PDA

View Full Version : Badem yetiştiriciliği

Sayfalar : 1 2 3 4 5 [6] 7

Avanos
07-04-2013, 21:48
badem ağaçlarını 4x4 diksek yeterli olur mu nonperial ve texas dikmek istiyorum

Uygun olmaycağını düşünüyorum. Badem ağacı için sık bir dikim. Şimdi budayarak sorunu halledebilirsiniz ama bu seferde ağaçtaki dal sayısını azaltığınız için meyve sayınız azalır.Amaç daha çok ürün almak için sık dikiyorsunuz.Daha sonrada budama ile ağaçları küçültmeniz gerekir.

obahar
08-04-2013, 10:04
sayın avanos ben bu açıdan hiç düşünmemiştin gerçekten haklısınız sizin için uygun aralık nedir acaba?

bozkır
08-04-2013, 16:10
sayın avanos ben bu açıdan hiç düşünmemiştin gerçekten haklısınız sizin için uygun aralık nedir acaba?

Forumdaki yazışmaları incelerseniz en uygun dikim 6x6 m. Nitekim ben de 6x6 olarak Ferragnes ve Nonperial fidanları diktim.

ncp1963
08-04-2013, 20:42
Arkadaşlar,bu güzel ülkemin en güvenilir,en sağlam görünen ( isim vermemin bir anlamı yok artık ) fidancılarının birinden faturalı,sertifikalı ve ismine doğru olarak aldığım 200 adet el bademi ve 50 adet teksas bademi bugün itibariyle 3. yaşına gelip ilk meyvelerini vermeye başladı.Ne var ki,meyvelerine baktığımda gerçeği anladım ve sinirden ağlamamak için kendimi zor tuttum.200 adet el bademi zannettiklerim teksas çıktı ! ayıptır,yazıktır ..

çok üzücü..

bence hiç çekinmeden ismini verinki başkalarının canının yanmasına engel olun

Avanos
09-04-2013, 07:17

Görüşüm 6*6 şekli daha uygun görünüyor.

ejder01
10-04-2013, 08:07
2012 mayıs ayında dikmeme rağmen meyve tutmuşlar

ejder01
10-04-2013, 08:11
bahçemin en küçük bademleri onlarda meyve vermek istemişler

mıstık abey
13-04-2013, 19:46
Bende saksıda badem bahçesi rüyamı yaşamaya çalışıyorum. Tarlama ekemedim. İçimde uhde kaldı ama saksıda ki bu güzel ben onu sevdikçe oda resimde görüldüğü gibi bana gülümsüyor.
Çok mutluyum.
Ne yazık ki ben bu güzelin cinsini bilmiyorum.
Anlıyabilenlerin bu konuda cevaplarını okumaktan mutlu olacağım.
Toprak sevgi ister. Siz sevdikçe oda size güler.

Tamtutulma
15-04-2013, 10:39
Bende saksıda badem bahçesi rüyamı yaşamaya çalışıyorum. Tarlama ekemedim. İçimde uhde kaldı ama saksıda ki bu güzel ben onu sevdikçe oda resimde görüldüğü gibi bana gülümsüyor.
Çok mutluyum.
Ne yazık ki ben bu güzelin cinsini bilmiyorum.
Anlıyabilenlerin bu konuda cevaplarını okumaktan mutlu olacağım.
Toprak sevgi ister. Siz sevdikçe oda size güler.

Fotoğraftan yorum yapmak sağlıklı değil, yanılıyor olabilirim ama bana göre bademleriniz Picantili cinsi.

kilicaslan3561
16-04-2013, 15:08
Soğuk bölgelerde yetişir mi acaba? Teşekkürler.

mıstık abey
17-04-2013, 11:33
Fotoğraftan yorum yapmak sağlıklı değil, yanılıyor olabilirim ama bana göre bademleriniz Picantili cinsi.

Sayın Tamtutulma'ya bilgilendirdiği için teşekkür ederim.

Hillbilly
17-04-2013, 16:42
Soğuk bölgelerde yetişir mi acaba? Teşekkürler.

Hiç merak etmeyin yetişir yalnız dikkat etmeniz gereken ilkbahar geç donlarından etkilenmemesi için geç çiçeklenen fidan kültürlerinden seçmeniz. Böylece meyve kaybı yaşamazsınız. Gümüşhane iklimini biliyorum sanıyorum Bayburt da aynıdır. İklim özellikleri bize yakın yani. Benim bahçede Ferraduel,Ferragnes ve Tuono var. 2 yıldır gayet iyiler ve Nisan başında çiçek açıyorlar.

kilicaslan3561
18-04-2013, 08:11
Sayın Hillbilly, bilgi için çok teşekkür ederim. İyi çalışmalar.

hamitakkuyu
01-05-2013, 17:16
Bahçemin ilk meyvası

formullaone
01-05-2013, 20:58
Bahçemin ilk meyvası

Çok güzel bir görüntü,bereketli olsun.Çeşit nedir acaba? Teksas'a benzettim ama.

hamitakkuyu
01-05-2013, 22:49
teşekkür ederim 2010 dikimi ferragnes ve ferraduel sanırım resimdekide ferraduel çeşidi

formullaone
01-05-2013, 23:26
Bizim bahçemiz de 2010 açık kök dikim.Bazı ağaçlarda bu kadar meyve var ama bazılarında çok az.Yağmurlu bir mevsim geçirdiler,arılar tozlama yapamadı pek baharda.Biraz da kıra vurdu.Zaten daha ilk ürünleri.Az olması normal.

Tamtutulma
04-05-2013, 14:38
Badem ağaçları büyümüş ve bu ağaçlardan ürün elde edip,satış yapmaya başlamış olan forum üyelerine bir sorum olucak ; Bizim 250 ağaçlık bahçemiz normalde 200 nonpariel ve 50 teksas olarak dikilmişti,ancak fidanlar ismine doğru çıkmadı,50 ferragnes,50 nonpariel,150 teksas olduklarını anladık.Şu anda 3. yazlarındalar ve üzerlerinde az da olsa ürün var.Ancak önümüzde ki yıl daha fazla ürün olucaktır.

Sizce bu ağaçları aşı ile değiştirip ana çeşit olarak nonpariel ya da ferragnes mi yapmalıyım? Ya da değiştirmeyip bu şekilde mi satmaya çalışmalıyım ( 3 çeşit olarak ) ? Teksas şu anda çoğunlukta,bu çeşitte ikiz oranı yüksek,satış konusunda çok sıkıntı çeker miyim? Ya da teksas diğer çeşitlere göre daha mı ucuza gider ? İç olarak çıkartıp pazarlasam olur mu ? Ne yapmam konusunda net karar veremiyorum.Teşekkürler.

Zor bir soru sormuşsunuz, çünkü sorunuza yalnızca yanıt vermekle kalmayıp aynı zamanda sorumluluk da almış olacağız.

Benim dikmelerim de henüz küçük. Bu yıl bazılarından moral meyvesi alabileceğim ama tam anlamıyla ürüne yatmaları sanırım 3 yıl daha sürer.

Öncelikle 150 Teksas Bademini 50 Nonpareil tozlar.

50 Ferragnesi ise tozlayacak bir ürün şu an bahçenizde yok. İsterseniz mevcut ağaçlardan 10 tanesine Ferraduel; ya da Ferrastar aşılayarak 50 Ferragnes'in tozlanma sorununu da çözersiniz. Tabi bu aşılanacak 10 ağaç 50 ferragnesin aralarına eşit-dengeli bir şekilde dağılmalı.

Bahçenizin tümden çeşidini değiştirmeye kalkmak çok ciddi bir karar, doğrusu böyle bir karar vermeden önce 40 kez düşünün derim. Bizim burada Teksas ve Nonpareil dikenlerden kuşların yemişleri yediği konusunda çok şikayet geliyor. Sizin oradaki kuş zararı durumunu da düşünün öncelikle. İkiz meyve oranı badem satarken en çok baş ağrıtan konulardan birisidir.

Badem yemişlerini eline alıpta hangi çeşit olduğunu bilmek öyle herkesin harcı değildir. Çoğu kuruyemişçi bile kabuğu yumuşaksa "bu el bademi"; biraz sertse " Bu diş bademi"; çok sertse "Bu taş bademi" diye ayırt edebiliyor. Ha teksas ve Nonpareil el bademidir, Ferragnes ise diş bademi grubundandır.

Bütün bunlardan sonra karar sizin.

formullaone
05-05-2013, 16:39
Teşekkürler Sayın Tamtutulma,fikirlerinize katılıyorum.Öncelikle 50 ferragnes için teksaslardan bazılarını ferraduel tozlayıcı ile değiştiricem.Önümüzdeki bir kaç yıl içinde hangi çeşidin satışı daha kolay olursa,ona göre diğer çeşitleri de zamana yayarak değiştirebilirim.En iyisi bir kaç yıl bekleyip satış konusunda tecrübe edinmek.

Eğer,3 çeşitten de yeterli miktarda ürün alıp,satışında sıkıntı çekmezsem ( küçük bir makine alıp içini kırıpta satabilirim ) o zaman çeşit değiştirmeye de gerek kalmaz.

Diğer taraftan,sizin de bildiğiniz gibi,tek çeşitten ne kadar çok miktarda varsa,satışta o kadar kolay olur.Mesela,2 ton teksas,1 ton el bademi,1 ton ferragnesi ayrı ayrı satmak var,bir de tek çeşit 4 tonu satmak var.Bu da,çeşit değiştirmezsem ileride karşılaşabiliceğim sıkıntılardan biri gibi geliyor.Bakalım zaman neler göstericek,çok da plana gerek yok :)

mıstık abey
06-05-2013, 11:36
[QUOTE=formullaone;1148968]Badem ağaçları büyümüş ve bu ağaçlardan ürün elde edip,satış yapmaya başlamış olan forum üyelerine bir sorum olucak ; Bizim 250 ağaçlık bahçemiz normalde 200 nonpariel ve 50 teksas olarak dikilmişti,ancak fidanlar ismine doğru çıkmadı,50 ferragnes,50 nonpariel,150 teksas olduklarını anladık.Şu anda 3. yazlarındalar ve üzerlerinde az da olsa ürün var.Ancak önümüzde ki yıl daha fazla ürün olucaktır.

Sizce bu ağaçları aşı ile değiştirip ana çeşit olarak nonpariel ya da ferragnes mi yapmalıyım? Ya da değiştirmeyip bu şekilde mi satmaya çalışmalıyım ( 3 çeşit olarak ) ? Teksas şu anda çoğunlukta,bu çeşitte ikiz oranı yüksek,satış konusunda çok sıkıntı çeker miyim? Ya da teksas diğer çeşitlere göre daha mı ucuza gider ? İç olarak çıkartıp pazarlasam olur mu ? Ne yapmam konusunda net karar veremiyorum.Teşekkürler.

Yurt dışında bu işi profesyonelce yetiştirme yapanların, problemleri ne şekilde çözümlediklerini öğrenmeye çalışın. Başarınız da, şansın yeri öngörebilirliğinizle sınırlı. Eğer bahçenizle yatar kalkar, her ağacı ayrı ayrı hergün yakından incelerseniz dillerinden anlar isteklerini yerine getirirseniz onlarda size en kötü zamanlarda dahi size herkezden daha fazla gülümseyeceklerdir. İşe sadece maddesel değil felsefi olarakta bakıp hazırlanmak lazım.
Kazanmak için biraz daha zahmete girip, gıda tüzüğüne uygun pakatleyip perakendecileri, sanayi sitelerini dolaşarak kendinizin pazarlaması, üreticiden tüketiciye sloganı ile uygundur. Katma değer oluşturmadan satarsanız kötü niyetli insanların oyuncağı olabilirsiniz. Bu ara piyasaya kaçak ürün sokulduğuna dair medya haberlerinede dikkat lütfen. Üreticimiz böyle durumlar oluyor ise haksız rekabetle karşı karşıya kalacaktır.
Bu sözcükleri öğretmek amaçlı değil sadece hatırlatarak, büyük emekler sarfeden üreticinin zarar görmesini arzu etmediğim için sıraladım.
Başarılarınızın devamlı olmasını dilerim.

Avanos
07-05-2013, 12:40
Sayın Hamit bey Maşallah sizin ağaçlar baya hoş ben tavşan zararlısına ilk dikimde yakalandığımdan dolayı baya yavaş geliyor.Tavşanın kemirmediği çok az sayıdaki 30-40 ağaç sizinki gibi diğerleri 2 yaş geriden geliyor.Allah emeklerimizi zayi etmesin.

hamitakkuyu
07-05-2013, 20:23
Sayın Hamit bey Maşallah sizin ağaçlar baya hoş ben tavşan zararlısına ilk dikimde yakalandığımdan dolayı baya yavaş geliyor.Tavşanın kemirmediği çok az sayıdaki 30-40 ağaç sizinki gibi diğerleri 2 yaş geriden geliyor.Allah emeklerimizi zayi etmesin.

Teşekkür ederim.cümlemizin emekleri zayi olmaz inşallah.ilk yıl dolunun yaptıgı yaraların izi hala var.anadalı kırdı ve budama şeklimizi değiştirmek zorunda kaldık.bu yılın verimi ise her ağaçta ortalama 3-4 kilo var sanırım.

hamitakkuyu
07-05-2013, 20:26
ferragnes ve ferraduel

07antalya07
17-05-2013, 16:28
Merhabalar
Antalya / Korkuteli /Çomaklı kasabasında yaklaşık 2 dönüm arsam var arazinin tam ortasında bir evim mevcut ağaç yetiştirmeyi çok seviyorum fakat işlerim nedeniyle çok fazlada ilgilenemiyorum ne diktiysem bakımsızlıktan büyümedi veya tutmadı.Araştırmalarım sonucu bademin fazla bakım ve maliyeti olmadan yetiştirebileceğini sizler sayesinde öğrendim badem yetiştirmek istiyorum eğimli,killi,taşlı bir arazi etrafımda badem bahçeleri var fakat %90 bakımsız veya badem bahçeleri bozularak ceviz ağacına dönülmüş hangi tür dikmeliyim.

yolgezer2001
17-05-2013, 23:14
çomaklının kışı serttir bademler genel olarak kış soğugundan -25 e kadar zarar görmez ama ilkbahar erken donları badem için en zararlı dönemdir (çomaklıda bu mevcut) bu nedenle geç çiçeklenen çeşit seçmelisiniz benim önerim Bertina, Texas, Ve Ferragnes dir

gencergencer_15
31-05-2013, 14:54
merhaba arkadaşlar nasılsınız bende sizlerin arasına ketıldım sizlerde kabul ederseniz güzel bir bilgi paylaşımı yaparız ve sorularımız asorma fırsatı buluruz uyarsa herkese merhaba

gencergencer_15
31-05-2013, 15:00
benimde başımdan baya uzun ve meşekkatlu bir süreç geçti bedem konusu kolaygibi görünsede yaşayınca ögrenilmiyor buda bazen zaman bazende para kaybıyla oluyor para kaybı telafi ediliyor belkide ama zaman kesinlikle telefisi yok ben yanlış ağaç diktim veya odgu adına yanlış agaca verdiler 3 yılım kayboldu ama allaha havale edyorum vede ettim neyse ferakneslerden aşı alarak deyiik türleri hep aşıladım bu sene vermeye başladılar aşı aldıgım bahçemde sorun yok bu sene maşallah gözden sakındım toplam 800 agacım var bakalım ne olur ne kalır konuşmak isteyen olursa bana yaza biilir

bulgur
31-05-2013, 22:53
beyler badem işinde para var mıdır ben yatırım yapmak istiyorum

İçinde 234 adet yetişmiş badem 15 armut, erik, incir fidanı bulunan şehir 6400 metrekare ve fiyatı 27.000tl sizce uygun mu bu ilan

ugurhakan71
04-06-2013, 13:53
Kıymetli ağaç dostları formu baştan sona iki kez okudum. Ceviz başlığındada belirttim. Maddi imkanım kısıtlı olduğu için bölgemizde mevcut olan verimli ve su imkanı olan 1000m rakımlı güney cepheli 54 dekar toprak yapısı badem ve cevize uygun(iklim ?) hazine arazisini kiralamak için yaklaşık 1 yıl önce milli emlak müdürlüğüne baş vurdum. Bu arada Özel Ağaçlandırma yönetmeliği değişti kiralama için maliye yetkilileri (Ankara) yeni bir Mili Emlak Tebliği beklediklerini, tebliğden sora kiralama işlerinin başlayacağını söylediler. Konuyla ilgili malumatı olan varsa ve paylaşırsa sevinirim sayğılar.

ugurhakan71
04-06-2013, 14:05
Ayrıca kendilerinden cesaret bilgi ve doğa sevgisi kazandığım Sn, rice-com,Avanos,formulaone,tamtutulma,Suz-i Dilara,odeh,Samsunlu55,nogoifatih,gencer15 ve adını sayamadığım arkadaşlarımıza katkılarından dolayı çok teşekkür ederim.

burjuva1981
06-06-2013, 22:59
bu yılın en iyi badem fotosu olarak hamit abimin fotosunu öneriyorum

hamitakkuyu
07-06-2013, 13:00
burjuva1981 kardeşim beğendiğin için çok teşekkür ederim.emek veren bütün arkadaşların emekleri boşa gitmez inşallah.

gencergencer_15
18-06-2013, 20:09
sayın agaç sevdıları bena yardım ediniz benim ağaclar gök ruma yapıyor dalının bir tarafı yeşil diyer tarafları **** arada dallarda kuruma oldu birde meyvalar sararıp dölmeler oldu artık olmuyor bu kurumaya ne yapmalıyım lütfen bilen varsa bana yazsın saygılar

bora_1980
20-06-2013, 18:08
beyler badem işinde para var mıdır ben yatırım yapmak istiyorum

İçinde 234 adet yetişmiş badem 15 armut, erik, incir fidanı bulunan şehir 6400 metrekare ve fiyatı 27.000tl sizce uygun mu bu ilan
Arazinin hangi şehirde olduğunu söylersen fikir verebilirim. Örneğin Datça'da içinde 40 ağaç bulunan, düzgün ve yeri iyi yani yolu falan olan bir bademliğin dönüm fiyatı 30-40 bin lira. Senin dediğin yerde 27 bin TL dönüm fiyatı mı? Bir de verim konusu önemli Datça'da bir dönüm iyi bir bademlikten yılda 200 kg. iç badem alınabiliyor.

hamitakkuyu
20-06-2013, 22:03
Selam badem dostları benim bademler'imin de başına böyle bir hastalık geldi.tek tarafı (doğu) bu durumda.yaprak biti mevcuttu zirai ilaç attım ama yarıyarıya azaldı bitler.2.sorun ağaçların 3 tanesinde yine tek tarafında kuruma oldu dal yeşil ama yapraklar sararmadan kurudular.geçen senede 1 ağaçta aynı durum mevcuttu kışın kurtaramadım kurudu ve kesmek zorunda kaldım.bu konuda bilgisi olan arkadaşlardan yardım bekliyorum.

Tamtutulma
21-06-2013, 08:07
Selam badem dostları benim bademler'imin de başına böyle bir hastalık geldi.tek tarafı (doğu) bu durumda.yaprak biti mevcuttu zirai ilaç attım ama yarıyarıya azaldı bitler.2.sorun ağaçların 3 tanesinde yine tek tarafında kuruma oldu dal yeşil ama yapraklar sararmadan kurudular.geçen senede 1 ağaçta aynı durum mevcuttu kışın kurtaramadım kurudu ve kesmek zorunda kaldım.bu konuda bilgisi olan arkadaşlardan yardım bekliyorum.

Kurumayı bilemeyeceğim, bir kaç dal kesip bir ziraat mühendisine gösterin.

Yaprak biti için 20 lt suya

1 kg soğan (doğrayın)
1 kg sarımsak (doğrayın)
2 su bardağı ayçiçek yağı
2 su bardağı sıvı savun-arap sabunu; ya da bulaşık deterjanını karıştırın.

Güneşin altında damacananın ağzı kapalı olarak bir kaç gün bekletin. Süzgeçle süzün ve gerekirse ( tulumba yoğunluk nedeniyle püskürtmezse) biraz su katıp yaprak biti olan ağaçlarınıza vurun. Yaprak bitleri özellikle yaprak altlarında olduğu için yaprakların altlarına ilacın değmiş olmasına dikkat edin.

2-3 gün sonra ağaçlarınızı denetleyin, yaprak biti varsa yine vurun. Doğal bir ilaç olduğu için ne ağaca; ne de başka bir canlıya zararı olmayacaktır.

ejder01
21-06-2013, 11:58

Sayın Hamitakkuyu bu konuda bilgi alımınızda burda paylaşırsanız sevinirim

itug
23-06-2013, 15:22
Herkese iyi günler ağaç dostları.

Tarlamızda ağaç yetiştirme düşüncesi ile araştırmalara başlamamızın ardından bu site ile karşılaştım. Bu konuya yazılmış olan hemen hemen tüm yorumları okumaya çalıştım, bayağıda bilgi depolaması yaptım.

Yaptığım araştırmalar sırasında çok güzel veri tabanlarına rastladım bunlardan birtanesini sizinle paylaşmak istedim.

Accessions | SAFENUT DB (http://safenut.casaccia.enea.it/db/accessions)

Yukarıda linkini verdiğim siteden badem türleri ile ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz. Site dili ingilizcedir.

itug
23-06-2013, 16:18
Anadolu Üniversitesi Turizm ve Otel işletmeciliğinden mezun olmamın ardından 1 senede yurd dışı macerasının ardından köyüme döndüm.

Köyde bulunan boş araziyi değerlendirmek için araştırmalara başladım. Görüşler ağaç dikimi üzerinde yoğunlaşınca bölgedede badem yetiştirilip güzel kazançlar elde edilebildiğini öğrenince BADEM ekelebileceğini düşündüm. Bu yörede büyük oranda Çağla Badem yetiştirilmekte.

Bulunduğumuz mevki Mersin ilinin Silifke ilçesinin Işıklı Köyü

Tarlanın google earthten görünümü
Bölgenin yükseltisini bilmiyorum google earthten baktığımda 55 - 65 m civarı gözükmekte denize mesafe ise göz kararı 3 4 km civarında zaman zaman şiddetli rüzgarlara maruz kalan bir yer. Annemden aldığım bilgiye görede bölgede don olayı görülmüyormuş.

http://i44.tinypic.com/33xird2.jpg

Toprak analiz sonucunu tarım mühendisi yorumladı fakat yorum bilgilendirmeden çok "ne ekersen ek" der gibiydi. elime tutşturdukları yoruma tekrar okuyup 1 2 dakika konuştu hepsi bu.

http://i43.tinypic.com/2rdz0pd.jpg

Toprak analiz yorumuda Badem gözükmemekte ama onunda olacağını tahmin etmekteyim

http://i42.tinypic.com/2l89d09.jpg

Bademle ilgili elime geçen şeyleri okudum ve okumaya hala devam etmekteyim. Badem türleri yetiştirlmesi tüplü fidan, açık köklü fidan, anaç cins seçimi vesaire derken kafam bayağı bir karıştı.

Aklıma takılansa Datça mevkiinde yetiştirilen Nurlu Bademi ve Ak Badem türleri. Bu türler bizim tarlamızda yetişirmi diye düşünmekteyim.

Don olmadığı için en erken olan ve lezzeti güzel olan türleri ekmek istiyoruz.

Çağla badem yetiştiren bahçeleri gezip onlardan fikir almak istiyoruz.

Yardımlarınızı ve görüşlerinizi paylaşırsanız çok seviniriz.

;) :rolleyes:

itug
23-06-2013, 21:47
Badem ile ilgili başka bir veri tabanı

Accessions - eualmonddb: The European Prunus Database for Almond Genetic Resources (http://www.bordeaux.inra.fr/eualmonddb/accession)

esesbar
24-06-2013, 12:26
merhaba arkadaşlar.aranıza yeni katıldım.bende 5 yıldır badem işiyle uğraşıyorum.ancak hiç ürün alamadım. bu sene bademler gayet güzeldi ancak bir haftadır sararıp dökülmeye başladı.sizce sebebi ne olabilir. bilen arkadaşlar cevaplarsa sevinirim. teşekkürler şimdiden

yolgezer2001
24-06-2013, 12:34
Herkese iyi günler ağaç dostları.

Tarlamızda ağaç yetiştirme düşüncesi ile araştırmalara başlamamızın ardından bu site ile karşılaştım. Bu konuya yazılmış olan hemen hemen tüm yorumları okumaya çalıştım, bayağıda bilgi depolaması yaptım.

Yaptığım araştırmalar sırasında çok güzel veri tabanlarına rastladım bunlardan birtanesini sizinle paylaşmak istedim.

Accessions | SAFENUT DB (http://safenut.casaccia.enea.it/db/accessions)

Yukarıda linkini verdiğim siteden badem türleri ile ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz. Site dili ingilizcedir.

eğer bu seviyede bu iklimde bi arazin varsa bence bademle uğraşma derim pikan cevizini öneririm. iklim isteğini karşılıyorsun toprak isteginide karşılarsa bademden çok daha karlı bi yatırım yapmış olursunuz.

itug
24-06-2013, 14:46
ceviz için yükseltinin fazla olması gerektiğini ve soğuklamaya ihtiyacı olduğunu okumuştum.

burada don olayı olmuyor, yükseltide 40 -80 m aralığında.

çevremizde çağla bahçeleri mevcut, iyi kazançları olduğunuda duyduk

yolgezer2001
24-06-2013, 16:17
ceviz için yükseltinin fazla olması gerektiğini ve soğuklamaya ihtiyacı olduğunu okumuştum.

burada don olayı olmuyor, yükseltide 40 -80 m aralığında.

çevremizde çağla bahçeleri mevcut, iyi kazançları olduğunuda duyduk

ceviz degil bak pikan cevizi
arasındaki fark çok bi araştır derim

cemilahmet
25-06-2013, 19:08
dostum yazınızı okudum ve çok memnun oldum. sormak ve öğrenmek istediğim konu şu olacak size.
mesela örneklerle açalım konuyu. anacını bilemiyoruz.ancak aşılanmış hali ferragnes olsun ve bu ferragnes agacının baden çekirdeğinden dikim yaparsak.a)çıkan filiz ferragnes mi olur yoksa b)anacını bilemediğimiz cins mi olur. tesekkür ederim.

cemilahmet
25-06-2013, 19:19
benim de 800 adem ağacım var.250 si 7 yaşına girdi.diğerleride 5 yaşına girdiler.daha önceleri hiç sulanmıyordu. bu yıl sulamaya başladım.evvelki sene 20 kg kadar ürün almıştım. geçen yıl hiç ürün olmadı. bu yıl ise sanırım 100 kg kadar olacak.bundan sonraki yıllar için birazcık ümitliyim.artık damlama sulamaya geçtim ve 15 günde bir suluyorum.bu yıl hiç gübre atamadım. önümüzdeki yıl artık tam anlamı ile su ve gübre ile takfiye yapmayı düşünüyorum
benim agaçlarda fazla bir sorun yok şimdilik.bilgilerimi sizinle paylaşırım.siz de neler yaptıgınızı bana açıklarsanız size yardımcı olmaya çalışırım.

itug
25-06-2013, 19:31
ceviz degil bak pikan cevizi
arasındaki fark çok bi araştır derim

Dostum Pikan Cevizini araştırdım; bakımının çok zor olduğunu 10 yaşına kadar 8 10 kg ürün verdiğini 10 yaşından sonrada 1 yıl ürün verip diğer yıl ürün vermediğini öğrendim.

------------

Çağla üretmek için türler hakkında hemen hemen hiç kimsenin bilgisi yok.

ceviz.com.tr den kitap satın aldım adamlar koca kitap yazmış ama ne bilgi veriyor nede yardım ediyor.

kemalcucetarim.com u aradım ak badem fidanlarının olduğunu söylüyor, bu bademin tozlayıcısı nedir diyorum, bu badem kendi kendine tozlanıyor diyor, halbuki tozlayıcısı 48-1 48-3 48-4 48-5

bu işe girişecek olanlar kesinlikle ve kesinlikle fidancının dediğini 2 defa 3 defa düşünün. ne doğru bilgi veriyorlar nede bilene yönlendiriyorlar. insanlık ölmüş.

-------------

badem ile ilgili yazılmış çok güzel bir makale
buyrun
http://www.tarimcionline.com/teknik-bilgiler/bademyetistiriciligi
Badem Yetiştiriciliği - Tarımsal Yetiştiricilik (http://www.cankiritarim.gov.tr/site/yetistiricilik/message2.asp?no=48)

Tamtutulma
26-06-2013, 08:02
d
mesela örneklerle açalım konuyu. anacını bilemiyoruz.ancak aşılanmış hali ferragnes olsun ve bu ferragnes agacının baden çekirdeğinden dikim yaparsak.a)çıkan filiz ferragnes mi olur yoksa b)anacını bilemediğimiz cins mi olur. tesekkür ederim.

Ferragnes'den aldığınız badem çekirdeğinden çıkan fide Ferragnes olmaz; adi badem olur. Büyüdüğünde aşılamanız gerekir.

Tamtutulma
26-06-2013, 08:12
benim de 800 adem ağacım var.250 si 7 yaşına girdi.diğerleride 5 yaşına girdiler.daha önceleri hiç sulanmıyordu. bu yıl sulamaya başladım.evvelki sene 20 kg kadar ürün almıştım. geçen yıl hiç ürün olmadı. bu yıl ise sanırım 100 kg kadar olacak.bundan sonraki yıllar için birazcık ümitliyim.artık damlama sulamaya geçtim ve 15 günde bir suluyorum.bu yıl hiç gübre atamadım. önümüzdeki yıl artık tam anlamı ile su ve gübre ile takfiye yapmayı düşünüyorum
benim agaçlarda fazla bir sorun yok şimdilik.bilgilerimi sizinle paylaşırım.siz de neler yaptıgınızı bana açıklarsanız size yardımcı olmaya çalışırım.

Ağaçların yaşlarına göre aldığınız ürün çok az.

Bunun bir kaç nedeni olabilir. Ancak en ciddi görülen sorun tozlama.

Öncelikle ağaçlarınızın tozlayıcıları var mı ? Eğer yoksa 4 ana cins, 1 tozlayıcı şeklinde cins değişikliği yapınız.

Bahçenize ilkbaharda mutlaka en az 4-5 kovan arı koyunuz.

Budama doğru şekilde yapılıyor mu ?

Ağaç dipleri çapalanıyor mu ?

Yeterli suyunuz varsa haftada bir sulayın, her ağaca 50 litre kadar su verin.
Gübrelemeyi ihmal etmeyin. Damlama sistemine sıvı gübre katarak zahmetsizce gübreleme yapmış olursunuz. Ben kimyasal gübreleri sevmiyorum, organik gübre kullanın derim. Ancak yanmış ahır gübresi; ya da güvercin gübresini doğru oranlarda vermenizi öneririm. 5 Yaşındaki bir badem ağacına taç düşümüne gelecek şekilde 300-500 gram güvercin gübresi verebilirsiniz. Gübreyi verdikten sonra sulama yapmalısınız ki gübre köklere inebilsin. Ayrıca güvercin gübresi 2 yılda bir kez verilmelidir.

Mutlaka toprak analizi yaptırın.

misler42
28-06-2013, 10:24
Tamtutulma, haftada 50 lt lik sulama kaç hafta yapılmalı?50 lt su fazla değil mi?Sulama programınızla ilgili bilgi verebilir misiniz?Fidanlarınızı ilk diktiğiniz yıllarda nasıl bir sulama programı takip ettiniz?Fidanlara dikim anında alt toprak ile karıştırılan gübre dışında ne zaman ve nasıl bir gübreleme yöntemi takip ettiniz.Saygılar

Tamtutulma
28-06-2013, 14:49
cemilahmet Bey'in ağaçları 5 ve 7 yaşında imiş. Bu ağaçların artık tam verime yatma zamanı olduğu yaşlarından anlaşılıyor. Ancak ağaçlarda bir sorun olmalı ki ürün verimi çok düşük. Bu nedenle sulama olayına biraz önem vermek gerekiyor. 5- 7 Yaşındaki bir ağaca Haftada 50 litre su çok gelmez.

Türkiye'de henüz yapılmış düzgün, sağlıklı bir badem sulama programı yok.
İçanadolu iklimine göre kendi yaptığım ve sonuçlarını iyi bulduğum sulama takvimini yazayım:

1-2 Yaşındaki dikmelere (Dikmelerin dikildiği yıl ) olanağınız varsa haftada 1; ya da 2 kez 5'er litre su verin. Dikmelerin çok daha iyi geliştiğini göreceksiniz.

3 Yaşındaki dikmelere haftada bir 10 litre;

4 Yaşındakilere haftada bir 15-20 litre

5 yaş ve üzerindekilere haftada bir; ya da 2 haftada bir 50'şer litre su verin.

7 Ve üzeri yaşlardaki ağaçlara haftada bir; ya da 2 haftada bir 100'er litre su verin.

Sulamalara iklim; ve yağışa göre başlanmalıdır. Ben 1 Haziran'da sulamaya başlayıp 30 Ağustos'da son sulamamı yapıp damla sulamayı topluyorum. Bu tarihten sonra sulama yapılırsa kışın dikmelerinizde donmalar görülebilir.

Sulama olayları tarlanızın, eğimi, toprak yapısı, toprağınızın su tutma kapasitesi, bakı açısı, rüzgar durumu, taban suyu gibi pek çok nedenlerle değişiklik gösterebilir.

Dikmeler çıplak köklü ise ilk dikim yılında gübre vermeyin. Kökleri yakarak dikmeyi kurutabilirsiniz.Ertesi yıl ilkbaharda verebilirsiniz. Ancak sulama öncesi oranını abartmadan ayda 1; ya da 2 kez yaprak gübresi verebilirsiniz. Toğrağınız dinlenmiş ve kaliteli bir topraksa buna da gerek kalmaz.

Şayet tüplü fidan diktiyseniz, sonbaharda yanmış pellet tavuk gübresi; ya da güvercin gübresinden 100 gram verin. Dikme gövdesine değmeyecek şekilde toprağa gübreyi karıştırıp üzerini örtün. Sonbahar ve ilkbahar yağmurlarıyla köklere inen gübre dikmelerinizin canlanır canlanmaz hızla büyümesini sağlayacaktır.

itug
05-07-2013, 01:02
Erkencil badem fidanı bulabileceğimiz bir yer varmıdıracaba?

takribi 500 fidan almayı düşünüyoruz.

misler42
09-07-2013, 17:35
TAMTUTULMA,Bahçe tesisi hususunda benim gibi yeni olanlar için verdiğiniz bilgi ve sahip olduğunuz tecrübeleri burada içtenlikle paylaşmanız inanın hem çok güzel hem de çok değerli.Malumunuz Tarım Müdürlüklerinin durumu belli.

misler42
09-07-2013, 17:49
Bahçe tesis ederken,
1.Seçilen çeşidin anacı klasik anaç mı? Yoksa klon anaç mı olmalı?
2.Seçilen çeşit ve anaç türüne göre dikim aralıkları ne kadar olmalı?Klasik anaç 4*4veya 5*4 dikilebilir mi?
3.Tüplü fidanı dikmek için kasım ayını beklemeye gerek var mı?Eylül ayında da tüplü fidan dikilebilir mi?

yolgezer2001
09-07-2013, 20:12
Erkencil badem fidanı bulabileceğimiz bir yer varmıdıracaba?

takribi 500 fidan almayı düşünüyoruz.

siz hangi cinsi ve hangi tozlayıcıyı dikeceginize karar verdiyserniz fidan her yerden bulunur

yolgezer2001
09-07-2013, 20:17
Bahçe tesis ederken,
1.Seçilen çeşidin anacı klasik anaç mı? Yoksa klon anaç mı olmalı?
2.Seçilen çeşit ve anaç türüne göre dikim aralıkları ne kadar olmalı?Klasik anaç 4*4veya 5*4 dikilebilir mi?
3.Tüplü fidanı dikmek için kasım ayını beklemeye gerek var mı?Eylül ayında da tüplü fidan dikilebilir mi?

1 sorunuzu tam anlayamadım ancak anaç bölgeye uyumlu verimli bi tür olmalı üzerine istediginiz cinsi aşılayabilirsiniz
2 dikim konusunda en yaygın olanı 6*6 ancak 6*3 benim dikimim
3 tüplü fidanı 365 gün dikebilirsiniz

itug
09-07-2013, 23:20
siz hangi cinsi ve hangi tozlayıcıyı dikeceginize karar verdiyserniz fidan her yerden bulunur

biz bademi turfanda olarak satmayı düşünüyoruz. birçok kişiye sordum erkencil hakkında bilgi çok az.

sizin bildiğiniz türler var ise paylaşırsanız çok sevinirim.

misler42
10-07-2013, 01:36
1 sorunuzu tam anlayamadım ancak anaç bölgeye uyumlu verimli bi tür olmalı üzerine istediginiz cinsi aşılayabilirsiniz
2 dikim konusunda en yaygın olanı 6*6 ancak 6*3 benim dikimim
3 tüplü fidanı 365 gün dikebilirsiniz

Anaç, tohumdan yetişme klasik anaç mı ?Yoksa klon(garnem.gf 677) anaç mı?
Tüplü fidan dikimini Eylül gibi yapsak kışın başına kadar bakımı çok hassas mı?Yoksa can suyundan sonra kendi haline bırakılmalı mı?Siz tüplü fidanı hangi ayda diktiniz?

yolgezer2001
10-07-2013, 22:30
biz bademi turfanda olarak satmayı düşünüyoruz. birçok kişiye sordum erkencil hakkında bilgi çok az.

sizin bildiğiniz türler var ise paylaşırsanız çok sevinirim.

ben el diş bademi dedigimiz ince kabukluları biliyorum ve bahçem bunlardan oluştu sizin dediginiz nurlu badem (datca bademi) **** ak badem googlede ararsanız satış yapan firmalara ulaşabilirsiniz.

Anaç, tohumdan yetişme klasik anaç mı ?Yoksa klon(garnem.gf 677) anaç mı?
Tüplü fidan dikimini Eylül gibi yapsak kışın başına kadar bakımı çok hassas mı?Yoksa can suyundan sonra kendi haline bırakılmalı mı?Siz tüplü fidanı hangi ayda diktiniz?
anaç hakkında aşırı bilgim yok bizde satıcıdan alıp diktik ben ocak ve mart aylarında diktim can suyunu verdim hazirandan itibaren haftalık sulama devam ediyor diktikten sonra can suyu vermeniz yeterli bi sonraki yaz a kadar başka bişey istemez (can suyu verilmeden ve verildikten 1 hafta sonra ağaç diplerini güzelce çiğneyin.)

gencergencer_15
22-07-2013, 15:58
merhaba ağaç sevdalıları benim bu sene bademlerimde kurt var iç kurdu sanırım iç kurdu ilacı kulanmam lazımmış kullanmadım vede meyvalar yarısı kurtlu sararıp dökülüyorlar bu iç kurdu ilacına bahar ilk ağacın uyanmasından sonra nasıl bir ilaçlama yapmalıyım bana bu konuda yardım yaparsanız sevinirim ziraatçıya sordum bizim yörede meyva olmadığı için genel deneme yanılma usuluyla öğreniyoruz ama bu sene çanım yandı onca meyva kutrlu ekonamik deyil yani anlayacağınız ağaçlar tam verim yıllarına girdiler 6 yaşındalar 7 ye gidecekler ve hala öğreniyoruz vede bitmeyecek hangi ilacı ve ne sıklıkla yapacağım ilgili arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim

hamitakkuyu
23-07-2013, 09:53
BADEM İLAÇLAMASI

1--Pembe tomurcuk dönemi
Çiçekler patlamadan patlamak üzereyken kullanılacak ilaç
---Bakıroksiclorür WP 100lt suya 400 gram atılacak
Bununla beraber Delthametrin EC 100 lt suya 725gr (böcek ilacı)

2---Çiçekler açınca monilya için,
---Tebsconazole WP %25 100 lt suya 60 gram
--- Capton %50 WP 100 Lt suya 300 Gram
1.sefer çiçeklerin %10’u açınca atılacak
2.sefer %100 açtığında

3--- çil ilacı
Çağla dönemi (kırktan çıkınca,Zeytin büyüklüğünde olursa)
---Chlorothalonil SC 100lt suya /200 gram
---Capton 100 lt suya 300 gr
++ böcek ilacı impartuar
4--- Hasat sonrası
Çinko+Bor beraber ikisinide ihtiva eder bir yaprak gübresi
5---fidan dip kurdu olursa
---Colipso

6---Sonbaharda Koruyucu olarak
---Bakıroksiclorür
100Lt suya 800 Gram
1 Tona 8 kğ

misler42
25-07-2013, 01:56
Hamit Akkuyu,bu reçete güzel bir kaynak.Ama,verilen ölçü acaba kaç tane ağaç için uygulanacak.324 ağacınız için bu ölçüyü kullanacak mısınız?Bir ağaç için ortalama şu kadar lt kullanılmalı bilgisini paylaşabilir misiniz?

gencergencer_15
25-07-2013, 08:36
Hmit beycigim sizlere çok teşekkürler 1 ci ilaçlamada Bakıroksiclorür WP 100lt suya 400 gram atılacak demişsiniz bununla beraber Delthametrin EC 100 lt suya 725gr (böcek ilacı) bunları aynı gün içindemi yapacağım yani beraber den ben bunumu anlamalıyım yoksa 1 gün araylamı yapayım yoksa aynı anda karışımlamı atacağım tek seferde farklı ilaçları karıştırma sıkıntısı olma endişesi yaşadım
genel olarak 2 3 ilaçlamalardada var bu anlayış lütfen birazdaha bizim anlayacağımız seviyeye inerseniz çok memlun olurum artık sütten yanan agız suyuda üflüyor lütfen hoş görün beni

gencergencer_15
25-07-2013, 08:48
hamit bey ben burdurdayım devlet dairesinde çalışıyorum sakıncası yoksa sizlen tanışmak isterim sizin bilginez yeterli durumda bizler eksiğiz bu konularda sizin alacağınız bir bilgi yok ama bizler sizden çok şeyler öğreneceğiz bilgileriniz için teşekkürler

hamitakkuyu
25-07-2013, 09:31
Merhaba arkadaşlar,
bu reçete daha önce malatyada çalışmış bir ziraat mühendisi arkadaştan aldım.bende ilk defa kullanacağım.bu yıl şehir dışında olduğum için gerekli bakımları yapamadım bazı sorunlar yaşadım.sayın misler42 ölçüyü ilaçları satın aldığın yerden alabilirsin.sayın gencergencer15 arkadaşım karışımla ilgili satın aldığın veya il veya ilçe tarım müdürlüklerinde hangi ilacın beraber kullanacağını söylerler.ayrıca sizinle tanışmayı bende isterim.ama sandığınız kadar bilgi sahibi değilim siz değerli arkadaşlardan edindiğim bilgi o kadar. 0543 616 99 80

misler42
27-07-2013, 03:58
Hamit bey, özelden size mesaj göndermiştim.Herhalde fark etmediniz.

yolgezer2001
30-07-2013, 10:15
Güncel Badem Kg fiyatları ne durumda bilgisi olan varmı ?

obahar
01-08-2013, 13:36
Arkadaşlar 1450 rakımda kış ayında 2 ay kar altında kalan bi tarlam var. Badem ağacı dikmek istiyorum hangi türleri önerirsiniz?

stalin
09-08-2013, 23:10
merhaba arkadaşlar formda ve bademcılık işinde yenıyım hatalarım için şimdiden özür dilerim ben badem bahçesi kurmak istiyorum afyon dazkırıda rakım 600-650 cıvarında sulama problemi yok henuz analız yaptırmadım topraga sızlerden bırazbılgı almak ıstıyorum arazım 10 dönüm cıvarında bilgi veren olursa sevınırım

ömür-uşak
10-08-2013, 21:17
Arkadaşlar merhaba bu gün 20 dekar arazime badem dikmek için çukurları açtırdım.5x5 m ara ile ferragnes ve ferradual çeşitlerini dikeceğim.Ağaç sıraları 15 ağaca 47 ağaç düşüyor.Bahçe hafif eğimli güneye bakıyor.Uzun kenarı doğu kısa kenarı güney.700 ağaç alıyor.Diğer baçede çok yakın orada 300 vişne 140 ceviz var iki bahçe arası 70 m.Tek bahçeden ikiside sulanabilecek az da olsa.Sizlerden ricam tozlama konusunda ağaçlar nasıl yerleştireyim.Hangi cinsten kaç tane alayım.Tecrübeli arkadaşların yorumlarını bekliyorum.İşlerinizde kolaylıklar dilerim.

stalin
11-08-2013, 00:29
sayın ömür uşak uşagın neresindensiniz bende afyonda bu işi yapmak istiyorum ama konu ıle ılgılı bılgım yok gelıp bahçenızı görüp bılgı almak ısterım sızden 600 agaç dıkdıgınıze göre konu ıle ılgılı bılgı sahıbısınız eger uygun görürsenız.

ömür-uşak
11-08-2013, 07:36
sayın ömür uşak uşagın neresindensiniz bende afyonda bu işi yapmak istiyorum ama konu ıle ılgılı bılgım yok gelıp bahçenızı görüp bılgı almak ısterım sızden 600 agaç dıkdıgınıze göre konu ıle ılgılı bılgı sahıbısınız eger uygun görürsenız.

Uşak merkez yapağılar köyünde bahçem var 13 yaşında her zaman beklerim.uşaka 12 km bahçeyi gezeriz misafirim olursun. Şimdide badem dikeceğim tozlayıcı miktarı ve aralığı konusunda bilgi bekliyorum.Tel 0535 816 6354

obahar
12-08-2013, 10:08
arkadaşlar badem bahçesi kurmak istediğim tarla burası rakımı 1450 2 ay kar altında kalıyor. hangi tür badem dikeceğim konusunda çok kararsızım. bana tür konusunda yardımcı olabilecek arkadaş var mı acaba?

stalin
12-08-2013, 19:13
İnşallah eylül ayı içerisinde izine çıkacagım nasip olursa yanınıza gelmeye çalışacagım bahçenizi görmek isterim iyi günler

44baba
13-08-2013, 22:29
arkadaşlar bende 4 yıldır 10 dönümlük bir bahçede badem yetiştiriyorum.bahçemde ağırlıklı olarak fransız çeşidi olan dişle kırılan ferragnes çeşidi mevcut.bu yıl ilk defa ürün alcağım için şimdiden sabırsızlanıyorum.benim sizlerden ricam bu bademin piyasası nedir kaça satılır.alıcısı varmı

formullaone
14-08-2013, 19:54
Yaz başında çektiğim bir ferraduel buketi. Ne yazık ki,hepsini ağaçkakanlar yedi.Tadına bakamadık bu yıl.Seneye gerekli önlemleri almaya kararlıyız. :)

cemilahmet
20-08-2013, 22:23
yardımcı cevaplarınız için çok teşekkür ederim kardeşim.neti olmayan köyümdeydim ve size dönemedim onun için özür dilerim.benim bademler bu yıl kuyu vurdurdum ve ancak yeni suya kavuştular.15 günde 50 lt damlama ile sulama yapabiliyorum.elektrik yok.jeneratör ile sulama yapabiliyorum.bu yıl 50 kg kadar ürün alacagımı sanıyorum.sanırım bundan sonraki yıllar için ümidim birazcık arttı.önümüzdeki yıl hem ahır gübresi hem damlama ile azot vede yapraktan da böcek ilaçları ile beraber mix vitaminleri vererek agaçları hızla toparlama yoluna gidecegim.bu yılki bademlerin içleri gayet dolgun ve lezzetli.daha şimdiden piyasa arayışına girdim bile.herzaman yardımlarınızı bekliyorum.
saygılar ve sevgiler.

cemilahmet
20-08-2013, 22:40
agaçlarım ferrragnes-ferraduel 200/200 adet **7yaş ve 5 yaş
nonparael-texas 300/100 adet 5yaş ve 5 yaş.
ağaçlarımın başına gelmedik kalmadı.tavşanlar yeni sürgünlerini yediler.fareler köklerini kemirdiler.yeniden diktik. yine yediler. ben yılmadım yeniden diktim.halen 50 eksigim var. seneye dikilecekler.agaçların altını buyıl çapalayamadım .seneye başka bir yöntem deneyecegim.bu yıl ahır gübresi hazırlıyorum.martta atarım.budama işini layıkı ile yapamadım.budamayı bilen fazla birileri yok.yanlış ve eksikleri ile beraber kendim yapmaya çalışıyorum.yani kolay iş olarak başladım.ancak görüldüğü gibi kolay lokma çıkmadı.saygılar sevgiler.

bulgur
23-08-2013, 00:52
Arkadaşlar merhaba bu gün 20 dekar arazime badem dikmek için çukurları açtırdım.5x5 m ara ile ferragnes ve ferradual çeşitlerini dikeceğim.Ağaç sıraları 15 ağaca 47 ağaç düşüyor.Bahçe hafif eğimli güneye bakıyor.Uzun kenarı doğu kısa kenarı güney.700 ağaç alıyor.Diğer baçede çok yakın orada 300 vişne 140 ceviz var iki bahçe arası 70 m.Tek bahçeden ikiside sulanabilecek az da olsa.Sizlerden ricam tozlama konusunda ağaçlar nasıl yerleştireyim.Hangi cinsten kaç tane alayım.Tecrübeli arkadaşların yorumlarını bekliyorum.İşlerinizde kolaylıklar dilerim.

Konya-Akşehir-Tuzlukçu-kundullu köyünde bir arkadaşım bahçe kurmuştu erkek-dişi oranı hemen yarı yarıyaydı neden böyle yaptığını sorduğumda çevrede ağaç olmadığını tozlaşmanın sıkıntı olmaması için olduğunu söyledi ayrıca el bademi dikmiş. Umarım yardımcı olmuşumdur aklımda kalan bu sadece.

obahar
24-08-2013, 13:52
temmuzda yaptığım aşıların hepsi tuttu

cemilahmet
03-09-2013, 20:17
***. benim de badem fidanlarım var ve size birkaç sorum olacak. eğer cevaplarsanız memnun olurum.
fidanlarınız hangi çeşitti ve neden çeşit değiştirme ihtiyacı hissettiniz.kaç yaşındaydı.
şimdi hangi çeşide dönmüş olacak.aşı çubuklarını nereden temin ettiniz.
aşılama işlemi tam olarak hangi aylarda yapılabiliyor.selamlar saygılar.5335212232

burjuva1981
05-09-2013, 14:02
tahminim doğruysa kırmızı örümcek çünkü aynısı başıma geldi

44baba
10-09-2013, 20:38
440413

bulgur
11-09-2013, 02:40
hayırlı ve bol olsun

cemilahmet
11-09-2013, 08:04
440413

sağlıklı ve bol kazançlı ürünler olur inşallah.bademlerin yaşı cinsi ve ağaçbaşına aldığınız ürün miktarı nedir acaba.ayrıca sulama ve gübreleme yapıyormusunuz.saygılar

44baba
11-09-2013, 10:00
sağlıklı ve bol kazançlı ürünler olur inşallah.bademlerin yaşı cinsi ve ağaçbaşına aldığınız ürün miktarı nedir acaba.ayrıca sulama ve gübreleme yapıyormusunuz.saygılar

bademlerim kasım 2013 de 5 yaşına girecek ince kabuklu dişle kırılabilen ferragnes çeşidi hasada yeni başladık henüz ağaç başı verimi bilmiyorum ama tahmini ağaç başı yeşil kabuklu 5 kg gibi.sulama sistemim bu yıla kadar damlamaydı ama çabuk tıkanma nedeniyle fiskıyeye çevirdim.şimdiye kadar dap ve 3x15 gübresi kullandım.

44baba
11-09-2013, 10:13
hayırlı ve bol olsun

teşekkür ederim.bu sadece haftada bir kaç saatimi ayırarak yetiştirdiğim bir bahçe sadece çapalama belleme gibi yorucu işleri işçi tutarak yaptırdım.tabiat hiç bir emeği karşılksız bırakmıyor.

cemilahmet
11-09-2013, 13:42
bademlerim kasım 2013 de 5 yaşına girecek ince kabuklu dişle kırılabilen ferragnes çeşidi hasada yeni başladık henüz ağaç başı verimi bilmiyorum ama tahmini ağaç başı yeşil kabuklu 5 kg gibi.sulama sistemim bu yıla kadar damlamaydı ama çabuk tıkanma nedeniyle fiskıyeye çevirdim.şimdiye kadar dap ve 3x15 gübresi kullandım.

cevabınız için teşekkür ederim.bu fıskiye denilen sistem nedir ve nasıl çalışıyor.ayrıca bu gübrelemeyi nasıl yapıyorsunuz.bilgi verirmisiniz.teşekkür ediyorum.

misler42
11-09-2013, 23:11
Maşaallah.Resimler çok güzel.Hasad bol ve kolay olsun.Yeni resimler eminim herkes tarafından memnuniyetle karşılanacaktır.

misler42
11-09-2013, 23:16
Cemilahmet abi fidanları kemirgenlere karşı korumak için daha önceki sayfalarda ardıç katranı kullanıldığı belirtilmiş.Siz daha sonra yeni fidanları korumak için önlem olarak hangi tedbirleri aldınız?

cemilahmet
12-09-2013, 06:23
Cemilahmet abi fidanları kemirgenlere karşı korumak için daha önceki sayfalarda ardıç katranı kullanıldığı belirtilmiş.Siz daha sonra yeni fidanları korumak için önlem olarak hangi tedbirleri aldınız?

kemirgen olan tarla farelerine karşı şu bildiğimiz 50 lik **** 100 lük olan pis su borularından yan tarafından bıçakla boydan boya keserek fidan boğazına taktım.farelerden kurtuldum. ancak bunu akıl edinceye kadar 100 civarında fidanım yok oldu.sanırım şimdilerde spiral şeklinde kesilmiş bantlar var.ayrıca tavşanları da unutmamak lazım. onlarda fidanların tepesini yani lider dalını keserek fidanları goble şekline dönüştürdü. bunu da ihmal etmeyin.selamlar. kolay gelsin.

44baba
12-09-2013, 20:38
cevabınız için teşekkür ederim.bu fıskiye denilen sistem nedir ve nasıl çalışıyor.ayrıca bu gübrelemeyi nasıl yapıyorsunuz.bilgi verirmisiniz.teşekkür ediyorum.

441073
fıskıyeler bu şekilde benimkiler saatte 250 lt atıyor.daha fazla **** az atanlarıda piyasada var.maliyeti takımı 1 tl.
sulama sistemini bu yıl fıskıye yaptım ama toprağım çok killi olduğu için kök bölgesinde su birikmesi oluyor tekrar damlamaya çevireceğim.yeni bir aparat keşfettim resimde görülen ana boruya bağlı kırmızı parça syasinde ana boruları hiç kesmeden damlama borularını takabileceğim.
gübrelemeyi mart ayında 3x15 gübresinden 300 gr ekim kasım aylarında dap gübresinden 300 gr ağaç taç izdüşümüne atıp bellettiriyorum.

44baba
12-09-2013, 21:34
441105

Bilge Kerem
12-09-2013, 22:39
Arkadaşlar, ağaçlar.netten bir çok bilgi ediniyorum. Buradaki bilgi ortamından cesaret alarak sizden bir konuda yardım isteyeceğim. Bana görüşlerinizi bildirir, yönlendirmede buunursanız mutlu olacağım.
Babamın hep istediği bir meyve bahçesi kurma konusunu ciddi ciddi düşünmeye başladım. İnternetten edindiğim bilgiler badem yetiştiriciliğinin bulunduğum Orta Anadolu bölgesi için en uygunu olduğu yolunda.
Şimdilik 10 dekarlık bir yerle başlamayı düşünüyoruz. Yıllık yağış oranı 300-350 ml olan bir bölgedeyiz (Konya-Sarayönü - Çeşmelisebil) ve bölgemiz ilkbahar geç donlarına maruz kalıyor. Geç uyanan türlerin olduğunu, bademin nisbeten az su istediğini öğrenmek ve bölgemizde zaten bahçelerde badem ağaçlarının bulunması bana cesaret veriyor.
Ne dersiniz, denemeye değer mi?

sayın hasan42 denemeye değer ama bunun sonunda ne olucak bilmiyorum.:D

cemilahmet
15-09-2013, 11:56
sayın 44baba
cevabınız için teşekkür ederim.benim saatte 13-14 ton suyum var.tabi 800 ağaç için bu fıskiyeli su az gelir.benim damlama sistemim var bu yılbaşında kurdum.her ağaç için toplam 5 meme taktım toplamda ağaçbaşına 24 lt/h su düşüyor.3 saat suluyorum ve 15 günde bir olmak kaydı ile.yani 24x3=72 lt su verebiliyorum 15 günde.geçmiş yıllarda ve bu yıl hiç gübre veremedim.yalnız bu yıl bizim topraklar kireçli olduğundan dolayı kükürt verebildim.önümüzdeki yıldan başlayarak amanyum sülfat vermeyi düşünüyorum.yanında da iz elementlerinden vermeyi düşünüyorum.kolay gelsin.

44baba
21-09-2013, 21:13
443330
bu zararlıyı bu yıl keşfettim.havada uçabilen sinek türü bir böcek havada uçarken zayıf ağacı keşfedip hepsi o ağaca konup özellikle ağacın kök boğazıyla taç başlangıcı arasında kalan bölgeye yerleşip ağacın öz suyunu emerek ağacı kısa sürede kurutuyorlar.resimlerde görülen o küçük deliklerden ağacın içine girerek yumurta bırakıyorlar.gözle görülmeyecek kadar bu böceklere karşı dikkatli olalım.yazıcı böcekleri bildiğim kadarıyla kirazdada aynı zararı yapıyor.

ato33
22-09-2013, 22:02
Iyi günler bagdem fidanlarını tavşan yiyorsa aralarına lahana dikin beli aralıklarla ben çözümü bundan buldum

ato33
22-09-2013, 22:08
Mersin gülnarda bagdem fiatları.el bagdemi 13.tl diş bagdemi 6tl.tauna fernanges 4tl.eski ana baba bagdemi [yani sert]3.5tl.

ato33
22-09-2013, 22:55
Benim 2000.e yakın agacım var elbagdemi teksas tauna krısmotro fernanges ferudel.teksası ve el bagdemini kesicem 10.12.yaşlarında ne kadar bakarsan bak hastalıga çok çabuk yakalanıyor yani zahmetli bir agaç.tauna ve fernanges kilo dögmüyor.2çuval fernanges inanın.60.kl.geliyor sert kabuklu bertina ve ferudual bagdemi.2 çuvalı 96.kl geliyor.bertina çok iri ve çift oranı yok kendi kendini dölüyor.ama sulak yani damlama olması lazım kıraç yerde ufak oluyor.ferudul de sert çekiçle kırılır bunun döleyiciside krısmotro.ve fernangestir önceleri teksas ve el bagdemi iyi para ediyor diye dikdik şahsen ben pişmanım şimdi 10.12.yaşındaki bagdemleri kesip.bertina feruduel.birde her yıl veren eski ana baba bagdemi aşılacagım.saygılarımla

obahar
28-09-2013, 08:06
ağustos ayının sonuna doğru aşılı şeftali ağacına yaptığım badem aşılarım tuttu.

Cahithan
01-10-2013, 18:23
Merhaba,

Badem bahçesinde herşey iyi gidiyor ortalama bir verimde aldık diyelim,üretilen bademi nasıl veya nereye pazarlıyoruz. Ürettikten sonra nasıl nakde dönüşüyor acaba?

ato33
02-10-2013, 21:18
agustos ayında vurulan aşı tutar ama açarsa kuruma yapabilir kış sert olursa don atar çünki yeni açmış.keşke üstünden kesmeseydin o zaman baharın patlardı o zaman süper büyürdü.eylül ekim ayında yapılan kemik aşılar baharın bir patladımı 1.2 mt sürgün veriyor.saygılar

ato33
02-10-2013, 21:23
ürtilen kuru bagdemi bagdem tüccarlaı alır büyük kuru yemişciler alır yeterki elinde mahsulün olsun anında nakde dönüşür

obahar
03-10-2013, 08:42
sayın ato33 ben kışın bu aşının üzerini soğuklardan korumak için bişeyle sarsam nasıl olur soğuklar geçince de kaldırsam bu bir çözüm olabilir mi sizce?

MÜRSEL18
21-12-2013, 14:52
Merhaba forum'un yeni bir üyesi olarak çalışmalarınızdan dolayı sizleri tebrik ediyor ,emek ve çabalarınızın karşılığını almanızı canı gönülden temenni ediyorum.
Öncelikle diktiğiniz ağaç , toplum ve çevre için çok önemlidir.Sadece bu yönden bile boş durmak yerine hafta sonu 1 veya 2 gününü , tatilinizi ,izninizi bahçenizde geçirmeniz çok güzel ve benimde yaşamak istediğim bir duygudur. Umarım tüm insanlar sizin gibi duyarlı olurlar.
Benim bir projem var ama şuan paylaşmak için erken diye düşünüyorum.
Sizden ricam bu sene ki verim tablonuz nedir? ağaç başına düşen üretim nedir? Bunları öğrenmek istiyorum.

sulubey
21-01-2014, 12:12
arkadaşlar aranıza yeni katıldım .. yeni dikim yaptım 1 ay oldu .çok fazla emek verdim ama çiçek gözlerini gördükçe neşem yerine geliyor.badem alanındaki paylaşımlarınız gerçekten çok bildilendirici herkesin emeğinize sağlık ..hepimize kolay gelsin

cemilahmet
22-01-2014, 10:00
arkadaşlar aranıza yeni katıldım .. yeni dikim yaptım 1 ay oldu .çok fazla emek verdim ama çiçek gözlerini gördükçe neşem yerine geliyor.badem alanındaki paylaşımlarınız gerçekten çok bildilendirici herkesin emeğinize sağlık ..hepimize kolay gelsin

aramıza hoşgeldiniz.bende hem bademci hemde cevizci olarak elimden geldiğince yardımcı olurum.ne cins fidan dikmiştiniz.

formullaone
09-02-2014, 16:21
Havanın sıcak gitmesiyle,bademler uyanmaya başladığı için ağaçları bugün budadım. Rüzgarsız bir günde de bordo bulamacı atacağım.

Geçen yılın kuru meyve gözleri ve yeni buketler.

formullaone
09-02-2014, 16:26
1 yıllık buketler..

obahar
11-02-2014, 07:53
sayın formullaone ağaçlar uyanmaya başlamış budama için biraz geç mi kaldınız.? bu arada bu fidanların çeşidi nedir?

formullaone
12-02-2014, 11:14
sayın formullaone ağaçlar uyanmaya başlamış budama için biraz geç mi kaldınız.? bu arada bu fidanların çeşidi nedir?

Budama için sanırım bir kaç gün geç kaldım ama gözler tam uyanmadan tamamlayıp bordo bulamacını attım.

Resimdekilerin çeşidi ferraduel sanırım. Bahçede ferraduel,ferragnes,teksas,nonperial,mevcut.

formullaone
12-02-2014, 11:18
Bahçede dal kanseri tespit ettim,bununla nasıl bir mücadele yapabilirim ? ya da nasıl bir ilaçlama yapmalıyım ? Bilgisi olan varsa sevinirim..

cemilahmet
14-02-2014, 16:56
Bahçede dal kanseri tespit ettim,bununla nasıl bir mücadele yapabilirim ? ya da nasıl bir ilaçlama yapmalıyım ? Bilgisi olan varsa sevinirim..

harika gözüküyorlar.kaç ağacınız var ve kaç yaşındalar acaba.ben de şubat sonu gibi gideceğim.inşallah geç kalmam.

formullaone
14-02-2014, 17:16
harika gözüküyorlar.kaç ağacınız var ve kaç yaşındalar acaba.ben de şubat sonu gibi gideceğim.inşallah geç kalmam.

Sayın cemilahmet,250 ağaç var,4. yazlarına giriyorlar. Şubat sonu budama için çok geç olabilir. Bugün bazı bademlerin açmak üzere olduğunu gördüm. Burada hava bahardan farksız bugünlerde. Umarım aldanıp soğuktan kurumazlar ancak bu yıl çok riskli .

murcell26
17-02-2014, 08:48
merhabalar ....
Benimde Eskişehir"de 30 dönüm üzerine 500 ağaçım var(teksas.nonperial-feradual ,feragnes) ve bu yıl 5 .yıl geçem yıl bir talihsizlik yaşayarak yapmış olduğum bir ilaç sonrası tüm meyvalar döküldü ve hiç ürün alamadım insallah bu yıl ilk ürünü alaçağız.
Benim de badem konusunda halen cok bilgi eksikliğim var buradan paylaşımda bulunarak azaltabiliriz umarım.CemilAhmet Bey gibi insallah şubat sonu tarlaya gidip budama yapacagım yetişebilirsem en son gittiğimde ağaçlar henüz uyanmamıştı tabi bordo bulamacının etkisiyle,Fakat havalar böyle giderse kesin çiçek açar vede Mart sonu geç dona yakalanırsam eyvah.....
Geçen yıl triofer bitki antifirizi diye bir organik ilaç kullandım Açaçlar tam uyanmak üzereydi ki ağaçları hem 20 gün gibi bir süre geçiktirdi ve açayip bir çiçek tutumu sagladı.****** daha sonra hastalıklar için herkezin yapmış olduğu gibi meyva tutumundan sonra POWER FORTE 80 WP adlı ilacı yaptım ve bir hafta içinde bademlerin hepsi döküldü;sebebini bir türlü bulamadım.
Bu yıl hiç bir ilaç yapmayı düşünmüyorum bordo bulamacından başka .Kışa girmeden bordo bulamacı yaptım birde yetişe bilirsen ağaçlar uyanmadan budayıp tekrar borda bulamacı atacağim bakalım bu yıl nasıl olacak.
Formullone ve cemilahmet Bey"le bilgi paylaşımı yapmak işterim.Eğer sizde ister iseniz telefon numaranızı özelden yollarsanız konuşabiliriz.Tabi forum üzerinden de bilgi paylaşımına devam...Bilgi Paylaşıdıkca Güzel
En kısa sürede bende ağaçların resmini yollarım

sulubey
17-02-2014, 12:18
nonperial teksas ve ne plus var 43 dönüm ... daha çok başındayım yolun... ne plus açalı çok oldu diğer çiçekler de hep açtı burada sizlerde nasıl

jakobiyem
17-02-2014, 13:01
arkadaşlar merhaba,
konu yeri pek uygun değil sanırım ama yine de sormak istiyorum..
arkadaşım bana kabuklu badem getirdi yani topladığı gibi getirmiş :)
ama bunların kabukları çok sert, ceviz kırıcıyla kırsam parçalanıyor, çekiçle vursam dağılıyor. Çok zor ayrıştırmak, siz nasıl yapıyorsunuz diye sorsam :)

yolgezer2001
17-02-2014, 15:41
eger kabuksa ılık suda beklet bikaç saat sonra rahatça soyarsın

yolgezer2001
17-02-2014, 15:42
nonperial teksas ve ne plus var 43 dönüm ... daha çok başındayım yolun... ne plus açalı çok oldu diğer çiçekler de hep açtı burada sizlerde nasıl

nonperial ve teksas var bende ikiside beklemede henüz

formullaone
17-02-2014, 17:29

Ne Plus Ultra çeşitleri açmaya başladı. Ferragnes,ferraduel,nonperial,teksas henüz tam açmadı ama iyice kabardılar.

cemilahmet
17-02-2014, 20:21
Ne Plus Ultra çeşitleri açmaya başladı. Ferragnes,ferraduel,nonperial,teksas henüz tam açmadı ama iyice kabardılar.
ben henüz görmedim. şubat sonu gibi gideceğim.

murcell26
19-02-2014, 07:27
ARkadaşlar merhaba ..
Damlama sulama kuran varmı bahçesine ve ağaç başı kaç litre olarak sulama yapılıyor hangi süre içinde bana bilgi verebilecek olan varmı acaba..
Kolay gelsin

cemilahmet
19-02-2014, 07:51
ARkadaşlar merhaba ..
Damlama sulama kuran varmı bahçesine ve ağaç başı kaç litre olarak sulama yapılıyor hangi süre içinde bana bilgi verebilecek olan varmı acaba..
Kolay gelsin

sn murcell26
benim damlama geçen yıl kuruldu.15 günde bir defa her sulamada ağaç başına 48 lt vermiştim.bu yıl herhafta sulamayı ve saatte 48 lt vermeyi düşünüyorum.kolay gelsin.

murcell26
19-02-2014, 09:42
Merhaba cemil Bey.

Damlamayı hazır memeli 20cm lik boru ile yapmayı düşünüyorum.Sizin ki nasıl acaba her ağacın altına ayrı hatmı aldınız ve boru capları nedir .

sulubey
19-02-2014, 12:04
yanılıyorsam diğer arkadaşlar düzeltsin ama ağaç yaşı ile damlama miktarı değişmez mi ? 2 yaşında ki ağaçla 10 yaşındaki farklıdır.ben damla sulamada 20 lik boru kullandım saatte 10 litre veriyor.ana hat 3-4 inch..ana hat dışında gerisi toprak üstünde.

Muda
19-02-2014, 13:00
ağustos ayının sonuna doğru aşılı şeftali ağacına yaptığım badem aşılarım tuttu.

Sayın obahar; bizim burada badem ağaçlarına şeftali, erik, kayısı gibi ağaçları aşılıyorlar. Badem anacı şeftaliye göre daha dayanıklı ve uzun ömürlü olduğu için. Siz tam tersini yapmışsınız. Deneyimlerinizi paylaşırsınız.

murcell26
19-02-2014, 14:33
Doğru değişiyor fakat bir düz boru çekip üzerine meme takılan var birde belli aralıklarla hazır olarak memeli borulardan tek bir hat cek mek var.Sizce hangisi

cemilahmet
20-02-2014, 16:36
Merhaba cemil Bey.

Damlamayı hazır memeli 20cm lik boru ile yapmayı düşünüyorum.Sizin ki nasıl acaba her ağacın altına ayrı hatmı aldınız ve boru capları nedir .

sn murcell26
2o mm lik kendinden delikli; **** kör boru dedikleri borulardan tek hat üzerinde yapabilirsin.her ağaç altına 40 ar cm aralıklarla 3 er delik atabilirsin.her deliğe 4 lt/saat akan memelerden takabilirsin.kolay gelsin.

murcell26
21-02-2014, 07:28
Vermiş olduğunuz bilgiler için cok tesekkürler Ahmet Bey çok yardımcı oldunuz....

obahar
27-02-2014, 10:09
arkadaşlar ağaçların budama şekli nasıl olmuş fikri olan var mı?

formullaone
27-02-2014, 23:37
Sayın obahar,budama şekilleri fena değil ancak geçtiğimiz yıllarda budamayı doğru yapmadığınız için,ağaçların gövdeleri çıplak kalmış ve meyve gözü oluşumu olmamış malesef.

Bazı dalları içe doğru bırakmışsınız gibi görünüyor. Keşke dışa bakan gözden kesseydiniz.

Ayrıca badem ağaçlarında yıllık sürgünler 60-70 cm üzerinde ise geriye doğru 3/1 oranında kısaltma yapılır ve meyve buketi oluşumu teşvik edilir diye biliyorum.

obahar
28-02-2014, 12:39
sayın formullaone haklısınız daha önceki budamaları ben yapmamıştım. ben bu sene budama yaptım ve olabilecek en iyi şekil buydu sanırım

Tamtutulma
01-03-2014, 11:17
arkadaşlar ağaçların budama şekli nasıl olmuş fikri olan var mı?

Ağacınıza vermek istediğiniz şeklin Doruk dallı mı, vazo mu olduğu fotoğraflardan tam anlaşılmıyor. Yine de bende Doruk dallı budama yaptığınız izlenimi uyandı ki badem için en uygun budama şeklidir.

İçeriye doğru büyüyen bütün dalları kesiniz. aynı şekilde kenara büyüyen dallarda bir iki tane güçlü dal bırakıp diğer zayıf dalları kesiniz. Böylelikle ağacın içi güneş ve rüzgar alabilir.

Badem, don tehlikesi yoksa her zaman budanılabilir. Ama ağaç uyanmadan budanması çok daha sağlıklıdır.

sulubey
03-03-2014, 10:49
arkadaşlar kitap diyor ki lider modifiye...ama goble öneren de var...inanın çok sıkıntılı bu işin doğrusu nedir allah aşkına lütfen deneyimli arkadaşlar şu işe el atın bizi aydınlatın

formullaone
03-03-2014, 12:55
arkadaşlar kitap diyor ki lider modifiye...ama goble öneren de var...inanın çok sıkıntılı bu işin doğrusu nedir allah aşkına lütfen deneyimli arkadaşlar şu işe el atın bizi aydınlatın

Sayın sulubey, aslında bazı çeşitler dikine geliştiği için modifiye lider şekli vermek daha kolay oluyor. Mesela Teksas ve Ferragnes dikine gelişiyor. Ama Nonperial ve Ferraduel daha yayvan ve goble şekline yatkın gelişiyor.

Biz ağaçlara yardımcı olursak,zaten onlar nasıl şekil almak istediklerini bizlere gösteriyorlar.

mozturkgss
04-03-2014, 08:09
Elinizde bulunuyorsa badem tohumu gönderebilir misiniz?
Neden fide değil de tohum derseniz susuz bölgelerde çekirdekten çıkma oranı daha yüksekmiş. Yardımcı olursanız sevinirim.

TreeKing
04-03-2014, 16:34
Elinizde bulunuyorsa badem tohumu gönderebilir misiniz?
Neden fide değil de tohum derseniz susuz bölgelerde çekirdekten çıkma oranı daha yüksekmiş. Yardımcı olursanız sevinirim.gönderecek durumda olsam iyi verim alan bir bademi gönderirdim ama durum müsait, zaten tükkettik az kaldı, kendime de ayırdım ekmek için ama ekmedim, gerçekten badem içiyle dışıyla baya büyük.

Siteye yaklaşık 1 sene önce kayıt oldum ama aktif olamıyordum daha yeni mesaj atıyorum, site harika ama biraz bazı bölümler karmaşık ya da bana öyle geliyor. Ben şu an üniversite öğrencisiyim, bahçemiz filan var, babam 3-4 sene önce vefat etti bahçe elimize kaldı, bazı özel işlemler var ama bahçe için yapılabilecek maddiyata vurmayacak şeyleri yapmak istiyorum.

Sulamada ne yazıkki bir sıkıntı bahçemizde ceviz, elma, zerdali, badem, armut, erik(güz, sarı, can) ağaçları var. zamanında 4-5 sene öncesinde kadar babam söyler biz yapardık ama yapılandırması bize kaldı budanmalar falandır filandır internetten yeni yeni öğreniyorum bu sene cevizlere, bademe(badem geç oldu :() el attım. Meyveleri de budayacağım, budama hakkında internetteki bilgilerden ve videolardan faydalandım, dayım biliyor-bilmiyor ama biliyor az çok yardım etti ceviz kısmına.

Zamanında babamın ağaçlara kıymadığını gördüm... Plansız sadece bahçem olsun amacıyla bir çok ağaç dikmiş sadece çalışmış bilmeden sulamış vs. emek vermiş bir şekilde. Ağaçlar hiç yeteri budanmamış zaten 4-5 senede benim el attığımda işde çıkmazdı o da etki etti. Cevizler desem 2 kış önce şiddetli bir soğuk oldu. O soğuk cevizleri hasta etti yavaş yavaş gidiyorlar özden kuruyorlar...

Daha yazılacak çok şey var... Ama kabataslak yazdım, karışık anlatım yaptıysam özür dilerim. Yaşadığım yer İç Anadolu-Kırşehir. Cevap verip beni gören olursa sevinirim. Bu bölüm aktif değilse en azında bulunmam gereken yer hakkında uyarı yaparsanızda sevinirim.

TreeKing
06-03-2014, 00:47
Bölümü kıtlığa uğrattık iyi mi :( yarın umarım bir mesaj görürüm :)

mozturkgss
06-03-2014, 07:44
gönderecek durumda olsam iyi verim alan bir bademi gönderirdim ama durum müsait, zaten tükkettik az kaldı, kendime de ayırdım ekmek için ama ekmedim, gerçekten badem içiyle dışıyla baya büyük...

Yakınmışız hocam bende Kayserideyim, bu sene babadan kalma 1 dönümlük üzüm bağı var. Şimdiye kadar bakamadım ama bundan sonra üzüm haricinde fazla su istemeyen badem gibi ağaçlar dikmeyi düşünüyorum. 1-2 badem, 1 kaysı 2 tane de elma ağacı var fakat meyve verimiyorlar, verseler bile çok zayıf ve az ürün veriyor. Bu ağaçlara budama haricinde önerileriniz var mı acaba?

TreeKing
06-03-2014, 15:13
Yakınmışız hocam bende Kayserideyim, bu sene babadan kalma 1 dönümlük üzüm bağı var. Şimdiye kadar bakamadım ama bundan sonra üzüm haricinde fazla su istemeyen badem gibi ağaçlar dikmeyi düşünüyorum. 1-2 badem, 1 kaysı 2 tane de elma ağacı var fakat meyve verimiyorlar, verseler bile çok zayıf ve az ürün veriyor. Bu ağaçlara budama haricinde önerileriniz var mı acaba?bu sitede bu gibi konularda bilgi sahibi insan çok ben şu an burayla ilgili olduğum için yazdım ama pek online olan şu an yok gibi. Ben birşey diyemem sana abi ama aşı yapman iyi olur gibi görünüyor. Bende profil resmimde bir zerdali meyye veriyor fakat tadı çok bayat :( Aşı yapmakta istemiyorum; bilmem zaten şu an için, zamanında yapıldı tutmadı, şu an selvi boyluya nasıl kıyarım, yabani midir acaba böyle kavak gibi uzadı anlamadım.

Senin ağaçlara gelirsek: Şekerpare ayrı mı bilmiyorum ama çekirdeği tatlı ve meyveside olgun olduğunda çok güzel oluyor. Kayısıya yapılır belki. Diğer yandan elmalara da çevreden iyi elmaların aşısı bulunup birşeyler yapılabilir. İşin ehli kişileri bulursan hoş olur, 2-3 hatta meyvelik halde ise 1-2 sene de; aşı tutarsa meyvede alırsın. Elma zaten iyi aşı tutar; tutarsa ilerisi var kayısı ya dair bilgim yok aşılı ağaç olmadığı için. Birtek işte iyi ürün verip az dayanan aşı vişne üzerine kiraz; o da aşının aşırı büyüyüp alt gövdenin küçük kalmasıyla birlikte aşının öz aldığı yerin kopması sonucu aşının yavaş yavaş- dal dal kurumaya başlaması galiba.

Badem bende iyi bir türü var ama gönderme imkanım yok işte azda zaten bu sene çıksa da birşeyler yapabilsek ağaçlar uyanmış iyice badem, bu sene soğuk alır büyük ihtimal, kendimde ekemedim zaten öyle çiftçilik filan alakam yok ama bakmak gerekiyor diye düşünüyorum evlatlık kaldı sayılır sonuçta bakarsan hayırlı evlat bakmazsan hayırsız evlat olup çıkarlar sonrada yuvadan kopup odun-çirpi oluverirler.

formullaone
07-03-2014, 14:20
Bademler birbirleriyle yarış içindeler. Hepsi çiçek açma derdinde :) Arılar da polen peşinde :)

formullaone
07-03-2014, 14:23
Teksas çeşidi :)

formullaone
07-03-2014, 14:25
Ferraduel çeşidi.

formullaone
07-03-2014, 14:29
Arılar yaşadı :))

misler42
07-03-2014, 20:00
maşaallah

obahar
09-03-2014, 10:32
Arılar yaşadı :))

sayın formullaone ağaçlarınız maşallah çok güzel görünüyor. ağaçların gövdesindeki kiçeçleri yeni mi sürdünüz yoksa geçen seneden mi kaldı?

formullaone
09-03-2014, 20:32
sayın formullaone ağaçlarınız maşallah çok güzel görünüyor. ağaçların gövdesindeki kiçeçleri yeni mi sürdünüz yoksa geçen seneden mi kaldı?

Sayın obahar teşekkür ederim, Sonbaharda sürdüğüm su bazlı plastik boyanin izleri kalmış. Yeni değil.

TreeKing
09-03-2014, 20:49
Sayın obahar teşekkür ederim, Sonbaharda sürdüğüm su bazlı plastik boyanin izleri kalmış. Yeni değil.bu su bazlı plastik boyayı nasıl buluruz, çarşıda bakıyorum adamlar hep su bazlı diyor özelliği ne, tam anlamadım.

mozturkgss
10-03-2014, 09:00
bu su bazlı plastik boyayı nasıl buluruz, çarşıda bakıyorum adamlar hep su bazlı diyor özelliği ne, tam anlamadım.

Hocam benim anladığım normal duvar boyası ucuz silikon içermeyen tavan boyası felanda olur diye tahmin ediyorum

TreeKing
10-03-2014, 15:06
Hocam benim anladığım normal duvar boyası ucuz silikon içermeyen tavan boyası felanda olur diye tahmin ediyorumsutut aldım 3 kg 20 liraya normal mi? diğer tür uygulama boyalar 3 kg 15 liraymış fazla fark yok diye sutut aldım, en kötüsü bundan önce yağmurun başlaması ve 5-6 gündür yağmur yağması ve ne yazıkki ben budadıktan sonra başladı bu yağmur, büyük kesikler var o sorun olurmu bilmem, bu işler hakkında yeni bilgi sahibi olmaya başladım, bu yağmur geçtikten sonra da o kesiklere sutut kullansak faydası olurmu yoksa olan olur iş işten geçmişmidir?

formullaone
10-03-2014, 16:50
sutut aldım 3 kg 20 liraya normal mi? diğer tür uygulama boyalar 3 kg 15 liraymış fazla fark yok diye sutut aldım, en kötüsü bundan önce yağmurun başlaması ve 5-6 gündür yağmur yağması ve ne yazıkki ben budadıktan sonra başladı bu yağmur, büyük kesikler var o sorun olurmu bilmem, bu işler hakkında yeni bilgi sahibi olmaya başladım, bu yağmur geçtikten sonra da o kesiklere sutut kullansak faydası olurmu yoksa olan olur iş işten geçmişmidir?

Yağmurlar geçtikten sonra büyük yaralara tekrar sutut sürerek kapatırsanız iyi olur. Yaranın çabuk kapanmasını sağlar ve bakteri girmesine engel olur .

murcell26
12-03-2014, 19:20
sayın formullaone ağaçlarınız maşallah çok güzel olmuş ...Bende 10 gün önce budama yaptım.agaclar baya kabarmıştı fakat tekrar bordo bulamacı yaptım havalara güvenemediğim için.Lakin gecen gün azda olsa kar yağdı Eskişehir"e.

murcell26
12-03-2014, 19:33
eskişehir badem budama

sulubey
17-03-2014, 12:08
ne plus ultra .. bahçemin ilk çağlasını yedim 10 gün önce:)) nohuttan biraz büyüktü ama ilk meyvesiydi bahçemin ilk ürünüydü.

obahar
19-03-2014, 14:08
19.03.2014 İtibari ile bademlerin son durumu bu şekilde

mozturkgss
24-03-2014, 09:00
Bağımda 3 adet badem ağacı vardı 1 tane daha ekledim 4 oldu fakat badem vermiyorlar. Çiçek açtıktan sonra budanır mı ve meyve vermesi için öneriniz var mı?

TreeKing
24-03-2014, 17:02
Bağımda 3 adet badem ağacı vardı 1 tane daha ekledim 4 oldu fakat badem vermiyorlar. Çiçek açtıktan sonra budanır mı ve meyve vermesi için öneriniz var mı?Budanabilir ama önerilmez, çiçek(ürün) vermiyorsa iyi bir türün aşısını bulun yapın.

bozkır
28-03-2014, 15:09
Çiçek açmış badem ağaçlarını görünce imrendim. Ben fidanları 2012 Kasım ayında dikmiştim. Hepsi yapraklandı ama hiç çiçek açmadılar. Bunun nedeni ne olabilir? Yorumlarınız için şimdiden teşekkürler.

obahar
28-03-2014, 15:17
bugün itibari ile bademlerin son durumu bu şekilde

obahar
28-03-2014, 15:19
devamı

Tamtutulma
02-04-2014, 14:56
Çiçek açmış badem ağaçlarını görünce imrendim. Ben fidanları 2012 Kasım ayında dikmiştim. Hepsi yapraklandı ama hiç çiçek açmadılar. Bunun nedeni ne olabilir? Yorumlarınız için şimdiden teşekkürler.

Dikmeleriniz henüz çok küçük. Bu kadar küçük dikmelerde genelde meyve gözü ya çok az olur; ya da olmaz. Zamanla kök ve gövde gelişimi artacak; dikmeleriniz meyve gözü yapıp çiçek açacaktır.

bebeto016
20-04-2014, 14:43
443330
bu zararlıyı bu yıl keşfettim.havada uçabilen sinek türü bir böcek havada uçarken zayıf ağacı keşfedip hepsi o ağaca konup özellikle ağacın kök boğazıyla taç başlangıcı arasında kalan bölgeye yerleşip ağacın öz suyunu emerek ağacı kısa sürede kurutuyorlar.resimlerde görülen o küçük deliklerden ağacın içine girerek yumurta bırakıyorlar.gözle görülmeyecek kadar bu böceklere karşı dikkatli olalım.yazıcı böcekleri bildiğim kadarıyla kirazdada aynı zararı yapıyor.

bu yazıcı böcekler bizimde 5-6 adet elma ağacımızın içine girip harita gibi çizdi ve 1 yıl sonra ağaçlarımızı kaybettiş. ağaç içerisine bir kere girdimi ağacı kurtaramıyorsunuz.. maalesef..

eko35
21-04-2014, 20:50
arkadaşlar benim kuşlarla başım dertte dün bahçeye gittiğimde sadece bir ağacın başından 30 tane kuşyeniği bademi koparıp attım.bu gidişle bana badem bırakmıyacaklar kuşları uzak tutmanın yolunu bilen varsa yardım edin arkadaşlar.

485033

Tamtutulma
28-04-2014, 13:07
arkadaşlar benim kuşlarla başım dertte dün bahçeye gittiğimde sadece bir ağacın başından 30 tane kuşyeniği bademi koparıp attım.bu gidişle bana badem bırakmıyacaklar kuşları uzak tutmanın yolunu bilen varsa yardım edin arkadaşlar.

485033

Sanırım ince kabuk bademiniz var. Bu konu daha önce uzun uzadıya tartışılmıştı. Önceki sayfaları inceleyin, çözüm önerilerini göreceksiniz.

obahar
30-04-2014, 13:48
Arkadaslar ocak ayinda acik köklü badem fidani diktim bunlara ilk yilda nasil bi bakim yapmak gerekiyor ozellikle gubreleme konusunda yardimci olur musunuz

eko35
01-05-2014, 11:22
sayın Tamtutulma resimdeki tuano sert kabuklu,yumşak kabuklu nonpareel de var onlara pek zarar vermiyorlar şimdilik tuano lara zarar veriyorlar.

formullaone
01-05-2014, 22:49
Geçen yıl bizim de 3. Yaş bademlerinin çoğunu ağaçkakanlar yedi malesef..kesin bir çözüm bulamadık henüz. .

TreeKing
10-05-2014, 20:01
Kırşehir bölgesinde; badem ağaçlarımın türünü nasıl tespit ederim?
badem ağaçlarının yaprakları, özellikle yeni sürgünleri her ilkbaharda kıvrılır -böcekler olduğunu düşünüyorum-, bunun nedeni nedir, çözüm için neler yapmak gerekir?
Not: 20 yaşında üni. öğrencisiyim.

eko35
10-05-2014, 20:20
Geçen yıl bizim de 3. Yaş bademlerinin çoğunu ağaçkakanlar yedi malesef..kesin bir çözüm bulamadık henüz. .

sayın formullaone ben zirai ilaç bayisine gittim kuşların bademlerimi yediğini söyledim bana bir ilaç verdi hatta ilaçta değil yaprak gübresi onun kokusuna kuşlar gelmiyormuş 2 haftadır hava yağmurlu olduğu için kullanamadım kullandıktan sonra sonucu burdan sizlerle paylaşırım.
491513

bebeto016
10-05-2014, 21:32
bademde bahçe tesisi yaparken ana cinsin tozlayıcı cinsine oranı ne olmalıdır. 1*1 mi yoksa daha farklımı..
ben mümkünse mesela 50 fidandan faranges-ferredual eşleşmesinde farangesi daha fazla ekmek istiyorum. mesela 40*10
**** 100 nonperial-teksastan 70 nonperial ana çeşit olarak 30 da teksas tozlayıcı olarak .. yoksa cinslerin 1*1 olması dahamı mantıklı ürün açısından..

ayrica kendine tozlayan bertina için bulundugu bahçede tek cins seçimi mantıklı olurmu yokSA tozlayıcıda varsa eklemelimiyim..

formullaone
10-05-2014, 21:48
sayın formullaone ben zirai ilaç bayisine gittim kuşların bademlerimi yediğini söyledim bana bir ilaç verdi hatta ilaçta değil yaprak gübresi onun kokusuna kuşlar gelmiyormuş 2 haftadır hava yağmurlu olduğu için kullanamadım kullandıktan sonra sonucu burdan sizlerle paylaşırım.
491513

Nasıl bir sonuç alacağınızı ben de merak ediyorum. İlaç işe yararsa hemen kullanırım. Ağaçkakanlar yemeye başladı bile.

Bu yaz 4. yapraklarındalar ve tahmini 500 kg kabuklu badem olarak ilk küçük hasadımı yapmayı umuyorum. Bademleri iç olarak satabileceğim bir müşteri buldum. Fiyat ortalama 24-26 tl'ye alırız dedi. Zaten 500 kg bademden 150 kg iç badem ancak çıkar. Şimdilik elle kırarız, makinemiz yok.

Sizin bölgede iç badem fiyatları nasıl ?

TreeKing
10-05-2014, 21:55
badem ağaçlarının yaprakları, özellikle yeni sürgünleri her ilkbaharda kıvrılır -böcekler olduğunu düşünüyorum-, bunun nedeni nedir, çözüm için neler yapmak gerekir?

bebeto016
10-05-2014, 21:56
Nasıl bir sonuç alacağınızı ben de merak ediyorum. İlaç işe yararsa hemen kullanırım. Ağaçkakanlar yemeye başladı bile.

Bu yaz 4. yapraklarındalar ve tahmini 500 kg kabuklu badem olarak ilk küçük hasadımı yapmayı umuyorum. Bademleri iç olarak satabileceğim bir müşteri buldum. Fiyat ortalama 24-26 tl'ye alırız dedi. Zaten 500 kg bademden 150 kg iç badem ancak çıkar. Şimdilik elle kırarız, makinemiz yok.

Sizin bölgede iç badem fiyatları nasıl ?

abicim ağaçlarınız 4. yaşındamı ? birde cins olarak ve toplam agaç sayınız nedir acaba.. 500 kg kaç ağaçtan kaç yılda alabildiniz.. sulama toprak işleme yaptınızmı..

birde ağaçlarınız nonperial teksas ise 500 kg dan 250-300 iç almanız gerekir..

bebeto016
10-05-2014, 23:03
arkadaşlar bu ay sonuna doğru 10 dönümlük bir arazime badem bahçe tesisi yapıcam bu topiki okudum içimi korku aldı. üyelerin siparişlerinin dışında fidancıların başka fidan gönderdiklerini okudum. herşeyin telafısı olabilir fakat kaybedilen zamanın telafisi olmaz sizden ricam bana güvenilir firma ismi özelden atabilirmisiniz. ve bu hataya düşmemek için ne yapmalıyım özelden yazarsanız fidanlarımı burdan alayım ..

yardımlarınıza ihtiyacım var.. saygılar.

formullaone
10-05-2014, 23:31
abicim ağaçlarınız 4. yaşındamı ? birde cins olarak ve toplam agaç sayınız nedir acaba.. 500 kg kaç ağaçtan kaç yılda alabildiniz.. sulama toprak işleme yaptınızmı..

birde ağaçlarınız nonperial teksas ise 500 kg dan 250-300 iç almanız gerekir..

Evet 4. yazlarına giriyorlar. Toplam 250 ağaç. Çeşitler karışık. Ferragnes,ferraduel,nonpariel,teksas,ultra plus.

Bölgemizde büyük badem bahçesi yoktu,biz de hangisi uyum sağlar diye bakıyoruz. Şimdilik en iyisi ferrragnes - ferrraduel görünüyor. Geçen yıl 100 kg olurdu ama ağaçkakanlar yedi. Bu yıl yedirmezsek ağaç başı 2 kg dan 500 kg olur gibi duruyor.

Evet bütün bakımları tam olarak yapıyoruz. Budama,damla sulama,gübreleme,ilaçlama,toprak işleme,vs..

İç olarak el bademi hariç diğer çeşitler %33 civarı iç badem veriyor. 1 KG ferragnesten 330 gr iç çıkar. ****** arada kırılanlar oluyor. Onları daha düşük fiyata alıyorlar. 20 tl gibi.

formullaone
10-05-2014, 23:42
arkadaşlar bu ay sonuna doğru 10 dönümlük bir arazime badem bahçe tesisi yapıcam bu topiki okudum içimi korku aldı. üyelerin siparişlerinin dışında fidancıların başka fidan gönderdiklerini okudum. herşeyin telafısı olabilir fakat kaybedilen zamanın telafisi olmaz sizden ricam bana güvenilir firma ismi özelden atabilirmisiniz. ve bu hataya düşmemek için ne yapmalıyım özelden yazarsanız fidanlarımı burdan alayım ..

yardımlarınıza ihtiyacım var.. saygılar.

Karasal iklime el bademi ve teksas uymuyor. Erken açtıkları için soğuk vuruyor genelde. Ferrragnes-ferraduel 10 gün daha geç aÇıyor ve bu bir avantaj yaratıyor. Ferrragnes-ferraduel hastalıklara daha dayanıklı. Kuş yemelerine daha dayanıklı. Ağaçları daha güçlü gelişiyor. Ben soğuk iklimde olduğum için el bademi ve teksası aşı ile değiştirip tamamını ferrragnes yapıcam.

Badem konusunda güvenebileceğim bir fidancı yok malesef.

formullaone
10-05-2014, 23:50
Aslında bademin meyve tutmama sebebinde en önemli faktör iklim. Bu yıl bahar dönemi sürekli yağmurlu ve serin geçti. Böyle olunca bahçenin içindeki arılar tozlama yapamadı,hava soğuk olduğu ve yağışlı olduğu için verimli olamadılar. Bu yüzden çiçeklerin çoğu meyve bağlamadan döküldü. Havanın sıcak ve kuru,aynı zamanda rüzgarsız olması gerekiyor ki arılar verimli çalışsın ve badem tutumu bol olsun. Diğer konu da baharda vuran donlar. Yani, Karasal iklimde badem her zaman için şansa kalmış oluyor. Yıl tutarsa ürün olur, tutmazsa olmaz ya da çok az olur. Kısaca,ticari bahçe kurmak mantıklı gelmiyor artık bana.

10 Dekar bahçeye toplamda 18 bin masraf yaptım. Bu masrafı bile geri alamayabilirim. Kar etmek şöyle dursun. .

TreeKing
10-05-2014, 23:59
abiler benim problem hakkında bilgisi olan yokmu ya :(

formullaone
11-05-2014, 00:02

Yaprak biti olabilir. Düzenli ilaçlama yapmanız gerekir.

Çeşitleri anlamak kolay değil. İşin uzmanı olan birine gösterin derim.

bebeto016
11-05-2014, 20:50
Aslında bademin meyve tutmama sebebinde en önemli faktör iklim. Bu yıl bahar dönemi sürekli yağmurlu ve serin geçti. Böyle olunca bahçenin içindeki arılar tozlama yapamadı,hava soğuk olduğu ve yağışlı olduğu için verimli olamadılar. Bu yüzden çiçeklerin çoğu meyve bağlamadan döküldü. Havanın sıcak ve kuru,aynı zamanda rüzgarsız olması gerekiyor ki arılar verimli çalışsın ve badem tutumu bol olsun. Diğer konu da baharda vuran donlar. Yani, Karasal iklimde badem her zaman için şansa kalmış oluyor. Yıl tutarsa ürün olur, tutmazsa olmaz ya da çok az olur. Kısaca,ticari bahçe kurmak mantıklı gelmiyor artık bana.

10 Dekar bahçeye toplamda 18 bin masraf yaptım. Bu masrafı bile geri alamayabilirim. Kar etmek şöyle dursun. .

syn formullaone; bahsettiğiniz etmenler dediğiniz gibi bu yıl için ürününüzde hasılat olarak düşşük olmasına sebep olabilir. yanlız bişi dikkatimi çekti belki yanılıyorumdur. ziraatçiler bakım, sulama, toprak işleme, eğer düzenli yapılıcaksa fidan aralıklarının 4*4 e kadar ekilmesinin daha faydalı olacağı tozlaşmanın en randımanlı bir şekilde olacağı bunun yanında 4*4 ün oranı 5*5 e ve 6*6.... 9*9 kadar ekilen fidanlara oranla daha verimli olduğu bilimsel araştırmalarla kanıtlanmış ben resimlerden yanlışşsam lütfen düzeltin sizin fidan aralıklarınızı cok geniş gördüm. bunun yanında siz toprak işleme bakım ve sulama düzenli yaptıgınızı yazmışsınız. buda ürünün az olmasına ziraatçilerin dediğine göre toprak işleme yapılan bahcelerde geniş dikimin ve su tutan topraklarda olumsuz bir etmen..ürününüzün veriminin az olması bahsettiğiniz etmenlerin yanında bundan kaynaklanabilirmi.?

birde özelden size bi sorum oldu cevaplarsanız sevinirim...

formullaone
11-05-2014, 21:03
syn formullaone; bahsettiğiniz etmenler dediğiniz gibi bu yıl için ürününüzde hasılat olarak düşşük olmasına sebep olabilir. yanlız bişi dikkatimi çekti belki yanılıyorumdur. ziraatçiler bakım, sulama, toprak işleme, eğer düzenli yapılıcaksa fidan aralıklarının 4*4 e kadar ekilmesinin daha faydalı olacağı tozlaşmanın en randımanlı bir şekilde olacağı bunun yanında 4*4 ün oranı 5*5 e ve 6*6.... 9*9 kadar ekilen fidanlara oranla daha verimli olduğu bilimsel araştırmalarla kanıtlanmış ben resimlerden yanlışşsam lütfen düzeltin sizin fidan aralıklarınızı cok geniş gördüm. bunun yanında siz toprak işleme bakım ve sulama düzenli yaptıgınızı yazmışsınız. buda ürünün az olmasına ziraatçilerin dediğine göre toprak işleme yapılan bahcelerde geniş dikimin ve su tutan topraklarda olumsuz bir etmen..ürününüzün veriminin az olması bahsettiğiniz etmenlerin yanında bundan kaynaklanabilirmi.?

birde özelden size bi sorum oldu cevaplarsanız sevinirim...
4*4 çok az olur ama 5*5 olabilir. Bugün diksem 5*5 dikerdim. Aslında 5*6 ya da 5*7 de olabilir. Kısa tarafları birbirine değene kadar budarsınız ve geniş taraftan tek taraflı olarak traktörle bakım işlerini yapabilirsiniz. Şu an geniş duruyor ama bugün dolaştığımda hızlı şekilde geliştiklerini gördüm. Bir kaç yıl içinde araları iyice kapanır. Yeni fotoğraflarını paylaşırım.

Bakım işlemelerini yapmamak daha kötü sonuçlar doğurur bence.

bebeto016
11-05-2014, 21:08
Evet 4. yazlarına giriyorlar. Toplam 250 ağaç. Çeşitler karışık. Ferragnes,ferraduel,nonpariel,teksas,ultra plus.

Bölgemizde büyük badem bahçesi yoktu,biz de hangisi uyum sağlar diye bakıyoruz. Şimdilik en iyisi ferrragnes - ferrraduel görünüyor. Geçen yıl 100 kg olurdu ama ağaçkakanlar yedi. Bu yıl yedirmezsek ağaç başı 2 kg dan 500 kg olur gibi duruyor.

Evet bütün bakımları tam olarak yapıyoruz. Budama,damla sulama,gübreleme,ilaçlama,toprak işleme,vs..

İç olarak el bademi hariç diğer çeşitler %33 civarı iç badem veriyor. 1 KG ferragnesten 330 gr iç çıkar. ****** arada kırılanlar oluyor. Onları daha düşük fiyata alıyorlar. 20 tl gibi.

20 tl :-) abicim cok iyi fiyat bahsettiğiniz fiyatı esnafmı fabrikamı veriyor. bu fiyat sadece don sebebiyle bu yıl içinmi yoksa don olmasada bu şeklidemi gidiyor..

birde öğrenmek istedigim nonperial ile faranges-ferredual aynı fiyattamı gidiyor.. cok sorum oldu mazur görün beni bertina dikmeyi neden düşünmediniz..:-))

teşekkurler.

bebeto016
11-05-2014, 21:10
4*4 çok az olur ama 5*5 olabilir. Bugün diksem 5*5 dikerdim. Aslında 5*6 ya da 5*7 de olabilir. Kısa tarafları birbirine değene kadar budarsınız ve geniş taraftan tek taraflı olarak traktörle bakım işlerini yapabilirsiniz. Şu an geniş duruyor ama bugün dolaştığımda hızlı şekilde geliştiklerini gördüm. Bir kaç yıl içinde araları iyice kapanır. Yeni fotoğraflarını paylaşırım.

Bakım işlemelerini yapmamak daha kötü sonuçlar doğurur bence.

siz kaçaç kaç diktiniz abicim.. evet ******* toprak işlemek daha mantıklı .. ozaman sizin bahçeniz için şöyle olacak aralıklar yaklaştıkça ürününz cok artacak öyle görünüyor..

formullaone
11-05-2014, 21:21
20 tl :-) abicim cok iyi fiyat bahsettiğiniz fiyatı esnafmı fabrikamı veriyor. bu fiyat sadece don sebebiyle bu yıl içinmi yoksa don olmasada bu şeklidemi gidiyor..

birde öğrenmek istedigim nonperial ile faranges-ferredual aynı fiyattamı gidiyor.. cok sorum oldu mazur görün beni bertina dikmeyi neden düşünmediniz..:-))

teşekkurler.

Geçen yıllarda hiç badem satmadım. Bu yıl ilk defa bir kuruyemişçiye iç olarak satıcam. Bana verdiği ortalama fiyat iç olarak böyle. Numune götürdüğümde kesin fiyatı belli olur. Donla bir ilgisi yok.

Kabuklu olarak satarsanız Ferrragnes-Ferraduel-Teksas çeşitleri 6-7 tl arasıymış. İç olarak %33 randıman desek 20-22 tl civarı olur. Bademi üretmek bu kadar zorken, 20 tl iç fiyatı bence az bile. Bir de bunun kırıp içini çıkarma maliyeti de var.

El bademinin randımanı daha yüksek ama kuşlardan ve soğuklardan çok etkileniyor. Üretmesi çok zor. Sanırım kabuklu fiyatı 12 tl imiş.

formullaone
11-05-2014, 21:24
siz kaçaç kaç diktiniz abicim.. evet ******* toprak işlemek daha mantıklı .. ozaman sizin bahçeniz için şöyle olacak aralıklar yaklaştıkça ürününz cok artacak öyle görünüyor..

Bizim aralık mesafesi 6*6 . En çok kullanılan mesafe bu. Evet meyve oranı ağaçların büyümesine bağlı olarak artacaktır.

bebeto016
11-05-2014, 21:31
abi bence iyi sayılır ..kayısı bahçemiz var günkurusu 8-10 islim 4-5 ten gidiyor oda satabilirsen .. bu sene hepsini kestik duta döndük.. eziyeti masrafı sulamasıda cabası.. rezil oluyosun.. bademin geleceği ve potansiyeli var.. bakalım inşallah en kısa zamanda badem bahçeme kavuşurum.. nonperial ekmek istiyorum .. fakat fidancıların güvensizliği ve nonperialin olumsuz yönleri korkutuyor beni.. nnonperiali tutturabilirmiyim.. kararsızım..

birde meyve görülmeden fidanlardan çeşidin ne olduğu anlaşılabilirmi acaba...

formullaone
11-05-2014, 21:55
abi bence iyi sayılır ..kayısı bahçemiz var günkurusu 8-10 islim 4-5 ten gidiyor oda satabilirsen .. bu sene hepsini kestik duta döndük.. eziyeti masrafı sulamasıda cabası.. rezil oluyosun.. bademin geleceği ve potansiyeli var.. bakalım inşallah en kısa zamanda badem bahçeme kavuşurum.. nonperial ekmek istiyorum .. fakat fidancıların güvensizliği ve nonperialin olumsuz yönleri korkutuyor beni.. nnonperiali tutturabilirmiyim.. kararsızım..

birde meyve görülmeden fidanlardan çeşidin ne olduğu anlaşılabilirmi acaba...

Badem 2. senesinde tek tük ürün yapıyor. O ürünlere bakarak çeşidini anlarsın. Ama henüz fidanken anlamak biraz zor.

Bence de nonperial karasalda çok riskli. Sonuçta kaliforniyada denize yakın olan 50 civarı rakımlarda yetiştiriliyor.

TreeKing
13-05-2014, 19:37
Yaprak biti olabilir. Düzenli ilaçlama yapmanız gerekir.

Çeşitleri anlamak kolay değil. İşin uzmanı olan birine gösterin derim.cevabınız için teşekkürler abi :) bu il tarım müdürlükleri ağaçlar hakkında bilgi verebilirmi? bakım vs. gibi.

formullaone
13-05-2014, 23:10
cevabınız için teşekkürler abi :) bu il tarım müdürlükleri ağaçlar hakkında bilgi verebilirmi? bakım vs. gibi.

Sormakta yarar var. Yine de hiç bir zaman tek yönlü bilgi ile yetinmeyin. Farklı kaynaklardan alacağınız bilgiler ile kendi tecrübelerinizi harmanlayarak en doğru sonucu bulmak mümkün.

murcell26
14-05-2014, 03:46
Merhabalar bu yılda tarlanın yarısını kırağı vurduğu için biraz hüzünlüyüz tabii .Ama en son ugraşlardan sonra damlama sistemini kurdum bakalım insallah seneye daha iyi olacak .Bu işi ögreneceğiz ama biraz zaman geçecek her halde

obahar
14-05-2014, 07:49
Geçen sene temmuz ayında şeftali ağacına yaptığım badem aşılarım. şuan gelişimleri çok iyi.

burjuva1981
15-05-2014, 21:04
500 agaclık badem bahcemi 7 tonluk su tankeri ile dısarıdan hicbir basınc uygulamadan römork uzerinden bahceyi uce bölerek damlama ile sulamaya bugun basladım

sulubey
16-05-2014, 09:48

bozma moralini sayın formullaune...meyveciliğin sabır işi olduğu bir gerçek.eminim sizin kadar ilgili ve titiz bir arkadaş başarıya ulaşacaktır.belki tür değişimi,belki toprak takviyeleri..siz bunu çok daha iyi bilirsiniz.denizli bölgesinde o kadar bakımsız ve o kadar da verimli bahçeler gördüm ki anlatamam.. karartmayın içinizi

ozerkavak
16-05-2014, 12:43
Selamlar,

Bu başlığı tümüyle okudum ve katkıda bulunan herkese öncelikle içtenlikle teşekkür ederim.

İmkanlarımı ve aklımdakini özetleyip, sorularımı yönlendirmek istiyorum.

Yer:
- Afyonkarahisar Sinanpaşa, Tunaztepe, Kılıçarslan, Ahmetpaşa'nın güneyine kalan bölgeden, kuzeye bakan yamalardan birinde, ormana sınır veya yakın, %5-%15 arası eğimli, don çukuru olmayan, toprak analizi yaptırdıktan sonra, 10-15 dekar civarında bir tarım arazisi satın almayı planlıyorum. Bölge aynı zamanda orman bakanlığının değerli ürün veren (kestane, badem, ceviz vs.) ağaç dikim sahası.

Bölgeyi görmek için: https://maps.google.com/maps?q=t%C4%B1naztepe+afyonkarahisar&ie=UTF-8&hq=&hnear=0x14cf39afbfd502a9:0xd600b2fbf1c755ba,T%C4%B 1naztepe/Afyonkarahisar&gl=tr&ei=h9F1U4_dCcaN7QaO0oGYCA&ved=0CJABELYDMA8 irtifa arazinin yerine göre değişse de 1000-1100m arası olacak.

- Bahçe beton direkli tel örgü ile çevrilecek.

- Bahçenin en boy ve açısına göre 6x6 veya benzeri (7x5) gibi bir sıklıkla ekilecek geç çiçeklenen badem türlerinden ferragnes ve tozlayıcısı ferraduel için tüplü fidan siparişini arazinin alımı ile birlikte bu yaz vermeyi planlıyorum. (Bir akrabam ziraat mühendisi ve asma fidancısı, onun belirlediği fidancı ile çalışmayı düşünüyorum)

- Araziyi sürdürüp gübrelemenin ötesinde, kepçe ile derin dikim yerleri açıp çukura ve çıkan toprağa analiz sonuçlarına dayanan doğru gübreleme yaparak ekimi mart 2015 gibi gerçekleştirmeyi düşünüyorum.

- Arazinin durumuna göre ne mümkünse; kuyu, sondaj, gerekirse taşıma yoluyla sulama işini çözerek, damla sulama sistemi kuracağım.

- Ürün almaya başlayana kadar olan 4-6 yıllık süreçte başarılı olduğumu hissedersem ve maddi olanaklarım imkan verirse çevreden daha küçük araziler satın alarak aynı modeli oralara genişleterek uygulamayı planlıyorum.

- Ürünü ilk aşamada iç badem olarak yakın akrabam olan bir kuru yemiş toptancısına vermeyi planlıyorum. Şu anda kendi ifadesi, kaliteli iç bademin toptan kilogram fiyatının yaklaşık 25TL civarında olduğu (kendisi de kesin türü bilmiyor) ve tüm üretimimi alacağı. Geçecek süreçte bir aksilik olursa Afyon bölgesindeki şekerlemeciler, oteller veya kuru yemiş toptancıları muhtemel pazarım olacak.

- İlerleyen zamanlarda, ürün miktarına göre diğer imkanları da seferber ederek (Paketleme, saklama, alternatif ürünler, kavurma, işleme; gıda mühendisliğinde akademisyen olan 1. ve 2. derece yakınlarımın teknik bilgisi ve kuru yemişçi olanın tecrübesi ile) ürünü gerekirse işleyerek ve paketleyerek perakende olarak pazarlamayı düşünüyorum.

- Halen 3-5 yıl arası sürmesi beklenen bir projede ağır koşullarda (haftada 50-60 saat) çalışıyorum ve bahçe bakımı için haftada yarım gün veya iki haftada bir tam gün ayırabilecek durumdayım. Yıllık 20 gün kadar olan iznimi önceden bildirmek koşuluyla bakım işleri için iki-üç parçada kullanabilirim. Gereken diğer iş gücünü ve sürme gibi işlemleri şimdilik dışarıya yaptırmayı planlıyorum.

Son olarak halen çalıştığım proje bittiğinde (3-5 yıl), 45'li yaşlarıma geleceğimden tekrar iş aramak yerine kendi bahçemde tam zamanlı olarak keyifle çalışmak (yıllardır hayalim hep buydu) emekliliğim dahil bir gelir elde etmek istiyorum. Bakım ve benzeri giderleri karşılama konusunda sıkıntı yaşamayacağımı düşünüyorum. Diğer yandan neredeyse tüm birikimimi de buraya yatırmış olacağım.
------------------
Sorularımı sıralayayım:

1. Haftada yarım gün veya iki haftada bir tam gün, ek olarak önceden belirlenmiş yıllık 15-20 gün toplam izin (farklı zamanlarda alınabilir), 10-15 dekarlık bir bahçenin kurulum sonrası üç-beş yıl bakımı için yeterli olur mu (Bölge evime 25km ve 25dakika mesafede)? Bu konuda düşünce ve tecrübelerinizi paylaşabilir misiniz?

2. ferragnes ve tozlayıcısı ferraduel türlerinden alacağım ürün (iç badem), kalite olarak kuru yemiş toptancısı akrabamın 25TL/kg olarak bahsettiği (Mayıs 2014 fiyatı) ürüne denk midir?

3. Yukarıdaki gibi bir program için özellikle dikkat etmem gereken noktalar veya atladığım, eklenmesi gereken noktalar nelerdir?

4. Bedenen çalışmakla sorunum yok, aksine masa başı işim nedeniyle ihtiyacım var. Baba mesleği marangozluk ve sanayide büyüdüm, elime üşenmem ama ciddi bir tarım deneyimim yok. Sizce yapabilir miyim?

Şimdiden teşekkür ederim.

Özer Kavak

TreeKing
16-05-2014, 19:55
@ozerkavak bilgi veremeyeceğim ama söyleyeceğim şey; harika bir planlama yapmışsınız umarım başarılı olursunuz :).

ozerkavak
16-05-2014, 22:29
@TreeKing: Planlama ve becerebilirsem sebatla uygulama işin yarısı. Kalan yarısı için kısmet diyeceğim :)
Harika olan da buraya tüm samimiyetleriyle deneyimlerini yazan insanların oluşturduğu bu bilgi birikimi. Benimki aslında plan değil konuma özel bir çıkarım, daha doğrusu bir özet oldu aslında.

Saygılarımla,
Özer Kavak

dikili
18-05-2014, 20:25
İyi akşamlar,
Forumda yeniyim. Bende Dikili'de 6 dönüm tarla aldım ve badem veya ceviz düşünüyorum. Denize 2 km uzaklıkta. Henüz toprağını analiz yaptırmadım.Okuduklarımdan Deniz kenarında ceviz olmayacağını düşünüyorum. Badem yetiştirebilir miyim? Tarımla ilgili eğitimim yok. Sadece son günlerde okuyorum. Bu konuda yardımcı olabilirseniz memnun olurum. Şimdiden teşekkürler

Tamtutulma
19-05-2014, 15:28
Selamlar,

Bu başlığı tümüyle okudum ve katkıda bulunan herkese öncelikle içtenlikle teşekkür ederim.

Yer:
- Afyonkarahisar Sinanpaşa, Tunaztepe, Kılıçarslan, Ahmetpaşa'nın güneyine kalan bölgeden, kuzeye bakan yamalardan birinde, ormana sınır veya yakın, %5-%15 arası eğimli, don çukuru olmayan, toprak analizi yaptırdıktan sonra, 10-15 dekar civarında bir tarım arazisi satın almayı planlıyorum. Bölge aynı zamanda orman bakanlığının değerli ürün veren (kestane, badem, ceviz vs.) ağaç dikim sahası.

Bölgeyi görmek için: https://maps.google.com/maps?q=t%C4%B1naztepe+afyonkarahisar&ie=UTF-8&hq=&hnear=0x14cf39afbfd502a9:0xd600b2fbf1c755ba,T%C4%B 1naztepe/Afyonkarahisar&gl=tr&ei=h9F1U4_dCcaN7QaO0oGYCA&ved=0CJABELYDMA8 irtifa arazinin yerine göre değişse de 1000-1100m arası olacak.

- Bahçenin en boy ve açısına göre 6x6 veya benzeri (7x5) gibi bir sıklıkla ekilecek geç çiçeklenen badem türlerinden ferragnes ve tozlayıcısı ferraduel için tüplü fidan siparişini arazinin alımı ile birlikte bu yaz vermeyi planlıyorum. (Bir akrabam ziraat mühendisi ve asma fidancısı, onun belirlediği fidancı ile çalışmayı düşünüyorum)

- Araziyi sürdürüp gübrelemenin ötesinde, kepçe ile derin dikim yerleri açıp çukura ve çıkan toprağa analiz sonuçlarına dayanan doğru gübreleme yaparak ekimi mart 2015 gibi gerçekleştirmeyi düşünüyorum.

- Arazinin durumuna göre ne mümkünse; kuyu, sondaj, gerekirse taşıma yoluyla sulama işini çözerek, damla sulama sistemi kuracağım.

- Ürün almaya başlayana kadar olan 4-6 yıllık süreçte başarılı olduğumu hissedersem ve maddi olanaklarım imkan verirse çevreden daha küçük araziler satın alarak aynı modeli oralara genişleterek uygulamayı planlıyorum.

- Ürünü ilk aşamada iç badem olarak yakın akrabam olan bir kuru yemiş toptancısına vermeyi planlıyorum. Şu anda kendi ifadesi, kaliteli iç bademin toptan kilogram fiyatının yaklaşık 25TL civarında olduğu (kendisi de kesin türü bilmiyor) ve tüm üretimimi alacağı. Geçecek süreçte bir aksilik olursa Afyon bölgesindeki şekerlemeciler, oteller veya kuru yemiş toptancıları muhtemel pazarım olacak.

- İlerleyen zamanlarda, ürün miktarına göre diğer imkanları da seferber ederek (Paketleme, saklama, alternatif ürünler, kavurma, işleme; gıda mühendisliğinde akademisyen olan 1. ve 2. derece yakınlarımın teknik bilgisi ve kuru yemişçi olanın tecrübesi ile) ürünü gerekirse işleyerek ve paketleyerek perakende olarak pazarlamayı düşünüyorum.

- Halen 3-5 yıl arası sürmesi beklenen bir projede ağır koşullarda (haftada 50-60 saat) çalışıyorum ve bahçe bakımı için haftada yarım gün veya iki haftada bir tam gün ayırabilecek durumdayım. Yıllık 20 gün kadar olan iznimi önceden bildirmek koşuluyla bakım işleri için iki-üç parçada kullanabilirim. Gereken diğer iş gücünü ve sürme gibi işlemleri şimdilik dışarıya yaptırmayı planlıyorum.

Son olarak halen çalıştığım proje bittiğinde (3-5 yıl), 45'li yaşlarıma geleceğimden tekrar iş aramak yerine kendi bahçemde tam zamanlı olarak keyifle çalışmak (yıllardır hayalim hep buydu) emekliliğim dahil bir gelir elde etmek istiyorum. Bakım ve benzeri giderleri karşılama konusunda sıkıntı yaşamayacağımı düşünüyorum. Diğer yandan neredeyse tüm birikimimi de buraya yatırmış olacağım.
------------------
Sorularımı sıralayayım:

1. Haftada yarım gün veya iki haftada bir tam gün, ek olarak önceden belirlenmiş yıllık 15-20 gün toplam izin (farklı zamanlarda alınabilir), 10-15 dekarlık bir bahçenin kurulum sonrası üç-beş yıl bakımı için yeterli olur mu (Bölge evime 25km ve 25dakika mesafede)? Bu konuda düşünce ve tecrübelerinizi paylaşabilir misiniz?

2. ferragnes ve tozlayıcısı ferraduel türlerinden alacağım ürün (iç badem), kalite olarak kuru yemiş toptancısı akrabamın 25TL/kg olarak bahsettiği (Mayıs 2014 fiyatı) ürüne denk midir?

3. Yukarıdaki gibi bir program için özellikle dikkat etmem gereken noktalar veya atladığım, eklenmesi gereken noktalar nelerdir?

4. Bedenen çalışmakla sorunum yok, aksine masa başı işim nedeniyle ihtiyacım var. Baba mesleği marangozluk ve sanayide büyüdüm, elime üşenmem ama ciddi bir tarım deneyimim yok. Sizce yapabilir miyim?

Özer Kavak

Öncelikle başlığı baştan sonuna kadar okuduğunuz için kutlarım. Böyle ciddi bir proje yapacak kişilere her zaman başlığı baştan sona okumalarını öneriyoruz ama bazı arkadaşların nedense ikna olmaya niyetleri yok.

Gerçekten istiyorsanız yapabilirseniz. Bilginizi artırmaya çalışın. Her duyduğunuza inanmayın. Doğru kaynaklardan bilgi edinmeye çalışın. Gidin badem bahçelerini ziyaret edin, inceleyin.

Yaptığınız ön çalışma pek çok yönden mantıklı görünüyor. Bir kaç konuda düzeltme yapmalıyım.

Öncelikle bademi toptan 25 TL'ye satamazsınız. Bunu size kim söylediyse sizi yanıltmış. Badem satışında en mantıklı uygulama yeşil kabuğuyla satılmasıdır. Sanırım bu yıl yeşil kabuğuyla kilosu 10 TL gibi bir fiyata satıldı.

Benim 10 dekar arazim ve 400 Ferrganes-Ferraduel'im var. Kimisi 3 yaşında; kimisi 2 yaşında. Kuruyanların yerine de diktiğim için 1 yaşında da olanlar var. Haftada yalnızca pazar günleri izinliyim ve açıkçası 10 dekar arazideki 400 fidana zor yetişiyorum. Haftanın 6 günü işten saat 18.30'da çıkıyorum. Koştura koştura bahçeye gidip kimi zaman karanlıkta bile çalışarak ancak yetiştiriyorum. Haa sizin bu 20 günlük izniniz işinize yaracaktır. Özellikle ilk baharda bir kısmını kullanırsanız çok rahatlarsınız.

Fidanlar büyüdükçe işleri de artıyor. Örneğin 2 yaşındaki bir fidanı budamak 1 dakika sürerken 3 yaşındaki fidanı budamak 3-4 dakika sürebiliyor.

Ben size kendi yaptığım işleri anlatayım:

* Kasım ayında Sonbahar sürümü ve gübrelemesi.
* Şubat - Mart gerekiyorsa kışlık yağ; ya da bordo bulamacı uygulaması.
* Mart: İlk bahar budaması.
* Bahçenin sürülmesi.
* Kuruyan dikmelerin yerine yenilerinin dikilmesi.
* Dikmelerin otlanan diplerinin çapalanması.
* Mayıs : gereksiz yerlerden çıkan, ters büyüyen filizlerin budanması.
* Gerekiyorsa ilaçlama.
* Bahar gübrelemesi.
* Haziran:
*Bahçenin sürülmesi.
*Damlama sisteminin kurulması. Bu iş tam bir işkencedir, yanınıza yardımcı olacak birilerini almalısınız.
* sulama: Haftada 4 kez. 5 Yaşından sonra 2 haftada bir sulama.
* Temmuz : Sulama.
* Gerekiyorsa ilaçlama
* Ağustos : Sulama. 31 Ağustos'dan sonra asla sulama yapmayın.
* Gerekiyorsa ilaçlama.
* Damlama sisteminin toplanması.

Burada belirttiklerimin dışında işler de çıkabiliyor. Ha bu kadara titiz bakılmasa da olur. Ama dikmelerinize ne kadar iyi bakarsanız onlar da o kadar çabuk büyür ve sağlıklı olurlar.

Taşıma suyla asla olmaz. Keson; ya da derin kuyu açtırmalısınız.

Saygılar...

bebeto016
19-05-2014, 17:29
Öncelikle başlığı baştan sonuna kadar okuduğunuz için kutlarım. Böyle ciddi bir proje yapacak kişilere her zaman başlığı baştan sona okumalarını öneriyoruz ama bazı arkadaşların nedense ikna olmaya niyetleri yok.

Gerçekten istiyorsanız yapabilirseniz. Bilginizi artırmaya çalışın. Her duyduğunuza inanmayın. Doğru kaynaklardan bilgi edinmeye çalışın. Gidin badem bahçelerini ziyaret edin, inceleyin.

Yaptığınız ön çalışma pek çok yönden mantıklı görünüyor. Bir kaç konuda düzeltme yapmalıyım.

Öncelikle bademi toptan 25 TL'ye satamazsınız. Bunu size kim söylediyse sizi yanıltmış. Badem satışında en mantıklı uygulama yeşil kabuğuyla satılmasıdır. Sanırım bu yıl yeşil kabuğuyla kilosu 10 TL gibi bir fiyata satıldı.

Benim 10 dekar arazim ve 400 Ferrganes-Ferraduel'im var. Kimisi 3 yaşında; kimisi 2 yaşında. Kuruyanların yerine de diktiğim için 1 yaşında da olanlar var. Haftada yalnızca pazar günleri izinliyim ve açıkçası 10 dekar arazideki 400 fidana zor yetişiyorum. Haftanın 6 günü işten saat 18.30'da çıkıyorum. Koştura koştura bahçeye gidip kimi zaman karanlıkta bile çalışarak ancak yetiştiriyorum. Haa sizin bu 20 günlük izniniz işinize yaracaktır. Özellikle ilk baharda bir kısmını kullanırsanız çok rahatlarsınız.

Fidanlar büyüdükçe işleri de artıyor. Örneğin 2 yaşındaki bir fidanı budamak 1 dakika sürerken 3 yaşındaki fidanı budamak 3-4 dakika sürebiliyor.

* Bahçenin sürülmesi.
* Gerekiyorsa ilaçlama.
* Bahar gübrelemesi.
* Haziran:
*Bahçenin sürülmesi.
*Damlama sisteminin kurulması. Bu iş tam bir işkencedir, yanınıza yardımcı olacak birilerini almalısınız.
* Gerekiyorsa ilaçlama
* Gerekiyorsa ilaçlama.

Burada belirttiklerimin dışında işler de çıkabiliyor. Ha bu kadara titiz bakılmasa da olur. Ama dikmelerinize ne kadar iyi bakarsanız onlar da o kadar çabuk büyür ve sağlıklı olurlar.

Saygılar...

sayın tamtutulma bi kaç soru sorabilirmiyim mümkünse;

--en yaşlı olarak 3 yaşında fidanınız mevcut ürün alabildinizmi aldıysanız 3 yqşındaki fidandan ve toplamda ne kadar ürününüz oldu.
--haziran ayından sonra haftada 4 kez suluyorum dediniz fazla değilmi.. fazla su badem için zararı varmıdır. yeni fidanlar için en az haftada ne olmalıdır.
-- anladığım kadarıyla çapalama ve sürme işi otla mücadeleniz 4*4 lük ziraatçiler derin sürümden ve sık sürümden kaçınılmasını tavsiye ediyorlar. bu bilgi dogrumudur. yoksa bahçenin sık sürülmesi çapalanması dahmı yararlıdır..

saygılar..şimdiden teşekkurler.

ozerkavak
19-05-2014, 21:57
Selamlar,

Sayın Tamtutulma, detaylı cevaplarınız için çok teşekkür ederim.

Varsa Afyon yakınlarında bahçesi olan arkadaşları rahatsız etmek istiyorum öncelikle :) Dediğiniz gibi birkaç hafta sonunu bu işe ayırmak gerekiyor yerinde görmek için. Her ne kadar Afyon merkezin güneyi, Erkmen'in güneyi, Küçükkalecik'e kadar olan bölgeyi biliyor ve dağlardaki aşısız bademleri "alıcı gözle" incelemiş ve tatmış olsam da yetiştiricilik boyutu farklı.

Sanırım bahçede tahminimden daha fazla kalmam gerekecek. Bir yolunu bulmaya çalışacağım ama gözüm korkmadı desem yalan olur. Beni en çok kaygıulandıran da zaten buydu.

Suya ulaşma ve damla sulama ile ilgili endişelerim zaten vardı bu işi profesyonel yapanlardan tam destek alarak çözebileceğimi düşünüyorum. Tecrübelerinizi ve endişelerinizi mutlak suretle karşı tarafa yansıtacağım. Tecrübeli yakınlarımın bulunduğu Manisa'ya da seyahat kaçınılmaz oldu.

25 TL konusu iç badem ile ilgili. tekrar teyit ettirdim. "ithal badem fiyatı" ve "badem içi fiyatı" gibi aramalarda karşılaştığım sonuçlar da rakamları teyid eder gibi. Her ne kadar ilk yıllarda sizin dediğiniz gibi yeşil kabuklu satış alternatifini düşünsem de, neden yeşil kabuğun soyulması ve çekirdeğin kırılması işlemlerini kendi imkanlarınızla yaparak (hatta gerekirse fason kavurtarak) satışı planlamadığınızı merak ediyorum. Yeşil kabukluda atıyorum 10 alıcı ile kısıtlıyken iç badem olarak (kabuklu bekletmek + satış miktarına göre kırmak) pazar genişliğinizi çok daha fazla arttırmaz mı? (Ben verim almaya başlayana kadar 5-8 yıl geçeceğinden tam zamanlı iş olarak görüyorum bu işi). "Badem satışında en mantıklı uygulama yeşil kabuğuyla satılmasıdır." ifadenizi biraz daha açmanızı rica ediyorum.

Yanıt alamadığım tek soru ise Ferrganes-Ferraduel bahçesinin ürünlerini iç badem olarak satış teşebbüsümde, dane ölçüleri ve şekli göz önünde bulundurulduğunda kuru yemiş piyasasının 25 TL dediği ürüne denk bir ürüne sahip olacak mıyım?

Tekrar teşekkürler,

Özer Kavak

* Bahçenin sürülmesi.
* Gerekiyorsa ilaçlama.
* Bahar gübrelemesi.
* Haziran:
*Bahçenin sürülmesi.
* Gerekiyorsa ilaçlama
* Gerekiyorsa ilaçlama.

Saygılar...

Tamtutulma
20-05-2014, 12:48
sayın tamtutulma bi kaç soru sorabilirmiyim mümkünse;

--en yaşlı olarak 3 yaşında fidanınız mevcut ürün alabildinizmi aldıysanız 3 yqşındaki fidandan ve toplamda ne kadar ürününüz oldu.
--haziran ayından sonra haftada 4 kez suluyorum dediniz fazla değilmi.. fazla su badem için zararı varmıdır. yeni fidanlar için en az haftada ne olmalıdır.
-- anladığım kadarıyla çapalama ve sürme işi otla mücadeleniz 4*4 lük ziraatçiler derin sürümden ve sık sürümden kaçınılmasını tavsiye ediyorlar. bu bilgi dogrumudur. yoksa bahçenin sık sürülmesi çapalanması dahmı yararlıdır..

saygılar..şimdiden teşekkurler.

Henüz ürün almadım. Aslında çiçek açtılar. Ürün almak istemediğim için fidanlardaki çiçekleri yoluyorum. Bir fidandan bir avuç badem almak iyi bir şey değil; ticari de değil. Bu nedenle fidanlar yemişe vereceği enerjiyi kök, gövde ve dallarına versin diye ürün istemiyorum. Ürün olsaydı da fazla bir şey olmazdı. 5. yıldan önce karlı bir ürün elde etmek zor.

Sevgili hocam, badem ağaçlarının dibinde durgun su olmamalıdır. Örneğin bir göl; ya da akarsu kenarında badem yetişmemesinin nedeni köklerinin su içerisinde çabuk çürümesidir. Bu nedenle eğimli araziler badem bahçeleri için daha uygundur. Halk arasında " Badem suyu sevmez." şeklinde bir yanlış inanç vardır. 2 yıl önce bir arkadaşımla birlikte aynı gün, aynı yerden, aynı yaşta ve boyda fidanlar aldık. Ben yukarıda anlattığım şekilde suladım. Arkadaşım ayda bir sulama yaptı. Şu anda benim fidanlarım arkadaşımın fidanlarının neredeyse 3 katı büyüklüğünde. Fidanlar düzenli sulanırlarsa daha çabuk gelişiyorlar. Ağaçlar düzenli sulanırlarsa iç doluğu artıyor ve aldığınız ürün kilo bazında daha ağır geliyor.

İlk yılında bir fidana haftada 3-5 litre su yeterlidir. ama damlama sulama olarak ve akşam vermeniz çok daha iyidir. Badem başlığında sulama konusunda bir takvim çalışması yapmıştım; sanırım 30-40. sayfalar arasında bir yerde. Şimdi bulamadım. İsterseniz boş bir zamanınızda inceleyin.

Derin sürüm yapılmamalıdır. Dikmeleri dikmeden önce derin sürdürün. Dikim sonrası bahçeye asla pulluk sokmayın, kaz ayağı çektirin ve dikmelerin taç düşümlerine yaklaşmayın ki kılcal kökler zarar görmesin. 2. Yıldan sonra en mantıklısı çapa makinesi. Bahçeye kaz ayağı bile sokmayın. Yine dikmelere fazla yaklaşmayın, dikmelerin diplerini ellerinizle çapalayın. unutmayın ki ağaçlar besinlerinin % 70'ini ilk 20 cmdeki topraktan alırlar. O kılcal köklere zarar verirseniz ağacınız- fidanınız zarar görebilir, yavaş gelişebilir. Elle çapalama olanağınız varsa en güzeli odur.

Saygılar...

Tamtutulma
20-05-2014, 13:08
Selamlar,

Sayın Tamtutulma, detaylı cevaplarınız için çok teşekkür ederim.

Varsa Afyon yakınlarında bahçesi olan arkadaşları rahatsız etmek istiyorum öncelikle :) Dediğiniz gibi birkaç hafta sonunu bu işe ayırmak gerekiyor yerinde görmek için. Her ne kadar Afyon merkezin güneyi, Erkmen'in güneyi, Küçükkalecik'e kadar olan bölgeyi biliyor ve dağlardaki aşısız bademleri "alıcı gözle" incelemiş ve tatmış olsam da yetiştiricilik boyutu farklı.

Sanırım bahçede tahminimden daha fazla kalmam gerekecek. Bir yolunu bulmaya çalışacağım ama gözüm korkmadı desem yalan olur. Beni en çok kaygıulandıran da zaten buydu.

Suya ulaşma ve damla sulama ile ilgili endişelerim zaten vardı bu işi profesyonel yapanlardan tam destek alarak çözebileceğimi düşünüyorum. Tecrübelerinizi ve endişelerinizi mutlak suretle karşı tarafa yansıtacağım. Tecrübeli yakınlarımın bulunduğu Manisa'ya da seyahat kaçınılmaz oldu.

25 TL konusu iç badem ile ilgili. tekrar teyit ettirdim. "ithal badem fiyatı" ve "badem içi fiyatı" gibi aramalarda karşılaştığım sonuçlar da rakamları teyid eder gibi. Her ne kadar ilk yıllarda sizin dediğiniz gibi yeşil kabuklu satış alternatifini düşünsem de, neden yeşil kabuğun soyulması ve çekirdeğin kırılması işlemlerini kendi imkanlarınızla yaparak (hatta gerekirse fason kavurtarak) satışı planlamadığınızı merak ediyorum. Yeşil kabukluda atıyorum 10 alıcı ile kısıtlıyken iç badem olarak (kabuklu bekletmek + satış miktarına göre kırmak) pazar genişliğinizi çok daha fazla arttırmaz mı? (Ben verim almaya başlayana kadar 5-8 yıl geçeceğinden tam zamanlı iş olarak görüyorum bu işi). "Badem satışında en mantıklı uygulama yeşil kabuğuyla satılmasıdır." ifadenizi biraz daha açmanızı rica ediyorum.

Yanıt alamadığım tek soru ise Ferrganes-Ferraduel bahçesinin ürünlerini iç badem olarak satış teşebbüsümde, dane ölçüleri ve şekli göz önünde bulundurulduğunda kuru yemiş piyasasının 25 TL dediği ürüne denk bir ürüne sahip olacak mıyım?

Tekrar teşekkürler,

Özer Kavak

Benim tanıdığım yok. Türkiye'deki badem bahçelerini en iyi Avanos arkadaşımız bilir. Ama epeydir buraya yazmıyor. İsterseniz kendisine bir özel mesaj atın size yardımcı olacaktır.

Şayet size bademle ilgili bilgileri fidan satan kişiler veriyorsa sakın ha sakın inanmayın. İnternette rastladığınız her bilgiye de inanmayın. Size bir toptancı "Bademi şu anda kilosu 25 TL'ye alıyoruz." derse inanın.

Sizin düşündüklerinizi ben de düşünmüştüm. ufak ölçekli bir tesis vs. Ama şimdi pek mantıklı gelmiyor. Bence o konu ağaçlar tam verime yatıp, ürün satmaya, toptancılarla muhatap olmaya başlayınca değerlendirilmeli.

Biz oturup bir hesap yaptık; şayet yeşil kabuğu, kabuğu çıkartıp iç badem satarsanız aslında daha ucuza satmış oluyorsunuz ve zarar ediyorsunuz. Yaptığınız işçilik gideri ve verdiğiniz emek de boşa gidiyor. Yeşil kabuk ve kabuk çoğu kez değerlendirilemiyor. Ayrıca kabuğundan çıkarılan bademler çabuk bayatlar; bozulurlar. Siz iyisimi bahçeniz tam verime yatınca 3-5 ağaçtan 1 kilo yeşil kabuklu badem toplayın. Hepsini ayrı torbalara koyun.

Yeşil kabukluyken tartın; örneğin 1 kg =14 TL (Şu anda fiyatlar bu aralıkta)
Yeşil kabuğu soyup tartın; örneğin 750 gram = 12TL
kabukları kırıp İç bademi tartın; örneğin 250 gram = 8 TL bunun gibi bir hesapla şu anda yeşil kabuklu satmanın daha mantıklı olduğu görülüyor. Ama biz tam ürün almaya bakalım neler değişecek...

Size 25 TL dedikleri badem sanırım Datça civarında yetişen Nurlu Badem. Ferragnes- Ferraduel, Nurlu Badem'den biraz daha ufaktır.

Saygılar...

burjuva1981
22-05-2014, 21:26
sayın tam tutulma yeşil kabuklu satış fiyatı 14 tl demişsiniz acaba bu fiyata toptan sattığını söyleyen badem yetiştiricisi var mı birde bu fiyatlar mart 10 nisan 10 tarihleri arasında olabilir mi yani turfanda çıkanlar

Tamtutulma
23-05-2014, 11:11
sayın tam tutulma yeşil kabuklu satış fiyatı 14 tl demişsiniz acaba bu fiyata toptan sattığını söyleyen badem yetiştiricisi var mı birde bu fiyatlar mart 10 nisan 10 tarihleri arasında olabilir mi yani turfanda çıkanlar

Hocam söylediğim fiyat çağla fiyatı değil; kuru badem fiyatı. 2013 Sonbaharında toptan alım yapanların genelinde yeşil kabuklu (bkabuğu kavlatılmamış) kuru badem fiyat aralığı kaliteli cinsler için 14 TL idi.

ronin24
24-05-2014, 15:56
İyi akşamlar,
Forumda yeniyim. Bende Dikili'de 6 dönüm tarla aldım ve badem veya ceviz düşünüyorum. Denize 2 km uzaklıkta. Henüz toprağını analiz yaptırmadım.Okuduklarımdan Deniz kenarında ceviz olmayacağını düşünüyorum. Badem yetiştirebilir miyim? Tarımla ilgili eğitimim yok. Sadece son günlerde okuyorum. Bu konuda yardımcı olabilirseniz memnun olurum. Şimdiden teşekkürler

*** dikili. Bende dikililiyim . Neresine badem dikmeyi dusunuyorsun. Bendeedirne uzunkopruye diktim. Yardimci olabilirim belki.

sulubey
04-06-2014, 12:48
ilaçlamadan hep kaçmak istedim ama fidanlarımın canına okuyor zararlılar (dip kurdu,kırmızı örümcek,).bana etkin bir yol önerecek arkadaşlar fikirlerinize ihtiyacım var geç kaldın demeyin ziraatçilere danıştım ama tatmin edici değil.denizli de ziraatçiler de daha bademde yeni.badem konusuna 100/100 hakim ziraarçi yok veya ben bulamadım

sulubey
04-06-2014, 12:51
zararlılarla mücadele kısmını inceledim ama sınırlı ,detay yok

ozerkavak
08-06-2014, 00:05
Selamlar Tamtutulma,

Öncelikle teşekkürler. Herşeyden önce, 3 dekar ve üzeri arazi bulmakta zorlanıyorum. Halen arazi ile ilgili çabalarım devam ediyor. Yorumlarım ve cevaplarımı satır arasına yazıyorum.

Benim tanıdığım yok. Türkiye'deki badem bahçelerini en iyi Avanos arkadaşımız bilir. Ama epeydir buraya yazmıyor. İsterseniz kendisine bir özel mesaj atın size yardımcı olacaktır.

Şayet size bademle ilgili bilgileri fidan satan kişiler veriyorsa sakın ha sakın inanmayın. İnternette rastladığınız her bilgiye de inanmayın. Size bir toptancı "Bademi şu anda kilosu 25 TL'ye alıyoruz." derse inanın.
-----------
Bilgiyi beren kişi 2. derece akrabam, bağ fidanı üreticisi aynı zamanda kuruyemiş toptancısı. Netleştirdiğim bilgileri aktarayım. (Ticaret borsaları verileri doğruluyor)
- Eveli sene kavrulmamış iç badem ortalama kg fiyatı 18 TL civarında (15-23 TL arası)
- Geçen sene bu rakam dip yapıyor ve ortalama 15 TL civarında (11-20 TL arası)
- Şu anda fiyatlar 25 TL ve zirve yapmış durumda, Kendisi en bol zamanında (kasım 2013) peşin 20 TL den 4 ton almış.
- İthal iç badem kavrulmamış nakliye hariç 11usd+KDV
- Fiyatlar teksas tipi badem kalitesi baz alınarak verildi.
- Nurlu Badem'e ulaşmak zormuş. Şu anda, fiyat toptan 25-35 TL/kg arası değişiyormuş, ton ölçüsünde bulmak zormuş.
---------

Sizin düşündüklerinizi ben de düşünmüştüm. ufak ölçekli bir tesis vs. Ama şimdi pek mantıklı gelmiyor. Bence o konu ağaçlar tam verime yatıp, ürün satmaya, toptancılarla muhatap olmaya başlayınca değerlendirilmeli.

Biz oturup bir hesap yaptık; şayet yeşil kabuğu, kabuğu çıkartıp iç badem satarsanız aslında daha ucuza satmış oluyorsunuz ve zarar ediyorsunuz. Yaptığınız işçilik gideri ve verdiğiniz emek de boşa gidiyor. Yeşil kabuk ve kabuk çoğu kez değerlendirilemiyor. Ayrıca kabuğundan çıkarılan bademler çabuk bayatlar; bozulurlar. Siz iyisimi bahçeniz tam verime yatınca 3-5 ağaçtan 1 kilo yeşil kabuklu badem toplayın. Hepsini ayrı torbalara koyun.

Yeşil kabukluyken tartın; örneğin 1 kg =14 TL (Şu anda fiyatlar bu aralıkta)
Yeşil kabuğu soyup tartın; örneğin 750 gram = 12TL
kabukları kırıp İç bademi tartın; örneğin 250 gram = 8 TL bunun gibi bir hesapla şu anda yeşil kabuklu satmanın daha mantıklı olduğu görülüyor. Ama biz tam ürün almaya bakalım neler değişecek...

Size 25 TL dedikleri badem sanırım Datça civarında yetişen Nurlu Badem. Ferragnes- Ferraduel, Nurlu Badem'den biraz daha ufaktır.

-------------
Size tümüyle katılıyorum. Doğru karar ağaçlar verime geçtiğinde piyasa koşulları değerlendirilip yapılmalı.
-------------

Saygılar...

--------

Son olarak diyebilirim ki, önce patlatma ve gübreleme, ardına derin(120-150cm) dikim çukurları açarak toprağına göre gübreleme yapmak ve fidanı bu zengin ortama dikmek, toprak altı veya üstü damla sulama yapmak, bahar, yaz, sonbahar rutin budama ilaçlama ve bakımlarına dikkat etmem gerektiği, bahar ve yaz aylanında en az 2 kez zaralıi hastalık vs kontrolü yapmama gerektiği, bunları yapabilrsem, don riski düşük bölgelerde 8. tıldan sonra dekara 60-240kg arası (ortalama 150 kg/dk iç badem), verim beklentim olması gerektiği söylendi. Fiyat için de son 3-5 yılın enflasyondan arındırılmış ortalamasını almak makul görünüyor.

Bu kadar hesap kitap ve dünya işi yeter, Dün Kılıçarslan beldesinin yakınlarındaki orman yoluna girip biraz tırmandım ve meşe ormanında biraz zaman geçirdim. Afyon'a kırk ikindiler erken geldi bu sene. yer yer haziranda mantar, her dal filiz.

Saygılarımla,

Tamtutulma
10-06-2014, 11:04
Özer Bey, kendi arazimde yaşayarak şunu gördüm: Hiç bir fidan, o bahçede çekirdekten yetişen fidan kadar sağlıklı olmuyor. Kendi fidanlarımın 4'te biri kendi yetiştirdiğim acıbadem çöğürlerine Ferragnes - Ferraduel aşılayarak kendi büyüttüklerim. Çekirdekten çıkanlar daha 3. yılda hazır fidanları boy ve gövde kalınlığı olarak geçmek üzere. Hazır alınan dikmeler çok kolay hastalanıyor, gelişmeleri zor oluyor. Hazır fidanların boylu poslu olması sizi yanıltmasın. Çekirdekten yetişenler bir kaç yılda hazır fidanları geçiyorlar. Ayrıca çok da ekonomik oluyor.

Size önerim; öncelikle bahçenin planını yapın. Fidan dikilecek sıraları belirleyin. Bir tarktör dip kazanla; ya da dozer riperiyle her sırayı (yalnızca fidanların dikileceği yerlerin sırasını boydan boya kazdırın. Fidan dikilmeyecek aralardaki boşluklara gerek yok.) 1'er metre derinliğinde patlattırın. Yandan patlatma bitince tarlayı fidanların dikileceği sıradan bir de dikine patlattırın. Böylelikle fidan dikilecek yerler + şeklinde her iki yönden patlamış ve dibi yumuşamış olacaktır. Çekirdek ya da dikmeler dipteki toprak yumuşadığı için çok kolay kök geliştirebilecektir. Fidan dikecekseniz çukurları güzden açın ki içine güneş, hava, yağmur, kar alarak mineral bakımından zengin çukurlarınız olsun. Fidan dikilirken çukurları yalnızca bahçenin yüzlek topraklarıyla doldurun.

Ekim -Kasım ayı gibi o yılın kabuklu acı badem çekirdeklerini bir kovaya boşaltın. ( Bademler o yılın ürünü olsun. Beklemiş, 2-3 yıllık bademlerin çoğusu yeşermiyor, ben bu yüzden fidan almak zorunda kaldım.) 7 Litre suya 1 litre tuz ruhu katın. 1 Hafta kadar dışarıda bekletin. Sonra çekirdekleri her fidan noktasına 3'er tane gelecek şekilde bir üçgen gibi dikin. 3-5 Santimden daha derine dikmeyin. İlkbaharda nisan ayı gibi çekirdekler filizlenir. Haftada 2 sulama ile ertesi yıla çekirdekler aşıya gelirler. Kendiniz bilmiyorsanız iyi bir aşıcıya aşılatın. Alın size en sağlıklı badem fidanı, üstelik harcayacağınız paranın neredeyse 4/3'ü cebinizde kalacaktır.

Kolay gelsin.

TreeKing
10-06-2014, 12:11
tuz ruhu dediğimiz şey yakmazmı abi, içine işlemezmi başka bir katkı maddesi yokmu ya? :(

Tamtutulma
10-06-2014, 17:08
tuz ruhu dediğimiz şey yakmazmı abi, içine işlemezmi başka bir katkı maddesi yokmu ya? :(

Amaç badem kabuğunu mekanik aşınmaya uğratmak. 7 Litre suya 1 litre tuz ruhu katacağız, oran bu. Tuz ruhu böylelikle seyrelmiş olarak badem kabuğunu aşındıracaktır. Kışın yağmur ve ayazla iyice yıpranan kabuk ilkbaharda kolayca çatlayacaktır.

Bademin içine işlemez. Ayrıca tuz ruhunun kokusu nedeniyle fare gibi hayvanlar çekirdekleri yemezler. Daha eski sayfalarda da anlatmıştık, denediğim ve sonuç aldığım bir yöntemdir.

obahar
19-06-2014, 10:42
bademlerdeki bu hastalık nasıl giderilebilir

TreeKing
19-06-2014, 12:15
abi bizim buralarda yapraklarda kıvrılma oluyor bordo bulamacından dolayıymış galiba ama bu kurt gibi görünüyor bizde de öyle oluyordu ve bu tür meyveler gelişimini tamamlayamıyor. çözümünü bilmiyorum ama önceden ilaçlama gerekiyor gibi...Bu vakitten sonra sertleşmeler olacağı için böcek gireceğini düşünmüyorum, bunlar sadece benim düşündüklerim siz başka cevaplar bekleyin lütfen.

seayden
29-06-2014, 22:49
Merhabalar, şöyle bazı yabancı ceviz türleri gibi geç çiçeklenen badem çeşitleri yok mudur? 4 yıl önce geç çiçeklendiği için diktiğim ferragnes ve ferraduel çeşitleri bu yılki 30 Mart tarihli dondan yandılar. Bademin ticari olarak yetiştirilmesi oldukça riskli gibi görünüyor.
Derken yeni bir umut doğdu, Mardia türü badem. Ferragnes ten 20 gün sonra çiçek açıyor. İspanya da geliştirilmiş bir tür. Türkiye de henüz üretimi veya satışı yok galiba. Aşağıdaki tabloya bir göz atın lütfen.
Selamlar.

http://hortsci.ashspublications.org/content/43/7/2240/F1.large.jpg

misler42
01-07-2014, 16:24
sayın obahar, yanıltmak istemem ama badem üzerinde gözüken sıvı yapışkan ise bor eksikliğinden kaynaklanabileceğini bir kaynaktan okumuştum.

Necihi
08-07-2014, 13:49
Badem Bahçesinden Para Kazanılabilir mi?

Buradaki çeşitli yazarların tecrübe ve görüşlerini 49 sayfa boyunca dikkatlice okudum. Henüz üye olmama rağmen sitede oldukça vakit geçirdim.
Aslında çiftçilik tecrübem var. Edirne bölgesinde 5.500 dekar arazide ayçiçeği ve buğday tarımı yapıyoruz fakat ağaç konusunda sağda solda okuduklarım dışında bilgim yok.
Bu işe hazine ve orman arazilerinin kiralanması imkanı çıkınca ilgi duyanlardan biriyim dolayısıyla hobi olarak değil de ticari olarak bakmaktayım. Ticari düşünen herkes de bu sitede elbette aynı soruyu sormuş ve çeşitli cevaplar almış. Dekarda ne kadar kazanırım? Konuyu araştırma olanağı, klasik çiftçilere göre daha fazla olan bahçe sahiplerinin bulunduğu çeşitli forumlardan öğrendiklerimi derlemek gerekirse;
-Türkiye'deki flash verimde badem bahçelerinin çoğu verimliliği düşük, düşük fiyata alıcı bulan, ikiz oranı yüksek, bahar donlarından çokça etkilenen yerli türlerden oluşuyor.
-Bahçelerin çoğu 10 dekardan küçük alanlara kurulmuş.
-10 yıldan genç bahçelerde yüksek oranda Amerika menşeli, bizim tarım alışkanlıklarımıza ve iklimimize uymayan türler kullanılmış.
-Fidanlara doğru budama yapılmamış.
-Fidanlar uygun arazilere ekilmemiş. Ormandan kiralık yerlerin çoğu sulama imkanı olmayan, yüksek rakımlı yerler.
-Dikim aşamasında alanlar uygun olarak hazırlanmamış.
-Fidanlar en kritik dönem olan ilk 4 yılda kendi haline bırakılmış. Meyve dönemi gelince üzerlerinde emek harcanmaya başlanmış.
Kısaca o kadar çok forumda araştırma yaptım, bölgedeki bazı bahçe sahiplerini ziyaret ettim ve badem bahçesi kurarken ve yetiştirirken tüm işleri dört dörtlük yapan 2 ya da 3 kişiye rastladım.
Bizde nedense badem ve cevize bir ağaçlandırma faaliyeti olarak bakılmış fakat hep ticari beklentiler içinde olunmuş. Bu kadar çok yanlışla bir bahçeden para kazanılabilir mi?
Ağaçlarımızı sulanması mümkün olmayan yerlere ekerek, yüksek rakımlı, verimsiz topraklara yanlış türler seçerek biz mi yanlış yapıyoruz yoksa en verimli alanlarından birini Badem Bahçelerine açan Amerika mı?
20 dekar verimli arazi, ortalama 400 kilo buğday verimi ile 650 liralık buğday fiyatı ile 5200 lira ciro yapar. Desteklemeler ve maliyeti hesabın içine katınca elinize ne kadar geçebileceğini eminim herkes tahmin edebiliyordur.
Oysa uygun alanda sulanan verimli bahçelerde 10. yılda ağaç başına 4-5 kilo iç badem ile 10 yıllık tüm buğday gelirini katlamak hayal olmasa gerek.
Ne yazık ki ülkemiz ekonomik gerçekleri yüzünden kimsenin 10 sene beklemeye tahammülü yok.
Gördüm ki bahçe işi zaman ve para isteyen bir iş. Bu olanakları olanların bu işten para kazanmaması için bir sebep göremedim.
Son olarak badem veya ceviz bahçesi tesis etmek istediğimi kime söylesem herkes aynı tepkiyi verdi. "Görmüyor musun yer-gök ceviz badem??" Artan nüfusu göz önüne alırsak , yapılan yanlış uygulamaları da hesaba katarsak bu iş karlı gibi gözüküyor. Sonuçta ağaç sayısı artarken insan sayısı yerinde saymıyor.

TreeKing
08-07-2014, 14:34
Paramla rezil oluyorum diye bir laf vardır bu bizim ülkemize birebir uyar be abi, ne yapalım :(

obahar
09-07-2014, 08:51
arkadaşlar dün hazineden kiralanmış kayalıklar içinde dikilmiş bir badem bahçesini gezdim. Ağaçlar verimden neredeyşe yıkılıyorlardı dalların hepsi yere değmiş durum da ve ağaçlar ve meyvaları çok sağlıklıydı çok takdir ettim.

sulubey
27-07-2014, 17:38
OZER KAVAK bey sizin yukarıda planlayıp belirttiginiz tüm işlemleri yapıp tamamlayip 2000fidani kasım ayında toprakla bulusturmus bir kardeşiniz olarak denizli de kapim size açıktır yolunuz düşerse beklerim bahcemde agirlarim acizane tecrübelerimi paylaşmaktan şeref duyarım

burjuva1981
28-07-2014, 15:15
YAPRAK YANIĞI hastalığına karşı acil ilaç çözümü ben bulamadım yardımcı olabilecek var mı

Tamtutulma
29-07-2014, 09:08
YAPRAK YANIĞI hastalığına karşı acil ilaç çözümü ben bulamadım yardımcı olabilecek var mı

Öncelikle hastalığın hangi yolla bulaştığını bilmek her zaman yararlıdır. Acaba yanıklığın nedeni gündüz yapılan sulama olabilir mi ? Şayet güneş altında sulama yapıyor, yapraklara su sıçratıyorsanız oluşan yaprak yanığı gece yapılan sulama ile engellenebilir. Yağmurlama sulamadan kaçınılmalıdır.

Yok eğer bakteri - mantar kökenli yanık ise öncelikle hastalığın çok bulaştığı dalları kesip yakmanız, kesim işleminde kullandığınız aletleri 4'de 1 oranında çamaşır suyu katılmış suda 1-2 dakika bekleterek temizlemeniz gerekiyor. Kültürel önlemlere aşırı dikkat edilerek hastalığın bulaşması- yayılması önlenmelidir.

Güneş - ateş yanıklıklarında genellikle ağaçlara bakır çözelti uygulanılarak tedavi yapılır. Ancak yanık tedavisinin çok zor ve uzun soluklu bir mücadele olduğunu unutmayın. En temizi hastalığın bulaşık olduğu bir dal kesip tarım müdürlüğüne götürün size yardımcı olacaklardır. Fotoğraf vs görmeden çok net bir şeyler söylemek zor.

hamitakkuyu
31-07-2014, 20:59
Tamtutulma arkadaşıma katılıyorum.Resim eklersen sevinirim anlatıklarınıza göre mantari hastalıklardan kaynaklı ise FUMAZİN M*45 adlı ilaca 100lt suya 200 gr koy içine METEOR ve BUMERANG adlı gübreleri ise 100 lt suya 150cc koy yapraktan uygula.bu oranlar benim 4 yaşındaki ağaçlar içindi ağaçlarının yaşına göre ayarla fayda görürsün inşallah...

burjuva1981
02-08-2014, 12:08
ağaçlarımın yüzde 60 ın da bu hastalık var yaprak uçları sarı yapragın tam ortasından kahverengi bir çizgi gibi diğer yarısı yeşil yapraklar tersine doğru biraz kıvrılmış ilkbaharda bordo bulamacı yapmamıştım ayrıca kırmızı örümcek ilacını ramazan dan dolayı biraz geciktirdim sulamayı su tankerinden damlama ile yapıyorum bazen gece bazen gündüz sizlerinde dediği gibi mühendisler bakır eksikliği dediler güzün yapraklar döküldükten sonra ve bahar da gözler uyanmadan 1 hafta önce bordo bulamacı tavsiye ediyorlar yazdığınız cevaplar için *** ler

tolgaexp
15-08-2014, 16:35
sevgili agaç dostları önce buraya yazdığınız bilgiler gözlemleriniz ve deneyimleriniz için hepinize teşekkür ediyorum. Bu forumdan oldukça geniş bilgiler aldım. önce kendimi tanıttıktan sonra siz değerli dostladan bilgi almaya çalışacağım. Bir aile şirketi olarak manisada 3000 dönümde büyük bölümü badem olmak üzere ticari badem bahçesi kurduk. Bademlerimiz 3 yaşına geldi.Arazimiz ormandan alınan özel agaçlandırma sahası. Bu yıl aynı bölgede 2500 dönüm yer daha aldık. Bu arazininde dikimi bu yıl gerçekleşecek. Şirket bu işin başına beni atadı bu sebeble badem konusunda yaklaşık 15 gündür çalışıyorum. özellikle bu forumdaki dostların tecrübelerinden çok yararlandım. Bu ay başında işlerin başına geçeceğim benim konum daha çok organizasyon çıkan ürünlerin degerlendirilmesi, tesislerin kurulması yönünde olacak. Bu çalışmanın türk bademciliğine katkısının büyük olacağına inanıyorum. Şimdi sevgili dostlarda bir kaç istirhamım olacak özellikle bu konuda bilimsel çalışma yapan ve danışmanlık hizmeti veren akademik çalışmalar yapan hocalarımızın isimleri ve ulaşabileceğim telefon numaralarını rica ediyorum. Birde bu işe bizden daha önce başlamış kapama bahöeleri olan dostların bahçelerini ziyaret etmek isterim. hem badem dostlarıyla tanışmak hemde fikir alışverişinde bulunmanın yararlı olacağına inanıyorum.

burjuva1981
19-08-2014, 15:46
bu fotolar iş görür inşaallah

ağaçperver
04-09-2014, 14:52
Adanadaki yaklaşık 4 dönümlük tarlama badem dikeceğim. Ancak hangi çeşidi ekeceğime karar veremiyorum. Aklımda Guara, Bertina ve Picantili var.

Picantili çift meyve oranı yüksek o yüzden daha çok sanayiye yönelik. Çift meyve oranı yüksek bademlerin diğerlerine gore fiyatları ne kadar farkediyor?

Bertina badem ağaç başına sıcak iklimlerde kaç kg iç kabuklu meyve verir?

Guara mı yoksa Bertina mı daha çok meyve verir?

Bir arkadaş cevaplar mı? Ona göre karar vereceğim.

Ya da Adana gibi sıcak yerlerde hangi çeşit Badem gider? Tarlam dere kenarında ve sulama sıkıntısı yok.

Feragnesim
11-09-2014, 12:56
Selam ben feragnes dedim ve diktim denizliye .

ağaçperver
11-09-2014, 13:25

Merhaba, ağaçların arası 5 metre mi?

Feragnesim
11-09-2014, 13:43
ben 5*5 yaptım

Feragnesim
11-09-2014, 13:45

hocam bu tanker sulama bitene kadar traktörde durması sıkıntı olmuyormu. **** ben sabit tanker koymayı düşünüyorum 15-20 tonluk nasıl olur bakalım

burjuva1981
06-10-2014, 21:06
Agaclarımı sulama sıkıntısı oldugu icin 5*6.5 ekildi traktörde durması problem olmuyor 5 km uzaktan doldurdugum icin faydası bile var tek sıkıntım 4.5 saatte bosalıyo

Feragnesim
08-10-2014, 13:10
agaclarımı sulama sıkıntısı oldugu icin 5*6.5 ekildi traktörde durması problem olmuyor 5 km uzaktan doldurdugum icin faydası bile var tek sıkıntım 4.5 saatte bosalıyo

ben de 15-20 tonluk mazot tankeri koysam diyorum ama konuştuğum arkadaşlar yetmez diyor ağaçlar büyüyünce su yeterli olmaz boşuna uğraşma diyorlar şevkimi kırıyorlar. Bulunduğum yerde başka alternatifim yok ya taşıma ya da tanker tavsiyeniz ne olabilir acaba. YER 15 DEKAR BU ARADA

sulubey
09-10-2014, 06:43
Abi niye havuz yapmıyorsun?

bozkır
09-10-2014, 08:27
Ben budama konusunda biraz daha bilgi edinmek istiyorum. Bademler 2 yaşında.
Bölge Hatay, yükseklik 600m

- Ekim sonu Kasım başı budamak için uygun mu?
- Ferragnes, Ferraduel için nasıl bir budama öneriliyor?
- Budama yapıldıktan sonra budanan yerlere özel bir madde sürülüyor mu?

Ayrıca eklediğim resimdeki fidan için başka ne önerirsiniz?

Öneriler için şimdiden teşekkürler

Feragnesim
09-10-2014, 12:16
abi niye havuz yapmıyorsun?

havuzd alternatiflerin içinde ama seviye kurtarmayabilir tarla biraz düz su basıncı olmayabilir

Feragnesim
09-10-2014, 12:19
ben budama konusunda biraz daha bilgi edinmek istiyorum. Bademler 2 yaşında.
Bölge hatay, yükseklik 600m

- ekim sonu kasım başı budamak için uygun mu?
- ferragnes, ferraduel için nasıl bir budama öneriliyor?
- budama yapıldıktan sonra budanan yerlere özel bir madde sürülüyor mu?

Ayrıca eklediğim resimdeki fidan için başka ne önerirsiniz?

öneriler için şimdiden teşekkürler

budama için kasım erken daha benim rakımda 950 ben marttan sonra yaptım kendim. şekil vermen laZım yapamam diyorsan bi budakçı bul bence şekil önemli sonra düzeltmesi zor olur bence

Abies e.trojana
14-10-2014, 10:50
491513

Sn Eko sonuçlar nasıl oldu acaba?

burjuva1981
14-10-2014, 19:38
ben de 15-20 tonluk mazot tankeri koysam diyorum ama konuştuğum arkadaşlar yetmez diyor ağaçlar büyüyünce su yeterli olmaz boşuna uğraşma diyorlar şevkimi kırıyorlar. Bulunduğum yerde başka alternatifim yok ya taşıma ya da tanker tavsiyeniz ne olabilir acaba. YER 15 DEKAR BU ARADA
benim bahçemde 15000m2 500 badem ağacı var ferragnes ağırlıklı tozlayıcı ferraduel agaçlarım 2010 dikimi ekim mesafesi 150 metre uzunluk 90 metre en toplam 15 sıra her sırada 32 ağaç damlama döşedim 7 tonluk tankerle 5 er sıra olarak yani 160 ar ağaç dışarıdan hiçbir basınç olmadan suluyorum olmaz diye bir şey yok tankerin bitmesine 500 lt kala bile en son ağaç la en baştaki ağaç da hala damlama oluyo video sunuda çektim de nete atamadım ayrıca bizim burada torku nun kurduğu ormanlıklar tırlara takılan melas tankerleri 2 metre yukarıya sabitleniyo kamyonlar her hafta dolduruyo damla sulama yapılıyo

Feragnesim
16-10-2014, 12:43
benim bahçemde 15000m2 500 badem ağacı var ferragnes ağırlıklı tozlayıcı ferraduel agaçlarım 2010 dikimi ekim mesafesi 150 metre uzunluk 90 metre en toplam 15 sıra her sırada 32 ağaç damlama döşedim 7 tonluk tankerle 5 er sıra olarak yani 160 ar ağaç dışarıdan hiçbir basınç olmadan suluyorum olmaz diye bir şey yok tankerin bitmesine 500 lt kala bile en son ağaç la en baştaki ağaç da hala damlama oluyo video sunuda çektim de nete atamadım ayrıca bizim burada torku nun kurduğu ormanlıklar tırlara takılan melas tankerleri 2 metre yukarıya sabitleniyo kamyonlar her hafta dolduruyo damla sulama yapılıyo

youtube yüklesen ordan buraya **** ordanda bakabiliriz. Hem bu tür örnekler çoğu benim gibi kararsızlara yol gösterir.

MzFFrKdM
16-10-2014, 13:23
Bu bahsettiğiniz yaprak delen hastalığı. Daha çok şeftali,kiraz ve kayısıda bazen de bademde görülür. İklimle bir ilgisi yok. Etmeni bir mantardır.Hastalığa kızıl leke dendiği de olur.

Nisan-Mayıs gibi önce küçük kırmızı lekeler halinde başlar.Sonra bu lekelerin ortası kurur ve dökülür, lekede bir delik açılmış olur. Yaz başına geldiğinizde yaprak delik deşik olmuştur.Bir yaprakta 15-25 delik olabilir.Böyle ağaçlarda meyve gelişmez, gelişirse de üzeri çil çil lekelenir.Sürgün ve dallardaki lekeler de uzun olur, kabuk çatlar, yarılır.
Mine Hanım, benimde bazı badem ağaçlarında aynı hastalık var. Öneriniz var mı? Nasıl kurtarabilirim.

MzFFrKdM
16-10-2014, 14:35
Öncelikle bahçelerde dekar hesabı değil de ağaç hesabı yaparak başlayalım. Ağacı meyveye bıraktığın zaman her sulamada ağaç başına 50 Lt su vereceksin. 5 e 5 ekim yaptıysan 600 tane badem ağcın var demektir, bu da 30 ton su demek oluyor. 20tonluk depo işini hayli hayli görür.

MzFFrKdM
16-10-2014, 14:58
Selamlar,

Yer:

------------------
Sorularımı sıralayayım:

Özer Kavak
Öncelikle şimdiden hayırlı olsun.
1- İlk sene için 15 günde 1 gün zaman ayırman yeterli olur ama sonra ki seneler için yeterli değil.
2- Sondajda su derinden çıktığı takdirde suyu 1-2 gün dinlendirmeniz gerekmekte ve ona göre depo yapmalısınız. Damla sulama çekeceğiniz için suyun yosunlanıp damla sulama hortumlarını tıkamaması için depoyu açık değil kapalı yapın.
3- Fidan ekimi, mart ayında değilde kasım ayında yaparsanız daha isabetli olur. Hem fidan tutma olasılığı artar hem fidan kökleri kışın gelişme gösterir ve ağacın gelişiminde size 1 yıl kazandırır. Mart ayında ektiğiniz takdirde 1 yaz boyunca fazladan bakmış olursunuz.

bozkır
24-10-2014, 13:28
Budama konusunda bir çok video izledim. Birinci yıl doruk dal budamasından emin olamadım. Örneğin elma, şeftali gibi fidanlar için 85cm'den vurun deniyor, ceviz içinse 120 cm. Badem için en uygun boy hangisidir?

MzFFrKdM
24-10-2014, 14:39
443330
Sayın 44baba, yazıcı böceklerine karşı bir önlem alabildiniz mi? Veya bu böceklere karşı tavsiyede bulanabilecek arkadaş var mı? 4 tane badem ağacımı bu böcekler yüzünden kaybettim.

burjuva1981
25-10-2014, 17:19
Google su tankerinden basıncsız damlama yazarak video yu izleyebilirsiniz bu isi denemek isteyen arkadaslara yardımcı olurum

Feragnesim
27-10-2014, 10:24
Google su tankerinden basıncsız damlama yazarak video yu izleyebilirsiniz bu isi denemek isteyen arkadaslara yardımcı olurum

Sayın burjuva 1981 videoyu izledim çokda güzel beğendim ben hep basınç olmadığı için bahçenin en alt bölümüne gidermi sorusu vardı ama traktörün üstünden bile rahatlıkla sulama yapılabiliyor.

Maliyet çıkarmak lazım önce

darkelf
27-10-2014, 19:39
Herkese merhaba
Antalya korkuteli'nde badem bahçesi kurmayı düşünüyoruz.
Sizlere bir kaç sorum olacak. İnternette çok fazla bilgi kirliliği ve fidancıların ön ayak olduğu müthiş bir polyana fizibilite çılgınlığı var. Raporlarda ceviz ve badem diken herkesin 5-10 yıl sonra multi milyoner olacağı sonucu çıkıyor.
Gerçek üreticelerden öğrenmek istediğim en önemli bilgi 3. - 5. -7. ve 10. yıllarda ağaç başına verimin kaç kg olduğu. Ferragnes, ferraduel ve bertina düşünüyorum. Sanırım bunlar en büyük sorunlardan biri olan ilkbaharın son donlarına karşı en son çiçek açan badem çeşitleri.
Korkuteli'nin 1100m'lik rakımına uygun olur mu bu çeşitler?
İnternetteki bazı videolarda 5 yaşında ağaçların 25-30 kg verim verdiği söyleniyor. Ne kadar doğrudur?

Şimdiden teşekkürler..

İSOCAN
27-10-2014, 21:12
Sayın Burjuva 1981 lateral boruları kaçlık kulandınız,bilgilerinizi paylaşırmısınız ve uzunlukları kaç metre yaptınız.Bende damlama düşünüyorum ama çok bilgili değilim.Şimdiden teşekür ederim.

Feragnesim
28-10-2014, 11:07
Herkese merhaba
Antalya korkuteli'nde badem bahçesi kurmayı düşünüyoruz.
Sizlere bir kaç sorum olacak. İnternette çok fazla bilgi kirliliği ve fidancıların ön ayak olduğu müthiş bir polyana fizibilite çılgınlığı var. Raporlarda ceviz ve badem diken herkesin 5-10 yıl sonra multi milyoner olacağı sonucu çıkıyor.
Gerçek üreticelerden öğrenmek istediğim en önemli bilgi 3. - 5. -7. ve 10. yıllarda ağaç başına verimin kaç kg olduğu. Ferragnes, ferraduel ve bertina düşünüyorum. Sanırım bunlar en büyük sorunlardan biri olan ilkbaharın son donlarına karşı en son çiçek açan badem çeşitleri.
Korkuteli'nin 1100m'lik rakımına uygun olur mu bu çeşitler?
İnternetteki bazı videolarda 5 yaşında ağaçların 25-30 kg verim verdiği söyleniyor. Ne kadar doğrudur?

Şimdiden teşekkürler..

Sayın darkef sizin kaç kilo verdiğinden ziyade 1100 metrede badem her ne kadar geç uyanan cinsi secsenizde( bu arada en geç bertina uyanıyor.)bence iyi düşünüp araştırın derim ben. Bence ceviz düşünmeniz faydalı olur fernette cinsi uygun olur tabi siz bilirsiniz yanlış yönlendirmek istemem daha bilgili arkadaşlar danda fikir veren olur. en son karar sizin. bilgi olarak en erken nonperial sonra feragnes sonrada bertina dır. bilginize

darkelf
28-10-2014, 12:19
Sayın darkef sizin kaç kilo verdiğinden ziyade 1100 metrede badem her ne kadar geç uyanan cinsi secsenizde( bu arada en geç bertina uyanıyor.)bence iyi düşünüp araştırın derim ben. Bence ceviz düşünmeniz faydalı olur fernette cinsi uygun olur tabi siz bilirsiniz yanlış yönlendirmek istemem daha bilgili arkadaşlar danda fikir veren olur. en son karar sizin. bilgi olarak en erken nonperial sonra feragnes sonrada bertina dır. bilginize

Arsa ucuz diye oralardan düşündük. Ama toprak ceviz için pek elverişli değil. Bademin toprak seçiciliği daha az olduğu için düşünüyoruz. tabii daha çok başlardayız, toprak analizi ve bir bilen eşliğinde bölgenin iklimini değerlendirmeden bu işe girmeyiz zaten.