Bağlan

View Full Version : Badem yetiştiriciliği

Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 [7]

sulubey
29-10-2014, 12:16
Abime katiliyorum.bizim denizli bölgesinde aynı şekilde 1100-1200 m yüksekliğe kurulan bademlikler ya sokuldu ya satıldı..eminim ürün alırsınız ama bu düzenli olmaz.kardeşim korkutelinden evli dunurlle de daha önce konusmustuk onlarda bizim gibi düşünüyor.size önerim fidancilari değil bilgili arkadaşlardan fikir aliniz saygılar kolay gelsin

burjuva1981
30-10-2014, 17:51
Sayın Burjuva 1981 lateral boruları kaçlık kulandınız,bilgilerinizi paylaşırmısınız ve uzunlukları kaç metre yaptınız.Bende damlama düşünüyorum ama çok bilgili değilim.Şimdiden teşekür ederim.

basınç olmadığı için en büyük olanı kullandım 20 lik bahçe uzunluğu 150 metre

İSOCAN
30-10-2014, 18:45
basınç olmadığı için en büyük olanı kullandım 20 lik bahçe uzunluğu 150 metre
Teşekür ederim cevabınız için.Bu gün bende Internetten sipariş verdim konyadan set olarak aldim 900metre sulama hortumuyla. İyi aksamlar .

MzFFrKdM
02-11-2014, 02:05
Herkese merhaba
Antalya korkuteli'nde badem bahçesi kurmayı düşünüyoruz.
Sizlere bir kaç sorum olacak. İnternette çok fazla bilgi kirliliği ve fidancıların ön ayak olduğu müthiş bir polyana fizibilite çılgınlığı var. Raporlarda ceviz ve badem diken herkesin 5-10 yıl sonra multi milyoner olacağı sonucu çıkıyor.
Gerçek üreticelerden öğrenmek istediğim en önemli bilgi 3. - 5. -7. ve 10. yıllarda ağaç başına verimin kaç kg olduğu. Ferragnes, ferraduel ve bertina düşünüyorum. Sanırım bunlar en büyük sorunlardan biri olan ilkbaharın son donlarına karşı en son çiçek açan badem çeşitleri.
Korkuteli'nin 1100m'lik rakımına uygun olur mu bu çeşitler?
İnternetteki bazı videolarda 5 yaşında ağaçların 25-30 kg verim verdiği söyleniyor. Ne kadar doğrudur?

Şimdiden teşekkürler..
Sayın darkelf öncelikle hayırlı olsun, milyoner olma haberleri tamamen asparagas, badem ağacı 4 yaşından sonra verime bırakılıyor ve 5 yaşında ki ağaçtan 25 kilo verim beklemek büyük çılgınlık olur.
5 yaşında ki badem ağacından en fazla 7-8 kilo verim alınabilinir o da ağacın isteklerini karşıladınız zaman verir. Badem ağacının verimi 10 yaşına kadar yıldan yıla artarak devam eder onuncu yılında maksimum verime ulaşır ve bundan sonra 25-30 kg kabuklu badem alınır. Çok büyük beklentilere kapılmamak gerek.
Ceviz ağacı hakkında pek bilgim yok ama bildiğim kadarı ile 8 yaşından sonra verime bırakıldığı.

MzFFrKdM
02-11-2014, 02:14
Arsa ucuz diye oralardan düşündük. Ama toprak ceviz için pek elverişli değil. Bademin toprak seçiciliği daha az olduğu için düşünüyoruz. tabii daha çok başlardayız, toprak analizi ve bir bilen eşliğinde bölgenin iklimini değerlendirmeden bu işe girmeyiz zaten.
Sayın darkelf, bademin her ne kadar toprak seçiciliği az olup istediği zaman taşın üzerinde yetişse bile ticari amaç ile ekileceği için toprak özelliklerinin ön planda tutulması gerekiyor, aksi takdirde hem gübreye çok para harcamış olursunuz hemde büyük ürün kayıplarınız olur.

arkeo
12-11-2014, 08:43
merhaba,

bu sene hasat yapan bahçe sahiplerinin dekar başına verimini ve kilo bazında satış fiyatlarını öğrenebilir miyim?

sulubey
19-11-2014, 07:59
merhaba,

bu sene hasat yapan bahçe sahiplerinin dekar başına verimini ve kilo bazında satış fiyatlarını öğrenebilir miyim?

sanırım arkadaşların hasatları iyiydi baksanıza hala cevap gelmediğine göre paraları sayıyorlar herhalde :)

sanal
01-12-2014, 14:24
merhaba ismail bey ben bandırma da çiftçilik yapmaktayım.daha önce burada yazışmıştık. Benim tarlamın yanındaki tarlada badem fidanları bulunmakta.yani komşu tarlamda .ben geçenlerde bu adamla konuştum.acı bademe aşılanmış teksas cinsi badem fidanlerı var.birde bunun tozlayıcısı nomporeil .yalnız fidanlar tüplü değil.buradan söküp senin tarlana aynı gün hemen ekersek hepsi tutar dedi.tabi tutmayana garanti verdi ertesi yıl tutmayanları ücretsiz vericek.ama az önce tozlaşmanın günlerinden bahsetmişsiniz.uyuşmazmı bu iki cinsin günleri?bizim buralarda rüzgar çok kuvvetli eser.ayrıca ağacı dona karşı sigortalama ağaç başına 10 ytl olduğunu öğrendim. Bunun yarısını devlet karşılıyor.bize düşen rakam 5 ytl.bu sigortadan her yıl faydalana bilirmiyiz?birde az önce okudum buradan ağaç başına ortalama verim herşey doğru yapıldığında ne kadar?5-7 kg yazmış arkadaş doğrumu?sulama tapasak bu rakam artarmı?ben sulama yapıldığında 200 kg kabuklu badem verimi okumuştum biryerde .yardımcı olursanız sevinirim.

hiç bir sıkıntısı olmaz hocam heleki anaç ağacı acıbademden se süper olur satıcının dediği doğru ağaç yapraklarını döktükten sonra tarladan sökülüp sen dikersen hiç bir şey olmaz ama yapraklarını dökmesi lazım sen yerini hazırla satıcıdan haber bekle dona karşı da fikrimi sorarsan ihtiyacın yok derim benım bu 2 turden agaçım var gecen yılki ilkbahar donlarında bızım yerlı ırk donarken bunlara hıç bir şey olmadı gözlemle sabittir.tozlama konusunda ne yazdığını pek anlamadım ama badem bahçesini kuruyorsan 3-4 kovanda arı alacaksın olmassa olması ürün verimine gelince onu garantisini kimse veremez sen ağaçına iyi bak gerisini allah saten verir

sulubey
09-12-2014, 08:29
arkadaşlar 1 yaşında badem ağaçlarına kışlık gübre olarak ne önerirsiniz, tavsiyesi olan arkadaşlar var mı?

bence siz bizlere değıl toprağınıza sorun;) basit bir toprak tahlili ile aradığınız cevabı daha sağlıklı alabilirsiniz .kolay gelsin

acemi_cevizci
25-01-2015, 16:11
geçen sene diktiğim badem fidanlarımın bazıları dallarından ikiye ayrıldı bu ayrılan dalları aşı macunu ile sıvayıp iple birleştirsem olur mu ?

formullaone
28-03-2015, 08:13
Her açıdan en güzel çeşit FERRAGNES.

sulubey
28-03-2015, 17:15
Maşallah muazzam bir nazar boncuğu as bari bir dalina sayın formullaone

obahar
29-03-2015, 20:34

Insallah benim ferragnesler de boyle olcak safak abi agaclara hayran kaldim

geo2007
03-04-2015, 20:57

Ağaçlarınız maşallah çok güzel. Resimlerinizi hemen kopyalayıp çaldım. :) Allah meyvalı halini de görmeyi nasip eder inşallah.

harunekin
20-04-2015, 22:08
sa avanos isimli kullanıcıya bir şeyler sormak istiyorum ben malatyada oturuyorum bir hobi bahçem var 16 mart 2015 de 25 adet badem fidanı diktim 8 ferradnol 17 ferragnes olmak üzere dikim çukuruna bir kürek yanmış hayvan gübresi ve cansuyu verdim ve dikim budaması yaptım ,sorum su bundan sonra yapmam gerekn bakım ,gübreleme,ilaçlama ve diğer işlemler neler ve ne zaman yapmalıyım bu konuda beni aydınlatırsanız çok memnun olurum .

harunekin
20-04-2015, 22:11
sa avanos kardeş bir şeyler sormak istiyorum ben malatyada oturuyorum bir hobi bahçem var 16 mart 2015 de 25 adet badem fidanı diktim 8 ferradnol 17 ferragnes olmak üzere dikim çukuruna bir kürek yanmış hayvan gübresi ve cansuyu verdim ve dikim budaması yaptım ,sorum su bundan sonra yapmam gerekn bakım ,gübreleme,ilaçlama ve diğer işlemler neler ve ne zaman yapmalıyım bu konuda beni aydınlatırsanız çok memnun olurum .

ozerkavak
21-04-2015, 22:50
Selamlar,

Uzun zamandır yazma şansım olmadı. İlgilenen, yanıtlayan herkese teşekkür ederim.

Özetle,

- Tüplü Ferragnes/ferraduel fidanların (200 + %10) siparişini sonbaharda verdim ancak fidanları bahçe tesisinde gecikmeler nedeniyle Mart başında alabildim.

- Afyon'da, 980m irtifada, kuzey cephe %7 eğimli 6250m2 arazinin kullanılabilir 5750m2'sine;
5m kaydırmalı aralıklı olarak (eşkenar üçgen kenarları 5m, enine sıra arası 4m, çapraz sıraların arası 5m, tel örgü çevrili kenarlara en yakın 5m, en uzak 7m, ızgara çeken traktör ile de test edildi) olacak şekilde 225 dikim yaptık.

- bilinene en az 40 yıldır ekilmemiş bahçenin tesisinde sonbaharda dipkazan(1), pulluk(2) geçtil. Ancak kobra veya ızgara uygulayamadık çünkü yağışlar izin vermedi.

Tel örgücü, en geç 12 şubatta bitirmeyi taahhüt ettiği bahçeyi iş gücü yetersizliği ve hava muhalefeti nedeniyle 10 martta beton direk dikip tel çekemeyince, işgüzarın teki gelip 29 direği (kare bahçenin bir cephesi) mart ayının bir cumartesi gecesi kırıp gitti :)

Özetle, 22 Mart'ta sertifikalı, tüplü. 225 adet Balıkesir koşullarında uyanmış fidanın dikimini Afyonkarahisar'a yaptık ve Nisan başında 40cm kar ve takip eden -7C gördük:)

Biraz da iyi haber: Sadece iki fidanın yapraklarını kaybetme aşamasındayken bugün her sağlıksız yaprağın yanından kızıl kara sürgünleri gördüm. Kayıp şimdilik %0

Bu gece buralar -2C, anadolu ateşi :) bahar gelmek bilmedi :) dışarıda akşam 8 e kadar yoğun kar yağışı devam etti. Tutmadı kar, oğlanla kartopu oynayamadım :) sevinsem mi üzülsem mi bilemedim. "Soğuk da Aşı" dedim fidanlar için.

Dip Notlar:
Bir arkadaşım diyor ki: "Ağabey, sen fidan ektin, yaz gelmiyor, tel örgü direği diktin tutmadılar, fidan diktin nisanda -7C gördük, sakın çiçek falan ekme bahçeye, Ağustosta kar yağdırırsın, etme eyleme; patates 25 lira olacak bu sene... :D"

Şaka bir yana Manisa da asmalar bile zordaymış bu sene.

murater35
01-05-2015, 17:24
Herkese merhaba;

Ben İzmir Tire'de bir arazi satın aldım ve burada badem yetiştiriciliği yapmak istiyorum.
Tür, dikim aralığı ve diğer konular ile ilgili değerli önerilerinizi rica ediyorum.

Saygılarımla,

murater35
02-05-2015, 17:01
Merhaba;

Ayrıca tüm kaynaklarda anaçlardan bahsedilmekte. İşte GF677 , şeftali vs.
Ben fidan olarak ferragnes ve ferraduel dikmeyi düşünüyorum. Anaç a ihtiyacım olacak mı? Olacaksa ne şekilde olacak?

Saygılarımla
Murat

Ömer Bey
18-05-2015, 08:51
Hafta sonu fidanlığa gittiğimizde eşimin görüp istediği badem fidanını balkonumuzda 18 lt. teneke içerisine hazırladığımız coco peat+leonardit+kestane toprağı+hayvan gübreli karışımdan oluşan toprağa ektik.Fidanlıktaki görevli cinsinin Ferraduel olduğunu söyledi.

Badem fidanı konusunda tecrübemiz olmadığından tecrübeli arkadaşların önerilerini bekleriz.Saygılarımızla.

Abbass
14-06-2015, 22:32
Kimse yok mu, çok boş kalmış burası.

Plantasyon
20-06-2015, 16:17
Merhaba Arkadaslar,
Nurlu ve Ak badem Cesitleri hakkinda bilgisi olanlarimiz var mi acaba ?
Bu cesitler birbirlerini tozluyor mu ?
Cagla olarak 3,5,10 yaslarinda verimleri ne olur ? (klon anac uzerine asilanip bakim ve budamanin en iyi sekilde yapildigini varsayalim lutfen)

Tesekkurler...

djtunc
23-07-2015, 14:11
merhaba arkadaşalr bende bundan 10-12 gün evel 4-5 tane kabuklu badem atmıştım saksıya. bugün bişe gördüm toprakta bu çıkan bademmi acaba bilgi verirseniz sevinirim resimlerninide ekliyorum

muri
31-07-2015, 17:14
Sevgili arkadaslar herkese selamlar benim garnem anacli bertina badem fidanina ihtiyacim var bulabilecegim fidanci tanidigi olan varmi tesekkürler.

bozkır
12-08-2015, 14:29
Badem fidanı diktiğimiz toprağın bir kısmı killi toprak. Buralara ekilen fidanların çoğu kurudu. Boş yerlere yeniden dikmeyi düşünüyorum. Killi toprağa dikim konusunda önerisi olan var mı?

Komşum killi toprağın suyu salmadığı için kökleri kuruttuğunu söylüyor. Çukuru geniş kazıp fidanları karma toprak ve yanmış gübreyle karıştırıp diksek nasıl olur acaba?

obahar
18-08-2015, 14:21
arkadaşlar badem fidanlarımda sürgünlerinin uç kısımlarında kurumalar oluyor bunu nasıl düzeltebiliriz?

MzFFrKdM
02-09-2015, 15:54
Sayın bozkır bey, zaten bütün fidanları bahsettiğiniz şekilde dikmeniz gerekiyor. Bir ağacın boyu ne kadar uzuyor ise kökü de o kadar tabana iner. Kili delemeyen fidan ya kurur ya da bir kaç sene sonra devrilir.
Öncelik ile kili delmeniz gerekiyor. Bu konuda da yoncanın başarılı olduğunu köklerinin 6-7 metreye kadar indiğini, farklı ziraat mühendislerinden duydum. İmkanınız var ise baştan o alana yonca ekin, 1 yıl sonra fidan ekimini gerçekleştirin.

obahar
14-09-2015, 15:47
arkadaşlar 2015 ağustos ayında badem aşılarımda aşı yerlerinde reçinelenmeler olmuş bu şekildeki aşılar tutar mı

sanal
15-09-2015, 14:58
http://i.hizliresim.com/aD6D15.jpg
http://i.hizliresim.com/YlAlOl.jpg
Fidan almak isteyenlere yardımcı olabilirim.
anaç acı bademe aşılı teksas ve nonpareil badem çeşitidir.

burjuva1981
26-10-2015, 16:29
Bahcesini don a karsi tarsim den sigortalatan varmi varsa prosudur ve fiyat nedir

burjuva1981
03-11-2015, 11:52
Badem de dona doluya yangina sele vs tarsim sigortasini arastirdim 470 agac 6 yas konya icin odenecek sigorta tutari 5600 yarisi devlet tarafindan odeniyor size2800 tl dusuyor don vurursa size odenecek tutar 12000 tl

hamitakkuyu
03-11-2015, 12:17
Selam Badem dostları,
Çoktandır sayfayı ziyaret edemedim. Hasat ile ilgili bilgi paylaşayım dedim. 5 yaşındaki ferragnes ve ferraduel badem bahçemde Ağaç başı ortalama 12 kilo yeşil kabuğu soyulmuş ve kurutulmuş 3.500 kğ badem hasat ettim. İç ornı ferragnes %33 ferraduel %27 kilosunu 8.75 TL sattım. Devlet memuru için çok güzel bir kazanç. Özetlersek doğru ve zamanında bakım güzel kazanç getiren bir iş. Herkese bol kazançlar....

burjuva1981
04-11-2015, 13:01
Badem de ideolum hamit abim dir arasira ararim bilgi alirim gule gule harcasin allah daha cok versin

murater35
05-11-2015, 05:35
Hamit bey ;

Ağaç dikim aralığınız ve ferraduel başına ferragnes sayınız nedir?

Saygılarımla
Murat

hamitakkuyu
05-11-2015, 12:30
Merhaba Murat bey;
Ağaç dikim aralığı 6 metre 3 ferragnes 1 ferraduel dikimi uygundur.burjuva1981 kardeşim güzel dileklerin için teşekkürler...

murater35
05-11-2015, 19:54
Teşekkürler Hamit Bey. Ben de bu ay 420 ağaçlık bir dikim yapıyorum. Ferragnes ve ferraduel.

Saygılar
Murat

misler42
15-11-2015, 17:51
Hamit bey sanırım tarlasına göre enine veya boyuna 3 sıra ferragnes 1 sıra tozlayıcı demek istedi.Yoksa toplamda 8 e 1 yeterliymiş.

rlcalikoglu
18-11-2015, 20:05

merhaba,

bademlerin anacı nedir acaba?

cevaplarsanız çok sevinirim

vistaverde
22-11-2015, 20:29
Merhaba,

Badem yetiştiricisi değilim fakat forumda sorabileceğim başka alan veya konu göremedim.

Bahçemde tohumdan yetişen 3 adet badem fidem var.

Aynı anda ekilmelerine rağmen her birisi farklı boyutta. Özellikle 3 dallı olan yaklaşık 6 ayda 1.5 metre boyuna ulaştı.

Sorum şu : bu 3 dallı genç fidenin bu diğer iki dalını kesmeli miyim? Yoksa bu şekilde büyümesine izin mi vermeliyim?

bu tohumlar komşum tarafından ekildiği için türünü bilemiyorum. Nasıl anlayabilirim?

Abbass
01-12-2015, 22:26
Başka badem verimi paylasabilecek üye var mı acaba?

10 yaş nonperial 15 kilo kabuklu verim mantıklı mı?

Nonperial ile Teksas ekip tozlama sorunu yaşayan var mı?

Abbass
01-12-2015, 22:30
Bir de yıl yıl verim nasıl oluyor ?

Nonperial 6×6 ekim ve Teksas tozlayici ile

3 yaş 0, 5 kg
4 yaş 1, 5 kg
5 yaş 2, 5 kg
6 yaş 5 kg
7 yaş 7 kg
8 yaş 9 kg
9 yaş 12 kg
10 yaş 15 kg

Mantıklı mı?

chndlr
05-12-2015, 21:16
Merhaba,

3 yaşında 2300 ağaç bu sene verim toplam 10 kg

badem : Ferragnes

Abbass
07-12-2015, 16:37
Ağaçlar nerede, gerçekten çok düşük olmuş 3 yaş verimi.

Peki gelişme durumları nedir ?

Verim düşündüğünün tespit ettiğiniz bir sebebi var mı?

Kırklareli nde 3 yaş ta 4 kilo kabuklu aldığını iddia eden arkadaşım var.

Teşekkürler

bturgan
08-12-2015, 14:35
Hamit Bey Merhaba,

Bende elimdeki bir kısım birikim ile badem veya ceviz işine girmek istiyorum. 50 - 100 dönüm arası bir tarla alıp. Birikim forumlardan okuduğum kadarı ile 3 senede toplayabiliyorum. Bu 3 senede ki masrafım ne olur ve dönüm başına kaç ağaç dikilebiliyor acaba?

teşekkürler,

obahar
09-12-2015, 09:21
arkadaşlar bu sene için bademlerden elde edilen ürün miktarını paylaşacak arkadaşlarımız var mı bir de bulunduğumuz bölgelerdeki badem fiyatları nelerdir? bizim burada kabukluyu alan soran yok

samsatlı02
10-12-2015, 09:05
arkadaşlar 2014 aralık ayında 370 adet ferranduel ve ferragnes badem fidanı diktim ağaçların gelişimi çok güzel ama iki sıkıntımız var birincisi 150-200 fidanımızı biraz derin dikim yaptık diye tarlayı her sürdüğümüzde aşı yerleri kapanıyor son sürümden sonra (ekim ayında)bir daha açmadım bir çok kişiye sordum kimi ağaç kendini tutmuşsa birşey olmaz dedi kimide muhakkak açmalısın dedi ikilemde kalıyorum açmak istiyorum ama çok uğraştırıyor ikinci sıkıntım ise fidanlarda zamklanma oldu ilaç olarak ne kullanmamı önerirsiniz

samsatlı02
10-12-2015, 09:38
bu arada çevremde gözlemlediğim verimi söyleyeyim buralarda genelde ferranduel ferragnes dikiliyor 4-5 yaşında ağaç başına 3 ila 5 kilo arasında kabuklu badem alınıyor (yeşil kabuklu değil) kilosu 10-11 tl civarında sulama yapılmayan bahçelerde biliyorum toprak kuvvetli ise ki burda yıllık yağış 600 mm civarında 4 yaşında ki ağaçtan yaklaşık 1,5 kilo civarında alınıyor

semerci10
11-12-2015, 15:12
öncelikle herkese merhabalar. balıkesirde 10 dönümlük arazimde meyve yetiştiriciliği için araştırma yapmaya başladım. ilk olarak sormak istediğim şey; bazı arkadaşlar badem tozlaması için mutlaka arı şart demiş. bu doğru mudur? ben devlet memuruyum. sık sık gitmeye çalışıcam bahçeme ama arıyla ilgilenecek vaktim yok, ayrıca ilgilenmekte istemiyorum :) bilgilendirirseniz sevinirim.

Abbass
15-12-2015, 22:47
Arazinize yakın ari yetistiren varsa sorun olacağını sanmam.
Arı menzilli yaklaşık 5 km yarı çaplı daire diye biliyorum ve araziniz çok büyük değil.

Benim de 2014 Kasım ekimi 160 fidanim var açıkçası ari kovanı düşünmüyorum.
Komşu köyde 10 yaşında 280 agaclik badem tarlası olan arkadaş var ve sıkıntı yaşamıyor.
Ama civarında başka badem tarlası yok ve yerleşim yerine dolayisiyla yaklssik 100 kadar arı kovsnina 1-2 km mesafede.

obahar
16-12-2015, 09:23
arkadaşlar hevesinizi kırmak istemiyorum ama bizde badem ağacı diken çok fakat meyvesini alıp para kazanan yok görünüyor. artık odunundan para azanacaz artık. gerçekten soruyorum para kazanan arkadaş varsa lütfen yazsın benim de badem bahçem var

yesavas
05-01-2016, 11:17
arkadaşlar hevesinizi kırmak istemiyorum ama bizde badem ağacı diken çok fakat meyvesini alıp para kazanan yok görünüyor. artık odunundan para azanacaz artık. gerçekten soruyorum para kazanan arkadaş varsa lütfen yazsın benim de badem bahçem var

Merhabalar, obahar arkadaşımız doğru süylüyor aslinda,

Bizim de bahçemiz var ve su anda 7 yasında olmasına rağmen masrafımızı çıkartacak ürünü bu sene alabildik ve kara da geçmedik sayılır. Belki geçen sene don olmasaydı masrafımız çıkabilirdi ama sonuçta don gibi hadiselerde her zaman bizimle olacagi için ayrı tutmak mümkün görünmüyor.
Kaldı ki; bu 7 sene zarfında da yatırımınızı yapmaya devam ediyorsunuz sonuçta ağaç yetiştiriyorsunuz.
Aslında sorun şu ki; Fidan satıcılarının çok büyük kısmı öyle bir hava estiriyor ki özellikle de ceviz ve badem için ağacı dikeceksiniz, masrafınız çok cüz'i olacak ve 2. sene meyve göreceksiniz, 3. sene ise her ağaca meyveler yerine çeyrek altınlar takılmış siz onları toplayıp 3 senenin sonunda zengin olacaksınız. Böyle bir şeyin Adetullaha aykırı olduğunu kabul edip ona göre makul mantıklı yatırımlar yapmalıyız ki sonu hüsran olmasın.

Herkese bol bereketli hasatlar.

murater35
06-01-2016, 09:37
Değerli forum arkadaşları;

Her işte olduğu gibi bu işte de benim düşüncem gelirin biraz teknik gerekliliklerin yerine getirilmesiyle ilgili olduğu. Ben bir fizibilite çalışması yaparak bir bahçe kurdum. İlk 3 seneye mahsul yazmadım ki literatür de bunu söylüyor. Ardından da ağaç rekoltelerini de kötümser olarak hesapladım. Gördüğüm 8 yaşından sonra ağaç tam verime geliyor ve ağaç başı 20 kg. kadar kabuklu badem verebiliyor.

Bu konuda eğer imkanınız var ise badem konusunda öncü ülkeler olan Amerika ve Avustralya dan yayınları da okumanızı tavsiye ederim. Malesef türkçe kaynaklar çok sınırlı ve genel bir takım bilgilerin tekrarından ibaret.

Ayrıca bahçesinde bu sene hasat yapmış üstadlar bizimle hangi tür bademle hangi yaşta kaç kilo badem aldıklarını yazarlarsa biz yenilere ve eskilere de ışık olmuş olurlar.

Herkese bol kazançlar

aliağcabay
10-01-2016, 22:52
Arkadaşlar merhaba ben gaziantep ten katılıyorum badem bahçesi için bilgi almak istiyorum

aliağcabay
10-01-2016, 23:23
Merhaba kardeş ben antebiya köyünden yazıyorum badem ekeceğim de mesajı alırsan lütfen dön bana

bebeto016
11-01-2016, 21:21
bilgisi olan arkadaş cevaplarsa sevinirim..

kozmetik sanayi dışında bademin en dış yeşil kabugunun kullanım alanı varmıdır.. kavlatmadan sonra yeşil kabuk saklanıp herhangi bir pazarlama alanında değerlendirilebilirnirmi.. ? kozmetik alanına küçük çapta üreticiyi pazarlaması aşar. bunu bizler yapamayız. mesela hayvan çiftliklerinde kabukları besin olarak kullanabiliyormu.. veya başka bir alanda değerlendiriliyormu...

ahmetcaglar
23-01-2016, 15:24
Sayın Üyeler Merhaba,

İçanadolu'da Aksaray ve çevre illerde badem bahçesi bulunan arkadaşlar ile görüşmek istiyorum.

Bu konuda yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

Saygılarımla
05493853212

B. ÇINAR
24-01-2016, 15:02
ben yeni üye oldum sitenize ve hocalarımdan bir şey öğrenmek istiyorum. şu sıralar bademe ilgim var. bademin aslına dönmediğini öğrendim ve K.Maraş Elbistan da bir çiftcininde çekirdekden yetiştirdiğini öğrendim bende çekirdek den yetiştirmek istiyorum. öğrenmek istediğim ferragnes cinsi badem çekirdeği eksem, fidan büyüdüğü zaman ferragnes cinsi badem mi verir? yoksa aşı yapmak mı gerek

yesavas
27-01-2016, 09:11
ben yeni üye oldum sitenize ve hocalarımdan bir şey öğrenmek istiyorum. şu sıralar bademe ilgim var. bademin aslına dönmediğini öğrendim ve K.Maraş Elbistan da bir çiftcininde çekirdekden yetiştirdiğini öğrendim bende çekirdek den yetiştirmek istiyorum. öğrenmek istediğim ferragnes cinsi badem çekirdeği eksem, fidan büyüdüğü zaman ferragnes cinsi badem mi verir? yoksa aşı yapmak mı gerek

Merhaba, diktiginiz cekirdekten çıkan fidan cöğür tabir edilen asisiz fidan olur, yani ferragnes icin tekrar ferragnes asisi yapmaniz lazim.

yesavas
27-01-2016, 09:13
bilgisi olan arkadaş cevaplarsa sevinirim..

kozmetik sanayi dışında bademin en dış yeşil kabugunun kullanım alanı varmıdır.. kavlatmadan sonra yeşil kabuk saklanıp herhangi bir pazarlama alanında değerlendirilebilirnirmi.. ? kozmetik alanına küçük çapta üreticiyi pazarlaması aşar. bunu bizler yapamayız. mesela hayvan çiftliklerinde kabukları besin olarak kullanabiliyormu.. veya başka bir alanda değerlendiriliyormu...

Bizim de elimizde yuklu miktarda badem yesil kabugu vardi ve bu sene kurutamadigimiz icin degerlendiremedik, kozmetik sanayisini bilmiyorum duymadım da fakat hayvan kaba yemi olarak kullanilabiliyor. Analiz degerleri samandan biraz daha iyi bir kaba yem oldugu yonunde.
Saygilar.

yesavas
27-01-2016, 09:26
Arkadaşlar merhaba ben gaziantep ten katılıyorum badem bahçesi için bilgi almak istiyorum

Sn aliagcabay,

Yanlis anlasilmasindan korkuyorum ama yine de yazmakta fayda görüyorum; daha once gondermis olduğum mesajlarda da yazmistim, badem bahcesi kurmak icin tekrar tekrar düşünün, oncelikle fidancilarin dedigi kesinlikle abartinin da abartisi olarak tanimlananilir.
Son 10 yil icerisinde badem dikimlerine bir bakin googledan aratsaniz dahi cikar,muazzam bir dikim var evet tüketim de artiyor ama uretime nispeten devede kulak denir.
Kendi bahcemde 30 dk bos yerim var her turlu sistemim(sondaj, sulama, traktor, patos vs) olmasina ragmen badem dikimi düşünmuyorum.
Diyebilirsiniz ki ornegin, Malatyada kayisi cok dikiliyor uretim cogalabiliyor veya Antepte fıstık dikiliyor ve uretim yine çoğalıyor fakat tuketim artiyor ama gel gor ki kayisi Malatya harici fistik Antep-Urfa harici buyuk olcekli ticari bahce tesisi pek olmuyor.
Bademde ise durum daha farkli, Mersin-Adana bolgesinden tutun Balikesir-Muglaya, Manisa-Izmirden, Malatya-Adiyamana ki 1000'lerce donum bahçe tesis edilmekte.
Tum bu uretimler piyasaya ciktiginda bu fiyatlarin bu seviyede kalacagini düşünmek cok iyiniyetli bir yaklasim olur.
Kiymetli bir urun oldugu doğru fakat dünyada üretim de gayet yuksek miktarda ihracatda degerlendirilmesi de bayagi zor gorunuyor.
Tum bu gerçekler isiginda, badem bahcesi kurarken bir degil bir kac defa daha dusunmenizi tavsiye eder fidancilarin mubalagalarina aldanmamanizi tavsiye ederim.
Saygilarimla.

esenturk
29-01-2016, 15:14
Herkese merhaba,

Arkadaşlar, Mardia badem türünü araştıran var mı? İç Anadolu için Mardia bütün sorunları çözmüş gibi gözküyor. Çok çok geç çiçeklenmesi ve iriliği ile tam aranan çeşit sanki. Bilgisi olan, deneyen var mı?

Kalenderoglu
22-02-2016, 08:58
Merhaba Hasan Bey,

Merak ettim, badem projeniz gerceklestimi diye. Bende Datca'da yeni badem tarimi projesine basliyorumda...

Selamlar,
Ferhat

erdinc2333
22-02-2016, 22:31
fidanın tam ismi ney.nette böyle bir çeşit bulamadım

bebeto016
23-02-2016, 06:48
arkadaşlar bu sonbahara damlama sulama ve tarla ıslahından sonra 6 dönümlük bir araziye badem bahçesi kuracaz. 2-3 konuda bilgilerinize danışmak istiyorum..

--6 dönüm bir araziye çeşit olarak bertina sayı olarak 350 fidan düşünüyoruz.
-- sulama sıkıntısı yok toprak güçlü kısmen su tutan.
- kısıtlı imkanlarla biraz sık dikim olacak biliyoruz fakat bu sayı olmazsa olmazımız.

hesabımıza göre 4x4.5 **** 6x3 dikim aralıkları bu sayıya denk geliyor.
6x3 enine toprak işlemede zorluk cıkaracak fakat dikine geniş bir alan olacak. bertinada yayvan gelişen bir cins çatı oluşumu 1 mtetre üstünden ve budamada dik gelişen bir form aldırcaz.

sizin tavsiye ve önerilerinizi almak istiyorum. **fidan sayımı düşürmeden** toprak işleme bakım açısından 4x4,5 mi yoksa 6x3 dikim daha uygun. (önerilerinizle beraber)

bebeto016
23-02-2016, 06:56
Selam Badem dostları,
Çoktandır sayfayı ziyaret edemedim. Hasat ile ilgili bilgi paylaşayım dedim. 5 yaşındaki ferragnes ve ferraduel badem bahçemde Ağaç başı ortalama 12 kilo yeşil kabuğu soyulmuş ve kurutulmuş 3.500 kğ badem hasat ettim. İç ornı ferragnes %33 ferraduel %27 kilosunu 8.75 TL sattım. Devlet memuru için çok güzel bir kazanç. Özetlersek doğru ve zamanında bakım güzel kazanç getiren bir iş. Herkese bol kazançlar....

8.75 kabuklu fiyatmı iç olarakmı sattınız..

cevizci48
24-02-2016, 14:06
arkadaşlar bademlerimdeki meyve gözlerini kuşlar yiyor bunlara nasıl çözüm bulabilirim. ilaç falan var mı acaba

B. ÇINAR
25-02-2016, 11:48
1 ay önce kumun içine 1400 tane badem çekirdeği ektim ama daha hiç çimlenme emaresi yoktur. daha zamanı var mı çimlenme için ?

Muda
25-02-2016, 12:52
1 ay önce kumun içine 1400 tane badem çekirdeği ektim ama daha hiç çimlenme emaresi yoktur. daha zamanı var mı çimlenme için ?

Sizin orada bahar geldi mi ? Şu anda çimlenmesi mümkün değil. Baharla birlikte onlar da canlanırlar. Keşke sonbahardan ekse idiniz tohumları.

bebeto016
25-02-2016, 13:36

cimlenme olmasi icin hava ve toprak sicakliginin 17-22 derece araliklarinda seyretmesi gerekir..

B. ÇINAR
26-02-2016, 09:23
Sizin orada bahar geldi mi ? Şu anda çimlenmesi mümkün değil. Baharla birlikte onlar da canlanırlar. Keşke sonbahardan ekse idiniz tohumları.

buralara bahar gelmedi ama çekirdekleri kasalara ektim ve kasalar evin bodrumunda duruyor sıcaklık sabit 16 derece,3 günde birde suluyorum

Muda
26-02-2016, 11:05
buralara bahar gelmedi ama çekirdekleri kasalara ektim ve kasalar evin bodrumunda duruyor sıcaklık sabit 16 derece,3 günde birde suluyorum

Siz kasalardan en az birini dışarıda doğal ortamında tutun. Bazı tohumların çimlenebilmesi için soğuklama ihtiyacı bulunmakta. Benim bildiğim ceviz ve badem de bu şekilde çimleniyorlar. Yeterli soğuk olmadığı zaman tohumlar çimlenemeyerek çürüyorlar. Aynı şeyi sonbaharda dış ortama yapmış olsanız çok daha iyi olurdu.

Badem sert çekirdekli bir meyvedir ve sert çekirdekli meyveler2-4 ay katlama ister. Katlama ise bir kat kum bir kat tohum olacak ve en sonunda üstü kumla kaplanacak şekilde 4-10 derece ısıda nemli kalması demektir, doğal şartlardan bu şekilde açık havadada katlamaya alınabilir. Ancak burada esas mesele katlamaya aldığınız tohumlar çimlenmeden evvel sık sık kontrol etmeniz kabuklar çatlamadan evvel veya hafif çatlamışsa esas yerlerine dikmenizdir. Bu şekilde çimlendirme başarınızın oldukça arttığını göreceksiniz. Bu üşüme işlemi gerçekleşmeden tohumlarda çimlenme çok zor gerçekleşir.

Bundaki amaç badem çekirdeğinin kabuk kısmı çok kalın ve sert. Kış aylarında kabuk su almakta. iç kısmı gözenekli yapıya sahip olduğu için içerisindeki su donduğu zaman kabuk yumuşayarak içteki çekirdek filizlenip çıkmakta. Bir arkadaşımızın yaptığı da şu.

Arkadaşlar bademi hiç çimlemeye gerek yok ben geçen yıl serada 4000 adet badem fidanı yetiştirdim (çekirdekten) ve firesiz hepsi tuttu ve 23 günde topraktan dışarı çıktılar sitelerde yok talaşı ıslat içine koy yok ıslak suda beklet bunlara hiç gerek yok çimlemek kabuğu yumuşatıp çıkmasını kolaylaştırmak bende badem çekirdeklerini çekiç ile uçlarını çatlatarak diktim bizat kendi acadım :) sana tavsiyem çatlatarak yapmanı tavsiye ederim.

Ayrıca bir çok ziraat mühendisi hiç işlerinden anlamıyor yani ezberci tecrübe yok bana bir çok mühendis o şekilde olmayacağını söyledi üşür **** çürür gibi ama alakası bile yok. En iyi yol bildiğin yol imiş.

B. ÇINAR
26-02-2016, 13:24
Siz kasalardan en az birini dışarıda doğal ortamında tutun. Bazı tohumların çimlenebilmesi için soğuklama ihtiyacı bulunmakta. Benim bildiğim ceviz ve badem de bu şekilde çimleniyorlar. Yeterli soğuk olmadığı zaman tohumlar çimlenemeyerek çürüyorlar. Aynı şeyi sonbaharda dış ortama yapmış olsanız çok daha iyi olurdu.

Bundaki amaç badem çekirdeğinin kabuk kısmı çok kalın ve sert. Kış aylarında kabuk su almakta. iç kısmı gözenekli yapıya sahip olduğu için içerisindeki su donduğu zaman kabuk yumuşayarak içteki çekirdek filizlenip çıkmakta. Bir arkadaşımızın yaptığı da şu.

bende çekirdekleri 1 hafta suda beklettim kasaya diktikten sonra 5 gün dışarıda soğukda bekletip ondan sonra içeriye aldım ama 600 tanesini diğerlerine göre geç ekmiştim havalarda ılık gittiği için onlar dışarıda bekleiyorum içeriye almadım.

Lonicera
26-02-2016, 15:29
Geçen hafta resmini çektiğim acı badem ağacı. Ne kadar doğrudur bilemiyorum ama az tüketilmek kaydı ile acı bademin sağlık için çok faydalı olduğu belirtiliyor. Küçük çocuklara toksik etkisi olduğu için çocukları kayısı çekirdeği gibi acı bademden de uzak tutmakta fayda varmış.

vistaverde
04-03-2016, 13:22
Merhaba,

Badem yetiştiricisi değilim fakat forumda sorabileceğim başka alan veya konu göremedim.

Bahçemde tohumdan yetişen 3 adet badem fidem var.

Aynı anda ekilmelerine rağmen her birisi farklı boyutta. Özellikle 3 dallı olan yaklaşık 6 ayda 1.5 metre boyuna ulaştı.

Sorum şu : bu 3 dallı genç fidenin bu diğer iki dalını kesmeli miyim? Yoksa bu şekilde büyümesine izin mi vermeliyim?

bu tohumlar komşum tarafından ekildiği için türünü bilemiyorum. Nasıl anlayabilirim?

Sayın üyeler, yok mu sesimi duyan :)

samsatlı02
11-03-2016, 08:30
1 yaşına gelince aşı yaptırmanız gerekiyor şuan dal kesmenize gerek yok

vistaverde
19-03-2016, 14:45
1 yaşına gelince aşı yaptırmanız gerekiyor şuan dal kesmenize gerek yok

teşekkürler sağolun verdiğiniz bilgi için. Aşılamanın da nasıl yapılacağını öğrenmem lazım demek:)

hamitakkuyu
21-03-2016, 20:08
BADEM İLAÇLAMASI YENİ

1--Pembe tomurcuk dönemi
Çiçekler patlamadan patlamak üzereyken kullanılacak ilaç
---Bakıroksiclorür WP 100lt suya 1000 gram atılacak
(Bordo bulamacı)

2---Çiçekler açınca monilya için,
--Luna 100 lt suya 30gram
3--- bademler arpa büyüklüğünde olursa,
--luna 100 Lt suya 30gram ilave olarak
--karate böcek ilacı 100lt suya 25 gram
Bunu karate ilaç ve yaprak gübre(azot,potasyum,fosfor)ile 15 gün arayla tekrarlanacak
4--- Hasat sonrası
Çinko+Bor beraber ikisinide ihtiva eder bir yaprak gübresi
5---fidan dip kurdu olursa
---Colipso

6---Sonbaharda Koruyucu olarak
---Bakıroksiclorür
100Lt suya 2500 Gram
Eksik veya unutulan uygulamaları yazacağım.

B. ÇINAR
23-03-2016, 10:04

sizin ve sitedeki diğier arkadaşlardan aldığım bilgiler doğrultusunda ekdiğim badem çekirdeklerinin % 90 nı kök vermiş diğer çekirdeklerde çatlamış. 150 tanesini kumdan çıkarıp poşetlerin içine toprak koyup içine diktim. herkese teşekkür ederim.

bebeto016
26-03-2016, 12:45
arkadaşlar doguda badem fidan satışı yapan bi arkadaş arıyorum. veya tavsiyede bulunacak bir arkadaş. yaklaşık 300-350 tane özellikle yazıyorum BERTİNA arıyorum.

doguda genelde bertina fidan uretimi-temini bertinayı bilmemekten tercih edilmiyor. ricam elazıgdayım yakın cevreden en yakın bu fidana ulaşabilecegim fidancı veya telefon verebilirmisiniz. telefonum 05056706745

bozkır
26-03-2016, 15:53
Mersin Mut'taki Kemal Cüce Tarıma bir sorun. Belki vardır.

Doku_Kültürcü
26-03-2016, 19:04
Geçen hafta resmini çektiğim acı badem ağacı. Ne kadar doğrudur bilemiyorum ama az tüketilmek kaydı ile acı bademin sağlık için çok faydalı olduğu belirtiliyor. Küçük çocuklara toksik etkisi olduğu için çocukları kayısı çekirdeği gibi acı bademden de uzak tutmakta fayda varmış.

Siyanür içerir. O nedenle kavurmadan tüketilmemesi önerilir. Kavurduğunuzda siyanür buharlaşır. Tehlike kalmaz.

bebeto016
26-03-2016, 23:03
Mersin Mut'taki Kemal Cüce Tarıma bir sorun. Belki vardır.

abim orayla gorustum.. nakliye ucreti ve mesafe olarak elaziga uzak oldugu icin onceligim doguanadolu ve guneydogu fidancilari.. bu cevreden bulabilirsem fidan kaybi ve maliyet konusunda avantajim olur.. urfada uretim enstituleri varmis netten bulamadim ulasulabilecek bir tel adres..

Ali Osman Kara
17-04-2016, 15:16
Merhaba Arkadaşlar,
Uzun zamandır bir bahçe kurma istegindeyim. Halen yapamadım. Deneyimlerini vakit ayırarak buraya aktaran herkese selam ediyorum.
Kararlarınız isabetli, yaptıklarınız bereketli olsun İnşaallah.
Kolay gelsin.

B. ÇINAR
20-04-2016, 08:14
606729

606730

bebeto016
21-04-2016, 10:19
606729

606730

syn. cinar bademleri cimlendirdiginiz fide posetlerinin olculerini biliyormusunuz. sasirtma yapmayip fidan haline geldikten sonrada bu posetlerdemi bekleteceksiniz..

fide posetlerinin olculerini biliyorsaniz yazabilirmisiniz.. bende 310 adet elma cekirdegini cimlendirip sasirtma ile uygun olcude fide posetine taşıyıp 1 yasinda nasi armudu asilamayi dusunuyorum. bu tip bir islev icin uygun fide poseti neyse onu siparis vereyim diyorum.. resimlerden kullandiginiz fide posetinin ebati bana yeterli gibi gorunuyor. ben 13x27 cm dusunuyorum fakat sizinki kac acaba..?

B. ÇINAR
22-04-2016, 07:55
bebeto benim yaptığım 20 x 30 cm poşetler. aşı yapılacak boya gelene kadar poşetlerin içinde bekletecem. çapı 0.5 olunca aşı yapılabiliyormuş tahminim seneye aşı yapılacak hale gelir. aşıdan sonra yerlerine dikecem. ferragnes cinsi aşı yapacağım.

bebeto016
22-04-2016, 10:02
bebeto benim yaptığım 20 x 30 cm poşetler. aşı yapılacak boya gelene kadar poşetlerin içinde bekletecem. çapı 0.5 olunca aşı yapılabiliyormuş tahminim seneye aşı yapılacak hale gelir. aşıdan sonra yerlerine dikecem. ferragnes cinsi aşı yapacağım.

syn. çınar badem kazik koklu oldugu icin posetlerinizin genis olmasi iyi olmus bunun yaninda kazik kokten dolayi yuksekligide yeterli sanirim. 30 cm. ..
ben bodur meyve fidani uretecegim icin sanirim 15-28cm yeterli diye dusunuyorum. kilosunu 8 tl 65 adetten siparis verecem. siz kaca aldiniz ve adeditiniz kacti..

bebeto016
22-04-2016, 10:11
bende nasip olursa kasim gibi 6 donumluk arazime 300-350 adet bertina badem dikmeyi dusunuyorum. suan fidan temin arastirmasi yapiyorum.. dusuncem tel orgulere bodur oldugy icin nasi armuduyla bahceyi cevirmek. bu nedenle hesapli olsun diye naşi leri kendim urwteyim dedim..

gecen yillar ufak tefek badem cekirdegi cimlendirme denemelerim oldu basarisizlikla sonuclandi. birde badem coguru uretebilsem dahi bertina asi kalemi bulamam diye vazgectim.. en iyisi hazir fidan almak..

B. ÇINAR
22-04-2016, 18:36
bende nasip olursa kasim gibi 6 donumluk arazime 300-350 adet bertina badem dikmeyi dusunuyorum. suan fidan temin arastirmasi yapiyorum.. dusuncem tel orgulere bodur oldugy icin nasi armuduyla bahceyi cevirmek. bu nedenle hesapli olsun diye naşi leri kendim urwteyim dedim..

gecen yillar ufak tefek badem cekirdegi cimlendirme denemelerim oldu basarisizlikla sonuclandi. birde badem coguru uretebilsem dahi bertina asi kalemi bulamam diye vazgectim.. en iyisi hazir fidan almak..

benimde ilk denemem idi çekirdekden badem üretmek sitede yazılanları okuyup uygulayınca çekirdeklerin hemen hemn hepsi çıktı. 6 dönüme 300-350 fazla değilmi ? dönüme 40 tane olur diyorlar

bebeto016
22-04-2016, 18:54
6X3 VEYA 4.5x4 (350 ağaç) düşünüyorum. biraz sık olucak . enine dip sürmelerini ot ilacıyla halledip dikine sürecem. olmasa 5x4 dönüme 50 ağaç 300 tane sıkıntı olursa bunada dönebilirim.. mersin bölgesinde 5x4 dikim oldugunu biliyorum. kenarlara tel örgülerede naşi düşünüyorum. damlama sulamaları yeraltında vericem.

badem çekirdekleri çimlendirirken ne gibi durumlara dikkat ettiniz.?

bebeto016
22-04-2016, 18:58

ferragnes in yanında tozlaşma için ferredüelde yapmanız gerekecek. sanırım oranı 1x10 du.. sivas bölgesi biraz don olabilecek bir yer.. ferranges geç çiçeklenen bi tur fakat ondanda daha geç çiçeklenen kendine tozlaşan kendine verimli bertinayı bi düşünün derim.

B. ÇINAR
23-04-2016, 12:03
çekirdekler yeni yani o senenin olsun. nasıl yaptığımı anlatım 5 gün suda beklettim meyva kasalarının içine naylon serdim üzerine 3 cm sıva kumu koydum çrekirdekleri sırasıyla dizdim bir kasaya 50- 60 civarı çekirdek üzerinede 2 cm kum serdim. kum nemli olduğu için sulamadım. kasaları soğuklama ihtiyacı için 1 hafta dışarıda soğukda beklettim burası soğuk olduğu için kum donmuştu. daha sonra kasaları evin bodrumuna koydum 2 ay içindede fidanlar çıktı. şubat ayında çekirdekleri ekmiştim ben

B. ÇINAR
23-04-2016, 12:29
ferragnes in yanında tozlaşma için ferredüelde yapmanız gerekecek. sanırım oranı 1x10 du.. sivas bölgesi biraz don olabilecek bir yer.. ferranges geç çiçeklenen bi tur fakat ondanda daha geç çiçeklenen kendine tozlaşan kendine verimli bertinayı bi düşünün derim.

dün ziraatcı bir arkadaşla konuştum oda 2 ferragnes bir ferradual şeklınde dik diyor. tozlaşmayı tam sağlasın boş çekirdek çıkmasın diyor. bertinayı hiç düşünmedim ferragnes düzenli ürün verdiği için düşünmüştüm.

bebeto016
24-04-2016, 09:42
ferreduelin ticari karı ferranges kadar değildir ferranges diş bademidir ferreduel dişle kırılmaz daha sert ve ferrangesten küçüktür.bence teorik olarak söylenen oranlardaki sayıları dik. maddi olarak kaybın olmasın.

bertinanın artı taraflarını bildiklerimi yazayım:

bertinanın 2 çuvalı 95-100 kg gelir. ferranges ferreduel 45-50 kg gelir.
bertina kendine verimli düzenli verim veren bir cinstir. tozlayıcı ihtiyacı yoktur.
bertina cok iri ve agır gelir. ticari pazarı bu yuzden yuksektir.
bertinanın ikiz oranı yoktur.
bertina en geç çiçeklenen turdur.

tabi bunun yanında benimde en cok begendigim ferrangesin özelliklerinde diş bademi olması ve dikine yetişmesi. bertina yayvandır. ve taş bademidir. ağır gelmesinin sebebi budur.

tozlaşmayı tam yapmak için ferreduel dikmek yerine bahçeye 2 kovan arı koy .. maddi kaybın olmaz. tabi en mantıklısı en iyi bildiğini yapmaktır. karar sizin abicim. hayırlı olur ***.

B. ÇINAR
24-04-2016, 12:05
ferreduelin ticari karı ferranges kadar değildir ferranges diş bademidir ferreduel dişle kırılmaz daha sert ve ferrangesten küçüktür.bence teorik olarak söylenen oranlardaki sayıları dik. maddi olarak kaybın olmasın.

bertina kendine verimli düzenli verim veren bir cinstir. tozlayıcı ihtiyacı yoktur.

tabi bunun yanında benimde en cok begendigim ferrangesin özelliklerinde diş bademi olması ve dikine yetişmesi. bertina yayvandır. ve taş bademidir. ağır gelmesinin sebebi budur.

tozlaşmayı tam yapmak için ferreduel dikmek yerine bahçeye 2 kovan arı koy .. maddi kaybın olmaz. tabi en mantıklısı en iyi bildiğini yapmaktır. karar sizin abicim. hayırlı olur ***.
bertinayı hiç araştırmadım. ferragnes her sene ürün verdiği için seçmiştim yani ağaç bir sene verip diğer sene dinlenmiyor diye biliyorum. fiyat olarak bertina ferragnesden daha ucuz . 100 ağaç üzerinden hesap yapsak 100 ağaç bertinanın kazancı ile , 70 ferragnes+30ferradual ın kazancı aynı olurmu ? bertina her sene düzenli ürün veriyormu ?

B. ÇINAR
24-04-2016, 12:16
düzenli ürün verdiğini yazmışsın atlamışım onu. bertinada mantıklı düşününce. ferragnesi 2x1 dikeceğim için bertinadan kazancı düşük olabilir

bebeto016
24-04-2016, 13:03
düzenli ürün verdiğini yazmışsın atlamışım onu. bertinada mantıklı düşününce. ferragnesi 2x1 dikeceğim için bertinadan kazancı düşük olabilir

ithal bademler her yıl ürün verir.. 1 yıl verip 1 yıl vermeme olayı yerli bademlerde var. 1x2 dikim ile 1x8 dikim arasında tozlaşma getirisi açısından cok fark olacagını düşünmüyorum. ziraatçilerin arılar üzerinde cok durdugunu söyleyebilirim. yinede siz bilirsiniz. bence neye niyetlendiyseniz onu dikin. sonra olumsuz bişey olursa hayıflanmayasınız. cok cok ilerde aklınıza yatmayan bir durum olursa tekrardan çeşit değiştirmek için aşılarsınız.

bence irilik, iç oranı, agırlık, yönünden getiri açısında bertina daha karlı.

fiyatlarını cok bilmiyorum. ferragnes gecen yıl sanırım 10 bertina 8 di. bir sitede gördüm. fiyatlar ne kadar dogru bilmiyorum. ağırlık hesabına vurursan bertina bu hesaba göre yinede daha karlı. bizim burda bademi alırlar iriligine bakarlar buyukse ona göre fiyat verirler. isime bakmazlar.

B. ÇINAR
24-04-2016, 13:25
bertina kafama yattı mantıklı. tek sorun mavi serifikalı aşı kalemi bulmak. ferragnes satan varda bertina bulamadım googleden baktım

bebeto016
24-04-2016, 14:42
bertina kafama yattı mantıklı. tek sorun mavi serifikalı aşı kalemi bulmak. ferragnes satan varda bertina bulamadım googleden baktım

batida bertina doguya gore yaygin dikiliyor.. doguda hic yok denecek kadar az. bilmiyorum ellerinde varmidir fidani var. fakat sertifikali asi kalemi mevcutmudur. sormak lazim. mersin mut ilcesinde kemalcuce tarim..

ertuğrul 37
16-05-2016, 23:19

bertina sadece kemal cüce tarımda var galiba.patenli ürün olabilir.

ertuğrul 37
16-05-2016, 23:32

Badem yapı itibari ile en erken çiçek açan ağaçlardandır.çevrenizde erik,kayısı ve şeftali ağaçları varmı.bu ağaçlar yetişmiyorsa bademin akıbeti aynı olur.geç açan çeşitler FERAGNES ve FERRADUEL ,bunlardan biraz daha geç açan YALTSİNKİ(çift badem oranı yüksek ) ve BERTİNA var.Ama genede ticari olarak riskli.birde mersinde yetişen fidan sivasta nasıl uyum sağlıyacak muamma .isterseniz daha düşük sayı ile başlayın oluyormu olmuyormu denemiş olrsunuz....

ertuğrul 37
16-05-2016, 23:40
Herkese merhaba,

Arkadaşlar, Mardia badem türünü araştıran var mı? İç Anadolu için Mardia bütün sorunları çözmüş gibi gözküyor. Çok çok geç çiçeklenmesi ve iriliği ile tam aranan çeşit sanki. Bilgisi olan, deneyen var mı?

ben geçen sene hobi bahçeme nonpariel,texas,feragnes ve ferraduel diktim.bu senede bertina denicem.bahçe kastamonu -araç. iklim karasal, badem alabilecekmiyim bilmiyorum.

Böyle bir çeşit var ise benim gibiler için çok iyi olur.

B. ÇINAR
17-05-2016, 18:22
Badem yapı itibari ile en erken çiçek açan ağaçlardandır.çevrenizde erik,kayısı ve şeftali ağaçları varmı.bu ağaçlar yetişmiyorsa bademin akıbeti aynı olur.geç açan çeşitler FERAGNES ve FERRADUEL ,bunlardan biraz daha geç açan YALTSİNKİ(çift badem oranı yüksek ) ve BERTİNA var.Ama genede ticari olarak riskli.birde mersinde yetişen fidan sivasta nasıl uyum sağlıyacak muamma .isterseniz daha düşük sayı ile başlayın oluyormu olmuyormu denemiş olrsunuz....

ertuğrul bey. fidanı ben yetişdirdim çekirdekten mersin den hazır fidan almadım. sivas ın gürün ilçesindenim burada kayısı çok olur. malatya kayısısı olur biter bizim burada yeni olgunlaşır tatlanır. erik ve şeftalide var. dağlarda yabani badem var ormancılarda ekti. benim fidanların boyu 20 cm yaklaştı seneye aşı yaptıracam ama hangi cins aşı yaptıracam onu tam bilemiyorum.aklımdaki ferragnes idi ama bertinada hoşuma gitti.

ertuğrul 37
18-05-2016, 09:56
ertuğrul bey. fidanı ben yetişdirdim çekirdekten mersin den hazır fidan almadım. sivas ın gürün ilçesindenim burada kayısı çok olur. malatya kayısısı olur biter bizim burada yeni olgunlaşır tatlanır. erik ve şeftalide var. dağlarda yabani badem var ormancılarda ekti. benim fidanların boyu 20 cm yaklaştı seneye aşı yaptıracam ama hangi cins aşı yaptıracam onu tam bilemiyorum.aklımdaki ferragnes idi ama bertinada hoşuma gitti.

Sayın B.ÇINAR erik,seftali,kayısılar düzenli verim veriyor ise badem de yetişebilir.
Ben şahşen hobiciyim,bende nonpariel,texas,feragnes ve ferraduel var.daha küçükler.1 yaşında. bu senede bertina dikicem.

Feragnes herkes tarafından övülen bir çeşit,dayanıklı ve verimli.meyve boyutuda ideal.ve geç çiçekleniyor.çift badem oranı çok düşük.

Ferraduel feragnese tozlayıcı ,meyveleri feragnese göre daha küçük.

Bertina meyveleri çok büyük, verimli olduğu söyleniyor.

kemal cüce tarımın bahçelerde çektiği videolar var.youtubeden bakabilirsiniz.latif bey ,bertina ,feragnes,ferraduel ve diğer çeşitler görsel olarak anlatılıyor.
bertinanın feragnesten 3-5 gün geç çiçeklendiğini söylüyor.ve feragnes hakkında görüşleri var.

Yalova araştırmada 2000-2001-2002 de yabancı çeşitler araştırılmış.tuono bademi feragnesten önce açtığı kayıtlara geçmiş,yaltsinki(çift tohum oranı yüksek olabilir,araştırın ) de feragnesten geç açtığı grafik olarak verilmiş.
forumda daha önceleri yazan ismi ismail bey olması lazım ,yalova araştırmadan bademle ilgili bilgiler vermişti.
Yalova bahçe kültürleri araştırmanın badem ile ilgili yayınları var.

siz videoları izleyin,yayınları bir araştırın sonra kafanız neye yatarsa ona göre yol oluşturursunuz.
kolay gelsin..

coskunsarıkaya
10-07-2016, 23:45
Sayın Ertuğrul37;

Köyümde bir ağabey badem yetiştiriciliği yapıyor.Rakım 1040 civarı ve karasal iklim.Yolda karşılaştık benim biraz acelem olduğu için kısa konuşma yaptık,tel ini bile almak aklıma gelmedi.

Texas bademinde çeşit değiştirme aşısı yaptırmak istiyor. Texas bademinden hasat zamanı dalından kopmadığından şikayetçi.Diğer çeşitlerinin ne olduğunu sormadım.Nasip olursa, hava şartlarına göre şubat-mart gibi aşı yapmaya gideceğim.Cevizle ilgilendiğimden bahsettim ,boş ver cevizi badem daha iyi dedi.Bademde ilkbahar donlarından sorun olmuyor mu?dedim.Çiçeklenmenin kademeli olarak yaklaşık bir ay kadar sürdüğünü,bir kısmı etkilense de kalanı nın yettiğini söyledi. Bahçeye gitmek için ısrar etti zamanım olmadığı için daha sonra dedim.

Yakında köye gidersem;bakımı,verimi,cinsi sizlerin de sorularınız varsa cevapları paylaşırım.Saygılar iyi akşamlar.

burjuva1981
11-09-2016, 18:23
Bu yıl ilkbahar gec don oldu % 85 hasar olmasına ragmen 480 agactan 250 kilo ya yakin ferragnes hasat ettim perakende 15 tl den satıs yapıyorum herkesin emegi yagli olsun yanliz konya ve civarinda ticari olarak dusunuyorsaniz 3 yil da bir hasat olacak sekilde plan yapin

feast3874
20-09-2016, 13:51
Kayseri yahyalı ilçesinde bağımızın içinde tohumdan yetişmiş bir badem var. Çok verimli bir badem. Her sene güzzel badem veriyor. Yakınlarında başka badem var ama hiçbirinin cinsini bilşmiyorum. Bağdaki bu bademin cinsini öğrenmek istiyorum. Tohumdan badem bahçesi kurmak istiyorum. şayet güzel bir çeşitse bundan aşılamayı düşünüyorum.

slashone
04-10-2016, 12:15
Merhaba;
Foruma yenı dahıl oldum,ismim Fatih yaşım 33 yaşadığım il ; Konya.
Yenı bahçe kuruyorum,19650 m2 nasip olursa badem fidanı ekecem, Ferragnes ve Ferraduel 4*6 aralığında,Konu hakkında tecrubesı olan,Üstad'ların Fikrini almayı isterim
Şu vakte kadar uyguladığım işlemler ;
Kuyusu olan komşumdan 110 luk boru ıle su aldım,
Toprağı derin sürüm yapıldı,
Telle bahçeyi çevirdik,
İp ile agaçların geleceği yerlerin akslarını bulup kireçledik,
Kepçe ile kazı yapılıyor (60 cm eninde kova ile)3 kova malzeme 2 kova dısarı 1 kona yerıne gerı konuluyor,
Mersin muttan badem siparişi verdik,
Damlama hattı ıcın 63 luk boru ve 20 lık damlama borusu aldık,
5 romork yanmıs büyükbaş hayvan gubresını eşit sekılde tarlaya yıktırdık,
Analiz sonuçları 10.10.2016 da netice kazanacak,
Netice de sorum şudur;
Bu adımda ilerde keşke yapsaydım denebilecek bir adımı atlamak istemediğim için ''tecrübeli '' arkadaşlarımın yardımına önerilerine ihtiyacım var.
Saygılarımla.

slashone
04-10-2016, 12:24
Bahçenin Eni 55-57m Boyu 347-355 m Komşudan 3 m çekme yaptık.Kışın sert havalarından korunmak için tel boyuna 1,5m aralıklarla mezarlık selvisi ekmeyi düşünüyoruz.Kuzeye ise çukurlar açtırıp gerektiğinde talaş yakarak soğuk vurmasını engelleyemeye çalışacağız.

kararsız
21-10-2016, 10:33
arkadaşlar bir sorum olacak beni cevaplarsanız memnun olurum badem bahçesi kurulacak toprakta pH değeri kaç olmalıdır.

seddülbahir
25-10-2016, 21:37
arkadaşlar bu sonbahara damlama sulama ve tarla ıslahından sonra 6 dönümlük bir araziye badem bahçesi kuracaz. 2-3 konuda bilgilerinize danışmak istiyorum..

--6 dönüm bir araziye çeşit olarak bertina sayı olarak 350 fidan düşünüyoruz.
-- sulama sıkıntısı yok toprak güçlü kısmen su tutan.
- kısıtlı imkanlarla biraz sık dikim olacak biliyoruz fakat bu sayı olmazsa olmazımız.

hesabımıza göre 4x4.5 **** 6x3 dikim aralıkları bu sayıya denk geliyor.
6x3 enine toprak işlemede zorluk cıkaracak fakat dikine geniş bir alan olacak. bertinada yayvan gelişen bir cins çatı oluşumu 1 mtetre üstünden ve budamada dik gelişen bir form aldırcaz.

sizin tavsiye ve önerilerinizi almak istiyorum. **fidan sayımı düşürmeden** toprak işleme bakım açısından 4x4,5 mi yoksa 6x3 dikim daha uygun. (önerilerinizle beraber)

Sn. Bebeto, Bertina dikiminizi yaptınız mı? Bertina ile ilgili izlenimlerinizi almak isterim.

Dalları yukarı yükselecek şekilde budama fikriniz gerçekte ne derece işleyecek acaba? Emin misiniz? Beslenme, kökler, güneşlenme ve havalanma konusunda sorun olmayacak mı?

Bilgilendirirseniz sevinirim. Saygılar

seddülbahir
25-10-2016, 21:43
Değerli forum üyeleri merhaba. Uzun zamandır forumun okuyucusuyum. Ancak üye olup yazmak yeni nasip oldu. Çanakkale'de Sedddülbahir köyündeyim.

Saygılar

seddülbahir
25-10-2016, 21:48
Bu sene ufak bir bahçemize tohumdan acı badem dikimi yapıyoruz. Ağaçların yerini tutması ve gelişimini takiben ***. aşılayarak ehlileştireceğiz.

Aramızda fidan yetiştiricilerinin de olduğunu görüyorum. Acaba bu tip bir aşılamayı sertifikalandırmak ve ilgili devlet desteklerinden faydalanmak mümkün müdür? Aşılı fidan dikimi düşünmüyorum.

Özellikle Bertina ve Mardia badem çeşitleri dikkatimi çekti. Bu türleri aşılayan/diken ve hakkında bilgi verebilecek var mıdır?

Teşekkürler

seddülbahir
25-10-2016, 21:59

Bertina ve Ferragnes ağaçlarının ağaç başına kg verim değerleri hakkında bilginiz var mı acaba? Sanki Ferragnes daha mı fazla kg badem veriyor?

Bir de yıllara göre verim değerlerinde herhangi bir fark var mı, merak ediyorum.

seddülbahir
25-10-2016, 23:34
Latif beye aşağıdaki videoda Bertina ağacını da gösterdiği için teşekkür ediyorum. Ancak hala daha Bertina büyüdüğünde (10, 15 yaş gibi) ne çapta bir taç yapar ve dolayısıyla kaça kaç dikilmelidir gibi bir bilgi ve fikir edinemedim...

Çanakkale'de belden kırma ufak bahçe traktörleri kullandığımız için ağaçların arasına traktörle girme konusu pek sorun teşkil etmez.

Videoda gördüğüm Ferragnes ler ise daha da büyük ağaçlar yapacak gibi... Videoda verimin (o hasat için) Bertina ve Ferragnes için hemen hemen aynı olduğu söyleniyor. Acaba 10. , 15. yıllarda bu mukayese ne yönde olacak?

Bahsettiğim video: https://youtu.be/tlMzG4bYc4I

bebeto016
16-11-2016, 15:25
Latif beye aşağıdaki videoda Bertina ağacını da gösterdiği için teşekkür ediyorum. Ancak hala daha Bertina büyüdüğünde (10, 15 yaş gibi) ne çapta bir taç yapar ve dolayısıyla kaça kaç dikilmelidir gibi bir bilgi ve fikir edinemedim...

Çanakkale'de belden kırma ufak bahçe traktörleri kullandığımız için ağaçların arasına traktörle girme konusu pek sorun teşkil etmez.

Videoda gördüğüm Ferragnes ler ise daha da büyük ağaçlar yapacak gibi... Videoda verimin (o hasat için) Bertina ve Ferragnes için hemen hemen aynı olduğu söyleniyor. Acaba 10. , 15. yıllarda bu mukayese ne yönde olacak?

Bahsettiğim video: https://youtu.be/tlMzG4bYc4I
Hocam alintinizi yeni gordum bertina ozgul agirligi frrangesinkinden cok daha fazla oldugu icin bertina ferrangesle ayni verime sahip olsada daha agir gelecektir..

Baska bi degisle bertinanin kabugu daha kalin ve buyuk bu yuzden bertinanin agirligi daha fazla ve karlidir..

Ornek: 1 cuval bertina yaklasik 95-100 kg
1cuval ferranges yaklasik 45-50 kg

Dikim araliklariyla ilgilide 6x6 en mantiklisi bertina icin.. 5x5 te idare eder diye dusunuyorum.. bunlarin altı cok sıkıntı verir..

Suan bahce kuruyoruz. Ben 5x4 yaptim .. ama yanlis..risk aliyorum.. bakalim hayirlisi. 4 olan mesafe bakinca cok yakin oluyor. Bunu farkediyor insan.

ramazan-32
04-02-2017, 19:24
İspartada hem bahcem hemde fidan yetirtiricilgi yapiyorum bir ceside takılıp kalmayın bölgemizde hangi çeşit guzel verim verirse onu ekin en önemlisi ilkbahar donlari bahcem 1300 takımda şu an abartmıyorum bahçede 1 mt üzeri kar var yerli ırk badenler bahar siguklarindan etkilenirken bizim bölgede texsas ve nonpariel çeşidi her sene meyve vererek oluyor yol kenarında 4 anaç ağacın var yoldan geçenler yaş iken toplayıp yerler bu hayliyle bile 2 çuval kuru badem topladım bu sene sorularınız olur ise cevap vermeye çalışırım şunu unutmayin şu cok önemli heleki 3 yaşına kadar şu imkanınız yoksa hiç girmeyin

ramazan-32
06-02-2017, 16:10
Nonpareil: 21-22 TL
Teksas: 14-15 TL
Ferragnes: 10 TL
Feraduel: 10 TL
Tuana: 10 TL
Taş Badem: 6 TL

bir sitede yazıyordu 2016 yılı fiyatları diye ben el bademini parekente 25 tl den sattım

acemiciftci
07-02-2017, 19:31
Merhaba yerim Kırklareli'nde, yan komşum arıcı olduğu için bende bademde karar kıldım. Don konusununda zarar görmemek adına bende Bertina düşünüyorum ve birkaç gün içinde fidan siparişini vereceğim. Şimdi deneyimli arkadaşlara sorum şu; bu Bertina nın diğer çeşitlerden fazla su istemesinden başka hiç bir dezavantajı yok gibi duruyor, kendini döllüyor ,çok geç çiçek açıyor hem çok verimli hem de bademleri çok büyük. Tamamda bu özelliklerine rağmen Tarım bakanlığı listesine almıyor, herkes feragnes, ferraduel ekmeye devam ediyor, koca Türkiye'de tek bir firma kısıtlı sayıda üretiyor ayrıca yabancı kaynaklarda da hiç adı geçmiyor. Bunun nedeni nedir sizce ?

Ayrıca ihtiyacım olan miktarda Bertina kalmadığı için (açık kök) fidancı arkadaş Feragnes ve Ferraduel e yönlendiriyor. Nisan sonu Mayıs başı tüplü Bertina alabiliyorum sizce hangisini seçmeliyim.

Şimdiden teşekkürler

Erdem 01
08-02-2017, 09:21
Badem yetiştiriciliğinden anlamam fakat badem sever yemesinden anlarım. Arkadaşın Mersin Gülnar da köylerinde badem bahçesi varmış köydekiler bademle uğraşırmış. Bir naylon torba kabuklu badem hediye etti. İçlerinde birkaçı kabuğu kof gibi çekiçle kolay kırılırken çoğu taş gibi kırılmıyordu. Neredeyse hepsinde iç badem acıydı. Arkadaş ve köydekiler satamadıklarından şikayet ediyor cevize yönelmeye çalışıyorlarmış. Acı bademi sizde yemezsiniz kimse yemek istemez. Ağızda kötü tat bırakıyor. Tatlı çerezlik olan çeşitlerle aşılasalar dikseler pazarlama sorunları kalmayacak diye düşünüyorum. Bahçe kurarken özellikle tatlı olan badem çeşitleriyle kurmaya dikkat edin.

ramazan-32
08-02-2017, 11:16
Senin yediğin acıbadem saten yenmez biz onları ağaçı sağlam olduğu için anaç yapıyoruz.

ramazan-32
08-02-2017, 11:23
acemiciftci telefon verirsen seni ararım sorunlarının cevabını telefonda vereyim.

tarku
08-02-2017, 11:38
Merhaba;
Foruma yenı dahıl oldum,ismim Fatih yaşım 33 yaşadığım il ; Konya.
Yenı bahçe kuruyorum,19650 m2 nasip olursa badem fidanı ekecem, Ferragnes ve Ferraduel 4*6 aralığında,Konu hakkında tecrubesı olan,Üstad'ların Fikrini almayı isterim
Şu vakte kadar uyguladığım işlemler ;
Kuyusu olan komşumdan 110 luk boru ıle su aldım,
Toprağı derin sürüm yapıldı,
Telle bahçeyi çevirdik,
İp ile agaçların geleceği yerlerin akslarını bulup kireçledik,
Kepçe ile kazı yapılıyor (60 cm eninde kova ile)3 kova malzeme 2 kova dısarı 1 kona yerıne gerı konuluyor,
Mersin muttan badem siparişi verdik,
Damlama hattı ıcın 63 luk boru ve 20 lık damlama borusu aldık,
5 romork yanmıs büyükbaş hayvan gubresını eşit sekılde tarlaya yıktırdık,
Analiz sonuçları 10.10.2016 da netice kazanacak,
Netice de sorum şudur;
Bu adımda ilerde keşke yapsaydım denebilecek bir adımı atlamak istemediğim için ''tecrübeli '' arkadaşlarımın yardımına önerilerine ihtiyacım var.
Saygılarımla.

Hayırlı olsun hemşerim.
Bahçenin rakımı kaç? Eğer arazin çukur bir yerde ise sonradan çok üzülürsün. İyice araştırdın mı? Badem için uzun zamandır bende düşünüyorum arazim meyilli ve iki tarafı kanal olmasına rağmen don riskinden dolayı cesaret edemiyorum.

ramazan-32
08-02-2017, 12:10
tarku arkadaş doğru söylemiş arazinin rakımı ile kuzey güney olması bile çok etkili bende konya merkezde oturuyorum bahçe ısparanın bir ilçesinde 2 yer arasında 15 günlük fark var şöyle izah edeyim konya da ağaçlar çiçek açtıkdan 15 gün sonra benim orada açıyor yani konya merkeze göre daha yüksek bir yerde ben badem yetiştirebiliyorum.

acemiciftci
08-02-2017, 14:06
acemiciftci telefon verirsen seni ararım sorunlarının cevabını telefonda vereyim.

Merhaba Ramazan Bey özelden telefonumu gönderdim.

kolay gelsin.

ramazan-32
22-02-2017, 10:08
feradual ,feragnes çeşit bahçesi olan arkadaşlar budama zamanı aşılık göz alma imkanım olurmu

barba1981
13-03-2017, 09:01
Arkadaşlar 8*6 dikimini yaptığım ceviz bahçesinin içinde badem yetiştiriciliği yapabilir miyim?

ramazan-32
20-03-2017, 16:29
Barba teknik olarak sikinti olmaz ceviz geç buyur ama Bademde meyve alacağın zaman ceviz arayı kapatır ben 10 na 10 dilimde yetirtiriyorum geçişler kapatınca bademleri keseceğim

feast3874
04-04-2017, 10:18
Memleketteki 1400 metre rakımlı 7 dönüm tarlama sonbaharda 4x5 şeklinde yaklaşık 400 adet yerli badem tohumu ektim. her çukura yan gelecek şekilde 2 adet badem attım. Bakalım bu sene nisanın sonuna doğru çıkıp çıkmayacakları belli olacak. Etrafını şimdilik çeviremiyorum. ama gücüm yettiğince her fidanın etrafını 3-4 adet çubukla çevirip çukuklarıda telle saracağım. tarlanın olduğu mevkide keçiler ve yaban domuzu var. ayrıca tarlada fare ve çevrede tavşan var. nasıl mücadele edeceğim bimiyorum. şayet bu sene çıkanları kurtarabilirsem ağaçların gövdesine gülleci bulamacı tortusu sürsem faydası olur mu? badem çöğürlerine lauranne ve (cinsini bilmiyorum ama bertina veya tuono bademe çok benziyor) aşılayacağım. aşıyı sanırım seneye yeterli kalınlığa gelirse kalem aşısı, tutmayanlara da haziranda göz aşısı yapacağım. Sizin tavsiye edeceğiniz çeşit hangileri olabilir. Bertina, feragnes ve feraduel yapsam olurmu? Bertinayı feragnes ve feraduelin tozladığını yazıyordu Kemal cüce tarımda.

Ayrıca 30 adette ceviz diktim. Bunlara da fernor, fernette, kaman 1, kaman 5, şebin, bileceik türlerinden hangisini aşılasam daha iyi olur? Okuduklarıma göre Fernor yüksek rakımlara en uygun çeşit görünüyor.

feast3874
19-04-2017, 13:04
Ayrıca 30 adette ceviz diktim. Bunlara da fernor, fernette, kaman 1, kaman 5, şebin, bileceik türlerinden hangisini aşılasam daha iyi olur? Okuduklarıma göre Fernor yüksek rakımlara en uygun çeşit görünüyor.

tarku
19-04-2017, 18:41
Memleketteki 1400 metre rakımlı 7 dönüm tarlama sonbaharda 4x5 şeklinde yaklaşık 400 adet yerli badem tohumu ektim. her çukura yan gelecek şekilde 2 adet badem attım. Bakalım bu sene nisanın sonuna doğru çıkıp çıkmayacakları belli olacak. Etrafını şimdilik çeviremiyorum. ama gücüm yettiğince her fidanın etrafını 3-4 adet çubukla çevirip çukuklarıda telle saracağım. tarlanın olduğu mevkide keçiler ve yaban domuzu var. ayrıca tarlada fare ve çevrede tavşan var. nasıl mücadele edeceğim bimiyorum. şayet bu sene çıkanları kurtarabilirsem ağaçların gövdesine gülleci bulamacı tortusu sürsem faydası olur mu? badem çöğürlerine lauranne ve (cinsini bilmiyorum ama bertina veya tuono bademe çok benziyor) aşılayacağım. aşıyı sanırım seneye yeterli kalınlığa gelirse kalem aşısı, tutmayanlara da haziranda göz aşısı yapacağım. Sizin tavsiye edeceğiniz çeşit hangileri olabilir. Bertina, feragnes ve feraduel yapsam olurmu? Bertinayı feragnes ve feraduelin tozladığını yazıyordu Kemal cüce tarımda.

Bu kadar zahmete giriyorsunuz, İnşallah her şey istediğiniz gibi olur. Çekirdekten badem yetiştirip, aşılamak ve tutmayanları tekrar aşılamak bence çok zahmetli ve uzun zaman isteyen bir iş. 400 tane badem diktiğinize göre bu iş hobi amaçlı değil. Naçizane tavsiyem acı bademe aşı yapmak yerinde aşılı ve sertifikalı fidanla bir kaç sene erken ürün almanız mümkün olur. Fidancılar taş yemicek ya?

feast3874
20-04-2017, 07:51
@tarku;
kimse fidancıları zengin etmek için fidan dikmez. Bahçe kurmak için için diker. Ama istediği çeşitten bahçe kurmak için diker. Bazı fidancıların sattığı mavi sertifikalı fidanlar bile ismine doğru çıkmıyor. Hatta bu sitede arkadaşın birisi aldığı fidanların farklı bir çeşit çıktığını söylemiş. bu birincisi;
İkincisi; Ben tohumdan çöğür yetiştirip, kazık kök sistemini kendi oluşturup, su ihtiyacını kendi karşılayacak şekilde büyüdükten sonra çeşit elde etmek için aşı yapacağım. Benim tarlamda sulama imkanım yok. Onun için çekirdekten yetiştirmeyi tercih ettim.

Erdem 01
20-04-2017, 10:20
Birkaç ay önce deneme amaçlı çerezlik satılan 4-5 çiğ bademi plastik bardaklara toprak doldurup diktim. Hepsi çıktı. Bahçede toprağa dikmek için çıkardığımda bardağın dibine kök toplamış. Gövde 10 cm kadar, Kökler 30cm kadardı elektrik kablosu gibi. Bardağın dibine halka şeklinde dolamıştı.

Diavolo
20-04-2017, 21:43
Neredeyse ektiğim tüm badem çekirdekleri çimlendi :). Foto ekleyeceğim. Yine bu sitede aşı yapmadan verim alınamayacağını okumuştum. Doğru mudur ?

Diavolo
23-04-2017, 15:06
http://i.hizliresim.com/ALvJoL.jpg
http://i.hizliresim.com/m3aLV0.jpg

obahar
03-05-2017, 15:35
2017 bademlerimiz

bebeto016
06-05-2017, 16:46
2017 bademlerimiz

ağaçlarınızın yaşını öğrenebilirmiyim ..

bizde bahçemizi kurduk.. burdan kimseyi kötülemiyorum ama bana ekim kasım ayında beni ara istedigin kadar bertina veririm diyen kişi beni boşa düşürdü. fidan yok dedi ama elinde olupta vermediğini öğrendim. böyle buyuk bir firmanın bu yaptıgını kınıyorum. bizde hayalimizdeki bertina bulamamamız nedeniyle ferranges ferreduel diktik. bazı olumsuz tecrübelerimiz oldu. olsun bu işe başlamak benim için olayı bitirmiştir. 287 adet ferragnes fereeduelle başladık. bu yıl fire verdiklerimizi izlemeye alıcam yeterli olgunluğa ulaşanları aşılayacam .. olmayanların yerine yenisi dikicez.

fidan aralıklarımız 4x5 yaptık. bu sene bıraz su sıkıntısı cekicez fakat halledicem inşallah. fidanlarım küçük olduğu için araziye karpuz ektim. ürünsüz yılları böyle değerlendirmeyi düşünüyorum..ondada umarım kargalarla başım belaya girmez..

obahar
08-05-2017, 08:11
sayın bebeto016 bu bademler feragnes. yaşları 5 ilk 2 yılında yeterli bakım ve sulama yapılamadı. Bahçıvan değiştikten sonraki yıllarda çok güzel bakımları yapıldı ve geçen sene çok güzel verim aldık. bu sene de çok güzeller ama bir böcek çiçekteyken çoğunu yediler. benim kendiminde 1450 rakımda 180 adet feragnes ve faradual bademlerim var 3 yaşında meyve vermeye başladılar fakat her sene illahi bişey çıkıyor bu sene de bakla zınnı diye bi böcek çıktı çiçekleri sildi süpürdü. eminim ki sene ye de başka bişey çıkacak yine olmayacak ama ne yapalım umut dünyası.

tarku
08-05-2017, 16:26
sayın bebeto016 bu bademler feragnes. yaşları 5 ilk 2 yılında yeterli bakım ve sulama yapılamadı. Bahçıvan değiştikten sonraki yıllarda çok güzel bakımları yapıldı ve geçen sene çok güzel verim aldık. bu sene de çok güzeller ama bir böcek çiçekteyken çoğunu yediler. benim kendiminde 1450 rakımda 180 adet feragnes ve faradual bademlerim var 3 yaşında meyve vermeye başladılar fakat her sene illahi bişey çıkıyor bu sene de bakla zınnı diye bi böcek çıktı çiçekleri sildi süpürdü. eminim ki sene ye de başka bişey çıkacak yine olmayacak ama ne yapalım umut dünyası.

Çiftçinin karnını yarmışlar, "40 tane seneye" çıkmış. Başımıza bir hal geldiğinde bizde "seneye" diyoruz ve aklımıza bu söz gelip, gülüyoruz. Artık kısmet "seneye" ;)

feast3874
12-05-2017, 12:55
2016 sonbaharda ektiğim badem çekirdeklerimin bir kısmı çıkmaya başlamış. haftaya gidip kendi gözlerimle göreceğim. İnşallah tamamı çıkarlar. Haftaya foto eklerim.
Bu noktadan sonra benim yapacaklarım şunlar:
1-Etrafını dikenli telle çevireceğim.
2-Haziran ayında aralarını traktörle yüzeysel sürdüreceğim. Sadece ot kontrolü için ve toprağı havalandırmak için.
3-Çıkan bademlerin dibini çapalayacağım.
4-Gübreleme yapıp yapmayacağım konusunda bir fikrim yok. Gübreleme konusunda bahar ayında potasyum-fosfor gübresi topraktan uygulanır. Azot yaz ayında tepeden uygulanır deniyor. Ben bu sene yeni çıkan filizlere gübre vermem gerekiyor mu? Gerekiyorsa ne şekilde hangi gübrelerden vermem gerekiyor? Azot üstten nasıl verilir?Yani yaprak gübresimi vermeliyiz?

bebeto016
12-05-2017, 23:57

şu bakla zınnı denen böcek biçok arkadaşın başına bela. bilmiyorum belki denemişsinizdir calypsoyu bir deneyin derim. rabbim emeklerimizi boşa çıkarmasın.. bizimde armut ve kirazlarda meyve göremememize neden oluyordu cok şükür bu ilaçla iyi bir mücadele sagladık..

eğerki bir çözüm bulamazsanız seneyede çiçek döneminde bakla zınnılar başınıza bela olacaktır..

ALLAH yardımcınız olsun.

yesavas
17-05-2017, 20:31
Merhabalar,
Bizim badem ve armutlarımız var, özellikle armuta musallat oluyor bakla zınnı bademe çok bulaşmıyor, fakat çiçek zamanı calypso yu arazide hazır bulunduruyoruz. Nitekim armutta kullanmak zorunda kaldık. Çiçeğe zararı olmuyor fakat bakla zınnı o kadar hızlı tüketiyor ki çiçeğin dişi organlarını siz zararlıyı teşhis edip ilacı temin edip atmış olmanız bile aslında yeteri kadar vakit vermiş oluyorsunuz böceğe.
Size tavsiyem naçizane şu olur;
Bahçede ot mücadelesini ihmal etmeyin,
Hayvan gübresi bulundurmayın varsa bile ilaçlama yapın,
Çünkü yumurtalarını bu ikisine bırakıyorlar.
Ayrıca bayerin calypso veya aynı etken maddesi aynı olan hektaşın vento isimli ilacı çiçek zamanı bulundurun kullanmazsanız iade edersiniz, kullanmanız gerekirse geç kalmamış olursunuz.

yesavas
17-05-2017, 20:32

Sn obahar,
Geçen sene ağaç başına ne kafar sert kabuklu verim aldınız?
Bu sene ne kadar tahmin ediyorsunuz?

obahar
30-05-2017, 14:35
bu ağaçların yaşı küçük ağaç başına tahmini 5 kg verirler

obahar
03-06-2017, 08:10
ilk foto feragnes ve feradual ağaçlarım diğer 3 foto da çekirdekten diktiğim bademlerim. çekirdekten diktiklerim 6 yaşında feragnes ve feradualler 2014 ocak ayında dikildiler

feast3874
20-06-2017, 09:50
Sonbaharda tohumdan ektigim bademlerim cikmis cok sukur.
%10 gibi fire var. 30-40 cm buyumus. Etrafinin otlatini alip, capasini yaptim.
Bayramdan sonrada arasini kulte ile surdurecegim.
Bu sene gubre vermeme gerek var mi? Verirsem nasil gubre vermeliyim?

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170620/70362c51cda4ece4a8b0ed23831dbc13.jpg

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170620/dea784df71d72f7dc3f2c860f391ccf9.jpg

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170620/aabb3bf083d1684c058028dffbeb9589.jpg

GM Discovery II cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Alphan
24-07-2017, 17:12
Merhaba. Birkaç aydır bademle ilgili araştırmalar yapıyoruz. Bademcilik yapmak istiyoruz ancak İç Anadolu Bölgesi'nde yapabilir miyiz bilemiyoruz. Ağaç var, yetişiyor, biliyorum insanlar da bahçe kuruyor, dikiyor, emek veriyor ancak halihazırda İç Anadolu'da kurulmuş, 5-6 yaşını geçmiş, güzel verim alınan bahçeler var mıdır? Ağaç yetişebilir ama ilkbahar geç donları yüzünden tomurcukları zarar görür, meyve veremez. En büyük çekincemiz bu.

Arazimiz henüz yok. Hazineden kiralamayı veya uygun bir arazi bulursak satın almayı düşünüyoruz. Eğer İç Anadolu'da, özellikle Ankara civarında (Ankara'da ikamet ediyoruz) meyve verimi yüksek olarak badem yetişiyorsa, ona göre arazi bakacağız, yok eğer meyve verimi ilkbahar geç donları sebebiyle düşükse veya 2 yıl alınmıyor, 1 yıl alınıyor, sürekli don vuruyor gibi bir durum var ise İç Anadolu'yu hemen eleyip, Ege ve Akdeniz Bölgeleri'ni düşüneceğiz.

Kafamızdaki soru işaretlerini giderebilecek, İç Anadolu'da olgunlaşmış bahçelerden ve onların verimlerinden örnek verebilecek arkadaşlarımız yardımcı olurlarsa çok sevinirim.

K4GE
07-08-2017, 12:35
Merhaba. Birkaç aydır bademle ilgili araştırmalar yapıyoruz. Bademcilik yapmak istiyoruz ancak İç Anadolu Bölgesi'nde yapabilir miyiz bilemiyoruz. Ağaç var, yetişiyor, biliyorum insanlar da bahçe kuruyor, dikiyor, emek veriyor ancak halihazırda İç Anadolu'da kurulmuş, 5-6 yaşını geçmiş, güzel verim alınan bahçeler var mıdır? Ağaç yetişebilir ama ilkbahar geç donları yüzünden tomurcukları zarar görür, meyve veremez. En büyük çekincemiz bu.

Arazimiz henüz yok. Hazineden kiralamayı veya uygun bir arazi bulursak satın almayı düşünüyoruz. Eğer İç Anadolu'da, özellikle Ankara civarında (Ankara'da ikamet ediyoruz) meyve verimi yüksek olarak badem yetişiyorsa, ona göre arazi bakacağız, yok eğer meyve verimi ilkbahar geç donları sebebiyle düşükse veya 2 yıl alınmıyor, 1 yıl alınıyor, sürekli don vuruyor gibi bir durum var ise İç Anadolu'yu hemen eleyip, Ege ve Akdeniz Bölgeleri'ni düşüneceğiz.

Kafamızdaki soru işaretlerini giderebilecek, İç Anadolu'da olgunlaşmış bahçelerden ve onların verimlerinden örnek verebilecek arkadaşlarımız yardımcı olurlarsa çok sevinirim.

İyi günler, bence ticari olarak düşünüyorsanız iç anadolu bölgesini eleyin. Hobi olarak dikebilirsiniz; ancak ben ticari olarak yapacak olsam daha ılıman bölgeleri tercih ederdim.

Kocaçınar58
20-09-2017, 09:51
Merhaba. yaşadığım yerin rakımı 1330, badem fidanı dikmek ıstedğim yerin rakımı 1550. fidanları çekirdekden yetiştirdim. kışları en fazla - 18 e kadar soğuk oldu. ferragnes ve ferradual cinsini düşünüyorum. öğrenmek istediğim 1550 rakımda badem yetişir mi ?

bebeto016
02-10-2017, 14:48
yerli bademlerin (ana-baba bademi) iç randiman orani nedir... bilgisi olan varmi..

pria
03-10-2017, 12:29
2000 yılında turist olarak California'ya gidip bugün orada entegre tesisleri dahil 20 bin dekar ceviz ve badem dikip 52 ülkeye ihraç eden bu az bulunur başarılı insanımızın Türk tarımına dair kibar eleştirilerini dinliyorum Bloomberg Tv'de..ülkemizde genelde herşey ilkel, katedilecek çoook uzun yolumuz var.

https://www.dunya.com/tekno-trend/geleneksel-yontemlerle-tarim-donemi-bitti-teknoloji-kullanmaliyiz-haberi-365809

feast3874
13-10-2017, 16:13
Arazi büyük olunca ağaçların etrafını sarmak gibi yöntemler maliyetli oluyor.Daha öncede belirtiğim gibi ben ardıç katranı uyguladım.Etkili oldu.
Sayın avanos; benimde kayserinin yahyalı ilçesinde Ekim 2016 da çekirdekten diktiğim 21 dekar badem bahçem(müstakbel):) var. Bu sene çıkanların boyu 1 metreye yakındı. Ama bahar aylarında tavşan ve fareler bir kısmını kemirmiş. Bu sene sohbahar da ardıç katranı sürsem fidanların gövdesine bir zararı olur mu? Yakma gibi zarar. şayet olmazsa bende katran sürmeyi düşünüyorum.

latif.07
02-11-2017, 20:00
Merhaba arkadaşlar buda benim yetiştirdiğim bademlerimden sadece 1 tanesi, fidanın boyu yaklaşık 150 cm ;)

İsmail Aydin
04-11-2017, 17:38
kolay gelsin bizde badem için hazırlık yaptık çıtalar alındı yerleri kepçe ile kazıldı siparişleri bekliyoruz. 5x5 m aralıklarla kazıldı ilk etap 100 tane için uygun dikim zamanı ne zaman
internette 11-12. ay yazıyor. geç sonbahar **** erken kış dönemi yazıyor. cevaplarınız için teşekkürler

feast3874
06-11-2017, 10:18
Arkadaşlar benim tohumdan ektiğim bademler 1 yaşını tamamladı. Bir miktarını koyunlar yadikten sonra aklımız başımıza geldi ve tarlanın çevresini tel örgü ile çevirdik. Önümüzdeki sene bahardan itibaren gübrelemek istiyorum ama badem gübrelemesi ile ilgili net bir bilgi yok. Herkes toprak analizine göre gübreleme en sağlıklısı diyor. Ben henüz analiz yaptırmadım. Yaptırmayı düşünüyorum. Ancak yaptırmasam bile gübrelemeyi düşünüyorum. Fidanlarını gübreleyen arkadaşlardan ricam: hangi tür gübreyi ne zaman kullanıyorsunuz öğrenmek istiyorum. Benim araştırmam sonucunda ulaştığım sonuç: Mart-nisan aylarında FOSFOR ağırlıklı, Mayıs-haziran aylarında AZOT ağırlıklı, Temmuz-ağustos aylarında POTASYUM ağırlıklı gübreler meyve ağaçlarında genel kullanım zamanları. Bu zamanlar badem için de geçerli midir?( Kurak şartlarda sulama yapılmadan yetiştiriliyor)
Ayrıca; Fosfor ve azot fidan çevresine, toprağın kök kısmına mı verilmeli? Potasyum topraktan mı-yapraktan mı verilmeli? Bilgisi olan arkadaşlardan doğru ve sağlıklı bilgi edinmek istiyorum. Herkese Teşekkür ederim.

cey43
10-11-2017, 22:30
aynı sorun benim badem ağaçlarımda da mevcut acaba bu haşereten kurtulmanın bir yolu var mı?

latif.07
10-11-2017, 22:49
Arkadaşlar benim tohumdan ektiğim bademler 1 yaşını tamamladı. Bir miktarını koyunlar yadikten sonra aklımız başımıza geldi ve tarlanın çevresini tel örgü ile çevirdik. Önümüzdeki sene bahardan itibaren gübrelemek istiyorum ama badem gübrelemesi ile ilgili net bir bilgi yok. Herkes toprak analizine göre gübreleme en sağlıklısı diyor. Ben henüz analiz yaptırmadım. Yaptırmayı düşünüyorum. Ancak yaptırmasam bile gübrelemeyi düşünüyorum. Fidanlarını gübreleyen arkadaşlardan ricam: hangi tür gübreyi ne zaman kullanıyorsunuz öğrenmek istiyorum. Benim araştırmam sonucunda ulaştığım sonuç: Mart-nisan aylarında FOSFOR ağırlıklı, Mayıs-haziran aylarında AZOT ağırlıklı, Temmuz-ağustos aylarında POTASYUM ağırlıklı gübreler meyve ağaçlarında genel kullanım zamanları. Bu zamanlar badem için de geçerli midir?( Kurak şartlarda sulama yapılmadan yetiştiriliyor)
Ayrıca; Fosfor ve azot fidan çevresine, toprağın kök kısmına mı verilmeli? Potasyum topraktan mı-yapraktan mı verilmeli? Bilgisi olan arkadaşlardan doğru ve sağlıklı bilgi edinmek istiyorum. Herkese Teşekkür ederim.

Gübreyi aldıgınız yerdeki ''ziraat mühendisi''nden hangi gübreyi ne zaman kulanmanız nasıl kullanmanız ve hangi gübreyi kullanmanız gerektigi hakkında bilgi alsanız sizin için hem maddi hemde manevi anlamda daha karlı olacaktır düşüncesindeyim.

feast3874
13-11-2017, 07:37
Gübreyi aldıgınız yerdeki ''ziraat mühendisi''nden hangi gübreyi ne zaman kulanmanız nasıl kullanmanız ve hangi gübreyi kullanmanız gerektigi hakkında bilgi alsanız sizin için hem maddi hemde manevi anlamda daha karlı olacaktır düşüncesindeyim.

Teşekkür ederim latif bey; ben arkadaşların tecrübelerinden faydalanmak istiyordum. Ne kadar tecrübe o kadar isabetli karar.

kocasedir
20-11-2017, 19:15
İyi günler Antalya Elmalı`da 20 dekar kadar alanda 1100 rakımda hafif eğimli tarlamızda badem dikmeyi düşünüyoruz.Toprak biraz killi ve kireçli.Aynı yere 25 dekar kadar ceviz yaptık.Tarla güneye bakıyor ve kuzeyi yamaçla kapalı bir alan.Etrafta kayısıları genellikle soğuk vurmuyor.Bu yıl sonbaharda ovadaki bitki örtüsü dondan yaprakları karardığında bizim bahçedeki cevizlerde herhangi bir yanık izi yoktu.Bu sene yaşlı ağaçlarda badem oldu.Etrafımızda yeni çeşitlerle kurulan bahçe olmadığı için tereddütteyim.Deneyimli bahçe sahibi arkadaşlardan bu konuda fikirlerini almak isterim.Teşekkürler

kocasedir
20-11-2017, 19:20
Şu anda en popüler çeşit cevizde chandler olduğu gibi bademde de feragnes görünüyor.Yakın zamanda ülkemize gelecek olan İspanyol menşeili Marinada,Tarraco gibi feragnesten daha sonra açan çeşitler hakkında neler düşünüyorsunuz?

feast3874
28-11-2017, 12:13
Badem ağaçlarında-fidanlarında solucan gübresi kullanıp sonuç alan var mı?

egeliim
08-12-2017, 09:15
merhabalar abiler/ kardesler

manisada bagimizin kenarina 2 agac badem ekmek istiyorum ve yerli olsun istiyorum. bunlardanda ak badem ve nurlu bademi sectim. fakat ak badem fidanini internetten arastirdim buldum fakat nurluyu bulamadim. yardimci olurmusunuz ?

bernac03
09-12-2017, 23:39
merhaba; ferragnes çeşidi dikim için internette 6-6 veya 6-7 dikim söylüyor. arazi 150 dönüm. 5-6 dikim aralığı az mı gelir sizce? rica etsem yardımcı olur musunuz

nogaifatih
11-12-2017, 14:50
150 donum dikim icin internettenmi Bilgi istiyorsunuz?
yoksa kamera sakasimi yapiyorsunuz?
her neysede bir referans olmasi icin belirteyim, ben 15 donum icin 5m X 5m dikim yapmistim feragnes ferraduel icin.

latif.07
17-12-2017, 17:33
Bu kış sezonu 40 adet badem çekirdeğini toprak ile buluşturdum. 17 Aralık yani bu gün tohumları toprak ile ancak buluşturabildik Antalyada havalar daha yeni yeni soğumaya başladı önümüzdeki 3 ayı soğuk ve nemli bir şekilde toprak altında geçirsinler soğuk katlama olayını yaşasınlar sonra Allah nasip kısmet ederse poşetlere alacağız. Bademler 1 yaşına geldiklerinde de dilcikli ingiliz aşısı ile erik aşılamayı düşünüyorum bakalım nasip kısmet ;)

Kaganhan
18-12-2017, 21:38
MasaAllah! Allah devamini getirsin

Erdem 01
19-12-2017, 09:28
Ben deneme için kabuklarını kırıp sadece içlerini ektim. Baharda 1 ayda hepsi çimlenip bir karış olmuştu.

feast3874
08-06-2018, 15:43
uzun zamandır kimse bişey yazmamış mevcut badem bahçelerinin son durumu nedir acaba?

serbay
03-07-2018, 13:53
arkadaşlar hepinize merhaba kolay gelsin....
kayseri de bulunan 1400-1500 rakımlı tarlamıza badem dikmeyi düşünüyoruz
böyle bir iş yapsak verim alabilir miyiz
ticari amaçlı bir bahçe yapmak istiyorum
acaba aranızda yüksek rakımlarda bahçe yapanınız var mı
yardımcı olursanız sevinirim
şimdiden teşekkürler

feast3874
16-07-2018, 10:34
arkadaşlar hepinize merhaba kolay gelsin....
kayseri de bulunan 1400-1500 rakımlı tarlamıza badem dikmeyi düşünüyoruz
böyle bir iş yapsak verim alabilir miyiz
ticari amaçlı bir bahçe yapmak istiyorum
acaba aranızda yüksek rakımlarda bahçe yapanınız var mı
yardımcı olursanız sevinirim
şimdiden teşekkürler

Arkadaşlar ben 2 sene önce 1450 rakımlı tarlama çekirdekten 1400 adet badem diktim. %90 oranında çıkış sağlandı. Şayet geçen sene çoğunu koyunlar tepesinden yemeseydi boyları 1,5 metreyi bulmuştu. Şu anda 1 metre civarında boyları var. Ayrıca aynı yerde daha önceden dikilmiş geç çiçek açan yerli badem ağacı var. tahminen 8 yaşında falan. üzerinde 3 kg civarında badem var ve hiç bakım yapılmadan yetişiyor. Sulama yok, ilaç yok, gübre yok. Sizi bu işten vazgeçirmeye çalışanlara kulak asmayın derim. 1150 rakımlı bağımızın içinde bertina cinsi olduğunu tahmin ettiğim bir ağacımız var. Geçen sene ben çırptım meyvelerini. Kabuklu 2 çuval çıktı.Yeşil kabuğu olmadan. Ben diyim 50 kg siz deyin 30 kg. Badem çok dayanıklı bir ağaçtır. Don riski ise türkiyenin her yerinde var. ben 1450 rakımda badem alabiliyorsam demek ki ticari olarak ta yetiştirilebilir. Ben fidanlarımdam 4 yaşında meyve alabilmeyi bekliyorum hayırlısıyla.Acizane benim görüşüm böyle.

medeniyet
30-09-2018, 16:55

Merhaba
Bademleriniz ne durumda merak ediyorum. Ben de tohumdan badem dikmeyi düşünüyorum.

erdem883
10-10-2018, 15:36
Merhabalar. Forumda paylasimlar epey azalmis. Canlandirmak lazim.
Benimde 17 donum civari parca parca badem bahcelerim var. Nonpareil, texas, feragnes, carmel var.
Bu sene gubre ve ilaclama olarak biraz daha organik urunler kullanmak istiyorum. Topraktaki organik madde miktarini artirip toprak ve agaclari daha saglikli kilmak ve verimi artirmak icin.
Bu aralar humik asit yapip yazin yaptigim balik gubresi ile topraga yagmur zamanlari ilaclama makinasi ile spreyleme yapmayi dusunuyorum. Dekara 4kg humik asit ve 5,5kg balik gubresi
Ayrica ciceklenmeden hemen once de uygulayacagim.
Bu arada uygulama icine sivi yarasa gubresi dusunuyorum. Dekara 500cc gibi.
Yarasa gubresini ayrica yapraktan, meyve gelisim doneminde sık sık uygulayacagim.
Birde solucan gubresi cayini arastiriyorum. Duzenegi kurabilirsem cayla gubreyi desteklemek amacim.
Yorumlarinizi bekliyorum.

KURSAT8005
04-11-2018, 15:47
- Arkadaşlar Kırıkkale'de 2009 yılında 4000 adet %80 i teksas olan badem diktim. Ağaçlar 10 yaşında Daha 1 kg ürün satmadım. düzenli soğuk vuruyor. İçanadolu da iseniz Teksastan uzak durun.
- Agaç ara mesafesi toprağın durumuna göre 3 metreye kadar olur. 6 metre dikmiştim toprak güçsüz olduğundan dolayı ağaçlar çok büyümedi. Şimdi aralara birer ağaç daha dikecem. 75 dönümde halledecegim işi 150 dönümde hallediyorum şu an. yani maliyetleri bilgisizlikten 2 kat ödüyorum.

Safa-
15-11-2018, 10:02
Merhabalar.Ben Kastamonu'da Badem yetiştirmek istiyorum.Yaşadığım bölgede erken don görülüyor.Yıllık yağış miktarı 480mm.
Badem yetiştiriciliği hakkında tecrübelerinizi paylaşır mısınız?

Safa-
15-11-2018, 10:04
Bu kış sezonu 40 adet badem çekirdeğini toprak ile buluşturdum. 17 Aralık yani bu gün tohumları toprak ile ancak buluşturabildik Antalyada havalar daha yeni yeni soğumaya başladı önümüzdeki 3 ayı soğuk ve nemli bir şekilde toprak altında geçirsinler soğuk katlama olayını yaşasınlar sonra Allah nasip kısmet ederse poşetlere alacağız. Bademler 1 yaşına geldiklerinde de dilcikli ingiliz aşısı ile erik aşılamayı düşünüyorum bakalım nasip kısmet ;)
Merhabalar.Fidanlarınız ne durmda şu an.Ben de Badem dikmeyi düşünüyorum.Tecrübelerinizi paylaşır mısınız?

selim_50
15-11-2018, 13:51
hepinize kolay gelsin arkadaşlar; Nevşehir 1400 rakımda 10 adet non pareil ve teksas badem ağacım var 10 yaşındalar, her yıl düzenli meyve oluşturuyor, ama ihmal edip iç kurdu ilaçlaması yapmadığım için hasata yakın meyvelerde sararma ve dökülmeler oluyor, yılda en az iki defa iç kurdu ilaçlaması ile mükemmel ürün alınabiliyor, araziniz yamaç ve don çukuru oluşturmuyorsa yükseklik sıkıntı yaratmıyor.

feast3874
16-11-2018, 13:20
Merhaba
Bademleriniz ne durumda merak ediyorum. Ben de tohumdan badem dikmeyi düşünüyorum.
2 sene önce sonbaharda diktiklerim bu sene ikinci yapraklanmasını bitirdi. Henüz hiç gübre kullanmadım. İlk sene koyunlar yediği için gelişimi biraz yavaş oldu ama şu anda boyları ortalama 1 metre civarında, dallanması güzel. Ben bir kısmına sonbaharda yonga göz aşısı yaptım, ilkbaharda tutanlar belli olacak, tutmayanlara yeniden aşı yapacağım. Mart-nisan gibi çapalayarak dibine dap gübresi vermeyi düşünüyorum.Nisandan sonra da düzenli olarak yapraktan humik asit ve yaprak gübresi vermeyi planlıyorum. Sanırım 4. yapraklanmasında meyvelerini görebileceğimi umuyorum inşallah.

TUĞRULÜNAL
18-11-2018, 11:33
Merhabalar.Ben Kastamonu'da Badem yetiştirmek istiyorum.Yaşadığım bölgede erken don görülüyor.Yıllık yağış miktarı 480mm.
Badem yetiştiriciliği hakkında tecrübelerinizi paylaşır mısınız?

Merhaba;
Öncelikle hoşgeldiniz diyorum,
Badem yetiştirmekten kastınız nedir,hobi amaçlı mı ,yoksa kapama bahçe olarakmı.Yarı ticari ,yarı hobimi.
-Kapama bahçe düşünüyor iseniz, dönüm belirtiniz.
-Toprak durumu.tahlil yapıldımı.
-Su durumu
-Eğimli tarlamı
-Don çukuru oluşuyormu,ilkbahar geç donları kastamonuda sürekli tekrarlanıyor, belirtiğiniz gibi.
-Tecrübeniz,hatta yaşınız bile önemli.
-Hatta bütçeniz- Parasal durumlar-.
-Zaman durumu,ilgilenebilecekmisiniz veya ilgilenecek kim var.
-Bide ilçe ve bölge olarak belirtmeniz lazım ki ,o bölgeyi tanıyan biride sorunuza cevap verebilir.

TUĞRULÜNAL
18-11-2018, 11:40
2 sene önce sonbaharda diktiklerim bu sene ikinci yapraklanmasını bitirdi. Henüz hiç gübre kullanmadım. İlk sene koyunlar yediği için gelişimi biraz yavaş oldu ama şu anda boyları ortalama 1 metre civarında, dallanması güzel. Ben bir kısmına sonbaharda yonga göz aşısı yaptım, ilkbaharda tutanlar belli olacak, tutmayanlara yeniden aşı yapacağım. Mart-nisan gibi çapalayarak dibine dap gübresi vermeyi düşünüyorum.Nisandan sonra da düzenli olarak yapraktan humik asit ve yaprak gübresi vermeyi planlıyorum. Sanırım 4. yapraklanmasında meyvelerini görebileceğimi umuyorum inşallah.

Merhaba;
Aşılarınız feragnes,ferraduel ve bertina olarakmı yaptınız.
Yeni bir çeşit daha var ,MARİNADA diye ,bilginiz varmı.Feragnesten geç çiçeklenen ,kendini tozlayan diye satılmakta.Çok övüyorlar, Ekiz fidancılığın sitesinde gördüm,denemeyi düşünürmüsünüz.

feast3874
19-11-2018, 07:15
Merhaba;
Aşılarınız feragnes,ferraduel ve bertina olarakmı yaptınız.
Yeni bir çeşit daha var ,MARİNADA diye ,bilginiz varmı.Feragnesten geç çiçeklenen ,kendini tozlayan diye satılmakta.Çok övüyorlar, Ekiz fidancılığın sitesinde gördüm,denemeyi düşünürmüsünüz.
Şimdilik 100 adet bertina aşıladım. İlkbaharda feragnes aşı kalemi bulabilirsem aşılayacağım. MARİNADA VAİRO gibi türler kemal cüce tarımda sadece. Onlarda 400 adet fidandan aşağı satmıyorlar. Şimdilik böyle.

KURSAT8005
20-11-2018, 13:06
Arkadaşlar don mücadelesinde; don görülebilecek günlerde damlama sulamadan sıcak su vererek kurtulabilirsiniz.

rlcalikoglu
23-11-2018, 17:45
Merhaba,
Budama ile ilgili sorum olacak. 3 yaşında 45 tane ferragnes ağaçlarım var. Gelişimleri güzel. Bir metrelik sürgünler var. Budama yapılırken uç alımı yapmak gerekir mi yoksa seyreltme mi yapmak gerekiyor. Okuduğum kadarı ile uç alımları yapıldığında badem meyve vermiyor, dallanmaya gidiyor. Bu konuda beni aydınlatırsanız çok sevinirim

iyi akşamlar

blk55
14-12-2018, 14:27
Herkese merhaba, bol kazançlı bir yıl diliyorum. Ben Amasya'da 5 dekarlık bahçeye 1500 acı badem tohumu ektim. Bu yıl ağustos ayında Bertina makado vairo gibi çeşitlerle aşılamak istiyorum. Acaba kalem bulabilecegim arkadaşlar yardımcı olabilir mi. İlgili alaka gösteren herkese teşekkür ederim. Selam ve saygılarımla.

Songur35
17-12-2018, 23:20
%35 civarı

rlcalikoglu
10-02-2019, 18:38
merhaba,

badem çiçek buketlerini kaç yıllık dal üzerinde yapıyor. Çiçekler minimum kaç yıllık dal üzerinde açıyor? teşekkür ederim

Alpax
27-02-2019, 11:13
***. Ben bugün katıldım. Mardinde 25 dönümlük arazinin hepsini badem yapmak istiorum. Tavsiye eder misiniz? Bir de ağaç verimliliği konusunda bilgi alacağım bir merci var mı? Danışmanlık hizmeti de olur. Yani yaklaşık 50 bin tl koycam bu işe kaç yıl sonra acaba karşılığını yavaşta olsa alırım? Ne çok sorum varmış yahu:) çok tskelr arkadaslar

AkisSoftware
27-02-2019, 12:07
***. Ben bugün katıldım. Mardinde 25 dönümlük arazinin hepsini badem yapmak istiorum. Tavsiye eder misiniz? Bir de ağaç verimliliği konusunda bilgi alacağım bir merci var mı? Danışmanlık hizmeti de olur. Yani yaklaşık 50 bin tl koycam bu işe kaç yıl sonra acaba karşılığını yavaşta olsa alırım? Ne çok sorum varmış yahu:) çok tskelr arkadaslar

Hoşgeldiniz.
Bu 4 çeşit badem soğuk iklim için uygun. Hepsinden karışık almanız avantajınıza olacaktır.

ÇEŞİT: PİCANTİLİ
ÖZELLİĞİ: ABD ORİJİNLİ ÇOK GEÇ ÇİÇEK AÇAR %55 RANDIMANLI
TOZLAYICILARI: YALTSİNKİ,PRİMORSKİ,NİLTSİNKİ

ÇEŞİT: YALTSİNKİ
ÖZELLİĞİ: GEÇ ÇİÇEKLENİR. %53 RANDIMANLI
TOZLAYICILARI: PRİMORSKİ,PİCANTİLİ

ÇEŞİT: PRİMORSKİ
ÖZELLİĞİ: ÇOK GEÇÇİ BİR ÇEŞİT. %41 RANDIMANLI
TOZLAYICILARI: NİLTSİNKİ,YALTSİNKİ,PİCANTİLİ

ÇEŞİT: NİLTSİNKİ
ÖZELLİĞİ: GEÇ ÇİÇEKLENİR.
TOZLAYICILARI: PİCANTİLİ,PRİMORSKİ

Alpax
01-03-2019, 09:52
Cokk tesekkürler

Alpax
01-03-2019, 09:52
Çok tesekkurler

TUĞRULÜNAL
04-03-2019, 02:38

sn Alpax
50 bin tl parayı gözden çıkardıysanız önce badem forumlarını tek tek okuyun.Hiç birini atlamayın.
Badem bölümünü okuduktan sonra kendiniz karar verirsiniz,yapabilirmisiniz ,yapamazmısınız. Dışardan göründüğü kadar KOLAY ve KARLI değildir.
Ayrıca 25 dönüm az değil ,bence profesyonel yardım almanızda fayda var.

TUĞRULÜNAL
05-03-2019, 00:31
Hoşgeldiniz.
Bu 4 çeşit badem soğuk iklim için uygun. Hepsinden karışık almanız avantajınıza olacaktır.

ÇEŞİT: PİCANTİLİ
ÖZELLİĞİ: ABD ORİJİNLİ ÇOK GEÇ ÇİÇEK AÇAR %55 RANDIMANLI
TOZLAYICILARI: YALTSİNKİ,PRİMORSKİ,NİLTSİNKİ

ÇEŞİT: YALTSİNKİ
ÖZELLİĞİ: GEÇ ÇİÇEKLENİR. %53 RANDIMANLI
TOZLAYICILARI: PRİMORSKİ,PİCANTİLİ

ÇEŞİT: PRİMORSKİ
ÖZELLİĞİ: ÇOK GEÇÇİ BİR ÇEŞİT. %41 RANDIMANLI
TOZLAYICILARI: NİLTSİNKİ,YALTSİNKİ,PİCANTİLİ

ÇEŞİT: NİLTSİNKİ
ÖZELLİĞİ: GEÇ ÇİÇEKLENİR.
TOZLAYICILARI: PİCANTİLİ,PRİMORSKİ

Merhaba
Arkadaşım ,bu çeşitler biraz eskide kaldı.Belki üreten bile yoktur şuanda.
Bu yazdığın çeşitler kayıtlara ,hep ikiz oranı yüksek çeşitler olmuş. İkiz meyva kaliteyide,fiyatıda düşürüyor.
Şuan Avrupa bölgesi çok farklı çeşitlere yönelmiş durumda.Özellikle ispanya.

Yenil nesil olarak badem çeşitleri,
VAİRO - MARİNADA -MAKAKO - BERTİNA -TUONO - MARTA - LAURENNE gibi çeşitler.İkiz badem oranı sıfıra yakın.Bunların birçoğu faragnesten bile geç açan,çoğu kendine verimli,tozlayıcı istemeyen,verimli ve kaliteli çeşitler.
Dünya ile rekabet etmek ve yurtiçine satış yapılmak isteniyorsa kaliteli çeşitler ile bahçe kurulması lazım.
Veya standart olarak FARAGNES-FERRADUEL çeşitleride idara eder.
Kendisi için üç-beş tane ekenler hariç,onlar istediği çeşitleri ekebilirder.

AkisSoftware
05-03-2019, 06:24
Evet haklisiniz surekli yeni turler cikiyor. Ben boyle bir yatirim yapacak olsam(Abd biraz tuzlu olur) bademde soz sahibi bir ulkeye 1 haftalik seyahat eder ilgili firmalari gorur tavsiye ve alabilirsem celik alir gelirdim.

Soylediginiz gibi iyi arastirmak ve ona gore karar vermek gerekir.

Rbull
30-03-2019, 18:46
Selamün aleyküm arkadaşlar Diyarbakır’dan yazıyorum uzun süredir akılımda olan bir iş olan badem ekimi hakkında değerli bilgilerinizden yararlanmak için yazma gereği duydum iklim koşulları gereği soğuk don erken vuruyor bizim buralarda 20 25 dönümlük bir arazide ekmeyi düşünüyorum bu konudaki tecrübelerinizden yararlanmak istiyorum kaç yaş fidan ekim için uygun? Toprak Analizi şart mı? Ekim hangi dönemde yapılmalı bu şartlarda? Hangi fidan çeşidini öneriyorsunuz? cevaplarsanız sevinirim teşekkürler.

AkisSoftware
30-03-2019, 19:52
Aradiginiz cogu cevap yukardaki konularda mevcut. Yeni yeni cesitler arastirmak gerek. Toprak analizi her bitki icin sart. Ciddi bir yatirim dusunuyorsaniz bademin anavatani abdye gidip arastirmak gerek diye dusunuyorum.

Rbull
30-03-2019, 22:48
Makako fidan çeşidi hakkında ne düşünüyorsunuz yorumlarda göremedimde

TUĞRULÜNAL
31-03-2019, 21:15
Selamün aleyküm arkadaşlar Diyarbakır’dan yazıyorum uzun süredir akılımda olan bir iş olan badem ekimi hakkında değerli bilgilerinizden yararlanmak için yazma gereği duydum iklim koşulları gereği soğuk don erken vuruyor bizim buralarda 20 25 dönümlük bir arazide ekmeyi düşünüyorum bu konudaki tecrübelerinizden yararlanmak istiyorum kaç yaş fidan ekim için uygun? Toprak Analizi şart mı? Ekim hangi dönemde yapılmalı bu şartlarda? Hangi fidan çeşidini öneriyorsunuz? cevaplarsanız sevinirim teşekkürler.

merhaba,
Bu konuda uzman değilim,hobi olarak yapıyorum.Badem- ceviz ve diğer türler.
Yanlış anlaşılmasın.Yukarıda yazdığın sorulara bakınca,soru cevap şeklinde sonuç elde etmen baya zor.
Acele etmeden,Bütün badem sayfalarını tek tek okuman lazım.Ondan sonra karar vereceksin yapabilirmisin ,yapamazmısın.Dışardan görüldüğü kadar kolay ve karlı değildir.Tarım işleri.
20-25 dönüm az bir rakam değil sonuçta.Maliyeti yüksek olur.

-Makako cinsi içinde,Ekiz fidancılıkta görünüyor,Yenibir çeşit,Tozlayıcı istemeyen ,Feragnesten 16 - 18 gün geç çiçeklendiği yazılıyor.

-Yine aklına takılan soru olursada,bildiğimiz kadar cevaplamaya çalışırız.

akadsi2002
01-07-2019, 10:07
Makako fidan çeşidi hakkında ne düşünüyorsunuz yorumlarda göremedimde

Uzun süredir araştırıyorum bu çeşidi. Uydu görüntüleri ile don çukuru olup olmadığına baktırdım önce . 10 dönüm araziye 6x5 aralıklarla dikeceğim . Rakım 1200 üzeri ise feragnesten önce bunu tercih etmeniz önemli . Geç çiçek açıyor ve kış uykusuna erken giriyor .Arazinin tel çevirme işini malzemeleri kendiniz alarak be günlük işçi tutarak neredeyse yarı yarıya düşürebilirsiniz. Ben 18000 liralık maliyeti 11000 liraya düşürdüm . Kasım gibi çukurlarınızı mutlaka açtırın toprak havalansın .Bademde tüplü fidan önemli tutma oranı çok daha yüksek . Fidan mavi sertifikalı olursa dönümüne 380 lira desteği var . Dikimde alt toprak karışımında 250 gram leonardit yanmış koyun gübresi ve 200 gram 3 15 gübre önerdiler . Rüzgârlı bir bölge ise mutlaka tahta ile destekleyin .

Saphire
23-10-2019, 09:51
Arkadaşlar merhaba,
bizim de 6 dekarlık bir tarlaya badem ekme düşüncemiz var fakat fidan konusunda karar veremedik. Deneyimli arkadaşlar yorum yapıp yardımcı olursa sevinirim.
Tarla konumu: Afyonkarahisarda, Güneye bakıyor, hafif eğim var (1200-1195m şeklinde)
Rakım: 1200
Kışın oldukça soğuk geçiyor, örneğin bu yıl her sene olan erikler hiç olmadı (ama sanırım bu yıl çevre illerde de aynı sorun yaşanmış)
Sulama Suyu Durumu: Tarlaya Jeofizik etüt yaptırdık. Afyondan bir firma yaptı. 3 noktadan yapıldı. Fakat su sondajı için riskli diye rapor yazmışlar. Biz de tarlanın en üst yerine bir havuz yapıp 5 km ilerdeki barajdan tanker ile su taşıyıp, biraz da yağmur suyunu depolayarak bir çözüm bulmaya çalışacağız.

Düşündüğümüz ve bize önerilen badem fidan türü: BERTİNA

Çevremizde 20 km ilerde Sandıklı Sorkun köyünde Ferragnes çeşiti ile ekilmiş bir bahçe var verim fena değil ama bizim orası daha soğuk oluyor.

- Fidan çeşiti haricinde tarladaki toprak için toprak analizi yaptırıp ne tür anaç fidanı kullanılacak ona karar verilecek.
- Tarlaya 100 cm ye kadar güçlü bir traktör ile patlatma yapılacak.
- Yaklaşık 250 metre tek çekilecek.
- Fidan dikilecek aralıklar belirlenip kuyuları kazılacak.
- Fidan dikimi sırasında fidan çukuruna 1 kürek yanmış hayvan gübresi hazır edilecek.

başka unuttuğum bir şey var mı?

sanırım dikim işlemi bu sene yetişmeyecek(tel çekilmesi vs. durumları sebebi ile).

bayrooo
07-11-2019, 21:54
Kireç ve 1200 rakım için ideal cins nedir sizce? Makako soğuk için uygun ama kirece en uygun hangisi acaba?

Saphire
08-11-2019, 14:52
Kireç ve 1200 rakım için ideal cins nedir sizce? Makako soğuk için uygun ama kirece en uygun hangisi acaba?
Badem genelde kirece dayanıklı ama bunun için sanırım kükürt takviyesi ile bir çözüm bulunabilir.

rlcalikoglu
15-01-2020, 20:09
merhaba, ferragnes badem de tozlayıcı olmadan hiç mi meyve vermez yoksa verim mi düşer? bu sorunun yanıtını hiç bir yerde bulamadım. yardımcı olursanız çok sevinirim. selamlar

Cingim
22-01-2020, 18:50
Herkese merhabalar, uzun süredir takip ettiğim ve birçok kez forumdaki konulardan istifade ettiğim bu alana birşeyler sormak bu güne kısmetmiş ; 950 rakımlı kapadokya bölgesinde bine yakın ferragnes ve ferraduelden oluşan 8 yaşında badem bahçem var,çiçeklenme Nisa’nın ilk haftasında olmakta;
1- 3/15 gübre İl tarım tarafından önerilmekte geçen sene ilk defa Şubat ayı sonuna doğru kullandım ve yine ilk defa gözlemlediğim irili ufaklı (1cm çap ile,3-4mm çap arası)çok sayıda çağla oluştu ilerleyen haftalarda küçüklerin hepsi döküldü sadece iriler kaldı. Bu tozlaşma sorunu mu yoksa 3/15 gübre ile ilişkili midir?(kendimin ve yakınlarda arı kovanları mevcuttur)
2-İlkbaharda verile bordo bulamacının çiçek gözleri üzerine olumsuz etkisi olabilir mi, Nİsanda çiçeklendiği gözönüne alınırsa en geç ne zaman verilmelidir?
Bilgisi , önerisi,tecrübesi olanların katkı vermesi dileğiyle teşekkür ederim...

bulent6464
30-01-2020, 10:11
arkadaşlar merhaba; malatya hekimhan ilçesi köyüne ekim yapamak istiyorum. sizce cevizmi bademmi ?

AkisSoftware
30-01-2020, 11:45
arkadaşlar merhaba; malatya hekimhan ilçesi köyüne ekim yapamak istiyorum. sizce cevizmi bademmi ?

Birer adet ve bir çok farklı çeşit dikimi yapabilirsiniz. Örneğin ben öyle yapıyorum. Geçen sene 2 çeşit badem fidanı aldım. Bugün 5 farklı çeşit badem fidanı daha aldım. Bunları da dikip bir kaç yıl gözlem yapacağım. Ardından çeşide karar verip ya çelikten ya da yeni fidan alarak çok sayıda dikim yapacağım...

Aynı durum ceviz içinde geçerli.

Sorunuza bu ya da şu diye kimse cevap veremez. Kendi sorunuzu kendiniz yanıtlayın lütfen.

selim_50
30-01-2020, 12:34
1- 3/15 gübre İl tarım tarafından önerilmekte geçen sene ilk defa Şubat ayı sonuna doğru kullandım ve yine ilk defa gözlemlediğim irili ufaklı (1cm çap ile,3-4mm çap arası)çok sayıda çağla oluştu ilerleyen haftalarda küçüklerin hepsi döküldü sadece iriler kaldı. Bu tozlaşma sorunu mu yoksa 3/15 gübre ile ilişkili midir?(kendimin ve yakınlarda arı kovanları mevcuttur)
2-İlkbaharda verile bordo bulamacının çiçek gözleri üzerine olumsuz etkisi olabilir mi, Nİsanda çiçeklendiği gözönüne alınırsa en geç ne zaman verilmelidir?
Bilgisi , önerisi,tecrübesi olanların katkı vermesi dileğiyle teşekkür ederim...[/QUOTE]

sayın cingim, 1-2019 yılı itibarıyla aynı sorun benim ağaçlarda da oluştu, galiba aşırı meyve yükünden ve besin eksikliğinden dolayı ağaç silkme yaptı **** daha önceden soğuk vurduğu için dökülmeler oluştu, hasata yakın zamanda ise nerdeyse meyvelerin yarıdan fazlası kurudu,
2-Belirtmiş olduğun sorun bordo bulamacı ile ilgili değil, borda bulamacını tomurcukların beyaz veya pembemsi kısmı gözükmeden vurman gerekiyor, eğer bordo bulamacının oranı yüksekse tomurcuklarda yanmalar oluyor,

evandevan5
30-01-2020, 15:31
Birer adet ve bir çok farklı çeşit dikimi yapabilirsiniz. Örneğin ben öyle yapıyorum. Geçen sene 2 çeşit badem fidanı aldım. Bugün 5 farklı çeşit badem fidanı daha aldım. Bunları da dikip bir kaç yıl gözlem yapacağım. Ardından çeşide karar verip ya çelikten ya da yeni fidan alarak çok sayıda dikim yapacağım...

Sorunuza bu ya da şu diye kimse cevap veremez. Kendi sorunuzu kendiniz yanıtlayın lütfen.

valla yemesi güzel oluyor diyet yaparken badem daha güzel.

AkisSoftware
30-01-2020, 17:07
valla yemesi güzel oluyor diyet yaparken badem daha güzel.

Dunya kadar faydasi var. Yesili ayri guzel, kurusu ayri guzel. Ticari olarakta cok mantikli...

HD33
02-03-2020, 12:58
Merhaba bademseverler ..HD kalitesiyle yanınızdayım..selamlar ..foruma Mersin den yeni katıldım ..dikim için toprak zenginleştirmesine dönük ne yapılabilir..sulama nasıl yapılmalı , toprak havalandırması sürüm şart mı ??

rlcalikoglu
07-03-2020, 18:53
arkadaşlar merhaba, ferragnes veya ferraduel hiç tozlayıcısı olmasa yine meyve verir mi? yoksa hiç mi meyve vermez. tecrübe eden varsa bilgi verebilir mi?

TUĞRULÜNAL
09-05-2020, 22:48
arkadaşlar merhaba, ferragnes veya ferraduel hiç tozlayıcısı olmasa yine meyve verir mi? yoksa hiç mi meyve vermez. tecrübe eden varsa bilgi verebilir mi?
MERHABA
Sorunuzun cevabını yeni verebildim,çünkü badem ağaçlarında ilk defa meyva gördük.Bu sene don zarar vermedi.Meyva veriyor.Feragneste güzel çeğla oluştu.
Bende 1 adet feragnes var,ferradeul vardı kurudu.Teksas var.nonperiel var.2015 yılında dikildi.Hepsi badem verdi bu sene ilk defa .Kurttan -kuştan koruyabilirsek yaz sonunda kaç kilo çıktı ,isimlerine doğruluk,kabuk kalınlığı vs. teknik bilgileri paylaşırım.

Buğra DRC
15-05-2020, 22:16
Merhaba;
Forumu uzun zamandır takip ediyorum ve yazılanları severek okuyorum.Bilgi gerçekten paylaştıkça güzel.Artık sadece bir takipçi değil icraat adamı olabilmek adına foruma üye olmak ve sizlerin bilgi birikiminden işe başlamadan önce doğru kararlar verebilmek için faydalanmak istedim.
Biraz kendimden bahsedeyim.Adım Buğra.41 yaşındayım.Ankara'da ikamet ediyorum.Yıllarca Tıbbi Mümessillik, Bankacılık, Sigortacılık gibi farklı alanlarda çalıştım ve halen ortaklı bir sigorta acenteliğim mevcut.Ankara Üniversitesi Rus Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum ancak maalesef kendi branşımda hiç çalışamadım.
Uzun yıllardır tarım ile uğraşmak gibi bir amacım vardı ve bu amaca son dönemde biraz daha yakınlaştım.İkinci Üniversite olarak AOF Tarım Bölümünü kısmetse bu sene bitireceğim.
Bu işi artık meslek haline getirebilmek için de Ekim ayında Beypazarı'nda 16.000m2'lik bir tarla satın aldım. Tarla Doğu Güney Batı Cepheli.Bir vadinin yan sırtında bulunuyor vadinin karşısı orman ve devlet arazisi,oldukça sık ve çamlık.Tarlada eğim kademeli şekilde artıyor ancak en düşük kısımda bile insan rahatlıkla ayakta durabiliyor(%kaç eğim olduğunu bilemiyorum). Köy tamamen hayvancılıkla uğraşıyor ve tarım yok denecek kadar az.Tarla konum olarak köyün yukarısında ve köye mesafe olarak yaklaşık 1.5km uzaklıkta.Kadastro yolu mevcut ancak kışın 4x4 bir araçla gidilebilir çünkü biraz tırmanıyorsunuz.Şuan içerisinde yabani erik,armut,ahlat ve sumak bulunuyor.Yabani erik sayısı o kadar fazla ki bazı yerlerde geçiş yok.Hiç sürülmemiş ve zemin parça kayalı çok büyük kayalar yok ama yine de iyi bir temizlik gerekecek.Tarlanın önündeki kadastro yolunun altından DSİ Köye ana su borusunu götürmüş ancak köyün çeşmesini besleyen su kaynağı tarlaya yaklaşık 500mt mesafede.Suyu imkan olursa buradan almayı hedefliyorum.
Ben buraya Badem dikmeyi düşünüyorum.Rakım 1280 - 1350mt.
Şimdi gelelim sorularıma;
1- İçeride doğal yollarla yetişmiş erikleri düzenli bir hale getirip(mesafeleri ayarlayarak,budama ve kesme yaparak) anaç olarak kullanıp bademe aşılamak mümkün olabilir mi?Şayet olabilirse çekirdekten anaç yetiştirmek ve eriklerle beraber aynı zamanda aşılamak nasıl bir fikirdir?(Zaman açısından çok acelem yok tam tersine kök ve gövde açısından dayanıklı bir bahçe olması benim için çok daha önemli.)
2-Şayet olabilirse aşı için veya olamazsa dikim için hangi cinsi tercih etmeliyim.Aklımda soğuğa dayanıklılık ve geç çiçek açımdan dolayı bertina-makako-tuana-vario var ancak farklı varyeteleri de öğrenebilirsem araştırmak isterim.
3-Aralıklarımı arazinin eğimini de düşünerek standart 6x6 mı bırakmalıyım yoksa tam tersine biraz daha sık 5x5 dikmek daha faydalı olabilir mi?
4-Arazi orman içerisinde olduğu için vahşi hayvanlardan(ayı,domuz,sincap,tavşan) koruyabilmek için yaz ortasında teli çektireceğim ama tel öncesi özellikle badem için toprağı nasıl hazırlamalıyım.
5- Minimum sulama ile dikim zamanı ne zaman olmalı.Malum ulaşımın özellikle kış aylarında kolay olamayacağı bir yer olduğu için mümkün oldukça kış yağışından faydalanmak istiyorum.

Şimdiden vereceğiniz bilgiler için hepinize teşekkür ederim.
Umarım güzel tecrübeler edinir ve buradan paylaşırım.

Saygılar&Sevgiler

mehmet0791
25-05-2020, 10:48
https://www.youtube.com/watch?v=d8jjXKrBGUs

TUĞRULÜNAL
25-05-2020, 12:55
Merhaba;
Forumu uzun zamandır takip ediyorum ve yazılanları severek okuyorum.Bilgi gerçekten paylaştıkça güzel.Artık sadece bir takipçi değil icraat adamı olabilmek adına foruma üye olmak ve sizlerin bilgi birikiminden işe başlamadan önce doğru kararlar verebilmek için faydalanmak istedim.
Biraz kendimden bahsedeyim.Adım Buğra.41 yaşındayım.Ankara'da ikamet ediyorum.Yıllarca Tıbbi Mümessillik, Bankacılık, Sigortacılık gibi farklı alanlarda çalıştım ve halen ortaklı bir sigorta acenteliğim mevcut.Ankara Üniversitesi Rus Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum ancak maalesef kendi branşımda hiç çalışamadım.
Uzun yıllardır tarım ile uğraşmak gibi bir amacım vardı ve bu amaca son dönemde biraz daha yakınlaştım.İkinci Üniversite olarak AOF Tarım Bölümünü kısmetse bu sene bitireceğim.
Bu işi artık meslek haline getirebilmek için de Ekim ayında Beypazarı'nda 16.000m2'lik bir tarla satın aldım. Tarla Doğu Güney Batı Cepheli.Bir vadinin yan sırtında bulunuyor vadinin karşısı orman ve devlet arazisi,oldukça sık ve çamlık.Tarlada eğim kademeli şekilde artıyor ancak en düşük kısımda bile insan rahatlıkla ayakta durabiliyor(%kaç eğim olduğunu bilemiyorum). Köy tamamen hayvancılıkla uğraşıyor ve tarım yok denecek kadar az.Tarla konum olarak köyün yukarısında ve köye mesafe olarak yaklaşık 1.5km uzaklıkta.Kadastro yolu mevcut ancak kışın 4x4 bir araçla gidilebilir çünkü biraz tırmanıyorsunuz.Şuan içerisinde yabani erik,armut,ahlat ve sumak bulunuyor.Yabani erik sayısı o kadar fazla ki bazı yerlerde geçiş yok.Hiç sürülmemiş ve zemin parça kayalı çok büyük kayalar yok ama yine de iyi bir temizlik gerekecek.Tarlanın önündeki kadastro yolunun altından DSİ Köye ana su borusunu götürmüş ancak köyün çeşmesini besleyen su kaynağı tarlaya yaklaşık 500mt mesafede.Suyu imkan olursa buradan almayı hedefliyorum.
Ben buraya Badem dikmeyi düşünüyorum.Rakım 1280 - 1350mt.
Şimdi gelelim sorularıma;
1- İçeride doğal yollarla yetişmiş erikleri düzenli bir hale getirip(mesafeleri ayarlayarak,budama ve kesme yaparak) anaç olarak kullanıp bademe aşılamak mümkün olabilir mi?Şayet olabilirse çekirdekten anaç yetiştirmek ve eriklerle beraber aynı zamanda aşılamak nasıl bir fikirdir?(Zaman açısından çok acelem yok tam tersine kök ve gövde açısından dayanıklı bir bahçe olması benim için çok daha önemli.)
2-Şayet olabilirse aşı için veya olamazsa dikim için hangi cinsi tercih etmeliyim.Aklımda soğuğa dayanıklılık ve geç çiçek açımdan dolayı bertina-makako-tuana-vario var ancak farklı varyeteleri de öğrenebilirsem araştırmak isterim.
3-Aralıklarımı arazinin eğimini de düşünerek standart 6x6 mı bırakmalıyım yoksa tam tersine biraz daha sık 5x5 dikmek daha faydalı olabilir mi?
4-Arazi orman içerisinde olduğu için vahşi hayvanlardan(ayı,domuz,sincap,tavşan) koruyabilmek için yaz ortasında teli çektireceğim ama tel öncesi özellikle badem için toprağı nasıl hazırlamalıyım.
5- Minimum sulama ile dikim zamanı ne zaman olmalı.Malum ulaşımın özellikle kış aylarında kolay olamayacağı bir yer olduğu için mümkün oldukça kış yağışından faydalanmak istiyorum.

Şimdiden vereceğiniz bilgiler için hepinize teşekkür ederim.
Umarım güzel tecrübeler edinir ve buradan paylaşırım.

Saygılar&Sevgiler

Merhaba;
Konuda uzman değilim, fakat sizi ciddi gördüğüm için sorunuz boş kalmasın diye cevap yazmak istedim.
Açık öğretimde tarım bende okuyorum 1.sınıf
1.sınıf 1.bölümde Bahçe bitkileri dersinde aynen şöyle der ,Badem sıcak ılıman bitkisidir.Yani erken uyanır,ilkbahar donlarına çabuk yakalanır.
Ben ilk defa bu sene badem görebildim,sonraki muhtemel soğuklarda tekrar çağla dökülmesi oldu.
-Badem sizin istediğiniz heryerde yetişmiyor malesef,siz onun yetişeceği yeri bulmak zorundasınız.
-Bana göre öncelikle, badem bahçesi kurmadan önce o bölgede ticari ve verimli bir bahçe görmelisiniz ve sahinden bilgi almalısınız.Veya verimsiz bahçede varsa onuda görmelisinizki yapıp yapmıyacağınıza karar verebilmek için.
-Genelde arkadaşlar ,heveslenip ilk olmayı istiyorlar,ilkler hep zordur.
-İsterseniz diğer sorulara kendimce cevap yazabilirim.

Buğra DRC
26-05-2020, 12:58
Tuğrul Bey Merhaba;
Öncelikle yanıt verdiğiniz için teşekkür ederim.
Doğrudur Badem sıcak-ılıman iklim bitkisi olarak gözüküyor ancak lokasyon olarak satın aldığım arazinin bulunduğu köyde Ceviz,Badem(Acıbadem olarak),Elma ve erik gibi türler son derece verimli şekilde yetişiyorlar.Özellikle geç uyanan bir tür seçmeyi istememin sebebi rakımın yüksek olması yoksa Beypazarının aşağı yaylalarında çok ciddi sebze-meyve üretimi mevcut.
Özellikle bu lokasyona yakın veya Ankara içinde bahçesi olan kişilerden net bilgi alabilmek adına topografik yapıyı da belirten detaylı bir yazı yazdım.Yazalı da bayaa oldu ancak konu hakkında üstadlardan görenlerin dönüş yapacaklarını ümit ediyorum.
İlgi ve alakanıza tekrar teşekkür ederim.
Saygılarımla

TUĞRULÜNAL
26-05-2020, 18:26
Tuğrul Bey Merhaba;
Öncelikle yanıt verdiğiniz için teşekkür ederim.
Doğrudur Badem sıcak-ılıman iklim bitkisi olarak gözüküyor ancak lokasyon olarak satın aldığım arazinin bulunduğu köyde Ceviz,Badem(Acıbadem olarak),Elma ve erik gibi türler son derece verimli şekilde yetişiyorlar.Özellikle geç uyanan bir tür seçmeyi istememin sebebi rakımın yüksek olması yoksa Beypazarının aşağı yaylalarında çok ciddi sebze-meyve üretimi mevcut.
Özellikle bu lokasyona yakın veya Ankara içinde bahçesi olan kişilerden net bilgi alabilmek adına topografik yapıyı da belirten detaylı bir yazı yazdım.Yazalı da bayaa oldu ancak konu hakkında üstadlardan görenlerin dönüş yapacaklarını ümit ediyorum.
İlgi ve alakanıza tekrar teşekkür ederim.
Saygılarımla

Merhaba
Geç uyanan ,piyasaya yeni çıkan çeşitler var diyorlar. MAKOKO,MARİNADA ,VAİRO ,LAURANNE,MARTA,BERTİNA VS. gibi ,ama genede ne kadar geç olabilir bilemiyorum.Badem mart ayında azbir güneş görsün hemen çiçekleniyor.Malesef çiçekleri soğuğa hassas.
Foruma uzun zamandır pek yazan yok,siz özellikle bahçenin olduğu bölgede bu işleri yapan birilerini bulabilirseniz ,sizin için çok iyi olacaktır.
Ayrıca Meyilli araziler ,don birikmesini engellediği için her zaman avantajlıdır.Belki ordan kurtarabilirsiniz.
Saygılar,

halityc
02-06-2020, 07:43
Merhaba bademseverler ..HD kalitesiyle yanınızdayım..selamlar ..foruma Mersin den yeni katıldım ..dikim için toprak zenginleştirmesine dönük ne yapılabilir..sulama nasıl yapılmalı , toprak havalandırması sürüm şart mı ??

Merhaba hosgeldiniz benim tarlam ile ilgili sulama nasıl yapacağım kısmında yardımcı olur musunuz tarla yamaç diyebilirim eğimi hesaplayamadım ama tarla seklinde göre nasıl yol izlerim

HD33
09-06-2020, 07:14
selam ..badem için zararlılar nelerdir...sincap fare gibi kemirgenler tehlikemidir nasıl önlem alınır..arı..çare midir..

firstoz
14-03-2021, 22:12
Merhaba arkadaşlar.
Benim yayla evinin bahçesinde sulama sorunu olduğu için badem diktim 10 tane. Rakım 1300, Cinsi bertina.
Bilgi amaçlı sizlere çiçek açma zamanını bildireceğim. Hava sıcak gittiği halde çiçeklenme yok çok şükür şimdilik.

Bu bölgede badem yetiştiriciliği pek yok. Benim gibi hobi amaçlı dikenler de verim alamiyorlar ama bilinçli , cinsine bakıp diken yok.
Genel şikayetleri , meyvelerin sulanması/zamklanmasi diyorlar. Hani yaşken içi yapış yapış olur ya. Ondan.
Hangi hastalık bilen de yok.
Bakalım bertina nasıl olacak.
Çiçek açınca fotoğraf atarım.

firstoz
22-03-2021, 16:21
Benim bademler çiçek açmaya başladı. Sanırım gerçek bertina değil.

mister73
26-11-2021, 06:28
Çeşide karar verebildiniz mi Sn. Akis?

erdemozy
14-11-2022, 21:49
Merhaba, henüz bütün sayfaları okumuş değilim ama okuduklarım arasında rastlayamadım. Geçen hafta internetten aldığım fidanların yaprakları geçen hafta geldiğinden beri böyle. Sıkıntısı nedir bilemedim maalesef.

aydemiraydın
15-11-2022, 08:16
Merhaba, henüz bütün sayfaları okumuş değilim ama okuduklarım arasında rastlayamadım. Geçen hafta internetten aldığım fidanların yaprakları geçen hafta geldiğinden beri böyle. Sıkıntısı nedir bilemedim maalesef.

resim ekleyememişiniz. yapraklar kötüyse pek sorun etmeyin bu mevsimde bütün yapraklar solgun ve buruşuk.

erdemozy
15-11-2022, 21:54
Merhaba, evet maalesef boyutu fazlaymış, şimdi yükleyebildim. İnşallah dediğiniz gibi bir hastalığı yoktur...

yavuz10
09-12-2023, 18:43
İyi akşamlar, ticari amaçlı makako cinsi badem eken var mı?