Bağlan

View Full Version : Badem yetiştiriciliği

Sayfalar : 1 2 3 [4] 5 6 7

obahar
30-09-2011, 13:07
merhabalar ismet bey. ben orhan muğla fethiye'den yazıyorum. bağ bahçe işlerine çok meraklıyım. badem bahçem var fakat çekirdekten dikmiştim onları aşılamam gerekiyor. acaba aşı için hangi aylar uygundur ve sizde aşı kalemi almak için iyi badem ağaçları bulunur mu? yardımcı olursanız çok memnun kalırım.

ihsankaya45
12-10-2011, 10:20
arkadaşlar badem meyvelerinini yaş ve kuru olarak en lezzetli cinslerinin hangileri olduğu konusunda bilgisi olanlar, bizlerle paylaşırlarsa sevinirim. saygılarımla.

Tamtutulma
14-10-2011, 09:49
Her sulamada 50 Lt damlamadan su verseniz, 200 ağacınız olsa ve ayda 10 sulama yapsanız (3 günde bire denk gelir), tam 100 ton su eder. Bence gayet iyi bir sulama planı.

bir de 100 tonluk bir beton su havuzu yaptırsanız (6x6 metre, 3 metre yüksekliğinde bir havuz yeterli gibi duruyor) ve Mayıs yağmurları bitmeden deponuzu fulleyip yaz kuraklığına biraz avans ile başlarsanız herhalde yazı sorun olmadan geçirirsiniz.

Şayet ilk yılları kastediyorsanız şuna dikkat edelim; ceviz sulamıyoruz; bademden bahsediyoruz. Sizin söylediğiniz rakamlar çok ama çok fazla. Kesinlikle bademlerde kök çürümesi oluşacaktır.

İlk 5 yıl yazın kurak aylarda haftada 2 sulama yeterlidir. Haftada 2 sulama, dikmelerin hızlı gelişmesi amacıyla yapılır; yoksa bademin aşırı su isteğinden vs değil.

İlk yıl her sulamada 2-5 litre çok rahat yeterli olur. 2. yıl her sulamada 5 litre; 3. yıl 5-10 litre; 4. yıl 10-15 litre 5. yıl ve sonrasında ise 20 -30 litre yeterli olur. 5. Yıldan sonra ise sizin bahsettiğiniz 50 litre verilebilir; ancak 5. yıl ve sonrasında dikmelerin kökleri yeterli gelişme gösterdiği için ayda 2-3 sulama yeterli olacaktır.

Ağustos ayı bitimi ile birlikte kesinlikle damlama tesisatını toplayıp, sulamayı bırakın.

Tarlanızda taban suyu varsa ve badem yetiştirmekte ısrar ediyorsanız mutlaka tarlanızın etrafına taban suyunun süzülüp akacağı ve oradan tahliye olacağı drenaj kanalları açtırmanız gerekir. Badem taban suyunu sevmez.

Saygılar.

lewent33
22-10-2011, 18:34
arkadaşlar bulunduğumuz bölgenin yıllık yağış oranını nereden ve nasıl öğrenebiliriz..

lewent33
22-10-2011, 18:36
neden hiç kimse cevap vermiyor..kimse yokmuu

ihsankaya45
24-10-2011, 10:47
Yıllık Toplam Yağış Verileri - Meteoroloji Genel Müdürlüğü (http://www.dmi.gov.tr/veridegerlendirme/yillik-toplam-yagis-verileri.aspx?m=USAK)
BU SİTEDEN TOPLAM İL YAĞIŞ ORTALAMALARINI GÖREBİLİRSİNİZ.

kazim64
26-10-2011, 17:40
iç ege bölgesinde uşak civarı hangi cins badem yetişir aydınlatırmısınız teşekkürler.

zgencer
28-10-2011, 09:53
Nurlu badem yani datça bademi diye bilinen bademi sık sık bende duyuyorum.Malüm fidancıyız ama datçadan başka bir yerde randıman vermediğini söylemişlerdi.Ama kesin bir bilgi değil.Bu konuda bilgisi olan arkadaşlar varsa bilgilendirme yapmaları rica olunur.

kemal bey ben zülfikar burdur dan bahsi geçen bademden 10 adet getittirdim ve diktim bu sene yanı 2012 meyve verecekte bakacağız birde daccadan 1 kg nurlu badem getitdirdim içi çok güzel harika ve dolgun onlarıda çekirdek olarak dikeceğim seneya belki iyi bir fikrimiz olur bu konuda

KONYALI42
14-11-2011, 22:15
Merhaba arkadaşlar konya bölgesinde 1400 rakımda hangi ceviz-badem çeşidini tavsiye edersiniz? Teşekkürler.

rise_com
15-11-2011, 20:01
Selamlar Hasan Bey
Size yazdım diye hatırlıyordum.Şimdi hatırladım yazıyordum sitede gönderme sorunu olmuştu. Kayseri ferragnes satan arkadaş var.Fidanlar küçük ama güzel gerçek tüplü boyları kısa ama şimdi toprakla buluşturulursa gelişmesi güzel olabilir.İsterseniz özelden adresini verebilirim.Devletin aşılı fidan üretimi yok.

Gaziantep Fıstık Araştırma tüplü ve tüpsüz, aşılı ve aşısız badem, fıstık ve zeytin satışları yapmaktadır ve aşılı tüplü feragnes 3 TL dir.

kemalcuce
04-12-2011, 10:20
kemal bey ben zülfikar burdur dan bahsi geçen bademden 10 adet getittirdim ve diktim bu sene yanı 2012 meyve verecekte bakacağız birde daccadan 1 kg nurlu badem getitdirdim içi çok güzel harika ve dolgun onlarıda çekirdek olarak dikeceğim seneya belki iyi bir fikrimiz olur bu konuda

İnşallah fidanlarınız tutar.Bizde firma olarak Datça nurlu badem ve ak badem fidanının üretimi tamamladık.2012 fidan sezonunda satışa hazırdır.Çekirdekten diktiğinizi aşılamanız gerekir.Bilginize

kemalcuce
04-12-2011, 10:24
Tüplü badem fidanı ile çakma tüplü badem fidanı alımına dikkat edin arkadaşalar zira açık kök fidanı söküp kil oranı yüksek olan toprakla torbaya alıyorlar ve orijinal tüplü badem fidanı diye satıyorlar.Halbuki orjinalinin çekirdekiği torba içerisinde çıkar, torbada içinde aşılanır aşısı patlatılarak satışa getirilir.Bu tarz şeyler kulağımıza çok gelmeye başladı.Dikkat

stky
04-12-2011, 22:26
İyi akşamlar,

Ben istanbulda çalışan ama emeklilik yatırımı olarak badem bahçesi kurmayı planlayan biriyim. Forumu baştan sona okudum ama kendimi cevap bulamadığım bazı şeyler var. Susurlukta arazi bakıyorum ama bölge olarak ilkbahar geç donlarından etkilenir mi diye de merak ediyorum. Bu tür yerler için uygun rakım ne olmalıdır ? Kendi arazim olmadığı için lokasyon değiştirme şansım da var. Geyikli bölgesi de 2. alternatifim. Önerileriniz nelerdir ?

rise_com
05-12-2011, 10:47
ve nihayet ağaçlar toprak ile buluştu.
Gaziantep Fıstık Araştırmadan aldığım 750 adet sertifikalı, aşılı (500 Ferraduel, 250 Feragnes) fidanın ekimini tamamlamış bulunuyoruz.

rise_com
05-12-2011, 10:50
resimlerin devamı

Tamtutulma
05-12-2011, 13:40
Gaziantep Fıstık Araştırmadan aldığım 750 adet sertifikalı, aşılı (500 Ferraduel, 250 Feragnes) fidanın ekimini tamamlamış bulunuyoruz.

Hayırlı, uğurlu, bereketli olsun.

Doğru çeşit tercih etmişsiniz. Uzun araştırmalarım sonucu, Ferragnes ve tozlayıcı olarak Ferraduel'e karar verdim. Kendi bahçemi de bu cinslerden kurdum.

Sanırım o cici kızlar sizin. Allah bağışlasın pek tatlılar. Ben de sizin gibi kızımla yaşıt olacak şekilde diktim fidanları.

orion1988
06-12-2011, 20:38
Emeğinize sağlık inşallah muavfak olursunuz .Allah meyvelerini toplayıp gölgelerinde dinlenmeyi nasip etsin.

kemalcuce
07-12-2011, 12:28

İyi Günler
Sanırım bahçenizde ana çeşit olarak ferrduel kullanmışssınız.Hayırlı olsun.Fidan dikerken aşıdan sonra 60-80 cm arasında budama yapmanız gerekir.Resimlerde pek göremedimde.Tabi yineden sizin bileciğiniz iş.Bilgilerinize

burjuva1981
08-12-2011, 00:43
arkadaşlar geçen sene ekimini yaptığım badem bahçemin bulunduğu yörede (konya- çumra) da arazi toplulaştırması yapıldı ve hiçbir şekilde bahçemin yerini bozmadılar üstelik bahçeme özel birde yol verdiler şayet toplulaştırma yapılan yerlerde bahçe kurmak isteyenler var ise devlet desteklemeli yapsınlar çünkü bu şekilde yapılan dikimlerde 5 yıl sökülemezlik var ayrıca latif ciğim bertinalar 1 yaşında meyva verdi fakat yeşili hiçde lezzetli değil kurusu sence nasıl

rise_com
12-12-2011, 09:58
İyi Günler
Sanırım bahçenizde ana çeşit olarak ferrduel kullanmışssınız.Hayırlı olsun.Fidan dikerken aşıdan sonra 60-80 cm arasında budama yapmanız gerekir.Resimlerde pek göremedimde.Tabi yineden sizin bileciğiniz iş.Bilgilerinize

Biz ekimi bitirdikten sonra akşamları hava sıcaklığı 0 ın altına düştü. O nedenle budamayı Şubat-Mart-Nisan'da yapmayı uygun gördük.

çaça
12-12-2011, 12:15
Sn. Rise com
Bahçeniz hayırlı olsun. 5 yılsonrasını hayal ettiğinizden eminim. hemçocuklarınız hemde bahçeniz büyümüş olacak.çok güzel bir duygu olduğunu biliyorum. yalnız fidan çukurlarının yanında beyaz taşlar var onlar sanırım fidan çukurlarından çıktı. Öyle ise arazinin toprak katmanı bayağı ince. ileride sorun çıkarmaz inşallah.

rise_com
13-12-2011, 09:33
Sn. Rise com
Bahçeniz hayırlı olsun. 5 yılsonrasını hayal ettiğinizden eminim. hemçocuklarınız hemde bahçeniz büyümüş olacak.çok güzel bir duygu olduğunu biliyorum. yalnız fidan çukurlarının yanında beyaz taşlar var onlar sanırım fidan çukurlarından çıktı. Öyle ise arazinin toprak katmanı bayağı ince. ileride sorun çıkarmaz inşallah.

Ağaçlandırdığım arazi Devlet malı. Özel ağaçlandırma kapsamında kiraladım. Takdir edersiniz ki halkın kullanmadığı çorak yerler Devlet arazisi oluyor.

Devlet tarıma elverişsiz ise zaten size kiraya vermiyor. Toprak ve su analizi istiyor. Bunlarda bi sıkıntı çıkmadı.

Gaziantep Fıstık Araştırma'nın yardımları ile ilerliyoruz. Onlarda bunun sıkıntı olmayacağını, hatta kireç toprağı bademin daha çok sevdiğini söylediler. İnş.sıkıntı olmaz.

lewent33
02-01-2012, 19:43
Bertina badem aynı zamanda aşırı meyve gözü yapar.Ferragnesten ferradüelden daha geç çiçek açar.Türkiye de henüz çok az bilinen, kalitesyle çok hızlı yaygınlaşacağını düşündüğüm, kendine verimli bir cinstir
size sipariş vermek için sorduğumda elimizde yok diyorsunuz ama hala listenizde var olduğu görünüyor telden aradığımda kalmadı dediniz peki bu fidanı nereden temin edeceğiz...

KONYALI42
02-01-2012, 21:03
Merhaba,

8*8 badem fidanlarının arasına yonca ekimi faydalımıdır? Yonca kök yapısı ile bademe zarar verir mi? 8*8 badem fidanlarına zarar vermeden yonca ekimini kaç metre aralıkta tutmalıyım?

Cevaplarınız için teşekkür ederim.

Sûz-i Dilârâ
03-01-2012, 21:45
Bu kadar ciddi badem çalışmalarının olduğu bir sayfada size komik gelecek ama ben pet bardaklara badem ektim. Acaba çimlenir mi? :)

Odeh
06-01-2012, 11:43
Sayın Sûz-i Dilârâ,

Bu konu aşağıdaki bağlantılarda genişçe ele alınmış...

Sorularınızın yanıtlarını bulabileceğinize eminim.

Saygılarımla,

http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/9957.htm

http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/22367.htm

Tamtutulma
17-01-2012, 13:08
Bu kadar ciddi badem çalışmalarının olduğu bir sayfada size komik gelecek ama ben pet bardaklara badem ektim. Acaba çimlenir mi? :)

Çimlenebilir;ancak badem gibi kazık kök yapan bir bitki köklerini çok derine gönderir. Örneğin 5 cm çimlenen bademin 20 cm kök yaptığını gözlerimle gördüm. Bu nedenle çimlenen tohumları hiç zaman yitirmeden br tarlaya-bahçeye dikmelisiniz. Aksi takdirde kökler gelişemeyecek ve dikmeleriniz yeterli büyüklüğe asla ulaşamayacaktır.

Bademi tüplü yetiştirmek istiyorsanız tüp derinliği en az 60 cm olmalıdır.

Tamtutulma
17-01-2012, 13:14
Merhaba,

8*8 badem fidanlarının arasına yonca ekimi faydalımıdır? Yonca kök yapısı ile bademe zarar verir mi? 8*8 badem fidanlarına zarar vermeden yonca ekimini kaç metre aralıkta tutmalıyım?

Cevaplarınız için teşekkür ederim.

Yararı konusunda bilgim yok. Ancak otlanmayı önlemek amacıyla aralardaki boşluklara dikildiğini gördüm.

Yonca dikecekseniz tarlanız suludur ve ağaçlarınız su sıkıntısı çekmeyecektir diye düşünüyorum. Kıraç bir tarlada yonca yetişir mi bilmiyorum ama şayet yetişirse yonca dikmeyin. Ağaçların toprağın diplerinden çektiği sulara ortak olan yoncalar ağaçların susuz kalmasına neden olacaktır.

Ağacın gövde ve yapraklarının kapladığı alanın altına gelmeyecek şekilde aralardaki boşluklara dikebilirsiniz. Ağaç iz düşümleri mutlaka çapalanmalı ve yabancı ot, bitki vs bulunmamalıdır.

daghan2003
17-01-2012, 13:39
Merhaba değerli dostlar.balıkesir dursunbey ilçesine bağlı akçagüney köyündenim.arazilerimiz maalesef susuz tarıma elverişli.ekstradan sulama yapılamamakta .yıllık yağış ortalaması 550 civarı.yaklaşış 10-15 dönüme badem eksem nasıl olur.

KONYALI42
17-01-2012, 21:26
Sayın tamtutulma verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim.arazimde su sıkıntısı yok. Badem fidanlarını tarım il müdürlüğü 7*3,5 **** 6*6 dikmemi söylediler. Badem dikim mesafesi hakkında düşüncenizi alabilirmiyim. Teşekkürler.

Tamtutulma
18-01-2012, 13:08
Sayın tamtutulma verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim.arazimde su sıkıntısı yok. Badem fidanlarını tarım il müdürlüğü 7*3,5 **** 6*6 dikmemi söylediler. Badem dikim mesafesi hakkında düşüncenizi alabilirmiyim. Teşekkürler.

Sayın Konyalı42, bu mesafeler değişebiliyor; çünkü işin içine pek çok etmen giriyor. Ben kendi arazime 4,5 x4,5 mesafeyle kare dikim yaptım. Nedeni ise birincisi Ferragnes cinsini tercih etmiş olmam ki Ferragnes yanlardan çok yukarı doğru büyür. İkincisiyse bizim buraların (kapadokya) toprak derinliğinin az olması. 1 Metre toprağın altı tüf. Toprak derinliği az olduğu için bir badem ağacı asla Ege ve Akdeniz Bölgelerindeki gibi çok gelişemiyor, orta boyda kalıyor.

Sizin mesafeleri belirlemeniz için şu soruları soralım;

* Araziniz eğimli mi, eğimliyse yaklaşık kaç derece eğim var ?

* Arazinizin toprak derinliği kaç metre ?

* Dikmeyi düşündüğünüz badem cinsi hangisi ?

Bunlar kadar önemli bir diğer konuysa, ağaçların bakıları. Arazinize dikeceğiniz fidanların sıralarını öyle bir ayarlamalısınız ki hiç bir dikme diğer birinin güneşini engellemesin, birbirlerine gölge etmesinler.

Saygılar.

Sûz-i Dilârâ
18-01-2012, 15:43
Sayın Sûz-i Dilârâ,

Bu konu aşağıdaki bağlantılarda genişçe ele alınmış...

Sorularınızın yanıtlarını bulabileceğinize eminim.

Saygılarımla,

http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/9957.htm

http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/22367.htm

Bu başlığa göre benim bademlerin çimlenme ihtimali sıfır. :( Teşekkür ederim Odeh.

Sûz-i Dilârâ
18-01-2012, 15:46
Çimlenebilir;ancak badem gibi kazık kök yapan bir bitki köklerini çok derine gönderir. Örneğin 5 cm çimlenen bademin 20 cm kök yaptığını gözlerimle gördüm. Bu nedenle çimlenen tohumları hiç zaman yitirmeden br tarlaya-bahçeye dikmelisiniz. Aksi takdirde kökler gelişemeyecek ve dikmeleriniz yeterli büyüklüğe asla ulaşamayacaktır.

Bademi tüplü yetiştirmek istiyorsanız tüp derinliği en az 60 cm olmalıdır.

Peki sayın Tamtutulma, bardaklardaki çekirdekleri şimdi toprağa gömsem olur mu?
Toprak don, Van'da havalar mayıstan önce ısınmaz, ağaçların yaprakları nisan sonlarına doğru tomurcuklanmaya başlar. Bu şartlarda dikersem soğuklama ihtiyacını görmüş olur muyum?

Tamtutulma
19-01-2012, 12:18
Peki sayın Tamtutulma, bardaklardaki çekirdekleri şimdi toprağa gömsem olur mu?
Toprak don, Van'da havalar Mayıstan önce ısınmaz, ağaçların yaprakları Nisan sonlarına doğru tomurcuklanmaya başlar. Bu şartlarda dikersem soğuklama ihtiyacını görmüş olur muyum?

Uyguladığım ve sonuç aldığım yöntemi size anlatayım. Bademleri 7 litre su 1 litre tuz ruhu karışımını doldurduğum kovada 1 hafta beklettim. Sonra Kasım ayı ortasında çekirdeklerin 2 katı kadar derine 3-4 cm, çekirdekler yatay şekilde diktim. Nisan başı-ortaları gibi çıkmaya başladılar.

Van'ın iklimi farklı tabi soğuklama süresi uzun. Mümkünse çekirdekleri dediğim su-tuz ruhu karışımında bekletip öyle gömün. Sizin oraların kışı daha çetin geçtiği için işiniz kolaylaşır.

Saygılar...

KONYALI42
20-01-2012, 16:47
Ilginiz için çok teşekkür ederim sayın tamtutulma.

Arazimin eğimi ortalama %5
toprak derinliği ortalama 1.5metre
nonperial ve teksas düşünüyorum.

Ayrıca arazimin yüksekliği 1400metre bu rakım ve yukarıdaki bilgiler doğrultusunda siz hangi badem çeşitlerini tavsiye edersiniz.

şimdiden çok teşekekkür ederim.

Iyi günler.

Tamtutulma
21-01-2012, 11:23
Ilginiz için çok teşekkür ederim sayın tamtutulma.

Ayrıca arazimin yüksekliği 1400metre bu rakım ve yukarıdaki bilgiler doğrultusunda siz hangi badem çeşitlerini tavsiye edersiniz.

Iyi günler.

Sayın KONYALI42, arazi eğiminizin %5 olduğunu söylemişsiniz. Şayet eğim güneyden kuzeye doğru yükseliyorsa bu sizin için bir avantaj olacaktır. Benim tarlamın büyük bölümünde eğim %15, kimi yerlerde % 40-50. Eğim, güneyden kuzeye doğru yükseldiği için arazim tam bir amfi tiyatro gibi. Böylelikle hiç bir ağaç diğerinin güneşini engellemiyor.

Yüksekliğin 1.400 metre olduğunu söylemişsiniz. Yükseklik sayesinde bademler daha geç uyanacak, böylelikle soğuk algınlarına karşı bir avantajınız olacaktır. Ancak tarlanız karasal iklimde olduğu için geçci cinsleri tercih etmeniz daha iyi olacaktır. Nonperial, yumuşak kabuklu bir el bademi olduğu için kuşların vereceği zararlar için önlemler düşünmeniz gerekir. Bu nedenle ana cins Nonperial olmasın derim. Ancak ana çeşidi Texas düşünürseniz tozlayıcı olarak 4'e 1; 5'e 1 nonperial yapılabilir. Açıkca bir cins önermek istemem, her yiğidin bir yoğurt yiyişi var. Ve de en önemlisi o bölgenin son 30 yıllık mikroklima bilgilerini iyi incelemek gerekiyor. Ama isterseniz cins çeşitlerinin tartışıldığı önceki sayfalardaki eski mesajlarımızı okuyun.

Toprak derinliğiniz 1,5 metre ise ve Texas gibi dikine büyüyen bir çeşidi seçiyorsanız 5mx5m; ya da 5,5mx5,5m dikim yaparak arazinize daha fazla dikmeyi gönül rahatlığıyla dikebilirsiniz.

Saygılarımla...

Avanos
21-01-2012, 22:06
Sayın KONYALI devlet desteğinden yararlanacaksanız.6*6 Dikmeniz gerekmektedir. Küçük bir not.

KONYALI42
21-01-2012, 22:51
Sayın avanos verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim.

KONYALI42
23-01-2012, 20:21
ılginiz için çok teşekkür ederim sayın tamtutulma.

ıyi günler.

sayın avanos sizden ricam yukarıdaki bilgiler doğrultusunda sizin öneriniz nedir?

Iyi akşamlar. Teşekkürler.

Avanos
24-01-2012, 10:30
sayın avanos sizden ricam yukarıdaki bilgiler doğrultusunda sizin öneriniz nedir?

Iyi akşamlar. Teşekkürler.

Yanlış hatırlamıyorsam resimlerini eklemiştim Nevşehirde 1450 civarı rakım olan yerde arkadaşın bahçesi var.2007de dikilmiş sadece 2011 yılında çiçekleri soğuk aldı oda tamamını değil yüzde elli ürün kaybı oldu.1450 rakımda Sayın Tamtutulmanında dediği gibi Nonperial ve teksas dikebilirsin.Arkadaşın orda kuş zararlısı olmamış orman içi olduğundan iç kurtdu zararı çok olmuş.Alan büyükse 4 çeşitte dikebilirsin.

KONYALI42
24-01-2012, 21:53
Sayın avanos verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim. Badem dikim tekniği ve aşamaları hakkında bilgi verebilir misiniz.sizin tecrübenizden yararlanmak isterim.teşekkürler.

rise_com
27-01-2012, 15:39
Sn.Avanos, bilgileriniz ile bu sayfaya çokşey kattınız. Siz ve diğer emeği geçenlere teşekkür ederim.

Bu paylaşımlarınızı resimler ile zenginleştirirsek konular daha anlaşılır oluyor. O nedenle ağaçlarınızın resimlerini sabırsızlıkla bekliyorum.

Sûz-i Dilârâ
30-01-2012, 19:42
Uyguladığım ve sonuç aldığım yöntemi size anlatayım. Bademleri 7 litre su 1 litre tuz ruhu karışımını doldurduğum kovada 1 hafta beklettim. Sonra Kasım ayı ortasında çekirdeklerin 2 katı kadar derine 3-4 cm, çekirdekler yatay şekilde diktim. Nisan başı-ortaları gibi çıkmaya başladılar.

Bu tuz ruhu bizim bildiğimiz tuz ruhu değil mi? Kadınların temizlikte kullandıkları sıvı ve tehlikeli temizlik maddesi. :) Emin olmak için yazıyorum, demin eşime tuz ruhu al demiştim getirmiş de suyla karıştırıp bademleri içine atacağım. 600 g kalyon marka almış. Bu durumda 6 lt.suya karıştırayım değil mi?

Tamtutulma
31-01-2012, 08:32
Bu tuz ruhu bizim bildiğimiz tuz ruhu değil mi? Kadınların temizlikte kullandıkları sıvı ve tehlikeli temizlik maddesi. :) Emin olmak için yazıyorum, demin eşime tuz ruhu al demiştim getirmiş de suyla karıştırıp bademleri içine atacağım. 600 g kalyon marka almış. Bu durumda 6 lt.suya karıştırayım değil mi?

Evet bildiğimiz lavaboda vs kullanılan tuz ruhu. 600 Gr ise 4 litre suya katın. Karıştırdıktan sonra bademleri içine atın. Donmayacak bir yerde 1 hafta kadar beklesin. Suyunu süzdükten sonra bademleri hiç yıkamadan hemen dikin. Tuz ruhunun kokusu diktiğiniz bademleri yemek isteyen sıçan, sincap vs gibi hayvanları da caydıracaktır.

Eğer bademlerinizin sayısı az ise daha az kullanabilirisiniz; örneğin 100 gr tuz ruhuna 700 ml su gibi.

Önemli not: Bademleriniz acı badem ise daha iyi anaç olacaktır.İleride aşılayarak istediğiniz cinse çevirebilirsiniz. Bir de bademler 1 yıldan fazla beklemişse fire veriyorlar. Diktiğiniz bademler neredeyse yarı yarıya çıkmıyor.

Saygılarımla...

KONYALI42
03-02-2012, 20:21
Merhaba arkadaşlar. Badem fidanlarını araziye hangi yönde dikilmesi gerekmektedir? Bu yön tespiti nasıl yapılır - neler etkiler ve nelere dikkat etmem gerekir? Teşekkürler.

Tamtutulma
04-02-2012, 13:14
Merhaba arkadaşlar. Badem fidanlarını araziye hangi yönde dikilmesi gerekmektedir? Bu yön tespiti nasıl yapılır - neler etkiler ve nelere dikkat etmem gerekir? Teşekkürler.

Sayın Konyalı42 size yapılacakları aşama aşama anlatayım.

İlk önce tarlarınıza dikmeleri nasıl dikeceğinizi, mesafeleri belirleyin. Dikmeler arazinizin özel durumuna göre öyle dikilmeli ki hiç bir dikme bir diğerinin güneşini kesmesin.

Şimdi arazinizi tam görmeden buradan anlatmak zor oluyor. Bu konuların ustası dikim deneyimi hayli yüksek olan sayın Avanos. Kendisiyle zaman zaman telefonla; ya da yüzyüze görüşüyoruz. Kendisi çok da yolculuk yapar ve bademlikleri Türkiye'nin neresinde olursa olsun ziyaret eder. Bu aralar buraya pek uğramıyor, sanırım işleri yoğun. Büyük bir proje üzerinde çalışıyordu. Yoksa Sevgili Avanos " Badem" kelimesini duyacak ve bir şey yazmayacak hayatta inanmam.

Dikim yönü ayarlandıktan sonra arazinize bir dozer getirin. Dozer operatörü "Liper" ile en az 1 metre kadar derinden arazinizi çizsin. Yalnızca dikmelerin dikileceği hattı liperletin. Dikim yapılmayacak alanlara yaptırmaya gerek yok. Böylelikle dipteki toprak yumuşayacak, kayaçlar kırılacak ve dikmeleriniz köklerini çok kolay dibe göndererek hızlı büyüyecektir. Dozer tarlanızın toprağını biraz bastıracaktır ama önemli olan dikmelerin kölerinin yerleri, boş kalacak yerler önemli değil.

Dikmelerin çukurlarını en az 1 ay önceden açın. Böylelikle çukurlarınız güneş ışığı, yağmur, kar alarak azot bakımından zenginleşecektir. Çukurları açabildiğiniz kadar derin açın. Derinliğin zararı değil yararı olacaktır.

Dikmeleri dikeceğiniz zaman hava durumunu çok sıkı izleyin. Dikimden hemen sonra; ya da bir kaç gün içinde yağış olursa harika olur. Fire neredeyse sıfıra iner.

Dikmeler dikilirken fazla derinliği dışarıdan, güneş gören toprakla doldurun. Çukurlardan çıkan toprakları çukurlara doldurmayın.

Dikmeler çıplak köklüyse yanmış ahır gübresi ve suyla bir kovada bulamaç yapıp kökleri bu bulamaca batırıp öyle dikin.

En önemlisi: Dikim yapılan toprak mutlaka ıslak olsun. Kökler dikilirken bile su ile buluşsun. Eğer toprakta su yoksa can suyunu, dikmenin yarısını gömdükten sonra verin. Suyu toprak çektikten sonra kalan toprağı doldurun.

Dikmenin dikildiği, toprağı doldurulmuş çukuru şöyle 90-100 kiloluk bir arkadaşınıza iyice çiğnetin. Toprak oturur ve kökler hava almaz. Böylelikle fire düşecektir.

Araziniz çok rüzgarlı ise dikmeleri fazla sallanmamaları için birer sopaya, kazığa bağlayın.

Dikimden sonra "Modifiye lider budama" yapın. Budamayı bilmiyorsanız bilen birini bulun; ya da İl-ilçe Tarım Müdürlüğü'ne baş vurun. Gelip ücretsiz olarak 5-10 ağacı budayarak size öğretiyorlar.

Dikmelerinizi yazın yağışlar kesilince haftada bir kez mutlaka sulayın. Sulamadan önce yaprak gübresi kullanın. Suya hümik asit katın. Çok yararını göreceksiniz.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Ağaç dikmek gibi güzel bir işe yardımcı olabildiysek ne mutlu bize.

Saygılarımla...

Avanos
04-02-2012, 15:41
Sayın Konyalı42 size yapılacakları aşama aşama anlatayım.

Şimdi arazinizi tam görmeden buradan anlatmak zor oluyor. Bu konuların ustası dikim deneyimi hayli yüksek olan sayın Avanos. Kendisiyle zaman zaman telefonla; ya da yüzyüze görüşüyoruz. Kendisi çok da yolculuk yapar ve bademlikleri Türkiye'nin neresinde olursa olsun ziyaret eder. Bu aralar buraya pek uğramıyor, sanırım işleri yoğun. Büyük bir proje üzerinde çalışıyordu. Yoksa Sevgili Avanos " Badem" kelimesini duyacak ve bir şey yazmayacak hayatta inanmam.

Saygılarımla...
Sayın Tamtutulma buralardayım günlük uğrarım siteye ama bazen emin olmadığım bilgileri yazmak istemediğimden yazmıyorum. Sizde badem budaması konusunda modifiye lider demişsiniz.Bilimsel olarak modifiye lider bir lider bırakılarak yapılan budama şekli, bu budama şekli yanlış hatırlamıyorsam ceviz için daha uygun.Benim bahçemde prof Dr Semih ÇAĞLAR ziyareteinde doğru yaptığımı ve hatta çok güzel olduğunu soyledi.Akşam paintte çizip buraya ekleyeyim.

Doğru bildiğim bir bilgi varsa zevkle aktarıyorum.

KONYALI42
04-02-2012, 15:47
Sayın tamtutulma engin tecrübelerinizi bizlere aktardığınız için çok teşekkür ederim. Dikmelerin yönünü nasıl tespit etmem gerek (güneş-eğim-bakı...) ? Liperlenen yerlere amerikalıların dikim yaptığı şekilde çukur açmadan sırt yapıp kürekle açılan çukurlara dikim yapsam nasıl olur? Teşekkür ederim.

Avanos
04-02-2012, 19:42
Budama ile ilgili çok kötü bir çizim yaptım havalar iyi olunca 15-20gün sonra benim ağaçlardan direk resim olarak ekleriz daha iyi anlaşılır.

cuu
05-02-2012, 09:31
Arkadaşlar badem tohumları toprağa nasıl ekilir?(sivri uç toprağamı gelecek şekilde tohumların dikim şekli) Hangi ayda toprağa ekilmelidir? Fidan poşetlerine badem tohumu eksek gelişimi nasıl olur 2 yılda aşıya gelirmi açıkcası tohumdan badem fidanı yetiştiren arkadaşlar varsa yetiştirme aşamalarını yazarlarsa faydalı olcağına inanıyorum şimdiden cevaplıyan arkadaşlara teşekkürler.

tarhanbaydar
05-02-2012, 20:24
Selamlar, aranıza bu gün katılıyorum. Güzel anlatım ve bilgi esirgemeyen tavrınız için teşekkürler. Ben de bir ağaç sever olarak ileride ne gibi şeyler yapabilirim sizlerin desteği ile nasıl Bademciliği öğrenirim? Sizleri sabırla takip ederceğim.

tarhanbaydar
05-02-2012, 21:18
Mugla, Bozburun yarımadsı civarına yerleşmek düşüncesine sahibim. o bölgede devletten arazi kiralama imkanı var mıdır? nereden öğrenebilirim? Ve o bölgede hangi tür ağaçlar ile verim alabilirim? Bilgi verenlere şimdiden teşekkürler, amatörü olduğum bir sevda sahibiyim.

Odeh
05-02-2012, 23:03
Sayın tarhanbaydar,

Arazi kiralamak 2 yol ile mümkün...

Seçenekleriniz; Milli Emlak yönetimindeki Hazine araziler ile bozuk orman vasfına sahip ve Orman Genel Müdürlüğü'nün yönetimindeki arazilerdir.

Bu sahalar Milli Emlak sitesindeki kiralama ihalelerindekiler değildir. "Yayınlanmaz ve sır gibi saklanan" nitelikleri ile bilinirler...

Diğer sahalar ise Özel Ağaçlandırma yönetmeliği ile tanımlanan (bozuk orman vasfı taşıyan) alanlardır.

Her ikisi de deveye hendeği atlatma becerisini gösterecek kişi ya da kurumlara tahsis edilebilirler.

Detaylar forumda benzer başlıklarda mevcuttur. Bu sözler sakın hevesinizi kırmasın. Sadece gerçekçi yaklaşmanızı istedim...

Saygılar,

Sûz-i Dilârâ
06-02-2012, 08:29
Bugün tuz ruhlu suya yatırdığım badem çekirdeklerinin haftası doldu. Toprağa ekecektim ama kar ve don var. Plastik su bidonuna dikip balkona soğuklamaya koysam olur mu? Toplam 5 tane badem çekirdeğim var. :rolleyes:

Tamtutulma
06-02-2012, 08:35
Sayın tamtutulma engin tecrübelerinizi bizlere aktardığınız için çok teşekkür ederim. Dikmelerin yönünü nasıl tespit etmem gerek (güneş-eğim-bakı...) ? Liperlenen yerlere amerikalıların dikim yaptığı şekilde çukur açmadan sırt yapıp kürekle açılan çukurlara dikim yapsam nasıl olur? Teşekkür ederim.

Rica ederim; ne demek...

Tarlanızın eğimini öğrendik ama hangi yönden diğer tarafa eğim artıyor onu da bilmek gerekiyor. Eğer %5 eğim güneyden kuzeye doğru yükseliyorsa kare ; ya da dikdörtgen dikim yapılabilir. En temizi İl-İlçe Tarım Müdürlüğü'ne uğrayın. Bir konuşun, sanırım onlar size yardımcı olurlar.

Amerikan tarzı dikim ****** yapılabilir. Özellikle çok büyük arazilerde büyük kolaylık olur. O dikim şeklini bir sitede görmüştüm. sıkı bir ekip 3 saatte 3.000 dikme dikmişti. Ancak ben hep denediğim ve sonuç aldığım yöntemleri anlatıyorum. Teorik bilgi vererek alınabilecek olumsuz sonuçların sorumlusu olmak istemem. Yukarıda anlattığım yöntemler tamamen denediğim, sonuç aldığım, deneyimlerimle ortaya çıkardığım yöntemlerdir. Sırf kendi ellerimle 1.000 kadar dikme diktim ve tutturma yüzdem de hayli yüksek. Eğer dikmede bir sorun yoksa diktiğim fidan kolay kolay fire vermiyor. Tabi bunda en önemli etken benim " Sihirli ellerim" değil; izlediğim sağlıklı yöntemdir.

Saygılarımla...

Tamtutulma
06-02-2012, 08:37
Bugün tuz ruhlu suya yatırdığım badem çekirdeklerinin haftası doldu. Toprağa ekecektim ama kar ve don var. Plastik su bidonuna dikip balkona soğuklamaya koysam olur mu? Toplam 5 tane badem çekirdeğim var. :rolleyes:

Öyle yapın sayın Suz-İ Dilara. Suda çok da fazla kalmasın. Sudan çıkıncada kurumaya başlarlar. Çekirdekleri artık toprağa aktarmak gerekiyor. Havalar düzeldiğinde de bahçeye dikersiniz. bunlar sizin için Ar- Ge çalışması. Sakın küçümsemeyin 5 çekirdek vs diye. İleride bakarsınız 5.000 çekirdek dikiyorsunuz...

Saygılarımla...

Sûz-i Dilârâ
06-02-2012, 09:00
Aşağıdaki bidona biraz toprak, kum ve torf doldurup karıştırdım, sayın Tamtutulma daha önce söylediğiniz uzun kök -20 cm- konusunu da hesaba katarak 19 lt'lik su bidonuna çekirdekleri 3-4 cm derine yatay olarak ektim. Uzayan kökleri sanırım sorun olmaz. Can suyunu da verdim.
Yalnız işte aklıma takıldı, verdiğim su dışarı çıkardığımda toprağın içinde donup çekirdeklere zarar verir mi?

Aslında bu beş çekirdeği K.Maraş'ta yarım kilo olarak almıştım, sonbaharda tam ekilmesi gereken zamanda birçok yere ektim, kalanları da dağıttım akrabaya, konu-komşuya, baharda haberlerini alacağım, hepsi sonuç için beni arayacak. Bu işi becerebilirsem kestane işine de girmeyi düşünüyorum. :) Deneme amaçlı annemin bahçesine 2 tane kestane de ektim. Meşe olan yerde kestane, badem gibi yemişler de olur diyorlar, doğru mu? Bilginiz var mı?

Yardımlarınız için çok teşekkür ederim.

Tamtutulma
06-02-2012, 09:09
Aşağıdaki bidona biraz toprak, kum ve torf doldurup karıştırdım, sayın Tamtutulma daha önce söylediğiniz uzun kök -20 cm- konusunu da hesaba katarak 19 lt'lik su bidonuna çekirdekleri 3-4 cm derine yatay olarak ektim. Uzayan kökleri sanırım sorun olmaz. Can suyunu da verdim.
Yalnız işte aklıma takıldı, verdiğim su dışarı çıkardığımda toprağın içinde donup çekirdeklere zarar verir mi?

Aslında bu beş çekirdeği K.Maraş'ta yarım kilo olarak almıştım, sonbaharda tam ekilmesi gereken zamanda birçok yere ektim, kalanları da dağıttım akrabaya, konu-komşuya, baharda haberlerini alacağım, hepsi sonuç için beni arayacak. Bu işi becerebilirsem kestane işine de girmeyi düşünüyorum. :) Deneme amaçlı annemin bahçesine 2 tane kestane de ektim. Meşe olan yerde kestane, badem gibi yemişler de olur diyorlar, doğru mu? Bilginiz var mı?

Yardımlarınız için çok teşekkür ederim.

Bir iki gün evde dursun, sonra balkona, bahçeye çıkarabilirsiniz. Zaten çekirdeklerin donması gerekiyor. Böylelikle baharda çimlenirken kabuğu çatlatması kolaylaşacak.

Saygılarımla...

tarhanbaydar
06-02-2012, 09:38
Sayın Odeh, teşekkür ederim. peki uygun bir fiyatla arazi bulsak önce ne yapıp alım kararı vermemi önerirsiniz? sonra dan pişman olmamak için.

Odeh
06-02-2012, 15:03
Devletten kiralama yolu ile kiralanmış bir arazinin devri için projelerin tamamlanması ve en az 5 yıl da üzerinden geçmesi gerekir. Miras gibi intikaller için 20 numaralı tamimde bir takım kolaylıklar sağlanmış. Ancak bunun çözümü var. Araziyi şirket olarak kiralayan bir işletmenin %100 hissesini satın almanız sahanın sahibi olmanıza yeter.

Yok tapulu bir arazi derseniz, ilk aklıma gelenler;
Toprak kalitesi, yöney, seçeceğiniz ürünün toprağa ve çevreye uyumu (toprak yapısı, râkım, mevsim), ulaşım olanakları, pazara (çarşı anlamında değil, ürünün pazarlanması mânâsında) yakınlık, sizin ulaşımınız sorun çıkarmamalı ve ilgili mühendislik kollarından (ziraat ve/veya orman) destek almanızı önerir, yatırımın da öz kaynaklarınız nispetinde yapılmasını öneririm...

Ancak belirtmeliyim ki bu kişisel görüşümdür.

Saygılarımla,

KONYALI42
06-02-2012, 18:03
Merhaba arkadaşlar bazı badem fidanı üreticileri ve işin otoriteleri 1000m sonra badem fidanı tomurcuklarında, dallarında soğuk zararı olacağını ve yazın sıcaklığı karşılayamadığından olgunlaşma gecikeceğini, meyve kalitesinde düşüş olacağını ve ekonomik ürün elde edilemeyeceğini söylüyorlar.sizin yorumlarınız nedir? Teşekkür ederim. Iyi günler. konya ortalama sıcaklık. http://www.mgm.gov.tr/veridegerlendirme/il-ve-ilceler-istatistik.aspx?m=KONYA

tarhanbaydar
06-02-2012, 19:22
Verdiğiniz bilgiler teknik olarak biraz korkuttu ama sağolun. peki 10 dönüm kadar bir alan da ticari olarak başlamak konusunda ne önerirsiniz? Teşekkürler.

tarhanbaydar
06-02-2012, 19:28
Üstadlar, birde arazinin genel bir fizibilitesi ve teknik destek kousunda kimler yardımcı olabilmekte ya da kimlerin yanında kısa ziyaret ile işi biraz olsun gözlemleme imkanı bulabilirim? Bu konuyu birazda utanarak yazıyorumkusura bakmayın lütfen. ustalar hiç bişey bilmeyeni sevmeyebilirler:(

Odeh
06-02-2012, 19:56
Verdiğiniz bilgiler teknik olarak biraz korkuttu ama sağolun. peki 10 dönüm kadar bir alan da ticari olarak başlamak konusunda ne önerirsiniz? Teşekkürler.

10 dönümde, örnegin ceviz -koşullar uygunsa- servet kazandırmaz ancak gelecek için büyük tecrübe kazanmanıza yardımcı olacaktır.

Odeh
06-02-2012, 20:01
arazinin genel bir fizibilitesi ve teknik destek kousunda kimler yardımcı olabilmekte ya da kimlerin yanında kısa ziyaret ile işi biraz olsun gözlemleme imkanı bulabilirim

Fizibilite yapabilecek tek kişi kanaatimce kendinizsiniz. İnternette bulacağınız bazı fidancıların yayınladıkları bilgilere fizibilite noktasında itibar etmeyin.

Teknik olarak dediğim gibi ziraat ve orman mühendisleri ile kişisel tecrübesi olan kendisi amatör ama görüşü profesyonel girişimcilerden faydalanmalisiniz. Bilim şart.

Odeh
06-02-2012, 20:59
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=908558

Avanos
06-02-2012, 22:16
Merhaba arkadaşlar bazı badem fidanı üreticileri ve işin otoriteleri 1000m sonra badem fidanı tomurcuklarında, dallarında soğuk zararı olacağını ve yazın sıcaklığı karşılayamadığından olgunlaşma gecikeceğini, meyve kalitesinde düşüş olacağını ve ekonomik ürün elde edilemeyeceğini söylüyorlar.sizin yorumlarınız nedir? Teşekkür ederim. Iyi günler. konya ortalama sıcaklık. İl ve İlçelerimize Ait İstatistiki Veriler- Meteoroloji Genel Müdürlüğü (http://www.mgm.gov.tr/veridegerlendirme/il-ve-ilceler-istatistik.aspx?m=KONYA)

Rakımın 1000 metre olduğu yerlerde genelde ağaç dallarının donması zor.pek karşılanılan sorunlardan değildir.Yaz sıcaklıklarının yetersiz olmasındna dolayı olgunlaşmanın olmadığı bademde görülmemiştir.1000 metre için değilde kış sıcaklıklarının çok düştüğü yerlerde cevizde güz soğukları olur.Gözlerde ve ceviz filiz uçlarında kurumalar olur.Bademin en büyük risk, erkek çiçek açması bunun sonucu çiçek veya küçük meyvelerin donmasıdır.

Avanos
06-02-2012, 22:18
Arkadaşlar çok fazla kişiye sorunca sanmayınki doğru bilgiye ulaşırız emin olun bilgi karışıklığı ile karşı karşıya kalırsınız.

Odeh
06-02-2012, 23:11
1000 mt rakımda bulunduğu yerin mevsimsel faktörleri güneşlenme, soğuklanma, don, uzun yıllar ısı alt ve üst sınırlarını meteorolojiden alınız, badem ağacının ticari veriminin en yüksek olduğu yerlerin ortalamalarıyla karşılaştırınız. Sonuç her ne ise doğru olan odur. Toprak da keza...

Kütahya'da muz yetişmez denirse olmaz, belki on yılda bir, o da ölmezse ürün verebilir, kimbilir...
Badem ve Zeytin gibi konularda da en çok düşülen Hata budur. Her yerde olur bakım istemez su istemez efsaneleri... Olur da ticari kıymeti olur mu merak edilmez. 610 mt ( yanlış hatırlamıyorsam) den sonra zeytindeki verim düşüşü barizdir, ancak görmezden gelinilir..,

Kısaca soru hatalı olmasın?
"Ticari olarak badem yetiştirmek icin 1000 rakım uygun mudur, verim ve risk ne olur" diye sorulsa alınacak yanıtın gerçekçiliği tartılabilir.

Odeh
06-02-2012, 23:18
Kişisel bilgi ve kanaatimce, 1000 mt rakımda ticari değeri olan bir badem bahçesi kurmak imkansızdır.

Yalnız lütfen dikkat, yetişmez demedim, ticari değer taşımaz dedim...

Tamtutulma
07-02-2012, 08:24
Rakımın 1000 metre olduğu yerlerde genelde ağaç dallarının donması zor.pek karşılanılan sorunlardan değildir.Yaz sıcaklıklarının yetersiz olmasındna dolayı olgunlaşmanın olmadığı bademde görülmemiştir.1000 metre için değilde kış sıcaklıklarının çok düştüğü yerlerde cevizde güz soğukları olur.Gözlerde ve ceviz filiz uçlarında kurumalar olur.Bademin en büyük risk, erkek çiçek açması bunun sonucu çiçek veya küçük meyvelerin donmasıdır.

Sayın Avanos bir meteoroloji mühendisidir. Yukarıda yazdıklarına harfiyen katılıyorum.
Kendi bahçesi de yaklaşık 1.000 metre rakımda. Benin kendi bahçem 1.115 metre yükseklikte. Önceki sayfalarda Sayın Avanos'un bir iletisi vardı 1.400 metrede bile bademden istikrarlı ürün alınabiliyor.

Yüksek rakımlarda diğer çeşitler de olabilir. Ancak geççi çeşitleri tercih etmek daha garantili olabilir. Ferragnes gibi geççi çeşitler tercih edilmelidir. Ferrragnes neredeyse Mayıs ayı başında yaprak açıyor.Bunu kendi bahçemde gözlemledim. Ayrıca gerektiği durumlarda fidanlara geciktirici bulamaçlar verilebilir. Ağaç gövdeleri sönmüş kireçle badana yapılabilir. Bu şekilde dikmeler-ağaçlar 1-2 hafta daha geç uyanabiliyor.

Ben de çok fazla kişiye danışılmaması, teorik bilgilerle kafa karıştırılmaması kanaatindeyim.

Tamtutulma
07-02-2012, 08:39
Üstadlar, birde arazinin genel bir fizibilitesi ve teknik destek kousunda kimler yardımcı olabilmekte ya da kimlerin yanında kısa ziyaret ile işi biraz olsun gözlemleme imkanı bulabilirim? Bu konuyu birazda utanarak yazıyorumkusura bakmayın lütfen. ustalar hiç bişey bilmeyeni sevmeyebilirler:(

Sayın tarhanbaydar, en iyisi bu başlığı ilk sayfadan; ilk mesajdan başlayarak tamamen okuyun. 28 Sayfa ileti yazılmış. Kafanızdaki pek çok soru işaretinin yok olacağına garanti verebilirim.

Saygılar...

KONYALI42
07-02-2012, 19:33
değerli arkadaşlar çok teşekkür ederim tecrübelerinizi yansıttığınız için. galiba benim sorum eksik anlaşılmış 1000metreden sonra badem yetiştiriciliğini sormuştum. konya merkez 1016 rakım. benim kendi arazim ise 1400 metrede bu sorunlar ile karşılaşabilirmiyim.açık kök **** tüplü fidan hangisini tavsiye edersiniz? (muğla sıcaklık ortalası ile konyanın sıcaklık ortalamaları ise muğla konya dan 3-4 derece daha sıcak). şimdiden çok teşekkür ederim.

konya İl ve İlçelerimize Ait İstatistiki Veriler- Meteoroloji Genel Müdürlüğü (http://www.mgm.gov.tr/veridegerlendirme/il-ve-ilceler-istatistik.aspx?m=KONYA) İl ve İlçelerimize Ait İstatistiki Veriler- Meteoroloji Genel Müdürlüğü (http://www.mgm.gov.tr/veridegerlendirme/il-ve-ilceler-istatistik.aspx?m=MUGLA) muğla

Odeh
07-02-2012, 21:51
Mâdem ki ümitvâr bakış açısını korumak lâzım, küçük bir bütçe ile arazinin bulunduğu konum için 10-15 yıllık meteorolojik verileri alınız (mikro ölçekte bölgenizi net görebilmek için) ve su kaynağı olanaklarınızı netleştirip değerlendiriniz. Bu rakımda su kaynağı riske girebilir çünkü...

Bunlar olumlu ise toprak analizinin ardından fidan konusuna girmenizde fayda görüyorum.

tarhanbaydar
07-02-2012, 22:27
Sayın tamtutulma, cevaplanmış soruları sordum sanırım, kusura bakmayın biraz daha ders çalışayım.

tarhanbaydar
09-02-2012, 06:46
sayın Tamtutulma yazdığınız gibi tüm forum sayfalarını okudum gerçekten mühim deneyimler üyelerce paylaşılmış teşekkürler. Benim sorum şuolacak: havalar ısındığında bademlikleri gezmek için işimden fırsat bulduğumda bahçe sahiplerinden nasıl müsade alaırım. forum üyelerine yazdığımda bana randevu verirler mi? Bir de sayın Avanos un başına gelen soruşturmaya canım sıkıldı, sanırım Aizi Nesin yaşasaydı bunları da yazardı, sevemeyenlerde hep aynı şeyi yazıyor diyerek eleştirirlerdi...Oysa biz ilerelemiyoruz demezledi malesef....Eeee iki ayaklı ile mücadele en zoru sanırım...

Tamtutulma
09-02-2012, 10:22
sayın Tamtutulma yazdığınız gibi tüm forum sayfalarını okudum gerçekten mühim deneyimler üyelerce paylaşılmış teşekkürler. Benim sorum şuolacak: havalar ısındığında bademlikleri gezmek için işimden fırsat bulduğumda bahçe sahiplerinden nasıl müsade alaırım. forum üyelerine yazdığımda bana randevu verirler mi? Bir de sayın Avanos un başına gelen soruşturmaya canım sıkıldı, sanırım Aizi Nesin yaşasaydı bunları da yazardı, sevemeyenlerde hep aynı şeyi yazıyor diyerek eleştirirlerdi...Oysa biz ilerelemiyoruz demezledi malesef....Eeee iki ayaklı ile mücadele en zoru sanırım...

Sayın tarhanbaydar, badem bahçelerini ziyeret etmek için deneyimli arkadaşımız Sayın Avanos ile irtibat kurun. O size ne yapmanız gerektiği konusunda bilgi verecektir. Kendisi önemli bademliklerin çoğunu ziyaret etmişti. Ben buradaki bir kaç küçük bahçe dışında her hangi bir ziyarette bulunamadım.

Buradaki üye arkadaşlara da ileti yazın, görüşün. Kimsenin " Gelme, bahçemi göstermem." diyeceğini sanmıyorum.

Sevgili Avanos'un başına gelenler gerçekten hem gülünç; hem de acı. Benzer bir olayda Tema Vakfı bünyesindeki çalışmalarımızda bizim de başımıza geldi. Bunlar Türkiye'nin acıları. Nato-Mermer kafalı bürokratlarla mücadele işimizin ayrılmaz bir parçası. Ama bunlar sakın sizi yıldırmasın.

Saygılar...

Avanos
09-02-2012, 19:29
Sayın tarhanbaydar, badem bahçelerini ziyeret etmek için deneyimli arkadaşımız Sayın Avanos ile irtibat kurun. O size ne yapmanız gerektiği konusunda bilgi verecektir. Kendisi önemli bademliklerin çoğunu ziyaret etmişti. Ben buradaki bir kaç küçük bahçe dışında her hangi bir ziyarette bulunamadım.

Buradaki üye arkadaşlara da ileti yazın, görüşün. Kimsenin " Gelme, bahçemi göstermem." diyeceğini sanmıyorum.

Sevgili Avanos'un başına gelenler gerçekten hem gülünç; hem de acı. Benzer bir olayda Tema Vakfı bünyesindeki çalışmalarımızda bizim de başımıza geldi. Bunlar Türkiye'nin acıları. Nato-Mermer kafalı bürokratlarla mücadele işimizin ayrılmaz bir parçası. Ama bunlar sakın sizi yıldırmasın.

Saygılar...

Sayın Tarhanbadar benim bahçemi bahar araziye girilecek hale geldikten sonra her zaman gezebilirsiniz.

tarhanbaydar
11-02-2012, 11:19
Sayın Tamtutulma ve Asayın Avanos, teşekkürler. Umarım bahar aylarında badem bahçelerinide görür, iştahımı daha da kabartırım. sanırım bu işi ufak çaplı olarak başlayarak deneyimleyeceğim. Bozburun da uygun fiyata araziler bakıyorum. Devletten kiralama işinide o tarafa gidince araştıracağım. Fiyat uygun bir yer bulursama satınalma da yapabilirim. O bölgede nurlu badem mi? yoksa sizin bölgenizde yetiştirdiğinizgeçci ve daha sert kabuklu çeşitleri mi? tercih etmeliyiz? Bu konuda net bir karar oluşturamadım. yapabileceğim ölçü en fazla 10 dönüm kadar olabilecek. daha fazlası mümkün görünmüyor. bir de yerel olarak bilgi desteği alabileceğim nere ya da kimleri önerirsiniz? Tabii tanıdığınız kimseler varsa. Tekrar teşekkürler.

Odeh
14-02-2012, 15:44
Aşağıdaki makale, GF677 anacı üzerine aşılı badem fidanı dikmeyi planlayan yetiştiricilere Kök Ur Nematodları ve Mikoriza (Mycorrhiza) konusunda ek bilgiler sağlayabilir. Bu düşünceyle makaleyi paylaşamak istiyorum.

(İntenette ücretsiz OCR yapılarak Word belgesi haline getirebilirsiniz.)

Mycorrhiza and Root Knot Nematodes GF677 (http://www.atens.es/2011/documents/Mycorrhiza%20and%20Root%20Knot%20Nematodes%20GF677 .pdf)

yesavas
15-02-2012, 09:19
Sayın Tamtutulma ve Asayın Avanos, teşekkürler. Umarım bahar aylarında badem bahçelerinide görür, iştahımı daha da kabartırım. sanırım bu işi ufak çaplı olarak başlayarak deneyimleyeceğim. Bozburun da uygun fiyata araziler bakıyorum. Devletten kiralama işinide o tarafa gidince araştıracağım. Fiyat uygun bir yer bulursama satınalma da yapabilirim. O bölgede nurlu badem mi? yoksa sizin bölgenizde yetiştirdiğinizgeçci ve daha sert kabuklu çeşitleri mi? tercih etmeliyiz? Bu konuda net bir karar oluşturamadım. yapabileceğim ölçü en fazla 10 dönüm kadar olabilecek. daha fazlası mümkün görünmüyor. bir de yerel olarak bilgi desteği alabileceğim nere ya da kimleri önerirsiniz? Tabii tanıdığınız kimseler varsa. Tekrar teşekkürler.

Sn Tarhanbayadar bizim bahçede havalar düzelince gezebileceğiniz bahçeler arasında olabilir. Yalnız şu varki Malatyaya gelmenizi sizi orada ağırlamayı rica ederiz..

yesavas
15-02-2012, 09:29
Bu arada belirtmek isterim ki bizim bahçemizde yaklaşık 1300-1400 rakım değerlerinde yüksek olması ve soğuk iklim bölgesi olmasından dolayı ferragnes ve ferraduel dikimi yapmıştık. Bu sene ürün bekliyoruz inşallah görelim nasıl olacak...

obay
15-02-2012, 10:14
Sayın tarhanbaydar, yolunuz düşerse bizim bahçemizi de görebilirsiniz.

acemi ve çiftçi
15-02-2012, 22:33
badem dostlarına bir sorum olacak, kayalık bölgelerde badem yetişir mi?

Halil Önen
15-02-2012, 22:39

Yetişir...

Odeh
15-02-2012, 22:50
Sayın Önen'in izniyle eklemek istiyorum...

Seçeceğiniz badem fidanının aşılı olduğu anacın nitelikleri, kök yapısı ve toprağın yapısı ile bu yapıya uyumu (mesela kireçlilik) hatta patojenlere dayanımı (örnegin farklı nematodlara direnci) ve erken ve geç don koşullarınız göz önünde bulundurulursa uygun olacaktır.

Halil Önen
15-02-2012, 23:04
Sayın Önen'in izniyle eklemek istiyorum...

Seçeceğiniz badem fidanının aşılı olduğu anacın nitelikleri, kök yapısı ve toprağın yapısı ile bu yapıya uyumu (mesela kireçlilik) hatta patojenlere dayanımı (örnegin farklı nematodlara direnci) ve erken ve geç don koşullarınız göz önünde bulundurulursa uygun olacaktır.

Evet badem toprağı ve havayı sevecek, diğer adıyla; bir çok ağaca göre seçici davranıyor.

Acami çiftci, o Kadar acemi değil ;) badem ağaçları var. Kayalık yer deyince toprak yapısını da biliyor olamalı.

Patojen veya nematot için ben Nogal kullandım hiç bir sorunum olmadı. Açık kök dikimde _eğer çok sayıda 50 ağaç ve üzeri_ mutlaka kullanılmalı.

Teşekkürler Sn. Odeh

Odeh
15-02-2012, 23:19
Rica ederim... Son bir haftada okuduğum (forumun ilgili konularının neredeyse tamamı ve) 500 sayfadan fazla makaleden sonra fidan dikecektim, biyolog mu olacağım şüphesi taşımaya başladım.

Harika bilgiler ve sizlerden yürüttüğüm bedava tecrübeleri mayalayınca dersini anlamış bir çırak olarak yazmış bulunduk işte! :)

Bu vesile ile EM, Hümas, mikoriza gibi konuları keşfetmeme neden olan foruma teşekkür ederim.

Tamtutulma
16-02-2012, 08:32

Kural olarak yetişir. Bademin hızlı gelişip ürüne yatması için hızlı kök yapması gerekir. Kayalık alanlarda kök yapma olayı yavaşladığı için ağacın gelişimi ve ürüne yatması gecikiyor.

Geçtiğimiz hafta "Kökler santimetrekareye 5-15 kg basınç uygular." şeklinde bir makale okumuştum. Ayrıca köklerin salgıladığı bir takım kimyasallar da kayaları parçalayıp köklerin daha derinlere gitmesine yardımcı oluyor.

Kendi arazimde yaklaşık 2 dekar arazide benzer bir sorun var. Kimi yerlerde 20 cm toprağın altı tüf (kaya). Kimi yerlerde toprak hiç yok. Yaklaşık 70- 80 badem ağacından mahrum olmam söz konusu.

Araştırmalara başladım. Nette kayaların yapıları, yıpranmaları vs makale aradım. Ancak pek bir şey bulamadım.
Epey kafa yordum, şöyle bir yöntem uygulamaya başladım; bir hilti ve jeneratör aldım. Kayalara 1 metre çapında, 1,20-1,40 m derinliğinde çukurlar açıyorum. Açtığım çukurların içerisine su, kar, buz dolduruyorum. Havalar zaten soğuk olduğu için sürekli bir "erime-donma eğrisi" seyrediyor. Bu şekilde Mart ortaları-sonuna kadar kayaya açtığım çukurların içlerinde bayağı bir yıpranma olacak. Dikmelerimi diktikten sonra düzenli sulama ve gübreleme ile köklerin güçlü olması için çalışacağız.

Bu arada bu sorunu ceviz konusunda otorite olan birine ilettim. Kendisi " Bunun zor bir konu olmadığını, betonu bile yıpratıp üzerinde fidan yetiştirebileceğimizi" söyledi. Kireç çözücü ve benzeri kimyasalları kullanacakmışız. Ancak " Senin arazinin toprak analizi ve PH değerlerini görmem gerek.Ph değerini yükseltirsek fidanların asla büyümez.Çok dikkatli kullanmalıyız." dedi. Bu konunun ayrıntılarını öğrendiğimde sizinle paylaşırım. Açtığım çukurların hafta sonu araziye gidebilirsem fotoğraflarını çekip burada paylaşırım.

Diğer bir nokta ise hümik asitin kayaları parçaladığı. Abartmamak şartıyla damla sulamama katıyorum.

Bu konuda bilgisi olan arkadaşlar varsa burada deneyimlerini, bilgilerini bizimle paylaşsın. Bilgiler paylaşıldıkça büyür.

Saygılarımla...

Tamtutulma
16-02-2012, 08:56
Aşağıdaki makale, GF677 anacı üzerine aşılı badem fidanı dikmeyi planlayan yetiştiricilere Kök Ur Nematodları ve Mikoriza (Mycorrhiza) konusunda ek bilgiler sağlayabilir. Bu düşünceyle makaleyi paylaşamak istiyorum.

(İntenette ücretsiz OCR yapılarak Word belgesi haline getirebilirsiniz.)

Mycorrhiza and Root Knot Nematodes GF677 (http://www.atens.es/2011/documents/Mycorrhiza%20and%20Root%20Knot%20Nematodes%20GF677 .pdf)

Bizim İngilizce yarım yamalak. Bu makaleyi Türkçeye çevirmeniz mümkün mü ?

Odeh
16-02-2012, 11:33
Benim İngilizce bilgim tercüme için kâfi gelmez. Güvenebileceğim bir tercüman bulursam paylaşırım.

Ancak ben şöyle yaptım, Google tercüme ile az çok fikir sahibi olarak o anahtar bilgilerle yeni makaleler buldum ve onları okudum. Verimli değil ama, ne çare.

Odeh
16-02-2012, 16:43
Carmel gün geçtikçe daha çok dikkatimi çeken bir tür olmaya başladı. Çok güçlü bir tozlayıcı olduğu ve Nonpareil ile aynı el bademi türünde bir kabuk yapısına ait olduğu bilgisini edindim. Ancak randıman ve diğer meyve bilgilerinin detaylarına halen ulaşabilmiş değilim.

Nonpareil ve Carmel badem çeşitlerinin 3 farklı anaç üzerindeki verimlerinin incelendiği bir araştırmanın sonuç verileri aşağıdadır.
269355

.

269356

En sondaki de badem anacı konusunda bir araştırma yaparken dikkate alacağım bir başka tablo:
269357

UtkuMun
16-02-2012, 18:10
Belgeyi kopyalayıp yüzeysel olarak okudum parça parça çevirisini eklerim önümüzdeki birkaç gün içerisinde. Kısaca dökümanda sadece GF-677 üzerine yapılan kök ur çalışmalarından söz ediliyor, bahsi geçen tüm çalışmalar genelde Güney ve Güneydoğu İspanya'da yapılmış, toprak cinsi genelde kumlu, sıcak toprak olarak tabir edilmiş. Tüm dökümanı incelersek GF-677 nin kök ur aşısı süresince oluşabilicek hasatalıklara karşı direnci yüksek bir tür olmasına karşın aşı ilk başta başarısız gözüküyor ancak bazı metodlar ile bunun önüne geçiliyor. Sadece ilk bakışta dikkatimi çekenleri yazdım şimdi, özellikle merak ettiğiniz bir şey varsa direk ona bakayım yok sen yinede tamamını birebir çevir derseniz çeviririm canınız sağolsun. Diyip yazılan yazıları okumaya dönüyorum ki sorunu anlayım. Esen kalın.

UtkuMun
16-02-2012, 18:53
Yazılanların büyük kısmını okudum, Sn. Odeh hayırlı olsun sanırım arazinizi Google Earth'te tespit ettim, güzel bir arazi. Bende Soma'nın az yukarısında set gölü kenarı bi araziye niyetlenmiştim, başkası daha hızlı davrandı :). Bu arada bu dökümanla alakalı değil ama bademle ilgili bir bilgimi paylaşmak istiyorum, Datça'da oturan bazı tanıdıklarım uygulamıştı bahsediceğim metodu, genelde ticari badem iletmelerinde yonca gibi bitkilerle toprak örtüleme yaparlar ancak bizimkiler yaban kekiğinin yayılmasını sağladılar ellerinden geldiğince. Hem arıcıların elmesini teşvik eden bir durum bu hemde kendiniz bal üretmek isterseniz balınızın kalitesini artırıcaktır. Yunanistan'daki ekonomik krizden ötürü Yunanistan adalarda yaşayan halka ödediği ada muhafiyetini kaldırdı diye biliyorum, Dünya'da kekik balı üretiminde (ki bu balın yüksek fiyatların döndüğü bir pazarı var) ilk sıralardaydı Yunanistan hatta pek çok sene en çok üretim Yunanistan'dan çıktı diye biliyorum, ada muhafiyetinin kalkması ada nüfuslarında negatif bir etki yaptı, saf kekik balı üretimi genelde ege adalarında yapılır bu bal üretiminde azalma olucaktır kuşkusuz, arzda azalma sonucu fiyatlar yükselicektir diye tahmin ediyorum. Konuyla doğrudan alakalı sayılmasada bademcilikle(badem veya narenciye işiyle büyük çapta uğraşan herkez bir noktada arılara merak salar herhal :) uğraşanlara faydası olucağını düşündüğüm için paylaştım...

Odeh
16-02-2012, 19:40
Sağolun sayın UtkuMun,

Arıcılık, badem ile birlikte mutlaka gerçekleştireceğim bir faaliyet benim için. Ara tarım konusu halen emin olamadığım bir mesele. Getirecekleri götürecekleri nelerdir detaylı olarak masaya yatırmadım ama patojen ve zararlılara konukçuluk yapmalarından çekiniyorum. Karar aşamasına yaklaştığımda bu sayfalarda tartışmak niyetindeyim...

yesavas
16-02-2012, 20:01
Sağolun sayın UtkuMun,

Arıcılık, badem ile birlikte mutlaka gerçekleştireceğim bir faaliyet benim için. Ara tarım konusu halen emin olamadığım bir mesele. Getirecekleri götürecekleri nelerdir detaylı olarak masaya yatırmadım ama patojen ve zararlılara konukçuluk yapmalarından çekiniyorum. Karar aşamasına yaklaştığımda bu sayfalarda tartışmak niyetindeyim...

Zamanında biz de ara tarımı düşünmüştük ama sonra arazi büyüklüğü ve işgücü yetersizliği ve illa ki olabilecek sürprizleri görünce yapmadığımıza şükrediyoruz.

Ayrıca çok yeterli miktarda suyunuzun olması lazım ara tarım için. Bence kendi işinize yani 450 dk badem bakımı kolay olmayacaktır yoğunlaşmanız uzun vadede hep karınıza olacaktır.

Fakat bahsettiğim durum, arıcılık faaliyetleri kapsamında dikilecek yabani kekik gibi bitkiler için geçerli değildir.

Son not, arkadaşlar badem bahçelerinde arıcılık faaliyeti yapacaksanız ki şiddetle tavsiye edilir, arıları geleneksel yöntemlerde olduğu gibi tek bir yere değil; ortalama 5 dk için en az bir kovan gelecek şekilde araziye dağıtmanızdır.

Odeh
16-02-2012, 22:28
Daha çok üretim yapacağım diyerek iş yükünü hele birden fazla tür ile ara tarım yapmaya kalkarak artırmak niyetinde değilim. İmalatçılıktan edindiğim tecrübeler de bu istikamette uyarılar veriyor.

Ama şunu da soruyorum kendi kendime; derin olmayan toprağa sahip belirli alanlarda, sınırları belirlenmiş ve kontrollü (yapılabilir mi bilmiyorum) bölgeler oluşturarak birkaç tür üzerinde üretim yapılabilir mi?... Sahadan daha verimli faydalanılmış olunabilir, hatta küçük deney adaları oluşturulabilir...

Arıcılığı dediğim gibi kapsamlı olarak düşünüyorum. Çevre arazilerde gezdirilebilecek de yerler var. Taslak bir proje olarak 150-500 kovan yapmak düşüncem var. Kovan sayısı da sorun değil çünkü kendi atölyemde üreteceğim. Dediğim gibi, halen taslak... Sahaya girince netleşecek.

Odeh
16-02-2012, 23:07
Amerika'daki bazı bahçelerde fidanların tümseğe dikildiğini görüyoruz. Ancak arazilerin neredeyse dümdüz olması da gözden kaçmayan bir nokta.

Badem fidanı dikiminde yükseğe / tümsek oluşturularak tümseğe dikim yöntemi ne getirir ne götürür bir kaynak da bulamadım.

Örnegin rüzgar erozyonu, yine rüzgar ile malçın riske edilmesi, yüzey alanın artarak su kaybının nispeten artma olasılığı söz konusu olabilir mi? Kök boğazının yüksekte olması ne kazandırabilir? Suni yükselti daha güçlü bir köklenme sağlayabilir mi, vb. ...

Yoksa, mekanizasyonla yapılan hasatta meyvaların ara yola yuvarlanması için oluşturulmuş yokuşlar mıdır?

Halil Önen
17-02-2012, 00:45
Amerika'daki bazı bahçelerde fidanların tümseğe dikildiğini görüyoruz. Ancak arazilerin neredeyse dümdüz olması da gözden kaçmayan bir nokta.

Badem fidanı dikiminde yükseğe / tümsek oluşturularak tümseğe dikim yöntemi ne getirir ne götürür bir kaynak da bulamadım.

Örnegin rüzgar erozyonu, yine rüzgar ile malçın riske edilmesi, yüzey alanın artarak su kaybının nispeten artma olasılığı söz konusu olabilir mi? Kök boğazının yüksekte olması ne kazandırabilir? Suni yükselti daha güçlü bir köklenme sağlayabilir mi, vb. ...

Yoksa, mekanizasyonla yapılan hasatta meyvaların ara yola yuvarlanması için oluşturulmuş yokuşlar mıdır?

Sn. Odeh,

badem ağaçlarının kök dibine sulama suyu gelmemesi gerekir. Fidan dikimde can suyu verildikten sonra, yani fidan tuttuktan sonraki yıllarda artık kök bölgesine sulama yapılmaz.

Yetişkin badem ağaçlarında kök dibine su verilmez. Uzağına iz düşümüne verilir.

Eğer gelişmekte olan badem fidanlarını ve yetişmiş ağaçların kök dibine _ havuz şekilde_ su verirseniz birkaç yıla kalmaz kurutursunuz.

Badem dışındaki meyve ağaçların da kök dibine su verilmez. Bu ağaçlar kurumaz ama kökler hazır su ve gübre o bölgeye verildiği için uzağa gitmez. Ağaç güçlü ve sağlıklı olmaz.

Badem ise bunu hiç sevmez ve kökü çürür, ölür.

Badem fidanı dikildikten sonra kök bölgesi toprakla kapatılır ve yükselti _ yuvarlak set_ oluşturulur, buraya su gelmez; ama bu da kök boğulması tehlikesini oluşturur. Onun için fidan dikilirken _ aşı yeri gözetilerek_ derine dikilmez, aşı yeri tümseğin _ setin_ üzerinde kalır.

Halil Önen
17-02-2012, 00:53
Daha çok üretim yapacağım diyerek iş yükünü hele birden fazla tür ile ara tarım yapmaya kalkarak artırmak niyetinde değilim. İmalatçılıktan edindiğim tecrübeler de bu istikamette uyarılar veriyor.

Arıcılığı dediğim gibi kapsamlı olarak düşünüyorum. .

Badem ağaçlarınızın arasına kekik diker ya da ekerseniz bu ara tarım sayılmaz. Kekik ne sürmek ister, ne çapa ister. Kekik tarımı sevmez. Budanarak _ elle kırılarak_ hasatı sever.

Odeh
17-02-2012, 00:57
Bu değerli bilgiler için samimiyetle teşekkür ederim.

Peki efendim, aşı yeri dahi gözetilmiş olsa bile bu yükselti bize (salma sulama yapmıyorsak) ne kazandırır? Amerikalı vatandaşın zoru ne olabilir? Verdiğiniz bilgilerin sonucunda hasat konusundaki kolaylığından başka bir çıkarım yapmaya bilgim izin vermiyor açıkcası...

Bir hocamızın meyve bahçesi tesisinde bu tür yükseltilerin modern bahçecilik anlayışının gereği olduğu yönünde TV de izlemiş, ancak gerisini getirememiştim.

Teşekkür ederim Halil ağabey...

Halil Önen
17-02-2012, 01:16
...

Fakat bahsettiğim durum, arıcılık faaliyetleri kapsamında dikilecek yabani kekik gibi bitkiler için geçerli değildir.

Sn. yesavas,

badem ağaçlarının içine kekik dikmenin iki önemli sebebi var. Sn UtkuMun' un çeviri yaptığı ve anlatmaya çalıştığı da bunu içeriyor.

Birincisi;

badem döllenmeyi sever. Bunu da en iyi arılar yapar. Onun için 5 dönüme bir arı kovanı konur. Eğer bademlerin içine kekik dikerseniz_ arı kovanı etkisi yapar_ bahçenize daha çok arı gelir. Birde badem bahçenize arı kovanı koyarsanız; hem bademleriniz arıların dölleme yapmasından dolayı çok verimli olur, hemde sizin bademli+ kekikli balınız olur ve bir taşla iki kuş vurmuş olursunuz.

İkincisi;

kekiğin olduğu yerde _ toprakta_ nematod olamaz.

Nematod sütleğen otunun olduğu yerde de olamaz.

Nematod organik yapıca zengin toprakda da olmaz. Aslında olur, her toprakta nematod olur ama yararlı nematodların çokluğu ve zararlı[/B[B]]nematodların azlığı _ az olanların da zengin topraktan beslenmesi, köklere gerek duymaması ile_ ağaçlar ( bitkiler) için tehlike oluşturmaz.

Halil Önen
17-02-2012, 01:19
Sağolun sayın UtkuMun,

Arıcılık, badem ile birlikte mutlaka gerçekleştireceğim bir faaliyet benim için. ..

Bu çift sarılı organik _ doğal_ yumurta demektir. ;) Bademli kekikli bal... :)

Odeh
17-02-2012, 01:30
Nematod için kadife çiçeği dikmenin (sayın MeyveliTepe'den öğrendiğim bir bilgi) ve onun bir salgısının uzak tutması güzel olsa da badem bahçesi için uygulanabilirligi tartışılır bir bilgiydi benim için. Ancak şimdi iş değişti! Bu işaret fişeğini izleyeceğim, kekiğin ve sütleğen otunun nematod ile ilişkisini okuyup daha iyi kavramak lazım...

:) tekrar teşekkür ederim!

Halil Önen
17-02-2012, 01:45
... genelde ticari badem iletmelerinde yonca gibi bitkilerle toprak örtüleme yaparlar ancak bizimkiler yaban kekiğinin yayılmasını sağladılar ellerinden geldiğince. Hem arıcıların elmesini teşvik eden bir durum bu hemde kendiniz bal üretmek isterseniz balınızın kalitesini artırıcaktır...

Sevgili UtkuMun, ricamı kırmayıp dökümanı türçeleştirdiğiniz ve yardımda bulunduğunuz için teşekkür ederim. Yardımlarını bekliyoruz. Çok sağ olun.

Badem ağaçlarının arasına ekilen yonca da _ kekik gibi_ ara tarım sayılmaz. Yonca ekildikten sonra 7 yıla kadar kalır. Toprak işlenmez. Üzerinden kesilerek _ biçilerek_ hayvan yemi olarak kullanılır.

Badem için faydası;
yonca olan yere _ çiçeklerinden dolayı_ daha çok arı gelir, ya da arı kovanı konursa arılar o bölgeden ayrılmaz, badem ağacına daha çok dölleme yapar.

Buraya kadar doğru;

ancak yonca bol su ister, badem ise bol suyu sevmez. Bence bademlerin arasına yonca ekimi yanlıştır. Belki fidanların kök bölgesini yükselterek bir süre zararı olmaz ama ağaçlar yetiştiğinde yonca dikimine son verilmelidir.

(Not: Yazı bütünü göz ardı edilirse, her paragraf ayrı anlamlar gelir):)

Saygılar

Halil Önen
17-02-2012, 02:02
Nematod için kadife çiçeği dikmenin (sayın MeyveliTepe'den öğrendiğim bir bilgi) ve onun bir salgısının uzak tutması güzel olsa da badem bahçesi için uygulanabilirligi tartışılır bir bilgiydi benim için. Ancak şimdi iş değişti! Bu işaret fişeğini izleyeceğim, kekiğin ve sütleğen otunun nematod ile ilişkisini okuyup daha iyi kavramak lazım...

:) tekrar teşekkür ederim!

Badem ağaçlarının arasına kadife çiçeği de ekilebilir. Bu nematod için etkili olur diye düşünüyorum. Bu arıları cezbeder. Kadife çiçeğinin nematoda etkinsinde Sn. Meyvelitepe haklı. Yapabilirseniz iyi olur. Ama tek sarılı _ doğal_ yumurta olur. Kadife çiçeğini satabilirseniz bilemem.;)

Eskiden her bahçeye sebze aralarına ekerdi büyüklerimiz. Bahçelerde emme basma tulumbalar olurdu ve etrafı kadife çiçeğinden geçilmezdi.

Ama tohumları _sulama suyu ile_ her tarafa yayılır, köklemezsen tarlayı istila ederdi. Kökle kökle bitmezdi. Domatese kardeşti belki ama, mirasın çoğuna el koyardı.:)

UtkuMun
17-02-2012, 04:57
Tümsek oluşturma metodunun muhtemelbir faydası yağış ve sulama sonucu ufak çapta su birkintilerinin ağaç gövdesi yakınında oluşmasını engellemektir diye biliyorum. Daha önce arkadaşın belirttiği gibi. Bademçok suyu sevmez hele doğrudan teması hiç sevmez diye biliyorum bende. Gerçi ağaç küçükken kökün yakınına damlama yapan damla su metdolarında bir problem olucagını sanmıyorum ama yinede tümsekten zarar gelmez yarar gelir diye düşünüyorum bende.

UtkuMun
17-02-2012, 06:09
Dökümanı okumayı bitirdikten sonra konu hakkındaki bilgi eksikliğimi gidermek için:
Arbuscular mycorrhiza - Wikipedia, the free encyclopedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Arbuscular_mycorrhiza)
Root-knot nematode - Wikipedia, the free encyclopedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Root-knot_nematode)
gibi ingilizce kaynakları okudum, mikorhizal mantarların faydaları ve nematodların zararları konusundaki bilgim baya bir eksikmiş.
Sonuç: GF-677 gibi nematod direnci yüksek türler bile kullanılsa nematodlarla mücadele için bu yeterli değildir (gerçi hiç mücadele etmemekten iyidir) yapılan deneylerde yerli mikorhizal mantarların büyümeye olan pozitif etkileri nematod salgınından sonra da devam etmiştir ancak sonuçta nemotadların bitkiye ve mikorhizal mantarlara zararının önüne geçememiştir bunun ardından 3 farklı çeşit yerli olmayan mikorhizal mantarı tanıtılmıştır, bu mantarlar bahsi geçen nematodlara karşı başarıyla mücadele etmiştir, ancak bu mantarların büyümeye olumlu bir etkisi olmamıştır tek yararı nematodlarla mücadeledir. Yazının özeti kısaca bu kadar aslında. Ben de kendi okuduğum makalelerden bir noktaya dikkat çekmek istiyorum ' Paecilomyces lilacinus ' isimli bir mantar türü nemadotlarla çok başarılı bir şekilde savaşmaktadır. Verdiğiniz deneysel dökümanda yerli olmayan mikorhizal mantarların büyümeye bir katkısı olmadığı ancak nematodlarla etkili bir şekilde savaştığı yazılıydı. Yabancı mikorhizal mantar kullanmak yerine bu tarz simbiyot olmayan bir mantarda duruma göre etkili olabilir zira böylece yerli mikorhizal mantarla rakip bir tür tanıtmış olmayız köklere. Fiyat konusunda araştırmalarım sonuçsuz kaldı, ziraat mühendisliği okuyan bir arkadaşımız varsa üniversitesinden öğrenebilir diye umuyorum bu mantarların nerelerde bulunduğunu ve hatta belki fiyatlarını, wikipediadan tek öğrenebildiğim geleneksel metodlara göre biraz pahalıya patladığı. (biraz açıklayıcı olmuyor biliyorum bende karanlıktayım)
Ama bana sorarsanız bunlar ufak yatırımcının kafasını karıştırır sadece, anaç seçimi elbette çok önemli ancak ayrıca yapılıcak olan patojen mücadelesi için işi daha önceden başarıyla yapmış düzgün sonuç almış arkadaşları taklit edelim derim, ha çok büyük yatırım yapmayı düşünenler için en ince ayrtıntısına kadar araştırmakta kar var elbette. Nogal ı bende araştırdım, gayet yeterli bir ilaç erken dönemde karşılaşılıcak bir sürü problemi çözüyor. (da genetiği ile oynanmış mikroplardan yapılmış ilaç kullanma fikri yinede beni çelişkiye düşürmüyor değil)

UtkuMun
17-02-2012, 06:23
Amerika'da 2001 itibarı ile Nogal reklamı ve pazarlamasında sağlık için tehdit oluşturmaz ibaresi kullanılamıyor, bu sağlıksız demek değil gerçi, 2001'e kadar sağlıksız değil diye pazarlananan bu ilacın lisans süresi dolmuş ve tekrar bu ibareyi kullanabilmek için gerekli test sonuçlarının (Agrobacterium radiobacter ismindeki etken anti patejoenin insan ve çevereye zararları ile ilgili bir takım testler)'EPA' denen kuruluşa teslim edilmemesinden kaynaklı. Sağlık konusunda zararı nedir yararı nedir bilemiycem ama çok etkili bi ilaç olduğu konusunda kuşkum yok.

yesavas
17-02-2012, 07:14
Sn. yesavas,

badem ağaçlarının içine kekik dikmenin iki önemli sebebi var. Sn UtkuMun' un çeviri yaptığı ve anlatmaya çalıştığı da bunu içeriyor.

Birincisi;

badem döllenmeyi sever. Bunu da en iyi arılar yapar. Onun için 5 dönüme bir arı kovanı konur. Eğer bademlerin içine kekik dikerseniz_ arı kovanı etkisi yapar_ bahçenize daha çok arı gelir. Birde badem bahçenize arı kovanı koyarsanız; hem bademleriniz arıların dölleme yapmasından dolayı çok verimli olur, hemde sizin bademli+ kekikli balınız olur ve bir taşla iki kuş vurmuş olursunuz.

İkincisi;

kekiğin olduğu yerde _ toprakta_ nematod olamaz.

Nematod sütleğen otunun olduğu yerde de olamaz.

Nematod organik yapıca zengin toprakda da olmaz. Aslında olur, her toprakta nematod olur ama yararlı nematodların çokluğu ve zararlı[/B[B]]nematodların azlığı _ az olanların da zengin topraktan beslenmesi, köklere gerek duymaması ile_ ağaçlar ( bitkiler) için tehlike oluşturmaz.
Sn Halil Onen,

Bilgilendirmeleriniz için teşekkür ederim.

Bir taşla iki kuş mantıklı fikir gerçekten..

Odeh
17-02-2012, 11:39
Sayın UtkuMun,

Tümseğe dikim
Sizin ve sayın Önen'in badem fidanının tümseğe dikilmesi yöntemi için yaptığınız ortak değerlendirmenin özeti; olası su birikintilerinin önüne geçilerek kök boğazına ve kök bölgesine su temasının engellenmesi oluyor. Elimizdeki bu bilginin ışığında şu çıkarımı yapılabiliriz: arazimiz eğimli ise tümseğe dikim yapmamıza gerek yoktur diyebiliriz.

(Ancak yukarıda TV'de izlediğimden söz ettiğim o hocamızın kim olduğunu ve neden bu yöntemi uzun uzun anlatarak önerdiğini araştırmaya devam edeceğim)

GF-677
Sağolsun fidancılar... Öyle bir bilgi kirliliği var ki! Fidancıların sitesinde görüldüğünün aksine birçok kaynakta GF-677 anacının nematoda karşı hiç de duyarlı olmadığı bilakis hassas olduğu bilgisine rastlıyorum. Yukarıda bir İspanyol menşeli bir firmanın anac tablosunu vermiştim. Tabloda GF-677'nin nematod ve patojenlere dayanım puanları "(5) Duyarlı" olarak verilmiş. Çıkın işin içinden!

Anacın mücadele edilebilir bir patojene duyarlı olması durumunda ilk akla gelen, duyarlı olunan patojen ile bitmek bilmez bir mücadeleye girmektir.

Ayrıca verilerini değerlendirebileceğimiz, kapsamlı bilgiler içeren doğru dürüst bir yerli kaynak yok. Çoğu kopyala yapıştır, derleme, o da eksik.

Tercüme
Tercüme için teşekkür ederim, zahmet verdik. Ama aklımızda kalmayacak artık...
Paecilomyces lilacinus a rastladığımı sanmıyorum. Birçok araştırma belgesine ulaşıyorum ancak Türkçe olmadığı için kenarda duruyor.

Bitki ile simbiyotik ilişkiye giren/girmeyen diye bir ayrım yapmadan esas amaca dönük değerlendirirsek elimdeki bir makaleyi paylaşmak istiyorum. Makalenin başlığı; Kök-Ur Nematodları (Meloidogyne spp.) ile Biyolojik Mücadele (www3.omu.edu.tr/anajas/pdf/21(2)/265-274.pdf). OMÜ'den. Makalenin son sayfasında sonuçların değerlendirildiği tablo dikkatinizi çekecektir.

Nogall konusunun nematodlar ile ilgili olduğunu zannetmiyorum... Öğrendiğim kadarı ile; Nogall, etkili maddesi olan Agrobacterium radiobacter ile kök kanserine neden olan Agrobacterium tumefaciens adlı patojen bakterinin yaşam koşullarını sınırlayarak baskılar / rekabet eder. A.tumefaciens nematod değil ki?

Odeh
17-02-2012, 11:50
Set (tümsek) üzerine dikim konusu aydınlığa kavuştu.
Bodur elma fidanı için anlatılan bir örnekte şöyle denmekte: "Su geçirgenliği az olan arazide 50 cm. genişliğinde ve 30 cm yüksekliğindeki set üzerine çukur açıldıktan sonra fidan dikilmesi önerilir."

Odeh
17-02-2012, 12:08
Bir firmanın bülteninden edindiğim "Dünyada yaygın olarak kullanılan bazı BİYOLOJİK PREPARATLAR (http://www.bioglobal.com.tr/_dinamik/84/118.pdf)" adlı tablodan (s.26) nematodlar ile ilgili bölüm aşağıdadır:

Paecilomyces lilacinus, Arthrobotryssp., Verticillium spp
Burrowing nematode (Radopholus similis), Potato Cyst nematode
(Globodera rostochiensis), Root knot nematode (Meloidogyne spp.),
Root lesion nematode (Pratylenchus spp.), Cyst nematode (Heterodera
spp.), Reniform nematode (Rotylenchulus reniformis), Citrus nematode
(Tylenchulus semipenetrans)

Myrothecium verrucaria
Root-knot nematode (Meloidogyne spp.), Cyst nematode (Globodera
spp., Heterodera spp.), Lesion nematode (Pratylenchus spp.), Citrus
nematode (Tylenchulus semipenetrans), Stubby-root nematode (Trichodorus
spp.), Needle nematode (Longidorus spp.), Pin nematode
(Paratylenchus spp.), Reniform nematode (Rotylenchulus spp.), Dagger
nematode (Xiphinema spp.), Sting nematode (Belonolaimus spp.),
Ring nematode (Criconemoides spp., Criconemella spp.), Stunt nematode
(Tylenchorhynchus spp.), Lance nematode (Hopoloaimus spp.),
Spiral nematode (Rotylenchus spp., Helicotylenchus spp.), Burrowing
nematode (Radopholus spp.)

Bir başka konu da topraktaki mikroorganizmaların uyum, rekabet ve yaşam döngüleri süresince olan etkileşimleri... Kullanılacak preparatların içeriği birbiri ile rekabet etmeyecek ya da kontrollü bir rekabete girecek olmalılar kanaatimce. EM, Mikoriza uygulamarının yanında Nogall ve SimDerma gibi ürünler de kullanıldığında nematodlar ile biyolojik mücadelede kullanılacak mikroorganizmaların titizlikle seçilmesi uygun olmalı...

UtkuMun
17-02-2012, 14:07
BU arada eklemekte yarar var bütün nematotları yok etmek ağaç için sağlıksız olabilir, az önce bir arkadaş özel mesajla bir konuyu danıştı dip kurtları ile ilgili azıcık araştırdığımda gördüm ki bazı nematotlar bu böcek ile mücadelede en iyi tedbir. parazit olmayan simbiyotik olan nematodlarda mevcut ve piyasaki çoğu ilaç kurunun yanında yaşıda yakıyor o yüzden esas amaca yönelik diyerek sorunlarımızı çözersek yarın başka sorunlarla karşılaşabiliriz.

Odeh
17-02-2012, 14:59
Şimdiye kadar hiç tarımsal faaliyet yapılmamış bilhassa bozuk orman arazilerinde bahçe oluştururken, nematodun büyük bir tehdit olduğu konusunda ciddi uyarılar aldığım için badem anacı seçimi, anacın nematod dayanımı ve nematodla biyolojik mücadele konusunu kurcalayıp duruyorum.

Sayın Önen'in nematoda karşı Kekik önerisi üzerine incelediğim bir makalede (http://apsjournals.apsnet.org/doi/pdf/10.1094/PD-90-0471) bazı entomopatajenik nematodlar ile ilgili (Tylenchorhynchus sp., Hoplolaimus sp., Mesocriconema sp., R. buxophilus) %3,5'luk Kekik Yağı formülü ile hazırlanmış bir preparatın (OMRI sertifikalı) uygulanması ile nasıl baskı altında tutulduğu anlatılmakta.

Ancak bu kekik yağını biraz daha araştırdığımda Mikrobiyoloji Dergisinin bir sayısında (Uçucu Yağların Antimikrobiyel Özellikleri (www.mikrobiyoloji.org/pdf/702110304.pdf)) bu yağın -yanısıra keklik otu(güvey otu) ve gazel otu yağının da- fungutoksik olduğu belirtiliyor. Fungutoksik etkinin mikoriza uygulamasında nasıl bir sonuç doğuracağını bilemiyorum. Dimyata pirince giderken evdeki mikorizadan olmak istemem...

Daha da derine gidilmek istenirse Nematisit Etkili Bitkiler ve Bitki Ekstraktları (www.agr.ege.edu.tr/zfdergi/edergiziraat/2011_cilt48/s2/11.pdf) incelenebilir.

Avanos
17-02-2012, 20:49
Arkadaşlar nemotod ile ilgili yeterli bir bilgi birikimim yok. Ama olaya basit bir mantıkla yaklaşacağım. Biraz olayı hikayeleştireceğim.Askerdeyken bir bankanın müfettişi ile sohbet ederdik bana bakkal dahi işletemeyeceğini anlatırdı. Çünkü ben cari açığı Türkiyenin IMFye olan az borcunu değil ama borç stokunu biliyorum böyle riskli bir ortamda yatırımmı yapılır bu ticaret yapanlar kafayı yemiş derdi.
Size soruyorum hiç özel ağaçlandırma yapmış orman mühendisi gördünüzmü varsada bir kaçtanedir. Bir bahçe bölümü ziraat mühendisine ağaçların hastalıklarını sorsak soğuk almasını, iç kurdunu, bilmem ne mantar hastalığını anlatır asla bahçe kuramazsınız.Daha öncede dediğim gibi çok hesaplamayın ben size isterseniz bir kaç risk daha yazayım bu işleri bırakın.
1-İçanadoluda yaparsanız her 3 yılın birinde soğuk alır.
2-İlk diktiğinizde benim başıma geldiği gibi fidanların yüzde seksenini tavşan kemirir.
3-Sıcaklığın iyi olduğu yerlerde baharları fırtına ve hortumlarla daha bahçe yetişmeden fidan iken dolu kırar.(Formdaki arkadaşın bahçesi daha önceki yazılarda var.)
4-Ağaçları mantar bulaşır.
5-Nemotod bulaşırmış.
6-Meşe mantarı hastalığı olur.
Bunun gibi sayabiliriz.

Odeh
17-02-2012, 21:08
Nematodlarla Biyolojik Mücadele gibi bir başlık açabilirmişiz...

Nematod ile biyolojik mücadelede [B]Myrothecium verrucaria mantarı[B] kullanımının çok cazip bir seçenek olarak durduğu söylenebilir.

Biyopestisit olarak kullanılan Myrothecium verrucaria için edindiğim bilgilerin özeti şöyle;
- Mücadelesinde kullanılacak türler açısından geniş kapsamlı bir nemotafaj fungusu
- Laboratuvar ortamında özel olarak üretilmekte
- Yalnızca patojen nematodlara etkin (http://www.epa.gov/oppbppd1/biopesticides/ingredients/factsheets/factsheet_119204.htm) olup diğer zararsız nematodlara bir zararının bulunmaması çok önemli
- ABD'den ithal de olsa bir preparat var (en azından bulabildiğim)
- İnsan sağlığı açısından raporlanan bir olay olmamış (Halbuki Paecilomyces lilacinus için rastladığım en az bir vaka vardı)

Uçucu yağların hala araştırılmaya muhtaç bir konu olduğu araştırmacıları tarafından da belirtildiği gibi hayli karmaşık kimyasal etkiler içermesi şu aşamada biraz uzak kalmayı gerektiriyor kendi adıma...

Odeh
17-02-2012, 22:05
Daha öncede dediğim gibi çok hesaplamayın ben size isterseniz bir kaç risk daha yazayım bu işleri bırakın.
1-İçanadoluda yaparsanız her 3 yılın birinde soğuk alır.
2-İlk diktiğinizde benim başıma geldiği gibi fidanların yüzde seksenini tavşan kemirir.
3-Sıcaklığın iyi olduğu yerlerde baharları fırtına ve hortumlarla daha bahçe yetişmeden fidan iken dolu kırar.(Formdaki arkadaşın bahçesi daha önceki yazılarda var.)
4-Ağaçları mantar bulaşır.
5-Nemotod bulaşırmış.
6-Meşe mantarı hastalığı olur.
Bunun gibi sayabiliriz.

Zarar gören -küçük olsun büyük olsun farketmez- her üretici için üzgünüm demekten gayri olası riskleri araştırınız, önlem alınız demek isterim.

İnsanların yoğun biçimde badem bahçesi kurmakta olduklarını ya da kurmayı planladıklarını düşünürsek düşünmeyin, yapın dememek daha uygun olacaktır. Bu sayfaların 115,900 kez izlenmiş olması ilgiyi ve bilgi arayışını göstermektedir. Sorgulayan, titizlikle inceleyen araştıran kişilerin bir bilgi kırıntısına ulaşmak için deli gibi uğraştığına eminim, kendimden biliyorum...

Eğer, bahçe planlarken ve yetiştiricilik süresince olası riskler irdelenir, deneyimler, bilgiler aktarılır paylaşılırsa, işte o zaman bu zararlar -imkanlar dahilinde- azalır, kimi hiç gerçekleşmez, üreticinin de malı, emeği zayi olmaz...

Ayrıca yazdığınız tüm zararlar öngürülebilir zararlar. Yetiştiriciliğin zaten doğasında olan riskler... Üreticinin imkanları dahilinde önlem almak mümkündür, zaten alınmalıdır da...

Bu örnek listeniz korkmak için değil olsa olsa araştırılıp zararı en aza indirmek için üzerinde çalışılacak bir listedir bana göre... Özetle önermenize katılmıyorum ve çok riskli görüyorum.

Ne üretirseniz üretin söz konusu olan üretim ise o kervan yolda düzülmez.

Saygılar,

Tamtutulma
18-02-2012, 08:19
Zarar gören -küçük olsun büyük olsun farketmez- her üretici için üzgünüm demekten gayri olası riskleri araştırınız, önlem alınız demek isterim.

İnsanların yoğun biçimde badem bahçesi kurmakta olduklarını ya da kurmayı planladıklarını düşünürsek düşünmeyin, yapın dememek daha uygun olacaktır. Bu sayfaların 115,900 kez izlenmiş olması ilgiyi ve bilgi arayışını göstermektedir. Sorgulayan, titizlikle inceleyen araştıran kişilerin bir bilgi kırıntısına ulaşmak için deli gibi uğraştığına eminim, kendimden biliyorum...

Eğer, bahçe planlarken ve yetiştiricilik süresince olası riskler irdelenir, deneyimler, bilgiler aktarılır paylaşılırsa, işte o zaman bu zararlar -imkanlar dahilinde- azalır, kimi hiç gerçekleşmez, üreticinin de malı, emeği zayi olmaz...

Ayrıca yazdığınız tüm zararlar öngürülebilir zararlar. Yetiştiriciliğin zaten doğasında olan riskler... Üreticinin imkanları dahilinde önlem almak mümkündür, zaten alınmalıdır da...

Bu örnek listeniz korkmak için değil olsa olsa araştırılıp zararı en aza indirmek için üzerinde çalışılacak bir listedir bana göre... Özetle önermenize katılmıyorum ve çok riskli görüyorum.

Ne üretirseniz üretin söz konusu olan üretim ise o kervan yolda düzülmez.

Saygılar,

Nematod konusu gerçekten ilgilenmeye, irdelenmeye değer bir konu. Bu konunun uzun bir süre etraflıca tartışılması taraftarıyım. Yazılanları ilgiyle izliyorum.

GF-677 Anacı, badem ve şeftali melezi olduğu için pek çok artısı var. Elbette doğada artıların yanısıra eksiler de oluyor. GF-677 Anacının kısa ömürlü oluşu ve nematodlara karşı zayıf olması en büyük eksisi.

Elbette herkes benim gibi düşünmek durumunda değil; ayrıca "Zevkler ve renkler-tercihler tartışılmaz." derler. Şimdi şayet tarlanıza GF-677 anacı dikmediyseniz neden acı badem çöğürleri kullanmıyorsunuz ?

Acı badem çöğürlerinin eksi ve artılarıyla GF-677 anacının eksi ve artılarını karşılaştırınca bana acı badem çöğürleri daha mantıklı geliyor.
Tabi tarlanıza GF-677 anacı diktiyseniz o ayrı. O zaman kim ne biliyorsa, araştırıp ne bulduysa burada paylaşacak ve birbirimize yardımcı olacağız.

Esen kalın.

Odeh
18-02-2012, 12:40
Hayır sayın Tamtutulma dikim yapmadım daha, ancak KSÜ'den Prof.Dr.Semih Çağlar'ın badem hakkındaki bir yazısında GF-677 anacına övgü ile vurgu yapılıyor, 3 yaşlı fidanların fotoğrafları verilerek gelişimdeki büyük fark öne çıkartılıyor. Fotoğraf cazip görünüyor, ancak riskleri bilmeden bu cazibeye kapılmak, üzebilir.

Ülkemiz topraklarının yapısı gereği diğer patojen ve zararlıların yanısıra nematod, kireçlilik, pH ve organik madde yönünden görülen zayıflık yetiştiriciler tarafından yeterince irdelenmiyor izlenimine kapılıyorum. Hele de ağaçlandırma için büyük çabalar sarfedilirken. Mücadele için; "al şu ilacı, sık, dök, sür gitsin..." bir yöntem değil bana göre... En alttan başlamalı mücadele/yatırım/üretim, anaçtan.

2 haftadır anaç konusunda doğru dürüst bir belge bulamıyorum. ABD kaynaklı belgelerde ülkemizde kullanılmayan anaçlar daha ağırlıkta. Parça parça veriler ile de anca bu kadar irdeleyebiliyoruz. #842 (http://www.agaclar.net/forum/912601-post842.htm) mesajdaki son tablo derli toplu tek düzgün veri. Ancak bunda da acı badem anacının teknik verileri mevcut değil. Aynı sorun türler için de geçerli. Bir başka örnek vereyim, harika bir tozlayıcı olmakla birlikte arıcılık faaliyeti için de çok cazip olan CARMEL türü badem ile ilgili. Yalnızca yabancı kaynaklarda veriler mevcut, bir firma da ABD'den getirmek istediğini bir vakit dile getirmiş, o kadar. ABD'de hayli yaygın kullanılıyor Carmel, Avustralya'daki plantasyonun 1/3'ü. Nonpareil gibi ince kabuklu türlerde ilaç/zehir kullanacaklar için kalıntı riskinden söz eden pek görmedim...

Bilmem anlatabildim mi...

Türlerin meyve verimleri ve randımanları konusunda da çok farklı bilgiler var. Her fidancı farklı rakamlar veriyor.

Hem anaçlar için hem de türler için doğru dürüst bir tablo (toprak, patojen, ömür, çiçeklenme, verim, randıman, zafiyetleri, vb.) oluşturmak ve bu sayfalarda yayınlamak şart.

mrduran
18-02-2012, 13:23
Merhaba efendim,

Tarım bakanlığınca, tüm hastalık, zararlılar ve mücadeleleri (http://www.kkgm.gov.tr/birim/bitkikoruma/teknik_talimat/teknik_talimat2.html) ile ilgili bilimsel araştırmalar var.

Önceden veren arkadaşlarımız var ise onlardan özür.

Not etmenizi öneririm.

Saygılarımla lütfen.

UtkuMun
18-02-2012, 13:41
Pdf dosyaları eklenemiyor malesef ama ingilizce bilen arkadaşlar arzu ederseniz Australian Almonds - Almond Board Australia (http://www.australianalmonds.com.au) daki referansları inceleyebilirsiniz, anlatımı Amerika daki zirai birlik, komisyonlara göre çok daha temiz. Hangi ilacın ne zaman hangi hastalığa karşı kullanılması gerektiği fotoğraflı bir biçimde anlatılıyor, açıkcası ben kaynak larak çok beğendim ve birer yedeğini aldım dökümanların. (Not: Avustralya güney yarım kürede olması sebebiyle uygulamaların zamanlarıda ters oluyor normalde ama tarih vermek yerine mevsim mevsim anlatması dolayısı ile kaynakçadaki zamanlar aşağı yukarı anlaşılır özellikle Akdeniz ikliminde bulunan bölgelerimiz için. Avustralya'da Bademcilik iki bölgede yoğun olarak yapılıyor, Queensland ve Batı Avustralya, Queensland de tarım yapılan bölgeler iklim olarak Aydın, Muğla arası bir iklime sahip, Batı Avustralya ise sıcaklık bakımından Antalya gibi ama sıcaklıklar yaz aylarında biraz daha fazla ve kurak)
Normalde kafa karıştırmaması bakımından böyle bir kaynağı paylaşmazdım ama hakikaten hastalıkla mücadelede türkçe kaynaklar çok yetersiz malesef, işinize yarar umarım.

Odeh
18-02-2012, 14:11
Plantasyonda Nonpareil %51, Carmel %32, Price %12 (Texas olabilir mi bu tür?) oranlarında.
İhracat seçeneği olan yetiştiricilerin pazarı kavraması açısından iyi bir örnek.

Yukarıda #842 mesajda (http://www.agaclar.net/forum/912601-post842.htm) Carmel türünün verim ve iç randımanını ABD menşeli bir çalışma ile belgelemiştik. Derli toplu olması açısından Türk bilim insanlarının yaptıkları iki çalışmayı ve örnek iki tabloyu da ekliyorum, bunları aşağıda görebilirsiniz.

ÖNEMLİ NOT: Buradaki rakamlar 3x5mt=15m2 alan ile yapılmış dikime göre hazırlanmıştır. 66,66 Ağaç Adet/da. olmaktadır. Ancak birçok dikim 6x6mt=36m2 alan ya da benzeri ölçeklerde dikilebilir. Bu verileri (Verim/Sık Ağaç Sayısı)x(Yeni Ağaç Sayısı) ile yeniden değerlendirmek şarttır.

Bu çalışmalarda anaçlar belirtilmemiş olsa da ortalama değerlerin tespit edilmesi açısından önemli bilgiler içermekte.

Yerli ve Yabancı Değişik Badem Çeşitlerinin GAP Bölgesi Sulu Koşullarında Gelişme, Meyveye Yatma, Verim Ve Bazı Kalite Değerlerinin Karşılaştırılması (http://mitos.tagem.gov.tr/publication.php?cmd=detail&id=568)
Bu kaynaktan bir alıntı:
269718

Badem Yetiştiriciliği El Kitabı, Dr. Halit Seyfettin ATLI, Uz. Serpil KARADAĞ
Uz. Kamil SARPKAYA, Dr. Fatma KONUKOĞLU, Hüseyin BOZKURT, Gaziantep - 2011 (http://www.antepfistigiarastirma.gov.tr/index.php?page=ciftci_detay&id=12)
269716

DİKKAT: Bu tablodaki tarihler, araştırmanın yapıldığı sahanın mikroklimasına göre veriler içerir. Farklı sahalarda farklı tarihler olabilir.
269717

Avanos
18-02-2012, 14:12
Bunları yazarken araştırmayalım anlamında yazmadım.Araştırırken kendimden biliyorum.Fidanları dikmeden okadar çok çeşit okudumki sonunda hangi çeşidin ne olduğunu öğrenmek yerine kafam karıştı, her fidancı farklı yazıyordu.Fidanları diktikten sonrada fidanlarımın ismine doğru olmadığını öğrendim.
Örnek yine yukarda badem çiçeklerinden bal üretiminden bahsediliyor.İçanadolu için badem çiçeklerinden bal üretilemez.Çünkü arılar bahar ayında yavrular haziran ayı gibi bal üretimine başlar.

Avanos
18-02-2012, 14:21
Diğer konu kekik dikerek daha çok arı çekeceğimiz konusu.
Bu konuda denemeler varmı? Fili durum akademik durumla çoğu zaman uyuşmuyor.
Bahçeye kekik diktiğimizde kekikler genelde nezaman çiçek açar.Bilmiyorum bu süre badem ağaçlarının çiçek açma zamanı ile uyuşuyormu?
Şayet uyuşuyorsa bu başımıza büyük bir sorunmu açar.Arılar bademlerimizdeki çiçekleri gezmek yerine daha güzel kokan kekik çiçeklerini gezerse.
Bunlarıda göz ardı etmeyin derim.

Odeh
18-02-2012, 14:53
Gerçekten güzel soru... Kovan sayısını artırmak düşünülebilir belki.
Sayın Halil Önen umarım bu soruyu görür...

Tamtutulma
18-02-2012, 15:23
Hayır sayın Tamtutulma dikim yapmadım daha, ancak KSÜ'den Prof.Dr.Semih Çağlar'ın badem hakkındaki bir yazısında GF-677 anacına övgü ile vurgu yapılıyor, 3 yaşlı fidanların fotoğrafları verilerek gelişimdeki büyük fark öne çıkartılıyor. Fotoğraf cazip görünüyor, ancak riskleri bilmeden bu cazibeye kapılmak, üzebilir.

Semih Hoca bir otoritedir. Sayın Avanos'un bahçesini gezmişti.
Doğada her şeyin hem artısı hem eskisi var. En zayıf hayvanlardan tavşan ve farenin inanılmaz bir üreme gücü var. En güçlü hayvan aslanın ise öyle güçlü bir üreme eğrisi yok.

GF-677 Hızlı gelişiyor bu artısı; kısa ömürlü ve nematoda karşı zayıf bu da eksisi. Başta biz de aynı sorunları yaşadık.Kısacası mükemmel bir çeşit yok. Size ve arazinize en mantıklı olanı seçmek durumunda kalacaksınız.

Ülkemiz topraklarının yapısı gereği diğer patojen ve zararlıların yanısıra nematod, kireçlilik, pH ve organik madde yönünden görülen zayıflık yetiştiriciler tarafından yeterince irdelenmiyor izlenimine kapılıyorum. Hele de ağaçlandırma için büyük çabalar sarfedilirken. Mücadele için; "al şu ilacı, sık, dök, sür gitsin..." bir yöntem değil bana göre... En alttan başlamalı mücadele/yatırım/üretim, anaçtan.

Çok haklısınız. Burada tanıdığım ne kadar badem meraklısı varsa Texas diyor, başka da bir şey bilmiyor. Araştırmayı sevmediğimiz gibi reklama ve akımlara çabuk kapılıyoruz.

2 haftadır anaç konusunda doğru dürüst bir belge bulamıyorum. ABD kaynaklı belgelerde ülkemizde kullanılmayan anaçlar daha ağırlıkta. Parça parça veriler ile de anca bu kadar irdeleyebiliyoruz. #842 (http://www.agaclar.net/forum/912601-post842.htm) mesajdaki son tablo derli toplu tek düzgün veri. Ancak bunda da acı badem anacının teknik verileri mevcut değil. Aynı sorun türler için de geçerli. Bir başka örnek vereyim, harika bir tozlayıcı olmakla birlikte arıcılık faaliyeti için de çok cazip olan CARMEL türü badem ile ilgili. Yalnızca yabancı kaynaklarda veriler mevcut, bir firma da ABD'den getirmek istediğini bir vakit dile getirmiş, o kadar. ABD'de hayli yaygın kullanılıyor Carmel, Avustralya'daki plantasyonun 1/3'ü. Nonpareil gibi ince kabuklu türlerde ilaç/zehir kullanacaklar için kalıntı riskinden söz eden pek görmedim...

Nette bulabileceğiniz badem konusundaki Türkçe kaynaklara bir bakın, 20 ayrı sitede de aynı yazı kelimesi kelimesine tekrarlanıyor. Ne yazık ki ziraat mühendislerimiz yatmışlar, ay başında maaşlarını almışlar.

Anaç seçiminde bende benzer sorunlar yaşadım. Ancak bizim ilçenin kırlarını gezerken kuşlar vs tarafından dikilip kendi yetişen yabani bademleri inceledim. Hepsi de çok sağlıklı görünüyordu. Gövde ve yapraklarında herhangi bir hastalık belirtisi vs görünmüyordu. Ben de " Bizim buraya en uygun anaç acı badem çöğürüdür." dedim.

Erik anaçlı bademin taban suyu olan arazilerde kullanılabileceğini bile çok sonradan öğrendik. Emin olun diğer sitedeki bilgiler teorik bilgi kirliliğinden başka bir şey değil. buradaki arkadaşlar hiç değilse işin içindeler. Dikiyorlar, buduyorlar, suluyorlar, gözlüyorlar.

Dikmelerinizi toprakla buluşturduktan sonra kafanıza takılacak ilk soru işaretini size söyleyeyim: "Hangi aralıkla, ne kadar su vermeliyim ?" kısacası " Badem sulama takvimi" arayacaksınız ama yok. Çok aradım ama ben de bulamadım. Önceki sayfalarda kendi denediğim sulama takvimini yazmıştım. Haa bilimsel mi değil. Ama denedim ve dikmelerin iyi geliştiğini gözlemledim. Madem ki bilimsel kaynak yok; madem ki denedim ve olumsuz bir şey görmedim " bu doğrudur. dedim.

Türlerin meyve verimleri ve randımanları konusunda da çok farklı bilgiler var. Her fidancı farklı rakamlar veriyor.

Fidancının elinde Texas çoksa sabahtan akşama kadar "Texas'ın ne kadar mükemmel bir çeşit olduğu." anlatılır size. Bence çeşit konusunda fidancılara sakın danışmayın, güvenmeyin. Onlar satış derdinde, sizin sonradan yaşayacağınız sıkıntılar onları bağlamıyor. İlçemdeki tarım Müdürlüğü çalışanları ve fidancılar yeterince araştırma yapmadıkları için yıllarca çiftçiye nonpareil sattılar. Şimdi çiftçiler çiçek donu ve kuş zararlısı nedeniyle 10 yaşında ağacı kesip başka cins aşılamaya çalışıyorlar. Arazinizin yüksekliği, taban suyu, toprak yapısı ve mikroklima verilerinden hareket ederek tercih edeceğiniz cinsi kendiniz belirleyin.

Hem anaçlar için hem de türler için doğru dürüst bir tablo (toprak, patojen, ömür, çiçeklenme, verim, randıman, zafiyetleri, vb.) oluşturmak ve bu sayfalarda yayınlamak şart.

Bu konuyu yapacak olanlar biz olacağız. Ancak Neredeyse hepimiz bahçelerimizi yeni kurduk; kuruyoruz. bu tabloları yapmak bence 10 yılımızı alacaktır.

Saygılarımla...

Tamtutulma
18-02-2012, 15:26
Örnek yine yukarda badem çiçeklerinden bal üretiminden bahsediliyor.İçanadolu için badem çiçeklerinden bal üretilemez.Çünkü arılar bahar ayında yavrular haziran ayı gibi bal üretimine başlar.

Kesinlikle doğru bir tesbit.

Aslında şöyle, bademden arı bal üretir. Ancak üretilen balı arılar yavrularına yedirir. mayıs ayı gibi çiçek açan badem olursa ondan üretilen bal ile de arılar bal mumu üretirler. Kısacası badem ile üretilen balı insanlar değil; arılar kendileri yerler.

Avanos
18-02-2012, 15:53
Sayın Tamtutulma buralarda yoksun dedin forum hızlandı. Ama sanırım baharın gelmeside etkili oldu.Önümüzdeki hafta bahçeye gideceğim. bakalım kışı nasıl atlatmışız.

Odeh
18-02-2012, 15:55
Semih Hoca bir otoritedir.
Bu konuda aksi bir görüşüm yok, bilâkis, klasörümdeki ilk ve en önemli veri Semih Hocanın makalesidir.

Aşağıdakiler gözden kaçmasın diye özet bir alıntı yapayım dedim:
GF-677 Hızlı gelişiyor bu artısı; kısa ömürlü ve nematoda karşı zayıf bu da eksisi. (...) Kısacası mükemmel bir çeşit yok. Size ve arazinize en mantıklı olanı seçmek durumunda kalacaksınız.
(sitelerdeki)"...bilgiler teorik bilgi kirliliğinden başka bir şey değil."
"Arazinizin yüksekliği, taban suyu, toprak yapısı ve mikroklima verilerinden hareket ederek tercih edeceğiniz cinsi kendiniz belirleyin."

Avanos
18-02-2012, 15:56
Sayın prof Dr Semih ÇAĞLAR'la bir dostluğumuz dahi oluştu. Kendisi gerçekten bir otortedir.GF-677 konusuna gelince gelişme güzel ama yaşam sürelerinde sıkıntı var.15 yıl kadar yaşıyor ağaçlar.

Odeh
18-02-2012, 16:01
Peki, GF-677 anacının yaşam süresi ile ilgili bir araştırma ya da belgeye ulaşabildiniz mi, yoksa sayın Çağlar'ın size sözlü aktardığı bir bilgi mi?

Tamtutulma
18-02-2012, 16:06
Sayın Tamtutulma buralarda yoksun dedin forum hızlandı. Ama sanırım baharın gelmeside etkili oldu.Önümüzdeki hafta bahçeye gideceğim. bakalım kışı nasıl atlatmışız.

Sizi özlemiştik :)

Sayın Avanos, tarlama gittiğim gün olan pazarları hariç hep buradayım. İşlerim yoğun değilse mutlaka takip ediyorum.
40 cm kara rağmen yarın yine gideceğim. Arabamı asfaltta bırakıp 700 metre kadar yürüyeceğim. Daha yapılacak çok işim var. Arazi 1. derece sit alanında diye kepçe, dozer sokamıyorum. sürekli elle çalışmak durumundayım.200-300 Dikme dikilecek, 200 kadar çukur açılacak, 150-200 kadar acıbadem çöğürüne omega aşı, tutmayanlara boru aşı yapılacak. Tek başına, haftada 1 gün haliyle zaman alıyor işler.

Benim geçen yıl diktiğim dikmelerde ve kendi yaptığım aşılarda donma yok. Umarım kuruyan da olmaz.

Avanos
18-02-2012, 16:50
Peki, GF-677 anacının yaşam süresi ile ilgili bir araştırma ya da belgeye ulaşabildiniz mi, yoksa sayın Çağlar'ın size sözlü aktardığı bir bilgi mi?

Hocamın bahsetmişti.

Odeh
18-02-2012, 17:13

Hocamın bahsetmişti.

Bu makalede (http://www.entertolearn.com/agriculture/peach-rootstock-choice-for-quality-production), Pakistan'da, toprak yapısı nedeniyle ömrü 7-10 yılı geçmeyen şeftali bahçelerinin ömrünü uzatmak için yapılan bir çalışmadan bahsediliyor. Bu araştırmada GF-677 anacı kullanılarak ekonomik ömrün 15 yılın üzerine çıkartılabileceği düşünülüyor. En azından GF-677'nin bu potansiyeli taşıdığına inandıklarını anladım... (Google tercümesi ile)

Nihayetinde bu anacın ömrü konusunda halen net bir bilgi yok.

UtkuMun
18-02-2012, 18:01
Daha önce ziyarette ettiğim Datça'daki bir badem bahçesinde yerler aşağı yukarı tamamen yabani kekik ile kaplıydı, badem+kekik balı değil sadece kekik balı üretimi için kullanılıyor bu yöntem, hedef zaten badem balı üretmek değil, badem bahçeciliğine girişen pek çok arkadaş tozlaşmanın ne kadar önemli olduğunun bilincindedir, Kaliforniya'daki badem bahçelerinin tabanına da yonca dikilmesinin en büyük sebebi yine arı nüfusunu ve çevrede yaşayan arıcıları çekmektir (yaz aylarında toprak ısısının yükselmesini engellemeside cabası). Aslına bakarsanız kekik dikiminin faydası olup olmadığı hakkında deneyime dayalı bir bilgim var denemez, sadece kuşaklardır bu işi yapan bir ailenin yapma biçimi bu olduğu için ben belirtme gereği duymuştum.

Halil Önen
18-02-2012, 23:05
...

Sn. Avanos, badem yetiştirecekseniz 5 dönüme 1 kovan arı gelecek şekilde bahçenizde arı beslemek zorundasınız. Arı yoksa daha az badem alırsınız. Arı kovanınız varsa hem iyi badem alırsınız ham de bal alırsınız. Badem balı lafın kiriydi...:)

İç Anadolu' nun bir yerinde bademler çiçek açtığında arılar soğuktan dolayı kovanlarından çıkmıyorsa badem dikmeyeceksiniz. Bu doğanın bir kuralıdır. Zaten bu koşullarda 3 ya da 5 yılda bir bademlerinize soğuk vurur.

Ama şunu da yapabilirsiniz. Her 10 badem ağacından birini dölleyeci olarak da dikebilirsiniz.

yesavas
18-02-2012, 23:16
Sn. Avanos, badem yetiştirecekseniz 5 dönüme 1 kovan arı gelecek şekilde bahçenizde arı beslemek zorundasınız. Arı yoksa daha az badem alırsınız. Arı kovanınız varsa hem iyi badem alırsınız ham de bal alırsınız. Badem balı lafın kiriydi...:)

İç Anadolu' nun bir yerinde bademler çiçek açtığında arılar soğuktan dolayı kovanlarından çıkmıyorsa badem dikmeyeceksiniz. Bu doğanın bir kuralıdır. Zaten bu koşullarda 3 ya da 5 yılda bir bademlerinize soğuk vurur.

Ama şunu da yapabilirsiniz. Her 10 badem ağacından birini dölleyeci olarak da dikebilirsiniz.

Sn Halil Onen, o zaman sorum şu;

Bizim bahçemiz 2 sıra ferragnes ve bir sıra ferraduel olarak ekili bu durumda her 5 dk' da bir kovan arıya ihtiyacımız yok mu veya yok denecek kadar az mı?

Halil Önen
18-02-2012, 23:34
Diğer konu kekik dikerek daha çok arı çekeceğimiz konusu.
Bu konuda denemeler varmı? Fili durum akademik durumla çoğu zaman uyuşmuyor.
Bahçeye kekik diktiğimizde kekikler genelde nezaman çiçek açar.Bilmiyorum bu süre badem ağaçlarının çiçek açma zamanı ile uyuşuyormu?
.

Sn. Avanos, kekiklerin arı çekmediğini mi söylemek istiyorsunuz? Kekiklerin üzerinde arılar hiç görmediniz mi? Kekikli bal yemediniz mi?;)

Erkenci bademler kekik çiçeklenme dönemini yakalayamayabilir ama aynı zamanda çiçeklenme olur. İsterseniz size İzmir kekiğinden gönderebilirim.:)

Buraya kadar yazıştık, kekik sadece arılar gelsin de bademleri döllesin diye mi anlattık.

Bademlerin arasına kekik ekerseniz para kazanırsınız;

Bademlerin arasına kekik ekerseniz toprağınızda nematod zararı olamaz demişiz...

Olmaz; bunun için elinde belge _AR-GE_ çalışması var mı, derseniz bir üniversite hocası gibi yok derim. Onların elinde var mı size yok diyeceklerdir. Benimkisi tecrübedir, akademik durum değildir.:)

Odeh
18-02-2012, 23:34
(Arı, rüzgar gibi rastlantısal olmadığı için çiçeklerde bire bir çalışacak ve tozlanma da haliyle daha çok olacaktır. Hatta 5 dönüme bir kovan yerine 4 dönüme bir kovan daha faydalı olacaktır.

Kendine verimli olmayan türler için tozlayıcı çeşitler zorunludur.)

Halil Önen
18-02-2012, 23:38
.Arılar bademlerimizdeki çiçekleri gezmek yerine daha güzel kokan kekik çiçeklerini gezerse.
Bunlarıda göz ardı etmeyin derim.

Ne diyeyim şimdi...:)

Arı her çiçekten bal _ polen_ alır mı?;)

Odeh
18-02-2012, 23:41
ABD'de badem bahçesi sahipleri kovan sahiplerine "para ödeyerek" bahçelerine kovan getirirler.

Halil Önen
18-02-2012, 23:42
Sn Halil Onen, o zaman sorum şu;

Bizim bahçemiz 2 sıra ferragnes ve bir sıra ferraduel olarak ekili bu durumda her 5 dk' da bir kovan arıya ihtiyacımız yok mu veya yok denecek kadar az mı?

Sn Odeh iyi açıklamış, rüzgarın rastlantısına bırakmamak gerekir. Dölleyici yine dikmelisiniz ve yine arı kovanı koymalısınız ki en üst verimi yakalamanız gerekir.

Halil Önen
18-02-2012, 23:48
ABD'de badem bahçesi sahipleri kovan sahiplerine "para ödeyerek" bahçelerine kovan getirirler.

Ben iki kilo bala anlaşıyorum. Daha doğrusu rüşvet veriyorlar.:D Yoksa arı kovanın kalsın arılarını bahçemden çıkar diyorum. :D

Eğer ağaçlarınızda zehirli ilaç kullanmıyorsanız_ bunu biliyorlarsa_ arıcılar sizi buluyor.

yesavas
19-02-2012, 08:41
Ben iki kilo bala anlaşıyorum. Daha doğrusu rüşvet veriyorlar.:D Yoksa arı kovanın kalsın arılarını bahçemden çıkar diyorum. :D

Eğer ağaçlarınızda zehirli ilaç kullanmıyorsanız_ bunu biliyorlarsa_ arıcılar sizi buluyor.

O zaman arıcıları beklemeye devam:)

Avanos
19-02-2012, 10:36
Sayın Halil Önen siz bir 100 dekar kekik dikin para kazanında bizede yol gösterin.:)

mrduran
19-02-2012, 11:25
DİYARBAKIR, ELAZIĞ ve MARDİN İLLERİ BADEM AĞAÇLARINDA
ZARARLI Polydrosus roseiceps Pes. (COLEOPTERA:
CURCULIONIDAE)’NİN POPULASYON DEĞİŞİMİNİN
BELİRLENMESİ
Halil BOLU-İnanç ÖZGEN

http://ziraat.harran.edu.tr/zirfakdergi/2009_13_2/7%20HRZ-090-13%20_%2043-47.pdf
===================

Türk. entomol. derg.
Diyarbakır, Elazığ ve Mardin İlleri badem ağaçlarında
zararlı Anthonomus türleri (Coleoptera:
Curculionidae= Hububat Hortumlu Böceği )’nin belirlenmesi ve Anthonomus
amygdali Hustache’nin populasyon değişimi∗
Halil BOLU-İnanç ÖZGEN
http://entomoloji.ege.edu.tr/files/Arsiv/2007_31_3/2007_31_3_189-202.pdf
====================

BİTKİ KORUMA BÜLTENİ 2010
Diyarbakır, Elazığ ve Mardin illeri badem ağaçlarında zararlı Agrilus roscidus Kiesenwetter, 1857 (Coleoptera: Buprestidae)’un ergin popülasyon değişiminin belirlenmesi1
Halil BOLU İnanç ÖZGEN
http://www.bitkikorumabulteni.gov.tr/index.php/bitki/article/viewFile/1306/1280

Araştırmaların bölgesel olduğuna dikkatlerinizi çeker sağlıklar dilerim.

Saygılarımla lütfen.

yesavas
19-02-2012, 12:13
Sn. Avanos, kekiklerin arı çekmediğini mi söylemek istiyorsunuz? Kekiklerin üzerinde arılar hiç görmediniz mi? Kekikli bal yemediniz mi?;)

Erkenci bademler kekik çiçeklenme dönemini yakalayamayabilir ama aynı zamanda çiçeklenme olur. İsterseniz size İzmir kekiğinden gönderebilirim.:)

Buraya kadar yazıştık, kekik sadece arılar gelsin de bademleri döllesin diye mi anlattık.

Bademlerin arasına kekik ekerseniz para kazanırsınız;

Bademlerin arasına kekik ekerseniz toprağınızda nematod zararı olamaz demişiz...

Olmaz; bunun için elinde belge _AR-GE_ çalışması var mı, derseniz bir üniversite hocası gibi yok derim. Onların elinde var mı size yok diyeceklerdir. Benimkisi tecrübedir, akademik durum değildir.:)

Benim aklıma takılan soru şu ferragnes ve ferraduel ile ( bizim çeşitler olduğu için yazıyorum) veyahut bir başka çeşit hangi kekik türü ile aynı çiçeklenme donemine sahip? Uygulama yapan arkadaşlar varsa görüşleri nedir?

Malum bademde çeşitlere göre çiçeklenme çok uzun bir zaman aralığına yayılmakta ve muhtemelen kekik bitkisi için de aynısı söz konusudur. O zaman hangi çeşit hangisine denk gelir?

Sn Avanosun dediği tam olarak aynısıymış şimdi anladım:)

Halil Önen
19-02-2012, 13:18
Sayın Halil Önen siz bir 100 dekar kekik dikin para kazanında bizede yol gösterin.:)

Sn. Avanos, ben 100 dönüm yeriniz var da kekik ekin para mı kazanın dedim. 10 basamak yukarı çıkın bakın bakalım.:)

Ben bardağın yarısı dolu mu dedim ki_ siz yarısı boş diyorsunuz?

100 dönümünüz varsa_ ki Allah daha çok versin_ badem dikeceğim dediniz. İçine kekik de ekerseniz toprağınızda zararlı nematod olmaz, bademden, kekikten, baldan para kazanırsınız dedim.

Bunu neresine itiraz ediyorsunuz anlamadım gitti...:)

Ayrıca şunu da belirteyim, komşu köylerimizden Menemen' in Görece köyü merasına, Özel idare ve İzmir Büyük şehir belediyesi yardımlarıyla 800 dekara kekik ekti ve organik pazarlarda satıyor para kazanıyor.

Bu örneği sizde böyle yapın diye vermedim.:)

Odeh
19-02-2012, 13:29
Sayın yesavas,

Kekiğin, Ferragnes ve Ferraduel'in çiçeklenme zamanlarını belirlemenizin en doğru yolu bir miktar kekik ekimi yapıp, fidanlarınızın çiçeklenme zamanlarıyla karşılaştırmanız. Çünkü gördüğüm kadarı ile mikroklima belgede yazan tarihleri ileri ya da geri değiştiriyor.

Elimdeki araştırmalardan bir örnek vermek gerekirse, örneğin Ferragnes için: 5 Mart'tan 27 Mart'a kadar tarihler belirlenmiş. (Yalova, Gaziantep ve Fransa'daki birkaç bahçenin tarihleri)

E bir de mevsimlerde gördüğümüz kaymalar sözkonusu... Bu nedenle 10 yıl öncesinin araştırmasındaki çiçeklenme tarihleri bile sizin bahçeniz için farklılık gösterebilir.

En sağlamı birebir kendi bahçenizde küçük bir deney alanı oluşturmanız...

Halil Önen
19-02-2012, 13:33
Benim aklıma takılan soru şu ferragnes ve ferraduel ile ( bizim çeşitler olduğu için yazıyorum) veyahut bir başka çeşit hangi kekik türü ile aynı çiçeklenme donemine sahip? Uygulama yapan arkadaşlar varsa görüşleri nedir?

Malum bademde çeşitlere göre çiçeklenme çok uzun bir zaman aralığına yayılmakta ve muhtemelen kekik bitkisi için de aynısı söz konusudur. O zaman hangi çeşit hangisine denk gelir?

Sn. yesavas,

yukarıdaki badem çeşitleriyle hangi kekik çeşitleri eş zamanlıdır, bilemem. Ama bizim yörede badem ağaçlarının bulunduğu yerlere yakın kekikler var. O bademler daha verimli. Yani doğa böyle uyum yakalamış.

Türkiye'de her bölgenin ayrı ayrı kekik çeşitleri ve çiçek açma zamanları vardır.

Sizin sorduğunuz gibi bir çalışma olduğunu sanmıyorum. Belki de ilk siz yapacaksınız. Ben olsam sizin yerinize, araştırır bulurum ve denerim. Ne kaybederim ki...

Sizi yörenin kekik çeşitlerine bakmak gerekir. Torosların Silifke ve Pozantı kekik çeşitlerine de bakabilirsiniz.

yesavas
19-02-2012, 14:48
Sn. yesavas,

yukarıdaki badem çeşitleriyle hangi kekik çeşitleri eş zamanlıdır, bilemem. Ama bizim yörede badem ağaçlarının bulunduğu yerlere yakın kekikler var. O bademler daha verimli. Yani doğa böyle uyum yakalamış.

Türkiye'de her bölgenin ayrı ayrı kekik çeşitleri ve çiçek açma zamanları vardır.

Sizin sorduğunuz gibi bir çalışma olduğunu sanmıyorum. Belki de ilk siz yapacaksınız. Ben olsam sizin yerinize, araştırır bulurum ve denerim. Ne kaybederim ki...

Sizi yörenin kekik çeşitlerine bakmak gerekir. Torosların Silifke ve Pozantı kekik çeşitlerine de bakabilirsiniz.

Hemen denemeye koyulacağım. Havalar düzelsin araziye gidip gelmeye başlayalım. Zannedersem 3-4 çeşit ekeriz ve illa ki birisi denk gelir inşallah.

Çok teşekkürler bilgilendirmeniz için...

Tamtutulma
20-02-2012, 11:28

içanadolu'da badem ve kekik çiçekleri asla çakışmaz. Bademler, Mart sonu- Nisan ortaları aralığında çiçek açar. Kekikler ise 10 Haziran'dan itibaren çiçek açar. Nereden mi biliyorum; kekik çayını sevdiğim için her yıl düzenli olarak toplarım.

Diğer bölgelerdeki durum nedir bilmiyorum.

Odeh
20-02-2012, 13:45
Son 10 yılı içeren güncel bir belgeyi paylaşmak istiyorum.

Dr. Gonca GÜL YAVUZ, TARIMSAL EKONOMİ VE POLİTİKA GELİŞTİRME ENSTİTÜSÜ, Temmuz 2011 / ISSN: 1303–8346 / Nüsha: 6

270030

270031

yesavas
20-02-2012, 13:45
içanadolu'da badem ve kekik çiçekleri asla çakışmaz. Bademler, Mart sonu- Nisan ortaları aralığında çiçek açar. Kekikler ise 10 Haziran'dan itibaren çiçek açar. Nereden mi biliyorum; kekik çayını sevdiğim için her yıl düzenli olarak toplarım.

Diğer bölgelerdeki durum nedir bilmiyorum.

Bu sene değilsede seneye belli olur malatya civarı için:):)

KONYALI42
21-02-2012, 19:10
merhaba arkadaşlar. badem fidanları arasına yonca dikimi daha uygun olduğunu düşünüyorum. california da yonca ekimi badem kapama bahçelerinde arı kolonilerine ek besin olarak tercih ediliyor olması.

eşmekaya
23-02-2012, 21:26
öncelikle güzel bir site ve paylaşım ortamı kurmuşunuz tebrikler ve teşekkürler...
Ben aranıza yeni katılmak isteyen deyim yerindeyse çaylak'ın biriyim:)
Badem bahçesi kurmak için heves ve hırs yaptım ama sizler gibi bilgili ve deneyimli arkdaşların öncülüğü ile yapabilirim bu işi ancak...
arazim Aksaray-Konya arasında 25 dekar bir arazi...
yaklaşık 25-30cm den sonra killi toprak
malum geç uyanan bir tür ve mümkünse ince kabuk ve verimli bir badem türü,
ekmek istiyorum ama hangi tür ekmeliyim bir türlü karar veremedim o kadar araştırdığım halde....
bazı arkadaşların dediği gibi bir çok kirli bilgi var etrafta o yüzden karar veremedim...
yardımlarınızı bekliyorum.
Saygılarımla...

Odeh
23-02-2012, 21:40
Herşeyden önce toprak analizinizin yanına ve meteorolojiden mikroklima verinizi koyunuz. Ardından bu koşullara uygun anacı belirleyin. Sonra bu anaca ve yukarıdaki verilere en uygun türleri seçebilirsiniz.

Fidancı yerine profesyonel veya akademisyenlerden destek alın.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=26399

eşmekaya
23-02-2012, 21:43
biraz çok oluyorum biliyorum ama bir şey daha sormak istiyorum.
3 veya 5 yaşındaki tüplü badem Fidanı 2-3 sene içinde 3-4 kg iç badem verir mi? veya ne kadar sürede bu vermeye başlar?

eşmekaya
23-02-2012, 21:45
profesyonel olarak araştırmalarım sonucunda buradaki formu buldum:)
akademisyenlerden olarak ise malesef şu an için kimseyi bulamadım. işi kötü yanı etrafımda anlayan kimse de yok

Odeh
23-02-2012, 21:49
Anacınız, toprağınız, bakımınız, fidanlarınızı korumanız, seçeceğiniz türlerin uyumu, tozlaşma verimi, sulamanız, doğa, nasip, vs. Hepsi bir faktördür. Tartışmalı bir konu kanaatimce.

Odeh
23-02-2012, 21:53
Bence öncelikle Badem forumunu oturup bastan aşağı okumalısınız. Yoksa zihninizde analiz etmeniz güç... Ben de aynı soruları soruyordum önceleri, kısa cevap arıyordum ilaç baabından... :)

Şimdi araştırıyor, kendim öğreniyorum, takıldığımı foruma ya da gerekirse enstitülere danışıyorum...

eşmekaya
23-02-2012, 21:59
sanırım çok toyca bir soru sordum kusura bakmayın.

Avanos
23-02-2012, 22:03
biraz çok oluyorum biliyorum ama bir şey daha sormak istiyorum.
3 veya 5 yaşındaki tüplü badem Fidanı 2-3 sene içinde 3-4 kg iç badem verir mi? veya ne kadar sürede bu vermeye başlar?

5 yaşında tüplü fidandan kastınız. 5 yaşına gelmiş fidan mı dikmek. Böle tüplü fidan bulamazsınız bulsanızda nasıl bir fidan olur bilemiyorum ağaç diyelim buna.

eşmekaya
23-02-2012, 22:03
toprak; tuz oran yüksek, demir eksiği olan killi 25-30 cm topraktan sonrası killi bir kütle,
yaz yağışları çok düşük, yaz sulama için bahçede derin kuyu dalgıç mevcut. Geç uyanan bir tür olamsı lazım ki malum iç anadolu mart-nisan aylarında zamansız donlarıyla meşhur...
anaç olarak ve dölleyici olarak hangi türü kullanmalııym

Odeh
23-02-2012, 22:04
Bilakis gayet yerinde bence... İnsanlar efsanelerle iş yapmakta çünkü...

eşmekaya
23-02-2012, 22:05
5 yaşında tüplü fidandan kastınız. 5 yaşına gelmiş fidan mı dikmek. Böle tüplü fidan bulamazsınız bulsanızda nasıl bir fidan olur bilemiyorum ağaç diyelim buna.

bi fidancıyım diye geçinen biri varda, o temin ederiz dedi bilmiyorum

Odeh
23-02-2012, 22:07
Bir öneri:
Bu konu Yetiştiricilik başlığı yerine Tür Seçimi başlığında devam edilebilir. Hem konular daha da berraklaşır.

Tamtutulma
24-02-2012, 09:39
arazim Aksaray-Konya arasında 25 dekar bir arazi...
yaklaşık 25-30cm den sonra killi toprak

Badem ve killi toprak... En büyük sorun bu işte.

Öncelikle arazinizin 20-25 yerine çukur açarak kilin kaç cm kalınlıkta olduğunu bir anlayın derim. Her açtığınız çukurdaki kil tabakasının kalınlığını ölçerek not alın. buraya yazın. Öyle 50 cm-1m-2m kil tabakası varsa fidanları normal dikemezsiniz. Dikseniz de 40 yılda 30 cm ancak boy atar.

eşmekaya
24-02-2012, 16:48
Hemen hemene 25 cm den sonrası 50cm-1metre arası killi ve çakıllı nasıl dikmem lazım?

Odeh
24-02-2012, 17:20
İlla da bu toprağa dikim yapacağım bu da badem olacak, rakım ve don risklerinin bilincindeyim diyorsanız herşeyden önce toprağınızın yapısını iyileştirmeniz lazım. Bu maliyetli ve zahmetli bir iş. Ama yapılabilir.

Çok geniş ve çok derin fidan çukurları açar, drenaj sağlar, çeşitli organik ve inorganik materyallerin eklenmesiyle oluşturacağınız karışımları bu çukurda kullanırsanız fidanınız için bir büyüme alanı oluşturabilirsiniz. Maliyet ve işçilik boyutunu başlamadan önce değerlendirmenizi öneririm. Bunun ardından anaç ve tür seçimine geçmeniz daha uygun olacaktır. Fidan alanlarında ne kadar geniş bir alanı iyileştirirseniz o kadar iyi olacaktır.

Sürüm, Drenaj ve PH, toprak düzenleyiciler, vs.. arazinize has elbiseyi sizin dikmeniz gerekiyor.

Bununla ilgili bilgiler şurada mevcut:
Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)

http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/1653.htm

http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/738.htm

http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/17004.htm

eşmekaya
24-02-2012, 19:00
Sizce badem yerine ne tür bir ağaç ekmeliyim veya ekmelimiyim? Mesela elma( amasya turu) kayısı (malatya)türü agaclar ekilibilir mı?

Odeh
24-02-2012, 19:11
Dikeceğiniz tür hakkında en güvenilir bilgi kaynağı İlçe Tarım Müdürlüğü'dür. Seçenekleri ve birçok bilgiyi bu kurum yetkililerinden alabilirsiniz.

eşmekaya
24-02-2012, 19:41
Sizce onlar bilir mı? Ben en iyisi hafta sonu toprak alıp araziden tahlil yaptırayım hem onlarla hem de burada sizlerle paylaşayım. Sanırım böylece daha faydalı bilgiler alabileyim. Sağolun yardımlarınız icin.
Bu arada Tarim müdürlüklerin haricinde farklı yerlerden kaynaklardan bu badem türleri ve uyumu hakkında bilgi alabileceğim kaynak- kurum vs onerebilir mısınız ?

Odeh
24-02-2012, 20:16
Sizce onlar bilir mı? Ben en iyisi hafta sonu toprak alıp araziden tahlil yaptırayım hem onlarla hem de burada sizlerle paylaşayım. Sanırım böylece daha faydalı bilgiler alabileyim. Sağolun yardımlarınız icin.
Bu arada Tarim müdürlüklerin haricinde farklı yerlerden kaynaklardan bu badem türleri ve uyumu hakkında bilgi alabileceğim kaynak- kurum vs onerebilir mısınız ?

Sayın eşmekaya,

Çok yerinde ve bilinçli bir iş yapmış olursunuz. Zamanınızı, emeğinizi ve paranızı korumuş olacaksınız.

Badem önerilirse ve veriler de bu yönde olursa; Kahramanmaraş Üniversitesi, Gaziantep Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü, Yalova Bahçe Bitkileri Araştırma Enstitüleri ilk aklıma gelenler. İnternetten telefonlarını bulup elinizdeki verilerle sorular sorabilirsiniz. Yardımcı olunacağından şüphem yok. Özellikle Gaziantep'teki enstitüde Dr.Halit Seyfettin ATLI'nın araştırma projeleri çok dikkatimi çekiyor.

Tamtutulma
25-02-2012, 12:43
Hemen hemene 25 cm den sonrası 50cm-1metre arası killi ve çakıllı nasıl dikmem lazım?

Benim bildiğim killi toprakta hiç bir meyve ağacı yetişmez. Yetişen bir tür varsa arkadaşlar düzeltsinler.

"ille de badem dikeceğim." derseniz olur ancak biraz zahmetli ve masraflı olur.

Killi toprakta ağaç yetiştirmenin bir kaç yolu var. Sayın Odeh'in anlattığı yöntem olabilir. Ben de başka bir yöntem önereceğim.

Öncelikle dikim projesini hazırlayın-hazırlatın. Daha sonra bir kepçe ile her dikim noktasına 1,5 metre çapında en az 2 metre derinliğinde çukur açtırın. Böylelikle 25 dekar arazinin tamamına çukurlar açılmış olsun.

Dekara 40 çukur açsanız 40x25=1.000 çukur açılmış olur. Açılan her çukurdan sanırım 3- metreküp kil çıkar. Demek ki her çukura 3-4 metreküp kaliteli toprak dolduracağız.

Daha sonra bir hafriyat şirketiyle anlaşın. Bazı inşaatların temelinden bayağı kaliteli toprak çıkıyor. Tarlanıza bu toprakları yıktırın. Bir o kadar da inşaat kumu getirtin. Bir o kadar hışır (bims, köfek taş), bir o kadar yanmış ahır gübresi. İsterseniz turba, torf, kompostta kullanabilirsiniz. Kabaca şöyle 5 kamyon toprak+5 kamyon ince inşaat kumu+ 5 kamyon hışır+5 kamyon gübre gibi. Bunları bir güzel karıştırın, çukurlara doldurun ve dikmelerinizi dikin.

Arazinizin toprak ve su analizini iyi bir ziraat mühendisine götürüp su ve gübre konusunda sürekli bilgi ve destek alın.

Bu şekilde biraz zahmetli ve masraflı olur. ancak sonuçta olur. "Uğraşamam." derseniz tarlanıza buğday dikebilirsiniz.

Saygılar.

eşmekaya
26-02-2012, 01:21
Sn. Tam tutulma;
Siz ya fazla okumusunuz ya da fazla deneyimlisiniz onu anlayamadım. Fakat emin oldugum bu bahsettigim ama toprak analizi yaptırmadıgim bu arazide yörenin en guzel elma (Amasya-golden-arappuan-gelin elması vs), armut, kayısı, ayva meyvelerinin oluşu. Hemde budama, gübreleme, analiz, capalama ve yok damlama yok kökünde ot bırakmama tarzı bakımları olmadan. Ticari olarak en kaliteli ve en verimli bahçe olduguna herkes de şahittir. Diyeceksiniz bunların ticaretini yap ozaman diye ama ben bademe heves ettim.
Şimdi siz bu ayrıntılı anlattığınız Ekim yöntemi ve bakımı ile bu deneyim arasında ki çelişkiye ışık tutar be bizi aydınlatır iseniz sevinirim.
Saygılarımla...

Odeh
26-02-2012, 01:49
Sayın Tatutulma çok net ve mantıklı bir yöntemi gayet ekonomik ve detaylı olarak ifade etmiş...

Ahmet yapıyor ben yapsam olur demek doğru değil. Kucuk cografi farkliliklarda İklim bile fark ederken toprağı varın siz duşunun. Toprak 150 mt sonra bambaşka bir yapı gösterebilir.

Özetle bilime ve akla başvurunuz. Veriyi belgede görüp, buna gire karar alınız. Komşu Ahmet'e göre değil.

eşmekaya
26-02-2012, 22:23
OlAy Ahmet'in bahçesi değil sayın Odeh. Olay o topraklarda birşey yetişmez olayi... Şayet o bahçenin bı kenarına hobi olarak uç yıl önce çeşitli meyveler ektim ve içme suyu sebekesInden damlama icin su temin ettim. Bahçedeki türlerin hepsinden( ceviz hariç) badem- elma- kiraz- erik- şeftali-ayva-kayısı- dut- vişne- uzum hepsinden geçtiğimiz yıl agaclar uç yaşındayken meyve yedim. Eski ağaçlardan da yukarıda bahsetmiştim...
Şimdi bı arkadas ustad çıkıyor ve diyorki şunları yaparsan olur yapamazsan git Arpa Buğday ek...
Sizde ona hak veriyorsunuz anladığım kadarıyla...
Siz ve diğer arkadas ve sizler gibi düşünenler bana ve benim gibi olanlara bu durumu izah edin. Edin ki öğrenelim...

Odeh
26-02-2012, 23:01
Sayın eşmekaya,

Arpa, buğday ekimi gayet iyi niyetli bir ifade. Emeğinizi, zamanınızı, paranızı ve arazinizi daha verimli nasıl kullanabilirsiniz sorusu için iyi niyetli bir öneri kanaatimce.

Bilimsel ve eleştirel bakış açısıyla yaklaşmadığımızda tarım kumara döner.
Sayın Tamtutulma yerinde ve bir o kadar da detaylı bir açıklama yapmıştır. Kızmanız yersizdir.

Gönlünüzü birkaç ay hoş edecek, yazanın umurunda olmayacağı ve sorumluluk taşımayan bir öneri istiyorsanız kendinizi üzersiniz.

921 ve detaylı bir reçete içeren 926 numaralı mesajlar sizi üzmeyecek yolu ifade etmektedir.

Tamtutulma
27-02-2012, 10:35
Sn. Tam tutulma;
Siz ya fazla okumusunuz ya da fazla deneyimlisiniz onu anlayamadım. Fakat emin oldugum bu bahsettigim ama toprak analizi yaptırmadıgim bu arazide yörenin en guzel elma (Amasya-golden-arappuan-gelin elması vs), armut, kayısı, ayva meyvelerinin oluşu. Hemde budama, gübreleme, analiz, capalama ve yok damlama yok kökünde ot bırakmama tarzı bakımları olmadan. Ticari olarak en kaliteli ve en verimli bahçe olduguna herkes de şahittir. Diyeceksiniz bunların ticaretini yap ozaman diye ama ben bademe heves ettim.
Şimdi siz bu ayrıntılı anlattığınız Ekim yöntemi ve bakımı ile bu deneyim arasında ki çelişkiye ışık tutar be bizi aydınlatır iseniz sevinirim.
Saygılarımla...

Sayın eşmekaya, lütfen o cümlenin tamamını okuyun. Yalnızca bir kısmını okumanız farklı anlamlar çıkarmanıza neden olabilir.

Bu şekilde biraz zahmetli ve masraflı olur. ancak sonuçta olur. "Uğraşamam." derseniz tarlanıza buğday dikebilirsiniz.

Bu başlıkta 30 sayfa ileti yazılmış. Önceki sayfaları da okursanız daha rahat görürsünüz ki kimseyle dalga geçmiyorum. Yalnızca ben değil; badem başlığının müdavimi bütün arkadaşlarımız insanlara yardımcı olmak, Türk tarımını ilerletmek için didinmekten başka bir iş yapmıyorlar. Burada ileti yazacak zamanı bile zor bulabiliyorken yardım isteyen biriyle dalga geçmek; hiç bana-bize göre değil.

Gelelim kil konusuna. Kil, kendini (biçimini) onarabilen, plastik bir yapıya sahiptir. Bir sulama havuzunun tabanını beton yapmaktansa kil yapmak daha mantıklıdır. Beton, basınç ve diğer etmenler nedeniyle çatlar. kilse ancak susuz kaldığında çatlar. Su ile temas ettiği anda kil kendini onarmaya, çatlakları kapatmaya başlar. Yaratıcı kile böyle bir özellik vermiş. Tabi kili tarımda kullanamıyorsak başka alanlarda yararlanıyoruz.

Kil, kökleri sıkar ve köklerin gelişmesini engeller. Kılcal köklerin açmaya çalıştığı kanalları onararak kapatır ve kök gelişimi yavaşlar. Ağaç kurumaz ama yeterli büyüklüğe de erişemez.

Kilde çok güzel buğday yetişir. Ancak ağaç yetişmesi çok zordur. Siz, " çok verimli bir şekilde elma ve armut yetişiyor." diyorsunuz. Olabilir. Ancak biz burada kara düzen tarım değil; bilimsel tarım yapmaya çalışıyoruz. Ve bilimsel olarak badem killi-ağır toprakları sevmez. Arkadaşımın ağır topraklı bir bahçesi var. Bu bahçeye 30 yıl önce dikilmiş olan badem ağacından yalnızca 1 kez ürün alınabilmiş. Aynı tarlada mükemmel erik yetişiyor.

Anlattığınız örnek ve bilimsel badem tarımı arasında bir çelişki yok. Bazı konular mantıksız gelebilir. Teorik olarak arının uçması da mümkün değildir; ancak arılar uçar. Kışın eksi 20 derece soğuğu yaşayan Ankara'da 6 metrelik incir ağacı gördüm. Ancak bu Ankara'da ticari incir bahçesi kurulabilir anlamına gelmez. O bahçede elma ve armut yetişmesi badem yetişeceği anlamına gelmez.

Burada anlatılanlar sizi tatmin etmiyorsa bir şey diyemem. O zaman bildiğiniz gibi yapabilirsiniz. Zaten kimse size zorla "İlle şöyle yap, böyle yap." diyemez. Biz burada bilgilerimizi ve deneyimlerimizi paylaşıyoruz. Hepimizin birbirine danışacağı konular oluyor ve hepimizde bu başlığın pek çok yararını gördük.

Avanos
28-02-2012, 12:04
Sayın tamtutulma
Ankarada incirler Ankara garındamı bende gözlemledim hatta geçen sene meyva bile tutmuş ama sanırım olgunlaşmayı başaramadan kış geliyor.

Tamtutulma
28-02-2012, 12:15
Sayın tamtutulma
Ankarada incirler Ankara garındamı bende gözlemledim hatta geçen sene meyva bile tutmuş ama sanırım olgunlaşmayı başaramadan kış geliyor.

Benim gördüğüm incir ağacı Cebeci Oba Sokak'ta bir bahçedeydi. 5-6 Metre boy yapmış. Ürün verip vermediğini bilmiyorum.

eşmekaya
29-02-2012, 10:12
SN. Tamtutulma

''Benim bildiğim killi toprakta hiç bir meyve ağacı yetişmez. Yetişen bir tür varsa arkadaşlar düzeltsinler.''
diye başlayan yazı size ait değil mi ben yanlış okuyorum.
Şimdi de ben öyle demedim. badem yetişmez dedim falan feşmekan diye düzeltme yoluna gidiyorsunuz... Bence siz ilk önce o yazdığınız yazıyı bi okuyun sonra tekrar yorum yapın.
Tüm yazışmaları ve bir çok site de forum da badem konusunda yazı okudum.
Tabi ki aklıma yatan türü ekerim veya ekmem.

Tamtutulma
29-02-2012, 12:07
SN. Tamtutulma

''Benim bildiğim killi toprakta hiç bir meyve ağacı yetişmez. Yetişen bir tür varsa arkadaşlar düzeltsinler.''
diye başlayan yazı size ait değil mi ben yanlış okuyorum.
Şimdi de ben öyle demedim. badem yetişmez dedim falan feşmekan diye düzeltme yoluna gidiyorsunuz... Bence siz ilk önce o yazdığınız yazıyı bi okuyun sonra tekrar yorum yapın.
Tüm yazışmaları ve bir çok site de forum da badem konusunda yazı okudum.
Tabi ki aklıma yatan türü ekerim veya ekmem.

Saf kilde ağaç yetişmez. Ancak kilin içinde bir miktar organik madde, kum, hışır ve benzeri madde varsa ve kil tabanı çok kalın değilse ağaç yetişebilir. Ancaaak, bu toprağa kil denmez; AĞIR TOPRAK denilir.

Şimdi, bana kıvırdığımı vs deme cüretini buluyorsunuz, "5 yaşında tüplü badem fidanı"ndan bahsedecek kadar konuya hakimsiniz...

Bize soru soruyorsunuz, nezaket kuralları içerisinde size yardımcı olmaya çalışıyoruz. Ama siz anlaşılmaz, tuhaf şeyler yazıyorsunuz.

Kısacası, sizin bilgiye vs ihtiyacınız yok. Siz dalaşacak, tartışacak birilerini arıyorsunuz. Burada boşuna zaman yitirmeyin, evet bu forum size hafif geliyor. Siz zaten her şeye hakimsiniz; bizim size öğreteceğimiz bir şey yok.

Hem biz kimiz ki...

rise_com
29-02-2012, 12:26
Moderatörden ricam, atışmaya dönen ve bilgi içermeyen cevapları bu konudan silermisiniz

KONYALI42
01-03-2012, 19:13
merhaba arkadaşlar. 1650 metre ile 1750 metre rakım yüksekliklerinde badem ağacı yetiştirilebilir mi? arazi eğimi güney yönünde yükseklik oranı % 10 yarım ay şeklinde bir arazi.
cevaplarınız için teşekkür ederim.

Odeh
01-03-2012, 20:27
Yetiştirilemez. Uğraşmaya da değmez.

Sûz-i Dilârâ
02-03-2012, 16:09
Sayın Odeh, Van'ın rakımı 1700 küsur, diğer yerlerini bilmiyorum ama Van gölünün ortasındaki Akdamar adası badem ağacı dolu. "Yetiştirilemez" derken tam olarak kastettiğiniz nedir? Ticarî değeri olmayan bir badem üretimi mi yoksa hiç mi badem olamayacağı?

Odeh
02-03-2012, 16:27
Sayın Sûz-i Dilârâ,

Konu, malûmunuz üzere "Badem Yetiştiriciliği" dolayısıyla da ticarî yetiştiricilik haliyle ön plânda. Akdamar Adası'nda ticari badem yetiştiriciliği yapılabiliyorsa sayın KONYALI42'nin arazisinde de yapılabilir, ki bu benim öğrendiklerimle örtüşmüyor.

Söylemek istediğim kısaca, "Ticarî Badem Yetiştiriciliği" yapılamaz.

Ancak sabreder, uğraşır, yılmaz ve kayıplara üzülmez ise hobi amaçlı ağaç dikip dikmemek kendi bileceği iştir...

Odeh
02-03-2012, 16:42
Ayrıca gölün, iklimin sert etkilerini nispeten de olsa yumuşatması söz konusu. Ancak bu bile yetiştirilebilir mi sorusuna evet demek için kâfi değil...

Sûz-i Dilârâ
02-03-2012, 16:58
Peki iyi ceviz yetiştirilen bir yer için iyi badem de yetişebilir denebilir mi? Veya kestane. Çünkü bizim köyde yaşlılar, meşe olan yerde kestane, ceviz ve badem gibi ağaçların da olabileceğini söylerler.

Odeh
02-03-2012, 17:17
Peki iyi ceviz yetiştirilen bir yer için iyi badem de yetişebilir denebilir mi? Veya kestane. Çünkü bizim köyde yaşlılar meşe olan yerde kestane, ceviz ve badem gibi ağaçların olabileceğini söylerler.

Bence denemez...

Kestane konusunda fikrim de bilgim de yok.

Ancak cevizin daha çetin iklim koşullarına uyum sağlayabildiğini, biliyorum. Ancak ceviz için de badem için de iklim ve râkım ne olursa olsun herşeyden önce toprak yapısı daha önemlidir. Ağır, killi, taban suyu yüksek olmamalıdır. Toprak da iyileştirilebilir, birçok yolu var. Yeter ki maddi olanaklar dahilinde olsun. ama iklim öyle mi? İklim, badem için malûm, şu don konusunda çok hassas... Çok düşük derecelere marûz kalması, hele de su yürüdükten sonra, ağacın kaybedilmesine neden olabilir.

Râkım meselesi ise bazen kafa karıştırıcı olabiliyor. Râkım arttıkça ısı düşecektir. İklimlerin etkileri daha sert olarak görülecektir. Ancak bu görecelidir. Şöyle düşünün, A arazisi güneyde, B arazisi doğuda. Ancak ikisi de 1000 mt. râkıma sahip. Bu durumda, her iki arazinin de aynı koşulları yaşamayacağı aşikârdır, değil mi? Manisa'nın 980 mt. ile Kütahya'nın, Van'ın 980.nci mt.si bir olmayacaktır.

Meşelik alanlarda hele de dokunulmamış alanlarda böcekler, nematod ve funguslar rahat vermeyecektir. Ama hepsi ile anlaşabiliriz, yeter ki toprak ve iklim izin versin...

Akdamar'daki bademler'den alınabilirse ne güzel olur. Çünkü muhtemel ki çok uzun bir zaman diliminde kim bilir nasıl değişiklikler geçirmişlerdir.

Sûz-i Dilârâ
02-03-2012, 18:18
Teşekkür ederim sayın Odeh, zaman ayırıp sorularımı cevapladınız.;)

Akdamar adasındaki bademleri içeren görüntüleri paylaşmak istedim. :cool:

Bu adanın ön tarafı, arka tarafta da bir dünya badem var.

Odeh
02-03-2012, 18:23
Bu hârika fotograflar için ben teşekkür ederim.

(Adadaki o çok değerli bademlerden tohumluk alırken yakalanırsanız azmettirici olarak beni söyleyebilirsiniz... :) )

Sûz-i Dilârâ
02-03-2012, 18:31
Bademlerden en sağlıklı çekirdek ne zaman alınır? Ona göre adaya bir tur düzenleyebilirim, torbam elimde:)

Odeh
02-03-2012, 18:52
Mâdem operasyon düzenlenecek, bence en iyi zaman Eylül'ün ikinci haftası ile sonu arası iyi bir zamanlama olabilir. Çünkü geç ısınan hava dane oluşumunu geciktirebilir...
Bir de yerden değil daldan almak daha sağlıklı olacaktır.

(Önemli Not. Ayrıca torba en az iki bademseveri memnun edecek kadar geniş olmalı...)

KONYALI42
02-03-2012, 19:41
sayın odeh cevaplarınız için teşekkür ederim. konya nın iklimi akdamar a göre sert ve soğuk 1750m rakım badem için erken don yönünden mi sıkıntı olur? bu arazinin kuzey sırt kısmında çam ormanı mevcut.

Odeh
02-03-2012, 20:06
sayın odeh cevaplarınız için teşekkür ederim. konya nın iklimi akdamar a göre sert ve soğuk 1750m rakım badem için erken don yönünden mi sıkıntı olur? bu arazinin kuzey sırt kısmında çam ormanı mevcut.

Hem erken hem de geç donlar zarar verecektir. Soğuğun beslenme, ağaç ve meyve gelişimine olumsuz etkileri ağacı zayıf kılacak, bu da hastalık ve zararlılara karşı direnç göstermesini engelleyecektir. İnsan gibi...

Akdamar çok farklı... Çünkü o ada patojen ve zararlılar açısından -bence- kesinlikle izole. Ayrıca su var, orası bir ada. Nem soğuğun etkisini bir nebze yumuşatıyor.

Siz ilçe tarımdan yardım alın bence. Bir danışmakta fayda var. Bölgeyi bilir, ona göre öneride bulunurlar.

Sûz-i Dilârâ
02-03-2012, 20:19
Mâdem operasyon düzenlenecek, bence en iyi zaman Eylül'ün ikinci haftası ile sonu arası iyi bir zamanlama olabilir. Çünkü geç ısınan hava dane oluşumunu geciktirebilir...
Bir de yerden değil daldan almak daha sağlıklı olacaktır.

(Önemli Not. Ayrıca torba en az iki bademseveri memnun edecek kadar geniş olmalı...)

Eylül çok geç:( Adaya gelenler, bademler daha minicikken bile ağaçları talan ediyorlar. Biz 19 Mayıs'ta gittiğimizde bile -o da badem diye tutturduğum için- ağaçların ulaşılamayan yüksekliklerinde o da birkaç tane bulduk. Sanırım yüksekte kalanları da martılar hallediyor. Belki minik bir fidan bulabilirim, baharda.:o:eek:

Odeh
02-03-2012, 21:16
Eylül çok geç:( Adaya gelenler, bademler daha minicikken bile ağaçları talan ediyorlar. Biz 19 Mayıs'ta gittiğimizde bile -o da badem diye tutturduğum için- ağaçların ulaşılamayan yüksekliklerinde o da birkaç tane bulduk. Sanırım yüksekte kalanları da martılar hallediyor. Belki minik bir fidan bulabilirim, baharda.:o:eek:

Kuşlar haklarını alıyordur. (Martının badem yiyeceğini sanmam)
Bir dal köklendirilebilir mi emin değilim, Halil Bey'e danışmak lâzım.

Odeh
03-03-2012, 00:27
Sayın Halil Önen gayet net.
Akdamar'ın badem tohumu anlaşılan ancak size yâr olacak gibi...

Yetişkin bir badem ağacından vakit, imkânsızlık, vs. nedenlerle tohum alma şansımız olmuyorsa sürgün alıp köklendirmek mümkün olabilir mi?<br />
<br />
Olmaz. Dipten çıkan sürgünlerden alıp başka bir yere dikseniz yetişmez. Hatta fidanın yerini değiştirseniz bile toprağı ile _ çok zor_ yetişmez. <br />
<br />
Çünkü badem kökleri toprağa bir çeşit sıvı salgılıyor ve yer değiştirdiğinde etkisi kalmıyor ve kuruyor.<br />
<br />
ek;<br />
<br />
ancak Sn. Nuri Murved' in 'Çam ağacı yer değiştirme' sistemi ile olabilir. Bu sayfada anlatılmış ve tüçrübe isteyen bir sistem. Küçük fidanlara uygulanabilir...

eşmekaya
03-03-2012, 18:16
Saf kilde ağaç yetişmez. Ancak kilin içinde bir miktar organik madde, kum, hışır ve benzeri madde varsa ve kil tabanı çok kalın değilse ağaç yetişebilir. Ancaaak, bu toprağa kil denmez; AĞIR TOPRAK denilir.

Şimdi, bana kıvırdığımı vs deme cüretini buluyorsunuz, "5 yaşında tüplü badem fidanı"ndan bahsedecek kadar konuya hakimsiniz...

Bize soru soruyorsunuz, nezaket kuralları içerisinde size yardımcı olmaya çalışıyoruz. Ama siz anlaşılmaz, tuhaf şeyler yazıyorsunuz.

Kısacası, sizin bilgiye vs ihtiyacınız yok. Siz dalaşacak, tartışacak birilerini arıyorsunuz. Burada boşuna zaman yitirmeyin, evet bu forum size hafif geliyor. Siz zaten her şeye hakimsiniz; bizim size öğreteceğimiz bir şey yok.

Hem biz kimiz ki...

Saf kilde yetişir mı diye soru sormadım.
3-5 yasinda fidan bulabileceğini fidanci söyledi.
Benim badem deneyimim yok.
Tek kızdığım sorulara anlayan da anlamayan da cvp vermesi...
Sonrada konuyu başka yönlere çekmeleri...
Ve de en önemlisi bir söylediğini digerini tutmaması... Bilene anlayan iyi niyetli olana can kurban, art niyet veya biliyormuş gibi geçinene artık siz yorum yapın

KONYALI42
03-03-2012, 18:53
merhaba arkadaşlar. bugün 15000 adet yabancı cins aşılı badem fiyatları ortalama toptan alınırsa 3tl-5tl arasında alınır. toplam 15000 adet aşılı yabancı cins badem fidanı maliyeti ortalama 45000tl tutar. yabancı cins badem fidanlarını tohumdan üretsek yani kapama badem bahçesi kuracağımız araziye 150000 adet tohumu 7*7 eksek bunları sonra yabancı cins badem aşı kalemleri ile aşı yapsak maliyeti düşürmüş oluruz. siz değerli ve tecrübeli arkadaşlarıma sorum tohumdan oluşturulacak kapama badem bahçesinde bu şekilde 15000 adet tohum ekip aşılamak mı (her yönüyle) avantaj ya da 15000 adet aşılı tüplü badem alıp ekmek mi avantaj?

özel ağaçlandırma kapsamında oluşturulacak kapama badem bahçelerinde tohumdan yetiştirip sonradan yabancı cins badem ile aşılamaya izin veriliyor mu?cevaplarınız için teşekkür ederim.

Odeh
03-03-2012, 21:13
merhaba arkadaşlar. bugün 15000 adet yabancı cins aşılı badem fiyatları ortalama toptan alınırsa 3tl-5tl arasında alınır. toplam 15000 adet aşılı yabancı cins badem fidanı maliyeti ortalama 45000tl tutar. yabancı cins badem fidanlarını tohumdan üretsek yani kapama badem bahçesi kuracağımız araziye 150000 adet tohumu 7*7 eksek bunları sonra yabancı cins badem aşı kalemleri ile aşı yapsak maliyeti düşürmüş oluruz. siz değerli ve tecrübeli arkadaşlarıma sorum tohumdan oluşturulacak kapama badem bahçesinde bu şekilde 15000 adet tohum ekip aşılamak mı (her yönüyle) avantaj ya da 15000 adet aşılı tüplü badem alıp ekmek mi avantaj?

özel ağaçlandırma kapsamında oluşturulacak kapama badem bahçelerinde tohumdan yetiştirip sonradan yabancı cins badem ile aşılamaya izin veriliyor mu?cevaplarınız için teşekkür ederim.

Özel ağaçlandırma kapsamında yalnızca tüplü fidan kullanabilirsiniz. Aksi mümkün değildir. Ayrıca devlet, fidan parasını size ödeyecek. Farklı uygulama yaparsanız hem para hem de arazinizi kaybedebilirsiniz.

Yukarıdaki planınız teorik olarak mümkün, pratikte 15 bin fidan çukurunu izlemeniz mümkün değildir. Aşıyı hiç açmayayım, bu yöntemle verimli bir iş yapamazsınız. O kadar aşıyı kim yapacak? O kadar aşıcı nerede, nasıl toplanır? kaçı tuttu kim, nasıl gözler? İmkansızdır.

yesavas
03-03-2012, 21:23
Sn Odeh olayı halletmiş:)

Hadi çukurları kazdınız diyelim onların sulamasını muntazaman yapmak gübrelemek çok zor hele ki fide halinde ihtiyacı çokken..

En iyisi fidancılardan faydalanmak..

Avanos
04-03-2012, 10:27

Sayın Konyalı42 dikim yapacağınız alan özel ağaçlandırma alanımı. Alanı kiraladınızmı?
Özel ağaçlandırma alanı ise işlemleri kafanıza göre yapamazsınız.

KONYALI42
04-03-2012, 12:27
sayın odeh ve avanos cevaplarınız için teşekkür ederim. arazi özel ağaçlandırma kapsamında kiralayacağım bir arazi fidan masrafını düşürmek için düşündüğüm bir yoldu ama yönetmeliğe aykırı olduğunu bilmiyordum. benim duyduğum bir yıl içinde gelen kontrolörler araziyi ağaçlandırılmış olarak görmek istedikleri için tohumdan fidan yetiştirmenin sakıncası olacağını düşünmemiştim.

KONYALI42
04-03-2012, 12:40
Özel ağaçlandırma kapsamında yalnızca tüplü fidan kullanabilirsiniz. Aksi mümkün değildir. Ayrıca devlet, fidan parasını size ödeyecek. Farklı uygulama yaparsanız hem para hem de arazinizi kaybedebilirsiniz.

Yukarıdaki planınız teorik olarak mümkün, pratikte 15 bin fidan çukurunu izlemeniz mümkün değildir. Aşıyı hiç açmayayım, bu yöntemle verimli bir iş yapamazsınız. O kadar aşıyı kim yapacak? O kadar aşıcı nerede, nasıl toplanır? kaçı tuttu kim, nasıl gözler? İmkansızdır.

sayın odeh. ben kredi kullanmayacağım kendi imkanlarım ile fidan alacağım devlet bana fidan parasını ödeyecek mi? öderse piyasa değerinden mi öder? özel ağaçlandırma ile devletten ne gibi destekler alabilirim? cevabınız için teşekkür ederim.

syılmaz
04-03-2012, 12:47
15.000 fidan büyük rakam hem de çok büyük, devlet desteği varken ne diye kullanmayasınız ki!

Devlet, arazi sürümü, fidan hazırlığı, dikimi, fidan parası, 3 yıllık bakım masrafları ve etrafını dikenle telle çevirmeniz için 15 yıl ödemesiz çok cazip kredi veriyor. Her sene Orman Bakanlığı'nın birim fiyat listesi yayınlanır, orda ki birim fiyatlar üzerinden ödeme yapar. Bu senenin birim fiyatları açıklandı mı bilmiyorum.

Aşağıda ki linki inceleyebilirsiniz.

Kredilendirme (http://www.agm.gov.tr/AGM/AnaSayfa/faliyetler/ozelagaclandrma/kredilendirme.aspx?sflang=tr)

Avanos
04-03-2012, 15:17
sayın odeh ve avanos cevaplarınız için teşekkür ederim. arazi özel ağaçlandırma kapsamında kiralayacağım bir arazi fidan masrafını düşürmek için düşündüğüm bir yoldu ama yönetmeliğe aykırı olduğunu bilmiyordum. benim duyduğum bir yıl içinde gelen kontrolörler araziyi ağaçlandırılmış olarak görmek istedikleri için tohumdan fidan yetiştirmenin sakıncası olacağını düşünmemiştim.

Sayın Konyalı42 yer hazineyemi ait?Hazine arazilerinin kiralaması ortalama 2-3 yıl sürüyor.Bunu atlamayın derim sakın tanıdılar var demeyin.Bu işe başlarken. 15000 ağaç için cebinizden damla sulama masrafı çıkar bakım derken ağaç başına 30kuruş verirler. Hava su bedava değil. En az 500 dekar bir arazi demek.
100000 TL damla sulaması tutar.
Cepten çıkacak para.

Odeh
04-03-2012, 16:09
sayın odeh. ben kredi kullanmayacağım kendi imkanlarım ile fidan alacağım devlet bana fidan parasını ödeyecek mi? öderse piyasa değerinden mi öder? özel ağaçlandırma ile devletten ne gibi destekler alabilirim? cevabınız için teşekkür ederim.

Sayın KONYALI42,

Sayın syılmaz yanıtı vermiş zaten, şunu ekleyebilirim, devlet, yalnız kredi faizi desteklemesi değil, sertifikalı fidanla tesis edilen meyve bahçeleri kapsamında hibe destekleme ödemesi de yapacak.

2011 için geerli yönetmelikte (http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2011/05/20110511-5.htm)
Bağ ve diğer meyve fidanları ile bahçe tesisi için Standart Fidan için 100TL/da.,
Sertifikalı Fidan için 200TL/da. hibe olmak kaydıyla destekleme ödemesi yapmakta. Ayrıca, mazot, analiz, vs. gibi konularda da ufak ufak desteklemelerin olduğunu biliyorum.

PROJE YAPIM BEDELİ, ARAZİ HAZIRLIĞI, FİDAN, DİKİM, BAKIM, İHATA kalemleri için durum şu:
Özel Ağaçlandırma Hibe ve Kredi Tahsisleri (http://web.ogm.gov.tr/birimler/merkez/agaclandirma/Dokumanlar/%C3%96zel%20A%C4%9Fa%C3%A7land%C4%B1rma%20Hibe%20v e%20Kredi%20Tahsisleri.pdf) şöyle demekte:
Ceviz, kestane, antepfıstığı, badem, harnup, defne, mahlep, kuşburnu ve benzeri gibi odun dışı orman ürünlerinden faydalanılan türler ile kavak, kızılağaç, okaliptüs ve benzeri hızlı gelişen türlerle yapılan özel ağaçlandırma ve özel imar-ihya çalışmalarında verilen krediyi ilk verildiği tarihten itibaren on beşinci yılın ekim ayı sonunda, Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankasının küçük ölçekli tarımsal işletme tanımına giren üreticilere uyguladığı kredi faizinin yedide bir (1/7) i oranındaki yıllık faiziyle birlikte ...

Yani fidan parası hibe değil, 15 yıl vadeli, faizin 1/7 kadarı ile faizlendirilmiş bir kredidir. Kullanıp kullanmamak bileceğiniz iştir.

Ancak tüm bunlar yine de tohumdan yola çıkmanıza kapı açmaz. Mümkün değildir.

Devlet fidan bedelini değerinde öder mi sorusu gayet açık, HAYIR.
Ancak bu sene bir uygulama vardı Manisa'da. Devlet fidanı ücretsiz olarak projedeki adet kadar temin edip veriyordu. Karşılığında taahhüt alıyordu, projeyi beceremezsen parasını alırım diye. Sonra bir ara iptal oldu söylentisi çıktı, ancak güncel durumu bilmiyorum. Tarım İlçe'den öğrenebilirsiniz. Orman Dairesi'de belki birşeyler söyleyebilir.

Avanos
04-03-2012, 16:47
Burda ki öncelikli sorun arazi Hazineden arazi kiralamış biri olarak daha önceki yazılarımı okuyabilrisiniz.Arazi sorunu çözmeden fidana gelmeyin.

KONYALI42
04-03-2012, 17:25
sayın avanos ve odeh verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. arazi hazineye ait kredi kullanmayı düşünmüyorum kendi imkanlarım ile kuracağım inşaallah.

sayın avanos ve odeh sizin tecrübeleriniz çok fazla 15000 adet/fidan aşılı kapama badem bahçesi kurmak aşağı yukarı her şeyi ile ortalama kaça mal olur?

kapama badem bahçesi kurarken (her şeyi ile) sırası ile takip edeceğim iş cetveli nelerdir?

iyi akşamlar.

Odeh
04-03-2012, 17:47
Özel ağaçlandırma kapsamında yapacaksanız zaten mühendisiniz size bir iş planı verecek.

Bir çırpıda yazabileceklerim aşağıda, ancak her biri bir başlık... Rakım 1000 gibiydi sizin. Meteorolojik verileri ve toprağı iyi etüt etmek lazım.

Toprak, su analizi, meteorolojik verilerin incelenmesi
Artezyen, havuz, sulama projelendirilmesi
Anaç ve türlerin seçimi
Fidan siparişi
Arazi Hazırlığı
- Varsa diri örtü temizliği
- Riperle iki yönde derin sürüm
- Büyük taşların derlenip toplanması
- Su altyapısının yapılması
- Tel çit uygulaması
Toprak Hazırlığı
- Gerekiyorsa yeşil gübre bitkileri ekimi
- Fidan çukurlarının derin açılması
- Fidan çukurları için gerekiyorsa ıslah (organik, inorganik, mikrobiyal gübreler ve mineraller ile) hazırlığı, malzeme temini
- Gerekiyorsa rüzgar kesici ağaçların dikimi
Dikim
Bakım

Bir de sizin eğim %5 gibiydi galiba. Heryerde aynı değildir belki, düz alanlarda dikimde hafif tümseğe (sırta) dikim öneririm. Su toplanmaması için.

Alanınızı ve sahanın zorluğunu bilmiyorum, arazi hazırlığınız bununla orantılı.
Fidan 3-3,5 TL civarlarındaydı. Pazarlığa tabi bir konu. Değişebilir. Damlama sulama maliyetleri ise uygulama projenize göre farklılıklar gösterebilir. Bunu siz hesaplamalısınız. Her biri için 2-3 firmadan fiyat sorabilirsiniz. Daha doğru bir bilgi almış olursunuz.

syılmaz
04-03-2012, 19:55
Sn. Konyalı42, af buyurun belki bunu söylemek bana düşmez ama kredisiz 15.000 fidan dikeceğim diyiyorsunuz ama iş programının ne olması gerektiğini soruyorsunuz. Bu durumda oldukça tecrübesiz olduğunuz bir alanda büyük sermaye gerektiren bir işe giriyorsunuz diye anlıyorum. Zarar görmemeniz için işe başlamadan önce bol tecrübe edinme fırsatı bulursunuz umarım. Yatırımcı olmak güzel birşey ama işi bilerek yapmakta önemli.

Burada öğreneceğiniz teorik bilgiler, sahada ki uygulama için yetersiz kalabilir. İşe başlamadan saha tecrübesi edinmeye çalışmanız sizin yararınıza olur.

Avanos
04-03-2012, 19:58
Sayın Konyalı42 Moralinizi bozmak istemem.01.03.2012 tarihinde bir arazi kiraladık hazineden. Müracaat tarihimiz.08.02.2009 tarihindedir. Dikimi önümüzde nisanda yapacağız. Siz düşünün gerisini fazla heveslenmediyin derim.Hatta bu kadar süre bekleyeceksiniz.Bu süre sonunda evrağınızı köye 7 gün ilan edecekler köyden biri ben yapacağım derse arazi onun olur.

Odeh
04-03-2012, 20:06
Sayın syılmaz'a ilâveten,
Profesyonel danışmanlık almak şart.
Buradaki ya da bendeki gibi bin küsür sayfalık makaleler, bilgiler, devletin eğitim bilgileri vs. mühendislere doğru, yerinde ve daha çok soruyu sormamıza yarayacak.

300-500 dekar için kredi almaksızın hakkıyla iş yapabilmek için cebinizde 3 yıl için en az 300 bin TL olmalı.

KONYALI42
04-03-2012, 20:07
sayın odeh ve avanos verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.

KONYALI42
04-03-2012, 20:10
Sayın Konyalı42 Moralinizi bozmak istemem.01.03.2012 tarihinde bir arazi kiraladık hazineden. Müracaat tarihimiz.08.02.2009 tarihindedir. Dikimi önümüzde nisanda yapacağız. Siz düşünün gerisini fazla heveslenmediyin derim.Hatta bu kadar süre bekleyeceksiniz.Bu süre sonunda evrağınızı köye 7 gün ilan edecekler köyden biri ben yapacağım derse arazi onun olur.

sayın avanos müracat ettiğim arazinin milli emlak müd. tarafından yapılması gereken bütün prosedürleri bitti dosya ankara ya gönderilecek ön izin ortalama ne kadar sürede gelir?cevabınız için teşekkür ederim.

KONYALI42
04-03-2012, 20:26
arkadaşlar acı bademe ferragnes ve ferraduel cinsi aşı yapmak için gerekli aşı kalemlerini nerelerden temin edebilirim?

Avanos
04-03-2012, 20:56
sayın avanos müracat ettiğim arazinin milli emlak müd. tarafından yapılması gereken bütün prosedürleri bitti dosya ankara ya gönderilecek ön izin ortalama ne kadar sürede gelir?cevabınız için teşekkür ederim.

Yaklaşık 1 yıl sürer.Arazi sizin köyemi ait 3 kez daha ankara gidecek her gidiş 4-6 ay arası sürüyor.Arazi sizin köye ait değilse işler bittikten sonra köye askıya çıkacak.

KONYALI42
04-03-2012, 21:00
arazi benim ikamet ettiğim yere ait. askıya çıkmayacak. ön izin süresi ortalama ne kadar vakit alır? neden ankara ya 3 kez gidip geliyor ve her seferinde ne gibi işlemler yapılıyor? en son kim imzalıyor?

Avanos
04-03-2012, 21:00
arkadaşlar acı bademe ferragnes ve ferraduel cinsi aşı yapmak için gerekli aşı kalemlerini nerelerden temin edebilirim?

Özel ağaçlandırma için aşı yapıp dikemezsiniz.Kayıtlı fidanlık kurman gerekli.

Avanos
04-03-2012, 21:10
arazi benim ikamet ettiğim yere ait. askıya çıkmayacak. ön izin süresi ortalama ne kadar vakit alır? neden ankara ya 3 kez gidip geliyor ve her seferinde ne gibi işlemler yapılıyor? en son kim imzalıyor?

Sizin Köye ait olunca da askıya çıkıyor.Ama itiraz eden olmaz: O açıdan şanslısınız.Şimdi Ankaraya gidecek inceleyecekler köye askıya gönderecekler.Bu inceleme 4-5 ay sürer. Sonra ön izin ön izinden sonra yine Ankara Müşteşar imzalıyor. Tekrar geliyor tek kişi ihaleye çıkıyor siz giriyorsunuz.Sonra tekrar Ankara bizimki 8 ay sürdü sonra kesin izin ve araziye girme.

yesavas
04-03-2012, 21:12

Aşı kalemi temin ederken verimli ağaçlardan ve mümkünse güneye bakan taraftan almaya çalışınız...

KONYALI42
04-03-2012, 21:13
sayın avanos tek kişi ihale neden ve niçin yapılıyor? ortalama 6-8 ay arasında arazi kesin teslim ediliyor? cevabınız için çok teşekkür ederim.

Avanos
04-03-2012, 22:02
sayın avanos tek kişi ihale neden ve niçin yapılıyor? ortalama 6-8 ay arasında arazi kesin teslim ediliyor? cevabınız için çok teşekkür ederim.
En son gidiş 8 ay sürdü.

Odeh
04-03-2012, 22:26
Dosyanızın ardından makul bir sure sonra özgüveni yüksek bir şekilde en üst makamlara kadar yavaslığı dile getirin. Yukarıdakiler daha ilgili...

Avanos
04-03-2012, 22:36
Dosyanızın ardından makul bir sure sonra özgüveni yüksek bir şekilde en üst makamlara kadar yavaslığı dile getirin. Yukarıdakiler daha ilgili...

En fazla evrak müsteşarda bekliyor. Sadece bir imza atacak 65 gün imzada bekledi evrak.

Avanos
04-03-2012, 22:37
Özel Agaçlandırma | 2012 (http://www.ozelagaclandirma.com/)

Tamtutulma
05-03-2012, 11:04

Sayın Konyalı42, Özel Ağaçlandırma Projeleriyle uğraşmadım, anlamam. Ancak omega aşı yapacaksınız aşı kalemi almanın tam zamanı. Aşı kalemlerini bahçesinde ferragnes-ferraduel dikili olan birisinden alabilirsiniz. Aldığınız kalemleri gazete kağıdına sarıp bir naylon torba içinde buzdolabının sebzeliğinde saklayabilirsiniz.

Eğer aşı kalemi alacak bir yer bulamazsanız fidancılara baş vurun. Tüplü fidanlardan aşı kalemi alınabilir. Ancak çıplak köklü fidanlardan aşı kalemi almayın, aşıların tutma yüzdesi düşük olur.

Ben geçen yıl ilk iş olarak 24 adet ferragnes + 6 adet ferraduel çıplak kök dikme satın alıp bahçeme diktim. İleride aşı kalemi alacağım için dikmeleri budamadım. Dikmeler hayli iri yapılıydı, aslında iri fidandansa küçük fidan her zaman daha iyidir. Tabi Bunları damızlık aşı kalemi olarak değerlendirdim. Geçen yıl omega aşı yapmadım. Haziran gün dönümünde boru aşı yaptım.

Bu yıl bir ay içinde omega aşı yapacağım.

KONYALI42
05-03-2012, 18:57
merhaba sayın tamtutulma uzun zamandır sizi aramızda göremiyorduk hoş geldiniz. tohumdan badem yetiştirmek için bu senin ürünü bademleri alıp 1-2 gün ılık suda beklettikten sonra ham toprak-gübre ve ince kum ile karıştırdığım fide torbalarına dikmek yeterli midir? tohumları çimlendirmek için önemli püf noktaları nelerdir? cevabınız için teşekkür ederim.

Çamtepe
05-03-2012, 19:05
Hanımeli Fidanlığı (http://www.hanimelifidanligi.com/badem.html)
Tohumların katlanması : Katlama materyali olarak nemli kum, talaş, perlit, vermikulit, yosun vs kullanılabilir. Çimlenmeyi kolaylaştırmak için ve embriyoda dinlenmenin kesilmesi için katlamanın yapılmasında fayda vardır. Yine katlamayla tohum kabuğunda yumuşama olayıda gerçekleşmiş olmaktadır. Badem tohumları 40-50 günlük katlama süresine ihtiyaç duyarlar.İdeal katlama sıcaklığı +2 ila + 4 derecedir.

Tamtutulma
06-03-2012, 08:02
merhaba sayın tamtutulma uzun zamandır sizi aramızda göremiyorduk hoş geldiniz. tohumdan badem yetiştirmek için bu senin ürünü bademleri alıp 1-2 gün ılık suda beklettikten sonra ham toprak-gübre ve ince kum ile karıştırdığım fide torbalarına dikmek yeterli midir? tohumları çimlendirmek için önemli püf noktaları nelerdir? cevabınız için teşekkür ederim.

Sayın Konyalı42, badem tohumu çinlendirmeyi önceki sayfalarda anlatmıştım. 5/1-7/1 oranında tuz ruhu su karışımında bademleri 1 hafta bekletip, çekirdekleri yan gelecek şekilde 2 cm kadar derine Kasım ayında dikmeniz gerekiyordu.

Şimdi Mart ayındayız, yukarıda Çamtepe de anlatmış badem tohumlarının katlanması (soğukta bekletilmesi) gerekiyor. Bu yıl artık badem dikseniz de çıkma olasılığı çok düşük.Yine denemek isterseniz deneyin, ancak çekirdeklerin yeşerme olasılığı çok düşük.

Geçende bir arkadaşım badem çekirdeklerini dikkatlice kırıp içleri mart sonu gibi diktiğini ve hepsinin de yeşerdiğini söyledi. Bunu hiç denemediğim için bir şey diyemeyeceğim. ancak denemeye değer.

Önemli not: Hangi cinsin çekirdeğini dikerseniz dikin çekirdekten çıkan badem "Adi Badem" olacak, ileride mutlaka aşılamanız gerekecek. Örneğin, "Texas çekirdeği diktim çıkanlar da Texas olur." derseniz yanılırsınız. Texas çekirdeği dikseniz de çıkan bademler adi olur. En iyisi acı badem çekirdeği dikmektir.
Dikeceğiniz çekirdekler en fazla 1 yıllık olsun, aksi halde çekirdeklerin çoğu yeşermiyor.

Saygılar.

KONYALI42
06-03-2012, 17:50
sayın tamtutulma cevabınız için teşekkür ederin. deneme amaçlı olarak 15-20 adet acı bademi mart ayı içinde sizin anlattığınız şekilde dikeceğim bakalım tutacaklar mı? bir kısmını tuz ruhu ile karışık suya bir kısmını sadece suya bir kısmını da kabuklarını çekiç ile çatlatıp sadece suya koydum 1-2 gün suda bekletip saksılara dikeceğim bakalım 3 gruptan hangileri tutacak. iyi günler.

ugurduru
07-03-2012, 15:31
Merhabalar.foruma yeni üye oldum ve bu forumun bana cok seyler öğreteceginden eminim.Sizlere nazicazne bir sorum olacak.Memleketim olan Ankara Nallıhanda badem yetiştirmek istiyoruz.Arazi sorunumuz yok.Benim öğrenmek istediğim ne tür badem ekmeliyiz.yapmış oldugum arastırmada FERRAGNES türünün verimli oldugunu okudum.Ankara bölgesinde FERRAGNES yetiştirebilirmiyim ? Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim

Avanos
07-03-2012, 18:20
Tozlayıcısı ile birlikte uygun olur. Ferragnes ana çeşit tozlayıcı olarak Ferraduel dikebilirsiniz.

Odeh
07-03-2012, 18:25
Ankara'da badem yetiştirmek o iklimde nasıl mümkün olabilir?

Forum sayfası uzun olsa da okumanızı öneririm.

ugurduru
08-03-2012, 21:42
Nası yani.Ankarada bu işi profesyonel yapamazmıyız

Odeh
08-03-2012, 22:12

Sayın ugurduru,
2 mesaj yazmışsınız, kimbilir belki de tek bir sayfa okumadan reçete istiyorsunuz. Öncelikle bu sayfaları okumanızı, profesyonelce yapacağım dediğiniz için de profesyonellerden (mühendis) yardım almanızı öneririm.

Tamtutulma
09-03-2012, 08:54

Ankara'da profesyonel badem bahçesi kurulabilir. Ancak bunun için pek çok değerlendirme gerekiyor. Çok önemli bazı verilerin yerinde olması gerekiyor; erken donlarının olmaması, toprağınızın uygunluğu, yüksekliğin uygunluğu vs gibi...

Öncelikle arazinizin yüksekliği nedir ? Şayet bilmiyorsanız "Google Earth" adlı programı çalıştırıp arazinizi bulun. Alt tarafta yüksekliği gösterir. Meterolojiden son 30 yılın değerlerini alıp inceleyin.

Sayın Odeh'e katılıyorum, öncelikle baştan başlayarak badem sayfasındaki bütün yazıları bir güzel okuyun. Göreceksiniz ki pek çok soru kendiliğinden yanıtını bulacak.

Sûz-i Dilârâ
09-03-2012, 09:23
Kuşlar haklarını alıyordur. (Martının badem yiyeceğini sanmam)

Merak edip baktım, martıların yedikleri hakkında yazanları da alttaki bağlantıya ekledim. Badem de dâhil her şeyi yiyebilirlermiş.

http://www.agaclar.net/forum/kuslar/26567.htm#post922749

Odeh
09-03-2012, 10:52
Doğrudur, madem bu kadar geniş bir mide var, neden badem de aralarında olmasın? Bu durumda kalanları da martılar kapacak.

Acaba, genç dallar alınsa, köklendirme hormonu tatbik edilse... Ne olur?

Odeh
09-03-2012, 10:56
Bir de bu kelime, badem kelimesi, TDK sözlüğünde bâde (Far. b¥de) ile aynı seslerle okunuyor. Bâde şapkalı, peki neden badem (Far. b¥d¥m) şapkasız?

Aklıma takılmış işte...

Sûz-i Dilârâ
09-03-2012, 10:57
Bilemiyorum, ben çömezim. :)

Bilen birisi cevaplarsa deneriz. Olmadı 3-5 çekirdek de buluruz herhalde. Bu başlığın müdavimi birkaç kişiyiz zaten. Herkese bir tane çekirdek. :))

Sûz-i Dilârâ
09-03-2012, 11:10
Bir de bu kelime, badem kelimesi, TDK sözlüğünde bâde (Far. b¥de) ile aynı seslerle okunuyor. Bâde şapkalı, peki neden badem (Far. b¥d¥m) şapkasız?

Aklıma takılmış işte...

Bir yerde badem kelimesinin aslının Türkçe olduğunu, Türkçeden Farsçaya geçip Farsçalaşmış şekliyle tekrar Türkçeye geçtiğini okumuştum ama nerede hatırlamıyorum. :(

Biz bademe "payam" deriz.

Kubbealtı Lûgatı'nda sizin dikkat çektiğiniz şekilde "bâdem" diye yazılmış, Farsça isim "bādām". Kelime Türkçeden de Bulgarca ve Sırpçaya geçmiş.

Devellioğlu sözlüğünde badem kelimesi geçmiyor bile :)

2004, TDK baskılı Raif Necdet Kestelli sözlüğünde de şapkasız olarak yazılmış.
:(

Tamtutulma
09-03-2012, 12:02
Acaba, genç dallar alınsa, köklendirme hormonu tatbik edilse... Ne olur?

Sayın Odeh, bizim burada Ahmet Hoca diye bir büyüğümüz var. Kendisinin badem bahçesi var. Bayağı bilgili birisi. Badem konusunda Ar-Ge çalışmaları diyebileceğimiz çalışmalar bile yapıyor. Sayın Avanos' ta Ahmet Hoca'yı çok iyi tanır. Ahmet Hoca bir görüşmemizde " Bademde çelikleme olmuyor, boşuna denemeyin. 100 Tanede 5-10 tane ancak yeşeriyor, onların da kökleri zayıf kalıyor." dedi.

Yine de vaktiniz varsa deneyin derim. Oluyorsa deneyerek görmüş oluruz. Olmuyorsa bir kez daha teyid etmiş oluruz.

Odeh
09-03-2012, 12:32
Bilgi için teşekkür ederim sayın Tamtutulma. Köklendirme konusunda hiç bir fikrim yok(tu), şimdi oldu. Konu, Akdamar Adası'ndaki bademlerden aşırabilme konusu aslında. Ancak çoğu talan edildiğinden mümkün olmuyormuş, bu vesile ile bu gelmişti aklıma son çare.

Bundan da ümidi kestik. :)

Tamtutulma
09-03-2012, 13:57
Bilgi için teşekkür ederim sayın Tamtutulma. Köklendirme konusunda hiç bir fikrim yok(tu), şimdi oldu. Konu, Akdamar Adası'ndaki bademlerden aşırabilme konusu aslında. Ancak çoğu talan edildiğinden mümkün olmuyormuş, bu vesile ile bu gelmişti aklıma son çare.

Bundan da ümidi kestik. :)

Akdamar Adası'ndaki badem ağaçları sağlıklı görünüyor. Ancak cinsi, verimi; aşılı olup olmadıkları; bu cinsin sizin oraya uyumlu olup olmadığı; erkencilik-geççilik durumu gibi pek çok soru işareti var.

İçinizi rahatlatayım; bütün yöntemler bitmedi. "Yok ille ben o ağaçlardan istiyorum." derseniz Omega Aşı için tam aşı kalemi alma zamanı.

Suz-i Dilara bir gün gider aşı kalemlerini alıp bir şekilde size ulaştırır. Aşı kalemi alınması- yerine iletilmesi ayrı bir konu. Eğer Akdamar'dan aşı alacaksanız başka bir iletide nasıl alınacağını anlatırım.