View Full Version : Badem yetiştiriciliği
Sayfalar :
1
2
[
3]
4
5
6
7
Sayın Samsun Samsun merkezde 1,4 derece toprak üzerinde ise -1,8 derece olmuş kurtulma şansı yüksek.)
Samsunlu55
17-03-2010, 11:10
Sayın Samsun Samsun merkezde 1,4 derece toprak üzerinde ise -1,8 derece olmuş kurtulma şansı yüksek.)
Merkez 1,4, Çarşamba -2,4 benim bahçe Tekkeköy'e bağlı yani ikisinin ortası, birde bunun yükseklik farkı var. Toprak üstü sıcaklığın ise şu anda merkez -2, Çarşamba -4. Sadece badem değil giderse kızılcık, fındık ve eriklerde haşlanacak. Şükretmek gerek bu soğuk nisanda gelseydi sağlam ağaç elle sayılacak kadar kalırdı.
Avanos'ta bugün yaptığım gözlemler sonunda kayısı ve badem ağaçlarının meyvalarını soğuk aldı.Çiçekteki meyveler ve biraz daha canlı olan meyvaları koparıp baktım güneşi görünce öğleden sonra içleri hemen kararmış.Bu senede ağaçların büyüme ve dinlenme yılı olacak.
Samsunlu55
17-03-2010, 21:01
Şu anda dışarıda lapa lapa kar yağıyor, dün akşam geç saatte lastik yakmıştım bu akşam duruma göre yine yakılacak gibi, şu haftayı bir atlatsak...
Bu kadar yetiştiricinin arasında kendimi hem şanslı sayıyorum, hemde tek badem bebeğiyle tuhaf :D:D
Badem bebeğim 10 günlük ve çok çabuk büyüyor. Nasıl büyüteceğim bu bebeği:confused:. Sanki şimdiden saksısı küçük geldi.
Lütfen YARDIIIMMM :eek:
Badem ağacım (inşallah büyüyünce olacak) hızla büyüyor. Bundan sonra nasıl bir yol takip edeyim? ne zaman saksını büyüteyim? Ne zaman toprakla buluşturacağım? Aşı istiyecekmi?
Önümde nasıl bir yol var ?:( Bilen arkadaşlar bu konuda beni aydınlatırsa çok mutlu olacağım...
Sevgi ve ışıkla..
Sayın Verda sizin mesajla kimse ilgelenmemiş sanırım. Benim tavsiyem bahçeniz varsa öncelikle fidanınızı toprakla buluşturun. Daha sonrada aşılatın ama ben aşı zamanı ve aşılar hakkında bir şey demek istemiyorum.Fidanınızın çekirdeği acı bademmiydi şayet acı ise kesinlikle aşılatın.
Sayın Verda sizin mesajla kimse ilgelenmemiş sanırım. Benim tavsiyem bahçeniz varsa öncelikle fidanınızı toprakla buluşturun. Daha sonrada aşılatın ama ben aşı zamanı ve aşılar hakkında bir şey demek istemiyorum.Fidanınızın çekirdeği acı bademmiydi şayet acı ise kesinlikle aşılatın.
Sayın Avanos,
Badem ağacım mesaj 495 de verdiğim resim den bir 5 cm daha uzun sanki.. saksısı küçükmü. Benim bahçem çok rüzgarlıdır. Bu rüzgarda zedelenebilirmi? Tatlı bademden çimlendirdim benim için çok kıymetli. Bundan sonra ne yapmam gerektiği? Büyük bir saksıda 1 sene bekletsem dahamı şanslı olur toprakla buluştuğunda?
İlgilendiğiniz için teşekkür ederim.
burjuva1981
20-03-2010, 12:55
480 adet tüplü aşılı sertifikalı badem fidanını 07 mart 2010 da konya da toprakla buluşturdum can suyunu verdim yakında fotolarınıda ekleyeceğim yanlız faturayı ilçe tarım md ne götürdüm henüz evrak kayıt başlamadı denildi acaba destek kayıtları ne zaman yapılıyo
Samsunlu55
20-03-2010, 23:10
Şu anda dışarıda lapa lapa kar yağıyor, dün akşam geç saatte lastik yakmıştım bu akşam duruma göre yine yakılacak gibi, şu haftayı bir atlatsak...
Bu haftayı atlattık, kıyıda köşede kalan karlar haricinde benim arazide kar kalmadı. 3 gündür her akşam lastik yakıldı inşallah çabalarımız boşa gitmemiştir. Bugün birkaç badem çiçeğini kopartıp son durumlarına baktım, şu anda bir belirti yok taneler oluşmaya başlamış ve oluşan taneler yeşil görünüyor.
hamitakkuyu
23-03-2010, 12:58
selam arkadaşlar bu donlardan dolayı zarar gören arkadaşlara geçmiş olsun.şunu öğrenmek istiyorum dikimi yaptık ama dikim budamasını yapmadık.ilçemdeki ziraat mühendislerin bir kısmı yapılmalı diyor bazıları bekle nisan ortası yapalım bazıları ise bu sene kalsın diyorlar ne yapacağımı şaşırmış durumdayım.sertifikalı fidan diktim dönümüne 200 tl destekleme var dediler daha sonra askıya dönümü 100 tl asıldı nedenini sordum diktiğim fidanlar aşılı standartmış bunuda anlamadım tarım müdürlüğünden alıyorum onlar bile yeni öğrenmişler neyse nasip değilmiş.yine bizim oralar kuraktır.20 tonluk tanker aldım 3 defa oldursam 60 ton eder damlama sistemiyle yeterli olur mu acaba katkılarınızı bekliyorum.
Sayın Hamitakkuyu fidan desteklemeleri 200 TL askı itiraz süresini geçmediyseniz. İtiraz edin. Standart fidan ile sertifikalı fidan arasındaki fark şu. Standart fidan sertifikasız çeşit ve cinsi satıcısı tarafından güvene dayalı olarak garanti edilen fidan, sertifikası olan her fidan çeşidi için 200 TL'dir.
hamitakkuyu
23-03-2010, 18:42
sayın avanos maalesef itirazım yok diye imza aldılar.bende ilçedeki mühendis arkadaşların çok faydasını gördüm onlara zarar gelmesin diye imza attım. etiketler hala bende sertifikalı ve standart yazıyor.ne yapalım hayırlısı olsun.bu dikim budaması için ne düşünüyorsunuz daha önce gönderdiğim fidan resimlerine bakarak yorum yapar ve bilgilendirirseniz sevinirim.saygılar
Hamit bey fidanlar sanırım çıklak kök tam anlayamadım ama şayet tüplü ise baya güzel fidanlar. Sizin kafa karışıklığınızı bende yaşadım Benim tavsiyem sizin yapmanız. Benim fidanlarda sizinki gibi dallanma yok sizde aşırı dallanma olduğu için kesinlikle yapmanızı öneririm ben bir kaç fidan ekledim ama daha iyi farkı görmeniz için en kısa zamanda yeni resim ekleyeceğim. Ben kendi adıma yapmayacağım ayrıca benim fidanların çoğunda zaten boydan kısaltma mevcut sizinkiler şimdiden çalı formuna girmiş.
burjuva1981
26-03-2010, 21:52
sayın avanos ismini şuan hatırlayamıyorum ama kayseri deki bir kuruyemişçiden geçen sene fiyat almıştım 900krş demişti artı nakliye sana ait
Sayın Hamit bey Fidanları nerden ve kaça aldığınızı öğrenebilirmiyim.Ayrıca 2009 yılı fidan desteklemelerinde ilk kez standart ve sertifikalı diye bir ayrım yapılmıştı.Burda bizim arkadaşlarında başına geldi. 2009 yılı sertifikaları 2 çeşit bir kısmında sizinki gibi sertifikalı ve standart yazıyor. Benim sertifikada bu şekilde bir ifade olmadığı için 200 TL hibe alıyorum. Ama çoğu kişi 100 TL alıyor sizinkide 100 TL olması doğruymuş.Cuma günü öğrendik.
sn. Avanos merhaba, sanıyorum badem ile ilgili bilginiz çok. Bu yıl meyve bahçeme badem fidanı dikmek isityorum. Ancak bu konuda bilgim yok. 3 **** dört tane fidan dikeceğim,ancak bunların bir birini tozlaması için farklı mı olmalı ? bir birine yakın mı dikilmeli ?
son olarak Nisan başında eksem geç mi kalmış olurum ? ilave bilgi varsa ,Teşekkürler.
Sayın msafak Bademleri nereye dikeceksiniz şayet istanbulsa erkenci ve kağıt bademi olan nonperial ve teksas dikebilirsiniz.Küçük bir bahçede sanırım tozlanma sorun olmaz. Yakın olması daha iyi olur.
hamitakkuyu
28-03-2010, 20:19
Sayın avanos ben fidanları ilçe tarımdan aldım.açık köklüdür.tanesini 3.90 tl'ye aldım. bunun yarısını ödedim diğer yarısını desteklemeden düşmek kaydı ile özel idare karşıladı.ama firma olarakta Ş.Urfa'da Akçakale yolu üzeri Gap fidancılık tel:0414 254 44 61 cep:0532 636 53 75 ama kişinin ismini bilmiyorum.tarımdaki arkadaşlar çok beğendiler.şimdi tam olarak belli olmaz ama 324 fidandan sadece 6 tanesi açmayacak gibi diğerleri açtılar.haziran veya temmuzda belli olur sanırım tam tutma oranı.ilaçlama,güpreleme ve çapa konusunda bilgilerinizi beklerim.saygı ve sevgiler....
Bilgi için teşekkür ederim.
Yaşlı badem ağaçları ne zaman budanır (dal kesme) :confused:
acemi_caylak
31-03-2010, 09:57
Yaşlı badem ağaçları ne zaman budanır (dal kesme) :confused:
Sn. Nariçi,
Bu sorunuza cavap veren olmamış. Ancak ağaçların büyük çoğunluğu sonbaharda veya ilkbaharda dallara su yürümeden önce yapılır.
Bence bademin budama süresi geçmiş. Sonbaharı beklemenizde yarar var.
hknizm1977
02-04-2010, 09:25
*** arkadaşlar ben siteye yeni katıldım kamuda çalışmaktayım yaş 33,, 2011,allah nasip ederse emekli olucam ben,manisi tarafında 10dönüm,tarlada,badem yetiştirmek istiyorum,kırsal alanda,su yokmuş bunun için çözüm ne olabilir ,su deposu, veya yagmur yeterli olurmu,birde çok uğdaştırırmıı,
Dikim budaması yapılmadı ilçemdeki mühendis arkadaşların tavsiyelerine uyuyorum 2 hafta sonra budama gerçekleşecek.6x6 sıralı bir şekilde dikimi yapıldı.tek sorun sulama sorunu bizim oralar biraz kurak 20 tonluk tanker aldım onunla damlama sistemi ile (taşıma su ile değirmen dönmez derler ama) bademleri sulamaya çalışacağım.tercübelerinizi paylaşın lütfen , bu siteye emeği geçen herkese teşekkür ediyorum...
Sn. hamitakkuyu,
Merhabalar. Benim İzmir de 500 adet zeytin fidanım var ve sulama sorunu yaşıyorum. Ben de sizin gibi tanker ile damlama sistemi yapmak istemiştim.
Fotoğraftan gördüğüm kadarıyla tanker altına biriket ile sütunlar dikmişsiniz.
Acaba 20 ton suyu taşıyabilir mi? Sonra tatsız bir olay ile karşılaşmayın.
Projenizi yakından takip edeceğim... Kolay gelsin
hamitakkuyu
02-04-2010, 17:26
Teşekkür ederim omar bey zeytin ile bademin su ihtiyacı farklıdır.bildiğim kadarıyla zeytin daha fazla suya ihtiyaç duyuyor.taşıma suyla değirmen dönmez derler ama ben bademi taşıma suyla sulayacağım. sizde deneyin önemli olan zorluklarla,deneyerek birşeyler başarmaktır.ben kamuda memurum hafta sonları takılacağım bir yerim olur düşüncesiyle başladım.inşallah bizim buralara örnek olur ve diğer arkadaşlarda denerler.sütunlara gelince çift biriket kullandım temeli eştim sağlam yani ama geçen hafta demirciyle konuştum demirden destek yapacak uyarın için ayrıca teşekkür.unutmadan 8 adet ayvalık ve 2 adet gemlik olmak üzere toplam 10 adet zeytin diktim eğer olursa 14 dönüm yerim var onuda zeytin yapmayı düşünüyorum.sanada başarılar dilerim.
Samsunlu55
02-04-2010, 23:11
*** arkadaşlar ben siteye yeni katıldım kamuda çalışmaktayım yaş 33,, 2011,allah nasip ederse emekli olucam ben,manisi tarafında 10dönüm,tarlada,badem yetiştirmek istiyorum,kırsal alanda,su yokmuş bunun için çözüm ne olabilir ,su deposu, veya yagmur yeterli olurmu,birde çok uğdaştırırmıı,
Sn. hknizm1977, hoşgeldiniz. Yazışmaya devam etmeden önce yazım kurallarını okuyup kendinizi yeni gelen üyeler bölümünde tanıtırsanız daha iyi olacaktır. Tekrardan hoşgeldiniz...
hamitakkuyu
16-04-2010, 22:46
Sevgili badem severler çoktandır birşeyler yazılmıyor.yorulduk galiba!! badem ağaçlarının budama,ilaçlama ve gübreleme konusunda bilgi eksikliğim çok bu konular hakkında yazışmalar yaparsak yeni bahçe kuracak olan arkadaşlarada rehberlik etmiş oluruz kanısındayım.
18.04.2010 tarihinde bahçeme gittiğimde bademlerimin yaprakları muntazam değildi yaprak altlarının tamamı koyu yeşil değildi orta kısımları açık yeşildi resimde ekliyorum yalnız cep telefonu ile çektiğimden çok net değil. Bitki hastalıkları bölümüne yazdım ama cevap alamadım birde buray yazayım.Neden olmuş olabilir.
centil07
25-04-2010, 19:50
Selam arkadaslar
Ben almanyadan katiliyorum,memleketim antalyanin ilcesi korkutelinde 3 yil önce 10 dönümlük arazide ceviz dikimi gerceklestirdim,(Chandler,avuz,bilecik,sebin,kaman cesitleri)
su ana kadar herhangi bir sekilde sekil budamasi yapmadik,cevizin budamasinin nasil yapilacagi hakkinda bana bilgi verebilirseniz sevinirim.Ikinci bir konuda yukarida arkadaslarimda bahsetmis kuslardan ötürü problem yasiyoruz,dogaya karsi cikmak istemiyorum fakat civarda tek benim bahcemin olmasi,agackakan,kargalarin saldirisi sebebiyle hic bir ürün aldirtmiyor.Hani az da bize biraksalar olmazmi o kadar ugrasin karsiliginda bizimde bir hakkimiz yokmu.Lütfen yardimci olursaniz sevinirim.
Selam arkadaslar
Ben almanyadan katiliyorum,memleketim antalyanin ilcesi korkutelinde 3 yil önce 10 dönümlük arazide ceviz dikimi gerceklestirdim,(Chandler,avuz,bilecik,sebin,kaman cesitleri)
su ana kadar herhangi bir sekilde sekil budamasi yapmadik,cevizin budamasinin nasil yapilacagi hakkinda bana bilgi verebilirseniz sevinirim.Ikinci bir konuda yukarida arkadaslarimda bahsetmis kuslardan ötürü problem yasiyoruz,dogaya karsi cikmak istemiyorum fakat civarda tek benim bahcemin olmasi,agackakan,kargalarin saldirisi sebebiyle hic bir ürün aldirtmiyor.Hani az da bize biraksalar olmazmi o kadar ugrasin karsiliginda bizimde bir hakkimiz yokmu.Lütfen yardimci olursaniz sevinirim.
Like many places in North America, we have a serious problem with Starlings. Here on North Vancouver Island they seem to have teamed up with murders of crows to reek havoc on our fruit trees and forced our population of Flickers, Woodpeckers and smaller birds to dwindle to almost nothing. We tried everything to scare them away. CDs hanging in the cherry trees, an Owl mannequin we moved around the fence posts, bird netting the trees we could reach safely, even a BB pellet shot into the trees that they were Alfred Hitchcocking in. Three years ago I read in an old 30 year old article about playing hawk sounds to keep out pesty birds of another kind, so I compiled a variety of song bird sound bytes and some owl, hawk and osprey sounds on my Mac, fed it into our stereo amplifier and out to our outdoor rock speakers in the garden/orchard. We play the sounds (about a 45 minute loop) first thing in the morning and again later in the day (or when a flock of those black devils do their fly by). We didn't have any problem with them for two years running. This year as a test, we didn't play the sounds. The crows and starlings returned and wiped out our entire cherry orchard in three days. So we know this works, probably because they don't like to come around into an active bird population that included birds of prey. Our neighbours don't complain about the sounds as it sounds like a song bird garden all the time and our guests enjoy the relaxing sound of song birds in our gardens. Plus this has attracted real bird populations to return (like flickers and towies) and sometimes you can't tell the MP3 in the garden from the real thing. Organic stereo if you will. The key is to start playing the Bird Tunes beginning about May 15 and continue through the fruit harvest. (or longer if you enjoy the sounds of the birds). A great successful way of safely getting rid of starlings without trapping, poisoning, shooting, loud noises, scare crows, scare owls or other natural or unnatural ways people use.
----------------------------------------
Aynı sorunu yabancı bir arkadaş (kuzey amerika) da yaşamış.
Ağaçkakann ve Karga sorunsalı.
3 yıl çnce 30 yıllık bir makale okumuş. Bu makalede baykuş, şahin ve kartal seslerinin oldukça faydalı olduğu yazaılı imiş.
Mac (PC benzeri bilgisayar) ile ile Mp3 olarak bu esleri internetten bulmuş ve güzel bir kombinasyon yapmış.
Merkezi bir yerde mp3 çaları ve bahçe etrafına kablo çekerek (çeşitli yerlere hopörlerler) denemiş ve çok güzel sonuç almış. 45 dakika da bir bu sesleri bahçede yayınlamış.
Ani ve şok çözüm olarak öneriyor ve kesinlikle yöntem bu diyor. Kendisi 3 gün için de bu zararlılardan kurtulmuş.
Şahsen ben olayı çok beğendim..
Tarlanın ortasına bir direk + İyi bir stereo hoporlörler (Camilerdeki gibi)
Kablo
2. El bir anfi
Su geçirmez bir kutu
1 Mp3 çalar (tekrar başa dönp çalabilen)
Adaptör, priz, ve ta bi ki elektrik
Baykuş, Kartal, Şahin sesleri internetten mp3 olarak her 6-7 dakika da 60 dk süren bir senfoni.
Süre: İlkbahardan sonbahara dek.
Ek
İnternetten kuş sesleri bulabiliyorsunuz.
Örnek :
http://www.soundboard.com/sb/Hawks_Hawk_sounds.aspx -->Favorim
http://www.soundboard.com/sb/Bald_Eagle_Sounds.aspx
http://www.junglewalk.com/sound/Hawk-sounds.htm
http://www.kwic.com/~pagodavista/harrier.wav
http://www.naturesongs.com/cobhJM1.wav
http://pelotes.jea.com/AnimalFact/Birds/Osprey1.wav
Arkadaşlardan birine resim ekleyeceğimi söylemiştim.Fidanlarla ilgi şuan hatırlayamıyorum Bu yılki fidanın durumu.
Sebahattin
28-04-2010, 20:36
Selam arkadaslar
Ben almanyadan katiliyorum,memleketim antalyanin ilcesi korkutelinde 3 yil önce 10 dönümlük arazide ceviz dikimi gerceklestirdim,(Chandler,Yavuz,bilecik,sebin,kama n cesitleri)
su ana kadar herhangi bir sekilde sekil budamasi yapmadik,cevizin budamasinin nasil yapilacagi hakkinda bana bilgi verebilirseniz sevinirim. Lütfen yardimci olursaniz sevinirim.
Bir ceviz yetiştiriciliği kitabı edinmeniz faydalı olacaktır. Prof. Dr. Yaşar AKÇA başta olmak üzere bir kaç farklı kitap var. Tavsiye ederim. Budama sorunu biraz kitap okuyarak çözebilirsiniz.
Sebahattin
28-04-2010, 20:39
18.04.2010 tarihinde bahçeme gittiğimde bademlerimin yaprakları muntazam değildi yaprak altlarının tamamı koyu yeşil değildi orta kısımları açık yeşildi resimde ekliyorum yalnız cep telefonu ile çektiğimden çok net değil. Bitki hastalıkları bölümüne yazdım ama cevap alamadım birde buray yazayım.Neden olmuş olabilir.
Bulmaca gibi olmuş. !. ihtimal mantari enfeksiyondan kaynaklanan bir durum olabilir. 2 . ihtimal yüksek p H 'dan kaynaklanan kloroz (ama biraz erken gibi)
Selamlar.
Bulmaca gibi olmuş. !. ihtimal mantari enfeksiyondan kaynaklanan bir durum olabilir. 2 . ihtimal yüksek p H 'dan kaynaklanan kloroz (ama biraz erken gibi)
Selamlar.
Şuana kadar bu yaprakla ilgili 4 farklı kişiden dört farklı cevap aldım.Orman mühendisi yaprakları gördü soğuktan dedi. Yaprağın resmine göre bir ziraat mühendisi ağaça kurt girmiş ondan dedi.Diğer ziraat mühendisi arazide görerek bu yıl bademlerin hepsinde kıvrılmaya sebep olan bir materyalden bahesetti.Ama atlatmış dedi. Sizde mantar dediniz hadi hayırlısı:... Benden deselamlar..
Sebahattin
28-04-2010, 21:29
Diğer ziraat mühendisi arazide görerek bu yıl bademlerin hepsinde kıvrılmaya sebep olan bir materyalden bahesetti.Ama atlatmış dedi. Sizde mantar dediniz hadi hayırlısı:... Benden deselamlar..
İşte o kıvrılmaya sebep olan şey mantardır. Mantar sadece şişe mantarı ya da ayaktak, mantar değildir.
http://www.ipm.ucdavis.edu/PMG/r3101211.html
bak bakalım buradaki gibi mi?
hamitakkuyu
29-04-2010, 20:01
merhabalar avanos teşekkür ederim resimler için bende bir telaş başladı budama konusunda çalılaşmış dediniz ya aklıma takıldı.budasam acaba yanlış olur mu? bir arkadaşım badem diğer ağaçlara benzemez küser dedi aklım karma karışık bütün arkadaşlardan öneri bekliyorum bu hafta sonu budama yapayım mı yoksa mayıs sonunu mu bekleyeyim saygılar.fikir vermesi açısında bir kaç ağaç resmi göndereyim.
Samsunlu55
29-04-2010, 20:18
Budama yapmanızı kesinlikle tavsiye etmem...
Sayın Hamit bey
Ben olayı anlatayım 2 gün önce araziye gittim. Yaprakları göstermek için. Budama konusunda 2 görüş var birincisi benim resimde gördüğünüz fidan için yüksek olmuş 10 mayıstan sonra alttan oluşan filizlere göre 40-60 cmden buda dendi hemde kesinlikle:) çünkü yeni oluşan bir kök sitemi var bu kök sistemi ağaçların daha sonra kesilecek dallarını besmesi başka artık şekli oturmuş dalları beslemesi ayrı. Diğer görüş ise buda köydeki tavsiye bu yıl budama yapma çünkü nekadar yaprak okadar fontosentez okadar kök sistemi fikri. Seçim sizin.:)
hamitakkuyu
30-04-2010, 11:43
Samsunlu ve Avanos arkadaşlara verdikleri bilgi için teşekkürler.bugün ziraat mühendisi arkadaş bakmaya gidecek ona göre karar verecek.ama oda budamama taraftarı bakalım bugün belli olur.saygılar
Samsunlu55
02-05-2010, 08:26
Sayın Hamit bey
Ben olayı anlatayım 2 gün önce araziye gittim. Yaprakları göstermek için. Budama konusunda 2 görüş var birincisi benim resimde gördüğünüz fidan için yüksek olmuş 10 mayıstan sonra alttan oluşan filizlere göre 40-60 cmden buda dendi hemde kesinlikle:) çünkü yeni oluşan bir kök sitemi var bu kök sistemi ağaçların daha sonra kesilecek dallarını besmesi başka artık şekli oturmuş dalları beslemesi ayrı. Diğer görüş ise buda köydeki tavsiye bu yıl budama yapma çünkü nekadar yaprak okadar fontosentez okadar kök sistemi fikri. Seçim sizin.:)
O şekilde budamalar tabi ki olacak benim dediğim geçen senenin dallarında budama yapılmamalı yoksa obur dalları bende buduyorum.
18.04.2010 tarihinde bahçeme gittiğimde bademlerimin yaprakları muntazam değildi yaprak altlarının tamamı koyu yeşil değildi orta kısımları açık yeşildi resimde ekliyorum yalnız cep telefonu ile çektiğimden çok net değil. Bitki hastalıkları bölümüne yazdım ama cevap alamadım birde buray yazayım.Neden olmuş olabilir.
Bugün tarlaya gittim bu mesajımdaki yaprak sonumun kalmadığını gördüm. Ama resimleri sonra ekleyeceğim bir sinek çeşidi sarmış fidanları zararlı görünmüyorlar.Bu arada genç bir ziraatçı arkadaşın dediği doğru çıktı bu yıl bademlerde bu vardı sizinkiler atlatmaya başlamış önemli bir şey değil demişti.
Arkadaşlar merhaba, Ben Kırıkkaleden katılıyorum..
Bir konuda yardımınızı rica ediyorum...
Benim 76 dönüm arazim var... Hemen altında Kızılırmak ve Kapulukaya barajı var...
Ben bu arazide badem yetiştirmek istiyorum, fakat yeterli sermayem olmadığından bu işe
kalkışamıyorum.. Bu konuda ilgilenen olursa karşılıklı anlaşayarak uygun şekilde bir ortaklıkla bu işi yapmak istiyorum...
Şimdiden teşekkür ederim...
kardeş merhaba mailime cevap verirsen sevinirim...
kardeş merhaba maillere cevap yazarmısın...
hamitakkuyu
03-05-2010, 20:06
Merhaba Avuhan bey Badem bahçesi o kadar masraf isteyen bir tesis değil şöyle ki:76x200=15200 tl destekleme alırsın bunun 8000-9000 tl arası fidan alırsın fideci ile anlaşır destekleme aldıktan sonra verirsin parasını.diğer parayı da sulama ,dikim masraflarında kullanırsın.ortaklıkla ağaç dikimi yapılmaz kardeş.
hamitakkuyu
03-05-2010, 20:45
merhaba Avanos bey adınıza çok sevindim.bu gibi sorunlar zamanla çıkacak sanırım.bol şanslar...
Merhaba Sayın Hamit bey sizin ağaç ortaklığı olmaz fikrine kesinlikle katılıyorum.Yıllarca ortaklık yapmak bizim kültürümüze aykırı:)Kesinlikle para bizleri bozuyor.Bizde ortaklığı.
08.05.2010 tarihinde ağaçların filizlenmeleri güzel yaklaşık 15 cm bizim buralar için güzel gelişme.09.05.2010 tarihi itibari ile meteoroloji yağış beklediği için fidanların diplerine 15+15+15 gold ve üre karışımı yapıp yaklaşık 50 gr verdim şimdi yağışı bekliyoruz.
Yağışı tuturdu meteoroloji ama miktarda yanıldı:)7-8 kg bekliyorduk. 1.6 kg oldu gübrelere fazla faydası olmadı.
Teşekkürler kardeş... Yaş olarak biraz geçkin olduğumdan biraz zor geliyor aslında...
Fakat tavsiyeleriniz için teşekkür ederim...
Merhaba,
Bu konunun tamamını okuyarak ardından BÜYÜK BİR KEYİFLE katıldım aranıza.
Bu konunun bu kadar detaylı ve ilgili bir zemine sahip olabileceğini hiç düşünmemiştim.
Biz de Ankara Elmadağ civarında hiç bir şey bilmeden 20 dönüm alanda yaklaşık 350 fidanla başladık. Şu an 2. senedeyiz.
Sağladığınız bilgiler için çok teşekkürler.
Bügün bademliğe gittim 20 günde 3,7 kg yağış olduğundan bazı fidanlarda yapraklar parlaklığını kayıp etmiş su istiyor.Ama bu fidanlar çok değil 5-10 tane filizlenmeler güzel 30 cm ulaşmış.Ayrıca fidanlarda tırtıl istilası var 5-6 gün içinde muhakkak ilaçlama gerekli bahçeyide ot istila etmiş. Enkısa sürede toprak işlemesi istiyor önümüzdeki 10 gün yoğun geçecek.
Tüm üyelere paylaşımları için teşekkürler.
Bizde bu sene orman arazisine özel ağaçlandırma kapsamında 300 dekar arazi için bu sene badem bahçesi kurmayı planlıyoruz.
uranus20
10-06-2010, 12:08
Tüm üyelere paylaşımları için teşekkürler.
Bizde bu sene orman arazisine özel ağaçlandırma kapsamında 300 dekar arazi için bu sene badem bahçesi kurmayı planlıyoruz.
Merhaba Sayın Endra;
Bende Denizli'liyim. Fakat şuan işimden dolayı İzmir'de oturuyorum.
İzmir'de 250 dönüm arazide özel ağaçlandırma ile badem bahçesi yapmaya başlıyorum.
Çalışmalara başladık, sanırım önümüzdeki ay sonu gibi toprak işleme ve tesviye işlerine başlamış oluruz bir aksilik çıkmazsa.
Denizli'nin neresinde bu çalışmayı yapacaksınız?
Selamlar...
Merhaba Uranus20.
Projemiz için arazi Güney ilçesinde. Bizde arazide diri örtü temizliği ve toprak işlemeye Temmuz sonunda başlamayı planlıyoruz.
Sizin yeriniz nerededir? Diri örtü temizliği yapılacak mı?
Çalışmalar ve tecrübeler konusunda irtibatta olalım. Fidan seçimi ve tel örgü vb konularda güçbirliği yapabiliriz.
Selamlar,
uranus20
12-06-2010, 20:50
Merhaba Uranus20.
Projemiz için arazi Güney ilçesinde. Bizde arazide diri örtü temizliği ve toprak işlemeye Temmuz sonunda başlamayı planlıyoruz.
Sizin yeriniz nerededir? Diri örtü temizliği yapılacak mı?
Çalışmalar ve tecrübeler konusunda irtibatta olalım. Fidan seçimi ve tel örgü vb konularda güçbirliği yapabiliriz.
Selamlar,
Merhaba;
Bizim yerimiz İzmir Kemalpaşa ilçesinde diri örtü temizliği ve arazide eğimden dolayı biraz düzeltme gerekiyor.
Biz de ancak Temmmuz sonunda diri örtü temizliği ile başlayabileceğiz sanırım.
Şu an dozer D7 araştırıyoruz.
İyi Çalışmalar.
Zir.Müh.Alper
21-06-2010, 00:23
Çeşitte Ferragnes ve tozlayıcısı ferraduel i öneririm.
Ziraat mühendisi olarak Ayrıca badem bahçesi kuracaklara proje hazırlayabilirim ve elimden geldiği kadar yönlendirebilirim.
Badem konusunda proje hazırlamışlığım var.
Sonuçta bu yatırım ort 50 sene sürüyor, çocuğuna değil torununa bile kalır işletmen.
Karı iyi.
20 dekarlık bir arazi için yıllık 27.500 TL hiç de fena değil, tabii arttırılabilir.
15-20 dekardan bir kişi ayda 3-4 bin TL kazanabilir.
Sayın Alper bey
Bu kazanç vizibilitesini açarsanız sevinirim yanlış anlaşılmasında bu rakalmlarda ticaret havası var bence 15-20 dekar yerden 3-4 lira kazanmak zor.Bende baya araştırdım bahçeler gezdim yetişmiş yetişecek. Ama öyle kolay değil.Kitap ta yazanla doğadaki olasılıklar çok değişken ve çok.Burda kazanç hesabını yaparsanız sevinirim. Saygılarımla
hamitakkuyu
22-06-2010, 20:48
badem dostları sizi şu şiirle selamlamak istiyorum;
Sen ağaçların aptalı
Ben insanların.
Seni kandırır havalar
Beni sevdalar.
Bir ılıman hava esmeye görsün
Düşünmeden gelecek karakış…
Açarsın çiçeklerini…
Bense hayra yorarım gördüğüm düşü…
Bir güler yüz bir tatlı söz..
Açarım yüreğimi hemen
Yemişe durmadan çarpar seni karayel
Beni karasevda
Hem de bilerek kandırıldığımızı
Kaçıncı kez bağlanmışız bir olmaza
Koo desinler bize şaşkın
Sonu gelmese de hiçbir aşkın
Açalım yinede çiçeklerimizi
Senden yanayım arkadaşım
Havanı bulunca aç çiçeklerini
Nasıl açıyorsam yüreğimi
Belki bu kez kış olmaz
Bakarsın sevdam düş olmaz
Nasıl vermişsem kendimi son sevdama
Vur kendini sende bu güzel havaya
yazarı :şu anda hatırlamadım
hamitakkuyu
22-06-2010, 20:55
Evet dostlar bu şiirden sonra damla sulama kurduğum bahçemden resimler aktarayım.
hamitakkuyu
22-06-2010, 21:12
......
hamitakkuyu
22-06-2010, 21:33
kazanç meselesine gelirsek yaptığımız iş diğer işlere benzemez hesap yapamazsın bu işte. Allahım nasıl takdir edeceğini biz kullar bilemeyiz.ama lafa olursa ile başlarsak kısa bir hesap yapayım.ben ferragnes ve ferraduel diktim.ferragnes iç oranı 0,25-035 arası ferradul ise 0.20-030 arası ikisinin ortalamsını 0,25 alalım.sordum toptancıya iç badem fiyatı 1 kg 10 dolar.1 dönüme 30 ağaç sığıyor.her ağaç 20 kg versin diyelim. 10 dönüm için şimdi hesaplayalım.10x30=300 ağaç 300x20=6000kg badem 6000x0,25=1500 kg iç 1500x10= 15000 $ 15000x1,5=22500 tl 22500/12=1875 ama başta dedim eger işler yolunda giderse allahım nasip ederse hesap böyle yarısı olsa yine iyidir biz memurlar için ..allahım gönlünüze göre versin...
merhaba ben bu siteye yeni üye oldum. sizlerden bana yardımcı olmanızı istiyorum. benim konyada 50.000 m2 arazim var. bu araziye ceviz ve badem dikmek istiyorum ama bir konuda kararsız kaldım. ne kadarına badem , ne kadarına ceviz ekeyim. lütfen bana bir fikir verin bu konuda
Tamtutulma
28-06-2010, 16:20
Arkadaşlar, İçanadolu için Pikantili ve Ferragnes arasında bir tercih yapsanız hangisini tercih ederdiniz ? Yanıt verecek arkadaşlar artı ve eksileriyle yazarlarsa sevinirim.
Şimdiden teşekkürler.
Picantili çeşidi fazla bilinen bir çeşit değil Ürgüp'te Ahmet hocamın bahçede var.Geç çiçek açan bir çeşit ferragnestende 4-5 gün daha geç açıyor daha önceki mesajlarda var çiçeklenme resimleri Ahmet hocamın bahçeden alma resimler.Picantili çeşidinde fidan bulma sorunu var.Çeşit olarakta diş bademi gurubunda yer almakta.Elle zor kırılıyor.Yani içanadoluda dikim ve denemelerde Ahmet hocamın bahçe referans.Bilimsel araştırma yok badem konusunda ki hocalarla ve yalaova araştırma ile görüştüm bilen yok.
Tamtutulma
29-06-2010, 08:31
Picantili çeşidi fazla bilinen bir çeşit değil Ürgüp'te Ahmet hocamın bahçede var.Geç çiçek açan bir çeşit ferragnestende 4-5 gün daha geç açıyor daha önceki mesajlarda var çiçeklenme resimleri Ahmet hocamın bahçeden alma resimler.Picantili çeşidinde fidan bulma sorunu var.Çeşit olarakta diş bademi gurubunda yer almakta.Elle zor kırılıyor.Yani içanadoluda dikim ve denemelerde Ahmet hocamın bahçe referans.Bilimsel araştırma yok badem konusunda ki hocalarla ve yalaova araştırma ile görüştüm bilen yok.
Ahmet hocamla görüştük. Picantilinin geç çiçek açan, suya gereksinimi yüksek ve iri meyveli bir çeşit olduğunu söyledi.
Fidan sorun değil; şöyleki bu sorunu aşı ile çözüyoruz. Daha önceden diktiğimiz acı badem çöğürlerine picantili aşıladık.
Asıl sorun; picantili'nin tozlayıcısı olan yaltinsky çeşidini kolaylıkla bulabilecek miyiz ?
Sayın Avanos; bütün iletilerinizi okudum. Yayınladığınız fotoğrafları da inceledim. Oldukça yararlı bilgiler. Bunları paylaştığınız için teşekkürler. Yaklaşık 3 yıldır badem konusunu araştırıyorum ve geldiğim nokta: " Feragnes mi picantili mi ?" Kötünün iyisini değil; iyinin en iyisini seçme durumundayım.
Dediğiniz gibi ortada sağlam bir araştırma yok. Ahmet hocamla zaman zaman görüşüyoruz. Onun haricinde şayet bilgi edinebilirsem burada paylaşırım.
Herkese mutlu günler.
Sayın Tamtutulma yaltinsky'nin fidanları yalovada hanımeli fidanlığında geçen sene vardı.Ama yaltinsky de sorun şu aşırı çift meyve yapıyor Prof. Semih çağlar akköylü kendisi ile burda görüştük benim arziyede geldi ferragnes çeşidi kendini ispatlamış bir çeşit dedi. Benim görüşüm bahçe kurarken 3-4 çeşitle kur derim doğada mükemmel yok eksi ve artılar var.
kemalcuce
06-07-2010, 00:19
Şimdi fidanı dikmek sorun değil birde hasadı var bunun arkadaşlar.Picantili bademi en az % 20 si ikiz meyve yapar.Her ikiz meyve demek sizin malınızın daha ucuz fiyata gitmesi demektir.Genelde rus bademleri geç çiçek açıyor ama neden tercih edilmiyor sorun ikiz meyve oranı yüksek.Picantilide çeşidide aynı şekilde.
Ortalama dikilecek olan bir çeşidin özellikleri şu şekilde olmalıdır
1:geç çiçek açmalı
2:iç oranı yüksek olmalı ve iç meyvesi iri olmalı
3:İkiz oranı mümkünse sıfır olmalı
Bahçelerde ana çeşit olarak genelde nonperial,ferragnes(son birkaç senedir) kullanılıyor .Benim favorim daima ferragnes ile bertinadır.Türkiyede o kadar badem bahçesi gezdim ferragnes ve bertinanin meyvesi kadar muazzam meyvesi olanı görmedim.Aynı şekilde ağaç gelişimleri ve direncleri.
ismail42
09-07-2010, 11:07
Arkadaşlar herkese merhaba.Bende bir konuda yardımınızı istiyorum.Bizde badem bahçesi kurmaya karar verdik arazi verimli ve su sıkıntımızda yok.Yalnız beni tek düşündüren bölgemizdeki ilkbahar donları.Nonpareil çeşidinin ilkbahar donları için riskli olduğunu biliyorum.Benim öğrenmek istediğim bu çeşit aşağı yukarı hangi ayda çiçek açar mart ayında mı yoksa nisan ayını bulur mu?Bahçe 80.000 m2 sizci riski ferragnes dikerek azaltmalımıyım siz olsanız ne yapardınız.
Birde ağaçların tozlayıcısı bire bir mi olmalı yoksa 5 ağaca bir tozlayıcı yeterli olur mu?
Şimdiden ilginiz için teşekkür ederim.
Samsunlu55
09-07-2010, 11:39
merhaba ben bu siteye yeni üye oldum. sizlerden bana yardımcı olmanızı istiyorum. benim konyada 50.000 m2 arazim var. bu araziye ceviz ve badem dikmek istiyorum ama bir konuda kararsız kaldım. ne kadarına badem , ne kadarına ceviz ekeyim. lütfen bana bir fikir verin bu konuda
Arazinizin su durumu nedir:confused: Konya gibi bir yerde çok önem arz eder.
Arkadaşlar herkese merhaba.Bende bir konuda yardımınızı istiyorum.Bizde badem bahçesi kurmaya karar verdik arazi verimli ve su sıkıntımızda yok.Yalnız beni tek düşündüren bölgemizdeki ilkbahar donları.Nonpareil çeşidinin ilkbahar donları için riskli olduğunu biliyorum.Benim öğrenmek istediğim bu çeşit aşağı yukarı hangi ayda çiçek açar mart ayında mı yoksa nisan ayını bulur mu?Bahçe 80.000 m2 sizci riski ferragnes dikerek azaltmalımıyım siz olsanız ne yapardınız.
Birde ağaçların tozlayıcısı bire bir mi olmalı yoksa 5 ağaca bir tozlayıcı yeterli olur mu?
Şimdiden ilginiz için teşekkür ederim.
Hangi badem çeşidi ne zaman açar şeklinde bir soru yeterli değil.Yani aynı yerde aynı cinler farklı zamanda açar aynı yer derken Nevşehir avanosla Başdere arası 30 km iç anadolu aynı çeşit farragnes bu yerler için aynı zamanda açmaz ama Nonperialden geç açar böyle düşünün :bu yıl avanosta yemek için bile kayısı yokken Başdere de soğuk almadı kayısıları buna göre karar verin. Her yerin iklim yapsı farklı her nekadar aynı bölgede olsalarda.Görmeden ve iyi gözlemlemeden yorum sadece kitaptaki teknik bilgi olur.
arazide su 100 metreden cıkıyor sondaj kazdıracagım,
ismail42
09-07-2010, 17:07
Mutlaka farklı dönemlerde açar kesin bişey söylemek doğru değildir ben sadece yaklaşık olarak bi tahmin istedim.Konya bölgesi için malum bu bölgede don olayı erken oluyo nonpareil ekmek için bi türlü cesaretlenemedim.Normal şartlar altında mart ayını geçermi çiçek açması bunu öğrenmek istiyorum.
Birde tozlanmayla ilgili bilgi verebilirmisiniz kaça kaç ekmeliyiz.
ismail42
10-07-2010, 10:23
Sayın avanos öncedende belirttiğim gibi ben de badem bahçesi kuracağım siz bu konuda baya araştırma yapmışınız ve bahçe kurmuşunuz.Umarım hayırlı olur.Eğer sizce bi sıkıntısı yoksa sizle iletişime geçip bazı konularda destek almak isterim.İletişim numaranızı yazarsanız sevinirim.İyi günler.
Tamtutulma
10-07-2010, 15:33
Sayın İsmail42, aslında bu Badem Yetiştiriciliği Sayfası'nı ilk sayfadan başlayıp okusaydınız bu sorduğunuz soruların çoğunun yanıtını almış olurdunuz.
Yine de İçanadolu için genel olarak nonpareil yüksek risklidir. Daha geçci bir çeşit tercih etmelisiniz.
Bu yıl budamasını yaptığım yeni fidanım 40-50cm filizlendi.İnşallah 75 cm çıkaracağız.
ismail42
12-07-2010, 09:50
Sayın Tamtutulma badem sayfasını enbaşından okudum.Hatta farklı yerlerden bir sürü makale okudum.Bu site sayesinde de baya fikir edindim.Ben bu işi ilk düşündüğümde el bademi olarak düşündüm.Şimdi ise ferragnes ve bertinaya dönecek gibiyim.Ticari olarak düşündüğümüzde el bademi çok daha avantajlı geliyor.Ben kişisel olarakta sizlerin fikirlerini almak istedim bu bilgileri harmanlayıp karar vereceğim.
Arazi 80.000m2 ve bu araziyi en iyi şekilde değerlendirmek istiyorum.En iyi portföyü oluşturmak için uğraşıyorum.Bir kısmınada bodur elma dikecek gibiyim.
ALLAH HERKESİN GÖNLÜNE GÖRE VERSİN.
06doğaci
12-07-2010, 14:16
Sayın ismail42 elma isini iyice düşünün derim.Zahmetsiz pazarlaması kolay ürün elde edebileceğiniz yetiştiriciliği düşünün derim.Tabi ki arazi ve bulunduğunuz bölgede önemli.
Tamtutulma
13-07-2010, 08:43
Sayın Tamtutulma badem sayfasını enbaşından okudum.Hatta farklı yerlerden bir sürü makale okudum.Bu site sayesinde de baya fikir edindim.Ben bu işi ilk düşündüğümde el bademi olarak düşündüm.Şimdi ise ferragnes ve bertinaya dönecek gibiyim.Ticari olarak düşündüğümüzde el bademi çok daha avantajlı geliyor.Ben kişisel olarakta sizlerin fikirlerini almak istedim bu bilgileri harmanlayıp karar vereceğim.
Arazi 80.000m2 ve bu araziyi en iyi şekilde değerlendirmek istiyorum.En iyi portföyü oluşturmak için uğraşıyorum.Bir kısmınada bodur elma dikecek gibiyim.
ALLAH HERKESİN GÖNLÜNE GÖRE VERSİN.
Ferragnes çok güzel bir tercih. Ben de Ferragnese karar verdim. Tozlayıcı olarak Ferraduel kullanın. Tozlayıcıyı 4-7 Ferragnese bir Ferraduel olarak ayarlayabilirsiniz.Ağaçlarınız ürüne yatınca mutlaka arı kovanları ayarlayın. Tozlaşmaya inanılmaz yardımcı oluyorlar.
80 dekar arazi çok büyük bir yatırım demek. Bu konuda size Avanos kardeşimiz yardımcı olacaktır. O da 100 dekarın üzerinde badem dikimi yapmıştı. Araziniz nasıl hazırlanır, güvenilir fidancı kimler vardır, fidanlar nasıl daha çabuk geliştirilebilir vs vs...
Bodur elma işi çok zahmetli,ağaçlar sürekli sorun çıkarıyor ve bakım istiyor. 10 yıl gibi bir sürede de ticari ömrü bitiyor. Bence de arazinizin tamamını badem olarak değerlendirmeniz mantıklı olacaktır.
Tamtutulma
13-07-2010, 08:50
Bu yıl budamasını yaptığım yeni fidanım 40-50cm filizlendi.İnşallah 75 cm çıkaracağız.
Allah nazarlardan saklasın, dikmeniz gayet güzel çalışıyor. Sanırım Picantili; yanılıyor muyum ?
Bir de sayın Avanos dikmenizin yaprak izdüşümünü mutlaka çapalayın. Sanırım fırsatınız olmadı buna. yoksa sizin gibi titiz bir yetiştiricinin çapayı ihmal edeceğine hayatta inanmam.
ismail42
13-07-2010, 09:31
Zaten bahçeyle çok sık ilgilenemeyeceğim için elmadan vazgeçtim.En mantıklısı badem.Ben 4 çeşit belirledim Ferragnes,Ferraduel,Bertina ve Tuono yalnız tuono ve Bertina hakkında net bilgiler yok.Burda bir mühendis tuono çok verimli olduğunu söyledi ama ikiz badem oranı yüksek gibi geldi bana.Forumda pek açıklayıcı bilgi yok tuono hakkında.Tuono ve Bertina hakkında bilgi veren olursa sevinirim.Dikeceğim yer verimsiz bi yer değil su sıkıntısı da yok burda zaten tahıl ekiliyordu.
Birde teşvikte ne kadar sürede alıyorsunuz ödemeyi.Projede uyulması gereken genel şartlar neler Çiftçi Kayıt sistemine kayıtlı olmakgerekiyor bunun haricinde bahçe düzenlemesinde uymamız gereken koşullar neler.Teşekkür ediyorum.
Zaten bahçeyle çok sık ilgilenemeyeceğim için elmadan vazgeçtim.En mantıklısı badem.Ben 4 çeşit belirledim Ferragnes,Ferraduel,Bertina ve Tuono yalnız tuono ve Bertina hakkında net bilgiler yok.Burda bir mühendis tuono çok verimli olduğunu söyledi ama ikiz badem oranı yüksek gibi geldi bana.Forumda pek açıklayıcı bilgi yok tuono hakkında.Tuono ve Bertina hakkında bilgi veren olursa sevinirim.Dikeceğim yer verimsiz bi yer değil su sıkıntısı da yok burda zaten tahıl ekiliyordu.
Birde teşvikte ne kadar sürede alıyorsunuz ödemeyi.Projede uyulması gereken genel şartlar neler Çiftçi Kayıt sistemine kayıtlı olmakgerekiyor bunun haricinde bahçe düzenlemesinde uymamız gereken koşullar neler.Teşekkür ediyorum.
Sayın İsmail bey:
80 dekar büyük bir yer ilgi ister ve yatırım ister. 80 dekarın damla sulama maliyeti yaklaşık olarak suya uzaklığına bağlı olmakla birlikte 10000 tl.
Diğer teşviklere gelince önce siz yapıyorsunuz yaklaşık bir yıl sonra hibe alıyorsunuz. Ben hibeyi hala alamadım.
Allah nazarlardan saklasın, dikmeniz gayet güzel çalışıyor. Sanırım Picantili; yanılıyor muyum ?
Bir de sayın Avanos dikmenizin yaprak izdüşümünü mutlaka çapalayın. Sanırım fırsatınız olmadı buna. yoksa sizin gibi titiz bir yetiştiricinin çapayı ihmal edeceğine hayatta inanmam.
Sayın Tamtutulma
Arazi hazırlığını istediğim gibi yapamadım.2000 fidandan aşağı yukarı 1300'nün çapasını yaptım.Diğerlerine devam ediyorum.Arazi baya otlandı ot ilacı ile araziyi yok etmek istemediğimden ot ilacı vermedim süre süre otu inşallah bitireceğiz.Güzün elden geçireceğim şimdi sulamaya yoğunlaştım.
Çeşit konusuna gelince arazide picantili yok ferragnes çeşidi resimdeki çeşit.
Her nekadar picantiliyi en çok öven biri olsamda yeterli ve kuvvetli fidan temin edemedim.
Yeni bahçe kurmaya çalışıyorum bakalım orda picantilide deneyeceğiz.
uranus20
30-07-2010, 12:22
Merhaba;
Yaklaşık 15 dönümlük bir arazide badem dikmeyi düşünüyorum.
Bunun için toprak analizi yaptırdım, sonuçları aşağıdaki gibi.
Toprak yapısı badem dikimi için uygun mudur?
Arazi ormanlık bir alanda olup yükseklik deniz seviyesinden yaklaşık 350 mt civarındadır.
Yardımlarınız için teşekkür ederim.
Arkadaşlar bugün komik bir olayla karşılaştık. Ağaçlandırmayı teşvik ettiğim için hakkımda rapor hazırlanmış. Soruşturma açmaya çalışıyorlar. DÜşünün varın memleketimin halini suçum ağaçlandırma işini yapmak için kişileri örgütlemekmiş.Örgüt liderliği.!!! Şaka değil.
Arkadaşlar bugün komik bir olayla karşılaştık. Ağaçlandırmayı teşvik ettiğim için hakkımda rapor hazırlanmış. Soruşturma açmaya çalışıyorlar. DÜşünün varın memleketimin halini suçum ağaçlandırma işini yapmak için kişileri örgütlemekmiş.Örgüt liderliği.!!! Şaka değil.
Yakında ağır bir iddianameyle Beşiktaş adliyesinde soluğu almayın da. ''Örgüt liderliği'' :p
Allah'ım ne günlere kaldık :eek:
Tamtutulma
04-08-2010, 17:59
Arkadaşlar bugün komik bir olayla karşılaştık. Ağaçlandırmayı teşvik ettiğim için hakkımda rapor hazırlanmış. Soruşturma açmaya çalışıyorlar. DÜşünün varın memleketimin halini suçum ağaçlandırma işini yapmak için kişileri örgütlemekmiş.Örgüt liderliği.!!! Şaka değil.
Sizi umarım Silivri'ye göndermezler :p
Samsunlu55
05-08-2010, 00:16
Arkadaşlar bugün komik bir olayla karşılaştık. Ağaçlandırmayı teşvik ettiğim için hakkımda rapor hazırlanmış. Soruşturma açmaya çalışıyorlar. DÜşünün varın memleketimin halini suçum ağaçlandırma işini yapmak için kişileri örgütlemekmiş.Örgüt liderliği.!!! Şaka değil.
Sn. Avanos gerçekten şaka gibi. Soruşturmayı açmaya çalışanlar kimler:confused:
yasarugur
05-08-2010, 09:21
Sn. Avanos,küresel ısınmanın dünyayı bu kadar olumsuz etkilediği bir yüzyılda keşke dağlar taşlar ağaçla kaplı olsa ne kadar iyi olur du,düşünüyorum da ben bu yıl 200 e yakın fidan dikerek ağaç dikme örgütüne üye olmuşum demek,yaşasın...
devlet arazisi kiralama gibi bir işe mi kalkıştınız?
Yücel Özlem
05-08-2010, 13:42
Arkadaşlar bugün komik bir olayla karşılaştık. Ağaçlandırmayı teşvik ettiğim için hakkımda rapor hazırlanmış. Soruşturma açmaya çalışıyorlar. DÜşünün varın memleketimin halini suçum ağaçlandırma işini yapmak için kişileri örgütlemekmiş.Örgüt liderliği.!!! Şaka değil.
Sevgili Avanos, geçmiş olsun. Umarım gelişmelerden haberdar edebilirsin.
Ağaçlandırmaya meraklı bir dostumun bahçe ve arazisinde çektiğim resimleri agaclar.net'te paylaşmıştım. Bir yıla yakın durdu. Olulu yorumlar yapıldı. Geçenlerde dolaylı yollardan rahatsızlığını belirtip, o başlığın kaldırılmasını talep etti. Kaldırıldı ancak, bir anlam verememeiştim. Onun da başına böyle bir iş gelmiş olabilir mi diye düşünüyorum.
Tekrar geçmiş olsun. Sevgiler.
Tamtutulma
06-08-2010, 08:49
Sevgili Avanos, geçmiş olsun. Umarım gelişmelerden haberdar edebilirsin.
Ağaçlandırmaya meraklı bir dostumun bahçe ve arazisinde çektiğim resimleri agaclar.net'te paylaşmıştım. Bir yıla yakın durdu. Olulu yorumlar yapıldı. Geçenlerde dolaylı yollardan rahatsızlığını belirtip, o başlığın kaldırılmasını talep etti. Kaldırıldı ancak, bir anlam verememeiştim. Onun da başına böyle bir iş gelmiş olabilir mi diye düşünüyorum.
Tekrar geçmiş olsun. Sevgiler.
Yücel Bey, büyük olasılıkla arkadaşınızın başına tahmin ettiğiniz durum gelmiştir. Eğrim Dağı'nın ağaçlandırılması çalışmaları nedeniyle " Doğa varlıklarına zarar verip doğal yapıyı bozduğumuz gerekçesiyle." biz de az kalsın 3 ila 5 yılla yargılanacaktık. Resmen direkten döndük.
Oysa ağaçlandırma yaptığımız alan sit değil, milli park değil, izinler alınmış. Neymiş efendim "İzin belgesi bir kuruma gönderilmemişmiş. Ağaç dikerek bölgenin iklimini bozuyormuşuz." gibi ilginç ifadelerle hakkımızda açılacak olan davayı Tema Vakfı engelledi. Bize en sonunda Basında haber vs çıkmasın." dediler.
Şimdi düşünüyorum da " Türkiye'de hangi başarı cezasız kalacak acaba ?" Türkiye ve Türklerden en çok nefret eden millete yetki verip " Hadi kardeşim sana izin, Türkiye'nin yetkililerini siz seçin, alın size izin." desek sanırım şimdiki görevdeki şahısları seçerlerdi.
Ağaçlandırma çalışmalarımıza destek almak için gönderdiğimiz emekli öğretmen abilerimize "siz kim oluyorsunuz da ağaç dikiyorsunuz ?" diyebilecek kadar yozlaşmış vekil yetkililerle muhatap olduk. Bize dava açmak isteyen kurumun başındaki yetkilinin azılı bir mason olması; gittiğimiz on yerden beşinde bize engel çıkartılması ki aynı durum başka yerlerdeki başka arkadaşların da başına gelmiş, devlet kurumlarındaki koltukları işgal edenlerin kırk dereden su getirerek bir şekilde " Bir daha yanıma gelmeyin." dedirten tutumları bile bizi pes ettiremedi. Artık sadece o kurumlarla görüşmüyoruz, kendi tırnağımızla kendi başımızı kaşıyoruz.
Sayın Avanos, mutlaka tanıdık yetkili birilerini devreye sokun. soruşturma ilerlemeden engellemeye çalışın. Aksi takdirde dosyanız mahkemeye intikal ederse Yüce devletimin aziz savcı ve hakimleri " Bu vatandaş memlekete yararlı bir iş yapıyor, ağaç dikerek yaşanılabilir bir dünya için savaş veriyor." diye düşünmüyorlar. Sadece önlerindeki kanunlara bakarak size kaç yıl giydirebileceklerini hesaplıyorlar. Unutmayın " Deveden büyük fil vardır." Yüz yüze görüştüğümüzde bana bahsettiğiniz bağlantıları kullanın. Olayı bir an önce sonlandırmaya çalışın. Olay dallanıp budaklandığında tanrılar bir kurban alıyor mutlaka.
Sevgili Avanos, geçmiş olsun. Umarım gelişmelerden haberdar edebilirsin.
Ağaçlandırmaya meraklı bir dostumun bahçe ve arazisinde çektiğim resimleri agaclar.net'te paylaşmıştım. Bir yıla yakın durdu. Olulu yorumlar yapıldı. Geçenlerde dolaylı yollardan rahatsızlığını belirtip, o başlığın kaldırılmasını talep etti. Kaldırıldı ancak, bir anlam verememeiştim. Onun da başına böyle bir iş gelmiş olabilir mi diye düşünüyorum.
Tekrar geçmiş olsun. Sevgiler.
Arkadaşlar kusura bakmayın yazamadım benim bilgisayar nedense ağaçlar nete girmiyor 1 haftadır. Zar zor bağlandım gelen yazıları okudum cevapları kafeden veriyorum.Gerekli yerlerle görüştüm.Örgütün :) diğer üyeleri çoğu memur olmadığı için müracaatlarının arkasında olduklarını sonuna kadar devam edeceklerini söylediler.Bizde soruşturmanın devamının nereye gideceğini bekliyoruz. Düşüncelerim arasında soruşturma olumsuz olursa ağaçlar nette bir başlık açık kamuoyuda oluşturmayı düşünüyorum site yetkilileride desteklerse. Çünkü burda benim örgtün baya üyesi var sanırım. Abartısız millet vekili danışmanı sen örgüt kurmuşsun diyerek itham ediyor ima dahi etmiyor örgüte bakın.
Özel ağaçlandırma ve badem başlığı altındaki yazılarım okunursa nasıl bir mücadele verdiğim hiç tanımadığım insanlara ağaçlandırma yapması için yardımcı olduğum görülür.
Avanosta ise 11 kişiye özel ağaçlandırmayı öğrettiğim.Bu insanların özel ağaçlandırma yapmarı konusunda yardımcı oldumdan dolayı bu soruşturma başladı.İyiler kötüler kadar cesur emin olun 5-6 kişiye de öğretiyorum tamimlari onlarda faydalansın Hakkariden öte memleket varmı.Ama bu pes ettik Hakkariye gidiyoruz demek değil.
devlet arazisi kiralama gibi bir işe mi kalkıştınız?
Evet hazine arazisine müracaat ettik.
Bize yedirmeyeceklermiş.:)
Ben olsamda olmasamda müracaat etttiğimiz arazi artık birileri tarafından dikilmek mecburiyetinde.
Sn. Avanos gerçekten şaka gibi. Soruşturmayı açmaya çalışanlar kimler:confused:
Devletin sahipleri vatan sevgimi sorgulayarak sordu.Çok açık olmadı sanırım.
Oğuz Karsan
08-08-2010, 17:29
Merhaba.
Devletin sahipleri vatan sevgimi sorgulayarak sordu.Çok açık olmadı sanırım.
Sn. Avanos,
Devlet, bütün yurttaşların oluşturduğu topluluğu yöneten resmi güç olabilir. Ancak bu yönetme gücünü ona veren vatandaştır. Yani esas güç milletin elindedir. Her Türk Vatanının nasıl ve ne şiddette seveceğini Önceki kahraman nesillerinden öğrenmiştir. Bu nedenle, kişinin Vatan Sevgisini ölçmek de kimsenin haddine değildir
Milletin yönetme gücünü eline geçirenler, bu yönetim gücünü tek başlarına kullanamazlar. Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı, Meclis, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Sayıştay, Muhalefet Partisinin ve diğer partilerin başkanları ve sivil toplum kuruluşlarının o anki yöneticileri de yönetime tavsiyelerde bulunarak bu güce katılırlar.
Ancak başa geçen siyasiler, o an vatanın ve milletin sahiplerinin kendileri olduğunu zannedebilirler. Hatta başkaları da o anki yetkilerini milletin çıkarı doğrultusunda değil de, kendi çıkarları doğrultusunda kullanabilirler. Hatta kimsenin kendisine müdahale etmediğini gördükçe de yetkisini daha da derinleştirebilir.
Ancak bu Ülkenin esas sahipleri olan millet ve milleti oluşturan vatandaş kendi gücünün farkına vardığında, işte o yetkililerin bütün fiyakaları söner. Vatandaş 5 yılda bir eline geçen oy verme yani yönetme gücünü vereceği siyasi görüşü ve başındaki lideri seçme hakkını kullandığında, iş biter.
Vatandaşın Başbakanlığa layık gördüğü kişi başa geldiğinde, vatandaşın istekleri doğrultusunda iş yapmaya çalışır ki bir daha seçilebilsin. Mesela 5. Bülent Ecevit Hükümeti yani 57. koalisyon hükümetindeki Dsp gibi % 22,19' ile Başbakan olursun, Eğer, halk yaptıklarını beğenmezse bir dahaki seçimde %1.22'lik bir oy alır ve yok olursun. Millet kendisine karşı yapılan hataları asla affetmez. Oyu ile hesabını sorar.
Özetlersek, Devletin sahibi Türk Milletidir. Vezir de eder, Rezil de. Bu nedenle şu an başta bulunan devletin yöneticileri orasını nihai yerleri veya babalarının bakkal dükkanı gibi görmemelidirler. Diğer denetim kurumları gaflete düşüp göz yumsa bile, vatandaş bir gün hepsinden hesabını sorar.
Onun için endişelenmeyiniz. Ama şu sözü de unutmayınız "Hiç bir iyilik cezasız kalmaz"
Ülkemizde malesef kraldan fazla kralcı olanlar ve basiretsiz yöneticiler yüzünden Ağaçlandırma işi çok zordur veya yapılamamaktadır.Ağaçlandırmak için heveslenen herkes bunu bilir.
Ancak gelişen Dünyamızda, Ağaçlandırma işinin nasıl yapılmasının gerektiğini, Ormanlarını çoğaltıp geliştirebilen ülkelerin örnek alınarak yapılması gerektiğinin bilincine varılmak üzere. Ağaçlandırma mağduru olan biri olarak Ağaçlandırma ve Özel Orman gereksinimlerinin yakında düzeleceğini umuyorum.
Başaracağınıza inanıyorum. Asla vazgeçmeyin.
Saygılar
www.ozelagaclandirma.com/
... Birde teşvikte ne kadar sürede alıyorsunuz ödemeyi.Projede uyulması gereken genel şartlar neler Çiftçi Kayıt sistemine kayıtlı olmakgerekiyor bunun haricinde bahçe düzenlemesinde uymamız gereken koşullar neler.Teşekkür ediyorum.
ÇKS üyesi olup, sertifikalı fidanları (il/ilçe tarımda) işletmeniz gerekli. Diğer uyulması gereken şartlar tarım bakanlığının sitesinde ilgili sayfada var. Ödemeleri öyle hemen yapmıyorlar, bizim Temmuz başındaki başvurulardan hala haber yok, sanırım 2011 başına kalacak..
erdalduran10
24-10-2010, 00:46
Uranus20 arkadaşım bu arada toprak analizini nasıl yapıyorsun?maliyeti ne?paylaşırsan sevinirim.
erdalduran10
24-10-2010, 21:34
Arkadaşlar, Bizim İçanadolu Bölgesinde Ankara(Haymana) civarında dağbaşında bir arazimiz var. Biz buraya buğday ekiyorum; ancak geliri çok düşük. Bu yüzden badem ve ceviz yetiştiriciliği yapmak istiyorum; ancak asimetrik bilgiye sahibim. Sizce buradaki buğday ekilmiş tarlaya ağaçlandırma olur mu?
İkincisi, hangi aşamalardan geçmem gerek(ilk toprağın durumunumu analiz ettireceğim ve kime ettireceğim ve maliyeti ne kadar vb...).
Üçüncüsü, bana bu ekimin gübresiydi fidanıydı vb... toplam maliyeti en fazla ne kadara malolur. Deneyimli kişilerden bunun cevabını bekliyorum. Ayrıca bu maliyetleri Ziraat Bankası'ndan veya başka bir bankadan kredi ile projelendirip, uzun dönemli kredi imkanlarımız var mıdır(5 yıl hiç ödemeyip meyveleri aldıktan sonra ödemeye başlama gibi olanak mevcut mu)? Kısaca bu kredi imkanı dışında artı olarak sermaye gerekiyor mu ve ne kadar gerekiyor? Cevap yazarsanız sevinirim. Şimdiden Allah razı olsun
Samsunlu55
30-10-2010, 18:39
Hafta sonu çektiğim badem ağacımın fotoğrafları...
127988
127989
127990
127991
127992
Bademleri toplarken çektiğim birkaç fotoğraf. Ağacı baharda bit sarmış geç farkettim o yüzden fazla meyve alamadım...
177696
177697
177698
177699
Bende 2 hafta önce gittim bahçeye bu yıl tavşan zararlısı çok erken başladı baya zarar vermiş zayıf fidanlara.Çözüm olarak fidanları çuvalla saracağım.:) Çok hoş bir görüntü olmayacak ama 2-3 sene böyle yapacağım bakımı yoksa büyütemiyeceğiz fidanları.15-20 gün sonrada tutmayan fidanların dikimini yapacağım.
Sayın samsunlu55 bademleri toplamakta sanki geç kalmışsınız gibi geldi.
Samsunlu55
01-11-2010, 19:41
Sayın samsunlu55 bademleri toplamakta sanki geç kalmışsınız gibi geldi.
Bademler şimdi toplanmadı zaten toplarken çekmiştim yeni ekleyebildim.
Tamtutulma
03-11-2010, 12:15
Tarlamın toprak hazırlıklarını yaptım. 4.5 X 4.5 mesafe ile dikmeleri çekirdekten yetiştirmeye karar verdim. Mesafeleri ayarlamak için tarlanın her iki yönüne ip çektik. Bulduğumuz noktalara çıta saplayarak işaretledik. Tarlanın önünden bakınca çıtalar asker gibi dümdüz görünüyor. Ancak yandan bakınca adeta bir s harfi gibi eğimli görünüyor. O kadar ölçüp biçmemize karşın bir türlü yan hizaları tutturamadık. Önerisi olan var mı acaba ?
Selamlar Tamtulma
Önerim şu lazerli çocuk oyuncakları varya onla yapabilirsiniz diye düşünüyorum. Lazerleri ayarladıktan sonra lazer görünmeyeceği için siz kendinizi hedef alarak ilerleyebilirsiniz.Göbek bölgesine lazer ışığı gelecek şekilde ilerleyerek işaretlemeleri yapabilirsiniz.
En basit yöntem şu: Biri 4 metre, diğeri 4V2 (4 kök 2 yani 5,66 metre) iki ip kesin.
İlk çıtayı çakın. 4 metrelik ipi ölçüp 2. çıtayı çakın. Sonra birinci çıtaya 4 metrelik, ikinci çıtaya 5,66 metrelik ipi bağlayıp, kesiştikleri noktaya 3. çıtayı çakın. 90 derece açılı noktayı elde edersiniz, bu şekilde kesişim noktalarını kullanarak hiç kayma olmadan yapabilirsiniz.
Çok sayıda dikecekseniz, çok çıta bulmak zorsa, biraz kireç alıp, noktaları işaretleyin. Şiddetli yağmur yağsa da çıkmıyor, sorun olmuyor.
Kolay Gelsin,
06doğaci
03-11-2010, 15:30
Sayın avanos subazlı beyaz boyalar daha garanti olur zararlılar için.Ayrıca tavşan olduğundan eminmisiniz.Benim bahçeye fareler zarar vermişti.
Sayın 06Doğacı
Benim bahçedekiler fare değil tavşan subazlı boya tavşanada etkilimi?
06doğaci
03-11-2010, 20:37
Sayın avanos benim bölgede de tavşan var su bazlı boyadan sonra fidelerin gövdesine zarar gelmedi.
Tamtutulma
04-11-2010, 12:48
En basit yöntem şu: Biri 4 metre, diğeri 4V2 (4 kök 2 yani 5,66 metre) iki ip kesin.
İlk çıtayı çakın. 4 metrelik ipi ölçüp 2. çıtayı çakın. Sonra birinci çıtaya 4 metrelik, ikinci çıtaya 5,66 metrelik ipi bağlayıp, kesiştikleri noktaya 3. çıtayı çakın. 90 derece açılı noktayı elde edersiniz, bu şekilde kesişim noktalarını kullanarak hiç kayma olmadan yapabilirsiniz.
Çok sayıda dikecekseniz, çok çıta bulmak zorsa, biraz kireç alıp, noktaları işaretleyin. Şiddetli yağmur yağsa da çıkmıyor, sorun olmuyor.
Kolay Gelsin,
Sayın Avanos ve ahmettt bey, öncelikle yanıtlarınız için sonsuz teşekkürler. Bizde 4,5 boyunda her iki ucuna çıta çakılmış iki ip kullandık. Sanırım 90 derece olayını tutturamadığımız için sıraların yan bakılarında kayma oldu. Her iki yöntemi kullanarak kaymaları bu pazar düzeltmeye çalışacağız.
Mutlu günler.
burjuva1981
05-11-2010, 13:03
öncelikle merhabalar burada yazışan arkadaşların hepsinin aşağı yukarı bahçesi var benimde taş bademin cins(ferragnes) kabuklu toptan satış fiyatı bu sene kaç tl bilen veya satan arkadaş varmı
burjuva1981
14-11-2010, 10:38
avanos un ağaçlarındaki tavşan ve fare zararlısı için fidanların gövdesine sarılan koruyucu plastik var eski fotoğraf makinalarının pozlarına benziyor bende toprak tv de izledim bence senin için en iyisi o
O dediğinizi biliyorum.Bende fidan sayısı fazla olunca baya maliyet teşkil ediyor daha ekonomik yöntemler arıyorum.Uygulamayı kireç üzeri Ardıç katranı şeklinde yapacağım.
Bugün tarladaki tutmayan fidanların sökümüne başladım.Tavşan zararlısından 2 resim çektim. Zararlı kesinlikle tavşan dışkısı var fidanların yanında.Zayıf fidanları kesip koparıyor diğerlerine ciddi zararlar vermeye devam ediyorlar.Bu arada tamamen kurumuş ve yazında yaprak açmayan bir fidanın kökünde çimlenme başlamış ilginç resimledim.
murat yavuz gök
22-11-2010, 13:55
öncelikle merhabalar burada yazışan arkadaşların hepsinin aşağı yukarı bahçesi var benimde taş bademin cins(ferragnes) kabuklu toptan satış fiyatı bu sene kaç tl bilen veya satan arkadaş varmı
kabuklu olarak 4-6 tl arasıda değişiyor iç olarak 13-17tl die duydum bu sene.
kabuklu olarak 4-6 tl arasıda değişiyor iç olarak 13-17tl die duydum bu sene.
Kabuklu badem 1.5 TL ila 2.5 TL arası. İç Bademde 5-6 TL Arası.
Dekardan Yaklaşık olarak 200-300 Kg arası iç badem verir. 17 Tlden satarsak merkez bankasına borçda veriririz hatta iç borcun bir kısmını haysrıma kapatırım.17*250= 4.250 dekardan para oy anam oy.Sakın fidancılara inanmayın:)
hamitakkuyu
01-02-2011, 22:32
Merhaba Avanos kardeş,çoktandır yoksun umarım iyisindir.bademler ne alemde ve şunu belirteyim ben gaziantepte bir toptancıyla tesadüfen konuşmamda iç bademin kilo fiyatı 10 dolar dedi.dekarda 200-300 kg vermesi zor dediğiniz gibi verirse memurluğu bırakıp badem bahçesi kurmaya devam ederiz.vede bu iş nasip işi don olmazsa, bakım iyi olursa nasibinde varsa iyi kazanç elde edersin bu bir temenni allahım hayırlısını versin.
Şükür yaşıyoruz işlerle uğraşmaya devam ediyoruz.O toptancının telefonu varmı elimizde 2 ton kadar ürün var aç bir sor ne diyor korkarım şimdi almıyoruz diyecek hala idda diyorum 5-6 Tl diyorum.Umarım siz haklısınız. Yalnız ben burda daha öncede dedim yazılarımda şuna dikkat ediyorum kendi gözlemelerim yazdıklarım. Bizim köyün ve denzili pazarlarında 2 TL kabuklu satılıyor.Kesin bilgidir.
hamitakkuyu
02-02-2011, 22:56
merhaba avanos kardeş;ben idda etmedim dedimya tesadüfen konuştum.gaziantepte oturmuyorum eğer gidersem merak ettim bir sorarım.ayrıca bu fiyatlar ferragnes cinsi için mi bizim burada yetişen bahçe kenarlarında ki bademler ortalama dediğiniz fiyattan gidiyor.kuru yemişcide fiyat çok pahalı 25tl ile 30 tl arası .bildiğiniz gibi bademin iç verim oranı önemli ferragnes %30 ile %40 verim veriyormuş.yanlışım varsa düzelt lütfen.Ayrıca ben şubat 2010 diktiğim bademlerin budamasını yapamadım.sağolsun K.Maraş üniversitesinden Semih ÇAĞLAR Hocam şubatın ilk haftasında budama uygulaması yaparak yardımcı olacak.yanılmıyorsam sizde aynı dönemde diktiniz siz ne yaptınız bu konuda.sevgiyle kalınız...
Ben 2009 kasım da diktim. 2010 baharda ilk budamayı yaptım.Semih hocama selamımı söyleyin Nevşehirden meteorolojiden Murat beyin selamı var deyin hemşehrim olur çok yardım sever ve saygıdeğer bir hocamız.Benim bahçemide ziyaret etti.Ayrıca fiyatı daima yüksek söyleyenler satım diyenler değil. Getir alırım diyenler **** fidancılar **** ürensinler ucuz mal alalım diyenler yukardaki fiyat veren arkadaşta sanırım fidancı.
Merhaba;
Yaklaşık 15 dönümlük bir arazide badem dikmeyi düşünüyorum.
Bunun için toprak analizi yaptırdım, sonuçları aşağıdaki gibi.
Toprak yapısı badem dikimi için uygun mudur?
Arazi ormanlık bir alanda olup yükseklik deniz seviyesinden yaklaşık 350 mt civarındadır.
Yardımlarınız için teşekkür ederim.
Sayın uranus20,
Badem toprak istekleri bakımından pek fazla seçici olmayan bir ağaçtır. Badem en iyi sonucu killi kumlu topraklarda verir. Yani gönderdiğiniz toprak analizi sonuçları gayet uygun.
Ancak bunun dışında badem yetiştiriciliği için toprakta bakmamız gereken şunlardır:
- Taban suyu var mı?
- Geçirgen olmayan sert bir zemin tabakası var mı?
Taban suyu olup olmadığını 120 cm derinliğinde basamaklı bir çukur (profil) açarak anlayabilirsiniz. Eğer çukurun dibinde kuru havada bile su birikiyorsa bu arazide taban suyu olduğu şüphesi vardır.
Toprak içerisinde geçirgen olmayan bir zemin; kaya, kist tabakası gibi bir sert tabaka varsa gene bu profile bakılarak görülebilir.
Badem yetiştiriciliği için bu tür arazilerden kaçınmak gerekir. Ektiğiniz fidanların 3-5 sene içinde kuruma ihtimalı olabilir.
Çok sert rüzgar esen yerlerde bu ağaçlara zarar vermese de döllenmeyi engelleyebilir. Bu tür yerlerde bahçe kurarken hakim rüzgarların estiği tarafa ibreli ağaçlardan rüzgar perdesi oluşturmak gerekir.
Bahçe kurarken meyilli arazileri tercih etmelisiniz. Bunun nedeni soğuk hava daha ağır olduğu gibi tıpkı su gibi yüksek yerlerden alçak yerlere doğru akar. Don tehlikesi olan yerlerde kuzeye bakan yamaçlarda uyanma geç olacağından bu gecikme don zararını azaltacak düzeyde olabilir. Gene don tehlikesi olan yerlerde geç çiçeklenen Ferraduel (Texas), Ferragnes (Ferraduel, Texas) gibi geç çiçeklenen çeşitler tercih edilmelidir.
Not : Parantez içinde yazdıklarım bu ana çeşitlerin tozlayıcıları. Badem konusunda http://www.badembahcesi.com/kitap.asp adresinden Ceviz Badem Yetiştiriciliği kitabını almanızı tavsiye ederim. Gayet açık ve uygulamaya yönelik anlatımlı bir kitap.
Arkadaşlar herkese merhaba,
Ben de bu yıl bir badem bahçesi oluşturmak için çalışmalara başladım. Sayın Avanos'un yaşadıklarına üzüldüğümü samimiyetle belirtmeliyim. Eğer ortada yapılan bir iş var ise mutlaka bir de sahibi olacaktır. Elbette bir de kar olacaktır. Ancak genellikle insanlar bu girişimci kişinin çevreye ne denli yararlı olduğunu, ne çok insana iş imkanı sağladığını (sadece bahçede çalışacaklar değil, üretilen malın ticareti yapanlar, nakliyesini yapanlar, perakendeciler, hatta garip gelebilir ama muhasebeciler ve daha pek çok örnek...) vatan için nasıl önemli bir katma değer oluşturduğunu değil de oldukça basit bir yaklaşımla cebe indireceklerini kurarlar sığ zihinlerinde. Gerçekten yazık... Keşke enerjilerini, dedikodu ile üreteni yıpratmaya harcayacaklarına ve o keskin zekalarını böyle bir kıskançlık ile törpüleyip körelteceklerine kendileri de bir yerlerde bir şeyler üretseler de cebe bir şeyler indirseler. "Cebe indirmek" indirmek sözlerimi bağışlayın arkadaşlar ancak bu mantık dizisi ancak böyle ifade edilebiliyor...
Normalde bloglarda ve forumlarda pek yazamıyorum ancak agaclar.net ve müdavimleri sadece insanımıza katkı sağlamakla kalmıyor ülkemizin de gelişimine doğrudan ve dolaylı yollarla çok önemli katkılar sağlıyor. Bundan böyle bir kardeşiniz olarak ben de aranızda yer almaya bilmediklerimi anlamaya çalışıp, nacizane aklımın erdiğini sandığım konularda katkı vermeye çalışacağım. Umarım sorularım ve yazdıklarımla sizleri sıkmam :)
Ağaçların dikimi ile ilgili hizalama sorunundan bahsediliyor yukarıda. Doğru hatırlıyorsam piketaj deniliyor bu dizilime. İp çekerek ne kadar uğraşsak da iki ekseni de düzgün yapmak çok güç. Ancak bu konu çok önemli ise (bence önemlidir), bir topoğraftan yardım alınarak bu iş sıfır hata ile yapılabilir. Sanırım bir gün içerisinde 100 dekar gibi bir alan işaretlenebilir. Çok pahalı da değil. Bulunduğunuz bölgeye göre değişir sanırım ama bir gün için 100-200 Lira gibi bir yevmiye olsa gerek. Sanırım inşaat mevsimi dışında daha ucuz da olabilir.
İşlem ise şöyle, topoğraf cihazını uygun gördüğü bir noktaya kuruyor, bir kaç noktadan referans değerler alıyor ve ardından size her iki eksende de bir kaç milimetre yanılgı payı ile (cihazın teknolojisine göre değişse gerek) yani bizlere göre sıfır hata ile fidanlarımızı dikeceğimiz noktaları işaretletmektedir. Bu arada merak edebilecekler için topoğraflık mesleği ile yakından uzaktan ilgim yoktur :)
Bu arada başta sayın Avanos ve Samsunlu55 olmak üzere badem bahçesi olan arkadaşlar acaba bahçeleriniz ne durumdadır?
Muhabbetle...
Sayın Kasif
Öncelikle iyi temennilerin için teşekkür ederim.Bu yıl ikinci yılına giriyor bahçem. Zevkle ilgileniyorum ürün almak için bir yıl daha bekleyeceğiz.10-15 gün sonra tutmayan ağaçlarımın yerine yenilerini dikceğim.
Bizi vatan millet adına engelleyenler şunu yaptı memleketime 2500 dekar kadar bahçe yaptıracaktık.Evrakları yavaşlattılar bizde başka yerlere gittik.Başka bir ilimiz kazanacak.
Yeter artık bu örümcekli beyinlerin güzel ülkemizi yavaşlattıkları. Neyse ora olmuyorsa bu tarafa gelin siz de :)
Arkadaşlar badem budamasıyla ilgili detaylı bir uygulamalı bir anlatım var mı bildiğiniz?Görsel veya yazınsal olabilir.
seyyah53
23-02-2011, 17:10
Sayın Avanos merhaba...
Benim badem ile ilgili hiç bir bilgim yok...sadece yazılarınızı okumş olmakla bir soru aklıma geldi ...
bahçelerde bu reklamları yapılan fare,tavşan ,yılan v.b zararlılara karşı...frekans yayıcı(ses) aletler var ...onlardan kullandınızmı hiç **** araştırdınız mı?,,,
reklamı her yerde var ama şöyle kullanıpta ben çok faysadını gördüm diyen yok...
Tamtutulma
24-02-2011, 13:11
Arkadaşlar selamlar.
Badem fidanlarıyla ilgili bir sulama takvimi aradım ama hiç bir yerde bulamadım.
Bu konuda bilgisi olan var mı ? Örneğin, bir yaşındaki bir badem fidanına ayda kaç kez sulama yapılır ve kaç litre su verilir; verilen su miktarı ve sulama sayısı 2. ve diğer yıllarda hangi oranlarda artırılır - azaltılır ?
Mutlu günler...
Örneğin, bir yaşındaki bir badem fidanına ayda kaç kez sulama yapılır ve kaç litre su verilir; verilen su miktarı ve sulama sayısı 2. ve diğer yıllarda hangi oranlarda artırılır - azaltılır ?
Sayın Tamtutulma,
Her ne kadar badem sıcaktan hoşlanır, kuraklığa karşı dayanırsa da yeterli suyun verilmesi halinde verimin 2-4 kat arttığı gözlenmiştir.
Aslında sulama miktarını toprağın yapısı ve iklim koşulları (sıcaklık) etkilemekle beraber ilk yıl açık köklü fidanlara haftada 2 teneke, tüplü fidanlara 1 teneke su verebilirsiniz.
Özellikle ilk yılda kök boğazından su vermekten kaçınmalısınız Buna dikkat etmezseniz köklerde mantari hastalıklar oluşabilir.
Sayın Avanos merhaba...
Benim badem ile ilgili hiç bir bilgim yok...sadece yazılarınızı okumş olmakla bir soru aklıma geldi ...
bahçelerde bu reklamları yapılan fare,tavşan ,yılan v.b zararlılara karşı...frekans yayıcı(ses) aletler var ...onlardan kullandınızmı hiç **** araştırdınız mı?,,,
reklamı her yerde var ama şöyle kullanıpta ben çok faysadını gördüm diyen yok...
Reklamı yapılan ürünleri denemedim. Ama ardıç katranı kesinlikle etkili bir çözüm tarafımdan denemesi yapılmıştır.
seyyah53
24-02-2011, 23:33
Reklamı yapılan ürünleri denemedim. Ama ardıç katranı kesinlikle etkili bir çözüm tarafımdan denemesi yapılmıştır.
Bu konu ile ilgili bir yazınız varmı acaba okumak isterim doğrusu ...
**** kısaca bahsedebilirmisiniz?
Bu konu ile ilgili bir yazınız varmı acaba okumak isterim doğrusu ...
**** kısaca bahsedebilirmisiniz?
Ardıç katranını ağacın bir karış yukarısına sürmeniz yeterli oluyor.Pahalı bir şeyde değil Bizim burda satılıyor.1 şişesi 25 TL 1000 ağaca yeter.keskin bir kokusu olduğu için kemirgenler özellikle tavşan bu yıl zarar vermedi.Ben uyguladım.
Tamtutulma
28-02-2011, 10:01
Sayın Tamtutulma,
Her ne kadar badem sıcaktan hoşlanır, kuraklığa karşı dayanırsa da yeterli suyun verilmesi halinde verimin 2-4 kat arttığı gözlenmiştir.
Aslında sulama miktarını toprağın yapısı ve iklim koşulları (sıcaklık) etkilemekle beraber ilk yıl açık köklü fidanlara haftada 2 teneke, tüplü fidanlara 1 teneke su verebilirsiniz.
Özellikle ilk yılda kök boğazından su vermekten kaçınmalısınız Buna dikkat etmezseniz köklerde mantari hastalıklar oluşabilir.
Erdem Bey, öncelikle yanıtınız için sağolun.
Bir teneke dediğiniz sanırım 20 kg- litrelik tenekeler; yanılıyor muyum ? 1 Yaşındaki bir badem dikmesi için 20 kg su bana çok gibi geldi; ne dersiniz ?
Ayrıca bu konuda her hangi bir kaynak var mı; yoksa kişisel deneyimlerinizden hareketle mi yazdınız ?
seyyah53
28-02-2011, 12:28
Ardıç katranını ağacın bir karış yukarısına sürmeniz yeterli oluyor.Pahalı bir şeyde değil Bizim burda satılıyor.1 şişesi 25 TL 1000 ağaca yeter.keskin bir kokusu olduğu için kemirgenler özellikle tavşan bu yıl zarar vermedi.Ben uyguladım.
sanırım ağacın topraktan itibaren bir karış yukarısına bütün agaca mı demek istediniz yoksa agacın herhangi yerine bir karış sürmemiz yeterli oluyor mu ...
cevaınız için sonsuz teşekkürler hiç bilmediğim bir konu idi...
sanırım ağacın topraktan itibaren bir karış yukarısına bütün agaca mı demek istediniz yoksa agacın herhangi yerine bir karış sürmemiz yeterli oluyor mu ...
cevaınız için sonsuz teşekkürler hiç bilmediğim bir konu idi...
Ağacın topraktan bir karış yukarısından itibaren 30 cm kadar sürün yeterli olacaktır.
seyyah53
01-03-2011, 00:49
Tekrar teşekkür ederim Sayın Avanos...
Bahar geldi hoş geldi. Bugün arazime gittim.Bu yıl tavşan zararlısı yoktu. Fazla kışta olmadı aslında.Fidancıklarım 10-15 gün içerisinde çiçek açacak durumdalar. Hazırda bekliyrolar. İlk resimlerini ekleyeceğim.Kuruyan fisanları dikemey başladım beklediğimden daha fazlası tutmamış malesef.100 Kadar daha getirtmem gerekecek.Şimdilik bukadar.
erken çiçeklememesi için ne yapıyorsunuz.yani donlarda keskın kıralardan koromak için sayın avanos.cunku bızım nevsehırde donlar kuvvetlıdır.geç donlarda gorulebılır.
Bu konuda yapacak fazla birşey yok büyük alanlarda ateş yakmak veya sisleme yapmak mümkün olmadığı için. Doğal akışına bırakıyoruz işi.
serkanhoca
16-03-2011, 21:55
Okuldan gelirken zeytinlerin içinde çiçek açmış bademleri gördüm. Çok güzel duruyorlardı. Umarım aldanmazlar.
kamil keskin
17-03-2011, 13:04
Badem yetiştiriciliğini düşünüyorum.Fakat beni düşündüren elle kırılan badem cinslerinde kuşlar bademi hasat etmeye fırsat vermeden istila ediyor.Bu konuda yapılabilecek bir şey yok mu?
Teşekkürler
Arkadaşlar merhaba,
Ceviz başlığında sorduğum sorunun bir benzerini badem için burada sormak isterim:
Uzunca bir zamandır forumu takip ediyorum. Özellikle ceviz ve badem konularıyla ilgileniyorum ve ilgili konuların tümünü okudum. Kısmet olursa ben de kapama ceviz ve badem bahçesi kurmak isteyenlerdenim...
Ankara Kızılcahamam'da bir arkadaşıma ait 40 dönüm bir arazi var, çok uzun yıllardır işlenmiyor. Araziyi 120 dönüme çıkarmak da mümkün olabilir. Arazide tek tük meşe ve ardıç ağaçları var. Rakım 1300 metredir. Arazinin Kuzeyi ve kuzey doğusu bir tepe ile kapalı doğu ve güneyi ise çam ormanı ile kapalı. Batı ve güney batısı ise göz alabildiğine açık. Arazimiz güney batı yönünde hafif meyilli. Bölgede kış oldukça çetin ve karlıdır.
Bahsettiğim arazinin yakınında bana ait 5 dönüm bir arazi var bir parça daha korunaklı. Geçtiğimiz sonbaharda çeşitli meyve fidanları diktim geçtiğimiz hafta sonu baktığımda henüz hiçbiri patlamamıştı ancak donma kuruma belirtisi yoktu (minik zeytin fidanımız ile serviye benzeyen elwodiler hariç). Diktiğim ceviz ve badem fidanları da şimdilik sağlıklı görünüyor.
Henüz toprak analizi yaptırmadık. Sanırım bir iki haftaya yapılacak ancak öncelikle buradaki çok tecrübeli arkadaşlarımın görüşlerini almak istedim. Sizce burada bahsettiğim 40 ila 120 dönüm büyüklüğünde ticari bir badem yetiştiriciliğinden bahsedebilir miyiz? İlk bahar geç donları görülebileceğini sanıyorum, olursa da hangi çeşitleri araştırmamızı önerirsiniz?
Değerli zamanınız ve emeğiniz için teşekkür eder, saygı sunarım.
Bugün bahçemde fidanlardan bazıları çiçek açmış resimledim. Ekleyeceğim.Tutmayan bazı ağaçların yerine elimde kalan tüplü fidanlardan diktim.( Elimde kalan derken başkalarına vermeyip turşu kurduğumu sanmayın Yaklaşık olarak bu yıl 250 adet badem fidanı dağıttım.) Tabi benim badem sayın Samsunlu55' nin resimle mukayese edilemez ama ama yinede hoş:)Yukardaki yazıyı foruma 10.03.2010 tarihinde yazmışım.
Arkadaşlar geçen yıl badem fidanlarım 5-10 mart gibi açmış.Bu yıl bugün bahçeye gittim (26.03.2011) tarihinde açan çiçek yoktu.Sanırım 5-6 gün daha açmazlar yaklaşık olarak 25 gün daha geç açacaklar kış çetin geçmemesine rağmen bakalım nisan ayında havalar nasıl olacak.tomurcukların kabarmış resimlerini çektim. Onlarıda ekleyeceğim.Çiçekler açar açmazda resimleyip onlarıda ekleyeceğim.
Samsunlu55
25-03-2011, 23:31
Burada da durum aynı Sn. Avanos. Henüz bademlerde patlama söz konusu değil, gözler şişik. Eriklerden papaz eriklerinin çiçek gözleri şişik, can eriklerde tek tük patlayan göz var bu durum kızılcıkta da aynı.
2 yaşında ferragnes fidanı ve nonperial fidanı olup ikisinin arasındaki fidan farkını yansıtmak isteyen fidancı veya bahçe sahibi varsa ağaçların resimlerini eklerse sevinirim.Şimdi ikileme düştüm. Benim bahçemde her iki çeşittte olduğu için hangisinin hangisi oldunğundan endişelendim.Eksikleri tamamlarken fian aldığım fidancının söylediği ile geçen yıl fidan alıdığım fidancının söyledikleri tamamen ters. Ferragnes diye tahmin ettiğim çeşit üzerinde aşırı tomurcuk var. Yeni fidancı buna nonperial diyor. Daha az tomurcuk görünen çeşide ise nonperial diyor. tam emin olamadım.
İnternette biraz gezdikten sonra bademlerimin çoğunun nonperial ve teksas olduğuna kanat getirdim. Geçen yıldanda ferragneslerim var ama az. Bu yıl tamamlamaları ferradual ve ferragnesle yapıyorum.Ferragnes ve ferraduel Dik gelişiyor yeni fidanların resimlerinden ekleyince iki fidan arasındaki farkı göreceğiz.
Not: Burdaki bilgileri bu yazıya kadar hep emin ve doğru olduğunu test ettiğim yazılardan oluşturdum.Bu fidanlar için yapılan yorumlar internetten alınmış olup kesin bilgiler değildir .
Geçen yıl 4 günle genç donlara yakalandı çiçeklenme döneminde şayet nonperial oldukları içinse yazık olmuş 7-10 arası geç açtığı için ferragnes olsalardı kurtulabilermiydi diye düşünmeye başladım.
serkanhoca
27-03-2011, 21:18
Benim bahçemde de bademler var ama yıllanmış ağaçlar, sizin belirttiğiniz türler mi?
Sanırım kendiliğinden büyümüşler, yerli türler diye tahmin ediyorum.
Eğer fırsatım olursa resimlerini eklerim...
Buraya Resimlerinin eklenmesini istediğim türlerin Menşei kesin olsunki bilgilendirmeler doğru olsun. Yoksa bendede var 2 yaşında fidanlar.
serkanhoca
27-03-2011, 21:27
Tarlamın bir kısmına ne ekeceğime karar veremedim. Ceviz ya da badem geçiyor aklımdan ama bilemiyorum. Dere kenarında bulunan bir yer 7 - 8 dekar kadar. Dereden taşmalar falan yok ama sanırım dereye doğru tarlanın altından su akmakta. Bu nedenle sulak bir alan. Uygun olursa dediğim gibi badem ya da ceviz doldurayım diyorum.
Ama kuşlar ve sincaplar konusunda korkularım var. Ayrıca sulak olması nedeniyle tereddütte kaldım.
Bakalım hayırlısı olsun...
hamitakkuyu
28-03-2011, 21:43
selam Avanos bey öncelikle huzurunuzda K.S.Üniv.'den sayın Semih ÇAĞLAR Hocama teşekkür ediyorum.İlk şekil budamasını yaptık uygulamalı olarak yaptığımız için çok verimli geçti öğrendim sayılır.selamlarınızı söyledim sizede selamlarını iletmemi söyledi.bademleri beğendi 2010 şubat dikimi olmasına rağmen verim vermesine çok şaşırdı. budama yaptığımız için bu yıl fazla badem meyvesini resimleyemeyeğim bu iş eğlenceli hale geldi hafta sonlarını sabırsızlıkla bekliyorum.unutmadan siz sertifikalı fidan aldığınızı biliyordum hangi çeşit olduğu üzerindeki etikette yazmıyor mu? hoşçakal ....
Tamtutulma
31-03-2011, 09:20
Geçen yıl 4 günle genç donlara yakalandı çiçeklenme döneminde şayet nonperial oldukları içinse yazık olmuş 7-10 arası geç açtığı için ferragnes olsalardı kurtulabilermiydi diye düşünmeye başladım.
Sayın Avanos, kişisel deneyimlerimden hareketle; eğer Ferragnes olsalardı kesinlikle kurtulabilirlerdi. Nonperial daha erkenci ve Ferragnes'ten en az 2 hafta önce çiçek açıyor.
selam Avanos bey öncelikle huzurunuzda K.S.Üniv.'den sayın Semih ÇAĞLAR Hocama teşekkür ediyorum.İlk şekil budamasını yaptık uygulamalı olarak yaptığımız için çok verimli geçti öğrendim sayılır.selamlarınızı söyledim sizede selamlarını iletmemi söyledi.bademleri beğendi 2010 şubat dikimi olmasına rağmen verim vermesine çok şaşırdı. budama yaptığımız için bu yıl fazla badem meyvesini resimleyemeyeğim bu iş eğlenceli hale geldi hafta sonlarını sabırsızlıkla bekliyorum.unutmadan siz sertifikalı fidan aldığınızı biliyordum hangi çeşit olduğu üzerindeki etikette yazmıyor mu? hoşçakal ....
Hocamın selamı başımız üstüne.
Sertifika değin şey Türkiye'de pek anlamı olmayan bir kağıt.O yüzden emin değilim. Şuan hala ağaçlar çiçek açmadı. Avanos merkezde ve çevresinde klasik çekirdekten çıkma bademler 3-4 gün oldu. Benim bademler hem Avanostaki 1 fidanım çiçeklenmedi hemde tarladakiler. İnşallah bu yıl 3-5 adette olsa meyveleri alarak çeşidini öğreneceğiz.
Bugün akşam araziye gittim. Fidanların yüzde onu açmış.çiçeklenme başlamış bir kaç gün içinde tamamı açar.Cep telefonu ile bir kaç resim çektim çok güzel bir görüntü.
hamitakkuyu
01-04-2011, 20:17
Avanos bey; harika birşey!!!!!!! bu hafta sonunu iple çekiyorum unutmazsam bende resimlerim
Samsunlu55
01-04-2011, 21:09
Gözünüz aydın sn. Avanos, bademlerinizin beyaz halini görmek nasip oldu :)
hamitakkuyu
05-04-2011, 20:49
Merhaba sn.avanos ilk şekil budaması yaptığım bademler makinenin azizliğine uğradım çiçekleri çekemedim kıyas yapmak için hafta sonu yetişirşem çekerim ....
Samsunlu55
05-04-2011, 21:19
Çok taze çekimler ;) Çiçekler aynı zamanda patlamadı. Geçen sene 28 Şubat'da çektiğim fotoğraf (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=588954&postcount=462)la bugünü (5 Nisan) karşılaştırırsak, bu sene ağacın yukarıya doğru uzamaya devam eden kısmını kesip boyuna gelişmeye bir dur dedim bunun dışında o tarih de hava sisli şimdi de :)
201208
201209
201210
hamitakkuyu
05-04-2011, 21:51
Mükemmel bir görüntü!!!!!!!!darısı bizimkilerin başına
seyyah53
05-04-2011, 22:05
Hamit Bey Merhaba...
Tarlanızda görülen taşları ayıklamamanızın herhangi bir sebebi varmı aacaba?...
Buda benim bahçedeki kayısı ağacının çiçekleri.Derede kendiliğinden yetişmiş.
hamitakkuyu
06-04-2011, 10:47
Hamit Bey Merhaba...
Tarlanızda görülen taşları ayıklamamanızın herhangi bir sebebi varmı aacaba?...
Merhaba Seyyah 53 arkadaşım....taşları ayıklamamamın herhangi bir sebebi yok ileride temizlerim.....
seyyah53
06-04-2011, 11:55
Merhaba Seyyah 53 arkadaşım....taşları ayıklamamamın herhangi bir sebebi yok ileride temizlerim.....
Teşekkür ederim cevabınız için...
Benimkisi sadece merak ..acaba dedim yetiştiricilik acısından bir faydası varmı diye ...demekki tembellikmiş...:) latifeyi mazur görün lütfen...saygılarımla..bol ve sağlıklı ürünler...
Samsunlu55
06-04-2011, 15:38
Derede kendiliğinden yetişmiş.
Kızılırmak mı :)
Sulamayı kızılırmaktan alıyorum. Bu kayısıda suyu aldığım kuru derenin ortasında büyümüş busene sahiplendim.Bir budama yapıp altına açacağım. İnşallah kayısısınıda yeriz.Sizin çiçekleri görünce benim bahçedede var bababından ekledim.
kamil keskin
06-04-2011, 18:18
Arkadaşlar sizlere bir konuda danışmak istiyorum,
Benim üç adet badem ağacım var.Güzel bir şekilde çiçekleniyor.Bademler oluşuyor.Tam bu arada kuşlar gelip bademlerimi yiyip gidiyor.Her yıl aynı olay.Kuşlara karşı önlemim ne olabilir.
saygılar
hamitakkuyu
17-04-2011, 10:43
Mehaba arkadaşlar;
Bu hafta sonu bahçeye gittiğimde her ağaçta 2-3 tırtıl gördüm.tırtılla mücadele etmeme gerek var mı? ilaçlama badem ağacına zarar verir mi? vermezse öneride bulunacağınız ilaç ismi var mı?saygılarımla...
Mehaba arkadaşlar;
Bu hafta sonu bahçeye gittiğimde her ağaçta 2-3 tırtıl gördüm.tırtılla mücadele etmeme gerek var mı? ilaçlama badem ağacına zarar verir mi? vermezse öneride bulunacağınız ilaç ismi var mı?saygılarımla...
Merhaba kesinlikle mücadele gerekli çünkü genç fidanların uc kısımlarını ve yapraklarını yiyiyorlar fidanın gelişmesini engelliyorlar. Ben geçen yıl tırtıllar görülmeye başlayınca bir kez uyguladım yeterli oldu.İlaç bayileri veriyor önemli bir ilaç değil.7-8 TL fiyatı.
hasaan38
19-04-2011, 18:23
selamlar avanos bey faalıyetınızı geçen yıldan berı yakınen ızlıyorum sessız sessız ve azmınıze hayran kaldım bende bu yıl hatta bu ay içerısınde 12 dekarlık bır badem bahçesı kurmayı planlıyorum topraklar analızde onu beklıyorum hemşehrı oldugumuz için ıklım ve toprak yapısı aynıdır hemen hemen neyse fazla uzatmadan feragnes-ferrradual temını konusunda nevşehırde guvenılır kışıler tavsıye edebılırmısınız
hamitakkuyu
19-04-2011, 21:39
Merhaba kesinlikle mücadele gerekli çünkü genç fidanların uc kısımlarını ve yapraklarını yiyiyorlar fidanın gelişmesini engelliyorlar. Ben geçen yıl tırtıllar görülmeye başlayınca bir kez uyguladım yeterli oldu.İlaç bayileri veriyor önemli bir ilaç değil.7-8 TL fiyatı.
Merhaba Avanos bey, buradaki ilaç firmalarının bilgileri yetersiz mümkünse ilaç ismini ve kullanım şeklini yazarsanız sevinirim.
Merhaba hamit Bey şuan ismini hatırlamıyorum ama ilaçları zaten reçete ile alacağınız için tarım yönlendirir.Bu yılda soğuk aldı benim bademleri sanırım 4 yılda bir ürün alacağız. Onada Şükür.
hamitakkuyu
21-04-2011, 20:59
Merhaba Avanos bey; teşekkür ederim ilacı aldım.bayerin decis EC 2.5 adlı bir ilaç 100lt suya 30ml katılacak ve bu işlem 20 gün sonra tekrarlanacak bakalım inşallah faydası olur.Sanada geçmiş olsun anlamadığım 4 yılda bir derken 4. yıldan sonra ürün alacağım mı demek istedin yoksa 4 yılda bir ürün mü alacaksın neden acaba?
4 yılda bir çünkü arazi çevresine göre en düşük rakımda bir alan bu yüzden çevresinden daha sıcak oluyor buda fidanların 5-10 gün erken açmasına neden oluyor.Gerçi dört yılda bir ürün alsakta olur. Onada şükür.Çiçeklenme dönemi don sigortası var kaldırmazlarsa yeni seneye para kazanmaya başlarım. Ben aynı şevkle devam ediyorum çalışmalara.
Merhabalar Dün prof.Dr. Semih ÇAĞLAR hocamla bahçemde incelemelerde bulunduk.Hocam Bademlerin yerlerini sevdiğini bu yıl fidanları en an 40cm büyütmem gerektiğini bunun içinde 3 şey gerektiğini
1-Su
2-Gübre
3- Ağaçların altındaki otların temizlenmesi gerektiğini söyledi.
Sulamayı sık aralıklarla azar azar. Haftada 2 gün.
Gübre olarak ben daha önce üre uyguladığımı söyledim. Üre yerine Bizim buraların toprağına uygun olan Amonyum sülfat vermemi.
Aktardı.
Kendisine Burdan Teşekkür etmeyi borç bilir saygılarımı sunarım.
hamitakkuyu
24-04-2011, 22:25
Merhaba Avanos bey; Hocam bizler için büyük bir kazanç ondan aldığımız bilgiler çok ama çok önemli yaptığınız işi benimseyen önemli kişilerin olduğunu görmek bizlere ayrıca bir azim ve güç vermekte. sevgiyle kalın.....
hasaan38
25-04-2011, 10:10
selamlar arkadaşlar devletımızın badem fıdan destegı **** satış yaptıgı yer varmı (ferragnes-ferradual)
konuda bılgısı olan olan arkaşların yardımını beklıyorum
selamlar arkadaşlar devletımızın badem fıdan destegı **** satış yaptıgı yer varmı (ferragnes-ferradual)
konuda bılgısı olan olan arkaşların yardımını beklıyorum
Selamlar Hasan Bey
Size yazdım diye hatırlıyordum.Şimdi hatırladım yazıyordum sitede gönderme sorunu olmuştu. Kayseri ferragnes satan arkadaş var.Fidanlar küçük ama güzel gerçek tüplü boyları kısa ama şimdi toprakla buluşturulursa gelişmesi güzel olabilir.İsterseniz özelden adresini verebilirim.Devletin aşılı fidan üretimi yok.
IŞLAK NURİ
26-04-2011, 17:30
Sayın arkadaşım ben 47 yaşındayım 25 yılın üzerinde alıcı ve badem satıcısıyım,yıllardır yurt dışından badem ve ceviz alıyoruz bu güzelim melmekete her şey yetişiyor niye dışarıya muhtaç olalım cesur ol ben bizzat 30 dönüm bademlik yaptım 2.yılındayım bu yıl fidanlarım tek tük çiçeklenme yaptı kısmetse 1 ay içinde belki meyve kalitesini göreceğiz.ben ANKARA HAYMANA DA rakım 1100 olan bir bölgede bahçemi kurdum size ve yeni başlayacak her arkadaşa veya daha önce bahçe kurup ürün yetiştirmiş arkadaşlara pazar konusunda yardımcı sevinerek yardımcı olurum saygılarımla.
hasaan38
27-04-2011, 13:22
sayın avanos bey ılgın ve alakan için teşekur ederım açık adresı ozel olarak gonderırsen çok yardımcı olursun bana ; bızım yorede ılk badem bahçesını projelı kuracagım allah nasıp ederse bu denemem başarılı olursa hem ornek olacak hemde bana başlangıç olcak en az 40 dekara zamanla çıkarım başarıl olursam
Sayın Hasan kardeş
Hayallerini geniş tut şuan kayseride 3000 dekar kadar proje yürütüyoruz.
inşallah Allah'tan bir mani olmazsa. güze dikim yapacağız.
hasaan38
27-04-2011, 18:49
avanos kardeşim özel msj aldım çok *** ederım hemen yarın goruşecegım 120 dönüm tapulu arazım var bunun 40 donumune ancak yetışebılırım ben merkezdeyım ama5- 10 sene sonra memleketıme donersem hayalerımın önü acık bakalım ,kayserıde destege ihtıyacın olursa her zaman hazırım ayrıca tebrık ederım seni bızlere ışık oldun
Bugün nevşehir merkezde 1450 rakımda badem bahçesi inceledim. Kitaplara olan inancım dahada azaldı.Benim arazim 950 rakımda Nevşehir merkeze 20 Km ağaçlarım çiçek açalı nerdeyse 1 ay oldu yukarda tam açım tarihi var. 1450 Rakımda riskli yazan literatür malesef yanılıyor. İçanadolu için badem dikim yüksekliğini açıklıyorum, herzaman burda yazdığım şeyler direk gözlemlerim demişimdir yine aynı Bugün saat 15.30da 1450 rakımdaki badem bahçesi resimleri ektedir. Rakım olarak dikim aralığı tavsiyemde 1250-1550 arasıdır.
hamitakkuyu
30-04-2011, 22:24
Merhaba arkadaşlar;doğal afet denen şeyi dün yaşayarak öğrendim.gözüm gibi baktığım hobi olarak başladığım sonradan vazgeçemediğim badem bahçemi yağan dolu ile kaybettim.evet 324 ağacım yarabere içinde tanınmaz halde dallar kırılmış %60 soyulmuş.inanın her dolu güvercin yumurtasından büyük ve tam 40 cm süre 25 dakika sonuç darmadağan bir köy ve bahçeler. en tesellisi ise can kaybının olmaması.ağaçlar kendine gelir mi? randımanlı olur mu bilmiyorum ama heyecanım bitti diyebilirim.
burjuva1981
30-04-2011, 22:52
hamit abi öncelikle geçmiş olsun ama hemen böyle pes etme bak benimde 2010 da kurduğum bahçenin bulunduğu köyde devlet toplulaştırma yapıyor benim bahçeninde yeri değişecek kople fidanları dikenli telleri taşıyacağım belkide sıfırdan sen yinede şanslısın düzgün bi budama yapıp ağaçları güçlendirebilirsin
seyyah53
30-04-2011, 23:06
Sn.Avanos keşke ceviz yetiştirseydiniz...bizim de canlı ve güvenilir bir kaynağımız olurdu...badem sevenler kızmasın tabi....:)
burjuva1981
30-04-2011, 23:09
devlet desteklemeli bahçe kuracak arkadaşlar 2010 da diktiğim fidanların desteklemesini hala alamadım ayrıca bana dekara 200 tl dediler askıya çıkan fiyat 100 tl sakın fidancıların desteğini fazlaca alırsınız sözlerine aldanıp borçlanarak bahçe kurmayın cebinizdeki paraya göre bahçe kurun ayrıca badem işinden en iyi anlayan avanos beydir ondan bilgi almanızı tavsiye ederim badem satış fiyatları fidancıların abarttığı gibi yüksek değil vede hangi meyva ağacı olursa olsun 4yıl içinde köşeyi dönerim hesabına gitmeyin bu işin donu var tozlaması var hastalığı var zararlısı var en önemlisi bakımı var
Hamit bey Öncelikle Geçmiş olsun derim.Allah daha beterinden saklasın Cümlemizi.
sayın Seyyah53 Bu yıl devletten müracaatlarımız var. hatta baya bir yere müracaat ettik yer tahsisi olursa ceviz Dikiminide bu yıl gerçekleştireceğiz.Sizin işinize yararmı tecrübelerimiz bilemem ama biz bilgi aktarımına cevizdede devam edeceğiz.Yeni müracatımız sizede yakın Kırklarelide.
devlet desteklemeli bahçe kuracak arkadaşlar 2010 da diktiğim fidanların desteklemesini hala alamadım ayrıca bana dekara 200 tl dediler askıya çıkan fiyat 100 tl sakın fidancıların desteğini fazlaca alırsınız sözlerine aldanıp borçlanarak bahçe kurmayın cebinizdeki paraya göre bahçe kurun ayrıca badem işinden en iyi anlayan avanos beydir ondan bilgi almanızı tavsiye ederim badem satış fiyatları fidancıların abarttığı gibi yüksek değil vede hangi meyva ağacı olursa olsun 4yıl içinde köşeyi dönerim hesabına gitmeyin bu işin donu var tozlaması var hastalığı var zararlısı var en önemlisi bakımı var
Yukarda resimlerini eklediğim bahçe 2007de dikilmiş geçen yıl yani 2010 da yaklaşık 500 ağaçtan 1 ton nonperial çeşidi badem alınmış.Yani ağaç başına 2kg 4 TLden 4000 TL eder. Ama fidancılar marketlerde 13TL Satılan nonperiali toptan 10 TL diye söylüyorlar. Dikkat edin. Ayrıca destekleme konusuna gelince 2011 yılı için 200 ve 100 TL şeklinde ama 200 TL lik sertifika Türkiyede şuan yok haberiniz olsun.Yani 2011 dikimlerinin parasını 2012de 100 TL olarak alacaksınız.Meyvecilik bence güzel bir ticari yatırım sabır ve emek isteyen bir yatırım umutsuz olmayın ama hayelcide olmayın.Ayrıca İltifatınız için teşekkürler.
Merhaba arkadaşlar;doğal afet denen şeyi dün yaşayarak öğrendim.gözüm gibi baktığım hobi olarak başladığım sonradan vazgeçemediğim badem bahçemi yağan dolu ile kaybettim.evet 324 ağacım yarabere içinde tanınmaz halde dallar kırılmış %60 soyulmuş.inanın her dolu güvercin yumurtasından büyük ve tam 40 cm süre 25 dakika sonuç darmadağan bir köy ve bahçeler. en tesellisi ise can kaybının olmaması.ağaçlar kendine gelir mi? randımanlı olur mu bilmiyorum ama heyecanım bitti diyebilirim.
Hamit Bey fidanların tuttuğu için gelime gösterirler yeniden budama yapın derim malum benimkileride 30-40-50 buldukları boydan tavşanlar budadı tamamen yedi 450 yakın fidanı yeniledim bu yıl.Bence heyecanınızı kayıp etmeyin.
seyyah53
01-05-2011, 22:42
Hamit bey Öncelikle Geçmiş olsun derim.Allah daha beterinden saklasın Cümlemizi.
sayın Seyyah53 Bu yıl devletten müracaatlarımız var. hatta baya bir yere müracaat ettik yer tahsisi olursa ceviz Dikiminide bu yıl gerçekleştireceğiz.Sizin işinize yararmı tecrübelerimiz bilemem ama biz bilgi aktarımına cevizdede devam edeceğiz.Yeni müracatımız sizede yakın Kırklarelide.
Kırklareli benim eski işimde çalıştığım bölgem...kırklarelinde ne gibi bir yer tahsisi bekliyorsunuz Sn.Avanos...hazine arazisimi...?
geçen sene meyve yapmamışlardı bu yıl keyifleri iyi bademlerin
207953
207954
Kırklareli benim eski işimde çalıştığım bölgem...kırklarelinde ne gibi bir yer tahsisi bekliyorsunuz Sn.Avanos...hazine arazisimi...?
Sn Seyyah53 Orman arazisi müracaatımız var. Bakalım olursa.
burjuva1981
02-05-2011, 20:48
sayın avanos bey bana yardımcı olabileceğinizi düşünerek yazıyorum benimde bir sıkıntım var ama biraz karışık ben 2010 yılında bir tarla satın aldım 15000M2 sırf badem bahçesi kurmak için etrafını dikenli telle çevirdim sertifikalı fidan alarak dikim yaptım ilçe tarıma müracat yaptım kabul edildi desteğide gelmek üzere fakat bu aldığım arazinin bulunduğu köyde 2008 yılında toplulaştırma kararı alınmış yerimin değişmemesi ve bahçemin bozulmaması için ne yapmalıyım benim acaba böyle bi hakkım varmı birde madem tplulaştırma vardı ilçe tarım görevlileri fidanları keşife geldi yeri gördü bana neden izin verdiler burada toplulaştırma var olmaz demediler ayrıca yerim değişirse sizde biliyosunuz 5 yıl ağaçların bakımı ile sorumluyum tam bir karmaşa bana yardımcı olun lütfen
Sayın Burjuva1981 arazi toplulaştırmaları hakkında bilgim yok.Ama tarım müdürlüğünde arkadaşım var. Bu hafta bilgi edinir edinmez size yazarım.
burjuva1981
03-05-2011, 21:44
şimdiden ilginize teşekkür ederim
Bu hafta balıkesirde incelemelerde bulundum.Burda dikkatimi çeken ağaç tuana'ydı bu ağaç fidancının bana gösterdiği diğer ferragnes ve nonperial ağacının iki katı meyvayla yüklüydü.Buraya kadar gözlemlerimdir.Ama kitaptan öğrendiğime göre ikiz meyva orana yüksek % 15-30 arası yoksa mütiş bir verim.Resimler ekte.
Şimdi gelelim benim bahçeme bademlerim büyümeye başlamış soğuktan kurtulanlar. Gelecek hafta Tören düzenleyerek ilk bademimin tadına bakacağım.
buraktufan95
12-05-2011, 12:53
Sevgili Badem Dostlari,
Bir dikili agacimiz olsun lafindan yola cikarak, arastirmalarim sonrasinda, badem bahcesi yapmaya karar verdim. Gokceada da 25 donumluk bir arazi de Badem Bahceligi yapmayi istiyorum.
Konustugum bir kac Ziraat Muhendisi ve fidan saticisi arkadaslar, yorede Nonpariel Texas ciftlestirmesini onerdiler.
Bu konuda ve yorede tecrubeli arkadaslardan degerli yorum ve yonlendirmelerini rica ediyorum.
Saygilar
Gökçeada için nonpariel ve Texas sorun oluşturmaz diye düşünüyorum.
buraktufan95
12-05-2011, 22:36
Sevgili Avanos,
Dogru ve profesyonel bakim ile, doga sartlarinin da ortalama seyrettigini dusunursek nonpariel fidani 5. ve 10. yil tahmini verimlilikleri nasil olacaktir?
Saygilar
5.yıl ağaç başına 4 kilo bademi yaklar.10. yıl ise artık tam verim yılını yaklamış olup.ağaç başına 15 kilo verime ulaşır kabuklu olarak.
Bugün yine bahçemdeydim.Şu tecrübeleri edindim. Meyvelerin soğuk almasını önlemek için sadece geçci çeşit seçmek doğru değil. Benim bahçede erkenci çeşitler şuan meyve verdi geçci çeşitler soğuk aldı.Olay şöyle oluyor.Nisan ayında çiçek açan ağaçların şuan meyveleri artık çağla şeklini aldığından(baş parmağı tırnağı kadar ) onlar -1 derecede soğuk almadı. Mayıs 6 da hıdırellez soğuklarında geç açan mercimek büyüklüğündeki çağlalar soğuk almış. Erken açmasıda bir avantaj iri çağlalar -3 dereceye kadar dayanıyor.
Diğer bir şeyde nonperial olduğunu düşündüğüm ağaçlarımda aynı dal üzerinde iri fasulye büyüklüğünde, nohut büyüklüğünde ve mercimek büyüklüğünde meyve var yani nonperialin çiçek açık çiçeği bitirme süresi yaklaşık 30gün.
mozturkgss
16-05-2011, 08:13
Merhaba
Bağımda 3-4 adet badem ağacı var ama senelerdir üç beş adeti geçmeyen meyve veriyorlar.
Ağaç çok dallanıp budaklanmış sizce budamalımıyım.
Birde meyve vermesi için başka nasıl bakım yapmalıyım.
Sayın mozturkgss bence hem budayın hemde verimli çeşitlerle aşı yapın.kalsik çekirdekten yetişme bazı bademler verimsiz oluyor.ağaçlarınız kuvvetli olduğu için çabukta verime yatar.
mozturkgss
18-05-2011, 09:39
Cevabınız için teşekkürler budama ve aşılama hakkında bilgim yok nasıl yapılacağı hakkında bilgi verebilirmisiniz
buraktufan95
20-05-2011, 11:09
Sevgili Avanos,
Gokceada Tarim İlce Mudurlugunce tavsiye edilen, sertifikali tuplu fidan satisi yapan bir fidanci ile gorusuyorum. Siz oldukca buyuk bir arazide badem bahcesi yaptiginiz icin tecrubelisinizdir. Fidan alimi yaparken nelere dikkat etmemiz gerekiyor. Aldigimiz fidanlarin istedigimiz tur oldugunu anlayabilmenin bir yolu var mi? Bir de fidancilar tutmayan veya bir sure olen fidanlari yenileri ile degistiriyorlar mi?
Tesekkurler
mech.eng
21-05-2011, 18:09
Öncelikle herkese bol hasatlar diliyorum. Sn Avanos emeklerinizden ve paylaşımlarınızdan dolayı çok teşlekkür ederim. Ben bu siteyi 3 gün önce gördüm ve badem konusunda yazılan mesajların tamamını 1 günde okudum. Karşılık olmaksızın yardım eden tüm arkadaşlara teşekkürü bir borç biliyorum.
Fidancılar konusunda çok iyi fikirlerim yok genelde evet değiştiriyoruz diyor.Fakat daha sonra sorun çıkarıyorlar Siz alırken daha ucuza almaya bakın birde fidanın boyundan ziyade kök sistemine bakın cidden tüplü mü? Kaç tane fidan alacaksınız?
buraktufan95
22-05-2011, 01:42
Sevgili Avanos,
İlk etapta 2000 fidan dikecegim. Aslinda tutmayan fidanlarin degistirilmesi cok onemli bir konu degil. Parasini verip yeniden de alirim. Ama benim icin onemli olan, diktigim fidanin istedigim tur olup olmadigi. Okudugum yazilara gore bunu fidan halinden anlamak pek mumkun degil. Bu konuda fidanciya ve sertifikasina guvenmekten baska bir yolumuz var mi?
Selamlar.
Sayın Buraktufan95
2000 fidan dikeceksiniz.Tutmayan fidanlar 2000 taneyse maşallah baya bir ağacınız var demek.Şunu söyleyebilirim.burdan fidancı adı vermek istemiyorum ama özelden size yerdımcı olurum yalovada bir güvenilir fidancı var prof dr Semir ÇAĞLAR beyinde beğendiği bir fidancı.Ondan alabilirsiniz.Üretimini gördüm şimdiye kadar fidan üretimi yapanlardan hiç birinde o titizlik yok.
mech.eng
04-06-2011, 14:39
Herkese merhaba.
Sizlere hem bir veri paylaşmak hemde soru sormak istiyorum.
220381
220382
220383
220384
[ATTACH]220385[/ATTACH
Bu badem bahçesi Torosların eteklerinde 1600 rakımda çekirdekten yetişip sahibinin aşıladığı (Sahibi ressam , çiftçilikten anlamaz fazla). gelişi güzel dikilmiş bir bahçe. aralıklar çok fazla 20 dekar arazide 4000 tane badem var. Kışın aldığı yağmur ve kardan başka su görmez yazın. Gübre , ilaçlama vs yapmıyor.
Bu bademlerin çeşitleri hakkında bilgi alabilirmiyim.
mech.eng
04-06-2011, 14:41
Aynı şekilde bunlarında çeşitlerini öğrenmem mümkünmü acaba.
İlgilnecek olan arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim . saygılarımla
Mak. Müh. Hasan ŞAHİN
220386
220387
220388
Herkese merhaba.
Sizlere hem bir veri paylaşmak hemde soru sormak istiyorum.
220381
220382
220383
220384
[ATTACH]220385[/ATTACH
Bu badem bahçesi Torosların eteklerinde 1600 rakımda çekirdekten yetişip sahibinin aşıladığı (Sahibi ressam , çiftçilikten anlamaz fazla). gelişi güzel dikilmiş bir bahçe. aralıklar çok fazla 20 dekar arazide 4000 tane badem var. Kışın aldığı yağmur ve kardan başka su görmez yazın. Gübre , ilaçlama vs yapmıyor.
Bu bademlerin çeşitleri hakkında bilgi alabilirmiyim.
20 dekarda 4000 badem ağacı fiziken mümkün değil.Enine 20cm boyuna her 1 metrede dikim yapsak 2000 fidan zor olur.
Burdan ağaçların çeşidi anlamk mümkün değil.
Tamtutulma
07-06-2011, 08:35
Fotoğraflardan bademlerin fazla aralıklı değil; çok sık dikildiği anlaşılıyor. Bu şekilde bademlerden verim almak mümkün değil. Kaldı ki sulanmayan bir bahçede bu kadar sık dikimle badem hasadı elde edilmesi mümkün değil. Ağaçların bazılarının sökülerek bahçenin seyreltilmesi gerekiyor.
mech.eng
07-06-2011, 12:32
20 dekarda 4000 badem ağacı fiziken mümkün değil.Enine 20cm boyuna her 1 metrede dikim yapsak 2000 fidan zor olur.
Burdan ağaçların çeşidi anlamk mümkün değil.
Selam sn Avanos.
Bahçe sahibi 20 dekar dedi ama bana fazla gibi geldi. Bademler gerçekten çok sık. Mesela meyve veren bir badem ağacından düşen çekirdek hemen altta çimlenip fidan olmuş, sahibide hemen orda aşılamış. Yanımda makinem olmadığı için telefonla çektim resimleri fazla belli olmuyor ama bazı yerlerde ciddi manada badem verimi vardı. Aşıları 3 yaşında, anaçlar 10 yaşına kadar olanları var. Aşı kalemlerini urfada büyük bir araziden getirttiğini söylemişti. 2 hafta sonraki iznimde yaylaya ghidicem o zaman size o bahçeden daha detaylı güzel kareler yollamaya çalışıcam. Bu arada sayın Avanos siz badem konusunda baya araştırmalar yapmışınız bunu okuyarak gördüm. Ulukışlada urfalı bir iş adamı orman arazisinden 1500 dekar alana 2011 mart ayında badem dikmiş. Dikim için giden çalışanların söylediğine göre çeşitler Ferraduel ve Ferragnes olduğun u söylediler..
Herkese bol ürünler
mech.eng
07-06-2011, 12:38
Fotoğraflardan bademlerin fazla aralıklı değil; çok sık dikildiği anlaşılıyor. Bu şekilde bademlerden verim almak mümkün değil. Kaldı ki sulanmayan bir bahçede bu kadar sık dikimle badem hasadı elde edilmesi mümkün değil. Ağaçların bazılarının sökülerek bahçenin seyreltilmesi gerekiyor.
Merhaba sn Tamtutulma.
''Bu şekilde bademlerden verim almak mümkün değil''. Demişiniz amafotoğraftanda anlaşıldığı gibi verim alınabiliyor. ''Kaldı ki sulanmayan bir bahçede bu kadar sık dikimle badem hasadı elde edilmesi mümkün değil'''. Aynı şekilde sulama yok sadece kar ve yağmurdan alınan su .. Gübre ,İlaçlama vs yok. Bu da doğanın verdiği bir lütuf olsa gerek. Torsların yüce dağlarından esen rüzgarlar bvesliyor sanırım :p
Tamtutulma
11-06-2011, 08:45
Merhaba sn Tamtutulma.
''Bu şekilde bademlerden verim almak mümkün değil''. Demişiniz amafotoğraftanda anlaşıldığı gibi verim alınabiliyor. ''Kaldı ki sulanmayan bir bahçede bu kadar sık dikimle badem hasadı elde edilmesi mümkün değil'''. Aynı şekilde sulama yok sadece kar ve yağmurdan alınan su .. Gübre ,İlaçlama vs yok. Bu da doğanın verdiği bir lütuf olsa gerek. Torsların yüce dağlarından esen rüzgarlar bvesliyor sanırım :p
Verimden kast etmek istediğim şu; " Teorik olarak bir badem ağacından 10 kg iç badem almanız gerekirken 2-3 kg badem alıyorsanız bu verimli değil demektir. Yoksa ağaçlar hiç yemiş vermezler demek istemedim. Sık olan ağaçlar birbirleri ile alan mücadelesine girişecekler, sulanmadığı için çekirdek ağırlıkları düşük olacaktır. 5-8 Yılda tam verime yatması gereken dikmeler 10 yıl sonra tam verime yatacak ve düşük ağırlıklı ve az sayıda badem verecektir.
Aynı şekilde babamın bilinçsizce kurduğu bir bağı var. Kayısı ağaçları üzümlerle iç içe; bademlerle cevizlerin kökleri neredeyse birbirsine karışmış. Sulama olanağı yok. Babama defalarca " Bağın seyreltilmesi gerektiği"ni söylememe karşın her hangi bir çalışma yapmadı. Şimdi " Bu ağaçlar neden az yemiş veriyorlar ?" diye düşünmekle meşgul.
Sanırım anlatmak istediklerimi anlatabilmişimdir.
Saygılar...
mech.eng
12-06-2011, 10:36
[QUOTE=Tamtutulma;820628]Verimden kast etmek istediğim şu; " Teorik olarak bir badem ağacından 10 kg iç badem almanız gerekirken 2-3 kg badem alıyorsanız bu verimli değil demektir. Yoksa ağaçlar hiç yemiş vermezler demek istemedim. Sık olan ağaçlar birbirleri ile alan mücadelesine girişecekler, sulanmadığı için çekirdek ağırlıkları düşük olacaktır. 5-8 Yılda tam verime yatması gereken dikmeler 10 yıl sonra tam verime yatacak ve düşük ağırlıklı ve az sayıda badem verecektir.
Aynı şekilde babamın bilinçsizce kurduğu bir bağı var. Kayısı ağaçları üzümlerle iç içe; bademlerle cevizlerin kökleri neredeyse birbirsine karışmış. Sulama olanağı yok. Babama defalarca " Bağın seyreltilmesi gerektiği"ni söylememe karşın her hangi bir çalışma yapmadı. Şimdi " Bu ağaçlar neden az yemiş veriyorlar ?" diye düşünmekle meşgul.
Sanırım anlatmak istediklerimi anlatabilmişimdir.
Merhaba tamtutulma
Gayet iyi anlatmışınız. Ben sizin ne demek istediğinizi gayet iyi anladım. Ben burda şunu anlatmak istedim , bazı arkadaşlar rakım tereddütü yaşıyor ve fidancılara gittiklerinde badem fidan fiyatı kiraz fidan fiyatına göre daha ucuz olduğu için siz badem dikmeyin orada badem olmaz kiraz olur diyorlar. Demekki oluyormuş ben şahit oldum . Ama bahçe bilinçsiz kurulmuş. Bahçe sahibi ressam çiftçilikten anlamaz.. ****** sizin dediğiniz anlamda verim alamıyordur ama yinede bukadar sık dikime ve sulanmamasına rağmen 3 yaşında aşılardan gayet iyi sonuç aldığını gördüm..
Saygılarımla.
mehmet uysal
21-06-2011, 19:36
arkadaşlar ben bandırma da 12 dönümlük bir yerde 4 yıldır nonperial ve teksas cinsi badem yetiştiriyorum. benim sıkıntım şudur hemen her yerde şu yazıyı görüyorum badem ağacına su verildiğinde verim 2-4 kat artar.Anladım da hangi aylarda bu sulamayı damlama yöntemi ile ne kadar su vereceğiz. Ayrıca badem iç kurduna yönelik hangi aya kadar ilaçlama yapılmalıdır.Bu konularda arkadaşların bilgileri varsa istifade etmek isterim.
Tamtutulma
23-06-2011, 09:16
arkadaşlar ben bandırma da 12 dönümlük bir yerde 4 yıldır nonperial ve teksas cinsi badem yetiştiriyorum. benim sıkıntım şudur hemen her yerde şu yazıyı görüyorum badem ağacına su verildiğinde verim 2-4 kat artar.Anladım da hangi aylarda bu sulamayı damlama yöntemi ile ne kadar su vereceğiz. Ayrıca badem iç kurduna yönelik hangi aya kadar ilaçlama yapılmalıdır.Bu konularda arkadaşların bilgileri varsa istifade etmek isterim.
Şu an Türkiye'de bilimsel bir " Badem sulama takvimi" yapılmış değil. 2 Yıldır " Badem sulama takvimi" aramama karşın bulamadım. Bu nedenle her kafadan ayrı ses çıkarsa şaşırmayın.
Dikmeler 4 yaşına gelene kadar hafta da 2 sulama ile 2,5-5 litre su verilmesi doğru olur. Böylelikle dikmeler çok hızlı gelişir.
Dikmeleriniz 4 yıllık ise yalnızca Temmuz ve Ağustos aylarında sulama yapmanız yeterli olacaktır. Her ay 3-4 sulama ile toplamda iki ayda 6-8 sulama yaparsınız. Dikmelerinize her sulamada 5-10 litre su vermeniz yeterli olacaktır. Sulamayı mutlaka akşam-gece saatlerinde yapın ve su mümkün olduğunca damlalar şeklinde toprağa sürekli aynı noktaya düşsün. Ağustos ayından sonra sulama yapmayın. Bu takvimi ben İçanadolu Bölgesi, Ürgüp merkezli olarak kendim yaptım. Bizim burada Haziran sonuna kadar yeterli yağmur düştüğü için sulamaya gerek kalmıyor.
Başta da belirttiğim gibi bu konuda adam akıllı bir çalışma yok. Sayın Avanos ile yüz yüze görüşmelerimizde de bu konuyu konuşmuştuk. bu nedenle başka arkadaşların farklı önerileri olabilir.
Saygılar.
Bugün sulama sezonunu açtım.Sayın Tamtutulma Dün prof Dr Semih ÇAĞLAR hocam burdaydı bu konuyuda sordum sizin değiniz gibi çok su yerine az miktar sık sulamayı öneriyor.
Sanırım herkez tatile gitmiş ya da artık bademle ilgili sorun kalmamış.
Tamtutulma
09-07-2011, 08:15
İnsanları badem konusunda aydınlatmak için bayağı çaba harcadınız. Sanırım ondandır :))
fikret binici
11-07-2011, 10:32
sayın avanos bey ciceklerin yüzde yirmibeşi tuttu
sayın Fikret Bey bende zaten fazla bir çiçek yoktu olanın çoğu soğuk aldı.Ama benim kalan bademlerin çoğu nonperial ferragneslerde meyva yok artık meyvalar olgunlaşmaya başladığı için çeşitleri görmeye başladım.
kemalcuce
12-07-2011, 18:07
Badem fidanı çeşitlerinde meyve iç randıma yüksek ve ikiz meyve oranı düşük geç çiçek açan badem çeşitleri
Ferragnes(ağaç Verimi süper-meyve iri ikiz oranı sıfır diş badem grubunda)
Ferradeul (Ferragnesin tozlayıcıs ,ağaç verimi süper ikiz oranı maksimum %5 Diş bademi grubundan)
Bertina (ağaç verimi süper, Meyve çok iri, ikiz oranı sıfıra yakın taş bademi grubundan)
Teksas(ağaç verimi orta seviyede ikiz oranı yüksek, diş bademi grubundan
Nonperial(Ağaç verimi orta seviye, ikiz oranı sıfıra yakın ,
Tuono (Ağaç verimi süper, ikiz oranı %15-20 , meyve çok iri taş bademi grubundan)
Badem fidanı çeşitlerinde meyve iç randıma yüksek ve ikiz meyve oranı düşük geç çiçek açan badem çeşitleri
Ferragnes(ağaç Verimi süper-meyve iri ikiz oranı sıfır diş badem grubunda)
Ferradeul (Ferragnesin tozlayıcıs ,ağaç verimi süper ikiz oranı maksimum %5 Diş bademi grubundan)
Bertina (ağaç verimi süper, Meyve çok iri, ikiz oranı sıfıra yakın taş bademi grubundan)
Teksas(ağaç verimi orta seviyede ikiz oranı yüksek, diş bademi grubundan
Nonperial(Ağaç verimi orta seviye, ikiz oranı sıfıra yakın ,
Tuono (Ağaç verimi süper, ikiz oranı %15-20 , meyve çok iri taş bademi grubundan)
Yukardaki bilgilere itiraz edeceğim.
Ferragnes ve Ferradual dişbademi değil sert kabuklu badem çeşidi. 8Yani kabuğu ile satılıp nonperial gibi tüketilmesi mümkün değil.İçi ile dış kabuk ayrılması gerek bu önemli)
geç çiçek açan çeşitler olarak gruplandırılırken Ferragnes ve nonperial arasında yaklaşık 10-15 gün çiçeklenme farkı var.
Tuono ya gelince ordaki verim süper kelimesine katılıyorum.Ama meyve iri işine gelince meyve aksine küçük.
Kemal bey kusua bakmaz umarım.
Bunlar direk gözlemlerim.
kemalcuce
14-07-2011, 12:52
Yukardaki bilgilere itiraz edeceğim.
Ferragnes ve Ferradual dişbademi değil sert kabuklu badem çeşidi. 8Yani kabuğu ile satılıp nonperial gibi tüketilmesi mümkün değil.İçi ile dış kabuk ayrılması gerek bu önemli)
geç çiçek açan çeşitler olarak gruplandırılırken Ferragnes ve nonperial arasında yaklaşık 10-15 gün çiçeklenme farkı var.
Tuono ya gelince ordaki verim süper kelimesine katılıyorum.Ama meyve iri işine gelince meyve aksine küçük.
Kemal bey kusua bakmaz umarım.
Bunlar direk gözlemlerim.
İyi günler
Badem kategorilendirme 3 çeşit bildiğim kadarıyla
El bademleri(Ellle kırılanbilen)
Diş bademleri(Dişle Kırılabiilen)
Taş bademleri(Taş vb ile kırılabilen)
Bazı badem grublarında örnek verelim misal
El bademleri nonperail , ne plus ultra
Diş bademleri, teksas, ferragnes, ferradeul vs vs
Taş Bademleri bertina vs
Şimdi tuanonun meyvesine küçük diyorsunuz ama ya ağacınız tuono değil veya sık meyve tutumundan dolayı meyveler küçük.Keşke geçen haftaki urfa gezisinden getirdiğim bademleri yemeseydik size gönderseydim:).Tuanonun dez avantajı ikiz meyve yapması.
Çiçeklenmelere dönemlerini iyi gözlemlemişsiniz.Ferragnes ile nonperail bademinin arasında fark var.Biz firma olarak nonperial çeşidiini tavsiye etmiyoruz talepleri geri çevirmemek için fidanını satmıyor değiliz ama ağaç gelişimi, toleransı , pestisit kalıntı kalma olasığı, kuşla mücadelesi çok zor birde teksas olarak önerilen tozlayıcı gerçek tozlayıcısı değildir.Nonperial bademin carmen(Carmelde olabilir) bademi tozlar teksas ise kısmen tozlar.
Biz Amerikadan carmen badem fidanı getirmeye calıstık yapamadık ama bu sene muhtemelen getirecez.
İyi günler
Badem kategorilendirme 3 çeşit bildiğim kadarıyla
El bademleri(Ellle kırılanbilen)
Diş bademleri(Dişle Kırılabiilen)
Taş bademleri(Taş vb ile kırılabilen)
Bazı badem grublarında örnek verelim misal
El bademleri nonperail , ne plus ultra
Diş bademleri, teksas, ferragnes, ferradeul vs vs
Taş Bademleri bertina vs
Şimdi tuanonun meyvesine küçük diyorsunuz ama ya ağacınız tuono değil veya sık meyve tutumundan dolayı meyveler küçük.Keşke geçen haftaki urfa gezisinden getirdiğim bademleri yemeseydik size gönderseydim:).Tuanonun dez avantajı ikiz meyve yapması.
Çiçeklenmelere dönemlerini iyi gözlemlemişsiniz.Ferragnes ile nonperail bademinin arasında fark var.Biz firma olarak nonperial çeşidiini tavsiye etmiyoruz talepleri geri çevirmemek için fidanını satmıyor değiliz ama ağaç gelişimi, toleransı , pestisit kalıntı kalma olasığı, kuşla mücadelesi çok zor birde teksas olarak önerilen tozlayıcı gerçek tozlayıcısı değildir.Nonperial bademin carmen(Carmelde olabilir) bademi tozlar teksas ise kısmen tozlar.
Biz Amerikadan carmen badem fidanı getirmeye calıstık yapamadık ama bu sene muhtemelen getirecez.
Kemal Bey,
Öncelikle bilgiler için teşekkür ederim.
Burda amacımız kesinlikle birilerini yanlış çıkarma değil.
Literatürde bu açıdan bakarsanız diş bademi olabilir ama kabuğu sert ( Bu önemli nonperial gibi tuzlayıp kabuğu ile satma şansımzı olmadığını vurgulamak istedim.). Yani sert kabuklu badem.
Tuana konusuna gelince yukardada dedim çok verimli bir çeşit yapraktan çok meyva vardı bu sebepten olabilir.Ama tavsiye etmiyorum. İkiz bademden dolayı.
İyi çalışmalar umarım sizi üzmemiştir eleştirimiz.
kemalcuce
15-07-2011, 10:30
Kemal Bey,
Öncelikle bilgiler için teşekkür ederim.
Burda amacımız kesinlikle birilerini yanlış çıkarma değil.
Literatürde bu açıdan bakarsanız diş bademi olabilir ama kabuğu sert ( Bu önemli nonperial gibi tuzlayıp kabuğu ile satma şansımzı olmadığını vurgulamak istedim.). Yani sert kabuklu badem.
Tuana konusuna gelince yukardada dedim çok verimli bir çeşit yapraktan çok meyva vardı bu sebepten olabilir.Ama tavsiye etmiyorum. İkiz bademden dolayı.
İyi çalışmalar umarım sizi üzmemiştir eleştirimiz.
Beni üzmediniz sayın Avanos aksine seviniyorum çunki bilgi paylaştıkça , konuştukça güzel bu vesile ile birbirimizden tecrübe kazanıyoruz.Buradaki anlatalın şeyleri öğrenmek tarımda deneme yanılma yoluyla yıllar alır ;bu hem üretici hemde ülke için kayıptır.Böle siteler sayesinde bilgilerimiz paylaşarak kendimizi geliştiriyoruz.
rise_com
26-07-2011, 12:34
Öncelikle Avanos Bey'e ve emeği geçen herkese teşekkür ederim. Sayenizde badem hakkında bilgi sahibi oldum.
Gaziantep'te Özel Ağaçlandırma kapsamında yer kiraladım. Formdaki resimleri görünce iştahlandım ve ben de badem ekmek istiyorum. Gelişmeleri size anlatacağım.
Sayın Avanos,yazdıklarınızı okudum badem konusunda bayağı bir deneyim edinmişsiniz.Burada benimde bir sorum olacaktı;Bizim köyümüz 300 rakımlı bir köy Tarsusun badem deposu diyebilirm.Bizim burada bademi taze çağla halindeyken satıyoruz.Benimde 4 dönüm civarında bir taşlı tarlam var buraya badem dikeceğim.Aradığım özellik erkenci olması ve piyasa da çağla bolluğu oluşmadan iyi fiyattan satabileyim.Burasa sözkonusu edilen çeşitlerin içerisinde en erken çiçek açan ve meyve veren hangisidir?Bir yaptığım araştırma da ne plus ultra adında bir cins var ancak fidancılar nedense fidanını yetiştirmiyorlar.Beni aydınlatırsanız memnun olurum.
Arkadaşlar övgüleriniz için teşekkürler.Elimizden ne geliyorsa yardımcı oluyoruz.Sayın çakıcı öncelikle 4 dekar alanı ticari bahçe olarak tavsiye etmem.Hobi bahçesi ancak olur. Türkiye'de fidan üreticileri genelde geçci tercih ediyorlar bundada haklılar çünkü fidan satışı yapabildikleri alanların çoğu geç ilk bahar donlarından etkileniyor.
herkese katkılarından dolayı teşekkür ederim bilmediğimiz bazı konularda bilgi sahibi olduk sağolun herkese saygılar
marophat
14-08-2011, 00:43
Herkese merhabalar,
Ben buradaki çoğu mesajı okudum ve genel bir bilgiyi edindim. Ancak aklıdma 1-2 soru daha var.
Bahçemize badem dikme fikrimiz var. Mersin'de yaklaşık 100-200 metre rakımda, eğimli, doğu-kuzeydoğu cepheli bir arazide hangi türde yetiştiricilik yapmak daha uygun olur? Ayrıca bu yerin don olaylarından neredeyse hiç etkilenmediği bilgisinide vereyim.
Bunlar dışında bademin çok su istemediğini ancak ilk birkaç yıl iyi sulanması gerektiğini biliyorum. Aylık 100 tona yakın su sağlayan bir kuyumuz var, yaklaşık olarak 100-150 ağaç dikmeyi düşünüyoruz. Bu miktar sulama için yeterlimidir?
Birde çiçeklenme dönemi aynı olan türlerin dikimi ön plana çıkarılıyor. Bu kadar ılıman bir iklimde bu türler çiçeklenme dönemlerinde bir değişiklik yaşarlar mı?
Son olarak don tehdidi olan yerler için suda çözünen kükürtün topraktan ve yapraktan uygulanması bir önlem olabilir mi?
birkanatac
25-08-2011, 09:30
Merhaba arkadaşlar kısmet olursa bizde ekim düşünüyoruz. Bursada arazi aldık bölge iklim şartları olarak müsaitmidir.
birkanatac
25-08-2011, 09:31
Birde tarlanın taban suyu 7-10 metre aralığında köklerde sorun olur mu? teşekkürler.
Meyve bahçesi tesisi için ilçe tarım müdürlüğünden görüş almak ilerde telafisi mümkün olmayan zararları önleyebilir.
Herkese merhabalar,
Bunlar dışında bademin çok su istemediğini ancak ilk birkaç yıl iyi sulanması gerektiğini biliyorum. Aylık 100 tona yakın su sağlayan bir kuyumuz var, yaklaşık olarak 100-150 ağaç dikmeyi düşünüyoruz. Bu miktar sulama için yeterlimidir?
Her sulamada 50 Lt damlamadan su verseniz, 200 ağacınız olsa ve ayda 10 sulama yapsanız (3 günde bire denk gelir), tam 100 ton su eder. Bence gayet iyi bir sulama planı.
bir de 100 tonluk bir beton su havuzu yaptırsanız (6x6 metre, 3 metre yüksekliğinde bir havuz yeterli gibi duruyor) ve Mayıs yağmurları bitmeden deponuzu fulleyip yaz kuraklığına biraz avans ile başlarsanız herhalde yazı sorun olmadan geçirirsiniz.
Herkese Merhaba,
Konuyu baştan okumaya çalıştım ve bazı bilgiler edindim, ancak yine de yardımınıza ihtiyacım var.
Endüstriyel tarıma yatırım yapma ve uzun vadede aileme memleketime birşeyler bırakma niyetindeyim. Zahmetli ve riskli olmasına rağmen aileden kalan bahçelerde veya devlet arazisinde bu işi yapmaya niyetlendim.
Badem yetiştiriciliğine başlamak için kaç dekar uygun olur? Aydın-İzmir bölgesinde bu işin fizibilitesini yapan ciddi firmalar var mıdır? Ceviz ile kıyaslandığında yeni başlayanlara risk/getiri bakımından neyi önerirsiniz?
Şimdiden sağolun.
mustafa saban
28-08-2011, 22:38
Herkese Merhabalar,
Benim bahçemde kendiliğinden yetişen bademlerden iki tanesi ilk defa meyve yaptı.Fakat acı badem çıktılar.
Benim merak ettiğim acı bademin bir piyasası var mıdır?
İleride değerlendirilebilir mi?
Yoksa aşı yaparak değiştirmek en iyisi midir?
Halil Önen
29-08-2011, 14:20
Herkese Merhabalar,
Benim bahçemde kendiliğinden yetişen bademlerden iki tanesi ilk defa meyve yaptı.Fakat acı badem çıktılar.
Benim merak ettiğim acı bademin bir piyasası var mıdır?
İleride değerlendirilebilir mi?
Yoksa aşı yaparak değiştirmek en iyisi midir?
Piyasası var, aktarlar da satılıyor. Diğer bademlere göre daha pahalı. Şekeri düşürmede kullanıldığını _ günde bir kaç tane yenerek_ biliyorum.
yörükoğlu15
02-09-2011, 23:45
sayın avanos bey bende şubat 2011 ilk haftasında 100 adet ferragnes 10 tanede touno-texas-nonpariel fidanını burdur/yeşilova/ akçaköyde diktim. dikim sırasında hava -3 -4 idi ve toprakta donmuş vaziyetteydi fidanlarda açık köklüydü mayıs ayına geldiğimizde ise bu fidanlardan yalnızca 1 evet bir tanesi tuttu diğerlerinin hepsi kurudu. Bu seferde aynı tarlaya 72 adet tüplü chandler cevizini 20 temmuz 2011 de diktim. size 2 sorum olacak
1- bademlerde böyle büyük bir hezimet yaşanmasının sebebi size göre nedir?
2- 20 nisandan sonra uyanan bir badem çeşidi varmı??çünkü bu sene ilkbahar don olayı köyümde 12 nisanda -4 olarak gerçekleşti. yani sözün kısası bana 1150 rakımda nisanın 3. veya 4. haftasında uyanacak bir badem türü varmı??
sayın avanos bey bende şubat 2011 ilk haftasında 100 adet ferragnes 10 tanede touno-texas-nonpariel fidanını burdur/yeşilova/ akçaköyde diktim. dikim sırasında hava -3 -4 idi ve toprakta donmuş vaziyetteydi fidanlarda açık köklüydü mayıs ayına geldiğimizde ise bu fidanlardan yalnızca 1 evet bir tanesi tuttu diğerlerinin hepsi kurudu. Bu seferde aynı tarlaya 72 adet tüplü chandler cevizini 20 temmuz 2011 de diktim. size 2 sorum olacak
1- bademlerde böyle büyük bir hezimet yaşanmasının sebebi size göre nedir?
2- 20 nisandan sonra uyanan bir badem çeşidi varmı??çünkü bu sene ilkbahar don olayı köyümde 12 nisanda -4 olarak gerçekleşti. yani sözün kısası bana 1150 rakımda nisanın 3. veya 4. haftasında uyanacak bir badem türü varmı??
1. Sorudan başlayalım çıplak köklü fidanların tutmama sebeplerinin başında fidanın beklemesi gelir. Aldığınzı yerde beklemiş olabilir dikerken siz bekletmiş olabilirsiniz.Bunu burdan anlamamız mümkün değil.
2-Ağaçlar tarihe göre açmaz hava şartlarına göre açar. Benim 1 yaşındaki fidanlar 1. yılla 2. yıl arasında yaklaşık 25 gün farklı açtı.Burda sadece rakımda önemli değil( önemsiz demek değil) o rakımın çevreye göre durumu ne bunlar hep önemli etkenler.Kırklarelide 350 rakımda dikim yaparsanız dağa dikmişsin derler. Nevşehirde 1000 metreye dikersen iyi yer bulmuşsun derler. Bu arada yine tekrarlıyorum bana göre 1400 rakım 900 daha iyi Nevşehir için.Artık şuna karar verdim Bulduğunuz yere bulduğunuz fidanı dikin.Bu yıl erkenci çeşitler soğuk almadı geçciler aldı.Kitapta yazanlar araziye pek uymuyor.
fikret binici
08-09-2011, 08:00
Arkadaşlar merhaba ben nevşehirden fikret hobiolarak 20 dekar 1400 rakıma nonpariyel,teksaz,drake diktim.agaclarım gelişimi iyi 1997 mart ekimi 2010 ilkürünü %50badem ickuruna yenik düştük
2011de ickurthallettik busenede kuşlar yemeye başladılar ne yapmamlaım?
Arkadaşlar merhaba ben nevşehirden fikret hobiolarak 20 dekar 1400 rakıma nonpariyel,teksaz,drake diktim.agaclarım gelişimi iyi 1997 mart ekimi 2010 ilkürünü %50badem ickuruna yenik düştük
2011de ickurthallettik busenede kuşlar yemeye başladılar ne yapmamlaım?
Merhaba Fikret Abi,
Ben senin yerine düzelteyim nasılsa olayı biliyorum. Fikret Abi 1997 yılı dikimi değil 2007 olacaktı senin dikim.
Arkadaşlar!
Sonunda muradıma erdim... Kula bölgesinde yaklaşık 450 dönüm olan başvurum komisyondan "olur" aldı!...
Bürokratik işlemlerin ardından tahsis ile birlikte sahadaki çalışmalarımı ve edindiğim tecrübeleri paylaşmaktan ve memnun olacağım.
Saygılarımla,
Arkadaşlar!
Sonunda muradıma erdim... Kula bölgesinde yaklaşık 450 dönüm olan başvurum komisyondan "olur" aldı!...
Bürokratik işlemlerin ardından tahsis ile birlikte sahadaki çalışmalarımı ve edindiğim tecrübeleri paylaşmaktan ve memnun olacağım.
Saygılarımla,
Hayırlı olsun.
Arazi orman arazisimi?
Hazinemi?
Sayın Avanos,
Saha bozuk orman sahasıdır... Gediz Nehri ve Demirköprü barajına sıfır denebilecek bir mesafede. Daha doğrusu nehrin baraj gölü ile buluştuğu noktada diyebilirim. Ortalama %10-%25 eğime sahip, rakım 350-450 mt civarlarında, ağırlıklı Kuzey-Kuzeybatı bakılı...
Saygılar,
Arkadaşlar merhaba ben nevşehirden fikret hobiolarak 20 dekar 1400 rakıma nonpariyel,teksaz,drake diktim.agaclarım gelişimi iyi 1997 mart ekimi 2010 ilkürünü %50badem ickuruna yenik düştük
2011de ickurthallettik busenede kuşlar yemeye başladılar ne yapmamlaım?
Selamlar
Kuş problemi için solar kuş kovucu kullanabilirsiniz.Kendi bahçemde kullanıyorum ve memnunum.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.