anaçlar var. Siz benim toprağım için hangisini önerirsiniz?

Klon (GF677 gibi) anaçlar ömür açısından kısa ömürlü ama meyveye yatmaları kısa sürede olmakta.Klon anaçlarda birde isme doğru findan bulma sorunu olabilir.

rise_com
23-07-2012, 21:48
Ağustos ayı sonuna kadar Tarım Desteğinden faydalanabilmem için sertifikalı feragnes ferradual tüplü fidan faturasına ihtiyacım var. Gaziantep'te sertifikalı fidan 10.ayda satışa çıkıyor.

Lütfen yardım...

bozkır
01-08-2012, 16:01
Badem dikimi sırasında yanmış gübre kullanımı konusunda ne önerirsiniz? Bugün konuştuğum bir satıcı, yanmış gübrelerin yarardan çok zarar getirdiğini söyledi. Çünkü içinde kalan kurtçuklar köke zarar veriyormuş.

rise_com
03-08-2012, 08:06
Kurumuş gübre ayrı, yanmış gübre ayrı. Gübre kurallara göre yakılırsa, yanma esnasında 70-80 derece kadar sıcaklığa çıkacaktı içerisi. Bu sıcaklıkta da ne zararlı böcek, böcek yumurtası nede yabani bitki tohumu yaşamaz. Dolayısı ile böyle bir gübre ağacınıza sadece yarar verecektir. Tavsiye ederim, kullanın. Benim tarlamın ekiminde mühendis tavsiyesi ile 8 kamyon toprağa 3 kamyon gübre karışımı ile ektik.

Şunuda unutmamak gerekir ki, bir daha ağacın köküne direk ulaşamayacaksınız. Yüzeyden yapacağınız gübreleme asla ekim esnasında verilen gübre gibi olmayacaktır. Gübre kesinlikle dikim esnasında köke direk değmemelidir. O nedenle temele gübre koyarsanız, üzerine bir katman da toprak koymayı unutmayın. Kolay gelsin.

bozkır
03-08-2012, 10:51
Sayın rise_com öneriniz için teşekkürler. Sağlıklı yanmış gübreyi nereden temin edebilirim? Bir de onun gerçekten yanmış olup olmadığını anlamanın bir yolu var mı?

rise_com
03-08-2012, 22:42
Ahırdan çıkarılan dışkı beton bir zemine bırakılır, içeriğinin nemi ile reaksiyon kendiliğinden başlar ve ısı ortaya çıkar. İyi bir yanma için gübre ara ara kepçe yardımı ile karıştırılır ve su ile yaşartılır. Betona serilmesi nedeni gübredeki su toprağa süzülüp, gübreyi susuz bırakmamaktır. Su olmadığında reaksiyon olmaz ve yanma gerçekleşmez. Yanmış gübre elinizle sıktığınızda kolay dağılır. Buralarda ahırlar var, hayvan beslenen. Buralardan çıkan gübreyi ekseriyetle kepçeciler ahırdan çıkararır, yakar ve sonra da satarlar. İstanbulda nasıl bulursunuz hiç fikrim yok. Kolay gelsin

nogaifatih
08-08-2012, 11:59
merhaba arkadaslar,
ben Ankara Sereflikochisar yakinlarinda badem ve ceviz bahcesi olan ve ziyaret edip bilgilerinden yararlanabilecegim arkadaslar ariyorum. yardimlariniz icin simdiden tesekkurler.
tel : 0505 684 0 342

rise_com
09-08-2012, 12:11
Gaziantep'e yolunuz düşerse beklerim

bozkır
09-08-2012, 13:21
Sayın rise_com ben Ekim sonu gibi dikim yapacağım. Sizin bahçenizi görmek ve önerilerinizi dinlemek isterim. Bahçenizde hangi çeşit bademlerden var ve rakım kaç?

rise_com
11-08-2012, 09:30
Geçenlerde İlçe Tarımdan mühendis bir rakam söylemişti ama aklımda kalmadı. Önemsememiştim. O nedenle rakımı bilmiyorum. Ama Gaziantep ortalamasını baz alabilirsiniz. Gaziantep Fıstık Araştırma Enst.nün yaptığı araştırma neticesi Gaziantep için Ferraduel, Şanlıurfa için Feragnes'in daha verimli olduğu tespit edilmiş. Buna dair dökümanı Gaziantep Fıstık Araştırma Enst.web sayfasında bulabilirsiniz. Birbirlerini tozlamaları nedeni ile 500 Ferraduel, 250 Feragnes olacak şekilde dizayn ettik. Bizim bağdemler taş grubu, yani kabuğu sert. Bunun artı avantajı kuş ve böcek zararı ince kabuklulara oranla çok daha az. Bildiklerim dahilinde yardımcı olabilirsem sevinirim. Telefonum 0536 4495963

bozkır
17-08-2012, 10:40
Fidan dikiminden önce gelmeye çalışacağım. Dikim için çalışma yaparken ben farklı adetler buldum. Okuduğum kaynaklar dekar başına 27 fidan dikimi öneriyorlar. Ben 6 metre arayla dikilmesi kaydıyla en kötü durumda 36 adet dikilebileceğini hesap ettim. Sizin bu konudaki deneyiminiz nasıl?

rise_com
21-08-2012, 13:07
ekim yapacağınız yerin yani toprağın su durumu ile alakalı. Gaziantep susuz olduğu için ideail 6x6, ancak sulu tarımda 5x5, 6x4 gibi ekimler de yapılabilinir

nogaifatih
06-09-2012, 16:10
Gaziantep'e yolunuz düşerse beklerim

cok tesekkurler, insallah.

nogaifatih
03-10-2012, 23:14
Rakım için google earth proğramında görüntüyü yer seviyesine indirip sağ alt köşede rakımı okuyabilirsiniz.

banuersoycelik
09-10-2012, 23:38
Canakkale geyikli bölgesi için hangi badem türleri uygundur ? ferrastar türü için yorumlarınızı alabilir miyim. Bilgi verebilirseniz çok sevinirim

Hillbilly
17-10-2012, 19:20
Çanakkale geyiklinin konumunu bilmiyorum ama Yenice'de kaldım daha önce. Kışını da yazını da biliyorum oranın. Bana sorarsanız, benim burada diktiğim iki kültür var henüz ürün almadım ama soğuğa oldukça dayanıklılar. İnanılmaz kış şartları altında gelişimleri çok iyi ve en önemlisi geç çiçek açıyor bu kültürler. Tabii Çanakkale iklimi zone olarak çok daha müsait. Neyse Biri Ferraduel diğeri Ferragnes...(sanıyorum Ferraduel tozlayıcı olan)

kamil keskin
22-10-2012, 16:15
benim dikeceğim yerin rakımı 800 civarında,kıraç bir yer,çok fazla rüzgar alıyor.ne gibi olumsuzluklar olabilir.

71çiftçi adayı
02-11-2012, 17:11
kırıkkale'de 23 dekar arazi üzerinde badem bahçesi yapmak istiyorum rakım 924 m. malum iç anadolu don olayı var sulama imkanı var ceviz dikmeyi düşündüm ama aralık mesafe açısından fidan adeti bademe göre düşük ben bu rakım ve bu iklimde sizce cevizmi bademmi dikmeliyim hangisni tavsiye edersiniz birde dikim yapacağımız yöreye uygun badem ve ceviz fidanı çeşitleri nelerdir biraz çok olduğumun farkındayım ama birde bu bölgeye yakın güvenilir fidan temin edbileceğim firma ile arazi etrafını tel örgü ile çevirecek firma bilgilerini bidirseniz sevinirim ilginize teşekkür ederim.

bozkır
03-11-2012, 11:12
Forumdaki yazışmaları baştan okursanız bir çok sorunun yanıtını bulabilirsiniz. Ceviz konusunda ise şöyle bir ek bilgi verebilirim. Benim bir tanıdığım Afyon tarafında ceviz dikimi yaptı. Ancak dikim yapılan yerde hava akımı olmadığı için ceviz ağaçları don çukuru içinde kalmış. Bu nedenle ağaçlar kurumuş. Bu nedenle arazinin konumu önemli. Mersin'in Mut ilçesindeki Kemal Cüce Tarım'dan fidan temin edebilirsiniz.

yasinmetin
03-11-2012, 18:42
Herkese iyi akşamlar, ben bugün aoç fidanlığından 2 adet tüplü badem fidanı aldım ama fidanlar hiç dallanma yapmadan 2 metreden fazla tek dal uzamış, ucunda yaprak ve dallanma mevcut ama geri kalan kısmı kalem gibi. bu durum normal mi yoksa dikmeden önce veya sonra ucundan budama yapayım mı? değerli tavsiyelerinizi bekliyorum..

Auguste
04-11-2012, 21:57
Merhaba,
Karaman'da 1030 metre rakımlı 3500 metrekare bir arazim var. Don ihtimali yüksek ihtimalinin var olabileceğini düşünüyorum. Toprak analizi yaptırdım. Kendime ait kuyum var ve damlama sulama sistemi döşetebilirim.
Analiz sonuçları:
tınlı toprak 42.68
Tuzluluk 0,68 tuzsuz
pH 8.12 hafif alkali
Kireci 38 çok yüksek
Organik madde 0.12 düşük
Fosfor 14 düşük
Potasyum 364 (A. asetat flame) Yüksek
Demir 0.42 düşük
Bakır 0.45 orta
Mangan 0.66 düşük
Çinko 0.29 düşük

Karaman'da genel ekim elma üzerine. Ziraat mühendisine danıştım. Görüşü arazinin küçük olduğu ve hobi bahçesi yapabileceğim konusundaydı. Bana sebzeciliği önerdi. Ama bademi aklıma gelmediği için değerlendirmedik. Ben ise çok fazla ilgilenmeden ve fazla olmasa da kendi masraflarını karşılayacak ve biraz ekonomik getirisi olabilecek bir bahçe kurmayı planlıyorum. Bu ışık doğrultusunda badem ekimini düşünmeli miyim? Bir yılda yaklaşık ne kadar getiri elde edebilirim. Veya önereceğiniz başka birşey varsa bilmek isterim. Sizlerin yorumları benim için çok aydınlatıcı olacak. Selamlarımla.

Tamtutulma
05-11-2012, 15:45
Merhaba,
Karaman'da 1030 metre rakımlı 3500 metrekare bir arazim var. Don ihtimali yüksek ihtimalinin var olabileceğini düşünüyorum. Toprak analizi yaptırdım. Kendime ait kuyum var ve damlama sulama sistemi döşetebilirim.
Analiz sonuçları:
tınlı toprak 42.68
Tuzluluk 0,68 tuzsuz
pH 8.12 hafif alkali
Kireci 38 çok yüksek
Organik madde 0.12 düşük
Fosfor 14 düşük
Potasyum 364 (A. asetat flame) Yüksek
Demir 0.42 düşük
Bakır 0.45 orta
Mangan 0.66 düşük
Çinko 0.29 düşük

Karaman'da genel ekim elma üzerine. Ziraat mühendisine danıştım. Görüşü arazinin küçük olduğu ve hobi bahçesi yapabileceğim konusundaydı. Bana sebzeciliği önerdi. Ama bademi aklıma gelmediği için değerlendirmedik. Ben ise çok fazla ilgilenmeden ve fazla olmasa da kendi masraflarını karşılayacak ve biraz ekonomik getirisi olabilecek bir bahçe kurmayı planlıyorum. Bu ışık doğrultusunda badem ekimini düşünmeli miyim? Bir yılda yaklaşık ne kadar getiri elde edebilirim. Veya önereceğiniz başka birşey varsa bilmek isterim. Sizlerin yorumları benim için çok aydınlatıcı olacak. Selamlarımla.

Bu analiz değerleri acaba kaç santimden alınan toprak için geçerli ?

Geççi badem cinslerini tercih ederseniz dondan fazla etkilenmezsiniz. Benim kendi bahçem 1.110-1.120 metre yükseklikte. Şimdiye kadar hiç bir dikmemin dallarında soğuk yanığı vs görmedim.

Dönüme (dekara) 35-40 badem ağacı dikseniz 40x 3.5 =140 ağacınız olur. Bence fizibilite çalışması yaparken hep en kötüyü düşünmelisiniz. fidancıların anlattığı "Paraya para demezsiniz." türünden pohpohlamaları bir kenara bırakın. Ağaçlarınız verime yattığında ağaç başına 10-15 TL kazanacağınızı düşünerek hesap yapın. Ha daha yüksek kazancınız olursa ne güzel. Ama gerçekçi olmakta her zaman yarar var.

Kişisel düşüncem 400-500 ağaçtan daha az ağaçlı badem bahçesi kurmayın. Tarlanızın yanındaki tarlalardan alabilme olanağınız varsa alın ve tarlanızı büyütün.

Tamtutulma
05-11-2012, 15:55
Herkese iyi akşamlar, ben bugün aoç fidanlığından 2 adet tüplü badem fidanı aldım ama fidanlar hiç dallanma yapmadan 2 metreden fazla tek dal uzamış, ucunda yaprak ve dallanma mevcut ama geri kalan kısmı kalem gibi. bu durum normal mi yoksa dikmeden önce veya sonra ucundan budama yapayım mı? değerli tavsiyelerinizi bekliyorum..

Şimdi değil; Mart ayında ağaçlar yaprak açmadan önce 20-30 cm yukarıdan kesin. Böylelikle dikmeniz hem gövdesini kalınlaştıracak, hem kök yapacak; hemde tek dal büyümek yerine taç yapacaktır.

yasinmetin
05-11-2012, 22:40
Şimdi değil; Mart ayında ağaçlar yaprak açmadan önce 20-30 cm yukarıdan kesin. Böylelikle dikmeniz hem gövdesini kalınlaştıracak, hem kök yapacak; hemde tek dal büyümek yerine taç yapacaktır.

anlaşıldı çok teşekkürler değerli bilgiler için...

rise_com
06-11-2012, 15:39

Ağacınıza tepe budaması yaparsanız, yan dallanmayı teşfik etmiş olursunuz. Ağacın en tepe noktasındaki terminal filizi kesin, gerisini ağaç tamamlar.

Auguste
06-11-2012, 21:03
Bu tarlanın yanında 20 dönümlük başka bir tarlamız daha var ama o şuan kiraya veriliyor. Kiraya verdiğimiz kişi buğday ekimi yapıyor. Ben yanında bahsettiğim araziyi yeni aldım. Eğer daha karlı ve kendimizin yapabileceği bir ekim metodu bulabilirsem kiralama yerine kendim bakımını yapmayı planlıyorum. İleride de bu diğer tarlayı da bu şekilde işleyerek katma değerini kendimiz için arttırmak planım. Teknoloji açısından yüksek bir bahçe yaparak olabildiğince insandan bağımsız hale getirmeyi planlıyorum (otomatik damlama sulama, don koruması ve bilmediğim diğer teknolojiler olabilir). Ama Karaman için seçeceğim ürün eğer ağaç olacaksa gelecek ortalama 30 yılı kapsayacak bir yatırım olacak.

Analize götürdüğümüz toprağı bu şekilde aldık:
Gbreleme amacyla toprak rnei nasl alnr? ************Hakan KARABIYIK ************Ziraat Mhendisi - Tarm Ktphanesi (http://www.tarimkutuphanesi.com/Gubreleme_amaciyla_toprak_ornegi_nasil_alinir?_Hak an_KARABIYIK_Ziraat_Muhendisi_00964.html)

Aklınızda olan başka bir tür bitki varsa beni bilgilendirirseniz çok sevinirim. Teşekkürler, selamlar.

Avanos
12-11-2012, 13:41
Bu tarlanın yanında 20 dönümlük başka bir tarlamız daha var ama o şuan kiraya veriliyor. Kiraya verdiğimiz kişi buğday ekimi yapıyor. Ben yanında bahsettiğim araziyi yeni aldım. Eğer daha karlı ve kendimizin yapabileceği bir ekim metodu bulabilirsem kiralama yerine kendim bakımını yapmayı planlıyorum. İleride de bu diğer tarlayı da bu şekilde işleyerek katma değerini kendimiz için arttırmak planım. Teknoloji açısından yüksek bir bahçe yaparak olabildiğince insandan bağımsız hale getirmeyi planlıyorum (otomatik damlama sulama, don koruması ve bilmediğim diğer teknolojiler olabilir). Ama Karaman için seçeceğim ürün eğer ağaç olacaksa gelecek ortalama 30 yılı kapsayacak bir yatırım olacak.

Analize götürdüğümüz toprağı bu şekilde aldık:
Gbreleme amacyla toprak rnei nasl alnr? ************Hakan KARABIYIK ************Ziraat Mhendisi - Tarm Ktphanesi (http://www.tarimkutuphanesi.com/Gubreleme_amaciyla_toprak_ornegi_nasil_alinir?_Hak an_KARABIYIK_Ziraat_Muhendisi_00964.html)

Aklınızda olan başka bir tür bitki varsa beni bilgilendirirseniz çok sevinirim. Teşekkürler, selamlar.

Düşüncem şu küçük alanlardan alabileceğiniz verim.Bu tür teknolojik yatırım yapmanıza değmez.Ayrıca 3.5 dekar gibi bir alandan aldığınız ürünü satmaktada sıkıntı çekersiniz.

bozkır
20-11-2012, 09:42
Herkese merhaba,

Yağmurda badem fidanı dikiminin bir zararı var mı? Eğer dikim yapmak zorunluysa ne biçimde dikim yapılmasını önerirsiniz?

Tamtutulma
21-11-2012, 15:40
Kışları sert geçen, don olayları görülen bir bölgede yaşıyorsanız sonbahar; ya da kışları özellikle toprağın don olduğu zamanlarda fidan dikmeyin.

İlkbaharda yapılacak dikimlerde yağmurun bir zararı olmaz; aksine yararı bile vardır.

rise_com
24-11-2012, 10:19
Nicedir sayfaya kimse resim göndermemiş. Neyse ben yollayayım o halde :rolleyes:

bozkır
27-11-2012, 15:33
Geçen hafta sonu 300 tane fidanın dikimini yaptık. Bunlara ait resimleri yakında ekleyeceğim. Yalnız fidanların kimisi kök harici 60cm civarında iken kimisi 30 cm civarındaydı. Bu normal midir?

rise_com
28-11-2012, 10:32
Ağaçların gelişimini takip edin. Küçük ağaçların daha hızlı uyum sağladığını ve hızla büyüdüğünü göreceksiniz. Hayırlı olsun.

Tamtutulma
28-11-2012, 10:39
Ağaçların gelişimini takip edin. Küçük ağaçların daha hızlı uyum sağladığını ve hızla büyüdüğünü göreceksiniz. Hayırlı olsun.

Kesinlikle doğru bir tespit.

Sanılanın aksine, küçük fidanlar her zaman daha hızlı gelişim göstererek daha büyük olan fidanları zamanla geçmektedir. Bunu tıpkı şuna benzetebiliriz, beş yaşında ve 15 yaşında iki çocuğu Türkiye'den alıp örneğin İsveç'e götürüp "artık burada yaşayacaksın." dersek elbetteki 5 yaşındaki çocuk daha kolay uyum sağlayacaktır. Çünkü geride bıraktığı arazideki yaşamışlığı daha azdır.

bozkır
29-11-2012, 15:39
25 Kasım 2012'de fidan dikimi yaptık. Yapılan işlemler özetle şöyle:
1- Çukurlar 50 cm olarak kazıldı. Eğim olduğu için çukurlar çapraz açıldı.
2- Çukurun altına güneş görmüş toprak, 400-500gr leonardit,150-200gr kadar 315(15 Azot,15 Fosfor,15 potasyum) ile karıştırılarak döküldü
3- Tüpten çıkarılan fidanlar yerlerine konuldu
4- Aşı yerleri topraktan 3-4 parmak yukarıda olacak şekilde toprakla örtüldü.
5- Toprak sıkıştırıldı.
6- Bol can suyu verildi.
7- Fidan yanına çubuk dikilerek fidanlara bağlandı.

bozkır
29-11-2012, 16:11
Ferragnes ve Ferraduel cinsi bademler ekildi.

rise_com
30-11-2012, 18:23
Çok çok güzel, maşallah. Allah tadını aldırsın denir bizim buralarda.

Elinize sağlık

bozkır
30-11-2012, 21:03
Yorum ve önerileriyle destek olan rise_com, Halil Önen, Odeh ve Tamtutulma'ya teşekkür ederim.

Tamtutulma
03-12-2012, 08:49
Ellerinize sağlık. Hayırlı,uğurlu,bol bereketli olsun.

rise_com
20-12-2012, 20:31
Bademciler nerde? Hani resimler

ejder01
22-12-2012, 09:20
merhabalar

Ağaçları çok fazla sevmem nedeniyle Adananın Feke ilçesinde 1200 rakımlı ceviz bahçemin üst kısmına 50 adet karışık noperial ve texas cins bademlerimin resimleri fidanları iş koşullarından 30 nisan 2012 de fırsat bulup ekebildim damlama biraz geç oldu yinede fire vermedim dikim ve sonrasında gübre kullanma fırsatım olmadı yinedede 30.08.2012 tarihinde resimledim gelişimleri fena değildi önümüzdeki yılda gübre olarak hayvan gübresi kullanmayı düşünüyorum

ejder01
22-12-2012, 09:31
Bahçe biraz çok dik tek başıma olmam ve bahçenin dik olması bahçeyle uğraşmayı zorlaştırıyor
bahçenin boş kısımlarını her yıl yeni fidanlar ekerek tamamlicem bademde çok çeşit bilmiyorum başka cinc önermek isteyen arkadaşlar öneride bulunurlarsa sevinirim

ejder01
22-12-2012, 09:45
bu resimde biraz daha belirgin zararlı otlarla mücadele etme şansım olamadığı için çok otlu bir kısımda çok aşırı çekirge vardı bu çekirgelerin bademlerin yapaklarını yediğini gördüm aşağıdaki resimdeki bademde görülüyor önümüzdeki yıl bu çekirgelerle mücadele etmem gerekecek önerisi olan arkadaşlar önerilerde bulunursalar sevinirim

Tamtutulma
29-12-2012, 10:41
Sayın ejder01, dikmeleriniz oldukça iyi görünüyor. Henüz budama yapılmamış. İlkbahar'da dikmelerinize su yürümeden önce "modifiye lider" budama yapmalısınız.

ejder01
29-12-2012, 11:51
Sayın ejder01, dikmeleriniz oldukça iyi görünüyor. Henüz budama yapılmamış. İlkbahar'da dikmelerinize su yürümeden önce "modifiye lider" budama yapmalısınız.

Sayın Tamtutulma dikimlerim 2 mayısta hatta bazıları 19 mayısta fidanlar uyandıktan sonra oldu bu yüzden budamadım buyıl ilkbaharda modifiye budama yapacam resimde örnek nasil kesmem konusunda fikir yürütürseniz sevinirim

rise_com
29-12-2012, 22:38
Bahçe biraz çok dik tek başıma olmam ve bahçenin dik olması bahçeyle uğraşmayı zorlaştırıyor
bahçenin boş kısımlarını her yıl yeni fidanlar ekerek tamamlicem bademde çok çeşit bilmiyorum başka cinc önermek isteyen arkadaşlar öneride bulunurlarsa sevinirim

1-2 tane acı badem de öneririm. Özellikle şeker hastaları için çok faydalı. Çeşit olması açısından yani :)

burjuva1981
31-12-2012, 18:26
merhaba arkadaşlar bu sitede üye olup 5-6 yıllık bahçeleri olan arkadaşlar var hiç satış yaptılar mı yapıldı ise kğ fiyatı kaça satıldı öğrenmek isterim

Tamtutulma
02-01-2013, 11:13
Sayın Tamtutulma dikimlerim 2 mayısta hatta bazıları 19 mayısta fidanlar uyandıktan sonra oldu bu yüzden budamadım buyıl ilkbaharda modifiye budama yapacam resimde örnek nasil kesmem konusunda fikir yürütürseniz sevinirim

Sayın ejder01, budama konusunda fazla iyi değilim. Ancak kendi bahçemi budayabiliyorum. İl-ilçe Tarım Müdürlüğü'ne başvuru yapmanız durumunda ücretsiz olarak bahçenize gelip 5-10 fidanı budayarak size nasıl budama yapmanız gerektiğini öğretiyorlar.

Yine de bildiklerimi anlatayım. Modifiye budamada ağacın tek ve sağlam bir gövde yapması gerekiyor. Ağacın doğu-batı-güney ve kuzey yönlerinde birer dalları ve ortada büyüyen bir lider dal bırakılarak budama yapmalısınız. Ters çevrilmiş bir şemsiye düşünün ortadaki şemsiyenin tutma yeri lider dal; şemsiye brandasını tutan 4 yardımcı dal olacak. Bu dört dal farklı yönlere büyüyecek. Aşağıya doğru (ters) büyüyen bütün dallar kesilecek. Zamanla dikmeler büyüdükçe gerek görülürse ilk dalların belirli bir yüksekliğinde lider dala 2. ve 3. şemsiyeler de yapılabilir.

Budama sırasında her ağaç değişikliğinde budama makası ve kullandığınız diğer araçları saf alkol, ispirto, çamaşır suyu gibi kimyasallarla temizlemeyi sakın unutmayın.

Tamtutulma
02-01-2013, 11:14
1-2 tane acı badem de öneririm. Özellikle şeker hastaları için çok faydalı. Çeşit olması açısından yani :)

Her gün yenilen 2 acı bademin kanser önleyici bir etkisi de olduğunu öğrendim.

ejder01
08-01-2013, 07:19

rise_com köyümün dağlarında acı badem çok kimse gidipte yüzüne bile bakmıyor şeker hastaları için faydalı olduğu bilgisini bende dahil kimse bilmiyordur bu yaz öğretecem badem ormanı fazla kıymete girecek gibi gözüküyor gidipte hiç meyve bulamama şansım olabilir, dediğiniz gibi bahçeye olmadı yan taraf meşe ormanı meşelerin içine kesin 10 kadar dikecem faydalı bilgi için teşekkürler

rise_com
10-01-2013, 15:33
Azı karar, çoğu zarar. Acı bademin fazlası zehirlenmeye neden oluyormuş. O nedenle kararınca tüketmek gerek.

ejder01
11-01-2013, 09:40
Azı karar, çoğu zarar. Acı bademin fazlası zehirlenmeye neden oluyormuş. O nedenle kararınca tüketmek gerek.

Babam fidanlığın birinden şeftali fidanı diyerek almış fidan büyüdü meyvesi şeftaliyede beğzemiyor çekirdeği bademi andırıyor yuvarlak çok iri bir bademe benziyor ama acayip aci çokta verimli işe yaramiyor diye badem aşılayim diyordum ağaci bağişlasammi netsem sayenizde kurtulacakmı nedecek
akşamda arkadaşlarla söhbet ederken, burdan öğrendiğim acı bademin faydasini söyleyim dedim birkaçı bu konuda bilgili çıktı hatta sizin yazdığınız gibi uyarıda bulundu şimdi ise iyice beynime yerleşti

syılmaz
12-01-2013, 09:36
Acı badem ile kendi deneyimimi yazmak istiyorum. 2-3 ay önce arazide çalışırken işçilerden biri yanıma gelip, bir sürü badem topladım şu ağaçtan ne yazık ki acı çıktı dedi. Ben de yemeyeceksen bana ver dedim ve hepsini aldım, ağaçtan bir miktarda kendim topladım. Birkaç gün günde 2-3 tane yedim sonra kırmaya üşenip bıraktım.

15 gün kadar önce dişetim iltihaplandı ve şişti. Ertesi günde bademciklerim hafiften şişti. Tekrardan aklıma acıbademi kullanmak geldi, faydasını görürsem kullanırım yoksa normal antibiyotik alırım dedim.

İlk aldığımın ertesi günü ciddi rahatlama hissettim, 3 gün sonrada ne dişeti iltihabından ne de bademcik şişmesinden geriye zerre birşey kalmadı. Tedbir olarak 2-3 gün daha kullandım. Sonrasında da biraz eşe dosta dağıtmış olduğum için tükendi.

Bünyeden bünyeye farklılık gösterebilir, ben de olumlu olan başkasında yan etki gösterebilir diye rahatsızlığım sırasında yediğim miktarı yazmıyorum.

Ama emin olduğum birşey var acı badem kesinlikle doğal antibiyotik ve muhtemelen doğada ki en etkili doğal antibiyotiklerin başında geliyor.

* Günde on adedi zehirlenmeye, 20 adedi ölümcül zehirlenmeye sebep olabilirmiş, küçük çocuklar için daha da riskliymiş.

kamil keskin
12-01-2013, 17:01
Ben de badem işi yapmak konusunda karar verdim.Ama bizim buralarda (balıkesir-sındırgı-akçakısrak) badem olmaz diyenler yüzünden şevkim kırılıyor.Arazimin rakımı 750.rüzgar alan bir yer.çam ormanlarıyla çevrili bir yer.Ceviz den sonra badem benim için ikinci bir heyecan olacak diye umuyorum

rise_com
13-01-2013, 22:41
Ben de badem işi yapmak konusunda karar verdim.Ama bizim buralarda (balıkesir-sındırgı-akçakısrak) badem olmaz diyenler yüzünden şevkim kırılıyor.Arazimin rakımı 750.rüzgar alan bir yer.çam ormanlarıyla çevrili bir yer.Ceviz den sonra badem benim için ikinci bir heyecan olacak diye umuyorum

Sayın kamil keskin, zaman ile ilgili sıkıntınız yoksa bir kaç tane tüplü fidan dikerek ortamı deneyebilirsiniz. Ortam badem için uygunsa, ilk seneyi sorunsuz geçirdiyseniz, tüplü badem dikmek yerine yerinde çekirdek ekmenizi tavsiye ederim. Çünkü badem kazık köklü. Tüplü ekimde kazık kök olması gerektiği gibi gelişmiyor. Benim bahçeme ektiğim çekirdeklerden çimlenen filizleri seyreltmek için çektiğimde, yer üstündeki kısım kadar yer altında kökü var. Tüp içinde yeterince gelişmiyor ve burgu yapıyor.

rise_com
13-01-2013, 22:44
Babam fidanlığın birinden şeftali fidanı diyerek almış fidan büyüdü meyvesi şeftaliyede beğzemiyor çekirdeği bademi andırıyor yuvarlak çok iri bir bademe benziyor ama acayip aci çokta verimli işe yaramiyor diye badem aşılayim diyordum ağaci bağişlasammi netsem sayenizde kurtulacakmı nedecek
akşamda arkadaşlarla söhbet ederken, burdan öğrendiğim acı bademin faydasini söyleyim dedim birkaçı bu konuda bilgili çıktı hatta sizin yazdığınız gibi uyarıda bulundu şimdi ise iyice beynime yerleşti

Sayın ejder01, eğer ağaç ile ticari bir gelecek beklentiniz yoksa, bir dalına acı badem, bir dalına da feragnes veya ferraduel aşılayın. Olmazsa bir dalını şeftali aşılayın. Tek bedende bir kaç çeşit meyve ile gönül eğlendirebilirsiniz. :rolleyes:

asikpasa
14-01-2013, 15:25
selam arkadaslar ,Badem bahcesini tel orguyle cevirdikten sonra ilk sira ekimi tel orguden kac metre icerde olmalidir,,,,

asikpasa
14-01-2013, 15:32
budama isini ehline birakirsaniz dah verimli ve saglikli olacaktir,,,

rise_com
14-01-2013, 15:53
selam arkadaslar ,Badem bahcesini tel orguyle cevirdikten sonra ilk sira ekimi tel orguden kac metre icerde olmalidir,,,,

Ağaç ile çit arasının sürülmesini istiyorsan traktör pujlluğuna göre bırakmalısın.

Kanuni olarak iki ağaç arasındaki rutin mesafe ne kadar ise sınırınıza ekimi yarısı kadar içerden başlatmaalısınız. Ağaçlar arası 6 mt boşluğunuz varsa sınırınızdan 3 mt içerden ekime başlamalısınız. Bu mesafeye uymazsanız komşu bahçe sahibi yasal olarak ağaçları sökümünü isteyebilir.

ejder01
14-01-2013, 16:16
Sayın ejder01, eğer ağaç ile ticari bir gelecek beklentiniz yoksa, bir dalına acı badem, bir dalına da feragnes veya ferraduel aşılayın. Olmazsa bir dalını şeftali aşılayın. Tek bedende bir kaç çeşit meyve ile gönül eğlendirebilirsiniz. :rolleyes:

sayın rise_com, ticari beklentiden çok eş dost kuşlar kurttlar faydanlırsada benim için yeterli. güzel öneriniz için teşekkürler uygulama yapacam
Ayrıca benim bahşenin sağı solu aşağısı yukarısı orman 6 metre mesafeye uymam gerekirmi

rise_com
15-01-2013, 13:43
Sizin arazinizde ağaçların arası kaç metre? Yarısı kadar içerden başlamalısınız. Ancak komşunuz orman olduğuna göre aksi durum sıkıntı doğurmaz diye düşünüyorum

rise_com
15-01-2013, 13:53
361895

Kırmızı çizgi sizin sınırınız olsun. İçerisindeki kareler de ağaçlarınızın yerini temsil etsin. İki ağaç arası 6 mt mesafe varsa sınırınızdan 3mt içerden ekime başlamalısınız. Ağaçlar arasında 8 mt varsa 4mt içeriden başlamalısınız. Yani yarısı

hamitakkuyu
16-01-2013, 19:12
selam arkadaslar;
3 aydir bahcemde uzak bir yerde kurum ici egitimdeyim.inanin bahceme gidecek gunu iple cekiyorum.ayrica sunu ogrenmek istiyorum; egitim hocalarimdan biri badem dikmek istiyor oncelikle deneme bahcesi olarak 1 donumluk yere ama hangi cins ekeceginden emin degil siz dostlardan yardim istiyorum.Eskisehir ilimizde rakim 1400 ve kiragi oluyormus.toprak analizi yapilmamis.sagilarimla..

Tamtutulma
17-01-2013, 08:29
selam arkadaslar;
3 aydir bahcemde uzak bir yerde kurum ici egitimdeyim.inanin bahceme gidecek gunu iple cekiyorum.ayrica sunu ogrenmek istiyorum; egitim hocalarimdan biri badem dikmek istiyor oncelikle deneme bahcesi olarak 1 donumluk yere ama hangi cins ekeceginden emin degil siz dostlardan yardim istiyorum.Eskisehir ilimizde rakim 1400 ve kiragi oluyormus.toprak analizi yapilmamis.sagilarimla..

1.400 Metre rakım için erkenci bademler çok riskli; geçci badem çeşitleri tercih edilmelidir. Ferragnes ana cins; Ferraduel tozlayıcı olabilir.

ejder01
17-01-2013, 11:23
Sizin arazinizde ağaçların arası kaç metre? Yarısı kadar içerden başlamalısınız. Ancak komşunuz orman olduğuna göre aksi durum sıkıntı doğurmaz diye düşünüyorum

Sayın rise_com merhaba, benim arazi çok dik ve engebeli bir arazi yapısı olduğu için kepçe ile yol açılarak engebeli oluşundan dolayıda 5 metere aralıkla dikim yaptım ömrü az ve hızlı gelişimi nedeniyle aralarını değerlendirme adına şeftali dikmeyi planlıyorum
Bahçeden fazla yararlanma adına fazla dik ve hayvanın uzanıp zarar veremeyeceğini gördüğüm yerlerde tel örgüye yarım metre mesafedende dikimlerim oldu ormancı gelip çok yanaşmissin diyene kadar kalacak mecburen

arazinin tam resmi yok ama çalışma yapılırken 1 kaç resim buldum yinede fikir verebilir

rise_com
17-01-2013, 14:53
Üstadım, maşallah. İşte budur ağaç sevgisi. Dağları dize getirip, fidan dikmektir.

Hiçbir ormancının ağacın yakın olmuş diyeceğini düşünmüyorum. Allah gönlümüzce versin.

Arada şeftali dikmeniz çok isabetli olmuş.

ejder01
18-01-2013, 11:01
Üstadım, maşallah. İşte budur ağaç sevgisi. Dağları dize getirip, fidan dikmektir.

Hiçbir ormancının ağacın yakın olmuş diyeceğini düşünmüyorum. Allah gönlümüzce versin.

Arada şeftali dikmeniz çok isabetli olmuş.

Sayın rise_com tüm olumlu düşünceleriniz için teşekkür ederim 4. yıla girdim atalar boşa dememiş bakarsan bağ bakmassan dağ olur
zor olması nedeniyle biraz yavaş ilerliyor ama ilerisi için iyi olacak
uğraşma vazgeç bu sevdadan diyenler çok oldu ağaç sevgisi bir başka
vazgeç diyenler bu halini görünce bakarsan bağ olacağini anladilar
sebselerde aynı yerde yetişti

rise_com
18-01-2013, 13:54
Resimdekiler mükemmel, (yakışıklı da dahil) En kısa sürede sayfanızı ve yaptıklarınızı anlatır yazılarınızı sabırsızlıkla bekliyoruz.

ejder01
19-01-2013, 07:24
Resimdekiler mükemmel, (yakışıklı da dahil) En kısa sürede sayfanızı ve yaptıklarınızı anlatır yazılarınızı sabırsızlıkla bekliyoruz.

Sayın rise_com en kısa sürede fırsatını bulunca sayfayı hazırlicem
resimdeki yakışıklıya ağaç sevgisini aşiliyom evin balkonunda kendi eliyle dikip büyüttüğü cevizleri bahçeye dikmek istiyor hergün nezaman dikecez diye sormaktanda hala bıkmadı
kabak çekirdeği almak için büyüttüğüm kabakların 10 kadarını porsuk veya kipri hangisi bilemiyorum yediler porsuk ve kipriyi bahçeden uzak tutacak yöntem bulmak gerekecek kaçırmam için öneride bulunursanız sevinirim

ncp1963
19-01-2013, 10:47
ejder01

herşey harika görünüyor delikanlıyada allah sağlık sıhhat versin şimdiden yardımcıyı yetiştiriyorsun ne güzel sebzelerde muhteşem görünüyor sonuna kadar haklısınız bakılan yerden güller fışkırır bakılmayan yerden dikenler..

şansınız bol bahtınız açık olsun

bademceviz
19-01-2013, 22:58
Değerli arkadaşlar,
Bademleri kuşlardan korumak için çare önerileriniz var mı acaba?
herkese selamlar

ejder01
21-01-2013, 07:18
ejder01

herşey harika görünüyor delikanlıyada allah sağlık sıhhat versin şimdiden yardımcıyı yetiştiriyorsun ne güzel sebzelerde muhteşem görünüyor sonuna kadar haklısınız bakılan yerden güller fışkırır bakılmayan yerden dikenler..

şansınız bol bahtınız açık olsun

Sayın ncp1963 çok teşekkürler allah hepimize sağlık sıhhat versin delikanlı çok istekli balkonda yetiştirdiğim ceviz fidanlarının saksısında evde eline ne geçerse darı fasulye nohut vb. sebselerden süprizlerle karşılaşabiliyorum
bakımsız anca orman olur bu iş sabır ve çalışma ister erincek arkadaşlar ormana orman ağacı ekebilirler

rise_com
23-01-2013, 08:58
Değerli arkadaşlar,
Bademleri kuşlardan korumak için çare önerileriniz var mı acaba?
herkese selamlar

Sayıl Lilium'un, cevizleri kuşlardan korumakla ilgili bir koku denemesi olmuştu ve başarılı olduğunu hatırlıyorum. İsterseniz formdan bir aratın **** özelden mesaj yollayın mutlaka cevaplayacaktır.

bademceviz
03-02-2013, 13:05
Sayıl Lilium'un, cevizleri kuşlardan korumakla ilgili bir koku denemesi olmuştu ve başarılı olduğunu hatırlıyorum. İsterseniz formdan bir aratın **** özelden mesaj yollayın mutlaka cevaplayacaktır.

teşekkürler....

kubrat
07-02-2013, 20:19
badem çelikle yetiştirilebilir mi

Odeh
09-02-2013, 00:39
Yetişir mi bilinmez ama köklenmesi mümkündür. Mümkündür ancak, size uygun bir türün fidanını almak çok daha ehven bir çözüm olacaktır hattâ çeliğini alacağınız bademin tohumlarını kullanmak...

kubrat
10-02-2013, 19:36
badem kendi kendini tozladıysa tohumunu ekmek iyi olur ama birbirini tozlayabilen nonperial ve texas bademlerinin tohumundan hangisi yetişir acaba .
söğüt çok çabuk köklendiğini ve öğütülmüş söğüt malzemesini köklendirme toprağına katarsak bu toprakta köklenme daha çabuk olduğunu okudum.ayrıca söğütte aspirinin maddesi olduğuna göre köklendirmeye koyduğumuz çeliklere aspirinli su koyabilirmiyiz,deneyen var mı

Tamtutulma
12-02-2013, 10:24
badem kendi kendini tozladıysa tohumunu ekmek iyi olur ama birbirini tozlayabilen nonperial ve texas bademlerinin tohumundan hangisi yetişir acaba .
söğüt çok çabuk köklendiğini ve öğütülmüş söğüt malzemesini köklendirme toprağına katarsak bu toprakta köklenme daha çabuk olduğunu okudum.ayrıca söğütte aspirinin maddesi olduğuna göre köklendirmeye koyduğumuz çeliklere aspirinli su koyabilirmiyiz,deneyen var mı

Tohum olarak kullandığınız bademin cinsi ne olursa olsun, tohumdan elde edeceğiniz fidan adi badem olacaktır.

Bademde çelikleme başarı oranı çok düşüktür. Uğraştığınıza değmez; emek ve zaman kaybına neden olur.
Çelikleme yerine fidan yetiştirme daha kolay ve zahmetsizdir.

syılmaz
21-02-2013, 14:21
Antalya'da aşısız, kendiliğinden yetişen badem ağaçları 2013 sezonunu açtı, fotoğrafları bugün çektim ama ilk çiçeklenmeyi 13 Şubat'ta farkettim.

* Foruma fotoğraf yüklemek istediğimde sürekli hata verdi, bu sebeple başka bir siteden link vermek zorunda kaldım.

http://s15.postimage.org/75bl3t7vv/SAM_0145.jpg (http://postimage.org/)
[/url]

http://s15.postimage.org/p9elog5kb/SAM_0163.jpg (http://postimage.org/)
[url=http://postimage.org/]

bozy
22-02-2013, 00:57
Degerli badem yetiştiriciliği asıl merakım ceviz esasında ancak bahcemin bazı yerlerinde toprak cok agır ve killi ... videoların birinde fidan yetiştiricisi bir uzman birinin agır topraklarda yetiştirilmek üzere badem anacından bahsettigini duydum bu konuda bilgisi olan veya tecrübesi olan varsa ... bu arada badem forumunun cogunu okumadım eger önceden paylaşılan bir konuysa görmedim özür dilerim...

Tamtutulma
25-02-2013, 08:46
Degerli badem yetiştiriciliği asıl merakım ceviz esasında ancak bahcemin bazı yerlerinde toprak cok agır ve killi ... videoların birinde fidan yetiştiricisi bir uzman birinin agır topraklarda yetiştirilmek üzere badem anacından bahsettigini duydum bu konuda bilgisi olan veya tecrübesi olan varsa ... bu arada badem forumunun cogunu okumadım eger önceden paylaşılan bir konuysa görmedim özür dilerim...

Mümkün değil. Badem anaç ile ceviz yetiştirilemez. Yapacağınız hiç bir aşı tutmayacaktır. Badem ağaç kabuğu kuru olan ve kabuğunda su bulundurmayan bir ağaçtır; cevizse tam tersi.Badem anaç ile ancak kayısı, şefrali, nektarin gibi meyveler yetiştirilebilir.

Ayrıca ağır topraklarda badem de yetişmez; zor yetişir. Ağır topraklarda badem yetiştirmek zorunda kalınıyorsa erik anacı kullanılıyor.

cennetkusum
28-02-2013, 12:50
Çok güzel bir paylaşım olmuş.Benim gibi badem fidanı dikmek isteyenlerin aradığı bilgilerin hepsi mevcut. Emeği geçen herkesin eline, emeğine sağlık.
Naçizane küçük bir bahçe kurmak istiyorum . İçinde hem ağaçlar hem de sebzeler olsun istiyorum. Anladım ki ilk önce tarım müdürlüğüne gitmek gerekiyor. Burdan öğrendiklerimle beraber yavaş yavaş başlayalım bakalım.:p

bir de yukarılarda bir arkadaş şöyle bir ifade kullanmış "ne bademmiş arkadaş" hakikaten kıraç toprakta bile yetişir denen badem bile bu kadar ilgi alaka istiyorsa diğer meyveleri tahmin etmek zor değil:D

bozy
01-03-2013, 00:24
Sayın tamtutulma yanlış anlattım galiba zaten badem anacına ceviz aşılama gibi bir istegim yok ... sadece bahcemin agır ve killi bölümünde bu tür bademlerden dikmek istiyorum... teşekkürler..

Tamtutulma
02-03-2013, 08:22
Sayın tamtutulma yanlış anlattım galiba zaten badem anacına ceviz aşılama gibi bir istegim yok ... sadece bahcemin agır ve killi bölümünde bu tür bademlerden dikmek istiyorum... teşekkürler..

Kil ve ağır zeminlerde badem tarımıyla ilgili 5-10 sayfa kadar önceye giderseniz paylaşılan yazılar var. Size yararı olacaktır.

Şayet 40 cm ve üzeri kalınlıkta ve çok ağır bir kil tabakası varsa ağaç yetişmez; ya da çok zor yetişir. Kepçe ile 2x2 m çukurlar açıp için kaliteli toprakla doldurmak gerekir.

Hafif killi-ağır topraklar özellikle de su tutuyorsa bademin yine sevmediği bir zemin. Böyle zeminlerde erik anacına aşılanmış badem denemelisiniz.

bademceviz
04-03-2013, 22:20
Değerli arkadaşlar,
Dün tarlamızdan geldim,bir ağacı aşağıdaki fotografta görüldüğü üzere buldum.Kesitler halinde kesip inceleyecek zamanım, ne yazık ki ,olamadı.Hafta sonu inceleyeceğim.
Bu arada kıymetli yorum ve görüşleriniz makbule geçer.Esenliker dilerim..

adembaba1
05-03-2013, 04:09
Sonunda adem badem hakkinda buradaki 41 sayfayi okuyarak biraz bilgi=kanaat sahibi oldu,herkese cok tesekkurler,badem bahcesi olan arkadaslar vardi degisik illerden,acaba gecen seneki verim nasil oldu?

adembaba1
05-03-2013, 04:12
8 saattir bademi okuyorum,zahmet edip deneyimlerini bilgilerini paylasan hocalarimiz arkadaslarimiz iciniz rahat olsun,eminim benim gibi binlerce merakli kisi faydalanmisdir paylastiklarinizdan, simdi ceviz kismina gecebilirim demli bir cay esliginde :)

Tamtutulma
05-03-2013, 09:00
Değerli arkadaşlar,
Dün tarlamızdan geldim,bir ağacı aşağıdaki fotografta görüldüğü üzere buldum.Kesitler halinde kesip inceleyecek zamanım, ne yazık ki ,olamadı.Hafta sonu inceleyeceğim.
Bu arada kıymetli yorum ve görüşleriniz makbule geçer.Esenliker dilerim..

Bu ağaç çok önceden kurumuş. Benim tahminim en az 3 ay olmuş kuruyalı, çünkü soyulan kabuğun altındaki odunsu yapıda hiç su olmadığı fotoğraftan bile belli oluyor. Hatta gövdede böceklerin açtığı ince delikler bile görülebiliyor.

Ağacın kabuğunu sanırım siz kaldırdınız. Domuz vs kemirmiş desem kabuğun soyulduğu yerlerde hiç diş izi yok.

Soyulan kısmın üstündeki kabuk neden yanmış gibi kapkara ?

Ayrıca bu ağaç sanırım bir kapama bahçede değil. Çünkü ağacın kenarlarının sürülmediği, bahçenin düzgün işlenmediği görülüyor.

bademceviz
05-03-2013, 23:43
Sn.Tamtutulma,
yanıtlarım sırasıyla şöyle;
-doğru olabilir, 3 aydır tarlaya gitmedim,
-Ağacın kabuklarını biz kaldırmadık,böyle bulduk.
-Karalık konusunda fikrim yok,bende sebebi bulmaya çalışıyorum.
-Ağaç 400 badem ağaçlık kapama bahçemizde,sürüm ve toprak işlemeyi sadece Nisan ayında ve gerekirse yaz başı yapıyoruz,sezon kapanışında yapmıyoruz,mümkün olduğunca az toprak işleme yapmaya çalışıyoruz.

İlginiz için içtenlikle teşekkür eder,hertürlü fikir ve düşüncelerinizi beklerim.Esenlikler dilerim

Tamtutulma
06-03-2013, 10:43
Sn.Tamtutulma,
yanıtlarım sırasıyla şöyle;
-doğru olabilir, 3 aydır tarlaya gitmedim,
-Ağacın kabuklarını biz kaldırmadık,böyle bulduk.
-Karalık konusunda fikrim yok,bende sebebi bulmaya çalışıyorum.
-Ağaç 400 badem ağaçlık kapama bahçemizde,sürüm ve toprak işlemeyi sadece Nisan ayında ve gerekirse yaz başı yapıyoruz,sezon kapanışında yapmıyoruz,mümkün olduğunca az toprak işleme yapmaya çalışıyoruz.

İlginiz için içtenlikle teşekkür eder,hertürlü fikir ve düşüncelerinizi beklerim.Esenlikler dilerim

Sayın bademceviz, bir ağacın kurumasının tıpkı bir insanın ölme nedenleri gibi onlarca nedeni olabilir. Fotoğraf üzerinden yorum yapmak fazla sağlıklı olmayacaktır. Kaldı ki fotoğraftan bu ağacın badem olup olmadığı bile belli olmuyor.

Ağacın kökünü özellikle incelemek gerekir. Danaburnu, nematod gibi en yaygın zararlılar araştırılmalıdır. Hatta ağacı tahlile gönderirseniz işin en temizini yapmış olursunuz.

Bahçenin hem ilkbaharda; hem de sonbaharda işlenmesi gerekir. Fotoğrafta görülen otlar da ağaçların kuruma nedenlerinden birisi olabilir.

Saygılar...

bademceviz
06-03-2013, 19:26
Sayın bademceviz, bir ağacın kurumasının tıpkı bir insanın ölme nedenleri gibi onlarca nedeni olabilir. Fotoğraf üzerinden yorum yapmak fazla sağlıklı olmayacaktır. Kaldı ki fotoğraftan bu ağacın badem olup olmadığı bile belli olmuyor.

Ağacın kökünü özellikle incelemek gerekir. Danaburnu, nematod gibi en yaygın zararlılar araştırılmalıdır. Hatta ağacı tahlile gönderirseniz işin en temizini yapmış olursunuz.

Bahçenin hem ilkbaharda; hem de sonbaharda işlenmesi gerekir. Fotoğrafta görülen otlar da ağaçların kuruma nedenlerinden birisi olabilir.

Saygılar...

Sn.Tamtutulma,
Görüşlereniz için teşekkür ederim.Bu hafta sonu inşallah detaylı inceleme yapacağız ve gerekirse tahlile göndereceğiz.Neticelerden sizi de haberdar edeceğim.
Ayrıca bir konuda daha fikrinizi almak isterim,Geçtiğimiz hafta sonu, ağaçların taç çevresi mesafesinde bir çaba boyu genişliğinde ve eninde çapayla çukurlar açıp,gübreleme yapıp ve ince bir toprak ile üzerini kapattık.bu hafta sonuda bu çukurları bir miktar humik asitli su ile sulayıp(çok fazla değil,3-5lt kadar)akabindede 3-4 kürek yanmış ahır gübresi ve toprak ile kapatmayı planlıyoruz.
Bu konuda düşüncelerinizi almaktan memnuniyet duyarım.

Tamtutulma
07-03-2013, 11:41
Sn.Tamtutulma,
Görüşlereniz için teşekkür ederim.Bu hafta sonu inşallah detaylı inceleme yapacağız ve gerekirse tahlile göndereceğiz.Neticelerden sizi de haberdar edeceğim.
Ayrıca bir konuda daha fikrinizi almak isterim,Geçtiğimiz hafta sonu, ağaçların taç çevresi mesafesinde bir çaba boyu genişliğinde ve eninde çapayla çukurlar açıp,gübreleme yapıp ve ince bir toprak ile üzerini kapattık.bu hafta sonuda bu çukurları bir miktar humik asitli su ile sulayıp(çok fazla değil,3-5lt kadar)akabindede 3-4 kürek yanmış ahır gübresi ve toprak ile kapatmayı planlıyoruz.
Bu konuda düşüncelerinizi almaktan memnuniyet duyarım.

Rica ederim...

Muhteşem; her ağacın hayalinde bu vardır. :p Gübreleme ile ilgili izlediğiniz yöntem çok doğru:

* Yanmış gübre
* Taç iz düşümlerine açılan gübre kanalları
* Gübrenin üzerinin toprakla kapatılması.
* hümik asitin sulandırılıp verilmesi.

yönteminiz doğru, bilinçli tarım yaptığınız için sizi kutlarım.
Yalnız hümik asitin oranına çok dikkat edin, sonuçta dikmeleri kolay kolay yakmaz ama doğru kullanmak her zaman daha iyidir ve de ekonomiktir.

1,5 ton-litre suya yarım litre (0,5 lt) hümik asit idealdir. Toprağın ağır killi olması, zeminin kaya olması gibi sıradışı nedenlerle hümik asit oranı yükseltilebiliyor. Oranı yükseltirken mutlaka bir uzmana danışmak gerekir.

Saygılar...

pria
14-03-2013, 22:18
35 kök irili ufaklı 3-4 çeşit bademim var..en çok ta diş bademi..
başladılar çiçeklenmeye..

balikesir
17-03-2013, 21:28
100 dönüm bir araziye 2000 tane badem dikmeyi düşünüyorum ama fizibilite olarak yardım bulmaıyorum kabaca gelir gider nasıl olur :(

formullaone
21-03-2013, 21:50
3. baharına uyanan bahçemizde ilk çiçek açan nonperial çeşidi oldu :) ardından teksas ve onun ardından ferragnes..

Tamtutulma
22-03-2013, 08:53
3. baharına uyanan bahçemizde ilk çiçek açan nonperial çeşidi oldu :) ardından teksas ve onun ardından ferragnes..

Fidanlarınız gayet sağlıklı görünüyor, iyi bakmışsınız. Bununla birlikte fidanların budamaları tam yapılmamış. Geç kalmış sayılmazsınız, budamalarını tamamlayın derim.

Aynı yaşta bademlerimlerim var. Buranın yüksekliği ve sıcaklığı nedeniyle henüz çiçek açmadılar. Ben çiçek gözlerini temizledim. Gözden kaçırdığım ve çiçek açan olursa onların çiçeklerini de temizleyeceğim. Bu yaştaki ağacın-fidanın vereceği bir avuç bademi almaktansa çiçeklerini temizleyip fidanın bütün gücünü gövde büyütmeye vermesini sağlamak daha yararlıdır. Fidanınız üzerinde meyve yokken çok daha iyi gelişir, gelecek yılsa normalden çok daha fazla ürün alabilirsiniz.

formullaone
22-03-2013, 13:55
Fidanlarınız gayet sağlıklı görünüyor, iyi bakmışsınız. Bununla birlikte fidanların budamaları tam yapılmamış. Geç kalmış sayılmazsınız, budamalarını tamamlayın derim.

Aynı yaşta bademlerimlerim var. Buranın yüksekliği ve sıcaklığı nedeniyle henüz çiçek açmadılar. Ben çiçek gözlerini temizledim. Gözden kaçırdığım ve çiçek açan olursa onların çiçeklerini de temizleyeceğim. Bu yaştaki ağacın-fidanın vereceği bir avuç bademi almaktansa çiçeklerini temizleyip fidanın bütün gücünü gövde büyütmeye vermesini sağlamak daha yararlıdır. Fidanınız üzerinde meyve yokken çok daha iyi gelişir, gelecek yılsa normalden çok daha fazla ürün alabilirsiniz.

Teşekkür ederim,bu bahçe 2010 aralık ayında açık kök olarak 10 dekara 250 ağaç şeklinde 6+6 olarak dikildi.Rakım 50,denize uzaklık 100 km,yer Edirnenin güneyi. Budamayı kendimiz yaptık ve benimde bu konuda içim rahat değil.Geçen yıl tepe vurması yapmıştık ve kestiğimiz yerleden 6-7 adet dal fışkırdı adeta.Üstteki resimlerden birinin üzerinde budamayla ilgili bir düzeltme yapabilir misiniz?Ana yan dalları büyütmek için uç almamam mı gerekir?Ya da hangi dalları almalıyım söyleyebilir misiniz?Badem budamasını bir türlü öğrenemedim,çok karışık geldi bana.Ceviz gibi değil.Diğer taraftan 1 hafta önce kıra düştü,sıcaklık -2 ye kadar indi 2 günlüğüne,korumak için sabaha karşı bahçede ateş yaktık 2 saat boyunca,umarım faydası olmuştur.Sizin bildiğiniz farklı bir yöntem var mı? Çiçekleri koparma konusunda haklısınız.Bunu cevizde meyve koparma şeklinde yapıyoruz ama bademde aklıma gelmemişti doğrusu.

Tamtutulma
22-03-2013, 14:17
Fotoğrafla budama ne kadar anlatılabilir bilmiyorum. Yanlış anlaşılma olasılığı çok yüksek olduğu için bu güne kadar bu şekilde anlatmak istememiştim ama...

Öncelikle badem fidanları-ağaçları iki şekilde budanılabilir:

1) Doruk Dallı (Modifiye lider ) Budama:

Ters çevrilmiş bir şemsiyeyi düşünün. Ortada şemsiyenin tutacak yeri doruk (lider) dal olur. Şemsiye brandasını tutan metal iskeletin ise 4 kolu olmalıdır. bu kolların biri doğu, biri batı, biri güney ve birisi de kuzey yönünde doruğa yatay olarak gelişmelidir.

örnek.jpg Adlı fotoğrafta kırmızı ile işaretlenen dallar kesilmelidir. sarı ile işaretlenen yönlerde de yeni dallar geliştirilmelidir.

2) goble Budama:

Ağacınızı bir vazo şeklinde budamaktır. Goble için kenarlarda 3-4 dal bırakılır. Ortada doruk dalı (lider dal) olmaz. Ağacın ortası boş kalır, dallar ayrı yönlere doğru büyür.

örnek2.jpg Adlı fotoğrafa bakınız.

Fidanlarınızdan uygun olanları doruk dallı; uygun olmayanları goble budama yapabilirsiniz.

Fidan başında, elde makas uygulamalı budama yapmak isterdim ama, o imkanımız yok. Yazarak ancak bu kadar anlatılabiliyor.

İl-ilçe Tarım Müdürlüklerine başvurmanız halinde arazinize gelip 5-10 ağacınızı budayarak size budamayı öğretiyorlar. Üstelik ücretsiz.

soğuk almasına karşı en etkili önlem geççi badem dikmektir. Ferragnes cinsi bademin Nonpareil ve Texas ile aynı dönemde çiçek açmasına şaşırdım doğrusu. Normalde Ferragnes'in en Texas ve Nonpareil'den az 2 hafta daha geç çiçek açması gerekiyordu.

Ağaç gövdelerini kireçle badana yapma; geç uyanmasını sağlayıcı kimyasallar (kimyasalları asla önermem) gibi yardımcı uygulamalar birer hafta daha geç uyanmasını sağlarlar.

formullaone
22-03-2013, 14:36
Sayın tamtutulma,resimlerle de olsa kabaca nasıl bir şekil vermem gerektiğini anlamamı sağladınız.Çok teşekkür ederim.Tarım ilçeden de bu konuda yardım alıcam.Bir diğer konuda,nonperial çeşidinin kuşlara ve güneşe karşı dayanıksız oluşu.Sanırım bu konuda tecrübeye ihtiyacımız var,zamanın getirdiklerini ve badem konusunda yaşadıklarımızı burada paylaşmaya devam etmemiz çok faydalı olucaktır.

Tamtutulma
22-03-2013, 14:48
Sayın tamtutulma,resimlerle de olsa kabaca nasıl bir şekil vermem gerektiğini anlamamı sağladınız.Çok teşekkür ederim.Tarım ilçeden de bu konuda yardım alıcam.Bir diğer konuda,nonperial çeşidinin kuşlara ve güneşe karşı dayanıksız oluşu.Sanırım bu konuda tecrübeye ihtiyacımız var,zamanın getirdiklerini ve badem konusunda yaşadıklarımızı burada paylaşmaya devam etmemiz çok faydalı olucaktır.

Nonpareil çeşidinin ince kabuklu bir el bademi olması üretici için çok büyük bir dezavantaj. Önlem olarak bahçeleri doludan koruma amaçlı tüller kullanılıyor. tülü geçemeyen kuşlar yemişlere zarar veremiyor.

Bir diğer yöntem ise, bahçenizin bir kaç yerine hoparlör yerleştirerek basit bir sitemle belli aralıklarla kartal, şahin gibi yırtıcı kuş sesleri yayınlıyorsunuz. Doğrusu bu yöntem ne kadar sağlıklıdır bilmiyorum.

Şu anda bilinen yöntemler bunlar. Zamanla yeni yöntemler de bulunacaktır.

obahar
23-03-2013, 12:13
badem ve ceviz diktiğim arazi

obahar
23-03-2013, 12:16
arkadaşlar yukarıdaki ilk resmimdeki bademler çekirdekten yetişti aşı gerektiriyor feraduel ve feragnes aşılamayı düşünüyorum fakat hangi aylarda hangi aşı metodunu uygulayacağım konusunda çok kararsız kaldım. tarlanın rakımı 1550m.

Tamtutulma
25-03-2013, 14:04
arkadaşlar yukarıdaki ilk resmimdeki bademler çekirdekten yetişti aşı gerektiriyor feraduel ve feragnes aşılamayı düşünüyorum fakat hangi aylarda hangi aşı metodunu uygulayacağım konusunda çok kararsız kaldım. tarlanın rakımı 1550m.

Haziran başından itibaren göz aşı, boru aşı gibi aşılar yapılabilir.

Avanos
30-03-2013, 23:27
Sayın Tamtutulma,
Bu gün bahçedeydim.Ağaçlar soğuk almamış.Güzel görünüyordu.Amacımız meyve almak değil ama meyve görmekte güzel.Daha önce yazmış olduğum 2011 yılında çiçeklerde gördüğüm kırmızı böcekler aşırı şekilde yine var.Çiçeklerin tozlanmasını arılardan daha çok yapıyor sanırım.

hamitakkuyu
31-03-2013, 22:05
selam badem dostlari 6 ay aradan sonra bahcemle bulusmanin heyacanini yasiyorum.gercekten onlari cok ozlemisim.bademlerim cicek acmis.gereken budamayi sagolsun arkadasim yapmis harika olmus.

hamitakkuyu
31-03-2013, 22:14
31.03.2013 ferragnes ve ferraduel badem cesitleri

Tamtutulma
01-04-2013, 11:57
Sayın Tamtutulma,
Bu gün bahçedeydim.Ağaçlar soğuk almamış.Güzel görünüyordu.Amacımız meyve almak değil ama meyve görmekte güzel.Daha önce yazmış olduğum 2011 yılında çiçeklerde gördüğüm kırmızı böcekler aşırı şekilde yine var.Çiçeklerin tozlanmasını arılardan daha çok yapıyor sanırım.

Sayın Avanos, sizin yeniden burada görmek çok güzel. Artık uğramaz oldunuz.

Ben de dün bahçedeydim. Fidanlar dün tek tük çiçek açmaya başladılar. Fidanlar küçük olduğu için genelde çiçek gözlerini almıştım, ama yemişlerini incelemek için tek tük çiçek bırakacağım. Ferragnes, acı bademden 3 hafta sonra çiçek açıyor. Geççi cinslerin soğuğa karşı her zaman avantajı oluyor.

Bizim burada da kayısı ve erkenci bademleri tamamen değil; ama kısmen soğuk almış.

Bahsettiğiniz böcekleri hatırlayamadım, kaç nolu mesajdaydı ? Arılara tozlama konusunda kelebekler başta olmak üzere pek çok böceğin yardımı oluyor.

Avanos
03-04-2013, 09:17
Sayın Tamtutulma buralardayım yazmadan takipteyim.Bu hafta sonu böceklerin resimlerini çekebilirsem ekleyim.

bozkır
03-04-2013, 11:33
Aylardan sonra bizim bahçeye gidebildim. Resim 23 Mart'da çekildi. Yoğunluktan dolayı resmi bugün yükleyebildim. Görüldüğü gibi fidan yabani bitkiler arasında kaybolmuş. Anlaştığım bir çiftçi bahçenin bakımını üstlendi. Bahçeyi uygun bir zamanda süreceğini söyledi. Ancak sürme ile yabani bitkilerden kurtulabilir miyim bilmiyorum. Bu yabani bitkilerden kurtulmanın yöntemi nedir? Önerileriniz için şimdiden teşekkürler.

burjuva1981
06-04-2013, 11:25
badem bahçesi sahibi arkadaşlar bu güne kadar hep en geç çiçek açan üşümeyen cinsler diye tartışılıyordu ben şunu tespit ettim Konya da anam babam badem kayısı çiçekleri 16-03-2013 de açtı üşüdü ferragnes ferraduel ise 31-03-2013 yeni açmaya başladı ve çiçekler üşümedi

obahar
07-04-2013, 11:15
badem ağaçlarını 4x4 diksek yeterli olur mu nonperial ve texas dikmek istiyorum